Page 26

PRINT

P

å Direct Mail Days, den 13-14 juni 2018 i Neuwied, Tyskland, premiärvisades den amerikanska inkjet-kuvertskrivaren W+D Halm i-Jet 2. Det är en maskin som förutspås rita om hela kartan för tryckning på kuvert. Genom att Addbrand ingår i Mayer Network, Europas största kuvertproducent, har man nu lyckats få ett av de 10 första exemplaren som levereras till Europa.

D

- Vi är oerhört förväntansfulla inför installationen och väldigt glada över att kunna vara först med detta i Norden, säger Patrik Sjölin, VD på Addbrand, inför installationen. - Det kommer bara ut ett begränsat antal maskiner och efterfrågan är stor i hela världen. Jämför man med bläckstråleskrivare, som man tidigare tryckt kuverten med, så är effektiviteten 10 gånger högre. Dessutom ger i-Jet bättre färgkonsekvens,

en internationella livsmedelstillverkaren Fazer moderniserar och testar en ny metod för tryck på förpackningarna. Den nya tryckmetoden är en del av företagets hållbarhetsarbete, där man vill gå mot förpackningsmaterial som är förenliga med en hållbar utveckling. Det handlar om färgtekniken EGP, Expanded Gamut Printing, som är en metod där man strävar efter att använda minsta möjliga färgmängd. Vanligtvis används endast 7 standardfärger med EGP-tekniken och företaget kan blanda upp till 90% av färgerna som man använder. - EGP-färgerna doseras med hjälp av digital färgseparering direkt på förpackningen som ska tryckas, vilket gör att det behövs ett färre antal färger.

26

SCREEN & MARKNADEN 5-2019

– Tryckmaskinen behöver heller inte rengöras mellan tryckpartierna, vilket minskar färgsvinnet och behovet av lösningsmedel vid rengöring, säger Piia Soininen-Tengvall, på Fazer. - Kvaliteten och tryckresultatet blir bättre och mer exakt. Vi har testtryckt förpackningar tillsammans med Marvaco, prepressleverantör för förpackningar och tryckeriet Pyroll. I ett första test ska man köra tester på brödförpackningen Puikula Mjukare Fullkorn i matbutiker över hela Finland. Nu uppger företaget att man kommer kunna minska användningen av tryckfärg med 25%, jämfört med traditionellt tryck. De nya förpackningarna blir även märkta med logotypen GreenPrinting.

Patrik Sjölin

- Vårt tryckeri är redan ISOoch Svanenmärkt, men med vår i-Jet tar vi vårt hållbarhetsarbete ytterligare ett steg. Förutom miljö- och effektivitetsvinster ger tekniken i i-Jet även möjlighet till variabelprint. - Det ligger i tiden och tar kuverttrycket in i framtiden. Utvecklingen för just arktryck har varit snabbare, vilket har gjort att kunderna vant sig vid ett modernare arbetssätt, avslutar Patrik Sjölin. - I och med i-Jet blir vi ännu bättre på att kunna leverera hela produktionen från inlaga, kuvert och kuvertering till adressering och inlämning till de olika postdistributörerna.

Testar ny tryckmetod

FOTO: MARVACO

Först i Sverige

kortare inställningstider och mindre restprodukter än vid traditionellt offsettryck. - Detta gör att installationen passar väldigt väl in i vårt eget koncept Print by Sweden, fortsätter Patrik Sjölin.

Profile for Martin Eriksson

Screen&Marknaden Nr 5/2019  

Advertisement