__MAIN_TEXT__

Page 1

WINDROOS september - oktober 2015

Scouts en Gidsen Vilvoorde Groenstraat 260, Paviljoen 6 (ingang langs Verbindingsstraat)

groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be www.scoutsengidsenvilvoorde.be IBAN: BE95 9799 5759 9058


Inhoud

Voorwoord Kapoenen Harlekijnen Welpen Akabe Algemeen Verjaardagen Kalender Contactgegevens Jonggidsen Jongverkenners Gidsen Verkenners Jin

2 3 8 11 19 23 28 29 30 34 38 43 49 56

1


Algemeen Beste ouders en leden, Een nieuw scoutsjaar staat voor de deur. Nieuwe leiding, een nieuwe tak en heel veel nieuwe uitdagingen. Met 29 leiding staan we dit jaar klaar om alle kinderen fantastische zondagen te geven, vol spel, plezier en avontuur. We nemen ook afscheid van enkele leiders en leidsters. Iris, Laura, Jessica, Gwen, Tom en Lennert, een hele dikke merci voor de afgelopen jaren! Het thema van dit jaar is: Be prepared! Hiermee wordt misschien wel de belangrijkste basispijler in de kijker gezet: dienst. Wees paraat! Klaarstaan voor je medeleden, leiding, de buurt en de wereld. De handen uit de mouwen steken om anderen te helpen en een goede daad te verrichten. En dat alles met het nodige vuur in ons, zodat we elk ons steentje kunnen bijdragen tot een beter iets. Dit jaar staan we voor heel wat uitdagingen. Met de nieuwe Harlekijnentak hopen we de doorstroom naar jonggivers te vergroten om zo ook de verre toekomst van de groep te verzekeren. Dit zal ongetwijfeld enkele praktische vraagstukjes met zich meebrengen, maar we doen er alles aan om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen. Ook de lokalen blijven een uitdaging. Dit is het laatste volledige scoutsjaar in de huidige lokalen. Met een werkgroep blijven we zoeken naar oplossingen, zowel intern als met het stadsbestuur. We hopen om hier dit jaar nog een antwoord op te krijgen. Bij vragen of suggesties hierover, mag je ons steeds aanspreken!

Een stevige linker, De groepsleiding

2


Kapoenen Hey allerliefste kapoentjes!!! (en hun ouders ook natuurlijk) Jullie kennen ons nog niet en wij kennen jullie nog niet, dus op dit moment is het allemaal nog heel spannend en nieuw voor ons allemaal  Maar hier gaan we zo snel mogelijk verandering in brengen! Want vanaf 20 september begint de scouts en dan zijn jullie op zondag welkom om samen met ons een hele namiddag leuke spelletjes te spelen. Jullie hebben er toch al zin in? Wij wel hoor! Sommige van jullie hebben misschien al broertjes of zusjes in de scouts en weten al een beetje meer over de scouts. Maar als je helemaal nieuw bent, zullen wij je wel snel alles uitleggen  We gaan dit jaar bij de kapoenen met een klein groepje zijn, met alleen maar kindjes uit het 1e leerjaar. Dus misschien kom je jouw vriendjes en vriendinnetjes van de klas hier wel tegen? En anders mag je ze natuurlijk altijd meenemen! Hoe meer kapoenen, hoe leuker. In dit boekje zullen wij jullie om de 2 maanden laten weten wat we gaan doen, waar we afspreken, of je iets speciaal moet meenemen, … Er zal ook af en toe een tekening in staan, die je altijd mag inkleuren en aan ons geven als je wil  Voor we aan de planning beginnen eerst een beetje meer uitleg over jullie leiding:

Paulien Hoi, ik ben Paulien en ik zal dit jaar voor het 4e jaar leiding geven. Het is wel de eerste keer dat ik leiding geef aan de kapoenen, maar ik kijk er al superhard naar uit! Zelf speel ik graag spelletjes in het bos, dus dat zullen we dit jaar zeker eens doen! Tot snel!

3


Kapoenen Isabel Dag kapoentjes, mijn naam is Isabel. Ik geef dit jaar voor de eerste keer leiding, spannend! Dit jaar gaan we ons samen heel hard amuseren en kunnen jullie laten zien hoe goed jullie kunnen sporten, knutselen, spelen,… Hopelijk hebben jullie er evenveel zin in als ik!

Robin Hallo, ik ben Robin en net zoals Isabel geef ik dit jaar voor het eerst leiding. Dit jaar gaan we heel veel leuke spelletjes doen en nog veel andere toffe dingen! Ik kijk enorm uit naar dit jaar boordevol leuke dingen, ik hoop jullie ook! Zo, genoeg gebabbeld, eens zien wat we allemaal gaan doen!

Zondag 20/09, 14u-17u Vandaag verlaten we al meteen onze scoutslokalen om naar DE JEUGDDAG te gaan! We kunnen een hele namiddag leuke spelletjes spelen op de Rooseveltplein in Vilvoorde, samen met alle andere kinderen van Vilvoorde. Er zijn springkastelen, je kan je laten schminken, … Dat wordt sowieso super! We spreken om 14u af aan de scoutslokalen en daar kunnen mama en papa jullie ook terug komen ophalen om 17u.

Zondag 27/09 Vandaag is het de laatste zondag van de maand. En bij de scouts betekent dat dat er niets te doen is  Deze zondag zullen jullie leuke dingen moeten doen met mama, papa, broer, zus, oma, opa, … maar niet met ons. Maar om jullie toch bezig te houden, vind je verderop een mooie kleurplaat! Tot volgende week!

4


Kapoenen Zondag 4/10, 14u-17u We hebben nog maar 1 vergadering gehad, dus eigenlijk kennen we elkaar nog niet zo goed, hÊ? Tijd om daar verandering in te brengen! Vandaag gaan we niet alleen kennismaken met de leiding en met elkaar, maar ook met onze lokalen. En wie weet ook een beetje met de andere kinderen van de scouts? Want geloof me, wij zijn echt met heel veel‌ We spreken dus af aan de lokalen.

Zondag 11/10, 14u-17u Heb jij thuis een fiets, skateboard, rolschaatsen, step of iets anders op wieltjes? Ja? Dan mag je dat deze zondag meenemen naar de scouts! Wij gaan vandaag namelijk wieltjesdag doen! Aangezien we rond onze scoutslokalen een groot plein hebben, blijven we gewoon aan de lokalen. Als je thuis een helm of andere bescherming hebt, zeker meenemen want veiligheid is belangrijk!

Zondag 18/10, 14u15-16u45 Zoals je hierboven kan lezen, speelt jullie leidster Paulien graag in het bos, dus dat gaan we vandaag doen! Omdat er aan onze lokalen niet echt een bos is, spreken we deze keer op een andere plaats af. We komen om 14u samen aan de speeltuin van Domein de 3 Fonteinen. En om 17u kunnen mama of papa jullie daar ook weer komen halen. Let er op dat je niet je mooiste kleren aan doet, want in het bos kan je wel al eens vuil worden ;-) .

5


Kapoenen Zondag 25/10 Het is alweer de laatste zondag van de maand, wat gaat het snel. Jullie weten wat dat betekent, geen scouts vandaag. Wij vinden het ook heel spijtig hoor!

Zondag 1/11, 14u -17u Gisteren was het Halloween, dat kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan! We gaan de kunstenaar in ons naar boven halen en allemaal leuke dingetjes knutselen die iets te maken hebben met Halloween. Vraag misschien aan mama of papa of ze een short of een slechte T-shirt meegeven, zodat er geen verf of lijm op jullie kleren terecht komt! (We spreken af aan de lokalen).

Zo, nu weten jullie wat we deze twee maanden allemaal gaan doen. Wij hebben er in ieder geval al SUPERVEEL zin in!! En jullie hopelijk ook ď Š Als jullie (of jullie mama en papa) nog vragen zouden hebben, dan mogen ze ons altijd eens bellen of een mailtje sturen. Al onze gegevens staan verderop in deze windroos. Maar je mag het natuurlijk ook gewoon op zondag aan ons komen vragen.

Tot snel!! Groetjes van jullie leiding, Isabel, Robin en Paulien.

6


Kapoenen

7


Harlekijnen Dag Harlekijnen! Zoals jullie wel zullen weten is Harlekijnen een nieuwe tak die vorig jaar nog niet bestond. Wij, jullie nieuwe leiding, vinden het dan ook echt super mega cool dat wij voor het eerst voor deze tak een windroos mogen schrijven en spelletjes mogen maken zodat we allen te samen een geweldig leuk jaar gaan beleven! Hopelijk hebben jullie er al zin in, wij in ieder geval al wel ď Š!

Zondag 20 september (14u-17u) aan de lokalen: Vandaag is onze eerste echte vergadering dus gaan wij naar jaarlijkse traditie naar de jeugddag in Vilvoorde. Daar kunnen we allerlei leuke dingen doen zoals met gekke fietsen rijden, op springkastelen kruipen, ons laten schminken,‌ We gaan ons in ieder geval keihard amuseren dus mogen jullie dit zeker niet missen!

8


Harlekijnen Zondag 27 september geen vergadering: Het is vandaag de laatste zondag van de maand, dat betekent dus dat er geen scouts is deze zondag ď Œ. Maar jullie kunnen vandaag dan eens op bezoek gaan bij oma en bompa en volgende week is er weer gewoon terug scouts!

Zondag 4 oktober (14u-17u) aan de lokalen: Het nieuwe scoutsjaar is al twee vergaderingen ver, maar vandaag gaan we elkaar echt een beetje beter leren kennen. Wie zijn jullie en wat zijn jullie hobby’s? Wat eten jullie graag en wie heeft er stiekem al een liefje? Wie zijn slaapkamer is groen geschilderd en wie heeft een beer als knuffel? Op deze en vele andere vragen krijgen we vandaag spelenderwijs een antwoord. Natuurlijk kunnen jullie ook allerlei dingen te weten komen over de leiding. Misschien komen er wel spannende geheimen aan het licht ;) Allemaal zeker komen dus!

Zondag 11 oktober (14u-17u) aan de lokalen: Geef acht!!!! Jongens en meisjes, vandaag gaan wij op oorlogspad. We verdelen jullie in twee kampen die tegen elkaar zullen moeten strijden! Binnen deze kampen krijgen jullie allemaal een rank van ons om zo het strijdveld te betreden. Het doel? De vlag van het andere kamp veroveren en naar jullie eigen kamp brengen om zo de overwinning binnen te halen! Voor dit stratego-spel kunnen jullie best kleren aan doen die vuil mogen worden aangezien elk team eerst met verf zijn eigen vlag mag versieren. Ik verwacht alle soldaten aanwezig voor een leuke namiddag en een supercool stratego-spel! Op de plaats rust!

9


Harlekijnen Zondag 18 oktober (14u-17u) aan de lokalen: Eén is één, maar alleen is maar alleen, daarom werken we vandaag met zijn allen, met zijn allen tegen één. Vandaag spelen we één tegen allen, wij gaan jullie allerlei uitdagingen voor leggen en hopelijk kunnen jullie onze uitdagingen aan!

Zondag 25 oktober geen vergadering: Het is de laatste zondag van de maand en de leiding is op leidingsweekend daarom vandaag geen vergadering. Geniet maar van jullie vrije zondag!

Zondag 1 november geen vergadering: Het is Allerheiligen vandaag. Er is vandaag ook geen scouts voor jullie jammer genoeg  maar we maken dat goed door de laatste zondag van november uitzonderlijk wel een vergadering te doen! Zo, dat is de planning voor de komende twee maanden. Ik hoop dat jullie al uitkijken naar wat zeker een super geweldig jaar gaat worden! Jullie nieuwe leiding in ieder geval al wel. Veel groetjes en tot op de scouts

Louise

Jacob

Brent

Jo

AKA De Harlekijnenleiding!

10


Welpen Heeey welpen, Joepie, het nieuwe jaar begint eindelijk! Jullie konden waarschijnlijk niet wachten om jullie nieuwe leiding te leren kennen. Waarschijnlijk staan jullie nu ook te trappelen om er samen met ons opnieuw in te vliegen. Wij hebben er alvast mega veel zin in! Het nieuwe jaarthema luidt: ‘BE PREPARED’. Hieronder staat het refrein van het nieuwe jaarlied. Wij kennen het al. Jullie?

Wees paraat! En zet je schouders eronder Wees paraat! Met elkaar en niet zonder BE PREPARED! Voor een betere wereld BE PREPARED! Om het vuur door te geven BE PREPARED! Om je leven te leven Dit jaar gebeurt er iets speciaals. Er komt een gloednieuwe tak bij! Jullie ouders kennen deze tak misschien wel van in hun tijd. Deze tak heeeeeet… de HARLEKIJNEN! Deze tak komt tussen de kapoentjes en de welpen. De harlekijnen zijn dus de tweedejaars kapoenen en eerstejaars welpen van vroeger of de kindjes uit het tweede en derde leerjaar (geboortejaar 2007 - 2008). Wij, de welpen, bestaan nu dus enkel uit de tweede- en derdejaars van vroeger, dus kinderen uit het vierde en vijfde leerjaar (geboortejaar 2005 -2006). Dit heeft als voordeel dat er een kleiner leeftijdsverschil is tussen de welpen. Daardoor kunnen we dit jaar nog meer zotte spelletjes spelen  Een tweede voordeel is dat we nu een kleinere groep zijn. Maar eigenlijk winden wij het net heel leuk om met veel te zijn. Als jullie nog vriendjes of vriendinnetjes hebben die graag eens naar de scouts willen komen…NU is het de moment! Iedereen is welkom 

11


Welpen Zondag 20 september – 14u tot 17u aan de lokalen De allereerste vergadering van het nieuwe jaar met jullie superleuke, mega-fantastische nieuwe leiding is naar jaarlijkse gewoonte de JEUGDDAG! Stad Vilvoorde voorziet vandaag allerlei coole attracties op het Rooseveltplein waar we ons gratis en voor niets kunnen gaan amuseren. Er gaan springkastelen, schminkstanden, een speleobox, … zijn. Woow, dat klinkt helemaal goed!

Zondag 27 september Oh neeeeee! Helaas, het is de laatste zondag van de maand en dus geen vergadering. Nu hebben we elkaar net leren kennen… en nu moeten we elkaar al missen  Niet getreurd, volgende week zijn we er weer.

Zondag 4 oktober – 14u tot 17u aan de lokalen We keren vandaag terug naar de tijd van de Oude Grieken. Vandaag zal het meest legendarische sportevenement allertijden doorgaan. De enige echte OLYMPISCHE WELPENSPELEN!

12


Welpen Doe zeker sportieve kleren en schoenen aan, zodat je volop voor de overwinning kunt gaan! Hieronder staan verschillende sporttermen verstopt. Goed zoeken!

13


Welpen Zondag 11 oktober – 14u tot 17u aan de lokalen We gaan vandaag iets heel leuks doen, waarmee we hopelijk ook veel centjes gaan verdienen voor onze kas. We gaan WAFELS BAKKEN!! Jammer genoeg gaan we niet alle wafels zelf mogen opeten.. We gaan onze overheerlijke wafeltjes ook verkopen aan ouders en andere leden 

Kom zeker allemaal helpen, want hoe meer welpen, hoe meer wafels, hoe meer centjes, hoe meer toffe activiteiten we kunnen doen!

Zondag 18 oktober – 13u45 tot 17u15 aan Domein 3 fonteinen Het is dringend tijd dat we den bos in trekken! Vandaag gaan we dan ook een super spannend SMOKKELSPEL spelen in het bos. Trek allemaal goede schoenen aan en een lange broek, want vandaag gaan jullie als echte smokkelaars langs kleine bosweggetjes moeten sluipen. De politie is namelijk op klopjacht en is vastberaden om de smokkelbendes voorgoed op te doeken. Welke welp kan het beste onderhandelen? Welke welp kan het beste sluipen zonder gezien te worden? Welke welp kan het snelste weglopen als de politie hem of haar achtervolgt? Vandaag zullen we het allemaal te weten komen. OPGELET: Afspraak om 13u45 aan de speeltuin (bij de leeuwen) van Domein 3 fonteinen. Om 17u15 zullen we hier weer staan.

14


Welpen Zondag 25 oktober Zijn jullie al moe van al dat sporten, wafelen bakken en smokkelen in het bos? Vandaag kunnen jullie wat uitrusten, want het is geen vergadering.

Zondag 1 november – 14u tot 17u aan de lokalen Vandaag gaan we onze creativiteit vrije gang laten gaan, want we gaan KNUTSELEN. Doe zeker kleren aan die wat vuil mogen worden, zo kan je al eens morsen ;) Wij zullen zorgen voor een heleboel knutselmateriaal. Jullie mogen ook iets meenemen van thuis om te knutselen: kartonnen doosjes, WC-rolletjes, noem maar op, ‌

Op de volgende pagina staat een vlinder die jullie nog prachtige kleuren moeten geven

15


Welpen

16


Welpen Dit is het programma voor de eerste twee maanden. Zijn jullie benieuwd naar wat jullie de rest van het jaar te wachten staat‌ Blijf dan zeker komen ď Š Tot zondag! Jullie leiding,

Raksha Sofie 0472/88.94.13

Shere Khan Sebastien 0476/03.35.09

Bagheera Anton 0479/08.82.96

King Louie Robin 0475/96.68.19

17


Akabe Hallo akabe! Niet enkel jullie nieuwe schooljaar is begonnen maar ook jullie nieuwe scoutsjaar begint! Bij een nieuw scoutsjaar hoort dan ook nieuwe leiding! (hebben jullie toevallig een idee wie jullie nieuwe leiding kan zijn?). In het onderstaande windroosartikel kunnen jullie de planning van de eerste twee maanden van het nieuwe scoutsjaar terugvinden. Wij hopen dat jullie er helemaal klaar voor zijn want wij hebben er enorm veel zin in! Hopelijk zijn jullie volgende vergaderingen talrijk aanwezig (als je niet kan komen gelieve dan steeds een seintje te geven).

6 september 2015 Deze zondag gaan jullie nog ĂŠĂŠn leuke zondag beleven samen met jullie oud-leiding. Nog wat kringspelletjes spelen en dan afscheid nemen! Maar niet getreurd, wij blijven steeds te zien op de scouts! Wij verwachten jullie aan de scoutslokalen van 14 uur tot 17 uur.

13 september 2015: STARTDAG Vandaag is het de grote dag, vandaag gaan jullie kennismaken met jullie nieuwe leiding! Tijdens deze leuke dag spelen wij verschillende spelletjes samen met de kleinere kindjes en de grootste kindjes in de scouts. De kans dat jullie vuil worden is zeer groot dus neem vooral reservekledij en een handdoek mee. Jullie worden al om 10u30 aan de scoutslokalen verwacht dus vergeet zeker geen lunchpakket!

20 september 2015: JEUGDDAG Vandaag gaan wij zoals jaarlijkse traditie naar de jeugddag, want het is autoloze zondag in Vilvoorde! Hier laten we ons dan eens schminken, spelen we verschillende spelletjes, mogen we op het springkasteel en nog veel en veeeeeel meeer! Wil jij weten wat we daar nog kunnen doen? Kom dan zeker naar deze vergadering! Van 14-17 uur aan de lokalen.

18


Akabe Als jullie niet kunnen wachten kunnen jullie misschien al eens deze kleurplaat inkleuren.

27 september 2015 Vandaag is er helaas geen scouts want jullie leiding is op een teambuildingsweekend!

19


Akabe 4 oktober 2015 Vandaag is het vriendjesvergadering. Jullie mogen allemaal één of meerdere vriendjes mee naar de scouts brengen die ook wel zin hebben om met ons elk weekend leuke spelletjes te spelen! We zien elkaar aan de lokalen van 14-17 uur.

11 oktober 2015: SNOEP Deze vergadering staat in het teken van snoep! We gaan eens kijken wat we allemaal kunnen bouwen met snoep, maar we gaan niet direct alles opeten, dus brengen jullie een doosje mee waar jullie nog wat snoepjes voor thuis in kunnen bewaren? We zien elkaar aan de lokalen van 14-17 uur.

18 oktober 2015 Haal jullie sportschoenen al maar boven want vandaag gaan we eens lekker veel bewegen! En met deze sportschoenen kunnen we misschien ook eens naar de speeltuin wandelen ;) ! Zeker allemaal komen! We zien jullie aan de lokalen van 14-17 uur.

25 oktober 2015 Helaas weer de laatste zondag van de maand! Vandaag is het de perfecte dag om nog eens een bezoekje te brengen aan oma en opa!

1 november 2015 Het laatste windroosartikel voor deze windroos! Vandaag gaan we eens iets knutselen, want wij hebben nog massa’s knutselmateriaal over van het voorbije jaar! We zien elkaar aan de scoutslokalen van 14 tot 17 uur.

20


Akabe Veel kusjes en knuffels van jullie nieuwe leiding! Annelies, Nicolas en Chelsey

21


Algemeen

Belangrijk! Een volledig uniform (hemd, groene broek/rok/short en das) is verplicht op elke scoutsactiviteit! Meer info op de volgende pagina of op www.scoutsengidsenvilvoorde.be/uniform

22


Algemeen

Kentekens Waar plaats je al die kentekens?

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Tak-kenteken Groepslintje Jaarkenteken Das Vlaamse leeuw Internationaal scouts- of gidsenteken Belgische vlag Beloftekenteken (kabouter, wolfje of jonggiverbelofte)

23


Algemeen

Verkoopplaatsen Waar vind je dit uniform en andere scoutsspullen?

Hopper

Vestigingen in Aalst, Antwerpen, Gent, Harelbeke, Hasselt en Leuven Meer info op https://www.hopper.be/winkel

SON

Winkel in de Adegemstraat 102 te Mechelen Meer info op http://www.sonkamp.be/

Kentekens zijn elke eerste zondag van de maand te koop bij Nicolas of Anton. Daarnaast zijn er bij ons ook tweedehandsuniformen beschikbaar (tot welpenmaten)

24


Algemeen

Gevonden en verloren voorwerpen Ben je iets verloren op kamp? Heb je iets gevonden in je koffer wat niet van jou is?

THE PLACE TO BE = HET WELPENLOKAAL Kom voor of na de vergadering een kijkje nemen bij de tafels in het welpenlokaal, misschien ligt er wel iets van jou tussen. Breng zeker ook de spullen die niet van jou zijn mee zodat ze terug bij de rechtmatige eigenaar terecht komen!

P.S.: Wat eind oktober niet weg is, wordt aan spullenhulp geschonken!!!

25


Algemeen

OPROEP! Alle gele papiertjes van SON mogen binnengebracht worden bij Ellen Janssens. De groep kan daarmee een waardebon krijgen voor groepsaankopen. Alvast bedankt!

26


Verjaardagen

Gelukkige verjaardag! September Louise en Anton Adriaenssens

Robbe Loos

Oktober 1

Katrien De Vil

2

Glorian Hendrix

3

Lauren Adriaenssens

4

Louis Saber

5 6 7

Arno Jacobs

8

Isabel Meskens, Zarah Monté

9

Fee Dekoninck, Cynthia Cuvelier

10

Frone T’KInt

11 12

Bram Loos

13 14

Maité Robyn

15 Vicky Dekoninck

16

Simon Dries

17 18 Hendrikje Van Eenaeme

19

Thijs Haelwaeters, Tine Haelwaeters

20 Gerben Reygaert

21 22

Samuel Vermote, Cara De Sweemer

23

Filah Smits

24 25

Loike Jacobs

26 Ingmar Maenen, Lies Dries

Basten Dekoninck

27

Willem Mevis

28

Brent Verhasselt, Amanda Djatche

29

Sebastien Grootjans, Nicolas Grootjans, Ester Vanherck

30 31

27


Algemeen

Agenda 2014- 2015

23-25 oktober

Leidingsweekend (geen scouts)

11 december

Schaatsen en aprèsschaats

12 maart

Skoetefest

21 mei

Italiaanse avond

10 juni

Croque- en inschrijvingsavond kamp

25 juni

Uitstap zee

26 juni

Voetbaltoernooike

29 juli

Bagage binnenbrengen

30 juli

Vertrek voorwacht

2 augustus

Vertrek grote takken

8 augustus

Vertrek kleine takken

13 augustus

Terugkomst kamp

26-28 augustus

Herfstontmoeting (leiding)

4 september

Laatste vergadering

11 september

Overgang

28


Contactgegevens

Kapoenen kapoenen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Paulien Geeraerts Parmantig sikahert

Isabel Meskens Dromerige panda

Robin Simoens Kameleon

geeraerts.paulien@gmail.com 0479 05 21 96 isabel.meskens@hotmail.com 0474 95 71 12 robin.simoens@icloud.com 0474 13 94 43

Harlekijnen harlekijnen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Brent Verhasselt Leidinggevende sneeuwstormvogel

Louise Adriaenssens Kortstaartaapje

Arno Jacobs Speelse spiesbok

Jo Bossuyt Wasbeer

brent.verhasselt@hotmail.be 0471 73 46 42 louise.adriaenssens@hotmail.com 0470 61 80 16 arnojacobs123@hotmail.com 0468 16 01 11 jo.bossuyt@skynet.be 0479 07 36 30

29


Contactgegevens

Welpen welpen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

Robin Somers Inventieve kapucijnaap

Sebastien Grootjans Trotse kaaiman

Anton Adriaenssens Zelfzekere ani

sofie.adam6@gmail.com 0472 88 94 13 robin.somers@hotmail.com 0475 96 68 19 sebastien.grootjans@hotmail.com 0476 03 35 09 anton.a3@hotmail.com 0477 32 22 62

Akabe akabe@scoutsengidsenvilvoorde.be

Chelsey Bettens Intense oestiti

Annelies De Roover Mungo

Nicolas Grootjans Oprechte fennek

bettenschelsey@hotmail.com 0492 70 57 43 annelies-de-roover@live.be 0470 67 23 71 nicolas.grootjans@hotmail.com 0476 03 50 83

30


Contactgegevens

Jonggidsen akabe@scoutsengidsenvilvoorde.be

Dieter Holvoet Rustvolle ibis

Ester Vanherck Stralende saki

dieter.holvoet@gmail.com 0498 24 85 75 ester.vanherck@gmail.com 0471 10 77 32

Jongverkenners akabe@scoutsengidsenvilvoorde.be

Loike Jacobs Guitige dingo

Arno Adam Beheerste zeehond

loike@hotmail.be 0473 38 98 21 arno.adam9@gmail.com 0479 49 48 87

Gidsen gidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Fien Van Meerbeek Fonkelende spreeuw

fienebie@hotmail.com 0471 21 39 50

Enthousiast schaap

samuelvermote@hotmail.nl 0474 25 14 69

Gert Van Der Brempt

gert-van-der-brempt@hotmail.com

Argeloze spoorkoekoek

0494 15 82 32

Lauren Adriaenssens

lauren.a3@hotmail.com 0473 67 03 99

Samuel Vermote

Onbezonnen griend

31


Contactgegevens

Verkenners akabe@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ida Coulommier Vrolijk winterkoninkje

Thomas De Henau Opgewekte barry

Matthias Simoens Goedwillige steenarend

Johannes Mevis Onbevreesde kwikstaart

idake@msn.com 0476 48 57 72 thomasdehenau@skynet.be 0498 20 74 00 matthias.simoens@gmail.com 0488 05 98 71 johannes_mevis@hotmail.com 0498 13 31 45

Jin jin@scoutsengidsenvilvoorde.be

Lize Geeraerts Hardnekkige arazari

Lisa Vanhaelen Heftige streepmuis

lizegeeraerts@gmail.com 0472 62 21 63 lisakeee_vh@hotmail.com 0470 89 86 86

32


Contactgegevens

Groepsleiding groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ellen Janssens Ijverige bergbever

Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

ellen.a.janssens@gmail.com 0495 94 73 18 sofie.adam6@gmail.com 0472 88 94 13

Assistent-groepsleiding groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Matthias Simoens Goedwillige steenarend

Fien Van Meerbeek Fonkelende spreeuw

matthias.simoens@gmail.com 0488 05 98 71 fienebie@hotmail.com 0471 21 39 50

33


Contactgegevens

Materiaal en tenten materiaal@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ellen Janssens Ijverige bergbever

Thomas De Henau Opgewekte barry

Matthias Simoens Goedwillige steenarend

ellen.a.janssens@gmail.com 0495 94 73 18 thomasdehenau@skynet.be 0498 20 74 00 matthias.simoens@gmail.com 0488 05 98 71

Dassen en kentekens Nicolas Grootjans Oprechte fennek

Anton Adriaenssens Zelfzekere ani

nicolas.grootjans@gmail.com 0476 03 50 83 anton.a3@hotmail.com 0477 32 22 62

34


Algemeen

HAMBURGERS Te koop bij de

Verkenners op 18 oktober a.d. scoutslokalen

15h – 18h

35


Algemeen

Zondag 11 oktober De welpen verkopen lekkere wafels!

Vanaf 16u aan de lokalen Artisanaal & aan democratische prijzen Ten voordele van de welpenkas 36


Jonggidsen HEEEEEEEEEEEEEY ALLERLIEFSTE JOGI’S!

JEEEEEEEEEEEEEJ alweer een nieuw scoutsjaar met superleuke, momenteel nog onbekende leiding!!!!! Jullie vragen je waarschijnlijk af wie wij zijn… En daarom hebben wij enkele pagina's verder een kruiswoordraadsel gemaakt zodat jullie het zelf kunnen uitzoeken, in plaats van altijd die domme, mysterieuze teksten te moeten ontraadselen! Wij hebben alvast zin in een suuuper leuk scoutsjaar!

Zondag 20 september, 14u tot 18u Joepie, het is alweer die zondag van het jaar: jeugddag in Vilvoorde! We gaan met z'n allen de hele dag spelletjes spelen (en frietjes eten en misschien ook een beetje op ons gat zitten)! We zien jullie aan de lokalen!

Zondag 27 september Jullie gaan ons nu al moeten missen, want het is al de laatste zondag van de maand! Snik snik  Maar niet getreurd, volgende week zijn we weer paraat (#jaarthema) !

Zondag 4 oktober, 13u tot 18u Nog zo een leuke dag in het jaar: het jeugdsportival op het Blosoterrein in Hofstade! Voor zij die hier nog niet bekend mee zijn: dit is een beetje zoals de jeugddag, maar dan veeeel groter met veel meer leuke dingen die we kunnen doen. Neem allemaal zeker 5 euro mee voor de inkom. Afspraak om 13u aan de lokalen, want we zullen gezellig samen met de jongverkenners met de fiets naar het Blosoterrein rijden.

37


Jonggidsen Zondag 11 oktober, 14u tot 18u Ze heeft meer dan 80 carrières gehad, waaronder rockster, paleontoloog en presidentskandidaat, vertegenwoordigt 45 nationaliteiten, heeft meer dan 43 huisdieren waaronder 21 honden, 12 paarden, 3 pony’s (want ja, er is wel degelijk een verschil tussen paarden en pony’s), 6 katten, een papegaai, een chimpansee, een panda, een leeuwenwelpje, een giraffe en een zebra, heeft 5 zussen en meer dan een miljard paar schoenen (waarbij er elk jaar meer dan 100 aan worden toegevoegd), heeft high-fashion collecties bij verschillende bekende merken EN had voor de eerste keer een navel in 2000… HET IS BARBIE! Nadat jullie deze ongetwijfeld interessante weetjes gelezen hebben, zijn jullie waarschijnlijk suuuper nieuwsgierig naar wat we deze vergadering gaan doen… Het blijft nog even een geheimpje! Mopjes mopjes, vandaag spelen we het superleuke Barbie-spel, hoezeeeee! We zien jullie om 14 uur graag aan het domein de 3 Fonteinen bij de speeltuin!

Zaterdag 17 oktober, 14u tot 18u Ooit op een dag zullen jullie het allemaal moeten doen: een huis inrichten (tenzij jullie een tent of kartonnen doos verkiezen natuurlijk ;) ). Vandaag spelen we een spel dat jullie (in mindere of meerdere mate) voorbereidt op deze grote dag: HET IKEA-SPEL! Deze fantastische Zweedse winkel, bekend om zijn ingewikkelde plannetjes om kasten in elkaar te steken en, uiteraard, de balletjes, gaan wij vandaag onveilig maken! Afspraak om 14u aan de lokalen. Het zou geweldig zijn indien enkele ouders ons met de auto naar de IKEA kunnen brengen! Om 18u wachten we jullie ouders op op de parking van de IKEA.

38


Jonggidsen Zondag 25 oktober Helaas pindakaas, alweer geen vergadering! Jullie geweldige (momenteel nog steeds onbekende) leiding is op leidingsweekend! We zijn al bedroefd bij het vooruitzicht :’( maar volgende week zijn we er alweer!

Zondag 1 november, 14u tot 18u Vandaag is het Allerheiligen, een christelijk feest waarbij alle heiligen en martelaren worden herdacht. Normaal gezien moet er op een wettelijke feestdag zoals deze niet gewerkt worden, maar omdat wij die-hard zijn spreken we vandaag toch af. Bereid jullie alvast voor op een superleuk één-tegen-allenspel! Afspraak om 14u aan de lokalen.

Zo meiden, dit was het dan voor de eerste (prachtige) windroos, veel succes met het kruiswoordraadsel!

xxx Jullie supermooie, geweldige, fantastische, hilarische leiding (die nog steeds onbekend is voor jullie hehehe)

39


Jonggidsen

Het mega- cryptische, leiding- onthullende kruiswoordraadsel! 1. 2. 3. 4. 5.

6.

7. 8.

Welk zoogdier kan niet springen? Voor wat is Phasmaphobia de vrees? Wat is de naam van de Poolse munt? Hoeveel ogen heeft een honingbij? 1, 4 of 5? Als u zich op alle planeten in ons zonnesysteem kon bevinden, welk zou de heetst zijn? Van welke staat werd Arnold Schwarzenegger gouverneur in November 2003? Wat is de nationale dans van Spanje? Welk Europees land is de grootste consument van bier?

9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Van welke steen werd Taj Mahal gebouwd? Welke kleur bevindt zich a.d. top v.e. regenboog? In welk land werd Greenpeace opgericht? Welke vitamine vind je als enige niet in een ei? Wat is het chemische symbool voor waterstof? Hoe word ‘International Criminal Police Organisation’ afgekort? Wie is de grootste voertuigfabrikant in Frankrijk? Wie was volgend de Griekse mythologie de eerste vrouw ter wereld?

40


Jongverkenners

Hey hallo goedendag beste mensen, groot en klein! Wij (jullie nieuwe leiding) hopen dat jullie ondertussen voldoende zijn hersteld van het kamp zodat jullie eindelijk weer eens naar de scouts kunnen gaan. Jawel, het nieuwe scoutsjaar is in aantocht en we hebben allerlei knotsgekke dingen voor jullie bekokstoofd. Het belooft een absoluut topjaar te worden met een spiksplinternieuwe leidingsploeg, enkele nieuwe gezichten die erbij komen en enkele oude gezichten die weggaan om bij de verkenners problemen te veroorzaken.

Zondag 6 september Op deze dag hebben jullie nog een laatste vergadering met jullie oude tak en jullie oude leiding. Spijtig, spijtig, want wij zijn zoveel cooler natuurlijk. Jullie worden waarschijnlijk nog gecontacteerd door jullie bijna-ex-leiding met meer info over het wat en wanneer.

Zondag 13 september Vandaag is de dag waarop mensen overgaan van de ene tak naar de andere. Men noemt deze dag ook wel eens de ‘overgang’ of ‘startdag’. Na vandaag zijn jullie officieel een scoutsjaar ouder geworden en schuift iedereen een plaatsje op in de hiërarchie van de scouts. Het is dus een zeer belangrijke dag in uw scoutscarrière. Bovendien komen jullie op deze dag ook te weten wie wij (jullie superfantastische leiding) zijn. Hierdoor zullen jullie helemaal in de wolken zijn en de grote scoutsgoden bedanken voor dit geweldige geschenk van een leidingsploeg. 14u-17u a.d. lokalen

41


Jongverkenners Zondag 20 september Dit is de eerste echte vergadering met jullie nieuwe leiding. Omdat we jullie ondertussen al een beetje beu zijn droppen we jullie op de jeugddag, waarna wij een paar uurtjes van jullie verlost zijn terwijl jullie zelf kiezen wat jullie allemaal doen op de jeugddag. We spreken af aan de lokalen en komen op het einde ook weer terug naar de lokalen. Het is aangeraden met de fiets te komen zodat we snel heen en weer kunnen. 14-18u a.d. lokalen.

Zondag 27 september Geen scouts. Het is de laatste zondag van de maand. Enkele prentjes om jullie toch nog een beetje te entertainen:

42


Jongverkenners Zondag 4 oktober We gaan bmxen, bouncerpisten, deathriden, duiken, hoogtouwenparcoursen, klimmen, mountainbiken, raften, rollerskien, slacklinen, badmintonnen, kajaken, pannavoetballen, reuzetafelvoetballen, rugbyen, skeeleren, streetsocceren, teamspelen, volksspelen, zeilen, air-tracken, bakstapelen, baseballen, basketballen, circussen, frisbeeen, golfen, hockeyen, lacrossen, schietlapschieten, skiën, snowboarden, thoji flowballen, waterskiën, beachhandballen, benji-runnen, boogschieten, freepodiumen, kickfunnen, speleoboxen, youfooën, zumbaen en fietsen. We gaan namelijk ALLES doen. En als je niet goed weet wat al die dingen betekenen? Geen zorg, wij weten dat ook niet! We gaan namelijk naar het jeugdsportival op het BLOSOdomein te Hofstade. We vertrekken samen met de jonggidsen vanaf de lokalen met de fiets naar daar en komen ook met de fiets terug. Het is dus zeer belangrijk dat je met de fiets aan de lokalen staat. We spreken af om 13u aan de lokalen. We zijn terug om 18u aan de lokalen (in geval van lekke band kan dit iets later worden). Als jullie voor 25 september laten weten dat jullie komen, moet je maar 5 euro meenemen voor de inkom, anders is het 7 euro. 13-18u a.d. lokalen.

Zondag 11 oktober Het wordt eens tijd dat we weten wie jullie eigenlijk zijn en dat jullie elkaar wat beter leren kennen. Bovendien gaan we jullie van een chaotische bende omsmeden tot een gedisciplineerde scoutsgroep die in Vilvoorde en omstreken berucht zal zijn. We zullen deze scoutsgroep omdopen tot ‘machine JV’. We zullen nog wel zien of jullie de naam ‘machine JV’ waard zijn. Als jullie nog vrienden hebben die deel willen uitmaken van ‘machine JV’, kunnen jullie ze op deze dag eens meenemen naar de scouts, hoewel dat natuurlijk op elke dag mogelijk is. 14-18u a.d. lokalen.

43


Jongverkenners Zondag 18 oktober Vandaag trekken we den bos in voor een legendarisch bosspel! We spreken af aan de grote speeltuin van domein drie fonteinen (zie kaart). Niet aan de lokalen! We eindigen ook op dezelfde plek. Doe niet uw allerbeste kledij aan. Bij slecht weer toch komen! We voorzien dan wel iets anders. Be there or be square. 14-18u aan domein drie fonteinen.

Zondag 25 oktober Geen scouts. Het is niet alleen de laatste zondag van de maand, jullie leiding is bovendien op leidingsweekend.

Zondag 1 november Geen scouts. Weeral? Ja, ja weeral. Het is namelijk Allerheiligen vandaag, hetgeen een wettelijke verlofdag is, ook voor scoutsleiding. Geen zorgen: er zullen nog genoeg vergaderingen volgen, waarvoor jullie de volgende windroos moeten lezen want deze stopt hier helaas. PS: Niet vergeten de windroos te lezen! Anders kom je misschien voor onaangename verrassingen te staan.

44


Jongverkenners

Met vriendelijke groetjes van de JV-leiding.

45


Gidsen September is weer in het land, de herfst wrijft de slaap uit zijn ogen en ruilt zijn pyjama in voor een stevige winterjas. Inderdaad, de blaadjes vallen van de bomen en kleuren de straten oranje, de hemel begint terug te huilen en jullie zitten weer gevangen achter veel te krappe schoolbanken. Oh, en je kat gaat waarschijnlijk weglopen van huis deze maand.

Dag, dag Minoes, het ga je goed

MAAR GEEN NOOD! Er schijnt licht aan het einde van deze verschrikkelijk lange, donkere tunnel: september is ook de maand waarin die wonderlijke adonis van scouts Vilvoorde verjaart! Reden genoeg dus om je regenjas aan te trekken, naar school te huppelen en al die foto’s van je weggelopen kat van je computer te wissen met een glimlach. Wie heeft Minoes nodig, die ongelofelijke jongeman wordt weer een jaartje ouder en dat maakt jou als gids natuurlijk ongelofelijk gelukkig! Oh, en de scoutsvergaderingen beginnen ook opnieuw, maar wie kan dat nu schelen. Ach, laten we maar even doen alsof we echt meer geven om de scouts dan mijn verjaardag en uit de doeken doen wat jullie nieuwe leiding met jullie van plan is de komende maanden. Zij zijn immers niet jullie alledaagse leidingsploeg van een paar willekeurig bij elkaar gegooide tieners. Neen, deze groep is het resultaat van jaren wetenschappelijk onderzoek, duizenden enquêtes (ja, ik heb je mailbox gespammed wat ga je eraan doen, je weet me toch niet wonen); zij zijn de ultieme combinatie van jongen-meisje, creativiteitstructuur en Belg-Indiër. Maar vooraleer ik begin te klinken als een reclamefolder tegen racisme, laten we eens kijken naar wat we gaan doen de komende weken. #believe

46


Gidsen 13de september 14 uur: Het is weer die tijd van het jaar waarop jullie vuil gemaakt worden, wij met jullie lachen en op het einde van de dag jullie naar huis gaan als officieel lid van de gidsen. Tenzij je al gids was natuurlijk, dan word je gewoon vuil en lachen wij met je. Niettemin komen, al is het gewoon om te bewijzen dat jij een echte overgangster bent. (geloof mij, het wordt erger) Inderdaad! Aangezien woordspelingen overgangbaarder zijn dan echt moeite te steken in een leuk tekstje en mijn hersenen te gebruiken, ga ik gewoon wat woordspelingen opsommen. Ik ben immers een echte overgangmaker, wanneer je met mij optrekt, volg je niet altijd de overgangpaden, maar geen nood, van overgangbangen zal er nooit sprake zijn. Ook zal ik ervoor zorgen dat je genoeg medische aandacht krijgt, maak je dus maar geen zorgen over overgangreen. Ook met je stoelovergang komt het goed, ik zorg dat je genoeg vezels naar binnen werkt. Zullen deze mopjes mijn onderovergang worden? Ik weet het niet, ik zal het eens aan Wolfovergang Amadeus Mozart moeten vragen. Het is inmiddels wel al mijn vierde jaarovergang als leiding, dus misschien moet ik hiermee stoppen voor de afovergang te groot wordt. Mijn medeleiding zwemt in de overganges. Dus umm… ja. Zeker komen! (al is het om modder in mijn gezicht te gooien voor al deze vreselijke woordspelingen)

“Ik vind je woordspelingen helemaal niet dom, yo.”

Wolfovergang Amadeus Mozart - 2015

47


Gidsen 20 september 14 uur: Ah, de jeugddag! Die wonderlijke dag waarop jullie jeugdige jongeren met andere jeugd spellen spelen gemaakt voor adolescenten die nog jong en onvolwassen zijn. Aangezien dit vaak neerkomt op het eten van durums in de snack gold (we hebben jullie wel door!!!!!!!) leek dit voor ons de Mmm… jeugddag. ideale vergadering om ook eens te beginnen aan jullie bucket list. Wat dit juist inhoudt en hoe we dit met de jeugddag gaan combineren zal allemaal spoedig duidelijk worden, maar maak je geen zorgen: je durum zal je kunnen eten. Tot dan!

27 september: Echt geen idee waar Minoes is. “Hoera, zondag! Tijd om mijn scoutsuniform aan te trekken, die das om mijn nek te winden en met een grote glimlach naar mijn lieve leiding toe te stappen en- wat? Geen vergadering?” Inderdaad, fictieve_gids_24, deze zondag is er geen vergadering. Ik weet het, het doet pijn, neen, het komt goed, spring niet van dat balkon, we zien je graag weer volgende week, neen, voor de honderdste keer ik weet niet waar Minoes is, jezus.

4 oktober 14 uur: Wie heeft er altijd eens een wieltjesvergadering wielen doen? (Sorry, ik ben ziek, ik kan er niets aan doen) Niemand? Wel pech, want de vierde oktober doen we alles op wieltjes. Minutenspel, Battle Royale, noem het maar op, het komt allemaal aan bod- maar dan op wieltjes. Hopelijk verloopt alles dus op rolletjhopelijk gaat alles goed en wordt het weer een spetterende zondagnamiddag. Probeer wel Ik weet al wat mijn vervoersmiddel creatief te zijn met je gekozen vervoersmiddel, het bij uitstek gaat worden is belangrijk dat je je handen vrij hebt. Tot dan!

48


Gidsen 10 oktober 14 uur (ZATERDAG!!!!), afspraak aan het station van Vilvoorde! Vandaag spelen we een stadsspel in het hartje van Mechelen. Een stad waar vele van jullie misschien al vertrouwd mee zijn, maar wist je bijvoorbeeld dat In de negende eeuw was er een portus (handelsnederzetting) in de buurt van de huidige Korenmarkt en de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en Rond 1300 telde de stad vermoedelijk al zo'n tienduizend inwoners. Hiermee behoorde ze tot de middelgrote steden van de Nederlanden. Ik wel! Is deze informatie

belangrijk voor het spel dat we deze ZATERDAG gaan spelen? Helemaal niet! Waarom heb ik ze hier dan neergetypt? Meid, ik doe wat ik wil. Dit stadsspel zal jullie laten kennismaken met de verschillende verborgen parels van Mechelen, allemaal met als doel delen van de stad te veroveren. Altijd al eens een BV op de wang willen kussen? Deze zaterdag is je kans! Een practical joke uithalen bij een wildvreemde en het filmen? Kom gerust langs deze zaterdag! Leren vliegen in een raket? Kan ik je niet bij helpen, maar kom toch gezellig mee de 10de oktober naar Mechelen. Voor alle leden die bovendien een Go-Pro thuis hebben liggen, pak deze ook zeker mee, want je gaat hem nodig hebben! Tot dan! Vergeet ook geen geld voor de trein naar Mechelen en terug mee te nemen!

49


Gidsen 18 oktober 14 uur Er wordt wel eens gezegd dat de belangrijkste dingen in het leven gratis zijn: familie, liefde, groepssfeer… Maar wie heeft al die dingen nodig als je met wat zoete, zoete euries kan gaan paintballen?

Pang! Pang! Recht in zijn familie en groepssfeer

Aangezien wij als leiding best veel voor jullie in petto hebben liggen, maar hier helaas geld voor nodig hebben, dachten we er al vroeg in te vliegen en deze zondag een promovergadering te houden. Gezellig knutselen, wat rond fietsen en praten met lichtbejaarde mensen allemaal om reclame te maken voor Frituur Gids (betere naam is welkom), kortom het belooft een leuke boel te worden deze zondag! Indien jullie alternatieve ideetjes hebben om geld in te zamelen zijn die natuurlijk altijd welkom, maar momenteel dachten wij met Frieda Kroket in concurrentie te treden en ons gidsenlokaal om te toveren tot een frietkot. Hier kunnen dan al je vriendinnetjes en familie hun cholesterolniveau de lucht injagen, terwijl wij flappies verdienen. Allemaal komen en liefst met de fiets, zodat we genoeg reclame kunnen maken en de kasactiveiteit een groot succes wordt. Zoals Ghandi ooit zei: “Meer geld = meer plezier, de rest boeit niet.”

“Meer geld = meer plezier, de rest boeit niet”

Ghandi - 2015

50


Gidsen Groetjes, jullie mysterieuze nieuwe leiding

51


Verkenners EINDELIJK!! Een nieuw scoutsjaar, dat werd tijd… Al die zondagnamiddagen tussen het kamp en nu: ni weten wat te doen, verveling, “was het nu maar scouts”, … Ik kan me al inbeelden hoe saai dat moet geweest zijn voor jullie, maar geen nood: Vanaf nu kunnen jullie terug naar de scouts komen JOEPIEEEEEE!! Het zal (gelukkig :p) niet hetzelfde zijn als vorig jaar: we nemen afscheid van enkele verkenners (aan jullie om uit te maken of dat iets positief of negatief is) en we verwelkomen enkele ex-jongvekenners ^^. SPANNEEEEEEEEND! Jullie weten het al: Het wordt een Topjaar! :D

Zondag 6 september: Laatste vergadering die volledig wordt gevuld door jullie oude leiding. Benieuwd wat zij in petto hebben voor jullie, want ik heb er ook geen flauw benul van. Ongetwijfeld een zondag om nooit te vergeten!

Zondag 13 september: (10h – 17h a.d. lokalen): Overgang of startdag? Wat was het nu weeral? Maakt niet uit, ik blijf het overgang noemen. Vandaag is de dag waarop het grote mysterie wordt opgelost: wie is nu de leiding waarmee jullie de rest van het jaar opgescheept zitten? Vergeet allemaal zeker jullie lunch-pakket niet want deze dag start al om 10h (zoals jullie in de titel kunnen lezen). Kot-kot-kot-kot-kot-kodei Kot-kot-kot-kot-kot-kodei Kot-kot-kot-kot-kot-kodei Kot-kot-kot-kot-kot-kodei Gans mijn lijf staat vol met pluimen Grijze, witte, zwart en bruine Mijn kopje gaat omhoog-omlaag Graantjes pikken doe ik graag 1-2-3 Rikke tikke tik Ra, ra, ra, wie benne-k-ik?

52


Verkenners Is er iemand die al weet Hoe ik heet? Ne salami, ne octopus, ne polis, een waterspons, ..., een fritkot, een stuk chocolat, atomium, een kikker Heel goed geraden manneke Huit, knorr, grompf, wuit, wuit 'k Heb een krulletje in m'n staart En een stijve stoppelbaard Een snuit met twee gaatjes in En een dubbele onderkin 1-2-3 Rikke tikke tik Ra, ra, ra, wie benne-k-ik? Is er iemand die al weet Hoe ik heet? Ne salami, ne spinnenkop,..., ne timbre, ne kalkoen, Rocco Granata, ne frigo, ne salamander, een varken! Allee er zit toch ene slimme in de klas Ha, ha, ha, hi, ha Ik ben een plezante zanger Mijne neus wordt alsmaar langer Ik maak liedjes voor de kleintjes Over kippetjes en zwijntjes 1-2-3 Rikke tikke tik Ra, ra, ra, wie benne-k-ik? Is er iemand die al weet Hoe ik heet? Ne salami, ne aquarium, ..., ne windel, ..., ne aap, ne salamander, Urbanus zelf! Bijna juist en omdat ge zo braaf geweest zijt Krijg ge vandaag maar een half pakske slaag Allemaal gelijk: Tralalalalala, Tralalalalala,... Ook als je al weet wie jullie nieuwe leiding wordt (want jaja, wij bij scouts Vilvoorde zijn goed in het bewaren van geheimen.. *hum hum*) kom dan toch, misschien word je toch verrast ^^ .

53


Verkenners Zondag 20 september: (14h – 18u a.d. lokalen) Autoloze zondag! En vandaag natuurlijk ook de bekende jeugddag in VilvoordeCity. De leden die naar de overgang/startdag zijn geweest vorige week, die weten waarschijnlijk al wat we gaan doen vandaag, de rest zal het te weten komen als ze naar de lokalen komen. Het is dus niet gegarandeerd dat we naar de jeugddag gaan… *iedereen pinkt een traantje weg* 

Zondag 27 september: geen vergadering De eerste maand van dit scoutsjaar is al voorbij si, amai de tijd vliegt als het plezant is. Dit is de laatste zondag van de maand en dus helaas pindakaas, geen vergadering . Houd jullie sterk op deze zware dag! Geef niet toe aan verveling, en moesten jullie het toch even moeilijk hebben, denk dan dat er volgende week weer een superleukemegadeluxesupertoffe vergadering is!

Zondag 4 oktober (14h15 - 17h45, a.d. speeltuin in 3 fonteinen) Voor de niet zo aandachtige lezers: WE SPREKEN AF IN DE DRIE FONTEINEN EN NIET AAN DE LOKALEN! Met kleren die vuil mogen worden, we spelen vandaag enkele klassiekers, misschien dat jullie al kunnen raden dewelke a.d.h.v. de volgende afbeeldingen:

54


Verkenners Vrijdag 9 oktober: Sjorrersnacht SJORRERSNACHT! Voor diegenen die nog niet weten wat dat is: Elk jaar wordt er een sjorrerswedstrijd georganiseerd voor alle jin en leiding die daar zin in hebben (wij zijn verkenners, maar omdat Vilvoorde zo Badass is mag dat). Dit jaar vormen we dus een groep met alle verkenners, verkennerleiding en alle leiding die goesting heeft (er is een kleine kans dat de jinners ook meedoen, maar ik zou er niet al teveel op hopen‌ achja, we hebben die toch niet nodig!). We spreken op vrijdagavond af aan de lokalen en van daar vertrekken we dan richting de Kluis. Als jullie allemaal eens vriendelijk aan jullie mama en/of papa vragen of zij niet willen carpoolen die avond dan kunnen we zeker allemaal mee en is er niemand die met de fiets van Vilvoorde naar de Kluis moet rijden ď Š. De leiding bedankt de ouders al op voorhand!

We slapen in een tent dus liefst een bedje/matje/matras en een slaapzak meenemen. Het is ook aangeraden om al gegeten te hebben of toch iets mee te pakken om te eten want er is geen avondeten voorzien. Zaterdagmorgen/voormiddag krijgen jullie wel ontbijt, na het ontbijt wordt de winnaar verkozen, breken we af en vertrekken we terug naar huis. Wederom zouden we hiervoor beroep willen doen op de ouders. Alvast bedankt! Alle details zoals het vertrekuur etc. komt in een brief die jullie nog krijgen.

55


Verkenners Zondag 18 oktober: Kasactiviteit (14h – 18h a.d. lokalen) CENTJES VERDIENEN! Zeer belangrijk om het jaar nog cooler te maken dan het al is! Zeker allemaal komen en nodig maar heel uw familie uit want die kunnen vandaag lekkere, gezonde hamburgers, komen eten en natuurlijk ook iets drinken. Hoe meer klanten, hoe meer centjes, hoe meer vreugd! Iedereen is welkom vanaf 18h (de leden moeten er natuurlijk om 14h al zijn e, de hamburgers maken zichzelf niet ;))

Zondag 25 oktober: geen vergadering Dit is de laatste zondag van de maand, maar de aandachtige lezers zullen zien dat we toch wel nog een vergadering doen deze maand. Deze vergadering is wel pas voor volgend weekend, dus dit weekend kunnen jullie (hopelijk) van de zon genieten ;)

56


Verkenners Vrijdag 30 oktober (20h30 – 22h a.d. lokalen) 30 oktober… zegt jullie niets? Nee? Echt niet? Alé mannen, tis Halloweeeeeeeen!! Nee nee, we gaan ons niet verkleden en rondgaan bij huizen om snoepjes te vragen. Wat doen we dan wel? … ^^ … ^^ … ^^ You’ll see…. BOE!

Zondag 1 november: geen vergadering De eerste zondag van de maand en toch geen vergadering? Alé seg.. hoe kan dat nu? AAAAAAAAHHHNNNNN maja we hebben dit weekend al een vergadering gedaan! Twee vergaderingen op 1 weekend dat is een beetje teveel van het goede ;) En voila, voor de rest van november verwijs ik naar de volgende windroos. Als jullie ideeën hebben, dingen die jullie zeker met de scouts willen doen, dan kunnen jullie ons dat zeker laten weten, wij staan open voor suggesties :D Ida, Johannes, Matthias en den Barry

57


Jin Heeeeeeey Jinners! De vakantie is helaas gedaan, maar dat wil wel zeggen dat het tijd is voor het nieuwe scoutsjaar woepwoep! Jullie laatste jaar als lid staat voor de boeg, maar we gaan ons best doen om er een onvergetelijk en ongelooflijk jaar van te maken! Waarschijnlijk weten jullie tegen nu al wie jullie leiding is, dus de shizzle als één van ons is blond en superleuk en de ander heeft een ondefinieerbare haarkleur en een snor laat ik even achterwege.

Zondag 13/09: 10-17u Joepieeeee startdag! 9 ex-verkenners en 3 ex-gidsen komen de jintak vervoegen. Aangezien jullie de windroos op deze dag krijgen, maakt het eigenlijk niet zo veel uit wat ik hier schrijf. Beschouw het maar als wat zever om 4 pagina’s volgeschreven te krijgen. Ook van de uren van de startdag ben ik eigenlijk niet zeker, maar achja, zoals ik dus al zei, is de startdag voorbij als jullie deze windroos krijgen. In ieder geval hoop ik dat jullie toch een beetje blij zijn met ons. Zelf kan ik er die dag niet bij zijn (ben me aan het ontdoen van mijn bleekscheethuid, heb er altijd al van gedroomd een donkerkleurige te zijn (de term ‘neger’ wens ik niet te gebruiken wegens de racistische bijklank)). Berichten over hoe blij jullie zijn met ons, zijn altijd welkom.

Zondag 20/09 Vandaag is het zoals jullie allemaal weten jeugddag. Helaas zijn wij er allebei die dag niet, wij zijn in Rome op zoek naar kampterreinen voor ons buitenlands kamp. Wij hebben voor vandaag twee opties voor jullie: jullie kunnen onderling afspreken om toch samen te gaan of jullie blijven in jullie bed liggen om uit te kateren van Mekitburn. Als verantwoordelijke leiding moedigen wij natuurlijk optie 1 aan. Als zelf student-zijnde lachen wij alvast met jullie katerende hoofdjes en hopen wij foto’s te zien die wij eventueel later als chantage kunnen gebruiken. Ps: jullie geloven toch niet dat wij echt op zoek zijn naar kampterreinen in Rome hé? Toch wel? Ai ai ai, een klein beetje naïef.. Moest je je hier nu over slecht voelen, heb ik hiernaast een mooie foto om jullie op te beuren.

58


Jin Zondag 27/09: 11u-15u Heuh, wat? Lees ik dit goed? Sinds wanneer is het vergadering de laatste zondag van de maand? En dan nog op van die rare uren.. Volgens mij is de leiding nog gejetlagd van hun reis of ze zijn helemaal gek geworden. Ik hoor jullie het tot hier denken! Omdat wij er vorige week niet waren en omdat het nog in het begin van het jaar is en wij voorlopig nog in de fase zitten waarin we jullie niet te lang kunnen missen, hebben wij besloten van toch vergadering te geven! We gaan koken. Boring, hoor ik de jongens al misschien denken, maar we zijn toch van plan om er nog iets tofs van te maken en niet ik-ga-naar-de-supermarkt-en-ik-neem-mee‌ Trouwens food is good hÊ mannen. Wanneer we eindelijk kunnen smullen (of niet, ik stel voor dat we beter geen spaghetti maken), willen we ook graag met jullie een aantal dingen bespreken zoals: - Hoe zien jullie het verloop van dit jinjaar? - Wat verwachten jullie van ons en wij van jullie? - Welke afspraken er gemaakt moeten worden. - Wat willen jullie allemaal doen om geld in te zamelen voor ons buitenlands kamp? Wij hebben al wat ideetjes om voor te leggen en wij hopen dat jullie ook met fantastische, ingenieuze ideeÍn komen. - Waar zouden jullie op buitenlands kamp willen en hoe? (daarmee bedoel ik qua overnachting en activiteiten en vervoer en al de rest wat er nog bij komt kijken) - Jullie gaan ook een aantal keer hulpleiding moeten geven dit jaar, dus we gaan dan ook bespreken bij welke takken jullie eens willen staan dit jaar om eens te testen. - en al de rest waar jullie nog op kunnen komen. Probeer dus toch met zoveel mogelijk aanwezig te zijn, zodat wij zoveel mogelijk meningen horen van verschillende invalshoeken. Denk er al maar eens over na!

59


Jin Zondag 04/10: 13.30u-18u aan het station van Vilvoorde Hmm, de vergadering begint vroeger, afspraak aan het station, volgens mij gaan we iets doen buiten Vilvoorde. Als je dit dacht, proficiat, als je dit niet dacht, ook proficiat! Wij trekken vandaag naar Brussel-centraal en je raadt nooit om wat te doen. Zal ik het even verklappen? We gaan Metrospel spelen! Oh, jullie hadden het al door? Verdorie, zijn jullie even slimmer dan wij dachten. Natuurlijk is een standaard metrospel iets voor gidsen en verkenners, daarom gaan wij nog een stapje verder. We’ll take metrospel to the next level! Daarom gaan wij in thema en dat thema is…(tromgeroffel)… Dierentuin! Eindelijk hebben jullie een excuus om eens in die onesies over straat te mogen lopen! Dus trek jullie leukste pakjes aan en doe niet tijger als je poes bent. Omdat er nog niks in de kas zit, vragen wij een zeer schappelijke bijdrage van €5 voor de trein.

Zondag 11/10 Dit ga ik straks nog eens herhalen omdat het belangrijk is: hou deze dag zeker vrij! Want vandaag gaan we al serieus wat centjes in onze kas kunnen steken, maar daarvoor moeten jullie met genoeg zijn. De goochelclub heeft gevraagd of wij willen komen helpen op hun goochelkampioenschap (geloof mij, dit is niet zo een verzonnen verhaal zoals in de kampwindroos, voor een keer ben ik bloedserieus). Ze zouden 15-20 man nodig hebben en als jullie er al maar zouden staan met 5 die dag, beseffen jullie hopelijk ook wel dat we onmogelijk nog zoveel extra man kunnen vinden. In tegenstelling tot die goochelaars, kunnen wij niet toveren  en geloof ons ook maar als wij zeggen dat we hiermee niet gewoon 100 euro mee kunnen verdienen, neenee, zet er maar een nul achter. Dus nogmaals, probeer allemaal te komen! Zeg je oma maar dat je volgende week langs komt en tegen je vrienden dat je ze morgen wel op school ziet. Wij hebben op dit moment niet meer info, maar wanneer we ons jaarverloop bespreken op 27/09, gaan wij ook meer weten en kunnen we dit jullie meedelen.

60


Jin Zondag 18/10: 14u-18u Speeltuin Drie Fonteinen Vandaag is het nog eens tijd voor een goei ouderwets bosspel. We gaan geen bomen knuffelen en ook niet 4 uur lang verdwijnen ofzo. Misschien spelen we nog wel eens stratego of gaan we glijden op de “Glijbaan der Modder”. Oké, dat is een vree stomme naam voor een glijbaan, ik weet het, originaliteit is niet altijd mijn specialiteit. In ieder geval: doe ons een plezier en doe vandaag kleren aan die vuil mogen worden. Ge moogt voor ne keer uw uniform thuis laten.

Zondag 25/10 Wij zijn net op leidingsweekend geweest, dus wij zijn moe en niet in staat om leiding te geven. Na zelf een weekend lang het klein kind te hebben uitgehangen, zijn wij ook even ons verantwoordelijkheidsgevoel kwijt en zou het onverantwoord zijn op de scouts te staan en jullie bloot te stellen aan dit slechte voorbeeld. Ach kijk, nu kunnen jullie andere leuke dingen doen. Wacht, jullie hebben toch wel een leven naast de scouts hé? Oei, niet echt precies. Hopelijk vinden jullie dan een schouder om op te treuren. Niet die van ons, wij zijn niet echt beschikbaar vandaag 

Wie kan raden wat er op het briefje op mijn hoofd staat, krijgt een voorsprong bij het metrospel. Inzenden kan via sms, fb of email t.e.m eind september.

61


Jin Zondag 01/11 Ook vandaag is het geen scouts. Al twee weken op rij seg, pff. Wij zijn jullie nog niet beu hoor, maar vandaag is het Allerheiligen en dat is een feestdag. No shit sherlock. Dus ik hoop dat jullie gisteren naar de bloemenwinkel zijn geweest en een mooi boeketje hebben gekocht en wij zien jullie volgende week weer! Moesten jullie je toch vervelen vandaag, ben ik zo sympathiek geweest een raadsel voor jullie te zoeken waar jullie toch al een halfuur van jullie tijd mee kunnen verdoen. Hier komt ie: Er zijn vijf huizen die naast elkaar staan. U staat recht voor deze huizen. (U ziet ze dus in de volgorde 1- 2 - 3 -4 -5.) Elk huis heeft een andere kleur/print. Ed, Nick, Nicola, David en Nigel wonen elk in één van de huizen. Ze drinken elk een andere soort koffie, hebben elk een specifiek en uniek vervoersmiddel en hebben elk een ander soort huisdier. Wie heeft een goudvis thuis? 1. Nicola woont in het huis met de ruitjesgevel 2. Ed heeft een cavia 3. David drinkt mochaccino 4. Het huis met de bloemetjesgevel staat links van het huis met de cirkeltjesgevel 5. De eigenaar van het huis met de bloemetjesgevel drinkt koffie verkeerd 6. De persoon die zich met de auto verplaatst, heeft een eekhoorn 7. De eigenaar van het huis met de streepjesgevel verplaatst zich met de fiets 8. De eigenaar van het middelste huis drinkt dubbele espresso 9. Nick woont in het eerste huis 10. De persoon die zich met de trein verplaatst, woont naast de persoon die een pitbull heeft 11. De persoon die een das heeft, woont naast de persoon die zich met de fiets verplaatst 12. De persoon die zich met het vliegtuig verplaatst, drinkt chai latte 13. Nigel verplaatst zich te voet 14. Nick woont naast het huis met de bolletjesgevel 15. De persoon die zich met de trein verplaatst, heeft een buur die cafeïnevrije koffie drinkt

62


Jin Weetje: slechts twee procent van de mensen die een variant op het ‘raadsel van de vijf huizen’ van Einstein proberen op te lossen, vinden ook echt de oplossing. Dat heeft niet met een gebrek aan genialiteit, dan wel met een gebrek aan geduld te maken.

TIP: Om dit logigram - want zo heet het monster dat u probeert te temmen - op te lossen, is het makkelijk om een raster te tekenen met van links naar rechts de nummers van de huizen en van boven naar onder de categorieën die u moet toekennen aan die huizen (in dit geval: naam van de eigenaar, print van de gevel, soort koffie, transport en huisdier).

Zondag 8/11 Dit is eigenlijk nog een verrassing! Het kan zijn dat we een gewone vergadering doen vandaag. Dat zou de saaiere mogelijkheid zijn. Maar het kan evengoed zijn dat we hier al op weekend gaan. Dat is de leukere optie. Eigenlijk hangt het een beetje van jullie af. Oh, wat zijn we lekker mysterieus, muhuahua. We zijn wel een klein beetje gemeen, dat geef ik eerlijk toe. Pak het niet persoonlijk, zo zijn we ook tegen elkaar. In ieder geval, ook hierover krijgen jullie eind september meer informatie. Waarom maken wij eigenlijk een windroos, jullie komen toch alles pas te weten eind september. Wel, dat is omdat wij dit jaar niet meer alles voor jullie beslissen en jullie zelf inspraak krijgen over dingen enzo. Say whut?! Ja het is waar, helaas, maar dat wil wel niet zeggen dat er niet meer zo af en toe naar de leiding moet geluisterd worden. Maar af en toe hé, nu ook niet overdrijven.

63


Jin Bon, dit was het dan. Jullie 1e jin-windroos is een feit met al die jinactiviteiten en jin-shizzle ď Š wij hopen dat jullie elke vergadering massaal aanwezig zullen zijn en wij hopen ook op een topjaar! Maar daar twijfel ik alvast niet aan! Xoxo, jullie leiding

64


Profile for Scouts en Gidsen Vilvoorde

Windroos september-oktober 2015  

Windroos september-oktober 2015  

Advertisement