ABC Compendiet Vår/Sommer 2019

Page 1

ET KUNDEMAGASIN FRA ARNE B. CORNELIUSSEN AS

KJØTTBRANSJENS VIKTIGSTE MØTEPLASS

VOM OG HUNDEMAT

Pølsemakeren som erobret hundefôrmarkedet

VÅR/SOMMER 2019


FOTO: Per Kristian Lie Løwe

ABC er totalleverandør til kjøtt-, fisk- og næringsmiddelindustrien med hovedvekt på natur- og kunsttarmer, hjelpeog tilsetningsstoffer, emballasje samt krydder og smaksstoffer.

ROAR FURUHAUG Adm. direktør

Kjære leser! «It’s showtime»! Vi gleder oss til IFFA, en av de største begivenhetene for kjøttbransjen i hele Europa, og vi håper å treffe DEG der! Denne utgaven av ABC Compendiet, gir en kortfattet presentasjon av ABCs leverandører som stiller ut på IFFA. For å få en grundigere presentasjon: ring din ABC kontaktperson og be om en omvisning. Kontaktinfo og tidspunkt for når vi er på IFFA, finner du bl.a. på baksiden av dette magasinet. Du kan også lese om vår tidligere ABC kollega pølsemakeren Magne Østby, som har stor suksess med firmaet Vom og Hundemat. Dette vil jeg kalle et ekte eventyr, og vi gleder oss på Magnes vegne.

UTGIVER: Arne B. Corneliussen AS I REDAKSJONEN: Nina Mossin ADRESSE: Kabelgaten 37, Postboks 424 Økern, 0513 Oslo TELEFON: +47 22 88 46 00 INTERNETT: www.abcorneliussen.no LIK OSS PÅ FACEBOOK: facebook.com/ABCorneliussen FORSIDEBILDE: Messe Frankfurt GmbH / Pietro Sutera DESIGN/PRODUKSJON: Konsis Grafisk AS

Vi i ABC har et godt samarbeid med Norsk Kjøtthandel, og vi er stolte over å ha fått arrangere påleggskurs for NK’s aksjonærer. Dette gikk av stabelen i begynnelsen av februar, og oppmøtet var som vanlig bra. Vår kollega Ola Stuberg har laget en flott oppsummering av kurset, og denne kan du lese allerede på neste side av ABC Compendiet. Norsk Kjøtthandel står på for å løfte aksjonærene sine, og i begynnelsen av mars avholdt de NK dagene på Gardermoen.

Dette var et vellykket opplegg som vi håper gjentas. Undertegnede var så heldig å få holde et innlegg der overskriften var «Er vi kjøtt- eller matprodusenter?». Spørsmålet ble hengende i luften mens jeg presenterte noen mattrender fra Europa, der vegetar- og vegantrenden har fått større fotfeste enn den har fått i Norge – foreløpig. Det er ikke sikkert at disse trendene når oss med samme tyngde som vi f.eks. har sett i Tyskland, der de regner med at så mye som 13 % av kjøttkonsumet er erstattet med vegetariske eller veganske alternativer – men kanskje… Det er uansett kjøttbransjen som har utstyret for å produsere disse produktene, og det må være smartere for bransjen å erstatte tapt salg av kjøttprodukter med egenproduserte vegetariske eller veganske produkter, enn at utenlandske aktører får kontroll på denne omsetningen. Det er den mest tilpasningsdyktige som vinner, så følg med og vær beredt! På IFFA vil vi få mange av trendene fra Europa presentert på en komprimert og effektiv måte. Her er det mulig å få et forsprang på konkurrentene ved å snappe opp gode ideer. Like viktig er det at vi som bransje følger med på hva som rører seg og sørger for at utenlandske konkurrenter ikke får et forsprang på oss. Så; ses vi på IFFA? Jeg håper det!

INNHOLD NR. 1 – 2019 3 ABC samlet kjøttbransjen til kurs i påleggsproduksjon

16 Siste nytt fra emballasjeavdelingen

6 IFFA – Kjøttbransjens viktigste møteplass

22 Norsk Kjøtthandel på Gardermoen

9 IFFA – Våre samarbeidspartnerne

23 Siste nytt fra kvalitetsavdelingen

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

2

17 Kundeprofil: Vom og Hundemat


ABC SAMLET KJØTTBRANSJEN TIL KURS I PÅLEGGSPRODUKSJON Foredragsholdere fra både Norge og utlandet inntok scenen da ABC inviterte til kurs i påleggsproduksjon. Interesserte bransjefolk ble servert rykende fersk kunnskap om alt fra nye påleggstrender til smarte emballasjeløsninger. TEKST: Ola Stuberg FOTO: Per Kristian Lie Løwe

ABC har gjennom mange år vært samarbeidspartner med Norsk Kjøtthandel, som i utgangspunktet startet opp som en innkjøpsorganisasjon, men som over tid har utviklet seg til å favne bredere. Norsk Kjøtthandel tilbyr blant annet en rekke spennende kurs via samarbeidspartnerne sine, hvor temaene spenner fra hygiene og renhold til forsikring. Interessen er stor for disse kursene, og mange ønsker å delta. Som samarbeidspartner til Norsk Kjøtthandel, har vi i ABC tidligere holdt et kurs om spekemat og spekepølser, og et kurs om

farseproduksjon og farseprodukter. Denne gangen inviterte vi til kurs i påleggsproduksjon. Ettersom vi hadde begrenset «klasserom»-kapasitet, måtte vi sette et tak på antall deltakere og endte til slutt opp med maks antall deltakere, 24 engasjerte «elever». I tillegg til at mange ønsker å delta på kursene, vil mange gjerne også stille opp som forelesere. Både våre egne leverandører, eksterne kapasiteter og ABC-ansatte tok på seg oppgaven, og vi er stolt over programmet vi fikk satt sammen.

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

3


i Spania. Selskapet produserer alle typer kunsttarmer: plasttarmer, cellulosetarmer, collagentarmer og fibertarmer. Ingen har bredere produktutvalg enn Viscofan, og de tar stadig større markedsandeler gjennom både organisk vekst og oppkjøp. For å selge tarm må man ha kunnskap om bruksområder, og Alberto ga oss en omfattende presentasjon av produktene. Sammen skal vi finne de beste fremtidige løsningene for hvert enkelt produkt.

Engasjerte deltakere følger med i timen.

«Det er vanskelig å vite hvordan ting vil se ut i fremtiden, så vi må være på tå hev for å følge utviklingen og ønskene fra forbrukerne.»

MED KUNNSKAP PÅ MENYEN

Rune Rødbotten fra matforskningsinstituttet Nofima er en av landets fremste kjøttforskere. Han holdt et foredrag med tittelen «Optimale kjøttråvarer til påleggsproduksjon», hvor han på en informerende og interessant måte fortalte om kjøtt som råvare og om kjøttets bestanddeler og egenskaper. Han snakket også om pH, farge, bindevev og varmebehandling – og ikke minst om hvor godt kjøtt er å spise! Vi i ABC mener at Nofima er en kunnskapsleverandør som flere i bransjen bør benytte i større grad. Det samme kan sies om Animalia, et aksjeselskap og en nøytral bransjeaktør som eies av KLF og Nortura. De har stor kunnskap om hele verdikjeden fra dyreavl til spiseferdig produkt, og har som mål å komme nærmere både store og små produksjonsbedrifter. På kurset

snakket selskapets fagdirektør for kvalitet og foredling, Ole Alvseike, om deres nye hverdag. Oppfordringen fra Ole var at flere må ta kontakt – kunnskapen er der for å deles. Neraal Maskin er en annen NKleverandør, og fra scenen benyttet Bård Christiansen anledningen til å vise oss selskapets utvalg av maskiner til påleggsproduksjon. Han delte også erfaringer og ga gode råd om bruk av maskinene. Han hadde også med seg en terningkutter som er godt egnet til å lage omsettelig vare av påleggsskalkene fra slicemaskinen – et godt bærekraftig miljøinnspill. INTERNASJONAL KOMPETANSE

Fra selskapet Viscofan, som er leverandøren vår av kunsttarmer, hadde Leire Ancin og Alberto Lores tatt turen hele veien fra Pamplona

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

4

Den gode samarbeidspartneren vår Corbion var til stede for å snakke om holdbarhet. Fra scenen presenterte Stephan Dobbelstein løsninger ved hjelp av kjente produkter som melkesyre, laktat og acetat, som er godt utprøvde tilsetningsstoffer. Corbion tilbyr naturligvis også e-nummerfrie løsninger som også er basert på fermentering. Disse produktene gir holdbarhet, smak, aroma og mulighet for saltreduksjon. Her står holdbarhet, mattrygghet og mindre svinn i fokus. Frutarom og Gewürzmüller har i snart 70 år vært vår trofaste partner når det gjelder krydder, marinader, diverse hjelpe- og tilsetningsstoffer og startkulturer. Jörg Kolossa ga oss et innblikk i dette globale selskapet, som kan skilte med 70 produksjonssteder, 90 utviklingslaboratorier, 5500 ansatte og mer enn 20 000 kunder i 150 land. Selskapet har imidlertid ikke vokst seg større enn at de synes Norge er et interessant marked med gode kunder. Jörg snakket også om trendene som dominerer i Europa, hvor det i likhet med Norge legges mye vekt på mindre fett, salt og sukker, mer fiber og proteiner, funksjonelle ingredienser, og god ernæring. Naturlige, lokalproduserte varer med færre tilsetningsstoffer er andre ting folk er opptatt av. Det er vanskelig å vite hvordan ting vil se ut i fremtiden, så vi må være på tå hev for å følge utviklingen og ønskene fra forbrukerne.


01

02

03

04

01. Ola presenterer ulike påleggsprodukter og prøvesmaking er alltid populært. 02. Et bugnende lunsjbord. 03. Porchetta - italiensk ribberull på sitt beste. 04. Svein, Roger og Rune har praktisk arbeid på prøvekjøkkenet.

diverse andre påleggsprodukter vi hadde laget på prøvekjøkkenet.

SMAKSRIKE BIDRAG FRA ABCS EGNE SPESIALISTER

ABC stilte også med egne foredragsholdere på kurset. Rune Øistad snakket om ingredienser og tilsetningsstoffer, Svein Høgden presenterte muligheter for saltreduksjon, Bjørn Jensen viste vårt brede utvalg av emballasjeløsninger og Anja von Tangen-Jordan snakket om kvalitet og matsvindel. Selv hadde undertegnede en presentasjon som tok for seg krydder, dyrking, kvalitet og bruk, og litt om DecoQuick kryddertarmer og TruNet elastikknett.

Til lunsj ble det servert påleggsprodukter vi selv hadde laget til kurset. Enkelte nye produkter, enkelte kjente produkter og enkelte produkter vi hadde glemt at fantes på det norske markedet. Det meste sunt og godt, men også noe som bare var godt. Temaet for neste kurs er ikke bestemt ennå, men det kom ønsker om spekemat, postei og paté. Det som imidlertid er helt sikkert, er at det vil bli arrangert flere kurs. Dette er en effektiv måte å spre kunnskap på, samtidig som det er hyggelig å møte så mange interesserte bransjefolk.

På prøvekjøkkenet hadde i tillegg Svein Høgden, Roger Brenna, Rolf Nygaard og Rune Øistad en presentasjon av en rekke produkter med innlagte oppdateringer på ingredienser og tilsetninger, tarmalternativer, e-nummerfrie produkter og produksjonsprosesser. På kantina hadde Tom Emil Høydahl og undertegnede en presentasjon av

Takk for denne gang, og vel møtt ved neste anledning!

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

5


FOTO: Messe Frankfurt GmbH / Petra Welzel

IFFA

KJØTTBRANSJENS VIKTIGSTE MØTEPLASS – SEES VI? IFFA – som i år feirer 70-årsjubileum - er den viktigste og største internasjonale møteplassen for kjøttindustrien. De åpner dørene fra 4. til 9. mai i Frankfurt, og er bransjens fremste innovasjonsplattform med rundt 63 000 besøkende og over 1000 utstillere. Her er alt samlet under ett tak og gir de besøkende en unik mulighet for å se det nyeste på markedet og samtidig knytte nye, spennende kontakter. Takket være det tydelige fokuset, er IFFA uovertruffen – alt er konsentrert om det mest verdifulle av alle matvarer, nemlig kjøtt. Den store bredden av utstillere på messen gjør at man her finner noe for enhver smak:. store og små maskiner, det nyeste av automatiseringsteknologi, hygiene, emballasje og ingredienser.

– IFFA er en fantastisk møteplass for kunder og leverandører fra kjøttindustrien i Europa. ABC stiller selvsagt med selgere, produktsjefer og representanter fra ordrekontoret og administrasjon, sier Roar Furuhaug, adm. dir. i ABC.

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

6


FOTO: Messe Frankfurt GmbH / Petra Welzel

– Vi ser frem til å vise våre kunder nyheter fra ABCs leverandører. Mange av lanseringene er foreløpig holdt hemmelig for oss, men vi har fått nyss om at det kommer spennende saker. Et besøk på IFFA gir innsikt i trender og hva som rører seg i markedet. Dette er innsikt som forhåpentligvis blir vekslet inn i økt omsetning og bunnlinje når den norske kjøttbransjen kommer hjem etter noen gode dager i Frankfurt, fortsetter Roar Furuhaug. GODE GRUNNER FOR Å DELTA PÅ MESSEN:

• Få innblikk i nyheter og innovasjoner fra over 1000 utstillere fra 50 land • Møt samtlige markedsledere på samme tid og sted • Oppdag de nyeste trendene for kjøttindustrien • Opplev hele spekteret – fra produksjon til høyteknologi • Få kontakt med den internasjonale kjøttindustrien ABC kommer til å være godt representert på messen alle dager, og vi vil svært gjerne treffe våre kunder der. Ta kontakt med oss, så avtaler vi et møte. Vi tar deg med på en rundtur til alle våre samarbeidspartnere, som er til stede for å presentere sine innovasjoner og nyheter. Dette, kombinert med gode smaksprøver, vil gjøre turen minneverdig. Vi gleder oss til å se deg på IFFA!

ABC er godt representert på IFFA. Ring oss gjerne på forhånd for å gjøre en avtale.

Navn

Telefon

Til stede på messen

Bjørn Jensen

900 22 871

7.–9. mai

Ola Stuberg

918 65 213

3.–9. mai

Roar Furuhaug

900 24 889

3.–7. mai

Roger Brenna

907 38 868

3.–7. mai

Rolf Nygaard

916 04 429

6.–9. mai

Rune Øistad

913 18 405

3.–7. mai

Svein Høgden

924 48 753

3.–7. mai

Tom Emil Høydahl

924 28 574

4.–8. mai

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

7


Vi har laget et oversikt over samarbeidspartnerne våre og hvor du finner dem på IFFA. På de neste sidene kan du lese litt om hver av dem.

The complete IFFA at a glance Entrance Galleria

Galleria

Messeturm

– 9. 5. 2019 Congress Center

Entrance Torhaus

Entrance Ludwig-ErhardAnlage

Torhaus Service-Center Agora

Via Mobile

12.1 Entrance

Portalhaus

ems, refrigeration quipment, supply

12.0

Dependance

NEW!

Cargo Center

NEW!

Hall 11.0: Packaging, supply facilities, measuring, weighing equipment and packaging materials

HALL 11.0

Galleria 0 : Publishers, associations, services

Hall 12.0: Processing

HALL 12.1

Selling – Everything for butchers’ shops

Hall 11.1: Hall 12.1: Packaging, supply facilities, measuring, TruNet Group Ceamsa Essentia Protein Solutions Ingredients, spices and herbs, weighing equipment and packaging Stand: C70 Stand: A62 Stand: B61 auxiliary products, casings materials Processing – Food cutting

Prosur Stand: D39

Corbion Stand: E50

Frutarom Savory Solutions Stand: C40

Sojaprotein Stand: A77

DAT-Schaub A/S Stand: A41

J. Rettenmaier & Söhne Group Stand: D61

Viscofan Stand: B10

tional hygiene ns, supply facilities, ervices

HALL 11.1 Flexopack SA Stand: B20

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

8


Flexopack SA Hall 11.1

|

Stand B20

ABCs samarbeidspartner Flexopack er en betydelig europeisk emballasjeprodusent med produksjon i Hellas og Polen. De tilbyr et stort utvalg produkter med særlig vekt på ekstrudering av barriere- og ikke-barrierefilmer. Selskapet har høyteknologisk ekstrudering, konvertering og print. Flexopacks primære marked er næringsmiddelindustrien med vekt på kjøtt, fjørfe, ost og sjømat, og har en visjon om å være et innovativt, dynamisk og proaktivt selskap med fokus på markedets behov.

J. Rettenmaier & Söhne Group Hall 12.1

|

Stand D61

J. Rettenmaier & Söhne Group, JRS, er vår leverandør av organiske fibre av høy kvalitet fra vegetabilske råvarer, og er en eierstyrt, uavhengig familiebedrift med en over 140 år lang historie. På bakgrunn av deres verdensomspennende tilstedeværelse, gjøres optimale innkjøp av råvarer av høyest mulig kvalitet, som gjør det mulig å produsere et bredt utvalg unike produkter. JRS har et grønt konsept som går ut på at råvarer kun skal komme fra naturlige og fornybare ressurser som korn, grønnsaker og frukt, produsert på en miljøvennlig måte. Den økologiske syklusen har topp prioritet, så bærekraftige vegetabilske råvarer vil alltid være grunnlaget for deres produktfilosofi.

Flexopack er ISO 9001 sertifisert og BRC/IOPakkreditert.

"FIBER UP YOUR WORLD" MED VITACEL® OG VIVAPUR®

Matindustrien har alltid behov for nye impulser, og JRS følger med på dagens forbrukertrender og tilbyr ulike kostfibre, funksjonelle ingredienser, spesialtilpassede stoffer – alt laget av plantebaserte råvarer. Det er også stort fokus på og økende etterspørsel etter fettfattige, fiberrike, sunne produkter. JRS tilbyr produkter som kan gi fiberberikning og har funksjonelle egenskaper. Du møter trender som vegan og vegetariske dietter, fetterstatning og energiredusert diett.

Flexopack investerer betydelig i forskning og produktutvikling hvert år, og har et dedikert FoU-team bestående av høyt kvalifiserte forskere og ingeniører. I samarbeid med leverandører og kunder, utvikler de nye innovative produkter, som setter standarden for ny emballasjeteknologi. De er markedsfokuserte og tilstreber å bli best i klassen, så du kan være sikker på at Flexopack kan dekke alle dine emballasjekrav.

RÄUCHERGOLD®

JRS' røykeprodukter, Räuchergold, er f.eks. bøkeflis og bøkestokker. Räuchergold garanterer ikke bare en god smak, men også kostnadsbesparelser på grunn av kort produksjonsprosess og redusert vekttap i sluttproduktene.

Flexopack er en totalleverandør som investerer i det nyeste produksjons- og konverteringsutstyret, og produserer noen av verdens mest avanserte patenterte materialer på markedet.

HOT STUFF – FOR COOL PROFESSIONALS

J. Rettenmaier & Söhne (JRS) ser frem til å presentere Vitacel®og Vivapur®-ingrediensene samt Räuchergold®-produktene. Ta en stopp ved «Hot Stuff» på JRS-standen og finn ut mer om hva det innebærer.

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

9


Prosur Hall 12.1

|

Stand D39

Blant ABCs mange leverandører er Prosur vårt nyeste tilskudd. Prosur er en familiebedrift med over 50 års erfaring i bransjen. De ble grunnlagt i Spania i 1965 og startet med krydder og urter til kjøttindustrien. Da virksomheten gikk videre til neste generasjon, kom et vendepunkt i historien, og i 2000 startet utviklingen av en ny serie naturlige antioksidanter og konserveringsmidler som kan fjerne E-nummer i en del matvarer. Prosurs arbeid med produktkvalitet er grunnleggende for deres virksomhet. For å forhindre utilsiktet allergenforurensning har de implementert

det strenge kvalitetsstyringssystemet BRC, grad A. De evaluerer leverandører og kontrollerer kvalitet og sporbarhet i alle råmaterialer. Dette er meget viktig for å produsere trygge og naturlige produkter. Antall Clean Label-produkter har tredoblet seg de siste 10 årene og er ikke bare en trend. Prosur har hatt høyt fokus på naturlige løsninger og Clean Label de siste årene, og det forventes å bli den nye europeiske standarden. Prosur har også besluttet at de vil bidra i kampen mot klimaendringer, og har gjort beregninger av CO2-utslipp siden 2012.

Deres engasjement for miljøet gjenspeiler seg i en rekke tiltak som vil redusere CO2-utslipp og avfallsreduksjon, som f.eks. installasjon av solcellepaneler og optimalisering av logistikk.

Sojaprotein Hall 12.1

|

Stand A77

Vår leverandør av soyaproteiner, Sojaprotein, er den største produsenten av soyabønner i Serbia. Takket være mangfoldet av og kvaliteten på sine produkter og en bearbeidingskapasitet på 250.000 tonn per år, er de også blant de viktigste soyabønneprodusentene i Europa. De er samtidig et av de få selskapene som behandler eksklusivt ikke-genmodifiserte soyabønner (non-GMO), og strengt kontrollerer sin opprinnelse og kvalitet, noe som øker verdien på hele produktspekteret av selskapets eksport til utenlandske markeder. Sojaprotein er stolt av sitt brede utvalg av soyabønneprodukter, som spenner fra protein til oljeprodukter – soyaproteinkonsentrater, mel, gryn, teksturerte produkter, råolje og lecitin. En spesiell plass har SojaVita, et utvalg

ferdige produkter til konsum, mens andre deler av produktporteføljen er for bruk i næringsmiddelindustrien (kjøtt-, bake- og konfektyrindustri), dyrefôr og i legemiddelindustrien. Sojaprotein har gjennomført en rekke kvalitetsstandarder som ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001, OHSAS

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

10

18001, GMP + og de er også kosher- og halalsertifisert. Sertifikatet Non-GMO Identity Preserved (IP), som bekrefter sporbarhet samt bevaring av genetisk renhet, har en spesiell betydning.


FOTO: Messe Frankfurt GmbH / Petra Welzel

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

11 FOTO: Messe Frankfurt GmbH / Jochen Günther

VI GLEDER OSS TIL ÅRETS IFFA, KOMMER DU? FOTO: Messe Frankfurt GmbH / Petra Welzel

FOTO: Messe Frankfurt GmbH / Pietro Sutera


Ceamsa Hall 12.1

|

Stand A62

Compañia Española de Algas Marinas (CEAMSA) ble etablert i 1966 og produserer og leverer et komplett spekter av høykvalitet karragenan, pektin, fiber, alginat og johannesbrødkjernemel til ulike industrielle sektorer. Ceamsa er verdensledende innen produksjon av karragenan, en naturlig stabilisator, som er ekstrahert fra rød tang og som i hovedsak blir brukt i næringsmiddelindustrien, farmasøytisk industri og i kosmetikk.

Corbion Hall 12.1

|

Stand E50

Corbion er vår leverandør innen naturlige melkesyrer og laktater til næringsmiddelindustrien. På IFFA-messen vil de vise frem et utvalg kjøtt-, fjørfe- og kjøttanalogapplikasjoner som viser en rekke ingrediensløsninger, fra Clean Label til smaksforsterking, natriumreduksjon og fargeforbedring. De vil også fremheve mange av sine etablerte og svært effektive løsninger for holdbarhet, mattrygghet og smaksforsterking, som er tilgjengelig i både pulver og flytende form. Corbion bruker sin kunnskap om vitenskap og produksjon til: Grunnleggende forskning og utvikling

Engasjement for FoU har gjort en forskjell i å forbedre mattryggheten på tvers av næringsmiddelindustrien.

Produktene er naturlige hydrokolloider hentet fra ulike råvarer som tang og tare, sitronskall og frø fra Johannesbrødtreet. De har egenskaper som stabilisatorer, geldannere og fortykkere. Kort sagt gir de konsistens/tekstur. Produksjonsanleggene som ligger i Spania og på Filippinene, er basert på egenutviklet teknologi, med det formål å møte markedets krav.

Produktutvikling

Corbion utvikler innovative, gode og relevante produktkonsepter, som løfter markedet. Tilgang til Corbions egne beregningsmodeller bidrar til å bestemme optimale løsninger for spesifikke resepter og holdbarhetsbehov. Corbion Listeria Control Model (CLCM) er basert på tiår med listeriastudier. Dette nettbaserte verktøyet bidrar til å gi en indikasjon på vekst av Listeria monocytogenes over tid, basert på spesifikke produkters fuktighetsnivå; pH; natrium-, kalium- og nitrittnivåer og vannaktivitet.

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

12


TruNet Group Hall 11

Stand C70

|

Med en historie som går så langt tilbake som 1880, er TruNet-konsernet anerkjent som nyskapende leder innen produksjon av elastiske nett, fjørfehemper og hyssing. TruNet er et globalt konsern, og samtlige produksjonssteder produserer nett 24 timer i døgnet, med rundt 100 millioner meter nett pr. år på verdensbasis. TruNet er stolte av sin BRC-sertifisering med AA-akkreditering. BRC Global Standards er en ledende global merkevare- og forbrukerbeskyttelsesorganisasjon, og er i følge TruNet utvilsomt den mest anerkjente, uavhengig reviderte standarden, for produksjon av matemballasje. TruNets forpliktelse til kontinuerlig forbedring og opprettholdelse av høye standarder for produktsikkerhet og hygiene, har medført følgende endringer for å oppnå AA-statusen: • Sentralisere registreringer av materiale, produktsikkerhet og testdata, slik at alle produkter oppfyller de nyeste kravene og retningslinjene. • Tilpasse prosedyrer og rutiner på tvers av alle avdelinger.

• Gjennomført opplæring på hygienestandarder. • Implementert nye prosedyrer i lagrings- og lageravdelinger, for å redusere risikoen for kontaminering. • Sikre innkjøp av råvarer fra akkrediterte leverandører. • Sørge for at de daglige revisjonene av kvalitetsavdelingen blir utført for alle dokumenterte prosedyrer og produksjonsavdelinger. • Oppgradert lokaler og fasiliteter. IFFA 2019

TruNet UK Ltd og Henry Winning & Co. er begge utstillere på IFFA 2019 i Frankfurt. På messen vil du kunne se demonstrasjoner, produktprøver og møte et vennlig salgsteam for eventuelle spørsmål du måtte ha om deres produkter.

DAT-Schaub Group Hall 12.1

|

Stand A41

DAT-Schaub Group er et av verdens ledende selskaper innen innkjøp, produksjon, lagerhold, markedsføring og distribusjon av natur- og kunsttarmer. De har vært til stede på IFFA de siste 30 årene og er selvfølgelig også med i år. DAT-Schaub kan levere naturtarmer til samtlige pølsetyper som finnes på verdensmarkedet, samt kunsttarmer til syv markeder i Europa og USA. DAT-Schaub har i år et nytt standdesign, som er ekstra stort og i to etasjer. Her kan du blant annet få servert forskjellige pølser. – Vi gleder oss til å være til stede på IFFA, hvor vi får snakket med våre mange kunder og forretningsforbindelser, forteller Vice President Sonny Christian Jørgensen. – På standen vil det være representanter fra samtlige firmaer i hele

DAT-Schaub-konsernet, og de står klare for å prate om hva som rører seg på det internasjonale markedet rundt pølser og tarmer, trender og muligheter, fortsetter han.

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

13


Frutarom Savory Solutions Hall 12.1

|

Stand C40

Vår leverandør Gewürzmüller har på IFFA-messen stand sammen med moderselskapet Frutarom Savory Solution. Frutarom og Gewürzmüller presenterer et bredt utvalg av krydder, krydderblandinger, marinader, startkulturer, tarmer og ingredienser. Alt dette presenteres i form av «trendy» ferdigprodukter. • Bio Tex Pure – Natural Cuttering Agent: En naturlig erstatter for sitrat og fosfat i farser til kokte pølseprodukter. Den sikrer god vannbinding, stabil struktur og et godt bitt. Uten e-nummer, kan være aktuelt til produkter hvor du ønsker å redusere antall e-nummer på etiketten og også til økologiske produkter. • Meatstab A10: Til injeksjon av helkjøttprodukter. Gir mild aroma og mør, god spisekvalitet. Også dette produktet er e-nummerfritt. • Den enkle måten å lage veganske påleggsprodukter på, er: vann + Vegan Compound SF + kald solsikkeolje + Vegetella smak og fargestabilisator. Hakkes på vakuumhakker. Stoppes i Deco Quick® kryddertarm eller vanlig tett tarm. Vipps, så har du et godt veganpålegg. Om det høres ut som fremtidsdrømmer, så er det kanskje det inntil presentasjon på IFFA 2019.

• Du får ikke høre hele hemmeligheten med Deco Quick® Pleasure Crust ennå. Men dette er måten å lage delikate svinekjøttprodukter med nydelig smak og sprø svor på! Gled deg! • Kunder er stadig på utkikk etter produkter med høyere proteininnhold, lang holdbarhet, høy kvalitet, og som naturligvis er helt naturlige = uten e-nummer. Behovet for snacki-farta øker også. Våre utviklere har derfor laget en proteinrik kjøttsnack, så kom og smak. • Du vil også finne nye marinader, både i form av tørre marinader, oljemarinader og olje-/ vannmarinader. Søramerikansk Churrasco og den mer lokale ramsløkmarinaden vil være blant utvalget. Og vi har selvsagt ikke glemt spekekjøtt og spekepølser. Bitec® Starter Mild & Fast er en stigende stjerne, en kultur som sikrer mild smak og en rask og sikker produksjon.

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

14


Viscofan Group Hall 12.1

Essentia Protein Solutions Hall 12.1

|

Stand B61

Essentia er vår leverandør av animalske proteiner. Funksjonelle proteiner som vil forbedre konsistensen i dine produkter og ikke-funksjonelle proteiner, noe som igjen vil gi en fyldigere smak i supper og sauser. Essentia ser kundens behov og bidrar til produktforbedring, og er en bedrift med engasjerte ansatte og bærekraftige løsninger. PRODUKTLANSERING VED IFFA 2019: SCANPRO™ HI PREMIUM PLUS

For flere tiår siden lanserte Essentia høyfunksjonelle proteinløsninger til kjøttindustrien i form av ScanPro™ T 95 og ScanPro™ HI 95, som brukes til injeksjon av hel muskel og kvernede kjøttprodukter. På IFFA lanserer Essentia en ny, funksjonell proteinløsning som er best i klassen, og som på visse parametere overgår bransjens referanseprodukter. Nå kommer ScanPro™ HI Premium Plus. De unike gelegenskapene til ScanPro™ HI Premium Plus gjør det til et perfekt valg for kjøttprodukter med høy tilvekst. På grunn av partikkelstørrelsen blandes dette høyfunksjonelle svineproteinet veldig enkelt i saltlake, og gjør det unikt å bruke for injisering. Det er enkelt i bruk og kan håndteres i romtemperatur uten gelering. Den høye vannbindende kapasiteten til ScanPro™ HI Premium Plus gjør det til et utmerket valg for dine kvalitetsprodukter. ScanPro™ HI Premium Plus stammer fra naturlig svinekjøtt, inneholder ingen kjente allergener og er e-nummerfri. Det er i tillegg GMO-fritt og kan benyttes i din resept som en Clean Label-ingrediens.

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

15

|

Stand B10

Viscofan Group er vår verdensledende leverandør av kunsttarmer for kjøttprodukter, som distribuerer til over 100 land over hele verden. Viscofan er den eneste produsenten i verden med teknologi i alle kategorier innen kunsttarm; cellulose, kollagen, plast og fiber. Viscofan har produksjonssteder i flere land i Europa, Asia og Amerika for å sikre god leveringssikkerhet, og for å sørge for at kundene skal få skreddersydde produkter til sine spesielle bruksområder. Millioner av mennesker verden over spiser produkter med Viscofan kunsttarm hver dag. Cáseda produksjonssenter i Spania, som for øyeblikket er sentrum for kvalitetsteknologi, er blitt det mest komplette produksjonsstedet innen konsernet med produksjonskapasitet av cellulose, kollagen, plast og fra i fjor produksjon av fibertarm. Viscofan kjøper stadig nye selskaper, og de siste årene har de kjøpt Vector, Supralon, Transform Pack og Globus Group, så nå er de også til stede i Frankrike, Australia og New Zealand.


ABC kan nå tilby en helt ny løsning for pakking av for eksempel pålegg. FibreRap™ underfilm er en kombinasjon av film som er laminert til et spesialpapir, som kan termoformes til pakker som ikke er for dype, ca. 15 mm. Filmen brukes på en tradisjonell horisontal dyptrekker.

Typisk bruksområde er til pålegg, fisk eller ost. Det er høybarriere i både over- og underfilmen, noe som gjør at den bevarer produktet og gir beskyttelse mot UV-lys. Både over- og underfilm kan trykkes på, seks farger pluss lakk.

Overfilmen er også en kombinasjon av papir og plastfilm, som kan leveres med eller uten vindu.

FORDELER:

Spør oss gjerne om emballasje!

Reduserer plastforbruket med opptil 84 % Ultralett forpakning Gode barriereegenskaper (MAP) «Naturlig» følelse Trykkbart opptil seks farger pluss lakk Easy Peel Kjøres på tradisjonelle dyptrekkere Vinduet i overfilmen kan utformes etter kundens ønske

Ta kontakt med våre produktspesialister for mer informasjon om vårt nye produkt FibreRap™.

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

16


I Østen tilberedes vom av svin som en delikatesse, og i Skottland serveres den kjente retten «Haggis», som er laget av vom fra storfe. I Trøgstad, kun en times kjøretur fra Oslo, lager Magne Østby og resten av de ansatte i Vom og Hundemat næringsrik og naturlig hundemat av de samme råvarene. Familiebedriften startet opp på kjøkkenbenken hjemme hos Magne og eksporterer nå produktene sine til kunder i 14 land. TEKST: Thomas Langseth FOTO: Per Kristian Lie Løwe Selv om Magne bruker mye av tiden sin på å lage førsteklasses hundemat, holder han fortsatt liv i gamle pølsemakerkunster. – Nå er pølser mer som en hobby, sier han. – Vi har en liten virksomhet på gården der jeg og noen venner skjærer ned elg. Det er balsam for sjelen å kunne lage pølser og stykker til kjente og kjære i nærmiljøet. Pølsemakeren har ikke forsvunnet, jeg har bare så mye annet å holde på med, sier Magne med et blygt smil.

PØLSEMAKER, PØLSEMAKER, HVOR HAR DU GJORT AV DEG?

Den vakre gården i Trøgstad bader i vårsolen når vi kjører inn på tunet en tidlig morgen i mars. Gården ble kjøpt av Magne og kona Hennie i 2003, med et mål om å skape noe eget – noe unikt. Den 58 år gamle pølsemakeren, pappaen, bedriftslederen og landslagstreneren i leirdueskyting ble født 20 år etter at Leif Juster etterlyste den forsvunne pølsemakeren. Magne er en typisk gründer som involverer seg i hele virksomheten, og «frihelg» er et fremmedord for den allsidige bedriftslederen.

HJEMME PÅ KJØKKENBENKEN

Det hele startet for mange år siden med en hund som ikke tålte vanlig hundemat. Med lang erfaring som pølsemaker og slakter laget Magne

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

17

KUNDEPROFIL

PØLSEMAKEREN SOM EROBRET HUNDEFÔRMARKEDET


01

02

«For oss er det gull verdt å vinne tilliten til verdens beste hundekjørere.»

03

04

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

18


01. Lojale ambassadører er helt avgjørende. Noen av verdens beste hundekjørere sverger til hundematen fra Trøgstad. 02. Magne er i full gang med produksjon av hundemat. I oppstarten var lokalene små og arbeidet manuelt. 03. Det er god stemning i produksjonen. Magne tar gjerne i et tak for å få unna dagens oppgaver. 04. Magne viser stolt frem både bestselgere og produksjonsutstyr. Med moderne utstyr skapes vekst.

en egenkomponert delikatesse til den syke hunden. Blandingen av fisk og ferskt, rått kjøtt falt raskt i smak, og hunden ble frisk. Suksessen startet på kjøkkenbenken og det tok ikke lang tid før de måtte flytte inn i nye produksjonslokaler.

«Vi er ikke en bedrift med et stort salgsapparat og en kreativ markedsavdeling, men vi har forstått at synlighet og tilstedeværelse er viktig for å vinne kunder.» Magne peker mot låven på gården i Trøgstad. Han forteller at det var der de produserte den første hundematen, etter at kjøkkenbenken ble for liten. – Hennie og jeg startet i det små med kun ett mål for øye: Vi skulle lage den beste hundematen på markedet. Og det skal vi fortsette med! sier han bestemt. Det skulle vise seg å bli vanskelig å komme inn på det etablerte markedet, og ekteparet var i en periode i ferd med å gi opp. Alt skulle imidlertid endre seg da Vom og Hundemat fikk innpass i hundekjørermiljøet. Utøverne var på jakt etter fôr som var bedre og mer næringsrik, slik at hundespannene kunne tåle de tøffe påkjenningene i lange løp og konkurranser. I dag leverer

familiebedriften hundemat til noen av verdens beste hundekjørere. LOJALE AMBASSADØRER

Magne snakker ikke så høyt om egne meritter, selv om han flere ganger har vunnet norgesmestertittelen i leirdueskyting. Han trekker heller stolt frem gullet Robert Sørlie tok med seg fra verdens lengste (1800 km) hundesledeløp, «Iditarod», i Alaska. – Vi tar gjerne noe av æren for den seieren, smiler han lurt. – For oss er det gull verdt å vinne tilliten til verdens beste hundekjørere, legger han til. – Vi er naturligvis avhengig av å ha gode ambassadører, sier Magne. – Noen kan hevde at de er kjøpt og betalt, men ambassadørene våre jobber med oss, ikke for oss. De har tillit til produktene våre og måten vi jobber på. Med norske kvalitetsråvarer, hardt arbeid og en genuin interesse for hundens beste har vi klart å erobre lederposisjonen i markedet sammen med ambassadørene våre, sier Magne stolt.

VOM OG HUNDEMAT

GASELLE-BEDRIFT 8 ÅR PÅ RAD Gasellene er Norges raskest voksende og mest vellykkede bedrifter. En gaselle må ha minst doblet omsetningen på fire år, og tjene penger. Hvert år kårer Dagens Næringsliv norske fylker og landets mest vellykkede gaseller.

Omsetning i 2018: ca. 70 millioner Produksjonsvolum: ca. 25 tonn om dagen Produksjonshastighet: ca. 90 pølser i minuttet Eksporterer til: 14 land Antall ansatte i Norge: 29

SPENNENDE UTVIKLING FOR GOD NÆRING

– Vi er ikke en bedrift med et stort salgsapparat og en kreativ markedsavdeling, men vi har forstått at synlighet og tilstedeværelse er viktig for å vinne kunder, sier Magne. De senere årene har familiebedriften lagt større vekt på produktutvikling, emballasjedesign og markedsføring enn tidligere. De reiser både innen- og utenlands for å hente inspirasjon fra hundekjørermiljøet.

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

19

Hundemat formet som kjøttboller og den praktiske emballasjeløsningen «Easy Pack» er bare noen av nyvinningene som har materialisert seg de senere årene. På emballasjefronten har ABC alltid vært en god samarbeidspartner. Magne har selv jobbet i ABC og har dermed god kjennskap til folkene som jobber der og kompetansen de sitter på. Dette er med på å gjøre samarbeidet ekstra smidig og


HJERTE FOR MASKINER

Vi kan merke at Magne har stor interesse for maskiner. Han forteller ivrig om investeringer som er gjort opp gjennom årene, og hvordan automatisering har vært avgjørende for å skape en lønnsom drift. – Før måtte det fem personer til for å produsere en pølse med hundemat, og ved manuelt arbeid ble det produsert ca. 15 pølser i minuttet. Med det nye anlegget vårt kan vi lage 90 pølser på den samme tiden i en mer eller mindre helautomatisk prosess. Pølsene går rett inn i et kjøletårn som fryser ned produktene på rekordtid. En slik prosess sikrer et bedre produkt med mindre iskrystaller, forteller Magne. Kvaliteten på produktene holder samme standard som mat til mennesker, noe Magne demonstrerer ved å smake på en av kjøttbollene som kommer ut av maskinen.

Nye krefter slippes til. Driftssjef Ole Magnus Østby som er eldste sønnen til Magne viser oss rundt i produksjonen.

«Det å se at sønnene er genuint interessert i å drive selskapet videre, gleder et pappahjerte» Magne og kona Hennie viser stolt frem gården i Trøgstad. Med nydekorert lastebil blir merkevaren enda bedre synlig i trafikken.

Før vi går videre for å se på selve godbiten i det nye anlegget, forteller Magne en historie om en kunde som ringte fortvilet og spurte om det var farlig for mennesker å spise hundemat. Sønnen hadde nemlig tatt feil av kjøttdeig og hundemat i fryseren da han skulle lage taco. Det hele endte heldigvis godt – ingen av middagsgjestene ble syke.

vellykket. Vom og Hundemat røper at de har flere nyheter på lur, så det er bare for kundene å glede seg!

En robust, gullakkert metallarm svinger seg rundt med brå, presise bevegelser. – Det er her det skjer, sier Magne med et bredt smil. Den kraftige roboten pakker og stabler paller på rekordtid. Ferdige, fryste pølser med hundemat sklir nedover i det som kan se ut som en vannsklie på et badeland. De lander perfekt i esker som roboten effektivt tar seg av. – Dette er fremtiden, konstaterer Magne.

– Vi jobber aktivt med å rekruttere gode ambassadører som har en viss status innenfor hundemiljøer. Det er viktig for oss å vise verden at vi leverer til de aller beste i bransjen, sier Magne. – Vi skal likevel være en proff leverandør av hundemat uavhengig av om du har 1 eller 1000 hunder, om du kjører hundespann eller trives best på rolige jaktturer alene med hunden din. Med andre ord lager vi kvalitetsmat til all typer hunder. Derfor har vi valgt å selge produktene våre utelukkende gjennom spesialforretninger, slik at kundene får god og riktig rådgivning når de skal velge fôr til hundene sine, fortsetter han.

TRIVSEL I HØYSETET

Hver fredag har de wienerpølser til lunsj. Vi blir også invitert og får oppleve den avslappende og gode stemningen blant medarbeiderne rundt

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

20


01

02

03

01. Hundematen tilfredsstiller de samme kravene som for menneskemat. Magne prøvesmaker ofte for å sikre god kvalitet. 02. I det nye anlegget produseres det ca 90 pølser i minuttet. 03. Effektiviteten er høy. Den kraftige roboten pakker og stabler paller på rekordtid.

spisebordet. – Det er viktig å skape trivsel på arbeidsplassen, sier Magne. Vom og Hundemat har sin egen kantinemedarbeider som disker opp med varm mat hver eneste dag, og en fysioterapeut kommer to ganger i uken for å løse opp i stive ledd og muskler. – Med hardt fysisk arbeid er slike tiltak viktig for å holde medarbeiderne friske og motiverte. Det er tross alt folkene som er vår viktigste ressurs – uten dem stopper alt opp, sier han. Magne er en leder som mener nærhet og kjennskap til produksjonen er avgjørende for å få jobben gjort. Han hjelper ofte til der det trengs, og har skiftenøkkelen lett tilgjengelig om mekanikken svikter. Dette er holdninger han ønsker å overføre til sine arvtagere.

Nå slipper han nemlig til yngre krefter. Hans eldste sønn, Ole Magnus Østby, har allerede jobbet i bedriften i to år som driftssjef, og yngstesønnen Vegard André Østby har akkurat startet karrieren sin i familiebedriften. – Det å se at sønnene er genuint interessert i å drive selskapet videre, gleder et pappahjerte, sier Magne stolt. FRA LILLE TRØGSTAD TIL DET STORE UTLAND

Vom og Hundemat har i åtte år på rad mottatt utmerkelsen som gasellebedrift, og vokste seg fort ut av kjøkkenet på den trivelige gården. Det produseres fremdeles hundemat på gården i Trøgstad, men nå i moderne og mer effektive lokaler. – Vi har opplevd en eventyrlig vekst, fastslår Magne.

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

21

– Vi startet med tomme hender, og i dag omsetter vi for over 70 millioner kroner i året. De 29 håndplukkede medarbeiderne jobber hardt for å levere svimlende 25 tonn hundemat hver dag til et voksende marked, fortsetter han. – Uten at vi egentlig planla å ekspandere, har kvaliteten på produktene våre og tilliten til oss ført oss utenfor Trøgstad og Norge. I dag eksporterer vi hundemat til bevisste hundefolk i hele 14 land. Én sak er hevet over enhver tvil: – Vi kommer aldri til å inngå kompromisser på kvalitet til fordel for vekst eller økonomiske gevinster, avslutter Magne.


Roar Furuhaug fra ABC holdt foredrag under NK-dagene.

NORSK KJØTTHANDEL PÅ GARDERMOEN FOTO: Linda Varpe

Vi i ABC var til stede på NK-dagene, Mini «Kieltur» på Gardermoen, den 6.-7. mars. Som samarbeidspartner til Norsk Kjøtthandel stilte vi gladelig opp på dette flotte arrangementet for å møte kjøttbransjen og mange av våre hyggelige kunder. Det var lagt opp til et flott og variert faglig program som gjorde oss både tankefulle og som også fikk satt i gang lattermusklene. Møtets trekkplaster var Andreas Wahl fra Folkeopplysningen i NRK. Han dro oss gjennom et foredrag med skråblikk på om vi kan spise kjøtt med god samvittighet, eller om vi burde bli vegetarianere alle sammen. Dette skapte engasjement fra salen. Det var satt av god tid til sosialt samvær og mingling, og det så ut til at alle benyttet sjansen til å få en prat med bransjefolk. Takk til Norsk Kjøtthandel for et vellykket arrangement!

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

22

Andreas Wahl fra Folkeopplysningen i NRK.


SISTE NYTT

ANJA VON TANGEN-JORDAN

FRA KVALITETSAVDELINGEN Sharepoint, og vi mener dette vil være med på å gjøre systemet mer levende og brukervennlig for alle ansatte.

FOTO: GettyImages

I begynnelsen av april skal ABC sertifiseres etter Orkla Food Safety Standard, som er en standard basert på BRC versjon 8. ABC kommer likevel til å beholde sin FSSC22000-sertifisering.

I begynnelsen av februar holdt vår kvalitetssjef et webinar om matsvindel sammen med representanter fra Eurofins og Rema 1000. Webinaret var utarbeidet sammen med Norsk Kjøtthandel, og er også å høre som podcast.

FOTO: GettyImages

Vi har fra 1. februar 2019 styrket vår kvalitetsavdeling med en prosjektmedarbeider. Thu Hua Thuan Ahn er godt kjent i ABC og jobbet i kvalitetsavdelingen i 2017. Sammen med ABCs kvalitetssjef skal hun være med å styrke og forbedre ABCs kvalitetssystemer ytterligere. ABC flytter nå hele kvalitetssystemet over i

GRENSEHANDELEN ØKER

ANTIBIOTIKARESISTENS HOS SVIN Formålet med overvåkingsprogrammet for antibiotikaresistens (MRSA) hos svin, er å holde norsk svinebestand fri for MRSA ved å identifisere positive besetninger for videre smittesporing og sanering.

norske svinebeseteninger, har effekt. I 2018 ble det ikke påvist noen positive besetninger i overvåkingsprogrammet for MRSA hos svin.

Den omfattende innsatsen som gjøres for å hindre at MRSA introduseres til

Nordmenn brukte 4,1 prosent mer på grensehandel i 2018 sammenlignet med året før. I 2018 handlet nordmenn på dagsturer i utlandet for 15,7 milliarder kroner, melder Statistisk sentralbyrå. Ser en på utviklingen de siste femten årene, har grensehandelen økt fra år til år med unntak av noen enkelte år. I 2017 ble grensehandelen målt til over 15 milliarder kroner for første gang, og veksten fortsatte i 2018. Virke handel uttaler at de er bekymret over tallene, og tror den storstilte utbyggingen på grensen tyder på at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt om ikke regjeringen snarest handler.

ABC COMPENDIET | 01 – 2019

23


Returadresse: Arne B. Corneliussen AS, Postboks 424 Økern, 0513 Oslo

IFFA – KJØTTBRANSJENS VIKTIGSTE MØTEPLASS ABC er selvfølgelig til stede og godt representert på IFFA. Ring oss gjerne på forhånd for å gjøre en avtale.

Bjørn Jensen

Ola Stuberg

Roar Furuhaug

Roger Brenna

Telefon: 900 22 871 Til stede: 7.–9. mai

Telefon: 918 65 213 Til stede: 3.–9. mai

Telefon: 900 24 889 Til stede: 3.–7. mai

Telefon: 907 38 868 Til stede: 3.–7. mai

Rolf Nygaard

Rune Øistad

Svein Høgden

Tom Emil Høydahl

Telefon: 916 04 429 Til stede: 6.–9. mai

Telefon: 913 18 405 Til stede: 3.–7. mai

Telefon: 924 48 753 Til stede: 3.–7. mai

Telefon: 924 28 574 Til stede: 4.–8. mai

ABC COMPENDIET | 01 – 2019