Page 1

TINT IS EEN UITGAVE VAN

NAJAAR/WINTER 2008 ADVI ESPRIJS € 3,50

DE BESTE VERF VOOR BINNEN & BUITEN

WELKE KLEUR VOOR WELKE KAMER? OVER DE INVLOED VAN KLEUR ONTWERPER GILIAN SCHROFER

‘PAARS WORDT EEN TRENDKLEUR’

VLOER SCHILDEREN:

STAP VOOR STAP

TINT_04.indd 1

14-10-2008 09:49:58


INHOUD

‘We worden vrolijk en energiek van heldere kleuren’

4

Kleurig: Tien kleuren en hun invloed

9

Update Binnen

10 Interview Gilian Schrofer 13 Update Kleur 14 Genieten van licht en ruimte 19 Update Buiten 20 Aan de slag met verrassende structuren 24 Op de m2: stap voor stap de vloer lakken

4

20 9

14

COLOFON TINT IS EEN UITGAVE VAN SIGMA COATINGS • Redactie: Niels van der Burg, Jacquelijn van der Harst, Jacqueline Konermann, Maroeska Nelissen, Sascha Niekus, Peter van Vuuren, Annemieke Wolff • Met medewerking van: Serge Anton, Manuella Damiens, Merlijn Doomernik, Leo Faasen, Yolande Gastelaars, Hollandse Hoogte, iStockphoto, Marita Janssen, Evelyn Jongman, Nicolien Reith, Amber van Rijn, Thérèse van Warmerdam, Marianne Wenneker • Concept en realisatie: Scripta Media BV, Amsterdam • Artdirection & vormgeving: Buro Charlotte Lokin, Haarlem • Lithografie: Grafimedia, Amsterdam • Drukwerk: JEA Amsterdam • Correspondentieadres: PPG Coatings, Postbus 42, 1420 AA Uithoorn. Sigma Coatings is een merk van PPG Industries. © 2008. Niets in deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van Sigma Coatings. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. De afgebeelde kleuren (voorzien van NCS-kleurcodering) in dit magazine kunnen afwijken van de werkelijke kleuren.

TIP: EERST REINIGEN, DAN PAS SCHUREN. DAT IS DE JUISTE VOLGORDE VOOR HET VOORBEHANDELEN VAN DE ONDERGROND.

2

TINT_04.indd Sec1:2

09-10-2008 10:22:42


3060-R10B

2070-R

1070-Y80R

3060-R

Wat is het effect van de kleur rood? De kleur rood stimuleert en geeft energie. Daarom is rood zeer geschikt om te gebruiken in ruimtes waar veel activiteit en beweging plaatsvindt zoals in de hal, trap, keuken en oefenruimte. U hoeft daarvoor niet alle muren rood te schilderen, begin met ĂŠĂŠn vlak als accentkleur en bekijk wat het effect is. Een rood gekleurde kamer laat onze lichaamstemperatuur stijgen en doet kracht

Kleurvoorbeelden ter inspiratie Bij diverse artikelen in Tint zijn kleurstalen afgebeeld. Dit zijn kleurvoorbeelden ter inspiratie. De nummers bij de kleuren zijn NCS-nummers.

1080-Y90R

3060-Y90R

in het spierstelsel toenemen. Het is een opwindende kleur die energie geeft en dat bevordert de doorbloeding. Het versterkt het lichaam. Rood is dus goed voor de gezondheid. Maar pas op, want rood kan zowel positieve als negatieve gevoelens versterken. Deze kleur kan bijdragen aan een gevoel van zekerheid, veiligheid, daadkracht, strijdlust en zelfvertrouwen. Maar bij stress of liefdesverdriet kun je rood beter vermijden. Te veel rood kan mensen irriteren, ongeduldig tot zelfs kwaad maken. Gebruik eerder ondertonen van rood zoals terracotta. Meer over de invloed van kleur vindt u op pagina 4.

13 10

24

We staan aan het begin van een nieuwe tijd. We zijn losser in het hoofd en worden weer uitgesprokener in kleur. Zo zie je dat paars een trendkleur aan het worden is. GILIAN SCHROFER Gilian Schrofer is (interieur)ontwerper

OM TE ZORGEN DAT IEDERE VOLGENDE LAAG, IN EEN VERFSYSTEEM, OPTIMAAL HECHT KUNT U DE VOORGAANDE LAAG LICHT OPSCHUREN MET FIJN SCHUURPAPIER.

3

TINT_04.indd Sec2:3

09-10-2008 10:14:58


TREND TEKST: THÉRÈSE VAN WARMERDAM, BEELD: HOLLANDSE HOOGTE

DIT DOET KLEUR MET JE

Van rood word je actief Wist u dat een rood geschilderde kamer actief maakt? Een rode werkkamer is dus zo gek nog niet. Kleuren hebben invloed op onze gemoedstoestand. We kunnen daar rekening mee houden bij de inrichting van ons huis. Welke kleur is het beste voor welke kamer?

De kleuren van de regenboog

Het blauw van de lucht zorgt bij stress vrijwel meteen voor innerlijke rust. Dat is wellicht aardig om te weten als u net op zoek bent naar een kleur voor de slaapkamer. Zo zijn er meer kleuren die onbewust invloed op u uitoefenen. Iedereen maakt daar gebruik van. Bedrijven, politieke partijen, de overheid of de verpakkingsindustrie: ze kiezen allemaal voor kleuren met een bepaalde betekenis of met een bepaald psychisch effect. Volgens de biologen Paul Breenen en Peter Dijkstra is rood de kleur van de sportzege. Breenen: ‘Rood duidt op een hoog testosterongehalte, op mannelijkheid, kracht en agressie. Rood doet echt iets met je. Het is een dominante kleur. Dat kan in het voordeel zijn van de drager.’ Bij de afgelopen Olympische Spelen won (het rode) China wel de meeste medailles... Ook u haalt wellicht al voordeel uit kleur door uw kledingkeuze. Met de ene kleur komt uw imago nu eenmaal beter tot zijn recht dan met de andere. Ook een sfeer of stemming van een ruimte kunt u met kleur naar uw hand zetten.

Natuurlijk reageert iedereen anders op een kleur. Bij de een roept een kleur prettige associaties op en bij de ander onplezierige herinneringen. Maar in de regel schijnen we allemaal vrolijk en energiek te worden van heldere kleuren en somber van doffe en donkere kleuren. De belangrijkste kleuren die ons beïnvloeden zijn alle regenboogkleuren, te weten: rood, geel, groen, turkoois, indigo, paars en magenta. Hoe hoger die kleuren zijn verzadigd en hoe groter het oppervlak waarop het is toegepast, hoe groter de invloed op de psyche. Interessant om eens bij stil te staan. En wellicht een goede reden om eens wat anders te doen dan altijd maar die witte of crème kleuren op de muur. Vindt u het nog wat griezelig? Start dan eens met één muur in een ruimte. Bevalt het, of merkt u inderdaad een positief effect, dan kunt u altijd de andere muren ook nog een kleurtje geven. Of het plafond... Maar welke invloed heeft de kleur blauw dan precies? Of geel, of bruin? Tint zet het voor u op een rij.

WELKE KLEUR TIP: AFHANKELIJK VAN DE OPPERVLAKTE EN DE SOORT VERF VAN UW SCHILDERWERK, KIEST U EEN GESCHIKT FORMAAT KWAST OF ROLLER.

4

TINT_04.indd Sec1:4

08-10-2008 18:54:27


Rood IN WELKE RUIMTE?

Rood is een krachtige, vrolijke kleur die energie geeft, het hart activeert en de bloeddruk verhoogt. Deze kleur is daarom niet aan te raden voor een kinderkamer, zeker niet die van een hyperactief kind. Het is echter een prima kleur voor de studeerkamer, de hal en de badkamer. Rood wekt ook de eetlust op. Daarom werkt de kleur eveneens goed in een eethoek.

5

TINT_04.indd Sec2:5

14-10-2008 09:51:27


TREND

Blauw

Blauw associëren we met de lucht en de zee. Het werkt kalmerend en geeft rust. Het is daarom een ideale kleur voor in de slaapkamer. Blauw is niet geschikt voor de eethoek omdat de kleur de eetlust vermindert. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat er geen tot weinig blauw in voeding zit.

HAROLD PEREIRA

Marie-Gon Vos, interieurstylist: ‘Heeft u uw zinnen op een uitgesproken kleur als rood gezet, gebruik dan meerdere bij elkaar liggende tinten. Door bijvoorbeeld roze, rood en oranje naast elkaar te gebruiken ontstaat niet alleen diepte, maar ook meer rust en balans.’

Oranje 1030-B

Net als rood is oranje een warme kleur. Oranje is alleen iets minder vurig, waardoor de kleur vriendelijker aandoet. Oranje maakt prettig energiek en verbetert het prestatievermogen. Het is een goede kleur voor in de woonkamer, de slaapkamer of de kinderkamer.

2060-B

1080-Y65R

2060-R30B

Roze

Roze maakt gevoelig, kalmeert en tempert agressieve neigingen. De uitgesproken zoete kleur roze spreekt vooral kinderen aan. De kleur leent zich daarom bij uitstek voor een speelhoek of de kinderkamer.

PETER KOOIJMAN

4050-R88B

W 6

TINT_04.indd Sec2:6

09-10-2008 10:15:39


Groen

Groen – van limoen tot olijfgroen – is nog steeds een van de trendkleuren. Groen wordt geassocieerd met evenwicht en geeft kracht en energie. De kleur is geschikt voor vrijwel alle ruimtes in huis. 0502-B50G

Wit

Wit is een zuivere, pure kleur en staat voor schoonheid. Wit is daarom een prima kleur voor hygiënische ruimten, zoals de badkamer en de keuken. Wit is ook geestverruimend en is daarom eveneens voor de studeerkamer heel geschikt. Grote witte vlakken zijn echter niet fijn voor de ogen. Rustiger is een gebroken kleur wit.

2010-G30Y

4040-G20Y

2050-Y10R

1005-G90Y

Geel

Van geel worden we vrolijk omdat we de kleur associëren met de zon en mooi weer. Door geel wordt een ruimte opgelicht. Geel is verkwikkend en daarom voor alle ruimtes geschikt. Voor de kinderkamer wordt een felle variant afgeraden. Onderzoekers hebben bewezen dat baby’s in een gele ruimte vaker huilen. en energie. De kleur is geschikt voor vrijwel alle ruimtes in huis.

Van heldere kleuren worden we vrolijk en energiek. WELKE KLEUR IN WELKE RUIMTE? TIP: VOOR U BEGINT MET SCHILDEREN, ALTIJD DE VERF HEEL GOED (3 MINUTEN) DOORROEREN.

7

TINT_04.indd Sec2:7

09-10-2008 10:16:03


1010-R80B

4050-R70B

4050-R40B

TREND

Bruin

Bruin is een ‘aardse’ en warme kleur. Net als oranje is het gezellig stemmend bruin daarom een perfecte kleur voor in de woonkamer. Bijkomend voordeel is dat bruin goed valt te combineren. Voor een kinderkamer is de kleur echter te zwaar. Kinderen hebben behoefte aan heldere, duidelijke tinten.

Indigo

Zoals alle tinten blauw zou indigo alleen voor één muur of voor accessoires gebruikt moeten worden. Indigo maakt een kamer nogal donker en pakt daarom juist goed uit in slaapkamers. Temeer omdat indigo een rustgevende kleur is.

Paars

Paars kan in de woonkamer worden toegepast, maar beter met mate. Het is een koele kleur die bij veel mensen een mystieke associatie oproept. In een slaapkamer kan het seksuele behoeften temperen en in een eetkamer de eetlust verminderen. Seringenpaars verhoogt echter weer de gevoeligheid.

Bij de verfvakdealer kunt u alle verven van Sigma in de kleur laten mengen die u maar wilt. U kunt ook kiezen uit diverse structuren en glansgraden. Natuurlijk verkoopt uw verfvakdealer ook een Sigma-selectie die al op kleur is gemaakt. Heeft u een kleuradvies nodig bij de inrichting van uw interieur, dan helpt de verfvakdealer u graag met een persoonlijk advies. Hij helpt u ook met adviezen voor het beste en mooiste resultaat.

WELKE KLEUR IN WELKE RUIMTE? TIP: SCHILDER BIJ EEN PANEELDEUR EERST DE PANEELRANDJES, DAARNA DE PANELEN, VERVOLGENS DE HORIZONTALE EN VERTICALE DELEN.

8

TINT_04.indd Sec2:8

09-10-2008 10:16:37


UPDATE ALLE SIGMA-PRODUCTEN ZIJN VERKRIJGBAAR BIJ DE SIGMA SELECT SHOPS. VOOR ADRESSEN: WWW.SIGMASELECTSHOP.NL

1

1. SCHILDEREN OVER NICOTINEAANSLAG Sigarettenrook, kookdampen en de open haard kunnen aanslag veroorzaken op muren en plafonds. Voor u hierover gaat verven, moet u de oppervlakken eerst goed reinigen anders wordt de oude aanslag weer zichtbaar. Bij een erg vieze ondergrond gebruikt u eerst Sigmarenova Isotop Primer en daarna de muurverf.

2. NIEUWE HOUTEN VLOER Heeft u een nieuwe houten vloer die u in een kleur wilt beitsen? Breng dan eerst een blanke lak aan, dit vermindert de zuigkracht. Zo trekt de kleurbeits gelijkmatig in het hout en wordt het niet vlekkerig. Overigens geeft transparante kleurbeits het mooiste resultaat als u meerdere lagen aanbrengt. De vloer kunt u het beste afwerken met transparante Sigmavar WS Project-lak. Doordat de kleurbeits diep in het hout trekt, hoeft u bij eventuele slijtage alleen de laklaag te vernieuwen.

2

3. TIP VAN PETER BOETER VAN HEEMAN TE BUSSUM ‘Veel klanten denken dat ammoniak goed ontvet, maar dat is niet zo. Bepaalde vetten blijven gewoon zitten, zoals huidvet. Dat zie je bijvoorbeeld aan vloeren waar de verflaag loslaat, omdat mensen daar vaak met blote voeten overheen lopen. Om een mooi eindresultaat te krijgen, moet je voor een goede ondergrond zorgen, en dat begint bij een professionele ontvetter. Sigma Progold Allesreiniger bijvoorbeeld.’

3

4. BETER VOOR MILIEU, DEZELFDE KWALITEIT Bij heel veel verfproducten ziet u tegenwoordig vermeld dat ze ‘watergedragen’ zijn. Dit betekent dat er een minimum aan oplosmiddelen in verwerkt is, waardoor de verf minder belastend is voor het milieu. En de kwaliteit is net zo goed.

5

5. EXIT BADKAMERSCHIMMEL Help, schimmel op de badkamermuur... Sigma Coatings heeft gelukkig een schimmelwerende muurverf. Sigmatex BSW maakt korte metten met schimmels en algen.

?

BINNEN 9

TINT_04.indd Sec1:9

08-10-2008 18:54:51


INTERVIEW TEKST: MARIANNE WENNEKER, FOTOGRAFIE PORTRET: MERLIJN DOOMERNIK

Gilian Schrofer is oprichter van ontwerpbureau Concern. Menige ruimte heeft hij van een bijzonder interieur voorzien. Hij is, zoals hij zelf zegt, vooral sterk in het nadenken over de structuren van en verhoudingen in ruimten. Ook heeft hij een uitgesproken mening over kleur: ‘Ik ben in mijn rode periode. We hebben jaren in een impasse gezeten met bruin, lever en zwart-wit als leidende kleuren. Nu mag het eindelijk weer wat uitgesprokener zijn.’

7 1

VRAGEN AAN

Gilian Schrofer

Vanuit uw bureau Concern ontwerpt u vooral (de inrichting van) commerciële en publieke ruimten. Vanwaar deze voorkeur? ‘In privé-interieurs gaat het meestal over smaak, en daarover valt niet te twisten. Bovendien ben ik vaak tegengekomen dat twee echtgenoten het niet met elkaar eens zijn; van die strijd ben ik liever geen getuige. Bij het ontwerpen van openbare ruimten daarentegen word ik gevraagd als professional. Op basis van mijn ervaring kan ik een opdrachtgever meestal wel van mijn keuzen overtuigen. Als ik bijvoorbeeld een kleur moet kiezen voor een wand, kan ik functionele argumenten gebruiken. Ik vind het bovendien spannender om openbare ruimten in te richten dan interieurs van particulieren, je hebt immers een relatie met de opdrachtgever, maar ook met de mensen die de ruimte gaan gebruiken. Bij een tentoon-

stelling heb je bijvoorbeeld te maken met de bezoekers: hoe gaan zij de ruimte ervaren? Voor mij maakt dat het ontwerpproces boeiend.’

2

Hoe belangrijk is kleur voor u bij het ontwerpen van interieurs? ‘Kleur is heel belangrijk, maar in de beslissingen over kleur zijn anderen beter, vind ik. Ik hou wel heel erg van kleur, en verf, en nuances daarin. Maar ik word nooit wakker met de gedachte: het moet die en die kleur worden. Wél met: het moet die vorm hebben. Mijn kracht ligt vooral in het nadenken over de structuren en de verhoudingen van ruimten. Daarom deel ik beslissingen over afwerking, zoals kleur, steeds meer met anderen, die beter dan ikzelf zijn in het kiezen van >> details.’

ARCHITECT OVER KLEUR 10

TINT_04.indd Sec1:10

08-10-2008 18:55:07


GILIAN SCHROFER

PETER GERHARDS

Horeca-gelegenheid in het nieuwe Stedelijk Museum.

Stimuleringsfonds Office interior.

11

TINT_04.indd Sec1:11

08-10-2008 18:55:09


INTERVIEW 2

1. De Lairesse Apotheek te Amsterdam. 2. Horeca-gelegenheid in het Nieuwe Stedelijk Museum.

3

GILIAN SCHROFER

(1966)

Gilian Schrofer is autodidact. Hij begint als kok en in 1991 richt hij een meubelatelier op. In 1996 ontwerpt hij het interieur van de Coffee Company. Medio 1997 richt

In uw huidige ontwerpen gebruikt u veel rood en in uw kantoor is er ook veel rood te zien. Heeft u iets speciaals met rood? ‘Je kunt inderdaad wel zeggen dat ik in mijn rode periode zit. Mijn kleding is helemaal bruin, daarvóór heb ik een periode alleen maar zwart gedragen. Maar in mijn werk is het nu dus rood. Zo ontwerp ik op dit moment de horecaruimten voor het nieuwe Stedelijk Museum. De tafels en stoelen worden rood: de kleur van Amsterdam. En na al dat bruin, lever en zwart-wit van de laatste jaren kunnen we wel een beetje gezelligheid gebruiken. We zitten met z’n allen al zoveel tijd achter de computer, dan moeten we de overige tijd, waarin we eten en drinken, sociaal maken en niet in zo’n kille omgeving zitten. Warm en omarmend.’

beleven in hun onderbewustzijn en dat mensen wel degelijk worden aangesproken door de kleuren om hen heen. Daarom gebruik ik niet te veel kleuren, maar het wordt nooit saai omdat één kleur meestal heel veel nuances heeft die je bij het ontwerpen kunt gebruiken.’

6

Heeft u wel eens spijt gehad van een kleurkeuze in een ontwerp? ‘Ik ontwerp heel intuïtief, dus echt spijt heb ik nooit. Maar ik heb een keer een ontwerp gemaakt voor een bankshop, waarbij ik nauwelijks kleur heb gebruikt. De opdrachtgever was het daar niet mee eens en haalde er een kleurspecialist bij. Later bleek dat zijn echtgenote te zijn. Heel onprofessioneel, vond ik, en denigrerend omdat hij daarmee voorbijging aan mijn ervaring als professional. Uiteindelijk is het project nooit van de grond gekomen. Toen dacht ik wel: had ik maar wat meer kleur ingebracht.’

4 5

hij ontwerpbureau Concrete op. Hier ontwerpt hij onder

andere het interieur van de Supperclub en

Wat zijn de huidige trends op kleurgebied? ‘We staan aan het begin van een nieuwe tijd. We zijn losser in het hoofd en worden weer uitgesprokener in kleur. Zo zie je dat paars een trendkleur aan het worden is.’

7

Waar haalt u op kleurgebied uw inspiratie vandaan? ‘Ik bezoek regelmatig musea. Autonome kunst, te zien in musea, loopt voor op toegepast werk. Van sommige dingen die ik nu in de kunst zie, weet ik vrij zeker dat ze straks trend worden in interieurs. Zelf kijk ik nu veel naar het werk van Mark Rothko (1903 Rusland – 1970, New York, red.). Zijn kleurvlakken, rood in een bruine achtergrond bijvoorbeeld, zie je in de kunst van nu overal terug. Ik laat me erdoor inspireren en daarmee maak ik in mijn hoofd continu moodboards. Ook omring ik me graag met jonge mensen, aan wie ik het vak kan leren en die mij kunnen ondersteunen met nieuwe, frisse ideeën. Ik wil mezelf namelijk niet herhalen, ik wil absoluut geïnspireerd blijven.’

de Lairesse Apotheek, waarvoor hij in 2005

zelfs een internationale prijs ontvangt. In

2001 ontvangt hij de

Mart Stam-prijs, een

aanmoedigingsprijs voor interieurarchitectuur. In 2006 richt hij Concern op, een ontwerpbureau dat met name commerciële en publieke interieurs ontwerpt.

PETER GERHARDS

1

In welke mate volgt u trends als u aan het ontwerpen bent? ‘In mijn werk moet je oppassen dat je niet te modegevoelig te werk gaat met kleur. Ik streef ernaar om een interieur te ontwerpen dat vijf à zeven jaar “houdbaar” is; vijf jaar is in commerciële projecten meestal de afschrijftermijn, twee jaar langer maakt het commercieel rendabeler. Ook kies ik vaak wat behoudender in kleur, met een à twee knallende accenten, omdat ik vind dat de gebruikers niet continu allerlei indrukken moeten hebben die kleurgerelateerd zijn. In een rustige ruimte voelen mensen zich prettiger. Hoe dat precies werkt, weet ik niet, maar zeker is dat mensen hun omgeving

TIP: OP VERWEERD HOUT HECHT VERF NIET. HET OPPERVLAK VAN VERWEERD HOUT IS MEESTAL ZACHT EN GRIJS GEKLEURD. SCHUUR HET EERST GRONDIG WEG, DAN PAS SCHILDEREN.

12

TINT_04.indd Sec2:12

14-10-2008 09:51:58


UPDATE ALLE SIGMA-PRODUCTEN ZIJN VERKRIJGBAAR BIJ DE SIGMA SELECT SHOPS. VOOR ADRESSEN: WWW.SIGMASELECTSHOP.NL

1

1. INDUSTRIËLE LOOK Wilt u uw ‘kale’ cementen vloer een echte betonlook geven? Dan gebruikt u de nieuwe Sigma Coltura Clear Finish. U kunt de verf ook op de muur gebruiken. Wilt u Coltura Clear gebruiken in de badkamer? Vraag dan advies aan uw verfspecialist of bel met PPG Klantenservice op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur, via telefoonnummer (0297) – 54 12 34.

2

2. VOOR DE TWIJFELAARS Welke kleur zal ik op de muur doen? Uw verfspecialist kan u zeker adviseren. Hij heeft onder andere kleurstalen en monsterborden. Kunt u ter plekke geen keuze maken? Dan kunt u het beste thuis een proefstukje opzetten om te zien hoe de kleur in uw interieur uitpakt.

3. TIP VAN ANGELA VAN DIJK VAN DECOHOME VAN DIJK TE LEERSUM

3

‘Steeds meer mensen stappen over op watergedragen verven, zoals Sigma Nova primer en Sigma Nova Mat. Een goeie zaak, want watergedragen verf is vriendelijker voor milieu en gezondheid. Maar koop er dan wél een professionele kwast bij, want met een wegwerpkwast strijkt zo’n verf lastiger uit. Is het resultaat dan niet als verwacht, dan wijten mensen dat vaak aan n de verf, terwijl de kwast de boosdoener is.’

4. KLEURCODES BEWAREN Handige tip. Laat u een kleur mengen? Schrijf de kleurcode dan op. Als u jaren later de boel weer wat wilt bijwerken, kunt u makkelijk precies dezelfde kleur laten bijmaken.

5. KLEURINSPIRATIE OPDOEN? Toe aan een nieuwe kleur in huis? Kies dan iets wat echt bij u past. Bij uw verfspeciaalzaak ligt Sigma’s Inspiration Book voor u klaar. Een kijk- en genietboek boordevol verrassende kleurcombinaties en prikkelende voorbeelden.

5

KLEUR 13 3

TINT_04.indd Sec2:13

14-10-2008 09:54:43


REPORTAGE FOTOGRAFIE: HOLLANDSE HOOGTE/SERGE ANTON, TEKST: MANUELLA DAMIENS, TEKSTBEWERKING: JACQUELIJN VAN DER HARST

Grégory en Sophie woonden in een klein, vrij donker huis. ‘We droomden van licht en ruimte. We wilden iets natuurlijks creëren, iets ontspannends.’ Ze besloten zelf een huis te bouwen maar dat moest wel aan al hun wensen voldoen.

‘ONZE DROOM KWAM UIT:

LICHT EN RUIMTE’ Het werd een houten huis in New England-stijl. In eerste instantie hadden ze een ‘cottagesfeer’ gecreëerd en werden ze elke ochtend wakker in het rijk van teddyberen, houtsnijwerk en ruitjesstof. Maar na een jaar ging het roer om en werd de Canadees-Amerikaanse stijl ingeruild voor een modernere inrichting met lichte kleuren en zuivere vormen. ‘Bij de bouw van dit huis hadden we verschillende wensen: we wilden dat alles op de begane grond open was. Alleen een glazen deur tussen de woonkamer en de hal voorkomt dat het geluid van de televisie doorklinkt naar de bovenverdieping’, vertelt Sophie. ‘En we wilden een grote hal, zoals je weleens in films ziet.’ Die hebben ze

gekregen. Hij is zo ontworpen dat er een vide ontstaat tot aan de tweede verdieping van het huis, wat de grootte ervan nog eens accentueert. We gaan ervan uit dat je over een paar jaar, wanneer het huis net als een goede wijn heeft gerijpt, hier nooit meer weg wilt.

Warm grijs De muren van de eet- en woonkamer zijn warm grijs. ‘We wilden iets natuurlijks creëren, iets ontspannends en de muren met lambrisering dragen hieraan bij. Op zich zijn die al voldoende als aankleding van de kamer.’ In de woonkamer worden de lijnen daarvan dan ook alleen >> onderbroken door een enkel schilderij.

TIP: GEBRUIK BIJ EEN ROLLER ALTIJD EEN VERFBAK EN EEN VERDEELROOSTER. DOOP DE ROLLER IN DE VERF EN VERDEEL DE VERF OVER DE ROLLER OP HET ROOSTER.

14

TINT_04.indd Sec1:14

08-10-2008 18:55:52


15

TINT_04.indd Sec1:15

08-10-2008 18:55:59


REPORTAGE De televisie, die boven de open haard hangt, heeft een grote lijst van geschilderd hout. Zeer grote meubelen van licht hout, zoals de eettafel en de wandkast in de eetkamer, versterken de indruk van ruimte en passen perfect bij de zuivere lijnen van het geheel. De keuken is ingedeeld op de specifieke behoeften van het gezin. ‘Wij ontbijten ’s ochtends nooit, maar voor onze dochters staat er een tafel met twee krukken. Hieraan kunnen zij hun ontbijt uit het vuistje eten.’

Zelf meubelen maken De hoofdkleur binnen is onmiskenbaar wit. Het plafond door het hele huis, maar ook de hal en de slaapkamers voelen door het witte schilderwerk ruimtelijk en licht aan. Op de bovenverdieping, in de gang, zijn de vensterbanken getransformeerd tot gekleurde bankjes: een speelhoekje voor de kinderen. Toen Sophie moeder werd, is ze begonnen met het maken van meubelen. ‘Ik kon in de winkels niets vinden dat ik echt leuk vond om de kamer van mijn dochter mee in te richten en toen heb ik besloten om alles zelf maar te maken.’ In het begin werkte Sophie in haar garage. Met hulp van haar man maakte ze een bed, een tafel en een kast. Ze was tevreden over het eindresultaat en was zich bewust van de afzetmogelijkheid. Ze begon een bedrijf, Woodwork, en hoewel kinderkamers haar favoriete domein zijn, breidt Sophie haar assortiment steeds verder uit. ‘Het gebeurt dat ik stoelen en tafels of andere meubelen ontwerp, eenvoudigweg omdat deze afgeleid zijn van de producten die ik voor kinderen maak.’ Het bedrijf loopt vrij goed en Sophie heeft al twee prijzen in ontvangst mogen nemen. De kinderkamers hebben in tegenstelling tot de gelakte >>

Opvallend zijn de horizontale lijnen die terugkomen door het hele huis heen. Je ziet het in de vloeren, de muren met lambrisering en het plafond met balken. De grote lange meubelen in de woon- en eetkamer passen perfect bij de zuivere lijnen van het geheel.

‘Grote meubelen van licht hout versterken de indruk van ruimte.’

>>

16

TINT_04.indd Sec1:16

08-10-2008 18:56:01


0530-B

1060-G60Y

1060-R

0540-R

‘De meubels zijn zo wit dat ze bijna wegvallen tegen de muren, hierdoor krijgen de kleuraccenten roze en groen nog meer aandacht.’

17

TINT_04.indd Sec2:17

09-10-2008 10:17:25


REPORTAGE houten vloeren beneden, matte houten vloeren voor een natuurlijke uitstraling. De meubels zijn zo wit dat ze bijna wegvallen tegen de muren, hierdoor krijgen de kleuraccenten roze en groen nog meer aandacht.

Samen douchen Om ’s ochtends niet te hoeven wachten om te douchen, en vooral omdat het leuk is, hebben Sophie en Grégory achter de muur en de twee wastafels een grote doucheruimte gemaakt met twee douches. Je komt hier via de twee openingen (zonder deuren) aan weerszijden van het wastafelmeubel. Wit, de hoofdkleur van het huis, vind je hier ook terug in de badkamer. Maar dan wel in combinatie met leemstucwerk. De kleurige handdoeken brengen kleur en frisheid in deze met donker eiken ingerichte ruimte.

Met welke verf bereikt u dit effect? Om deze sfeer in uw huis te creëren adviseert Sigma voor het houtwerk binnen verven van de Sigma S2U Nova lijn. Dit is een kwalitatief hoogwaardige verf die de professionele schilder ook gebruikt. De Sigma S2U Nova watergedragen lakken zijn geheel op elkaar afgestemd, zijn prettig verwerkbaar en geven het mooiste eindresultaat. Voor de witte muren en het plafond is Sigmacryl Supermatt een goede optie. Deze supermatte verf is er in 108 moderne en eigentijdse kleuren. En is dus ook ideaal om de warmgrijze muren in de woon- en eetkamer te realiseren. Mag het ietsje minder mat? Dan is Sigmacryl Universal een uitstekende keuze.

Op de bovenverdieping, in de gang, zijn de vensterbanken getransformeerd tot gekleurde bankjes: een speelhoekje voor de kinderen.

‘Het plafond door het hele huis is wit, ook in de badkamer.’

18

TINT_04.indd Sec1:18

08-10-2008 18:56:12


UPDATE ALLE SIGMA-PRODUCTEN ZIJN VERKRIJGBAAR BIJ DE SIGMA SELECT SHOPS. VOOR ADRESSEN: WWW.SIGMASELECTSHOP.NL

1. GOED VOOR HOUT

1

Hout moet beschermd worden tegen weersinvloeden en UV-straling. Sigmalife heeft hiervoor een serie transparante en dekkende beitsen. Bij uw vakverfleverancier kunt u alle beschikbare kleuren bekijken in de brochure. Handig is dat er ook combinatiekleuren voor muurverven en lakken in staan.

2. GLIMMEND EN GLANZEND Buiten schilderen? Sigma S2U Allure is het hele jaar door te gebruiken. De verf droogt snel, blijft lang mooi en heeft een prachtige glans.

3. VERFVRAGEN?

2 4

Voor uw verfvragen kunt u niet alleen terecht bij uw verfspecialist, maar ook bij PPG Klantenservice. Bijvoorbeeld als u wilt weten waar een bepaald product te koop is, of als u niet tevreden bent over de kwaliteit van een product of als u een technische vraag heeft over buiten schilderen. De Klantenservice is vijf dagen per week bereikbaar van 08.30 – 17.00 uur, via telefoonnummer (0297) – 54 12 34.

4. TIP VAN HENNO HENNIPMAN VAN DECOHOME HENNIPMAN TE WEESP ‘Buitenverven die door professionele schilders worden gebruikt, geven een mooi resultaat, maar zijn voor veel mensen te bewerkelijk. Sigma Schakelverf is dan ideaal. Dat is een één-pot-systeem, ook wel systeemverf genoemd: een grond- en aflakverf tegelijk. Veel makkelijker om mee te werken dus, en toch een professioneel resultaat. Bovendien is Sigma Schakelverf vochtregulerend. Dat betekent dat het waterdamp doorlaat, waardoor er geen houtrot kan optreden. Een topper onder de professionele buitenproducten!’

5. BESTE BUITENKLEURENKAARTEN Hmmm, welke kleur zal ik de buitenboel geven? Dat is nog niet zo makkelijk. Sigma Coatings heeft vier verschillende top 16 Beste Buitenkleurenkaarten die u daarbij kunnen helpen: Hollandse beste buitenkleuren, Hollandse witten, Hollandse jaren 30 en Hollandse jaren 50/60 kleuren. Ze zijn verkrijgbaar bij uw vakverfleverancier.

5

BUITEN 19

TINT_04.indd Sec2:19

14-10-2008 09:55:55


COLOUR ACADEMY

TINT_04.indd Sec1:20

08-10-2008 18:56:41


COLOUR ACADEMY TEKST: YOLANDE GASTELAARS, BEELD: ONDER ANDERE HOLLANDSE HOOGTE

Doen! Geef

uw muren wat extra’s Geïnspireerd door tv-programma’s en woonmagazines fantaseren we allemaal wel eens over nieuwe kleuren in ons interieur. We denken onze ‘saaie’ witte muren weg en brengen in gedachten de mooiste tinten aan. Voeg de daad bij het woord! Want juist dat kleine beetje kleur en structuur kan uw huis iets extra’s geven. En u kunt dat allemaal zelf doen met de decoratieve muurverven uit de Sigma Decoration-serie.

Sigma Decoration is de verzamelnaam voor een aantal producten waarmee u eindeloos kunt variëren. Door de afzonderlijke verven te combineren en verschillende technieken te gebruiken, ontstaan verrassende effecten. Het leuke is dat u op deze manier een geheel eigen sfeer kunt creëren, zonder daarvoor een professionele schilder in de arm te hoeven nemen. Alles wat u hoeft te doen is uw creativiteit de vrije loop geven. Mocht u verlegen zitten om inspiratie, kijk dan eerst bij uw verfspecialist in de Sigma Decoration-map waarin tal van voorbeelden zijn uitgewerkt.

brengen.’ Ter illustratie hiervan vertelt zijn collega Harry Krijnen over een klant, die drie kopergravures extra wilde laten uitkomen op de supermat afgewerkte woonkamerwand. De verfspecialisten adviseerden hem op de plaats waar de gravures gedacht waren, drie grotere vlakken glasweefselbehang (Sigma Scan) aan te brengen en deze af te werken met een bij de muurverf passende Sigmulto Metallic verf. Boeter: ‘Het was prachtig. En het leuke is dat als mensen eenmaal het effect van decoratieve verf hebben gezien, ze echt enthousiast worden. Ze gaan meer toepassingen ontdekken en durven ook meer uit te proberen.’

2010-R70B

MT16

7010-R30B

6005-Y80R

Durven en uitproberen Metallic verf

‘Veel mensen waren creatief met verf toen het sponsen helemaal in was’, aldus Peter Boeter van Heeman Verf & Wand in Bussum. ‘maar dat lijkt nu een beetje over te zijn. Op dit moment is de supermatte muurverf, en dan nog het liefst in de vergrijsde tinten, erg populair. Dat is ook mooi, hoewel juist zo’n mat afgewerkte wand heel speciaal kan worden door er een paar vlakken op aan te

Boeter raakt hiermee de kern van de zaak: een aantal Sigma Decoration-producten zijn nog relatief nieuw en de resultaten zijn zo verrassend mooi, dat veel doe-hetzelvers denken dat zij dat nooit zelf onder de knie kunnen krijgen. Maar niets is minder waar. De decoratieverven zijn juist bedoeld om zelf aan de slag te gaan met roller, >>

SIGMA DECORATION TIP: NIET ELKE VERFSOORT HECHT EVEN GOED OP EEN ANDERE SOORT. ZO KUNT U ACRYLVERF WEL (NA GOED SCHUREN) OP EEN ‘GEWONE’ VERF AANBRENGEN, MAAR NIET ANDERSOM.

21

TINT_04.indd Sec2:21

14-10-2008 09:57:20


COLOUR ACADEMY

1080-Y86R

3040-B30G

2070-Y40R

3040-R90B

stoffer, spons, blokwitter, kwast of zelfs spatel. Zo kan de metallic verf bijvoorbeeld eerst met een kortharige roller worden aangebracht en daarna afgewerkt met een decoratieroller. Alleen hierdoor gaat een wand al spelen met licht. Voor een nog glimmender eindresultaat kunt u de metallic verf probleemloos afwerken met een acryl glanslak, zoals Sigmavar WS. Die behandeling geeft meer diepte aan de kleur en maakt de verf ook extra waterafstotend, waardoor nieuwe toepassingsmogelijkheden ontstaan. Bijvoorbeeld als achterwand in een keuken in plaats van tegels. Krijnen: ‘Metallic is favoriet bij jongeren met een moderne inrichting. Ouderen denken meestal dat het niet bij hun interieur past, maar vaak zie je dat het juist wel heel goed kan. Onder andere in de keuken of als eyecatcher in de vorm van een paar vlakken op een grote wand. Het zijn toepassingen waar de mensen zelf niet zo gauw aan denken. Wij kunnen in zo’n geval heel goed adviseren en voorbeelden laten zien.’

Je krijgt op deze manier geen vlakken in je werk en de decoratielaag wordt één met de ondergrond, waardoor diepte ontstaat.’ Door het sponsen is Sigma Expression makkelijker aan te brengen dan Sigmulto Ephese, een semitransparante muurverf, die matwitte vlekjes op een gekleurde ondergrond maakt. ‘Ephese breng je aan met een kwast en werk je af met een spaan’, aldus Boeter. ‘Dat is op zich niet moeilijk, maar voor veel doe-het-zelvers is dat nog een onneembare drempel. Zonde, want Ephese geeft een heel leuk effect, vooral op een donkere, glanzende ondergrond. Gewoon doen dus!’

Van ‘foute’ muur tot prachtwand Een geheel ander effect wordt bereikt met Sigmultino Effino. Deze verf creëert een licht schaduweffect, dat de wand een warme, fluwelen uitstraling geeft. Het product is toepasbaar op zowel vlakke als gestructureerde ondergronden, waardoor de mogelijkheden om Effino in uw interieur aan te brengen vrijwel onbeperkt zijn. Boeter: ‘Voor alle decoratieve muurverven geldt dat een kale ondergrond eerst voorbehandeld moet worden om het zuigen van de muur tegen te gaan. Dat kan met Sigmafix. Zo heeft een klant van ons, die een industrieel pand had aangekocht en geen zin had om de stukadoor te laten komen, op ons advies eerst Sigmafix aangebracht, vervolgens Sigmatex en dat afgewerkt met Effino. Op deze wijze gebruikte hij de “foute” muur, versterkte hij het effect van de ruwe ondergrond en creëerde hij een wand die eruitzag alsof deze zo bedoeld was.’

Oneffenheden verhullen Wanneer een muur niet helemaal strak is, kan deze voor alle decoratieverven goed voorbehandeld worden met een structuurverf zoals Sigmakwarts. Hiermee worden kleine oneffenheden verhuld en het is meteen een goede basis voor de verschillende effectverven. Zoals voor Sigma Expression, een transparante afwerkingslaag die het effect van de ondergrond versterkt, zeker wanneer u twee contrasterende kleuren gebruikt. Sigma Expression is verkrijgbaar in elke denkbare kleur en is aan te brengen met kwast, flappenroller en spons. Boeter: ‘Dit laatste wordt vaak gedaan omdat het zo simpel is.

Glasweefselbehang (Sigma Scan) in combinatie met bijvoorbeeld Sigmulto Metallic verf geeft een prachtig effect. Mensen worden echt enthousiast en durven zelf meer uit te proberen als ze het effect van decoratieve verf eenmaal hebben gezien.

22

TINT_04.indd Sec2:22

09-10-2008 10:18:48


4 1 2

SPANNENDE EFFECTEN INSPIRED BY A SHADOW Een licht schaduweffect, uitstraling als fluweel Product: Sigmulto Effino

AN ARTIST’S DREAM Een ‘spat-effect’: ongelijkmatig verspreide witte vlekjes. Het effect wordt bereikt als tweede laag over een gekleurde ondergrond Product: Sigmulto Ephese

3 4

BORN TO CREATE Speels reliëf door het spel met licht Product: Sigmakwarts

A RAY OF LIGHT Een glanzend metaaleffect

Product: Sigmulto Metallic

VERRASSENDE STRUCTUREN TIP: WAT VOOR VERF ZIT ER AL OP? LEG EEN WATJE MET ALCOHOL OP DE VERF. WANNEER DE LAAG KLEVERIG EN ZACHT WORDT, IS HET EEN ACRYLVERF.

23

TINT_04.indd Sec2:23

14-10-2008 09:57:53


OP DE M2 TEKST: YOLANDE GASTELAARS, BEELD: ONDER ANDERE ISTOCKPHOTO

De laagstaande zon, kenmerkend voor deze tijd van het jaar, legt op een dag genadeloos vast wat u eigenlijk wel wist: uw houten vloer heeft dringend behoefte aan onderhoud. Hoogste tijd dus voor een plan van aanpak.

UW

ALS NIEUW IN 48 UUR Een mooie houten vloer is een sieraad voor elke woning: stijlvol en warm. Maar zoals iedere eigenaar weet, komt er na verloop van jaren toch een moment dat het hout een nieuwe laklaag nodig heeft. Misschien heeft u zelfs al een keer stiekem gefantaseerd over een andere kleur voor uw vloer en dan is dit natuurlijk een uitgelezen kans om dat plannetje meteen ten uitvoer te brengen. Stroop uw mouwen maar op en prik een weekend: dit wordt leuk!

Stap 1: Voorbereiding De grote onderhoudsbeurt van uw vloer kan niet los gezien worden van een goede voorbereiding en planning. Denk aan het uitruimen van de kamer, het huren van een goede parketschuurmachine met voldoende schuurpapier in verschillende korrelgroottes. Koop de juiste materialen in als reinigingsmiddel, rollers, uitschuifbare rolstok, goede platte kwasten, afplaktape, eventueel kleurbeits en de lak. Allemaal zaken die vooraf geregeld moeten worden om >> uw project in ĂŠĂŠn weekend te kunnen uitvoeren.

VLOER STAP VOOR STAP 24

TINT_04.indd Sec1:24

08-10-2008 18:56:56


W A C H T N I E T T E L A N G met het onderhoud van uw houten vloer. Hoe langer u het werk uitstelt, des te groter is de kans op slijtplekken, waarmee u zichzelf onnodig werk op de hals haalt. Bij regelmatig onderhoud kunt u volstaan met goed reinigen, opschuren en aflakken.

TIP: WIKKEL, IN DE PAUZE VAN EEN VERFKLUS, KWASTEN OF ROLLERS TIJDELIJK IN ALUMINIUM OF PLASTIC FOLIE. ZO KUNT U NA DE PAUZE GELIJK DOORGAAN.

25

TINT_04.indd Sec1:25

08-10-2008 18:57:00


OP DE M2

Stap 2: Reinigen en schuren Voordat u kunt gaan schuren, moet u de vloer eerst grondig reinigen. Gebruik hiervoor een reinigingsmiddel zoals Universol of St. Marc en was de vloer na met water. Zodra de vloer gedroogd is, kunt u gaan schuren. Heeft u een nieuwe houten vloer, begin dan met een korrelgrootte die past bij het hout. Zacht hout, zoals grenen, vraagt om korrelgrootte P80. Voor harder hout, zoals eiken, kiest u P60. Is uw vloer eerder met was of olie behandeld, dan moet u de houtlaag waar dit is ingetrokken, eerst volledig wegschuren. Zit er al een laklaag op de vloer, dan kunt u beginnen met P120. In alle gevallen schuurt u het hout af met een fijne korrel (P150), zodat een mooi, vlak oppervlak ontstaat.

Stap 3: Stofvrij maken en plinten afplakken Na het schuren is het tijd om de vloer stofvrij te maken. Dat kan door nauwkeurig te stofzuigen en vervolgens met een vochtige lap het laatste beetje stof te verwijderen. Nu is ook het moment aangebroken om de plinten af te plakken.

Voor regulier onder-

Stap 4: Lakken van de vloer

houd is reinigen met een

Voor het mooiste resultaat kunt u uw vloer het beste afwerken met Sigmavar WS Project. Dit is een slijt- en krasvaste blanke lak op waterbasis. De lak vergeelt niet en staat garant voor een vloer die tegen een stootje kan. Laat u daarbij niet afschrikken door het feit dat het hier een tweecomponenten-lak betreft: als u gewoon de gebruiksaanwijzing volgt, kan er niets misgaan. Sigmavar WS Project wordt geleverd in twee verpakkingen, die u goed moet mengen en doorroeren. Na tien minuten wachten, moet u de lak opnieuw goed roeren en dan kunt u al aan de slag.

HUISHOUDELIJK schoonmaakmiddel voldoende.

KORTHARIGE VLOERROLLERS (mohair rollers) geven het mooiste resultaat. Door een U I T S C H U I F B A R E R O L S T O K te gebruiken, kunt u gewoon rechtop blijven staan en telkens een groot oppervlak rollen.

Bezuinig niet op afplaktape. Veel crĂŞpetapes hebben de neiging sterk aan de ondergrond te hechten, waardoor de kans bestaat dat uw juist aangebrachte laklaag en/of de verflaag van uw plinten beschadigd raakt. Vraag uw verfspecialist naar D E J U I S T E T A P E voor deze klus.

MILIEUTIP: OOK AFGEKRABDE VERF KAN STOFFEN BEVATTEN DIE HET MILIEU BELASTEN. BRENG DIT, MET ANDERE VERFRESTEN, NAAR EEN INZAMELPUNT VOOR KLEIN CHEMISCH AFVAL.

26

TINT_04.indd Sec1:26

08-10-2008 18:57:02


Stap 5: Drie lagen lak Tussen het aanbrengen van de verschillende laklagen (drie in totaal) hoeft u niet langer te wachten dan drie uur. Zo kunt u in één dag uw houten vloer weer voor jaren beschermen. Bovendien hoeft u de laklagen op deze manier niet tussendoor te schuren. Als u wel een aantal dagen wacht met het aanbrengen van de tweede (of derde) laklaag, dan moet u de vloer tussentijds wél licht opschuren.

Stap 6: Uw kamer weer inrichten Uw nieuw gelakte vloer is na circa 16 uur licht belastbaar: dit betekent dat u even op uw sokken over de vloer mag lopen om uw werk te bewonderen en om de aangebrachte afplaktape te verwijderen. Na een volle dag wachten (minimaal 24 uur na het aanbrengen van de laatste laag) kunt u uw kamer weer inrichten, terwijl uw vloer na een week weer volledig op sterkte is.

Koop voldoende rollers en platte kwasten in (en maak eventueel een afspraak met uw

S I G M AVA R W S P R O J E C T

verfspecialist dat u de ongebruikte materia-

is een tweecomponentenlak.

len mag retourneren): door de verwerkings-

Een set bestaat uit een basis en

tijd van de Sigmavar WS Project moet u

een verharder, die op elkaar zijn

namelijk V O O R I E D E R E L A A G E E N

afgestemd. Als u de gebruiks-

NIEUWE ROLLER GEBRUIKEN.

aanwijzing volgt, kan er niets misgaan. Ga niet zelf experimenteren met de te mengen hoeveelheden; u kunt beter een restje lak weggooien dan teleurgesteld worden in het eindresultaat.

Kleur op uw vloer Blanke lak accentueert het karakter en verdiept de kleur van uw houten vloer. Wilt u die natuurlijke kleur veranderen en toch de uitstraling van het hout behouden, dan kunt u ervoor kiezen om vóór het lakken eerst een primer (indien noodzakelijk, vraag advies aan uw verfspecialist) en een transparante kleurbeits (Sigmalife VS) aan te brengen. Houd er wel rekening mee dat er minimaal een nacht moet zitten tussen het aanbrengen van de kleurbeits en het aanbrengen van de Sigmavar WS Project.

VLOER STAP VOOR STAP TIP: STRIJK, VOORDAT U EEN NIEUWE KWAST GEBRUIKT, EERST OVER GROF SCHUURPAPIER. ZO RAAKT U DE LOSSE HAREN KWIJT.

27

TINT_04.indd Sec1:27

08-10-2008 18:57:16


PRODUCTEN Professionele verf voor de doe-het-zelver U stelt hoge eisen aan uw schilderwerk? Dan bent u bij ons aan het goede adres. Neem ons brede assortiment Sigma Coatings verfproducten. Verf van professioneel niveau. Bovendien kunnen wij u als geen ander adviseren over de beste manier om dit topmerk toe te passen. Wij maken graag samen met u een kleurplan op maat dat optimaal past bij uw woning, woonomgeving en smaak.

HOUT

HOUT

MUREN EN PLAFONDS

MUREN EN PLAFONDS

METAAL EN KUNSTSTOF

METAAL EN KUNSTSTOF

HOUT Voor de bescherming van hout biedt Sigma Coatings een breed scala aan producten. Voor binnen en buiten, transparant of dekkend en van mat tot glanzend. Bijvoorbeeld: Sigma S2U-verven, Sigma Schakelverf, Sigmalife of Sigma S2U Nova.

MUREN EN PLAFONDS Goed dekkend en duurzaam zijn alle Sigma Coatings producten voor muren en plafonds. Van een universele toepassing of decoratief, tot probleemoplossend (schimmelwerend of isolerend. Bijvoorbeeld: Sigmakwarts, Sigmacryl of Sigmulto Effino.

METAAL EN KUNSTSTOF Voor het schilderen van metaal en kunststof heeft Sigma Coatings een ruime keuze aan topproducten. IJzersterk, in vele kleuren en geschikt voor diverse ondergronden: het Sigmetal-assortiment.

Uw Sigma Select Shop helpt u graag bij het maken van de juiste verfkeuze. Kijk voor meer informatie op www.sigmaselectshop.nl.

DIT EXEMPLAAR VAN TINT WORDT U AANGEBODEN DOOR UW SIGMA SELECT SHOP SPECIALIST:

TINT_04.indd Sec1:28

08-10-2008 18:57:24

Tint nr.2 2008  

Tint is een 28-pagina's tellend tijdschrift voor de consumenten die hun verf kopen in de betere verfspeciaalzaak. Een prachtig glossy magazi...

Tint nr.2 2008  

Tint is een 28-pagina's tellend tijdschrift voor de consumenten die hun verf kopen in de betere verfspeciaalzaak. Een prachtig glossy magazi...

Advertisement