Issuu on Google+

SEAN FLAHARTY ARCHITECTURE PORTFOLIO 2008-2012


TABLE OF CONTENTS Boston Cardiac Children’s Hospital Boston, MA Pg. 3 - 10 Courthouse for Bessemer, Alabama Bessemer, AL Pg. 11 - 16 Alabama Impact Crater and Science Center Wetumpka, AL Pg. 17 - 20 Musician’s Lake House Lake Martin, AL Pg. 21 - 24 Other Built Works Pg. 25 - 28 Drawings and Film Photography Pg. 29-32 Resumé Pg. 34

2


BOSTON CARDIAC CHILDREN’S HOSPITAL Intent: To create a responsible, contextual building within the fabric of Boston and to engage an active public space from a private typology This proposal focuses on fitting in to the surrounding context of a historic residential district (Boston’s North End) in a respectful yet contemporary manner, and also addressing a new public urban green way (The Big Dig) which is at the larger scale of the city. Along Fulton Street, the first three stories of the hospital retain the scale of the North End’s streetscape; the terrace and patient care floors above are stepped back from the street. The doctor’s offices on the southern corner of the building on the second and third floor continue the rhythm of residential buildings along Rose F. Kennedy Parkway. The hospital typology is one that typically attempts to keep the public from openly occupying and entering the building. The front facade of the proposal Location - Boston, MA Professor - J. Scott Finn

addresses an extremely urban space in the Big Dig, where the public plays a very important role. In order to address this challenge, the proposal places its interior circulation towards the front of the hospital, in a three story atrium space. The facade is shifted at an angle in order to face both Quincy Market, Fanueil Hall, and the primary approach along the Big Dig from the south. The interior public space is focused around three internalized courtyards that allow for public gathering within the hospital separated from the public exterior. A fourth floor terrace level is situated to allow for views across the rooftops of the North End, and allows for doctors, staff, patients, and family to occupy any of three courtyard spaces that serve the users of the hospital. Size - 200,000 sq.ft. Fall 2012 - 18 weeks


Above: Interior Perspective of atrium and primary public space Overleaf: Exterior Perspective from the south along the Big Dig

4


Above: Site Plan Hospital lies along Big Dig that weaves through the city, occupying a site on the North End, while facing the opposite financial district Right: Patient Care Room Plan, Section, and Elevations - studies attempt to illustrate a sense of individualized privacy and light provided for patients, staff, and family relative to their needs Upper Left: Ground Floor Plan A central atrium allows for public gathering, and a 3 story space for circulation along the front facade gives an implied public presence Lower Left: Typical PCU Floor Plan 3 courtyards allow natural light to enter into all patient care rooms

8


Above: Section perspective of PCU floors Upper Right: Section through atrium and courtyard Lower Right: Section through two public courtyards


COURTHOUSE FOR BESSEMER, ALABAMA Intent: to create a new core for the city of Bessemer with a contemporary proposal that will become a catalyst for future expansion The main goal of this project was to create a courthouse that responded to the cultural needs of Bessemer. Bessemer grew rapidly due to a thriving steel industry in the area. Because the town was largely industrial, the core of the city was formed around six steel manufacturing facilities instead of around a standard city center. Since this time, Bessemer has shifted away from its identity as an industrial city and has been left without an identity to grow upon. The proposal focused on creating a courthouse that would become the new epicenter for expansion in the town of Bessemer, attempting to

redefine it as a city looking towards the future, instead of attempting to hold onto its past legacy. Instead of focusing on traditional courthouse design, We focused on new ideals of civic architecture. The entire facade is transparent allowing the public to see into the building. Diffused light enters each courtroom space and atrium providing an ominous yet calming light in each space. The courthouse is an extension of the master plan for Bessemer proposed by Auburn’s Urban studio, in which a new urban park is placed across the street from the courthouse; the site becomes an extension of this new green way.

Group Project with: Cody Bryant and Kari Lawson Location - Bessemer, AL Professor - Doug Burleson

Size - 120,000 sq. ft. Fall 2011 - 18 weeks


Above: Exterior View of courthouse from new public green way

12


Central staircase circulates visitors to the courtroom floor

A egg crate layered skylight in the atrium allows soft filtered light to fill the space

Entry sequence into the courthouse and view into the second floor

Right: Exterior View from along the perimeter around the courthouse


ALABAMA IMPACT CRATER & SCIENCE CENTER Intent: To create an environment in which a visitor can understand the experience of a meteor strike and to draw tourists to Wetumpka, AL The Alabama Impact Crater and Science Center is a proposed museum in Wetumpka, Alabama that serves to commemorate a crater caused by a meteor strike in the area. The site is located along one of the main highways leading to Wetumpka at an exit currently used as a rest stop. The crater is covered largely by residential housing and small developments now. The main goal of this project was to capture the feeling of being within the crater shortly after impact within the museum. Visitors enter through a sloped path that descends into the museum.

Location - Wetumpka, AL Professor - Robert Sproull

The path takes a sharp turn towards a dead end where a light well punctures the ceiling giving a faint glow at the end. Once inside the museum, there are very few windows and light is brought in from above focusing the viewers eye upwards. Visitors circulate through the main gallery space, which has a louvered system throughout and terminate at a cafe, event space, and an exit towards the outdoor space. A sculptural tower aligns with the main circulation of the building and provides a feeling of what the meteor strike felt like millions of years ago.

Size - 50,000 sq.ft. Spring 2010 - 18 weeks


Above: Exterior View looking into interior circulation of the museum space

18


3

10

2

10

4

14 13

8 11

8 12

12 11

1 6

9

8 7

5 1

Above: Ground Floor Plan

Upper Right: View of approach sequence Lower Right: View of series of clerestory spaces


MUSICIAN’S LAKE HOUSE Intent: This proposal separates work and private space for the musician, allowing enhanced creativity within an environmentally conscious shell This project was a study at attempting to design a lake house for an overly specific client; this proposal uses a travelling bassist that uses the lake house as an escape from a busy tour schedule as a client. Additional programmatic elements demanded by a travelling bassist included a studio space, open areas for performance and practice, and a space to display instruments.

Location - Lake Martin, AL Professor - Robert Sproull

The proposal splits work spaces and living spaces down the middle with bedrooms located on the east side and more public spaces located along the west side. The main living space all glazing and is enclosed by a super shed that allows for both light to enter in during the winter to warm the space and for wind to enter cooling the house during hot summer months.

Size - 2,500 sq.ft. Fall 2012 - 10 weeks


Above: Exterior View from lake

22


Above: First Floor Plan

Above: Ground Floor Plan Upper Left: View of exterior terrace and super-shed Lower Left: View of entry room


MISC. PROJECTS ZIP TIE SHELTER The zip tie shelter was an investigation into the unique qualities of a found material relating to architecture. The structure could only be fastened by itself and could only touch the ground at three points. Location - Auburn, AL Professor - Robert Sproull

During the project I discovered that zip ties could be used creatively as a structural piece but only in one direction. Fastening several together allowed for the creation a patterned louver system. Analytical Study Fall 2010 - 2 weeks

CONCRETE COFFEE TABLE The concrete coffee table was an attempt to weave two different materials together in a visually pleasing way at a point where a book is left open for display. Location - Auburn, AL Professor - Michael Hein

Although the wood does not intersect the structural concrete pieces at points other than the end pieces, it is meant to look as if the two materials are seamless. Size - 4’ x 2’ x 2.5’ Summer 2012 - 6 weeks


Above: While the ties are flexible in the horizontal direction and can be warped to create patterning, they remain structural in the vertical dimension

26


End condition where each of the wood pieces sits on the concrete structure

Books can be stored below in the concrete section while the wood slats provide a surface above

An endpiece continues through the structure of the concrete and allows for storage of books / magazines

Right: the coffee table allows for the open display of a book concrete and wood pieces intersect at the point where the book bends

Group project with: Chloe Schultz, Abby Waldo, and Lucas McCarrell


DRAWINGS AND FILM PHOTOGRAPHY VIA PAPALIS ANALYTICAL DRAWINGS During the first several weeks of being abroad, teams of three were assigned to study and analyze different parts of the Via Papalis (a route taken from the Vatican to St. John the Lateran when a new pope is appointed). This study goes from Location - Rome, Italy Professor - J. Scott Finn

L’Argo Argentina to the steps of the Campidolio. In a composite drawing, we studied different urban planning responses, how building’s facade’s responded to the path, different framed views, etc... that shaped the experience of this path. Analytical Study Spring 2012 - 4 weeks

FILM PHOTOGRAPHY Work from a series of high quality photographic prints throughout high school using medium format film photography and printing Location - Houston, TX Professor - Cara DeBusk

techniques. The following two pieces of work are samples of a set of iconic small-scale architectural pieces within the Houston area. Photographic Prints Fall 2008


Above: analytical drawing of Via Papalis route in Rome Group project with: Chloe Schultz and Jeff Bak

30


Above: Buffalo Bayou Staircase Regional Scholastic Gold Key Award National Scholastic Silver Key Award Printed 20” x 20” on Ilford photo paper Right: University Park Printed 18”x18” on Ilford photo paper

32


Sean Flaharty 6111 Rutherglenn Dr. Houston, Texas 77096

713.823.4470 smf0012@auburn.edu

EDUCATION Auburn University - Auburn, Alabama

2009 - present

School of Architecture, Planning, and Landscape Architecture Bachelor of Architecture GPA: 3.36 Study Abroad: University of Arkansas Rome Center

(2014) 2012

Episcopal High School - Houston, Texas

2009

GPA: 3.45

WORK EXPERIENCE Brookstone - Houston, Texas

summer 2011

Bellaire United Methodist Church - Bellaire, Texas

summer 2009

Sales Associate

Youth Intern / Interim Youth Director

HONORS & INVOLVEMENT American Institute of Architecture Students Awards

Honorable Mention Alagasco Design Competition Frank J. Sindelair Scholarship Deans List Best Community Design Award - Boykin Community Center Auburn University Charter Scholarship

2010 - 2012 fall 2012 fall 2011 fall 2011 & spring 2012 2010 2009

SKILLS General: model making, drafting, sketching, watercolor, writing, & photography Proficient In: Autocad, Adobe Creative Suite, & Microsoft Office Suite Working Knowledge of: Rhinoceros, SketchUp, & Podium Renderer

REFERENCES Robert Sproull

Visiting Associate Professor, Architecture

J. Scott Finn

Associate Professor, Architecture

334.844.4503 ras0022@auburn.edu 334.844.5448 finnjs1@auburn.edu


Sean Flaharty_Undergraduate Portfolio