Απολογισμός Έργου Σώματος Ελλήνων Προσκόπων 2019

Page 1

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

20 19Αγαπητά Μέλη της Γενικής Συνέλευσης,

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Σας υποβάλλουμε τον Απολογισμό Έργου του έτους 2019. Το 2019, τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν το Σ.Ε.Π. ήταν:

Η προώθηση και η ένταξη στο Προσκοπικό Πρόγραμμα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., με σειρά προγραμμάτων και ενεργειών που ενισχύουν την επίτευξη της Αποστολής της Κίνησης.

• •

Η προετοιμασία του εορτασμού της επετείου των 110 χρόνων του Σ.Ε.Π.

Ο σχεδιασμός και η προώθηση στρατηγικών συνεργασιών του Σ.Ε.Π. με θεσμικούς, πολιτειακούς και ιδιωτικούς φορείς.

Η υποστήριξη του Προσκοπικού Προγράμματος και των Ενηλίκων Στελεχών μέσω Πανελληνίων Δράσεων (Πανελλήνια και Παγκύπρια Συνάντηση Βαθμοφόρων Κλάδου Λυκοπούλων, Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση, Πανελλήνια Δράση Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου, Πανελλήνια Συνάντηση Εφόρων Κλάδου Προσκόπων, συμμετοχή Ελληνικής Αποστολής στο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη, συμμετοχή αντιπροσωπείας Σ.Ε.Π. στο 23ο Ευρωπαϊκό Προσκοπικό Συνέδριο).

Η προώθηση ενεργειών και πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Κίνησης (Πανελλήνιο Προσκοπικό Open Day, συμμετοχή Σ.Ε.Π. σε συνέδρια άλλων φορέων, παραγωγή τηλεοπτικών σποτ, συστηματική παρουσία σε Μ.Μ.Ε.).

Η υλοποίηση του χρηματοδοτούμενου από το Πράσινο Ταμείο προγράμματος «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής».

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Σ.Ε.Π. στη δημόσια διαβούλευση φορέων και εθελοντικών οργανώσεων αναφορικά με τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό.

Η προετοιμασία για την αναβάθμιση του Συστήματος Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Σ.Ε.Π. (e-sep) ώστε να είναι πιο φιλικό στους χρήστες και να συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Η επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και η συνδρομή και παρουσία του στην Τελετή Ονομασίας των νέων Προσκόπων Έθνους καθώς και η παραχώρηση της αιγίδας του στον εορτασμό των 110 χρόνων του Σ.Ε.Π.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, με υπευθυνότητα και επίγνωση του καθήκοντος προς τα Μέλη της Ελληνικής Προσκοπικής Κίνησης και την Ελληνική Κοινωνία, συνεχίζει το έργο του για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιδρύματος και την καλή εφαρμογή του Προσκοπικού Προγράμματος. Αθήνα, Ιούλιος 2020

Ισίδωρος Κανέτης Πρόεδρος

Χριστόφορος Μητρομάρας Γενικός Έφορος

Νικόλαος Χαλιάσος Γενικός ΓραμματέαςΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου ( Από 1.1.2019 έως 31.12.2019 ) Πρόεδρος Αντιπρόεδρος Αντιπρόεδρος Αντιπρόεδρος Γενικός Γραμματέας Γενικός Έφορος Οικονομικός Σύμβουλος Σύμβουλος Ακινήτου Περιουσίας Σύμβουλος Ακινήτου Περιουσίας Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Αναπληρωτής Γενικός Έφορος Αναπληρωτής Γενικός Έφορος Μέλη

Ισίδωρος Κανέτης Βάσω Κόλλια (έως 17.7.2019) Ιωάννης Κασμίρογλου (από 23.7.2019) Γεώργιος Χουρδάκης Κωνσταντίνος Πατινιωτάκης Χριστόφορος Μητρομάρας Ηλίας Λουλούδας Νικόλαος Μάστορας Γκουλέμας (έως 23.7.2019) Κωνσταντίνος Τάτσης (από 21.10.2019) Εμμανουήλ Απλαδενάκης (έως 25.4.2019) Νικόλαος Μάστορας Γκουλέμας (από 23.7.2019) Κωνσταντίνος Εφραιμίδης Ιωάννης Σπύρου (έως 29.3.2019) Παντελής Προμπονάς (από 23.7.2019) Ζαχαρίας Αντωνιάδης (έως 22.7.2019) Εμμανουήλ Απλαδενάκης (από 25.4.2019) Νικόλαος Καραΐσκος Δέσποινα Παπαθεοδούλου Παντελής Προμπονάς (έως 23.7.2019) Ιωάννης Σπύρου (από 29.3.2019 έως 22.7.2019) Κωνσταντίνος Τάτσης (από 21.9.2019 έως 21.10.2019) Νικόλαος Χαλιάσος

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2019 http://www.sep.org.gr/el/normal/el/normal/81615/ViewAnnouncement ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ. ΙΟΥΛΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019 http://www.sep.org.gr/el/normal/el/normal/91631/ViewAnnouncement Επίσης πραγματοποιήθηκαν 24 συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Κατά τη διάρκεια του 2019 πραγματοποιήθηκαν 18 συνεδριάσεις Διοικητικού Συμβουλίου (9 τακτικές και 9 έκτακτες), οι αποφάσεις των οποίων είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Π.:

5


Σύνθεση Εκτελεστικής Επιτροπής Από 14.9.2018 έως 23.7.2019 Χριστόφορος Μητρομάρας, Γενικός Έφορος ως Πρόεδρος Κωνσταντίνος Πατινιωτάκης, Γενικός Γραμματέας Ηλίας Λουλούδας, Οικονομικός Σύμβουλος, Νικόλαος Μάστορας Γκουλέμας, Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας Ζαχαρίας Αντωνιάδης, Σύμβουλος Δ.Σ. Από 23.7.2019 έως 21.10.2019 Χριστόφορος Μητρομάρας, Γενικός Έφορος ως Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Πατινιωτάκης, Γενικός Γραμματέας Ηλίας Λουλούδας, Οικονομικός Σύμβουλος Νικόλαος Χαλιάσος, Σύμβουλος Δ.Σ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Από 21.10.2019 Χριστόφορος Μητρομάρας, Γενικός Έφορος ως Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Πατινιωτάκης, Γενικός Γραμματέας Ηλίας Λουλούδας, Οικονομικός Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Τάτση,ς Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας Νικόλαος Χαλιάσος, Σύμβουλος Δ.Σ.

6


Οι άνθρωποί μας Το προσωπικό του Σ.Ε.Π. εργάζεται στην Αθήνα και στα Προσκοπικά Κέντρα Πύργου Βασιλίσσης, Παρνασσού και Αγίου Ανδρέα. Η σύνθεση του Προσωπικού στις 31.12.2019 είχε ως εξής : Διευθυντής Προσκοπικού Προγράμματος & Μόνιμος Βοηθός Γενικός Έφορος Αθανάσιος Ευσταθίου Διοικητικό Προσωπικό Σταύρος Αντωνίου Σταματία Κεράνη Δήμητρα Κεφαλά Ελευθερία Μπελέρη Μαρία Μπενά (έως 1/12/2019) Σπύρος Πολυζώης Αλεξία Σφακιανοπούλου Νεκτάριος Τσεσμελόπουλος Δέσποινα Χασιλίδη Υπάλληλοι Προσκοπικού Πρατηρίου Ανδρέας Κουτσογιάννης Μαριάνθη Σφλώμου (έως 1/7/2019) Σπύρος Θεοδώρου Δημοσθένης Λιόγας Άννα Δαμίγου (από 10/9/2019) Φύλακες Προκοπικών Κέντρων Αναστασία Αξιώτη (Αγ. Ανδρέας) Λουκάς Ρεστέμης (Παρνασσός) Πέτρος Πομόνης (ΠΥ.ΒΑ.) Επιμελητής Νομικής Υπηρεσίας & Ακίνητης Περιουσίας Εμμανουήλ Τσαγκαράκης, Δικηγόρος

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί το Προσωπικό των Υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης του Σ.Ε.Π. για τη συνεργασία και τις καλές υπηρεσίες του προς την Προσκοπική Κίνηση.

7


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Ο

8

ι Έλληνες Πρόσκοποι, εδώ και 110 χρόνια, εκπαιδεύουν, ευαισθητοποιούν και τροφοδοτούν την ελληνική κοινωνία με νέες και νέους που λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Γι’ αυτό και οι Πρόσκοποι, ως πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, εφαρμόζουν από την ίδρυσή τους έμμεσα και έμπρακτα όλα όσα οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. πρεσβεύουν, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Στο πλαίσιο των ενεργειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, τόσο της Κοινωνίας όσο και των Μελών του, το 2019 το Σ.Ε.Π., με τον συντονισμό της Εφορείας Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. σε συνεργασία και με το Ελληνικό Γραφείο του Ο.Η.Ε., παρουσίασε: Πρόγραμμα «Προσκοπικό Σύστημα Φιλικό προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG Friendy Προσκοπικό Σύστημα)»

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Δράσης 2018-2021 της Γενικής Εφορείας, δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των Εφορειών Δημοσίων Σχέσεων, Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος και Κλάδων της Γενικής Εφορείας ένα νέο πρόγραμμα αειφορίας που επικεντρώνεται στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την προτροπή για υλοποίησή τους από όλα τα Προσκοπικά Συστήματα, τα οποία καλούνται να εκπληρώσουν μία σειρά από προκλήσεις, για να ονομαστούν «SDG Friendly Προσκοπικό Σύστημα». Αναλυτικότερα, στόχος κάθε Προσκοπικού Συστήματος είναι μέσα σε ένα χρόνο από την ημέρα έναρξης που θα ορίσει το ίδιο, πιστοποιημένα (με φωτογραφίες, αναρτήσεις στα τοπικά ΜΜΕ και στα social media κ.ο.κ.), να «κατακτήσει» τουλάχιστον ποσοστό 60% των προκλήσεων κάθε Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης αλλά και να συνεχίσει να τους υλοποιεί και για τα επόμενα χρόνια, ως ηθική υποχρέωση. Εκτός από την ηθική αναγνώριση, κάθε προσκοπικό Σύστημα που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις προκλήσεις, θα παραλάβει για όλα τα μέλη του, ειδικό σήμα για την προσκοπική στολή


scouts4sdgs.gr το οποίο θα μπορεί να έχει αναρτημένο για πάντα με την «δέσμευση» για πολυετή εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

ζώνες υψηλής τηλεθέασης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν στη διεύθυνση: https://scouts4sdgs.gr/sdgfriendy/

Επιπλέον του τηλεοπτικού spot, δημιουργήθηκαν δύο ακόμα ενημερωτικά spot τα οποία έχουν αναρτηθεί στο κανάλι των Προσκόπων στο YouTube.

Ιστοσελίδα

Δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης

SCOUTS4SDGS.GR

Οι Πρόσκοποι συμμετέχουν ενεργά στην εκστρατεία του Ο.Η.Ε. για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 και μέσα από την πολυσχιδή δράση τους ως Πρεσβευτές για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας «17 Μέρες, 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», πραγματοποιήθηκαν - σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση - μια σειρά από δράσεις σε διάφορα Συστήματα ανά την Ελλάδα.

Θεματικό τηλεοπτικό spot Oι Έλληνες Πρόσκοποι δημιουργήσαν θεματικό τηλεοπτικό spot για να επικοινωνήσουν με το ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα τη σημασία των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι Έλληνες Πρόσκοποι είναι ο πρώτος εθελοντικός φορέας της χώρας που αγκαλιάζει με τηλεοπτικό spot τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποτελώντας παράδειγμα έμπρακτης εφαρμογής του Στόχου 17 – Συνεργασία για τους Στόχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες είναι ενεργά μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και το σενάριο και η παραγωγή υλοποιήθηκαν αφιλοκερδώς από τις εταιρείες POLLEN και FILMIKI αντιστοίχως. Το θεματικό τηλεοπτικό spot έλαβε έγκριση από το Ε.Σ.Ρ. ως Κοινωνικό Μήνυμα και προβλήθηκε σε όλα τα εθνικά και συνδρομητικά τηλεοπτικά δίκτυα δωρεάν, σε μερικές περιπτώσεις και σε

Ενημερωτικό Έντυπο To Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, στο πλαίσιο δράσεων και πρωτοβουλιών ενημέρωσης των ενηλικών του μελών του, δημιούργησε ειδικό έντυπο με Οδηγίες & Προτάσεις για την ένταξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Προσκοπικό Πρόγραμμα. Μπορείτε να το κατεβάσετε από το site «Οι Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης», από το site του Σ.Ε.Π. ή από το ISSUU. Merchandising To Προσκοπικό Πρατήριο δημιούργησε ειδικά συλλεκτικά είδη, με την εικαστική ταυτότητα του «Οι Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Δημιουργήθηκε ειδικό site το οποίο παρέχει αποκλειστικά πληροφορίες για το πρόγραμμα «Οι Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης». Ο επισκέπτης μπορεί να βρει Καλές Πρακτικές και Πρωτοβουλίες καθώς και ενημερωτικό υλικό αναφορικά με τους SDGs.

Ενημερωτικά spot

9


10 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019


11

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019


Α

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

πό το καλοκαίρι του 2017, το σύνολο του ενηλίκου δυναμικού του Σ.Ε.Π. είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει και να συμβάλλει σε μια μοναδική εμπειρία σύνθεσης ενός δυναμικού και εξελισσόμενου Στρατηγικού Σχεδίου επιτεύξιμων και συλλογικά διαμορφούμενων στρατηγικών στόχων και ενεργειών, με απώτερο σκοπό να αναδείξει ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει το Σ.Ε.Π. στην ελληνική νεολαία την επόμενη δεκαετία. Η σύνθεση του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027 ολοκληρώθηκε μετά από ευρεία σε κάθε επίπεδο και μακρά σε χρόνο διαδικασία, που χαρακτηρίστηκε από συλλογικότητα, κοινό όραμα, πραγματισμό και ενεργό οραματική προσήλωση στον σκοπό μας. Ειδικότερα, ολοκληρώθηκαν αποτελεσματικά τα ακόλουθα στάδια: - Αποτύπωση αναγκών / διατύπωση απόψεων / κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων σε επίπεδο Περιφερειακών Εφορειών σε 22 σημεία της χώρας, Εφορειών Γενικής Εφορείας, μελών Ε.Π.Π., μελών Ε.Κ.Σ., γονέων και ενδιαφερομένων μερών (δημοσίων φορέων, κοινωνικών φορέων και οργανώσεων, επαγγελματικών συνεργατών και Μ.Μ.Ε.). - Πραγματοποίηση εργαστηρίου στρατηγικού σχεδιασμού για τα Μέλη του Δ.Σ./Σ.Ε.Π. από την Ευρωπαϊκή Προσκοπική Περιοχή. - Σύνθεση των απόψεων των συμμετεχόντων στις συναντήσεις των Περιφερειακών Εφορειών από την Ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού. - Πραγματοποίηση του 18ου Πανελληνίου Προσκοπικού Συνεδρίου με μοναδικό θέμα το Στρατηγικό Σχέδιο Σ.Ε.Π. 2018-2027 και σύνθεση πορισμάτων. - Έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027 από το Δ.Σ./Σ.Ε.Π. και την 42η Τακτική Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος Σ.Ε.Π. - Συναντήσεις εργασίας των Εφορειών της Γενικής Εφορείας για τη συγκεκριμενοποίηση ενεργειών δράσης. - Κατάρτιση Προγράμματος Δράσης Γενικής Εφορείας 2018-2021, που αφορά στην έναρξη υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027, στο πλαίσιο των Στρατηγικών Προτεραιοτήτων που αυτό περιλαμβάνει και των άμεσων και κύριων τομέων ευθύνης της Γενικής Εφορείας, λαμβανομένων υπόψη των σημερινών συνθηκών και αναγκών καθώς και των αναγκαίων βημάτων για τη σταδιακή εκπλήρωση του Οράματος για τον Ελληνικό Προσκοπισμό του 2027.

12

Η δομή του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2017 είναι η ακόλουθη: Αποστολή & Όραμα: Το Σ.Ε.Π. έχει πρόσφατα επικαιροποιήσει την Αποστολή του (Π.Δ. 71/2014, ΦΕΚ Α’ 115/12.5.2014), ενώ το κινητήριο όραμα της Προσκοπικής Κίνησης αποτυπώθηκε απόλυτα και συλλογικά στο όραμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης. Στρατηγικές Προτεραιότητες: Είναι τα πεδία στα οποία το Σ.Ε.Π. έχει ανάγκη να εργαστεί ώστε να καλύψει το κενό μεταξύ της παρούσας κατάστασης και της επιθυμητής κατάστασης που επιθυμούμε να βρεθεί στο μέλλον, όπως ορίζεται στο Όραμα. Οι Στρατηγικές Προτεραιότητες αποτελούν το κύριο στοιχείο του Στρατηγικού Σχεδίου. Στόχοι: Οι στόχοι μεταφράζουν την Αποστολή μας σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και αποτελούν

δεσμεύσεις όλων των εμπλεκομένων στο τι ακριβώς πρέπει να επιτευχθεί και μέχρι πότε. Πρόγραμμα Δράσης: Αποτελεί τις συγκεκριμένες ενέργειες που θα αναληφθούν για την επίτευξη των Στρατηγικών Προτεραιοτήτων (ορίζοντας ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, ποιος, πότε και πώς θα τις κάνει). Το Στρατηγικό Σχέδιο πλαισιώνεται από Δείκτες Απόδοσης, οι οποίοι θα πρέπει να είναι μετρήσιμοι, συγκεκριμένοι, ρεαλιστικοί και θα καταδείξουν εάν υλοποιήσαμε το Στρατηγικό Σχέδιο, ποσοτικοποιώντας την ποιότητα λειτουργίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μετρήσιμων στόχων και στρατηγικών. Η διαδικασία εκπόνησης του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027 φτάνοντας στη σημαντικότερη φάση της συζητήθηκε στο 18ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Συνέδριο που διεξήχθη στην Αθήνα, στις 10 και 11 Μαρτίου 2018, όπου όλοι μαζί συζητήσαμε και συναποφασίσαμε για το μέλλον της Κίνησης στην Πατρίδα μας. Σε αυτή την πολύ σημαντική φάση, όλα τα Ενήλικα Μέλη του Σ.Ε.Π. είχαν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί της διαδικασίας του στρατηγικού σχεδιασμού και να συνδιαμορφώσουν μέσα από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων την τελική πρόταση του Στρατηγικού Σχεδίου. Η διαδικασία υλοποίησης και εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027 εξασφαλίζει ότι υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός που διατρέχει όλες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες, τόσο στο επίπεδο λειτουργίας του Ιδρύματος Σ.Ε.Π. όσο και στο επίπεδο λειτουργίας της Γενικής Εφορείας. Αυτό συνεπάγεται ότι η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου αφορά και επηρεάζει τη Γενική Εφορεία, τις Περιφερειακές Εφορείες, τα Προσκοπικά Συστήματα και Τμήματα και τις Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων και δίνει την ευκαιρία να συντονιστούν οι ενέργειες και ο σχεδιασμός όλων με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο, ως πλαίσιο για όλους. Κάθε Προσκοπικό Κλιμάκιο, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές του συνθήκες, θα μπορεί να αξιοποιεί εργαλεία και διαδικασίες του Στρατηγικού Σχεδίου, ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξή του και στη συνολική επιτυχία του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027. Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027 αποτελεί η δυναμική και εξελισσόμενη διάστασή του. Μέσα από τις διαδικασίες αξιολόγησης και ανατροφοδότησης σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχει η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού των Στρατηγικών Προτεραιοτήτων, των Στόχων και των ενεργειών του Προγράμματος Δράσης, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η υλοποίηση και η επιτυχία του Στρατηγικού Σχεδίου Σ.Ε.Π. 2018-2027 είναι υπόθεση όλων των Ενηλίκων Μελών του Σ.Ε.Π. και απαιτεί από όλους ενεργό συμμετοχή και ενασχόληση, συνεργασία, συστηματική δράση, προσπάθεια και εργασία, Προσκοπικό Πνεύμα και προσήλωση στις διαχρονικές και αναλλοίωτες Αρχές και Αξίες της Κίνησης, με σκοπό να οδηγηθεί ο Ελληνικός Προσκοπισμός, δίνοντας δυναμικά το «παρών», σε ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις, προσδοκίες αλλά και αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική νεολαία και για έναν καλύτερο κόσμο.


ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Σ.Ε.Π. 2018-2027 Όραμα – Προτεραιότητες – Στόχοι Αποστολή

Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων μέσω ενός συστήματος αξιών που βασίζεται στην Προσκοπική Υπόσχεση και στο Νόμο και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται ως άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία.

Όραμα

Το 2027 ο Προσκοπισμός να συνεχίσει να αποτελεί πρωτοπόρα παιδαγωγική Κίνηση Αρχών και Αξιών, υποστηριζόμενος από έναν οργανισμό με σύγχρονο προσανατολισμό, δίνοντας την ευκαιρία σε 40.000 νέους και νέες σε όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν και να ωφελούνται από ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που θα τους ενεργοποιεί ως χρήσιμους και ευτυχισμένους πολίτες μιας καλύτερης κοινωνίας. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες Πρόσκοποι υλοποιούν το Όραμά τους με ορίζοντα το 2027: Με κοινωνικό αποτύπωμα – Δίνοντας έμφαση σε δράσεις προσφοράς και κοινωνικής παρέμβασης, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον. Ανοικτοί προς όλους – Απευθυνόμενοι σε νέους και παιδιά ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, θρησκείας, φυλής, καταγωγής, να γίνουν μέλη μίας Κίνησης που πρεσβεύει πανανθρώπινες αξίες. Με ποιοτική ανάπτυξη – Παρέχοντας τεχνογνωσία, υποστήριξη και εργαλεία για ποιοτικό και ελκυστικό πρόγραμμα σε κάθε Προσκοπικό Σύστημα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Προσκοπικής Κίνησης στην Πατρίδα μας. Με ενίσχυση – Προσφέροντας κίνητρα συνεχούς αυτοβελτίωσης και δεξιότητες στα ενήλικα στελέχη μας, που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της αξίας του Προσκοπισμού στη διαπαιδαγώγηση των νέων.

Στρατηγικές Προτεραιότητες & Στόχοι Ενδυναμώνουμε τους νέους

• Ανανεωμένο, καινοτόμο και ελκυστικό Προσκοπικό Πρόγραμμα • Μελέτη, αξιολόγηση, αναθεώρηση Προσκοπικού Προγράμματος με έμφαση στην ενιαία διάσταση και εφαρμογή της Προσκοπικής Μεθόδου από Τμήμα σε Τμήμα • Ηλεκτρονική τράπεζα – αρχείο ιδεών / δράσεων / εμπλουτισμός των υπαρχόντων εφαρμογών / εργαλείων και δημιουργία νέων • Αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός του Προγράμματος Προόδου των Κλάδων, λαμβάνοντας υπόψη την προοδευτική εξέλιξη του Προσκοπικού Προγράμματος • Πραγματοποίηση έρευνας για την νεολαία στην Ελλάδα και αξιοποίηση των ευρημάτων στο Προσκοπικό Πρόγραμμα Προσφέροντας ευκαιρίες για βιώματα και εμπειρίες, μέσα από συναρπαστικές δράσεις κυρίως στην ύπαιθρο • Πανελλήνιες Δράσεις Κλάδων και Ειδικοτήτων • Ενθάρρυνση για συμμετοχή Μελών του Σ.Ε.Π. σε δράσεις εξωτερικού • Ενίσχυση του Προσκοπικού Προγράμματος με ένταση στην ύπαιθρο και την περιπέτεια, εμπλουτισμένο με δράσεις των Ειδικοτήτων Κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη • Ενίσχυση του «υπηρετείν» στους Κλάδους Ανιχνευτών και Προσκοπικού Δικτύου, μέσα από αναμόρφωση υπαρχουσών διαδικασιών • Σχέδιο δράσης και ορισμός κατευθύνσεων για δράσεις προσφοράς με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο

Προσέλκυση νέων εθελοντών • Κατάρτιση στρατηγικής για προσέλκυση νέων ενηλίκων εθελοντών • Συστηματική συνεργασία με φορείς μεταλυκειακής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με παιδαγωγική κατά κύριο λόγο κατεύθυνση • Ανάδειξη της αξίας και των κινήτρων του εθελοντή Ενηλίκου Στελέχους του Σ.Ε.Π. Σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού • Δημιουργία απλού και αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα (εκπαίδευση, διοίκηση, εφαρμογή Προσκοπικού Προγράμματος) • Ενίσχυση Ενήλικων Στελεχών με εκδόσεις / πανελλήνιες συναντήσεις / επιμόρφωση • Διαρκής υποστήριξη του Προσωπικού Εκπαίδευσης Εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες και απαιτήσεις του Προσκοπικού Προγράμματος • Έμφαση στην Εκπαίδευση των Ενηλίκων ως Στελεχών του Σ.Ε.Π. • Επικοινωνία και ενημέρωση Ενήλικων Μελών Σ.Ε.Π. σχετικά με τη δυναμική, την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της Προσκοπικής Εκπαίδευσης • Βελτιώσεις των εργαλείων εξυπηρέτησης της Εκπαίδευσης (Κανονισμός – e-training κ.λπ.)

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Οι Άνθρωποί μας (Οι Εθελοντές μας)

13


Προσφέροντας ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη • Ανάδειξη Σ.Ε.Π. και ως φορέα δια βίου μάθησης για μέλη του και μη • Νέες ευκαιρίες Εκπαίδευσης με χρηματοδοτούμενα σεμινάρια σε συνεργαζόμενους φορείς και καινοτόμα προγράμματα • Πιστοποίηση Εκπαιδευτικών Ενοτήτων και Προσωπικού Εκπαίδευσης • Ενθάρρυνση για συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό

Μία Κίνηση για όλους Στρατηγική για μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην κοινωνία • Ανάδειξη της αξίας και της χρησιμότητας της Προσκοπικής Κίνησης • Ανάπτυξη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με ίσες ευκαιρίες προς όλους • Ποιοτική και ποσοτική ανάλυση στατιστικών στοιχείων μητρώου Σ.Ε.Π. Αύξηση του χρόνου παραμονής των μελών στην Κίνηση • Δημιουργία κινήτρων και ευκαιριών για τα Ενήλικα Στελέχη • Ομαλή μετάβαση των Μελών από Τμήμα σε Τμήμα Στοχευμένη ανάπτυξη σε κάθε γεωγραφική και κοινωνική ομάδα • Ισχυρή παρουσία της Προσκοπικής Κίνησης σε κάθε πόλη της χώρας • Ανάπτυξη σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αξιοποιώντας κάθε ιδιαιτερότητα • Ποιοτική και ποσοτική ανάλυση στατιστικών στοιχείων μητρώου Σ.Ε.Π.

Μια σύγχρονη και ελκυστική εικόνα Ισχυρή και σύγχρονη ταυτότητα • Σχεδιασμός και υλοποίηση στρατηγικής δημοσίων σχέσεων Αποτελεσματική διάδοση της Αποστολής και του Έργου του Προσκοπισμού • Στοχευμένος εορτασμός 110 χρόνων με επιλεκτικές δράσεις προβολής • Σχεδιασμός και υλοποίηση στρατηγικής δημοσίων σχέσεων Χτίζοντας στρατηγικές συμμαχίες • Σχεδιασμός και υλοποίηση στρατηγικής δημοσίων σχέσεων Οι Στρατηγικές Προτεραιότητες υποστηρίζονται από τις παρακάτω βασικές λειτουργίες που αντιστοιχούν σε ένα σύγχρονο οργανισμό: Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση πόρων του Ιδρύματος και εξεύρεση νέων • Σχεδιασμός και υλοποίηση μακροχρόνιας στρατηγικής και ανάπτυξης συνεργασιών για την εξεύρεση πόρων (fundraising) • Αναβάθμιση / Ανάπτυξη του Προσκοπικού Πρατηρίου • Απλοποίηση και διαρκής εναρμόνιση με το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης της Κεντρικής Διοίκησης και των Προσκοπικών Κλιμακίων • Αξιοποίηση διεθνών πλατφόρμων (scout donation platfrom) για την αναβάθμιση Προσκοπικών Κέντρων Υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών από την Κεντρική Διοίκηση • Εκσυγχρονισμός μηχανοργάνωσης πληροφοριακών συστημάτων και ανάπτυξη εφαρμογών για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές • Ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης • Δημιουργία ομάδας ανταπόκρισης σε ερωτήματα και προβληματισμούς (helpdesk) • Υλοποίηση ενεργειών για αντιμετώπιση των αδυναμιών που εντοπίστηκαν από το G.S.A.T. • Ανάπτυξη του προσωπικού με γνώμονα τον στρατηγικό σχεδιασμό

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Σύγχρονη και αποτελεσματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση με διαφάνεια και λογοδοσία • Κεντροποίηση πληροφοριακών συστημάτων - μία ενιαία εφαρμογή φιλική στους χρήστες που να καλύπτει όλους τους τομείς • Εναρμόνιση και πιστοποίηση σύμφωνα με τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (G.D.P.R.)

14

Σύγχρονα Προσκοπικά Κέντρα και Προσκοπικές Εστίες • Αξιοποίηση Προσκοπικών Κέντρων και για μη μέλη του Σ.Ε.Π., με στόχο την οικονομική αυτοδυναμία τους και την ενίσχυση των οικονομικών πόρων για την υποστήριξη του Προσκοπικού Προγράμματος • Διεθνής προβολή των Προσκοπικών Κέντρων • Θέσπιση πλαισίου για σύγχρονες και λειτουργικές Προσκοπικές Εστίες Ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Συνέλευσης ως συλλογικού οργάνου χάραξης της στρατηγικής του Σ.Ε.Π. • Συστηματοποίηση της λειτουργίας του Πανελληνίου Προσκοπικού Συνεδρίου και της Γενικής Συνέλευσης • Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου του Σ.Ε.Π.


15

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019


Ενδυναμώνουμε τους νέους Ανανεωμένο, καινοτόμο και ελκυστικό Προσκοπικό Πρόγραμμα • Αναθεώρηση του Προσκοπικού Προγράμματος με έμφαση στην ενιαία διάσταση και εφαρμογή της Προσκοπικής Μεθόδου από Τμήμα σε Τμήμα, σε συνάρτηση με τα πορίσματα των τελευταίων Πανελληνίων Συνεδρίων των Κλάδων • Ηλεκτρονική τράπεζα – αρχείο ιδεών / δράσεων / εμπλουτισμός των υπαρχουσών εφαρμογών / εργαλείων και δημιουργία νέων • Ένταξη των Βιώσιμων Στόχων Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. στο Προσκοπικό Πρόγραμμα • Αναθεώρηση εκδόσεων και νέες εκδόσεις υποστήριξης του Προσκοπικού Προγράμματος • Συστηματική λειτουργία πυλώνα Προσκοπικού Προγράμματος Γενικής Εφορείας Προσφέροντας ευκαιρίες για βιώματα και εμπειρίες, μέσα από συναρπαστικές δράσεις κυρίως στην ύπαιθρο • Πανελλήνιες Δράσεις Κλάδων & Ειδικοτήτων • Έμφαση του Προσκοπικού Προγράμματος στην ύπαιθρο (στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Προσκοπικού Προγράμματος) • Αναζήτηση νέων μέσων για τις Ειδικότητες και τρόπων αξιοποίησής τους στις δράσεις των Τμημάτων • Αξιολόγηση διεθνών δράσεων και ενθάρρυνση / διευκόλυνση της συμμετοχής των μελών του Σ.Ε.Π. Κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη • Σχέδιο δράσης και ορισμός κατευθύνσεων για δράσεις προσφοράς με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, σε πανελλήνιο και τοπικό επίπεδο • Δημιουργία συντονισμένης εθελοντικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόσκοπος του Κόσμου» της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης • Ενίσχυση του «υπηρετείν» στους Κλάδους Ανιχνευτών και Προσκοπικού Δικτύου • Οργάνωση και ενεργοποίηση Ομάδων Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφερειακή Εφορεία και ένταξή τους στο Μητρώο Φορέων Πολιτικής Προστασίας κάθε Περιφερειακής Ενότητας

Οι Άνθρωποί μας (Οι Εθελοντές μας) Προσέλκυση νέων εθελοντών • Στρατηγική συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα υπάρχοντα Γραφεία Σταδιοδρομίας / Διασύνδεσης • Δημιουργία εντύπων που θα συνδέουν τα οφέλη του Προσκοπισμού με την επαγγελματική σταδιοδρομία ενός νέου Εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες και απαιτήσεις του Προσκοπικού Προγράμματος • Πλήρης εφαρμογή του νέου μοντέλου Εκπαίδευσης και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του στην Κίνηση και στην ανάπτυξη των Ενηλίκων Στελεχών • Εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής ύλης και αναθεώρηση της κατανομής της στις Εκπαιδευτικές Ενότητες • Βελτίωση/συμπλήρωση περιεχομένων των εκπαιδευτικών εγχειριδίων Εκπαιδευομένων και Εκπαιδευτών • Βελτίωση ηλεκτρονικής εφαρμογής e-training, για να γίνει πιο φιλική στους χρήστες • Σχεδιασμός συστήματος και μεθόδων υποστήριξης και συμβουλευτικής για νέους Εκπαιδευτές • Ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη - ενδυνάμωση του Προσωπικού Εκπαίδευσης

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Προσφέροντας ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη • Δημιουργία κατάλληλων υποδομών/συνθηκών ώστε το Σ.Ε.Π. να αναδειχθεί σε πιστοποιημένο οργανισμό δια βίου μάθησης στο μέλλον • Δημιουργία προγράμματος ενδυνάμωσης Ενηλίκων Στελεχών (ενημέρωση, κίνητρα, διευκόλυνση συμμετοχής) • Δημιουργία ευκαιριών για πρακτική άσκηση φοιτητών σε Κλιμάκια του Σ.Ε.Π. • Ενθάρρυνση και διευκόλυνση συμμετοχής μελών του Σ.Ε.Π. σε χρηματοδοτούμενα σεμινάρια με πιστοποίηση

16


Σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού

• Συνεχείς και συστηματικές επισκέψεις Εφόρων Γ.Ε. ανά την Ελλάδα και συναντήσεις με τα Ενήλικα Στελέχη • Συναντήσεις Βαθμοφόρων Κλάδων/Ειδικοτήτων στις Περιφερειακές Εφορείες (αποτύπωση αναγκών Βαθμοφόρων και υποστήριξη) • Ενημέρωση Ενηλίκων Στελεχών για τις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις τους • Νέες εκδόσεις και υποστηρικτικό υλικό • Ενίσχυση της θεματικής «Ασφάλεια Ανηλίκων Μελών» (Safe from Harm) στην εκπαίδευση των Ενηλίκων Στελεχών • Σχεδιασμός διαδικασίας αξιολόγησης της προόδου του έργου κάθε Ενήλικου Στελέχους

Μια Κίνηση για όλους Στρατηγική για μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στην κοινωνία

• Μελέτη στοιχείων, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατάρτιση αναπτυξιακού σχεδίου της Κίνησης πανελλαδικά • Συνδιαμόρφωση με κάθε Π.Ε. του σχεδίου ανάπτυξής της σε συνάρτηση με το αναπτυξιακό σχέδιο της Κίνησης • Κατάρτιση στρατηγικής Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας • Μελέτη των δυνατοτήτων επέκτασης του Προσκοπικού Προγράμματος σε κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κατάρτιση σχετικής πολιτικής

• Σχεδιασμός και παραγωγή νέου – σύγχρονου επικοινωνιακού υλικού (έντυπου & ηλεκτρονικού) για χρήση από τα Προσκοπικά Κλιμάκια

Αύξηση του χρόνου παραμονής των μελών στην Κίνηση

• Προβολή και επικοινωνία προς τους νέους των δεξιοτήτων που αποκομίζει το Ενήλικο Στέλεχος του Σ.Ε.Π. • Αναθεώρηση των κριτηρίων αξιολόγησης των Προσκοπικών Κλιμακίων, σε συνάρτηση με το Στρατηγικό Σχέδιο Σ.Ε.Π. • Επιβράβευση νεοεισαχθέντων φοιτητών και υποστήριξή τους για την περαιτέρω αξιοποίησή τους στο Σ.Ε.Π. ως Ενήλικα Στελέχη Στοχευμένη ανάπτυξη σε κάθε γεωγραφική και κοινωνική ομάδα

• Καταγραφή υπάρχοντος υποστηρικτικού υλικού με θέμα την Ανάπτυξη και κωδικοποίησή του • Κατάρτιση πρότυπης δράσης/καμπάνιας προβολής (πρόγραμμα, υποστηρικτικό υλικό) για πραγματοποίηση από τα Προσκοπικά Συστήματα και τα Τμήματα

• Επεξεργασία και έκδοση Οδηγού ίδρυσης / επανίδρυσης Προσκοπικού Συστήματος • Υποστήριξη της λειτουργίας κάθε νεοσύστατου Προσκοπικού Συστήματος από τη Γ.Ε. βάσει της ταυτότητάς του, σε συνεργασία με την Π.Ε. (υποστηρικτικά υλικά, ιδέες δράσεων κ.λπ.)

Σύγχρονος Οργανισμός

• Αποτελεσματικότερη αξιοποίηση πόρων του Ιδρύματος και εξεύρεση νέων • Εξεύρεση και αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης από ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων

• Θέσπιση συγκεκριμένων διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας (π.χ. εκμετάλλευση από τρίτους, συντήρηση, νέα τεχνικά έργα κ.λπ.)

• Σχεδιασμός χορηγικών προγραμμάτων για την υποστήριξη έργων του Σ.Ε.Π. Υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών από την Κεντρική Διοίκηση

• Δημιουργία ευέλικτου και αποτελεσματικού συστήματος εξυπηρέτησης των Ενηλίκων Μελών του Σ.Ε.Π. από τις Υπηρεσίες της

κατευθύνσεων σε πανελλήνιο επίπεδο

• Εβδομαδιαία ηλεκτρονική ενημέρωση Μελών Σ.Ε.Π. (Ανακοινώσεις, Νέα, Blog, Εκπαιδεύσεις)

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Κεντρικής Διοίκησης

• Απογραφή υλικού Γενικής Εφορείας / Κεντρικής Διοίκησης – αποθήκευση με σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης • Υποστήριξη Περιφερειακών Εφορειών και Προσκοπικών Συστημάτων σε θέματα οικονομικής διαχείρισης • Λειτουργία πυλώνων υποστήριξης και συντονισμού του έργου των Εφορειών της Γενικής Εφορείας για τον καθορισμό κοινών

17


Σύγχρονη, αποτελεσματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση με διαφάνεια και λογοδοσία

• Σχεδιασμός και προμήθεια νέου ολοκληρωμένου συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (διοίκηση, εκπαίδευση, οικονομικά, Προσκοπικό Πρόγραμμα)

• Εναρμόνιση και πιστοποίηση λειτουργιών Σ.Ε.Π. σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) • Εφαρμογή και εναρμόνιση των διαδικασιών του Σ.Ε.Π., σύμφωνα με τα πορίσματα της αξιολόγησης GSAT 2017 • Εκ νέου σχεδιασμός της διαδικασίας αξιολόγησης του Προσωπικού Εκπαίδευσης • Εναρμόνιση Κανονισμών Σ.Ε.Π. με άξονα τον νέο Κανονισμό Διοίκησης 2017 Σύγχρονα Προσκοπικά Κέντρα και Προσκοπικές Εστίες

• Εφαρμογή προδιαγραφών SCENES της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης σε συγκεκριμένα Προσκοπικά Κέντρα • Αναθεώρηση Κανονισμού Λειτουργίας Προσκοπικών Κέντρων • Εξασφάλιση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας παιδικής εξοχής σε συγκεκριμένα Προσκοπικά Κέντρα • Αξιοποίηση προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Εργασίας • Πανελλήνια Δράση με σκοπό τη βελτίωση(αισθητική και λειτουργική) των Εστιών των Προσκοπικών Συστημάτων) • Υποστήριξη της Κεντρικής Διοίκησης για την εκπόνηση σχεδίων εκτάκτου ανάγκης των Προσκοπικών Κέντρων • Σχεδιασμός εκπαιδευτικής ενότητας για Στελέχη Προσκοπικών Κέντρων • Σχεδιασμός προγράμματος ανάπτυξης για όλα τα Προσκοπικά Κέντρα και ετήσια αξιολόγηση έργου

Μία Σύγχρονη & Ελκυστική Εικόνα Ισχυρή και σύγχρονη ταυτότητα

• Κατάρτιση σχεδίου για τη δημιουργία καλύτερης εικόνας του Σ.Ε.Π. στην ελληνική κοινωνία • Κατάρτιση στρατηγικής Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας • Περιοδική αξιολόγηση του αντίκτυπου της επικοινωνιακής πολιτικής στην εικόνα του Σ.Ε.Π. • Σχεδιασμός και παραγωγή συμπληρωματικών / προαιρετικών ειδών Προσκοπικής Στολής

Αποτελεσματική διάδοση της Αποστολής και του Έργου του Προσκοπισμού

• Εορτασμός 110 χρόνων Ελληνικού Προσκοπισμού • Επικοινωνιακή υποστήριξη Εφορειών Γ.Ε. (προώθηση και προβολή του έργου) με επιλεγμένες δράσεις εξωστρέφειας, απαραίτητες για προώθηση της Αποστολής του Προσκοπισμού

Χτίζοντας στρατηγικές συμμαχίες

• Καταγραφή και αξιολόγηση στρατηγικών εταίρων του Σ.Ε.Π. και σχεδιασμός περαιτέρω δράσεων και συνεργειών • Υπογραφή μνημονίων (MoU) συνεργασίας και συναντίληψης για την εδραίωση των στρατηγικών συμμαχιών του Σ.Ε.Π.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Δράσεις, Συναντήσεις, Συνέδρια

18

• 18ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Συνέδριο (Αθήνα, 3/2018) • Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση (Ελευσίνα, 4/2018, Βόλος, 5/2019, 2020, 2021) • Διαδικασία Ανάδειξης Προσκόπων Έθνους (Κεφαλονιά 8/2018, 2019, 2020) • Πανελλήνιο Παιχνίδι Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων «Πρόσω Πάντες» (2018, 2019, 2020) • Πανελλήνια Δράση Μελών Προσκοπικών Δικτύων «Από τα 10 στα 100» (Πήλιο, 10/2018) • Jota & Joti (2018, 2019, 2020) • Πανελλήνιοι Ναυτοπροσκοπικοί Αγώνες (2018, 2019, 2020) • Πανελλήνια Συνάντηση Βαθμοφόρων Κλάδου Προσκόπων (Παρνασσός, 6/2018, 2019) • Πανελλήνια Συνάντηση Αρχηγών Προσκοπικών Κέντρων (Χορτιάτης 4/2018, 2020) • Συμμετοχή Ελληνικής Αποστολής στο Roverway 2018 (Ολλανδία, 7/2018) • «+Πραξη», Χριστουγεννιάτικη Δράση Προσκοπικών Δικτύων (2018, 2019, 2020) • Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους (ΠΥΒΑ 9/2018, 2019, 2020) • Εορτασμός 70 χρόνων λειτουργίας ΠΥΒΑ (2018) • Συμμετοχή στο Spetses Classic Yacht Race (Σπέτσες, 6/2018, 2019, 2020) • 16η Μεσογειακή Συνάντηση Παλαιών Προσκόπων και Οδηγών (Αθήνα, 10/2018) • Συμμετοχή Ελληνικής Αποστολής στο Eurosea 14 (Βαρκελώνη, 9/2018)


• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Στάδιο Ανακάλυψης «Πρόσκοπος του Κόσμου» (Τρίκαλα, 2/2019, 2020) Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαιδευτών (2019) 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παλαιών Προσκόπων (2019) Πανελλήνιο παιχνίδι Ειδικότητας Αεροπροσκόπων (2019) Πανελλήνιοι Αερομοντελικοί Αγώνες (2019) Πανελλήνια/Παγκύπρια Συνάντηση Βαθμοφόρων Κλάδου Λυκοπούλων (Κύπρος, 4/2019) Πανελλήνια Συνάντηση Βαθμοφόρων Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων (2019) Τελετή Απονομής Διακριτικού Προσκόπου Έθνους (2019) Πανελλήνιο Συνέδριο Βαθμοφόρων Κλάδου Λυκοπούλων Πανελλήνιο Συνέδριο Βαθμοφόρων Κλάδου Προσκόπων Πανελλήνιο Συνέδριο Βαθμοφόρων Κλάδου Ανιχνευτών Πανελλήνιο Συνέδριο Βαθμοφόρων Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Πανελλήνια Συνάντηση Βαθμοφόρων Κλάδου Ανιχνευτών Πανελλήνια Δράση Μελών Προσκοπικών Δικτύων (2019, 2020) Εορτασμός 110 χρόνων Ελληνικού Προσκοπισμού (2019, 2020) Συμμετοχή Ελληνικής Αποστολής στο 24th WSJ (Η.Π.Α., 7/2019) Συμμετοχή Ελληνικής Αποστολής στο 42ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο (Αίγυπτος, 8/2020) Διοργάνωση Eurosea 15 (Ελλάδα, 2020) 5ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη (2020) Προετοιμασία Ελληνικής Αποστολής για το 16ο World Scout Moot (Ιρλανδία, 7/2021) Εκδήλωση κοπής πίτας Σ.Ε.Π. (2018, 2019, 2020, 2021) Εκδήλωση εορτασμού Ημέρας Σκέψης (2018, 2019, 2020, 2021) Συμβούλιο Περιφερειακών Εφόρων (2018, 2019, 2020)

Βιβλία, Εκδόσεις, Υποστηρικτικό υλικό Το Εγκόλπιο του Προσκόπου (αναθεώρηση) Το Ημερολόγιο του Βαθμοφόρου Το Εγκόλπιο του Αεροπροσκόπου Το Βιβλίο του Λυκοπούλου «Το Σακίδιο της Φύσης» (για παιδιά ηλικίας Λυκοπούλων) Διαδρομές Βουνών (επανέκδοση) Εγχειρίδιο Βουνού (επανέκδοση) «Καλωσήρθες στην Κοινότητα» Υποστηρικτικό υλικό Κλάδων για τα προγράμματα των Τμημάτων Εγχειρίδιο λειτουργίας Συμβουλίου Βαθμοφόρων Αγέλης Λυκοπούλων Βιβλίο Προσκοπικών Τραγουδιών Οδηγός ίδρυσης / επανίδρυσης Προσκοπικού Συστήματος Εγχειρίδιο «Μίλα για τον Προσκοπισμό» Κωδικοποίηση υποστηρικτικού υλικού για την Ανάπτυξη Εγχειρίδια Εκπαιδευομένων και Εκπαιδευτών για όλες τις εκπαιδευτικές ενότητες Εγχειρίδιο «Πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• • • • • • • • • • • • • • • •

19


Τελετή Ονομασίας Προσκόπων Έθνους

Τ

ο Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού η τελετή Ονομασίας Προσκόπων Έθνους, κατά την οποία η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος απένειμε σε 234 νέους και νέες Προσκόπους το μαντήλι του Προσκόπου Έθνους.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Η ονομασία κάθε Ανιχνευτή/Ανιχνεύτριας (νέες και νέοι 15-18 ετών) σε Πρόσκοπο Έθνους αποτελεί την κορύφωση της προσκοπικής πορείας τους και σηματοδοτεί ταυτόχρονα τη μετάβαση ενός/μιας εφήβου από την ηλικία της ξέγνοιαστης διασκέδασης στη φάση των μεγάλων αποφάσεων για το μέλλον και της ανάληψης ευθυνών ζωής. Κάθε νέος/ νέα που θα ονομαστεί Πρόσκοπος Έθνους έχει αποδείξει στην πράξη ότι έχει αναπτύξει γνώσεις, ικανότητες και συμπεριφορές που θα του επιτρέψουν να ξεχωρίσει ως πολύτιμη μονάδα στην κοινωνία του αύριο.

20

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του προς τους νέους Προσκόπους Έθνους αναφέρθηκε στην αποστολή που καλούνται να εκπληρώσουν, η οποία όπως τόνισε “έχει δισυπόστατο προσανατολισμό, ο οποίος εκπορεύεται από το «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» και το «Έσο έτοιμος». Υπό τα δεδομένα αυτά: Η πρώτη πτυχή της ως άνω αποστολής συνδέεται με την πιστή υπηρέτηση του προτύπου της αριστείας. Και μια τέτοια πιστή υπηρέτηση σημαίνει, ταυτοχρόνως, από την μια πλευρά την προσπάθεια κατάκτησης της αριστείας, ως στόχου ζωής που αφορά κάθε πτυχή της. Και, από την άλλη πλευρά, την αναγνώριση της αριστείας του άλλου, τον οποίο πρέπει να

βλέπουμε ως παράδειγμα προς μίμηση και όχι με αισθήματα φθόνου και απαξίωσης. Και η δεύτερη πτυχή της αποστολής συνδέεται με την υπηρέτηση των αρχών και αξιών του γνήσιου και ανιδιοτελούς εθελοντισμού. Του εθελοντισμού της προσφοράς προς τον Συνάνθρωπο, ο οποίος οδηγεί, εν τέλει, στην προσφορά και στην στήριξη προς το Κοινωνικό Σύνολο εν γένει. Αυτή η προσφορά αφορά βεβαίως τους Συνανθρώπους μας εκείνους, με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο Κοινωνικό Σύνολο και οι οποίοι χειμάζονται δεινώς, θύματα των ανισοτήτων και των ελλείψεων του κοινωνικού κράτους, ιδίως μετά τις πληγές που άφησε πίσω της στην Πατρίδα μας η βαθιά οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων. Όμως, αυτή η προσφορά αφορά και κάθε άλλο δοκιμαζόμενο Συνάνθρωπο, με πρώτο παράδειγμα εκείνο των προσφύγων, τραγικών θυμάτων του πολέμου αλλά και, δυστυχώς, της αναλγησίας και της απανθρωπιάς της Τουρκίας. Καταλήγω, υπενθυμίζοντάς σας ότι ο εθελοντισμός της προσφοράς, όπως τον εξέθεσα προηγουμένως, πρέπει ν’ αποτελεί για εμάς, τους Έλληνες, στάση ζωής. Και τούτο διότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη συνιστούν βασικούς πυλώνες τόσο του δικού μας, του ελληνικού πολιτισμού -από τις καταβολές του ως σήμερα- όσο και του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και τούτο διότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αφενός μέσα από τον πρώτο πυλώνα του, τον ελληνικό πολιτισμό, τον πολιτισμό του πνεύματος και της ελευθερίας. Και, αφετέρου, μέσα από τον τρίτο πυλώνα του, εκείνον


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ισίδωρος Κανέτης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η ονομασία σε Πρόσκοπο Έθνους, αποτελεί την κορύφωση της Προσκοπικής πορείας και παράλληλα σηματοδοτεί τη μετάβαση στην ενηλικίωση και στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον. Όλοι οι νέοι και οι νέες που ονομάστηκαν Πρόσκοποι Έθνους έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι διαθέτουν γνώσεις, δεξιότητες και αρχές που θα τους επιτρέψουν να ξεχωρίσουν ως πολύτιμες μονάδες της ελληνικής κοινωνίας. Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων κ. Χριστόφορος Μητρομάρας τόνισε ότι “η ονομασία των Προσκόπων Έθνους είναι επιβράβευση, είναι διάκριση, είναι τιμή και σηματοδοτεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση. Συνεχάρη τους νέους και τις νέες Προσκόπους Έθνους που ολοκλήρωσαν τον προσκοπικό τους κύκλο και εντάσσονται στην κοινωνία, έχοντας αποκτήσει βιώματα, εμπειρίες και κυρίως συμπεριφορές, που χαρακτηρίζουν έναν ευτυχισμένο, χρήσιμο και ενεργό πολίτη”.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία παρέστη στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης, τόνισε στον χαιρετισμό της ότι “ο πρωταγωνιστικός ρόλος της προσφοράς που αποτελεί βασική αρχή στον Προσκοπισμό είναι όχι μόνο αξιέπαινος αλλά και αναγκαίος”. Αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο σχεδιάζει να εντάξει τον εθελοντισμό ως νέα θεματική ενότητα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, με στόχο μέσω της καλλιέργειας του εθελοντισμού να βγαίνουν οι μαθητές από τα σχολεία ως «σφαιρικά διαμορφωμένοι πολίτες». Συνεχάρη όλους τους Προσκόπους που είναι πρωτεργάτες στον τομέα του εθελοντισμού και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και ευχήθηκε συγχαρητήρια και καλή και δημιουργική πορεία στους νέους Προσκόπους Έθνους.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων απένειμε στον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανώτατη προσκοπική τιμητική διάκριση, το Προσκοπικό Παράσημο του Αργυρού Φοίνικα. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μέλη του Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, μέλη του Δ.Σ. του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, πολλά Ενήλικα Στελέχη της Προσκοπικής Κίνησης, παλαιοί Πρόσκοποι και μέλη των οικογενειών των νέων Προσκόπων Έθνους. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

της χριστιανικής διδασκαλίας, το βασικό αξιακό διάνυσμα της οποίας οριοθετούν οι αρχές που εξικνούνται από το «αγαπάτε αλλήλους» ως το «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν».

21


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Συναντήσεις με θεσμικούς φορείς

22

• Το 2019 πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με πολιτειακούς και θεσμικούς φορείς, ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και στρατηγικούς εταίρους του Σ.Ε.Π., για την υιοθέτηση, ενίσχυση και προώθηση συνεργειών σε διάφορους τομείς. Συγκεκριμένα: • Πρόεδρος της Δημοκρατίας (11/2/2019): Εθιμοτυπική συνάντηση με το Δ.Σ./Σ.Ε.Π. • Γενική Γραμματεία Κυβέρνησης (Νίκος Τράντας): Ενημέρωση για το τι κάνουν οι Έλληνες Πρόσκοποι για τους SDGs & ανταλλαγή απόψεων για την ορθότερη επικοινωνία των SDGs. • Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης: Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο και Μέλη του Δ.Σ./Σ.Ε.Π. • Ευάγγελος Βενιζέλος (22/11/2019): Εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο και Μέλη του Δ.Σ./Σ.Ε.Π. • Περιφερειακό Γραφείο Ο.Η.Ε.: Ενημέρωση για το τι κάνουν οι Έλληνες Πρόσκοποι για τους SDGs & ανταλλαγή απόψεων για την ορθότερη επικοινωνία των SDGs. • Ειδική Απεσταλμένη Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Νεολαία (14/10/2019): Θεσμική συνάντηση με τον Γενικό Έφορο για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης. • WWF Hellas: Στο πλαίσιο της συνεργασίας WWF-WOSM συζητήθηκε η κοινή μας συμμετοχή σε επιδοτούμενο πρόγραμμα. • Ένωση Μαζί για το Παιδί: Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο πλαίσιο της συνεργασίας μας. Συζητήθηκε η δυνατότητα διοργάνωσης ομιλίας από το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής και του Συμβουλευτικού Κέντρου του ΜΓΤΠ για τους Προσκόπους. • Ίδρυμα Μποδοσάκη: Συνάντηση με στόχο την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Active Citizens Fund. • Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη: Συμμετοχή Σ.Ε.Π. στη Γενική Συνέλευση. • Σύλλογος ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ (16/1/2019): Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας • Οργάνωση ETHELON (18/2/2019): Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας • Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς: (12/6/2019): Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας • Σύλλογος ΜΠΟΡΟΥΜΕ: Συνεργασία για την περισυλλογή περισσευμάτων φαγητού από εκδηλώσεις του Σ.Ε.Π. ή κατασκηνώσεις. • Οργάνωση Re-Generation: Πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς “ReGeneration Volunteerism powered by Εthelon”. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 βασικούς πυλώνες κοινωνικής προσφοράς (Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες, Περιβάλλον και Εκπαίδευση) δίνοντας τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν ΜΚΟ και Οργανισμοί με ποικίλες δραστηριότητες. Εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να εργαστούν εθελοντικά για το Σ.Ε.Π. 22 άτομα. • Σύλλογος Safe Water Sport: Συνάντηση για την αξιοποίηση προγραμμάτων σε θερινές κατασκηνώσεις. • Εταιρεία ΣΤΑΣΥ: Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενεργειών και δράσεων για τον εορτασμό των 110 χρόνων του Σ.Ε.Π. • Εταιρεία Pollen: Συνάντηση και συζήτηση για θέματα προβολής και επικοινωνίας αναφορικά με τους SDGs καθώς και τον εορτασμό των 110 ετών του Σ.Ε.Π. • Εταιρεία ΒΙΚΟΣ: Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην HORECA 2019 και συζητήθηκε ο τρόπος συνεργασίας στην 35η Π.Α.Π.Ε. • Εταιρεία Pizza Fan: Εκ νέου συνάντηση με στόχο την επισημοποίηση της συνεργασίας, κατόπιν αλλαγής της θέσης του Marketing Director. • Εταιρεία Δεσύλλας Παιχνίδια: Επικοινωνία με στόχο τη δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού με προσκοπικό θέμα αλλά και τη δημιουργία παζλ με προσκοπική εικόνα.


Με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς

Με τον Σύλλογο “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”

Με την Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. για τη Νεολαία

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Με την Οργάνωση “ETHELON”

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

23


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΛΑΔΟΙ & ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κλάδος Λυκοπούλων Ενέργειες υποστήριξης • Επισκέψεις σε συναντήσεις Βαθμοφόρων του Κλάδου Λυκοπούλων των Περιφερειακών Εφορειών ανά την Ελλάδα (Π.Ε. Νότιας Αττικής, Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Π.Ε. Αθηνών, Π.Ε. Ανατολικής Πελοποννήσου, Π.Ε. Σαρωνικού, Π.Ε. Θεσσαλονίκης) • Επισκέψεις σε δράσεις Κλάδου Λυκοπούλων και σε κατασκηνώσεις Αγελών Λυκοπούλων • Ανανέωση Κριτηρίων Αξιολόγησης • Συνάντηση – παρουσίαση του προτεινόμενου νέου τρόπου προγραμματισμού στην Αθήνα, στις 16 Ιανουαρίου 2019 • Δημιουργία καναλιού επικοινωνίας των Βαθμοφόρων των Αγελών Λυκοπούλων με την Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε. με την ονομασία “Happy Hour” κάθε Τετάρτη 20.00- 22.00 • Παρουσία στην 71η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους 2019 στη Χαλκίδα και επίδοση συμβολικού δώρου στους νέους πτυχιούχους του Κλάδου Λυκοπούλων • Υποστήριξη και παρουσίαση της εκπαιδευτικής ενότητας «Σύγχρονα Παιδαγωγικά Συστήματα & η Παιδαγωγική Διάσταση του Προσκοπισμού» του Κύκλου Διακριτικού Δάσους • Δημιουργία υποστηρικτικού υλικού για το πρόγραμμα «Προσκοπικό Σύστημα φιλικό προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» • Δημιουργία υποστηρικτικού υλικού για το πανελλήνιο παιχνίδι «Γίνε κι εσύ 110 χρόνων!» Συνεργασίες • Συνεργασία με την Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε./Σ.Π.Κ. για την κοινή Πανελλήνια και Παγκύπρια Συνάντηση βαθμοφόρων του Κλάδου Λυκοπούλων Προτάσεις – αναφορές • Προτάσεις για διακόσμηση στις Αγέλες • Συμμετοχή στις συναντήσεις εργασίας σε επίπεδο Γενικής Εφορείας αναφορικά με τη μελέτη και υποβολή προτάσεων για την αναθεώρηση του Προσκοπικού Προγράμματος. Ομάδες Εργασίας • Ομάδα εργασίας με σκοπό την επιμέλεια και τον εμπλουτισμό του ανανεωμένου βιβλίο ερασιτεχνικών ασχολιών του Κλάδου Λυκοπούλων υπό τον συντονισμό της βαθμοφόρου του Κλάδου Γιάννας Παπαδοπούλου • Ομάδα εργασίας με σκοπό την επανακυκλοφορία του «Βιβλίου του Λυκοπούλου», με τη συμμετοχή των βαθμοφόρων Αθανασίας Κάππου, Γωγούς Κουρμουλή, Ραφαέλας Καράτερζη, Δάφνης Εμπεδοκλή • Ομάδα εργασίας με σκοπό την οπτικοποίηση και την τελειοποίηση του νέου φυλλαδίου προγραμματισμού με την συμμετοχή των Βαθμοφόρων του Κλάδου Αγγέλικας Μυλώνη, Μαρίας Φώτου, Λευτέρη Γεωργαρά

Δράσεις • Πανελλήνια & Παγκύπρια Συνάντηση Βαθμοφόρων Κλάδου Λυκοπούλων, Κύπρος 19-21/4/2019 Άλλα πεπραγμένα • Υποστήριξη παρουσίας Σ.Ε.Π. στο Φεστιβάλ Π100 του Δήμου Αθηναίων • Πανελλήνιος φωτογραφικός διαγωνισμός cover page με δώρο το Βιβλίο Παιχνιδιών του Κλάδου Λυκοπούλων

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Εκδόσεις • Ανανεωμένο έντυπο Κριτηρίων Αξιολόγησης

25


Πανελλήνια & Παγκύπρια Συνάντηση Βαθμοφόρων Κλάδου Λυκοπούλων

Ο

Κλάδος Λυκοπούλων, συνεχίζοντας μια παράδοση αρκετών χρόνων, πραγματοποίησε στις 19-21 Απριλίου του 2019 μία ακόμα συνάντηση των Βαθμοφόρων του Κλάδου Λυκοπούλων όλης της Ελλάδας, με τη διαφορά πως αυτή τη χρονιά δίπλα στους Γερόλυκους της Ελλάδας στάθηκαν και βαθμοφόροι του Κλάδου Λυκοπούλων της Κύπρου, οι οποίοι μάλιστα φιλοξένησαν αυτή τη συνάντηση στην Κύπρο.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν πολύ καιρό πριν, έτσι ώστε όλα να ήταν τέλεια και στην ώρα τους!

26

Την πρώτη ημέρα, από πολύ νωρίς ξεκίνησε η προσέλευση των Βαθμοφόρων του Κλάδου Λυκοπούλων από την Ελλάδα, η οποία διήρκησε όλη την ημέρα. Το ραντεβού με το λεωφορείο που θα μας πήγαινε στο Κατασκηνωτικό Κέντρο του Κόρνου ήταν αργά το απόγευμα για να προλάβουμε να μαζευτούμε όλοι. Φτάνοντας εκεί, μας καλωσόρισαν τα αδέλφια μας από την Κύπρο και αφού μας ξενάγησαν στο χώρο, ήταν η ώρα να χωριστούμε σε εξάδες, να παίξουμε και να εγκατασταθούμε στα δωμάτιά μας. Υπήρχε λίγος χρόνος

μέχρι το φαγητό και αμέσως μετά η Compania Di Korno ήταν εκεί για ένα φανταστικό live πρόγραμμα, προκειμένου να μας διασκεδάσει! Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε πολύ πρωί, αφού ήταν πολλά εκείνα τα οποία έπρεπε να γίνουν. Ξεκινήσαμε από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τα Φυλακισμένα Μνήματα, δύο μνημεία της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Παλιά Λευκωσία και είχαμε τη χαρά να την γνωρίσουμε μέσα από ένα παιχνίδι απαιτήσεων για τις εξάδες μας. Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος μέσα στην πόλη και γεύμα. Γυρνώντας αργά το απόγευμα στον φιλόξενο Κόρνο, ενημερωθήκαμε για το challenge παραδοσιακού φαγητού που θα ξεκινούσε στη συνέχεια. Η βραδιά περιλάμβανε BBQ, παραδοσιακή μουσική και πολύ χορό! Η αλήθεια είναι ότι ο ανταγωνισμός ήταν πολύ σκληρός αλλά σίγουρα όλοι το διασκεδάσαμε. Η ημέρα έκλεισε με την ψυχαγωγική Πυρά που είχε ετοιμάσει η αποστολή από την Ελλάδα και η οποία προσέφερε άφθονο γέλιο στους παρευρισκόμενους, με τις πολύ «ιδιαίτερες» απαιτήσεις της.


Η τελευταία ημέρα είχε πολύ προσκοπικό παιχνίδι, αλλά και μία διεξοδική συζήτηση μεταξύ των βαθμοφόρων του Κλάδου Λυκοπούλων της Ελλάδας και της Κύπρου, παρέα με τους Γενικούς Εφόρους Ελλάδας και Κύπρου. Εκεί συζητήθηκαν ανησυχίες, απορίες αλλά και σκέψεις για την επόμενη ημέρα του Κλάδου. Οι τρεις αυτές ημέρες πέρασαν, χωρίς να το καταλάβουμε! Ήταν πολύ γεμάτες ή ήταν πολύ λίγες; Το σίγουρο είναι ότι διασκεδάσαμε πολύ, κουραστήκαμε αρκετά, μάθαμε για το νησί της Κύπρου πολλά, προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα, συναντήσαμε παλιούς φίλους και κάναμε πολλούς καινούργιους.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Αργά το απόγευμα αποχαιρετισθήκαμε και ο καθένας μας πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Δεν είπαμε «Αντίο» αλλά «Εις το Επανιδείν», με την υπόσχεση πως θα τα ξαναπούμε σίγουρα! Μία εμπειρία διαφορετική!

27


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κλάδος Προσκόπων Ενέργειες υποστήριξης • Ενέργειες υποστήριξης των Εφόρων Κλάδου Προσκόπων των Περιφερειακών Εφορειών αλλά και όλων των Ενήλικων Στελεχών του Κλάδου Προσκόπων, σε εναρμόνιση με το Πρόγραμμα Δράσης Γ.Ε. 2018-2021 και με έμφαση να δοθεί προστιθέμενη αξία στην Ενωμοτία, τα Στελέχη αλλά και τους κατά τόπους Εφόρους Κλάδου Προσκόπων. • Στους μήνες που ακολούθησαν υλοποιήθηκαν διάφορες συναντήσεις δια ζώσης και εξ αποστάσεως, προκειμένου να έχει η Εφορεία Κλάδου Προσκόπων Γ.Ε. την απαιτούμενη ανατροφοδότηση για την έγκαιρη αναπροσαρμογή στα όποια δεδομένα προέκυπταν. • Παρουσία στην 71η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους 2019 στη Χαλκίδα και γνωριμία με τους νέους πτυχιούχους του Κλάδου Προσκόπων • Δημιουργία υποστηρικτικού υλικού για το πρόγραμμα «Προσκοπικό Σύστημα φιλικό προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» • Δημιουργία υποστηρικτικού υλικού για το πανελλήνιο παιχνίδι «Γίνε κι εσύ 110 χρόνων !» Συνεργασίες • Επισκέψεις της Εφορείας Κλάδου Προσκόπων Γ.Ε. σε διάφορες Περιφερειακές Εφορείες (Π.Ε. Αθηνών, Π.Ε. Ανατολικής Πελοποννήσου, Π.Ε. Βορειοδυτικής Ελλάδας, Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Π.Ε. Σαρωνικού, Κιλκίς, Καβάλα), προκειμένου να γνωριστούμε, να συνομιλήσουμε, να θέσουμε προβληματισμούς και προτάσεις, να αντιληφθούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά και αποδοτικά τα Ενήλικα Στελέχη του Κλάδου. Προτάσεις – αναφορές • Συμμετοχή στις συναντήσεις εργασίας σε επίπεδο Γενικής Εφορείας αναφορικά με τη μελέτη και υποβολή προτάσεων για την αναθεώρηση του Προσκοπικού Προγράμματος. • Προγραμματίζεται για τον Σεπτέβριο του 2020 έρευνα σε πανελλήνιο επίπεδο, απευθυνόμενη στα Ενήλικα Στελέχη του Κλάδου Προσκόπων σε όλη την Ελλάδα, ώστε να αναδειχθούν τα δυνατά και αδύναμα σημεία, τα σημεία βελτίωσης αλλά και ο τρόπος υποστήριξης που θα συμβάλλει στη βελτίωση του Προσκοπικού Προγράμματος στον Κλάδο Προσκόπων. Ομάδες Εργασίας • Ομάδα Εργασίας για το παιχνίδι του Κλάδου Προσκόπων για τα 110 χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού, με τη συμμετοχή των Βαθμοφόρων Αλέξανδρου Χαϊτίδη, Κασταλίας Παπαδέα, Χρήστου Μάστορα. • Ομάδα Εργασίας για το μηνιαίο έντυπο υποστήριξης Ενήλικων Στελεχών του Κλάδου Προσκόπων με τη συμμετοχή των Βαθμοφόρων Δάκη Παπαδόπουλου, Έφης Καρυδά, Ισμήνης Χατζηθεοδώρου, Μαριάννας Τρούμπη. Εκδόσεις • Μηναίο έντυπο υποστήριξης Ενήλικων Στελεχών, με περιεχόμενο που αφορά στις παγκόσμιες ημέρες, σε προτεινόμενες δράσεις, συμπληρωματικό υποστηρικτικό υλικό σε θεματικές ενότητες κάθε μήνα, υπενθυμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία της Ομάδας και του Συμβουλίου Τιμής, προτάσεις για τη χρήση τεχνολογίας στο πρόγραμμα της Ομάδας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Δράσεις :

28

• Στις 30/11/2019-1/12/2019 πραγματοποιήθηκε στο Προσκοπικό Κέντρο ΠΥ-ΒΑ Πανελλήνια Συνάντηση Εφόρων Κλάδου Προσκόπων των Περιφερειακών Εφορειών, με θεματικές ενότητες που αφορούσαν το 5ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη, την παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης του Κλάδου στην κάθε Περιφερειακή Εφορεία, τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Κλάδος αλλά και την παρουσίαση των επερχόμενων ενεργειών και συνολικού προγραμματισμού. Άλλα πεπραγμένα • Το 2019 η Εφορεία Κλάδου Προσκόπων Γ.Ε. εργάστηκε για την προετοιμασία του 5ου Πανελληνίου Προσκοπικού Τζάμπορη που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Αύγουστο του 2020 αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19.


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κλάδος Ανιχνευτών Ενέργειες υποστήριξης • Επισκέψεις σε Περιφερειακές Εφορείες ανά την Ελλάδα με στόχο τη γνωριμία και την επαφή με τους Βαθμοφόρους των Κοινοτήτων Ανιχνευτών. • Συστηματική επικοινωνία με τους Βαθμοφόρους των Κοινοτήτων Ανιχνευτών και παρακολούθηση των παρουσιάσεων των Μεγάλων Δράσεων Υπαίθρου. • Παρουσία στην 71η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους 2019 στη Χαλκίδα και γνωριμία με τους νέους πτυχιούχους του Κλάδου Ανιχνευτών • Δημιουργία υποστηρικτικού υλικού για το πρόγραμμα «Προσκοπικό Σύστημα φιλικό προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» • Δημιουργία υποστηρικτικού υλικού για το πανελλήνιο παιχνίδι «Γίνε κι εσύ 110 χρόνων!» Συνεργασίες • Τακτικές συναντήσεις με τους Εφόρους Κλάδου Ανιχνευτών των Περιφερειακών Εφορειών Προτάσεις – αναφορές • Συμμετοχή στις συναντήσεις εργασίας σε επίπεδο Γενικής Εφορείας αναφορικά με τη μελέτη και υποβολή προτάσεων για την αναθεώρηση του Προσκοπικού Προγράμματος • Προετοιμασία για τη μεθοδολογική ανανέωση του προγράμματος του Κλάδου Ανιχνευτών Ομάδες Εργασίας • Ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση του προγράμματος του Κλάδου Ανιχνευτών με τη συμμετοχή των Βαθμοφόρων Σοφίας Καραγκιαούρη, Νικόλαου Γαλάνη, Φραγκίσκου Πενταράκη, Τάσου Μπαλάσκα, Τάκη Βασάλου Εκδόσεις • Προετοιμασία ανανέωσης του βιβλίου «Διαδρομές βουνού» Δράσεις • Διαδικασία Ανάδειξης Προσκόπων Έθνους 2019: Πραγματοποιήθηκε στο Μαίναλο και στην Τρίπολη στις 5-8/9/2019. Συνολικά έλαβαν μέρος 52 Ανιχνευτές και 18 Ενήλικα Στελέχη του Κλάδου Ανιχνευτών. •

Τελετή Ονομασίας Προσκόπων Έθνους: Πραγματοποιήθηκε στις 23.11.2019 στην Αθήνα.

• 35η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση: Η δράση πραγματοποιήθηκε στον Βόλο στις 2-5/5/2019 και συγκέντρωσε 113 κοινότητες. Συνολικά έλαβαν μέρος 896 Ανιχνευτές, 268 Βαθμοφόροι Κοινοτήτων Ανιχνευτών και 190 Βαθμοφόροι υποστήριξης της δράσης, ήτοι συνολικά 1.354 συμμετέχοντες. Άλλα πεπραγμένα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• Το 2019 η Εφορεία Κλάδου Ανιχνευτών Γ.Ε. εργάστηκε για την προετοιμασία της 36ης Πολιτιστικής Ανιχνευτικής Ενημέρωσης που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2020 στο Αγρίνιο αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19.

29


35η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση

Δ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

υναμική ήταν η παρουσία 1.300 Ανιχνευτών (έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών) στον Βόλο, όπου για τέσσερις ημέρες (2 έως 5 Μαΐου 2019) η πόλη έζησε στον μοναδικό προσκοπικό παλμό της 35ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.), η οποία ήταν αφιερωμένη στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.

30

Η Π.Α.Π.Ε. αποτελεί την πολυπληθέστερη μαζική πολιτιστική συνάντηση εφήβων στην Ελλάδα! Είναι μία διαδραστική πανελλήνια συνάντηση με έντονο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, κατά την οποία οι έφηβοι καλούνται να αναπτύξουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους μέσα από πρωτογενείς έρευνες, αλλά και να αναδείξουν το ταλέντο, τις ικανότητες και τις καλλιτεχνικές τους ευαισθησίες. Η 35η Π.Α.Π.Ε. διοργανώθηκε από την Εφορεία Κλάδου Ανιχνευτών Γ.Ε. σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων

Μαγνησίας και με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το 2019, οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς οι 113 Κοινότητες Ανιχνευτών από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν: • Έρευνες πάνω σε κοινωνικά θέματα τα οποία προβληματίζουν τους εφήβους, όπως τα ναρκωτικά, η ξενοφοβία, η διαφορετικότητα, o σχολικός εκφοβισμός, η εκπαίδευση, το brain drain, το aids, η διάδραση με την κοινωνία, ο εθελοντισμός, το προσφυγικό, η οικονομική κρίση κ.ά. • 24 τηλεοπτικά σποτ εμπνευσμένα από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. • 21 χορευτικά – κάθε είδος χορού • 21 εφηβικά μουσικά συγκροτήματα • 64 συμμετοχές στον διαγωνισμό φωτογραφίας


• • • •

132 συμμετοχές σκίτσου, κόμικ & γελοιογραφίας 36 ταινίες μικρού μήκους 8 θεατρικά 53 ποιήματα-λογοτεχνήματα

Κατά τη διάρκεια της δράσης, εκπρόσωποι από τον Σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες της Π.Α.Π.Ε. και τους κατοίκους του Βόλου για τη λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για νέους δότες. Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε το «Forum της Π.Α.Π.Ε.», συζήτηση εφήβων-εκπροσώπων από κάθε γωνιά της Ελλάδας αναλύοντας ένα θέμα που τους απασχολεί και τους προβληματίζει. Το «Forum της Π.Α.Π.Ε.» επικεντρώθηκε Ατζέντα 2030 του Ο.Η.Ε., με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι νέες και νέοι σχετικά με την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική διάσταση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τέλος, ο διαγωνισμός τηλεοπτικού Σποτ είχε θέμα “Βιώσιμες Γειτονιές: Αυτενεργώ” και επικεντρώθηκε στον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης 11: ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ. Παρουσιάστηκαν 24 πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του κοινού και το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο 5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Πάτρας, με θέμα “Κοινωνική παρέμβαση στη γειτονιά μου”.

Στην 35η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση συμμετείχαν 113 Κοινότητες Ανιχνευτών και συνολικά έλαβαν μέρος 896 Ανιχνεύτριες και Ανιχνευτές, 268 Βαθμοφόροι Κοινοτήτων Ανιχνευτών και 190 Βαθμοφόροι υποστήριξης της δράσης, ήτοι συνολικά 1.354 συμμετέχοντες.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Στην 35η Π.Α.Π.Ε. εισήχθη για πρώτη φορά ένας νέος θεσμός! Πρόκειται για την εκδήλωση prisma, η οποία έδωσε το βήμα σε ομιλητές που μοιράστηκαν με τους Ανιχνευτές ιδέες, βιώματα και εμπειρίες με σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το prisma πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Βόλου και πέραν των 1.300 συμμετεχόντων της Π.Α.Π.Ε., παρευρέθηκαν και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής.

31


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κλάδος Προσκοπικού Δικτύου Ενέργειες υποστήριξης • Δημιουργία ερωτηματολογίου - εφαρμογής για τον Κύκλο Μεγάλων Σύνθετων Δράσεων -Ταξιδιών (Κ50Δ). • Υποστήριξη στην υλοποίηση όλων των εκπαιδευτικών ενοτήτων του κύκλου Μεθοδολογίας και Μεγάλων Σύνθετων Δράσεων - Ταξιδιών. • Δημιουργία υποστηρικτικού υλικού για το πρόγραμμα «Προσκοπικό Σύστημα φιλικό προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» • Δημιουργία υποστηρικτικού υλικού για το πανελλήνιο παιχνίδι «Γίνε κι εσύ 110 χρόνων!» • Συνάντηση εργασίας και επίσκεψη στην Ξάνθη με τους συνεργάτες της Εφορείας Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου της Π.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ιούνιος 2019). • Συνάντηση εργασίας και επίσκεψη στην Πελοπόννησο με τους συνεργάτες των Εφορειών Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου των Π.Ε. Δυτικής και Ανατολικής Πελοποννήσου (Σεπτέμβριος 2019). • Συνάντηση με τα μέλη της ομάδας εργασίας του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε. για τον καλύτερο προγραμματισμό και προετοιμασία της πανελλήνιας δράσης πδ’19 και της επόμενης προσκοπικής χρονιάς στον Παράδεισο Νέστου, Καβάλα (Ιούνιος 2019). Συνεργασίες • Συνεργασία με την Εφορεία Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε. και το αρχηγείο της Ελληνικής Αποστολής για το 16ο World Scout Moot που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ιρλανδία το καλοκαίρι του 2021 και μετατέθηκε για το καλοκαίρι του 2022. • Συνεργασία με την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε. και την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής στο πλαίσιο της πανελλήνιας δράσης «πδ’19» (Οκτώβριος 2019). Προτάσεις – αναφορές • Συμμετοχή στις συναντήσεις εργασίας σε επίπεδο Γενικής Εφορείας αναφορικά με τη μελέτη και υποβολή προτάσεων για την αναθεώρηση του Προσκοπικού Προγράμματος. Ομάδες Εργασίας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• Τακτικές συναντήσεις της Ομάδας Εργασίας της Εφορείας Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε. με τη συμμετοχή των Βαθμοφόρων Γιάννη Δρη, Γιώργου Χουρδάκη, Άγγελου Καραμάνη, Ηλία Στεφανίδη, Χρήστου Παπαφιλόπουλου, Κωνσταντίνου Κεσκίνογλου, Κωνσταντίνας Λυγίζου, Φώτη Σακαλή, Γιώργου Ρίζου, Φανής Καραλούδα, Νίκου Κωνσταντινίδη, Ηλία Κωτσάτη, Βασίλη Κουλούρη, Θανάση Νάσου – Λεβαντή, Γαβρίλου Χουρμουζιάδη.

32

Δράσεις • 5η Ανακάλυψη Προσκόπου του Κόσμου/ 8-10 Φεβρουαρίου 2019 / Τρίκαλα / Συμμετέχοντες από 18 Συστήματα και 9 Περιφερειακές Εφορείες / Σύνολο 48 άτομα. • Δράση για την Ημέρα Σκέψης, στην οποία τα Μέλη των Προσκοπικών Δικτύων κλήθηκαν να κάνουν τον κόμπο της φιλίας στο μαντήλι τους και να στείλουν τη φωτογραφία τους με τον κόμπο, τα στοιχεία και τις ευχές τους. Η δράση ήταν διαδικτυακή και ξεκινώντας από τις 22 Φεβρουαρίου 2019, διήρκεσε για 10 ημέρες. • Δράση D-Challenge του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου στο πλαίσιο του Joti-Jota/ 18-20 Οκτωβρίου 2019 / Συμμετέχοντες από 7 Συστήματα και 7 Περιφερειακές Εφορείες / Σύνολο 30 άτομα. • 7η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Εφόρων Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου – Rovernet/ 9-12 Μαΐου 2019 / Ζάγκρεμπ, Κροατία / Συμμετέχοντες από το Σ.Ε.Π. 3 άτομα. • Δράση +ΠΡΑΞΗ (5η). Έγινε ανά Προσκοπικό Δίκτυο, από 5 Δεκεμβρίου 2019 και για διάστημα δύο μηνών. Συμμετείχαν 12 Προσκοπικά Δίκτυα από 11 Περιφερειακές Εφορείες πραγματοποιώντας δράσεις κοινωνικής παρέμβασης ανά την Ελλάδα. Συμμετείχαν 104 άτομα, Μέλη Π.Δ. και Ενήλικα Στελέχη. • Πανελλήνια Δράση - πδ’19: 24-28 Οκτωβρίου 2019 / Πελοπόννησος (Πύργος, Καλαμάτα, Τρίπολη, Ναύπλιο) / Συμμετέχοντες από 11 Συστήματα και 13 Περιφερειακές Εφορείες / Σύνολο 36 άτομα.


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

33


Πανελλήνια Δράση Προσκοπικών Δικτύων

Η

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

πανελλήνια δράση “πδ” είναι μια Μεγάλη Συνθέτη Δράση-Ταξίδι που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και οργανώνεται από την Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε. Σκοπός της είναι να συμμετέχουν Προσκοπικά Δίκτυα και μεμονωμένα μέλη Προσκοπικών Δικτύων για να αποκτήσουν εμπειρίες, βιώματα και συμπεριφορές που αρμόζουν σε έναν ενεργό πολίτη.

34

Πανελλήνιες δράσεις “πδ” έχουν πραγματοποιηθεί το 2015 στην Καβάλα, το 2017 στην Κέρκυρα και το 2019 στην Πελοπόννησο. Στις τρεις αυτές συναντήσεις συμμετείχαν Ενήλικα Στελέχη και Μέλη Προσκοπικών Δικτύων από όλη την Ελλάδα. Στο πρόγραμμα των δράσεων “πδ” συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες από τα Έξι Πεδία Ενασχόλησης. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική παρέμβαση, η οποία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες του προγράμματος του Προσκοπικού Δικτύου. Το “πδ’ 19” πραγματοποιήθηκε στην Πελοπόννησο από τις 24 έως τις 28 Οκτωβρίου 2019, σε Πύργο, Τρίπολη, Καλαμάτα και Ναύπλιο και είχε το σύνθημα “παρεμβατικές διαδρομές”, θέλοντας με τον τρόπο αυτό

να τονίσει την ανάγκη προσφοράς και κοινωνικής παρέμβασης στην τοπική κοινωνία. Τα Προσκοπικά μας Δίκτυα επισκέφθηκαν μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακές βιοτεχνίες, χρησιμοποίησαν φιλικούς με το περιβάλλον τρόπους μετακίνησης, συμμετείχαν σε εργαστήρια αυτοεξέλιξης και ψυχαγωγικές βραδιές. Παράλληλα οργάνωσαν και πραγματοποίησαν το δικό τους πρόγραμμα, βασισμένοι στη φαντασία και δημιουργικότητά τους. Οι συμμετέχοντες της δράσης είχαν την ευκαιρία να κινηθούν στις πόλεις Πύργο, Καλαμάτα, Τρίπολη και Ναύπλιο. Το σημαντικότερο όμως σημείο της συγκεκριμένης δράσης ήταν η κοινωνική παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου με την συνεργασία της Παιδιατρικής Κλινικής. Εκεί τα Προσκοπικά μας Δίκτυα κατασκεύασαν δανειστική βιβλιοθήκη την οποία γέμισαν με παιδικά βιβλία, έφτιαξαν και παρέδωσαν στο νοσοκομείο διαφορά μικρά παιχνίδια για τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί, ζωγράφισαν και διακόσμησαν τους τοίχους με παιδικές ζωγραφιές και τέλος απασχόλησαν δημιουργικά τα παιδιά που ήταν παρόντα.


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η πανελλήνια δράση “πδ’ 19” αγκαλιάστηκε θερμά από τους Προσκόπους της περιοχής αλλά και την τοπική κοινωνία. Η Ιερά Μητρόπολη Πύργου, όπως και το Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου παραχώρησαν τις εγκαταστάσεις τους για τις ανάγκες της δράσης, καθώς και οι Προσκοπικές εστίες σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο άνοιξαν για να υποδεχτούν τους συμμετέχοντες. Το “πδ’ 19” φιλοξενήθηκε από την ΕΡΤ Πύργου, ενώ διάφορες τοπικές εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα επικοινώνησαν με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία μας στην περιοχή.

πδ*19

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

πδ’ 19 όπως λέμε… παρεμβατικές διαδρομές!

35


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ειδικότητα Αεροπροσκόπων Ενέργειες υποστήριξης • • • •

Συνάντηση με Βαθμοφόρους Συστημάτων Αεροπροσκόπων Περιφερειακής Εφορείας Θεσσαλονίκης (Οκτώβριος 2019) Συνάντηση με Βαθμοφόρους Συστημάτων Αεροπροσκόπων Περιφερειακών Εφορειών Αττικής (Οκτώβριος 2019) Σχεδιασμός υποστηρικτικού υλικού για το JOTA 2019 Υποστήριξη εκπαιδεύσεων Ειδικότητας Αεροπροσκόπων (Σχολή Αλεξιπτώτου Πλαγιάς, Έδεσσα, Σεπτέμβριος 2019, Πανελλήνια Ειδική Εκπαίδευση Βαθμοφόρων Αεροπροσκόπων, Λάρισα, Νοέμβριος 2019)

Συνεργασίες • Συνεργασία με την Εφορεία Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γ.Ε./Σ.Π.Κ. Προτάσεις - Αναφορές • Συμμετοχή στις συναντήσεις εργασίας σε επίπεδο Γενικής Εφορείας αναφορικά με τη μελέτη και υποβολή προτάσεων για την αναθεώρηση του Προσκοπικού Προγράμματος. • Επεξεργασία πρότασης ενδυνάμωσης Προσωπικού Εκπαίδευσης Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Δράσεις

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

36

62ο JOTA, Οκτώβριος 2019, με συμμετοχή 54 Προσκοπικών Συστημάτων


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ειδικότητα Ναυτοπροσκόπων Ενέργειες υποστήριξης • Υποστηρίχθηκαν δράσεις της Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων και έγιναν επαφές και συζητήσεις με πολλούς βαθμοφόρους. • Δόθηκε στους Βαθμοφόρους των Συστημάτων πληροφοριακό υλικό, εφαρμόστηκαν νέες ιδέες πρωτότυπες για χρήση στο ταξίδι με τη λέμβο και υπήρξαν ευκαιρίες γνωριμίας και συνεργασίας των Βαθμοφόρων με ανθρώπους καταξιωμένους στον κόσμο της ναυτοσύνης. • Το Σ.Ε.Π. βρέθηκε ακόμα πιο κοντά στον ναυτικό κόσμο και ειδικότερα σε ναυτικούς ομίλους, συλλόγους και προσωπικότητες που αναγνωρίζουν και προστατεύουν ως παραδοσιακά τα ναυτοπροσκοπικά σκάφη. • Έγιναν ενέργειες ενδυνάμωσης του νεότερου εκπαιδευτικού προσωπικού. • Έγινε δωρεά στο ΔΝΝΚΔΦ ενός VHF, πολύτιμου και αναγκαίου μέσου επικοινωνίας. • Τήρηση του λεμβολογίου Σ.Ε.Π. από το Γραφείο Αξιοπλοΐας. • Συναντήσεις με Εφόρους Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Περιφερειών Εφορειών Αττικής • Σχεδιασμός αδιάβροχου φακέλου λέμβου για τα αναγκαία έντυπα αυτής Συνεργασίες • Διαρκής συνεργασία με την Εφορεία Εκπαίδευσης Γ.Ε. για την τήρηση και υποστήριξη της πιστοποίησης του Σ.Ε.Π. ως παρόχου εκπαίδευσης από τον Lloyd’s Register. Η εκπαιδευτική διαδικασία και η πιστοποίηση ελέγχθηκε επιτυχώς από τον εξωτερικό φορέα. • Διαρκής συνεργασία με τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Διεθνούς Ναυτοπροσκοπικού και Ναυταθλητικού Κέντρου Δέλτα Φαλήρου • Διαρκής συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας του Γραφείου Αξιοπλοΐας Σ.Ε.Π. • Συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος για τη διεξαγωγή του SCYR 2019 στις Σπέτσες • Συνεργασία με τους διοργανωτές του αγώνα επίδειξης ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών «Καπετανέικα 2019» στην Πάρο • Συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα μέσω του κ. Πέτρου Σολωμονίδη • Συνεργασία με την οργανωτική ευρωπαϊκή επιτροπή διεξαγωγής του Eurosea 2020 στην Ελλάδα Προτάσεις - Αναφορές • Συμμετοχή στις συναντήσεις εργασίας σε επίπεδο Γενικής Εφορείας αναφορικά με τη μελέτη και υποβολή προτάσεων για την αναθεώρηση του Προσκοπικού Προγράμματος. Ομάδες Εργασίας • Τακτικές συναντήσεις με την Ομάδα Εργασίας του Γραφείου Αξιοπλοΐας Σ.Ε.Π. με τη συμμετοχή των Βαθμοφόρων Ηλία Λαδά, Γιώργου Καραγιάννη, Ηλέκτρας Φωτεινοπούλου • Οργανωτική Επιτροπή Eurosea 2020, με τη συμμετοχή των Βαθμοφόρων Ηλέκτρας Φωτεινοπούλου, Αριάδνης Κοτσικοπούλου, Χρήστου Χατζηδιαμαντή, Γιώργου Μπάμπουρα, Κέλλυς Μήτρου, Γιώργου Καραγιάννη, Δήμητρας Λαδά, Άννας Κανέτη

Δράσεις • Πανελλήνιο Ναυτοπροσκοπικό Παιχνίδι «Άμιλλα Απόπλου» που αφορά τις Ναυτοπροσκοπικές Λέμβους για όλα τα Συστήματα και έχει ετήσια διάρκεια. • Συμμετοχή στην Έκθεση Natex με περίπτερο του Σ.Ε.Π. και συμμετοχή 15 Ενηλίκων Στελεχών (Μάρτιος 2019) • Συμμετοχή στους αγώνες παραδοσιακών σκαφών Spetses Classic Yacht Regatta με 11 ναυτοπροσκοπικά σκάφη με 11 σκάφη και 85 Ενήλικα Μέλη του Σ.Ε.Π. (Σπέτσες, Ιούνιος 2019) • Συμμετοχή στους αγώνες επίδειξης ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών «Καπετανέικα 2019» στην Πάρο (Σεπτέμβριος 2019) με 4 σκάφη. • 20οι Πανελλήνιοι Ναυτοπροσκοπικοί Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες (Νοέμβριος 2019) στο ΔΝΝΚΔΦ με συμμετοχή 16 ναυτοπροσκοπικών σκαφών από Αττική, Ρόδο και Κάλυμνο και πληρώματα από Κέρκυρα. • X-MATCH RACE: Χριστουγεννιάτικοι Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες σε συνεργασία με τον Ν.Ο.Ε. με συμμετοχή 3 ναυτοπροσκοπικών σκαφών και παιδιών του ομίλου του Ν.Ο.Ε

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Εκδόσεις • Σχεδιασμός Βιβλίου Αξιοπλοΐας Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους • Σχεδιασμός Ημερολογίου Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους • Σχεδιασμός επανέκδοσης «Το Εγχειρίδιο του Αρμενιστή»

37


Ζωή στη Θάλασσα

Ε

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΕΡΓΟΥ 2019 2019

κτός από το βουνό, οι Πρόσκοποι δραστηριοποιούνται και στη θάλασσα με ποικίλες δράσεις! Το 2019, δεκάδες Ναυτοπροσκοπικά Σκάφη συμμετείχαν σε προσκοπικούς αλλά και μη προσκοπικούς αγώνες, κάνοντας ακόμα πιο γνωστή τη μεγάλη ναυτική παράδοση των Προσκόπων!

38 38

Συμμετοχή στη Spetses Classic Yacht Regatta (27-29 Ιουνίου) Εντυπωσιακή ήταν για ακόμη μία χρονιά η παρουσία των Ελλήνων Προσκόπων στο Spetses Classic Yacht Regatta, (SCYR), τον κορυφαίο Αγώνα Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών Σπετσών. Οι Έλληνες Πρόσκοποι αγωνίστηκαν στην κατηγορία «παραδοσιακά σκάφη», όπου τα πληρώματα

των οκτώ λέμβων που συμμετείχαν στον αγώνα κέρδισαν το χειροκρότημα και την αναγνώριση τόσο από τους διοργανωτές όσο και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του SCYR. Τα προσκοπικά λατίνια κόσμησαν το λιμάνι των Σπετσών, αναδεικνύοντας τη ναυτοσύνη και την αγάπη της Προσκοπικής Κίνησης για την ναυτική παράδοση και το υδάτινο στοιχείο. Συνολικά συμμετείχαν οκτώ λέμβοι των Ελλήνων Προσκόπων. Από την Αθήνα οι λέμβοι Νηρηίς, Απηλιώτης, Πάραλος, Αμφιτρίτη & Άγιος Νικόλαος και από τη Θεσσαλονίκη οι λέμβοι Νηρεύς, Σαλαμινία & Αμφιτρίτη. Πρώτη στην κατηγορία παραδοσιακών λέμβων ανοιχτού καταστρώματος αναδείχθηκε η λέμβος “Νηρηίς”, του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Νέου Φαλήρου.


Συμμετοχή στους Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες «Τα Καπετανέικα» στην Πάρο (13-14 Σεπτεμβρίου)

20οι Πανελλήνιοι Ναυτοπροσκοπικοί Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες στο Δέλτα Φαλήρου (2-3 Νοεμβρίου) Δέκα έξι ναυτοπροσκοπικά σκάφη με πληρώματα εκατόν πενήντα περίπου μελών από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο κορυφαίο αυτό ναυταθλητικό γεγονός. Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, όλα τα πληρώματα δοκιμάστηκαν

σε τρεις (3) ιστιοδρομίες (παλινδρομική, όρτσα-πρίμα), ενώ την Κυριακή 3 Νοεμβρίου τα σκάφη διαγωνίστηκαν στον στίβο που είχε στηθεί με αφετηρία το Δέλτα Φαλήρου, προορισμό τον Άγιο Κοσμά και τερματισμό πίσω στο Δέλτα Φαλήρου. Στους αγώνες συμμετείχαν ναυτοπροσκοπικές λέμβοι (εξάπωκες Σακόλεβες και δεκάκωπες φαλαινίδες) με πληρώματα ανήλικων και ενήλικων μελών των Ελλήνων Προσκόπων με σκάφη από την Αττική τη Ρόδο και την Κάλυμνο. Φέτος εκτός από το σκάφος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού των Ναυτοδηγών Κηφισιάς, είχαμε την τιμή και την χαρά να αγωνιστούν μαζί μας και παραδοσιακά ιστιοπλοϊκά καΐκια ιδιωτών, όπως το ιστιοφόρο ΑΘΗΝΑ του Κώστα Γουζέλη από την Πάρο, η ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ του Πάνου Χασάπη και ο μικρός βαρκαλάς ΜΕΛΙΣΣΑΚΙ του Βαγγέλη Καφετζιδάκη. Η βραδιά έκλεισε με την απονομή κυπέλων και βραβείων στους νικητές σε κάθε κατηγορία. Απονεμήθηκαν βραβεία στις κατηγορίες Δεκάκωπες Παραδοσιακές Φαλαινίδες Λέμβοι, Εξάκωπες Σακολέβες Λέμβοι καθώς και overall για την γενική κατάταξη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα ο φίλος των Ναυτοπροσκόπων κ. Στρατής Ανδρεάδης. Στην overall κατάταξη τις πρώτες θέσεις έλαβαν: 1η θέση «Απηλιώτης» (2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χολαργού) 2η θέση «Μελλισάκι» (βαρκαλάς του Βαγγέλη Καφετζιδάκη)

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΕΡΓΟΥ 2019 2019

Συμμετοχή στους Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες «Τα Καπετανέικα» στην Πάρο (13-14 Σεπτεμβρίου) Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι Ναυτοπρόσκοποι συμμετείχαν στον αγώνα επίδειξης παραδοσιακών ιστιοπλοϊκών σκαφών «Τα Καπετανέικα», που πραγματοποιείται στη Νάουσα της Πάρου. Ο αγώνας γίνεται στη μνήμη του αρχιτέκτονα, κινηματογραφιστή, καραβολάτρη και πολυπράγμωνα Κώστα Γουζέλη. Στον αγώνα συμμετείχαν τέσσερις λέμβοι: από την Καλλιθέα ο Ναυτίλος ΙΙΙ, από τον Χολαργό ο Απηλιώτης, από τον Διόνυσο ο Άγιος Νικόλαος και από την Κηφισιά η SIRENE ΙΙΙ. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε ένα Σαββατοκύριακο με ενισχυμένο μελτέμι, πράγμα που δεν επέτρεψε σε όλα τα πληρώματα να φτάσουν στην Πάρο, λόγω απαγορευτικού. Όσοι όμως πρόλαβαν και έφτασαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου, με θέμα τα Καπετανέικα των προηγούμενων ετών.

39 39


Ο Προσκοπισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη θάλασσα, αφού η ενασχόληση με το υγρό στοιχείο ξεκινάει από το 1913, οπότε και ξεκίνησαν τη δραστηριοποίησή τους οι πρώτοι Ναυτοπρόσκοποι με σκοπό τη διαπαιδαγώγηση των νέων και την ανάδειξη και διατήρηση της ναυτικής μας κληρονομιάς και τέχνης. Οι Ναυτοπροσκοπικές Λέμβοι έχουν χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως «Παραδοσιακά Σκάφη» και οι Έλληνες Πρόσκοποι είναι αναγνωρισμένοι από τον νηογνώμονα LLOYD’S REGISTER ως “Lloyd’s Register Approved Training Provider” (Πάροχος Εκπαίδευσης Εγκεκριμένος από τον Lloyd’s Register).

20οι Πανελλήνιοι Ναυτοπροσκοπικοί Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες στο Δέλτα Φαλήρου (2-3 Νοεμβρίου)

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΕΡΓΟΥ 2019 2019

3η θέση «Ναυτίλος ΙΙΙ» (6ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Καλλιθέας)

40 40

Χριστουγεννιάτικος Αγώνας Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος «Xmatch Race», 14-15 Δεκεμβρίου Το Σαββατοκύριακο 14-15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε για 6η συνεχόμενη χρονιά ο χριστουγεννιάτικος αγώνας “X-Match Race” σε συνδιοργάνωση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό όμιλο της χώρας μας, Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος. Το Χ-match racing είναι ένας ιδιαίτερος τύπος ιστιοπλοϊκού αγώνα τριγώνου, που ξεκίνησε από το διεθνή αγώνα “America’s Cup”. Οι αγώνες γίνονται σε “μονομαχίες” ένα προς ένα σκάφος. Όλοι αγωνίζονται με όλους στη σειρά και με τη διαδικασία του αποκλεισμού βγαίνει ο τελικός νικητής. Ο αγώνας που έχει γίνει πλέον παράδοση κι έχει μπει στο ημερολόγιο των αγώνων του Ν.Ο.Ε., αναμένεται κάθε χρόνο με ανυπομονησία από τα πληρώματα, που με αυτό τον τρόπο έχουν μοναδική ευκαιρία να τρέξουν όλοι μαζί σαν πλήρωμα και να γνωρίσουν τη ναυτοπροσκοπική σακκολέβα! Συμμετείχαν: 3 ναυτοπροσκοπικά σκάφη του 2ου Συστήματος Nαυτοπροσκόπων Χολαργού κι ένα ναυτοδηγικό σκάφος του Τοπικού Τμήματος Ναυτοδηγών Κηφισιάς.


41

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

42


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Εφορεία Διοίκησης Η Εφορεία Διοίκησης Γ.Ε. συνέχισε το έργο της για τη βελτίωση Κανονισμών καθώς και τη συνεχή καταγραφή προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Περαιτέρω, έγιναν βήματα για την καταγραφή των αναγκών για την υλοποίηση του νέου Συστήματος Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Σ.Ε.Π. (e-sep/e-Διοίκηση), ενώ προχώρησε σε προσαρμογές στο ήδη υπάρχον, ώστε να προσαρμοστεί κατά το μέγιστο δυνατό στον ισχύοντα Κανονισμό Διοίκησης. Κατά τη διάρκεια του έτους 2019 τροποποιήθηκαν, συμπληρώθηκαν και βελτιώθηκαν οι εξής Κανονισμοί : Κανονισμός Ηθικών Αμοιβών & Τιμητικών Διακρίσεων Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Γενικού Εφόρου, στη συνεδρίαση της 24ης Ιανουαρίου 2019 ενέκρινε τροποποιήσεις στον Κανονισμό Ηθικών Αμοιβών και Τιμητικών Διακρίσεων, που προτάθηκαν μετά από σχετική επεξεργασία των Μελών της Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων για απονομή του Προσκοπικού Παρασήμου Αργυρού Φοίνικα και του Μεταλλίου Προσκοπικής Αξίας. Οι τροποποιήσεις αφορούν στη διαδικασία αξιολόγησης των υποβαλλόμενων στην Επιτροπή προτάσεων ηθικών αμοιβών και τιμητικών διακρίσεων (Μέρος 2ο, Κεφάλαιο Β, Παράγραφοι 3.1, 3.2, 4.1 και 4.5) καθώς και σε επικαιροποίηση διατάξεων, μετά από προηγούμενες τροποποιήσεις σε άλλους Κανονισμούς (Κανονισμός Διοίκησης – Οργάνωση & Λειτουργία Σ.Ε.Π., Κανονισμός Παλαιών Προσκόπων). Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Γενικού Εφόρου, στις συνεδριάσεις της 21ης Οκτωβρίου 2019 και 19ης Νοεμβρίου 2019, ενέκρινε τροποποιήσεις στον Κανονισμό Παλαιών Προσκόπων, αφού έλαβε υπόψη του προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Κ.Ε.Π.Π.Ε. Οι κύριες τροποποιήσεις που επήλθαν είναι οι ακόλουθες : • Άρθρο 2 παρ. 1: Προστέθηκε η δυνατότητα εγγραφής ως Μελών σε Ε.Π.Π. προσώπων που τυγχάνουν της ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής και φίλων του Προσκοπισμού, που δεν είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την προσκοπική ζωή ως ανήλικοι ή ως Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π., αλλά αποδέχονται τις Αρχές του Προσκοπισμού και τον σκοπό του Σ.Ε.Π., όπως η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από το καταστατικό κείμενο της Παγκόσμιας Προσκοπικής και Οδηγικής Φιλίας (I.S.G.F.). Μέλη με αυτή την ιδιότητα δεν μπορούν να συγκαταλέγονται στα Ιδρυτικά Μέλη Ε.Π.Π. • Άρθρο 3Β παρ. 2: Ρυθμίστηκε η διαδικασία αντικατάστασης των Μελών της Ομάδας Συντονισμού στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται. • Άρθρο 8 παρ. 1: Τροποποιήθηκε η σύνθεση της Κ.Ε.Π.Π.Ε., η οποία θα αποτελείται από επτά (7) Μέλη Ε.Π.Π., αναδεικνυόμενα από το Πανελλήνιο Συνέδριο Παλαιών Προσκόπων, ένα (1) Μέλος του Δ.Σ./Σ.Ε.Π. και ένα (1) Μέλος οριζόμενο με απόφαση του Δ.Σ./Σ.Ε.Π., με κριτήριο το ενδιαφέρον του για το εν γένει έργο των Παλαιών Προσκόπων. • Άρθρο 8 παρ. 2: Ορίστηκε ότι η εκλογή διενεργείται με μυστική ψηφοφορία από ενιαίο πίνακα υποψηφίων, στον οποίο ο κάθε Σύνεδρος θέτει έως επτά (7) σταυρούς προτίμησης. • Άρθρο 10 παρ. 7: Ορίστηκε ότι τα Μέλη του Προεδρείου του Πανελληνίου Συνεδρίου Παλαιών Προσκόπων ασκούν παράλληλα και καθήκοντα Εφορευτικής Επιτροπής για τη διαδικασία ανάδειξης των αιρετών Μελών της Κ.Ε.Π.Π.Ε. • Άρθρο 14 παρ. 1γ: Προστέθηκε η περίπτωση της απαλλαγής Μέλους της Ομάδας Συντονισμού από τα καθήκοντά του, ως μέτρο για την αντιμετώπιση παραπτωμάτων. • Άρθρα 5 παρ. 3, 5 παρ. 5, 9 παρ. 4, 10 παρ. 4γ, 15 παρ. 3: Προστέθηκαν διευκρινίσεις και λεκτικές βελτιώσεις. Κανονισμός Ασφάλειας και Διοικητικών Θεμάτων Προσκοπικών Δράσεων Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Γενικού Εφόρου, στη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου 2019 ενέκρινε τροποποιήσεις στον Κανονισμό Ασφάλειας και Διοικητικών Θεμάτων Προσκοπικών Δράσεων, στο Κεφάλαιο 8 «Ασφάλεια Πλου Ναυτοπροσκοπικών Σκαφών».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Κανονισμός Παλαιών Προσκόπων

43


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Οι τροποποιήσεις, βελτιώσεις και προσθήκες αποσκοπούν στη διευκρίνιση ρυθμίσεων του Κανονισμού, ενσωμάτωση νομοθετικών διατάξεων της πολιτείας και επικαιροποίηση θεμάτων ασφαλείας κατά τον πλου Ναυτοπροσκοπικών Σκαφών. Κανονισμός Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Ενηλίκων Μελών Σ.Ε.Π. Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Γενικού Εφόρου, στη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου 2019 ενέκρινε τροποποιήσεις στον Κανονισμό Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Ενηλίκων Μελών Σ.Ε.Π. /Μέρος ΙΙ, που αφορούν σε διευκρινίσεις ρυθμίσεων του Κανονισμού, βελτιώσεις στην ύλη της Σχολής Λεμβάρχου Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους και της Σχολής Κυβερνήτου Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους, ενσωμάτωση νομοθετικών διατάξεων της πολιτείας και λοιπά θέματα. Εγκύκλιος για τη σύσταση Προσκοπικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Γενικού Εφόρου, ενέκρινε στη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου 2019 τη σύσταση Προσκοπικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας. Με την έκδοση της σχετικής Εγκυκλίου Γ.Ε., μέχρι την ενσωμάτωσή τους σε Κανονισμό, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στον σκοπό των Προσκοπικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας, στα καθήκοντα του Εφόρου Προγραμμάτων Πολιτικής Προστασίας Γ.Ε. και στη διάρθρωση και οργάνωση των Προσκοπικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφερειακή Εφορεία. Ηθικές Αμοιβές Απονεμήθηκαν Συνολικά 148 Ηθικές Αμοιβές. Κνονισμοί Σ.Ε.Π. Κατά τη διάρκεια του έτους 2019 εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από εισηγήσεις του Γενικού Εφόρου και των αρμοδίων Συμβούλων τροποποιήσεις / προσθήκες / βελτιώσεις στους εξής Κανονισμούς : • • • •

Κανονισμός Ηθικών Αμοιβών και Τιμητικών Διακρίσεων Κανονισμός Ασφάλειας και Διοικητικών Θεμάτων Προσκοπικών Δράσεων – Ασφάλεια Πλου Ναυτοπροσκοπικών Σκαφών Κανονισμός Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ενηλίκων Μελών Σ.Ε.Π. Κανονισμός Παλαιών Προσκόπων Το έργο της Εφορείας Διοίκησης σε αριθμούς : ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΕΓΚΡΙΣΗ Γ.Ε.)

598

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ(ΕΓΚΡΙΣΗ Γ.Ε.)

920

ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΕΓΚΡΙΣΗ Δ.Σ.)

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ(ΕΓΚΡΙΣΗ Δ.Σ.)

44

27 1

ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ (ΕΓΚΡΙΣΗ Δ.Σ.)

11

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ (ΕΓΚΡΙΣΗ Δ.Σ.)

22

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

2

ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

1

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

1

ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

1

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

3

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 2ης ΑΓΕΛΗΣ

1

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 2ης ΟΜΑΔΑΣ

1

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΣ

12

ΙΔΡΥΣΗ ΕΠΠ

1

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΠ

1

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ

11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

2

ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

10


302

166

37

313

1.706

1.655

1.604

78

433

272

126

610

2.918

2.925

2.743

Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

120

91

32

16

65

42

23

98

389

426

497

Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

250

151

77

30

111

74

49

162

742

759

852

Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

137

125

44

11

90

52

30

105

489

533

497

19

25

22

40

26

21

53

25

206

207

220

ΠΑΛΑΙΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ

Π.Ε. ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

102

63

22

14

46

32

0

84

279

262

265

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

283

181

85

21

123

96

98

204

887

886

918

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

163

128

67

13

84

52

14

118

521

557

608

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

148

93

54

21

79

50

32

84

477

494

514

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

253

179

83

27

119

74

87

169

822

887

1.063

Π.Ε. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

243

190

75

35

115

74

49

219

781

739

750

Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

537

477

219

67

349

269

85

451

2.003

2.029

2.236

Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

215

195

77

26

126

79

24

149

742

745

770

Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

219

144

62

21

86

62

52

192

646

569

606

Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

261

210

75

33

126

87

85

148

877

929

891

Π.Ε. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

63

28

6

3

33

21

13

62

167

166

133

Π.Ε. ΛΕΣΒΟΥ

68

72

29

8

32

0

16

41

225

217

209

188

165

57

29

98

62

112

176

711

625

580

Π.Ε. ΝΟΤΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

395

236

109

26

223

142

69

278

1.200

1.159

1.171

Π.Ε. ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

481

338

164

14

256

166

84

354

1.503

1.573

1.566

Π.Ε. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ

239

181

67

28

74

73

0

151

662

671

755

Π.Ε. ΧΙΟΥ

Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

179

120

37

17

64

36

0

134

453

378

373

ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ

0

0

0

0

16

0

0

0

30

31

25

ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

0

0

0

0

9

0

0

0

9

9

9

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

0

0

0

0

31

3

0

1

31

42

41

6.091

4.531

1.940

644

3.116

2.005

1.138

4.328

19.476

19.473

19.896

Σύνολο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Π.Ε. ΑΠΟΔΗΜΩΝ

2017

66

304

2018

173

724

2019

415

981

ΝΕΑ ΜΕΛΗ

547

Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΜΕΛΗ Ε.Κ.Σ.

Π.Ε. ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΗΛΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ

ΜΕΛΗ ΠΡΟΣΚ. ΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

ΛΥΚΟΠΟΥΛΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

45


Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας»

Τ

ο Ίδρυμα Σώμα Ελλήνων Προσκόπων τον Ιανουάριο του 2019, υπέγραψαν Μνημόνιο συνεργασίας με τον Σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, με αντικείμενο την ενημέρωση των νέων για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών και την εγγραφή νέων εθελοντών δοτών, παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και του Συλλόγου.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Το Μνημόνιο υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος ΣΕΠ Ισίδωρου Κανέτη και τη Πρόεδρο του Συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

46

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι Πρόσκοποι έδωσαν δυναμικά το παρών στην καλοκαιρινή γιορτή του συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ με τίτλο «Η χώρα της Ελπίδας», που διοργανώθηκε την Τετάρτη 3 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. ΒαρδινογιάννηΕΛΠΙΔΑ». Πιστοί στην υπόσχεσή τους να βρίσκονται δίπλα σε όποιον το έχει ανάγκη, Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π. βρίσκονταν όλη την ημέρα στον χώρο του νοσοκομείου, στήνοντας δραστηριότητες και παίζοντας το προσκοπικό παιχνίδι με τα παιδιά. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τη δική τους μολυβοθήκη και να τοποθετήσουν το δικό

τους χάρτινο καραβάκι πάνω σε ένα μεγάλο ξύλινο ταμπλό που είχε τίτλο «Καράβια που δεν φοβήθηκαν». Οι εθελοντές Πρόσκοποι διακόσμησαν με έντονα χρώματα και σχέδια με τη βοήθεια των παιδιών ένα μεγάλο ξύλινο κουτί το οποίο και προσέφεραν στην Ογκολογική Μονάδα για να τοποθετούν τα παιδιά τα παιχνίδια τους. Επίσης, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσκόπου, 22 Φεβρουαρίου, οι Πρόσκοποι σε μία συμβολική κίνηση, καλωσόρισαν στην Προσκοπική οικογένεια τους μαχητές της ζωής, τα παιδιά που νοσηλεύονται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» καθώς και τα παιδιά που φιλοξενούνται στον «Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ». Τα παιδιά που ήταν παρόντα στην εκδήλωση, έζησαν μία πρωτόγνωρη εμπειρία βιώνοντας για πρώτη φορά την μαγεία του Προσκοπισμού, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Οι Ενήλικοι Εθελοντές Πρόσκοποι φόρεσαν για πρώτη φορά το γαλανόλευκο προσκοπικό μαντήλι γύρω απ’ το λαιμό των παιδιών, καλωσορίζοντάς τα με αυτόν τον τρόπο στη μεγάλη Προσκοπική οικογένεια. Όταν τα παιδιά κερδίσουν τη μάχη και εξέλθουν από το Νοσοκομείο, θα μπορέσουν να παίξουν το προσκοπικό παιχνίδια σε μία από 350 γειτονιές σε ολόκληρη την Ελλάδα.


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

«Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά να συμμετέχουμε σε αυτή τη δράση και να έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε το χαμόγελο να ανθίζει στα πρόσωπα των μικρών ασθενών και να ακούμε το χαρούμενο γέλιο τους κάθε φορά που ολοκλήρωναν μία δραστηριότητα».

47


Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου Εορτασμός “Ημέρας Σκέψης”

Μ

ε αφορμή την 22α Φεβρουαρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου, γνωστή στους Προσκόπους ως “Ημέρα Σκέψης”, οι Πρόσκοποι σκέφτηκαν ότι θα ήταν ωραίο να ελέγξουν κατά πόσο ισχύει η ρήση.. “μια φορά Πρόσκοπος, πάντα Πρόσκοπος”.

Από την Προσκοπική Κίνηση έχουν περάσει εδώ και 109 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, νέοι και νέες, τα οποία στην πορεία της ζωής τους επέλεξαν το δικό τους μονοπάτι. Άλλοι έγιναν καλλιτέχνες, άλλοι επιχειρηματίες, ορισμένοι ασχολήθηκαν με την πολιτική, τη δημοσιογραφία ή τα κοινά. Για όλους κοινός παρονομαστής ήταν οι εμπειρίες και οι γνώσεις που κατέκτησαν μέσα από τον Προσκοπισμό, αλλά και οι αειθαλείς φιλίες. Η Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων Γ.Ε. ετοίμασε ένα kit δώρου που περιείχε το προσκοπικό μαντήλι και τον κρίκο μαζί με μια κάρτα με το μήνυμα - call2action: «Μια φορά Πρόσκοπος, πάντα Πρόσκοπος - Φόρεσέ το και διάδωσε την ιδέα», χρησιμοποιώντας το #PantaProskopos. Αυτό το δώρο απεστάλη σε καταξιωμένους και αναγνωρίσιμους Έλληνες από την πολιτική, επιχειρηματική και καλλιτεχνική σκηνή που δεν έχουν πια άμεση σχέση με τον Προσκοπισμό και τους καλούσε να μοιραστούν με τους followers τους μία προσωπική προσκοπική ανάμνηση την ημέρα του εορτασμού στα social media. Ανάμεσά τους ήταν οι : πολιτικοί : Ευάγγελος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Παυσανίας Παπαγεωργίου ηθοποιοί : Ζέτα Μακρυπούλια, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Γιάννης Χατζηγεωργίου παρουσιαστές : Άκης Πετρετζίκης, Ευτύχης Μπλέτσας, δημοσιογράφοι : Μιχάλης Ψύλος, Γιάννης Σκάλκος, Γιώργος Αυτιάς, Σπύρος Χαριτάτος, Χρήστος Χατζηιώαννου, Πολυρίνα Σταϊκου, Κώστας Τσιακανίκας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

επιχειρηματίες : Γιάννης Καγιούλης, Κωσταπάνος Μηλιαρέσης, Παναγιώτης Πιτσιλλίδης αλλά και δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων.

48


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσκόπου “Ημέρα Σκέψης”, ο Γενικός Έφορος, Χριστόφορος Μητρομάρας ήταν καλεσμένος στην ΕΡΤ και στον ΣΚΑΪ, προκειμένου να μιλήσει για το προσκοπικό έργο αλλά και να προσφέρει σε μία συμβολική κίνηση προσκοπικά μαντίλια στους Προσκόπους παρουσιαστές των εκπομπών.

49


Γ

ια ακόμη μια χρονιά γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα «Αθανάσιος Λευκαδίτης» της Κεντρικής Διοίκησης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εορτασμού της «Ημέρας Σκέψης» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019. Πρόσκοποι όλων των ηλικιών γιόρτασαν τα γενέθλια του ιδρυτή της Προσκοπικής Κίνησης, Λόρδου Robert Baden Powell (22α Φεβρουαρίου – Ημέρα Σκέψης), σε μία πανηγυρική εκδήλωση η οποία περιελάμβανε ομιλίες, παρουσιάσεις, προσκοπικά τραγούδια και την καθιερωμένη επίδοση ανωτάτων ηθικών αμοιβών. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» κυρία Β. Δανέλλη-Μυλωνά, ενώ παρευρέθησαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Π., μέλη της Γενικής Εφορείας, μέλη Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων, Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π. καθώς και μέλη της Ελληνικής Αποστολής στο Roverway, τα οποία παρουσίασαν μέσω ενός video την εμπειρία από το ταξίδι τους στην Ολλανδία το καλοκαίρι του 2018. Ο Σύμβουλος και Έφορος Διεθνών Σχέσεων κ. Μανώλης Απλαδενάκης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση εορτασμού και έκανε μια σύντομη αναδρομή στο έργο του Ιδρυτή και τον συμβολισμό του εορτασμού της “Ημέρας Σκέψης”. Ο Βοηθός Έφορος Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε. κ. Ιωσήφ Δακορώνιας-Μαρίνα παρουσίασε την προετοιμασία της Ελληνικής Αποστολής για το 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στην Αμερική το καλοκαίρι του 2019, ο Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Δ.Σ./Σ.Ε.Π. κ. Κωνσταντίνος Εφραιμίδης παρουσίασε τις στρατηγικές συνεργασίες που έχει συνάψει το Σ.Ε.Π. με φορείς και εταιρίες και ο Γενικός Έφορος του Σ.Ε.Π. κ. Χριστόφορος Μητρομάρας μετέφερε σε όλους τους παρευρισκόμενους το μήνυμα της παγκόσμιας συναδέλφωσης που εορτάζεται από όλους τους Προσκόπους την ίδια ημέρα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής Ηθικών Αμοιβών. Το Προσκοπικό Παράσημο του Αργυρού Φοίνικα αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση των Προσκόπων και απονέμεται σε εξέχοντα μέλη της Κίνησης αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον Προσκοπισμό σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Το μετάλλιο Προσκοπικής Αξίας αποτελεί ανώτερη τιμητική διάκριση και απονέμεται σε βαθμοφόρους του Σ.Ε.Π., για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει τουλάχιστον για 25 έτη στον Προσκοπισμό.

50

Συγκεκριμένα το Προσκοπικό Παράσημο του Αργυρού Φοίνικα απονεμήθηκε στους κ.κ. Γ. Νεστωρίδη, Π. Κανελλόπουλο και Π. Κατρούγκαλο ενώ το Μετάλλιο Προσκοπικής Αξίας απονεμήθηκε στους


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Εφορεία Εκπαίδευσης Εκπαίδευση ενήλικων στελεχών Σ.Ε.Π. Το 2019 υλοποιήθηκαν οι κατωτέρω εκπαιδευτικές ενότητες που αφορούν σε όλους τους Κύκλους Εκπαίδευσης: Αριθμός

Συμμετέχοντες

Α1. Προσκοπισμός

43

439

Α2. Παιχνίδι - Τραγούδι

33

392

Α3. Οργάνωση Διοίκηση ΣΕΠ και η Ευέλικτη Εκπαίδευση

13

470

Α4. Προσκοπική Τεχνική

32

465

Β1. Αρχές στην πράξη

29

317

Β10Λ. Δράση Περιβάλλοντος Πόλης Αγέλης Λυκοπούλων

4

36

Β10Π. Δράση Περιβάλλοντος Πόλης Ομάδας Προσκόπων

7

64

Β11Α. Εκδρομή - Πολυήμερη Δράση Κοινότητας Ανιχνευτών

3

41

Β11Δ. Εκδρομή - Πολυήμερη Δράση Προσκοπικού Δικτύου

2

17

Β2. Σύστημα Προσκοπικών Τμημάτων-Αρχές Λειτουργίας και Συνεργασία μεταξύ Τμημάτων

18

327

Β3. Χαρακτηριστικά Ηλικίας

20

331

Β30Λ. Στάδιο Εφαρμογής Β1, Β2, Β3, Β4 Αγέλης Λυκοπούλων

15

146

Β30Π. Στάδιο Εφαρμογής Β1, Β2, Β4, Β4 Ομάδας Προσκόπων

21

202

Β30Α. Στάδιο Εφαρμογής Β1, Β2, Β3, Β4 Κοινότητας Ανιχνευτών

13

183

Β30Δ. Στάδιο Εφαρμογής Β1, Β2, Β3, Β4 Προσκοπικού Δικτύου

13

72

Β4. 5 Τομείς Ενδιαφερόντων - 6 Πεδία Ανιχνευτικής Ενασχόλησης

31

332

Β5Δ. Οργάνωση και Λειτουργίας Τμήματος Προσκοπικό Δίκτυο

5

20

Β5Λ. Οργάνωση και Λειτουργία Τμήματος Αγέλης Λυκοπούλων

8

34

Β5Π. Οργάνωση και Λειτουργία Τμήματος Ομάδας Προσκόπων

5

14

Β6Δ. Σύστημα Προόδου Προσκοπικού Δικτύου

6

21

Β6Α. Σύστημα Προόδου Κοινότητας Ανιχνευτών

6

15

Β6Λ. Σύστημα Προόδου Αγέλης Λυκοπούλων

1

6

Β6Π. Σύστημα Προόδου Ομάδας Προσκόπων

9

31

Β7Δ. Προγραμματισμός - Δράσεις Τμήματος Προσκοπικού Δικτύου

1

5

Β7Λ. Προγραμματισμός - Δράσεις Τμήματος Αγέλης Λυκοπούλων

3

8

Β7Α. Προγραμματισμόε – Δράσεις Τμήματος Κοινότητας Ανιχνευτών

1

8

Β7Π. Προγραμματισμός - Δράσεις Τμήματος Ομάδας Προσκόπων

3

17

Β8Δ. Υποστήριξη Προγράμματος Προσκοπικού Δικτύου

1

13

Β8Λ. Υποστήριξη Προγράμματος Αγέλης Λυκοπούλων

2

5

Β8Π. Υποστήριξη Προγράμματος Ομάδας Προσκόπων

4

20

Β9Λ. Εκδρομή - Πολυήμερη Δράση Αγέλης Λυκοπούλων

2

22

Β9Π. Εκδρομή - Πολυήμερη Δράση Ομάδας Προσκόπων

9

63

Β40Λ. Προγραμματισμός Β5 Β6 Β7 Β8 Αγέλης Λυκοπούλων

4

32

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Αντικείμενο Εκπαίδευσης

51


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Β40Π. Προγραμματισμός Β5 Β6 Β7 Β8 Ομάδας Προσκόπων

8

55

Β40Α. Προγραμματισμός Β5 Β6 Β7 Β8 Κοινότητας Ανιχνευτών

10

48

Β40Δ. Προγραμματισμός Β5 Β6 Β7 Β8 Προσκοπικού Δικτύου

6

11

Δ1. Ιδεολογική Ολοκλήρωση Σκοπού & Αποστολής Προσκοπισμού

4

70

Δ2. Σύγχρονα Παιδαγωγικά Συστήματα & η Παιδαγωγική Διάσταση του Προσκοπισμού

2

121

Δ3. Ηγεσία, Διοίκηση και Αποτελεσματική Επικοινωνία

4

85

Δ4. Προσκοπισμός & Σύγχρονα Κοινωνικά θέματα της Ελληνικής Κοινωνίας

3

104

Δ5. Στάδιο Μελέτης υλοποίησης Πτυχιακής Εργασίας

2

Ε1. Οι Ενήλικες στον Προσκοπισμό και η Ανάπτυξη του Ενήλικου Δυναμικού

10

68

Ε2. Οργάνωση - Διοίκηση Συστήματος - Εκπαίδευση Ενηλίκων Στελέχων

10

76

Ε3. 6 Τομείς Προσκοπικού Έργου - Προγραμματισμός- Σχέδιο Δράσης - Κριτήρια Αξιολόγησης

11

48

Ε4. Υποστήριξη Προσκοπικού Προγράμματος

14

49

Ε5. Διαχείριση Ανθρωπίνου Δυναμικού (Λήψη αποφάσεων - Διαπραγματεύσεις)

12

71

Ε6. Ασφάλεια Μελών, Μέσων, Δράσεων και Υγιευνή Χώρων

10

80

Ε7. Εξωστρέφεια - Επικοινωνία - Κοινωνικές Σχέσεις και Συνεργασία

10

100

Ε8. Ο Κανονισμός Οικονομικής Διαχείρισης και Ελέγχου (ΚΟΔΕ)

8

61

Ζ1. Οργάνωση Διοίκησης και Λειτουργίας Εφορείας

8

28

Ζ2. Υποστήριξη Προσκοπικού Προγράμματος

8

45

Ζ3. Η Ανάπτυξη και η Επέκταση της Κίνησης

2

13

Η2. Ηγεσία – Ο Αρχηγός Τμήματος

2

19

Η3. Κοινωνία

2

18

Κ1. Προετοιμασία για την Κατασκήνωση και η Παιδαδωγική Αξία

14

137

Κ2. Φάκελος Δράσεων-Άδεια-Αρχές-Δημόσιες Σχέσεις-Φάκελος Κατασκήνωσης, ΜΔΥ,ΜΤ

10

153

Κ3. Διαιτολόγιο-Ποσοτολόγιο Δράσεων

15

139

Κ4. Υγιεινή - Ασφάλεια Δράσεων

9

130

Κ5. Οικονομικά Δράσεων

9

153

Κ6Α. Προκατασκήνωση Κοινότητας Ανιχνευτών

3

32

Κ6Δ. Προκατασκήνωση Προσκοπικού Δικτύου

2

10

Κ7Α. Κατασκηνωτική Ημέρα- Μεγάλη Δράση Υπαίθρου Κοινότητας Ανιχνευτών

1

23

Κ7Λ. Κατασκηνωτική Ημέρα- Ο Προγραμματισμός στην Κατασκήνωση Αγέλης Λυκοπούλων

2

28

Κ7Π. Κατασκηνωτική Ημέρα- Ο Προγραμματισμός στην Ομάδα Προσκόπων

2

18

Κ7Δ. Κατασκηνωτική Ημέρα- Μεγάλο Ταξίδι Προσκοπικού Δικτύου

1

6

Κ50Λ. Στάδιο Εφαρμογής Κ1 Κ2 Κ3 Κ4 Κ5 Αγέλης Λυκοπούλων

8

50

Κ50Π. Στάδιο Εφαρμογής Κ1 Κ2 Κ3 Κ4 Κ5 Ομάδας Προσκόπων

8

71

Κ50Α. Στάδιο Εφαρμογής Κ1 Κ2 Κ3 Κ4 Κ5 Κοινότητας Ανιχνευτών

9

61

Κ50Δ. Στάδιο Εφαρμογής Κ1 Κ2 Κ3 Κ4 Κ5 Προσκοπικού Δικτύου

5

24

Ν1. Σχολή Λεμβάρχου Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους

1

14

Ν2. Σχολή Κυβερνήτου Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους

1

18

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Κ6Λ. Προκατασκήνωση Αγέλης Λυκοπούλων

52


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Μ1. Εκπαίδευση Παλαιών Προσκόπων

3

18

Μ2. Σεμινάριο Δράσεων Ορεινού Περιβάλλοντος

1

6

Π1. Σκαπανική

2

30

Χ1. Θεωρητικό Πλαίσιο – Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων

2

29

Χ2. Εκπαιδευτικά Μέσα και Τεχνικές Παρουσίασης

1

38

Χ3. Διαδικασίες Οργάνωσης Εκπαιδευτικής Ενότητας

2

78

Χ4. Ο ρόλος του Εκπαιδευτή στο Σ.Ε.Π. /Ο Ρόλος του Παραστάτη Εκπαιδευτή

2

86

Χ5. Οργάνωση - Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Ενοτήτων (Ασύγχρονη Εκπαίδευση)

3

87

Χ6. Οργάνωση και Υλοποίηση Εκπαιδευτικών Δράσεων

3

61

Εκπαίδευση Μελών Ε.Κ.Σ.

8

90

Γενικό Άθροισμα

639

7,286

Προσωπικό Εκπαίδευσης Μέσα στο 2019, ο Γενικός Έφορος εισηγήθηκε τη χορήγηση εκπαιδευτικής εντολής σε 53 Ενήλικα στελέχη του Σ.Ε.Π. Πιο αναλυτικά: Στις 23.7.2019 χορηγήθηκαν 35 νέες εκπαιδευτικές εντολές. Στις 21.9.2019 χορηγήθηκαν 7 νέες εκπαιδευτικές εντολές. Στις 21.10.2019 χορηγήθηκαν 11 νέες εκπαιδευτικές εντολές. Χρήση Πύλης Ψηφιακής Εκπαίδευσης emathainoportal.sep.org.gr Αναβαθμίστηκε η πύλη της Ψηφιακής Εκπαίδευσης, προστέθηκαν επιπλέον εργαλεία που αφορούν στην διαχείριση του portal από τον διαχειριστή του, και προστέθηκαν πολλές επιλογές διαχείρισης ερωτηματολογίων, έχοντας στόχο την συνεχόμενη εναλλαγή των ερωτήσεων, με αποτέλεσμα τα ερωτηματολόγια των ενοτήτων για τον κάθε έναν εκπαιδευόμενο να είναι μοναδικά, με διαφορετικές ερωτήσεις και διαφορετική σειρά εμφάνισης. Μέσα από την πλατφόρμα emathainoportal.gr εκπαιδευτήκαν συνολικά:

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Συνολικός Αριθμός χρηστών (δίχως να υπολογίζονται οι αποχωρήσεις): 4.717 εθελοντές Συνολικός αριθμός τμημάτων (ψηφιακών ενοτήτων) : 402 Τμήματα που λειτούργησαν από 1/9/2019 (ημερομηνία έναρξης του νέου portal) μέχρι και σήμερα : 176 Εγγραφές χρηστών από 1/9/2019 μέχρι και σήμερα : 717

53


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

71η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους Η 71η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Σεπτεμβρίου 2019, στο Κάστρο Καράμπαμπα της Χαλκίδας. Συμμετείχαν 40 νέοι και 100 περίπου παλαιοί Πτυχιούχοι Διακριτικού Δάσους. Η τελετή ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου, με έναν δυνατό αέρα να ανακατεύει εκτός από τα μαλλιά μας και τις αναμνήσεις μας. Αναμνήσεις πολλών Ενηλίκων Στελεχών που έφερναν στο μυαλό τους στιγμές προσκοπικές, στιγμές εκπαιδευτικές, όλη τη διαδρομή που έκανε ο καθένας μας μέχρι να φτάσει η ώρα που το μαντήλι του Διακριτικού Δάσους θα αγκάλιαζε τον λαιμό μας. Με την ολοκλήρωση της τελετής απονομής, η σκυτάλη δόθηκε στην πυρά της Συνάντησης, η οποία εμπεριείχε ιστορικές εικόνες και αναφορές από την παλιά Χαλκίδα, με ποιήματα του Γιάννη Σκαρίμπα, αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Εκπαίδευσης Διακριτικού Δάσους σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορά στην επέτειο που πλησιάζει των 110 χρόνων ζωής της Προσκοπικής Κίνησης στην Ελλάδα, παιχνίδια και τραγούδια. Στο τέλος της πυράς ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι σκέψεις των νέων Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους που αναγνώστηκαν, με θέμα «το μαντήλι που φορώ συμβολίζει έναν κόσμο τόσο διαφορετικό», εκφράζοντας έτσι την ελπίδα και το όραμα για τη δημιουργία ενός Καλύτερου Κόσμου.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Ακολούθησε το εορταστικό δείπνο και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνάντησης.

54

Η Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τους Πτυχιούχους που επέστρεψαν στον Δημιουργό, ενώ η συνέχεια περιλάμβανε ξενάγηση στο εμβληματικό μνημείο της Χαλκίδας, τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο Λαογραφικό Μουσείο της Χαλκίδας, επίσκεψη στην οικία του Ενετού Βαΐλου, του τελευταίου Ενετού Διοικητή της πόλης, στο οθωμανικό Τέμενος Εμίρ Ζαδέ και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας. Το μεσημέρι της Κυριακής, στον χώρο του “Προσκοπείου” της Χαλκίδας ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά και δώρα με το αδερφό Σώμα Προσκόπων Κύπρου, που τίμησε όπως κάθε χρόνο τη Συνάντηση. Αναμνηστικό απονεμήθηκε και στον Περιφερειακό Έφορο Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας σε ανάμνηση της θερμής φιλοξενίας ενώ στον ίδιο χώρο ο Γενικός Έφορος κήρυξε τη λήξη της Συνάντησης και όλοι οι Πτυχιούχοι ευχήθηκαν καλή αντάμωση στην 72η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

ακόμη έναν χρόνο, έως τον Απρίλιο του 2020, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ως Πάροχο Εκπαίδευσης “Lloyd’s Register Approved Training Provider” για το σύνολο της εκπαίδευσης «Κυβερνήτου Ιστιοφόρου Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους» (συμπεριλαμβανόμενης και της σχολής Λεμβάρχου). Η πιστοποίηση αποτελεί ευγενική χορηγία του Lloyd’s Register προς το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και έρχεται να επιβραβεύσει το ουσιαστικό έργο που πραγματοποιείται από το 1951 στον τομέα αυτό, καθώς και τη σε βάθος συστηματοποίηση που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια για συμμόρφωση με τα πρότυπα πιστοποίησης: ISO 9001:2008-ISO 10050-IWA 2 και LR. Πιστοποίηση ISO Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων συμμετείχε στην εκ νέου πιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης από την εταιρεία πιστοποίησης του ISO. Η Εφορεία Εκπαίδευσης συμμετέχει στη διαδικασία αυτή μέσω τις εκπαίδευσης ενήλικου δυναμικού που αναλαμβάνει και εκτελεί το Σ.Ε.Π., δια του «Κανονισμού Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Βαθμοφόρων ΣΕΠ». Η ανανέωση του πιστοποιητικού ολοκληρώθηκε επιτυχώς. H παρουσίαση δε της νέας προσέγγισης της εκπαίδευσης με νέες μεθόδους, όπως το modular training και e-learning, εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους αξιολογητές πιστοποίησης του ISO. Παροχή δωρεάν εκπαίδευσης ναυαγ οσωστικής Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία της Εφορείας Εκπαίδευσης Γ.Ε. το Σ.Ε.Π. εξασφάλισε δωρεάν εκπαίδευση σε πιστοποιημένη Σχολή Ναυαγοσωστικής για 20 ενήλικα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης, μέσω της ACTION CLUB HELLAS. Στόχος αυτής της σχολής είναι η παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης επαγγελματιών ναυαγοσωστών, οι οποίοι είναι σε θέση μέσα από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα αναπτύξουν μέσω των προγραμμάτων της ανωτέρω σχολής να αναλάβουν θέσεις στην αγορά εργασίας. Ενημερωτικό σεμινάριο Στις 7.4.2019 η Εφορεία Εκπαίδευσης Γ.Ε. πραγματοποίησε ενημερωτικό σεμινάριο σχετικά με τη λειτουργία της επίσημης Εκπαίδευσης του Σ.Ε.Π. στην Π.Ε. Χίου, το οποίο παρακολούθησε σχεδόν το σύνολο των Ενήλικων Στελεχών της Περιφερειακής Εφορείας. Βελτιώσεις Κανονισμού Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Ενήλικων Μελών Σ.Ε.Π. Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Γενικού Εφόρου, στην συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου 2019 ενέκρινε ορισμένες τροποποιήσεις στον κανονισμό Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Ενηλίκων Μελών Σ.Ε.Π. / Μέρος II, που αφορούν σε διευκρινήσεις ρυθμίσεων του Κανονισμού, βελτιώσεις στην ύλη της σχολής Λεμβάρχου Ναυτοπροσκοπικού Σκάφους και της σχολής Κυβερνήτου Ναυτοπροσκοπικού σκάφους, ενσωμάτωση νομοθετικών διατάξεων της πολιτείας και λοιπά θέματα. Ανακοίνωση 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εκπαιδευτών Σε υλοποίηση του προγράμματος δράσης 2018-2021 της Γενικής Εφορείας,

ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εκπαιδευτών για τις 8-9 Φεβρουαρίου 2020 στην Αθήνα. Συγγραφή εγχειριδίων Κατόπιν του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εκπαιδευτών στις 27 & 28 Φεβρουαρίου 2016, η Εφορεία Εκπαίδευσης Γ.Ε. βάσει χρονοδιαγράμματος και προγραμματισμού ξεκίνησε την συγγραφή νέων εκπαιδευτικών εγχειριδίων, ως βοήθημα για τους εκπαιδευόμενους για το επερχόμενο νέο μοντέλο εκπαίδευσης. Η συγγραφή των νέων εγχειριδίων ξεκίνησε από τον Προπαρασκευαστικό Κύκλο και τον Κύκλο Ηγεσίας και στη συνέχεια προχώρησε σε συγγραφή-σύνθεση εγχειριδίων των Κύκλων Μεθοδολογίας Κλάδων, Κατασκηνωτικής Τεχνικής – Μεγάλων Δράσεων Υπαίθρου – Μεγάλων Σύνθετων Δράσεων - Ταξιδιών και τέλος τα εγχειρίδια του Κύκλου Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών. Τα εγχειρίδια συγγράφηκαν βάσει προτύπου της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων, υπό την επίβλεψη του Προέδρου της Ένωσης κ. Αλέξιου Κόκκου. Η συνεργασία εμπεριείχε εκτός από 100 περίπου ώρες εκπαίδευσης, διορθώσεις πάνω στα κείμενα, προσθήκη εργασιών και δραστηριοτήτων μέσα στα εγχειρίδια και προτάσεις για την καλύτερη τελική διαμόρφωσή τους. Στην συγγραφή εκτός του έμμισθου υπαλλήλου του Σ.Ε.Π. συμμετείχε πολύ μικρός αριθμός Βοηθών, Εκπαιδευτών και Αρχηγών Εκπαιδευτών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκληση της Εφορείας Εκπαίδευσης Γ.Ε. Στο Προσωπικό Εκπαίδευσης του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου δόθηκε η ευκαιρία συγγραφής εγχειριδίων από την αρχή, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη βιβλιογραφία τους η οποία εμπεριέχει όλη την γνώση που απαιτείται για το Προσκοπικό Δίκτυο. Πολλά δε από τα νέα υφιστάμενα εγχειρίδια είναι αποτέλεσμα σύνθεσης παλαιότερων εγχειριδίων, φυλλαδίων και υποστηρικτικού υλικού το οποίο συλλέχθηκε με μεγάλη προσπάθεια και κόπο με ενέργειες της Εφορείας Εκπαίδευσης Γ.Ε., υλικό το οποίο προσαρμόστηκε και τροποποιήθηκε τόσο, όσο χρειάστηκε για να συνάδει με τα άλλα εγχειρίδια. Τα περισσότερα εγχειρίδια, όχι όμως όλα, πέρασαν από ορθογραφικό και συντακτικό έλεγχο, από επαγγελματίες αλλά και εθελοντές Προσκόπους με γνώσεις φιλολογίας. Η συγγραφή του εκπαιδευτικού εγχειριδίου «Διαιτολόγιο – Ποσοτολόγιο δράσεων», έγινε από ενήλικα στελέχη της Κίνησης τα οποία έχουν σπουδάσει και ασκούν το επάγγελμα του διαιτολόγου – διατροφολόγου. Η συγγραφή και των έξι (6) εγχειριδίων που αφορούν στην εκπαίδευση μελλοντικών εκπαιδευτών είναι αποτέλεσμα σύνθεσης από υφιστάμενα εκπαιδευτικά εγχειρίδια υπογεγραμμένα από Αρχηγούς Εκπαιδευτές του Σ.Ε.Π. (σύμφωνα με την παλιά διαβάθμιση του Προσωπικού Εκπαίδευσης), από υλικό παρεχόμενο από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Εγχειρίδια ανά Κύκλο Εκπαίδευσης Κύκλος Προπαρασκευαστικής Εκπαίδευσης : Κύκλος Προσκοπικής Μεθοδολογίας : Κύκλος Κατασκηνωτικής Τεχνικής/Μ.Δ.Υ/Μ.Σ.Δ.- ΤΑΞΙΔΙ : 7

4 11

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Πιστοποίηση LR-LLOYD’S REGISTER

55


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Κύκλος Ηγεσίας : 13 Κύκλος Εκπαιδευτών : 6 Σύνολο : 41 Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που μας περιέγραψε η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το σύνολο των σελίδων των εγχειριδίων δεν θα πρέπει να είναι λιγότερο από 30 και περισσότερο από 50 με 60 σελίδες. Για τον λόγο αυτό, πολλά από τα εγχειρίδια συνοδεύονται από παραρτήματα, παραπομπές με ηλεκτρονικό link σε κανονισμούς λειτουργίας κλάδων, ΦΕΚ, νομικά θέματα κ.ο.κ. Από την αρχή της λειτουργίας του νέου μοντέλου της εκπαίδευσης, παρατηρήθηκαν κομμάτια κειμένων τα οποία ήθελαν διόρθωση, συμμόρφωση κλπ., αλλαγή της ιστοσελίδας του Σ.Ε.Π. και κατά συνέπεια νέα links, προσθήκη του 8ου στοιχείου στην Προσκοπική Μέθοδο κλπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλα σχεδόν τα εγχειρίδια να έχουν φτάσει με το πέρασμα του χρόνου στην 7η και 8η έκδοσή τους. Ακριβώς η ίδια διαδικασία ακολουθείται στις ενότητες οι οποίες λειτουργούν μέσω του portal emathaino.gr. Όλα τα εγχειρίδια μαζί με τα συνοδευτικά τους κείμενα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Π. http://www.sep.org.gr/el/static/kikloi-ekpaideusis

Εφορεία Ανάπτυξης Ενέργειες υποστήριξης • Μελέτη στατιστικών στοιχείων από την απογραφή Σ.Ε.Π. και τις κατασκηνώσεις των Τμημάτων για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την καλύτερη ανάλυση, στοχοθέτηση και υποστήριξη των σχεδίων ανάπτυξης των Περιφερειακών Εφορειών. • Υποστήριξη της πρωτοβουλίας της Π.Ε. Δυτικής Αττικής για γνωριμία με τον Προσκοπισμό και προσέλκυση νέων ενηλίκων εθελοντών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. • Ενημέρωση Περιφερειακών Εφορειών για τους νέους φοιτητές που εισήχθησαν το Σεπτέμβριο του 2019 σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της περιοχής ευθύνης τους. • Πρώτη επικοινωνία και αποστολή ενημερωτικού υλικού (εντύπων, βιβλίων, φυλλαδίων) σε ενδιαφερόμενους για την ίδρυση Προσκοπικών Συστημάτων σε συνεργασία με τις οικείς Περιφερειακές Εφορείες (Φιλιππιάδα, Ναύπακτος, Σαντορίνη, Λαγκαδάς). • Επικοινωνία και ενημέρωση ενηλίκων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν ως εθελοντές στον Προσκοπισμό και προώθηση της επικοινωνίας στις οικείες Περιφερειακές Εφορείες.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Εφορεία Οικονομικών & περιουσίας

56

Ενέργειες υποστήριξης • Καθιερώθηκε προγραμματισμένη απογευματινή εβδομαδιαία παρουσία των Εφόρων και συνεργατών της Εφορείας Οικονομικών & Περιουσίας και τηλεφωνική ανταπόκριση (Δευτέρα & Τετάρτη 16.00 – 19.00) με σκοπό τη διευκόλυνση και υποστήριξη των Προσκοπικών Κλιμακίων σε όλα τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης. • Υπήρξε στενή συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία Σ.Ε.Π. με σκοπό την ανταπόκριση σε εκκρεμή ζητήματα οικονομικής διαχείρισης Κλιμακίων του Σ.Ε.Π. • Πραγματοποιήθηκαν οικονομικοί έλεγχοι σε Προσκοπικά Κλιμάκια σύμφωνα με τον Κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης και Ελέγχου, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν με προτάσεις για τη βελτίωση των ακολουθούμενων διαδικασιών. • Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και συναντήσεις για ενημέρωση και υποστήριξη των διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης στις Περιφερειακές Εφορείες Δυτικής και Νότιας Αττικής, Κέρκυρας, Ανατολικής Κρήτης, Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας. • Υποστηρίχθηκε η Πανελλήνια Συνάντηση Εφόρων Οικονομικών & Περιουσίας Περιφερειακών Εφορειών που πραγματοποιήθηκε στο Προσκοπικό Κέντρο ΠΥ-ΒΑ στις 13-14.4.2019. • Έγιναν βελτιώσεις σε εγχειρίδια εκπαιδευτικών ενοτήτων που αφορούν στην εν γένει οικονομική διαχείριση. • Συστάθηκε Ομάδα Εργασίας για την υποστήριξη του έργου της Εφορείας Οικονομικών και Περιουσίας, με τη συμμετοχή των ενηλίκων στελεχών Ιωσήφ Πλέσσα, Εύας Δερμάτη – Κουλπαλίδη και Γεώργιο Νταβατζίκο.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Εφορεία Προσκοπικών Κέντρων Ενέργειες υποστήριξης • Προγραμματισμό και πραγματοποίηση επισκέψεων σχεδόν σε όλα τα Προσκοπικά Κέντρα του Σ.Ε.Π. • Συλλογή - αξιολόγηση προτάσεων και έγκριση κατηγοριοποίησης των Προσκοπικών Κέντρων σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κανονισμό Προσκοπικών Κέντρων • Επαφές και ενέργειες για σχεδιασμό εκπαιδευτικής ενότητας για Στελέχη Προσκοπικών Κέντρων • Ενέργειες για υλοποίηση εθελοντικής εργασίας με το πρόγραμμα erasmus+ πιλοτικά για τα Προσκοπικά Κέντρα ευθύνης της Γενικής Εφορείας • Ενέργειες για συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα με σκοπό την έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας στα Προσκοπικά Κέντρα • Παρακολούθηση έργων και προϋπολογισμών των Προσκοπικών Κέντρων της Γενικής Εφορείας • Προετοιμασία διεξαγωγής Πανελλήνιας Συνάντησης Αρχηγών Προσκοπικών Κέντρων, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί τον Μάιο του 2020 στην Αθήνα, αλλά ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Πύργος Βασιλίσσης (ΠΥ.ΒΑ.) Δραστηριότητες Το 2019 το Προσκοπικό Κέντρο ΠΥ-ΒΑ φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του : • • • • • • • • • • • •

15 Συστήματα και τμήματα και πάνω από 650 άτομα 1 εκπαίδευση Διακριτικού Δάσους Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής του 24ου Παγκόσμιου Προσκοπικού jamboree 4 συναντήσεις Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων Συνάντηση Παλαιών Εφόρων της Περιφέρειας Αθηνών Συνάντηση Εφόρων Οικονομικών των Περιφερειακών Εφορειών Συνάντηση κλάδου Προσκόπων της Γενικής Εφορείας 2 τμήματα Σ.Ε.Ο 2 αποστολές ξένων Προσκόπων 6 προγράμματα “ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ” εκπαίδευσης σε μαθητές 2 “κοινωνικά μαγειρέματα” της ETHELON Την ετήσια Χριστουγεννιάτικη γιορτή των εργαζομένων του Σ.Ε.Π

• • •

Στην δράση “ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ” Στην δράση Let΄s do it Greece Αντί εκδήλωσης για την κοπή Βασιλόπιτας, για 6η συνεχόμενη χρονιά, προσέφερε πάνω από 100 μερίδες φαγητού, σε συνανθρώπους μας σε συνεργασία με το boroume.gr Σε διαφημιστικό σποτ που αφορούσε τη δράση “open day” και τον εορτασμό των 110 χρόνων του Σ.Ε.Π

Σε όλη την διάρκεια του έτους έγιναν εργασίες συντήρησης των υποδομών.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Επίσης, την χρονιά που πέρασε το Προσκοπικό Κέντρο συμμετείχε :

57


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Άγιος Ανδρέας Δραστηριότητες Το 2019 το Προσκοπικό Κέντρο Αγίου Ανδρέα φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του : • • • • • •

Μία εκπαιδευτική δράση του Σ.Ε.Π. (εκπαιδευτική ενότητα κατασκηνωτικής τεχνικής Κλάδου Λυκοπούλων) 15 κατασκηνώσεις Αγελών Λυκοπούλων και Ομάδων Προσκόπων 2 Προσκοπικά Τμήματα από το Βέλγιο 1 Προσκοπικό Τμήμα από την Γαλλία 1 δράση Παλαιών Προσκόπων 4 πολυήμερα σεμινάρια του προγράμματος Erasmus

Επίσης, την χρονιά που πέρασε : • • • •

Διενεργήθηκαν οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του χώρου, Συνεχίστηκε το πρόγραμμα δενδροφύτευσης από χορηγίες τμημάτων και ιδιωτών, Πραγματοποιήθηκε η ετήσια αποψίλωση των χόρτων και ο καθαρισμός του χώρου από τα καμμένα που άφησε η πυρκαγιά του περασμένου έτους, Τέθηκαν σε λειτουργία δύο ηλιακοί θερμοσίφωνες σε εξωτερικά λουτρά για χρήση των κατασκηνωτών.

Περδικόβρυση Παρνασσού Το 2019 στο Προσκοπικό Κέντρο Περδικόβρυσης Παρνασσού: • • • •

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• •

58

Σημειώθηκε αύξηση επισκεψιμότητας κατά 30% Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από φορείς και σχολεία. Ενδεικτικά σχολή Χιλ, Εκπαιδευτήρια Μαλιαρα, Ορνιθολογική Εταιρία κ.ά. Υπήρχε στενή συνεργασία με τον Δήμο Αμφίκλειας και παροχή από τον Δήμο δωρεάν μεταφοράς από και προς το Κέντρο. Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές εργασίες που αφορούν στη συντήρηση του Κέντρου με αύξηση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων όπως η εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης και ανίχνευσης υγραερίου στα καταφύγια. Συντηρήθηκαν όλες οι υπάρχουσες μεγάλες κατασκευές από την αρχή και ξεκίνησαν εργασίες για τη δημιουργία νέων. Στο Κέντρο απονεμήθηκε έπαινος από τον Δήμο Αμφίκλειας για την έγκαιρη προειδοποίηση για την πυρκαγιά της 11ης Ιουλίου 2019 και την υποδειγματική εκκένωση του χώρου. Η γνώμη της τοπικής κοινωνίας είναι θετική για την πολυετή ύπαρξη του Προσκοπικού Κέντρου στον Παρνασσό, ενώ σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε πολλές φορές πως «Οι Πρόσκοποι μας έσωσαν από την φωτιά»


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Ενέργειες υποστήριξης • Ενημέρωση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους για την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής κατά τη διάρκεια της 71ης Συνάντησης Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους στην Χαλκίδα, στις 21.9.2019 • Ενημέρωση Μελών Προσκοπικών Δικτύων για την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας Δράσης Προσκοπικών Δικτύων «πδ’19» στο Σκουροχώρι Ηλείας, στις 27.10.2019 • Ενημέρωση Ενηλίκων Στελεχών Περιφερειακής Εφορείας Αθηνών για την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής στην Πάρνηθα, στις 20.10.2019 • Συγκρότηση καταλόγου 12 Παγκοσμίων Ημερών που αφορούν το Περιβάλλον για τις οποίες αξίζει να οργανώνονται δραστηριότητες για και από τους Έλληνες Προσκόπους. Ομάδες Εργασίας • Ομάδα εργασίας προγράμματος και δράσεων, αποτελούμενη από τα μέλη του Σ.Ε.Π. Αθηνά Τσεκούρα, Άννα Λάτσιου, Θεμιστοκλή Σμπαρούνη, Κώστα Τάτση και Μαρτίνο Γκάινλιχ • Ειδική Ομάδα Κτηνιάτρων που υποστηρίζει την ΠΟΔΑΖ αποτελούμενη από τους Καίτη Αλευρά, Αλέξανδρο Βανταράκη, Τζούλια Γραμμενίδου, Δημήτρη Καψούλη, Αναστασία Κορωνάκη και Ζωή Τζίτζου. Εκδόσεις • Στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΟΔΑΖ εκδόθηκε ο «Οδηγός Πρώτων Βοηθειών για Άγρια Ζώα» • Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΟΔΑΖ εκδόθηκε το Ημερολόγιο 2020 με θέμα τη διάσωση της Άγριας Ζωής και την συνεργασία 9 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Το Ημερολόγιο είναι «πολυμορφικό» και μετά το τέλος της χρήσης του μετατρέπεται σε βιβλιαράκι με οδηγίες και πληροφορίες για την διάσωση της Άγριας Ζωής. • Συμμετείχαμε στο συνέδριο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή, Επιστήμη, Πολιτεία και Πολίτες» το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2019, στο θέατρο του Δημαρχιακού μεγάρου της Ηλιούπολης. Η ΕΕΠΠ σχεδίασε και υλοποίησε ένα διαδραστικό βιωματικό παιχνίδι με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις καλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμόζουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι κάτοικοι του πλανήτη μας. Το εργαστήριοο αυτό υλοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου και το παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον 300 μαθητές της 3ης Γυμνασίου των Γυμνασίων του Δήμου Ηλιούπολης. Οι μαθητές έπαιξαν με πολύ κέφι το παιχνίδι “NASA Bingo” στο οποίο αναδείχθηκαν τελικά 6 νικήτριες ομάδες, οι οποίες και παρέλαβαν από την Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ηλιούπολης κα Μαρία Κουρή, από ένα αναμνηστικό μετάλλιο καθώς και οικολογικά αναμνηστικά δώρα από τους Προσκόπους! • Για τη δράση Let’s Do It Greece 2019, κινητοποιήσαμε περισσότερους από 5.000 νέους και νέες που υλοποίησαν δράσεις καθαρισμού και εξωραϊσμού δημόσιων χώρων. Με κεντρικό σύνθημα το “Γίνε η αλλαγή που περιμένεις” την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 οι Πρόσκοποι πραγματοποίησαν δράσεις σε περισσότερα από 100 σημεία στην ελληνική επικράτεια, από το βορειότερο άκρο της Ελλάδας έως την Κρήτη, με στόχο την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος. • Υποστήριξη της δράσης «Η ώρα της Γης», Μάρτιος 2019. • Υποστήριξη της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», Μάιος 2019.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Δράσεις

59


Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.)

Ο

ι Έλληνες Πρόσκοποι, ως Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., επέλεξαν την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (3 Μαρτίου 2019), για να ανακοινώσουν επίσημα το ξεκίνημα μιας μοναδικής πρωτοβουλίας, η οποία ονομάζεται «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής». Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων εκφράζει, ως δομή, τη στρατηγική επιλογή και προσπάθεια του Σ.Ε.Π. για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και τη συμμετοχικότητα, αναφορικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής (wildlife) και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των Κέντρων Διάσωσης και Περίθαλψης.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Η παρουσία των Ελλήνων Προσκόπων σε 350 γειτονιές της χώρας αλλά και οι συνεχείς δράσεις στα βουνά και τα δάση της χώρας - σπίτι δεκάδων θηλαστικών, πουλιών, κλπ. - θα επιτρέψει στην «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» να έχει πανελλήνια εμβέλεια! Η άμεση συνεργασία μεταξύ των μελών της Προσκοπικής Κίνησης επιτυγχάνεται με ειδικές εκπαιδεύσεις των εθελοντών-μελών, με συνεργασία και αναβάθμιση των σχέσεων με τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που υλοποιούν διάσωση και περίθαλψη των ζώων που προστατεύουν και με προβολή στο ευρύ κοινό της ανάγκης της διατήρησης της Άγριας Ζωής και της «ηθικής» της προστασίας της.

60

Τον Μάιο του 2019 έγινε η 1η Εκπαιδευτική Συνάντηση μελών της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής στον Βόλο, κατά τη διάρκεια της 35ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (2 – 5 Μαΐου 2019). Στην εκπαιδευτική συνάντηση συμμετείχαν 34 άτομα από Βόλο, Λάρισα, Νέα Πέραμο, Κομοτηνή, Αιγάλεω, Αργυρούπολη, Κόρινθο, Χίο, Άγιο Δημήτριο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κηφισιά, Κορωπί, Κέρκυρα, Μέγαρα, Λαμία, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ανάβυσσο και Κεφαλλονιά.

Οι εργασίες της εκπαιδευτικής συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στη φιλόξενη εστία του 7ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Βόλου, στον θαυμάσιο χώρο της Βάσης Ναυτοπροσκόπων Βόλου στον Άναυρο. Τον Ιούνιο του 2019 έγινε η 2η Εκπαιδευτική Συνάντηση στη Γλυφάδα, με συμμετοχή 35 ενηλίκων εθελοντών του Σ.Ε.Π. από Καστοριά, Πάτρα, Μέγαρα, Ανάβυσσο, Γλυφάδα, Νέα Ιωνία, Άγιο Δημήτριο, Νέο Ψυχικό, Αγία Παρασκευή, Αιγάλεω, Παπάγου, Ελληνικό, Μαρούσι, Παγκράτι, Νέα Αρτάκη, Χαλκίδα. Για την υλοποίηση της 2ης εκπαιδευτικής συνάντησης, επιλέχτηκε συμβολικά η 8η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσών και Ωκεανών. Η συνάντηση υλοποιήθηκε στις μοναδικές σε όλη την Ελλάδα εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας. Τον Νοέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκε στην πανέμορφη φθινοπωρινή Καστοριά η 3η Εκπαιδευτική Συνάντηση με 28 συμμετέχοντες από Θεσσαλονίκη, Βέροια, Αλεξανδρούπολη, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Καστοριά. Η Εκπαιδευτική Συνάντηση υλοποιήθηκε στη φιλόξενη Εστία του 1ου Συστήματος Προσκόπων Καστοριάς, με την αμέριστη περιποίηση της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης του Συστήματος. Ξεκίνησε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου με παρουσιάσεις από τις οργανώσεις που συνεργαζόμαστε και συνεχίστηκε την Κυριακή με οικο-περίπατο στη λίμνη Ορεστιάδα, ξενάγηση στην τοπική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς και ολοκληρώθηκε με τη μοναδική εμπειρία της επανένταξης μιας φαλαρίδας στη λίμνη! Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων βραβεύτηκε στη 10η εκδήλωση των βραβείων Bravo Sustainability Awards που έγινε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, στον πυλώνα Bravo Environment για την πρωτοβουλία «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής». Ο Πυλώνας του Περιβάλλοντος υποστηρίζει και αναδεικνύει εκείνες τις πρωτοβουλίες και δράσεις που σχετίζονται με την άμεση προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και συνδέονται με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 14 & 15.


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Το πρόγραμμα της συγκρότησης και εκπαίδευσης της «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» διαχειρίζεται η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος της Γενικής Εφορείας, υποστηρίζεται έμπρακτα από τις Οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ και χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο» (Αρ. Απόφασης 148.3/2018), του μέτρου “Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες” και του χρηματοδοτικού προγράμματος “Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις”.

61


Ιστορίες Ζωής με Έμπνευση & Αποφασιστικότητα «PRISMA»

Τ

ο prisma, η νέα δράση της μεγαλύτερης πολιτιστικής συνάντησης εφήβων, της 35ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.) έκανε τα πρώτα του βήματα στον Βόλο, φιλοξενώντας πέντε χαρισματικούς ανθρώπους, που με τις συναρπαστικές προσωπικές ιστορίες τους συνεπήραν τους εφήβους και αποτέλεσαν το έναυσμα για έντονο προβληματισμό και συζητήσεις. Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα, ο πατέρας Αθηναγόρας Λουκατάρης, ιδρυτής του Φάρου του Κόσμου, ο πρόσφυγας Afzal Hozinze, πρεσβευτής νεολαίας από το The Home Project, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, CEO & Founder του “Learning out of the box” και Πρόεδρος της “Χαρισμάθεια” και ο Πωλ Ευμορφίδης, ιδρυτής της Coco Mat, έδωσαν συγκλονιστικές ομιλίες και καθήλωσαν το κοινό που είχε κατακλείσει το Συνεδριακό Κέντρο Βόλου.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Το prisma είναι μία δράση που φέρνει τους εφήβους σε επαφή με ομιλητές και ομιλήτριες από ετερόκλητα περιβάλλοντα, που το προσωπικό τους ταξίδι και οι ιδέες τους θα εμπνεύσουν τους νέους, θα αποτελέσουν τροφή για σκέψη και παράλληλα θα προκαλέσουν έναν παραγωγικό προβληματισμό που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή νοοτροπιών και κατάρριψη στερεοτύπων

62


Ομάδα Εθελοντών Εκπροσώπων των θέσεων του Ελληνικού Προσκοπισμού (Young Spokespersons)

Ο

λοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση εκπαίδευσης της ομάδας Εθελοντών Εκπροσώπων των θέσεων του Ελληνικού Προσκοπισμού (Young Spokespersons). Η ομάδα που αποτελείται από 15 νέους και νέες, Ενήλικα Στελέχη της Κίνησης, αποτελεί μία πρωτοβουλία των Ελλήνων Προσκόπων, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδιασμού ολοκληρωμένων ενεργειών εξωστρέφειας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου 2018-2027. Κύριο αντικείμενο έργου των Εθελοντών Young Spokespersons είναι η συμμετοχή τους σε θεσμικά συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να παρουσιάζουν τις θέσεις των Ελλήνων Προσκόπων, καθώς και η προβολή του προσκοπικού έργου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Οι εθελοντές είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από επαγγελματίες επικοινωνιολόγους και ειδικούς του χώρου στη χρήση νέων τεχνολογιών για παρουσιάσεις, στη συμβουλευτική επικοινωνίας σε θέματα χειρισμών media, στη γλώσσα του σώματος κατά τη διάρκεια δημόσιων εμφανίσεων κα μεθόδους βελτίωσης της δημόσιας παρουσίας ατόμων που εκτίθενται στα Μ.Μ.Ε. (Media Training).

63


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Δημόσιες Σχέσεις & Ενέργειες Εξωστρέφειας Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals)

• Δημιουργία site www.scouts4sdgs.gr στο οποίο περιγράφεται εν συντομία τι κάνουν οι Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης • Στοχεύοντας στην επικοινωνία των στόχων αλλά και την καλλιέργειά τους εσωτερικά στον οργανισμό, θα δημιουργηθεί σχετικό υλικό επικοινωνίας : - λογότυπο - σελιδοδείκτης - ενημερωτικό τρίπτυχο - αφίσα - roll up banner - beach flags • Συνεργασία με Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων για να προστεθούν οι στόχοι στα νέα έντυπα/υλικά του Κλάδου • Επικοινωνία με Pollen για το σενάριο και Filmiki για την παραγωγή για τη δημιουργία βίντεο (TVC) προώθησης και ευαισθητοποίησης για τους Στόχους. Η προβολή του έγινε 15/1-15/2/2020 σε επιλεγμένα ΜΜΕ κατόπιν έγκρισης από το ΕΣΡ. Η όλη παραγωγή δεν επιβάρυνε οικονομικά το Σ.Ε.Π. Στο γύρισμα συμμετείχαν μέλη από: 14ο Π Νέας Ιωνίας - Περισσού, 1ο Π Ερυθραίας, 3ο Π Χαλανδρίου, 1ο Π Γαλατσίου, 1ο Ν/Π Κηφισιάς, 17ο Π Ακροπόλεως. Ακολούθησε συνεργασία με τις Περιφερειακές Εφορείες προκειμένου να προβληθεί και στα τοπικά ΜΜΕ. • Δημιουργία νέου βίντεο post production • Φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση μελών Σ.Ε.Π. για λόγους προώθησης και προβολής των Στόχων • Ορισμός Ομάδας Εργασίας προώθησης Στόχων μέσω ανοιχτού καλέσματος σε social media • Επικοινωνία merchandising SDG-Σ.Ε.Π. (Προσκοπικό Πρατήριο) • Συνεργασία με τις Εφορείες Κλάδων και Περιβάλλοντος για το πρόγραμμα «SDG Friendly Σύστημα» • Δημιουργία ειδικού σήματος το οποίο θα φέρουν όσοι εκπληρώνουν τις απαιτήσεις για το «SDG Friendly Σύστημα» • Κατάθεση 2 προτάσεων χρηματοδότησης για δράσεις προώθησης SDGs • Μετάφραση εγχειριδίου βαθμοφόρων για τους SDGs: «Γνωρίστε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» • Συμμετοχή στη δράση της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη με τίτλο: «17 ΣΤΟΧΟΙ 17 ΜΕΡΕΣ»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Media Relations

64

• Συναντήσεις με διευθυντές σύνταξης και δημοσιογράφους των σημαντικότερων ΜΜΕ με στόχο τη δημιουργία αρθρογραφίας και την ενίσχυση της προβολής του προσκοπικού έργου • Ανανεώθηκε η λίστα Αρχισυντάκτες και Συντάκτες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης • Επικοινωνία και συνάντηση με Διευθυντές Επικοινωνίας Τηλεοπτικών σταθμών • Δωρεάν δημοσιεύσεις διαφημιστικών καταχωρήσεων στο κλαδικό έντυπο Business Today • Στοχευμένη προβολή της Προσκοπικής Κίνησης μέσω συνεντεύξεων του Γενικού Εφόρου και ειδικών αφιερωμάτων σε επιλεγμένα έντυπα και sites. Ενδεικτικά: CSR Review, Lifo, Athens Voice, News247.gr, Zougla.gr, Popagamda.gr, ProtoThema.gr, ThriveGlobal.gr κ.α. • Μεγιστοποίηση συνεργασίας με το ΑΜΕ/ΜΠΕ - Με τη συμβολή του ΑΜΕ/ΜΠΕ, το Σ.Ε.Π. προβλήθηκε και από τις οθόνες στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ - Δημιουργία tailor made περιεχομένου για το Πρακτορείο και διασπορά στα ΜΜΕ • Υλοποιήθηκε ένα στοχευμένο 360ο πλάνο επικοινωνιακής προβολής σε εφημερίδες, περιοδικά και sites και στα αντίστοιχα social media των μέσων.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Site • Συνεχίστηκε μέσα στο 2019 η ανανέωση της ιστοσελίδας του Σ.Ε.Π. Επικαιροποιήθηκαν τα στοιχεία και γίνεται προσπάθεια για βελτίωση των κειμένων. Καταμετρήθηκε συνολική αύξηση επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. • Ανάρτηση άρθρων στο Blog. Η ενεργοποίηση του Blog έχει συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας μας κατά 40%. Συνεχής επικοινωνία με όλες τις εφορείες για αποστολή υλικού στο blog. • Δημιουργία σε συνεργασία με την Εφορεία Διεθνών Σχέσεων αγγλικής σελίδας.

Social Media

• Facebook: Πραγματοποιήθηκαν 358 posts στην σελίδα. Σημειώθηκε αύξηση μελών κατά 2.176 μέλη. Στο τέλος του 2019 ήταν 21.364 μέλη. • Instagram: Σημειώθηκε αύξηση μελών κατά 1.828 μέλη. Στο τέλος το 2019 ήταν 6.850 μέλη. • YouTube: Σημειώθηκε αύξηση μελών κατά 146 μέλη. Στο τέλος το 2018 ήταν 897 μέλη. • Twitter: Σημειώθηκε αύξηση μελών κατά 16 μέλη. Στο τέλος το 2018 ήταν 1.056 μέλη. • Ανανεώθηκαν εκ νέου οι όροι χρήσης για όλα τα κοινωνικά δίκτυα. • Δημιουργία call 2 action σε social media posts τα οποία στοχεύουν γονείς. • Δημιουργία content για ειδικές περιστάσεις. Ενδεικτικά : - Ευρωεκλογές - 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων - 50 χρόνια από τη δημιουργία του κινήματος για τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους. - 100 χρόνια από την θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου Τα 4 παραπάνω γεγονότα έτυχαν τεράστιας θετικής αποδοχής στα social media (65-80% περισσότερα reactions απ ό,τι ένα κλασικό post) - Οι Πρόσκοποι αποχαιρετούν το 2019

Instagram Προσκοπικό Πρατήριο • Δημιουργία ειδικού λογαριασμού eshop και απευθείας σύνδεση με την ιστοσελίδα • Έχει ενεργοποιηθεί η ειδική εφαρμογή η οποία συνδέεται απ’ ευθείας με το eshop για άμεση αγορά. Διάφορες Facebook σελίδες • Συνεργασία με διαχειριστές σελίδων ΜΟΟΤ, Ελληνικής Αποστολής Jamboree με στόχο τη βοήθεια και την ανταλλαγή απόψεων στην προβολή των αντίστοιχων δράσεων. • Συντήρηση σελίδας Προσκοπικών Κέντρων • Διαχείριση σελίδας ΠΑΠΕ • Συντήρηση σελίδας Να Βοηθώ • Συμβουλευτική στη σελίδα του Προσκοπικού Πρατηρίου

• Διαμόρφωση χορηγικού πακέτου Δράσεων Γ.Ε.: Διαμορφώθηκαν χορηγικές προτάσεις ανταποδοτικότητας για κάθε Πανελλήνια Δράση. Για την αναλυτική λίστα των χορηγών και υποστηρικτών, παρακαλούμε δείτε στο τέλος της έκδοσης. • Ενημερωτικό Δελτίο Σ.Ε.Π. «ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ»: Αποστολή εβδομαδιαίων ενημερωτικών δελτίων στα μέλη του Σ.Ε.Π. ηλεκτρονικά για την ενημέρωσή τους με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις, νέα και δράσεις. • Newsletter: Αποστολή newsletter ανά 15ημέρες με τα νέα μας και παραλήπτες όλα τα ενήλικα μέλη του Σ.Ε.Π. καθώς και πλήθος συνεργατών και υποστηρικτών • Brand Manual: Επικοινωνία με Κλιμάκια για δημιουργία λογοτύπου σύμφωνα με το brand manual. Περίπου το 60% των Κλιμακίων που έχουν λογαριασμούς στα social media έχουν αλλάξει την εικόνα τους. Η Εφορεία δημιούργησε λογότυπα όπου χρειάστηκε. • Κατάρτιση λίστας χορηγών σε συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία Σ.Ε.Π.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Υποστήριξη των Κλιμακίων / Εφορείες - Ενίσχυση καλής λειτουργία Ιδρύματος

65


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

• Γενική Εφορεία : -Συνεργασία για έκδοση Απολογισμού Έργου 2019 - Δημιουργία απολογιστικού βίντεο για το προσκοπικό έργο του 2019 - Προσθήκη μελών Σ.Ε.Π. στη λίστα «Διάλογος» - Πιλοτική παροχή προϊόντων μέσω χορηγιών σε Προσκοπικά Κλιμάκια στην Αττική στο πλαίσιο των κατασκηνώσεων - Συνεργασία για τη δημιουργία εικαστικού για την είσοδο του Μεγάρου Μπενάκη - Παρουσίαση των ενεργειών/δράσεων για τα 110 χρόνια του Σ.Ε.Π. στο Συμβούλιο Περιφερειακών Εφόρων - Δημιουργία & αποστολή Χριστουγεννιάτικης κάρτας σε συνεργάτες/χορηγούς κτλ - Δημιουργία & αποστολή Πασχαλινής κάρτας σε συνεργάτες/χορηγούς κτλ - Δημιουργία βίντεο Γενικού Εφόρου για πασχαλινές ευχές • Περιφερειακές Εφορείες - Παναττική δράση προβολής (προπαρασκευαστικό στάδιο): Επικοινωνία με Περιφερειακές Εφορείες και καθορισμός αρμοδιοτήτων. - Υποστήριξη στη δράση της Π.Ε. Δυτικής Αττικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - Συνεργασία με Π.Ε. Νότιας Αττικής αναφορικά με τη δράση για τους εθελοντές που έσωσαν τα παιδιά στο Μάτι - Επίσκεψη με τον Γενικό Έφορο στις 23-26/3/2019 σε Κάλυμνο & Λέρο και συζήτηση με τους Βαθμοφόρους - μεταξύ άλλων - θεμάτων επικοινωνίας και δημιουργίας δράσεων προβολής. • Εφορεία Κλάδου Προσκόπων - Βίντεο Jamboree 2010: Σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο, για να ολοκληρωθεί το μονταρισμένο βίντεο του 4ου Πανελλήνιου Προσκοπικού Jamboree. - Οργάνωση διαγωνισμού λογοτύπου για το 5ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη • Εφορεία Κλάδου Ανιχνευτών - ΠΑΠΕ 2019 - Κατάρτιση πλάνου επικοινωνίας πριν, κατά, μετά - Δημιουργία ομάδας Δημοσίων Σχέσεων και Social Media - Δημιουργία αφίσας και επικοινωνιακού υλικού - Υποστήριξη στο site της Π.Α.Π.Ε. από μέλος την Ομάδα Εργασίας της Εφορείας - Δημιουργία επιστολών χορηγίας (ΒΙΚΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, AVIS κα) - Κατάρτιση πρότασης για ειδική δραστηριότητα SDGs στο πλαίσιο της δράσης (απορρίφθηκε) - Υποστήριξη στην τεκμηρίωση της Π.Α.Π.Ε. - Συνεργασία για την υλοποίηση του “prisma” – πλάνο επικοινωνίας & social media - Πρόταση χορηγίας σε ΕΡΤ - Επικοινωνία αναφορικά με τη διοργάνωση της Τελετής Ονομασίας Προσκόπων Έθνους : Χώρος, ροή, πρόσκληση, δελτίο τύπου, συνεργάτης για κινηματογράφηση, επικοινωνία με ΠτΔ. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• Εφορεία Προσκοπικών Κέντρων - Συνεργασία για τη δημιουργία site

66

• Εφορεία Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων - Οργάνωση παρουσίας στο Spetses Classic Yacht Regatta - Συνεργασία για δημιουργία επικοινωνιακού υλικού (αφίσα, πρόσκληση, δελτίο τύπου, προωθητικό υλικό, media relations, δημιουργία TV spot) και προβολής για τους Ναυτοπροσκοπικούς Αγώνες. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ - Υποστήριξη του Match Race, διοργάνωση του Ν.Ο.Ε. - Υποστήριξη της συμμετοχής στα Καπετανέϊκα • Ιστορικό Αρχείο Σ.Ε.Π. - Υποστήριξη στην παρουσίαση του βιβλίου «Κωνσταντίνος Μελάς» - Δημιουργία εικαστικής ταυτότητας (αφίσα, πρόσκληση) για την εκδήλωση Σ.Ε.Π. αναφορικά με τα 100 χρόνια από τη θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

• Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος - Συνεργασία στα προγράμματα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης - Επικοινωνιακή υποστήριξη στο “Let’s Do It Greece” - Υποστήριξη σε συμμετοχή του Σ.Ε.Π. σε Συνέδριο του ΓΕΩΤΕΕ με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, Επιστήμη, Πολιτεία και Πολίτες» το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 20-21/1 στην Ηλιούπολη - Δημιουργία λογοτύπου Εφορείας - Υποστήριξη στην κατάρτιση πρότασης χρηματοδότησης από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ - Επικοινωνιακή υποστήριξη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής - Συμβουλευτική στην έκδοση «Πρώτες Βοήθειες στα άγρια ζώα» - Συντονισμός για έκδοση δελτίου τύπου και συνοδευτικού δημιουργικού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019 - Επικοινωνιακή υποστήριξη για το event “ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ” - Επικοινωνιακή υποστήριξη και συμμετοχή στο «Earth Hour» • Εφορεία Διεθνών Σχέσεων - Αποστολή των άρθρων με στόχο το upload στο site του W.O.S.M. - Δημιουργία facebook page για το ΜΟΟΤ - Λίστα ενηλίκων στελεχών ΔΙΑΛΟΓΟΣ: Προσθήκη emails. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη λίστα 5400 μέλη

Συνεργασία με εταιρείες • Vodafone : Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Κινητών & Αξεσουάρ. Επιτυχής συνέχιση συνεργασίας. Καταγράφηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή συστημάτων από την έναρξη της συνεργασίας, ανακυκλώνοντας περίπου 12.000 συσκευές. • ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑΣ: Δημιουργία ειδικού παζλ 110 χρόνια με προσκοπικές φωτογραφίες. Δημιουργία παιχνιδιού “Σώστε το δάσος” (μέρος των εσόδων θα διατεθεί στους Προσκόπους)

Ημέρα Σκέψης 2019 • Δημιουργία ολοκληρωμένου πλάνου δημοσιότητας • Δημιουργία αφίσας/εικαστικό τύπου infographic με εστίαση στη δυναμική του Προσκοπισμού • Προωθητική ενέργεια dημοσίων σχέσεων με τη συμμετοχή Influencers. Δημιουργία λίστας 100+ ονομάτων παλαιών Προσκόπων (επιφανείς προσωπικότητες από διάφορους κλάδους) • Δημιουργία ειδικού κουτιού και καρτολίνας στο οποίο τοποθετήθηκε το προσκοπικό μαντήλι. Το κit στάλθηκε σε 80 προσωπικότητες της λίστας με μήνυμα να το φορέσουν, να βγουν φωτό και να την μοιραστούν στα social media. • Οργάνωση δράσης προσφοράς για τα παιδιά του συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ • Μήνυμα Γενικού Εφόρου για τα μέλη του Σ.Ε.Π. (video & social media) • Αποστολή δελτίων τύπου σε πανελλαδικά μέσα και εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς. • Επίσκεψη στο ΑΜΠΕ και συζήτηση με Δημοσιογράφους αναφορικά με την Ημέρα Σκέψης • Προβολή σε ΜΜΕ

Στο πλαίσιο ενεργειών εξωστρέφειας, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε με επιτυχία ένα πανελλαδικό κάλεσμα προκειμένου γονείς/κηδεμόνες/ φορείς να γνωρίσουν το έργο μας, σε κοινή ημερομηνία για όλους. Στην περίπτωσή μας όμως προσκαλέσαμε γονείς/κηδεμόνες να μας δουν από κοντά : τις εστίες μας, το πρόγραμμά μας, τις δράσεις μας, τη φιλοσοφία μας, να μιλήσουν με τα Ενήλικα Στελέχη μας. • • • •

Σαββατοκύριακο 19-20 Οκτωβρίου Δημιουργία εικαστικής ταυτότητας Επικοινωνία ιδέας με Περιφερειακούς Εφόρους και καταγραφή feedback Δημιουργία σχετικού page στο site μας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Προσκοπικό Open Day

67


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

• • • •

ημιουργία υλικού προώθησης, όπως roll up banner, πανό, social media post Δ Δημιουργία εντύπου απολογισμού δράσης Πληρωμένη επικοινωνία σε ΜΜΕ (Media Plan) Πληρωμένη επικοινωνία σε facebook: προσέλκυση πάνω από 250.000 άτομα/γονείς στις παρακάτω πόλεις / Νομούς: Αττική, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Κάλυμνος, Ρόδος, Σύμη, Λέρος, Φάρσαλα, Αμπελώνας, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Έδεσσα, Σέρρες, Κατερίνη, Κιλκίς, Κέρκυρα, Κρήτη, Σύρος, Βόλος, Αίγιο, Αργοστόλι, Πάτρα, Πύργος, Χαλκίδα, Χίος

110 χρόνια Σ.Ε.Π. • • • • • • • • • • • • •

Οργανώθηκε ολοκληρωμένο πλάνο δράσης και επικοινωνιακής προβολής και παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο Επικοινωνία με Pollen για δημιουργία λογοτύπου 110 χρόνων Δημιουργία site www.proskopoi110.gr Δημιουργία και δημοσίευση βίντεο παρουσίασης λογοτύπου στον Όλυμπο με τη συμμετοχή του Γενικού Εφόρου Οργάνωση διαγωνισμού & δημιουργία εικαστικής ταυτότητας για δράση προβολής στο Σύνταγμα 21-23/2/2020 Δημιουργία και δημοσίευση οδηγού χρήσης λογοτύπου Δημιουργία επικοινωνιακού υλικού: σημαίες, beachflags, roll up banners κ.ά. Δημιουργία επετειακών επιστολόχαρτων Αποστολή πρότασης στην PLAYMOBIL για τη δημιουργία ειδικής συλλεκτικής φιγούρας Ελλήνων Προσκόπων. Συντονισμός με το Ιστορικό Αρχείο για τη δημιουργία της ψηφιακής ιστορίας 2010-2020. Αποστολή αιτήματος στα ΕΛΤΑ για δημιουργία σχετικού γραμματοσήμου Δημιουργία πρότασης χορηγίας «110 χρόνια» Προγραμματισμός επετειακών δράσεων του Ιστορικού Αρχείου

Young Spokespersons

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• Ο λοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκπαίδευσης της ομάδας Εθελοντών Εκπροσώπων των θέσεων του Ελληνικού Προσκοπισμού (Young Spokespersons), η οποία αποτελείται από τους Χαράλαμπο Αβερκιάδη, Σταύρο Νικολετόπουλο, Ντορίνα Ηλιοπούλου, Άννα Κανέτη, Νίκο Καραμάνη, Δημήτρη Μπίσια, Λήδα Αλεξανδρή, Ανδρέα Τζέκα, Έλενα Καββαλιέρου, Σπύρο Διαμαντόπουλο, Γιώργο Στεφάνου • Κύριο αντικείμενο είναι η συμμετοχή τους σε θεσμικά συνέδρια και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να παρουσιάζουν τις θέσεις των Ελλήνων Προσκόπων, καθώς και η προβολή του προσκοπικού έργου στα ΜΜΕ • Την εκπαίδευση παρείχαν οι : - Σεμινάριο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων με εισηγητή τον κο Κωνσταντίνο Εφραιμίδη, Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων Δ.Σ./Σ.Ε.Π. - Σεμινάριο Media Relations με εισηγητή τον κο Μιχάλη Ψύλο, Πρόεδρο & Γενικό Διευθυντή Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων - Σεμινάριο Social Media με εισηγήτρια την κα Ράνια Χαρτοφύλακα, Content Director VALUE COM - Σεμινάριο για τη γλώσσα του σώματος με εισηγητή τον κο Σταύρο Μιχαηλίδη, Director Talent Management Bold Ogilvy PR - Σεμινάριο με θέμα Representing WOSM με εισηγητή τον κο Χρήστο Χατζηδιαμαντή, Βοηθό Γενικό Έφορο για το Προσκοπικό Πρόγραμμα - Media Training με συντονιστή τον κο Δημήτρη Κοτταρίδη, δημοσιογράφο

68


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

• Εξασφαλίσαμε πάνω από 23 τηλεοπτικές εμφανίσεις, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις σε prime time δελτία ειδήσεων & ενημερωτικές εκπομπές πανελλήνιας και τοπικής εμβέλειας, 25 ρεπορτάζ και συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. • Ενδεικτικά: - STAR, Ειδήσεις - Υπογραφή Μνημονίου με ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ (20/1/2019) - ΕΡΤ, Για την Ελλάδα - Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου «Ημέρα Σκέψης» (22/2/2019) - ΕΡΤ, Μαζί το ΣΚ - Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου «Ημέρα Σκέψης» (22/2/2019) - ΣΚΑΪ, Καλημέρα - Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου «Ημέρα Σκέψης» (23/2/2019) - ΕΡΤ, Ειδήσεις - ΠΑΠΕ (4/5/2019) - ΕΡΤ, Μαζί το ΣΚ - ΠΑΠΕ (5/5/2019) - ΑΝΤ1, Ειδήσεις - ΠΑΠΕ (8/5/2019) - ΕΡΤ, Εδώ που τα λέμε - Tι χρειάζεται για μια επιτυχημένη κατασκήνωση (14/7/2019) - ΑΝΤ1, Ειδήσεις - Ενημερωτικό δράσεων Προσκόπων Οκτωβρίου (7/10/2019) - ΕΡΤ, Απ’ Ευθείας - Προσκοπικό Open Day (18/10/2019) - ΕΡΤ, Μαζί το ΣΚ - Προσκοπικό Open Day (19/10/2019) - ΑΝΤ1, Ειδήσεις - Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες (2/11/2019) - ΕΡΤ, Ειδήσεις - Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες (7/11/2019) • Πρόσκοπος Έθνους - ΕΡΤ 23/11 – Απογευματινό Δελτίο Ειδήσεων - ΕΡΤ 23/11 – Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - OPEN 23/11 – Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - ALPHA 23/11 – Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - ΣΚΑΙ 23/11 – Τα καλά νέα της ημέρας - ΣΚΑΙ 23/11 – Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - ΑΝΤ1 23/11 - Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - STAR 23/11 – Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - ΚΟΝΤΡΑ 23/11 – Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων • ΑΝΤ1, Ειδήσεις - Οι Πρόσκοποι αποχαιρετούν το 2019 (31/12/2019) • Το 2019 είχαμε πάνω από 2.157 δημοσιεύματα, ρεπορτάζ & αναφορές σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ από όλη την Ελλάδα, από δελτία τύπου και αφιερώματα που απέστειλε η Κεντρική Διοίκηση. • Στάλθηκαν 35 Δελτία Τύπου που αφορούσαν εκδηλώσεις συναντήσεις και συνεργασίες του Σ.Ε.Π. Αναλυτικότερα : - Μνημόνιο συνεργασίας ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, 8.1.2019 - Τα οφέλη του εθελοντισμού, 30.1.2019 - Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 11.2.2019 - Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου «Ημέρα Σκέψης», 21.2.2019 - Δίπλα στα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ, 22.2.2018 - Μνημόνιο Συνεργασίας με ETHELON, 28.2.2019 - Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής, 4.3.2019 - Παγκόσμια Ημέρα Δάσους & Νερού, 19.3.2019 - Let’s Do It Greece, 8.4.2019 - Vodafone, 12.4.2019 - ΠΑΠΕ pre, 17.4.2019 - prisma by Scouts of Greece, 2.5.2019 - Οι έφηβοι τοποθετούνται για το εκπαιδευτικό σύστημα, 3.5.2019 - ΠΑΠΕ post, 6.5.2019 - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 3.6,2019

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Δημοσιότητα

69


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

- Μνημόνιο συνεργασίας με ΙΟΑΣ 12.6.2019 - Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 20.6.2019 - Συμμετοχή στο SCYR, 2.7.2019 - Καλοκαιρινή Γιορτή ΕΛΠΙΔΑΣ, 5.7.2019 - Εκκένωση στο Παρνασσό, 11.7.2019 - Έρευνα ΘΑΛΗΣ: Οι Πρόσκοποι Κορυφαίος εθελοντικός Οργανισμός, 24.7.2019 - Οι Πρόσκοποι για τη φωτιά στην Εύβοια, 17.8.2019 - Περιστατικό στη Κρήτη, 4.9.2019 - 110 χρόνια Πρόσκοποι, 5.9.2019 - Παγκόσμια συνεργασία Προσκόπων-WWF, 25.9.2019 - Eκδήλωση για τους εθελοντές της πυρκαγιάς στο Μάτι, 2.10.2019 - SDG tvc, 3.10.2019 - Open Day, 10.10.2019 - Ιστιοπλοϊκοί Pre, 31.10.2019 - Ιστιοπλοϊκοί Post, 4.11.2019 - Διακήρυξη των Δικαιωμάτωντου Παιδιού ΟΗΕ, 20.11.2019 - Πρόσκοπος Εθνους pre, 20.11.2019 - Πρόσκοπος Εθνους post, 23.11.2019 - Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, 5.12.2019 - Οι Πρόσκοποι αποχαιρετούν το 2019, 30.12.2019 • Το Advertising Equivalent Value της δωρεάν δημοσιότητας ανήλθε στα 1.278.402 ευρώ. • Διαχείριση Επικοινωνιακής Κρίσης - Αποστολή δελτίο τύπου αναφορικά με την εκκένωση κατασκήνωσης στον Παρνασσό στις 11/7/2019 - Αποστολή δελτίου τύπου αναφορικά με περιστατικό εγκλωβισμού στην Κρήτη στις 4/9/2019

Στρατηγικές Συνεργασίες ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ (16/1/2019) : Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ETHELON (18/2/2019) : Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ΙΟΑΣ (12/6/2019) : Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ΜΠΟΡΟΥΜΕ : Συνεργασία για την περισυλλογή περισσευμάτων φαγητού από εκδηλώσεις του Σ.Ε.Π. ή κατασκηνώσεις. • Re-Generation : Πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς “ReGeneration Volunteerism powered by Εthelon”. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 3 βασικούς πυλώνες κοινωνικής προσφοράς (Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες, Περιβάλλον και Εκπαίδευση) δίνοντάς τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν ΜΚΟ και Οργανισμοί με ποικίλες δραστηριότητες. Εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να εργαστούν εθελοντικά για το Σ.Ε.Π. 22 άτομα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• • • •

70


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Λοιπές ενέργειες Εξωστρέφειας • XMAS GIFT: Τα Χριστούγεννα αποστείλαμε συμβολικό δώρο (personalized ημερολόγιο) σε 350 φορείς, χορηγούς και δημοσιογράφους μαζί με χριστουγεννιάτικη κάρτα. Το δώρο ήταν ένα ημερολόγιο με εκτυπωμένο το όνομα του παραλήπτη στο εξώφυλλο και στο πίσω μέρος το #Scoutsofgreece. Το δώρο έτυχε μεγάλης αποδοχής και δεχτήκαμε δεκάδες ευχαριστήρια emails. • Φεστιβάλ για παιδιά Π100 (22-23/9/2019): Οργάνωση συμμετοχής και συντονισμός στο event που διοργανώθηκε στη Τεχνόπολη σε συνεργασία με την Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων. • ΔΡΟΜΟΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ 2018: Επικοινωνία, παρουσία και συντονισμός δράσης • Λευκαδίτεια 2019: Επικοινωνία, παρουσία και συντονισμός δράσης • Παγκόσμια Ημέρα προσφύγων: Στο πλαίσιο της ημέρας, δημιουργήθηκε ένα σύντομο βίντεο με την θέση των προσκόπων πάνω στο προσφυγικό καθώς και σχετικό Infographic στο οποίο αναγράφονται τα «επιτεύγματά» μας • Κάλαντα 2019: Διοργάνωση και εκπροσώπηση Σ.Ε.Π. σε θεσμικούς φορείς: Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πρόεδρο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου μάθησης, Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας, Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος • Συντονισμός για παρουσία στην αφή του Αγίου Φωτός • Let’s Do It Greece: το Σ.Ε.Π. όπως κάθε χρόνο συμμετείχε στη δράση με περισσότερα από 100 Προσκοπικά Συστήματα σε όλη την Ελλάδα • Ethelon: Συνεργασία για υλοποίηση event κοινωνικής προσφοράς στο Προσκοπικό Κέντρο ΠΥ.ΒΑ. • Πρακτικά Διημερίδας Εθελοντισμού: Έκδοση πρακτικών Διημερίδας • 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών (11/11/2019): Οργάνωση εθελοντικών ομάδων για υποστήριξη • Σύλλογος Όραμα Ελπίδας (3/7/2019): Οργάνωση σε συνεργασία με τον ΓΓ της καλοκαιρινής Γιορτής στο Ογκολογικό Νοσοκομείο, με τη συμμετοχή Ενηλίκων Στελεχών • Πρόγραμμα World of Difference 2019-2020: Συμμετοχή & Εσωτερική Επικοινωνία • Αγγελία για Communication Partner: Δημιουργία αγγελίας για νέο συνεργάτη σε θέματα επικοινωνίας • B2Run: Παρουσία με εθελοντές στον αγώνα

Εκδόσεις

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• Προεργασία έκδοσης «Μίλησε για τον Προσκοπισμό», ένας οδηγός για όλα τα ενήλικα μέλη μας για το πως επικοινωνούμε τον Προσκοπισμό. • «Επικοινωνιακό υλικό εν δράσει». Κυκλοφόρησε ανανεωμένη η ηλεκτρονική έκδοση του οδηγού με το επικοινωνιακό υλικό που διαθέτει το Σ.Ε.Π. για δανεισμό προς τα Προσκοπικά Κλιμάκια. • Προεργασία έκδοσης «Υπεύθυνα χωρίς φόβο - Οδηγός πρωτογενούς πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και του εκφοβισμού από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων».

71


Πανελλήνιο Προσκοπικό Open Day Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η πανελλήνια δράση Open Day με τίτλο “Γνωρίστε τους Προσκόπους της γειτονιάς σας” το Σαββατοκύριακο 19-20 Οκτωβρίου 2019. Η δράση πραγματοποιήθηκε ως προοίμιο των εκδηλώσεων εορτασμού για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Προσκοπισμού, οι οποίες θα λάβουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Προσκοπικά Συστήματα σε περισσότερα από 300 σημεία της ελληνικής επικράτειας άνοιξαν τις πόρτες τους σε γονείς, νέους και παιδιά για να γνωρίσουν τι σημαίνει να είσαι Πρόσκοπος!

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Γονείς, έφηβοι, παιδιά και ενήλικοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας είχαν την ευκαιρία να παίξουν μοναδικά προσκοπικά παιχνίδια αλλά και να ενημερωθούν πως ο Προσκοπισμός επιδρά θετικά στη ζωή των νέων και πως οι Έλληνες Πρόσκοποι συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου!

72


73

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Διεθνείς Σχέσεις Ενέργειες υποστήριξης • Υποστήριξη Τμημάτων που πραγματοποίησαν δράση στο εξωτερικό: Προσκοπικό Δίκτυο Άργους (Κένυα), 1ο Σ.Π. Χίου (Πολωνία), 1η Κοινότητα Ν/Π Σαρωνικού (Ισλανδία), 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Χίου (Τουρκία), Κλάδος Ανιχνευτών Περιφερειακής Εφορείας Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας (Σερβία, Κροατία, Ιταλία), 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Παπάγου (Ρουμανία), Κοινότητες Ανιχνευτών 4ου Σ.Π. Καρέα, 2ου Σ.Π. Καισαριανής, 1ου & 2ου Σ.Π. Βύρωνα (Ιταλία), 6ο Σ.Π. Βόλου (Ιταλία, Κάντερστεγκ), 6η Κοινότητα Ανιχνευτών Χαλκίδας (Κάντερστεγκ) Oμάδες Εργασίας • Με τον συντονισμό της Εφορείας Διεθνών Σχέσεων λειτουργεί ομάδα εργασίας με σκοπό τη μετάφραση ξένου υλικού, κυρίως από τα αγγλικά στα ελληνικά και το αντίστροφο. Η ομάδα αποτελείται από τα Ενήλικα Μέλη του Σ.Ε.Π. Παύλο Αρβανίτη, Ματθαίο Δακορώνια – Μαρίνα, Κάριν Μπαράκα και Γιώργο Χουρδάκη. Δράσεις

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• • • • • •

74

IC Forum (21/2/2019 - 24/2/2019) – Σερβία (2 ενήλικες συμμετέχοντες) 7th European Scout Symposium (29-31/3/2019) – Μάλτα (1 ενήλικος συμμετέχων) 24th World Scout Jamboree North America (21/7-6/8/2019) – Βόρεια Αμερική (30 ενήλικες συμμετέχοντες, 53 Πρόσκοποι - Ανιχνευτές) 7η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Εφόρων Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου – Rovernet/ 9-12/5/2019 – Κροατία (3 ενήλικες συμμετέχοντες) European Regional Scout Conference (24–28/8/2019) – Κροατία (3 ενήλικες συμμετέχοντες) South East Europe Meeting (20-23/11/2019) – Βόρεια Μακεδονία (1 ενήλικος συμμετέχων)


75

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019


24

Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη

Α

πό τις 22.7.2019 έως τις 2.8.2019 πραγματοποιήθηκε το 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree στη West Virginia των Η.Π.Α. Το Σ.Ε.Π. εκπροσωπήθηκε με Εθνική Αποστολή αποτελούμενη από 53 Προσκόπους και Ανιχνευτές, 25 Ενήλικα Στελέχη και 5 μέλη του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.), οι οποίοι έζησαν την εμπειρία της μεγαλύτερης διεθνούς προσκοπικής κατασκήνωσης, παρέα με 45.000 άλλους Προσκόπους από 152 χώρες. Το σύνθημα του Jamboree ήταν “Unlock a new world” (“Ξεκλείδωσε έναν καινούργιο κόσμο”) και καλούσε τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν τον δικό τους μοναδικό καινούργιο κόσμο. Η Εθνική Αποστολή εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας με τις ακόλουθες δραστηριότητες:

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• Ελληνικό Περίπτερο: Στο ελληνικό περίπτερο οι

76

Πρόσκοποι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Ελλάδα «μέσα από υπολογιστές του παρελθόντος και του σήμερα», μαθαίνοντας για την ιστορία του μηχανισμού των Αντικυθήρων και περιηγούμενοι σε μοναδικά ελληνικά τοπία μέσα από γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Παράλληλα μπορούσαν να πάρουν μια γεύση από Ελλάδα δοκιμάζοντας διαφορετικές ποικιλίες ελληνικού μελιού και να κατασκευάσουν ένα μικρό πήλινο αναμνηστικό. • Περίπτερο για την Οδική Ασφάλεια: Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με τους Έλληνες Προσκόπους προσέφερε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για την οδική ασφάλεια, παρουσιάζοντας σε χιλιάδες εφήβους την αξία της ασφαλούς συμπεριφοράς στον δρόμο. • Συμμετοχή στο Jamboree Model United Nations: Συμμετείχαμε με 4 εκπροσώπους στο Μοντέλο Ηνωμένων


Εθνών που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Jamboree. • Παρουσίαση του προγράμματος “Time to be Welcome” στο περίπτερο της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης (W.O.S.M.) “Better World Tent”: Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε ως κύκλος συζήτησης για τη συμβολή του Προσκοπισμού στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από 3 διαφορετικές προσκοπικές οργανώσεις (Ελλάδα, Τουρκία, Κένυα). Στο Jamboree συμμετείχε και η Παγκόσμια Ένωση Ορθοδόξων Χριστιανών Προσκόπων «ΔΕΣΜΟΣ», την οποία εκπροσώπησαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Βασίλειος Μπίρτσας, Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Δεσμού και Χρήστος Παπαγεωργίου, επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δεσμού. Επίσης, οι συμμετέχοντες της Εθνικής Αποστολής είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πόλη της Νέας Υόρκης σε ένα τριήμερο επισκέψεων αυτής της μοναδικής μεγαλούπολης. Αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής είχε οριστεί ο κ. Ιωσήφ Δακορώνιας - Μαρίνα, Βοηθός Έφορος Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε., ο οποίος μερίμνησε για την άρτια οργάνωση και προετοιμασία της Αποστολής.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Το επόμενο, 25ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree, θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Κορέα τον Αύγουστο του 2023.

77


16ο Ευρωπαϊκό Οδηγικό - Προσκοπικό Συνέδριο & 23ο Ευρωπαϊκό Προσκοπικό Συνέδριο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Σ

78

τις 24-28.8.2019 πραγματοποιήθηκε το 16ο Ευρωπαϊκό Οδηγικό και Προσκοπικό Συνέδριο και 23ο Ευρωπαϊκό Προσκοπικό Συνέδριο στο Σπλιτ της Κροατίας. Το Σ.Ε.Π. εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Έφορο κ. Χριστόφορο Μητρομάρα, τον Μόνιμο Βοηθό Γενικό Έφορο κ. Αθανάσιο Ευσταθίου και το μέλος της ομάδας εργασίας της Εφορείας Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε. και Αρχηγό Ομάδας στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Πεντέλης κ. Αντώνη Χρυσοστόμου, ενώ Πρόεδρος του Συνεδρίου, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής αναδείχθηκε ο Βοηθός Γενικός Έφορος κ. Χρήστος Χατζηδιαμαντής. Η Ελληνική Αποστολή συμμετείχε σε όλες τις εργασίες του Συνεδρίου, με κύριο θέμα το Σχέδιο Δράσης 2019-2022 της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής, καθώς και στα εργαστήρια (workshops), όπου οι Σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές από άλλες Προσκοπικές Οργανώσεις της Ευρώπης αλλά και για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Παγκόσμια Οργάνωση

της Προσκοπικής Κίνησης (Scouts for SDGs, Better World Framework κ.ά.). Παράλληλα, η Ελληνική Αποστολή συμμετείχε στη συνάντηση των εκπροσώπων του “South East European Group” μαζί με τις Προσκοπικές Οργανώσεις της Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Μαυροβουνίου, Ισραήλ και Κύπρου, όπου συζητήθηκαν δυνατότητες στενότερης συνεργασίας των χωρών μας σε διάφορους τομείς έργου. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η ανάδειξη των νέων μελών της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής για την τριετία 2019-2022, η οποία συγκροτήθηκε ως εξής: Lars Kramm, Πρόεδρος (Γερμανία) Martin Persson, Αντιπρόεδρος (Σουηδία) Juliana Daskalov (Βόρεια Μακεδονία) Joaquim Castro de Freitas (Πορτογαλία) Matthias Gerth (Ελβετία)


closely together in presenting the work of MOs and NSOs related to migrants towards the EU institutions and European Organizations, and 2) Προσκαλεί την Ευρωπαϊκή Οδηγική Περιοχή και την Ευρωπαϊκή Προσκοπική Περιοχή να συνεργήσουν για την προώθηση των πρωτοβουλιών και δράσεων των Εθνικών Προσκοπικών Οργανώσεων σχετικά με τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και 3) Προσκαλεί την Ευρωπαϊκή Οδηγική Περιοχή και την Ευρωπαϊκή Προσκοπική Περιοχή να παράξουν υποστηρικτικό υλικό και να αναδείξουν ευκαιρίες δράσεων και πρωτοβουλιών για τις Εθνικές Προσκοπικές Οργανώσεις σχετικά με την κοινωνική ένταξη και την ένταξη στον Οδηγισμό και στον Προσκοπισμό προσφύγων και μεταναστών. Στο περιθώριο του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την όμορφη πόλη του Σπλιτ, να παρακολουθήσουν τις όμορφες τελετές έναρξης και λήξης με έντονο το παραδοσιακό κροατικό στοιχείο καθώς και να συμμετέχουν στη “Διεθνή Βραδιά”, με παραδοσιακά εδέσματα της κάθε χώρας. Elena Sinkeviciute (Λικουανία) Παράλληλα η Ελλάδα υποστήριξε μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο το παρακάτω ψήφισμα, σχετικά με τον συντονισμό δράσεων των Προσκοπικών και Οδηγικών Οργανώσεων της Ευρώπης για το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο έτυχε της καθολικής αποδοχής του κοινού Συνεδρίου. Ψήφισμα – Ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγική κρίση Το 16ο Ευρωπαϊκό Οδηγικό και Προσκοπικό Συνέδριο,

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου, η Ευρωπαϊκή Προσκοπική Περιοχή ευχαρίστησε θερμά και αποχαιρέτησε σε συγκινητικό κλίμα τον Regional Director κ. David Mackee, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε μετά από 14 συναπτά έτη πολύτιμης υποστήριξης και προσφοράς προς την Ευρωπαϊκή Προσκοπική Περιοχή και τις Προσκοπικές Οργανώσεις της και υποδέχθηκε τη νέα Regional Director κ. Abir Koubaa. Το επόμενο, 17ο Ευρωπαϊκό Οδηγικό και Προσκοπικό Συνέδριο και 24ο Ευρωπαϊκό Προσκοπικό Συνέδριο, θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2022 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

▪ Λαμβάνοντας υπόψη ότι 10 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης περιέχουν στόχους και δείκτες σχετικούς με τη μετανάστευση και κινητικότητα πληθυσμών, ▪ Λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές πολιτικές με στόχο την αύξηση της δημόσιας ασφάλειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, ▪ Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και μεταναστών και της ευθύνης της Προσκοπικής και Οδηγικής Κίνησης στην προώθηση της έννοιας του ενεργού πολίτη, ▪ Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης για την καλύτερη κατανόηση της διαφορετικότητας του καθενός,

1) Προσκαλεί την Ευρωπαϊκή Οδηγική Περιοχή και την Ευρωπαϊκή Προσκοπική Περιοχή να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις Εθνικές Προσκοπικές Οργανώσεις στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών καθώς και για την ένταξή τους στον Οδηγισμό και στον Προσκοπισμό. - Invites Europe Region WAGGGS and the European Scout Region to work

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

▪ Σημειώνοντας την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών κατά την προηγούμενη τριετία και τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες που προωθούν πολλές Εθνικές Προσκοπικές και Οδηγικές Οργανώσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο,

79


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Εφορεία Πολιτικής Προστασίας Το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου του 2019, μετά από εισήγηση του Γενικού Εφόρου, αποφάσισε τη σύσταση Προσκοπικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας (Π.Ο.Π.Π.) στις Περιφερειακές Εφορείες σε όλη τη χώρα. Οι πρώτες Προσκοπικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας (Π.Ο.Π.Π.) συγκροτήθηκαν το 2019 στις Περιφερειακές Εφορείες Θεσσαλονίκης, Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας και Ανατολικής Πελοποννήσου. Η Περιφερειακή Εφορεία Κέρκυρας έχει επίσης προχωρήσει σε ενέργειες σύστασης Π.Ο.Π.Π., ενώ άμεσα πρόκειται να προχωρήσουν στις σχετικές ενέργειες σχεδόν όλες οι Περιφερειακές Εφορείες στην χώρα. Βασικό χαρακτηριστικό των Π.Ο.Π.Π. είναι ο προσανατολισμός τους στην κατεύθυνση της κατάλληλης προετοιμασίας και εκπαίδευσης των μελών τους (ενήλικα στελέχη, μέλη προσκοπικών Δικτύων, Ε.Κ.Σ., Ε.Π.Π.), καθώς και στον εξοπλισμό τους με κατάλληλα εφόδια, έτσι ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα με πιστοποιημένες γνώσεις και ικανότητες προκειμένου να φανούν χρήσιμες στο κοινωνικό σύνολο σε κάθε περίσταση που κριθεί αναγκαίο. Ήδη η Π.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Θεσσαλονίκης έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελώντας σήμερα μια εκπαιδευμένη προσκοπική ομάδα, έχοντας στα μέλη της και ιατρικό προσωπικό, ενώ μπορεί να παρέχει και πιστοποιημένη εκπαίδευση στα μέλη μας σε συγκεκριμένα θέματα. Το Σ.Ε.Π. είναι μέλος των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας από το 2001 με συμμετοχή σε σημαντικά γεγονότα τα οποία ανέδειξαν την προσφορά και αλληλεγγύη του στο κοινωνικό σύνολο αποσπώντας κολακευτικά σχόλια για τη δράση του. Σήμερα, η Εφορεία Πολιτικής Προστασίας Γ.Ε. προωθεί ενέργειες συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλους σχετικούς φορείς, έχοντας ως προτεραιότητα την εκπαίδευση και κατάρτιση των μελών μας για ουσιαστική προσφορά στον εαυτό τους και τους άλλους, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη βοήθεια.

Εφορεία Πληροφορικής Ενέργειες υποστήριξης • •

Τακτική συντήρηση και ανανέωση μηχανογραφικού εξοπλισμού της Κεντρικής Διοίκησης Η Εφορεία παρείχε μηχανογραφική κάλυψη σε όλα τα κλιμάκια και τις Εφορείες της Γενικής Εφορείας

Δράσεις

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

JOTA - JOTI 2019 (σε συνεργασία με την Εφορεία Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γ.Ε.)

80


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Πανελλήνιες Συναντήσεις Στελεχών και επισκέψεις Γενικής Εφορείας Το 2019, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω πανελλήνιες δράσεις, συναντήσεις και συμβούλια Ενηλίκων Στελεχών του Σ.Ε.Π.: Πανελλήνια Συνάντηση Εφόρων Οικονομικών και Περιουσίας Περιφερειακών Εφορειών στο ΠΥ-ΒΑ, 13-14.4.2019 Πανελλήνια και Παγκύπρια Συνάντηση Βαθμοφόρων Κλάδου Λυκοπούλων στην Κύπρο, 19-21.4.2019 Πανελλήνιο Τζαμπορέτο Παλαιών Προσκόπων στην Περδικόβρυση Παρνασσού, 22-23.6.2019 Συμβούλιο Γενικής Εφορείας στη Χαλκίδα, 22.9.2019 Συμβούλιο Περιφερειακών Εφόρων στην Αθήνα, 5.10.2019 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παλαιών Προσκόπων στην Αθήνα, 24.11.2019 Πανελλήνια Συνάντηση Εφόρων Κλάδου Προσκόπων Περιφερειακών Εφορειών στο ΠΥ-ΒΑ, 30.11-1.12.2019

Στο 7ο Ν/Π Βόλου, Ιανουάριος

Στο 1ο Π Καρδίτσας, Φεβρουάριος

Στο 1ο Ν/Π Μυκόνου, Φεβρουάριος

Στο 3ο Π Τρικάλων, Φεβρουάριος

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• • • • • • •

81


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Στην ΠΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, Φεβρουάριος

Στο 2ο Π Φαρσάλων, Φεβρουάριος

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Στο 1ο Π Αγρινίου, Μάρτιος

82

Στο 3ο Ν/Π Λέρου, Μάρτιος

Στο 1ο Ν/Π Καλύμνου, Μάρτιος

Στην ΠΕ Χίου, Απρίλιος


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Συμβούλιο Περιφερειακών Εφόρων, Οκτώβριος

Στην ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Απρίλιος

Στην ΠΕ Κέρκυρας, Δεκέμβριος

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Με τον κ. Μάριο Χρίστου, Γ.Ε./Σ.Π.Κ. στην Κύπρο, Απρίλιος

Στην ΠΕ Δυτικής Κρήτης, Δεκέμβριος

83


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Στο SCYR2019, Ιούνιος

84

Οι Έφοροι Κλάδου Προσκόπων στον ΠΥΒΑ, Νοέμβριος

Συμβούλιο Γενικής Εφορείας στην Χαλκίδα, Σεπτέμβριος


85

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Σύνθεση Γενικής Εφορείας

86

Γενικός Έφορος Χριστόφορος Μητρομάρας Αναπληρωτής Γενικός Έφορος Ιωάννης Σπύρου (έως 29.3.2019) Αναπληρωτής Γενικός Έφορος Παντελής Προμπονάς (από 23.7.2019) Μόνιμος Βοηθός Γενικός Έφορος Αθανάσιος Ευσταθίου Βοηθός Γενικός Έφορος (Προσκοπικό Πρόγραμμα) Χρήστος Χατζηδιαμαντής Βοηθός Γενικός Έφορος (Ανθρώπινο Δυναμικό) Δημήτρης Μανίκης Βοηθός Γενικός Έφορος (Οργάνωση & Λειτουργία) Άγγελος Καραμάνης (έως 29.3.2019) Βοηθός Γενικός Έφορος (Οργάνωση & Λειτουργία) Χρήστος Κολοβός (από 24.7.2019) Βοηθός Γενικός Έφορος (Υποστήριξη Έργου) Δημήτριος Καβούκης (έως 1.4.2019) Έφορος Διοίκησης Χρήστος Κολοβός (έως 23.7.2019) Έφορος Διοίκησης Θοδωρής Αργυρίου (από 24.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Διοίκησης Θοδωρής Αργυρίου (έως 23.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Διοίκησης Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου Έφορος Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Χαρατσάρης (έως 8.4.2019) Αναπληρωτής Έφορος Εκπαίδευσης Μιχαήλ Γαρεφαλάκης (έως 23.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Εκπαίδευσης Νικόλαος Ανδρεάδης (έως 23.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Εκπαίδευσης Σωτήρης Μαρούδας (από 24.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Εκπαίδευσης Δημήτρης Σαλιάρης (από 24.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Εκπαίδευσης Νεκτάριος Τσεσμελόπουλος Έφορος Κλάδου Λυκοπούλων Κλήμης Τοσουνίδης Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Λυκοπούλων Μαρία Αντύπα Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Λυκοπούλων Χρήστος Καψάλης Έφορος Κλάδου Προσκόπων Βάσια Μπιρλιράκη (έως 17.4.2019) Έφορος Κλάδου Προσκόπων Κατερίνα Κοτσίνα (από 24.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Προσκόπων Ιορδάνης Στάντζας (έως 23.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Προσκόπων Παναγιώτης Βλάχος (από 24.7.2019) Έφορος Κλάδου Ανιχνευτών Μιχαήλ Κατωπόδης (έως 17.11.2019) Έφορος Κλάδου Ανιχνευτών Λένα Αποστόλου (από 19.11.2019) Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Ανιχνευτών Ιωάννης Παναγόπουλος (έως 9.4.2019) Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Ανιχνευτών Παναγιώτης Βασάλος (έως 17.11.2019) Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Ανιχνευτών Άδωνις Κυριαζής (από 19.11.2019) Έφορος Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Αλέξης Χριστοδουλάρας Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Μανώλης Τσαβδάρης Αναπληρωτής Έφορος Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Κωνσταντίνα Λυγίζου (έως 23.7.2019) Έφορος Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Χρήστος Κουγιουμτζόγλου (έως 23.7.2019) Έφορος Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γρηγόρης Ηλιόπουλος (από 24.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γρηγόρης Ηλιόπουλος (έως 23.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Φώτιος Σακαλής (έως 23.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γιώργος Μαυροειδής (από 24.7.2019) Έφορος Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Αριάδνη Κοτσικοπούλου (έως 23.7.2019) Έφορος Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Βαγγέλης Φραγκόπουλος (από 24.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Δήμητρα Λαδά Αναπληρωτής Έφορος Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Παναγιώτης Μπάμπουρας (από 24.1.2019)


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Έφορος Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Θοδωρής Μπένος - Πάλμερ Αν. Έφ. Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Ίππαρχος Στάβαρης (από 21.10.2019) Έφορος Κοινωνικής Συνεργασίας & Προσφοράς Κωνσταντίνα Λυγίζου (από 24.7.2019) Έφορος Διεθνών Σχέσεων Εμμανουήλ Απλαδενάκης (έως 25.4.2019) Έφορος Διεθνών Σχέσεων Νίκος Μάστορας Γκουλέμας (από 23.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Διεθνών Σχέσεων Αναστάσιος Τσιμπλάκης (έως 23.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Διεθνών Σχέσεων Αναστασία Χριστοδούλου (από 23.11.2019) Βοηθός Έφορος Διεθνών Σχέσεων Μιχαήλ Μίχαλος (έως 23.7.2019) Βοηθός Έφορος Διεθνών Σχέσεων Ιωσήφ Δακορώνιας - Μαρίνα (έως 23.7.2019) Βοηθός Έφορος Διεθνών Σχέσεων Ανδρέας Τζέκας (από 23.11.2019) Γραμματέας Εφορείας Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Ορφανάκος (έως 23.7.2019) Γραμματέας Εφορείας Διεθνών Σχέσεων Άννα Κανέτη (από 23.11.2019) Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνος Εφραιμίδης Αναπληρωτής Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κωνσταντίνος Νούσης (έως 23.1.2019) Έφορος Ανάπτυξης Δημήτριος Κούτσιας (έως 29.3.2019) Αναπληρωτής Έφορος Ανάπτυξης Αικατερίνη Κοτσίνα (έως 23.7.2019) Έφορος Οικονομικών & Περιουσίας Χαράλαμπος Κοροβός Αναπληρωτής Έφορος Οικονομικών & Περιουσίας Χαράλαμπος Αθηναίος (από 24.7.2019) Αναπληρωτής Έφορος Οικονομικών & Περιουσίας Γαβριήλ Χουρμουζιάδης (από 24.1.2019) Αναπληρωτής Έφορος Οικονομικών & Περιουσίας Ιωάννης Ιωσηφίδης Έφορος Πληροφορικής Γεώργιος Τσαμπάσης (έως 20.4.2019) Έφορος Πληροφορικής Σπύρος Πολυζώης (από 24.7.2019) Έφορος Προσκοπικών Κέντρων Βαλεντίνος Μαντζούτσος Έφορος Προγραμμάτων Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Κορδάς Αρχηγός Π.Κ. Περδικόβρυσης Παρνασσού Βαλεντίνος Μαντζούτσος Αρχηγός Π.Κ. «Άγιος Ανδρέας» Σπυρίδων Αξιώτης Υπαρχηγός Π.Κ. «Άγιος Ανδρέας» Ευστάθιος Πιπέρας (από 14.12.2019) Αρχηγός Π.Κ. «Πύργος Βασιλίσσης» Δημήτριος Σπυράκος Υπαρχηγός Π.Κ. «Πύργος Βασιλίσσης» Αθανάσιος Ζαχαρίας Υπαρχηγός Π.Κ. «Πύργος Βασιλίσσης» Άλκης Λασκαρίδης Αρχηγός ΔΝΝΚ «Δέλτα Φαλήρου» Χρήστος Θεοδωρόπουλος Υπαρχηγός ΔΝΝΚ «Δέλτα Φαλήρου» Στέφανος Γιαννακάκης

87


Συνέδρια & Βραβεύσεις ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ & ΕΚΘΕΣΕΙΣ • • • • • • • • • • •

34η Ναυτική έκθεση ΝΑΤΕΧ (15-17/2/2019): Συμμετοχή του Σ.Ε.Π. με παρουσία της Εφορείας Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Γ.Ε. Συνέδριο «Εταιρική Υπευθυνότητα στην Πράξη» (27/2/2019) : Ο Γενικός Έφορος πραγματοποίησε παρουσίαση αναφορικά με τις πρωτοβουλίες των Προσκόπων για τους SDGs. 2ο Συνέδριο Ναυτεμπορικής για την ΕΚΕ (29/5/2019) : Ο Γενικός Έφορος πραγματοποίησε παρουσίαση για τις καλές πρακτικές των Προσκόπων. 9ο Ετήσιο Συνέδριο της Capital για την ΕΚΕ (25/6/2019) : Το Σ.Ε.Π. συμμετείχε στην έκθεση Έργου Φορέων. Voluntary Action Festival : Παρουσίαση του Προγράμματος SCOUTS4SDGS. 1ο Εθελοντικό Φόρουμ της Περιφέρειας Αττικής (8/12/2019) : Συμμετοχή του Σ.Ε.Π. με ομιλία Συνέδριο εθελοντισμού «ethelon days» (5-7/12/2019) : Συμμετοχή του Σ.Ε.Π. με ομιλία Career Fair.4all 2019 : Επικοινωνιακή υποστήριξη στην εκδήλωση. Συνέδριο «Κλιματική Αλλαγή, Επιστήμη, Πολιτεία και Πολίτες» (20-21/1/2019) : Συμμετοχή του Σ.Ε.Π. με παρουσία της Εφορείας Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε. 1ο Convergences Greece Forum / Συγκλίσεις (1-2/4/2019) : Συμμετοχή του Σ.Ε.Π. 13η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα από τον ΙΟΑΣ (19/10/2019) : Συμμετοχή μελών του Σ.Ε.Π. σε όλη την Ελλάδα

ΒΡΑΒΕΙΑ / ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• • • •

88

Βραβείο ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στα Hellenic Responsible Business Awards για τη συνεργασία μας με τη Vodafone στο πρόγραμμα ανακύκλωσης Βράβευση στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού 2019 Skywalker Bράβευση στα Bravo Sustainability Awards Κορυφαία εθελοντική οργάνωση στην Έρευνα «ΘΑΛΗΣ ΙΙ: Χαρτογράφηση και αξιολόγηση Ελληνικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων».

2ο Συνέδριο Ναυτεμπορικής για την ΕΚΕ

Συνέδριο «Κλιματική Αλλαγή, Επιστήμη, Πολιτεία και Πολίτες»


9ο Ετήσιο Συνέδριο της Capital για την ΕΚΕ

34η Ναυτική έκθεση ΝΑΤΕΧ

1ο Convergences Greece Forum / Συγκλίσεις

Συνέδριο «Εταιρική Υπευθυνότητα στην Πράξη» 1ο Εθελοντικό Φόρουμ της Περιφέρειας Αττικής

Βραβείο ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στα Hellenic Responsible Business Awards

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

13η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα από τον ΙΟΑΣ

89


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

43η Τακτική Γενική Συνέλευση Στις 18 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα «Α. Λευκαδίτης» του Μεγάρου «Αντώνιος Μπενάκης», η 43η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Ιδρύματος Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, με τη συμμετοχή 225 μελών. Κατά τη διάρκεια της 43ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης: •

Εγκρίθηκε ο Απολογισμός Έργου του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2018

Εγκρίθηκε ο Οικονομικός Απολογισμός και Ισολογισμός 2018 μετά των εκθέσεων της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Οικονομικής Διαχείρισης και των Ορκωτών Ελεγκτών και απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του Σ.Ε.Π. για το έτος 2020

Πραγματοποιήθηκαν Εκλογές για την εκλογή τριών (3) τακτικών και δύο (2) αναπληρωματικών μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Οικονομικής Διαχείρισης για τετραετή θητεία.

Σε εφαρμογή του Οργανισμού Σ.Ε.Π. (ΠΔ 71/ΦΕΚ 115Α/12.05.2014) άρθρο 20, η 43η Τακτική Γενική Συνέλευση που συνήλθε το Σάββατο 18.5.2019 εξέλεξε με μυστική ψηφοφορία τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Οικονομικής Διαχείρισης για τετραετή θητεία, ήτοι μέχρι το 2023 ως εξής: 1. Χρονόπουλος Δημήτριος

103 ψήφοι

2. Θεοδοσίου Ζηνοβία

89 ψήφοι

3. Μακρυβέλιος Ευάγγελος

84 ψήφοι

Αναπληρωματικά Μέλη : 1. Θεολόγης Κωνσταντίνος

58 ψήφοι

2. Κουλπαλίδη Δερμάτη Ευαγγελία

56 ψήφοι

Ιστορικό αρχείο Το Ιστορικό Αρχείο του Σ.Ε.Π. έχει την ευθύνη της διάσωσης, τεκμηρίωσης και οργάνωσης του υλικού που σχετίζεται με την πορεία και τη δράση του Ελληνικού Προσκοπισμού. Μέσα από τη δραστηριότητά του, το Ιστορικό Αρχείο φιλοδοξεί να παρέχει ένα ανεξερεύνητο πεδίο έρευνας, αλλά και μία καλύτερη προβολή της ιστορίας του Ελληνικού Προσκοπισμού. Στην διαχείριση του Ιστορικού Αρχείου βρίσκεται σήμερα η πλειονότητα των εγγράφων που έχει εκδώσει η Γενική Εφορεία, αλλά και ποικίλο υλικό αρχείου από δραστηριότητες της Προσκοπικής Κίνησης. Επίσης, στη διαχείριση του Ιστορικού Αρχείου υπάγονται και τα αρχεία των Τοπικών Εφορειών που έχουν καταργηθεί. Το έργο και η λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου του Σ.Ε.Π. διαχειρίζεται Επιτροπή που συστήνεται με απόφαση του Δ.Σ./Σ.Ε.Π. Αρχείο Εγγράφων Ολοκληρωμένες Εργασίες • Μεταφορά περίπου 32.00 σελίδων εγγράφων στον NAS server για λόγους διασφάλισης του υλικού.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• Ταξινόμηση των ψηφιοποιημένων εγγράφων με χρήση κωδικού γραμμικού κώδικα (barcode) σε φακέλους και υποφακέλους βάσει χρονολογικής σειράς.

90

• Αναρτήθηκαν ψηφιακά αντίγραφα εγγράφων (ανακοινώσεις, εγκύκλιοι, κανονισμοί κλπ) στην εφαρμογή https://arxeio.sep.org.gr/, όπου ο καθένας μπορεί να τα αναγνώσει είτε μέσω αναζήτησης με χρήση λέξεων – κλειδιών, είτε μέσω του χρονολογικού φακέλου. Εργασίες σε εξέλιξη • Συνεχίζεται η διαλογή και ταξινόμηση υλικού εγγράφων διαφόρων πηγών, ώστε να ανευρεθούν τυχόν τεκμήρια που λείπουν από τα αναρτημένα αρχεία. • Αρχειακή ταξινόμηση και διαλογή προσκλήσεων, ευχετηρίων καρτών, εντύπων και προσκοπικών φυλλαδίων.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Συντελεστές : Νίκος Χατζόπουλος (Τεκμηρίωση Υλικού), Πέτρος Ξανθάκος (Ταξινόμηση και Ψηφιοποίηση Υλικού) Οπτικοακουστικό Αρχείο Εργασίες που ολοκληρώθηκαν

ΕΚ∆ΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΑΪ∆ΙΝΙΟΥ

• Μεταφέρθηκε το σύνολο του ψηφιοποιημένου φωτογραφικού και οπτικοακουστικού αρχείου σε εξωτερικό σκληρό δίσκο (nass server) για λόγους διασφάλισης του υλικού. • Αποθήκευση σε ειδικούς φακέλους – υποφακέλους συντήρησης (αδρανές αρχείο) του συνόλου του φωτογραφικού υλικού της περιόδου 1915 – 1950. • Μετατροπή του συνόλου των κασετών εικόνας και ήχου σε ψηφιακή μορφή. Εργασίες σε εξέλιξη • Μετατροπή σε ψηφιακή μορφή των μαγνητικών ταινιών (μπομπίνες) ήχου. • Ειδική αποθήκευση ως αδρανή αρχεία των φωτογραφιών περιόδου 1950 – 1970. • Ειδική αποθήκευση, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση του συνόλου των φωτογραφικών

∆ευτέρα 23 Σεπτεµβρίου 2019, ώρα 19.00 ΕΣΤΙΑ Νέας Σµύρνης (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Νέα Σµύρνη)

άλμπουμ. • Καταγραφή των ψηφιακών φωτογραφιών σε αρχείο. Συντελεστές : Μελέτης Ζαχαράκης (Τεκμηρίωση και Αρχειοθέτηση), Τάκης Σφακιανόπουλος (Ψηφιοποίηση Υλικού), Μαρία Μπαλάσκα Αρχείο Σημάτων - Ενθυμημάτων Εργασίες που ολοκληρώθηκαν • Ειδική ταξινόμηση και προβολή μέσω άλμπουμ των σημάτων του τελευταίου Τζάμπορη. Εργασίες σε εξέλιξη • Οργάνωση και προβολή ταξινομημένα των προσκοπικών και σημάτων Βιβλιοθήκη Εργασίες που ολοκληρώθηκαν : • Ψηφιοποίηση προσκοπικών περιοδικών «Ο Κρίκος των Βαθμοφόρων» και «Ο Πρόσκοπος» Εργασίες σε εξέλιξη • Δημιουργία διαδικτυακής εφαρμογής για την ανάρτησης του συνόλου των προσκοπικών περιοδικών σε ψηφιακές εκδόσεις. • Ταξινόμηση της βιβλιοθήκης και ανάρτησης των εγγραφών σε ψηφιακή εφαρμογή αναζήτησης. Συντελεστές : Κώστας Μαμουζέλος, Γιάννης Τρούμπης, Γιάννης Καστορίνης Επετειακές Εκδηλώσεις • 100 Χρόνια από την θυσία των Προσκόπων Αϊδινίου

• Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Νότιας Αττικής, το Ιστορικό Αρχείο του Σ.Ε.Π. πρόβαλε ιστορικό αφιέρωμα με φωτογραφίες από τον Προσκοπισμό στην Μικρά Ασία. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη από τις 19.6.2019 και ολοκληρώθηκε με εκδήλωση στον ίδιο χώρο στις 23.6.2019 με ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα και την εποχή. • Η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης στις 23.9.2019 με κεντρικό ομιλητή τον κ. Βλάση Αγτζίδη, δρ Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση ακούστηκαν προσωπικές μαρτυρίες απογόνων των θυμάτων ή διασωθέντων. Επίσης, προβλήθηκε βίντεο με παρέμβαση του Τάσου Μπουλμέτη, σκηνοθέτη της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα», στην οποία αναφέρεται στο πώς ενέταξε το θέμα της θυσίας των Προσκόπων του Αϊδινίου στην ταινία.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• Δημιουργήθηκε επετειακή σύνθεση (λογότυπο) το οποίο συνόδευσε έντυπα, ειδικές εκδόσεις και διαδικτυακά αφιερώματα.

91


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Νέες Εκδόσεις

Ο Αλέξανδρος Πετρίδης, γυμναστής του Συλλόγου «Ηρακλής», γνώρισε τον προσκοπισμό σε μια επίσκεψη του στην Αθήνα το 1912 και προετοίμασε τη δημιουργία των προσκοπικών ομάδων στην πόλη, ενώ αποτελούσε ακόμη τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το εγχείρημα προγραμματίστηκε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 1912-1913, αλλά ο νικηφόρος πόλεμος και η απελευθέρωση της πόλης το καθυστέρησε για δύο χρόνια.

Με τη χρηματοδότηση φίλων του Ιστορικού Αρχείου πραγματοποιήθηκαν οι εξής νέες εκδόσεις :

Οι πρώτες προσκοπικές ομάδες ξεκίνησαν το 1914, στα σχολεία «Νούκα» και «Κωνσταντινίδη» και ο προσκοπισμός γνώρισε αμέσως αλματώδη εξάπλωση. Μέσα σε λίγα χρόνια αγκάλιασε όλα τα παιδιά της πόλης, από κάθε κοινωνικό στρώμα και ανεξάρτητα των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Οι μικροί πρόσκοποι της εποχής, έγραψαν σελίδες ηρωισμού, αυτοθυσίας και προσφοράς στην πόλη και στους συνανθρώπους τους.

Χρήστου Σταθόπουλου, «Κωνσταντίνος Μελάς, Ένας άδολος πατριώτης, ένας φανατικός δημοκράτης, ένας σπουδαίος πρόσκοπος». Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης το 1917, η προσφορά των προσκόπων στα συμμαχικά στρατόπεδα, το αγκάλιασμα των προσφύγων που έφθασαν από τη Ανατολική Θράκη, την Τουρκία και τον Πόντο, αλλά και η ενεργός συμμετοχή τους σε κάθε δραστηριότητα της πόλης, είναι μερικές από τις σελίδες που ανέδειξαν την κοινωνική και Εθνική δράση τους.

Στα πρώτα 25 χρόνια της «Ιστορίας του Προσκοπισμού» στην πόλη της Θεσσαλονίκης που περιγράφει το βιβλίο, σημαντική είναι επίσης η προσφορά τους στο περιβάλλον με την δενδροφύτευση και την υιοθεσία του Δάσους του «Σέιχ Σού», η συμμετοχή στην καταπολέμηση του Δάγκειου Πυρετού, η στήριξη των προσφυγικών συνοικισμών, και η υιοθέτηση κάθε δράσης για τα ιδρύματα περίθαλψης του άπορου και ορφανού παιδιού.

Για το βιβλίο πραγματοποιήθηκε παρουσίαση στην Αθήνα, στην Αίθουσα «Αθ. Λευκαδίτης» του Προσκοπικού Μεγάρου Α. Μπενάκης στις 15.4.2019. Η κατασκήνωση στον Χορτιάτη και η πλούσια προσκοπική δραστηριότητα αναδεικνύονται μέσα από τις σελίδες και παρουσιάζουν μια παράλληλη διαδρομή με εκείνη της πόλης, μιας κοιτίδας πολύπολιτισμικής, πολύ-θρησκευτικής και δημιουργικής στην διάρκεια του μεσοπολέμου.

Χρήστου Σταθόπουλου, «Η Ιστορία του προσκοπισμού στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο 1914-1939». Η Μεταξική δικτατορία του 1936 που θα στηρίξει τη δημιουργία της Εθνικής Οργάνωσης Νέων (Ε.Ο.Ν.) και θα προχωρήσει με αναγκαστικό Νόμο το 1939 στη διάλυση - ενσωμάτωση του προσκοπισμού σε αυτήν, αποτελεί ένα οδυνηρό επίλογο στην πρώτη 25ετή περίοδο του προσκοπισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Για το βιβλίο πραγματοποιήθηκε παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στις 27.11.2019 και στην Αθήνα, στην Αίθουσα «Αθ. Λευκαδίτης» του Προσκοπικού Μεγάρου Α. Μπενάκης στις 11.12.2019. Ντοκυμαντέρ Συνεχίζεται η παραγωγή του ντοκιμαντέρ σχετικά με τη δράση των Προσκόπων κατά την περίοδο της Κατοχής. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μαγνητοσκόπηση των συνεντεύξεων με τους πληροφορητές της περιόδου.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Συνεχίστηκε η επεξεργασία του υλικού των συνεντεύξεων σε μοντάζ.

92

Χρήστος Z. Σταθόπουλος Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1914-1939

• Ανάρτηση υλικού αρχείου και επετειακών άρθρων στις «Σελίδες Προσκοπικής Ιστορίας» (Facebook) και στην εφημερίδα «Ανατολή».

Χρήστος Ζαχ. Σταθό

Η Ιστορία του προσκοπισμού στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο 1914 - 1939

Γεννήθηκε στην Α πανεπιστήμιο Πειρα Είναι Διδάκτωρ Πανεπιστημίου του εργάστηκε στην επικ σε Μαζικά Μέσα Επι

Έχει ασχοληθεί ενε την εκπαίδευση τω αναδείχθηκε για π Διοικητικών Συμβο στο διάστημα 2006 ασχολείται συστημα ανάδειξη του Ιστορ Ελλήνων Προσκόπω

Έχει δημιουργήσει «Φωτοιστορία» 2 απεικόνιση της δ Προσκοπισμού από την επετειακή έκδο Προσκοπισμός» 20 «Ιστορίας του Ελλη Ησαΐα Ησαΐα 2010 «Κωνσταντίνος Μελ ένας φανατικός δη πρόσκοπος» το 2019

Αθήνα 2019


93

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019


Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου Τετάρτη, 18 Ιουνίου 1919. Αϊδίνι, Μικρά Ασία. Ενάμιση μήνα μετά την προέλαση του Ελληνικού Στρατού στη γη της Ιωνίας, οι κίνδυνοι του πολέμου για τον ελληνικό πληθυσμό δεν έχουν εκλείψει καθώς οι Τσέτες ανασυντάσσονται και με κάθε ευκαιρία επιτίθενται άγρια στα χωριά και τις πόλεις της ελεγχόμενης από τον Ελληνικό Στρατό ζώνης. Στο Αϊδίνι έχουν προηγηθεί τρεις ημέρες σκληρών μαχών, ανάμεσα στη μικρή ελληνική φρουρά της πόλης και τους πολυάριθμους επιτιθέμενους Τσέτες. Αυτές τις τρεις ημέρες, οι Πρόσκοποι των τριών Προσκοπικών Ομάδων της πόλης, υπό την καθοδήγηση του Τοπικού Εφόρου Νικόλαου Αυγερίδη, προστρέχουν σε βοήθεια των αμυνόμενων στρατιωτών και του άμαχου πληθυσμού, προσπαθώντας να ανακουφίσουν τους κατοίκους από τα δεινά του πολέμου. Πολλοί από αυτούς περήφανα και ηρωικά χάνουν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης, αθώα θύματα του μένους των Τσετών...

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Μόλις την προηγούμενη ημέρα, στις 17 Ιουνίου, η μικρή ελληνική φρουρά έχει εγκαταλείψει την πόλη, αδυνατώντας πλέον να αποκρούσει τις επιθέσεις των Τσετών, η οποία μένει ανυπεράσπιστη και οι Έλληνες κάτοικοί της αβοήθητοι. Αυτό που επεφύλασσε η μοίρα τις ημέρες που ακολούθησαν για τους Έλληνες που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν δεν μπορεί να το συλλάβει ανθρώπινος νους... Από τους 8.000 Έλληνες

94

κατοίκους της πόλης περισσότεροι από τους μισούς βρήκαν τραγικό θάνατο αφού πρώτα υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και στην Ιστορία προστέθηκε το μελανό κεφάλαιο της “Σφαγής του Αϊδινίου”... Το ίδιο βράδυ της φυγής των Ελλήνων στρατιωτών, 31 Πρόσκοποι, μεταξύ των οποίων ο Τοπικός Έφορος Νικόλαος Αυγερίδης, συλλαμβάνονται από τους Τσέτες και φυλακίζονται. Το επόμενο πρωί, 18 Ιουνίου, οδηγούνται από τους Τσέτες στις όχθες του Εύδονα ποταμού, που έμελλε να γίνει ο τόπος του μαρτυρίου τους. Από τους Προσκόπους ζητείται να απαρνηθούν την πίστη και τις αρχές τους, προκειμένου να τους χαριστεί η ζωή. Με πρώτο τον Αρχηγό τους, Νικόλαο Αυγερίδη, χωρίς ίχνος δειλίας όλοι αρνούνται, τηρώντας την Υπόσχεση που έχουν δώσει, μένοντας μέχρι την ύστατη ώρα πιστοί στο καθήκον προς τον εαυτό τους και την Πατρίδα. Τα νερά του ποταμού Εύδονα βάφονται κόκκινα από το αίμα τους, μα ταυτόχρονα μεταφέρουν το άγγελμα του μαρτυρικού θανάτου τους σε όλη την οικουμένη. Ο Ιδρυτής μας Baden Powell μνημονεύει: «Η θυσία των Ελλήνων Προσκόπων του Αϊδινίου αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στον Προσκοπισμό όλου του κόσμου. Οι ηρωικοί Πρόσκοποι επισφράγισαν με το αίμα τους τα ιδανικά της αγάπης των για την πατρίδα και για την ελευθερία». Το 2019 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την υπέρτατη θυσία των


Προσκόπων του Αϊδινίου. Ως ελάχιστο φόρο τιμής, οι Έλληνες Πρόσκοποι σε όλη την Ελλάδα αφιέρωσαν πολλές εκδηλώσεις στη μνήμη των Αδελφών μας από το Αϊδίνι αλλά και τα Σώκια και την Κάτω Παναγιά. Μεταξύ αυτών, δημιουργήθηκε επετειακή σύνθεση (λογότυπο) το οποίο συνόδευσε έντυπα, ειδικές εκδόσεις και διαδικτυακά αφιερώματα και δημοσιεύθηκαν αφιερώματα, υλικό αρχείου και επετειακά άρθρα στις «Σελίδες Προσκοπικής Ιστορίας» (Facebook) και στην εφημερίδα «Ανατολή». Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Νότιας Αττικής, το Ιστορικό Αρχείο του Σ.Ε.Π. πρόβαλε ιστορικό αφιέρωμα με φωτογραφίες από τον Προσκοπισμό στη Μικρά Ασία. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη από τις 19.6.2019 και ολοκληρώθηκε με εκδήλωση στον ίδιο χώρο στις 23.6.2019 με ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα και την εποχή.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Στις 23.9.2019 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση του Σ.Ε.Π. για τα 100 χρόνια από τη θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου στην ΕΣΤΙΑ της Νέας Σμύρνης, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Βλάση Αγτζίδη, δρ Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση ακούστηκαν προσωπικές μαρτυρίες απογόνων των θυμάτων ή διασωθέντων. Επίσης, προβλήθηκε βίντεο με παρέμβαση του Τάσου Μπουλμέτη, σκηνοθέτη της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα», στην οποία αναφέρεται στο πώς ενέταξε το θέμα της θυσίας των Προσκόπων του Αϊδινίου στην ταινία.

95


Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Κινητών Τηλεφώνων

Τ

ο 2019 συμπληρώθηκαν 11 χρόνια συνεργασίας με την Vodafone στο πρόγραμμα “Ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από μία διαδικασία ανακύκλωσης συσκευών και αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό την αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένα. Από το 2008 μέχρι σήμερα οι Έλληνες Πρόσκοποι έχουν ανακυκλώσει περισσότερες από 57.000 συσκευές κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ μέσω του προγράμματος ανακύκλωσης, αριθμός ρεκόρ για αντίστοιχα προγράμματα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Αξίζει αν σημειωθεί ότι η δεκαετής συνεργασία Προσκόπων και Vodafone στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Κινητών Τηλεφώνων και Αξεσουάρ, βραβεύτηκε το 2019 με το bronze βραβείο για την Συνεργασία Επιχείρησης – ΜΚΟ στην Κατηγορία: ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στον θεσμό των Hellenic Responsible Business Awards.

96


ΣΎΣΤΗΜΑ

Κινητά

Αξεσουάρ

Σύνολο

1 4ο Α/Π ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

275

1477

1752

2 2ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

317

687

1004

3 3ο Ν/Π ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

220

675

895

4 2ο ΣΠ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

198

510

708

5 4ο Α/Π ΚΟΖΑΝΗΣ

131

493

624

6 1ο Ν/Π ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

106

444

550

7 1ο Α/Π ΛΑΜΙΑΣ

240

262

502

8 2ο Ν/Π ΧΑΝΙΩΝ

58

367

425

9 1o Ν/Π ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

121

283

404

10 3ο ΣΠ ΒΕΡΟΙΑΣ

188

205

393

11 1ο ΣΠ ΧΙΟΥ

114

271

385

12 1ο ΣΠ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

170

190

360

13 10ο ΣΠ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

100

225

325

14 5ο ΣΠ ΒΕΡΟΙΑΣ

184

131

315

15 1ο ΣΠ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

108

189

297

16 1ο ΣΠ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ

30

250

280

17 1ο ΣΠ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

81

183

264

18 1ο ΣΠ ΚΑΒΑΛΑΣ

84

174

258

19 1ο ΣΠ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

35

217

252

20 1ο ΣΠ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

63

187

250

21 1ο ΣΠ ΑΡΤΑΣ

38

193

231

22 1o Ν/Π ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

91

112

203

23 4ο Ν/Π ΚΑΒΑΛΑΣ

37

149

186

24 3ο Α/Π ΛΑΡΙΣΑΣ

39

147

186

25 24ο Α/Π ΚΟΛΩΝΟΥ

12

170

182

26 6ο Ν/Π ΡΙΟΥ

80

95

175

27 4ο ΣΠ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

50

120

170

28 1ο ΣΠ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

46

79

125

29 2ο Ν/Π ΧΙΟΥ

21

93

114

30 1ο ΣΠ ΚΙΛΚΙΣ

20

30

50

31 3ο Ν/Π ΔΑΦΝΗΣ

10

35

45

10

35

45

Σύνολο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Α/Α

97


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου Κεντρική Επιτροπή Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος Δημήτριος Μαναράκης (Πρόεδρος) Μεταξούλα Φιλιππάτου Ιωάννης Ανδριόπουλος Παναγιώτης Μαυροειδάκος Νικόλαος Αγαλόπουλος Κωνσταντίνος Γκαβέρας Ανδρέας Κροκίδης Τριαντάφυλλος Μεταξάς Νικόλαος Καραΐσκος (Εντεταλμένο Μέλος Δ.Σ./Σ.Ε.Π.) Στις 24.11.2019 διεξήχθη στην Αθήνα το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παλαιών Προσκόπων και σύμφωνα με τον Κανονισμό Παλαιών Προσκόπων, έγιναν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των τακτικών και αναπληρωματικών αιρετών μελών της Κεντρικής Επιτροπής Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος (Κ.Ε.Π.Π.Ε.) για θητεία τεσσάρων ετών, από 1.1.2020 έως τις 31.12.2023. Ως τακτικά μέλη της Κ.Ε.Π.Π.Ε. αναδείχθηκαν κατά τη σειρά εκλογής τους οι κ.κ.: 1. Λευκοθέα Φωτίου (Ε.Π.Π. Π.Ε. Μαγνησίας) 2. Κωνσταντίνος Τζίφας (Ε.Π.Π. Ζωγράφου) 3. Τριαντάφυλλος Μεταξάς (Ε.Π.Π. 8ου Π Τούμπας) 4. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος (Ε.Π.Π. Ηλείας) 5. Δημήτριος Μαναράκης (Ε.Π.Π. Άργους) 6. Κωνσταντίνος Νάστος (Ε.Π.Π. Λάρισας) 7. Ιωάννης Διονυσιώτης (Ε.Π.Π. Κηφισιάς) Ως αναπληρωματικά μέλη της Κ.Ε.Π.Π.Ε. αναδείχθηκαν κατά τη σειρά εκλογής τους οι κ.κ.: 1. Ιωσήφ Κουρνιδάκης (Ε.Π.Π. Χανίων) 2. Παναγιώτης Κανελλόπουλος (Ε.Π.Π. 2ου Σ.Π. Βύρωνα) 3. Ιωάννης Διακονάς (Ε.Π.Π. Περάματος) Περαιτέρω, σύμφωνα με τον Κανονισμό Παλαιών Προσκόπων, το Διοικητικό Συμβούλιο όρισε με απόφασή του ως τακτικά μέλη της Κ.Ε.Π.Π.Ε. τους: - κ. Παντελή Προμπονά, Αναπληρωτή Γενικό Έφορο Σ.Ε.Π. και - κ. Κωνσταντίνο Γκαβέρα, μέλος της Ε.Π.Π. Ν. Φαλήρου.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Επιτροπή Προσκοπικού Πρατηρίου Αικατερίνη Αγγελίδου Γαληνός Λαουτάρης Αριστείδης Μαρατσίνος Μάριος Νάκας Κλήμης Τοσουνίδης Κωνσταντίνος Χριστοφοράτος (ως αναπληρωματικό μέλος)

98

Επιτροπή Μελέτης Προτάσεων Απονομής Τιμητικών Διακρίσεων Κωνσταντίνος Μαμουζέλος (Πρόεδρος) Ιωάννης Μιχάλης Γεώργιος Πουρνάρης Μιχαήλ Σιδερίδης (Γραμματέας) Αλέξανδρος Χαρίτος Κωνσταντίνος Πατινιωτάκης, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ./Σ.Ε.Π. Χριστόφορος Μητρομάρας, Γενικός Έφορος Σ.Ε.Π.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Επιτροπή Ακινήτου Περιουσίας Νικόλαος Μάστορας Γκουλέμας - Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας Δ.Σ./Σ.Ε.Π. (ex officio συμμετέχων και προεδρεύων) ως 23.7.2019 Χαράλαμπος Κοροβός - Έφορος Οικονομικών & Περιουσίας Γ.Ε. (ex officio συμμετέχων) Εμμανουήλ Τσαγκαράκης – Επιμελητής Ακίνητης Περιουσίας (ex officio συμμετέχων) Σάββας Ιωακειμίδης (Αρχιτέκτων Μηχανικός) Ιωάννης Ρουκάς (Σύμβουλος Επιχειρήσεων) Επιτροπή Global Support Assessment Tool (G.S.A.T.) Γεώργιος Χουρδάκης Χρήστος Χατζηδιαμαντής Άγγελος Καραμάνης Αθανάσιος Ευσταθίου Ισίδωρος Κανέτης, Πρόεδρος Δ.Σ./Σ.Ε.Π. Χριστόφορος Μητρομάρας, Γενικός Έφορος Σ.Ε.Π. Επιτροπή Ιστορικού Αρχείου Σ.Ε.Π. Χρήστος Σταθόπουλος (Πρόεδρος) Μιχαήλ Σιδερίδης Μάρα Βερύκοκου Κωνσταντίνος Μαμουζέλος Νικόλαος Χαραλαμπόπουλος Κωνσταντίνος Μερδενισιάνος Μελέτης Ζαχαράκης Μαρία Μπαλάσκα Επιτροπή Ανάδειξης Προσκοπικής Ιστορίας Γιούλα Κουτσοπανάγου, Δρ. της διεθνούς Ιστορίας του London School of economics & political Science Χρήστος Σταθόπουλος, Δρ. Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Αθανάσιος Τσουκαλάς, Δρ. Αρχειονομίας Πανεπιστήμιο Ιονίου Απόστολος Ατσιάς, Δρ. Παιδαγωγικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Νικόλαος Χατζόπουλος, Υπ. Δρ. Πολιτικής Ιστορίας Πάντειο Πανεπιστήμιο Παντελής Προμπονάς, Υπ. Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Γεώργιος Χουρδάκης Κώστας Τσολακίδης Παναγιώτης Κατρούγκαλος Χρήστος Παπαγεωργίου Ανδρέας Πετρόπουλος Χρήστος Χατζηδιαμαντής

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Κύκλου Αρωγών Μελών (ΠΑ.Κ.Α.Μ.) Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος (Πρόεδρος) Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος Παναγιώτης Κατρούγκαλος Γεώργιος Κοντορούσης Κωνσταντίνος Παπαζαχαρίου Ευστράτιος Ξανθόπουλος Αντώνιος Νίνος

99


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Επιτροπή Προστασίας και Ασφάλειας μελών Σ.Ε.Π. Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου - MSc UK και Ph.D. PhD Human Resources Development USA, Licensed NLP Trainer Βασίλης Κασιμάτης - Εκπαιδευτικός, με μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή και στην εργασία με νέους και παιδιά Παναγιώτης Σιαπέρας - Εργοθεραπευτής και Ψυχολόγος με ειδίκευση στις αναπτυξιακές διαταραχές. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge με πολυετή διδακτική και κλινική εμπειρία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα Άγγελος Καραμάνης - Γραμματέας & Σύνδεσμος με τη Γενική Εφορεία Επιτροπή αποπεράτωσης Κτηρίου οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού Πάτρας Ισμήνη Κρεμμύδα, Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου Θεοφάνης Μαραγκάκος, Αν. Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου Χαράλαμπος Μαρινόπουλος, Μέλος Ε.Π.Π. 3ου Πατρών - Τοπογράφος Μηχανικός Γεώργιος Γιαννούλης Έφ. Παλαιών Προσκόπων Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου Ιωάννης Γεωργουλάς, Έφ. Οικονομικών και Περιουσίας Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου Πανταζής Πανταζής, επιχειρηματίας Επιτροπή Ανασυγκρότησης Π.Κ. Πυργακίου Αιγίου «Παύλος Βασιλειάδης» Νικόλαος Καραΐσκος, Μέλος Δ.Σ./Σ.Ε.Π. Ισμήνη Κρεμμύδα, Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, Βιομήχανος Γιώργος Αγγελόπουλος, Οικονομολόγος Νικόλαος Καραμάνης, μέλος Ε.Π.Π. Αιγιαλείας Δημήτρης Χατζησοφιανός, Πολιτικός Μηχανικός Δημήτρης Πυργάκης, Γεωλόγος Περιβαλλοντολόγος Περικλής Πορτοκάλης, μέλος ΕΠΠ Αιγιαλείας Παναγιώτης Καλαμιώτης, Πολιτικός Μηχανικός Δημήτρης Γιοβάς, Πολιτικός Μηχανικός Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Αρχηγός 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Αιγίου

100

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Επιτροπής Οργάνωσης εκδηλώσεων εορτασμού 110 χρόνων Σ.Ε.Π. Ισίδωρος Κανέτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Χριστόφορος Μητρομάρας, Γενικός Έφορος Σ.Ε.Π. Ηλίας Λουλούδας, Οικονομικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Εφραιμίδης, Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Δέσποινα Παπαθεοδούλου, Σύμβουλος Δ.Σ. και Αθανάσιος Ευσταθίου, Μόνιμος Βοηθός Γενικός Έφορος Επιτροπή Νομικής Υποστήριξης Δημήτριος Βαντσίδης Γιώργος Γιαννούλης Κωνσταντίνος Γκαβέρας Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνος Σπανορήγας Αντώνης Σταθάκης Δημήτρης Τόλιος Εμμανουήλ Τσαγκαράκης (Επιμελητής Ακίνητης Περιουσίας και Νομικής Υπηρεσίας)


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ένωση Ορθοδόξων Χριστιανών Προσκόπων «ΔΕΣΜΟΣ» Η Παγκόσμια Ένωση Ορθοδόξων Χριστιανών Προσκόπων ΔΕΣΜΟΣ ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό να βοηθήσει τους Ορθοδόξους Χριστιανούς Προσκόπους να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του Καθήκοντος προς το Θεό ως θεμελιώδη αρχή της Προσκοπικής κίνησης. Εδώ και 22 χρόνια η Ένωση με τις πολύπλευρες δραστηριότητες της προβάλει την Ορθοδοξία και ενισχύει τον Προσκοπισμό όπου και όπως μπορεί. Συμμετοχή στο ετήσιο Δ.Σ. του ΔΕΣΜΟΥ Το ετήσιο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΜΟΥ πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 11 με 13 Απριλίου 2019 στο Ερεβάν της Αρμενίας. Η Προσκοπική Οργάνωση της Αρμενίας ανέλαβε τη διοργάνωση και τη φιλοξενία του Συμβουλίου.

Εκπροσώπηση του Δεσμού στο 3 Networks Meeting Στις 29 και 30 Ιουνίου 2019, ο κ. Άγγελος Καραμάνης εκπροσώπησε το ΔΕΣΜΟ στο “3 Networks Meeting”. Τη συνάντηση οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Προσκοπική Περιοχή (ESR) στο Gilwell Park, το οποίο γιόρταζε τα 100 χρόνια από την 1η εκπαίδευση Διακριτικού Δάσους, που έγινε εκεί το 1919. Παρουσία του Δεσμού στο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree Tο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree πραγματοποιήθηκε από 22-7 ως 2-8 2019, στη Β. Αμερική - West Virginia, συνδιοργάνωση τριών προσκοπικών οργανώσεων των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού. Η Παγκόσμια Ένωση Ορθοδόξων Χριστιανών Προσκόπων - ΔΕΣΜΟΣ ήταν παρούσα στο Jamboree στην ενότητα Faith and Belief zone όπως και άλλες αντίστοιχες προσκοπικές θρησκευτικές οργανώσεις. Ως Δεσμός συμμετείχαμε μαζί με τις άλλες θρησκευτικές οργανώσεις στο Interfaith Presentation ως μέρος του Unity Show στις 26-7, στη κεντρική αρένα, με ανάγνωσμα του Αγίου Βασιλείου ενώ ταυτόχρονα στις γιγαντοοθόνες φαινόταν Αγιογραφία του Μεγάλου Βασιλείου, Ορθόδοξη Εκκλησία και πορτραίτο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Κατά τη διάρκεια των δέκα ημερών, το χώρο μας επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην Γ.Γ. WOSM Luc Panissod και Scott Teare, μέλη της Παγκόσμιας Προσκοπικής Επιτροπής (World Scout Committee), μέλη του Παγκόσμιου Προσκοπικού γραφείου (World Scout Office και Regional Offices), εκπροσώπων του διακυβερνητικού οργανισμού για το διάλογο KAICIID, δύο ορθόδοξοι Ιερείς από την τοπική εκκλησία. Έγιναν επίσης μια σειρά επισήμων και άτυπων επαφών και συναντήσεων για θέματα που αφορούν το διαθρησκευτικό διάλογο στον Προσκοπισμό (WSIF και ESIF), το νέο πρόγραμμα WOSM για το διάλογο, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την ειρήνη, τους SDG’s του ΟΗΕ. Η υποστήριξη που έλαβε ο ΔΕΣΜΟΣ από το ΣΕΠ, το ΣΠΚ, την Ορθόδοξη Προσκοπική Οργάνωση του Λιβάνου, από το Αρχηγείο και τα μέλη της αποστολής του ΣΕΠ, την EOCS (Eastern Orthodox Committee on Scouting) στο BSA, καθώς και από αρκετούς ιδιώτες, ήταν καθοριστική για τη λειτουργία του αλλά και τη σωστή παρουσία του στο Jamboree. Το 25ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree, θα πραγματοποιηθεί στη Saemangeum Ν. Κορέα από 1- 12 Αυγουστου 2023.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Στο περίπτερο υπήρχε υλικό σχετικά με το ΔΕΣΜΟ και τις δραστηριότητές του. Αυτοκόλλητα με το σήμα του ΔΕΣΜΟΥ για το Jamboree, φυλλάδια του ΔΕΣΜΟΥ και EOCS, διάφορα σήματα εικόνες κ.ά.

101


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Ο ΔΕΣΜΟΣ το Καλοκαίρι του 2019 διοργάνωσε μέσω του Σώματος Προσκόπων Κύπρου την 2η Διεθνή Κατασκήνωση του με συμμετοχή από τις χώρες μέλη από 18 ως 24 Αυγούστου. Η κατασκήνωση πραγματοποιήθηκε στα Πλατάνια, χώρο του ΣΠΚ στο όρος Τρόοδος. Το πρόγραμμα έφερε κοντά παιδιά από χώρες μέλη του ΔΕ, ΜΟΥ περιελάμβανε πλούσιες δραστηριότητες και επισκέψεις. Στην Κατασκήνωση συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα. Το ΣΠΚ κάλυψε μέρος των εξόδων αλλά και το πρόγραμμα και τα διοικητικά θέματα με τους Βαθμοφόρους του. Ο ΔΕΣΜΟΣ είχε παρουσία με εκπροσώπους του στο Ευρωπαϊκό Προσκοπικό Συνέδριο, στο Συνέδριο της Αραβικής Προσκοπικής Περιοχής και στο Ευρασιατικό Προσκοπικό Συνέδριο μέσα στο 2019.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Την 1η Δεκεμβρίου 2019, ο Αντιπρόεδρος του ΔΕΣΜΟΥ, αείμνηστος NAAMAN SAHADA έχασε τη μάχη με τη ζωή ύστερα από χρόνια ασθένεια. Ο

102

Naaman είχε διατελέσει για πολλές θητείες μέλος του ΔΣ του ΔΕΣΜΟΥ και στήριζε διαχρονικά τις δραστηριότητες του. Στη μνήμη του διατέθηκε από Έλληνες φίλους του ΔΕΣΜΟΥ ένα ποσό για τις κατασκηνώσεις των Ορθοδόξων Προσκόπων στην Ουγκάντα. Ο ΔΕΣΜΟΣ κατέχει συμβουλευτική θέση προς την WOSM, η οποία ανανεώνεται ανά τριετία. Το έργο του ΔΕΣΜΟΥ το υποστηρίζει και το προβάλλει αποφασιστικά το ΣΕΠ με κάθε μέσο (υλικά και ηθικά) μέσα από τις περιοδικές του εκδόσεις τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του και με την αρωγή πάντοτε του προσωπικού του και στελεχών της διοίκησης.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ

Κεντρική Επιτροπή Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος (Κ.Ε.Π.Π.Ε.) Δράσεις • 2η Συνάντηση Μουσικών Συνόλων και Χορωδιών Παλαιών Προσκόπων στο Προσκοπικό Κέντρο ΠΥ.ΒΑ, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 με συμμετοχή των Ε.Π.Π. Αιγάλεω, Ζωγράφου και Λέσβου στην Αττική, σε συνδυασμό με την Καλή Πράξη Κ.Ε.Π.Π.Ε. Ακολούθησε γεύμα φιλίας και γνωριμίας μεταξύ των συμμετεχόντων μελών των χορωδιών και της Κ.Ε.Π.Π.Ε. στο χώρο του Π.Κ. • Καλή Πράξη Πάσχα: σε συνεργασία με τις Ενώσεις 17ου Συστήματος Προσκόπων Ακροπόλεως, Ζωγράφου, Π.Ε. Αλεξανδρείας & Καΐρου, καθώς και του Π.Κ. ΠΥ.ΒΑ συγκεντρώσαμε στη 2η Συνάντηση Μουσικών Συνόλων και Χορωδιών Παλαιών Προσκόπων, και προσφέραμε, φάρμακα και τρόφιμα στην ΕΣΤΙΑ, Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση στο Ψυχικό. • Πανελλήνιο Τζαμπορέτο Παλαιών Προσκόπων, Π.Κ. Περδικόβρυσης Παρνασσού, 22-23 Ιουνίου 2019, με τη συμμετοχή 62 Παλαιών Προσκόπων • 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παλαιών Προσκόπων, 24/11/2019, Αθήνα, με τη συμμετοχή 142 Παλαιών Προσκόπων Ομάδες Εργασίας • Για τις Περιφερειακές Συναντήσεις Ε.Π.Π. Κρήτης, Βόλου, Βορείου Ελλάδος, Φεβρουάριος – Μάιος 2019, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Μαναράκη, Μεταξούλα Φιλιππάτου, Τριαντάφυλλο Μεταξά • Για την 2η Συνάντηση Μουσικών Συνόλων και Χορωδιών Παλαιών Προσκόπων, Μάρτιος – Μάιος 2019, αποτελούμενη από τους Νίκο Αγαλόπουλο, Παναγιώτη Μαυροειδάκο, Μεταξούλα Φιλιππάτου, Δημήτρη Σπυράκο (Αρχηγό Προσκοπικού Κέντρου ΠΥ.ΒΑ), Τάκη Σφακιανόπουλο και Κώστα Μανουσάκη • Για το Πανελλήνιο Τζαμπορέτο Παλαιών Προσκόπων, Ιανουάριος – Ιούνιος 2019, αποτελούμενη από τους Νίκο Αγαλόπουλο, Γιάννη Ανδριόπουλο, Δημήτρη Μαναράκη, Παναγιώτη Μαυροειδάκο και Μεταξούλα Φιλιππάτου

Βιωματική Εκπαίδευση Το πρόγραμμα «Βιωματική Εκπαίδευση από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων» υλοποιείται στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επί δώδεκα (12) και πλέον χρόνια, με σκοπό την εκπαίδευση στην πράξη, την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των μαθητών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου σε θέματα που αφορούν την Κοινωνία, την Υγεία, το Περιβάλλον, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, μέσα από σύγχρονες μεθόδους. Η «Βιωματική Εκπαίδευση από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων» παρέχεται με την έγκριση και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Το 2019 πραγματοποιήθηκαν περίπου δέκα τέσσερα (14) προγράμματα σε δημόσια και ιδιωτικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Αττικής, είτε στο χώρο τους, είτε στα Προσκοπικά μας Κέντρα (Π.Κ. ΠΥΒΑ και Π.Κ. Άγιος Ανδρέας) υπό την ευθύνη της κ. Δέσποινας Χασιλίδη, Υπεύθυνης Βιωματικής Εκπαίδευσης από το Σ.Ε.Π., τα οποία και παρακολούθησαν περίπου διακόσια πενήντα (250) μαθητές και μαθήτριες.

103


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Περιφερειακοί Έφοροι ΑΘΗΝΩΝ Σταύρος Δημητρόπουλος ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δημήτριος Χαζάπης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Νεκταρία Χανιωτάκη ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Σωτήρης Στόικος ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ιωάννης Παπαγεωργάκης ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Δημήτριος Κάβουρας ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Βασιλική Κολιού ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Παναγιώτης Γκουβάς ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ξενοφών Σπιταδάκης ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Αθανάσιος Καρακούλας ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ισμήνη Κρεμμύδα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Κυριάκος Μητρόπουλος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Παναγιώτης Μανασσής ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Νικόλαος Κόρκας ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ματθαίος Πιστοφίδης ΚΕΡΚΥΡΑΣ Ιωάννης Δρης (έως 4.12.2019) Κωνσταντίνος Καραμπάτσος (από 5.12.2019) ΚΥΚΛΑΔΩΝ Νεκτάριος Αλυφαντής ΛΕΣΒΟΥ Στρατής Μπαλάσκας ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Κωνσταντίνος Μαγαλιός ΝΟΤΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ιωάννης Δημητριάδης ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Μιχαήλ Κωστάκος (έως 2.5.2019) Δημήτριος Δεουδές (από 3.5.2019) ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ Δημήτριος Καψούλης ΧΙΟΥ Ξενοφών Σταμπέλος


Περιφερειακές Εφορείες - Δράσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ

ΠΕ Αθηνών

ΠΕ Αν. Κρήτης

26 Προσκοπικά Συστήματα

6 Προσκοπικά Συστήματα

• • • • • • • • • • • • • • • • • •

• Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους • Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης • Συνάντηση με την υπεύθυνη επικοινωνίας του Περιφερειάρχη Κρήτης για βοήθεια στις δράσεις μας και αντίστροφα. • Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης για ενημέρωση. • Συμμετοχή με παιχνίδια και τραγούδια για μικρά παιδιά στη δράση για την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού • Συμμετοχή στην παρασκευή και διανομή συσσιτίου προς άπορους • Διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης προς γονείς και φίλους για τους κινδύνους του διαδικτύου, την προστασία από αυτούς και την ορθή χρήση του, με τη συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. • Συμμετοχή στη δράση Let’s do it Greece σε Ηράκλειο και Ιεράπετρα • Εγκατάσταση κατασκευής και λειτουργία κομπόστ για τον περιορισμό των απορριμμάτων τροφίμων • Υποδοχή του Αγίου Φωτός στο Ηράκλειο από τους Προσκόπους Ηρακλείου • Χρήση social media για ενημέρωση εθελοντών και πολιτών

ΠΕ Αν. Αττικής

ΠΕ Αν. Μακεδονίας & Θράκης

33 Προσκοπικά Συστήματα

11 Προσκοπικά Συστήματα

• • • •

• • • • •

• • • • • • • •

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

106

Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης Διήμερο Κλάδου Προσκόπων Διήμερο Κλάδου Λυκοπούλων Διήμερο Κλάδου Ανιχνευτών Δράση Περιβάλλοντος Πόλης Κλάδου Λυκοπούλων Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Εκδρομή Εξερεύνηση Δάφνης Ανιχνευτικό εργαστήριο αστροφυσικής Ανιχνευτικό εργαστήριο ηχοληψίας Ανιχνευτικό εργαστήριο θεάτρου Παιχνίδι άμιλλας Ομάδων “Βγες στον Αφρό” Παιχνίδι άμιλλας Αγελών “Τρέξε για τα 200” Δημιουργία βιβλίου τραγουδιών με ακόρντα κιθάρας Δημιουργία βάσης παιχνιδιών Εργαστήριο Μεγάλων Παιχνιδιών Εργαστήριο Μεγάλων Κατασκευών Πραγματοποίηση δράσεων προβολής σε σχολεία

• •

Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης Απονομές «Ανιχνευτή Δάφνης» Συμμετοχή Κλιμακίων σε δράσεις άλλων φορέων (ΟΤΑ, Let’s do it Greece) Ετήσια συνάντηση Bαθμοφόρων (20 Οκτωβρίου 2019) Δημιουργία συνοπτικών εγχειριδίων, για Αρχηγούς Συστημάτων και μέλη ΕΚΣ Σεμινάριο Οικονομικής Διαχείρισης για μέλη ΕΚΣ Ανιχνευτικό εργαστήριο χορού (οργάνωση 3ο Π Αγίας Παρασκευής) Σεμινάριο “Το Παιχνίδι στην ομάδα Προσκόπων από την ιδέα στην πράξη” Παρουσίαση ΜΔΥ Εξωτερικού “Χ-ΜΔΥ” Ολοκλήρωση και ενεργοποίηση για όλα τα κλιμάκια ηλεκτρονικής διεύθυνσης της μορφής @sep.org.gr Δράσεις κλιμακίων τοπικού χαρακτήρα (bazaar, κάλαντα, χριστουγεννιάτικες διακοσμητικές κατασκευές σε πλατείες) Δημιουργία εταιρικού ημερολογίου για Αρχηγούς Συστημάτων & Δημάρχους Δράση για παιδιά του Ιδρύματος Χατζηκώνστα (συμμετοχή στο χριστουγεννιάτικο bazaar) Ανακατασκευή ιστοσελίδας ΠΕ (https://peanattikis.org)

• • • • • • •

Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους (Κομοτηνή & Καβάλα) Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης (Κομοτηνή) Εκδρομή Πρότυπης Ομάδας (Δράμα) Συμμετοχή όλων των κατά τόπους Συστημάτων στο Let’s do it Greece Πραγματοποίηση Ανιχνευτικού Εργαστηρίου Κλ. Ανιχνευτών με θέμα «Παραδοσιακοί και σύγχρονοι χοροί» (Ξάνθη) Πραγματοποίηση των 2ων Ναυταθλητικών Αγώνων (Αλεξανδρούπολη) Διήμερη δράση Κλ. Λυκοπούλων «40 χρόνια στον αέρα» (Αμυγδαλεώνας) «Ταξιδέψτε μαζί μας 99+1», Δράση Κλ. Προσκόπων για 4η χρονιά (Αλεξανδρούπολη) 100 Χρόνια Πρόσκοποι Ξάνθης - Λουνα πάρκ για παιδιά & χορός γενεθλίων στην, Ξάνθη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πραγματοποίηση διήμερης παρουσίασης των Μ.Δ.Υ. του Κλ. Ανιχνευτών (Ξάνθη) Πραγματοποίηση σεμιναρίου Κλ. Ανιχνευτών «Πεζοπορία με ασφάλεια» σε συνεργασία με Ε.Ο.Δ. & Ε.Ο.Σ. (Κομοτηνή)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ

ΠΕ Αν. Πελοποννήσου

ΠΕ Βορειοδυτικής Ελλάδος

10 Προσκοπικά Συστήματα

4 Προσκοπικά Συστήματα

• • • • • • • •

• Επαναλειτουργία 1ου Συστήματος Άρτας • Εκδρομή Πρότυπης Ομάδας • Δράση Προσφοράς σε ειδικά σχολεία «Γίνε ο Άγιος Βασίλης σε ένα παιδί» - Αγρίνιο • Δράση προσφοράς ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την Εφημερίδα Πελοπόννησος και γιατρούς της πόλης του Αγρινίου για την πρόληψη της καρδιάς • Συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περ. Ηπείρου στα πλαίσια των κατασκηνώσεων. • Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, υιοθέτηση πάρκου - Αγρίνιο • Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη χλωρίδα και τη πανίδα του τόπου μας σε συνεργασία με το φορέα Διαχείρισης περιβάλλοντος της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού • Συμμετοχή όλων των Προσκοπικών Συστημάτων της Περιφερειακής Εφορείας στο Open Day

ΠΕ Αποδήμων Ελλήνων Προσκόπων 3 Προσκοπικά Συστήματα • Εξερεύνηση Δάφνης • Ανιχνευτικό Εργαστήρι Κινηματογράφου • Συμμετοχή στην ΠΑΠΕ με ταινία μικρού μήκους της Κοινότητας Ανιχνευτών Καΐρου • Επίσκεψη – Δράση προσφοράς στο Γηροκομείο Καϊρου • Θερινή κατασκήνωση Συστημάτων Καΐρου και Αλεξανδρείας • ΜΔΥ Ανιχνευτών 41ου Αθηνών μαζί με Ανιχνευτές Καΐρου και Αλεξανδρείας • Χειμερινή Δράση Ανιχνευτών Καΐρου στο Σινά • Θερινή Κατασκήνωση Συστήματος Παρισίων στην Ελαία • Διήμερη δράση Αγέλης και Ομάδας Αλεξάνδρειας στην Αλεξάνδρεια • Διήμερες δράσεις Αγέλης και Ομάδας Παρισίων στο Dordogne και Postarlier • Συμμετοχή του Συστήματος σε κοινή εκδήλωση «κοπής Πίτας» Ελληνικών Σωματείων Καΐρου • Συναυλία Ευανθίας Ρεμπούτσικα στον χώρο του Προσκοπείου • Αποκριάτικο γλέντι για όλη την Παροικία • ΤσικνοΠέμπτη – Λούνα Πάρκ για όλη την παροικία • Κάλαντα στην ομογένεια • Συμμετοχή Ανιχνευτών Καΐρου – Αλεξάνδρειας σε αθλητικήΠολιτιστική μέρα που οργάνωσε Κλάδος Αιγυπτίων Ανιχνευτών Καΐρου • Χρήση social media • GREEKS SCOUTS ABROAD – Facebook Group όλων των αποδήμων • http://scouts-hellenes.org/ Σελίδα των αποδήμων της Γαλλίας • Σύστημα προσκόπων Καΐρου - Facebook Group των Προσκόπων του Καϊρου • Greek Scouts of Alexandria Egypt – Facebook Group των Προσκόπων της Αλεξάνδρειας • Ένωση παλαιών προσκόπων περιφερειακών Εφορειών Αλεξάνδρειας κ Καϊρου – FB group

ΠΕ Δυτ. Αττικής 11 Προσκοπικά Συστήματα • Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους • Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης • Παιχνίδι σε παιδιά του Προτύπου Εθνικού Νηπιοτροφείου από Βαθμοφόρους της Π.Ε. • Προσφορά στο σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού από Βαθμοφόρους του Κλάδου Προσκόπων • Συλλογή τροφίμων για τη Φιλική Φωλιά • Ανιχνευτικό εργαστήριο ρομποτικής • Δράση προσομοίωσης δίκης Κλάδου Ανιχνευτών • Σύναξη Ενωμοτιών • Σύναξη Λυκοπούλων • Καθαρισμός και συντήρηση εγκαταστάσεων στο Π.Κ. Κέδρος «Αλέξανδρος Αργυρόπουλος» • Καθαρισμός και συντήρηση εγκαταστάσεων στο Π.Κ. Ιωάννης Πανταζής • Συζήτηση με ειδικό παιδαγωγό για αντιμετώπιση συμπεριφορών στην Αγέλη Λυκόπουλων και στην Ομάδα Προσκόπων

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• • • •

Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης Διήμερη σύναξη Ενωμοτιών Διήμερη Σύναξη Λυκοπούλων Ανιχνευτικό εργαστήριο φωτογραφίας Ανιχνευτικό εργαστήριο γεωλογίας Χειμερινή Συνάντηση Ανιχνευτών Κατασκήνωση Αγελών και Ομάδων Περιφερειακής Εφορείας για όσα Συστήματα δεν είχαν τη δυνατότητα αυτόνομης κατασκήνωσης Δράσεις με παιδιά προσφύγων Δράση με το Χαμόγελο του Παιδιού Συμμετοχή στο Let’s do it Greece Λειτουργία σελίδων της Π.Ε. στα social media

107


Περιφερειακές Εφορείες - Δράσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ

ΠΕ Δυτ. Κρήτης

ΠΕ Δυτ. Μακεδονίας

7 Προσκοπικά Συστήματα

9 Προσκοπικά Συστήματα

• • • • • • • •

• • • • • • •

• • • • • •

• • • • • • •

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

108

Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης Ενέργειες για την παραχώρηση οικοπέδου στο το 2ο Ν/Π Χανίων Ανιχνευτικό εργαστήριο Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη 2019 Διήμερο Κλάδου Λυκοπούλων Συμμετοχή στον γύρο της πόλης του Ρεθύμνου Στο πλαίσιο της δράσης “+Πράξη” το Προσκοπικό Δίκτυο της Περιφερειακής Εφορείας πραγματοποίησε δράση κοινωνικής παρέμβασης στο Σωματείο Φίλων Προστασίας Παιδιού Ηρακλείου Μαγείρεμα φαγητού και προσφορά του Οργάνωση εσπερίδας σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ελληνική Εταιρία Νευροεπιστημών, με θέμα: «Εθισμός και εγκέφαλος: Εσύ τι θα επιλέξεις;» Συμμετοχή στο Let’s do it Greece, καθαρισμός παραλίας Γερανίου Καθαρισμός παλαιού Προσκοπικού Κέντρου στον Βάμο Εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας Το 4ο σύστημα Ν/Π Ρεθύμνου σε έναν ολοήμερο περίπατο που πραγματοποίησε ενημερώθηκε για την εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας από ειδικό συνεργάτη και μετά με παιχνίδια επιβεβαίωσε τα όσα έμαθε Συμμετοχή στη δράση Open Day Πρόγραμμα από ενήλικα στελέχη στα παιδιά δημοτικού (Δευτέρα έως Έκτη τάξη) Γνωριμία με την Αερολέσχη Χανιών και τη Λέσχη Αερομοντελιστών Γνωριμία με το άθλημα της σκοποβολής στο Εθνικό Σκοπευτήριο Χανιών Δωρεά παιχνιδιών σε παιδιά οικογενειών με οικονομική ανεπάρκεια από την Αγέλη του 4ου Ν/Π Ρεθύμνου Συμμετοχή Κοινοτήτων στην Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση. Δράσεις εξωστρέφειας, βελτίωσης δημόσιας εικόνας, ανοιχτές στο κοινό. Μεγάλο παιχνίδι πόλης με τίτλο «Μαθαίνω την πόλη μου» για τις Αγέλες

• • • • • • • • •

Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης Σεμινάριο Α’ βοηθειών από το ΕΚΑΒ Κοζάνης Αποκριάτικος χορός του Κλάδου Προσκόπων Εκδρομή Αγελών – προετοιμασία για τις κατασκηνώσεις Δράση για τα δικαιώματα του παιδιού του Κλάδου Λυκοπούλων Διήμερη εκδρομή στα λουτρά Πόζαρ του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Δράση ιππασίας και τοξοβολία του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Δράση με κανό στην λίμνη Ζάζαρη του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Επίσκεψη του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου στα κροκοχώραφα και τον συνεταιρισμό κροκού Διήμερο του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου αυτοπαρατήρησης στο καταφύγιο του ΣΕΟ Κοζάνης σε συνεργασία με τον αστρονομικό σύλλογο Λαογραφικό εργαστήριο του Κλάδου Ανιχνευτών Διήμερο προσκοπικής τεχνικής του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Συμμετοχή Συστημάτων στο Let’s do it Greece” και σε διάφορες περιοχές και στις τέσσερις πόλεις της Περιφερειακής Εφορείας Συμμετοχή Συστημάτων στο πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών σε συνεργασία με τη VODAFONE Συμμετοχή στο Run Greece

ΠΕ Δυτ. Πελοποννήσου 12 Προσκοπικά Συστήματα • • • • • • • •

2η Συσκηνία Ενωμοτιών Περιφερειακής Εφορείας Ανιχνευτικό Εργαστήριο “Παρουσίαση-Τεχνική” Μεγάλη Δράση Υπαίθρου Κλ. Ανιχνευτών Περιφερειακής Εφορείας Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης Χειμερινή τριήμερη εκδρομή Κλ. Ανιχνευτών Περιφερειακής Εφορείας Συμμετοχή Κλ. Λυκοπούλων στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Πάτρας Υποστήριξη Πανελλήνιας Δράσης Προσκοπικών Δικτύων πδ*19


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ

ΠΕ Δωδεκαννήσου

ΠΕ Κεντρικής & Δυτ. Θεσσαλίας

9 Προσκοπικά Συστήματα

10 Προσκοπικά Συστήματα

ΠΕ Θεσσαλονίκης 40 Προσκοπικά Συστήματα • • • • • • • • • • • • • •

Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης Ευχές, γούρια χειροποίητα για κάθε Αγέλη Παιχνίδι πόλης Κλάδου Λυκοπούλων με Ολλανδούς Προσκόπους Δράση Κλάδου Λυκοπούλων για τις Αγέλες «Χριστουγενιάτικο Χωριό» Ανιχνευτικό εργαστήριο θεάτρου Ανιχνευτικό εργαστήριο για φιγούρες Καραγκιόζη Ανιχνευτικό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Τρεις χειμερινές δράσεις του Κλάδου Ανιχνευτών 67ο Τζαμπορέττο Ενωμοταρχών Ναυτοπροσκοπικοί Αγώνες Συλλογή πλαστικών καπακιών για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου Επιτήρηση και προστασία για φωτιές από την Προσκοπκή Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Εφορείας Εκδήλωση για τα 75 χρόνια από το ολοκαύτωμα στον Χορτιάτη

ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας 10 Προσκοπικά Συστήματα • Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους • Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης • Πρότυπη Ομάδα

• • • • • • • • • • •

Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης Παιχνίδι πόλης Κλάδου Λυκοπούλων Φεστιβάλ μαγειρικής Κλάδου Προσκόπων Ανιχνευτικό εργαστήριο τοπογραφίας Ανιχνευτικό εργαστήριο φωτογραφίας Διήμερη δράση Κλάδου Ανιχνευτών Μεγάλη Δράση Υπαίθρου Κλάδου Ανιχνευτών στο εξωτερικό Δράση «Το καλάθι του φτωχού» Παιχνίδια με παιδιά του 1ου δημοτικού σχολείου Αγιάς Δημιουργία ιστοσελίδας και σελίδας στα social media

ΠΕ Κέρκυρας 10 Προσκοπικά Συστήματα • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης Ανιχνευτικό εργαστήριο σκηνοθεσίας Τουρνουά Κροκέ Κλάδου Ανιχνευτών Ετήσια Αιμοδοσία Προσκοπικών Δικτύων Συνεργασίες με τους Εφόρους Κλάδων κατά την προετοιμασία των θερινών δραστηριοτήτων και τη σύνταξη των αντίστοιχων φακέλων κι επισκέψεις στο πεδίο Ετήσια δράση κοινωνικής προσφοράς «Γίνε μια μέρα Πρόσκοπος» Μάρτιος – Μήνας Προσφοράς & Παρέμβασης Στήσιμο σκηνών για τις δημοτικές κατασκηνώσεις παιδιών ΑΜΕΑ Διοργάνωση και φιλοξενία χριστουγεννιάτικης παιδικής γιορτής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για σεισμόπληκτους Αλβανίας Έκθεση φωτογραφίας («Κορφιάτικη Λαμπριά») και φωτογραφικός διαγωνισμός «3ος Φωτομαραθώνιος Κέρκυρας» Προκατασκηνωτικό σεμινάριο Α’ Βοηθειών Αναβίωση εθίμου λαμπατίνων στην κεντρική πλατεία της πόλης Θερινή συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας στον χώρο του Προσκοπείου Συμμετοχή σε θρησκευτικές και λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις Συνεργασία με Special Olympics (συνδιοργάνωση και υποστήριξη δράσεων, φιλοξενία εκδηλώσεων) Συμμετοχή στην ομάδα Εθελοντών της διοργάνωσης «2ος Ημιμαραθώνιος Κέρκυρας Συμμετοχή μελών μας στη Βάση Ανακάλυψης του προγράμματος Πρόσκοπος του Κόσμου στα Τρίκαλα Συμμετοχής Κοινοτήτων στην ΠΑΠΕ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

• Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους • Δράση Κλάδου Προσκόπων σε συνεργασία με την Ειδικότητα Αεροπροσκόπων • Διήμερη εκδρομή Κλάδου Λυκοπούλων • 3 Ανιχνευτικά εργαστήρια • Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης • Δράση αιμοδοσίας των Προσκοπικών Δικτύων • Συμμετοχή στο Let’s do it Greece • Προσφορά κλινοσκεπασμάτων σε ίδρυμα στον Αρχάγγελο Ρόδου • Συλλογή τροφίμων ανά Σύστημα και παράδοση σε κοινωνικά παντοπωλεία και ευπαθείς ομάδες.

109


Περιφερειακές Εφορείες - Δράσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ

ΠΕ Κυκλάδων

ΠΕ Μαγνησίας

3 Προσκοπικά Συστήματα

10 Προσκοπικά Συστήματα

• • • •

• • • • • • • •

• • • • •

• • • •

3 Προσκοπικά Συστήματα

• • •

• • • • •

• •

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

ΠΕ Λέσβου

110

Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης Τριήμερη δράση Αγελών Δράση ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τη Γυάρο, πραγματοποίηση προσκοπικού διήμερου σε συνεργασία με τη WWF 25ο καλάθι αγάπης – συλλογή τροφίμων από τους Προσκόπους της Σύρου και διανομή τους σε συνεργασία με τις δυο Μητροπόλεις του νησιού «Παίρνω βιβλίο - δίνω βιβλίο», δράση προσφοράς σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμούπολης, με σκοπό τη δημιουργία παιδικής βιβλιοθήκης Hμέρα περιβάλλοντος, δενδροφύτευσης και ανάδειξη αστικών χωρών πράσινου Συμμετοχή στο Let’s do it Greece Συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Σύρου, τιμώντας τη θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου

Διήμερο Αγελών «Οι ιστορίες της Μανιταρολάνδης» Δράση Πρότυπης Ομάδας Ιστιοπλοϊκό διήμερο Κοινότητας Ανιχνευτών Εορτασμός για τα 107 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου Εκδήλωση στη μνήμη των πεσόντων Προσκόπων στον πόλεμο του 1940-1941 Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου Βράβευση Περιφερειακής Εφορείας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου Βράβευση Περιφερειακής Εφορείας από τον Δήμο Λέσβου για την εθελοντική προσφορά και την πολύτιμη συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες και δράσεις, στο πλαίσιο της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και της διατήρησης της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές Ενέργειες για την αξιοποίηση του εγκαταλειμμένου κάμπινγκ του Μολύβου ως σύγχρονο Προσκοπικό Κέντρο

• • • •

Ίδρυση νέου Προσκοπικού Συστήματος στη Νέα Αγχίαλο Ανιχνευτικά Εργαστήρια Συνάντηση Στελεχών Κλάδου Προσκόπων Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης Εκδρομές Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Εθελοντική Αιμοδοσία Καλή Πράξη Χριστουγέννων (συλλογή τροφίμων) Καθαρισμός - καλλωπισμός της νησίδας Άγιος Νικολάκης και στο Εκκλησάκι που βρίσκεται επάνω σε αυτή Μεγάλο παιχνίδι για το κλείσιμο της χρονιάς των Κατηχητικών Σχολείων Μαγνησίας Υποστήριξη 35ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης στον Βόλο Συμμετοχή στη Ναυτική Εβδομάδα 2019 – Υποδοχή στον Βόλο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Διήμεροι εορτασμοί 100 χρόνων από τη θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου Γνωριμία με τους Βαθμοφόρους όλων των Συστημάτων και τα Αρχηγία των ΕΠΠ Σκοπευτικοί Αγώνες ΚΓ Κενταύρεια 2019 Συμμετοχή στη δράση Open Day Συμμετοχή στα εγκαίνια του Υποθαλάσσιου Μουσείου - 1η τιμητική κατάδυση για Ανιχνευτές και Βαθμοφόρους της Περιφερειακής Εφορείας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο Αρχαίο Ναυάγιο της Κικίνθου Εγκαίνια Ιστορικού Αρχείου Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Μαγνησίας Επιμνημόσυνη δέηση – Επέτειος θυσίας Προσκόπων Αϊδινίου & Σωκίων Γιορτή Αεροπορίας (περίπτερο, επίδειξη αεροσκαφών) Προβολή των περισσότερων Προσκοπικών Συστημάτων και Ε.Π.Π. μέσω των social media

ΠΕ Νότιας Αττικής 20 Προσκοπικά Συστήματα • • • • • • • • • • •

Σύναξη Αγελών Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Διεξαγωγή δύο δράσεων Πρότυπης Ομάδας Διήμερο Κλάδου Ανιχνευτών Ανιχνευτικό εργαστήριο δασοπροστασίας Διήμερο Ενηλίκων Στελεχών Διήμερο Βαθμοφόρων Κλάδου Προσκόπων Ενωμοτιακό παιχνίδι 2019-2020 «Ενωμοτία στην Κορυφή» Επιμορφωτικά σεμινάρια για βαθμοφόρους Κλάδου Λυκοπούλων Σεμινάριο δασοπροστασίας για τα Ενήλικα Στελέχη της Νότιας Αττικής Εκδήλωση «Ένα ευχαριστώ για το Μάτι»: Απονομή Ηθικών Αμοιβών στους Βαθμοφόρους και τα Τμήματα που επιβίωσαν της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Επίδοση ευχαριστηρίων στις δημοτικές αρχές και τις επιχειρήσεις που βοήθησαν στην αναπλήρωση του κατεστραμμένου κατασκηνωτικού υλικού.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ

ΠΕ Σαρωνικού

ΠΕ Χίου

28 Προσκοπικά Συστήματα

5 Προσκοπικά Συστήματα

• • • •

• • • •

ΠΕ Στερεάς Ελλάδος & Εύβοιας 10 Προσκοπικά Συστήματα • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Εκδρομή πρότυπης ομάδας Φθιώτιδας- Φωκίδας Ανιχνευτικό εργαστήριο Εκδρομή εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Ευβοίας Εκδρομή εξερεύνησης Δάφνης Π.Ε. Εκδρομή εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Φθιώτιδας- Φωκίδας Εκδρομή πρότυπης ομάδας Ευβοίας Εκδρομή εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Ευβοίας (Δεύτερη) Συμμετοχή των Συστημάτων της Π.Ε. στην «Ώρα της Γης» Συμμετοχή των Συστημάτων της Π.Ε. στο «Let’s do it Greece” Δράσεις ανακύκλωσης στα Προσκοπικά Συστήματα Προστασία άγριας πανίδας Συμμετοχή της Π.Ε. στην τελετή Αφής Αγίου Φωτός Σεμινάριο ενηλίκων σε νομικά θέματα που απορρέουν από την Προσκοπική δραστηριότητα Συμμετοχή των Προσκοπικών Συστημάτων στην Πανελλήνια δράση «Open Day” Έκδοση και διανομή επετειακού ημερολογίου Φιλοξενία ετήσιας συνάντησης Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους Έκδοση δελτίων τύπου για δράσεις της Π.Ε. Παρουσία της Π.Ε. και των Προσκοπικών Συστημάτων με επίσημες σελίδες στα social media

• • • • • • • • • • • •

Εκδρομή Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Εκδρομή Εξερεύνησης Δάφνης 4οι Ναυτοπροσκοπικοί Κωπηλατικοί Αγώνες Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου Εκπαιδευτική συνάντηση Βαθμοφόρων Ημερίδα: Παιδιατρικά ζητήματα (συνδιοργάνωση με Εταιρεία Αγωγής Υγείας – Ιατρικό Σύλλογο Χίου κ.ά.) Δράση συνεργασίας με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ενημέρωση πυροπροστασίας μέσα και έξω από το σπίτι Ημερίδα: ΟΡΘΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ (συνδιοργάνωση με Εταιρεία Αγωγής Υγείας – Ιατρικό Σύλλογο Χίου κ.ά.) Εθελοντική Αιμοδοσία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Παγχιακού Συλλόγου Α.ΜΕ.Α. Χίου για υποστήριξη της δράσης “Δίνω Αίμα Δίνω Ζωή” Συμμετοχή στο Let’s Do It Greece Open day / Συμμετοχή στο JOTA-JOTI Καθαρισμός υιοθετημένου μονοπατιού «ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΤΕΙΧΗ 2019»: Εκπαίδευση για την αντιμετώπιση κινδύνων από φυσικές καταστροφές (συμμετοχή λέμβου σε άσκηση του Λιμεναρχείου Χίου στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Θάλασσας) 3o Classic Dingies Regatta Σελίδα της Π.Ε. στο Facebook “Χιώτες πρόσκοποι / Scouts of Chios” και Instagram account “scoutsofchios”

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Συνάντηση γνωριμίας Κλάδου Λυκοπούλων Εκδρομή εξερεύνησης Δάφνης Ανιχνευτικό εργαστήρι «Παραδοσιακού ξυρίσματος» Τζαμπορέτο Ομάδων “Τζαμπορώ”

111


ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ( ΕΤΟΣ 2019 ) ΑΘΗΝΩΝ

26

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

33

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

6

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

11

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

10

ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

3

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

4

ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

11

ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

7

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

8

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

112

12

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

9

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

40

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

10

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

10

ΚΕΡΚΥΡΑΣ

10

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

3

ΛΕΣΒΟΥ

3

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

10

ΝΟΤΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

20

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

26

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ

10

ΧΙΟΥ

5 Σύνολο

287

Έγκριση Οριστικής Λειτουργίας Συστημάτων 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ραφήνας, Π.Ε. Ανατολικής Αττικής 513ο Σύστημα Λ. Πύργου, Π.Ε. Θεσσαλονίκης 8ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Χίου, Π.Ε. Χίου

Προσωρινή Λειτουργία Συστημάτων 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ν. Αγχιάλου, Π.Ε. Μαγνησίας

Αναστολή Λειτουργίας Συστημάτων 2ο Σύστημα Προσκόπων Τρικάλων, Π.Ε. Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας 13ο Σύστημα Προσκόπων Αναλήψεως, Π.Ε. Θεσσαλονίκης 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Λ. Πύργου, Π.Ε. Θεσσαλονίκης 10ο Σύστημα Προσκόπων Πατρών, Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου 2ο Σύστημα Προσκόπων Αιγίου, Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ληξουρίου, Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου 3ο Σύστημα Προσκόπων Καλλιθέας, Π.Ε. Σαρωνικού 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αίγινας, Π.Ε. Σαρωνικού 1ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας

Ίδρυση Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ε.Π.Π. 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μεγάρων, Π.Ε. Δυτικής Αττικής

Αναστολή Λειτουργίας Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων Ε.Π.Π. Ιωαννίνων, Π.Ε. Βορειοδυτικής Ελλάδας.


ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

55

611

224

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

85

1249

302

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

4

138

23

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

14

185

64

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

8

204

60

ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

2

39

13

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

5

72

34

ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

17

304

91

ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

12

176

57

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

15

140

48

ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

17

266

96

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

16

344

86

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

72

682

276

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

21

369

109

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

23

255

105

ΚΕΡΚΥΡΑΣ

21

405

128

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

4

80

21

ΛΕΣΒΟΥ

6

112

27

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

13

233

76

ΝΟΤΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

49

471

183

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

28

213

75

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ

14

340

101

ΧΙΟΥ

12

223

60

513

7,111

2,259

Σύνολο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ

ΑΘΗΝΩΝ

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ

113


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ

ISO 9001/2015 Από Σύστημα Ποιότητας ISO 9001:2008 σε Σύστημα Ποιότητας ISO 9001:2015 Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας ΕΛΟΤ 1429. Από τον Φεβρουάριο του 2010 η Κεντρική Διοίκηση εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας (Σ.Δ.Π.), με βάση το πρότυπο ISO 9001/2008. Η τήρηση Πιστοποιητικού ISO και Διαχειριστικής Επάρκειας έχουν διττή σημασία για το Σ.Ε.Π.: Αφενός διευκολύνει την οργάνωση, τη διεξαγωγή των εσωτερικών διεργασιών, αλλά και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών και δράσεων σύμφωνα με τους στόχους και τις προτεραιότητες του Ιδρύματος. Αφετέρου, μέσα από το Σ.Δ.Π. ISO και τη Διαχειριστική Επάρκεια ΕΛΟΤ 1429, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα (πχ. ΕΣΠΑ, ERASMUS+ κ.ά.) ή άλλου είδους αξιολογήσεις και προγράμματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 το Σύστημα λειτουργούσε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Πραγματοποιήθηκε ένας (1) εσωτερικός έλεγχος από την κα Δέσποινα Χασιλίδη, Υπεύθυνη Διαχείρισης Ποιότητας Σ.Ε.Π. Το Πιστοποιητικό ανανεώνεται κάθε 3 χρόνια κατόπιν σχετικού ελέγχου από την εταιρεία Πιστοποίησης, ενώ κάθε χρόνο υλοποιείται επιθεώρηση διατήρησης του Πιστοποιητικού. Τον Απρίλιο του 2019 το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO του Σ.Ε.Π. πέρασε με μεγάλη επιτυχία την Ετήσια Επιθεώρηση από την Εταιρεία Πιστοποίησης LL-C (Certification) και την ανανέωση του Πιστοποιητικού για τα επόμενα τρία (3) χρόνια σύμφωνα με τις απαιτήσεις προτύπου ISO 9001:2015. Το πιστοποιητικό εκδόθηκε με αριθμό Νο300610 και με περίοδο ισχύος από 7 Μαρτίου 2019 έως 6 Μαρτίου 2022.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Η Κεντρική Διοίκηση με την κίνησή της αυτή συνεχίζει την προσπάθεια και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στα μέλη και στα κλιμάκια του Σ.Ε.Π., όπως αρμόζει σε έναν σύγχρονο Οργανισμό.

114


115

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019


Μέγαρο Κεντρικής Διοίκησης “Αντώνιος Μπενάκης” To 2019 το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Π. αποφάσισε να προβεί σε ενέργειες και εργασίες οι οποίες άλλαξαν την αισθητική του Μεγάρου Αντώνιος Μπενάκης καθώς και σε οικοδομικές εργασίες στεγανοποίησης της ταράτσας του κτηρίου. Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες στεγανοποίησης της ταράτσας του κτηρίου εμπεριείχαν αποξήλωση της υφιστάμενης παλιάς μόνωσης, μέχρι πλήρους αφαίρεσης των σαθρών υπολειμμάτων του υλικού και δημιουργία επιφανείας εφαρμογής κατάλληλης για την συνέχιση των εργασιών (δυνατότητα καλής πρόσφυσης ικανής να δεχθεί τα προς διάστρωση υλικά). Σφραγίσματα των ρωγμών στην υπάρχουσα επιφάνεια τσιμεντοκονίας, που αποκαλύφθηκε μετά την αφαίρεση της παλαιάς μόνωσης, με κατάλληλο σφραγιστικό υλικό και τέλος η εφαρμογή, σε όλη την επιφάνεια προς μόνωση, υποστρώματος με ασφαλτικό γαλάκτωμα. Εικαστική παρέμβαση στο κλιμακοστάσιο του Μεγάρου, με ανάρτηση φωτογραφιών από την Προσκοπική ζωή και τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. Ανάπλαση και εκ νέου βάψιμο του φουαγιέ της αίθουσας εκδηλώσεων, Αθανάσιος Λευκαδίτης, στα χρώματα του Παγκόσμιου Προσκοπισμού ,με την προσθήκη λογότυπου για τα 110 χρόνια ζωής και προσφοράς των Ελλήνων Προσκόπων και εγκατάσταση τηλεόρασης plasma 42’’ στην οποία κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, προβάλλονται βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από πανελλήνιες Προσκοπικές δράσεις.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Ανάπλαση και βάψιμο της κεντρικής εισόδου του Μεγάρου, με το χρώμα και το λογότυπο του Παγκόσμιου Προσκοπισμού, «Scouts Creating a Better World» μεταφρασμένο στα Ελληνικά, «Πρόσκοποι, Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο». Προσθήκη λογοτύπου για τα 110 χρόνια ζωής του Σ.Ε.Π. δίπλα στον ανελκυστήρα, συν την εγκατάσταση τηλεόρασης plasma 26’’ στην οποία κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, προβάλλονται βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από πανελλήνιες Προσκοπικές δράσεις.

116


ΜΝΗΜΟΝΙΑ / ΧΟΡΗΓΟΙ Μνημόνια Συνεργασίας

Μόνιμοι Υποστηρικτές

ΣΥΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΙΟΑΣ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ «Π. ΜΥΛΩΝΑΣ» ETHELON

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ETHELON LLOYD’S APROVED TRAINING PROVIDER MICROSOFT POLLEN ADVERTISING REGENERATION ΔΕΣΥΛΛΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΡΤ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Υποστηρικτές

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ - ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Προϊοντικοί Χορηγοί

Διαχρονικός Χορηγός Ασφαλιστικής Κάλυψης ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Διαχρονικός Χορηγός Βιώσιμης Ανάπτυξης VODAFONE

Χορηγοί AGRINO DEMO ABEE HALICIDIONSHIPPING CORPORATION HEMPELL HELLAS HILL DICKINSON INT. PFIZER HELLAS AE VODAFONE ΙΔΡΥΜΑ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

BOUSSIAS COMMUNICATIONS DIRECTION ΕΚΔΟΤΙΚΗ FILMIKI RGB STUDIOS ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟΣ & ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΣΠΕΤΣΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΤΕΛ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ CONFERENCES ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΒΟΛΟΥ

ATTIKH ΠΙΤΑΣ ΜΕΛΙ FYFFES VAKO INTERNATIONAL IKEA MICROSOFT POLO UNILEVER ΒΙΚΟΣ ΑΕ ΔΕΛΤΑ Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ ΖΑΓΟΡΙΝ ΣΤΑΧΥ CATERING ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Συνεργάτες LETS DO IT GREECE WWF ΑΝΙΜΑ ΑΡΙΩΝ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ΑΡΧΕΛΩΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΜ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Ιδιώτες ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ 2019 Στέφανος Παμπορίδης Ιωάννης Οχανιάν Δημήτριος Αγγελάτος Γεώργιος Νεστωράκης Ευάγγελος Καρύδης Ευαγγελία (Νανά) Κουντούρη Κωνσταντίνος Πάλιουρης Λυκούργος Φραγκιαδάκης Άγγελος Παπαντωνίου Γεώργιος Βογιατζής 2020 Ελένη (Νινέττα) Σίμου Ελισάβετ (Λίζα) Μαντζαβίνου

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ 2019

Θεσμικοί Υποστηρικτές

117


Απολογισμός Έργου 2019 του Ιδρύματος ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Κωνσταντίνος Πατινιωτάκης Χριστόφορος Μητρομάρας Κωνσταντίνος Εφραιμίδης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

Νεκτάριος Τσεσμελόπουλος

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ

Σπύρος Πολυζώης

ΕΚΔΟΣΗ

του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων
Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.