Scouts Loonbeek magazine - in tijden van Corona

Page 1

SCOUTS LOONBEEK

MAART 2020 | IN TIJDEN VAN CORONA

INTERVIEW

CORONA

SCOUTS IS VOOR HET LEVEN

Wat nu? Hoe hou ik me bezig? Spellejes, tips en tricks

TEST

Welke leiding ben ik? SPEEL MEE

LEER DE LEIDING NOG BETER KENNEN Ben jij klaar voor een spel vanop afstand? Neem snel een kijkje binnenin!


INHOUDSTAFEL

CORONAVIRUS Info

03

Tips

03

SCOUTS Jaarthema's door de jaren heen

04

Leer je leiding beter kennen

05

Interview

met Lore, Sam en Aram

07

Test: welke leiding ben jij?

08

TAKKEN 13

Kapoenen Kawellen

Snoepjesdag

14

Jonggiverweekend

15

Givers

17

ACTIE

SPELLETJES

Planning en info

18

1, 2, 3 actie!

19

Woordzoeker

10

Beat the leiding

20

Nog meer spelletjes

11

De 10 Scouts geboden

21

Kleurplaat

12

EXTRA M&m koekjes

22

Verwendag

23

Uitkijken naar kamp

24

Teken je eigen strip

26

Visit

WWW.SCOUTSENGIDSENLOONBEEK.BE scoutsloonbeek@gmail.com


HET CORONAVIRUS 12 mrt - Corona? Scouting ter plaatse rust tot 3 april!

3

Een duidelijke boodschap in verband met de corona-epidemie & scouting: er wordt gevraagd om alle activiteiten van Scouts en Gidsen Vlaanderen on hold te zetten, alvast tot en met 3 April. Dit werd overeengekomen met alle nationale koepelorganisaties voor het jeugdwerk in Vlaanderen in nauw overleg met Vlaams minister Dalle voor Jeugd. We namen hierbij de volgende zaken in overweging: het belang van kinderen en jongeren, het vergemakkelijken van deze moeilijke beslissing voor jongeren, vrijwilligers en organisaties, de kernwaarde van het jeugdwerk om goed zorg te dragen voor elkaar en onze competentie om flexibel en wendbaar te zijn als jeugdwerk. Deze nadrukkelijke vraag geldt voorlopig tot begin april. De situatie wordt voortdurend gemonitord. Deze maatregel is ondubbelzinnig: alle geplande activiteiten, tochten, spelen, weekends, feesten, enz. dienen te worden geannuleerd tot begin april, zoals ook de federale regering oplegt. We verwachten dat onze groepen deze afgelasting mede communiceren naar leden en ouders en rekenen daarbij op veel begrip van de hele omgeving. In lijn met de door de Veiligheidsraad afgekondigde regel alle recreatieve activiteiten af te schaffen, worden ook initiatieven zonder leden, met enkel leiding (zoals groeps- districts- en gouwraden) gecancelled. We volgen als nationaal secretariaat mee op en updaten hier wanneer er meer nieuws is voor scouts en gidsen. Ook te volgen via onze Facebook, Instagram en Twitter. Hieronder vullen we richtlijnen en adviezen aan naargelang de omstandigheden. We realiseren ons dat deze wending onaangenaam is maar het lijdt geen twijfel dat wij hier als jeugdbeweging een voorbeeldfunctie hebben én tegelijk de vindingrijkheid om komende periode toch als scouts en gidsen warm, leuk met elkaar in verbinding te blijven.

Hoe kan je het beste een besmetting voorkomen? Lees de instructies nog eens goed!

UPDATE 18 mrt - Corona sluit onze tenten POSTMODERN PAINTING. Stella

alternately Scouts en Gidsen Vlaanderen zal bijdragen aan het naleven vanpaints de in oil and watercolor verstrengde CRISISMAATREGELEN die sinds 18 maart door onze regering worden opgelegd om de corona-epidemie het hoofd te bieden. Het jeugdwerk in Vlaanderen zal in dat licht alle alle bijeenkomsten (binnen en buiten) stopzetten tot alvast 20 april, of wanneer een nieuwe wending dit toelaat.

Concreet • Er zijn geen scoutsactiviteiten waarbij leden en/of leiding elkaar fysiek ontmoeten. • Alle evenementen en activiteiten worden minstens t.e.m. de Paasvakantie afgelast. Dat is dus langer dan de voorziene datum van 5 april omdat we vermoeden dat de aanbevelingen zullen blijven gelden t.e.m. de Paasvakantie. Dit zowel op groeps-, districts, gouw- en verbondsniveau! • Op ZOMER 2O2O kunnen we nog niet voortuitlopen; onze ploeg Internationaal adviseert om geen buitenlandse projecten of kampen te boeken en alternatieve scenario’s te bedenken. Deze tijd vraagt uitzonderlijk veel van allen; in het bijzonder van kwetsbare mensen en van wie professioneel wordt ingezet. Als scout of gids blijven we uitkijken naar manieren om dienstbaar te zijn voor elkaar en anderen. Altijd, overal. We zoeken creatieve oplossingen om met elkaar in verbinding te blijven binnen de krijtlijnen van wat kan en mag. Via onze communicatiekanalen zullen we samen zoeken en blijven delen hoe we het voor elkaar steunend, plezierig en scoutief kunnen houden. Updates zullen niet nog dagelijks volgen; wel wanneer ze betekenisvol zijn voor onze werking. Laat de vereiste afstand buiten geen afkoeling zijn van alle warmte die we vanbinnen blijven voelen voor onze leden, voor mekaar, voor onze geliefden. Meer info: www.scoutsengidsenvlaanderen.be


JAARTHEMA'S DOOR DE JAREN HEEN

1

4 3

Welke vind jij het mooist?

2004-2005

2009-2010

2014-2015

2005-2006

2010-2011

2015-2016

2006-2007

2011-2012

2016-2017

2017-2018

2007-2008

2008-2009

2012-2013

2013-2014

2018-2019

2019-2020


LEER JE LEIDING BETER KENNEN Welke totem heeft jouw leiding? Kapoenenleiding Jan - Gedreven Muis Dit kleine knaagdier is energiek: het springt, klimt en huppelt. De muis is heel vrolijk, argeloos en verstandig. Hij hoort scherp, ruikt op grote afstand en ziet voortreffelijk. De muis is rusteloos, begerig en heeft een grote snoeplust. Heleen - Doortastende Sitta Deze vogel doet niemand kwaad en heeft geen vijanden. Ze is afhankelijk en laat zich dikwijls sneller horen dan zien. De Sitta is actief en altijd druk in de weer. Soms kan hij op de meest ongelegen tijdstippen koppige momenten hebben, maar in het algemeen is de Sitta gezellig. Ze houdt eerder van kleine groepen. Thibault - Gemoedelijke Colobini De langharige aap is een boombewoner, die zelden op de grond komt. De Colobini leeft sociaal in groepen die elk hun leider hebben, maar waarin alle dieren gelijkwaardig zijn. Hij is ontspannen en vriendelijk. Hij gaat respectvol om met de anderen. Arne - Speelse Baviaan Deze op de grond levende aap is stevig gebouwd en leeft in hechte groepen waarbinnen een strenge rangorde heerst. De Baviaan is bezorgd, moedig en heeft een groot aanpassingsvermogen. Hij kan soms opvliegend reageren. De Baviaan is vooruitziend en een goede na-aper. Raf - Onderzoekende Schroefhoorngeit De Schroefhoorngeit voelt zich het meest op zijn gemak in kleine, hechte groepjes. Hij staat niet vijandig tegenover andere dieren, maar zoekt er niet snel contact mee. Hij is fraai, verstandig, nieuwsgierig, voorzichtig en lening. Hij is gehard door het leven in onherbergzame streken. Een jonge Schroefhoorngeit is snel zelfstandig en gaat graag op onderzoek uit. Hij is opvallend en leergierig. Alexander - NIEUW Alexander heeft spijtig genoeg nog geen totem.

1

5

Kawellenleiding Linde - Eigenzinnige Sneeuwstormvogel Deze elegante vogel is krachtig, snel en lenig. Ze is een schrandere en opmerkzame volhouder. Ze toont zich dankbaar en leeft in vrede met andere dieren. De werkkracht en inzet van de Sneeuwstormvogel zijn vaak fenomenaal. Ze is geliefd om haar dappere, vrolijke en opgewekte houding. Als de Sneeuwstormvogel soms boos wordt, onderneemt ze nadien stappen om het goed te maken. Lore - Fleurig Roodborstje Deze zangvogel toont haar vrolijke en opgewekte aard bij iedere gelegenheid. Ze is voorzichtig. In de omgang met anderen toont het Roodborstje soms plagerige neigingen. Haar zang is melodieus en heeft een melancholieke toon. Aram - Sportieve Rana De Rana is gezellig. Hij is doorgaans levendig en monter. De Rana bezit een goed onderscheidingsvermogen. Deze fantastische springer is voorzichtig, schuw en listig. Tristan - Flitsende Aboe De Aboe is een bijzonder dier. Hij leeft stil en eenzaam, soms in kleine groepjes in voor veel dieren ontoegankelijk gebied. Hij heeft een uitzonderlijk uithoudings- en doorzettingsvermogen. De Aboe is verstandig. Hij is altijd klaar om op gevaar te reageren: voorzichtigheid is zijn tweede natuur. Als hij eenmaal vriendschap heeft gesloten, is hij heel trouw. Simon - Vrolijke Doornsnavel Deze zangvogel leeft bij voorkeur in dichte bossen. Hij leeft in groepen en houdt door zacht te kwetteren voortdurend contact met zijn soortgenoten. De Doornsnavel kan geluiden bijzonder goed imiteren. Hij is acrobatisch. Hij is erg bouwlustig en heeft vaak twee nesten. Loïc - Zorgzame Coati Deze kleine beer leeft in bosrijke gebieden. Hij is verlekkerd op insecten en weet deze op de meest vindingrijke manieren te verkrijgen. De Coati is komisch en lijkt onverschillig van aard. De Coati is luidruchtig en kan de meest uiteenlopende geluiden voortbrengen.


Jonggiverleiding

1

Senne - Krachtige Apella Dit aapje hadden de orgeldraaiers vroeger bij zich om geld op te halen. De Apella leeft in groep. Hij is heel intelligent en probeert problemen op te lossen door na te denken. Hij vindt het leuk om met iets bezig te zijn, vooral omdat hij graag iets moois maakt. De Apella is snel volwassen en heeft weinig vijanden. Marte - Verheugde Gazelle De Gazelle is intelligent, erg vlug, levendig, behendig en gracieus. Ze is schrander, sluw en zeer voorzichtig. De Gazelle is lieftallig en leeft in vrede met andere verwante dieren. Ze kan hoge snelheden ontwikkelen, maar doet dit slechts zelden, om aan een belager te ontkomen. Daan - Weerbare Jak Dit grote, wilde hoefdier heeft een warme dikke vacht en een ruig uiterlijk. Het is een sterke en taaieklimmer. De Jak is gehard, zelfzeker en moedig. Hij leeft in kudden. Dit veelzijdig dier heeft een groot uithoudingsvermogen. Sam - Zachtaardige Oeïstiti Dit klauwaapje is actief. Het beweegt vaak zelfs met het meest wanneer andere dieren in de schaduw liggen te rusten. Tegenover vreemden is hij wantrouwig en prikkelbaar. Over het algemeen is de Oeïstiti eigenzinnig. Hij is behendig en klimt goed. Deze goede imitator is soms vreesachtig van aard. De Oeïstiti bekommert zich om een zieke kameraad. Thomas - Vaardige Moeriki Deze aap staat bekend om zijn behendigheid. Hij verplaatst zich vlot over alle denkbare terreinen en voelt zich overal thuis. De Moeriki leeft in groep. Rangorde is belangrijk, maar wordt niet gehandhaafd. Hij is een echte genieter. De Moeriki is speels, verstandig en snel enthousiast, maar even snel verstrooid.

Giverleiding

6

Julie - Vonkende Flicka Het is een veulen dat aanvankelijk schuw en eenzelvig van aard is, maar stilaan door het vertrouwen in een vriend wordt overwonnen. Het veulen wordt aanhankelijk en volgt zijn vriend overal. Het is een verstandig en wilskrachtig dier. Een snelle loper die niemand kwaad doet. Neil - Afwachtende Arassari Deze kleine Toekan is een brutale grapjes. Hij ziet er slordig uit, maar is het niet. Hij is opgewekt en monter. Druk bezig zijn is zijn lust en zijn leven. De Arassari is een echte speelvogel. Hij is plagerig. Hij valt niet meteen op. De Arassari leeft in troepen. Bij gevaar gaat hij niet op de vlucht, maar helpt hij zijn soortgenoten. Frank - Argeloze Steppelemming Dit knaagdier heeft een lange dichte vacht. De Steppelemming is vooruitziend en gaat met overleg te werk. Hij is klein, maar zeker niet kwetsbaar. Hij is opgewekt, speels en vrolijk. De Steppelemming vertoont geen agressief gedrag, ook niet tegenover andere dieren. Hij is uitermate nieuwsgierig. Hij is bouwlustig, maar niet altijd werkzaam. De Steppelemming leert snel, vooral door ervaring. Pele - Plezierige Mees Het voorkomen, doen en laten van deze zangvogel zijn zeer aantrekkelijk. Hij is veelzijdig begaafd en erg nuttig. De Mees is bedrijvig, behendig, vrolijk, opgewekt, nieuwsgierig maar kan ook twistziek zijn. Hij is sociaal en trekt rond in familieverband.

Jonas - Extatische Rob De Rob is een moedig en sierlijk zeezoogdier. In nood is hij een snelle en behendige zwemmer. Dit groepsdier zal niemand aanvallen als hij niet lastig wordt gevallen. Hij geniet van zonnebaden op vochtige stranden. In moeilijke situaties biedt hij hevig weerstand.

Wil jij jouw totem eens opzoeken? Of de betekenis van jouw favoriete dier eens opzoeken? Download de "Totemmap-App" !


INTERVIEW

7

Lore, Sam en Aram zijn alle drie sinds dit jaar leiding. We namen een interview af, lees het hieronder: De Scouts is voor mij: Lore: Een hechte groep die hun amuseren met de jeugd van Loonbeek op zondag. Sam: Voor mij is de Scouts een hele grote en hechte vriendengroep. Aram: De kinderen amuseren samen met je medeleiding, die eigenlijk mijn beste vrienden zijn.

Later wil ik graag … worden? Lore: Nog geen idee, daar moet ik nog eens goed over nadenken. Sam: Later wil ik boekhouder worden, maar eerst nog genieten van het studentenleven! Aram: Ingenieur, ik denk burgerlijk ingenieur.

Leukste herinnering aan de Scouts? Lore: De kampvuren, ze zijn altijd mega gezellig, zelfs als het regent! Sam: HO (Herfstontmoeting). Dit is een weekend voor leiding in augustus waarbij je vorming kan volgen. Aram: De kampen als Giver waren onvergetelijk, spijtig genoeg heb ik er één moeten missen.

Wat ga jij nu doen, nu jullie niet naar school moeten? Lore: Veel studeren, af en toe gaan lopen en genieten van het zonneke, natuurlijk ook een beetje netflixen. Sam: Ik ga vooral studeren en trainen, voor de rest kan je niet veel doen momenteel… Aram: Ik ga studentenjob doen in de Delhaize (nu het nog kan), huiswerk proberen maken en leren autorijden.

Wie is jouw houvast in de Scouts, waarom? Lore: Heleen want ze heeft altijd een oplossing, ookal is het voor een onnozel probleempje. Sam: Neil, hij zit al lang in de Scouts en weet hoe alles moet gedaan worden. Hij helpt graag anderen en zorgt voor een goede sfeer. Aram: De vriendengroep die ik al ken vanaf de lagere school.

Mijn tips voor jou in deze tijd: Lore: Veel buitenspelen en af en toe tv kijken! Sam: Probeer te blijven bewegen, zodat je thuis niet de hele dag zit. Ga lopen, alleen! Aram: Doe zoveel mogelijk dingen waar je voordien geen tijd voor had. Verspil niet te veel tijd aan nutteloze dingen.

Ik heb enorm veel schrik van: Lore: Ik heb echt suuuuuuuperveel schrik van duiven. Dat zijn echt vettige beesten en die kakken overal! Sam: Dit is echt mijn grootste nachtmerrie: dat het scoutskamp niet zou doorgaan door die stomme Corona! Aram: Het is vooral een uitdaging hoe we de Scouts volgend jaar gaan organiseren, maar wij kunnen altijd rekenen op een heel team en natuurlijk op de oud-leiding. Hopelijk gaat dat Coronavirus snel over, we hebben het Kapoewelleweekend al moeten laten vallen, hopelijk het kamp niet hé! In welke scouts activiteit blink jij uit? Lore: Ik blink echt uit in tafels bouwen, vorig jaar hebben mijn sjorringen het hele kamp gehouden! Sam: Ik blink niet echt uit bij iets, want van zodra er techniek bij komt kijken, faal ik. Maar ik kan wel goed de jul graven op kamp, hierbij moet ik niet nadenken. Aram: Ik kan goed dingen organiseren voor een groep, maar ik moet er dan wel ook echt achter staan, anders gaat dat niet. Naar wie kijk jij op? Lore: Naar Julie, ik vind het mega chapeau hoe ze hoofdleiding al zoveel jaren volhoudt. Sam: Ik kijk op naar Julie en Senne omdat ze hun studie en andere activiteiten kunnen/moeten combineren met de Scouts en ze toch nog zo een goede hoofdleiding zijn. Aram: Ik kijk op naar onze hoofdleiding omdat ze hun studies en sport zo goed kunnen combineren met de Scouts.


TEST: WELKE LEIDING BEN IK?

1. Mijn lievelingsspel op de scouts is: A. Moddergevecht B. Dropping C. Alle typische scoutsspelletjes D. Smokkelspel E. Ruiltocht F. Stratego G. Dikke bertha H. Suiker en zout tocht I. Bootjesrace J. Doping

4. Mijn lievelingsgetal is: A. 7 B. 10 C. Vierkantswortel van 49 D. 13 E. 3 F. 4 G. 30 H. 12 I. 37 J. 2

2. Het mooiste kenteken op het hemd vond ik: A. Scoutmoedig B. Jongleren C. Verdraai-de wereld D. Allemaal abnormaal E. Be prepared F. Anders getikt G. One world, one promise H. Scouting, gewoon doen! I. Samen in touw J. Bureluren!

5. Ik kom naar de scouts omdat: A. Het een leuke bende is B. De leden mijn zondag doen opfleuren C. Ik het fantastisch vind als de leden zich amuseren D. Ik me zo nooit verveel op een zondag E. Voor de leuke spelletjes F. Om de vrienden die niet bij mij op school zitten, toch elke week te zien G. Je jezelf kan zijn H. Alles kan en mag, er wordt veel gelachen I. De vriendschappen voor het leven zijn J. Omdat het grappig is

3. Op kamp eet ik het liefst de: A. Bloemkool in witte saus met patatten en worst B. Kip, curry en rijst C. Macaroni met hesp en kaas D. Scoutsstoemp E. Balletjes in tomatensaus F. Spek met ei G. Croque monsieur H. Spaghetti I. Koude schotel J. Wentelteefjes

6. De leukste activiteit op kamp is: A. Babbelen tijdens de siësta met de vriendjes B. Onnozel staan meedansen tijdens het kampdansje C. Waterspelletjes D. Twee-/driedaagse E. Nachtspel F. In de tent spelletjes spelen als het regent G. Daguitstap H. Koken met je eigen tak I. Nachtdropping J. Kampvuur

1

8


Jij hebt het vaakst:

A

1

9

Jij bent JULIE! Scouts is als thuiskomen voor jou. Jij bent niet vies van een beetje modder. Je kijkt er elke keer naar uit om terug bij de vriendinnen te zijn! Uitdaging: maak een moddermasker!

Jij bent NEIL! Jij bent altijd goed gezind en kijkt er elke zondag naar uit om naar de Scouts te komen. Jouw vrienden/leden fleuren keer op keer jouw dag.

C

B

Uitdaging: zet een liedje op en doe een gek dansje! Jij bent SENNE! Echte scoutsspelletjes zijn helemaal jouw ding, dit is waarom jij naar de Scouts komt. Van een beetje water ben jij ook niet bang. Spelen in de Ijse, de max, toch? Uitdaging: probeer eens te sjorren thuis! Jij bent MARTE! Jij bent creatief en zelfstandig. Je trekt er graag op uit. Naar de Scouts komen, zorgt ervoor dat jij je nooit verveelt op zondag!

D

Uitdaging: maak een kunstwerkje, tekening, schilderwerk....

E

Jij bent HELEEN! Jij houdt ervan om bezig te zijn, zolang je maar een spelletje speelt. Jij bent niet bang in het donker. Een beetje actie zorgt voor gezonde spanning. Uitdaging: haal een oud gezelschapsspel boven en speel het!

Jij bent JAN! Spelen in het bos, is helemaal jouw ding. Jij gaat graag voor de winst. Je houdt er vooral van om samen bij je vrienden gezellig een spel te spelen.

G

F

Uitdaging: maak een kamp in je tuin! Jij bent LINDE! Op de Scouts kan je helemaal jezelf zijn. Wandelen maakt je gelukkig en actief. Na een actieve dag, kan een lekkere croque monsieur wel smaken! Uitdaging: maak een free running parcour in je tuin! Jij bent FRANK! Alles wat met eten te maken heeft vind jij leuk. Je kookt graag en eet het natuurlijk ook graag op. Je houdt van lachen en plezier komt op de eerste plaats bij jou. Uitdaging: kook iets met ingrediënten die je in huis hebt.

I

H

Jij bent PELE! Jij gaat helemaal voor een doel als je ergens achter staat. "Een koude schotel kan dan ook enkel smaken als je hem goed maakt". Dit zijn de wijze woorden van Pele. Uitdaging: maak een bootje met takken en touw. Jij bent DAAN! Vuile spelen zijn helemaal jouw ding, maar rustig aan het kampvuur zitten is zalig om een leuke dag, weekend, vakantie,... mee af te sluiten. Uitdaging: steek samen met mama of papa de kachel aan en kijk naar jouw favoriete film!

J


SPELLETJES

10


NOG MEER SPELLETJES

11 3

De muis heeft honger, breng de muis naar de kaas!

Kleur mij in!


KLEURPLAAT

12


KAPOENEN

13

Wat vindt de leiding ervan om voor de Kapoenen te staan?

Thibault: Onze kapoenen zijn echt helden! Ook al zijn ze jongste tak van de Scouts, dan nog laten ze zich niet rap doen! Ze hebben nergens schrik van en vinden het zeker niet erg om iets nieuws te ontdekken. Uiteraard lukt dit wat minder voor sommige maar gelukkig is heel de groep er om elkaar te helpen. In deze groep zitten kinderen die allemaal heel graag samenwerken en samenspelen. Ook al is er soms wat ruzie, leggen ze dit zo snel weer bij zodat ze terug kunnen gaan spelen. Onze kapoenen kunnen de wereld aan! Heleen: Met de kapoenen beleven we iedere zondag weer een avontuur. Ze spelen vol enthousiasme onze spelletjes mee, ze leven zich in, doen hun best om iedere opdracht tot een goed einde te brengen en motiveren iedereen om mee te doen. Samen op kamp gaan is de afsluiter van ons leuk avontuur! Raf: De Kapoenen zijn niet alleen klein en schattig, maar ook heel avontuurlijk. Het is een fijne groep omdat ze voor elke activiteit heel enthousiast zijn, ze hebben overal energie voor. De kapoenen willen altijd dingen bijleren en gebruiken elke keer hun fantasie. De kapoenen zijn helden om mee te werken!

Arne: De Kapoentjes nemen zo energiek deel aan de activiteiten dat elke vergadering precies een klein feestje is. Ook luisteren de kapoentjes heel goed en werken ze altijd goed mee wat het voor ons natuurlijk veel gemakkelijker en leuker maakt om leiding te staan. Hun enthousiasme maakt van elke vergadering toch weer een topvergadering. Alexander: De Kapoentjes geloven erg snel in een verhaal. Ze kunnen hier dan helemaal in opgaan en zich helemaal uitleven! Dit maakt de spellen geweldig leuk. De kapoenen hebben een overdosis aan fantasie en nieuwsgierigheid, ze zijn daarom altijd bereid om op avontuur te gaan. Daarnaast zijn kapoenen gezellige en vriendelijke kindjes. Ze kunnen met iedereen van de groep spelen. Ruzie's worden na enkele minuten al vergeten! Het draait allemaal om spelen en amusement! Jan: Ik vind de kapoenen echt een leuke groep omdat ze altijd blij zijn om er bij te zijn. Als een Kapoen het leuk vindt dan merk je dit ook. Er verschijnt dan een grote glimlach op hun gezicht. Bij een spel zijn erg enthousiast om het nog eens te spelen. De hoofdreden waarom ik de kapoenen zo leuk vind, is omdat het echt gewoon schatjes zijn.


KAWELLEN

14

Snoepjesdag Enkele weken geleden hadden de Kawellen een hele leuke vergadering. Tijd om even terug te denken aan onze SNOEPJESDAG! Die zondag hebben we allemaal zotte spelletjes gespeeld met verschillende soorten snoep. Zo hebben we bijvoorbeeld een kaartenhuisje gebouwd met petit beurrekoekjes, we moesten m&m's op kleur sorteren en daarna vangen met onze mond, we moesten ons lievelingssnoep tekenen met het potlood in onze mond en nog veel meer!

Voor één keer mochten we wel met ons eten spelen (en daarna opeten, hihi). Na heel wat te snoepen hebben we nog een even geravot op de speelplaats. Voetballen en graven in het zand doen we het liefste! Dat was nu eens een leuke vergadering!


JONGGIVERWEEKEND

15

Wezemaal - 28 februari tot 1 maart 2020

Boodschap van algemeen nut Opgelet! Het coronavirus is niet de enige bedreiging waar de mensheid momenteel mee te maken heeft. Onze media zou beter ook wat aandacht schenken aan de Jonggivers van Scouts Loonbeek. Deze jongens en meisjes gingen van 28 februari tot 1 maart op een stevig weekend naar Wezemaal. Hier volgden ze een succesvolle snelcursus tot volwaardige oorlogskrijgers. In dit bericht overlopen we kort de activiteiten die op het weekend aan bod kwamen.

Vrijdag - 21:00

De leden moeten een vragenlijst invullen die bepaalt in welk leger ze terechtkomen. Daarna wordt hun militaire kennis getest aan de hand van een quiz.


16

Zaterdag - 08:45 Ochtenddril! Na een stevig ontbijt trekken de leden erop uit: er staan een heleboel aciviteiten op het ochtendprogramma! Parcours worden vlekkeloos afgelegd, teamwork én-spirit zijn ongetwijfeld aanwezig. In de namiddag moeten de leden hun tactische skills bovenhalen in een spel: er breekt oorlog uit! De Jonggivers moeten laten zien wat ze geleerd hebben en hun vijanden aanvallen.

Zaterdag - 20:00 Na het avondeten worden de leden een laatste keer getest: ze zijn gevangen genomen door een vijandig leger en moeten zo snel mogelijk zien te ontsnappen. Alles draait om het zien van verbanden en kalm blijven onder druk.

Zondag - 10:00 Het weekend wordt afgesloten door de 'Final Battle', waar wordt gestreden om het grootste en sterkste leger te worden. Het gaat er hard aan toe en hoewel er slechts één team uiteindelijk kan winnen, zijn alle leden stuk voor stuk echte winnaars.


GIVERS

17

Huur een Giver Spijtig genoeg kon huur een Giver niet doorgaan, maar toch dagen wij jullie uit om de komende weken een taakje thuis te doen, doe iets goed voor iemand anders. Help jou mama/papa in het huishouden, was de auto, werk in te tuin... Van zodra het Coronavirus voorbij is, bekijken we wat al dan niet haalbaar is voor een nieuwe Huur een Giver. Tot snel! xxx De leiding

Valentijnsspel Op zondag 23 februari vierden de Givers Valentijn. Via een vragenlijst werden zij aan elkaar gekoppeld en moesten zij heel wat activiteiten volbrengen: samen dansen en zingen, een originele trouwfoto nemen... Hieronder vinden jullie alvast wat sfeerfoto's terug. Wat een mooie koppeltjes!


CORONA, GEEN SCOUTS? WAT NU?

18

"Hoezo het is twee weken of zelfs langer geen Scouts?" "Wat moet ik nu doen?" "PFFFFFT!"

De leiding denkt aan jullie en verveelt zich nu al.. Wat een saaie zondag was dat vorige week... Daarom bedachten wij (buiten dit magazine om jullie bezig te houden) het volgende: DRIE SPETTERENDE activiteiten op afstand! Doe jij mee? Op zondag 22 maart spelen we '1, 2, 3 ACTIE!' Een soort één tegen allen. Jij moet alle opdrachten proberen voltooien. Op zondag 29 maart spelen we 'Beat the leiding'. Probeer ons te verslaan, wij proberen dezelfde opdrachten te voltooien. Je kan onze voltooide opdrachten volgen op Instagram en Facebook! Op zondag 5 april spelen we 'De 10 Scouts geboden'. Volbreng de 10 Scouts geboden en toon dat jij een echte Scouts bent! Basisregel: 1. Trek altijd je uniform aan! Hoe kunnen wij dit controleren? Je bent vrij om mee te doen of niet, maar wij zouden het natuurlijk wel DE MAX vinden en ervaren dit dan ook graag mee. Stuur daarom telkens wat leuke foto's of filmpjes naar scoutsloonbeek@gmail.com of stuur een WhatsApp naar: +32 496 13 83 30 Tag ons op Instagram @ScoutsLoonbeek . Wij delen jouw foto's graag! Samen laten we zien dat zelfs het Coronavirus ons niet kan stoppen! EXTRA Aangezien de Kapoenen en Kawellen niet op weekend konden gaan, dagen wij jullie uit om één nacht door te brengen zoals op kamp. Haal je slaapzak en luchtmatras of matje boven en zoek een plekje in huis waar jij een nacht zal doorbrengen zoals op kamp. Ook Jonggivers en Givers mogen meedoen! Stuur ons gerust leuke foto's.

ScoutsLoonbeek

+32 496 13 83 30

Scouts en Gidsen Loonbeek

scoutsloonbeek@gmail.com


Zondag 22 maart 2020

1, 2, 3 actie! VOLTOOI

ONDERSTAANDE

OPDRACHTEN

Trek je uniform aan Maak een echt kasteel van WC-rollen #hamsteren Maak een knutselwerkje Maak een TikTok video Doe een Fortnite dansje Ga je handen minstens 7x wassen Maak een knikkerbaan Maak een kamp van kussens of een kamp in de tuin Probeer de langste domino ooit te maken Bouw een zo hoog mogelijke toren met tupperware potjes Maak een brief voor de leiding en stuur deze op naar de Scouts St.-Jansbergsteenweg 39E, 3040 Loonbeek


Zondag 29 maart 2020

Beat the leiding VOLTOOI DE OPDRACHTEN THUIS EN VERSLA DE LEIDING Bak/kook iets lekkers

Bouw je om tot een ander geslacht

Help je mama/papa in het huishouden

Doe iets goed voor iemand anders

Speel een gezelschapsspel met het hele gezin Trek een foto met al je WCrollen

Maak een papieren vlieger en laat deze zo ver mogelijk vliegen (tel de voetstappen)


DE 10 SCOUTS GEBODEN Zondag 5 april 2020

EEN SCOUT IS FIER OP ZIJN ORIGINELE OCHTENDGYMNASTIEK Op kamp blijven wij actief! Doe jij mee met de ochtend gymnastiek? Maak een filmpje van je zelfgemaakte ochtendgymnastiek en stuur deze door. Al de familieleden mogen zeker meedoen. EEN SCOUT IS TROUW AAN ONDERBROEK, LUCHTMATRAS, SLAAPZAK EN UNIFORM Tijd voor showing! Zorg dat je kamer zo ordelijk is zoals een showing op kamp. Verstop niets onder je matras :-)

EEN SCOUT HEEFT TOT ZIJN PLICHT WETTEN TE ZINGEN/RAPPEN EN ANDEREN MOGEN DAARBIJ HELPEN Maak een originele versie van de wet

EEN SCOUT KAN DANSEN VOOR ALLEN EN VOOR IEDER ANDER SCOUT Maak een leuk dansje op het liedje "Don't start now' van Dua Lipa. EEN SCOUT IS ZO SLUW ALS EEN VOS Bouw een laser parcours met touw en leg deze zo snel mogelijk af. Is het te makkelijk? Gebruik een handicap (blinddoek, achterstevoren, met 1 been...) EEN SCOUT LEEFT MET EEN VUIL GEZICHT IN GODS NATUUR Durf jij je vuil te maken? Schilder je gezicht of dat van mama, papa, broer of zus met verf. Maak er iets moois van!

EEN SCOUT KAN ZONDER BESTEK OF HANDEN ETEN EN GEHOORZAMEN Nee mama of papa, vandaag eet ik zonder lepel, mes en vork! Doe jij ook mee?

EEN SCOUT GLIMLACHT EN KAN ALLES AAN ONDER ALLE MOEILIJKHEDEN Maak een estafette die je samen met je mama, papa, broer of zus aflegt. Wees creatief!

EEN SCOUT IS SOBER EN KAN MET FRUIT EEN KUNSTWERKJE MAKEN OM DAARNA ZELF OP TE ETEN Maak met fruit een kunstwerkje en eet het daarna op, wij verspillen geen eten! EEN SCOUT KAN EEN KLERENKETTING MAKEN ALS EEN ECHTE KAMPIOEN Maak een lange klerenketting met je kleren, daag je mama, papa, broer of zus hiermee uit! Wie maakt de langste klerenketting en kan dit daarna ook terug opruimen?


M&M KOEKJES MET CHOCOLADE

22

De favoriet van de leiding!

Voor ongeveer 15 koekjes Wat heb je nodig? (ingrediënten) • 225 gram zelfrijzend bakmeel • 125 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur) • 100 gram lichtbruine basterdsuiker • 125 gram suiker • 1 ei • 1 zakje vanille suiker • ½ theelepel baking soda • 100 gram pure chocolade (in kleine stukjes) • 125 gram M&M's chocolade

Voorbereiding: 10 minuten

Bereidingstijd: 10 minuten

Totale tijd: 20 minuten

Zo maak je het (bereidingswijze) 1. Verwarm de oven voor op 175 graden. 2. In een ruime kom doe je de boter, lichtbruine basterdsuiker, suiker en vanillesuiker. Mix dit goed door elkaar met een handmixer of een keukenmachine. 3. Voeg dan het ei toe en mix het weer even door. Tot slot doe je het zelfrijzend bakmeel en de baking soda erbij. Mix dit weer goed door tot je een mooi stevig deeg hebt. 4. Kneed tot slot de chocolade erdoor. 5. Maak nu balletjes van het deeg (ongeveer even groot als een walnoot) en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. 6. Druk de balletjes iets aan en zorg ervoor dat je een paar centimeter tussen de koekjes laat (tijdens het bakken worden ze namelijk iets groter). Gebruik eventueel 2 bakplaten als het niet op 1 bakplaat past en bak de koekjes dan in 2 delen af. 7. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes in ongeveer 10 tot 12 minuten mooi licht goudbruin. 8. Zodra ze uit de oven komen druk je de M&M's in de koekjes, gebruik hiervoor net zoveel M&M's als je lekker lijkt. Meestal gebruik ik zelf zo'n 100 tot 125 gram M&M's. 9. Laat de koekjes daarna even afkoelen en… eet smakelijk!


VERWENDAG

23

Gezichtsmasker van eiwit en yoghurt Wat heb je nodig: • 2 keer het eiwit van een ei • 2 soeplepels witte natuuryoghurt • 2 komkommerschijfjes Hoe maak je het: • Scheid van 2 eieren het eiwit van het eigeel en giet het eiwit in een kom. • Doe hier 2 soeplepels yoghurt bij en meng alles goed.Breng het masker aan op je gezicht, maar blijf uit de buurt van je ogen. • Leg de twee komkommerschijfjes op je ogen. • Laat het masker een paar minuten zitten en was het daarna grondig af met warm water. • Dep het droog met een handdoek.

Tips en tricks • Kom tot rust en zet jouw favoriete muziek op. • Neem een warme douche, bad of neem een voetbadje. • Maak fruitwater: water + stukjes fruit in een vers glaasje water. • Lees een leuk boek of magazine. • Zet je in het zonnetje!

Doe aan yoga zoals Emilio


UITKIJKEN NAAR HET KAMP Hieronder blikken we even terug naar ons vorige kamp in Rochefort, zaaaaaaaalig! ZIN IN!

24TEKEN HIER JOUW EIGEN STRIP!

26