Page 1

tønsberg middelalderfestival slottsfjellet 26.-29. mai 2011


velkommen til årets middelalderfestival Programmet du leser nå er en utvidet variant av det vi vanligvis har presentert. Vi har i år laget et program som gir deg muligheten til å bli bedre kjent med festivalen og de som skaper den. Så her vil du i tillegg til hva som skjer når og hvor også kunne lese litt om artistene og hva du kan oppleve på området. Årets tema er Håndverksbyen og i den anledning har vi tatt oss friheten til å utvide festivalen med en kveld hvor du kan lære mer om tradisjonshåndverk. Det blir et betydelig antall workshops både rett i forkant og under festivalen ledet av dyktige håndverkere fra hele Europa. Vi gleder oss til en fargerik og annerledes festival hvor du møter artister, håndverkere og kramkarer fra fjern og nær og er stolte over å kunne dele den med dere. Gjør deg klar til å oppleve lukter, smaker og stemninger fra en annen tid.

velkommen til slottsfjellet 26.-29. mai 2011 Terje Floberg, Festivalsjef.


REDAKSJON: Terje Floberg Anja Boman FOTO OMSLAG: Synnøve Viksand Eriksen

FOTOGRAFER: Alf Arne Kristoffersen Hedda Myhre Hagen Rolf Sørengen Synnøve Viksand Eriksen

GRAFISK PRODUKSJON: (Design & layout) Hedda Myhre Hagen TRYKK: Senter Grafisk AS 130g


ÅPNINGSTIDER

PRISER

Torsdag 26.mai kl 18.00-21.00

Torsdag 26.mai:

Håndverkskveld på Tallak, Slottsfjellet.

Gratis inngang! Pris på de enkelte workshopene blir annonsert på våre nettsider: www.tonsbergmiddelalderfestival.no

Fredag 27.mai: Fredag 27.mai

kl 15.00-00.00

Lørdag 28.mai

kl 11.00-00.00

Barn (3-15) Voksen Familiebillett

50,100,250,-

Lørdag 28.mai og Søndag 29.mai: 80,180,480,-

Søndag 29.mai kl 11.00-18.00

Barn (3-15) Voksen Familiebillett

VELKOMMEN!

Festivalpass gjelder alle dagene: Barn (3-15) Voksen

150,400,-

Familiebillett gjelder for inntil to voksne og tre barn (3-15 år)


BILLETTSALG

PRISER-FORHÅNDSSALG

Under festival kan billetter kjøpes fra en halvtime før portene åpner på følgende steder: -Hovedinngang Seterkafeen -Ridderstien (fra Slottsfjellet) -Slottsfjellmuseet For betaling med kort vennligst bruk hovedinngangen på Seterkafeen.

Festivalbillett Barn (3-15) Voksen

150,350,-

Fredag: Barn (3-15) Voksen Familie

40,80,200,-

I forkant av festival kan billetter forhåndskjøpes her: Turistinformasjonen - Middelalderkontoret, Storgata 38, Tønsberg Quality Hotell Klubben – Resepsjonen Slottsfjellmuseet – Resepsjonen Tønsberg Kommune - Servicekontoret Forhåndskjøpte billetter er åpne dvs de kan brukes hvilken som helst av festivaldagene. Forhåndskjøpte billetter må byttes inn i festivalbånd i billettlukene på området. Forhåndssalget åpner mandag 09.mai og stenger torsdag 26.mai.

Lørdag og Søndag: Barn (3-15) 60,Voksen 150,Familie 420,-

Spørsmål angående festivalen kan rettes til :

Festivaltelefonen: 91 00 08 03 post@tonsbergmiddelalderfestival.no


FESTIVALKONTORET

PARKERING

Tlf: 91 00 08 03

Parkering ved Seterkafeen er kun til bruk for bevegelseshemmede og folk med særskilt tillatelse. Alle andre biler vil bli tauet vekk av sikkerhetshensyn. Derimot så finnes det andre alternativer i nærheten.

Festivalkontoret ligger i stuen til Seterkafeen og i informasjonsluken har vi samlet endel tjenester: Informasjonsbod Pengeuttak Hittegodskontor (gjelder også for forvillede barn da det er dårlig med høytalere på området.) Mædieval Shoppe salg av festivalprodukter som postkort, plakater, artist cd’er osv. Alt annet du måtte lure på

Jernbanestasjonen har betalingsparkering ca.5 minutter å gå fra hovedinngangen I nedre del av Nordbyen ved innkjøringen til Slottsfjelltunnellen finnes det både billige og gratis parkeringsplasser ca 10 minutter fra festivalområdet. Husk at veien opp til Tallak fra Teglhagen er stengt for publikum. Forøvrig er sentrum full av parkeringsplasser som er ledig hvis du har flaks og god råd, lykke til. Vi anbefaler apostlenes hester


PENGER / KORT

FESTIVALLEIR

Festivalbilletter kan betales med kort i hovedinngangen ved Seterkafeen. Du kan også betale med kort i festivalens Gildetelt.

For de som vil ha med seg hele opplevelsen av å bo i en levende middelalderleir så er det mulig. I år har vi egen leir for de som ønsker overnatting, men ikke har historisk telt. I naturskjønne omgivelser i hagen på Løkken kan man sette opp plastikkteltet sitt og bli hele helgen.

Du kan ta ut penger i informasjonen på festivalkontoret. På markedet og ellers på området er det middelalderske forhold og begrenset med kortløsninger så klingende mynt snakker alle språk.

FØRSTEHJELP

Norsk Folkehjelp er markert på kartet, og lett å finne rett ved festivalkontoret.

WC

Toalettene er å finne bak Gildeteltet (se kart). Det er også handikaptoalett der.

Å bo på området koster 500,- for voksne og 200,- for barn (3-15 år) og inkluderer et helgepass til festivalen. Leiren fungerer etter ”først til mølla” prinsippet og vi anbefaler å være tidlig ute da det er noe begrenset plass. For påmelding send epost til: post@tonsbergmiddelalderfestival.no og merk eposten ”plastleir”. For ytterligere informasjon og ordensregler se nettsidene.


ÅRETS PROGRAM: Onsdag 25. mai

19:00 Beleiringen av Berget Tønsbergguidene inviterer til levende guiding fra Sjøfartshistorisk senter på Honnørbrygga. Her møter du mange historiske skikkelser som Kong Sverre, Baglere, Birkebeinere m.m. Pris kr. 75,Etterpå serverer vi ”beleiringssuppe” på Seterkafeen til kr 25,-

Torsdag 26. mai

18:00 – 21:00 En kveld i håndverkets tegn. Bli med på workshops i pilmaking, bronestøping, sølvsmie, horn – og beinskjæring m.m. ledet av dyktige håndverkere fra hele Europa. Se www.tonsbergmiddelalderfestival.no for infomasjon og påmelding

Fredag 27. mai

09:30-13:00 Barnas dag

15:00 –18:00 Håndverkersamlinger Bli med på workshops i pilmaking, bronestøping, sølvsmie, horn – og beinskjæring m.m. ledet av dyktige håndverkere fra hele Europa. Se www.tonsbergmiddelalderfestival.no for infomasjon og påmelding

16:00-18:00 Langsverd Workshop i langsverd fighting med Kåre Sivertsen og Lockhart

17:00 Markedet åpner Smykker i gull, sølv og bronse, de vakreste stoffer og de lekreste retter er blant alt du kan glede deg over på årets marked. La sansene frydes!

17:00 Toby Southcott Festivalens egen harpespiller byr på keltiske harpetoner. La musikken forflytte deg i tid og rom, og kanskje innby til en liten dans?

Elever og barnehagebarn fra hele Vestfold kommer for å være med på en dag i middelalderens tegn. Pedagogisk tilrettelagte lærestasjoner, opplevelser og underholdning gjennom en hel skoledag!

17:00 Middelalderen kommer!

15:00 Området åpner for publikum

18:00 Bli med og dans!

En parade av gjøglere, dansere, musikere og dignitærer av ymse slag beveger seg gjennom byen og opp til Tallak


Tønsberg Irish Dance Ensemble byr opp til dans

sjarm på eksotisk middelaldervis.

18:00 Langsverd turnering

22:30 Patrask

19:00 DiGrease’s Buffoon Theatre

Spiller så fillene fyker. Disse gutta har noe av skylda for at vi i år har måttet gå til anskaffelse av nye og stødigere bord til festivalen.

opptrer med både flammer, dans, akrobatikk og middelaldermusikk. Følg med, så får du vite hva de byr på i dag!

24:00 Flammeshow

19:30 Running arrow

En ildfull avslutning på dagen ved gycklargruppen Leer og Patrask

En fartsfylt bueskytterkonkurranse! Her må man være både rask til bens og stø på hånda!

21.00 - 03.30 – Festen fortsetter på festivalkroa, Baglerkjelleren, Quality Hotell Klubben

19:30 Et keltisk øyeblikk TIDE og Toby Southcott tryller frem keltiske stemninger gjennom dans og musikk

20:00 Kråkevisa og andre sangskatter Trubaduren Jørn Andreassen og hans feller inviterer til sang av både verdig og mindre verdig slag

21:00 Gustav Holberg forteller Røverhistorier som du aldri har hørt det før! En historieforteller uten like i fri dressur…

22:00 Eksotisk magedans Gycklargruppen Leer gir en oppvisning av ynde og


Lørdag 28. mai

11:00 Festivalen åpner Smykker i gull, sølv og bronse, de vakreste stoffer og de lekreste retter er blant alt du kan glede deg over på årets marked. La sansene frydes!

11:00 VåRa koret signer markedsområdet 11:00-13:00 Langsverd Workshop i langsverd fighting med Kåre Sivertsen og Lockhart Ogilvie

11:30-13:00 NIKU

middelaldermusikk. Følg med, så får du vite hva de byr på i dag!

12:45 Velkommen! Paraden ankommer fjellet, alle samles til den offisielle åpningen

13:00 Arkeologisk sniktitt NIKU inviterer til omvisning på utgravingsfeltene i byen. Start ved NIKU - teltet

13:00 Bueskytterturnering

har åpen informasjonsstand der du får vite mer om utgravingene som foregår i Tønsberg i disse dager.

13:00 Gjøglerskole

12:00 Parade i byen

13:00 Beowulf

Gjøglere, riddere, musikere og alskens fotfolk beveger seg fra domkirken, gjennom byen og opp til Tallak. Ta på deg middelaldertøy og bli med!

12:00 Toby Southcott Festivalens egen harpespiller hilser dagen velkommen med vakre harpetoner i det grønne

12:30 DiGrease’s Buffoon Theatre Opptrer med både flammer, dans, akrobatikk og

En gjøgler i magen? Bli med på Leers gjøglerskole!

Teater Fabel viser historien om helten Beowulf, fortalt på Mester Jakels vis.

13:00 Gustav Holberg forteller Historiefortelleren og skrønemakeren Gustav øser av sin skattkiste med skrøner og historier fra hele verden

13:30 Magnus og Kristinas eventyrreise Spennende eventyrlek for de minste. Vi blir med de


to mest kjente barna på borgen, prins Magnus og prinsesse Kristina, på en fantasifull reise gjennom Slottsfjellet sett med deres øyne.

Å være en dyktig pilmaker var en viktig oppgave i middelalderen. Se Bjørnar Rønningen demonstrere sitt håndverk

13:30 Tunsberg Leikarring

14:30 Et keltisk øyeblikk

Leikarringen presenterer danser og sanger med røtter langt tilbake – bl.a. soga om Folkvor Lommansson – et bruderov fra 1200-tallet.

TIDE og Toby Southcott tryller frem keltiske stemninger gjennom dans og musikk

14:00 VåRa koret synger Blandet kor fra Re som for første gang tar turen til Tønsberg for å delta på festivalen. De synger kjente middelaldermusikk for hverdag og fest.

14:00 Krigernes Vugge Bli med på nærkamptrening for store og små! Her lærer du kamp med både stokk, øks og bare never, ledet av erfarne kampinstruktører med glimt i øyet

14:30 Patrask spiller Våre kjære hoffmusikere spiller så fillene fyker!

14:30 Kaninhopping Fartsfylt hoppekonkurranse med festivalens minste og søteste deltagere i elitedivisjon!

14:30 En pilmaker i arbeid

15:00 Brud-laup Et ekte bryllup på middelaldervis! Bli med når jomfru Jeanette og stolte Jan Robert smis i hymens lenker.

15:30 Vandring på Tallak Guiding på festivalområdet ved Anna Arnestad. Starter ved Informasjonsboden

15:30 Langsverdturnering 15:30 Gjøglerskole En gjøgler i magen? Bli med på Leers gjøglerskole!

16:00 Gustav Holberg forteller Historiefortelleren og skrønemakeren Gustav øser av sin skattkiste med skrøner og historier fra hele verden

16:00 Krigernes Vugge


Bli med på nærkamptrening for store og små! Her lærer du kamp med både stokk, øks og bare never, ledet av erfarne kampinstruktører med glimt i øyet

never, ledet av erfarne kampinstruktører med glimt i øyet

19:00 Patrask og Leer 16:00 Mester Jakel slår til igjen! Teater Fabel viser historier om den elleville Mester Jakel

Livlige musikere og vakre danserinner fyller markedsplassen med musikk og dans

19:30 DiGrease’s Buffoon Theatre

Kurs i keltisk dans for alle danseglade med TIDE

Opptrer med både flammer, dans, akrobatikk og middelaldermusikk. Følg med, så får du vite hva de byr på i dag!

16:45 Danseoppvisning

20:00 Kråkevisa og andre sangskatter

Ved TIDE og deres nyslåtte disipler

Trubaduren Jørn Andreassen og hans feller inviterer til sang av både verdig og mindre verdig slag

16:00 Bli med og dans!

17:00 Ridderturnering Fartsfylt ridderturnering med ridderselskapet Torneamentum fra Gotland!

18:00 DiGrease’s Buffoon Theatre

21:00 Gustav Holberg forteller Røverhistorier som du aldri har hørt det før! En historieforteller uten like i fri dressur…

Opptrer med både flammer, dans, akrobatikk og middelaldermusikk. Følg med, så får du vite hva de byr på i dag!

22:00 Eksotisk magedans

18:30 Krigernes Vugge

22:30 Patrask

Bli med på nærkamptrening for store og små! Her lærer du kamp med både stokk, øks og bare

Gycklargruppen Leer gir en oppvisning av ynde og sjarm på eksotisk middelaldervis.

Spiller så fillene fyker. Disse gutta har noe av skylda for at vi i år har måttet gå til anskaffelse av nye og


stødigere bord til festivalen.

24:00 Flammeshow Vi vandrer med fakler opp til Slottsfjellets topp, der DiGrease’s Buffoon Theatre gir oss en ildfull avslutning på dagen ved Slottsfjelltårnet

21.00 - 03.30 – Festen fortsetter i festivalkroa, Baglerkjelleren, Quality Hotell Klubben

Søndag 29. mai

11:00 Festivalen åpner Smykker i gull, sølv og bronse, de vakreste stoffer og de lekreste retter er blant alt du kan glede deg over på årets marked. La sansene frydes!

11:30 Toby Southcott Festivalens egen harpespiller hilser dagen velkommen med vakre harpetoner

12:00-14:00 NIKU Har åpen informasjonsstand der du får vite mer om utgravingene som foregår i Tønsberg i disse dager.

12:00 Patrask og Leer Livlige musikere og vakre danserinner fyller markedsplassen med musikk og dans

12:00 Bueskytterturnering 12:30 Et keltisk øyeblikk TIDE og Toby Southcott tryller frem keltiske stemninger gjennom dans og musikk

13:00 DiGrease’s Buffoon Theatre Opptrer med både flammer, dans, akrobatikk og middelaldermusikk. Følg med, så får du vite hva de


byr på i dag!

14:00 Arkeologisk sniktitt

13:00 Gjøglerskole

NIKU inviterer til omvisning på utgravingsfeltene i byen. Start ved NIKU - teltet

En gjøgler i magen? Bli med på Leers gjøglerskole!

14:00 Patrask spiller

13:00 Beowulf

Våre kjære hoffmusikere spiller så fillene fyker!

Teater Fabel viser historien om helten Beowulf, fortalt på Mester Jakels vis.

14:00 Krigernes Vugge

13:00 Gustav Holberg forteller Nye røverhistorier ved vår hoffskald og skrønemaker eventyrscenen

13:30 Magnus og Kristinas eventyrreise Spennende eventyrlek for de minste. Vi blir med de to mest kjente barna på borgen, prins Magnus og prinsesse Kristina, på en fantasifull reise gjennom Slottsfjellet sett med deres øyne.

13:30 Tunsberg Leikarring Leikarringen presenterer danser og sanger med røtter langt tilbake – bl.a. soga om Folkvor Lommansson – et bruderov fra 12-tallet.

Bli med på nærkamptrening for store og små! Her lærer du kamp med både stokk, øks og bare never, ledet av erfarne kampinstruktører med glimt i øyet

14:30 DiGrease’s Buffoon Theatre opptrer med både flammer, dans, akrobatikk og middelaldermusikk. Følg med, så får du vite hva de byr på i dag!

14:30 Kaninhopping Fartsfylt hoppekonkurranse med festivalens minste og søteste deltagere i elitedivisjon!

14:30 En pilmaker i arbeid

13:30 Running arrow

Å være en dyktig pilmaker var en viktig oppgave i middelalderen. Se Bjørnar Rønningen demonstrere sitt håndverk

En fartsfylt bueskytterkonkurranse! Her må man være både rask til bens og stø på hånda!

15:00 Gjøglerskole


En gjøgler i magen? Bli med på Leers gjøglerskole!

16:00 Bli med og dans!

15.00 Middelalderensemblet Lilja

16:45 Danseoppvisning

Vokalensemblet Lilja byr på vakker middelaldermusikk med runer som stikkord. Mange runeinskripsjoner er bønner man kan be eller synge. Andre er av mindre dydig slag…

15:30 Gustav Holberg forteller

Kurs i keltisk dans for alle danseglade med TIDE

Ved TIDE og deres nyslåtte disipler

17:00 Ridderturnering Fartsfylt ridderturnering med ridderselskapet Torneamentum fra Gotland!

Nye røverhistorier ved vår hoffskald og skrønemaker

18:00 Takk for i år!

15:30 Vandring på Tallak

Riddere, musikanter, gjøglere og fantefolk takker for i år og ønsker alle vel møtt til en ny folkefest i 2012.

Guiding på festivalområdet ved Anna Arnestad. Starter ved Informasjonsboden

16:00 Krigernes Vugge Bli med på nærkamptrening for store og små! Her lærer du kamp med både stokk, øks og bare never, ledet av erfarne kampinstruktører med glimt i øyet

16:00 Patrask spiller Våre kjære hoffmusikere spiller så fillene fyker!

16.00 Mester Jakel slår til igjen! Teater Fabel presenterer nye sprell med Mester Jakel

18:30 Herfra til verdens ende En musikalsk pilgrimsreise i Tønsberg Domkirke med Tønsberg Domkirkes Jentekor billetter kr. 100,- / 50,-

Vi minner om at alle tider oppgitt her er ”middelalderske” – med andre ord tøyelige. Med forbehold om endringer, alt ettersom hvem som havner i gapestokken eller drar på korstog...


Statens park

Slottsfjellsmuseet

Setercafeen

Vikingkroken

t

berge

Galge

wc Castum Tunsbergensis minor

Ridderstien

Slottsfjellstårnet

Nordbyen

Inngang

Leikvollen

Eventyrscenen

Informasjon

Markedsscenen

Fortellerlåven

Førstehjelp

Ridderturneringsbanen

Kunnskapsstien

Gildeteltet

wc Toaletter


Kyss meg RUNENES VERDEN

Kyss meg Fra 30. april 2011 til 30. april 2012 vises middelalderutstillingen “Kyss meg - runenes verden” på Slottsfjellsmuseet. Utstillingen er et samarbeid med Kulturhistorisk museum i Oslo om runer og kommunikasjon i middelalderens Norge. Vi kan friste med mange friske runeinnskrifter på forskjellige gjenstander, og mye av materialet er fra utgravninger i Tønsberg.

Fra Futhark til Facebook I tilknytning til “Kyss meg” -utstillingen, vil vi presentere et aktivitetsrom for barn og unge som belyser menneskelig kommunikasjon gjennom tidene. Her kan man lære seg å risse runer, prøve seg med fjærpenn og blekk og man kan trykke bokstaver. Kanskje har du noe på hjertet du ønsker å formidle? Hos oss vil det være anledning til å skrive meninger og hjertesukk og poste skribleriene på et trygt sted.


en dag i vikingtiden! MIDGARD HISTORISK SENTER

Midgard tilbyr utendørs vikinglekeplass, gravkammer og ekte vikingvåpen som det er lov å prøve - men vær forsiktig! Besøk også vår trivelige kafé med uteplass og panoramautsikt, museumsbutikk og flotte utstilling. ip.indd 1

18x18_sk

Senteret ligger rett ved den spennende Borreparken -En avdeling av Vestfoldmuseene med store gravhauger fra vikingtiden. Du finner oss 4 km fra Horten havn mot Tønsberg.

VIKINGTIDEN ER

Vi ønsker deg hjertelig IKKE LANGT UNNA! velkommen til en spennende Besøk Midgard Borreparken. opplevelse på og Midgard! 04.06.09

12.33

1 time fra Oslo og 20 minutter fra Tønsberg sentrum

se åpningstider, veibeskrivels ■ MAJESTETISKE HAUGER og annen informasjon på: ■ SPENNENDE GUIDINGER www.midgardsenteret.no I BORREPARKEN eller ring oss på 33 07 18 50 ■ ARKEOLOGISK LEKEPLASS FOR BARNA ■ KYSTLED OG BADEMULIGHETER PÅ BORRESTRANDA ■ INTERESSANTE UTSTILLINGER ■ NYDELIG CAFÉ ■ FLOTTE KONFERANSELOKALER

Tlf: 33 07 18 50 E-post: info@mid-

www.midgardsenteret.no


disse kan du tReffe på slottsfjellet under årets middelalderfestival...

e

se

RIDDERSELSKAPET TOURNEAMENTUM (SV) Gotlandsridderne Torneamentum er en av festivalens hovedattraksjoner! En gang om dagen braker de seks ridderne sammen på turneringsbanen og gir publikum et forrykende show hvor de får vist frem sine våpen og hesteferdigheter. Hver ridder velger en dame han skal kjempe for under turneringen – her er muligheten til stede for at en ekte ridder i skinnende rustning vil be om din hånd. Gutta har i en årrekke markert seg som et av Europas beste ridderselskaper. Dette bør du få med deg! Lør 17.00

Søn 17.00


PATRASK (SV) Det ”Medeltida pojkbandet” Patrask har etter hvert blitt et folkekrav på festivalen. De har skaffet seg en del groupies ikke minst blant ungmøyene. Disse gutta har noe av skylda for at festivalen i år måtte gå til anskaffelse av nye og stødigere bord til festivalteltet. Patrask spiller så fillene fyker på autentiske middelalderinstrumenter, men er ikke så nøye på låtvalgene. Hør nøye etter, og se om det ikke har sneket seg med en moderne hit eller to... Fre 22.30 Lør 14.30 Søn 12.00

Lør 19.00 Søn 14.00

Lør 22.30 Søn 16.00


VÅRA KORET (NO) VåRa koret er et blandet kor fra Re med 28 medlemmer i alderen 26 til 76 år. Koret feiret 40 års jubileum i fjor og er med på Tønsberg Middeladerfestival for første gang i år. De har i flere år medvirket til middeladerdagene på Re og har opparbeidet seg et middelaldersk repertoar og kostymer. På fjellet vil de fremføre bla. Ave Maria, Magnushymnen, Alta Trinita Beata og Tourdion. Dirigent er Inga Kjæraas. Lør 11.00 Lør 14.00

TIDE (NO) Tønsberg Irish Dance Ensemble (TIDE) er en dansegruppe som består av dansere i alle aldre. TIDE danser irsk dans med røtter i keltisk dans og vikingringdanser. Den er også uløselig knyttet til den irske sang- og musikk- tradisjonen som var berømt allerede i middelalderen. Dansegruppen har deltatt på middelalderfestivalen i Tønsberg siden 2002, og vil i år opptre sammen med blant annet Tobias Southcott og Ranveig Nordbryhn. TIDE vil i tillegg til oppvisninger på middelalderfestivalen tilby gratis dansekurs lørdag og søndag for både voksne og barn. Fre 18.00 Lør 14.30 Søn 12.30

Fre 19.30 Lør 16.00 (kurs) Søn 16.00 (kurs)

Lør 16.45 Søn 16.45


TOBY SOUTHCOTT (DE) Toby Southcott er festivalens egen harpespiller. Akkompagnert av sine vakre døtre er han bildet på den arketypiske poetiske skalden. Toby er sønn av en indisk tabla-spiller og en tysk mor. Han vokste opp i Nord-Irland og begynte å spille irsk harpe først som 19-åring. Det viste seg snart at dette lå for ham og han tilegnet seg hele harperepertoaret fra barokk, klassisk og romantikk til moderne og jazz på få år. Han har holdt konserter både som solist og i kammermusikksammenheng i hele Europa, Skandinavia, USA og Israel. På Middelalderfestivalen vil Toby og hans familie by på lekende, drømmende toner fra keltisk


musikk. Få med deg en stemningsfull opplevelse som fyller både ører og hjerte… Fre 17.00 Lør 12.00 Søn 11.30

Fre 19.30 Fre 14.30 Fre 12.30

DIGREASE BUFFOON THEATRE (BEL) DiGrease’s Buffoon Theatre er våre langveisfarende gjester fra Minsk i Hviterussland, en teatertrupp med røtter i den middelalderske karnevalskulturen. De formidler også baltisk og hviterussisk kultur gjennom leker, tradisjonelle danser og musikk. Akrobatikk, flammer, middelalderdans og musikk står på menyen når våre venner fra Minsk slår seg løs. Gruppen ble startet i 2005 og har turnert i en rekke land, bl. a. Polen, Tyskland, Ungarn, Ukraina, Finland og Nederland. Se opp for tiggere og spedalske – de kan fort være våre listige gjøglere i forkledning. Fre 19.00 Lør 12.30 Lør 18.00 Lør 24.00 slottsfjellet Søn 13.00 Søn 14.30

Lør19.30


ERLEND TVEITE (NO) Erlend utgjør halvparten av festivalens herold-duo. Som herold vil han ofte bli hørt på festivalområdet i det han utbasunerer hva som skjer, og han kan også oppleves i improviserende fristil når det som skal skje av en eller annen grunn ennå ikke har skjedd. Han blir også og se sammen med Teater Fabel i fremførelsen av Beowulf. Erlend har bakgrunn som skuespiller fra teaterensembler som Stella Polaris og Gruvekompaniet. Utdannet dramapedagog fra høgskolen i Bergen har han undervist alt fra små barn til ansatte i flyselskaper. Han jobber innenfor flere felt: regi, fysisk teater, gjøglerier og historiefortelling og har sitt eget fortellerteater om «Olav den hellige» og «Den mørkredde ridder».

BJØRN AASLAND (NO) Festivalens andre herold Bjørn Aasland er en Oslo basert frilansskuespiller med lang fartstid i interaktivt teater gjerne satt til vikingtid eller middelalder. Bjørn og Erlends improvisasjonstalenter er livbøyen til en arrangør når ting ikke går helt som planlagt. Bjørn er utdannet ved Academy of Live and Recorded Arts i London og har freelanset i London og Norge siden 1997 med alt fra teater og film til dubbing og lydbokprosjekter. For tiden driver Bjørn mye med prosjekt og manusutvikling når han da ikke står på historiske festivaler og lurer publikum til å tro at alt er i den skjønneste orden.

TØNSBERG DOMKIRKES JENTEKOR (NO) Tønsberg Domkirkes Jentekor ble stiftet i 1973, og har i dag ca 40 medlemmer i alderen 12 – 19 år. Koret kjennetegnes av stor musikalsk bredde, entusiasme og kvalitet. Under årets festival kan jentene finnes syngende i det grønne før de byr på den musikalske pilgrimsreisen ”Herfra til verdens ende” i Tønsberg Domkirke ved festivalslutt. Dirigent er Runa Skramstad. Søn 18.30 domkirken


DE MUNNFULLE (NO) De Munnfulle er et nystartet teaterprosjekt for unge skuepillere fra Vestfold. De har i flere år deltatt på festivalen under andre navn, og mange vil nok huske de skumle ”pest – fuglene” som fra tid til annen har dukket opp på fjellet. Siden sist har Munnfullene gjort seg bemerket med middelalderspillet ”Beatrijs” i Tønsberg Domkirke, der de bl.a. samarbeidet med TIDE og middelalderensemblet Poeta Magica fra Tyskland. I år er Munnfullene høyt og lavt, og du får møte dem både på Ridderturneringen og Magnus’ og Kristinas eventyrreise. Om ”pest- fuglene” dukker opp igjen? Vi får se… Overalt og hele tiden

LILJA (NO) “Lilja” er ei Vestfoldbasert vokalgruppe som jobber med flerstemt middelaldermusikk og gregoriansk sang. På festivalen fremfører “Lilja” et lite konsertprogram med runer som stikkord. Noen av runeinnskripsjonene fra middelalderen var bønner som man kunne be eller synge, andre runeinskripsjoner var mindre dydige sangtekster. Under årets festival vil Lilja bestå av middelaldermusikkhistoriker Maja Marcussen, Cecilia Gustavsen, Beate Arneberg Smedhus og Pia Jorde Løvgren.Velkommen til en stemningsfull opplevelse! Søn 15.00


GUSTAV HOLBERG (NO)

GYCKLARGRUPPEN LEER (SV)

Gustav er et ettmannsshow og et heidundrende fyrverkeri. Han er festivalens historieforteller, skrønemaker og skald. Hans eventyrtryllerier henter historier fra hele verden. Temaene er mange, men alle setter oss langt tilbake i tid. Gustav har lang erfaring både som skuespiller og eventyrforteller og tilpasser historiene og vokabularet sitt etter tiden på døgnet. Han kan trollbinde 50 barnehagebarn på markedet om morgenen og holde scenen i alene i festivalteltet på kvelden. Fre 21.00 Lør 13.00 Lør 16.00 Lør 21.00 Søn 13.00 Søn 15.30

”Sveriges snyggaste gycklartrupp”, gruppen Leer fra Gotland, er et av festivalens nye og spennende bekjentskaper. I Sverige har de siden 2001 vært et kjent innslag ved flere av de store middelalderfestivalene. Under Middelalderfestivalen i Tønsberg vil Leer by på både spektakulære ildshow, frodig magedans og skyhøye styltefigurer – samt gjøglerkurs for den som går med en liten gjøgler i magen selv… Fre 22.00 Fre 24.00 Lør 13.00 (kurs) Lør 15.30 (kurs) Lør 19.00 Lør 22.00 Søn 12.00 Søn 13.00 (kurs) Søn 15.00 (kurs)

TUNSBERG LEIKARRING (NO) Tunsberg Leikarring er danseglade mennesker som liker å komme sammen for å ha det moro og samtidig ta vare på gamle dansetradisjoner og folkeviser. Under middelalderfestivalen vil de fremføre Sagaen om Folkvord Lommansson baser på en sann historie om et bruderov der Folke Algotsson røvet Ingrid Svantepolksdotter rett foran nesa på hennes trolovede i 1288. Lør 13.30 Søn 13.30


KÅRE SIVERTSEN (NO) Kåre er skuespiller og scenekampspesialist trent under den engelske scenekampguruen Mike Loades. Han er bosatt i London og har en rekke med engelske og amerikanske produksjoner bak seg både som skuespiller og scenekampinstruktør. Kåre er utdannet ved Academy of Live and Recorded Arts i London og sertifisert fra British Academy of Dramatic Combat. Under årets festival vil han sammen med Lockhart holde workshops i langsverd og lede langsverdturneringen på ridderarenaen. Fre 16.00 (kurs), 18.00 Lør 11.00 (kurs), 15.30

TEATER FABEL (NO)

Lockhart er i likhet med Kåre skuespiller og scenekjemper og de har trent sammen under Mike Loades. Lockhart er skotte bosatt i London (bastard) og har lang liste med tv- og film-produksjoner bak seg som kampsportspesialist, stuntdouble og skuespiller. Lockhart fikk øynene opp for Norge etter et realt bygdeslag i festivalkroa Den Gyldne Hane på Re middelalderdager og var ikke vanskelig å lure tilbake. Han holder langsverd workshopen under festivalen sammen med Kåre.

Teater Fabel er et figurteater som spesialiserer seg på gamle sagn, myter og eventyr. Inger Merethe Johnsen etablerte Teater Fabel i 1998 og skriver manus, lager dukker og scenografi, er skuespiller og dukkespiller. Forestillingene spilles tradisjonelt der dukkespilleren fører sine hanskedukker på ”strak arm” inne i en høy titteskapscene. Denne type teater har aner i Middelalderen og blir fortsatt spilt rundt om i verden.. ”Et fargerikt telt ble slått opp på gater og torv, eller andre steder der folk var samlet. Stykkene var ofte røffe små komedier, spilt med fart og futt!” På årets festival får vi møte både den rampete Mester Jakel og helten Beowulf i humoristiske og lekne dukkeforestillinger på Fortellerlåven.

Fre 16.00 (kurs) Fre 18.00 Lør 11.00 (kurs) Lør 15.30

Lør 13.00 Søn 13.00

LOCKHART OGILVIE (SC)

Lør 16.00 Lør 16.00


TØNSBERG HOPPEGRUPPE (NO)

Krigernes Vugge

Festivalens minste og søteste deltagere har lange ører, myk pels og kraftige bakbein. Men la deg ikke lure av et søtt ytre! Der middelalderens kaniner oftest var å finne på menyen, er disse spretne tøffingene klare for en skikkelig turnering i det kaniner gjør best – nemlig HOPPE! Det blir konkurranser i både hinderbane og lengdehopp, og elitekaninene setter hverandre i stevne på Ridderturneringsbanen. Mellom slagene kan du også møte dem i kaninhagen. Ta med et løvetannblad og se om du blir invitert inn…. Lør 14.30 Søn 14.30

Bli med på nærkamptrening for store og små! Her lærer du kamp med både stokk, øks og bare never, ledet av erfarne kampinstruktører med glimt i øyet. Krigernes Vugge holder til i innhegningen på Leikvollen.

Seterkaféen

Ellers vil det være kontinuerlig hopp og sprett i kaninhagen

tlf.: 92408035 • annekari@dengladevandrer.no

Meny

rømmegrøt, spekemat, pølser, mineralvann, Hver dag: 1. juni–18. august. Helgeåpent: I mai og 18. august–første helg i september. Åpningstider: Hverdager, 10.00–18.00, søndager 12.00–18.00.

Langsverdkamp Middelalderfestivalen starter i år en tradisjon med langsverdturnering på turneringsbanen. Vi har hentet inn to sverdkampspesialister fra London til å lære opp gryende sverdkjempere. Det blir avholdt to workshoper hvor du lærer grunnleggende sverdteknikker og regelverket forbundet med turneringen. Alle som er fylt 15 år kan delta, men deltagelse i workshopen er en forutsetning for å kunne delta i turneringen. Workshopen går over to timer og koster 50,- Forhåndspåmelding anbefales. Forhåndspåmelding anbefales!

Bueskyting På Leikvollen kan alle som vil prøve som Robin Hood under hele markedets åpningstid. Festivalen kan også by på hele 4 bueskytterturneringer. Disse er åpne for alle og du kan melde deg på i informasjonsboden. Det skytes i to klasser: junior 8-14 og senior fra 15år. Deltagelse koster 20,-

Ridderteltet Kjenn historien på kroppen! Prøv ringbrynje, hjelm og brystharnisk, og kjenn hvordan det faktisk føles å være ridder i skinnende rustning.


NIKU

HODDMIME LEIR

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) v/ arkeolog Hanne Ekstrøm Jordahl har en informasjonsstand på årets Middelalderfestival. Der kan en få stille spørsmål til arkeologen og få høre siste nytt om de middelalderske prosjektene i Tønsberg by.

På fjellknausen ytterst på Leikvollen er leiren til Hoddmime som tilbyr de besøkende mat, aktiviteter og opplevelser. Den alternative stammen Hoddmime er av en opprinnelig og tidløs struktur. Felles for alle involverte er driften mot et bærekraftig liv i samtiden og en tiltrekning mot symbiosen med naturen og dens kraft. Sentralt står musikk, dans, håndverk, medisin, kamp, poesi, filosofi og andre språk som kunst utfolder seg på.

RE MIDDELALDERDAGER OG SLAGENE PÅ RE I et telt ved Seterkafeen kan du møte de som står bak den historiske vinterfestivalen på Re og som i fjor fant Slagstedet fra 1163. Her kan du stille spørsmål, lære lokalhistorie og kjøpe kopier av slagfunn.

BIBLIOTEKET

Tønsberg og Nøtterøy bibliotek flytter for anledningen en liten historisk avdeling inn i et telt ved Seterkafeen. En rolig lesekrok og et utvalg av fag og skjønnlitterær historie gir en ypperlig anledning til å fordype seg i vår fortid.

Under årets festival blir det fem faner fra Hoddmime: -Krigernes Vugge -Skogsnissenes Magiske Kjøkken -Kasting av jakt & stridsvåpen -Skatter fra nært og fjernt -Ildsted


GILDETELTET

FESTIVALKRO

Gildeteltet er festivalens midtpunkt og naturlige samlingsplass. Det naturlige amfiet på Tallak huser et halvt mål stort telt som er festivalens mage og hjerte. Her ryker det fra grillene hvor middelaldermåltidene sysselsetter nesten 100 frivillige i løpet av festivalen. På dagen kan du sitte og nyte sommeren på uteserveringen omgitt av et yrende middelaldermarked. På kvelden er det skueplass for seidelsvinging, mjød og middeladersk dans på bordene når det blir spilt opp til fest fra teltscenen.

Når man har fått varmet opp dansefoten skikkelig i Gildeteltet og ser med vemod på at området tømmer seg etter en flammende avslutning på fjellet er det fortsatt muligheter. Festivalen har festivalkro i stemningsfulle Baglerkjelleren på Quality Hotell Klubben og der er det hæla i taket til fuglene kvitrer.

Gildeteltet serverer både snacks, lunsj og middagsmåltider og leskende drikke både med og uten alkohol. Se programmet for underholdning.

Åpningstider Gildeteltet: Fredag kl 16.00-00.00 Lørdag kl 12.00-00.00 Søndag kl 12.00-18.00

Åpningstider Baglerkjelleren: Fredag 27.mai og lørdag 28.mai

kl. 21.00 til 03.00 Gratis inngang med festivalbånd, for dem uten er det kr. 50,- i døra. VELKOMMEN TIL KRO!


KOSTYMEUTLEIE Kostymeutleie Ridder for en dag. For de som ikke har eget kostyme, men gjerne vil ha ett for anledningen. Rett ved siden av Festivalkontoret finner du kostymeutleien som er 책pen i festivalens 책pningstid. Der kan du leie deg et kostyme for dagen og kvelden eller hele helgen. PS! Festivalen har kostymeutleie hele 책ret. For mer informasjon ta kontakt med leder for kostymegruppen: Birgitt Gjerpe epost: birgitt@gjerpe.no eller tlf: 97 15 35 48


velkommen til 책rets middelalderfestival! www.tonsbergmiddelalderfestival.no

NOKAS SECURITY

Program 2011  
Program 2011  

Tønsberg Middelalderfestivals program for 2011