Page 1

Fotoverslag 1. Le Roeulx

Dit is ons eerste excursiepunt. Omstreeks 10.15 zijn wij voor het eerst uitgestapt aan het tankstation te Le Roeulx. Normaal gezien was het de bedoeling dat we naar een panoramisch zicht gingen kijken met uitzicht op de scheepslift. Wegens slechte weersomstandigheden kon dit excursiepunt niet doorgaan. Toch hebben we een korte plaspauze gekregen. Wat we hier op de foto zien is de nieuwe scheepslift van StrĂŠpy-Thieu, op het Canal Du Centre. Deze scheepslift overbrugt 73.15 meter. De scheepslift is gelegen in de Henegouwse Leemstreek en het industriegebied van de Borinage. Mocht het excursiepunt toch doorgegaan zijn, dan hadden we het uitzicht zoals op foto 2 waargenomen. U ziet op deze foto dat er voornamelijk landbouwelementen overwegen. We noemen dit ook een agrarisch landschap. Toch zijn er ook heel wat verkeerswegen, zoals de E19 waarop wij reden en langs de snelweg hebben we ook een aantal industriĂŤle gebouwen waargenomen. Dit noemen we een industrieel landschap.


2. Charleroi Verkennen van de omgeving: Tijdens het tweede excursiepunt zagen we enkele duidelijke voorbeelden van de staalindustrie in Charleroi. Op de foto hieronder ziet u bijvoorbeeld een staalfabriek.

Door die vele staalindustrie, is er heel wat vervuiling in Charleroi. Dit kunnen we illustreren aan de hand van enkele foto’s. De huizen die je vindt in onze streek hebben een normale kleur, maar die in Charleroi zien er heel anders uit. Zij hebben een zwarte/bruine kleur gekregen door de vele vervuilende stoffen die uitgestoten worden door de fabrieken.Sint-Niklaas Charleroi Verkennen van de straat: Toen we in Charleroi waren hebben we de opdracht gekregen de staartindex (weerspiegeling van het uitzicht van de straat) te bepalen van“Rue de Castermont”. Deze had een totale score van 52 punten, wat wil zeggen dat de straat niet echt een goed uitzicht had. Hieronder kan u enkele foto’s bekijken die het slechte uiterlijk van de straat “Rue de Castermont” mee veroorzaken.


3. Erpion

Erpion was ons derde excursie punt. We kregen de opdracht een foto te maken van het typische karakter van dat punt. Zo kan je hieronder zien dat we foto’s gemaakt hebben van de grote boerderij die we daar zagen. Wat ons meteen opviel was dat de boerderij heel wat groter was dan die hier in onze streek. Aan de overkant van de boerderij waren heel wat landbouwgronden te zien. We zijn dan tot het besluit gekomen dat het een agrarisch landschap is. Dit wil zeggen dat de landbouwelementen overwegen.


4. Cerfontaine

In Cerfontaine hebben we een stuwdam kunnen bezichtigen. Een stuwdam is een door de mens gebouwde versperring in een rivier. Rond de stuwdam waren er verschillende zaken te zien. Als eerste hebben we naar de natuurelementen gekeken (bossen, water,...), daarna kwamen de toeristische elementen aan de beurt (speelplein, landingsbaan voor sportvliegtuigjes,...). Deze elementen kan je vooral waarnemen aan de ene kant van de stuwdam. Aan de andere kant kan je een elektriciteitscentrale zien. Deze zendt elektriciteit door naar andere verdeelpunten die ze dan op hun beurt doorsturen naar de consumenten. Het landschap was dus verdeelt, er waren natuurlijke en door de mens aangelegde elementen door elkaar gemengd.

Stuwdam

Natuurlijke elementen

Elektriciteitscentrale


5. Boussu-En-Fagne

We bevinden ons nu in de Fagne streek. Hier moesten we opnieuw een landschapanalyse doen. We zijn tot het besluit gekomen dat het een agrarische landschap is. Dit omdat we veeteelt (schapen, koeien,...) en heel wat landbouw gronden hebben waargenomen.

Fotoverslag --> Uitstap Charleroi  
Fotoverslag --> Uitstap Charleroi  

Hier kan je wat meer uitleg vinden over onze uitstap.

Advertisement