Page 1

...απο την ομαδα εργασιας

ενημερωτικό έντυπο κλάδου Προσκοπικών Δικτύων Γ.Ε. _ τεύχος 1

Ζώντας και μεγαλώνοντας μέσα στην Προσκοπική Κίνηση μαθαίνουμε σταδιακά ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε τις ζωές μας και τον κόσμο. Μας αρέσει να ακούμε ότι αποτελούμε τη δύναμη του καλού. Χαιρόμαστε που μοιραζόμαστε ωραίες ιδέες, κοινό όραμα. Και μεγαλώνουμε... Και βιώνουμε όχι πια το μύθο ή την περιπέτεια, αλλά την πραγματικότητα… Και ένας καλύτερος κόσμος παραμένει ζητούμενο... Και συμβαίνει, στις μέρες μας, η κοινωνία μας να συνειδητοποιεί ότι έχει ανάγκη, επιτέλους, από θετικές ανατροπές... Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε το σοκ της ενηλικίωσης αλλά κι εκείνο της κοινωνικής κρίσης; Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε άλλο από τη συλλογική δράση. Να είμαστε μαζί και να δράττουμε. Να είμαστε «εμείς». Η πραγματικότητα να είναι έμπνευση και πεδίο δράσης ταυτόχρονα. Τα λόγια να τα κάνουμε πράξεις. Απλές, καθημερινές κοντινές. Ζούμε, λένε, την επόμενη μεγάλη επανάσταση, εκείνη της Διαδικτυωμένης Κοινωνίας. Θέλουμε να είμαστε μέρος της; Σε μια τέτοια ταραγμένη εποχή, που δίνει αφορμές για περίσκεψη, για αυτοαξιολόγηση, για επανασχεδιασμό, για επανεκκίνηση, θέλουμε να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα; Να η ευκαιρία! Δικτυωθείτε, κάνει …καλό! Γιάννης Δρης


ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Περισσός Διήμερη εκδρομή στους 2 τροχούς! Το 4ο Προσκοπικό Δίκτυο Περισσού ανέβηκε στα ποδήλατα κι έβαλε τα δυνατά του προκειμένου μετά από 20 ανηφορικά χιλιόμετρα να φθάσει στα Μαχούνια Πάρνηθας. Η διαδρομή μπορεί να ήταν δύσκολη αλλά στο τέλος, όπως συμβαίνει συνήθως, την κούραση παραμερίσε η χαρά της επίτευξης του στόχου.


Άρεως Εξόρμηση στη Τζιά Το νεοσύστατο 1ο Προσκοπικό Δίκτυο Άρεως πραγματοποήσε ένα Μεγάλο “μικρό” ταξίδι στην πανέμορφη Τζιά από τις 3 έως και τις 5 Αυγούστου 2012. Η καλοκαιρινή εξόρμηση τα είχε όλα! Πορεία από την Ιουλίδα ως τον Οτζιά, επίσκεψη στο Λέων της Κέας αλλά και δράση προσφοράς στο Γιαλισκάρι με καθαρισμό του πάρκου. Δεν έλειψαν φυσικά και τα παιχνίδια στη θάλασσα και η βραδυνή διασκέδαση. Μπορεί να κράτησε λίγο αλλά ήταν μόνο η αρχή... γιατί το ταξίδι θα είναι ΜΕΓΑΛΟ!


ΕΜΕΙΣ & ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΙΞ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας Η «ΕΛΙΞ» είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που σκοπό έχει την προαγωγή του εθελοντισμού. Πραγματοποιεί διεθνείς δράσεις εθελοντικής συμμετοχής με αντικείμενα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, την προώθηση του πολιτισμού και την κοινωνική προσφορά. Βασική δραστηριότητα της οργάνωσης «ΕΛΙΞ» είναι η διοργάνωση και ο συντονισμός διεθνών προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας (workcamps) στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εθελοντών και η αποστολή Ελλήνων εθελοντών σε προγράμματα εθελοντικής εργασίας στο εξωτερικό, μέσω συνεργασιών της με διεθνή δίκτυα ανάλογων Οργανώσεων.

Κύρια προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας είναι η δυνατότητα συνεννόησης στην αγγλική γλώσσα (χωρίς πιστοποίηση), η ηλικία που πρέπει να είναι άνω των 18 ετών (υπάρχουν και ορισμένα προγράμματα αποκλειστικά για εφήβους και οικογένειες με παιδιά), η κατάθεση αίτησης και η καταβολή ποσού 100 ευρώ. Αν κάποιος επιθυμεί να συμμετάσχει σε περισσότερα του ενός προγράμματα την ίδια χρονιά, καταβάλει 80 ευρώ για κάθε πρόγραμμα μετά το πρώτο. Τα παραπάνω ποσά καλύπτουν μέρος των διοικητικών και λειτουργικών εξόδων των προγραμμάτων. Το ποσό αυτό δεν επιστρέφεται σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής στο πρόγραμμα με ευθύνη του αιτούντα. Ο κατάλογος των ελληνικών και ξένων προγραμμάτων αναρτάται στον ιστότοπο της οργάνωσης την 1η Απριλίου κάθε χρόνο. Τα προγράμματα συνήθως διαρκούν 2-3 εβδομάδες, ενώ υπάρχουν προγράμματα εθελοντικής εργασίας μεγαλύτερης διάρκειας (6-12 μηνών μέσω της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας E.V.S.).

Επικοινωνία Βερανζέρου 5, ΤΚ 106 77, Αθήνα Τηλέφωνο 210 3825506 Φαξ: 2103814682 www.elix.org.gr communication@elix.org.gr elix@elix.org.gr. Μπορείτε ακόμη να βρείτε την ΕΛΙΞ στα social media: youtube.com/user/ELIXgr facebook Elix/Ελιξ Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας


Εθνική Συνάντηση Νέων Ανταποκριτών Άγριας Ζωής Το τριήμερο 5-7 Οκτωβρίου του 2012 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, η Εθνική Συνάντηση Νέων Ανταποκριτών Άγριας Ζωής, στην περιοχή της Αττικής. Χάρη στην πρόσφατη συνεργασία του εν λόγω Συλλόγου με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, είχαμε την ευκαιρία μέλη του ελληνικού προσκοπισμού να παρευρεθούμε στη Συνάντηση με πλήρη κάλυψη των μεταφορικών εξόδων, καθώς και των εξόδων διαμονής μας σε ξενοδοχείο. Η συμμετοχή μας, λοιπόν, ως Σώμα ανήλθε στα πέντε άτομα, με απολύτως ικανοποιητική εκπροσώπηση της εικόνας των Ελλήνων Προσκόπων.

Τραυματισμοί Άγριων Ζώων: Ο Ανθρώπινος Παράγοντας, Αιτίες και Πρόληψη, Μεθοδολογία Αντιμετώπισης Περιστατικού Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για Άγρια Ζώα και κλείσαμε με Επίσκεψη Πεδίου στον Υγρότοπο της Βραυρώνας, όπου είχαμε τη χαρά να παρευρεθούμε στην επανένταξη-απελευθέρωση περιεθαλμένων πουλιών, εν όψει της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πτηνών. Η εμπειρία της επαφής του ανθρώπου με τη φύση ειναι μοναδική και αποτελεί έναν κατεξοχήν ευγενή στόχο της προσκοπικής κίνησης. Όταν αυτή η επαφή αποκτά πιο ενεργητικό χαρακτήρα και ο καθένας έχει τη δυνατότητα να μελετήσει, να ανακαλύψει, να περισώσει και να επανεντάξει ένα κομμάτι από το παρθένο φυσικό περιβάλλον, τότε η προσωπική ικανοποίηση και το αίσθημα της προσφοράς φτάνουν ακόμα υψηλότερα!

Καθώς σκοπός της Συνάντησης ήταν η δημιουργία και λειτουργία ενός Εθνικού Δικτύου Ανταποκριτών Άγριας Ζωής, το οποίο θα εργάζεται σε τοπικό επίπεδο υπό το συντονισμό και την επιστημονική υποστήριξη του Συλλόγου της ΑΝΙΜΑ, τα θέματα εστίασαν στις εθνικές πολιτικές για την προστασία της βιοποικιλότητας και στις δράσεις που πρέπει να μπουν σε εφαρμογή από νέους εθελοντές με στόχο να προστατευτεί η άγρια πανίδα. Έτσι, μετά τη γνωριμία μας, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου παρακολουθήσαμε στο “Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα”, ομιλίες με θέματα: • Βιοποικιλότητα και Ευρωπαϊκή Πολιτική • Πρωτοβουλίες και Υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη Βιοποικιλότητα, Καλές Πρακτικές • Άγρια Πανίδα: Προστασία και Τρωτότητα, οι Κρίσιμοι Παράγοντες (Παρουσιάσεις Μ.Κ.Ο.) και ολοκληρώσαμε τη μέρα μας με μια περιβαλλοντική ξενάγηση στην Παραλία της Αναβύσσου και στο Δάσος του Εθνικού Δρυμού Σουνίου. Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου παρακολουθήσαμε στο Δημαρχείο του Δήμου Σαρωνικού, ομιλίες με θέματα:

Ευχαριστούμε πάρα πολύ την ΑΝΙΜΑ που μας έδωσε την ευκαιρία να νιώσουμε έτσι, όχι μόνο για ένα τριήμερο, αλλά σε βάθος χρόνου. Ναστάζια Κορωνάκη 4ο Ν/Π Δίκτυο Κέρκυρας Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριων Ζώων ΑΝΙΜΑ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2005. Ασχολείται με την υλοποίηση δράσεων έρευνας και διαχείρησης οικοσυστημάτων, περίθαλψης άγριων ζώων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Εργάζεται συστηματικά για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της περίθαλψης και επανένταξης άγριων ζώων, που αποτελεί και κεντρικό κορμό της δραστηριότητάς της, ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες που παρουσιάζει η χώρα μας. Σήμερα, και με αυτές τις προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα να περιθάλπει περισσότερα από 2.000 άγρια ζώα το χρόνο.


ΚΟΙΤΑ & ΑΥΤΟ... νέα εφαρμογή του site του ΣΕΠ e-jobs είσαι επαγγελματίας και θέλεις οι φίλοι σου οι Πρόσκοποι να μπορούν να σε βρουν για να τους προσφέρεις τις υπηρεσίες σου; Μην το καθυστερείς, καταχώρησε τα στοιχεία σου στο e-jobs, τη νέα εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΣΕΠ.

ψάχνεις κάποιον επαγγελματία να σου κάνει μια δουλειά και θα ήθελες ταυτόχρονα να βοηθήσεις κάποιον φίλο σου Πρόσκοπο; Μην το σκέφτεσαι, ψάξε από διασκοσμητές μέχρι νομικούς, κι από κομπιουτεράδες μέχρι ασφαλιστές στο e-jobs, τη νέα εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΣΕΠ (http://www.sep.org.gr/ejobs)

ΤΕD Ομιλία Δείτε μια ομιλία με τίτλο «Αν ήμουν 25 και Έλληνας» του καναδού ιστορικού Michael Ignatieff στα πλαίσια του συνεδρίου ΤΕD (Technology, Entertainment, Design). O Michael Ignatieff έχει σπουδάσει, συγγράψει και διδάξει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις. http://www.

youtube.com/watch?v=ID8UPXcxS10&feature= player_embedded

βασικές σχολές Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Θυμίζουμε ότι δικαίωμα συμμετοχής στις σχολές του ΣΕΠ έχουν όλα τα μέλη των Προσκοπικών Δικτύων (κι όχι μόνο οι Αρχηγοί), δεν απαιτείται, δηλαδή, η κατοχή εντολής διοίκησης. Μόνες προϋποθέσεις είναι η απογραφή και, ανάλογα με την περίπτωση, η ύπαρξη προαπαιτούμενης σχολής (π.χ. χρειάζεται αρχική σχολή για την παρακολούθηση μιας Βασικής). Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι, η παρακολούθηση μιας σχολής του ΣΕΠ συμβάλει και στην ατομική πρόοδο των μελών του Προσκοπικού Δικτύου.

Στη διάρκεια των γιορτών Προσκοπικά Δίκτυα στη Θεσσαλονίκη, Χίο και Κέρκυρα ... αντάλλαξαν δεν αγόρασαν 3. Στο επόμενο δελτίο θα υπάρχει αναλυτικό φωτορεπορτάζ.


ΚΟΙΤΑ & ΑΥΤΟ...

Πρόσκοπος του Κόσμου Ελπίδα 2013 Κυκλοφόρησε ήδη η ανακοίνωση για την ΕΛΠΙΔΑ 2013 (Νο.126/2012), η οποία φέτος θα έχει την ιδιαιτερότητα της συμμετοχής και αντιπροσωπειών από άλλες χώρες. Τα Μέλη και οι Αρχηγοί των Προσκοπικών Δικτύων μπορούν να βοηθήσουν συμμετέχοντας σε κάποιον από τους τομείς υποστήριξης της δράσης. Μέλη του Δικτύου των Προσκόπων του Κόσμου (Scouts of the World) δύνανται να γίνουν όσοι θα συμμετάσχουν στην δεύτερη Ανακάλυψη του Προσκόπου του Κόσμου.

Η ΕΛΠΙΔΑ λοιπόν από άλλη οπτική γωνία: οι χθεσινοί ενθουσιώδεις ανιχνευτές, σημερινοί πρόθυμοι υποστηρικτές! Πάμε ΕΛΠΙΔΑ; (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: http://www.elpida2013. gr ή εδώ: http://www.facebook.com/elpida2013.gr)

Η Ανακάλυψη θα πραγματοποιηθεί στη Βάση Ναυτοπροσκόπων της Θεσσαλονίκης από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2013 και αποτελεί το πρώτο βήμα για να λάβει κάποιος το βραβείο «Πρόσκοπος του Κόσμου» (SoW). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αιτήσεις συμμετοχής και περισσότερες λεπτομέρειες στην ανακοίνωση της Γενικής Εφορείας που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες.

κανάλια επικοινωνίας του κλάδου email : efprdikge@sep.org.gr blog :http://proskopiko-diktyo.blogspot.gr facebook page : Προσκοπικό Δίκτυο

Το δελτίο επιμελήθηκαν από την ομάδα εργασίας του Κλάδου οι :

youtube : ProskopikaDiktia

Γιάννης Κουρής, Δημήτρης Παππάς, Αλέξανδρος Χριστοδουλάρας Μαριάνθη Σφλώμου, Γιάννης Δρης, συνεργάτης : Ναστάζια Κορωνάκη

ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ... Νο.1  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you