Page 1

ET KUNDEMAGASIN FRA ARNE B. CORNELIUSSEN AS

HØST/VINTER 2018

EN

sunnere MATPAKKE

GRILSTAD

Arvegullet For å lage skikkelig mat til skikkelige folk kreves både lange tradisjoner og en helt spesiell kultur.


FOTO: Per Kristian Lie Løwe

ABC er totalleverandør til kjøtt-, fisk- og næringsmiddelindustrien med hovedvekt på natur- og kunsttarmer, hjelpeog tilsetningsstoffer, emballasje samt krydder og smaksstoffer.

ROAR FURUHAUG Adm. direktør

Kjære leser! Vi i ABC er gode på pålegg! Pålegg skal være godt, og siden det er en så stor og viktig del av kosten vår, kan det gjerne være sunt også. Det er viet stor plass til pålegg i dette nummeret av ABC Compendiet. Du kan blant annet lese om en sunnere matpakke, og om hvorfor Grilstad, som er kundeprofil i dette magasinet, mener det er bedre å lansere et nytt produkt enn å endre et som mange har kjært. ABC er stolt sponsor av NM i kjøttprodukter. Vi tok med åtte vinnere på fagtur til vår leverandør Frutarom i Salzburg. Her ble det tid til både undervisning og sosial hygge. Deltakerne gledet seg, og ABC gleder seg allerede til neste tur med nye NM vinnere.

UTGIVER: Arne B. Corneliussen AS

Svein Høgden er en dyktig fagmann, og vi er glade for at han nå er vår nye produktsjef for naturtarm. Svein lager fantastisk sylte, og undertegnede har

vært på ABCs prøvekjøkken og smakt på sylta du finner oppskrift på i dette magasinet – den er god! Norsk Kjøtthandel har lansert sin nye strategi. ABC er fornøyde med å være samarbeidspartner med Norsk Kjøtthandel. De gjør en fantastisk jobb for aksjonærene sine og er en viktig bidragsyter til å heve kompetansen hos norske kjøttbedrifter – bl.a. med hjelp fra ABC. I magasinet kan du også lese om ABCs leverandør TruNet som har flyttet inn i nye og flotte lokaler. Videre forteller vår kvalitetsleder Anja om ABCs fokus på bærekraft – som vi mener er en tilleggsverdi kundene i økende grad er villig til å betale mer for. God lesning – og ikke minst god jul og et fantastisk nytt år!

I REDAKSJONEN: Nina Mossin ADRESSE: Kabelgaten 37, Postboks 424 Økern, 0513 Oslo TELEFON: +47 22 88 46 00 INTERNETT: www.abcorneliussen.no LIK OSS PÅ FACEBOOK: facebook.com/ABCorneliussen

INNHOLD NR. 2 – 2018 3 En sunnere matpakke

18 Merverdi i ny strategi

FORSIDEBILDE: Foto: Grilstad

8 NM-vinnere på tur

20 Leverandørprofil: The TruNet Group

12 Jul i ABC

22 Siste nytt fra kvalitetsavdelingen

DESIGN/PRODUKSJON: Konsis Grafisk AS

13 Kundeprofil: Grilstad AS – Arvegullet

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

2


FOTO: MatPrat

EN SUNNERE MATPAKKE Brød, ost og kjøttpålegg er selve grunnfjellet i norske matpakker og frokoster. Derfor er det naturlig at bransjen fokuserer på hvordan vi sammen kan forbedre disse matvarene, slik at matpakka og andre brødmåltider får et lavere salt- og fettinnhold. TEKST: Thomas Langseth

Fokuset på salt og mettet fett øker stadig. Men hva skjer når vi reduserer salt- og fettinnholdet i et produkt? Prosjektet «En sunnere matpakke» ble finansiert av Norges forskningsråd og fokuserte på typiske volumprodukter som ost, brød og salami. Selv en moderat reduksjon av salt og mettet fett i disse matvarene vil kunne ha en positiv effekt på folkehelsen. En saltreduksjon på 30 prosent i smelteost, 30 prosent i brød

og 40 prosent i spekepølser samt en forbedring av fettkvaliteten i sistnevnte, var blant målene for prosjektet, som ble avsluttet i 2017. «Hårete mål, mener mange – men en nyttig øvelse», sier Ola Stuberg i ABC.

at saltreduksjon også byr på utfordringer for hver enkelt matvare. «I brød kan mye løses ved bruk av spesifikke melkesyrebakterier i kombinasjon med surdeig. Dette har vist seg å heve saltsmaken i saltredusert brød, noe som oppleves positivt hos forbrukeren.»

Karianne Spetaas Henriksen fra Animalia bekrefter at det er fullt mulig å produsere brød, smelteost og spekepølse med lavere saltverdier, men

«Når det gjelder smelteost viser det seg at 30 prosent reduksjon av salt ikke gir tilfredsstillende resultat. Det gjør at smelteosten blir tyntflytende. Med en

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

3


fortsatt bedre merking, slik at det blir enklere å sammenligne saltinnholdet i ulike matvarer. I en forbrukerundersøkelse Helsedirektoratet gjennomførte i 2017 svarte hele 63 prosent at de ønsker bedre merking av saltinnholdet i mat- og drikkevarer.

«Husker du smaken fra den gang, vil du mest sannsynlig bli overrasket – og kanskje skuffet – når du smaker dagens utgave av favorittsuppen.»

Ifølge Helsedirektoratet kommer rundt tre fjerdedeler av det gjennomsnittlige saltinntaket fra industribearbeidede matvarer og mat fra serveringssteder. En saltreduksjon i disse kategoriene vil derfor kunne utgjøre en stor forskjell for folkehelsen. Saltpartnerskapet har som målsetning å få til dette samt å øke bevisstheten om salt og helse i befolkningen gjennom kompetanseheving, forskning, bedre merking og informasjon til forbrukere.

saltreduksjon på drøyt 20 prosent ser det derimot bedre ut, og da trengs det heller ikke erstatninger. Sensoriske tester har også vist at saltredusert smelteost blir godt mottatt», sier Spetaas Henriksen.

PARALLELLE PRODUKTER

Skal vi tro Ola Stuberg fra ABC, kan mye gjøres gjennom reseptendring. Likevel finnes det enkelte begrensninger når det kommer til mattrygghet og økonomi innenfor spekemat. «Vi må tenke helt nytt!» mener Stuberg.

Saltreduksjon i spekepølse er mer utfordrende. Der er det ikke bare smak og konsistens som påvirkes. Her veier også faktorer som mattrygghet og økonomi tungt.

Flere produsenter har i mange år jobbet med å forbedre innholdet i ferdigmatproduktene sine. Toro har for eksempel gradvis redusert saltinnholdet i posesuppene sine helt siden 70-tallet. «Husker du smaken fra den gang, vil du mest sannsynlig bli overrasket – og kanskje skuffet – når du smaker dagens utgave av favorittsuppen», sier Stuberg med et smil. Men en gradvis reduksjon av saltet gjør at forbrukeren venner seg til den nye smaken uten å tenke over det.

«Med tanke på konsistens og mattrygghet, har prosjektet konkludert med at 40 prosent saltreduksjon kun kan oppnås dersom det brukes andre tilsetninger – for eksempel andre salter (eksempelvis kaliumklorid) – som kan binde vannet i spekepølsene. Fettreduksjon ledet til høyere svinn, mens større mengder fiber ga en negativ smaksopplevelse», forteller Spetaas Henriksen, som legger til at hun likevel er positiv til prosjektet.

«Det samme gjøres i produksjonen av spekepølse og annet speket pålegg også. Men med dagens teknologi klarer vi ikke å redusere nok salt og fett uten at det får konsekvenser. Vi opplever mer svinn og smaksopplevelsen endres drastisk. Vi sitter rett og slett igjen med et helt annet produkt», sier Stuberg. Han forteller at ABC jobber mye med fett- og salterstattere – og spesielt til spekepølseproduksjon.

«Innovasjon og kunnskapsdeling er avgjørende for at vi i fellesskap skal nå Norges mål om saltreduksjon i befolkningen før 2025», mener Spetaas Henriksen. SALTPARTNERSKAPET

I desember 2015 kom en ny merkeordning som gjør at saltinnholdet nå markeres på stadig flere matvarer. Likevel etterlyser saltbevisste nordmenn

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

4


FOTO: MatPrat

Tips Gjør det morsomt å servere – du kan sette sammen så mange fargerike råvarer.

Matpakka

skolehelsetjenesten, Carl Schiøtz, grovbrød, melk, rå grønnsaker og frukt som et sunt alternativ alle hadde råd til. «Oslofrokosten» ble en realitet.

«Matpakke» er et begrep de aller fleste har et forhold til. Matpakka, slik vi kjenner den i dag, så dagens lys i Oslo på 1930-tallet. Forskere kaller det den mest dramatiske endringen i norsk matkulturs historie. Det hevdes at matpakken er en oppfinnelse på linje med ostehøvelen og bindersen.

Skolene ønsket fortsatt å servere «Oslofrokosten», men hadde etterhvert ikke råd. Løsningen kom i 1936, da distriktslegen fra Sigdal, O. L. Lien, lanserte «Oslofrokosten som medbragt skolemat». Denne formen for skolemat ble fort omtalt som «Skolefrokosten efter Sigdal-systemet», og ble etter hvert synonymt med matpakka.

På 20-tallet ble det servert varm mat i Osloskolen, men mange fattige foreldre hadde ikke råd til dette tilbudet. Derfor introduserte sjefen for

Og siden har matpakka utviklet seg i takt med forskning og trender.

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

5


«Det er en utfordring, men blindtester viser at slike justeringer blir godt mottatt. Flere uttaler at de ikke merker noen forskjell i det hele tatt», sier Stuberg og henviser til en smakstest utført av et smakspanel fra NOFIMA. Han mener det finnes løsninger. «Ja, men de må implementeres gradvis og aksepteres i industrien. I tillegg er det som nevnt et spørsmål om økonomi. Det er ikke slik at produktene våre nødvendigvis er hele løsningen. Vi må huske på at dette er mat med lange tradisjoner.»

vi lage dagens salami med ønsket saltreduksjon blir det et helt annet produkt enn det forbrukeren kjenner i dag.» «Vi reduserer salt og fettinnhold i eksisterende produkter, men en annen strategi er å tenke parallelle produkter. Vi utvikler og introduserer nye, sunnere produkter som forbrukerne ikke har de samme smakspreferansene til. Da kan vi skape alternativer med en annen smak», sier Stav Hansen.

Espen Stav Hansen er utviklingssjef i Grilstad og forteller at de satser hardt på en sunnere produktlinje med mindre salt og fett. «Som en del av Saltpartnerskapet har vi også klare retningslinjer og mål for saltreduksjon. I spekemat er dette som kjent en utfordring fordi det kan endre smaksopplevelsen og by på utfordringer knyttet til mattrygghet. Skal

«Spekeskinken har for eksempel 58 prosent mindre fett og 25 prosent mindre salt.» Som et eksempel trekker han frem en serie med sunnere spekepålegg Grilstad har utviklet. Lev Litt Lettere-serien er rik på protein og har et lavere fett- og saltinnhold enn vanlig speket pålegg. «Spekeskinken har for eksempel 58 prosent mindre fett og 25 prosent mindre salt. Den har en mild smak og mør konsistens», sier Espen stolt. Stuberg fra ABC støtter Stav Hansen i at det kan være smart å utvikle nye produkter og smaker framfor å endre for mye på produkter med lange kulturtradisjoner.

KARIANNE SPETAAS HENRIKSEN Fungerende fagsjef for ernæring, Animalia

SETT FARGE PÅ MATEN

En sunnere matpakke handler naturligvis om mer enn bare salt- og fettreduksjon. Pålegg er like godt til fest i fasjonable omgivelser, som på en forblåst fjelltopp på Finse. De fleste forbinder det kanskje mest med den daglige matpakka, men impulser fra land som for eksempel Spania og Italia har gitt oss ny inspirasjon til hvordan vi kan nyte godt pålegg.

FOLKEHELSA Høyt saltinntak kan føre til høyt blodtrykk, som igjen er den viktigste enkeltstående risikofaktoren for utvikling av hjerte- og karsykdom. Fra et helseperspektiv er det derfor ønskelig å redusere mengden salt og mettet fett i norske matvarer. «Brød, ost og kjøttprodukter står for ca. 55 % av saltet norske forbrukere får i seg via bearbeidede matvarer, og samtidig bidrar kjøttprodukter med 20 % av inntaket av det mettede fettet», forteller Karianne Spetaas Henriksen i Animalia.

«Variert kost er helt avgjørende for å kunne spise sunnere. Som forbrukere, foreldre eller kantineansvarlige har vi alle et ansvar. Vi kan velge annerledes. Vi kan være mer kreative når matpakken smøres eller når tapas serveres til fest», sier Spetaas Henriksen fra Animalia ivrig.

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

6


FOTO: Grilstad

Med litt innsats og god planlegging kan matpakka eller frokostbordet bli til et festmåltid. Det er kun fantasien som setter grenser. Enkelt, og morsomt for hele familien!

Matpakka er ikke nødvendigvis pakket inn i papir. Skiver som smøres på jobb, eller pålegg som spises som fingermat er også en del av statistikken, ifølge Spetaas Henriksen. Hun mener fargerike matpakker er virkningsfullt, og med litt planlegging og hjelp fra resten av familien blir det både gøy og enkelt – selv i en hektisk hverdag. «Mikser du farger, mønstre og ingredienser blir fredagslunsjen til en fest. Legg tannpirkere sammen med grønnsakseller ostebiter i matboksen, så kan barna lage egne minispyd eller pynte brødskivene med ost, kokt skinke eller salami selv.»

Tapas og annen fingermat er en spennende måte å spise på. Ikke bare er det godt – det kan være sunt også. «Ofte er det lett og variert mat, og du spiser bare litt om gangen. Dessuten er det morsomt å servere – du kan sette sammen så mange fargerike råvarer. Se for deg en liten skive hvit toast med et knallrødt jordbær, en gul ostebit og en grønn drue på toppen. En lefserull med røkelaks og ostekrem, eller en knallgrønn aspargesbit med norsk spekeskinke rundt», avslutter Spetaas Henriksen entusiastisk.

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

7

«Mikser du farger, mønstre og ingredienser blir fredagslunsjen til en fest.» Karianne Spetaas Henriksen, Animalia


Hele gjengen samlet utenfor fabrikken i Freilassing.

NM-VINNERE PÅ TUR ABC har vært stolt sponsor av NM i kjøttprodukter i mange år. Vi liker å kunne støtte et arrangementet som bidrar til å øke kvaliteten på norske kjøttprodukter. Hvert år blir konkurransen viktigere, og resultatene brukes stadig oftere i annonser og på produktetiketter. Vinnerne er stolte av de gode produktene sine – og det med rette. TEKST: Ola Stuberg FOTO: Gro Jacobsen/Nina S. Skaug

Tradisjonen tro inviterer ABC NM-vinnerne på tur til en av våre gode leverandører. I september var vi på besøk hos Frutarom/Gewürzmüller i Salzburg og Freilassing. Turen skal ha et faglig fokus, men også det sosiale er viktig.

gjennom en virkelig flott kulturby. Og de store, majestetiske bygningene har huset storfolk, også før oss. Selveste Wolfgang Amadeus Mozart ble født her, og bodde i det gule seks etasjers huset med en Spar-butikk på gateplan. Vel … Sparbutikken kom nok etter at han flytta ut. Salzburg er virkelig en by å besøke om du vil på en kulturell byferie – du må nesten ha uflaks dersom du besøker Salzburg og det ikke er en eller annen festival der. Vi avslutta selvsagt vandringen med en trivelig

Etter en flytur som endte i München ble vi kjørt i buss til Salzburg. Vi rakk knapt å komme frem til hotellet, før vi la ut på sightseeing i gamlebyen. En dyktig guide tok oss med på en runde i godværet,

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

8


enkelt å lage, personlig, lokalt, etnisk osv. Funksjonelle ingredienser med riktig næringsinnhold som soyaproteiner, teksturerte vegetabilske proteiner, bønner, nøtter og vegetabilske oljer er i kundenes søkelys.

«En dyktig guide tok oss med på en runde i godværet, gjennom en virkelig flott kulturby.» Burger er ikke bare burger – i markedsføring kan det være at den har egenskaper som at den er laget av tørrmodnet kjøtt, eller den kan være laget av bestemte dyreraser. Kanskje skal det være kjøtt av amerikansk kobe, eller kanskje er black angus godt nok? Variasjoner av kjente produkter oppstår stadig i nye former. Burger av kjente pølseprodukter: cheese-krainerburger. Kjøttboller med nye smaker: caprese, mexican, american BBQ. Boller svøpt i bacon, eller muligens stekt i muffinsform? Grill / barbeque / sousvide / andre ferdigmatprodukter er like populært og i stadig utvikling. middag, utendørs i gamlebyen. God mat, godt drikke og godt selskap på Koller & Koller (men det er nok ikke slekta til Asbjørn Koller på Leiv Vidar som driver restauranten). Onsdagen ble startet med informasjon om vertskapet. Gode gamle Gewürzmüller har etter hvert fått mange søstre og brødre, og per nå har konsernet 57 produksjonssteder. De har 28 000 kunder i ca. 150 land – da kan vi trygt snakke om en betydelig global aktør. Vår venn Jörg Kolossa fortalte om trender og hva det er som påvirker hva kundene våre ønsker å kjøpe. Det kan være faktorer som helse, næringsinnhold, naturlig, mindre prosessert mat, premium/høy kvalitet,

Vi fikk en omvisning i den flotte produktutviklingsavdelingen. Først kom vi til to små «team-work-kjøkken». Begge med en «tørr avdeling» for teoriundervisning og en «våt avdeling» som er et prøvekjøkken med alt nødvendig utstyr. Videre er det et middels fabrikk-prøvekjøkken. Her fantes alt av utstyr du vanligvis finner hos en industribedrift, om enn i noe mindre størrelse. Kverner, hurtighakkere, pølsestoppere, saltsprøyter, masseringsutstyr, røk, kok, klimaanlegg og så videre. De fleste kunne nok tenkt seg å ha slikt hjemme. Christian Murschetz er «vår mann» i produktutviklingsavdelingen. Når han får noen vage føringer på hva vi ønsker å lære mer om, kommer han opp med

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

9

Dyrevernalliansen lanserer Norges første merkeordning for mat, rettet direkte mot dyrevelferd. Frem til nå har det ikke eksistert noen merkeordning for dyrevelferd i Norge. Derfor har det også vært vanskelig for forbrukerne å orientere seg når de ønsker mat fra dyr som har det bedre. Tanken bak Dyrevernmerket er å forbedre livet til dyrene som trenger det aller mest i intensiv produksjon, ved at man skaper et marked for mat fra dyr med bedre livskvalitet. Dyrevernalliansen starter med et dyreslag de mener har stort behov for bedre velferd, nemlig kylling. I tillegg er det laget kriterier for storfe som produserer både melk og kjøtt, da dette er den type husdyrproduksjon som flest bønder driver med.


grove krydder. Kjente produktnavn er Florentiner, Polnische, Käswurst, Beskiden og Cabanossi. Eller skal vi se på spekepølser uten svinn? Altså en smørbar salami. Zwiebelmettwurst heter dette i Østerrike og Tyskland. Svært smakfulle og gode produkter. Vi hadde lignende på markedet i Norge inntil 1982, da nytt lovverk krevde at salamiprodukter måtte ha en vannaktivitet (Aw-verdi) under 0,90. Forsamlingen smakte og smatta. Salzburg er en flott by med vakker natur og arkitektur.

«Totalt gikk vi gjennom resepter, prosesser og smaksprøver på 23 produkter. Kanskje unødvendig å si det, men vi hoppa lett over lunsjen.» faglige foredrag som virkelig innfrir de høyeste forventninger. Tilpasset vår gruppe «underholdt» han med følgende tema: Østerriksk kokt salami, tradisjonell østerriksk salami, kokt skinke, andre påleggsvarianter, baconspesialiteter og spekeskinkeprodukter. I norsk kjøttbransje har vi god kunnskap om produkttradisjoner fra Tyskland, Italia, Spania, Frankrike og flere andre land, men Østerrike har nok gått litt under radaren. Her er en god blanding, med tradisjon fra Tyskland, men også stor innflytelse av mer østlige og slaviske land. I denne sammenheng finnes en hel del kokte salamiprodukter. Noen med inspirasjon fra Polen, andre fra Italia.

Vi omtaler denne produktgruppen som kokt salami, men i Mellom-Europa omtales disse produktene ofte som «Halb-dauer-waren»: produkter med halv-lang holdbarhet. Fellesnevneren er farse uten, eller med svært begrenset, vanntilsetning. Oftest blir pH-en senket, noen ganger blir produktene røkt og i de fleste tilfeller blir de også ettertørket til et svinn på ca. 25 %. Dette gir altså produkter med tilnærmet spekepølsestruktur, god holdbarhet og en raskere produksjonsprosess. Farsen kan lages som en tradisjonell salamifarse i hurtighakker, eller den kan kvernes og blandes. Det finnes også produkter på markedet med tilsatt «grøpp» av f.eks kokt-skinke-masse, osteterninger eller

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

10

Videre smakte vi på farsepålegg som gelbwurst (gulpølse), lyoner, fleischwurst, leberkäse og aufschnitt (rett og slett «oppskjær») i flere varianter – finhakket, grovhakket med paprika, med urter og Bierschinken. Vi spiste aspargesskinke, honningskinke, hvitløksbacon, karvebacon, grillskinke med sprø svor – og selvsagt måtte vi ha noen pølser før lunsj. Små, nette nürnbergere og currywurster, slik de serveres i Berlin, med krydret tomatsaus/ ketchup, karrypulver og grov chili. Totalt gikk vi gjennom resepter, prosesser og smaksprøver på 23 produkter. Kanskje unødvendig å si det, men vi hoppa lett over lunsjen. Nå var det på tide med frisk luft. Salzburg ligger 424 meter over havet, men etter en liten busstur var vi plutselig på Gaisberg – 1250 meter over havet – med fantastisk utsikt over byen og omlandet. Ikke det verste man kan gjøre en dag med solskinn og god temperatur. Noen benyttet anledningen til å ta en spasertur, mens andre tok det enda roligere, med et besøk på en restaurant med utsikt mot «avgangsfeltet» for hangglidere og paraglidere. Etter hvert kom det østerriksk tapas på bordet: spekekjøtt, spekepølser, bacon, ribbe, skinker og oster. Ja, og en øl også – for den som ville ha det.


Det blir også tid til hyggelige og sosiale pauser med god mat og drikke.

Krydderbransjen har i lange tider vært utsatt for folk med kortsiktig fortjeneste i kikkerten. Da kan det være fristende å ta noen snarveier. Det jobber seriøse aktører med å forhindre. Helen fortalte om hva en bør være på vakt for, og hvilke ting useriøse aktører kan finne på. Det er nok å nevne at det er stoppet varepartier hvor f.eks peanøttskall (allergen) er malt opp og brukt som fyllstoff i krydderblandinger. Uten deklarasjon er dette potensielt livsfarlig. Om du får tilbud om krydder som er så billig at det er for godt til å være sant, så er det muligens også det!

Etter en liten pause på hotellet tok vi oss inn til gamlebyen igjen. Der tok vi en spasertur langs elven Salzach, og kom etter hvert til et kloster som tilfeldigvis hadde sitt eget bryggeri. Her fikk vi plass i bryggeriets Biergarten. Har fantes det øl i en rekke varianter, og det litt spesielle var at vi måtte ha med egen mat – men det hadde vi jo selvsagt tilgang på. Munkene hadde nok forstått at det er bedre fortjeneste på å selge øl enn mat. Torsdag morgen ble det busstur over tyskegrensa og til krydderfabrikken i Freilassing. Fabrikkgjennomgangen ble ledet av sjefen på laboratoriet, Claes Johansson. Veldig praktisk da han er svensk og dermed enklere å forstå. Fabrikken var ren og ryddig. Den bruker tyngdekraften som viktig medspiller – produksjonen starter i femte etasje og beveger seg nedover i etasjene, før ferdig vare blir pakket og losset. Daglig produksjon er ca. 140–150 tonn krydder og krydderblandinger. Om doseringen da er fem gram per kg pølse, blir det nok til en daglig produksjon på ca. 30 millioner kilo pølser. Skal du drive i en slik skala, må du også ha et lager av råvarer som skal inn til produksjonen. Lagerkapasiteten er 20 000 paller, og om disse tar 1000 kg hver, finnes det altså 20 000 000 kg krydder på lager – nå trenger jeg flere hender og fingre for å klare å regne videre …

Men selv om siste innlegg på turen var litt alvorlig og til ettertanke, var turen veldig trivelig, sett under ett. Vi i ABC setter stor pris på å kunne invitere gode fagfolk på fagtur. Kanskje lærer vi noe, muligens oppstår nye produkter, men helt sikkert er det at nye personlige relasjoner etableres. Det er hyggelig å høre at turdeltakere har hatt kontakt i ettertid og diskutert felles utfordringer. Vi er veldig glad for å kunne være denne typen katalysator i bransjen. Tusen takk for turen!

SVEIN HØGDEN har blitt produktsjef for naturtarmer i ABC og vil ha dette ansvaret i tillegg til dagens ansvar som salgs- og fagkonsulent.

Mye krydder er vel og bra, men riktig kvalitet er vel så viktig. Vi tenker vanligvis på hygienisk kvalitet, men Helen Seybold fra Frutaroms sentrale kvalitetsledelse holdt i stedet et innlegg om matjuks.

Vi ønsker Svein lykke til med nye utfordringer!

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

11


FOTO: MatPrat

Jul i ABC Vi besøkte prøvekjøkkenet vårt for en liten sniktitt (og smakebit) på hva som skjer – og der var det stor aktivitet. Jula nærmer seg, og tradisjonen tro vil vi ha sylte. Den smakte så fortreffelig at vi vil dele oppskriften med dere. SYLTE Utbenet svinebog benyttes. Brenn utbenet svinebog i 80–85 ºC vann i ca. 10 min. Skjær kjøttet i skiver, og gni det inn med salt og pepper. Legg så skivene lagvis sammen med spekk og svor/gelatin: ett spekklag i topp og bunn samt ett til to lag i midten. Svor/gelatin strøs mellom lagene. Bruk runde sylteformer, og kok kjøttet til oppnådd kjernetemperatur på 74 ºC. La deretter sylten ligge i press i ca. 2 dager. Når sylten er tatt ut av formen, kan den med fordel legges i mild saltlake. KRYDDER PR. KG KJØTT: Vakuumsalt 34 gr Pepper 4 gr Allehånde 2 gr Nellik 2 gr

Lykke til og god jul !

SISTE NYTT FRA VÅR EMBALLASJEAVDELING ABC leverer monoløsninger for forpakning, som et alternativ til bruk av laminater. Her er det flere muligheter – fra 100 prosent polyesterbaserte løsninger til skinpack-løsninger basert på monoAPET-underbaner.

Spør oss gjerne om emballasje!

Når målet er å redusere emballasjebruk kan man fokusere på tynnere materialer, for eksempel 10-20 micron tynnere overbane. Det er samtidig viktig å opprettholde forpakningens barriereegenskaper. Vi hjelper dere med folieprøver og assistanse i uttestingen. Ta kontakt med produktspesialistene våre for å høre mer om hvordan vi kan hjelpe dere med en mer bærekraftig og kostnadseffektiv emballasje.

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

12


KUNDEPROFIL

ARVEGULLET Jubelsalami, Gullsalami og Trønderfår har vært folkefavoritter i flere tiår, og skal ha mye av æren for at norske matpakker hver dag fylles med grovbrød og deilig spekepålegg. At Grilstad fra Ranheim er markedsleder, er ingen tilfeldighet – for å lage skikkelig mat til skikkelige folk kreves både lange tradisjoner og en helt spesiell kultur. TEKST: Thomas Langseth FOTO: Grilstad/Thomas Langseth Selv om Grilstad AS ble grunnlagt i 1957, begynner fortellingen om den trønderske kjøttvareprodusenten over 150 år før det. Da dansken Matz Jenssen fra den lille byen Møgeltønder gikk i land i Trondheim høsten 1789, skulle det bare gå et knapt år før 28-åringen hadde etablert sitt eget selskap. Siden den gang har stafettpinnen blitt overlevert fra generasjon til generasjon, og dagens Grilstad drives fortsatt av den ambisiøse Jenssen-familien.

I tillegg stod Grilstads fryste hamburgere øverst på pallen i NM», forteller merkevaresjef og åttende generasjon Jenssen, Sophie Bodd Jenssen. VEIEN VIDERE

Siden 2009 er det Odd Arne Dalsegg som har sittet i konsernsjefstolen, og han høster lovord for innsatsen han har gjort for å skape en lønnsom og ledende merkevarebedrift. 1. oktober 2018 overleverte han stafettpinnen til bergenseren Jørgen N. Wiig. Styret uttaler at de er veldig fornøyde med å få rekruttert en så erfaren person som Wiig til å lede og utvikle Grilstad videre.

I nyere tid er det brødrene Anton og Erling Jenssen som har stått for driften av konsernet. Da Anton Jr., syvende generasjon Jenssen, overtok Grilstad på midten av 70-tallet, lå omsetningen på 28 millioner kroner. 28 år senere nærmet de seg 500 millioner, og i 2016 omsatte Grilstad AS for hele 1,8 milliarder.

«Godt image, ingen skandaler og jevn kvalitet over mange år gir suksess», har Anton Jenssen Jr. tidligere uttalt. Dette er en oppskrift Grilstad fremdeles følger.

«Vi er klar markedsleder på spekevarer i Norge gjennom merkevarene Grilstad, Stranda og Tind.

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

13


01

02

«Godt image, ingen skandaler og jevn kvalitet over mange år gir suksess.» Anton Jenssen Jr.

03

04

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

14


01. Spekemat passer perfekt til tapas og fest, men også til frokost og lunsj i hverdagen. 02. Selv om mye av produksjonen er automatisert og moderne er det håndtverket og kompetansen til de ansatte som er sjelen i bedriften. 03. Esten Murbrekk som har tilbrakt hele sin yrkeskarriere i Grilstad og produktuvikler Annette Hveding tok oss med på en omvisning i de moderne produksjonslokalene på Ranheim i Trondheim. De viser også stolt frem alle utmerkelsene de har mottatt i NM. 04. Grilstad ble raskt en landsdekkende spekemataktør, mye takket være produktene de kaller de tre store: Jubelsalami, Gullsalami og Trønderfår.

«Vi skal alltid jobbe for å bli bedre på det vi kan best, og i stor grad rendyrke produksjon av spekemat. Samtidig må vi tenke nytt for å etablere oss i andre produktkategorier. Det handler om å forvalte tradisjon samtidig som vi er nødt til å endre oss», sier Sophie Bodd Jenssen. Hun kan også fortelle at den påtroppende konsernsjefen, som har en fortid i kaffebransjen, har vært ute og jobbet ved alle produksjonsanleggene til Grilstad. Wiig ville selv oppleve hvordan alt fungerer og hva som skal til for å være best på alle nivåer i bransjen.

«Mitt bidrag til historien er Grilstad Fabrikker som er dagens virkelighet.» Anton Jenssen Sr.

– EN HELT EGEN KULTUR

Ola Stuberg fra ABC kjenner Grilstad som om det skulle vært hans egen arbeidsplass gjennom mange år. ABC og Stuberg har i en årrekke levert krydder, tilsetningsstoffer og høy faglig kompetanse til spekematprodusenten. Han kan fortelle at hemmeligheten ligger i den helt spesielle kulturen – både på arbeidsplassen og i produktene. «For det første, så trives folk her – denne kulturen har blitt en viktig del av livet for mange.» «Grilstad har alltid vært dyktige til å rekruttere flinke folk med faglig og teoretisk kompetanse som utfyller

hverandre godt. Fra hun som fortsatte i bedriften etter sommerjobben, til de med universitetsutdannelse – det er slik Grilstad lager skikkelig mat. Selv om virksomheten preges av markedskreftene og automatisering, er godt håndverk fortsatt en forutsetning», sier Stuberg bestemt. «I tillegg til å ha en solid bedriftskultur, er Grilstad dessuten de eneste i landet som også har sin egen bakteriekultur til produksjon av spekepølse. Allerede tidlig på 70-tallet så de verdien av å isolere den spesielle bakteriekulturen som fremdeles brukes i dag. Dette gir produktene en tydelig signatur og styrker bedriftens særegenhet», fortsetter han. EN SMAK AV TRADISJON

Det er en kjensgjerning at spekemat passer til både hverdags og fest, og er like godt på tapasbordet som i nistepakken på fjelltur. Men selv om Jubelsalami er Grilstads flaggskip, og for mange selve definisjonen på salami, er de hele tiden nødt til å tenke nytt. «Innovasjon er viktig for oss – vi må gjøre oss interessante på markedet», sier Sophie Bodd Jenssen, som etter mange år i Norgesgruppen nå er tilbake i bedriften hun vokste opp i. «Vi kan ikke hvile på laurbærene. Markedet er tøft. Det handler om å vokse eller å bli spist av konkurrentene», har Anton Jenssen Jr. sagt. «Selv om volumproduktene våre representerer en smak av norsk tradisjon, må vi hele tiden lete etter alternative produkter for å skape vekst. Hvert år lanserer vi omkring 20 produktnyheter

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

15

GRILSTAD AS Grilstad er en av Norges ledende leverandører av spekepølse. Konsernet har i dag ca. 450 ansatte fordelt på fire foredlingsfabrikker i Norge og én i Sverige. Omsetningen i 2016 var 1,8 mrd. kroner. Grilstad er eid av Jenssen Holding as (61,63 %), Reiten & Co-fondet NCP II (33,37 %) og Reinkind as (5,0 %).

I 1877 kjøpte Anton Jenssen «Grilstad gård», som fortsatt er i familiens eie. I årene som fulgte ble det arrangert en rekke ball og selskaper på gården, som blant annet ble gjestet av tyske keiser Wilhelm II, Kong Haakon og Dronning Maud, Fridtjof Nansen og medlemmer av 1905-regjeringen. Anton Jenssens sønnesønn av samme navn besluttet senere å legge ned grossistvirksomheten som familien hadde drevet med i nesten 200 år. Familien solgte brygga ved Nidelva og bypaleet i Kjøpmannsgata 40, og bygde i stedet opp en pølsefabrikk. I 1957 så Grilstad Fabrikker – Jenssen & Co. dagens lys. I dag lever familiefirmaet videre gjennom 7. og 8. generasjon Jenssen og som en av landets største produsenter av kjøttvarer.


Salamiproduksjonen er populær. Det hender voksne menn ønsker seg en omvisning på fabrikken for å se hvordan jubelsalamien produseres i 40-årsgave.

under våre merkevarer. I tillegg kommer flere nyheter til storkjøkken, industri og PL. Det er viktig å ha flere ben å stå på», understreker utviklingssjef i Grilstad, Espen Stav Hansen.

Men om Grilstad har en uttalt strategi om å vinne NM-titler, er utviklingssjef Stav Hansen litt usikker på. «Målet vårt er å alltid levere topp kvalitet. Vi driver hele tiden med produktutvikling, men det er det norske folk som er vårt viktigste dommerpanel. Uten gull fra dem blir det vanskelig å drive med det vi gjør.»

«Vi er kanskje mest kjent for spekeproduktene våre, men vi er også langt fremme i en del andre produktkategorier. Vi har blant annet en utrolig spennende produksjon i Brumunddal som leverer ferske kjøttprodukter til storhusholdning. I tillegg utvikler vi flere smaksrike burgervarianter, løvbiffer, snackprodukter m.m. Vi ser at forbrukeren stadig blir mer tilbøyelig til å dele måltidene slik det gjøres sørover i Europa. Derfor henter vi mye inspirasjon fra reiser til både Italia og Spania. Men noen ganger holder det også med en svipptur over grensen til Sverige for å lære», sier Bodd Jenssen. «Og hvorfor spise skinke fra Spania når du kan få kortreiste smaksopplevelser fra Ranheim eller Stranda?» skyter Stav Hansen inn.

«Fremtidens historie vil bli skrevet av fremtidens kvinner og menn.» Anton Jenssen Sr.

Likevel er det ingen tvil om at Grilstad kan kalles en gullgrossist. «Det er inspirerende og motiverende både for de i produksjonen, og oss som jobber med produktutvikling og markedsføring. Vi vinner priser for den jevne gode kvaliteten vi serverer – hver eneste dag», sier merkevaresjef Bodd Jenssen.

NORGES BESTE HAMBURGER

På veggene utenfor selve fabrikken henger det en rekke utmerkelser. Diplomene og alt det edle metallet er et tydelig bevis på at Grilstad leverer kvalitet i særklasse.

Kjøttbransjens aller gjeveste hamburgerpris gikk i 2018 til den dypfryste nyheten «Butcher Burger» fra Grilstad. Om vinnerburgeren, som både fikk gullmedalje og ble kåret til norgesmester, sier dommerne: Dette er restaurantburger i butikk! Den er rik på kjøttsmak, saftig og god. Her er burgeren for grillkongen. «Som markedsleder på frosne hamburgere bestemte vi oss helt enkelt for å lage den beste hamburgeren du kan få i butikken. Butcher Burger er ekstra tykk og saftig og laget med det beste hamburgerkjøttet. Alt for mange frossenburgere lages tynne og brede for at de skal se store ut – men da blir de fort tørre», sier merkevaresjefen. «Med hele åtte gullmedaljer totalt utmerket vi oss også i kategoriene for spekemat. Er det rart vi er stolte?» smiler hun.

Merkevaresjef Sophie Bodd Jenssen og utviklingssjef Espen Stav Hansen på besøk i Grilstads produksjonsanlegg i Brumunddal.

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

16


01

02

03

01. Norges største og mest effektive spekepølseproduksjon. Selv de moderne robotene får problemer med å jobbe mer effektivt og nøyaktig enn menneskene som har sitt daglige virke i produksjonen. 02. Tusenvis av spekepølser henger ryddig til tørk i de enorme lokalene. Det stilles høye interne krav til produktene før de sendes ut på markedet. 03. Spekepølsene fra Grilstad er laget av førsteklasses råvarer. Ingredienser har blitt blandet her i over 50 år.

ET SUNNERE ALTERNATIV

Det er et stort fokus på å få ned mengden salt og mettet fett i matvareindustrien, og både myndigheter og forbrukere stiller stadig strengere krav om sunn mat. Dette er selvfølgelig noe Grilstad tar på alvor. I det siste har satsingen vært rettet mot en sunnere produktlinje med mindre salt og fett. «Reduksjon av salt og fett i spekemat er en utfordring i og med at det kan endre selve smaksopplevelsen. I tillegg byr det på noen utfordringer knyttet til mattrygghet. En del av vår strategi er derfor å utvikle og introdusere nye, og sunnere produkter, slik at forbruker selv kan velge», sier Stav Hansen.

Som et eksempel trekker han frem en serie med sunnere spekepålegg Grilstad har utviklet. Lev Litt Lettere-serien er rik på protein og har et lavere fett- og saltinnhold enn vanlig speket pålegg. Og åttende generasjon Jenssen kan forsikre at enkelte ting må bevares på tradisjonelt vis. «Sveits har sjokolade. Frankrike har ost, og vi har spekemat. Grilstad har levert skikkelig håndverk siden 1957 – og det skal vi fortsette med», smiler Sophie Bodd Jensen.

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

17

Lev Litt Lettere er en serie sunnere speket pålegg. Produktene egner seg meget godt som pålegg, samt ingrediens i matlaging.


MERVERDI I NY STRATEGI Norsk Kjøtthandel fokuserer på merverdi for sine aksjonærer i ny strategi.

FORMIDLING AV KOMPETANSE, NYHETER, INFO, AVTALER OG PROSJEKTER Kiel «NK-dagene»

Firmapresentasjon

Nettkurs

Digitale løsninger

Gardermoen

Messeturer

NETTVERK

158 AKSJONÆRER OG BEDRIFTER

Norsk Kjøtthandel AS har vært gjennom en prosess sammen med styret og eierne, som har resultert i en ny strategi. Strategien medfører ifølge Rune Slaatten ingen store endringer for aksjonærene, men gir et nytt fokus på viktige områder som igjen vil gi Norsk

Kjøtthandels eiere stor merverdi. «Norsk Kjøtthandel skal oppleves enkelt, engasjerende, lønnsomt og lærerikt, og det skal fortsatt være morsomt å være aksjonær hos oss», sier Rune Slaatten med et smil.

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

18


Rune Slaatten (til venstre) og Roar Furuhaug fornyet avtalen med et håndtrykk.

KOMPETANSEFORMIDLER

«Norsk Kjøtthandel skal fortsatt jobbe på samme områder som før, men fremover skal Norsk Kjøtthandel også være en kompetanseformidler for kjøttbransjen. Det er mye nyttig kompetanse hos fagmiljøer og leverandører. Vi ønsker å bidra til å formidle dette ved bruk av nett-TV, podcast, digitale møterom, kurs/seminarer/konferanser, e-post og personlige møter. Vi er gode på digital infrastruktur og ønsker å bidra slik at eierne våre kan få informasjon, kunnskap og kompetanse på en enkel og kostnadseffektiv måte», sier Slaatten. «Vi vil på noen områder ha spesielt fokus på de som ikke har lederansvar, men jobber i produksjonen hos kjøttbedriftene. Her jobbes det med spesielle nettkurs som blir lett tilgjengelige slik at en når ut til flest mulig. Det er viktig å gi god grunnopplæring til dem «på gulvet», slik at de får kompetansen som trengs for å opprettholde mattryggheten og produktkvaliteten til virksomheten. Det er ofte kostbart å sende folk ut av huset

på kurs/seminarer. Derfor vil vi nå tilby opplæring på ny digital plattform hvor aksjonærene kan få tilgang til opplæring spesialtilpasset for kjøttbransjen, som kan gjennomføres når det måtte passe den enkelte aksjonær. Enten du er en liten eller stor kjøttbedrift, er utfordringene de samme. Opplæring gir kunnskap, kunnskap i praksis gir kompetanse, kompetanse skaper holdninger og fører til endret adferd», sier Rune Slaatten. Det blir mye annet også, deriblant messeturer med mye mer enn bare messe. VIKTIG MED GODE LEVERANDØRER

For kjøttbransjen er kompetanse viktig. Derfor er det viktig for Norsk Kjøtthandel som innkjøpsselskap, å velge leverandører som kan bidra med noe mer enn et varenummer og pris. Når vi velger leverandører, legger vi vekt på hvilken merverdi leverandøren kan gi eierne våre», sier Rune. «Her vil kompetansen til organisasjonen bety mye. Derfor har vi nå blant annet besluttet å fornye avtalen med ABC, hvor begge parter ønsker å styrke samarbeidet med økt fokus på kompetanse. Vi er veldig fornøyd med innholdet i den nye avtalen med ABC, og vi vil fortsette å sette krav til kunnskap, kompetanse, innovasjon og merverdi når vi fremover velger samarbeidspartnere», sier Rune Slaatten.

LOKALMAT I DAGLIVAREBUTIKKEN Undersøkelsen Norske Spisefakta 2018 viser at 70 % av oss bruker butikken når vi skal finne lokalmat. 27 % fant sine lokale spesialiteter på Bondens marked, og 16 % sier de kjøpte norske, lokalproduserte matspesialiteter på en matfestival. Det viser seg å være store regionale forskjeller, og lokalmat.no er den største og mest komplette oversikten over lokalmat i Norge. Nye produsenter kommer til fra hele landet og gjør portalen aktuell for stadig flere kjøpmenn, matinteresserte og innkjøpere. Forbrukerne må spørre i sin nærbutikk etter lokalmat. Nå har butikkene ingen unnskyldning for ikke å tilby et større utvalg av lokal mat og drikke, ettersom alle har tilgang til oversikten lokalmat.no, som gir full oversikt på lokalmatprodusenter.

www.lokalmat.no

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

19


LEVERANDØRPROFIL

NETT I VERDENSKLASSE Vår mangeårige leverandør, The TruNet Group, er et verdensledende selskap med produksjon og levering av elastiske nett, hyssing og fjørfehemper til matindustrien. TEKST: Nina Mossin FOTO: The TruNet Group

The TruNet Group er et internasjonalt selskap med produksjonsenheter i England, Skottland, Polen, Vietnam og Nord-Amerika. Produksjonsanleggene produserer nett 24 timer i døgnet, det tilsvarer 100 millioner meter nett på verdensbasis pr år. I tillegg er TruNet den eneste nettprodusenten i verden med BRC-akkreditering på flere av sine anlegg. Ved bruk av moderne og nyskapende teknologi, storskalaproduksjon og et

innovativt forsknings- og designteam, sikrer TruNet at kundene får nytte av lave kostnader, uovertruffen kvalitet og et omfattende utvalg av produkter som er tilpasset kundenes behov. TOTAL CONTROL NET (TCN)

Kontinuerlig forskning og utvikling hos Trunet har resultert i det verdenspatenterte Total Control Net (TCN). Det patenterte produktet er verdens eneste elastiske nett med fast diameter.

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

20

Kompresjonen i et Total Control Net jobber i hele den lange kjeden og former kjøttet til ensartet sylindrisk form. Du får dermed høyere avkastning og mindre svinn. Nettet har utmerkede skrelleegenskaper, og du kan slice det ferdige produktet til fast vekt.


Fordelene med å bruke Total Control Net er mange: • Fast diameter/kaliber • Kontrollen fra tarm, styrken fra nett • Et nett som eliminerer variasjon i produktstørrelse • Evne til å bestemme den maksimale diameter på produktene • Høyere utbytte • Kostnadsbesparende • Passer for både hel muskel og kvernede skinker KONTINUERLIG PRODUKTUTVIKLING

Forbrukernes krav og forventninger skifter, og industrien trenger stadig nye ideer til presentasjon og produksjonsmetoder. Produktdesign og utvikling er derfor en kontinuerlig prosess hos Trunet. Med sterke globale ressurser i ryggen, har de infrastruktur til å levere verdensledende materialer som øker effektiviteten og gir det ferdige produktet merverdi. Den tekniske avdelingen gjør sitt ytterste for å tilpasse et av sine eksisterende nett til kundens spesielle behov, eller utvikle et helt nytt nett for å dekke kundens spesifikasjoner eller markedskrav.

unike, og ved å legge til TCN-teknologi, tror vi at vi kan åpne opp andre markeder og tilby nye løsninger til våre kunder. Viscoret er et av de mest erfarne selskapene i produksjon av elastiske nett til næringsmiddelindustrien, og har produsert dette siden 1966. Vi gleder oss til et langsiktig partnerskap, for å møte kravene til det italienske markedet». Diego Montini fra Viscoret legger til: «Vi er glade for å samarbeide med Stuart og TruNet. Vi ser TCN som et spennende produkt, som skal utvikles videre i det italienske markedet». TRUNET MED NYTT PRODUKSJONSANLEGG

TruNet har også det siste året åpnet sitt nye spesialbygde lager i Leicestershire, etter å ha mottatt en investering på flere millioner pund fra bankpartner HSBC UK. Den nye produksjonsfabrikken på 40 000 kvadratmeter er dobbelt så stor som virksomhetenes fire tidligere anlegg. Det

Total Control Net.

ekstra anlegget vil gjøre det mulig for TruNet å installere ytterligere tjue nye strikkemaskiner, og øke produksjonen med 20 prosent. Adm. dir. Stuart Revill kommenterer åpningen stolt: «Det nye produksjonsanlegget er et stort skritt fremover for vår virksomhet. Vi vokste ut av våre gamle lokaler og trengte ekstra plass for å produsere flere nett, ettersom etterspørselen etter produktene våre vokser».

TRUNET LANSERER PARTNERSKAP MED ITALIENSKE VISCORET

TruNet er glade for å kunngjøre et nytt partnerskap med italienske Viscoret. Samarbeidet mellom TruNet og Viscoret er etablert for å gjøre det mulig for begge selskapene og videreutvikle Total Control Net, som også passer italienske produkter. Adm. dir. i TruNet Group, Stuart Revill, sier: «Vi er glade for å kunngjøre vårt partnerskap med Viscoret. Dette partnerskapet vil gjøre det mulig for oss å tilby et enda større produktmangfold – og vi blir stadig spurt om nye produkter. Italienske nett er i mange tilfeller veldig

Trunets nye produksjonsfabrikk i Leicestershire.

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

21


SISTE NYTT

ANJA VON TANGEN-JORDAN

FRA KVALITETSAVDELINGEN

BÆREKRAFTIG UTVIKLING, HVORDAN KAN VI BIDRA? Bærekraftig utvikling defineres av FN som en utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov. For å skape bærekraftig utvikling må verdenssamfunnet jobbe på tre områder: KLIMA OG MILJØ – ØKONOMI – SOSIALE FORHOLD

For å ikke bruke opp den eneste kloden vi har, må vi finne løsninger som balanserer belastningen på miljøet med forbruket og økonomien vår, og vi må finne bedre måter å fordele ressursene på. Dette er bærekraftig for både mennesker og miljø. Kilde: FN-sambandet Som en del av Orklas bærekraftstrategi 2020, er også ABC engasjert i dette arbeidet og setter inn tiltak for å nå de bærekraftige målene. ABC har satt opp forbedringspunkter i forbindelse med helse, miljø og bærekraft, som vi skal jobbe etter de neste årene. Arbeidet støtter FNs 17 bærekraftsmål.

i ABC. Vi finregner på saltinnhold i resepter og justerer reseptene for å komme ned på ønsket nivå. Vi tilbyr også ulike produkter som kan erstatte tilsetning av vanlig salt. Produktsjefene våre jobber mye med å hjelpe matprodusenter for å redusere matsvinn og kasting av restproduksjon, og det å utnytte hele dyret. Som et eksempel har de bidratt til å finne måter å utnytte restproduksjon inn i andre produkter, og det med stor suksess. ABC tilbyr en rekke ingredienser som resulterer i fettreduksjon og protein- og

ABC har vært opptatt av å bidra til sunnere produkter i mange år, og har blant annet vært med i Saltpartnerskapet siden det startet i 2015. Saltpartnerskapet er et forpliktende samarbeid mellom myndigheter, næringsmiddelbransjen og andre aktuelle aktører. Dette ble etablert av Helsedirektoratet for å få ned saltinntaket hos befolkningen og bidra til bedre folkehelse. Partnerskapet har utarbeidet en liste med felles mål for innhold av salt i ulike matvaregrupper. ABC jobber tett med våre kunder for å redusere saltinnhold i produkter. Vi er flere som jobber sammen om dette

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

22

fiberberikelse slik at det kan produseres sunnere produkter til forbrukeren. En viktig del av bærekraftjobben er å følge opp leverandørene. Mange leverandører holder til i land hvor bærekraft ikke er like høyt prioritert. I slike tilfeller er det ekstra viktig med tett oppfølging for å sørge for at vi driver på en måte som ikke skader mennesker, dyr eller miljø. ABC vil ha leverandører som fokuserer på bærekraftig utvikling – og det er det


heldigvis mange som gjør! Akkurat som ABC, er også mange av leverandørene våre medlemmer av Sedex, har hatt SMETA-revisjoner og utarbeider bærekraftsrapporter hvert år. LEVERANDØREN VÅR, SYMRISE, ER EN AV DEM SOM HAR JOBBET LENGE MED BÆREKRAFTIG UTVIKLING OG OPPNÅDD MYE. HER ER NOE AV DET DE HAR FORETATT SEG:

• Mål om å redusere karbonfotavtrykk på sine produkter • Tar bærekraftige hensyn ved utvikling av nye produkter • Fokus på en bærekraftig verdikjede • Samarbeider med store hjelpeorganisasjoner, f.eks. «educational, social and health care program» i Madagaskar. • Verifisering av hele verdikjeden med full sporbarhet og transparens • Utviklet mer bærekraftig teknologi • Investerer i løsninger i utviklingsland som hjelper dem med å produsere mer effektivt og tjene penger selv.

ANDRE MÅTER ABC JOBBER MED BÆREKRAFT PÅ:

• ABC tilbyr klapaboks, en fleksibel palleboks med panteordning, som kan erstatte den tradisjonelle papppalleboksen. Vi jobber også for å få flere kunder over på denne løsningen. • Optimalisere eskene vi pakker og frakter våre produkter i, for maksimal utnyttelse (frakte minst mulig luft) • Fokus på riktig kildesortering • Medlem av Grønt Punkt • Redusere bruken av papir ved å innføre bruk av nettbrett i lager og produksjon • Fokus på å skaffe mer ingredienser som er produsert bærekraftig, f.eks. krav til at palmeolje er RSPO • Redusere energi- og vannforbruk samt CO2-utslipp • Optimalisering av transportruter • Målsetting om å redusere våre egne karbonfotavtrykk • Fokus på godt arbeidsmiljø og sikkerhet • Sikre trygg mat gjennom hele verdikjeden • Være forberedt på å håndtere nye risikoforhold

DEBIO REVISJON I september hadde ABC den årlige Debio-revisjonen. Vi har for tiden fire ulike leverandører som tilbyr oss de økologiske produktene vi trenger. Alle leverandørene har en økologisk sertifisering som er gjeldende for det aktuelle produksjonslandet. I tillegg til å importere økologiske krydder, startkulturer og tilsetningsstoffer, har vi godkjenning til å produsere kundespesifikke økologiske blandinger. Under revisjonen fikk vi ingen avvik, og vi hadde heller ikke avvik i massebalansen. Salget av de økologiske produktene har vært stabilt de siste årene, men vi håper selvsagt at flere velger å produsere økologiske matvarer.

OPPGRADERING TIL FSSC 22000 VERSJON 4.0 ABC hadde i juni en FSSC 22000-revisjon med oppgradering til versjon 4.0. Vi fikk kun to mindre avvik og begge er lukket. Vi hadde blant annet valgt matsvindel som en av fokusområdene, og fikk gode tilbakemeldinger på vår forebygging av dette. Nytt sertifikat for ny versjon er underveis fra vårt sertifiseringsorgan DNVGL.

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

23

Grove vafler med masse havregryn, et godt alternativ til brødskiven.

Førstehjelpskurs og bruk av hjertestarter.

HMS-UKE I ABC I hele uke 42 hadde ABC temauke om HMS med ulike relaterte aktiviteter. Det langsiktige målet er å styrke HMS-kulturen i bedriften og på den måten forebygge sykdom, skader og ulykker. Hovedfokuset denne uken lå på hva HMS egentlig betyr. Alle fikk blant annet i oppgave å skrive sin personlige mening om betydningen av HMS på en plakat i kantinen. Denne bevisstgjøringen har vært positiv for mange. Vi har også hatt et førstehjelpskurs med opplæring i hjerte-lungeredning og bruk av hjertestarter. Vi har fått tips om ergonomisk riktige arbeidsstillinger, samt en pauseøkt midt på dagen med tøyeøvelser for nakke, rygg og armer. Mange har deltatt på de ulike aktivitetene og det har skapt en god stemning i bedriften. Det har i tillegg vært fokus på en sunnere kantine, hvor man kunne velge seg et sunnere alternativ.


VI MØTER DEG PÅ MESSA! 4.–9. mai 2019 Frankfurt

IFFA – KJØTTBRANSJENS SAMLINGSPUNKT IFFA-messen i Frankfurt er en begivenhet for hele den europeiske kjøttbransjen. Her får man et solid faglig påfyll og inspirasjon til å utvikle nye produkter når man kommer hjem. ABC er selvfølgelig tilstede!

ABC COMPENDIET | 02 – 2018

Profile for Screenpartner AS

ABC Compendiet Høst/Vinter 2018  

Et kundemagasin fra Arne B. Corneliussen AS

ABC Compendiet Høst/Vinter 2018  

Et kundemagasin fra Arne B. Corneliussen AS