ABC Compendiet #1 2013

Page 1

ABC compendiet

Et kundemagasin fra Arne B. Corneliussen AS

2 -09 1-13

UTGAVE NUMMER

Velkommen til IFFA

– Kjøttbransjens møtested Smedstuen Gård – prisvinnende kvalitetsleverandør

Sommerens marinadenyheter!


Foto: Hanne Kristine Fjellheim

Leder

Kjære kunde, Du har nok en gang et nytt ABC Compendiet i hendene. Dette nummeret er litt annerledes sammenlignet med våre tidligere utgaver, ettersom vi nærmer oss en av årets største begivenheter for oss i bransjen; IFFA-messen i Frankfurt. Det er helt utrolig at det har gått tre år siden forrige messe, og mye har skjedd på denne tiden. Dette ABC Compendiet er dedisert hovedsakelig til presentasjoner av våre leverandører som dere vil finne på messen.Vi er stolte av at svært mange av våre leverandører er verdensledende innen sine felt, og de er i konstant utvikling for å kunne tilby oss og våre kunder de beste og mest innovative produktene. Jeg håper så mange som mulig tar kontakt med oss på forhånd og avtaler tid med oss på messen, slik kan vi ordne et lite opplegg hos leverandørene våre spesialtilpasset din bedrift. Finn våre kontaktdetaljer på side 5. Så langt i vårt regnskapsår går ting på skinner. I år har vi hatt mange interessante ting å arbeide med, og vi har blant annet vært med på å utvikle mange nye og gode pølser. Både ute hos kunde og på vårt prøvekjøkken har våre dyktige fagfolk vært med på å utvikle resepter som har ført til en økning i pølseutvalget for norske forbrukere. Dette er vi glade for, og vi synes det er lov å være stolte av de ekstremt dyktige menneskene som jobber hos oss – og kvaliteten på kunnskapen de besitter. I tillegg kan du i dette nummeret lese om Smedstuen Gård, en kunde som har vært med oss i over 20 år. Det er en flott bedrift som er opptatt av kompromissløs kvalitet, og vi er glade for å presentere dem her i Compendiet etter så mange år med godt samarbeid. Da gjenstår det bare å ønske god tur til dere som skal til Frankfurt og IFFA, og en god grillsesong til dere alle. God lesning!

I urtehagen finnes mye godt Vi har etter hvert blitt flinke til å smaksette matprodukter med urter i tillegg til krydder.

D

en beste smaken får du nok om du henter urtene direkte fra urtebedet i hagen, men noen foretrekker å kjøpe urter i potter i butikken. Tørkede urter er god erstatning, de har kontrollert bakteriologi og de smaker likt fra gang til gang. Franske Daregal har utviklet en ny metodikk, og dyrker urtene under kontrollerte former. De har en streng kvalitetskontroll både med tanke på smak, farge og bakteriologi. Den videre prosessen skiller seg fra hva andre aktører gjør. Urtene halvtørkes, deretter blir de tilsatt salt så bakterier ikke finner levevilkår, før urtene ankommer kundene i fryst tilstand. Med denne prosessen får du et produkt som ser godt ut, lukter som originalen og har den riktige smaken. I produktporteføljen finnes: Oregano, Basilikum, Persille, Mynte, Estragon, Gressløk, Dill og Korianderblader. I tillegg finnes enkelte blandinger av disse, for eksempel Herb de Provence. Ta gjerne kontakt med produktsjef Ola Stuberg for mer informasjon, tlf. 918 65 213, eller e-post: ola.stuberg@abcorneliussen.no.

Arne Olafsen Adm. direktør

2

ABC Compendiet 1-13


notiser

The Italian Way

G

ewürzmüller GmbH introduserer nå en serie nye startkulturer for spekepølsespesialiteter, som brukes til å produsere italienske spesialiteter som Salami Milano og Salami Felino. Sluttproduktene kjennetegnes av stabilitet og sikkerhet, på grunn av den høye effektiviteten av melkesyrebakterier. Under IFFA vil det bli mer informasjon samt smaksprøver. Gewürzmüller bruker bakteriestammer i ulike kombinasjoner, avhengig av hvilket sluttprodukt som ønskes. I tillegg til nye kulturer, tilbyr selskapet en rekke egnede krydder og modningsmidler. Den nye BITEC®-serien omfatter varianter både for tradisjonelle og raske modningsprosesser. Alle disse pølsespesialitetene har den typiske og spesielle milde, italienske smaken. BITEC® versjonene: R1, R2, R3 og R4 - senker pHverdien relativt raskt, dog med individuelle forskjeller. Samtidig utvikler alle disse variantene en svært mild smaksprofil. BITEC® T1 og T2

ABC Compendiet 1-13

er anbefalt for tradisjonell modningsprosess og er preget av en langsom nedgang i pH, de utvikler ulike smaksprofiler. BITEC ® B1 har en bakteriosin-produserende stamme for bruk i tradisjonelle modningsprosesser, og denne effekten hindrer vekst av uønskede bakterier. Det gir en mild, lett og søt smaksprofil, og er spesielt egnet for produksjon av Salami Felino og andre modnede italienske spekepølsespesialiteter. De nye startkulturene er laget med forskjellige bakteriestammer, forskjellige melkesyrebakterier av Lactobacillus Sakei eller stammer av Pediococcus Pentosaceus, som alle kan brukes for å senke pH-verdier. Stammer av Staphylococcus carnosus og Kocuria Salsicia, på den annen side, er ansvarlig for utvikling av farge, aroma og smak. Ta gjerne kontakt med produktsjef Ola Stuberg for mer informasjon, tlf. 918 65 213, eller e-post: ola.stuberg@abcorneliussen.no.

3


– Kjøttbransjens møtested Hvert tredje år samles de viktigste aktørene fra kjøttbransjen for å dele kunnskap, vise frem nyheter og knytte nye kontakter på kjøttbransjens viktigste messe, IFFA i Frankfurt.

I

over 60 år har den internasjonale messen vært den største og viktigste møteplassen for kjøttindustrien. I 2010 var det rundt 950 utstillere som viste frem sine nyeste teknologier, produkter og tjenester, og til sammen var det nesten 60 000 besøkende på de 104 000 kvadratmeterne med utstilling på gigantmessen.

Alt under ett tak Takket være stor dybde og bredde av omfanget av utstilte produkter, samt eksepsjonelt stort antall internasjonale utstillere og besøkende, gir IFFA hvert tredje år en demonstrasjon av sin enestående posisjon i sektoren. Birger sier det også er viktig å være tilstede på messen på grunn av relasjonsbyggingen. – Her er alt samlet under ett tak.Vi kan gå over gangen for å snakke med våre internasjonale samarbeidspartnere, samtidig som vi kan arrangere det slik at våre kunder også får treffe dem. Det er et svært effektivt fora for møtevirksomhet, sier han. Birger Fagernes

– For en kvalitetsleverandør som oss er det uvurderlig å være tilstede på denne messen.Vi ønsker å tilby våre kunder de nyeste og mest innovative produktene på markedet, og denne messen gir oss en flott mulighet til å presentere disse for våre kunder, sier Birger Fagernes, markedssjef i Arne B. Corneliussen AS.

4

Bredde i konsernet På messen kan deltakerne oppleve bredden av sortimentet ABC tilbyr gjennom sine samarbeidspartnere. – Vi står på standen til vårt moderselskap DAT-Schaub, sammen med en rekke av våre søsterselskaper. Dette gir

ABC Compendiet 1-13


Messe Frankfurt 4-9 mai 2013

MØTEPLASS: Det er et yrende folkeliv på IFFA, der produktnyheter og nyvinninger presenteres fra verdensledende aktører. Messen er også en viktig møteplass for bransjen, og nesten 60 000 besøkte messen da den sist ble avholdt i 2010.

oss muligheten til å vise bredden internt i konsernet. Kommer kundene for å treffe oss kan vi love en spennende hilserunde hos både oss og partnerne våre, med mye gode smaksprøver og spennende nyheter, sier markedssjefen. Han oppfordrer alle kunder til å ta kontakt med ABC i forkant for å avtale tid til et møte på Dat-Schaubstanden. Slik er kundene garantert å få tid med en av ABCs produktsjefer.

Større og mer moderne Siden forrige messe ble avholdt i 2010, har IFFA vokst i størrelse med over seks prosent. Det vil si at messen i år vil bli større og bedre enn noensinne, skal vi tro en pressemelding fra IFFA. Wolfgang Marzin, President og CEO i Messe Frankfurt, sier at årets IFFA vil få et nytt utseende:

– Vi opplever at IFFA er den uovertrufne ledende messen for kjøttbransjen. Alle markedslederne kommer hit for å presentere sine innovasjoner til det internasjonale publikummet. Med det nye, optimaliserte konseptet i hallen, samt mer utstillingsplass, vil årets IFFA ha et nytt utseende. Det blir mer moderne, mer kompakt og enda større. Sammen med våre partnere har vi skapt best mulig forutsetninger for et vellykket IFFA, sier han.

På de neste sidene kan du lese om noen av våre leverandører og hvor du finner dem på IFFA.

ABC ER TILSTEDE, fra høyre: Navn

Telefon

Tilstede

Arne Olafsen

908 84 954

4.-7. mai

Birger Fagernes

915 62 951

4.-8. mai

Ola Stuberg

918 65 213

4.-7. mai

Morten Lundquist

957 25 327

6.-8. Mai

Roger Brenna

907 38 868

4.-7. mai

Rune Øystad

913 18 405

4.-7. mai

Rolf Nygaard

916 04 429

4.-7. mai

TILSTEDE: Denne gjengen kan du treffe på IFFA-messen i mai. ABC Compendiet 1-13

5


STOR AKTØR INNEN NATUROG KUNSTTARM ABC er et heleid datterselskap av det danske konsernet DAT-Schaub. De startet med 4 ansatte i Esbjerg i 1893, og er i dag en av verdens største aktører innen natur- og kunsttarmer.

D

AT-Schaub har mer enn 20 selskaper i 14 land som produserer, markedsfører og selger natur- og kunsttarmer, ingredienser, emballasje og maskiner. DAT-Schaub-konsernet har produksjon, lager, markedsføring og distribusjon av et bredt spekter av produkter som trengs i næringsmiddelindustrien, med størst vekt på tarmer og ingredienser. Konsernet er et av verdens største produsenter av svinetarmer, og er en av de viktigste aktørene i fåretarmbransjen. De representerer også verdensledende produsenter av kunsttarmer.

oppskrifter, eller blanding i henhold til kundenes oppskrifter. Innen ingredienser representerer DATSchaub noen av de sterkeste merkevarene, og innen enkelte markeder selges også emballasje og maskiner til næringsmiddelindustrien. Konsernets omsetning for 2011/2012 nådde omtrent 375 millioner EUR (2,8 milliarder DKK) og sysselsetter cirka 2000 ansatte, først og fremst i Europa. Selskapet er i tillegg en aktiv partner i to kinesiske prosjektsamarbeid, med 2000 ansatte.

Egne blandingsanlegg Ingredienser er også et sentralt område, med egne blandingsanlegg (Frankrike og Norge), egne

Hall 4.0 stand E31 Fakta: DAT-SCHAUB Antall ansatte: 2000

Vi har mange spennende nyheter så kom gjerne innom oss på vår stand! 6

Fabrikker:

20

Salgskontorer:

14 land

Forretningsområde: V erdens største produkt- spekter innen natur- og kunsttarmer

ABC Compendiet 1-13


Messe Frankfurt 4-9 mai 2013

VERDENSLEDER INNEN KUNSTTARM 100

100

95

95

75

75

25

25

5

5

0

0

Viscofan er verdensledende innen produksjon og distribusjon av kunsttarm for kjøttprodukter. De distribuerer i over 100 land over hele verden.

V

iscofan er den viktigste produsenten av kunsttarmer i verden, og den eneste med teknologi i alle kategorier av kunsttarm. Produktene er inndelt i cellulosetarmer, collagentarmer (store og små kalibre), collagenfilm og plasttarmer. Viscofan har det bredeste utvalget av kunsttarm og har lagt stor vekt på teknologisk innovasjon og evne til å tilpasse seg kundenes behov. De har produksjonssteder i flere land i Europa, Asia og Amerika for å sikre god leveringssikkerhet. Kundene får dermed et skreddersydd produkt til sitt spesielle bruksområde.

100

100

95

95

75

25 5 0

75

kaliberstabil under stopping og kokeprosessene, noe som sikrer et rynkefritt produkt. Tarmen utvides minimalt under kokeprosessen og sluttproduktets kaliber vil være identisk med stoppekaliber. Tarmen leveres «klar til bruk», så den unngår arbeidet med forfukting. 25 5 0

Total Control Net Diagrams_prepress 01 October 2010 09:24:43

Kom innom vår stand for en nærmere presentasjon!

Viscofan Coffinet med TCN Viscofan har sammen med TrueNature utviklet Coffinet med TCN. Sluttproduktet vil være fullstendig kaliberstabilt i alle kalibre og er ypperlig for håndtering også i slicing. Collagenfolie på overflaten vil garantere en meget god skrelling av nettet og et svært godt utseende på sluttproduktet.

Ny F10 flerlagstarm Viscofan har utviklet en ny F-10 flerlagstarm for lenger holdbarhet og nøyaktig kaliberkontroll. Den er svært ABC Compendiet 1-13

Hall 4.0 stand A70 FAKTA VISCOFAN Antall ansatte:

ca. 4000

Fabrikker:

10

Salgskontorer:

14 over hele verden, representert i over 100 land

Forretningsområde: Verdensledende innen kunsttarmer for kjøttprodukter

7


MATTRYGGHET MED PURAC Purac er gjennom mange år ABCs leverandør av melkesyre og laktater.

P

urac, markedsleder innen naturlig konservering av mat, ble grunnlagt i 1931 og er en del av CSM, en global aktør innen distribusjon til næringsmiddelindustrien. Med fem produksjonsenheter verden over, et globalt nettverk av salgskontorer og over 1000 høyt kvalifiserte medarbeidere, er de alltid i nærheten av sine kunder. Mattrygghet er viktig, og Purac har et komplett utvalg av løsninger for å øke mattrygghet og forlenge holdbarheten.

Redusert saltinnhold Dagens krav til redusert saltinnhold er viktig for helsen vår. PuraQ ® Arome NA4 er naturens beste løsning for natriumreduksjon og kan merkes som naturlig smakstilsetning. PuraQ Arome NA4 er Puracs dobbelte prisbelønte naturlige smakstilsetning for natriumreduksjon, spesielt utviklet for å legge til en smakfull og salt smak til matvarer. Dette gjør at du opprettholder smaken og samtidig

kutter ned på saltnivået. PuraQ Arome NA4 gir mulighet for natriumreduksjon opp til 40 prosent og opprettholder samtidig høy kvalitet.

Listeriakalkulator Purac har lansert en Listeriakalkulator som er utviklet som et hjelpemiddel for å kunne forutsi sannsynlig nivå av Listeria i sluttproduktet. Kontrollen av Listeria monocytogener er kritisk viktig i ferdigmat og kjøttprodukter. De har også utviklet Purasal Opti.Form som hemmer veksten av patogener og kontrollerer spesielt Listeria-bakterien. Produktet øker holdbarheten på kjøtt- og fjørfeprodukter, og forhindrer væskeslipp i pakningen. Purasal Opti. Form er et unikt produkt basert på naturlig laktat og har en ren smaksprofil og som øker mattryggheten, motvirker bakterievekst og forlenger holdbarheten.

Gå innom Puracs stand på IFFA for mer informasjon.

Hall 4.1 stand B10 Fakta: PURAC BIOCHEM Antall ansatte:

Cirka 1000

Fabrikker:

5

Salgskontorer:

Over hele verden

Forretningsområde: Verdensledende leverandør av melkesyre og laktater

8

ABC Compendiet 1-13


Messe Frankfurt 4-9 mai 2013

FIBERTARM MED VERDENSREKORD V

iskoTeepak er en av verdens ledende produsenter av kunsttarmer, og har sammen med ABC levert kunsttarmer i en årrekke. De er en verdensledende produsent av fiber-, cellulose- og plasttarmer, og kan tilby en omfattende portefølje av standard tarmløsninger i alle deres produkter. De tilbyr avanserte løsninger basert på aktiv utvikling og satsing på nyskapning, og firmaet tilbyr skreddersydde løsninger tilpasset dine behov. Selskapet tok sin nåværende form i begynnelsen av 2007, da Visko og Teepak slo seg sammen. I dag har ViskoTeepak 800 ansatte, fem fabrikker og kunder i mer enn 80 land.

Verdens lengste tarm Produktene brukes for effektiv bearbeiding av pølseprodukter som kokt, røkt, skinnfri, speket, tørket og halvtørket. I tillegg brukes produktene til skinke, kjøttpålegg, fjørfe, meieriprodukter og lignende produkter rundt om i verden. Max fibertarm er et produkt som gir ekstra bred flatbredde, og den har ny verdensrekord i antall meter per stick. Tarmen med utvidet innerdiameter gjør det mulig å bruke et større stopperør, og dermed oppnå økt produktivitet. Du får jevnere kvalitet på spekepølsene samt stabil tørkekvalitet.

Ta en tur innom standen og se verdens lengste tarm!

Hall 4.0 stand B10 Fakta: ViskoTeepak Antall ansatte:

ca. 800

Fabrikker:

5

Salgskontorer:

Verden over

Forretningsområde: V erdensledende produsent av kunsttarmer til næringsmiddelindustrien

ABC Compendiet 1-13

9


Smaksopplevelser

Salami Milano

FRA HELE VERDEN Frutarom Savory Solutions GmbH for­ener erfaring og kunnskap fra Gewürz­müller, GewürzMühle Nesse og Frutarom, til å utvikle og produsere skreddersydde løsninger for kjøtt-, fisk- og næringsmiddelindustrien.

S

elskapets omfattende produktportefølje inkluderer funksjonelle ingredienser, startkulturer, krydder og marinader. Frutarom integrerer lokal markedskunnskap med mer enn 100 års bransjeerfaring for å kunne tilby tilpassede, verdiskapende løsninger til både store internasjonale produsenter, så vel som lokale slakteriutsalg. Frutarom har produksjon og utvikling på fire kontinenter og markedsfører sine produkter i mer enn 130 land. På IFFA vil Frutarom Savory Solutions demonstrere hvilke muligheter som kan oppnås når mikrobiologisk og teknisk kunnskap blir kombinert med krydderkompetanse. Besøkende til Frutaroms utstilling kan få smaksprøver på ulike europeiske pølseog skinkespesialiteter som for eksempel Elk Salami, Chorizo, Mountain Salami, Kindziuk og Kielbasa.

sitt brede utvalg av startkulturer, som markedsføres under merkevaren “Bitec”. Den allsidige serien består av varianter som fremmer en rask gjæringsprosess samt at den senker pH gradvis. Den siste utviklingen innen Bitecs portefølje er startkulturer som gjør det mulig å produsere italienske spekepølsespesialiteter som Salami Milano og Salami Felino. Når spekepølser gjærer sakte, får de en mild, karakteristisk gjæringssmak. I tillegg til startkulturer leverer selskapet modningsmikser og krydder tilpasset bestemte produktkonsepter. De bruker de mest moderne og innovative teknikker for å kontrollere mikroorganismer, slik at vi kan kombinere kvalitet- og produktsikkerhet for optimale sluttprodukter.

Moderne og innovativt Frutarom Savory Solutions vil fokusere på fermenterte pølsespesialiteter på årets IFFA. Selskapet vil presentere

Hall 4.0 stand D21 Fakta: Frutarom Savory Solutions GmbH

For en omvisning i en eksotisk verden av smak og muligheter, kontakt en av våre produktsjefer.

10

Antall ansatte:

1500

Fabrikker:

20

Salgskontorer:

45

Forretningsområde: Krydder, marinader og startkulturer til kjøtt og fisk

ABC Compendiet 1-13


Messe Frankfurt 4-9 mai 2013

ELASTISKE NETT TIL HELE VERDEN Trunature ble grunnlagt i 1986 for å produsere spesialnett for bruk i kjøttindustrien, og de har siden den gang vokst til å bli en ledende leverandør i over 50 land.

T

otal Control Net (TCN) er verdens eneste elastiske nett med forhåndsinnstilt fast diameter, og har blitt et viktig nøkkelprodukt for Trunature. Kaliberen holder seg stabil, noe som gir deg en forhåndsbestemt vekt med høyere avkastning og mindre svinn.

b­ eholder vekten. Fjørfe­ hempen er produsert av gummi­tråder, og er dekket med bomull e­ ller polyester i en rekke farger og lengder.

Sikrer lave kostnader Trunature produserer 24 timer i døgnet for maksimal fabrikkeffektivitet. Dette, sammen med den kjøpekraften som storskalaproduksjon gir, sikrer at kostnadene holdes nede, og dette nyter kundene godt av. Ved hjelp av teknologien på markedet produserer Trunature et omfattende og variert utvalg av netting. Med kontinuerlig produktutvikling møtes de ulike ­behovene til selskapets voksende kundebase.

100

100

95

95

75

75

25

25

5

5

0

Hall 4.1 stand E48

0

Fakta: Trunature

Kom til vår stand på IFFA og diskuter med oss hvordan vi kan revolusjonere din hverdag med TCN.

Antall ansatte: 100

Elastisk«poultry loops»

Salgskontorer: 2

Elastisk fjørfehempe lar deg raskt og enkelt binde opp fjørfe uten å knytte en knute. Det legger ikke for mye press på kjøttet, og reduserer derfor blodtapet og

Forretningsområde: V erdens ledende leverandør

Fabrikker:

2

av elastiske nett, hyssing og fjørfehemper til nærings­ middelindustrien

ABC Compendiet 1-13 100

11

100

95

95

75

75


FLEKSIBEL EMBALLASJE ABCs samarbeidspartner Flexopack er en betydelig europeisk emballasje­ produsent som tilbyr et stort utvalg av produkter. Flexopack ekstruderer egne filmer for produksjon av poser og laminater. ABC tilbyr i dag blant annet ­Flexopacks klorfrie krympeposer, standard kokeposer, skinfilmer samt utrykte/trykte laminater. Trykkmetoden hos Flexopack er dyptrykk.

F

lexopack SA ble grunnlagt i 1979, i Koropi - Attika, mindre enn 30 km fra Athen. Produksjon, R&D-senter, logistikk og administrasjon er plassert i to nærliggende anlegg på 15 000 m2.

Gjør gjerne en avtale med en av våre produktsjefer for en nærmere presentasjon under IFFA-messen.

Betydelig vekst Flexopacks hovedmarked er næringsmiddelindustrien, og nærmere 80 prosent av deres produksjon går til eksportmarkeder. Andre markeder inkluderer helse og medisin, samt emballasje til jordbruksindustrien. De er ISO 9001-sertifisert og BRC/IOP-akkreditert. Selskapet har opplevd en betydelig vekst i omsetningen de siste fem årene og vil stadig investere for å forbli i forkant innen utviklingen av fleksibel emballasje. Flexopack fokuserer på innovative emballasjeløsninger, og ønsker å vokse i et miljø med økende konkurranse som krever dyktighet, effektivitet og høy teknologi.

12

Hall 4.1 stand G51 Fakta: FLEXOPACK Antall ansatte: 230 Fabrikker:

2

Salgskontorer: 40 Forretningsområde: E uropeisk emballasjeprodusent med størst vekt på poser og film til matindustrien

ABC Compendiet 1-13


Messe Frankfurt 4-9 mai 2013

EN FAMILIEBEDRIFT MED VISJONER J. RETTENMAIER & SÖHNE GmbH + Co. KG JRS, godt kjent som en fleksibel og nyskapende produsent av fiberprodukter, tilbyr funksjonelle og teknisk fremragende løsninger for sunne og kostnadseffektive kjøttprodukter.

J

RS, med sin 135 års erfaring, har den senere tid blitt tildelt flere ­internasjonale priser, ikke minst for sine bidrag til fett­reduserte produkter. Gjennom sine Vitacel® og Vivapur® serier kan en jobbe med fiberberiking, vannbinding, struktur, og ikke minst fettreduserte produkter. Produktene spenner bredt inne for ulike fibertyper som havre, hvete, eple, potet, psyllium og bambus.

kort behandlingsprosess og redusert vekttap i sluttproduktene. Møt JRSs produktspesialister på IFFA i Frankfurt for å diskutere spennende nylanseringer for dine produkter samt muligheten for prøvesmaking av ulike varianter av fett­reduserte produkter som for eksempel currywurst (karri­pølse), kjøttboller, s­alami og kjøtt­pudding.

Høykvalitets røykeprodukter I mer enn 40 år har JRS markedsført Räuchergold®, som er blitt en referanse i markedet for høykvalitets røykeprodukter. Deriblant finner man bøkeflis og bøkestokker, som blir produsert under streng overvåking og i henhold til ISO og HACCP for bruk til næringsmiddelindustrien. Räuchergold garanterer ikke bare en god smak, men også kostnadsbesparelser på grunn av

ABC Compendiet 1-13

Hall 4.0 stand D05 Fakta: JRS Antall ansatte: 1800 Fabrikker:

21

Salgskontorer: 120 Forretningsområde: P rodusent av fiberprodukter

13


Messe Frankfurt 4-9 mai 2013

FØRSTEKLASSES FUNKSJONELLE

PROTEINER

BHJ Ingredients er ABCs danske samarbeidspartner innen kollagenbaserte funksjonelle proteiningredienser.

O

gså i år er BHJ Ingredients tilstede på IFFA ­messen i Frankfurt. BHJs Scanpro ™ sortimentet spenner over svinekjøtt, biff- og fjørfebaserte protein­ ingredienser, som gir en effektiv løsning til nesten alle behov i en moderne foredlingsprosess. Gjennom et nettverk av distributører er BHJ representert i mer enn 60 land verden over. BHJ har en årlig omsetning på cirka 280 millioner euro, og sysselsetter rundt 700 mennesker globalt. Gjennom et sterkt internasjonalt nettverk av dedikerte forhandlere, er Scanpro™ til stede i mer enn 60 land over hele verden, noe som gjør dem til verdens ledende funksjonelle proteinleverandør.

100 prosent naturlig BHJ Ingredients representerer verdiskapende ingredienser basert på 100 prosent naturlige råvarer. Scanpro gir forbedringer i sluttproduktet med funksjoner som forbedret tekstur, økt produktutbytte og bedre visko­sitet. Deres kompetente salgsteam vil være klar til å møte deg på IFFA og enhver forespørsel du måtte ha når det gjelder førsteklasses høyfunksjonelle proteiner til kjøttbransjen. Se også notis om Scanpro TF70 på side 19.

Hall 4.0 stand C61 Fakta: BHJ A/S Antall ansatte:

700

Fabrikker:

6

Salgskontorer:

60 land

Forretningsområde: Funksjonelle animalske ­ proteiner til kjøttindustrien

14

ABC Compendiet 1-13


notiser

NYHET! SALATDRESSING Enten du liker det lyse og subtile, eller kremet og rik, så blir alle salater mer velsmakende og interessante med en god salatdressing som tilbehør. Frutarom Savory Solutions har en base til salatdressing som er enkel å bruke, og lett å nyte. De tilbyr en verden av muligheter for å lage din egen vri på salatdressingen. Bare tilsett vann og olje til dressingpulveret, rør godt og den er klar til bruk. For en variasjon kan du bytte ut oljen med yoghurt, rømme eller crème fraiche for å lage en dip eller dressing til dine grønnsaker og salater.

Resept med olje

Resept med rømme

100 gr universal salatdressing 100 gr universal salatdressing 800 gr vann 850 gr rømme 200 gr olje 575 gr vann 10 gr tørkede urter

: BHJ LANSERER VERDENS FØRSTE FUNKSJONELLE KYLLINGPROTEIN Den globale proteinprodusenten BHJ Ingredients introduserer verdens første funksjonelle kyllingprotein på IFFA. SCANPRO FCP 75/SF vil spesielt henvende seg til fjørfe- og kyllingprodusenter, som vil tilføre merverdi og en kostnadsbesparelse uten at det går på bekostning av kvalitet, smak eller kjøttinnhold. Den er ideell for bruk i et bredt spekter av bruksområder for kylling, inkludert kjøttpålegg, marinert kylling, nuggets, burgere og kjøttboller.

ABC Compendiet 1-13

Bedre tekstur, fasthet og saftighet SCANPRO FCP 75/SF tilbyr fremragende tekniske fordeler som bedre tekstur, fasthet og saftighet med en utmerket proteinkilde som vannbinder i forholdet 1-8. Den er allergenfri, og kan også forbedre utbytte av slicing og redusere vannslipp i pakken for produsenter av formede, injiserte og emulgerte kyllingprodukter. BHJ’s SCANPRO FCP 75/SF er halal-godkjent og tilgjengelig for alle kyllingprodusenter og leverandører av halalingredienser for kyllingbaserte produkter. Kontakt oss for en avtale i hall 4.0 på stand C61.

15


Kundeprofil: Smedstuen Gård AS

Smedstuen Gård – der kvalitet settes høyest

PREMIERT: ABCs Birger Fagernes beundrer Smedstuen gårds mange priser.

GODE KAKER: Smedstuens kakeprodukter får den gode smaken ved at de blir stekt i smør på skikkelige jernpanner. Akkurat som i gode gamle dager.

Kvalitet, tradisjon og yrkesstolthet gjør Godt håndverk og bra råvarer Smedstuen Gård på Eidsvoll til en høyt Senest i desember fikk Smedstuen Gård sitt urøkte terningkast seks av VG, og ble kåret til det premiert leverandør med et bredt utvalg pinnekjøtt beste pinnekjøttet blant over 20 forskjellige varianter. av kjøttprodukter. «Fantastisk bra utseende og smak. Moden og flott

D

et første som møter besøkende i kontorlokalene til Smedstuen Gård er de nesten hundre prestisjetunge prisene som de har vunnet i nasjonale og internasjonale mesterskap. – Vi har bestandig vært opptatt av at produktene våre skal ha høyeste kvalitet. Derfor følger vi med i tiden og er alltid i endring for at kundene våre skal få det de etterspør. Blant annet har vi bestandig hatt en svært høy kjøttprosent i våre pølse- og kakeprodukter, og de siste årene har vi hatt fokus på produkter uten tilsetningsstoffer og allergener, sier fabrikksjef Per Inge Johnsen. Smedstuen Gård er en kvalitetsleverandør av kjøttprodukter både direkte til butikk og det offentlige, samtidig som de driver leieproduksjon for en rekke andre produsenter.

16

fåresmak, tyder på perfekt tørking. Mørk og fin farge, saftig og mørt. Flott saltbalanse,» skrev VG lørdag 8. desember. Det er ikke første gang produktene oppnår slike testresultater, og grunnen er godt håndverk og dyktige fagpersoner, mener produksjonssjef John-Olav Lerbakk. – I tillegg er de gode råvarene alfa og omega. Kombinasjonen av disse to, bra råvarer og godt håndverk, det kommer man veldig langt med, sier han. Smedstuen Gård har et bredt spekter av produkter. Aller størst er produksjonen av kakeproduktene av storfe, svin og vilt. Til sammen produserer anlegget på Eidsvoll rundt 600 tonn kakeprodukter i året. I tillegg tilbyr Smedstuen Gård spekemat, skinker, pølser, pinnekjøtt, og rene kjøttprodukter. Lerbakk forteller at noe av det som gjør kakeproduktene deres så unike er at de stekes i jernpanner med smør. ABC Compendiet 1-13


KJØTT: Smedstuen Gård lager alt fra kake- til rene kjøttprodukter.

ANSVARLIGE: Fabrikksjef Per Inge Johnsen og produksjonssjef John-Olav Lerbakk.

– Det gjør at kakene får den gode smaken fra jernpanna. Mange steker på teflon, men vi forholder oss til den gode gamle måten. Rikelig med smør bidrar også til den tradisjonsrike hjemmelagede smaken, sier han.

Mye vilt Tradisjon er viktig på Smedstuen Gård. Eiendommen har vært i familiens eie gjennom flere generasjoner, og i 1972 grunnla Henry Haug et pølsemakeri her. I årene som fulgte ble det produsert betydelige mengder pølser, pålegg og spekevarer av svært høy kvalitet. Fabrikksjef Johnsen sier at bedriften stadig utvikler seg. – I 1992 overtok familien en liten pølsemakerbedrift i nabokommunen Nes, og bedriften har siden den tid vokst jevnt og trutt. I dag holder familien fortsatt til på Smedstuen Gård, men både administrasjon og produksjon er hovedsakelig flyttet til produksjonsanlegget på Ørn Industriområde på Eidsvoll, sier han. Fabrikksjefen forteller at eksklusive råvarer som

JERNPANNER: Produksjonssjef John-Olav Lerbakk sjekker at alt er som det skal med kjøttkakene.

elg og reinsdyr har økt i omfang, og at det derfor også har blitt satset på mye vilt. Blant annet er elgpølse og pannestekte elgkarbonader blant de populære viltproduktene Smedstuen Gård tilbyr. Om høsten har gården mottak flere steder rundt om i landet, der de kjøper elg fra elgjegere. Etter at kjøttet er veterinærgodkjent, blir det sendt videre til produksjonslokalene.

Langt samarbeid med ABC Smedstuen har vært kunde av ABC i godt over 20 år, og tørrstoffer, krydder, tilsetningsstoffer og tarm er blant ingrediensene som står på handlelistene fra gården. Johnsen kan fortelle at det er kompetansen som gjør at de aldri har byttet bort ABC som leverandør. – Vi har handlet av ABC i alle disse årene fordi de har en utrolig kompetanse som ligger til grunn. Det er genialt for oss.Vi har ved flere anledninger benyttet oss av prøvekjøkkenet til ABC og sammen tester vi ut nye muligheter. I tillegg har vi vært på en rekke studieturer sammen, der vi både har det sosialt og utvikler oss faglig, sier han.

FAKTA: Smedstuen Gård Oppstart:

1972

Årsverk:

Ca. 50 årsverk

Kundegruppe: Storhusholdning, butikk og industri.

PØLSEMAKER: Smedstuen Gård har også en betydelig pølseproduksjon. Her ved fabrikksjef Per Inge Johnsen.

ABC Compendiet 1-13

Produkter: Kakeprodukter, spekemat, skinker, pølser, pinnekjøtt, og rene kjøttprodukter.

17


SOMMERENS MARINADENYHETER

TOPP 5 MARINADER

K

alenderen viser at sommeren nærmer seg, og dermed kommer også den herlige grillsesongen. Kjøtt, fjørfe og fisk egner seg til grilling, og med våre velsmakende marinader fra Gewürzmüller blir grillmaten enda bedre. I tillegg til vårt vanlige sortiment av marinader kan vi i år tilby to nye spennende smaker.

LEVANT WÜRZMARINADE OG Levant refererer til området mellom Tyrkia og Egypt. Levant marinade er en hyllest til den mest berømte retten fra denne regionen, Falafel. Marinaden har den typiske smaken av spisskummen, med hint av løk, hvitløk og persille.

MASALA WÜRZMARINADE OG Masala betyr “krydderblanding” i Sørøst-Asia. Masala-marinade er indiske krydder blandet og tilpasset europeisk smak. Tomat, kombinert med pepper og kardemomme i tillegg til ingefær og kokos, gir dybde og friskhet.

De nye marinadene passer utmerket til flere typer kjøtt. For svinekjøtt, oksekjøtt og lam anbefales 100 g/kg, for fjørfe 80 gram/kg og for fisk anbefaler vi 70 g/ kg. Pensle kjøttet/fisken jevnt med marinade, la det marinere en stund, deretter grill - og nyt!

1 Mexico marinade Smaken av spisskummen kombinert med chili, pepper, hvitløk og løk blir et herlig møte for matentusiaster som liker meksikanske smaker. Passer godt til kjøtt, fisk og fjørfe, så det er ingen overraskelse at denne marinaden blir stadig mer populær.

2 Akropolis Gyros marinade På den greske måten! Passer til kjøtt, fisk og fjørfe. Knuste urter som timian og oregano kombinert med hvitløk sikrer en typisk gresk smak.

3 Thai lemon marinade Denne forfriskende og eksotiske marinaden kombinerer sitrongress, ingefær og persille. Passer perfekt til asiatisk mat!

4 Spareribs marinade Perfekt til kjøttfulle, møre og saftige spareribs. Hvis du liker ”The American Way”, så er denne marinaden midt i blinken for deg. Rødbrun, litt hot og med fin røyksmak.

5 Bärlauch mariande Ramsløk gir marinaden en fyldig smak, og gjør den til en virkelig kulinarisk nytelse. Smaken av ramsløk, løk, og havsalt er perfekt til svin, lam, fjørfe, fisk og panneretter.

For oppskrifter, se: www.abcorneliussen.no/oppskrifter

18

ABC Compendiet 1-13


notiser Utmerket alternativ for injiserte produkter

- med SCANPRO TF 70 SCANPRO TF 70 gir en utmerket tekstur (basert på svineprotein og vegetabilske fibre) og forbedrer sluttproduktet på flere måter. Opplev en forbedret elastisitet, en fast konsistens, høyere utnyttelse og redusert svinn, som gir sluttproduktet bedre kvalitetsegenskaper.

Synergieffekten mellom SCANPRO ™ og vegetabilsk fiber gir en unik tekstur på sluttproduktet. I oppskriften finner du en hel skinke, 30 prosent injisert og tenderized. Skinken er lagt i kokepose eller kokefilm og i former. Resept: Svinekjøtt hel skinke: 76,90 % Is/vann: 25/75 19,25 % Natriumtripolyfosfat: 0,50 % Nitrittsalt (0,6 % nitritt): 2,00 % Natriumaskorbat: 0,05 % Dekstrose: 1,00 % SCANPRO TF 70: 0,30 % Sum oppskrift: 100,00 % I denne oppskriften er kokesvinnet < 1 % Bruksnivå: Følgende generelle retningslinjer kan gis for SCANPRO TF 70: Injeksjon Ferdig produkt 30 % 0,30 til 0,40 % 40 % 0,40 til 0,55 % 50 % 0,50 til 0,70 % 60 % 0,60 til 0,90 % 70 % 0,70 til 1,00 % SCANPRO TF 70 er hovedsakelig for injiserte røkte og kokte produkter og er ikke-genmodifisert og uten kjente allergener. SCNAPRO TF 70 er nøytral i smak og farge, og har ingen effekt på smaken i sluttproduktet. SCANPRO TF 70 kan brukes i produkter med tilvekst opp til 70 % i forskjellige produkter som stek, bacon og skinkeprodukter, røkt og kokt. ABC Compendiet 1-13

Ceambloom 3240; erstatning for gelatin Ønsket om å erstatte gelatin har vært et tema i flere år, grunnet kulturelle og religiøse årsaker. Forbrukerne har en stadig økende bekymring om produksjonsprosessen som brukes i gelatinindustrien. Ceambloom 3240 er en blanding av carragenaen og johannesbrødkjernemel, som gir en sterk binding i kokte påleggsprodukter. Produktet er Kosher- og Halalsertifisert. Sammenlignet med gelatin vil Ceambloom 3240 gi en raskere oppløsning, klar gel, mindre klebrighet og forbedret varmebestandighet. Ta gjerne kontakt med produktsjef Rune Øystad for mer informasjon, telefon 913 18 405, eller e-post: rune.oystad@abcorneliussen.no.

19


notiser DAT-Schaub vokser markant i USA ABCs eier, danske DAT-Schaub, har vært delaktig i en fusjon mellom to betydelige amerikanske tarmvirksomheter. DAT-Schaub eide allerede 50 prosent i Casing Associates LCC som nå har fusjonert med Wolfson Casings, og dermed blir DAT-Schaub hovedaksjonær i det nye selskapet. Det forventes at det nye selskapet vil få en omsetning på cirka 160 millioner dollar, og blir dermed en viktig brikke i DAT-Schaubs fremtidige strategi. Dette vil gjøre DAT-Schaub til en av de største aktørene på markedet. Med denne fusjonen fortsetter DAT-Schaub den veksten selskapet har oppnådd de seneste årene, og det forventes betydelige synergieffekter som vil komme våre kunder og eiere til gode.

Bakteriebekjempelse på storfeslakt EU-kommisjonen godkjente den 4. februar bruk av melkesyre til overflatedekontaminering av storfe i form av hele, halve og kvarte slakt. Dekontaminering, eller bakteriereduksjon ved hjelp av melkesyre, har vært brukt i USA i en del tid med godt resultat. Metoden er tillatt brukt i EU fra den 25. februar 2013. Purac, verdens største og mest erfarne produsent av melkesyre, mener at metodikken vil gi bedre mattrygghet for forbrukerne. Kommisjonen har gitt en nøyaktig beskrevet prosedyre for hvordan prosessen skal utføres, og Purac har gjort tester som viser svært god effekt. Totalt kimtall og spesifikt E.Coli reduseres betydelig. Tester viser at 90 til 99 prosent av patogener blir drept, noe som vil gi færre tilbaketrekkinger fra markedet. Melkesyre er en naturlig ingrediens, og metoden er enkel å tilpasse bruk i slaktelinjen.

NYHET! STÅPOSER Vi kan nå tilby ståposer i ulike tykkelser, størrelser og utførelser. Posene er utviklet for ulike produkter, og er produsert med moderne utstyr. Posen er brukervennlig, enkel å åpne, og med sin gode design ser produktet meget tiltalende ut. Vi har medium- og høybarriereposer for vakuum og MAP-pakking i tykkelser fra 100-170µ, i bredde 110 mm opp til 260 mm, høyde fra 150-400 mm. Kan fås med trykk, og med eller uten zip og rivehakk. Posene har stor anvendelighet og kan brukes til mange forskjellige produkter som for eksempel ost, kjøtt, fisk, frukt, tørrvarer og dyrefór. Det er også en stor fordel at posen kan brettes helt flat etter bruk. Ståposen er svært plassbesparende, og den kan resirkuleres i plastavfallet som gir den en stor miljøfordel. Ta gjerne kontakt med produktsjef Morten Lundquist for mer informasjon, tlf. 957 25 327, eller e-post: morten.lundquist@abcorneliussen.no.

ABC er et heleid datterselskap av det danske konsernet DAT-Schaub – en av verdens største tarmhandlere og en stor aktør innen handel med kjøtt og matvarer. Vi er leverandør til kjøtt- og næringsmiddelindustrien med hovedvekt på natur- og kunsttarmer, hjelpe- og til­setningsstoffer, emballasje samt krydder og smaksstoffer. Utgiver: Arne B. Corneliussen AS • Ansvarlig redaktør: Birger Fagernes • birger.fagernes@abcorneliussen.no • I redaksjonen: Nina Mossin • Adresse: Kabelgaten 37, Postboks 424 Økern, 0513 Oslo • Telefon: +47 22 88 46 00 • Telefaks: +47 22 88 46 46 • Internett: www.abcorneliussen.no • Design/produksjon: Renommé Communication