Issuu on Google+

000

| architecture Seamus Robert McGuire


000

| architecture Seamus Robert McGuire


“He who would learn to fly one day must first learn to walk and run and climb and dance; one cannot fly into flying. ” Friedrich Nietzsche Trials. The title 000 symbolizes the beginning of my architectural career, with licensure and a future in academia as eventual goals. This portfolio shows work from my M.arch studies in the Studio 804 Design/ Build program led by Dan Rockhill at the University of Kansas, and my B.arch studies at Louisiana State University in Baton Rouge, Louisiana. I believe Nietzsche’s quote on describing the developmental stages needed to obtain greatness is the same methodology for learning inherent in the practice of architecture. One cannot just enter the field of architecture and assume he/she can design great buildings, rather one must first cross necessary thresholds before satisfying that goal. Architecture takes several layers of learning, building, and failing to obtain clarity through design and success within the field we walk through daily.

Various travels, including a 70-day trip throughout Europe awakened me to the cultural significance and historical contribution of its art and its people to Western civilization. Later, a fifth-year philosophical elective on existence and architecture further broadened my views about the profession. I now realize that architecture lies in the details. Details of a building’s structure, materiality, and function are integral to great design. As Mies van der Rohe said, “God is in the details.” The details of a building reveal the architect behind it.


000

| architecture Seamus Robert McGuire

001 002 003 004 005 006

| galileo pavilion | pods | seward park tower | aia headquarters | photography | resumĂŠ


001

| galileo pavilion Kansas City, Kansas


001 | galileo pavilion The goal of the Galileo Pavilion was to create an environment, which is a node of activity and interaction on the Johnson County Community College campus. Located to the southwest of the Science Building, the building incorporates and enhances the existing Galileo Sculpture, and amplifies the artist’s concept of working with the sun. The design of the site plays a pivotal role in the pedestrian traffic patterns on the south end of campus. The building is arranged on the site around a courtyard, blending indoors and outdoors with a visual connection between the spaces.

001 | 002 | 003 | 004 | 005 | 006 | Galileo Pavilion | Kansas City, Kansas


01 Classroom 02 Classroom 03 Lounge 04 Kitchen 05 Restroom 06 Tracked Curtain 07 Living Green Wall 08 Skylights Above 09 Relocated Sundials 10 Existing Galileo Columns 11 Water Feature 12 Granite River Rock Patio 13 Galileo Sun Projection Plane Square Footage Breakdown: Classroom 1: 555 sq ft Classroom 2: 660 sq ft Lounge: 250 sq ft Total: 2180 sq ft

001 | 002 | 003 | 004 | Bath 005 |House 006 | Galileo | Lake Martin, PavilionLouisiana | Kansas City, Kansas


Southeast Perspective

Northwest Perspective


01 Passive Solar Design .a Summer Solstice: 75 째 .b Winter Solstice: 28 째 02 Photovoltaic Solar Panels 03 Living Roof 04 Wind Turbine 05 Cross Ventilation 06 Cool Earth Tubes 07 Thermal Mass Stone gabion wall 08 High performance glazing Twin wall construction, operable windows 09 Evaporative Cooling 10 Radiant Heating-Cooling 11 Super Insulation 12 Energy Recovery Ventilator 13 Rainwater Harvesting and Retention 14 Drought Tolerant Landscaping

001 | 002 | 003 | 004 | 005 | 006 | Galileo Pavilion | Kansas City, Kansas


Detail - Double Glazed Aluminum Curtain Wall

Section - Double Glazed Aluminum Curtain Wall


002

| pods Lawrence, Kansas


002 | pods The goal of the project was to create a module, or pod, that could be prefabricated within the warehouse and dropped off on site with the least amount of site disturbance as possible. The problem was circulation between each pod once placed on the site. Circulation was implemented within the middle of each pod, creating a vestibule with entries and exits on both the east and west axis. Once on site, a deck and canopy system was fabricated to bring the pods visually together as one form.

001 | 002 | 003 | 004 | 005 | 006 | Pods | Overland Park, Kansas


01 02 03 04 05 06 07

Classroom Vestibule Mens Restroom Womens Restroom Storage Exterior Deck Drought Tolerant Landscaping

Square Footage Breakdown: Pod 1: 800 sq ft Pod 2: 800 sq ft Pod 3: 800 sq ft Total: 2400 sq ft


View East

Residual spaces are articulated through pathways and overhead canopies between each pod. Each pod in plan was placed so each classroom would have the ability to open outward to its adjacent walkway. During nice weather the user would have the option to expand into the exterior space.

View South

001 | 002 | 003 | 004 | 005 | 006 | Pods | Overland Park, Kansas


North Perspective

South Perspective


003

| seward park tower New York City, New York


003 | seward park tower Seward Park is an attempt to revitalize a neighborhood with little interaction, and to revive a park that has lost its identity. The mixed-use tower provides both affordable housing and retail business space. Oak trees along the streetscape replace dilapidated fences, while pathways facilitate human interaction within the neighborhood.

001 | 002 | 003 | 004 | 005 | 006 | Seward Park Tower | New York City, New York

05


02

03 01

Ground Floor 01 02 03 04 05

Lobby Retail Kitchen Retail Exterior Paths

Repeating Floor Plan

04


001 | 002 | 003 | 004 | 005 | 006 | Seward Park Tower | New York City, New York


One Bed One Bath Loft

Two Bed One Bath Suite

Three Bed Two Bath Suite


004

| aia headquarters Baton Rouge, Louisiana


004 | aia headquarters The AIA Headquarters is a four-story, mixed use building destined to be the forefront of green design within the Baton Rouge area. Photovoltaic panels overlay the roof and the western side is faced with a bio-wall. Retail shops make use of an open floor plan at ground level while offices and art galleries occupy the upper floors.

001 | 002 | 003 | 004 | 005 | 006 | AIA Headquarters | Baton Rouge, Louisiana


02

01

04 03

Ground Floor

01 Private Gallery 02 Public Cafe 03 Circulation 04 Theatre

Mezzanine Floor


05

Second Floor

07

06

Third Floor

05 Private Offices 06 Bathrooms 07 Private Gallery

001 | 002 | 003 | 004 | 005 | 006 | AIA Headquarters | Baton Rouge, Louisiana


East Elevation

North Elevation

North Section


005

| photography Explorations


005 | photography Black and white photography has become a passion of mine since taking an elective at the University of Kansas. The art of processing and developing my own photographs is challenging and intriguing. There is a relationship between particular facets of photography and some components of architecture which make the art so appealing. The ability to capture time, space, form, and lighting - all within one frame - is the beauty to which I am drawn.

001 | 002 | 003 | 004 | 005 | 006 |Photography | Explorations


006

| resumé 2002’ - 2012’


References available upon request



000 | architecture