ABC Compendiet Høst/Vinter 2020

Page 1

ET KUNDEMAGASIN FRA ARNE B. CORNELIUSSEN AS

KORONASITUASJONEN

Alt blir bra! Et tilbakeblikk på messen

NM i kjøttprodukter Se vinnerne!

HØST/VINTER 2020


FOTO: Per Kristian Lie Løwe

ABC er totalleverandør til kjøtt-, fisk- og næringsmiddelindustrien med hovedvekt på natur- og kunsttarmer, hjelpeog tilsetningsstoffer, emballasje samt krydder og smaksstoffer.

ROAR FURUHAUG Adm. direktør

Kjære leser! Alt blir bra, og det er godt å se at bransjen er tilpasningsdyktig under pandemien som pågår. Mange av ABCs kunder har snudd seg rundt og vært kreative for å få i gang salget igjen etter at covid-19 traff oss i midten av mars, og bransjen i sum virker å klare seg godt – selv om det er unntak. Stor takk til alle som bidrar til å holde covid-19 smittetallene nede. Dere gjør en fantastisk jobb! I skrivende stund er vi som holder til i Oslo, pålagt hjemmekontor. Gode smittevernstiltak er viktige for å opprettholde kritiske funksjoner. Hos ABC er disse funksjonene lager, produksjon, innkjøp og ordre. Vi må verne ekstra om disse for å opprettholde den gode servicegraden som ABC er kjent for.

UTGIVER: Arne B. Corneliussen AS

dette kan du lese mer om i magasinet. Du kan også lese om Kiel-turen i regi av Norsk Kjøtthandel og om messen på Lillestrøm som vi så vidt rakk å gjennomføre før covid-19 slo til for fullt. En presentasjon av nyheter til neste års grillsesong hører også med, selv om vi gleder oss til jul og håper det blir nok ribbe til alle. Kåringsarrangementet for NM i kjøttprodukter ble som mye annet, annerledes i år. Undertegnede hadde sett frem til å treffe bransjekollegaer, men dette får nå vente. Honnør til KLF som har stått på og fikk annonsert vinnerne via livestreaming. Les mer i magasinet. Jeg håper du hygger deg med magasinet vårt. Ta vare på hverandre og bidra til at smitten synker og norsk økonomi øker!

Kvalitet og trygghet har vært viktig for ABC siden 1949, og vi er stolte av å ha oppnådd BRC grad A ved første forsøk,

I REDAKSJONEN: Nina Mossin ADRESSE: Kabelgaten 37, Postboks 424 Økern, 0513 Oslo TELEFON: +47 22 88 46 00 INTERNETT: www.abcorneliussen.no LIK OSS PÅ FACEBOOK: facebook.com/ABCorneliussen FORSIDEBILDE: Greger Flak, A2N Digitalbyrå DESIGN: A2N Digitalbyrå

INNHOLD NR. 1 – 2020 3 Nye medarbeidere i ABC 5 Alt blir bra!

20 Naturlige og allsidige hveteingredienser med flere fordeler

12 NM i kjøttprodukter: Pølser & spekemat

22 Siste nytt fra kvalitetsavdelingen

14 Kjøtt med god samvittighet

24 Nyheter grill 2021

16 HMS i ABC

25 Siste nytt fra emballasjeavdelingen

18 Holdbar 2020. Møteplass for bærekraft og produktutvikling

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

2


NYE MEDARBEIDERE I ABC SPØRSMÅL:

LINDY FLISVANG SALGSKONSULENT EMBALLASJE

1

Hvorfor valgte du nettopp oss som arbeidsplass? 2

Hvordan kan du gjøre en forskjell i ABC? 3

Kort om din erfaring. Hva har du gjort tidligere? 4

Hva gjør du på fritiden? Fisking, løping, golf, bøker el.

JAN ERIK ANDREASSEN PRODUKTSJEF, NATURTARM

1. Jeg takket ja til tilbudet om å jobbe i ABC av flere grunner. Etter mange år i kjøttbransjen har jeg alltid sett på ABC som et ryddig og velstrukturert firma med stor fagstolthet innenfor flere fagfelt. ABC representerer mange bra produkter som jeg ønsker å lære mer om. I tillegg til faglig påfyll i jobben hos ABC vil jeg også utfordre meg selv

1. Jeg takket ja til tilbudet fra ABC på grunnlag av at ABC er et velrenommert selskap, som har et godt fotfeste i bransjen, og har et bredt spekter av produkter av høy kvalitet. Her får jeg være i konstant utvikling og ingen dag er lik. Akkurat som jeg liker det. Sist, men ikke minst, er jeg omgitt av flotte, kunnskapsrike kollegaer med faglig tyngde, som jeg kan lære utrolig mye av.

3. Jeg er utdannet kokk med erfaring fra både restaurant- og kantinesegmentet. De siste årene har jeg jobbet som kabinsjef i Norwegian, salgskonsulent i Bama storkjøkken, og kommer rett fra eSmiley, der jeg jobbet som salgskonsulent for deres digitale HACCP- og foodwaste system.

2. Jeg håper jeg kan spre litt glede og engasjement blant kollegaer og kunder. Jeg våger å tenke nytt og større, så håper å kunne bidra med å ta ABC til nye høyder, men viktigst av alt, møte og dekke kundenes behov.

4. Er nok litt yrkesskadet som kokk, så kommer ikke bort i fra min lidenskap for mat og vin, samt å reise til bortgjemte perler. Ellers går det i trening, boksing, venner og turer med min firbente venn Millie.

i nye situasjoner overfor kunder i flere spennende bedrifter. Og følgelig bli bedre kjent med flere bedrifter i bransjen.

ansatte med utfordringer og tilpasninger. Etter nesten 36 år i firmaet sluttet jeg som produksjonssjef og startet opp hos Ask Brygghus. Der hadde jeg ansvaret for produksjonen og deltok selv i alle produksjonsledd.

2. Jeg tror selv at jeg kan tilføre noe nytt hos ulike kunder ved at jeg har mange års erfaring fra industriell pølseproduksjon. Ser på meg selv som nysgjerrig på tekniske løsninger, som forbedrer prosesser og produksjoner. Regner ikke med at erfaringen min kan videreføres direkte, men at det kan være en fordel å ha kjennskap til ulike utfordringer og muligheter i produksjonssituasjoner. 3. Jeg startet i sommerjobb hos Leiv Vidar pølsemakeri i 1982 og har etter den tid vært med på en spennende reise hos pølsemakeren på Hønefoss. Fra å være et tradisjonelt pølsemakeri til å bli en industribedrift med over 120

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

3

4. På fritiden er jeg ganske allsidig. Hus og hytte tar sin tid, familie skal pleies og hund som skal trenes og luftes. Jeg liker godt å være på tur, gjerne med våpen eller fiskestang, men er også ganske god på å gjøre ingenting. Min siste hobby er birøkt. Bestemte meg for å lære hvordan bisamfunnet er bygget opp og fungerer, så jeg gikk på nybegynnerkurs i 2019 og har nå 4 kuber hvor det summer godt. Spennende å slynge egen honning produsert på egen gård.


3. Etter jeg var ferdig med bachelorutdanning som næringsmiddelteknolog ved Vietnam National University of Technology i 2010, begynte jeg i Ajinomoto Co., som utviklingsspesialist i 3 år. Takket være det har jeg fått med meg erfaring innen både produktutvikling, HMS og kvalitetssystem.

THUAN ANH THU HUA KVALITETSMEDARBEIDER

1. Jeg hadde mulighet til å bli kjent med ABCs arbeidsmiljø i 2017 og dermed vet jeg at ABCs ledelse tar kvalitet og mattrygghet på alvor. Jeg kan ta opp forbedringsforslag og ledelsen hører og tilrettelegger for det. Ved bygging av kvalitetssystem, kan jeg bidra til å produsere trygg og sunn mat til befolkningen. Det motiverer meg til å gå til jobben hver dag. Dessuten liker jeg ABCs hyggelige arbeidsmiljø. 2. Jeg tror at nye øyne og nye tanker foran en utfordring kan hjelpe til å finne løsning og jeg kan kanskje tilby ulike forbedringsforslag for ABC.

For å utvide kunnskap og forbedre internasjonal erfaring, søkte jeg og fikk et fullstendig Erasmusstipend for masterkurs i mat og emballasjeinnovasjon. I løpet av denne perioden deltok/ledet jeg 5 prosjekter i samarbeid med internasjonale selskaper som Tetra Pak, Oatly, Danone. Jeg har også praksis fra Animalia og Orkla Health, og det var veldig bra å lære andre områder som kjøttindustri og forskning om helse. 4. Jeg liker å ringe familien og vennene mine, gå tur hver dag og ser romantisk film/komedie i helgene. I ferien reiser jeg gjerne til nye steder hvor jeg kan bli kjent med ny kultur, mennesker og matopplevelser.

LAGERMEDARBEIDER

1. Jag har jobbet på lager i några år og ABC hade utfordringer som jag ikke arbetat med tidigare. Så tyckte det verkade spännande.

3. Jag har jobbat i barnehage 1 år, olika lager som – BAMA, Løvenskiold, Engelschiøn Marwell Hauge, med flera.

1. Det er litt todelt. Jeg fikk en oppfordring om å søke på jobben og i tillegg ønsket jeg meg en ny jobb. Så da jeg ble gjort oppmerksom på muligheten, tok jeg den. Jeg har vært hos ABC i forbindelse med implementeringen av vårt nye ERP-system, og gjort meg noen erfaringer med bedriften og noen av de ansatte. Men jeg er også 2. generasjon ABC i min familie, så jeg har hørt mye om bedriften over mange år, noe som også gjorde valget enklere. 2. Jeg har mye å bidra med i den daglige driften, for jeg har god kunnskap i bruk og utnyttelse av ERP-systemet, hvor jeg ser at min erfaring også kan være nyttig i ABC.

AMANDA JOLIN

2. Har bra arbetsmoral och tror jag kan bidra med bra jobb och trygghet i mina kollegor.

STÅLE DUVALD LAGERSJEF

4. Jag spelar 1. div fotboll i Grei Kvinne Elite. Umgås med vänner, gymmar och läser när jag finner tid til det.

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

4

3. Erfaring: 7 år hos Idun – 4 år med eget transportselskap – 2 år som daglig leder på Iglo Logistikksenter (My Bakery i dag) – 16 år i Bakers. 4. Fritiden går med til å gå på trening med barn, jobbing på eget hus og hage, og ikke minst turer med bobil kjøpt nå i høst.


FOTO: iStockphoto

Alt blir bra! Eller gjør det egentlig det? Igjen domineres nyhetsbildet av unntakstilstander, portforbud og ikke minst utålmodige mennesker som helst vil tilbake til normalen så fort som mulig. Orker vi virkelig enda en runde? Ja, det gjør vi. Vi mennesker har nemlig en unik evne til å tilpasse oss, og som Darwin sier: «Det er ikke den sterkeste, ei heller den smarteste, som vinner. Det er den som er mest tilpasningsdyktig, som til slutt står seirende». TEKST: Thomas Langseth

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

5


FOTO: iStockphoto

Det er snart ett år siden de første meldingene om covid-19 dukket opp i norske medier. Det hele startet med noen små drypp – en og annen nyhetssak her, en kort artikkel der. Viruset hadde ingenting med oss å gjøre, i hvert fall ikke før det dukket opp i Italia, hvor smitten spredte seg så altfor raskt. Fargerike regnbuer og teksten Andrà tutto bene (Norsk: Alt blir bra) dukket opp i barneromsvinduer og på skolebygninger og minnet oss alle på noe svært, svært viktig: Vi må ikke gi opp. Vi må kjempe videre, og vi må huske at selv om det er tøft nå, kommer det til å gå over. HVA SKJER I NORGE?

«Da verden forstod alvoret og omfanget av covid-19, slo panikken ut i de aller fleste industrier og økonomier.»

Da verden forstod alvoret og omfanget av covid-19, slo panikken ut i de aller fleste industrier og økonomier. Selv om smittetallet fortsatt er økende og det er mange inngripende retningslinjer å forholde seg til, har vi i Norge klart oss relativt bra. Store deler av næringslivet har stabilisert seg, og arbeidsledigheten er på vei ned. Men har vi lært noe? Jobber vi på en annen måte? Hvordan har pandemien egentlig påvirket oss? ABC Compendiet har tatt pulsen på bransjen for å finne ut av nettopp dette. Vi har snakket med kunder, leverandører og samarbeidspartnere både i Norge og utlandet og spurt dem om hvordan de forholder seg til smittevern, urolige markeder og de mange nye måtene å jobbe sammen på.

EN NEDSTENGNING PREGET AV USIKKERHET OG STORE OMVELTNINGER

Da pandemien slo inn over landet i mars, måtte de aller fleste bedrifter kaste seg rundt, tenke nytt og ikke minst forsøke å navigere i ukjent terreng. Flere av våre kunder og samarbeidspartnere beskriver denne perioden som krevende og usikker, men heldigvis ikke blottet for lyspunkter. – I starten følte vi på mye usikkerhet. Vi er jo en veldig liten bedrift og er derfor sårbare, forteller Brit Selebø, daglig leder i Metervare AS, et lite pølsemakeri på Sinsen i Oslo. Her lages det pølser, pålegg, sauser og ulike dipper med stor lidenskap og høy kvalitet. Selebø forteller at de ganske raskt opplevde en stor nedgang i salg til restauranter og hoteller, og at dette førte til mange søvnløse netter. Heldigvis fikk de etter hvert innpass i flere butikkjeder og klarte dermed å hente inn det tapte.

God stemning i produksjonslokalene til Metervare AS.

En annen som også beskriver denne perioden som usikker, og ikke minst overveldende, er Anja von

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

6


FOTO: Toma Mat

covid-19 Fristende produkter fra Toma Mat AS, produsent av pålegg og bacon for dagligvaresegmentet.

Tangen-Jordan, kvalitetssjef i ABC. Likevel klarte både hun og kollegene å handle raskt og var tidlig ute med hygienerutiner og andre viktige tiltak. – Allerede den første uken i mars fikk vi samlet beredskapsgruppen og diskutert hvordan pandemien mest sannsynlig ville påvirke ABC. Blant annet utarbeidet vi en beredskapsplan for å sikre drift og produksjon, dersom nøkkelpersonell skulle bli syke. VIKTIG MED SMITTEVERNTILTAK – OG IKKE MINST Å IVARETA DE ANSATTE

Utbrudd på arbeidsplassen kan få store konsekvenser, både for virksomhetene og deres ansatte. For ABCs kunder og samarbeidspartnere var det derfor viktig å komme raskt i gang med å sikre et trygt arbeidsmiljø med trygge fasiliteter. Dette gjorde de blant annet ved å innføre gode og solide hygienerutiner.

– Vi kastet oss rundt og fikk utviklet et hygienekurs i samarbeid med Aquatiq Sense. Dette ble raskt lagt ut på den digitale læringsplattformen vår og distribuert til alle ansatte. På den måten har de alltid tilgang på gjeldende retningslinjer og gode råd i forbindelse med smittevern, sier Rune Slaatten, forhandlings- og innkjøpssjef i Norsk Kjøtthandel. I tillegg til gode smitteverntiltak og rutiner forteller flere at det var viktig for dem å ivareta de ansatte i prosessen, blant annet gjennom kunnskapsdeling og god kommunikasjon. – Vi har fra dag én vært opptatt av å informere og oppdatere alle ansatte om gjeldende lover og regler, sier Rolf Magne Strømme, daglig leder i Toma Mat AS, produsent av pålegg og bacon for dagligvaresegmentet. – I tillegg passer vi

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

7

Koronavirussykdommen (covid-19) er en smittsom sykdom forårsaket av det nylig identifiserte koronaviruset. De fleste som rammes av covid-19, opplever milde til moderate symptomer og blir friske uten behov for spesialbehandling. På verdensbasis er det nå 42 761 230 personer som er registrert smittet. 1 151 225 personer er døde grunnet Covid-19. 28,8 mill er friskmeldt.

(Kilde: Wikipedia, 25. oktober 2020)


FOTO: iStockphoto

Covid-19 utbrudd på arbeidsplassen kan få store konsekvenser, både for virksomhetene og deres ansatte. Et viktig tiltak var å innføre gode og solide hygienerutiner for å sikre et trygt arbeidsmiljø.

på at alle ansatte er godt spredt i kantinen, samtidig som dører og annen infrastruktur vaskes jevnlig.

de gjør. Men hva skal til for å lykkes i en såpass vanskelig tid? Rune Slaatten i Norsk Kjøtthandel er overbevist om at det handler om dyktige ansatte, med stor vilje til å tilpasse seg.

Hos Metervare AS hadde de allerede på plass svært strenge tiltak og hygienerutiner. Daglig leder Brit Selebø forteller at de, i tillegg til eksisterende rutiner, sørget for tydelige soner i produksjonslokalet og god avstand mellom hvert team.

– Kjøttbransjen har utrolig mange flinke folk, og vi har over tid vist at vi er svært tilpasningsdyktige. Bransjen vil komme styrket ut på den andre siden av denne pandemien – det er jeg overbevist om, sier han.

– Gjennom gode rutiner og en stor evne til å tilpasse oss, fikk vi relativt raskt normale tilstander på arbeidsplassen. Eller i hvert fall føltes det slik, forteller hun.

Kenneth Brun, kundeservicemedarbeider i ABC, forteller også at kollegene virkelig har imponert: – Alle sammen har blitt helt rå på hygiene, og ikke minst på digitale plattformer. Vi har i tillegg funnet ut at hjemmekontor fungerer smertefritt, i hvert fall for de aller fleste, og at man kan være vel så effektive derfra.

RÅFLINKE ANSATTE FÅR SELSKAPENE HELSKINNET GJENNOM PANDEMIEN

Den pågående pandemien har krevd og vil fortsette å kreve mye av oss. Samarbeid og viljestyrke er avgjørende, og både ledere, ansatte, samarbeidspartnere og kunder må bidra – noe

Administrerende direktør i ABC, Roar Furuhaug, er enig i at det hovedsakelig er de ansatte som skal

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

8


Dariusz Rutkowski iTruNet Group, et anerkjent og innovativt selskap innen produksjon av elastisk nett og hyssing, forteller om en overveldende omveltning i arbeidsrutinene.

«Vår første reaksjon var å sikre at arbeidsplassen oppfylte myndighetenes retningslinjer.»

ha æren for at selskapet har klart seg såpass godt gjennom pandemien. – Jeg tror at kundene ser på ABC som en «trygg havn» når det er stormfulle tider. De vet at de kan stole på hver eneste ansatt, hvert eneste ledd, og at vi gjør alt i vår makt for å opprettholde servicegraden til alle kunder, samtidig som vi leverer høy kvalitet og trygge produkter, sier han.

– Vår første reaksjon var å sikre at arbeidsplassen oppfylte myndighetenes retningslinjer. Som en BRC-godkjent produsent hadde vi allerede strenge rengjøringsprosedyrer på plass. Neste skritt var å komme i dialog med kunder og samarbeidspartnere for å sikre et godt og trygt samarbeid gjennom krisen, sier han.

STOR OPTIMISME OG TAKKNEMLIGHET BLANT UTENLANDSKE PARTNERE

Det er selvfølgelig ikke bare våre norske samarbeidspartnere, men også de utenlandske, som har hatt en tøff tid. Dariusz Rutkowski i TruNet Group, et anerkjent og innovativt selskap innen produksjon av elastiske nett og hyssing, forteller om en overveldende omveltning i arbeidsrutinene.

Han snakker videre om hvordan de ansatte hele veien har klart å tilpasse seg, og at dette har vært helt avgjørende for selskapets håndtering av pandemien.

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

9


FOTO: Viscofan

«Jeg vil si takk til alle bransjemedlemmene våre. Takk for at alle yter sitt beste for å overvinne denne situasjonen. Kollegaene våre over hele verden har vist at man, midt i en krise, klarer å se utover egne behov og delta i initiativer for å støtte lokale frivillige organisasjoner.»

– Ved hjelp av en fleksibel tilnærming har vi klart å gjøre endringer raskt, tilpasse oss de stadig skriftende retningslinjene og ikke minst kundenes krav. Svært ofte leter man etter løsninger basert på tidligere erfaring, men dette er en ny og vanskelig situasjon for oss alle, og vi må derfor være med på dugnaden, lære raskt og tilpasse oss nye endringer. Rutkowski legger til at han, til tross for utfordringene, er optimistisk. – Mange organisasjoner vil oppleve pandemiens innflytelse på forskjellige måter, men jeg håper det bare vil være for en kort periode. Jeg er veldig optimistisk og tror at det vi nå går igjennom, vil gjøre oss mye sterkere i fremtiden. Leire Ancín i Viscofan, et verdensledende selskap innen produksjon og distribusjon av kunsttarmer til næringsmiddelindustrien, forteller hvordan de benyttet førstehåndskunnskap som de har opparbeidet seg gjennom selskapets tilstedeværelse i Kina. – Denne utrolig verdifulle kunnskapen hjalp oss med å utarbeide protokoller, opprette komiteer for krisehåndtering samt dele informasjon mellom alle datterselskapene våre, sier hun. Hun forteller også at selskapets ansatte har opptrådt svært profesjonelt i en krevende tid. – Vi har vært vitne til hvordan denne krisen har økt den globale etterspørselen etter kunsttarm,

Leire Ancín i Viscofan er mektig imponert over hvordan alle ansatte i selskapet har håndtert pandemien.

spesielt til pølser, og dette har ført til en høyere produksjonstakt på fabrikkene våre, med påfølgende press på de ansatte. Til tross for store omveltninger, inngripende retningslinjer og nye utfordringer har de håndtert alt på en profesjonell og imponerende måte. Ancín sier at hun, til tross for krise og kaos, føler seg veldig takknemlig. – Jeg vil si takk til alle bransjemedlemmene våre. Takk for at alle yter sitt beste for å overvinne denne situasjonen. Kollegaene våre over hele verden har vist at man, midt i en krise, klarer å se utover egne behov og delta i initiativer for å støtte lokale frivillige organisasjoner. HVA OM DET HELE GÅR BRA?

Gjennom det mørke teppet av utfordringer, usikkerhet og tunge tak skinner en optimisme og et håp. De fleste av våre ansatte, leverandører, samarbeidspartnere og kunder ser lyst på fremtiden og er overbevist om at vi vil komme styrket ut av krisen. – Når dette er over, vil det være godt å tenke tilbake og vite at man har bidratt med sitt. Før eller siden vil det komme en vaksine som setter en stopper for dette viruset, og da kan vi endelig dele

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

10


FOTO: iStockphoto

«Før eller siden vil det komme en vaksine som setter en stopper for dette viruset, og da kan vi endelig dele ut etterlengtede bamseklemmer.»

TAKK TIL ALLE SOM HAR MEDVIRKET TIL DENNE ARTIKKELEN: METERVARE AS BRIT SELEBØ DAGLIG LEDER

Det er viktig å stå sammen og samarbeide selv om vi nå møtes på en litt annen måte.

TOMA MAT AS ROLF MAGNE STRØMME DAGLIG LEDER

ut etterlengtede bamseklemmer, sier Kenneth Brun, kundeservicemedarbeider i ABC. Brit Selebø i Metervare AS ser også lyst på fremtiden. Hun har klokkertro på at når noen dører lukkes, er det andre som åpnes, og bruker derfor denne perioden til å se etter nye muligheter for selskapet. En som sier seg enig i dette, er administrerende direktør i ABC, Roar Furuhaug. Han trekker spesielt frem hvor mye bedre de alle har blitt til å kommunisere med hverandre. – Kommunikasjon med både kollegaer, kunder og leverandører må ikke undervurderes! Det er viktig å stå sammen og samarbeide for å komme best mulig ut av situasjonen. Jeg skulle gjerne

hatt en krystallkule for å se hvordan den nye «normalsituasjonen» blir fremover, men foreløpig må vi foreta en kvalifisert gjetning og tilpasse driften vår ut ifra dette – forhåpentligvis fortsetter suksessen, sier han. For ja, som produktsjef i ABC, Ola Stuberg, sa til oss: Hva om det går bra? Hva om vi alle kommer styrket ut av dette? Hva om pandemien ikke bare tar, men også gir oss ny innsikt og økt kunnskap – ikke bare om bedriftene våre, men også om oss selv som mennesker og medmennesker. Da blir i så fall alt innmari bra, hvis ikke enda bedre, når vi til slutt kommer ut på den andre siden av pandemien.

NORSK KJØTTHANDEL AS RUNE SLAATTEN FORHANDLINGS- OG INNKJØPSSJEF

VISCOFAN LEIRE ANCÍN SALES AREA MANAGER

TRUNET GROUP DARIUSZ RUTKOWSKI EXPORT SALES MANAGER

ARNE B. CORNELIUSSEN AS

ROAR FURUHAUG ADMINISTRERENDE DIREKTØR OLA STUBERG PRODUKTSJEF

ANJA VON TANGEN-JORDAN KVALITETSSJEF KENNETH BRUN KUNDESERVICEMEDARBEIDER

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

11


NM I KJØTTPRODUKTER

Pølser & spekemat Etter at NM i kjøttprodukter (grill og spekemat) denne våren måtte utgå på grunn av covid-19 situasjonen, ble det klart for å arrangere et begrenset NM i kjøttprodukter denne høsten - med vekt på spekemat og pølser. Det var 320 produkter som var sendt inn til konkurransen og dommerne luktet og smakte seg frem til årets vinnerprodukter. To av årets dommere er ABC’ere vi er stolte av, nemlig Ola Stuberg og Tom Emil Høydahl.

Etter mange år i dommerkollegiet synes jeg det fremdeles er like morsomt. Det er nok ganske unikt og særnorsk at et kobbel av konkurrenter (som mange av oss er til daglig), sitter sammen og samarbeider slik over flere dager. Vi samarbeider godt, er stort sett enige og gir tilbakemeldinger til konkurransedeltakerne. Vi får inn svært mange gode kjøttprodukter. Jeg antar at snittkarakterene blir høyere og høyere for hvert år. Noen blir hedret med titler og medaljer, og alle får tilbakemeldinger som forhåpentligvis kan brukes til å lage enda bedre produkter.

I år var et veldig annerledes NM, men samtidig ble det gjennomført i klassisk stil der det er produktene som er i fokus. Jeg opplevde et høyt nivå hos produsentene og smakte mye godt.»

– Ola Stuberg

– Tom Emil Høydahl

I år ble kåringsarrangementet arrangert den 29. oktober på Sentralen i Oslo. Det ble et annerledes og nedskalert arrangement på grunn av korona, men like fullt et spennende og innholdsrikt program, dog for tom sal. Årets konferansier og artist, Marit Strømøy, ledet oss gjennom dagen med sikker hånd og det hele ble streamet, slik at alle som ville se, fikk sett det direkte.

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

12


2020

2020

Årets

NORGESMESTRE I KJØTTPRODUKTER 2020 PØLSER TRADISJONELLE: Grillpølse, Wienerpølse Coop wienerpølse - Fatland Sandefjord AS SNADDERPØLSER: Snadderpølse røkt, Snadderpølse urøkt, Snadderpølse m/ost Ost og chilipølse - Strøm-Larsen AS SPEKEKJØTT: Fenalår, Spekeskinke, Spekekjøtt oppskåret, Spekekjøtt spesial Gilde Tronfjell Spekeskinke hel/bit - Nortura SA SPEKEPØLSE: Salami, Fårepølse, Krydret spekepølse, Spekemør/-morr, Spekepølse spesial Straumpølse - Inderøy Slakteri AS

Årets konferansier og artist, Marit Strømøy og vår egen Asbjørn, som holdt foredrag og delte ut priser.

Ekstrapremie fra ABC

SPESIALPRISER

Også i år vil ABC gi fire av norgesmesterne en ekstra påskjønnelse, i form av en faglig inspirasjonstur med alle kostnader dekket.

ØKOLOGISK: Hockey - Ask Gård Foredling

DE GLADE VINNERNE ER:

SKOLEMESTERSKAP I PØLSE: Tromsøpølser, Ishavsbyen vgs, Tromsø

Fatland Sandefjord AS Strøm-Larsen AS

Nortura SA Inderøy Slakteri AS

MATMERKPRISEN: Ask Gård Foredling

Vi gratulerer alle norgesmestre, gull-, sølv-, og bronsevinnere.

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

13


KJØTT MED GOD SAMVITTIGHET I februar var ca. 180 personer tilknyttet Norsk Kjøtthandel og KLF på Kiel-tur. Dette var den 8. turen i rekken og årets tema var «kjøtt med god samvittighet». TEKST: Ola Stuberg

Konferansen startet før avgang fra Oslo, med gode foredragsholdere, som ga oss bransjenyttig informasjon. Statsråd Bollestad var forhindret, men hennes sekretær Widar Skogan tok stafettpinnen og åpnet ballet. Hans foredrag omhandlet kampen mot matsvinn, god mat i alle livets faser og måltidsglede. Den tidligere melk- og sauebonden har god kunnskap om kjøttbransjen og de utfordringer som finnes. Han ga oss et godt innblikk i hvordan politikere og regjeringen ser på utfordringene. Joachim Lund er Aftenpostens matkommentator. Han brukes ofte i debatter om landbruk og mat. Gode refleksjoner sett fra avisredaksjonens ståsted. Siv Skard fra NHH presenterte det siste av forskning rundt forbrukeradferd knyttet til mat og spesielt kjøtt. Vår gamle kollega Trond Morten Helgesen er nå kategorisjef i Rema 1000, sammen med innovasjonssjef i Kolonihagen Arnt Ove D. Englund, fortalte og inspirerte de oss om deres samarbeid, den bevisste forbruker og fremtidens lavpris. Økologisk kjøtt er absolutt en faktor å ta hensyn til. Kjell Stokbakken fra Norsk Kylling presenterte deres nye fabrikk som er under oppføring i Orkland kommune. Dette er nok en investering som skal gi avkastning. Integrert i planene er miljø, dyrevelferd og effektivitet. Sigurd Mølstre anbefalte forsamlingen å jobbe smartere og kanskje mer sakte? Lean er innført i Toma Mat og det gir gode resultater.

Anne Zondag og Rebekka Helén Kristiansen fra Matprat hadde miljø, matsvinn, bærekraft, mat, moral og samvittighet som tema. Hanne Larsen hadde emballering og plastreduksjon på sin agenda. Her kreves kunnskap og den finnes absolutt å få tak i på Nofima. Jan Bruborg fra Tommen Gram snakket om fremtidens krav og trender hva angår emballasjeløsninger. Karianne S. Henriksen er ernæringseksperten på Animalia. Kjøtt er en næringsbombe det absolutt ikke noen skam å spise! Gode argumenter å ta med i alle diskusjoner om kosthold. Vår egen

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

14


salgs- og markedssjef Anders Holm har rik bakgrunn fra dagligvarebransjen. Spørsmålet er - hva er innovasjon? Hva kan konsekvensen være om du ikke er innovativ? Fredag ble av de fleste benyttet til en liten landkjenning. Heldigvis er nokså mange godt kjent i Kiel. Etter avgang fra Kiel og påfølgende lunsj, var det duket for en nyhet; alle Kjøtthandelens leverandører hadde rigget stands på konferansedekket. Her ble det presentert hva de enkelte kan bidra med. Mye god innsikt, kunnskap, kompetanse og løsninger. Noe å snakke om, noe å smake på og i det hele tatt innspill til god samvittighet, lite kjøttskam å se der.

Rune Slaatten, Norsk Kjøtthandel og Anders Holm, ABC.

Innlagt i denne bolken var også en stor debatt som omhandlet turens tema. Flammende innlegg fra bla. Hellstrøm, Slagsvold Vedum, Stoltenberg, Statsminister Erna og mange flere. Praktisk og langt billigere enn fergebilletter til alle disse var det at komiker Rune Andersen selvsagt imiterte de alle. Stormende jubel og stor suksess! Minst like viktig er mingletiden innimellom – og på kveldstid. Vi spiste godt, samtalene mellom turdeltakerne gikk lett, noen danset og sang. Kort oppsummert er dette arrangementet et av bransjens absolutte høydepunkter. Jeg er helt sikker på at de aller fleste allerede har ryddet plass til neste tur om 2 år. Stor aktivitet ved ABCs stand på konferansedekket.

Tusen takk for turen. Gleder meg til neste gang!

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

15


FOTO: MatPrat

RIBBEMANGEL – tollen på importert svinekjøtt senkes

HMS I ABC

I oktober senkes tollen på svinekjøtt ettersom koronapandemien har bidratt til større etterspørsel på juleribbe.

I forbindelse med covid-19 har ABC iverksatt mange tiltak for å beskytte ansatte, og samtidig opprettholde vanlig drift, for å sikre maksimal leveringsgrad til våre kunder.

Stengte grenser og redusert grensehandel har ført til økt salg av norsk svinekjøtt. Derfor setter Landbruksdirektoratet ned tollsatsen på import av svinekjøtt. – Forbruket av svinekjøtt er større enn produksjonen. Situasjonen begrunnes med koronatiltakene som blant annet påvirker grensehandelen, skriver seksjonssjef for import i Landbruksdirektoratet i en epost til avisen.

HMS er tatt på alvor og vi har faste beredskapsmøter for å vurdere tiltak, planlegge og informere. ABC følger kontinuerlig med på myndighetenes tiltak og råd for å begrense spredning av koronaviruset. Vi opprettholder god avstand mellom ansatte, god håndhygiene og hjemmekontor der det er mulig. I tillegg kartlegger vi og tar ekstra rengjøring på berøringspunkter og tilbyr munnbind og desinfeksjonsmidler ved reising med kollektivt eller kundebesøk. ABCansatte får også tilbud om influensavaksine, som et forebyggende tiltak.

Det er første gang på fem år at tollen settes ned på svin, og kuttet gjelder fra 13. oktober til 9. november. Tollsatsen er redusert fra 64,96 kroner til 43 kroner per kilo. (NTB)

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

16


I uke 39 gjennomførte vi HMS-uke i ABC. På grunn av koronasmittetiltak ble mange foredrag holdt via Teams, som bla. helseforsikring, sikker syklist og ergonomi på hjemmekontoret. I tillegg klarte vi å utføre noen fysiske kurs, som vi vurderte var viktig for ABCs ansatte, førstehjelpskurs og HMS-risiko og avviksrapportering, der smittetiltak selvfølgelig ble ivaretatt.

20 H M S - U K E N 20

Hovedtema for HMS-uken i år er introduksjon av HMS dialog, som vi har som et HMS-mål neste år. Vi har også hatt skrittkonkurranse og sunne innslag i form av smoothie, grønnsaks- og fruktbeger, med håp om at det motiverer folk til å ta vare på sin egen helse.

Førstehjelpskurs.

HMS-DIALOG Hva er det? HMS-dialog er en planlagt samtale om HMS mellom en leder og en ansatt (eller mellom ansatte).

Hensikt: Økt fokus på HMS Fokus på holdninger og atferd Forbedre arbeidsmiljø, klima og etablere en HMS-kultur Hjelpe å lukke hullet mellom «arbeid som beskrevet» og «arbeid som utført».

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

17


MØTEPLASS FOR BÆREKRAFT OG PRODUKTUTVIKLING Holdbarmessen 2020 ble arrangert på Norges Varemesse i tiden 3.-5. mars, altså få dager før hele Norge stengte ned. Koronaepidemien var i startfasen her i Norge og vi vurderte hele veien både deltagelse og hvilke tiltak vi måtte sette inn for å ivareta hygienereglene, som på den tiden var ganske diffuse.

Første dagen var det noe mindre besøk enn forventet, men de neste dagene ble bedre og vi er fornøyde med messen også i år. Vi hadde mange spennende møter med nåværende og nye kunder på vår nye stand, som vi ble veldig fornøyde med. I kjølediskene hadde vi som vanlig en mengde produkter, som besøkende kunne se og smake på. Det var selvfølgelig en tysk Weisswurst til frokost

Da dagen for første messedag opprant var vi godt forberedt med hygienetiltak på plass fra første stund.

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

18


Sier ja til vegetarpølse I slutten av oktober stemte EUparlamentet over om vegetarmat kan kalles burger eller pølse. Kjernen er om man skal ha et forbud mot å kalle vegetariske produkter navn som kobles til kjøttprodukter. Matvarer som er vegetar, skal også kunne kalles biff, pølse og burger. Det har EUparlamentet bestemt. og deretter en mengde pølser, skinker, pålegg og spekepølser. Vi fikk også vist frem ulike emballasjeløsninger.

Bønder har kjempet for forslaget om at kun produkter laget av kjøtt, skal kunne kalles burger og pølse. De hevder folk kan bli forvirret av at navn som tradisjonelt forbindes med kjøtt, brukes på vegetarprodukter. De frykter det vil skade firmaer som driver med landbruk.

Men selv om det var mye kjøtt å se i våre kjøledisker, så hadde vi også et godt utvalg vegetar- og veganprodukter, som er et utrolig spennende segment i stor vekst. Vi serverte ulike typer vegetarprodukter, som vi fikk mange gode tilbakemeldinger på.

Miljøorganisasjonene har gått imot forslaget. De mener det vil gjøre at færre velger produkter som er basert på planter.

Vi oppsummerer Holdbar 2020 som alt i alt en meget vellykket messe med mange trivelige besøk og samtaler.

(NTB)

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

19


NATURLIGE OG ALLSIDIGE HVETEINGREDIENSER MED FLERE FORDELER Loryma produserer stivelser, proteiner og funksjonelle blandinger, alt laget av den naturlige råvaren hvete. Verdens befolkning vokser, og med det behovet for sunn, men også bærekraftig produsert mat. Behovet for en økologisk balanse samt viktigheten av en hverdagslivsstil, er temaer som mer og mer dominerer forbrukernes bevissthet. Proteiner er en viktig komponent i et sunt kosthold, men miljø og etiske bekymringer betyr at det er økende etterspørsel etter vegetariske og veganske

alternativer. Den tyske leverandøren Loryma tilbyr derfor hvetebaserte råvarer som er en plantebasert proteinkilde med god biotilgjengelighet. Selskapets ingredienser forbedrer tekstur, smak og næringsverdi for mange ferdige produkter, og er ideell for vegetar og veganske kjøtterstatninger, så vel som hybridprodukter.

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

20


NÆRINGSRIKE LØSNINGER

I nesten 20 år har Loryma forsket på hvetebaserte råvarer som stivelse, blandinger og teksturer for næringsmiddelindustrien. Disse tre produktkategoriene forenkler behandlingen, forbedrer sensoriske egenskaper og kan øke proteininnholdet i ferdige produkter. Lorymas hvetestivelse brukes for eksempel til å optimalisere panering og saltlake, forbedre sprøhet og forhindre væsketap under tilberedning. Hvetebaserte funksjonelle blandinger fungerer som stabilisator- og tekstureringssystemer og kan skreddersys. Teksturerte hveteproteiner, oppnådd ved ekstruderingsteknologi, reproduserer perfekt de forskjellige strukturene av kjøtt, fisk og fjørfe. Likevel reduserer eller erstatter ikke animalsk protein næringsverdien til sluttproduktet. I stedet gir blandingen av forskjellige planteproteiner menneskekroppen en tilsvarende tilførsel av essensielle aminosyrer på en mer bærekraftig måte. De er lett å tilpasse i form og farge til spesifikke behov, og gir en autentisk munnfølelse og bitt for veganske eller vegetariske måltider. FLEKSIBILITET

De opprinnelige strukturene til proteinfraksjonene oppløses i en ekstruderingsprosess. Det endelige produktets designmuligheter, med hensyn til tekstur og stabilitet, er nesten ubegrensede. Alle slags kjøttprodukter, fra burger og pølser til kjøttkaker og fiskepinner, kan replikeres takket være en rekke forskjellige former for teksturer, som f.eks. pulver, fibre, strimler, biter eller flak. Hveteekstrudatene har både høy vannbindende kapasitet og gode konsistensgivende egenskaper. De gir også enkel håndtering, etter kort bearbeiding tilsettes de med andre ingredienser på vanlig måte. Produkter produsert på denne måten kan bli frosset i alle prosessfaser, og lagres eller selges midlertidig i denne tilstanden. For å

«Disse krydderblandingene gir rom for tradisjonelle eller moderne måltider som gjenspeiler dagens kjøttprodukttrender.»

finne den optimale løsningen for hvert produkt, støtter Loryma kunder med teknologi og analysefunksjoner. Selskapet kan tilby skreddersydde teksturer og kundespesifikke oppskrifter for å oppfylle alle krav. PIFF OPP DEN VEGANSKE LIVSSTILEN

Teksturerte hveteproteiner er nøytrale i smak og lukt. Utfordringen for veganske og vegetariske kjøtterstatninger ligger i å oppnå en autentisk smak. Kjøttets smaksegenskaper tilpasses, da den originale Umami-komponenten mangler og det kreves betydelig høyere dosering av krydder. Ulike smaker som kylling og fisk eller andre kjøttyper, blir lagt til med forskjellige smaksgivere. Disse krydderblandingene gir rom for tradisjonelle eller moderne måltider som gjenspeiler dagens kjøttprodukttrender. HVETEBASERT RÅSTOFF BÆREKRAFTIG OG MULTIFUNKSJONELL

Foruten prosessering og ernæringsmessige fordeler, støtter hvetebaserte ingredienser for kjøtterstatninger og hybridapplikasjoner også perfekt den biodynamiske likevekten. Hvete er et lokalt og bærekraftig, multifunksjonelt landbruksprodukt med et

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

21

utbytte på 99%. Ser man bort fra næringsmiddelindustrien, kan råstoffet også brukes som dyrefôr, byggemateriale og til og med som lim for bølgepapp. I matapplikasjoner optimaliserer hveteproteiner næringsverdiene, forlenger holdbarheten og hjelper dermed til å forhindre matsvinn. Hvete er tilgjengelig i Europa, og på grunn av europeisk dyrking er transportutslippene lave mens plantene binder store mengder CO2 under veksten. Matindustrien står overfor oppgaven med å bruke sin kompetanse og innovasjoner til å tilby sunne nye løsninger som responderer fleksibelt på forbrukernes behov, samtidig som de sparer ressurser og miljø.


SISTE NYTT

ANJA VON TANGEN-JORDAN

FRA KVALITETSAVDELINGEN

ABC ER BRC-SERTIFISERT! I fjor implementerte vi Orkla Food Safety Standard (en standard basert på BRC), som vi i februar oppnådde grønn kategori på. Det var derfor et riktig valg for oss å velge BRC istedenfor FSSC 22000, da vi nå skulle ha en resertifisering av sertifikatet vårt. I tillegg til tidligere sertifiseringsomfang (som har kun omfattet vår produksjon; blanding og pakking av krydder, krydderblandinger og ingredienser), har vi nå inkludert alle handelsvarene som inngår i ABC sin portefølje. Omfanget på sertifikatet er nå som følger «Blending and packing of spices/ mixes and additives. Trading of natural and artificial casings, spices, spice mixes, additives and ingredients and packaging». Dette innebærer at også handelsvaredelen i vår business, revideres årlig av DNV. Det er lagt ned betydelig arbeid både i forkant og ikke minst løpende gjennom året. Vi er veldig godt fornøyde med resultatet, spesielt i år med tanke på situasjonen som har vært under vårens koronasituasjon. Vi har også fått en god bekreftelse på hvor godt vårt kvalitetssystem fungerer og hvor godt innarbeidet rutinene

våre er. Vi har hatt et høyt fokus på å ivareta mattrygghet og kvalitet gjennom denne covid-19 pandemien. Vi har ikke gått på akkord med oss selv, og klart å gjennomføre alle prøvetakninger, rutinemessige kontroller og interne revisjoner etter oppsatt plan. Hele tiden har vi vært nøye med å opprettholde gode smitteverntiltak. Vi er glade og stolte over dette resultatet, og jobber kontinuerlig med å forbedre oss.

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

22


Covid-19 pandemiens påvirkning av mattrygghet og matsvindel Flere rapporter som er publisert de siste månedene viser at risikoen for matsvindel har økt under covid-19 pandemien. Råvaresituasjonen er kritisk mange steder og flere land er rammet av «lock down». I en artikkel fra Codex Committee on Spices and Culinary Herbs Secretariat er det gjort en risikovurdering for krydder og urter i forbindelse med covid-19. Det er viktig å ta med covid-19 i den årlige vurderingen av både sårbarhetog trusselanalysene, da trusselbildet har endret seg. Mange revisjoner er blitt utsatt eller har foregått digitalt. Dette er også kritisk. Det positive som er kommet ut av covid-19 pandemien (nevnt i rapporten fra Codex Committee) er at det har frembrakt viktigheten av mattrygghet, og at flere i matindustrien rundt om i verden nå implementerer HACCP og et styringssystem for mattrygghet. For krydderindustrien, har den nåværende krisen satt fokus på behovet for bærekraftig produksjon av krydder, sporbarhetssystemer for krydderverdikjeden og modernisering av grossistmarkeder. Mer enn noen gang er verden nå klar over behovet for å ha optimaliserte og robuste krisehåndteringsprotokoller på plass for bedre forberedelser. ABC har fulgt nøye med på råvaresituasjonen, og innkjøperne våre har vært tett på leverandørene. På grunn av «lock down» i India, har vi måttet finne alternative leverandører. Vi har vært nøye i våre valg, og benytter kun leverandører som har en GFSIsertifisering og er kjent i bransjen.

Kjøttets tilstand Kjøttets tilstand - en statusrapport for norsk kjøtt- og eggbransje ble lansert 28. oktober. Rapporten viser at det det norske kjøttforbruket holder seg stabilt.

Prisene på råvarene kan være høyere, men kvalitet og mattrygghet kommer først. India er i «lock down» og vi ser tendenser til økt bruk av plantevernmidler, vi følger nøye med på situasjonen og gjør vurderinger hele tiden. Det har vært et økt omfang i Europa av høye funn av etylenoksid i sesamfrø. Det har vært tidligere varslet om mulig økt bruk av ulovlige/lovlige plantevernmidler som følge av økte utfordringer med insekter og miljøendringer. Vi har tett dialog med våre leverandører på krydder for å forsikre oss om at de også overvåker denne situasjonen nedover i verdikjeden. ABCs kunder skal være sikre på at vi gjør det vi kan for at de skal få trygge og gode produkter.

Kilde: Eurofins og Codex Committee on Spices and Culinary Herbs (CCSCH) Secretariat

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

23

Fra 2018 til 2019 var det samlet sett en nedgang på 0,8 kg per person i forbruket av rødt kjøtt, mens forbruket av hvitt kjøtt økte med 0,6 kg per person. – Hvor mye og hva slags kjøtt vi spiser, har endret seg de siste 30 årene. Frem til begynnelsen av 2000-tallet økte forbruket av kjøtt gradvis, med en topp i 2007. Svin, storfe og småfe, som defineres som rødt kjøtt, har tradisjonelt vært husdyrene vi har spist i Norge. I 1990 var inntaket av fjørfe 2,7 kg, mens inntaket av rødt kjøtt var 35 kg. Totalt spiste vi 39,2 kg kjøtt hver i året den gangen. I dag er inntaket av rødt kjøtt 39,1 kg, mens inntaket av fjørfe har økt til 11,4 kg per person i året. Så vi spiser altså bare 4 kg mer rødt kjøtt i dag enn for 30 år siden, forteller fagsjef i Animalia, Karianne Spetaas. (Animalia)


Neste år utvider vi vårt sortiment og vi presenterer enda en kategori, ved siden av nye marinader og krydderblandinger:

Nyheter grill 2021 Kanskje litt tidlig tenker noen, men grilling er for mange blitt helårssyssel. For de fleste av oss er det mest aktuelt når solen titter frem og det er lange, lyse kvelder. Da er grillsesongen i gang for alvor, og i Norge griller vi mye – og ofte. Alt kjøtt egner seg til grilling – men ikke la oss glemme fisk, som både er godt, enkelt og sunt. Maten smaker ofte best ute i det fri og marinadene fra ABC gjør god mat enda bedre! I 2020 solgte vi et utall typer marinader som dekker mange smaksprofiler, dette er noen av våre bestselgere: 4640006505 4640006670 4640006535 4620005520 4640006620 4640006485

Dipsauser Korean roast garliq, er en dipsaus som passer like godt som tilbehør som til smaksgivning av selve kjøttet. Den har en fantastisk god smaksprofil og vil passe til asiatisk mat eller som en glaze til kjøtt, og meksikanske retter. Teryaki, er en smaksretning som passer for nordmenn. Søt soyasaus med hvitløk passer til alt av fisk og kjøttprodukter. Med tanke på OL i Japan neste år, er dette en saus som vil passe inn i mange konsepter. BBQ dip, er en rødlig dipsaus som passer til alt av svin. Det er saus som kan få spareribs til å smake enda bedre enn før. Vil du ha et insider tips fra ABC på dipsaus, så er dette sausen.

Gyros Akropolis Marinade OG OP Bärlauch Marinade OG OP 420/07 Mexico Spice Marinade OG Gyros Rhodos OG 407/62 Thai Lemon marinade OG 411/35 Western Marinade OG 411/88

American: Her har vi utviklet flere american rubs. Mediterranean: Her har vi flere bestselgere og nye på vei inn. Indisk/Asiatisk: Flere nye smaker kommer til neste år!

Vi gleder oss allerede til neste sommer! Ta kontakt med våre produktsjefer dersom du ønsker mer informasjon om vårt store sortiment.

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

24


Ta kontakt med våre produktspesialister for mer informasjon om vårt nye produkt, SOLOPAK.

Nyhet fra vår leverandør Lietpak: SOLOPAK. Flere av kundene våre og markedet for øvrig etterlyser resirkulerbare filmer, noe som har vært på markedet en stund, men som vi nå kan tilby i vårt sortiment. SOLOPAK er fleksible filmer til pakking av bl.a. kjøtt og fisk. Filmene er høybarrierefilmer og egner seg godt til både gass- og vakuumpakking.

SOLOTOP-FILM: PE-basert topp- og lokkmateriale

Dette er PE-baserte filmer med et tynt EVOH-lag for barriere. Topp- og flowpackfilmer fås i tykkelse fra 52 my og oppover, og kan sandwichtrykkes. Sveisetemperatur 140–145 °C i 0,7–1 sekund.

Passer til VFFS- og HFFS-løsninger Betraktes som monomateriale Resirkulerbar

Underfilm kan leveres i tykkelsene 100, 125, 150 og 200 my. Formetemperatur ca. 90 °C i 0,5–0,8 sekunder. Formingsdybde er begrenset til ca. 5–7 cm. Sveisetemperatur 140-145 °C i 0,7–1 sekund.

Høybarriere Kan trykkes med opptil 10 farger, baksidetrykk Mulighet for AF og Peel

Filmene er ment for standard emballasje, dvs. ikke for koking eller der hvor det kreves spesiell styrke for å pakke produkter med ben. Typiske bruksområder vil være pakking av fisk, pølser og rene kjøttstykker. Vakuumposer er også tilgjengelige i samme materiale.

SOLOFORM-FILM: PA-fri formbar underfilm Betraktes som monomateriale Resirkulerbar Høybarriere

ABC COMPENDIET | 01 – 2020

25


Skinkestek er en klassisk og tradisjonsrik rett som mange spiser med surkål til jul, men det passer også hele året.

Sette inn steken

KJERNETEMP

OVNSTEMP

TIDSPUNKT

0 – 4°C

150°C

1 t 30 min

Sett inn steken i forvarmet ovn. Dekk bunnen med 1 cm vann. Dekk til med folie slik at skinken blir dampet og svoren blir myk. Steke

Ca 25-35°C

110°C

3 t 00 min

Ta av folien. Bruk gjerne varmluft slik at det sirkuleres og svoren tørkes. Steken stekes på medium lav varme så varmen får fordelt seg så jevnt som mulig inn i kjernen. Preppe svoren

66°C

150°C

1 t 00 min

Skru opp temperaturen i ovnen når steken viser 66°C i kjernen. Fettet under svoren begynner å smelte. Puffe svor

68-72°C

225°C

0 t 45 min

Ta ut steken og skru opp varmen til 225°C. Hell av og sil væsken fra steken og begynn på sausen. Steken er ferdig stekt ved 69°C, og bør absolutt ikke overstige 74°C. Ta ut av ovnen

70-72°C

Ta steken ut av ovnen for å hvile. Kan stå i formen. Ikke dekk til med folie, da blir svoren seig igjen. Skjære steken

55-65°C

0 t 15 min

Skjær steken i serveringsstykker og legg på forvarmet fat. Spise Velbekomme – trivelig jul!

Uendelig

Handleliste: Skinkestek m/ben: 400 gram per person Skinkestek u/ ben: 250 gram per person Salt, grovkvernet pepper.

Forarbeid: Salte og pepre skinken 2 dager før steking. Bruk 11-12 gr salt og 2-3 gr pepper pr kg. Oppbevar skinken lufttett og kjølig frem til den store dagen.

FOTO: MatPrat

God jul