Issuu on Google+


AKTO ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

ΚΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ BA (HONOURS) DEGREE IN GRAPHIC DESIGN MIDDLESEX UNIVERSITY

Διπλωματική εργασία Branding μικροζυθοποιίας. Εταιρική ταυτότητα, ετικέτες μπύρας, καταχωρήσεις ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ 2012 - 2013 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 30 Μαΐου 2013


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 005

Πρόλογος................................................... 005 Εισαγωγή.................................................... 007 Προσχέδια Λογοτύπων.................................. 008 Τελική Λύση ................................................ 016 Ονοματολογία ............................................ 020 Εταιρική Ταυτότητα ...................................... 022 Γραμματοσειρές Ταυτότητας . ......................... 024 Επιστολόχαρτο ............................................ 028 Φάκελος .................................................... 032 Επαγγελματικές Κάρτες ................................. 036 Ευχετήρια Κάρτα ......................................... 040 Μπλοκ Παραγγελιών . .................................. 044 Θήκη Λογαριασμού ..................................... 048 Μενού ....................................................... 052 Σουβέρ & Σουπλά ....................................... 062 Ετικέτες ...................................................... 066 Πολυσυσκευασίες ........................................ 086 Ιστοσελίδα .................................................. 098 Αφίσες & Καταχωρήσεις ............................... 106


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 007

Ξεκίνησα να στήνω το book Παρασκευή γύρω στις 1... όπα, στη 1. Στις 1. Γάμα το, στις 2 λοιπόν το μεσημέρι της 17ης Μαΐου ξεκίνησα να στήνω το book της διπλωματικής μου εργασίας. Της τελευταίας εργασίας που θα έκανα για τη σχολή μου. Προσπαθώ να θυμηθώ πότε πέρασαν 3 χρόνια από τότε που πέρασα την πόρτα του ΑΚΤΟ και έκανα μια ακόμα (τη δεύτερη συγκεκριμένα) σπουδαστική αρχή στη ζωή μου. Τα τρία αυτά χρόνια μου προσέφεραν πολύ περισσότερα απ’ ότι θα περίμενα. Ειδικά τον πρώτο χρόνο το κουλούρι σοκολάτα στο κυλικείο μου είχε κλέψει την καρδιά (και 5-6 μπλούζες που δεν μου έκαναν μετά από μερικούς μήνες). Γνώρισα ανθρώπους, τόσο καθηγητές όσο και συμμαθητές που χαίρομαι που ήρθαν στη ζωή μου. Δεν συνεργάστηκα με όλους το ίδιο καλά, αλλά ακόμα και αυτούς τους ευχαριστώ γιατί πιστεύω πως συνέβαλλαν στο να γίνω όπως είμαι σήμερα. Έχω να ευχαριστήσω πολλούς ανθρώπους για το γεγονός ότι έφτασα μέχρι εδώ. Πρώτη απ’ όλους τη μητέρα μου για το οικονομικό ξεζούμισμα όλον αυτόν τον καιρό. Στη συνέχεια τους καθηγητές Πάνο Μιαούλη (το InDesign είναι το καλύτερο πρόγραμμα!), Μάνο Διαμαντίδη, Κωνσταντίνο Γιώτα, Χάρη Τσέβη και τέλος τον υπεύθυνο καθηγητή για αυτή την εργασία Αρτέμη Ρούσσο. Όλους μου τους συμμαθητές και ιδιαίτερα τους φετινούς (Βάσια Καλοζούμη ευχαριστώ για τη Novecento!) και τον Νίκο Παπαγιαννακόπουλο για την τεράστια βοήθεια στην φωτογράφιση. Να πω και ένα συγνώμη στα αγαπημένα μου πρόσωπα που ήμουν εξαφανισμένος όσο καιρό έτρεχα τη διπλωματική. Σόρυ παιδιά, μετά την παρουσίαση κερνάω μπύρες. ΔΕΝ! Σε όλους τους παραπάνω λοιπόν είναι αφιερωμένη αυτή η εργασία αλλά και στους Σταύρο, Μιχάλη, Ηλία, Αντώνη, Μαρία, Μιμή, Αλίκη (καλά καλά μη φωνάζεις, ΑΡ!) και το «γατί» μου. Καλό ξεφύλλισμα!


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 008

Massimo Vignelli (Ιανουάριος 1931, Μιλάνο, Ιταλία). Ένας σχεδιαστής με όλη τη σημασία της λέξης καθώς έχει σχεδιάσει από συσκευασίες μέχρι έπιπλα. Η φράση του “Αν μπορείς να σχεδιάσεις ένα πράγμα, τότε μπορείς να σχεδιάσεις τα πάντα” τον χαρακτηρίζει απόλυτα. (πηγή φωτογραφίας: www.vimeo.com)


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 009

Φτάνοντας πριν μερικούς μήνες στην έναρξη του σχεδιασμού της διπλωματικής εργασίας νομίζω πως πλησίασα στο να καταλάβω πως νιώθει ένας καπνιστής όταν έχει χαρμανιάσει. Περίπου. Ήξερα πριν καν βρω θέμα για την ερευνητική ότι η διπλωματική μου θα είχε να κάνει με μπύρες και τυπογραφία. Στόχος δηλαδή ήταν η δημιουργία ενός brand που να αποτελεί τομή μοντέρνου μίνιμαλ και vintage σχεδιασμού βασισμένο στην τυπογραφία. Η ενοποίηση του brand ήθελα να γίνει μέσω της τυπογραφικής αισθητικής και όχι απλά να βάλω ένα λογότυπο οπουδήποτε μπορούσα. Συντάσσοντας σταδιακά το brief για αυτή την εργασία κατέληξα στο εξής: Θα έκανα την εταιρική ταυτότητα μιας μικροζυθοποιίας στη Νέα Υόρκη, η οποία είχε ως στόχο να αναδείξει την αγνότητα και την καθαρότητα των προϊόντων της (μπύρες και εστιατόριο) με μια φαινομενικά απλή καταγραφή. Επέλεξα να σχεδιάσω σε μαύρο και λευκό την ταυτότητα αυτή εμπνευσμένος απ’ την ατάκα του Massimo Vignelli «Νομίζουμε ότι η τυπογραφία είναι μαύρη και άσπρη. Στην πραγματικότητα η τυπογραφία είναι μόνο λευκή ξέρετε, δεν είναι καν μαύρη. Είναι το κενό μεταξύ των στοιχείων που δημιουργεί την τυπογραφία. Είναι όπως στη μουσική. Δεν είναι οι νότες αλλά το κενό που βάζεις μεταξύ τους που κάνει τη μουσική».


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 0010

Για την ονοματολογία ήθελα να ακολουθήσω τη λογική που υπήρχε στα ονόματα των παμπ κατά την περίοδο του μεσαίωνα και μετά. Λόγω του αναλφαβητισμού που τότε υπήρχε σε μεγάλο βαθμό τα ονόματα των παμπ εμπνέονταν από διάσημα πρόσωπα του εκάστοτε τόπου ή χαρακτηριστικά γύρω απ’ το μαγαζί έτσι ώστε και οι μαγαζάτορες να είναι καλυμμένοι απ’ τον νόμο που υπήρχε τότε και επέβαλε σε όλες τις pub να έχουν απέξω πινακίδες αλλά και οι αναλφάβητοι να γνωρίζουν που πηγαίνουν. Επέλεξα πρώτα να ξεχωρίσω μερικά από τα ονόματα που είχα υπόψιν μου και μετά να προχωρήσω στον σχεδιασμό. Τα επικρατέστερα ονόματα ήταν τα εξής: El Gato Negro (Ο Μαύρος Γάτος) The Brew Lab (Ζυθεργαστήριο) 45 Degrees North (45 Μοίρες Βόρεια) The Leaky Cauldron (Το Διαρρέων Καζάνι) Με δημοκρατικές διαδικασίες αποφάσισα ότι το «El Gato Negro» παραείναι Ιταλικό για τα γούστα μου και μιας και είχα στο μυαλό μου να φτιάξω το μενού με τη λογική της Αμερικάνικης κρεατοφαγίας το απέρριψα. Το «The Brew Lab» αν και εντελώς ξενέρωτο σαν όνομα μου φάνηκε ενδιαφέρον να δω πως θα εξελισσόταν αλλά δεν βγήκε όπως το περίμενα. Το «45 Degrees North» δεν μου θύμιζε καν μπυραρία. Περισσότερο μάρκα ρούχων για γιάπηδες. Με ιστιοπλοϊκό. Και μοκασίνια. Μπλιάχ. Με το «The Leaky Cauldron» μου φάνηκαν όλα πιο σωστά. Τόσο σαν όνομα όσο και με την ιστοριούλα που σκέφτηκα για να αιτιολογήσω την ονοματολογία του. Οπότε επέλεξα αυτός να είναι ο λογότυπος πάνω στον οποίο θα πειραματιστώ και θα δουλέψω μιας και το όνομα είναι στην λογική που θέλω αλλά συνάμα παραπέμπει και σε μπυραρία.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 0011


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 012


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 013


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 014


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 015


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 016


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 017


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 018


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 019


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 022

Όπως ανέφερα και μερικές σελίδες πριν για την ονοματολογία του μαγαζιού ήθελα να βρω κάτι στην λογική που ονομάζονταν παλιότερα οι παμπ. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα την παρακάτω ιστοριά η οποία ουσιαστικά είναι ένα μήνυμα του ιδιοκτήτη ο οποίος προσπαθεί να ξανανοίξει πάλι το μαγαζί και να αναβοιώσει το πνεύμα του τότε. Το εν λόγω κείμενο βρίσκεται και το επιστολόχαρτο γραμμένο όμως στα αγγλικά.

Η ιδέα του Leaky Cauldron γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1932 όταν ο παππούς μου και ο αδερφός του αποφάσησαν πως έφτιαχναν και πολύ γαμάτη μπύρα για να την μοιράζονται μόνο μεταξύ τους και αποφάσησαν να στήσουν μια μικρή επιχείρηση η οποία σταδιακά εξελίχθηκε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Η γιαγιά μου αναμείχθηκε κι αυτή φέρνοντας τις μαγικές μαγειρικές της ικανότητες και αυτό που κάποτε ήταν ο κήπος έγινε το ειδανικό μέρος για να απολαύσει κάποιος εξαιρετική μπύρα και φρέσκο σπιτικό φαγητό. Η αρχή δεν ήταν εύκολη πάντως. Βλέπετε ο παππούς μου και ο αδερφός του δεν είχαν τα λεφτά για να αγοράσουν καινούριο εξοπλισμό οπότε βολεύτηκαν νοικιάζοντας έναν παλιότερο τον οποίο έπρεπε να επισκευάζουν μάλιστα κάθε λίτρο και λιγάκι. Μέρος αυτού του εξοπλισμού ήταν και μερικά μαύρα καζάνια τα οποία έσταζαν συνέχεια προκαλώντας τα πειράγματα των θαμώνων αλλά και κατούρημα από το πολύ τσικ τσικ. Παρά το γεγονός ότι τα πράγματα πήγαιναν σταδιακά όλο και καλύτερα, ένα χρόνο μετά το μέρος παρέμενε χωρίς όνομα. Αυτό βέβαια δεν ήταν πρόβλημα για τους θαμώνες καθώς του είχαν ήδη δώσει ένα παρεμφερές όνομα, το Dripping Cauldron. Παρά το αστείο του όλου θέματος, ο αδερφός του παππού μου σκέφτηκε πως κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει ιδανικό όνομα για μπυραρία. Έτσι λοιπόν μετά από λίγες παραλλαγές και πολύ σκέψη το Leaky Cauldron γεννήθηκε και επίσημα. Και να ‘μαι και γω τώρα εδώ, ανοίγοντας πάλι το μαγαζί και προσπαθώντας να αναβιώσω το πνεύμα των αγνών προϊόντων που πρεσφερόταν παλιά, δημιουργόντας 6 καινούριες ετικέτες και φτιάχνοντας ένα μενού ιδανικό για να απολαύσει κάποιος τη μπύρα του. Έτσι ήταν πάντα το Leaky Cauldron και έτσι θέλω να παραμείνει και στο άμεσο μέλλον. Ας πιούμε λοιπόν όλοι μαζί σε μια νέα αρχή!


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 023


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 024


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 025


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 026

Novecento Wide light abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 0123456789 !@#$%^&*()?<>»:;|\/{}[] Book abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 0123456789 !@#$%^&*()?<>»:;|\/{}[] normal abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 0123456789 !@#$%^&*()?<>»:;|\/{}[] demibold abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 0123456789 !@#$%^&*()?<>»:;|\/{}[] bold abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 0123456789 !@#$%^&*()?<>»:;|\/{}[]


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 027

Nexa Light ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 0123456789 !@#$%^&*()?<>»:;|\/{}[] Bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 0123456789 !@#$%^&*()?<>»:;|\/{}[] Jane Austen ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ abcdefghijklmnopqrstuvwxyz 0123456789 !@#$%^&*()?<>»:;|\/{}[]


Ολόκληρη η εταιρική... χαρτούρα φωτογραφημένη. Ως φόντο επέλεξα ένα υπέθριο ξύλινο τραπέζι, γεμάτο μουτζούρες για να κάνει αντίθεση με την όλη αισθητική της ταυτότητας του Leaky Cauldron.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 030

Προσχέδια, τελική λύση και διαστασιολόγηση.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 031


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 032


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 033


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 034

Προσχέδια, τελική λύση, διαστασιολόγηση και ανάπτυγμα.

1084 Flushing Ave. Brooklyn, NY 1237 • (347) 295-2227 • leakycauldron1932.com • facebook.com/leakycauldron • leaky@cauldron.com

1084 Flushing Ave. Brooklyn, NY 1237 (347) 295-2227 leakycauldron1932.com facebook.com/leakycauldron leaky@cauldron.com


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 035


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 036


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 037


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 038

Προσχέδια, τελικές λύσεις (κάρτες μαγαζιού & προσωπικού) και διαστασιολόγηση.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 039


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 040


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 041


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 042

Προσχέδια, τελική λύση και διαστασιολόγηση.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 043


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 044


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 045


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 046

Παρουσίαση και διαστασιολόγηση.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 047


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 048


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 049


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 050

Παρουσίαση κοπτικού θήκης και διαστασιολόγηση.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 051


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 052


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 053


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 054

Παρουσίαση και διαστασιολόγηση.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 055


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 056


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 057


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 058


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 059


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 060


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 061


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 062


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 063


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 064

Παρουσίαση και διαστασιολόγηση.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 065


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 066


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 067


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 068

Προσχέδια, παρουσίαση τελικών λύσεων και διαστασιολόγηση.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 069


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 070


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 071


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 072


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 073

Βλέποντας κάποιος τις ετικέτες των μπουκαλιών μάλλον θα αναρωττηθεί πως θα τις ξεχωρίζει στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ. Η λογική με την οποία σχεδιάστηκαν όμως οι ετικέτες αυτές δεν ήταν αυτή της ευρείας πώλησης ή διάθεσης τους μέσω κάποιας άλλης οδού πέραν από το ίδιο το μαγαζί. Παρ’ όλα ‘υτά υπάρχουν διακριτικά πάνω στα μπουκάλια πέραν του αναγραφόμενου τύπου της μπύρες που εμπεριέχετε και αυτά είναι τα ποτήρια στα οποία σερβίρεται μια μπύρα. Ακόμα πάνω στην ετικέτα υπάρχει και ένα μικρό ενημερωτικό κειμενάκι για την μπύρα. Επίσης αναγράφονται η ποσότητα αλκοόλ που περιέχει καθώς και η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματός της.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 074


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 075


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 076


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 077


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 080


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 081


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 082


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 083


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 084


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 085


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 086


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 087


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 088

Παρουσίαση κοπτικών για 3pack & 6pack και διαστασιολογήσεις.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 089


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 090


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 091


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 092


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 093


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 094


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 095


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 096


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 097


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 098


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 099


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 0100

Παρουσίαση και λεπτομέριες.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 0101


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 102


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 103


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 104


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 105


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 106


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 107


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 108

Παρουσίαση και προσαρμογές των λύσεων σε φυσικό περιβάλλον.


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 109


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 112


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 113


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 114


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 115


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 116


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 117


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 118


The Leaky Cauldron: A black & white corporate identity 119The Leaky Cauldron - A black & white corporate id