Page 45

FESPA 2019 - Först och främst är det sign- och displaymarknaden som är den tilltänkta målgruppen, men även retail- och promotionbranschen. Istället för att arkitekter ska sitta och bygga modeller för hand, även om det kan vara kul, så kan man tänka sig att arkitektkontor kan använda denna 3D-printer för att bygga sina modellhus. - Men det finns ju två andra serier som kanske mer riktar sig mot exempelvis tillverkningsindustrin, för att nämna en, med komponent- och prototyptillverkning. Det som utmärker Tractus3D är att lagerupplösningen är så skarp att den kan gå ner på 10 mikron. Dessutom är systemet öppet, vilket betyder att det finns en stor rad av möjliga material, sk filament, att 3D-printa med.

- Det kan vara genomskinliga, färgade, hållbara, ABS-plast, träimitation och ett bionedbrytbart material, gjort på majsstärkelse, berättar Markus Ryberg. - Den biologiskt nedbrytbara fungerar faktiskt extremt bra. Eftersom att det är väldigt hög efterfrågan på miljömedvetenhet. Systemet i Tractus3Ds 3D-printrar är öppet och filamentet som AddExport marknadsför är från Form Futura, som har material som fungerar till 3D-printrar från olika tillverkare.

MED LÄGRE DROPPSTORLEKAR I montern för det japanska företaget Ricoh träffar vi Patrik Zetterström, ansvarig på Ricoh Sverige. Här presenterades den senaste DTG-printern Ri 1000, som gör direkttryck på polyester. - Det är en liten direct-to-garment, DTG-printer och vi har verkligen lagt stort fokus på användarvänligheten och rengöringen, för att man ska kunna stå och producera ordentligt, säger Patrik Zetterström. - Marknaden för DTG är något som kommer växa och där vill Ricoh vara med, därför satsar vi.

COLOP E-MARK® EN NY TID FÖR STÄMPLAR

SUCCÉ

www.emark.colop.com

unigraphics.se SCREEN & MARKNADEN 5-2019

45

Profile for Martin Eriksson

Screen&Marknaden Nr 5/2019  

Advertisement