ABC Compendiet

Page 1

ET KUNDEMAGASIN FRA ARNE B. CORNELIUSSEN AS

VÅR/SOMMER 2016

TOTEN KJØTT

investerer seg til videre vekst

Ola Stuberg HEDRET FOR LANG OG TRO TJENESTE

Stor

LEVERANDØR-

GUIDE

F RANKFU RT

16 7.-12. MAI 20

A S S E M Å P G E VI MØ TER D


UTGIVER: Arne B. Corneliussen AS I REDAKSJONEN: Nina Mossin ADRESSE: Kabelgaten 37, Postboks 424 Økern, 0513 Oslo TELEFON: +47 22 88 46 00 TELEFAKS: +47 22 88 46 46

FOTO: Håvard Andestad Langmoen

ABC er et heleid datterselskap av det danske konsernet DAT-Schaub – en av verdens største tarmhandlere og en stor aktør innen handel med kjøtt og matvarer. Vi er leverandør til kjøtt- og næringsmiddelindustrien med hovedvekt på naturog kunsttarmer, hjelpeog tilsetningsstoffer, emballasje samt krydder og smaksstoffer.

Leder

Kjære kunde, Vi nærmer oss en av årets store begivenheter for oss i kjøttbransjen. Den 7.–12. mai arrangeres IFFA-messen i Frankfurt. Fra ABC stiller vi som vanlig mannsterkt på messen. Du vil finne oss på messestand E31 i hall 4.0, sammen med vårt morselskap, DAT-Schaub, samt alle våre søsterselskaper. Hvis også du skal på IFFA, ville det vært hyggelig om du tar kontakt på forhånd, slik at vi kan avtale tid for et møte i løpet av messen. Vi ordner gjerne et opplegg sammen med våre leverandører, som er spesialtilpasset din bedrift. Det er nå tre år siden sist gang det ble arrangert IFFA-messe. Mye har skjedd på utviklingssiden siden den gang. Vi er stolte av at mange av våre leverandører er verdensledende innen sine felt. De er i konstant utvikling for å kunne tilby oss og våre kunder gode og innovative produkter.

leverandører som vil være tilstede på messen, og hvor på messeområdet du vil finne dem. Sett av tid for et besøk! Jeg er sikker på at mange av våre leverandører har spennende nyheter å presentere i løpet av messen. I januar gjennomførte vi et todagers spekematkurs sammen med Norsk Kjøtthandel. Kurset var meget vellykket, og vi er glade for det store oppmøtet. Vi har også vært på besøk hos Toten Kjøtt i løpet av vinteren. Les den interessante artikkelen om hvordan de som mellomstor kjøttprodusent har klart å posisjonere seg i et konkurranseutsatt marked. God tur til dere som skal på IFFAmessen i Frankfurt, og en riktig god og lønnsom grillsesong til dere alle! God lesning!

I denne utgaven av Compendiet har vi valgt å fokusere på IFFA-messen. Her finner du en presentasjon av våre

ARNE OLAFSEN Adm. direktør

INNHOLD, NR 1 - 2016 3 Rapport fra ABCs spekematkurs

12 IFFA leverandørpresentasjon: Visko Teepak

INTERNETT: www.abcorneliussen.no

4 IFFA - kjøttbransjens samlingspunkt

13 IFFA leverandørpresentasjon: FlexoPack

6 IFFA leverandørpresentasjon: DAT-Schaub

6 IFFA leverandørpresentasjon: Corbion Purac

FORSIDEBILDE: Foto: Mark Cabot

7 IFFA leverandørpresentasjon: Frutarom

6 IFFA leverandørpresentasjon: Sojaprotein

8 IFFA leverandørpresentasjon: Essentia

DESIGN/PRODUKSJON: NXT/A2N

9 IFFA leverandørpresentasjon: JRS

16 Kundeprofil: Toten Kjøtt investerer seg til videre vekst

10 IFFA leverandørpresentasjon: The TruNet Group 18 Notiser 11 IFFA leverandørpresentasjon: Viscofan

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

2


VELLYKKET SPEKEMATKURS I midten av januar arrangerte ABC, i samarbeid med Norsk Kjøtthandel, et 2-dagers spekematkurs for NKs aksjonærer i ABCs lokaler. Det var stor pågang til kurset, og det ble fort fulltegnet. Det er særdeles hyggelig når man arrangerer kurs. TEKST: Nina Mossin

Stefania G. Bjarnadottir fra Animalia, holdt innlegg om kjøttråvarer og deres egnethet til spekepølser og spekekjøtt, og om hva som som er viktig for å få et best mulig resultat. Kirsti Greiff fra SINTEF, foreleste om viktigheten av og muligheten for saltreduksjon. Helsedirektoratet og WHO anbefaler at vi skal redusere det totale daglige saltinntaket med 5 gram, noe som vil gi store helsegevinster. Vi var også innom viktige temaer som emballasje, hvorfor vi bruker en del tilsetningsstoffer til spekemat, hvilke disse er og virkemåtene deres. Fremstilling av farse til spekepølser, reseptoppbygging, råvarer og krydder,

Interesserte og engasjerte kursdeltakere.

samt innføring i spekekjøttproduksjon. Det var også satt av tid til sosialt samvær, og tirsdag kveld dro vi av gårde til Arcus på Gjelleråsen, hvor vi fikk omvisning med smaksprøver og en herlig 3-retters middag. Noen av våre gode samarbeidspartnere og leverandører holdt også foredrag. Heiko Frank fra Frutarom Savory Solutions, fortalte om fermentering og startkulturenes betydning for utvikling i spekepølse. Tarm er viktig ved spekepølseproduksjon, og Roland Tallberg fra Visko Teepak tok oss gjennom fibertarmens oppbygning, hvilke råvarer som benyttes og hvilke egenskaper en kan «bygge inn» i en fibertarm.

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

3

EN AV DISSE SALAMIENE ER LAGET UTEN TILSETNINGSSTOFFER (BL.A. NATRIUM NITRITT), GJETT HVILKEN?

RIKTIG SVAR: Den som ligger på fatet til venstre.

Programmet tok bl.a. for seg spekematens lange historie, fra før Kristi fødsel og frem til å nå være trendy tradisjonsmat. Vår egen Ola Stuberg, kunne fortelle »Kjøttråvarene er selvfølgelig det viktigste for å få god spekemat. Dette er i større grad hensyntatt lengre sør i Europa. I Spania og Italia er ofte utgangspunktet skinker på 14-15 kg. I Norge tar vi til takke med skinker med halv vekt. Da kan vi jo gjøre som f.eks. tyskerne; bruke gode krydder for å få smak på produktene».

FOTO: Per A. Sleipnes

Tilbakemeldingene fra deltagerne, viste at det var et bredt og mangfoldig program med mange spennende temaer og gode foredragsholdere. I tillegg var det prøvesmaking og testing av produkter, og deltagerne fikk selvfølgelig med seg resepter på produktene de smakte.


IFFA | MESSE FRANKFURT | 7. - 12. MAI

IFFA – KJØTTBRANSJENS SAMLINGSPUNKT IFFA-messen i Frankfurt er en begivenhet for kjøttbransjen i hele Europa. Her får man et solid faglig påfyll og inspirasjon til å utvikle nye produkter når man kommer hjem. TEKST: Roar Furuhaug

Dagene som tilbringes i Frankfurt, brukes også til å pleie eksisterende kontaktnettverk og til å skaffe nye kontakter. Den sosiale delen av messen må aldri undervurderes, og summen av sosialt og faglig påfyll gir en viktig «vitamin-innsprøytning» for deltakerne.

oss. Innovasjon går utenpå produktutvikling og handler om å skape produkter eller konsepter som kundene ikke har sett maken til. Innovasjon handler om å dekke behov som kundene ikke en gang vet at finnes. Innovative produkter eller konsepter skaper begeistring blant kunder og forbrukere, og med denne begeistringen følger økt betalingsvillighet og dermed mulighet for økte marginer.

Vi har et ønske om å bli bergtatt på messen! Vi håper å se produkter eller konsepter som begeistrer

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

4


IFFA | MESSE FRANKFURT | 7. - 12. MAI

Her er noen hete tips til hva man bør Fa med seg fra IFFA: Helse, som danner en ryggrad i de fleste trender om dagen. Ærlige produkter, det vil si produkter og ingredienser som kunden forstår hva er.

ABC er heldig og har mange samarbeidspartnere representert på messen. Disse produsentene er nærmere presentert i dette nummeret av Compendiet. Ta gjerne kontakt med din kontaktperson hos ABC for å avtale et besøk hos en av disse. ABC kommer til å være representert alle dager på IFFA-messen. Dere treffer oss på standen til DAT-Schaub i hall 4.0, stand E31. Vi setter pris på besøk og lover å ta vel imot de som velger å legge turen innom standen vår. Vi ses i Frankfurt!

E-nummerfrie løsninger, som kan erstatte tilsetningsstoffer som brukes i dag. Vegetar- og veganmat. Det føles litt feil for oss som jobber i kjøttbransjen å ha fokus på dette, men fakta er at mange ønsker å begrense kjøttinntaket og bytter ut kjøttet med vegetar- eller veganmat. Samtidig vet vi at kjøttbransjen har produksjonsutstyret som må til for å produsere mange av de aktuelle produktene.

ABC ER TILSTEDE: NAVN

TELEFON TILSTEDE

Arne Olafsen

908 84 954

7.–9. mai

Roar Furuhaug

900 24 889

7.–10. mai

Ola Stuberg

918 65 213

7.–11. mai

Roger Brenna

907 38 868

7.–11. mai

Rune Øistad

913 18 405

7.–11. mai

Rolf Nygaard

916 04 429

7.–11. mai

Bjørn Jensen

900 22 871

9.–11. mai

LES MER OM VÅRE LEVERANDØRER SOM ER TILSTEDE PÅ MESSEN

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

5


IFFA | MESSE FRANKFURT | 7. - 12. MAI

DAT-SCHAUB GROUP HALL 4.0 STAND E31

DAT-Schaub Group er et av verdens ledende selskaper innen innkjøp, produksjon, lagerhold, markedsføring og distribusjon av et bredt spekter av produkter til næringsmiddelindustrien, med størst vekt på natur- og kunsttarmer og ingredienser. ABC er et heleid datterselskap av det danske konsernet som hadde sin oppstart med 4 ansatte i Esbjerg i 1893. Det består nå av mer enn 20 selskaper i 14 forskjellige land. Et viktig forretningsområde er salg og distribusjon av ingredienser, og konsernets selskaper i Frankrike og Norge har egne blandeanlegg som produserer egenkomponerte blandinger og/eller blandinger i henhold til kundens oppskrifter.

Innen ingredienser representerer DAT-Schaub noen av de sterkeste merkevarene, og innen enkelte markeder selges også emballasje og maskiner til næringsmiddelindustrien. Konsernet nådde en omsetning i 2014/2015 på € 460 millioner og sysselsetter nesten 2 000 ansatte, først og fremst i Europa og i USA. Videre er selskapet en aktiv partner i to kinesiske prosjektsamarbeid, med mer enn 2 000 ansatte. Her på DAT-Schaubs stand finner du oss i ABC. Vi har mange spennende nyheter, så kom gjerne innom oss på vår stand!

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

6

DAT-Schaub Group: ANTALL ANSATTE: 2 000 + 2 000 i Kina FABRIKKER: 20 SALGSKONTORER: 14 FORRETNINGSOMRÅDE: Natur- og kunsttarmer, ingredienser, emballasje og maskiner


IFFA | MESSE FRANKFURT | 7. - 12. MAI

FRUTAROM SAVORY SOLUTIONS GmbH HALL 4.0 STAND D21

Frutarom Savory Solutions GmbH: ANTALL ANSATTE: 1 500 FABRIKKER: 20 SALGSKONTORER: 45 FORRETNINGSOMRÅDE: Krydder, marinader, startkulturer og ingredienser

Frutarom Savory Solutions forener erfaring og kunnskap til å utvikle og produsere skreddersydde løsninger til kjøtt-, fisk- og øvrig næringsmiddelindustri. Selskapets omfattende produktportefølje inkluderer funksjonelle ingredienser, startkulturer, marinader, krydder og krydderblandinger. Frutarom Savory Solutions integrerer lokal markedskunnskap med mer enn 100 års bransjeerfaring, for å kunne tilby skreddersydde, verdiskapende løsninger. Kundene deres er både store internasjonale produsenter og mindre lokale produsenter. Frutarom er en av verdens ti største smaks- og ingrediensbedrifter. Det multinasjonale selskapet har en betydelig produksjon, med utviklingssentre på fire kontinenter. De markedsfører

og selger sine produkter til mer enn 20 000 kunder i mer enn 150 land. Frutarom-produkter brukes hovedsakelig i mat og drikke, smak og lukt, farmasøytiske produkter, helsekost, funksjonell mat, tilsetningsstoffer og i kosmetikkindustrien. På årets IFFA, vil Frutarom Savory Solutions invitere fagfolk for å diskutere bransjens utfordringer, løsninger og trender. På standen kan man nyte velsmakende produkter i en behagelig og avslappende atmosfære. “Vellykket produkt- og merkevareutvikling blir mer og mer komplisert for produsenter. Flere trender driver industrien globalt, og effekten av disse trendene er forskjellig, ikke bare fra kontinent til kontinent, men også innad i landene. Det gjelder å skape vellykkede produkter for ulike markeder, regionale

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

7

forskjeller, lokale smakspreferanser, produksjonskrav og lovbestemmelser. Alt må tas i betraktning", sier Mirjam van Veldhuizen, markedssjef i Frutarom Savory Solutions. På IFFA vil Frutarom invitere til god dialog, og ønsker kontakt med både lokale og internasjonale kunder. De ønsker å lytte til deres utfordringer og diskutere de mest egnede løsninger for deres individuelle behov.


IFFA | MESSE FRANKFURT | 7. - 12. MAI

ESSENTIA PROTEIN SOLUTIONS HALL 4.0 STAND C61

Besøkende på IFFA-messen er velkommen til stand C61 i hall 4.0. Der vil de sannsynligvis møte mange kjente fjes, selv om mye vil virke annerledes. De tidligere selskapene BHJ Ingredients, Proliant Meat Ingredients og Proliant Health vil stille ut på IFFA 2016 som Essentia Protein Solutions - grunnlagt og lansert for nøyaktig et år siden. På Essentia-standen vil bransjeeksperter dele sin kunnskap om bruk og integrering av animalske funksjonelle proteiner til et bredt spekter av matindustrien. Foruten å presentere referanseprodukter som ScanProTM og AProTM, vil Essentia demonstrere hvordan proteinløsninger også kan forbedre og berike mange andre typer mat- og drikkeprodukter. Enten det er i kjøtt, supper, sauser, eller i

meieriprodukter, vil proteinløsninger fra Essentia hjelpe matprodusenter med å gi bedre egenskaper til sine produkter i form av: • • • • •

Bedre spiseopplevelse Bedre produktutseende Rikere smak Forbedret næringsverdi Forbedret cost-in-use

Med sin “Good in every meal”kampanje, ønsker Essentia Protein Solutions å vise at tiårene med erfaring, forskning og utvikling innen kjøttproteiner, treffer mange bruksområder innen matindustrien.

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

8

Essentia Protein Solutions: ANTALL ANSATTE: 500+ FABRIKKER: 9 SALGSKONTORER: 60 land FORRETNINGSOMRÅDE: Funksjonelle animalske proteiner


IFFA | MESSE FRANKFURT | 7. - 12. MAI

J. RETTENMAIER & SÖHNE GROUP HALL 4.0 STAND D05

Vår leverandør av fiberprodukter og metylcellulose, J. Rettenmaier & Söhne Group (JRS), er en familiebedrift med lang erfaring innen fiber- og røykeprodukter. FIBER

JRS har en mengde gode produkter, som bl.a. er funksjonelle og naturlige. Et eksempel er fiberkonsentrater, som f.eks. kostfiber av bambus, hvete, havre, mais, eple, potet, erter, psyllium, samt økologisk havre- og eplefiber. Det er for tiden stort fokus og økende etterspørsel etter fettfattige, fiberrike og sunne produkter. Ved å tilsette små prosentandeler kostfiber i kjøttprodukter, får produktet en kalorireduksjon og samtidig en teksturforbedring. Du kan få fetterstattere som gir opptil 70 % fettreduksjon, uten at det går utover smaken. RØYKEPRODUKTER

Her finnes produkter til næringsmiddelindustrien, som bøkeflis og bøkestokker. De garanterer god smak og kostnadsbesparelse grunnet kort behandlingsprosess og redusert vekttap i sluttproduktene. IFFA

Når vi spør salgssjef Diana Rief fra JRS hva fokuset på IFFA-messen vil være, ramser hun opp: • God smak på f.eks. kjøttpudding, med et fettinnhold lavere enn 10 %. En fettreduksjon på 60 % kan nås med vår unike fetterstatning Vitacel® MCG 0018. • Rå fermentert pølse med fetterstatter Vitacel® MFF 180. • Tysk Bratwurst med 60 % fettreduksjon og 6,5 % kostfiber, • Alternative løsninger for vegetarianere, og mye mer.

JRS sine røykeprodukter, Räuchergold, er er blitt solgt i mer enn 40 år.

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

9

J. Rettenmaier & Söhne Group: ANTALL ANSATTE: > 2 000 FABRIKKER: 31 SALGSKONTORER: 25 FORRETNINGSOMRÅDE: Fiber- og røykeprodukter


IFFA | MESSE FRANKFURT | 7. - 12. MAI

THE TRUNET GROUP HALL 4.1 STAND C39

Trunet Group: ANTALL ANSATTE: 100 FABRIKKER: 5 SALGSKONTORER: 5 FORRETNINGSOMRÅDE: Elastiske nett, hyssing og fjørfehemper

ABCs leverandør TruNet Group, er et verdensledende selskap innenfor produksjon og levering av elastiske nett, elastisk og ikke-elastisk hyssing og fjørfehemper til matindustrien. Med historie som går så langt tilbake som 1880, er TruNet Group anerkjent som innovativ leder i produksjonen av elastiske nett, hyssing og fjørfehemper. TruNet-konsernet opererer globalt med produksjonsanlegg i England, Skottland, Polen, Vietnam og Nord-Amerika. Disse produksjonsanleggene produserer 24 timer i døgnet, og leverte rundt 100 millioner meter nett på verdensbasis i 2015. I tillegg er TruNet den eneste

nettingprodusenten i verden med BRCakkreditering på flere lokasjoner. Gjennom bruk av moderne teknologi, storskala produksjon og et innovativt forsknings- og designteam, sikrer TruNet at kundene får nytte av lave kostnader, uovertruffen kvalitet og et omfattende utvalg av produkter som er tilpasset de ulike behov for kundene. Det patenterte produktet, Total Control Net, er verdens eneste elastiske nett med forhåndsinnstilt fast diameter. Dette unike produktet er en revolusjon i netteknologien, og er et viktig nøkkelprodukt for TruNet.

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

10

Fordelene med å bruke Total Control Net er mange: • Forhåndsinnstilt fast diameter/ kaliber • Kontrollen fra tarm, styrken fra nett • Et nett som eliminerer variasjon i produktstørrelse • Mulighet til å bestemme den maksimale diameter på produktene • Høyere utbytte • Kostnadsbesparende • Passer for både hele muskel og emulgerte skinker TruNet Group kan vise deg en rekke eksklusive nylanseringer på IFFA 2016. Besøk TruNet i hall 4.1 stand C39.


IFFA | MESSE FRANKFURT | 7. - 12. MAI

VISCOFAN GROUP HALL 4.0 STAND A70

Viscofan Group er verdensledende innen produksjon av kunsttarm for kjøttprodukter. De distribuerer i over 100 land over hele verden. Viscofan er den eneste produsenten i verden med teknologi i alle kategorier av kunsttarmer; cellulose, kollagen, fiber og plast. Viscofan har produksjonssteder i flere land i Europa, Asia og Amerika for å sikre god leveringssikkerhet, og for å kunne sørge for at kunder verden over skal få skreddersydde produkter til sine spesielle bruksområder. Viscofan har sammen med TruNet utviklet Coffinet med TCN. De kan nå

produsere Coffinet med Total Control Netting i ulike kaliber. Sluttproduktet vil være fullstendig kaliberstabilt i alle kalibre og er ypperlig for håndtering også i slicing. Coffinet-TCN kan stoppes og håndteres likt som vårt normale Coffinet. Det er ikke behov for ekstrautstyr. En stopper og clipser gjør jobben. Collagenfolie på overflaten garanterer en meget god skrelling av nettet og et svært godt utseende på sluttproduktet. Viscofan finner du i hall 4.0, stand A70 hvor de vil vise frem sine siste innovasjoner for en rekke produkter.

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

11

Viscofan Group: ANTALL ANSATTE: 4 000 FABRIKKER: 11 SALGSKONTORER: 14 FORRETNINGSOMRÅDE: Kunsttarmer


IFFA | MESSE FRANKFURT | 7. - 12. MAI

VISKO TEEPAK HALL 4.0 STAND B10

Visko Teepak: ANTALL ANSATTE: 1 000 FABRIKKER: 6 SALGSKONTORER: Verden over FORRETNINGSOMRÅDE: Kunsttarmer

Vår leverandør av kunsttarm, Visko Teepak, er en verdensledende produsent innen fibertarm. De kan tilby den mest omfattende portefølje av standard fibertarmer, der ønsket om å samarbeide med kunden og skreddersy deres produkter, kan skape en optimal komplett løsningen som er tilpasset kundens behov. Visko Teepak tok sin nåværende form i begynnelsen av 2007, da Visko og Teepak slo seg sammen. I dag har de ca. 1 000 ansatte, 6 fabrikker og kunder i mer enn 80 land.

Produktene brukes for effektiv produksjon av pølseprodukter som kokt, røkt, skinnfri, speket, tørket og halvtørkede produkter. I tillegg brukes fibertarmene til skinke, kjøttpålegg, fjørfe og meieriprodukter rundt om i verden. Visko Teepak har flere nyheter som de vil presentere på IFFA-messen, og på fibersiden har de følgende nyheter: • VT Preserve: muggresistent fibertarm • VT Fiber MAX: Tarm spesielt produsert for spekepølser • VT EP-G fibertarm (Easy Glide): Verdens beste easy peel-tarm for muskel/helkjøtt produksjon På IFFA 2016 vil Visko Teepak presentere nye innovasjoner, som virkelig revolusjonerer bransjen. De presenterer sin produktportefølje i kombinasjon med høy teknisk kompetanse. ViskoTeepak ønsker deg velkommen til stand B10, sentralt plassert i hall 4.0.

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

12


IFFA | MESSE FRANKFURT | 7. - 12. MAI

FLEXOPACK SA HALL 4.1 STAND F31

En av ABCs leverandører av emballasje, Flexopack SA, er en stor europeisk emballasjeprodusent som tilbyr et stort utvalg produkter. Flexopack SA ble grunnlagt i 1979, i Koropi, Attika, mindre enn 30 km fra Athen i Hellas. Produksjon, forsknings- og utviklingssenter, logistikk og administrasjon er plassert i to nærliggende anlegg på 19 000 m 2. Gruppens virksomhet omfatter også Flexopack i Polen og Australia, med produksjon, salg og distribusjon samt salg og distribusjon i UK og Irland. Flexopack ekstruderer egne filmer for produksjon av poser og laminater til bruk innen næringsmiddelindustrien, med hovedvekt på kjøtt, fjørfe, ost og fisk.

Trykkmetoden er dyptrykk. Flexopack er ISO 9001-sertifisert og BRC/IOPakkreditert. ABC tilbyr i dag bl.a.: • Krympeposer • Kok-krympeposer • Skinfilmer • Utrykte/trykte laminater • Vakumposer • Sous Vide poser Flexopack sin visjon er å være et innovativt, dynamisk og proaktivt selskap, med fokus på markedets behov. De ønsker å være lydhøre for endringer, ved systematisk å forfølge lønnsomhet og ved å være opptatt av markedsbehov.

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

13

Flexopack SA: ANTALL ANSATTE: 300 FABRIKKER: 3 SALGSKONTORER: > 40 FORRETNINGSOMRÅDE: Emballasje


IFFA | MESSE FRANKFURT | 7. - 12. MAI

CORBION PURAC HALL 4.1 STAND B38

ABCs mangeårige samarbeidspartner, Corbion Purac, er den globale markedslederen innen naturlige melkesyrer og laktater til næringsmiddelindustrien. Med 10 produksjonsanlegg i USA, Nederland, Spania, Brasil og Thailand, setter de globale fotavtrykk over hele verden. Corbion Puracs fokus er å produsere løsninger som bidrar til å redusere natrium, forlenge holdbarhet og forbedre mattryggheten. Dagens krav til redusert saltinnhold er viktig for helsen vår. PuraQ® Arome Na4 deklareres som naturlig smakstilsetning og opprettholder saltsmaken, slik at produsenten kan redusere saltmengden og samtidig opprettholde høy kvalitet på matvarene. Opti.Form® er en optimal løsning for å gi holdbarhet og mattrygghet i både ferskt og bearbeidet kjøtt. Purasal® Plus og Opti.Form® Plus produkter er kaliumlaktater som gir en ren smaksprofil, i tillegg til forlengelse av holdbarhet, natriumreduksjon og økt mattrygghet. De leverer på øverste hylle når det gjelder Listeriakontroll. Verdad® er en produktserie som tilbyr en unik blanding av naturlige og rene e-nummerfrie løsninger for lengre holdbarhet og opprettholdelse av mattryggheten i kjøtt- og fiskeprodukter.

Verdad® Powder N6 tilbyr naturlig merking, lengre holdbarhet og hemmer Listeriavekst. På IFFA 2016, lanserer vi Verdad® Avanta ™ Y100 og Verdad® Avanta™ F100. Disse er multifunksjonelle løsninger som er enkle å bruke. De er en blanding av naturlige ingredienser, og er tilgjengelig i pulverform for reduserte transport- og lagringskostnader. Verdad® Avanta™ Y100 deklareres som eddik og sitrusfiber. Det øker utbyttet med 3-9 %, forbedrer tekstur og sliceevne på samme tid, samtidig som det kontrollerer Listeria i det ferdige produktet. Verdad® Avanta™ F100, deklareres som eddik og jasminte-ekstrakt. Det gir langvarig friskhet i rått og bearbeidet kjøtt slik som pølser. Verdad® Avanta™ F100 gir økt mattrygghet og samtidig opprettholder frisk farge og kjøttsmak. Kunder over hele verden setter sin lit til at Corbion Purac utvikler innovative ingredienser som sikrer mattrygghet, lengre holdbarhet og bedre smak. Corbion Purac mener partnerskap med sine kunder og gode produkter er nøkkelen til suksess. Kom til Corbion Purac på IFFA og finn ut hva de kan gjøre for deg!

Corbion Purac: ANTALL ANSATTE: 1 893 FABRIKKER: 10 SALGSKONTORER: Over hele verden FORRETNINGSOMRÅDE: Melkesyre og laktater

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

14


IFFA | MESSE FRANKFURT | 7. - 12. MAI

SOJAPROTEIN A.D. HALL 4.1 STAND L54

ABCs leverandør av soyaproteiner, Sojaprotein, er også tilstede på årets IFFA-messe. Sojaproteinfabrikken ble grunnlagt i 1977, Sojaprotein ble medlem av Victoria Group i 2002 og siden da har selskapet vært i konstant vekst. Sojaprotein er stolte av sitt brede utvalg av soyabønneprodukter, som spenner fra protein til oljeprodukter - soyaproteinkonsentrater, mel, gryn, teksturerte produkter, råolje og lecithin. En spesiell plass har SojaVita, et utvalg av ferdige produkter til konsum, mens andre deler av produktporteføljen er for bruk i næringsmiddelindustrien (kjøtt, baking, konfektindustri og pastaproduksjon), for dyrefôr og i legemiddelindustrien.

Produktet Tradkon SPC-TEX brukes i kjøttindustrien. Produktet viser optimale egenskaper i rehydrert form og kan brukes i forskjellige typer pølser, burgere og posteier med opptil 8-12 % (rehydrert form) i det ferdige produktet. Sojaprotein har en rekke kvalitetsstandarder. Disse inkluderer ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001, OHSAS 18001, GMP+ og de er også Kosher- og Halalsertifisert. De er samtidig et av de få selskapene som behandler utelukkende ikkegenmodifiserte soyabønner (non-GMO), og strengt kontrollerer opprinnelse og kvalitet. Dette øker verdien på hele produktspekteret som i stor grad eksporteres til utenlandske markeder.

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

15

Sojaprotein A.D.: ANTALL ANSATTE: 407 FABRIKKER: 1 SALGSKONTORER: Over hele verden FORRETNINGSOMRÅDE: Soyaproteiner


Kundeprofil TOTEN KJØTT AS

Takket være store investeringer i produksjonsanlegget ser daglig leder Jimmy Høiberget i Toten Kjøtt lyst på fremtiden. Den nye hakkemaskinen spruter flytende nitrogen inn i farsen og sikrer god temperaturbehandling av kjøttet.

TOTEN KJØTT AS INVESTERER SEG TIL VIDERE VEKST Toten Kjøtt AS er kjent for sine firkantede spekepølser, og har drevet matproduksjon på Bøverbru, 20 km sør for Gjøvik, siden 1981. Selskapet har hatt en jevn og fin vekst helt fra starten, og fremtiden ser meget lys ut. Kvalitet på produktene er en forutsetning, men et tett samarbeid med kjøpmennene, egen distribusjon og fornuftige investeringer i produksjonsanlegget har mye av æren for suksessen. TEKST: Johan Ekman VELLYKKET OPPSTART

Brødrene Rolf og Tor Selmer-Hansen var begge aktive kjøpmenn da de på begynnelsen av 1980-tallet bestemte seg for å starte opp egen produksjon av pølser og kjøttvarer. De fikk med seg pølsemakeren Petter Kværn på laget, og etablerte i 1981 Toten Kjøtt på Bøverbru i Vestre Toten kommune. Etter en vellykket oppstart, flyttet de i 1985 inn i større lokaler, på dagens adresse. Siden da er lokalene blitt utbygget og oppgradert betydelig. Toten Kjøtt har

også et eget modningslager for spekemat i Kolbu noen kilometer unna. Selskapets firkantede spekepølser har med årene blitt selskapets signaturprodukt. Vi tar den halvannen time lange turen fra Oslo gjennom et solrikt vinterlandskap til Bøverbru. På veien opp forteller produktsjef Roger Brenna i ABC om samarbeidet. Toten Kjøtt har vært kunde hos ABC helt siden 1993, og Roger har arbeidet med dem siden starten. Han tar turen opp til Bøverbru i hvert fall én ABC COMPENDIET | 01 - 2016

16

gang hver måned. Etter hvert som Toten Kjøtt har vokst, har også samarbeidet blitt bedre og bedre. ABC leverer i dag både tarm og tørrstoffer, og er en viktig sparringpartner i utviklingen av nye produkter. Roger tok nylig frem en ny Bratwurst for selskapet, som ble utviklet i ABCs prøvekjøkken. På veien tilbake fra besøket, vil han ta med seg kjøtt som skal brukes i en testproduksjon av de nye grove kjøttkakene som er under utvikling.


De firkantede spekepølsene med den runde smaken er selskapets signaturprodukt.

Selskapet har investert i en ny stekelinje, og regner med en kraftig øking i produksjonen av medisterkaker, karbonader og kjøttkaker.

Temperaturen sjekkes jevnlig for å sikre at produktene behandles på trygg og riktig måte.

SATSER PÅ VOLUM

LEVERER OVER HELE ØSTLANDET

Når vi kommer opp til Toten Kjøtt tar vi en kaffe sammen med daglig leder Jimmy Høiberget og eier Rolf Selmer-Hansen. Vi får høre litt om både selskapets historie, og om hvordan det blir drevet i dag. Da de startet opp i 1981, skjønte Rolf og Tor raskt, med sin bakgrunn fra dagligvarehandelen, at nøkkelen til suksess ligger i å ha et tett forhold til kjøpmennene. Et høyt servicenivå og raske direkte leveringer, har helt fra starten vært en viktig del av leveransene. 35 år etter oppstarten er Rolf fortsatt aktiv i selskapet. Han har et nært forhold til mange av de lokale kjøpmennene, og er delaktig i både pakking og levering av varer.

Toten Kjøtt har gjennom årene gått fra å være en lokal leverandør, til å bli en betydelig regional leverandør. Siden noen år tilbake, har Jimmy Høiberget tatt over som daglig leder. Han forteller at servicenivået og direkte leveranser fortsatt er et av selskapets viktigste konkurransefortrinn. Spekepølsene leveres over hele landet, mens selskapets egne kjølebiler leverer direkte ut til butikk og storhusholdning i store deler av innlandet. Selskapet har i dag faste kjøreruter i Hedmark, Oppland og nordre del av Oslo og Akershus, men de leverer også i Asker, Bærum, Ringerike og Hallingdal. På sikt kan også Drammen og søndre del av Oslo og Akershus bli aktuelt.

millioner i ny hurtighakke, pølsestopper, frysetunnel og stekelinje. Hakken har en kapasitet på hele 400 liter, og Toten Kjøtt er blant de første i Norge som blåser inn flytende nitrogen inn i farsen ved hakking, for å sikre optimal temperaturkontroll.

“ Nøkkelen til suksess ligger i å ha et tett forhold til kjøpmennene.” I begynnelsen skar Toten Kjøtt kjøttet selv og produserte langt flere produkter enn i dag. I senere år, har selskapet kuttet ut mange produkter, for å heller satse på volum. Den firkantete spekepølsen produseres i fire varianter og er fortsatt en viktig del av selskapets produktportefølje. I dag står imidlertid farse og stekte kjøtt- og medisterkaker for over 80 % av den totale produksjonen. I tillegg produseres det også flere varianter av pølser og julemat.

Sjåførene fungerer også som selgere, og tar opp nye ordre ved levering. På denne måten kommer de tettere inn på kjøpmennene. – Vi har flinke folk, både i salgsleddet og produksjonen, forteller Høiberget. Det gjør oss godt rustet til å snu oss raskt, og vi kan levere selv store volumer på meget kort varsel. Når de store kjedene kjører kampanje på farse, er det ikke uvanlig at vi blir bedt om å supplere de ordinære leveransene fra Gilde med ekstra volumer på veldig kort varsel. EN BETYDELIG OPPGRADERING SIKRER VIDERE VEKST

I senere år har produksjonsanlegget blitt betydelig oppgradert for å klare av de stadig økende volumene. Toten Kjøtt har i løpet av noen få år investert mange ABC COMPENDIET | 01 - 2016

17

I forbindelse med at den nye stekelinjen ble installert, ble også lokalene utbygget og oppgradert. – Nå har vi et moderne anlegg med bra utstyr overalt, som vil klare å håndtere videre vekst, forteller Høiberget. Den største utfordringen er nå faktisk varemottaket, men dette vil vi snart gjøre noe med. I 2015 landet omsetningen på 63 millioner kroner, og i 2016 vil den øke til 70. – Målsetningen er at vi skal nå 100 millioner i løpet av noen år, avslutter Høiberget stolt.

Toten Kjøtt AS GRUNNLAGT: 1981 ANTALL ANSATTE: 25 ÅRLIG PRODUKSJON: 1 000 tonn

Farse: Medisterkaker: Karbonader: Spekepølse Medister-, grillog julepølse: Andre produkter:

430 tonn 250 tonn 150 tonn 130 tonn 30 tonn 10 tonn


Ny oppdelingsguide

for slakt

Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK) har utarbeidet helt nye oppdelingsguider for slakt. Disse kan lastes ned og skrives ut i ulike størrelser, fra A4 til plakat. Du finner dem på Matprat sine hjemmesider og de er delt opp i storfe, lam, svin, kylling, kalkun og reinsdyr.

siste nytt FRA KVALITETSAVDELINGEN

ABC MOT FSSC 22000 ABC er i gang med å oppgradere til FSSC 22000 og resertifiserer til ISO 22000:2008 i løpet av 2018. Dette vil gi større trygghet for våre kunder og til forbrukerne.

HEDRET FOR LANG INNSATS I ABC Ola Stuberg fra Inderøy i Nord-Trøndelag, har fått tildelt Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste. Det var adm. dir. Arne Olafsen i ABC, som delte ut medaljen. Norges Vel-medaljen er en påskjønnelse til særlig fortjente arbeidstakere med minst 30 års ansettelse hos samme arbeidsgiver, og Ola kunne i januar feire 30 år i ABC. Ola startet i ABC i 1986. Han er utdannet

ABC COMPENDIET | 01 - 2016

18

pølsemaker, har jobbet for Inderøy slakteri, og kom direkte fra militærtjeneste til ABC; hvor han i dag er produktsjef for krydder. Spekemat, krydder og smak har blitt Olas store hovedinteresse de siste årene, og han har i kraft av dette vært NM-dommer i flere år. Vi gratulerer Ola med tildelingen av Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste!


trendy med vegetar

Flere og flere nordmenn velger å spise mindre kjøtt. En vegetartrend viser seg tydelig i en undersøkelse Ipsos gjorde i januar om interessen for vegetarmat. Økningen er størst blant kvinner. 1 av 5 kvinner i hele landet svarer at de er meget eller ganske interessert i vegetarmat. I Oslo er 23 % av befolkningen interessert i denne maten.

ABC SPONSER NM I KJØTTPRODUKTER Årets NM fokuserer på grillmat, men det skal også kåres Norgesmestere i spekepølse, spekekjøtt, pølser, og for aller første gang – bacon. Vi i ABC har også i år gleden av å sponse årets NM-vinnere med en faglig tur til en av våre utenlandske samarbeidspartnere! Lykke til!

NY LAGERSJEF I ABC Vår lagersjef gjennom mange år, Bjørn Sandum, har gått av med pensjon. Vi vil med dette presentere vår nye lagersjef, Arne Knutsen. Arne har solid bakgrunn fra næringsmiddelindustrien, og han ønskes hjertelig velkommen til ABC. ABC COMPENDIET | 01 - 2016

19


HOLD AV DATOEN! 7.–12. mai 2016 Frankfurt am Main

IFFA – KJØTTINDUSTRIENS LEDENDE SAMLINGSPLASS IFFA-messen i Frankfurt er den verdensledende handelsmessen for kjøttindustrien. Her treffer du 960 utstillere og over 60 000 besøkere fra hele verden. IFFA er det naturlige sted for å utvikle ditt nettverk innen kjøttindustrien og ta del av alle nye trender og teknologier! ABC er til stede på IFFA ABC vil som vanlig være godt representert alle dager på IFFA-messen. Ring din kontaktperson i ABC eller besøk oss på standen til DAT-Schaub i hall 4.0 stand E31.