Page 1

>>> IAN THOMAS OVER ZIJN SUCCES

>>>

Gratis promotioneel magazine van Seamonster BVBA

SEAMONSTER EN SOCIAL MEDIA

>>> INFOMERCIALS

Arne en Joyce over 1 jaar WOOW! “Ik werd er ingesmeten en het bleek zo zalig te zijn!”

MAGAZINE

#1

- juli 2011

>>> DE KRACHT VAN HET WEB Q-MUSIC: "EEN EXTRA MANIER OM TE COMMUNICEREN MET DE LUISTERAAR." / TMF: "SURFERS DE KANS GEVEN OM HET MET HUN VRIENDEN TE DELEN."

>>> AFP’S FÉ: “ADVERTEERDERS EN MEDIAPARTNERS MOETEN WAKEN OVER DE FIJNE GRENS TUSSEN REDACTIE EN RECLAME.”


content

P.04

Arne en Joyce >>>

Arne en Joyce presenteren WOOW! bij vtmKzoom: een dagelijks entertainment-programma voor kinderen over muziek, films, games, sport en gadgets

P.10

tienersterren >>>

Maak kennis met jong toptalent dat nu al scoort en enorm populair is hun doelgroep: Ian, Jasper, Timon en Jef

P.20

de kracht van het Web >>> webvideo zo belangrijk is voor hen

Onze klanten vertellen waarom het internet en


3

editorial Fijn dat je even de tijd neemt om het eerste Seamonster magazine te lezen. Regelmatig zullen we je informeren over onze nieuwste projecten en laten we je kennis maken met onze leefwereld. Seamonster maakt tv-programma’s voor kinderen en jongeren. We kennen als geen ander onze doelgroep en verwerken enkel de zaken die hen boeien: het laatste muziek- en filmnieuws, interviews met bekende sporters, het testen van games en gadgets,... Om deze doelgroep te bereiken is televisie nog steeds een sterk medium. Door als zender met je programma’s op het internet aanwezig te zijn, versterkt dit de interactie met de kijker. Zo verzorgen wij voor verschillende klanten de content voor hun social media. Dat gaat van het produceren van een webfilm tot het aanmaken van pages en het monitoren van de gesprekken.

Veel meer over ons werk kom je te weten in dit magazine. Enjoy!

credits

Simon Smetryns

Hoofdredactie: Simon Smetryns Redactie: Nele Ostyn en Simon Smetryns Foto’s: Dennis Ravays, Music Hall, Universal Music en VMMa Vormgeving: Made in Meadow

Bagattenstraat 91, 9000 Gent

Druk: Antilope Printing

info@seamonster.be - www.seamonster.be


4


5

arne en joyce 1 jaar vtmkzoom-gezicht

Op 10 april vierde het entertainmentprogramma ‘WOOW!’ bij vtmKzoom zijn eerste verjaardag. Presentatoren Joyce Beullens en Arne Vanhaecke blazen samen het kaarsje uit, en blikken terug op een mooi jaar. EEN JAAR ‘WOOW!’ IS VOORBIJ. WAT VONDEN JULLIE ERVAN? Joyce: “Het was een keitof jaar! Het was echt superieur. Ik heb heel veel nieuwe dingen kunnen doen én ik heb Arne leren kennen.” Arne: “Het was superavontuurlijk ook. Als student droomde ik er al van om in de media te werken, maar je weet op voorhand natuurlijk niet hoe dat concreet in zijn werk gaat. En dan kreeg ik ineens de vraag om een screentest te doen, en dan word ik daar ingesmeten, en blijkt dat zo zalig te zijn, zoveel leuker dan ik eigenlijk verwacht had. Onze job is niet alleen programma’s aankondigen, het is ook reportages maken, met de vtmKzoom-band optreden,... Het is zò leuk om iets te kunnen doen wat je echt graag doet, en dan ook nog eens het gevoel te hebben dat je het goed doet, want de kinderen vinden het echt superleuk, dat merken we wel.” IS JULLIE LEVEN ERG VERANDERD SINDS JULLIE BIJ VTMKZOOM PRESENTEREN? Arne: “Mijn wereld is vooral zoveel groter geworden. Als student kom je wel met veel mensen in contact, maar je hebt nog niet echt een idee hoe het eraan toegaat in de wereld. Opeens mag je dan zelf reportages maken, en leer je superveel meer mensen kennen. Die camera en die microfoon vormen een fantastisch excuus om mensen te leren kennen, mensen waar je anders misschien nooit mee in contact zou komen.” Joyce: “Je merkt wel dat je af en toe herkend wordt, maar voor mij was dat na ‘David’ ook al zo. Alleen het publiek is jonger geworden (lacht).” >>>


6

JULLIE ZIJN ERG POPULAIR BIJ KINDEREN. DUIZENDEN KINDEREN STEMMEN ELKE DAG AF OP ‘WOOW!’. MERKEN JULLIE HIER IETS VAN IN JULLIE DAGELIJKSE LEVEN? Arne: “Zeer zeker. Ik ga vaak met de trein naar het werk, en dan komen kinderen mij vragen waar Joyce is. Het is altijd wel leuk om een excuus te bedenken... ‘Ze is naar de zoo’, ‘ze zit in mijn zak’, ‘ze is moe’,… Kinderen denken ook dat je echt hun vriend bent, dat jij hen kent omdat zij jou kennen. Zo komen ze je bijvoorbeeld ongegeneerd een knuffel geven. Dat is zò tof, omdat daar niets fake aan is. Dat is leuker dan volwassen fans, die twijfelen om je een goeiedag te komen zeggen. Die bekijken je dan maar heel lang zonder iets te zeggen, dat is zo vreemd.” Joyce: “Bij mij hangt het ervan af hoe uitgeslapen ik eruitzie (lacht). Meestal begint dat bij één iemand die het

[Arne en Joyce]

doorheeft. Als ze in groep zijn, dan gaat dat wel rond, dan zie je het gebeuren. Eén kopke dat omdraait, en dan twee en dan drie, en dan uiteindelijk komen ze wel iets zeggen. De ene dag is dat al meer dan de andere. Maar als ze iets komen zeggen, dan is dat altijd heel lief en vriendelijk.” IN HOEVERRE VERSCHILLEN DE JOYCE EN ARNE VAN HET SCHERM VAN DE JOYCE EN ARNE IN HET ECHTE LEVEN? Joyce: “Niet zo veel. Op het scherm zijn wij gewoon een uitvergroting van onszelf. Arne en ik, we vinden elkaar heel tof en we maken veel plezier, we zijn zowat broer en zus. Maar op andere vlakken zijn we elkaars tegenpolen, dat ik soms denk ‘aaah djeezus...’. Op het scherm is dat exact hetzelfde. Het ene moment vinden we elkaar supertof, op een ander moment kunnen we elkaar plagen en pesten, maar dat is natuurlijk veel meer uitvergroot dan dat we dat in het echt zouden doen.”


7

Arne: “Ik denk ook niet dat er een groot verschil is tussen de Arne van ‘WOOW!’ en die in het echte leven. Ik probeer mij gewoon voor te stellen dat de camera een kind is. Dat is hetzelfde als jij die met je nichtje praat bijvoorbeeld. Je bent dan ook niet plots compleet iemand anders, je past alleen bepaalde dingen aan, en andere dan weer niet.” Joyce: “De basis is wel hoe we echt zijn, anders kan je dat niet volhouden. Het is anders dan een rolletje in een film spelen. Je komt je publiek ook in het dagelijkse leven tegen, en als je dan helemaal anders bent, moet je telkens in een rolletje kruipen. Dat gaat niet, dat kan je niet volhouden. Dat zou ook oneerlijk zijn, en kinderen zijn veel slimmer dan dat, die zouden dat onmiddellijk doorhebben.” WAT WAS HET LEUKSTE OF GRAPPIGSTE MOMENT IN DIT JAAR VTMKZOOM? Arne: “Een voorbeeld van iets grappigs is een klein meisje dat naar mij toekwam tijdens de opnames van ‘De Beestige Boerderij’ en zei ‘Jij bent van vtmKzoom!’. Ik zeg daarop ‘Ja, da’s waar, en vanwaar ben jij?’. Het antwoord was ‘Van mijn mama!’ Dat vind ik zo leuk, dat is zo typisch voor kinderen.” Joyce: “Voor mij was dat Pennenzakkenrock. Dat was heel tof, en daar ben ik voor de eerste keer op mijn smoel gegaan, letterlijk dan. Dat was wel heel memorabel (lacht).

Het was het allereerste optreden met de vtmKzoom Band, wat sowieso al heel spannend was. We moesten de hele dag aan elkaar praten. Ze hadden mij van die goedkope hakschoentjes gegeven en het podium bestond uit platen. Op het moment dat we ‘Handen in de lucht!’ roepen blijf ik ergens haken, en ik doe nog mijn handen in de lucht en ineens lig ik daar plat op de grond. En ik weet nog dat ik op de grond lag en dacht, ‘o nee, ik lig hier gewoon keihard op de grond voor 12.000 man’. Ik hoopte dat er niet te veel camera’s en fototoestellen in de buurt waren... Ik ben dan gewoon rechtgestaan en ik heb gezegd ‘meisjes, hakken, da’s levensgevaarlijk’ (lacht). Ik was wel serieus van mijn melk, maar achteraf gezien is dat wel grappig. Dat was maar één anekdote uit een heerlijke zomer.”

SEAMONSTER PRODUCEERT HET DAGELIJKS ENTERTAINMENTPR OGRAMMA WOOW!

www.seamonster.be


ook welke bioscoop en dvd-releases er aankomen.

8

RUBRIEKEN Seamonster produceert het dagelijks entertainmentprogramma WOOW!. Elke weekdag kan je kijken naar WOOW! om 7u45 en 19u20 bij vtmKzoom. In het weekend is er 4 keer een extra lange compilatie te zien.

MIJN GEDACHT In ‘Mijn Gedacht’ geeft vlogger Jef (van YouTube.com/MadeByJef) de kijkers handige tips: Wat moet je doen als je gsm is afgepakt? Wat doe je als je beste vriend verliefd is op hetzelfde meisje waar jij verliefd op bent? Hoe word je een coole dude / chick?

GEFLITST In deze nieuwsrubriek staan enkel de grootste sterren centraal uit de leefwereld van kinderen tussen 8 en 12 jaar. Elke dag vertellen we het laatste nieuws over o.a. Justin Bieber, Ian Thomas, Cody Simpson, Selena Gomez,... Regelmatig krijg je ook langere reportages te zien waarbij Arne en Joyce deze sterren ontmoeten...

PLAY

Op woensdag testen we in ‘Play’ de leukste games! Je krijgt ook het laatste nieuws over games, apps, downloads, accessoires en consoles.

HEBBEDING

POPCORN

Elke dinsdag krijg je in onze filmrubriek ‘Popcorn’ interviews te zien met de populairste acteurs. We vertellen

[WOOW! rubrieken]

Elke donderdag testen we in ‘Hebbeding’ leuke toys, nieuwe gadgets en hotte stuff: van de nieuwste high tech 3D-videocamera tot leuke gezelschapspelen en extreem cool speelgoed.


9

STERRENWIJZER Donderdag is ook de dag waarbij de WOOW!-kijker alles te weten komt over zijn of haar idool. In ‘Sterrenwijzer’ krijg je een korte biografie over de sterren uit de leefwereld van de jonge teens.

QUIZZZ Op vrijdag spelen we onze spannende Quizzz. Twee kijkers krijgen boeiende entertainmentvragen voorgelegd en moeten zo snel mogelijk het juiste antwoord geven.

CLIPPER Vrijdag sluiten we af met de ‘Clipper’. Daarin monteren we de leukste covers die we vinden op YouTube.

PLANNER Elke weekdag vertellen we in ‘Planner’ wat je die avond of volgende dag kan doen. Een leuk event, een nieuwe game- of filmrelease, een boeiend programma op tv of een verjaardag van een grote ster... Wij vertellen het!

Volg WOOW! op Facebook en Netlog: www.facebook.com/vtmkzoomwoow www.netlog.com/woow

>>> HEB JE VOORSTELLEN VOOR WEDSTRIJDEN, BELANGRIJK NIEUWS OF EPK-BEELDEN DIE EVENTUEEL LEUKE CONTENT KUNNEN ZIJN VOOR WOOW!? MAIL: - simon@seamonster.be - hanne@seamonster.be

www.seamonster.be


10

TIENERSTERREN

[Tienersterren]


11

ZE WORDEN STEEDS JONGER, DE STERREN IN SHOWBIZZLAND. YOUTUBE-FENOMEEN JUSTIN BIEBER HAALT MET Z’N 17 LENTES VLOT MEER DAN 111 MILJOEN VIEWS OP DE VIDEOSITE. MAAR OOK IN ONS LAND IS ER JONG TALENT BIJ HOPEN TE VINDEN OP HET INTERNET. MEET JEF VAN MADEBYJEF, TIMON UIT DE MUSICAL OLIVER, JASPER VAN BANDITS EN IAN THOMAS. ALLE VIER ERG JONG, ENORM SUCCESVOL, EN ALLE VIER GESTAAG OP WEG NAAR DE TOP. >>>

www.seamonster.be


12

[Tienersterren]

NA EEN OPTREDEN ZIJN ER ALTIJD WEL MEISJES DIE EEN HANDTEKENING WILLEN.


13

Jasper Publie Jasper Publie (15) liet voor het eerst van zich horen tijdens Junior Eurosong met het nummer ‘Weekend’. Sindsdien stond hij al op het podium van ‘Zo is er maar één – De Cup’, vertolkte hij de rol van Friedrich in de Vlaamse versie van ‘The Sound Of Music’ en vormde samen met zijn vrienden van de gitaarschool de band Gizonband. Sinds kort gaan ze door het leven als Bandits. WANNEER WERD JE INTERESSE GEWEKT VOOR HET ZINGEN EN MUZIEK MAKEN? Jasper: “Voor mijn 5e verjaardag kreeg ik een gitaar van mijn peter, maar die is eigenlijk een jaar of twee bij ons thuis in de kast blijven liggen. Pas twee jaar later wou ik leren gitaar spelen. Mijn vader speelt ook gitaar, hij heeft mij de beginakkoorden geleerd. Ik ben dan naar de gitaarschool ‘Gizon’ gegaan en daarna naar het conservatorium. Twee jaar later volgde Junior Eurosong. Beroemd worden is nooit mijn bedoeling geweest. Ik doe het puur voor het plezier. Als ik er ook nog eens bekend mee kan worden, is dat mooi meegenomen, maar ik maak gewoon graag muziek.” HOE COMBINEER JE MUZIEK MET SCHOOL? Jasper: “Het is wel druk, maar tot nu toe kan ik het nog combineren, al mis ik soms wel vrije tijd om eens lekker niets te doen. Ik heb het geluk dat ik vrij snel studeer, dus ik kan al eens iets studeren onderweg, in de auto. De leraars en directie op school staan gelukkig mee achter mijn muziek. Ze zien het al eens door de vingers als ik uitzonderlijk eens een aantal lessen moet missen.” MAAKT JE MUZIEK JE POPULAIRDER BIJ MEISJES? Jasper: “Na een optreden zijn er altijd wel meisjes die een handtekening willen, maar daarnaast is er niet zo direct iets van te merken. Via chat, mail en Netlog is het wel wat intensiever. Ik krijg op Facebook bijvoorbeeld heel wat vriendschapsverzoeken.” WAT IS JE DROOM VOOR DE TOEKOMST? Jasper: “Als ik in de muziek zou kunnen voortgaan, zou dat fantastisch zijn. Ik heb altijd al willen optreden op Rock Werchter. Maar ik wil mij vooral amuseren met mijn muziek, en verder zien we wel wat er komt. Een niet-muzikale droom van mij is om ooit een tocht door Antarctica te maken met husky’s.”

SEAMONSTER MAAKT VOOR BANDITS DE VIDEOCLIPS EN LEVERT CONTENT VOOR HUN SOCIAL MEDIA .


14

Ian Thomas Voor Ian Thomas (14) begon het allemaal met een YouTube-filmpje waarin hij 'Baby' van zijn grote idool Justin Bieber in het Nederlands zingt. Het leverde hem een platencontract bij Universal op. Zijn tweede single 'Autograph' is een eigen nummer.

M I JN ULTIEM E DR O O M I S E E N C A R R I È R E UI TB O UWEN A LS JU S TIN B I E B E R : MI L J OE N E N ALB U M S V ER KO PEN E N OV E R D E H E L E WER ELD O PT R E D E N .

WANNEER WERD ZINGEN VOOR JOU NIET MEER LOUTER ALLEEN EEN HOBBY? Ian: “Mijn eerste contact met de platenmaatschappij was toen ik auditie deed voor een tienergroepje dat covers van Abba zou brengen. Dat heb ik toen uiteindelijk niet gehaald, omdat ze mij te jong vonden. Vorig jaar werd ik dan via een YouTubefilmpje van een cover van Justin Bieber opgepikt door Peter Vande Veire. Ik mocht naar de MNMstudio's komen, en dat werd dan weer opgemerkt door dezelfde platenmaatschappij. Toen is de bom ontploft.”

[Tienersterren]

HOE VOELT HET OM ZO JONG AL ZO POPULAIR TE ZIJN? Ian: “Heel goed. Mijn leven is er wel sterk door veranderd. Gewoon over straat lopen kan niet meer zomaar, ik word wel altijd herkend en aangesproken. Gelukkig blijven mijn vrienden wel normaal doen tegen mij, ondanks alles. Ze snappen waar ik mee bezig ben. Ik krijg zowel positieve als negatieve reacties. De negatieve reacties komen vooral van jongens, maar ik probeer mij dat niet aan te trekken.”


15

MAAKT JE MUZIEK JE POPULAIRDER BIJ MEISJES? Ian: “Absoluut, zeker weten. Meisjes zijn heel enthousiast. Er komen er mij geregeld aanspreken op school. Dan vragen ze handtekeningen en willen ze met mij op de foto. Negentig procent van de berichten in mijn inbox komen van meisjes. Ik krijg ook iedere twee weken via de platenfirma een hele hoop brieven doorgestuurd, telkens zo'n 30 à 40. Op Facebook en Netlog kan ik de berichtjes niet meer bijhouden. Het is onmogelijk om overal op te antwoorden. Op Facebook heb ik ondertussen een stuk of 12.000 fans, op Netlog zit ik aan meer dan 17.000 fans.” WAT IS JE DROOM VOOR DE TOEKOMST? Ian: “Ik zou willen internationaal doorbreken en de hele wereld bereiken. Mijn ultieme droom is een carrière uitbouwen als Justin Bieber: miljoenen albums verkopen en over de hele wereld optreden.“

WIE IS JE ALLERGROOTSTE VOORBEELD? Ian: “Justin Bieber en Chris Brown – behalve het feit dat hij Rihanna heeft geslagen. Zij zijn mijn grote voorbeelden, gewoon om dat het fantastische mensen zijn. Ik hou van hun muziek, maar ik bewonder hen ook om de manier waarop ze op een podium staan, de manier waarop ze zo zelfverzekerd show verkopen. Dat is fantastisch.”

SEAMONSTER MAAKTE DE VIDEOCLIPS VOOR ‘BABY’ EN ‘AUTOGRAPH’. VOOR ‘WOOW!’ IS IAN THOMAS OOK GEEN ONBEKENDE. www.seamonster.be


16

TIMON SOHIER Timon (12) had al heel wat ervaring voor hij op de planken stond in de musical ‘Oliver!’. Hij speelde al mee in ‘Daens’ en ‘Beauty and the Beast’. In de Vlaamse vertolking van het bekende Dickinsonverhaal is hij het hoofdpersonage Oliver, naast grote namen als Peter Van den Begin en Hilde Norga. HOE BEN JE EIGENLIJK MET MUSICAL BEGONNEN? Timon: “Toen ik 7 jaar was heeft mijn zus me inschreven voor een auditie van de musical ‘Beauty and the Beast’. Ze zochten jongens om de rol van Jakopje te spelen. Ik werd uitgenodigd en toen we daar aankwamen waren er allemaal kinderen die al in ‘Peter Pan’ of in series hadden gespeeld en ik had nog helemaal niets gedaan. Maar een paar dagen later kregen we telefoon dat ik gekozen was om mee te doen! Na ‘Beauty and the Beast’ zijn ze mij blijven vragen voor kortfilms en reclamespots. Daarna mocht ik meespelen in de musical ‘Daens’. En toen waren er audities voor ‘Oliver!’ en mocht ik plots Oliver spelen, een cd inzingen, een reclamespot opnemen en de première doen. Toen is het echt begonnen!” HOE VOELT HET OM ZO JONG AL ZO POPULAIR TE ZIJN? Timon: “In het begin was het echt heel raar dat mensen op straat mij herkenden. Vooral op plaatsen waar veel kinderen zijn is het soms of ik een superster ben (lacht). Dat is wel leuk. Dan kijken ze naar mij alsof ik er niet echt ben. Bij ‘Oliver!’ waren er ook kinderen die helemaal gelukkig werden als ik ze een handje gaf en dat voelt wel supergoed. Er zijn ook minder leuke kanten aan bekend zijn. Zo zijn er soms mensen die doen alsof ze mij zijn op Netlog en dat is absoluut niet leuk.” KRIJG JE VAAK NEGATIEVE REACTIES? HOE GA JE DAAR MEE OM? Timon: “Er zijn altijd wel mensen die jaloers zijn. Maar enkele heel goede acteurs hebben eens gezegd tegen mij dat hoe jaloerser de mensen zijn, des te meer succes je hebt. En als ik van die reacties krijg dan denk ik daaraan.” MAAKT JE MUSICALWERK JE POPULAIRDER BIJ MEISJES? Timon: “Haha, ja, eigenlijk wel. Ik krijg heel veel briefjes van meisjes die heel verliefd zijn op mij en er altijd bij zeggen hoe goed ze me vinden. Dus het maakt me wel

[Tienersterren]

populair bij de meisjes (lacht). Ik krijg ook wel veel brieven, mails, bloemen en zelfs cadeautjes van fans. Er zijn ook verschillende fanpagina’s en websites over mij gemaakt. En er zijn zelfs fans die zover gaan dat ze doen alsof ze mij zijn, omdat ze zo verliefd zijn op mij. Het leukste aan de fans zijn natuurlijk de lieve en leuke reacties en als ze staan gillen als je voorbijkomt. Dat vind ik stiekem wel leuk (lacht).” WIE IS JE ALLERGROOTSTE VOORBEELD? Timon: “Mijn musicalvoorbeeld is Hans Peter Janssens. Hij is echt supergoed in alles wat hij doet en ik hoop dat ik later even goed als hem mag worden. Ook Peter Van de Velde is een groot voorbeeld voor mij omdat hij heel veel verschillende rollen kan spelen en zo bekend is maar nog altijd even lief tegen iedereen. Ik heb al met beiden mogen samenspelen en met Peter zelfs al in drie producties en het was echt geweldig.” WAAR ZIE JE JEZELF BINNEN TIEN JAAR? Timon: “Ik hoop dat ik dan bijna vergeten ben welke hoofdrollen ik allemaal gespeeld heb omdat het er zoooooveel zijn geweest (lacht). Mijn allergrootste droom is de rol van Jean Valjean in de musical ‘Les Miserables’ spelen op Broadway of in Londen, want dat is echt mijn droomrol. Ik hoop ook ooit een hoofdrol in een grote film te mogen spelen en als ik zou mogen kiezen welke film, dan mag het gaan over een jongen die ervan droomt om zanger te worden en dat het dan op het einde van de film helemaal lukt... Dus als een regisseur dit leest... (lacht).”


17

I K H O O P DA T IK B INNEN T I E N J A A R B I J N A VER G ETEN B EN WELKE H OOF D R OL L E N I K ALLEM A A L G ES PEELD HE B OMD A T H E T E R ZO O O O O V EEL ZIJN G EW E E S T .

SEAMONSTER VOLGDE TIMON EN DE REST VAN DE CAST TIJDENS DE CASTING, REPETITIES EN VOORSTELLINGEN VAN ‘OLIVER!’ VOOR HET PROGRAMMA WOOW!.

www.seamonster.be


18

MadeByJef

Jef (13) moet zowat de populairste Vlaamse kid op het web zijn. Met zijn vlogjes haalt hij vlot duizenden views per video. Zijn filmpjes gaan, zoals hij het zelf zegt, over ‘wat hem te binnen schiet’. Meer dan 13.000 YouTube-members zijn ondertussen op zijn kanaal geabonneerd en sinds april heeft hij ‘s maandags een vaste stek in WOOW! bij vtmKzoom.

[Tienersterren]


19 privé berichtje. Voor elke twintig reacties is er wel één negatieve. Soms zijn ze grappig of terecht, maar vaak beweren ze iets wat niet waar is of zijn ze ronduit grof, louter geschreven om te kwetsen. Maar dat lukt hen niet. Ik ben het eigenlijk al gewoon en ik heb er het karakter niet naar om het mij aan te trekken.”

HOE BEN JE MET VLOGGEN BEGONNEN? WOU JE OOK EEN YOUTUBE-STER WORDEN? Jef: “Twee jaar geleden, in het zesde leerjaar, filmde ik van alles en nog wat. Gewoon random dingen. Toen we met m’n school naar Disneyland Parijs gingen, maakte ik enkele grappige filmpjes over mezelf en mijn vrienden. Op hun aanraden zette ik dat op YouTube. Al snel had de hele school de filmpjes gezien en zo ging de bal aan het rollen... Het is niet zo dat ik echt ‘beroemd’ wou worden. Ik vind eigenlijk dat mensen niet zouden moeten streven naar bekendheid, maar naar een situatie waarin ze hun talenten aan een zo groot mogelijk publiek kunnen laten zien.” HOE VOELT HET OM ZO JONG AL ZO POPULAIR TE ZIJN? Jef: “Ik merk het eigenlijk niet zo hard. Mijn populariteit weerspiegelt zich vooral in cijfers, zoals het aantal subscribers, views, reacties... Ik vind het wel heel leuk als mensen naar me toe komen om te zeggen dat ze mijn filmpjes leuk vinden, want dat betekent dat ik mensen leuke momenten heb bezorgd, en dat is toch fantastisch? Ik vind het anders echt wel super dat ik op zo’n relatief jonge leeftijd op m’n eentje zo ‘populair’ ben geworden. Daar ben ik wel trots op.” HOE REAGEREN JE VRIENDEN EN VRIENDINNEN OP JE SUCCES? Jef: “Er zijn er die gewoon echt blij voor me zijn en me er volledig in steunen. Dan zijn er ook die het eigenlijk best wel cool vinden, maar dit niet zomaar kunnen zeggen. Dan uiten ze dat door mopjes te maken zoals ‘ier se, de YouTubester’ (lacht).”

I K H E B H ET GEV O EL D AT M EISJES M IJN G E V OE L V O O R H UM O R D ELEN , W AARD O O R I K VEEL V RO UW ELIJKE FAN S H EB.

MAKEN JE VLOGS JE POPULAIRDER BIJ DE MEISJES? Jef: “Eigenlijk wel, ja. Je zou kunnen denken dat meisjes me raar zouden vinden omdat ik wel eens vreemd doe in m’n filmpjes, maar ik heb het gevoel dat de meeste meisjes mijn gevoel voor humor delen, waardoor ik veel vrouwelijke fans heb. Voor heel wat jongens ligt dat moeilijker. Er zijn er heel wat die me grappig vinden, maar een ander deel kan mijn weirdheid in mijn filmpjes niet rijmen met hun ego. Of zijn enigszins jaloers, of het is gewoon hun humor niet, dat kan ook natuurlijk hé (lacht).” WAT ZIJN JE TOEKOMSTPLANNEN? WAAR ZIE JE JEZELF BINNEN TIEN JAAR? Jef: “Momenteel zie ik me binnen tien jaar – als ik dus 23 ben – afgestudeerd aan de universiteit of de hogeschool. Dan zou ik onmiddellijk aan het werk willen bij films als manusje-van-alles: monteur, acteur, presentator, cameraman, regisseur misschien zelfs... Ook zou ik het fantastisch vinden als YouTube dan nog altijd zou bestaan en ik nog altijd filmpjes zou maken. Als ik dan zo’n 1.000 filmpjes zou staan hebben waar je mijn evolutie door de jaren heen in ziet, dat zou mij ontzettend interessant lijken. Natuurlijk heb ik daarnaast ook bepaalde YouTube-dromen, zoals in contact komen met de mensen achter YouTube, bij de 100 meest geabonneerde mensen zijn, een supergrote hit hebben met meer dan één miljoen views...“

KRIJG JE VEEL NEGATIEVE REACTIES? HOE GA JE DAARMEE OM? Jef: “Veel mensen zouden waarschijnlijk schrikken van de negatieve reacties die ik krijg, maar dat is vaak zo bij YouTube-filmpjes. Ik krijg af en toe wel eens een agressief

SEAMONSTER MAAKT MET JEF ELKE MAANDAG EEN FILMPJE VOOR ‘WOOW!’, IN DE STIJL VAN ZIJN YOUTUBE-MADEBYJEF-VIDEO’S (YOUTUBE.COM/MADEBYJEF).


DE KRACHT

20

[intro]

nickelodeon Nataly Guns is Account Manager Brand Solutions bij Nickelodeon. Voor hen produceerden we Nick Hits, een muziekprogramma dat zowel op televisie als online bij Nickelodeon. be te zien was.

[De kracht van het web]

Wat enkele jaren geleden nog als een hype voor tieners werd aanzien, is de dag van vandaag een niet weg te denken fenomeen dat mensen wereldwijd bij elkaar brengt. Sociale media zijn een echt sociaal fenomeen. Ook webvideo heeft de laatste jaren opmerkelijk aan belang gewonnen. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, en dat heeft ook de internaut begrepen. De kracht van het web is ontegensprekelijk, en ook radiozenders, tv-kanalen en andere bedrijven kunnen het zich niet veroorloven die trein te missen. Seamonster helpt graag mee aan uw positionering op the interwebs.

Nataly Guns: “Nickelodeon.be is een belangrijk platform om kinderen te bereiken en zorgt voor interactie tussen hen en het merk Nickelodeon. Kinderen vinden er hun vertrouwde en favoriete personages terug en ouders weten dat het een veilige omgeving is. De Turbonick pagina, waarop kids zowel reportages als afleveringen van hun favoriete series gratis kunnen herbekijken, staat in de top 5 van meest bekeken pagina’s. Per maand worden er gemiddeld 140.000 filmpjes op bekeken.�


VAN HET WEB

Q-Music en JOE FM Kevin Moens is Manager Digital bij Q-Music en JOE FM. Beide radiozenders zetten sterk in op webvideo en sociale media. De actie ‘win een Tesla’, waarbij Seamonster instond voor de webvideo, is hier een sprekend voorbeeld van.

Kevin Moens: “Waar het vroeger vooral een extra aanvulling was op wat er op de radio gebeurde, zijn onze website en de sociale media nu een extra manier om te communiceren met de luisteraar. We dagen ze uit om feedback te geven of om mee te doen met online prijsvragen. Aan de hand van foto’s maar ook videos laten we een kant van Q-music zien die je niet meteen terug hoort op de radio. Een video van een DJ, die met de te winnen Tesla rondscheurt op het circuit van Zolder, dient niet alleen om de actie te ondersteunen maar laat ook zien dat de DJ’s plezier maken, dat ze het stoer vinden om met zo een auto rond te rijden én dat het ongelofelijk is dat ze binnenkort zo een superprijs in hun programma mogen weggeven. Met de videos kan je net dat beetje extra bieden, komt de actie tot leven. Het zegt meer dan een persbericht of een stuk introtekst... je ziet de DJ in beeld opgewonden over een prijs of actie die eraan zit te komen.”

www.seamonster.be

21


22

MTV Networks Charlotte De Mets: “Voor ons is het belangrijk dat de reeks ook op het internet te zien is. Omdat het om korte reportages gaat, bestaat de kans dat kijkers ze niet allemaal te zien krijgen op tv. Mensen die één of meerdere reportages gemist hebben, kunnen ze zo toch bekijken. We geven surfers ook de kans om die content met hun vrienden te delen. Jongeren delen heel gemakkelijk zaken die zij cool vinden via het internet. In eerste instantie zetten we onze programma’s op onze eigen website, maar nadat de content on air heeft gelopen verschijnen ze ook op het Vimeo-kanaal en de Facebook-pagina. We springen er echter voorzichtig mee om, want uiteindelijk willen we wel dat mensen naar onze programma’s kijken op tv. Online branding is een heel belangrijk item in elk communicatieplan. Wij geloven hierbij steevast in de combinatie van tv en online. De twee versterken elkaar, daar kan je niet omheen. We moeten zeker op die trein springen, maar het is wel oppassen voor overkill. Zo wegen we altijd goed af in hoeverre we een commerciële actie gaan ondersteunen vanuit de Facebookpagina’s van TMF of MTV. We zijn er ons van bewust dat een overkill aan reclameboodschappen niet aangewezen is.”

DE KRACHT

MTV Networks Charlotte De Mets van MTV Networks houdt voor TMF Vlaanderen en MTV Wallonië de branding in de gaten. Ook voor haar is het internet belangrijk. De vijfdelige reportagereeks over Team Shmetta bijvoorbeed, die Seamonster voor hen maakte, is bestemd voor uitzending op TMF, MTV én het internet.

[De kracht van het web]


23

kulak Gwendy Darras van de Katholieke Universiteit Leuven (Campus Kortrijk) gelooft sterk in de kracht van het web. De KULAK wil gebruik maken van sociale media als tool om in contact te komen met de leefwereld van hun studenten. Seamonster maakt voor hen promotiefilms om nieuwe studenten naar de KULAK te halen.

T VAN HET WEB

kulak Gwendy Darras: “Onze vraag aan Seamonster kadert in de verjonging van het imago van de KULAK, dat eigenlijk heel oubollig was. Jongeren kunnen zich meer inleven bij bewegende beelden dan bij een lange tekst. De KULAK maakt momenteel veel te weinig gebruik van de mogelijkheden van het internet. We zijn bijvoorbeeld nog niet aanwezig op Facebook en Twitter. Met de lancering van de nieuwe website zal dat allemaal veranderen. Het is het medium bij uitstek om jonge mensen te bereiken, om ze bij je school te betrekken. Als je tof wil overkomen als universiteit, is het belangrijk dat je ook daar aanwezig bent en dat je leuke filmpjes post zodat de studenten betrokken blijven bij de universiteit.�

www.seamonster.be


24

W at ?!

[AFP’s]

AFP’S

Een AFP, of een Advertiser Funded Program, is een volwaardig tv-format waarin een partnership wordt gesloten tussen een merk en een tv-zender. Een AFP biedt geen rechtstreekse reclame, maar geeft een merk de kans om via het programma een positief imago op te bouwen bij zijn doelpubliek. Seamonster maakte de laatste maanden heel wat APF’s voor vtmKzoom en MTV Networks.


op safari

25

In ‘Op Safari’ gaan Joyce en Arne van vtmKzoom op safari in De Beekse Bergen en wagen er hun leven tussen de wilde dieren. Seamonster maakte 10 afleveringen van dit programma in opdracht van vtmKzoom en reclamebureau MIA.

STEVEN VAN DINGENEN – CLIENT SERVICE DIRECTOR MIA

Het publiek kijkt aandachtiger naar een programma dan naar reclame. Je kan op een veel subtielere manier mensen meenemen in een merkbeleving. Voor De Beekse Bergen is zo’n AFP een goeie zaak, omdat ze zo veel awareness genereren, heel veel mensen kunnen bereiken, en meteen de juiste positionering voor hun merk kunnen neerzetten. Op die manier krijgen kinderen zin om zelf naar het safaripark te gaan.

Naast de AFP liep er ook een tv-spotcampagne, om er een commerciële call traction in te stoppen. Het was geen typische awareness tv-campagne; onze spot was maar 10 seconden lang en vertelde ‘wil je ook naar De Beekse Bergen, surf dan naar... en één kind mag gratis binnen’. Dat is een boodschap die je niet kwijt kan in een AFP-programma.

www.seamonster.be


26

de beestige boerderij In het voorjaar van 2011 ging Seamonster bij vtmKzoom op bezoek bij de boerderijdieren in ‘De Beestige Boerderij’, een programma dat gemaakt werd in samenwerking met Danone. De kijkers leren in dit programma hoe je dieren moet verzorgen en komen de zotste dingen te weten over konijnen, varkens, eenden, ganzen, paarden… In totaal maakten we 13 afleveringen.

MICHAEL DUJARDIN - STATION MANAGER VTMKZOOM

vtmKzoom is een zender waar zowel kinderen als hun ouders thuis zijn. Als we AFP’s laten produceren zijn we altijd heel voorzichtig naar de manier hoe onze adverteerders aan zo’n programma gekoppeld worden. We zijn een commerciële zender, maar willen dat deze koppeling op een aangename manier en met respect voor de kinderen gebeurt. Seamonster heeft voor ons al een aantal succesvolle AFP’s gemaakt en De Beestige Boerderij was daar een van. Zowel de waarden die voor onze zender belangrijk zijn als de elementen die voor onze partner Danone essentieel waren zaten mooi vervat in het concept. De uitwerking resulteerde in 13 grappige en leerrijke afleveringen die een hoog bereik haalden, zowel bij de kids als hun ouders.


Nick Hits

27

Seamonster maakte voor Nickelodeon (MTV Networks Belgium) de Vlaamse versie van ‘Nick Hits’, een muziekprogramma met de leukste hits voor kinderen tussen 10 en 14 jaar, in opdracht van Walibi.

VLAANDEREN TRAKTEERT In opdracht van TMF (MTV Networks) en de Vlaamse Overheid maakte Seamonster het programma ‘Vlaanderen Trakteert’. 27 duo’s konden een citytrip winnen naar één van de Europese hoofdsteden om daar op een originele manier Vlaanderen te promoten.

MARIEKEN MAES - ACCOUNT MANAGER & STRATEGIE FÉ

Europa en de rol van Vlaanderen in de Europese Unie is een thema waar jongeren niet meteen warm van lopen. Daarom werd er zeer bewust gekozen voor een specifiek jongerenluik in de campagne. Omdat het voor jongeren belangrijk is om thema’s tastbaar te maken en zo dicht mogelijk bij hun leefwereld te houden, werkten we ‘Vlaanderen Trakteert’ uit. Redactionele samenwerkingen in al haar vormen zullen in de toekomst steeds meer en meer in campagnes verwerkt worden. Waarbij het zowel de verantwoordelijkheid van de

adverteerder als van de mediapartners zal zijn om hierin te waken over de redactionele onafhankelijkheid, relevantie en de fijne grens tussen redactie en reclame. Eens deze grens dit evenwicht kwijt is, zoals vaak te zien op de Amerikaanse televisie, verliest dit format naar mijn mening al zijn waarde. Dit format biedt zeer veel mogelijkheden wanneer er tussen adverteerder en mediapartner zeer goed afgesproken wordt wat het thema, de boodschap moet zijn, met voor de rest een volledige kritische redactionele vrijheid.

www.seamonster.be


28

Let’s Jump In maart 2011 maakte Seamonster in opdracht van vtmKzoom en Dreamland het programma ‘Let’s Jump’. Daarin gingen we op zoek naar de beste trampolinespringers van Vlaanderen. We trokken met onze trampoline naar Gent, Antwerpen, Leuven, Hasselt, Brugge en Oostende.

Wat?!

[Infomercials]

r e m o f n i je prod uct in de kijke r je pub liek plez ier aan bele eft én Een prog ram ma bren gen waa r e info mer cial, het is het prin cipe van de zog ena amd zett en in een mini prog ram ma. Dat chri ften . Sea mon ster lirep orta ges in kran ten en tijds aud iovis uele equ ivale nt van pub . ke info mer cials op zijn palm ares hee ft ond ertu sse n een aan tal ster


29

Bboys In opdracht van MTV Networks Belgium maakte Seamonster in april 2011 het programma ‘Bboys’. Een programma over Team Shmetta, Belgisch beste breakdancecrew. Het programma was te zien op TMF Vlaanderen en MTV Wallonië en op het internet. Het werd mede mogelijk gemaakt door Braun cruZer.

cials Melk In november maakte Seamonster in opdracht van vtmKzoom en in samenwerking met VLAM 15 korte filmpjes ter promotie van Melk en hun Melk Twister. Arne trok naar 15 verenigingen en daagde hen uit om Melk Twister te spelen. De verliezer moest een tegenopdracht doen.

www.seamonster.be


30

Kinect In december 2010 maakte Seamonster in opdracht van vtmKzoom en Microsoft Xbox een infomercial over de Kinect. We organiseerden een wedstrijd in ‘WOOW!’ waarmee een kijker een verjaardagsfeest kon winnen. De kandidaten moesten jarig zijn in december en het liefst rond Sinterklaas, Kerst of Nieuwjaar. Winnaar Lennert is jarig op 24 december en verdient een extra feest op deze dag! Hij won een groot verjaardagsfeest voor hem en zijn vrienden en kreeg een Xbox met Kinect en enkele leuke games mee naar huis.

HANS REINARZ – PRODUCT MANAGER MICROSOFT

De Kinect is een relatief complex product. We kunnen wel in een traditionele commerciële spot van 20 à 40 seconden uitleggen hoe het spel werkt, maar er zit zoveel meer achter het product dan dat. En dat krijg je nu eenmaal niet in een kort spotje geramd. De infomercial gaf ons de mogelijkheid om te laten zien dat het product effectief leuk gevonden wordt door de kijkers. We konden de Kinect in een bestaande reële context kaderen, en door er iets leuk en creatief rond te doen, zoals bij de Kinect infomercial, konden we bovendien ook nog relevante content bieden voor de 7 tot 13-jarigen. Een infomercial geeft een extra emotionele lading aan je product, je kan het binnen een context plaatsen. Je kan laten zien waar het gebruikt kan worden, hoe het gebruikt wordt... Je kan veel meer informatie bieden dan in de standaard spots. Wij beschouwen infomercials als een perfect aanvullend medium op een traditionele spotcampagne, de twee zijn complementair. Met de Kinect hadden we in ieder geval een goeie combinatie te pakken. We konden op regelmatige basis druk opbouwen met de traditionele spots en via de infomercials konden we veel bredere, diepgaandere, contextuele info geven die je niet in een televisiespot kwijt kan.

[Infomercials]


20th Century Fox

31

Seamonster maakt voor vtmKzoom ook infomercials rond nieuwe films. Zo maakten we miniprogramma’s rond de films ‘Rio’ en ‘Yogi Bear’ van 20th Century Fox.

Universal Pictures Ook met Universal Pictures maakte Seamonster de infomercials rond de films ‘Hop’ en ‘Kung Fu Panda 2’.

KATJA HEMMERYCKX – SR. ADVERTISING & PUBLICITY COORDINATOR UNIVERSAL PICTURES INTERNATIONAL BELGIUM

Wij zien de infomercial als een interessante toevoeging aan een klassieke spotcampagne en de rest van de mediacampagne. Het grote voordeel van een infomercial is dat je zelf kan meebepalen wat er in de reportage komt. Je maakt de combinatie van redactionele inhoud en promotie voor het product. Je kan er bijvoorbeeld getuigenissen van ‘mensen van hier’ in verwerken, waardoor de betrokkenheid met de doelgroep veel groter en directer wordt. Voor onze producten, met name films, is deze format zeker interessant. Beelden uit een nieuwe bioscoopfilm vermengd met beelden van lokale avant-premières of evenementen leveren perfect promotiemateriaal voor de lancering van een nieuwe film. Het geheel vormt dan een ‘herkenbare’ campagne, waar iedere kijker zich mee kan identificeren.

www.seamonster.be


Seamonster Magazine # 1  

Seamonster maakt tv-programma’s voor kinderen en jongeren. We kennen als geen ander onze doelgroep en verwerken enkel de zaken die hen boeie...

Advertisement