Page 1

JUNI 2010

EEN UITGAVE VAN WONINGSTICHTING ROCHDALE

Marcos Desta Op reis in de Czaar Peterbuurt

Zaanse pauw

UITGESTIPPELD UITTIPS REPORTAGE 쐍 STRUINEN LANGS DE MOOIE ZAAN 쐍 HIJS DE ZEILEN TIJDENS SAIL 쐍 DE VAKLIEDEN STAAN ALTIJD KLAAR Herken de plek en win een mooi boek. Kijk snel op pagina 39!


BINNENKOMER

Souvenir van het verleden “Ik heb altijd interesse gehad in oude documenten”, vertelt Nico van der Bijl (66). Van der Bijl maakt al van het begin af aan deel uit van de Bewonersraad. “Ik bewaar eigenlijk alles. Sinds mijn pensionering ben ik een beetje bezig met opruimen, maar mijn oude archiefstukken gooi ik mooi niet weg. Dit oude Rochdale-aandeel is een prachtige aanvulling op mijn collectie. Het dateert van 15 december 1955. Het verleden van Rochdale is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik was dan ook erg blij en dankbaar toen ik dit aandeel van mijn buurvrouw Diny (75) kreeg. Het is een soort souvenir van het verleden. Zij vroeg mij destijds of ik uit wilde zoeken of er nog geld voor uitgekeerd kon worden. Toen dit voor haar aandeel niet het geval bleek te zijn, mocht ik het document van haar hebben. Wat een geluk!” TEKST: DJOEKE BARKEY / FOTOGRAFIE: MICHEL CAMPFENS

THUIS 02/2010

2


i

INHOUD 4 TIJDSBEELD Kolenkitbuurt, Amsterdam 6 FOCUS Rochdale Nieuws

THUIS MAGAZINE

JUNI 2010

6

10 UITGESTIPPELD Van Wormerveer naar de Zaanse Schans 14 BERICHTEN Noord 16 KLEURRIJK Spullen uit alle landen 19 BEWONERSRAAD 3 vragen aan 20 BERICHTEN West 22 BUURTVERHALEN Czaar Peterbuurt 25 UIT MET THUIS Uittips 26 REPORTAGE Op stap met de elektricien 28 INTERVIEW Nieuwe Raad van Bestuur 31 NIEUWS Van 4 naar 3 vestigingen 32 STIJL Tips voor kleine tuinen en balkons 34 BERICHTEN Oost 36 PROJECT Inverdan 38 VERKOOP WONINGEN Rochdale verhuurt én verkoopt 39 WOORD EN BEELD Doe mee en win!

16

COLOFON Het THUIS Magazine is een uitgave van Woningstichting Rochdale. Het blad is bestemd voor de huurders van Rochdale en verschijnt twee keer per jaar. Daarnaast komt twee keer per jaar een nieuwsbrief uit. Aan publicaties in deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Het overnemen van artikelen of een deel daarvan is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de redactie.

Eindredactie: Woningstichting Rochdale, afdeling Communicatie, Ingrid de Vries, hoofd Communicatie en Margret Westhoff, communicatieadviseur Redactie: Alex de Burger, Mathijs van Dam, Peter van Douveren, Onno Elema, Herma van der Kolk, Geniva Lattig, Eveline Lau, Nico de Leeuw, José Vlak Concept en creatie: Scripta Media BV Medewerkers: Djoeke Barkey, Michel Campfens, Gidi van den Crommenacker, Caroline Freriks, Gerry Hurkmans, Jeltje Janmaat, Aafke Jochems, Wynet Kalf, Bodine Koopmans, Sander Nieuwenhuijs, Nicolien Reith, Joy Storimans, Annemieke Wolff Art direction: MooiFraai, Monique Francissen Druk: Senefelder Misset De samenstellers hebben getracht alle rechthebbenden van het fotomateriaal te achterhalen. Mochten er desondanks foto’s zijn afgebeeld waarop u meent de rechten te hebben, dan vernemen wij dat graag.

26

28

THUIS 02/2010

3


THUIS 05/2010

4


TIJDSBEELD

Akbarstraat, Amsterdam TEKST: DJOEKE BARKEY / FOTOGRAFIE: BODINE KOOPMANS

Toen Waar: Akbarstraat Kolenkitbuurt Wanneer: 1952

Architectenbureau Evers en Salemijn bouwde deze woningen in de stijl van de Bossche Schoolarchitectuur. Kenmerkend voor deze stijl is de sobere vormgeving. De huizen zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog met beperkte middelen gebouwd voor kinderrijke arbeidersgezinnen die snel en betaalbaar wilden wonen. Opvallend zijn de gevelstenen aan beide zijden van de portiekingangen. Ook de balkons en de afwerking van de daken zijn bijzonder te noemen. Samen met de Kolenkitkerk vormden de Akbarblokken het emotionele hart van de buurt. Dit was ook de reden dat men de woningen wilde laten staan, maar zo’n vijftig jaar na oplevering verkeerde het complex in een dusdanig slechte staat waardoor het woonblok gerenoveerd diende te worden. Kenmerkend voor de Kolenkitbuurt is het stedenbouwkundig patroon, de strokenbouw. De buurt had oorspronkelijk geen naam, maar een nummer. De mensen hebben zelf de naam Kolenkitbuurt bedacht, als verwijzing naar de kerk van architect Duintjer.

Nu

Waar: De nieuwe Akbar Wanneer: 2010

In 2006 werden de nieuwe woningen opgeleverd. Het woningblok heet nu de Nieuwe Akbar. In 2006 won dit nieuwe blok de Geurt Brinkgreve Bokaal, een Amsterdamse renovatieprijs. Slechts 37 van de 140 oorspronkelijke bewoners keerden terug. De overige woningen zijn binnen korte tijd verkocht of verhuurd. Na de renovatie omvat het blok 58 sociale huur- en 78 koopwoningen. Het werden meer woningen dan gepland, want inmiddels heeft een aantal bewoners alsnog besloten zijn huurwoning te kopen. De renovatie van de Akbarstraat is nog maar het begin van de aanpak van de Kolenkitbuurt. Tot 2015 worden er ruim 1000 woningen gesloopt, 1400 woningen opnieuw gebouwd en 230 woningen op hoog niveau gerenoveerd.

STUUR IN EN WIN! Woont u in een straat met een verhaal? En heeft u er ook een mooie historische foto bij? Stuur het beeld en een korte omschrijving naar de redactie van THUIS Magazine (thuis@scripta.nl, of Postbus 23031, 1100 DM Amsterdam Zuidoost) o.v.v. Tijdsbeeld. Als uw inzending wordt geplaatst wint u 444 ProPoints, tegen een waarde van 20 euro! THUIS 02/2010

5


FOCUS Rochdale Nieuws

Kraan lek? Stroom eraf? Lekkage? Heeft u als huurder een reparatieverzoek? Lees hier wat u dan moet doen. Het melden van een reparatieverzoek kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Bij spoed kan het melden dus buiten de kantooruren. Hiervoor gaat u naar www.rochdale.nl en klikt u op Ik heb een woning bij Rochdale en vervolgens op Reparaties en onderhoud. Sinds kort zijn de instructies op deze pagina aangepast en er is een checklist geplaatst die u als huurder kunt gebruiken voordat u het reparatieverzoek indient. Wanneer u namelijk zo’n verzoek doet, wordt aan u een aantal vragen gesteld. Ook is er een pagina bijgekomen genaamd

Spoedeisende hulp. Als u een calamiteit heeft betreffende uw woning waarbij er direct een oplossing moet komen, klik dan deze pagina aan. De onderhoudsvaklieden van Rochdale hopen met deze aanpassing u nog beter en sneller te kunnen helpen als u een probleem heeft. U kunt 24 uur per dag, 7 dagen in de week uw verzoek indienen. Bellen kan ook, via 0800 023 6623. Kijk op pagina 26 voor de reportage ‘Een dag mee met De Vaklieden’. THUIS 02/2010

6


Huurder van het jaar

2010

En, wie wordt het dit jaar? Een leefbare wijk waarin het goed wonen is, dat willen we toch allemaal! Betrokken buren die zich inzetten voor hun buurt zijn daarbij onmisbaar. Ook in uw directe omgeving wonen ze ongetwijfeld. Zo’n lieve buurvrouw die altijd klaarstaat voor anderen. Of een buurman die altijd de leukste ideeën heeft voor wijkactiviteiten. Rochdale zet deze mensen graag in het zonnetje. Vandaar dat de corporatie ook dit jaar weer de verkiezing ‘Huurder van het jaar’ organiseert. Kent u iemand in uw buurt die zich vaak inzet voor uw wijk? En vindt u dat hij of zij daarvoor wel eens extra bedankt mag worden? Geef haar of hem dan op! Dit kan via de nominatiefolder die u bij de eerstvolgende THUIS Magazine aantreft. Hierop kunt u aangeven waarom juist deze buurvrouw of -man in aanmerking komt voor de titel ‘Huurder van het jaar 2010’. Uit alle inzendingen worden tien genomineerden geselecteerd. Een deskundige onafhankelijke jury bepaalt wie de ‘Huurder van het jaar 2010’ wordt.

LET OP! Alle huurders van Rochdale hebben een brief met flyer gekregen over de nieuwe organisatie. In de brief staat helaas een fout telefoonnummer voor reparatieverzoeken. Dit moet zijn: 0800 023 66 23. In de flyer staat wel het juiste nummer.

Op de bres voor brandveiligheid In maart 2010 onderzocht Rochdale de brandveiligheid in de woningen.

Informatie brandveiligheid

Het onderzoek vond plaats onder de leden van het klantenpanel. Een per-

In THUIS Magazine plaatsen we regelmatig

fecte aanleiding om u nog een aantal tips en trucs mee te geven voor een

informatie over brandveiligheid. Veel

(brand)veiligere woning. Dit keer ligt de focus op de rookmelder.

atie onderzoeksdeelnemers geven aan deze informatie gelezen te hebben. Bijna de helft zou deze informatie in de

Rookmelders

toekomst graag willen ontvangen via folders of eventueel via www.rochdale.nl.

Mocht er brand uitbreken in een woning, dan kan een rookmelder de schade beperken. Hierbij dient met de volgende zaken rekening te worden gehouden:

Toekomstige maatregels

✹ Rookmelders dienen regelmatig te worden schoongemaakt. Controleer

Naar aanleiding van dit onderzoek zullen wij u via THUIS Magazine regelmatig

daarbij ook of de batterij nog wel vol is. ✹ Druk af en toe op het knopje van het apparaat om te zien of de rookmelder nog functioneert.

informeren over brandveiligheid. We zullen hierbij gebruikmaken van de kennis en informatiematerialen van de brandweer. Daarnaast gaan we samen met de brandweer kijken naar andere informatiemogelijkheden.

✹ De beste plek voor een rookmelder is in de gang aan het plafond. ✹ Hang de rookmelder niet in de keuken of badkamer. U heeft dan veel kans op vals alarm. ✹ Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Bijvoorbeeld voorzien van het logo ‘Politie keurmerk veilig wonen’.

Meer weten over brandveiligheid? Kijk dan eens op www.brandweer.nl/brandveiligheid Ook deelnemen aan de onderzoeken van Rochdale? Meld u dan aan via www.rochdalepanel.nl THUIS 02/2010

7


FOCUS Rochdale Nieuws

Brand? Hoe komt u weg? Als er brand bij u thuis is, weet u dan hoe u het snelst het huis uit komt? Ook als het thuis donker is? De elektriciteit kan uitgevallen zijn… Sta

op gaat, doe dan de balkondeur achter u dicht, maar niet op slot.

er eens bij stil en overleg dit met uw huisgenoten of uw gezin. Spreek bijvoor-

een plek af waar u elkaar ontmoet als u uit huis bent gevlucht.

Oefen het vluchtplan samen met uw huisgenoten en spreek met z’n allen

beeld af welke route u neemt, wie de huisdieren redt en waar u naartoe vlucht.

Maak een taakverdeling: wie doet wat? Wie zorgt bijvoorbeeld voor

Denkt u dat u precies weet hoe u moet lopen? In het donker en als

de huisdieren? Wie belt 112?

er veel rook is, is het echt veel moeilijker! Probeer het maar eens voorzichtig met

Spreek af waar de huissleutels liggen. Daar moeten ze dan ook altijd

een blinddoek op, dan merkt u hoe lastig het is.

opgeborgen worden. Zorg dat alle bewoners zonder zoeken snel naar buiten kunnen vluchten.

Vluchtplan Hoe maakt u een vluchtplan? Zoek uit wat de veiligste en snelste vluchtroute is. Rook stijgt op. Een goede vluchtroute gaat dus altijd omlaag.

Vluchtroutes moeten altijd vrij zijn, anders kun je bij brand struikelen

Kies een vluchtkamer waar je naartoe kunt als de vluchtroute afgesloten is. Het

of kun je er niet door. Stel u voor dat u moet vluchten, in het donker, langs fiet-

liefst een kamer aan de straatkant (voorkant) of met een balkon. Andere men-

sen, dozen, vuilniszakken en lege flessen op de gang. Daarom is het vooral

sen – en de brandweer en misschien de ambulance – kunnen u dan goed zien.

belangrijk dat de galerij vrij is van obstakels en het trappenhuis niet voor opslag wordt gebruikt.

Spring niet naar beneden, wacht op hulp en trek de aandacht. Als u een balkon THUIS 02/2010

8

Tip!


NIEUW

bankrekeningnummer Als gevolg van de organisatiewijziging bij Rochdale verandert ook het bankrekeningnummer waarop huurders de huur dienen over te maken.

Zo zit het met uw nieuwe huurprijs Eens per jaar, op 1 juli, verhoogt Rochdale de huur. Vóór

Dit nieuwe rekeningnummer is 134959.

1 mei heeft u bericht ontvangen van de voor u geldende

Wij verzoeken u vriendelijk vanaf nu

zetten we de belangrijkste punten nog even op een rijtje.

huurverhoging en een toelichting hierop. In THUIS Magazine

de huur alleen over te maken op het nieuwe rekeningnummer.

internetbankieren? Zorg er dan voor dat u het rekeningnummer

3

1

Maakt u de huur over via

WETTELIJK GEREGELD

GEEN VERHOGING

aanpast. Past u het rekeningnummer Rochdale volgt bij het vaststellen van de

Een aantal van de woningen krijgt geen

huurverhoging de richtlijnen van het minis-

huurverhoging. Dat geldt voor woningen

terie van VROM. De regering heeft bepaald

waarvoor een contract voor tijdelijke verhuur

dat de maximale huurverhoging voor sociale

is afgesloten. Daarnaast is er geen verhoging

huurwoningen gelijk is aan de inflatie. Dat

voor woningen die in verband met stedelijke

betekent dat voor de periode 1 juli 2010 tot 1

vernieuwing binnen afzienbare tijd ingrijpend

machtiging gegeven om de huur

juli 2011 een maximale huurverhoging geldt

worden gerenoveerd of gesloopt. Mocht uw

automatisch af te schrijven? Dan

van 1,2 procent . Ook voor duurdere huur-

woning in een van deze groepen vallen, dan

woningen houdt Rochdale 1,2 procent aan.

heeft u inmiddels al bericht van Rochdale

Uitzondering daarop vormen parkeerplaat-

gehad.

ook aan als u via internetbankieren een opdracht tot automatische overschrijving heeft gegeven.

Heeft u aan Rochdale een

hoeft u niets te doen. De wijziging van het rekeningnummer wordt dan automatisch doorgevoerd.

sen en garages. Meer hierover kunt u lezen in de folder die u bij uw huurverhogingsbrief heeft ontvangen.

Misschien maakt u de huur al over op het nieuwe rekeningnummer. Dat geldt vooral voor huurders die vallen onder de vestiging Noord. Daar is het nieuwe bankrekeningnummer al

2

EEN MAXIMALE HUURPRIJS

langer in gebruik.

Als u uw huur per ongeluk toch op het oude rekening-

De huurprijs van een sociale huurwoning mag nooit hoger zijn dan een bepaald maximum. Deze maximale huurprijs is afgeleid van het

nummer overmaakt, is dat geen

woningwaarderingsstelsel. In dit stelsel geldt:

probleem. De oude rekening-

hoe groter de woning en hoe meer voorzie-

nummers blijven tot oktober in gebruik

ningen, des te meer punten. Bij ieder puntentotaal geldt een maximale huurprijs die wettelijk bepaald is. THUIS 02/2010

9


UITGESTIPPELD

Industrie mooi? Het oudste industriegebied van ons land is vandaag de dag uniek industrieel erfgoed. Om het met eigen ogen te zien wandelen we langs monumentale pakhuizen, langs typische houten huisjes, de molens van de Zaanse Schans, het Zaans Museum met het Verkadepaviljoen en gaan we terug over een natuurpad door de weilanden. Ondertussen vangen we cacaogeur op, want (cacao)industrie is er nog steeds!

THUIS 02/2010

10

TEKST: AAFKE JOCHEMS/ FOTOGRAFIE: SANDER NIEUWENHUIJS


Ja, langs de

z

aan! THUIS 02/2010

11


UITGESTIPPELD Pacific Parc

Mercurius

a

Zaans dorpje

Aan de oever van de Zaan in de gemeente Wormer-

de energiebron was om de grondstoffen te verwer-

veer, aan het einde van de Stationsstraat, is het met-

ken. In de hoogtijdagen kende dit gebied maar liefst

een raak. Want aan de overkant van de rivier duiken

700 molens!

de imposante fabrieken en pakhuizen op die tot de belangrijkste industriële monumenten van Neder-

Papierfabriek Van Gelder

land behoren. Ze zijn tussen 1877 en 1930 gebouwd,

Nu eigenlijk even ogen dicht, want we moeten een

toen vooral rijst- en gortpellerijen een economische

stukje langs een lelijk hedendaags industrieterrein.

bloei doormaakten. Met de klok van de hoektoren

Wie z’n neus openhoudt, krijgt bij de juiste wind-

van pand Hollandia hielden de directeuren, die aan

richting vlagen van cacaogeur binnen, want de

deze kant van de Zaan in statige herenhuizen woon-

cacao-industrie is hier nog altijd springlevend. Wel

den, de tijd in de gaten. De namen van de voorma-

ogen open als het nieuwe gemeentehuis ertussen

lige rijstpakhuizen Bassein, Saigon en Batavia ver-

Lassie Toverrijst

In de hoogtijdagen kende dit gebied maar liefst 700 molens!

We nemen de brug naar de andere kant van de Zaan

verschijnt, vanwege de antroposofische vormen. Tot

gespreide vleugels prijkt op het dak, een fantastisch

en zien groot LASSIE staan op een hoge witte silo,

1981 stond op dit industrieterrein de papierfabriek

gezicht. Ruim honderd jaar geleden brak brand uit

achter een bakstenen fabriek. Inderdaad, van het

van Van Gelder, ooit de grootste werkgever van de

en viel de voorloper van deze adelaar in het water.

bekende rijstmerk. In 1923 was men hier begonnen

streek. De villa van een vroegere directeur staat er

Verhalen deden de ronde dat deze van zuiver brons

met het voorkoken van rijst, wat uiteindelijk heeft

als enige herinnering nog wel. Voordat het gesloopt

was, terwijl anderen meenden dat de ring in de sna-

geleid tot onder meer Lassie Toverrijst. De witte silo

zou worden, werd het gekraakt en zo is het behou-

vel van goud was. Reden voor de Duitsers om tijdens

is een van de eerste silo’s die helemaal is uitgevoerd

den gebleven. We lopen verder over het Zaandam-

de Tweede Wereldoorlog tevergeefs naar de roof-

in gewapend beton, in die tijd erg vooruitstrevend.

merpad langs een sloot naar de Bartelsluis met een

vogel te dreggen. Na de brand werd het pand her-

Even verderop staat de voormalige havermout- en

paar typische Zaanse houten huisjes erbij. Je waant

bouwd. Het is onlangs prachtig opgeknapt en is nu

gortfabriek Mercurius, gebouwd in expressionisti-

je even in het verleden in een karakteristiek Zaans

het hoofdkantoor van het modemerk Vanilia.

sche stijl met wat art-deco-elementen. Bijna was het

dorpje.

wijzen naar de havens waar de rijst oorspronkelijk vandaan kwam.

Zaanse Schans

Mercuriuspand gesloopt, omdat het in zo’n slechte

THUIS 02/2010

12

staat verkeerde, maar het is op het nippertje gered

Zeepziederij De Adelaar

Terug naar de Bartelsluis, eroverheen en langs de

en gerestaureerd. We lopen door langs de Zaan naar

Voordat we het sluisje oversteken lopen we door

droogmakerij de Enge Wormer uit 1634 richting de

enkele zwart geteerde houten pakhuizen waar ooit

naar de Zaan om goed zicht te hebben op de voor-

Zaanse Schans. We zien de rij olie-, verf-, houtzaag-,

graan, olie en koopmanswaren werden opgeslagen.

malige zeepziederij De Adelaar aan de andere kant

meel- en mosterdmolens al opduiken, een van de

Deze pakhuizen zijn nog uit de tijd dat windkracht

van de rivier. Een gigantische betonnen adelaar met

bekendste toeristische attracties van Nederland sa-


Zaans Museum Albert Heijn

Zaanse Schans

Zeepziederij De Adelaar

Verkadepaviljoen

Zaanse Schans

men met onder andere de klompenmakerij, de kaas-

Wuivend riet

boerderij en het bakkerijmuseum. Leuk is trouwens

Na al dat industrieel erfgoed is nu de natuur aan de

ook een bezoek aan het nagebouwde eerste winkel-

beurt. Verscholen achter het Zaans Museum begint

tje van Albert Heijn. De Zaanse Schans bestaat uit

een mooi natuurpad dat langs het wuivend riet gaat,

historische panden uit de streek die plaats moesten

dwars door weilanden en over slootjes via houten

maken voor fabrieksuitbreiding en woningbouw, en

bruggetjes. Bij nat weer kan het zompig zijn, dus

die hier weer zijn opgebouwd.

denk aan de juiste schoenen. Het laatste deel van de wandelroute nemen we dezelfde weg terug en

Verkadepaviljoen

kunnen we nog een keer genieten van al dit unieke

Het Zaans Museum, aan de oostkant van de Zaanse

industriële erfgoed.

Schans, is van een heel andere orde. Het is een modern gebouw dat qua vorm in de verte lijkt op een walvis. We lopen naar binnen voor een kop koffie en

MONUMENTENROUTE

wat lekkers in het museumcafé. Het museum toont

Deze wandeling van zo’n 8 km start en eindigt op het station van Wormerveer en volgt voor een

de welvaart van de Zaanstreek aan de hand van een

deel de fiets/wandelroute Monumentenroute Zaan-Noord van 12 km zoals die te downloaden

uiteenlopende verzameling, variërend van streek-

is op www.zaanstad.nl en tik dan bij zoeken Monumentenroute Zaan-Noord in. Bij de hiervoor

dracht, meubels, gebruiksvoorwerpen en foto- en

beschreven wandeling is echter gekozen terug te gaan via het natuurpad en niet langs de andere

filmopnamen. In het ernaast gelegen Verkadepavil-

kant van de Zaan. De andere kant van de Zaan is wel een goede optie tijdens het broedseizoen (van

joen, dat vorig jaar is geopend, komt de geschiede-

half maart tot half juni) of voor wie met de fiets is. Meer informatie over het Zaans Museum en het

nis van chocola, beschuit en de meisjes van Verkade

Verkadepaviljoen: www.zaansmuseum.nl en www.verkadepaviljoen.nl

tot leven. THUIS 02/2010

13


Prestatieafspraken met Landsmeer Na drie jaar onderhandelen, ondertekenden woningstichtingen Eigen Haard en Rochdale individuele prestatieafspraken met de gemeente Landsmeer. Deze afspraken lopen tot 2013. Er zijn met de gemeente afspraken gemaakt over onder andere de ontwikkeling van de woningvoorraad. Hierbij zijn behoud van de sociale huurwoningen, maar ook meer differentiatie van de totale woningvoorraad belangrijke onderdelen. Ook is er afgesproken om 62 seniorenwoningen, die dicht bij een zorgcentrum liggen, bij vrijkomen in te richten voor ouderen die 24 uur zorg nodig hebben. De grootste mijlpaal die met deze prestatieafspraken is bereikt, is overeenstemming over de overgang naar Woningnet. De gemeente Landsmeer is namelijk een van de laatste gemeenten in de stadsregio Amsterdam die nog zelf de woningen toewijst. Afgesproken is dat alle woningen van Eigen Haard en Rochdale naar verwachting in het najaar van 2010 overgaan naar Woningnet. Gedurende een overgangsperiode van vijf jaar krijgen de woningzoekenden op de gemeentelijst een voorrangspositie. Naast de prestatieafspraken zijn er

ook nog afspraken gemaakt over de rechten voor de huurders in geval van sloop en renovatie. Zij krijgen de status van stadsvernieuwingskandidaat, ontvangen een verhuiskostenvergoeding en worden begeleid bij het vinden van een nieuwe woning. Deze kaderafspraken zijn ondertekend door Eigen Haard, Rochdale, de gemeente en de huurdersvertegenwoordigers van beide corporaties. Rochdale is blij met de bereikte overeenkomsten.

Eigen Haard en Rochdale ondertekenen individuele prestatieafspraken met de gemeente Landsmeer

TEKST: GIDI VAN DEN CROMMENACKER

POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCOD T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 PO

b

BERICHTEN

1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501

POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567

POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCOD

T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M

Breehoorngebied lekker groen

De eerste stappen richting de vernieuwing van het Breehoorngebied kunnen gezet worden. Op 17 februari heeft de stadsdeelraad het stedenbouwkundig plan namelijk goedgekeurd. Een belangrijk onderdeel van dit plan is de vervanging van de eentonige portieketage-bouw door een mix van laagbouw, eengezinswoningen en appartementen. Verder worden de woningen gebouwd in de vorm van hoven, met zowel privĂŠtuinen als gemeenschappelijk groen. De bestaande bomen in het gebied worden zo veel mogelijk gespaard. Zo ontstaat dus meteen al een prachtig groene wijk! Naar verwachting beginnen de eerste bouwwerkzaamheden in de loop van 2012. Voor die tijd zullen alle bewoners een geschikte, vervangende woning krijgen.

THUIS 02/2010

14


Een veilig gevoel Als er één plek is, waar u zich veilig moet voelen dan is het wel in en rondom uw woning. In het complex Thyssestraat/ Oudemansstraat en in de Dodonaeustoren in Poelenburg hangen daarom sinds begin april bewakingscamera’s in de entrees en liften. Op die manier kan overlast als vernieling en vervuiling direct worden gesignaleerd en vastgelegd. Daardoor kunnen de veroorzakers door Rochdale worden aangesproken of door de politie worden opgespoord en beboet. Met het gebruik van de camera’s verwacht Rochdale de overlast tegen te gaan en zo de leefbaarheid en uitstraling van de complexen te verbeteren. Bewoners moeten met plezier en een gevoel van veiligheid een woning kunnen huren! Ook de andere corporaties in Poelenburg maken gebruik van camera’s in hun complexen, dit past allemaal in de plannen voor Nieuw Poelenburg. Als de camera’s succesvol blijken te zijn, zal Rochdale ze ook in andere complexen plaatsen.

E 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567

POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567

DE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501

NOORD

OSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE

POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 E 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 DE 1501 T/M 1567 PPOSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567

1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567 POSTCODE 1501 T/M 1567

Een nieuwe toekomst voor de Havenbuurt De eerste stappen richting de renovatie van 73 woningen in de Havenbuurt zijn gezet. Inmiddels zijn alle betrokken bewoners bezocht en zijn aanvullende woonwensen in kaart gebracht. Tijdens de renovatie zullen in ieder geval alle funderingen worden vernieuwd. Daarnaast vinden er ook renovatiewerkzaamheden aan de buitenkant plaats. Zo komt er bijvoorbeeld dubbelglas en worden kozijnen en de dakbedekking vervangen waar nodig. Ook mogen de bewoners zelf aangeven of zij nog optionele werkzaamheden willen laten uitvoeren. Tijdens de renovatie kunnen de bewoners niet in hun woning blijven. Zij krijgen tijdelijk een andere huurwoning. Mochten bewoners straks niet terug willen keren naar hun gerenoveerde woning, dan krijgen zij de status van stadsvernieuwingsurgent. Met die status krijgen zij voorrang bij het zoeken naar een nieuwe woning. Na de renovatie kunnen de huidige huurders hun woning ook kopen. Binnenkort vindt er een bewonersbijeenkomst plaats waarin alles nog eens duidelijk wordt toegelicht. Naar verwachting gaat het medio 2012 echt van start!

Een aantal woningen in de Havenbuurt dat gerenoveerd zal worden medio 2012.

THUIS 02/2010

15


KLEURRIJK

De wereld in huis halen Het was liefde op het eerste gezicht toen Meike Tiff (30) twee jaar geleden haar woning in de Kanaalstraat in Amsterdam Oud-West bezocht. De mooie vloer, tussendeuren met glas-in-loodelementen en de hoge plafonds waren allemaal even mooi.“Ik wist meteen dat ik deze woning niet kon laten schieten. Ik ben namelijk dol op authentiek en huizen die al een leven achter de rug hebben.” TEKST: DJOEKE BARKEY / FOTOGRAFIE: JELTJE JANMAAT

“Na jaren op kamers gewoond te hebben, was de ruimte die dit huis mij bood een verademing. Ik kon me eindelijk flink gaan uitleven met alle spullen waar ik zo graag mijn huis mee wilde vullen, maar eigenlijk nooit genoeg ruimte voor had. Alles wat ik mooi vond stopte ik erin. Dit geeft je eigen ik weer, ook al is het wel rommelig. Dit vind ik beter dan je inrichting rechtstreeks uit een tijdschrift te halen. Ik heb ook kleuren gebruikt waar ik me fijn bij voel. Zo is mijn bank knalrood, mijn gang hardroze en mijn kleden en kussens in de mooiste kleuren zijn afkomstig van Spanje tot aan Zuid-Amerika. Ook had ik voor het eerst een tuin waar ik heel blij van werd! Als ik in het voorjaar eindelijk weer de deuren open kan gooien, lijkt mijn huis twee keer zo groot.”

Brocantes afstruinen “Rommelmarkten, kringloopwinkels en Ikea. Ik combineer naar lieve lust alles wat los en vast zit. Om het huis eigen te maken, heb ik het eerst helemaal geverfd. Vervolgens sloeg ik aan het inrichten. Ik kocht leuke stoffen op de markt waar mijn oma dan kussens van maakt. Mijn vader woont in Frankrijk en daar heb je veel brocantes, van die rommelmarktjes. Die struin ik allemaal af op zoek naar leuke hebbedingetjes. Kleine dressoirs uit opa’s en oma’s tijd vind je daar altijd en die kun je voor een onwijs goede prijs kopen. Even schuren en verven en ze zijn weer als nieuw. Het is de kunst om door een meubel heen te kijken en zien wat je er nog allemaal mee kunt. Mijn meeste meubels heb ik op deze manier bij elkaar gescharreld. Mijn stoelen heb ik zelf opgeknapt en bekleed. Mijn tafel is door mijn ouders gemaakt en mijn boekenkast is van Ikea. Toch heeft het best wel een rijke uitstraling, terwijl het helemaal niet duur is. Alleen mijn bank is van een designer, maar die kon ik gewoon echt niet laten staan. Als je daartegenover zet dat mijn stoelen bij het grofvuil vandaan komen, houdt dat elkaar goed in evenwicht.” THUIS 02/2010

16

a

‘Als ik in het voorjaar eindelijk weer de deuren open kan gooien, lijkt mijn huis twee keer zo groot’


In de gang prijkt Meikes verzameling Mariabeeldjes. “De beeldjes steken erg mooi af bij de roze verf op de muur.�

THUIS 02/2010

17


KLEURRIJK Uit alle landen “Mijn stijl is creatief, rommelig maar wel heel erg eigen. Ik probeer te zien wat voor moois je van iets kunt maken. Het is nog niet definitief als je het in de winkel koopt. Dat is nog maar het begin. Ik sleutel er thuis graag nog even verder aan door. Op het Waterlooplein staat een marktkoopman die hele leuke Lodewijk XIV-stoeltjes en -tafeltjes heeft, met van die mooie leeuwenpootjes. Ik knap dit op, maak er een leuk kussentje bij en geef dit bijvoorbeeld aan een vriendin. Of het nou Frankrijk of Thailand is, overal waar ik kom probeer ik wel iets mee te nemen. Als herinnering en omdat ik het mooi vind. Het is vaak veel leuker om op streekmarktjes rond te lopen dan op van die toeristenmarktjes. Daar heb je oude vrouwtjes met eigengemaakte kleedjes van kant. Het kijken en onderhandelen om tot een prijs te komen is al een feest op zich.” Rondfietsen en verzamelen “Als ik weinig geld heb, kan ik ook prima uit de voeten. Ik heb wel eens een paar pallets aan de kant van de straat gevonden, deze afgeschuurd en daar kussens op gelegd zodat het een zithoekje werd. Spulletjes kopen via internet heb ik nooit veel gedaan. Daar ben ik een beetje huiverig voor. Ik ben meer van het rondfietsen en kijken wat ik tegenkom langs de kant van de straat. Vooral in Oud Zuid kun je goed slagen. Ook kun je prima op de Albert Cuyp een mooie stof kopen en die met van die plakstrips omzomen. Voor heel weinig geld maak je op die manier een grijze bank heel eigen.”

j

’Ja, ik ben rommelig, maar wel op een bewuste manier’

Parasol “Toen ik het huis voor het eerst bezocht, dacht ik in eerste instantie dat het een hele zonnige tuin had. Er stond namelijk een parasol in op de dag dat ik ging kijken. Dit bleek niet zo te zijn. Ook was de tuin heel drassig dus kon je weinig met planten doen. Daarom heb ik wat leuke potten neergezet. Op mijn bank leg ik mijn kleurige kussens en op de tafel kleden om het gezellig te maken. Hier zet ik vaak een vaas met verse bloemen op. Niet een heel boeket, maar een paar verschillende bloemen bij elkaar, want dit maakt het weer heel apart. Ook staat en hangt mijn tuin vol met lantaarns. Dit zijn echte sfeermakers. Ook heb ik hangplanten opgehangen. Ik ben wel van het matchen. Dus blauwige paarse potten passen mooi bij een oud roze kaars. Ja, ik ben rommelig, maar wel op een bewuste manier.” ●

OOK IN KLEURRIJK? DOE MEE EN WIN! Bent u of kent u iemand die in deze rubriek thuishoort? Stuur dan een korte omschrijving plus contactgegevens naar de redactie van THUIS Magazine (thuis@scripta. nl. of Postbus 23031, 1100 DM Amsterdam Zuidoost) o.v.v. Kleurrijk. Als uw inzending wordt geplaatst, krijgt u een prachtige afbeelding van de foto’s. THUIS 02/2010

18


3 vragen aan Betty Jungen en Joop Doevelaar

”WE ZIJN ALLEMAAL BEWONERS VAN DEZELFDE CORPORATIE” Met de overgang van vier naar drie vestigingen, komt er ook een gebiedsraad minder. De gebiedsraad Oud Zuid houdt op te bestaan. Gelukkig gaan de leden niet verloren. Zo gaat voorzitter Betty Jungen naar de gebiedsraad Oost en secretaris Joop Doevelaar naar de gebiedsraad West. TEKST: GIDI VAN DEN CROMMENACKER

Wat is in uw ogen het beste dat de gebiedsraad Oud Zuid bereikt heeft ?

de corporatie en dus moeten we ook gelijk behandeld worden. Daarnaast

BETTY JUNGEN: “Ik ben zeven jaar voorzitter van de gebiedsraad Oud

tussen de bewonersparticipatie, de bewoners en Rochdale.”

hoop ik op een goede onderlinge samenwerking en wederzijds begrip

Zuid geweest en heb dan ook verschillende directieleden meegemaakt. Fons Kösters was de eerste vestigingsdirecteur die meer openheid in zaken

heid hebben wij beter met elkaar kunnen communiceren. We hebben de

Welk advies heeft u voor bewoners als het gaat om het verbeteren van hun eigen woongenot en hun woon- en leefomgeving?

afgelopen jaren een hechte raad opgebouwd en fijn met elkaar samenge-

BETTY JUNGEN: “Denk eens actief mee! En dat hoeft echt niet meteen op

werkt. Dus hoewel we begrip hebben voor de nieuwe situatie omdat die

hoog niveau, ben gewoon actief in je eigen complex. Verder zou ik iedereen

effectiever is, valt het afscheid ons zwaar.”

willen oproepen om zaken te melden. Gaat er iets niet goed, of juist wel?

JOOP DOEVELAAR: “Goede samenwerking, dat was bij ons echt de door-

Laat het weten aan de bewonerscommissie of gebiedsraad. Want als wij

gaf. Hij gaf ons veel informatie en zette daarmee de toon voor de andere directies, zowel in Oud Zuid als in de andere vestigingen. Door deze open-

slaggevende factor. Dankzij de goede samenwerking onderling en de goe-

geen informatie krijgen, kunnen we ook niets doen.”

de samenwerking met de verschillende vestigingsdirecteuren, hebben wij

JOOP DOEVELAAR: “Als je interesse hebt om iets goeds te doen voor je

veel opvallende zaken bereikt. Wij hadden dan ook vaak een voortrekkers-

medemens, is het echt leuk om actief bezig te zijn met de leefbaarheid van

rol ten opzichte van andere gebiedsraden, die ook graag dezelfde dingen

je wijk! In de gebiedsraad zitten kost veel tijd, maar je kunt ook binnen je

geregeld wilden hebben.”

eigen complex een bijdrage leveren. Als je het met elkaar doet en ook onderling het gevoel hebt dat je in de rug gedekt wordt, kun je echt mooie dingen bereiken. En als je dan scoort, geeft dat grote voldoening!”●

Wat wilt u graag bereiken binnen uw nieuwe gebiedsraad? BETTY JUNGEN: “Wat ik erg belangrijk vind, is openheid en goede com-

municatie. Mensen moeten elkaar niet alleen horen, maar ook echt naar elkaar luisteren! Verder hoop ik dat de centralisatie van diensten ertoe zal

BEWONERSCOMMISSIES ONLINE

leiden dat beslissingen van het bestuur op alle niveaus en bij alle vesti-

Op www.bewonersraadrochdale.nl vindt u ervaringen van de

gingen op dezelfde manier doorgevoerd worden.”

bewonerscommissies. Op dit moment treft u op de Google

JOOP DOEVELAAR: “Het nieuwe gebied West is groot en de wijken daar-

Map de bewonerscommissies aan die actief zijn. Wij hopen dit

binnen hebben allemaal hun eigen problemen. Ik vind het belangrijk dat

in de toekomst te kunnen uitbreiden. Via één klik komt u op

het nieuwe bestuur straks leden uit het gehele gebied heeft, zodat alle

de bijbehorende site. Staat u als bewonerscommissie nog niet

problemen gehoord worden. Verder vind ik het belangrijk dat problemen

op dit platform met uw website? Neem dan contact op met de

concernbreed worden aangepakt. We zijn allemaal bewoners van dezelf-

Bewonersraad, www.bewonersraadrochdale.nl

THUIS 02/2010

19


g

Glasvezel voor Osdorp Glasvezel, dat kent u vast wel. Het zorgt ervoor dat u sneller kunt internetten en dat uw televisie beter beeld geeft. Ook kunt u via glasvezel telefoneren. Veel woningen in Osdorp zijn de afgelopen jaren al aangesloten op het glasvezelnetwerk. Momenteel wordt dit netwerk door Glashart Amsterdam (voorheen Glasvezelnet Amsterdam) uitgebreid. Alle woningen in Osdorp worden aangesloten. Dit gebeurt in samenwerking en overleg met het stadsdeel en Rochdale. Inmiddels zijn de meeste woningen ten noorden van het Osdorpplein aangesloten. Ook de rest van het aansluitgebied in Osdorp wordt de komende periode, in overleg met de woningbouwcorporaties en de Verengingen van Eigenaren, voorzien van een glasvezelaansluiting in de woning. Het feit dat de aansluiting er is, wil natuurlijk niet zeggen dat u er gebruik van m贸et maken. Dat bepaalt u helemaal zelf. Rochdale vindt het echter wel belangrijk dat al haar woningen deze mogelijkheid hebben. Zo zijn ze klaar voor de toekomst. Wanneer u gebruik wilt maken van deze aansluiting, kunt u daarvoor een abonnement afsluiten bij een provider. Op www.glashart.nl/amsterdam vindt u alle mogelijkheden en de bijbehorende kosten.

GIDI VAN DEN CROMMENACKER

POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083

POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M

BERICHTEN

POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083OSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 108 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083

1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T

1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 1051 T/M 1083

POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1

Verhuizen op je 85ste Verhuizen heeft vaak veel impact en vergt veel geregel. Maar wat als het gaat om de herhuisvesting van 85-plussers? Wat komt er kijken bij deze, toch wel speciale, doelgroep? Rochdale vroeg aan de Academie van de Stad om dit uit te zoeken. De Academie van de Stad is een organisatie die samen met stadsdelen, woningcorporaties, en onderwijsinstellingen maatschappelijke projecten opzet die worden uitgevoerd door studenten. Uit het onderzoek blijkt dat het belangrijk is om de ouderen ruim van tevoren duidelijk te informeren, bijvoorbeeld via informatiebijeenkomsten en individuele huisbezoeken. Verder hebben de ouderen veel behoefte aan een vaste contactpersoon, bijvoorbeeld een familielid of vrijwilliger, die continu beschikbaar is voor hulp en advies. Daarnaast is ook intensieve begeleiding voor, tijdens en na de herhuisvesting nodig. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een verhuisservice en een nachtwaker. Rochdale zal de bevindingen zo veel mogelijk in de praktijk uitwerken, zodat de herhuisvesting van bijvoorbeeld bewoners van een zorgcomplex optimaal kan verlopen.

THUIS 02/2010

20


Bart & Domela verwelkomt nieuwe bewoners Wie in Osdorp woont of er wel eens komt, weet het; dit gebied ondergaat een complete metamorfose. Zo ook het complex Bart & Domela, dat onlangs is opgeleverd. Nadat het eerst helemaal gesloopt was, staat er nu een prachtig nieuwbouwproject bestaande uit 22 eengezinswoningen, 17 huur- en 17 koopwoningen. De eengezinswoningen bevinden zich aan de Bart Poesiatstraat en zijn bestemd voor verkoop. Bij alle koopwoningen bevindt zich een parkeerplaats in de parkeergarage onder de woningen aan de Domela Nieuwenhuisstraat. De huurwoningen aan de Domela Nieuwenhuisstraat hebben allemaal een groot terras met uitzicht over de binnentuin. De koopwoningen daarboven, op de tweede en derde etage, staan nog te koop. Deze woningen worden zonder keuken opgeleverd zodat de toekomstige koper er zelf een keuken naar wens in kan plaatsen.

3 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083

M 1083

POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083

POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M

WEST

83 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M

M 1019 EN 1051 T/M 1083POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M

1 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN

1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019 EN 1051 T/M 1083 POSTCODE 1011 T/M 1019

Veiligheid boven alles Op 22 mei was het zover. Op uitnodiging van de buurtbeveiligingsteams West was iedereen welkom op het spannende Veiligheidsfestival in het Elseviergebouw in Bos en Lommer. Tijdens het festival konden de bezoekers van alles doen en leren. Zo kon men een brand blussen en een reanimatie uitvoeren. Ook kon men een ritje maken in een rijsimulator of de klimwand bedwingen. De kinderen vermaakten zich op het springkussen, met tafeltennis en een kleurplatenwedstrijd. Er werd door iedereen enthousiast meegedaan aan de activiteiten.

Een mooie opstap Naast de politie, Stadsdeel West, de brandweer, Jellinek, Veilig Verkeer Nederland en Rochdale, was Stichting Connect Initiatieven een van de belangrijkste initiatiefnemers. Stichting Connect, een initiatief van Amsterdammer van het jaar 2006 Sa誰d Bensellam, zet zich in voor Amsterdamse probleemjongeren. Momenteel worden probleemjongeren uit Bos en Lommer betrokken bij allerlei activiteiten in hun buurt op het gebied van leefbaarheid. Zo doen ze werkervaring op voor beroepen als jongerenwerker of beveiliger.

THUIS 02/2010

21


BUURTVERHALEN CZAAR PETER EN OMGEVING

Koffiespecialist uit Ethiopië De Czaar Peterbuurt in Amsterdam is onderdeel van de Oostelijke Eilanden. Ze liggen wat verstopt tussen de Nieuwe Vaart en het spoor en moeten niet verward worden met het Oostelijk Havengebied. In de Czaar Peterstraat verschijnen de laatste jaren veel specialiteitenwinkeltjes. Kaffa Koffie & Thee Specialiteiten is er daar een van. De Ethiopische eigenaar Marcos Desta vertelt over zijn buurt. TEKST: CAROLINE FRERIKS / FOTOGRAFIE: GERRY HURKMANS

1

“Mijn bestverkochte product is de Kaffa-koffie, die is zo zacht en vol van smaak en daarom heel gemakkelijk te drinken. Maar ook de andere koffiesoorten lopen goed. Ik haal de koffie uit Ethiopië en uit Kenia. Het koffiegebied bepaalt voor het grootste deel de smaak van de koffie. In Ethiopië groeit de koffieplant hoog in de bergen, dat zorgt voor een hoge kwaliteit van de bonen. Ik laat de koffie zelf branden, maar verkoop ook rauwe koffiebonen. Voornamelijk aan Ethiopische mensen. Als onderdeel van de koffieceremonie branden zij hun koffie thuis in een aardewerken pan. De thee in de winkel komt uit verschillende landen. En verder verkoop ik mooie producten uit Ethiopië, zoals de gegraveerde houten schalen, sjaals en kussens en koffiepotten.”

2

“Als ik gasten heb neem ik ze het liefst mee naar restaurant Kilimanjaro aan het Rapenburgplein. Eigenares Saba staat zelf in de keuken. Ik ken haar goed. Ze kookt geweldig, niet alleen Ethiopische maar ook andere Afrikaanse gerechten. Mijn favoriete maaltijd is de injera, een soort van pannenkoek met lamsvlees en rode peper. Injera is het nationale gerecht in Ethiopië en je eet het met je handen.”

Marcos Desta

3

THUIS 02/2010

22

“Als Al ik zin heb in een biertje en een praatje, ga ik naar Brouwerij ’t IJ. Ze zitten op een prachtige plek aan de FunenBro kade kad bij de molen en met een groot terras voor de deur. Er staan staa veel verschillende soorten bier op de kaart, maar ik neem meestal een gewoon pilsje. Omdat ik hier in de buurt woon, me mijn mij kinderen hier op school zitten en ik hier ook de winkel heb, heb ken ik veel mensen. Dus als ik het café van Brouwerij ’t IJ binnenkom of op het terras ga zitten zie ik altijd wel iemand bin om een praatje mee te maken.”

Restaurant Kilimanjaro

Brouwerij ‘t IJ


“Kaffa-koffie is zo zacht en vol van smaak ”

THUIS 02/2010

23


BUURTVERHALEN

4

“Mijn brood haal ik iedere dag bij de Marokkaanse bakker in de Czaar Peterstraat. Dat is echt de buurtbakker. De meeste winkels in deze straat zijn vrij nieuw, maar de bakker zit al veel langer op dat adres. Hij bakt gewoon brood en Marokkaans brood, maar wat ik zo leuk vind, is dat je niet alleen brood bestelt, maar dat er altijd tijd is voor een praatje. Als ik zin heb in echt iets lekkers, neem ik een met gehakt gevuld Marokkaans broodje. Heerlijk!”

5

“Op de Oostenburgergracht ter hoogte van de Oostenburgervoorstraat staat een prachtig kunstwerk. Op een hoge pilaar trekken twee figuren aan een touw. De een staat op de pilaar en de ander hangt er net overheen. Ze zijn echt in een strijd samen. Wie de kunstenaar is weet ik niet, maar ik vind het een heel bijzonder kunstwerk. Ik kom er iedere dag wel een paar keer langs. Ik blijf het mooi en fascinerend vinden, dit is voor mij echte kunst.”

6

“Als het lekker weer is, kom ik graag met mijn gezin in het Oostenburgerpark. Een klein parkje tussen de huizen. Er is een speeltuin en een grasveld en je kunt er heerlijk op een bankje aan het water zitten. Ook hier is het echt een buurtgebeuren. Er zijn altijd wel bekenden. Mensen nemen een fles wijn mee en wat chips en delen dat met je. Buurtbewoners ontmoeten elkaar daar zonder afspraak, daar houd ik van.”

Marokkaanse Bakker

Oostenburgerpark

Kunstwerk aan de Oostenburgergracht

Theater Fabriek

Restaurant ‘t Markerhuisje

7

“Laatst vierde ik mijn verjaardag in restaurant ’t Markerhuisje aan de Tweede Wittenburgerdwarsstraat. Met uitzicht op het haventje daar, eet je heerlijk in het prachtig gerestaureerde pandje. Eerst was de keuken Portugees, maar sinds kort zijn ze overgestapt naar de Franse keuken. Ik ken de eigenaren. Het lijkt wel of iedereen elkaar kent in deze buurt, en eigenlijk is dat ook wel zo. Meestal neem ik het dagmenu, altijd anders en altijd lekker.”

8

“Toen de Theater Fabriek een aantal jaren geleden haar deuren opende, werd de hele buurt uitgenodigd voor een voorstelling van een slagwerkgroep. Erg leuk vonden we dat. Daarna ben ik nog een paar keer naar een voorstelling geweest. Maar verder merk ik er niet zoveel van, dat er zo’n groot theater hier om de hoek zit. Ja, mensen vragen vaak de weg, omdat het zo verscholen ligt natuurlijk.”

OOSTELIJKE EILANDEN De Oostelijke Eilanden, Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg, zijn in de 17e eeuw door ophoging ontstaan. Als gevolg van de stadsuitbreiding moest de scheepvaartindustrie uitwijken naar het gebied ten noorden van de Hoogte Kadijk. Na de

9 Funen Concerts Arts

“Ieder jaar doe ik mee met de openatelierroute. Het is leuk om kunstenaars in de buurt te bezoeken. Ik kom ook graag bij Funen Concerts Art aan het Funenpark. Er is een tentoonstellingsruimte met wisselende exposities en er worden mooie concerten gehouden. Laatst was ik op een avond dat er Franse chansons werden gezongen. Dat was erg mooi. Ik kom er graag en ik heb in mijn winkel ook altijd het programma liggen.”

bloeiperiode van de scheepvaart nam de staal- en machine-industrie Oostenburg over. Kattenburg werd in de jaren zestig van de vorige eeuw geheel gesloopt in het kader van de stadsvernieuwing. In de jaren zeventig en tachtig werden Oostenburg en Wittenburg gedeeltelijk vernieuwd en meer voor bewoning bestemd. De Czaar

10 Schatten van Jan en Joop THUIS 02/2010

24

“Mijn kinderen vinden cadeauwinkel de Schatten van Jan en Joop in de Czaar Peterstraat zo leuk. Ze zoeken er iets uit voor hun eigen verjaardag of kopen er een cadeautje voor hun vriendjes. Twee vrouwen uit de buurt runnen deze winkel. Ze hebben veel speciale dingen, zoals leuke opschrijfboekjes die je nergens anders kan vinden, maar ook andere originele cadeautjes.” ●

Peterbuurt werd pas in de 19e eeuw aangelegd. Hoewel dit geen eiland is, behoort de buurt wel tot de Oostelijke Eilanden.

‘’Het lijkt wel of iedereen elkaar kent in deze buurt”


met

UIT THUIS TEKST: DJOEKE BARKEY

t

Tientallen voorstellingen per dag

ERIK VAN 'T HOF

De Parade bestaat dit jaar 20 jaar. Om dat

Pioniers van de moderne kunst Matisse, Picasso, Van Dongen en vele anderen zijn

te vieren keren artiesten van voorgaande

Hijs de zeilen

edities terug met succesnummers van vroeger.

De achtste editie van Sail staat voor de deur. Zet het

Daarnaast zullen zij ook nieuwe voorstellingen

vast in uw agenda! Van donderdag 19 tot en met

brengen. Alles komt aan bod: theater, muziek,

maandag 23 augustus is het IJ gevuld met grote

dans, film en beeldende kunst. Per dag zijn er

en kleine vaartuigen. Varend erfgoed, moderne

tientallen voorstellingen te zien. Van 5 tot en

schepen, marineschepen en replica’s. Er vindt een

met 22 augustus zijn de voorstellingen van

dagelijks wisselend programma plaats van allerlei

het rondreizende festival te zien in het Martin

culturele en sportieve activiteiten. Sail mag zich

Luther Kingpark. Hier zullen de theatertenten,

met trots het grootste nautische evenement van

fonteintenten en de nostalgische zweefmolen

Europa en het grootste publieksevenement van

worden opgebouwd. Kijk voor meer informatie

Nederland noemen.

op www.deparade.nl

Kijk voor meer informatie op www.sail2010.nl

K o sten 0 per uur. oot: 17,5 Fluisterboot: 11,00 per uur. R oeib

tot en met 17 september 2010 te bewonderen in de tentoonstelling Matisse tot Malevich. Deze kunstenaars gelden als de pioniers van het modernisme. Deze meesterwerken hangen in de Hermitage te Amsterdam. Voor de tentoonstelling zijn 75 schilderijen geselecteerd uit de Hermitage St.-Petersburg, die een van de mooiste collecties Franse schilderkunst ter wereld uit het begin van de twintigste eeuw herbergt.

Glijden over het water In een roei- of fluisterboot het landschap van Noord-

Meer informatie vindt u op www.hermitage.nl

Holland op eigen houtje verkennen. Dat kan! Maar er is meer. Bezoekerscentrum Ilperveld organiseert naast deze botenverhuur namelijk de meest uiteenlopende vaarexcursies. Zoals bijvoorbeeld vroege vogel-, planten- en vlinderexcursies, avondzwerftochten en LUUK KRAMER

vaartochten waarbij de geschiedenis van het Ilperveld uit de doeken wordt gedaan. Dé vrijetijdsbesteding voor een mooie zomerdag. Meer informatie vindt u op www.landschapnoordholland.nl THUIS 02/2010

25


REPORTAGE

Op stap met de elektricien

■ Arno heeft sleutels van heel wat portiekvoordeuren, maar bij deze flat hangt er naast de voordeur een sleutelkluisje dat Arno met een pincode opent om de sleutel eruit te halen. In de woning zelf controleert hij de meterkast en alle stopcontacten.

8.15

Een kapotte ruit? Een gesprongen waterleiding? Een liftstoring in het complex? De technische mannen van De Vaklieden lossen dat voor u op. THUIS Magazine liep mee met elektricien Arno Soepnel. Hij doet reparaties in de Rochdale-woningen in de regio Noord. TEKST: AAFKE JOCHEMS / FOTOGRAFIE: BODINE KOOPMANS

In het kantoor van De Vaklieden in Zaandam begint elektricien Arno Soepnel zijn werkdag met een bakkie koffie met collega’s. Iedereen heeft z’n pda bij zich, een handcomputer waarin alle afspraken staan, inclusief gegevens van de bewoners en wat de melding is. Wanneer u een storing heeft, belt u naar het Klantcontactcentrum. Zij maken een afspraak met u.

7.40

10.30

Zelf repareren of niet? Weet u niet zeker of de reparatie door uzelf moet worden uitgevoerd of door Rochdale? Kijk op de website www. rochdale.nl in het Onderhouds-ABC.

7.55

Terug naar Zaandam waar een bewoonster geen stroom heeft in haar tuinschuurtje. Alle stopcontacten in de keuken gaat Arno na en hij controleert de meterkast, hij kan het euvel maar niet vinden. Dan schuift hij fornuis en wasmachine naar voren en schijnt met een lamp erachter. Hebbes, zie je hem denken als hij een kabel met losse draadjes ontdekt. De te korte kabel goed aansluiten vergt echter veel tijd die hij nu niet heeft. Arno belt met de planning en in overleg met mevrouw maakt hij een nieuwe afspraak. In z’n busje vult hij een formulier in voor de vervolgafspraak.

In het magazijn heeft Arno een kluisje waaruit hij draad en schakelaars haalt die hij besteld heeft, zodat de voorraad in zijn busje weer op peil is. Dan rijdt hij naar een uitgewoonde woning in Zaandam die compleet opgeknapt wordt voor de volgende huurder.

THUIS 02/2010

26


■ Op naar Amsterdam-Noord voor de trappenhuisverlichting. Na half 10 ’s avonds werkt die niet meer. Arno heeft snel door wat het probleem is; de tijdklok is verkeerd afgesteld. Hij stelt die goed in en maakt ook even een aantekening dat de armaturen helemaal op zijn en vervangen moeten worden.

10.00

9.15

12.00 12.30

■ Soms luncht Arno onderweg, maar vandaag op kantoor. Kan hij meteen het formulier afgeven om te faxen, zodat de vervolgafspraak definitief ingepland wordt.

Voor deze middag heeft Arno vijf afspraken staan in Heemskerk, waarvan twee over niet functionerende intercoms. Hij begint in een woning waar de bovenverdieping geen stroom heeft. De bewoners hebben op verzoek van het callcenter eerst de zogenaamde stekkerproef gedaan, oftewel de stekkers van alle apparaten uit de stopcontacten gehaald. Als de storing blijft, dan komt een elektricien. Is er geen storing meer, dan gaat het om een apparaat en dat moet een bewoner zelf oplossen. Ook stopcontacten die bewoners zelf hebben beschadigd komen voor rekening van de bewoner zelf. Kijk het OnderhoudsABC er dan ook eerst op na, voordat je als bewoner het Klantencontactcentrum belt.

■ De deurbel van een bewoonster in Amsterdam-Noord geeft geen geluid meer. Arno weet dat hij waarschijnlijk een nieuw onderdeel moet installeren en pakt die al uit z’n busje voordat hij aanklopt. Hij heeft gelijk, de drukknop moet vervangen worden en dat is in minder dan vijf minuten gepiept.

16.30

■ Terug naar huis in Purmerend.

THUIS 02/2010

27


THUIS 02/2010

28


o

INTERVIEW

Op de koffie bij Jeanine, huurder in Amsterdam Zuidoost Het nieuwe bestuur van Rochdale is weer compleet. Sinds mei

bestaat de Raad van Bestuur uit

Nico Overdevest, René Grotendorst en Hester van Buren. En wie nieuw is, gaat zichzelf natuurlijk ook even voorstellen. Dat gebeurt tijdens een bezoek aan twee huurders. TEKST: NICO DE LEEUW EN GIDI VAN DEN

Het is 11 uur ’s ochtend als in Amsterdam Zuidoost de kersverse bestuursleden van Rochdale zich verzamelen bij de ingang van het gebouwencomplex Hofgeest. Hier woont Jeanine de Hek. Zij huurt al tientallen jaren bij Rochdale en is sinds 1986 woonachtig in deze flat. Haar ontvangst is hartelijk. Want, zo zegt Jeanine lachend: “Ik krijg jullie natuurlijk niet dagelijks over de vloer”. Voordat Hester, Nico en René plaatsnemen, krijgen ze eerst een korte rondleiding door haar woning. Iedereen geniet mee van het prachtige uitzicht dat Jeanine heeft vanaf de zevende verdieping, en ook haar meest recente schilderijen worden bewonderd. Jeanine is in haar vrije tijd namelijk kunstenares. Eenmaal terug in de kamer maakt het driekoppige bestuur ook kennis met mevrouw Cecile Konadu. Zij komt uit Ghana en is sinds 1996 een buurvrouw van Jeanine. Haar dochtertje Chantal van 4 maanden is meegekomen en trakteert de bezoekers op een lieve glimlach.

CROMMENACKER / FOTOGRAFIE: BODINE KOOPMANS

Naar de huurders toe René vraagt of Jeanine veel mensen kent in de flat en de directe woonomgeving. “Toen ik hier pas woonde, kende ik bijna niemand. Maar dat had ook te maken met het feit dat ik niet vaak thuis was en in de binnenstad werkte. Op een gegeven moment kreeg ik een hond. Tijdens het uitlaten, leerde ik al snel mijn buren en buurtbewoners kennen.” Jeanine geeft wel aan dat ze het anno 2010 moeilijk vindt om buurtbewoners aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. “Daar wordt nog wel eens negatief op gereageerd”, aldus Jeanine. En ze vindt het jammer dat er zo weinig bewoners naar bijeenkomsten zoals een wijkoverleg toe gaan. “Uitgerekend die mensen die de informatie zo hard nodig hebben, komen dan niet. Bovendien vind ik het belangrijk dat iedereen weet wat er leeft in de flat en de buurt”. Mevrouw Konadu vult aan dat er bijvoorbeeld Ghanese mensen problemen hebben met de taal. “Als deze mensen niet begrijpen wat er wordt bedoeld, komen ze niet. Ik weet dat er veel Ghanezen zijn die niet op de uitnodigingen ingaan, omdat ze deze niet kunnen lezen.” Volgens René voelt ook niet iedereen zich thuis op een vergadering. “We moeten erover nadenken hoe we deze mensen hier beter in kunnen betrekken.” THUIS 02/2010

29


INTERVIEW Het begint met luisteren Jeanine en haar buurvrouw Cecile willen natuurlijk veel van de nieuwe bestuursleden weten. Welke achtergrond ze hebben, waar ze gewerkt hebben en wat hun motivatie is om uitgerekend bij deze corporatie te beginnen. En natuurlijk zijn ze ook benieuwd naar wat zij als huurders gaan merken van het nieuwe bestuur. Hester, die verantwoordelijk wordt voor het onderhoudsbedrijf en de vestigingen, vertelt dat zij zich in de beginperiode bij Rochdale vooral gaat verdiepen in de dienstverlening. Wat goed gaat moet vooral zo blijven, maar ze wil kijken of er zaken verbeterd kunnen worden. “Om zoveel mogelijk bewoners te bereiken, moeten we ook gaan werken aan een modernisering van de participatie, een andere manier om mensen bij hun buurt en leefomgeving te betrekken. Ik kan als bestuurder niet bij iedereen op de koffie gaan, maar wel de informatie gebruiken die ik bijvoorbeeld van de huismeester krijg.” Net zoals nu bij Jeanine en Cecile. Volgens Hester kun je met de antwoorden die je hierop krijgt, gericht tijd en energie stoppen in eventuele

HET NIEUWE BESTUUR IN HET KORT NICO OVERDEVEST was sinds april 2008 in dienst van Rochdale als directeur Concernfinanciën. Hij heeft het herstelproces van de corporatie begeleid. In januari 2010 is hij benoemd tot lid van de Raad van Bestuur. Hij beheert de portefeuille bedrijfsvoering en financiën. Ik heb voor deze functie gekozen omdat...“ik het echt een uitdaging vind om van Rochdale een goed draaiende en samenhangende organisatie te maken. Ik wil de wij-zijcultuur doorbreken en mensen met elkaar verbinden.” RENÉ GROTENDORST werkte voorheen

‘De koffie staat hier altijd klaar en jullie zijn altijd welkom!’

bij projectbureau Zuidelijke IJ-oever en Noordwaarts en was algemeen directeur bij woningcorporatie Nieuw Amsterdam. In mei 2010 is hij benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur. Ik heb voor deze functie gekozen omdat...“ik wil bijdragen aan een posi-

maatregelen. “Iedereen tevreden stellen lukt vaak niet, maar het begint wel met luisteren”, aldus Hester. “En dan heb je ook nog de huismeesters en de vakmannen. Dat zijn de oren en ogen van de diverse complexen”, vult Nico aan. Jeanine reageert daar bevestigend op. “We hebben sinds kort een nieuwe huismeester, die zien we vaak. Als er iets is, kunnen we bij hem terecht. Hij moet nog wel wat ervaring opdoen en vooral mensen leren kennen, maar we hebben er een goed gevoel over.” Nico wil verder graag weten hoe het zit met klachten betreffende reparaties of geluidsoverlast. Jeanine zegt dat ze met reparaties naar tevredenheid wordt geholpen, maar helaas is de geluidsoverlast de afgelopen tijd wel toegenomen. Voor Hester ligt naast een goede dienstverlening, zichtbaar aanwezig zijn en gebiedsgericht werken, de focus op het zorgdragen voor de woon- en leefomgeving in wisselwerking met de bewoners.

tieve wending. Hier is echt wat te doen; het gaat mij daarbij niet alleen om Rochdale, maar om de gehele corporatiesector.” HESTER VAN BUREN was werkzaam als directeur Wonen bij Stadgenoot. In mei 2010 is zij benoemd tot lid van de Raad van Bestuur. Zij is verantwoordelijk voor de portefeuille wonen, de vestigingen en het onderhoudsbedrijf. Ik heb voor deze functie gekozen omdat...“ik hierin een unieke kans zie om ervoor te zorgen dat Rochdale

Focus op woningen én op leefomgeving Wat de beide buurvrouwen verder graag van de bestuurders willen weten is of er binnenkort gesloopt gaat worden in hun flat of directe woonomgeving. Er gaan volgens hen hardnekkige geruchten. Nico kan haar geruststellen. “Er zijn diverse afspraken gemaakt met meerdere partijen om de vernieuwing in Zuidoost zo goed mogelijk af te maken. Maar voorlopig staat er voor deze buurt niets gepland. Wat er daarna gebeurt, dat weet niemand nu nog.” Jeanine vraagt aan de bestuurders wat ze vinden van al die negatieve publiciteit van de afgelopen tijd. “Kortgeleden waren jullie weer in het NOS-journaal vanwege smeergeld. Als ik het allemaal moet geloven, is er ook veel geld verduisterd. Gaan wij daar als huurders nog wat van merken?” Volgens de bestuurders is bij Rochdale inmiddels alles weer op orde. “Wij zijn drie keer doorgelicht voordat we zijn aangenomen”, aldus René. “In financiële zin weten we wat er precies aan de hand is. Wij gaan ervoor zorgen dat de huurders niet de dupe THUIS 02/2010

30

weer op de kaart komt te staan als een betrouwbare partner waar klanten en medewerkers trots op kunnen zijn.”

worden. We focussen ons daarbij niet alleen op de woningen, maar ook op de leefomgeving.”

Altijd welkom! Als de koffiekopjes leeg zijn, wordt er afscheid genomen. Hester, René en Nico bedanken Jeanine en Cecile voor hun gastvrijheid en openhartigheid. Jeanine en Cecile zijn op hun beurt blij dat ze het nieuwe bestuur persoonlijk hebben ontmoet. De uitspraak die Jeanine doet als zij het drietal uitzwaait, is oprecht. “De koffie staat hier altijd klaar en jullie zijn altijd welkom!” ●


3

4

NIEUWS

VAN NAAR VESTIGINGEN Op 25 mei jongstleden was het zover; Rochdale ging officieel van vier naar drie vestigingen. Met deze nieuwe indeling heeft de vestiging Oud Zuid haar deuren gesloten. Globaal gezien is er nu één vestiging voor alle woningen boven het IJ, en twee vestigingen voor alle woningen onder het IJ.

TEKST: GIDI VAN DEN CROMMENACKER

Waarom deze veranderingen, vraagt u zich misschien af? Waarom deze veranderingen, vraagt u zich misschien af? Ook als woningstichting moet je, net als een commercieel bedrijf, efficiënt blijven werken. Nu Rochdale de serviceverlening kan concentreren binnen drie vestigingen, kan men nog sneller, gerichter en kosteneffectiever werken. Bovendien sluit de nieuwe indeling beter aan op de aangepaste indeling van de stadsdelen binnen Amsterdam en het postcodegebied. De vestigingen zijn vier dagen per week open van 8.30 tot 16.30 uur, op vrijdag gelden andere openingstijden, namelijk van 8.30 tot 12.30 uur.

Wat verandert er voor u als huurder? Valt uw woning onder de vestiging Zaandam, de vestiging Zuidoost of de vestiging Geuzenveld-Slotermeer? Dan krijgt u te maken met een andere naam van uw vestiging. De vestiging Zaandam heet nu vestiging Noord. De vestiging Zuidoost is de vestiging Oost geworden. En de vestiging Geuzenveld-Slotermeer heet voortaan vestiging West. Viel uw woning voorheen onder de vestiging Oud Zuid dan verandert er uiteraard meer voor u. De woningen van deze vestiging zijn verspreid over twee andere vestigingen. Alle woningen in de oude stadsdelen OostWatergraafsmeer, Zeeburg en de gemeente Diemen vallen nu onder de vestiging Oost. Alle woningen in de oude stadsdelen Centrum, Westerpark, Oud Zuid en Zuideramstel vallen nu onder de vestiging West. De medewerkers van de vestiging Oud Zuid gaan zo veel mogelijk mee met de wijken waarvoor zij eerder ook al verantwoordelijk waren. En ook alle lopende zaken zullen gewoon afgehandeld worden. Verder zullen de onderhoudsopzichters van alle vestigingen samen met het vaste onderhoudsbedrijf De Vaklieden deel gaan uitmaken van een centraal

De drie vestigingen en de Woonservicepunten in kaart gebracht onderhoudsbedrijf binnen Rochdale. Daarnaast verandert ook het bankrekeningnummer waarop huurders de huur dienen over te maken. Het nieuwe rekeningnummer is: 134959. Tot slot zijn er nu drie in plaats van twee WoonServicePunten: WoonServicePunt Zaandam, WoonServicePunt Amsterdam-Noord en WoonServicePunt Purmerend ●

Vragen? Rochdale heeft de overgang goed voorbereid, maar u zult er als huurder wellicht wat van merken. Mocht u vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met uw (nieuwe) vestiging. De contactgegevens staan op de achterzijde van THUIS Magazine. THUIS 02/2010

31


Jan Schep is in 2006 met zijn tuinontwerpwinkel Dubbelgroen gestart. Hij is gespecialiseerd in kleine tuinen. Naast zijn werk als tuinontwerper geeft hij drie dagen per week les aan groep zes bij de Amsterdamse schooltuinen. Binnenkort verschijnt zijn boek Mijn stadse Hof.

'De laatste trend is de muurtuin' THUIS 02/2010

32


e

STIJL Waar geniet je het meest van het zonnetje en van vrolijk fluitende vogels? Precies, in je eigen tuin! Een groen paradijsje om even helemaal bij te komen. Tientallen meters grond heb je hier niet voor nodig. Ook kleine tuinen en balkons tover je in mum van tijd om tot een prachtige eyecatcher. Tuinontwerper Jan Schep geeft tips. TEKST: DJOEKE BARKEY / FOTOGRAFIE: BODINE KOOPMANS

Eén boom is genoeg Eerst denken dan doen

De kracht van kleur

“Juist voor een klein oppervlak is het ontwerp van je tuin het allerbelangrijkste. Maak een schets met wat voor planten je wilt en waar je deze neer wilt zetten. In Nederland zijn we geneigd om een auto vol planten te laden en thuis pas te bedenken waar we ze neer gaan zetten. Vaak gaat dit helemaal mis, omdat je bijvoorbeeld te weinig zonplekken hebt of planten koopt die erg veel onderhoud nodig hebben terwijl je daar helemaal geen tijd voor hebt.”

“Een kleurige border werkt goed op je gemoedsrust. Pas wel op, want het is heel moeilijk om kleuren goed op elkaar af te stemmen. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met de kleur geel. Deze is heel overheersend. Ik gebruik vaak wit, blauw, paars en rood. Witte planten laten de tuin groter lijken. De hosta en de klimop laten een tuin juist kleiner lijken, want zij grijpen snel om zich heen, waardoor de tuin snel vol lijkt. In een kleine tuin is alles dichtbij dus je moet een selectie maken. Eén boom is bijvoorbeeld meer dan genoeg.”

Verticaal tuinieren “De laatste trend is de muurtuin. Ideaal om een lelijke muur mee te verbergen. In plaats dat je een plant op de grond zet, zet je een ijzeren frame tegen de muur en daaraan bevestig je een doek met van die kangoeroebuidels eraan. In die buidels plant je dan de planten. Zo compenseer je het gebrek aan ruimte. Ik ben een groot voorstander van verticaal tuinieren. Ook op platjes, een plek waar geen planten groeien en op balkons, kun je prima een muurtuin realiseren. Het resultaat is een prachtig levend groen tapijt. In principe hebben planten dus geen grond meer nodig.”

Bewaar het evenwicht “Eind jaren negentig was de trend hoe meer tegels, hoe beter. Nu wordt men zich langzaamaan bewust dat een hele achtertuin betegelen en bedekken met potten nog veel meer werk is. Je kunt beter planten rechtstreeks in de grond zetten. Hier hoef je geen groene vingers voor te hebben, maar je krijgt natuurlijk wel zwarte handen. Met zo’n zestig procent bestrating en veertig procent beplanting bewaar je mooi het evenwicht. Op deze manier heb je genoeg ruimte om lekker te zitten en om mensen te ontvangen. Wil je toch meer groen dan kun je altijd nog je schutting laten begroeien met klim- of leiplanten. Deze blijven het hele jaar groen en het kost je geen zitruimte. Op de grond gebruik ik betontegels. Deze worden in Nederland gemaakt en dat scheelt een hoop transportkosten. Kies voor grijze tegels in combinatie met klinkers dan zit je altijd goed. Het is tijdloos en niet duur. Gebruik zeker geen felle kleuren in je bestrating, want dan wordt het erg druk.”

Geschikte planten “Ga voor kleine bomen, zoals fruitbomen. Ze nemen niet te veel ruimte in en verschaffen ook nog een appeltje als je daar zin in hebt. Plaats enkele groenblijvers, zoals de buxus. Deze functioneren als pilaren. Dat is je basis en daar tussendoor kun je bloemen planten. Koop planten als ze nog niet in bloei staan. Dit is goedkoper en ze kunnen zich eerst aanpassen aan jouw grond voordat ze gaan bloeien. Het bloeistadium is het eindstadium en een veelgemaakte fout is dat men de planten dan pas koopt. In stadstuinen is het vaak erg winderig. Let er dus op dat je planten koopt die tegen een stootje kunnen. Ook zijn er veel schaduwplekken. Bolgewassen en groenblijvende planten bieden dan een uitkomst.”

Rechttoe rechtaan “Een balkon is vaak rechthoekig. Als je met ronde potten werkt, verlies je veel ruimte. Het is leuk om met visite op het balkon te zitten en het is niet praktisch om steeds alles opzij te moeten schuiven. Gebruik dus rechthoekige bakken. Plaats een bak in de hoek met een mooie appelboom erin en onderbegroeiing. Dit is veel beter dan tien verschillende potten. Daarnaast win je ook ruimte door een zitelement te koppelen aan bijvoorbeeld een houten plantenbak. Doe de grond nooit rechtstreeks in een houten bak. Deze gaat namelijk snel rotten. Beter is een plastic bak en daaromheen een houten bak maken. Ook hanggeraniums zijn heel makkelijk en lenen zich prima voor een balkon. Let wel op dat je altijd kleikorrels onderin doet en niet te veel water geeft.” ● THUIS 02/2010

33


k

Kamers met Kansen Binnen de gemeente Amsterdam wonen veel jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zij missen een stevige thuisbasis. Rochdale, welzijnsorganisatie Combiwel en onderwijsinstelling ROC willen deze jongeren graag helpen. Samen hebben ze een Kamers met Kansen-project opgezet. Hierbij worden jongeren tijdelijk gehuisvest en onder begeleiding van een jongerencoach voorbereid op het zelfstandig functioneren in de maatschappij. Na een jaar voorbereiding, was het op 1 maart dan eindelijk zover; de eerste Kamers met Kansen in de flat Florijn in de Bijlmermeer werden in gebruik genomen. Het gaat om acht woningen met daarin steeds ruimte voor vier jongeren. Per woning is er een gezamenlijke woonkeuken. Marijke de Vroomen, binnen Rochdale verantwoordelijk voor het project: “We hebben erg hard gewerkt om deze Kamers met Kansen te realiseren en zijn er dan ook erg trots op. We verwachten dat deze jongeren na ongeveer anderhalf jaar op eigen kracht verder kunnen.”

Kamers met

Kansen

GIDI VAN DEN CROMMENACKER

POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POS CODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTC

BERICHTEN

POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 111

POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCO

POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M T/M 1113

Aan boord van De BOOT Afgelopen februari is in Amsterdam Zuidoost de Buurtwinkel voor Onderwijs Onderzoek en Talentontwikkeling (de BOOT) geopend. De Boot is een samenwerkingsverband van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Stadsdeel Zuidoost, en is gevestigd in het Cultureel Educatief Centrum (CEC) aan de Bijlmerdreef 1289. De BOOT heeft als doel om studenten, docenten en onderzoekers van de HvA te koppelen aan projecten en partners in de wijk. Zo ontwikkelen zij zichzelf, én stimuleren ze de buurtbewoners én de vitaliteit van de buurt. Een voorbeeld van zo’n project zijn economiestudenten die lokale ondernemers adviseren, onder andere over de uitstraling van hun bedrijf en btw-aftrek. Maar er zijn bijvoorbeeld ook rechtenstudenten die een juridisch spreekuur houden voor bewoners. De BOOT is gevestigd in drie stadsdelen (Indische buurt, Baarsjes en Zuidoost) waar krachtwijken in het kader van de wijkaanpak extra aandacht krijgen. De Boot werkt samen met onder andere het Ondernemershuis Zuidoost, Zuidoost Partners, Kansrijk Zuidoost, de VAZO en Rochdale. Meer informatie kunt u vinden op de website www.krachtwijken.hva.nl THUIS 02/2010

34


Bedrijvigheid in Kortvoort In de 210 portiekwoningen van project Kortvoort fase 1 is in september 2009 gestart met groot onderhoud. De woningen dateren uit 1984 en konden wel een opknapbeurt gebruiken. Zo werden de gevels gereinigd, kwamen er draai-kiepramen en nieuwe balkons. De woningentree met hal is vernieuwd en het trappenhuis kreeg een opfrisbeurt. Binnenin werden de keukens, badkamers en toiletten vervangen. De bewoners konden onder andere de kleur van de keuken, het aanrechtblad, en de tegels kiezen. De werkzaamheden in de woningen duurden drie weken. Leuke bijkomstigheid was dat door alle bedrijvigheid in het trappenhuis er leuke onderlinge gesprekken tussen de

’Wat wordt het mooi hè?'

‘Zeker buurvrouw’

huurders ontstonden. Deze open sfeer zet Rochdale nu door in portiekgesprekken. De bewoners praten met elkaar en met Rochdale. Zo maken de huurders en de corporatie samen woonafspraken, bijvoorbeeld over hoe je met elkaar als buren omgaat. Deze woonafspraken gelden voor de huidige én de toekomstige huurders. De huurders zijn over het algemeen erg tevreden over het eindresultaat van het groot onderhoud. De overige 274 portiekwoningen van project Kortvoort fase 2 ondergaan na de zomervakantie dezelfde metamorfose. Wanneer alles af is, hopen we dat de bewoners zich samen met ons willen inzetten voor het behoud van deze mooie en leefbare wijk!

POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 STCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 13 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113

OOST

ODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113

POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE

M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113 POSTCODE 1086 T/M 1113

Jeruzalem in de startblokken De voorbereidingen voor de vernieuwing van de wijk Jeruzalem zijn in volle gang. Rochdale restaureert in deze wijk 112 woningen die tot monument verklaard zijn en bouwt 455 nieuwe woningen, plus 2600 m² commercieel en maatschappelijk vastgoed. Maar wat vinden de bewoners er eigenlijk van? We vragen het aan Anne Kuiper, lid van de bewonerscommissie en al 17 jaar woonachtig in Jeruzalem.

Hoe kijken u en uw medebuurtbewoners tegen de vernieuwing aan? “De buurt is de laatste jaren erg achteruitgegaan. Na de keuze tot vernieuwing is het groot onderhoud stopgezet en dat zie je nu echt. Ikzelf kan niet wachten tot de nieuwe woningen er staan! Maar in deze buurt wonen ook ouderen en voor veel van hen hoeft het allemaal niet zo.”

Wat zou u willen zeggen tegen buurtbewoners die erg opzien tegen de vernieuwing? “Kijk eens naar de besparing op je stookkosten! De huidige woningen zijn slecht geïsoleerd. Er is nauwelijks tegen de kou op te stoken. Verder zijn de woningen ouderwets en klein. Een gezin met twee kinderen kan hier eigenlijk niet wonen. De nieuwe woningen bieden wel voldoende ruimte. Bovendien komen er straks ook speciale seniorenwoningen, en daar is in deze buurt veel behoefte aan.”

Waar kunnen bewoners terecht met vragen? “Er is een speciaal informatiecentrum geopend op het Ingenhouszhof 7-11. Organisaties als Rochdale, De Key, de bewonerscommissie, zorginstelling Dynamo en het wijksteunpunt voor ouderen houden hier spreekuur. Je kunt zonder afspraak binnen lopen.”

Start werkzaamheden De Brede HOED Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de voorbereiding van de Brede HOED (Huisartsen Onder Eén Dak) in Diemen. De Brede HOED wordt een nieuw gebouw op het terrein van de voormalige kerk De Schuilplaats. Half april start de sloop van het complex waarbij de kerktoren behouden blijft. Na de bouwvakantie start men met de bouw. In de voormalige schuilplaats komen 33 woningen, deels sociale huur en deels koop. Op de begane grond is ruimte voor zorgvoorzieningen zoals een huisartsenpraktijk en het Ouder-Kindcentrum. De Brede Hoed wordt ontwikkeld door Delta Forte en Rochdale. Het ontwerp is gemaakt door Köther I Salman I Koedijk Architecten. THUIS 02/2010

35


PROJECT INVERDAN

Inverdan: typisch Zaanse uitstraling Zaandam vernieuwt. Waar de verbinding tussen station en centrum voorheen bestond uit een sfeerloze verzameling gebouwen, overwoekerd door leegstand, verrijst nu een aantrekkelijk stadshart met uitgesproken Zaans karakter. Een megaproject in het teken van kleinschaligheid. TEKST: NICOLIEN REITH / FOTOGRAFIE: INNTEL HOTELS AMSTERDAM ZAANDAM

I

nverdan heet het project dat Zaandam economisch rijp moet maken voor de stap naar een volgend decennium. Een typisch Zaans woord dat in vrije vertaling verwijst naar de locatie: ‘ingeklemd tussen twee huizen’. Inverdan omvat een uitgestrekt stedelijk vernieuwingsgebied bestaande uit de stationsomgeving, het centrum en diverse woon- en werkgebieden rondom het knooppunt van spoor- en autowegen. Meest opvallend ervan is de Zaanse uitstraling. Karakeristieke groene gevels, compacte bebouwing, houten bruggen en beklinkerde straten domineren het beeld. Het masterplan van architect Sjoerd Soeters – bekend van uitbundig vormgegeven gebouwen – staat in het teken van ‘contact’. Contact met

THUIS 02/2010

36

openbare functies in gebouwen maar ook als uitnodiging aan gebruikers om elkaar in de openbare ruimte te ontmoeten. Verbindingen vervullen hierin een belangrijke rol. Zo krijgt de hoofdwinkelstraat ‘Gedempte Gracht’ zijn oorspronkelijke gracht weer terug.

Kleinschalig Rochdale is via het samenwerkingsverband Amstelforte betrokken bij de woningbouwontwikkeling in de deelprojecten Kop Noordsche Bos en De Tsaar (voorheen Nieuw Rustenburg). In het Noordsche Bos komen, naast winkels, zo’n zestig startersappartementen waarvan de bouw waarschijnlijk volgend jaar van start gaat. De toekomstige tweekamerwoningen zijn ver-


Meer informatie over de koopwoningen in Kop Noordsche Bos en De Tsaar? Bel met Makelaar Kuijs Reinder Kakes, telefoon 075 612 64 00, Brantjes Makelaars, telefoon 075 640 18 88, of Gerard Wijma Woningmakelaars, telefoon 075 628 55 28. Interesse in de vrije-sectorhuurwoningen van De Tsaar? Bel met Rochdale, telefoon 0299 40 52 40 of meld je aan op www.directwonen.nl. Huurprijzen vanaf 850 euro per maand.

deeld over drie naast elkaar gelegen panden die met hun pakhuisachtige uitstraling aansluiten op de beoogde kleinschaligheid van het gebied. Vanuit het Noordsche Bos ben je, dankzij het op een steenworp afstand gelegen NS-station, binnen een kwartier in Amsterdam. De Tsaar, direct tegen het centrum aan gelegen, is een omvangrijk woonen winkelproject gesplitst in vier kleinschalige deelgebieden met ieder een eigen karakter: grachtenhuizen, pakhuizen, zaagtandwoningen (naar voorbeeld van de kleine typisch Zaanse huizen) en de Toren. Oplevering van de woningen start nog vóór deze zomer. Van de in het totaal ongeveer honderdtwintig woningen zijn er 32 huurwoningen in de vrije sector. Gemiddeld hebben deze een vloeroppervlak van 107 vierkante meter, een

eigen buitenruimte én, vooral aantrekkelijk, een alleen voor bewoners toegankelijke binnentuin die oogt als een Amsterdams of Haarlems hofje. Door toepassing van kou- en warmteopslag in de bodem, is het binnenklimaat van alle huur- en koopwoningen extra comfortabel.

Markante gevel Na de opening afgelopen voorjaar van Hotel Inntel met zijn zowel bewondering als kritiek oogstende gevel van Zaanse huizen, én de inbedrijfstelling van winkels en bioscoop, komt het gloednieuwe Zaanse stadshart langzaam tot leven. De bouw ervan gaat voorlopig door. In ieder geval tot 2012 ● THUIS 02/2010

37


VERKOOP WONINGEN

Waarom Rochdale verhuurt én verkoopt...

a

Zoals u weet is Rochdale een sociale verhuurder van woningen. Dat is de belangrijkste activiteit. Rochdale verkoopt echter ook woningen. Waarom is dat? Je hoort bijvoorbeeld weleens “Er zijn dan toch minder woningen voor de verhuur beschikbaar?” Rochdale legt hier uit hoe het zit.

Als woningcorporatie houden wij ons voornamelijk

deze verkopen gebruiken we namelijk om nieuwe

beleid uitgevoerd. Er worden complexen voor

bezig met het verhuren van woningen. En dat

huurwoningen te bouwen en bestaande sociale

de verkoop aangewezen. We kijken daarbij naar

spreekt voor zich. Wij investeren in betaalbare

huurwoningen te verbeteren. We hebben als

de ligging van het complex en de verhouding

woningen van goede kwaliteit waarin u zich als

doestelling om in de komende periode gemiddeld

huur/koop in de betreffende wijk. De lijst met

huurder thuis kunt voelen. Zo worden er in 2010

zo’n 400 woningen per jaar te verkopen. Dat is

relevante complexen vindt u op onze website

door ons 287 nieuwe sociale huurwoningen

jaarlijks ongeveer 1procent van ons totale bezit

www.rochdale.nl. Bevindt uw woning zich in zo’n

opgeleverd en gaan we 990 huurwoningen

(40.000 woningen). Wij zien het als een kern van

complex, dan heeft u als huurder het eerste recht

renoveren. U zult begrijpen dat dit de nodige

onze maatschappelijke opdracht om te investeren

van koop. Wij bieden u daarbij zeer schappelijke

kosten met zich meebrengt. Kosten die wij niet

in nieuwe en verbeterde sociale huurwoningen en

prijzen, diverse andere gunstige voorwaarden en

terug kunnen verdienen met de inkomsten uit de

in maatschappelijk onroerend goed.

financieringsconstructies. Meer informatie daarover

verhuur. In het jargon heet dat: de onrendabele

makelaar, Van der Linden Makelaardij op 020 571 27

nodig hebben moet wel ergens vandaan komen. De

Natuurlijk is het niet zo dat uw huurwoning zomaar

12. Wilt u uw woning niet kopen, dan kunt u deze

overheid subsidieert de nieuwbouw van woningen

verkocht wordt. De bewonersvertegenwoordiging

gewoon blijven huren. Pas wanneer u besluit te

allang niet meer, dus moeten wij die kosten uit

adviseert ons over het verkoopbeleid. Daarna

gaan verhuizen, wordt de woning alsnog verkocht.

de eigen portemonnee betalen. En dat doen we

neemt de Raad van Bestuur van Rochdale een

Voor ons woningaanbod zie bijgaande flyer of kijk

door woningen te verkopen. De opbrengst van

besluit over de verkoop. Vervolgens wordt dat

op onze website. ●

πππ πππ

π

n

πππ

n

πππ

38

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens

n

n

top. Hoe je het ook noemt: het geld dat we ervoor

π

THUIS 02/2010

kunt u vinden op www.rochdale.nl of via onze

Hoe werkt dat dan, een woning kopen?


Woord & Beeld

Zoek, vind en win! Zoek Deze foto is afkomstig uit het gemeentearchief van Amsterdam. Weet u waar deze foto is gemaakt? Dan kunt u het boek ‘Amsterdam 366 dagen’ van Mariëlle Hageman (Uitgeverij Thoth) winnen. Hoe? Schrijf de oplossing op een briefkaart en stuur deze voor 24 september 2010 naar: Redactie THUIS

Zweeds Kruiswoordraadsel

Postbus 23031 1100 DM Amsterdam Zuidoost Vergeet niet naam, adres en woonplaats te vermelden. Maximaal 1 inzending per adres. Onder de goede inzendingen wordt het boek verloot. De winnaar van de vorige beeldpuzzel is M. Wevers in Amsterdam. Op de foto zag u het Rembrandtplein. De voormalige Botermarkt. Verder ziet u het standbeeld van Rembrandt op zijn eerste standplaats, onthuld in 1852.

Kruiswoordraadsel De oplossing van de vorige uitgave was: WINTERKONINKJE Deze keer zijn de prijzen gewonnen door: EERSTE PRIJS Geschenkbon t.w.v. € 25,-: A. Uysal in Amsterdam TWEEDE PRIJS Geschenkbon t.w.v. € 20,-: M.E. Bolding in Zaandam DERDE PRIJS Geschenkbon t.w.v. € 15,-: M. STA van Uiter in Purmerend PUZZEL MEE PER POST! Schrijf de oplossing van deze puzzel op een briefkaart en stuur deze voor 24 september 2010 naar: Redactie THUIS Postbus 23031 1100 DM Amsterdam Zuidoost Vergeet niet naam, adres en woonplaats te vermelden. Maximaal 1 inzending per adres. THUIS 02/2010

39


Belangrijke adressen en telefoonnummers VOOR REPARATIEVERZOEKEN

• WOONSERVICEPUNT AMSTERDAM-NOORD

0800 023 66 23

(POSTCODES 1121 T/M 1035)

(gratis en 24 uur bereikbaar)

IJdoornlaan 34, Amsterdam (020) 435 34 44

ROCHDALE-VESTIGINGEN

• WOONSERVICEPUNT PURMEREND

Alle vestigingen zijn open van maandag t/m donderdag van 8.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.

(POSTCODES 1441 T/M 1448)

• VESTIGING NOORD

• WOONSERVICEPUNT ZAANDAM

(POSTCODES 1501 T/M 1567)

(POSTCODES 1501 T/M 1567)

Badhuisweg 1, Zaandam (075) 653 32 22

Badhuisweg 1, Zaandam 075 653 32 22

• VESTIGING OOST

• CORRESPONDENTIEADRES ROCHDALE

(POSTCODES 1086 T/M 1113)

Bijlmerdreef 1169, Amsterdam Zuidoost (020) 569 40 00

Postbus 23031, 1100 DM, Amsterdam Zuidoost www.rochdale.nl

• VESTIGING WEST

• BEWONERSRAAD ROCHDALE

(POSTCODES 1011 T/M1019 EN 1051 T/M 1083)

Postbus 23031, 1100 DM Amsterdam Zuidoost www.bewonersraadrochdale.nl

Slotermeerlaan 152, Amsterdam (020) 506 21 00

Van Burgplein 4, Purmerend (0299) 40 52 40

• BIJLMER BEWONERSRAAD

Gooioord 263, 1103 CR, Amsterdam www.bijlmerbewonersraad.nl ADVERTENTIE

Profile for Scripta Communicatie B.V.

Thuis nr.2 2010  

2x per jaar brengt het magazine THUIS toegankelijke artikelen over de leefomgeving (de eigen huur/koopwoning en het interieur, maar ook stra...

Thuis nr.2 2010  

2x per jaar brengt het magazine THUIS toegankelijke artikelen over de leefomgeving (de eigen huur/koopwoning en het interieur, maar ook stra...

Advertisement