__MAIN_TEXT__

Page 1

Afz. Scouts en Gidsen Vilvoorde Benedestraat 322, 1851 Humbeek

N° 2 | Tweemaandelijks | november – december 2018

Vilvoorde | P924049

WINDROOS november - december 2018 Scouts en Gidsen Vilvoorde Groenstraat 260, Paviljoen 6 (ingang langs Verbindingsstraat)

groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be www.scoutsengidsenvilvoorde.be IBAN: BE95 9799 5759 9058


Inhoud

Voorwoord Kapoenen Harlekijnen Welpen Akabe Algemeen Verjaardagen Kalender Contactgegevens Jonggidsen Jongverkenners Gidsen Verkenners

2 3 6 10 14 18 25 26 28 36 41 48

53 Jin 57

1


Voorwoord Beste ouders en leden,

Allereerst willen we iedereen bedanken die op 14 oktober met ons is komen brunchen. Met zo’n 400 aanwezigen hebben we de editie van vorig jaar ongetwijfeld overtroffen, hopelijk heeft iedereen ervan genoten! Daarnaast ook een dikke merci aan alle medewerkers en leiding die geholpen hebben, zonder jullie was dit alles niet mogelijk.

De komende maanden zijn er weer verschillende leuke activiteiten gepland: op zondag 2 december is de eerste steenlegging van de nieuwe lokalen, meer info daarover in het artikel van de VZW verder in deze windroos. Op 14 december gaan we naar jaarlijkse traditie met z’n allen schaatsen, gevolgd door een heuse après-schaats waarbij iedereen welkom is in de lokalen voor een warme chocomelk, iets fris of een lekker jenevertje. Ten slotte vieren we op 31 december zoals gewoonlijk het nieuwe jaar in de Spiegeltent. De inschrijvingen zijn reeds afgelopen, maar aan iedereen die zich heeft kunnen inschrijven: tot dan!

We hopen jullie allemaal talrijk te zien op zondag of op één van onze activiteiten. Heb je nog vragen of suggesties, spreek ons gerust aan.

Een stevige linker, De groepsleiding

2


Kapoenen Hey allerliefste kapoentjes! De eerste twee maanden zijn al voorbij gevlogen, vinden jullie ook niet? Maar niet getreurd, ook de komende maanden zijn wij er om samen met jullie er kei toffe vergaderingen van te maken! Benieuwd wat ze allemaal gaan doen? Lees dan maar snel verder! Wij hebben er al vast zin in en we hopen jullie ook!

Zondag 11 november - 11u tot 14u aan de lokalen Worteltjes, paprika, tomaat, gehakt… Raden jullie het al? Vandaag gaan we samen koken! Vergeet zeker jullie mooiste koksmuts niet mee te nemen en jullie schorten zodat ons uniform niet vuil wordt. Een mesje en een plankje is ook altijd handig want we gaan heel veel lekkere groentjes snijden en wie weet ook iets voor het dessert. Als er allergieën zijn, moeten jullie dit zeker aan ons komen zeggen en laat ook even weten of jullie komen of niet zo is er zeker genoeg voor iedereen!

Zondag 18 november - 14u tot 17u aan de lokalen Het is groen en het ontploft, wat is het? Weten jullie wat het is? Als jullie hier het antwoord al op weten dan zijn jullie zeker klaar voor onze super coole kapoenen quizzzzz.

Zondag 25 november- geen vergadering Helaas vandaag geen scouts, maar niet getreurd, volgende week zijn we er weer! Vandaag kunnen jullie de oma en de opa nog eens gaan bezoeken of een wandeling maken in het bos.

Zondag 2 december 13u tot 17u aan de nieuwe lokalen! De zak van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas. De zak van Sinterklaas, oh jongens, jongens, ‘t is zo’n baas! Hopelijk zijn jullie dit jaar heel braaf geweest want we willen niet dat er iemand in die zak terecht komt. Zoals jullie nu al wel doorhadden is sinterklaas in het land! En natuurlijk komt hij ook een bezoekje brengen aan onze lokalen. Breng dus allemaal

3


Kapoenen maar jullie mooiste tekenening mee om aan sinterklaas af te geven! En wie weet krijgen jullie wel een zakje snoep ☺ Bovendien is het vandaag de officiële eerstesteenlegging van onze nieuwe lokalen! Wij hopen dat jullie hier dan ook allemaal, samen met jullie mama en papa, op aanwezig zijn. Wie weet krijgen jullie wel iets lekkers...

Zondag 9 december - 14u tot 17u aan de lokalen Knutsel tijd!! Een beetje knippen hier, een beetje plakken daar en voor dat je het weet hebben we een echt kunstwerk voor mekaar. Neem jullie beste knutselschaartjes mee en de sterkste lijmstiften zo kunnen we er iets super leuk van maken!

Vrijdag 14 december – 18u30 aan de lokalen Wanneer het weer slechter wordt en de eerste sneeuw misschien al is gevallen dan is het hoogtijd om…. te gaan schaatsen natuurlijk! Trek dus allemaal maar jullie warmste kledij aan en vergeet zeker geen handschoenen en extra sokken. Wanneer er kapoentjes zijn die hier nog niet zo goed in zijn is dit helemaal niet erg want wij zijn er om jullie te helpen. Voor de verdere informatie kan je kijken bij het deeltje algemeen in de windroos. Na het schaatsen kunnen jullie nog een warme chocomelk of iets anders komen drinken samen met mama en papa op de après schaats.

Vrijdag 21 december 19u tot 21u aan de lokalen Het is koud en donker buiten, maar dat betekent niet dat er geen sfeer kan zijn. Wij organiseren speciaal voor jullie een kapoenen kerstfeestje. Hebben jullie net zoals ons heel veel zin in gezellig samen rond het vuur chocomelk drinken en liedjes zingen? Dan zijn jullie allemaal van harte welkom in jullie coolste kersttruien rond ons vuurtje.

4


Kapoenen Zondag 30 december – geen vergadering Onze buikje zitten nog vol van al dat lekkers van met Kerstmis en we moeten ons nog klaarmaken voor het nieuwe jaar dus…vandaag helaas geen scouts. We wensen jullie nu al een gelukkig nieuw jaar en dat al jullie wensen mogen uitkomen xxx

Vrijdag 4 Januari - 19u tot 21u aan de lokalen Jullie leiding is heel druk bezig met studeren voor hun grote toetsen dus vandaag gaan we gewoon gezellig samen een filmpje kijken. Jullie mogen warme dekentjes meenemen en wij zorgen voor een snackje

Kusjes van je leiding

Maité

Margot

Sander

Lize

5


Harlekijnen Hallo liefste harlekijntjes

November en december komen eraan, wat betekent een beetje kouder maar wel gezelliger! De komende twee maanden zullen we kunnen griezelen op Halloween, cadeautjes krijgen van onze goede oude vriend de Sint en gezellig samenzijn met kerst. Bereid jullie dus maar voor op een spetterende twee maanden (en vergeet je jas niet als je naar de scouts komt): hier gaan we!!!!!!!!!

Zondag 11 november - 14u tot 17u aan de lokalen Exact 100 jaar geleden werd op deze historische dag vrede gesloten. Wisten jullie trouwens dat: - de vrede werd ondertekend op 11 november (de 11de maand) om 11 uur? De ondertekening gebeurde trouwens in een treinwagon. - in BelgiĂŤ alleen al 600.000 doden vielen? Dat is 13 keer het totaal aantal inwoners van Vilvoorde. - er aan het front niet altijd gevochten werd? Zo speelden op kerstavond 1915 de Engelsen een voetbalmatch tegen de Duitsers in niemandsland (het stuk land tussen de beide loopgraven) - de begraafplaatsen van de Britten ook officieel Brits grondgebied zijn? Na WOI schonk de Belgische bevolking hun deze gronden als dank voor het bevrijden van ons land. - onze koning ook een echte soldaat was? Koning Albert I bevond zich tijdens de oorlog ook steeds aan het front om de soldaten moed in te spreken. Zijn vrouw, onze koningin, verzorgde mee de gewonden.

Vandaag spelen we dus het grote wapenstilstandspel!!! Kom zeker verkleed als echte soldaat zodat je klaart bent om het andere team te verslaan.

6


Harlekijnen Zondag 18 november - 9u tot 12u aan zwembad Pierebad in Strombeek Vandaag duiken we het water in. Concreet: we gaan naar het zwembad. We spreken om 9u af aan het zwembad Pierebad in Strombeek (Ringlaan 25, 1853 Grimbergen). Vergeet zeker jullie zwemgerief niet (badpak, zwembroek, handdoek, duikbril, eventueel zwembandjes en alles wat je nog denkt nodig te hebben)!

Vrijdag 23 tot zondag 25 november - weekend WIJ GAAN OP SMURFENWEEKEND! Jullie mama en papa hebben al een mail gekregen met alle nodige informatie over dit topevenement, laat zeker voor eind oktober weten of je meegaat of niet.

Zondag 2 december - 13u tot 17u aan de nieuwe lokalen! Hij komt, hij komt, de lieve, goede Sint. Mijn beste vriend, jouw beste vriend, de vriend van ieder kind! Mijn hartje klopt, mijn hartje klopt zo blij. Wat brengt hij mij, wat brengt hij jou, wat brengt hij jou en mij? Wie zoet was, koek! Wie stout was, krijgt de roe! Hij komt, hij komt, de lieve, goede Sint. Mijn beste vriend, jouw beste vriend, de vriend van ieder kind!

7


Harlekijnen Vandaag komt de goedheilig man op bezoek. Zorg dus maar dat je een beetje flink bent vandaag zodat je niet in de zak van zwarte piet belandt. Sinterklaas en zijn zwarte pieten zijn ook altijd heel blij met tekeningen, je kan dus altijd de prent op de volgende pagina inkleuren en meenemen. Bovendien is het vandaag de officiële eerstesteenlegging!! Zorg maar dat je erbij bent met je ouders en wie weet krijg je wel iets lekkers...

Zondag 9 december - 14u tot 17u aan de lokalen Hey lieve speurneuzen, steek vandaag jullie vergrootglas in jullie zak en zet je beste detectivebril op want wij gaan vandaag op speurtocht.

Vrijdag 14 december – 18u30 aan de lokalen Op deze eerste vrijdagavondvergadering gaan we met heel de scouts schaatsen! Trek je warmste broek en dikste handschoenen aan zodat je klaar bent om de schaatsbaan te trotseren. Meer info over waar, hoelaat en hoe vind je bij algemeen een beetje verder in deze windroos. (Vergeet zeker jullie handschoenen niet, deze zijn verplicht op de schaatsbaan!!)

Vrijdag 21 december - 19u tot 21u aan de lokalen Kerstbomen, mooie verlichting, lekker eten, veel cadeautjes: Kerstmis komt eraan! Daarom doen wij vrijdagavond een supermegagezellig kerstfeestje met lekkere hapjes en drankjes (zorg wel dat je thuis al hebt gegeten). Zet je mooiste kerstmuts op en doe je warmste trui aan zodat we er een gezellige avond van kunnen maken.

Zondag 30 december - geen vergadering Vandaag is de laatste zondag van de maand dus geen scouts . Als we geluk hebben kunnen jullie vandaag buiten een sneeuwman (joepie) maken, anders kunnen jullie ook altijd een mooie tekening maken voor jullie studerende leiding. Natuurlijk kan je je ook voorbereiden op de laatste dag van 2018 en al je mooiste feestoutfit klaarleggen om morgen het nieuwe jaar in te zetten. Tot volgend jaar xo

8


Harlekijnen Vrijdag 4 januari - 19u tot 21u aan de lokalen Wat is er beter dan op een koude vrijdagavond met de familie kalkoen eten? Met de scoutsvriendjes en -vriendinnetjes gezellig een filmpje kijken onder een dekentje en met een knabbeltje. Samen met de kapoenen kijken we een superleuke film vanavond. Vergeet dus zeker je dekentje, je kussentje en je knuffel niet. Afspraak om 19u aan de lokalen.

Ziezo lieve harlekijntjes, dit was het voor de herfstmaanden! Kusjes en knuffels, jullie leiding x

9


Welpen Heeeeey liefste welpjes en welpinnen, de eerste twee maanden zijn voorbije gevlogen, is het niet? Ondertussen hebben we ons samen al hard geamuseerd en we gaan ervoor zorgen dat dat ook de komende maanden het geval zal zijn!

Zondag 4 november – 14u tot 17u aan de lokalen BOE!!! Zoals jullie allemaal wel gezien hebben is halloween het land weer binnengezwaaid. Daarom gaan we deze zondag het spooky feest naar de scoutslokalen brengen en gaan we het super leuke halloween spel spelen! Verkleedkledij kan je helpen tijdens het spel ;)

Zondag 11 november - 14u tot 17u aan de lokalen Tijd om de beentjes te strekken en richting het centrum te gaan. Kan jij je ontpoppen als een meesterbrein? Ben jij de snelste loper van de welpen? Of ben je iedereen altijd te slim af? Dan is dit stadspel jouw moment om boven iedereen uit te komen!

Vrijdag 16 tot zondag 18 november- weekend Deze week gaan we allemaal samen op weekend naar het tropische Elewijt. Maar vergis je niet, we gaan niet rustig op het strand van de zon genieten. Dit weekend testen we hoe goed jullie als team werken! Vergeet zeker je ravot kleding niet mee te nemen. Meer informatie vinden jullie in jullie mailbox! Tot dan â˜ş

10


Welpen Zondag 25 november – geen vergadering Zoals jullie wel weten is het op de laatste zondag van de maand jammer genoeg geen scouts! Kan jij deze puzzel oplossen?

Zondag 2 december – 13u tot 17u aan de nieuwe lokalen! Vandaag krijgen we hoogbezoek! De enige echte Sint komt naar de scouts, samen met snoep en zijn pieten. Dit jaar komt hij ook niet naar de huidige lokalen. De Sint heeft ons laten weten dat hij de eerste steenlegging van de nieuwe lokalen wilt bijwonen. Zo kan hij er voor zorgen dat de schoorsteen wel goed geplaats wordt voor zijn pieten! Bovendien is het vandaag ook de officiële eerstesteenlegging, zorg maar dat je er samen met je ouders bij bent!

Zondag 9 december – 14u tot 17u aan de lokalen Haal jullie potten en pannen maar boven want vandaag gaan we met ons alles koken!! Let maar goed op en doe maar heel goed jullie best want na het koken zijn julle degene die het moeten opeten ☺

11


Welpen Vrijdag 14 december – 18u30 aan de lokalen Joepie! Het is weer zover, wij gaan schaatsen!! Doe al maar die warme jas en handschoenen aan, want het kan wel een koud worden op de schaatsbaan. Nadat we moe maar voldaan terugkeren naar de lokalen, kunnen jullie mama’s en papa’s (en jullie natuurlijk ook) iets komen drinken en napraten aan de après-schaatsbar. Let wel op, want dit is op een vrijdag! Verder info vinden jullie verder in de windroos.

Zondag 23 december – 14u tot 17u aan de lokalen Vandaag gaan wij ons eigen kerstfeestje houden! Zet allemaal jullie leukste kerstmuts op, Trek allemaal jullie leukste kerstpull aan. En neem zorg dat jullie allemaal een cadeautje mee hebben! (Dat voor zowel jongens als meisje kan dienen) van maximaal 5 euro en wij zorgen voor de rest van het spectaculair feest!

Vrijdag 4 januari – 19u tot 21u aan de lokalen Brrrrr wat is het koud! Al dat sneeuw en ijs, om te bevriezen. Wij zijn niet de enige die het deze dagen zo koud hebben. Ik heb natuurlijk over de arme vogeltjes ! Daarom gaan wij vandaag voor de vogels een luxe menu maken zodat zij met een volle buik tegen de winter aan kunnen. Let op, de vergadering gaat op vrijdag door in plaats van zondag!!

12


Welpen Top! Dit was het dan weer voor de komede 2 maand, hopelijk zien we jullie vaak! Groetjes van Sébastien, Robin, Anouk, Jasmien, Inès ☺

13


Akabe Liefste akabeertjes, Wat gaat de tijd zo snel, de maanden zijn weeral voorbij gevlogen ☺ We hebben al weer veel plezier beleefd!!! Hierbij de windroos voor de volgende maanden… OPGELET! kijk zeker goed naar de datum en het uur waarop het scouts is. Aangezien jullie leiding tijden de wintermaanden hard moet studeren, helaas ook op zondag, zal het een aantal keer scouts zijn op vrijdagavond. 

Zondag 11 november - 13u45 tot 16u45 aan speeltuin Domein 3 Fonteinen WIJ GAAN VANDAAG EEN BOSSPEL SPELEN, JOEPIEEE!!! Omdat er aan de lokalen niet echt een bos is, spreken we deze keer op een andere plaats af. We komen samen om 13u45 aan de speeltuin van Domein de 3 Fonteinen. Om 16u45 mag mama of papa jullie daar ook weer komen halen. ☺

Vrijdag 16 tot zondag 18 november - weekend Wij gaan op weekend!! Dit jaar gaan wij niet zomaar op weekend. We zijn uitgenodigd door de Welpen om ons twee dagen met hun te gaan amuseren. Meer info over dit weekend zal nog volgen via mail.

14


Akabe Zondag 25 november – geen vergadering Het is alweer de laatste zondag van de maand, wat gaat het snel. Jullie weten wat dat betekent, geen scouts vandaag. Wij vinden het ook heel jammer 

Zondag 2 december - 13u tot 17u aan de nieuwe lokalen! Oh wie klopt daar op de deur? JAWEL!! Het is de Sint! De sint heeft speciaal voor onze scouts een gaatje gevonden in zijn super druke agenda en is van plan is langs te komen bij de lieve kindjes van de scouts. Ben jij braaf geweest dit jaar? Of was je een beetje stout? Dat zullen we allemaal deze zondag te weten komen tijdens het bezoek van de sint ☺ Bovendien is het vandaag de grote dag, namelijk de eerste steenlegging, van onze nieuwe lokalen, zorg maar dat je erbij bent!

15


Akabe Zondag 9 december - 14u tot 17u aan de lokalen Vandaag wordt het een speciale dag, wij mogen eens een zondag meedoen met de lieve Harlekijnen! TOF EH!! Het enige wat ze ons zelf al hebben verklapt is dat we een speurtocht gaan houden, spannend! Zeker komen ☺

Vrijdag 14 december – 18u30 aan de lokalen Misschien sneeuwt het nog niet buiten, maar binnen ligt er al zeker genoeg ijs. Wij gaan vandaag SCHAATSEN! Jullie worden om 18u30 verwacht aan de scoutslokalen. De rest van de info vinden jullie in het midden van de windroos. Vergeet zeker geen handschoenen mee te nemen.

Vrijdag 21 december 19u-21u (lokalen) Het is bijna zover, de kerstman komt langs met zijn grote zak vol speelgoed en wat lekkers ☺ Bij akabe gaan we dit ook vieren en dit door een super leuk en gezellig kerstfeestje te organiseren! Wat moet je meenemen? - GOED HUMEUR! ☺ Leiding zorgt voor de rest, hihi ☺

16


Akabe Maandag 31 december – geen vergadering Onze allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Hopelijk mogen we ook in 2019 samen veel scoutsavonturen beleven!

Vrijdag 4 januari – geen vergadering Jullie favoriete leiding zitten midden in de examens, snif snif  Daarom is er vandaag spijtig genoeg geen scouts…

Zo dat was het weer voor november en december!

Heel veel groetjes van jullie leiding, Annelies-Ianthe-Louise xxx

17


Algemeen

18


Algemeen

19


Algemeen

Belangrijk!

Een volledig uniform (hemd, groene broek/rok/short en das) is verplicht op elke scoutsactiviteit! Meer info op de volgende pagina of op www.scoutsengidsenvilvoorde.be/uniform

20


Algemeen

Kentekens Waar plaats je al die kentekens?

21


Algemeen

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Tak-kenteken Groepslintje Jaarkenteken Das Vlaamse leeuw Internationaal scouts- of gidsenteken Belgische vlag Beloftekenteken (kabouter, wolfje of jonggiverbelofte)

22


Algemeen

Verkoopplaatsen Waar vind je dit uniform en andere scoutsspullen?

Hopper

Vestigingen in Aalst, Antwerpen, Gent, Harelbeke, Hasselt en Leuven Meer info op https://www.hopper.be/winkel

Kentekens zijn elke eerste zondag van de maand te koop bij Laura, Lize of Mirko. Daarnaast zijn er bij ons ook tweedehands-uniformen beschikbaar (tot welpenmaten)

23


Algemeen

Tegemoetkomingen van de mutualiteit

Afhankelijk van uw mutualiteit kan het zijn dat u een tegemoetkoming krijgt op het inschrijvingsgeld van het scoutsjaar en van het kamp. Vooringevulde attesten voor verschillende mutualiteiten vindt u terug op www.scoutsengidsenvilvoorde.be/attesten

24


Algemeen Gelukkige verjaardag! November

December

Camilo Puentes

1

Zoë Goossens

2

Anastasia Peeters

3

Matteo Conaerts

Zoë Minne, Max Bosmans

4

Arthur De Groef

5

Ophelia Van Camp

6

Ben Celik

7

Theo Jaffre, Paulien Maton

Nina Bosmans

Aiko Vermeulen, Noor Haroual, Nico Simoens

8 Joran Das

9

Thibaut Deroover

10

Isa Marievoet

11

Tjenne De Vliegher

12

Ilona Paternotte

13

Cameron Van Belle

Judith Wijnants

14 15

Jef Geeraerts

16 Yarne Delvaux

17 18 19

Arne Mahieu, Charlotte De Vil

Emilie Pruijn

20 21 22

Roxy Pelgrims

23

Cykano Hernández Morales, Flor Van Meerbeek

24

Frederik Vanclooster

Joost De Roover

25

Niels Nickson

26 27

Annelies De Roover

28

Babette Ramboer

29 30

Lina Debeer

Ruben Maiquez

31

25


Algemeen

Agenda 2018-2019

2 december

OfficiĂŤle eerstesteenlegging nieuwbouw

14 december

Schaatsen en aprèsschaats

31 december

Oudjaar

23 maart

Skoetefest

11 mei

Italiaanse avond

7 juni

Croque- en inschrijvingsavond kamp

22 juni

Uitstap zee

30 juni

Voetbaltoernooike

2 augustus

Bagage binnenbrengen

3 augustus

Vertrek voorwacht

6 augustus

Vertrek grote takken

12 augustus

Vertrek kleine takken

17 augustus

Terugkomst kamp

23-25 augustus

Herfstontmoeting (leiding en jin)

1 september

Laatste vergadering

8 september

Startdag

26


Algemeen

Kapoenen kapoenen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Sander Somers Doordachte serval

Lize Janssens Hartstochtelijke flicka

Margot Geeraerts Inzichtrijke spitssnuitdolfijn

MaitĂŠ Robyn Charmant hert

sander.somers@outlook.be 0477 91 18 92 lize-janssens@hotmail.com 0473 56 17 20 margot.geeraerts@hotmail.com 0471 30 66 31 maiterobyn@hotmail.com 0483 44 59 77

Harlekijnen harlekijnen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Paulien Maton Vurig bloeddrupje

GaĂŤlle Debast Wulpse poema

Warre Kempenaers Onbevangen kauw

Victor Van Eenaeme Goedgeluimde olifant

Katinka Simoens Vlijtige oerakari

Matteo Molinari Goedaardige schaarbek

paulienmaton@hotmail.com 0479 93 74 40 gaelle-debast@live.be 0472 72 63 34 warrekempenaers@gmail.com 0479 55 54 07 victor.vaneenaeme@hotmail.com 0491 13 33 93 katinka.simoens@gmail.com 0492 61 66 80 matteo.molinari@outlook.be 0476 34 01 39

Welpen welpen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Robin Somers Inventieve kapucijnaap

robin.somers@hotmail.com 0475 96 68 19

27


Algemeen Sebastien Grootjans Trotse kaaiman

Jasmien Leemans Joviale spitsvogel

Inès Schoenmaekers Amusant grijs bokje

Anouk De Roover Genietende boomklever

sebastien.grootjans@hotmail.com 0476 03 35 09 jasmienleemans2@gmail.com 0476 54 95 22 ines.schoenmaekers@gmail.com 0493 68 25 72 anouk.de.roover@hotmail.com 0478 43 34 12

Akabe akabe@scoutsengidsenvilvoorde.be

Annelies De Roover Strijdlustige mungo

Louise Adriaenssens Goedhartig kortstaartaapje

Ianthe T’Kint Inspirerende newfoundlander

annelies-de-roover@live.be 0470 67 23 71 louise.adriaenssens@hotmail.com 0470 61 80 16 ianthetkint@hotmail.com 0476 03 30 17

Jonggidsen jonggidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Basten Dekoninck Lyrische agame

Yaro Debeer Bekoorlijke springbok

Lina Debeer Bruisende dziggetai

Isa Marievoet Zonnige vlinder

Katrien De Vil Scherpzinnige kraanvogel

basten.dekoninck@hotmail.com 0474 13 93 71 debeeryaro@yahoo.com 0498 57 55 63 debeer_lina@yahoo.com 0471 32 15 19 isa.marievoet@hotmail.com 0498 48 38 15 kadevi@skynet.be 0475 44 74 45

28


Algemeen

Jongverkenners jongverkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Toon De Vil Vooruitziende gnoe

Thijs Haelwaeters Onbestemde beloega

Miguel Viana Bravo Verwonderlijke steppelemming

dvilt@telenet.be 0478 49 48 75 thijs.haelwaeters@gmail.com 0471 43 97 31 miguelvianabravo@gmail.com 0497 12 26 14

Gidsen gidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Jef Geeraerts Loyale beo

Mirko Simoens Gedreven koelan

Laura Leemans Bereidwillige cavia

jef.geeraerts@hotmail.com 0479 09 32 35 mirko.simoens@gmail.com 0499 30 14 49 laura.leemans2@gmail.com 0495 38 43 88

Verkenners verkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Branko T‘ Kint Kritische saiga

Arno Adam Beheerste zeehond

brankocool007@hotmail.be 0491 18 39 90 arno.adam9@gmail.com 0479 49 48 87

29


Algemeen

Jin jin@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ester Vanherck Stralende saki

Frederik Vanclooster Vermakende salangaan

Willem Mevis Verblijdend leeuwaapje

Flor Van Meerbeek Levensgenietende wauw

ester.vanherck@gmail.com 0471 10 77 32 frederik.vanclooster@gmail.com 0470 21 93 54 willem.mevis@hotmail.com 0494 91 20 21 florvanmeerbeek@gmail.com 0478 11 76 33

Groepsleiding groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Dieter Holvoet Rustvolle ibis

Thomas De Henau Opgewekte barry

dieter.holvoet@gmail.com 0498 24 85 75 thomasdehenau@skynet.be 0498 20 74 00

Assistent-groepsleiding groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ester Vanherck Stralende saki

Sander Somers Doordachte serval

ester.vanherck@gmail.com 0471 10 77 32 sander.somers@outlook.be 0477 91 18 92

30


Algemeen

Materiaal en tenten materiaal@scoutsengidsenvilvoorde.be

Mirko Simoens Gedreven koelan

Thomas De Henau Opgewekte barry

Branko T‘ Kint Kritische saiga

Jef Geeraerts Loyale beo

Sander Somers Doordachte serval

mirko.simoens@gmail.com 0499 30 14 49 thomasdehenau@skynet.be 0498 20 74 00 brankocool007@hotmail.be 0491 18 39 90 jef.geeraerts@hotmail.com 0479 09 32 35 sander.somers@outlook.be 0477 91 18 92

Uniform en kentekens Laura Leemans Bereidwillige cavia

Lize Janssens Hartstochtelijke flicka

Mirko Simoens Gedreven koelan

laura.leemans2@gmail.com 0495 38 43 88 lize-janssens@hotmail.com 0473 56 17 20 mirko.simoens@gmail.com 0499 30 14 49

Windroos Sander Somers Doordachte serval

sander.somers@hotmail.com 0477 91 18 92

31


Algemeen

32


Algemeen

33


Algemeen

Nieuws van de VZW! We zijn gestart .... Er is dus geen weg meer terug en we zitten er nu wel echt midden in! De buurtbewoners werden de voorbije weken ingelicht (een 1000-tal flyers werden gebust en ook uitgedeeld in de nabije school) en we trachten iedereen zoveel mogelijk op de hoogte te houden van het verloop van de werken, met een bijzonder focus op de veiligheid op en rond de werf. De finale plannen werden samen met architect en aannemer nog eens hierzien en aangepast waar nodig. Ondertussen werden ook de nodige afspraken gemaakt met Stad Vilvoorde, Politiezone VIMA en Aquafin.. Op maandag 15 oktober, daags na een (wederom) geslaagde brunch en bingo in de Kruitfabriek, stonden we met enkelen paraat om de ‘echte’ start van de werken bij te wonen. Vanaf woensdag 17 oktober begonnen dan ook de ‘grote’ werken. De afbraak van het oude schoolgebouw. Gezien de slechte staat van het gebouw en het vele asbest nog aanwezig, was dit niet zo maar een klusje. Firma De Coster (in onderaanneming van onze aannemer ALTEZ) heeft deze klus met glans afgewerkt en het terrein ligt nu bouwklaar. De komende weken zal er dan ook begonnen worden met het leggen van de funderingen en het plaatsen van de metalen frames, teneinde tegen het jaareinde de betonplaten/muren te kunnen zetten ! Zowel via sociale media (Facebook) alsook via de website (www.Scoutsengidsenvilvoorde.be) delen we constant updates met uiteraard de nodige beelden voorzien van de nodige commentaar. Onze ‘time-lapse’ camera is dan ook wel het ‘neusje’ van de zalm, waardoor we het verloop van de werken in een versneld tempo kunnen volgen. Daarnaast hebben we vele, occasionele reporters die hun foto’s delen en doorsturen – blijven doen zou ik zeggen. Dankjewel. Noteer alvast in je agenda Zondag 2 december om 13u voor de ‘eerste steenlegging’. Een hapje en drankje worden aangeboden en iedereen zal de kans hebben om de plannen nog eens in te kijken en het verloop van de werken te bewonderen.

34


Algemeen Een droom wordt werkelijkheid... Voor het eerst in onze meer dan 80jarige geschiedenis komen de ‘eigen’ lokalen nu wel heel dichtbij. In september 2019 voorzien we de officiële opening. We danken nogmaals iedereen voor hun niet aflatende steun (zowel financieel, logistiek als op welke manier ook) en we zijn blij en fier dat we voor onze groeiende groep leden een mooie vaste ‘stek’ kunnen bouwen.

Een stevige linker, Levenslustige Olifant (aka Koen Somers) Voorzitter VZW Scouts & Gidsen Vilvoorde Koen.somers@scoutsengidsenvilvoorde.be

35


Jonggidsen Zondag 11 november - 14u tot 18u aan de lokalen

Rundercarpaccio met een heerlijke dressing van pesto ______ Een mals lamsrack met een saus van tijm en port ______ Hollandse aardbeien met romanoffsaus

Haal de Sergio Herman in jullie maar boven, want dit staat er vandaag (letterlijk) op het menu. Of toch zoiets. Bring your own vlezeke, wij zorgen voor de rest.

Zondag 18 november - 13u45 tot 17u45 aan de leeuwen van park De Drie Fonteinen Het langverwachte vervolg op JOGI VILVOORDE GOES INTERNATIONAL en JOGI VILVOORDE GOES UNDERGROUND zit er aan te komen, en ook deze keer kwam jullie leiding met een catchy titel op de proppen: JOGI VILVOORDE INTO THE WILD. Jullie kennen deze activiteit waarschijnlijk onder de naam ‘bosspel’, maar dat wil alleen maar zeggen dat wij minder saai zijn dan jullie vorige leiding. Afspraak om 13u45 aan de leeuwen van De Drie Fonteinen (bovenaan de speeltuin).

Zondag 25 november – geen vergadering Geen vergadering. {insert goeie mop over thuisblijven}

Zondag 2 december - 13u tot 18u aan de nieuwe lokalen! Die leuke oude man uit Spanje komt weer eens langs met zijn grote stoomboot en zijn zak vol lekkers. Maar dat lekkers verdien je niet zomaar, daarvoor moet je een heel jaar lang braaf mama en papa geholpen hebben bij de huishoudelijke taakjes, voor elke toets uitstekende punten gehaald hebben en vijf keer in de week een bezoekje

36


Jonggidsen gepleegd hebben aan je grootouders. Of je kan ook gewoon heel luid sinterklaasliedjes zingen en misschien knijpt hij dan een oogje dicht. Hieronder een greep uit het oeuvre van die alleraardigste man, zodat jullie toch op z’n minst kunnen meeneuriën:

Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, dáág, dáág Zwarte Piet. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, luister naar ons afscheidslied. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, dáág, dáág Zwarte Piet. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, luister naar ons afscheidslied. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, dáág, dáág Zwarte Piet. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, luister naar ons afscheidslied. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, dáág, dáág Zwarte Piet. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, luister naar ons afscheidslied. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, dáág, dáág Zwarte Piet. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, luister naar ons afscheidslied

Bovendien is het vandaag de officiële eerstesteenlegging voor onze nieuwe lokalen! Wij verwachten jullie vandaag allemaal om mee te kunnen genieten van dit heugelijke moment en wie weet krijgen jullie wel iets lekkers (en warm)...

37


Jonggidsen Vrijdag 7 december – 19u tot 21u aan de lokalen Omdat wij als lieve leiding toch inzitten met jullie brave kinders in deze periode vol examen- en studeerstress, hebben we besloten dat jullie wel toe zijn aan wat ontspanning en relaxatie. Aangezien de tarieven van Thermae Grimbergen net dat tikkeltje hoger liggen dan het budget in onze takkas, moest jullie leiding lang en diep nadenken over een alternatief (nachtje doorvergaderen, you know the drill). En toen zagen we ineens het licht: als wij niet naar Thermae Grimbergen kunnen gaan, laten we toch gewoon Thermae Grimbergen naar ons komen (of toch ongeveer)? Daarom toveren we voor deze gelegenheid de lokalen om tot een vijfsterrenwellnesscentrum, waar jullie nippend van jullie alcoholvrije cocktails en genietend van jullie komkommermasker alle examenzorgen en studeerbekommernissen kunnen vergeten, zodat jullie de dag erna herboren achter de handboeken wiskunde kunnen kruipen.

Vrijdag 14 december – 18u30u aan de lokalen Van die macho, egotrippende goblins die het zo nodig vinden om al hun zakgeld te spenderen aan lichtgevende schaatsen om heel schaatsbaan mee te terroriseren (is mijn haat zo overduidelijk?!), we kennen ze allemaal. Onze gemeenschappelijke vijand. Maar dit jaar zullen we deze tirannie niet meer verdragen, de spottende blik van één van dat gespuis toen mijn lichaam het ijs raakte tijdens een stevige valpartij was de druppel. Zijn jullie het met mij eens (ongetwijfeld maar toch eens vragen uit beleefdheid) en bereid om er is korte metten mee te maken, kom dan vandaag naar de scouts en laten we samen hand in hand schaatsen over het ijzige meer dat toebehoort aan het volk.

Vrijdag 21 december – 19u tot 21u aan de lokalen Jazeker, vandaag is de dag dat jullie Voor de 427e keer zullen meebrullen met de High School Musical lyrics Een traantje zullen wegpinken bij Titanic

38


Jonggidsen Wegkwijnen van verlangen om even goed te kunnen zingen en dansen als in Pitch Perfect Urenlang zullen discussiëren over de ultieme hottie van Twilight: Edward of Jacob Natuurlijk niets zo erg als een filmavond met een grommende maag en daarom zullen wij ook nog een lekker hapje voorzien. Snoepers als jullie allemaal zijn, mogen jullie natuurlijk altijd nog een extraatje meenemen voor als jullie vrezen toch nog naar huis te moeten gaan zonder het gevoel te hebben dat je elk moment kan ontploffen.

Vrijdag 28 december - 19u tot 21u aan de lokalen Genoeg gepronkt met onze summerbodies en tijd om het mooie van het handige te scheiden. We schieten in actie en beginnen met een deftig voorraadje voedsel aan te leggen om de vorstkoud mee te trotseren. Het is dus kerstfeestje geblazen!!! Schat mekaar eens goed in: wie zou welk cadeautje graag hebben op kerstmis, besef dat jij het leukste cadeau zou zijn, maar dat je te groot bent om onder een kerstboom te gaan liggen. Laat je fantasie maar eens goed werken want jullie zullen een cadeautje moeten verzinnen voor jullie vriendinnetjes voor 5 euro. Tip: zelfgemaakte cadeaus met emotionele waarde zijn de beste. Ho ho ho horloges zijn altijd welkoooooommmm ;)

Maandag 31 december - Oudejaarsevenement in de Spiegeltent 10…..9…..8…..7…..6…..5…..4…..3…..2….1….Voorallendieditzullenviereningez elschapvandescoutsoponsenigeechteOudjaarsevenement: EEN MEGA FANTASTISCH FORMIDABEL GELUKKIG NIEUWJAAR!!!!! Maar ook voor allen die dit niet doen: een even gelukkig nieuwjaar! Geen zorgen, we zullen jullie niet op strafdropping sturen of dril geven als jullie hier niet aanwezig zijn, maar we kunnen het enkel ten zeerste aanraden. Tot in het nieuwe jaar!

39


Jonggidsen Vrijdag 4 december - 19u tot 21u aan de lokalen 1 vraag, een massa toeschouwers, een paar zweterige handen, 1 prijs‌maar het juiste antwoord laat maar op zich wachten. Om deze situaties te vermijden moeten jullie ervoor zorgen dat jullie goed up to date zijn met al het nieuws, al dan niet uit de Flair blaadjes. We gaan vanavond een leuke quiz spelen.

Zo dat was het dan weer voor 2018, dat 2019 een even schitterend jaar mag worden!!!

Xxx jullie leiding

40


Jongverkenners Gegroet teergeliefde jongverkenners, De witte broodsweken van het eens zo rooskleurig uitziende scoutsjaar zitten erop. Hoezeer jullie er nu van genoten hebben of niet, vanaf nu raden we jullie aan jullie borst goed nat te maken voor de sinistere en ietwat obscene wintervergaderingen die voor jullie in het vizier liggen. U weze hierbij De aard van Filah zijn geluidjes gewaarschuwd! De winter van 2018 zal vermoedelijk in jullie geheugen gegraveerd worden als de winter waarbij u getuige was van hoe uw adolescente zelve uw kindse geest Leiding lastigvallen Iets met Fortnite Iets doordachts ??? uittrad, wat zeggen we, uitspuugde en u vervolgens beloonde met een volle baard waar een Noorman niet mee zou misstaan. En dit allemaal – geen dank uiteraard - dankzij jullie leiding, die niet verlegen is om wat beeldspraak. Een inleidend woord kan uiteraard niet afgesloten worden zonder enkele korte statistische figuren die een reductionistisch overzicht moeten bieden over de afgelopen twee maanden. Wij verwachtten uiteraard de nodige verslagen over conclusiefouten eerstvolgende vergadering op ons bureau. Gemiddeld aantal uur dat de JV's gefocust zijn op een degelijk voorbereid spel 1,2

1 0,9

1 0,8

0,7 0,6

0,6 0,4 0,2 0 16/sep

23/sep

30/sep

7/okt

14/okt

21/okt

Draai maar gauw om voor meer nonsens! Stevige linker van jullie leiding.

41


Jongverkenners Over tot de orde:

Kapittel 3: slachtmaand Jullie lezen het goed! Deze maand slachten wij ons vee, teneinde een voorraad veilig te stellen voor de winter, dit al dan niet in een pekelvat. Als groenten en fruit van de maand bevelen wij aan: peer, meloen, winterpostelein en bleekselderij.

Zondag den Elfden – 100 jaar wapenstilstand – 14u tot 18u aan de Hangaar Heden dage is het de Wapenstilstand der Wapenstilstanden, dappere kameraden. Exact 100 jaar geleden werd het vredesverdrag ondertekend dat een eind moest maken aan de gruwelijke Groote Oorlog en kon de wereld, maar vooral de Westhoek in ons Belgenlandje aan zijn wederopbouw beginnen. Om die heropbouw te eren, maar ook om jullie weerbaarheid op de proef te stellen, zullen wij vandaag een vredesmonument optrekken, en leren we jullie vreugdevuren te ontbranden (niet enkel in jullie harten) om de bevrijding van Vlaanderen en onze vrijheid te loven. Graag benadrukken we dat deze activiteit losstaat van welke politieke overtuiging of Flamingant gedachtengoed dan ook en dat jullie ouders volstrekt niet ongerust hoeven te zijn jullie binnen enkele maanden geframed te zien in een nieuw seizoen van ‘Pano’.1

1

Voor het nieuwe seizoen van de Buurtpolitie kunnen we deze garantie echter niet geven. VTM geeft zelfs toe dat ze geen idee hebben waar de cast uithangt.

42


Jongverkenners Zondag den Negentienden – 14u tot 18u aan de Jongverkennervertrekken Vandaag spelen wij – volledig politiek correct en mee met de actualiteit als we zijn – het Grote-OnverdoofdSlachtspel! Meer uitleg geven we voorlopig niet, naar onze mening kan het soms geen kwaad om nog een stukje verwondering en bezieling in jullie overvolle puberale hoofden toe te laten. We kunnen wel al lossen wat je alvast niet moet meedoen: een bakje om de preparé in te doen (daarvoor zorgen wij), een beenhouwersmes (jullie slagen er al in om elkaar zeer te doen met een elektriciteitskabel, veel gevaarlijker moet het dus niet worden) en je eetlust (anders zou die je misschien kunnen vergaan, al spreken we natuurlijk enkel voor onszelf). O ja: een beenhouwersschort mag wel. Of iets anders waar je zonder veel schuldgevoel tegenover jullie mama, die elke week moet wassen en strijken, met een schapendarm op kan zwepen. Ter voorbereiding van deze vergadering raden wij het complete eerste seizoen van ‘Van Vlees en Bloed’ aan. Dat zijn nu eens levenslessen, waarde aspirant-padvinders. Zondag den Zesentwintigsten – geen vergadering De slachtmaand is doodgebloed, brave doerakken van ons! En jullie weten wat dat betekent voor de vergadering op zondag, namelijk niks! Niks, nada, noppes, zéro, nul. Wat jullie in de tussentijd kunnen doen? Een van de zes nog onopgeloste milleniumproblemen in de wiskunde oplossen bijvoorbeeld. Het zou uw eigen portemonnee niet

43


Jongverkenners schaden 2 en je bewijst er de maatschappij nog een dienst mee ook. Bovendien zou het niet slecht zijn om die punten van wiskunde iets omhoog te tetsen. Voor de vergeetachtigen onder ons lijsten we nog even op waar we nog een bewijs voor zoeken: De Navier-Stokes vergelijkingen Het Vermoeden van Poincaré3 De Riemann-hypothese Het Vermoeden van Birch en Swinnerton-Dyer De Yang-Mills-theorie: Het Vermoeden van Hodge P vs. NP

Kapittel 4: wintermaand Deze maand staat in korte dagen en de boffen jullie toch dat donkere tijden kunnen ambachtelijke vergadering en dat de duisternis jullie opsteken bij de drie jullie ook wel – in een – jullie leiding mogen het vergeten tussen al gezwets; als groenten maand bevelen wij boerenkool, andijvie

het teken van de lange nachten. Wat jullie zich in deze verwarmen aan een voorbereide jullie, temidden van licht kunnen verlichte geesten die informelere context noemen. Voor we dat gejubel en en fruit van de aan: appel, en spruiten.

2

1 miljoen dollar, daar doet ge ook geen kat mee kwaad De écht wakkere knapen onder jullie hebben natuurlijk door dat hiervoor een bewijs leveren natuurlijk niets opbrengt! Die stelling werd immers bewezen door de wereldvreemde Grigori Perlman (die hete schup op de foto) enkele jaren geleden, die het prijzengeld bovendien nog eens weigerde ook. Trivia-Toon out! 3

44


Jongverkenners Zondag de Tweeden– 13u tot 18u aan Jongverkennervertrekken – een plechtig moment!

de

nieuwe

Vandaag vieren we niet een-, maar tweemaal feest. We verwelkomen Zijne Goedheilige Eminentie in ons Belgenlandje, alwaar hij de brave jongverkenners een stok en een brandblusser kado geeft (aangezien ze daar op de vergadering zo graag mee spelen) en de jongverkenners die Fortnite spelen een paardenvijg van eigen kweek recht in hun schoentje of open haard. Het geduld komt kennelijk niet met de jaren bij onze Hoogheilige Vriend. Daarnaast viert Scouts Vilvoorde zelf ook feest; de symbolische eerste steen van onze nieuwe lokalen (waar jullie in deze windroos wel vaker mee worden geconfronteerd) wordt vandaag gelegd. Naast enkele gerenommeerde hoogwaardigheidsbekleders staan jullie, de Jongverkenners, ook op de VIP-lijst. Naar verluid kwamen zelfs Meyrem Almaci en Kristof Calvo hun Groen fiat voor onze lokalen geven, maar dat was buiten de goedwil van onze stadsvader gerekend. Genoeg gezever en olie op het vuur, waarde lotgenoten! Wij verwachten jullie vandaag allemaal in perfect uniform op deze hoogdag van onze geliefde scouts!

Zondag den Negenden – 13u45 tot 17u45 in Domein Drie Fonteinen (aan de leeuwen bij de speeltuin jwz) Deze namiddag organiseren we een bobslee- en rodelvergadering. Thijs heeft gisteren met Sabineke van de VRT gebeld en ze beloofde sneeuw te voorspellen in ruil voor een foto van zijn schoen ogen.4 Zo een buitenkans kunnen we dus niet laten liggen om de put in Drie Fonteinen onveilig te maken met onze . Wat wordt er van jullie verwacht? Doe maar een mooie sjaal mee, een eigen slee is ook nooit een slechte zet en een gezond verstand dat je op nul kan zetten. Moest Sabine ons toch maar blaasjes hebben wijsgemaakt 5 zijn voorgaande drie benodigdheden uiteraard eerder een optie dan een aanbeveling, vermits er dan op andere manieren van de faciliteiten die het domein Drie Fonteinen rijk is zal worden gebruik gemaakt. Tot dan, sneeuwstrijders!

4 5

Hoe zou u zelf zijn? Met dat volkske weet ge nooit.

45


Jongverkenners Vrijdag den Veertienden – 18u30 - Schaatsenrijden Vanavond wagen we ons weer aan een jaarlijkse traditie binnen onze (af en toe, afgaande op alle tradities waarin we in de afgelopen windrozen al allusies hebben moeten maken 6 ) aan gewoontes vastgeroeste scoutsgemeenschap. We wagen ons aan een stedentocht (elf zou wat te veel van het goede zijn) van Vilvoorde naar het barre Leest om de plaatselijke casanova’s die daar de schaatspiste onveilig maken het vuur aan de schenen te leggen. Om een lang verhaal kort te maken: we gaan in Leest schaatsen en zijn niet van plan om ons te generen de flippo’s die daar elke avond met hun eigen schaatsen een Kevin-Van-der-Perre-vanden-Aldi-gewijs theaterstukje opvoeren voor ons omver te schaatsen. Uiteraard zijn jullie en jullie ouders van harte welkom voor een nabespreking van jullie shorttrackavonturen in onze lokalen, dit onder het mom van de Après-schaats-bar. Van originele namen heeft onze scoutsgroep ook kaas gegeten, maar dat hoeven we jullie uiteraard niet te vertellen.

Vrijdag den Eenentwintigsten – 19u tot 21u aan de Jongverkennervertrekken Vanavond worden jullie verwacht voor ‘het Epische Midwinternachtfeest der Jongverkenners’ 7 . We vieren de langste nacht van het jaar door symbolische en fysieke vuren te ontbranden, teneinde de allesomhullende duisternis die deze dagen kenmerkt te verdrijven. Breng mee wat jullie geschikt achten voor een dergelijke bijeenkomst, wij brengen mee wat jullie minder geschikt zouden achten (de zogenaamde epische toets).

6

Zoals jullie wel merken neemt jullie kritische leiding geen blad voor de mond. Uiteraard worden we hiervoor met de regelmaat van een klok op het matje geroepen, maar zoals Voltaire het ooit mooi verwoordde: “Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’au bout pour que vous puissiez le dire.” Hupsakee gratis en voor niks levenswijsheid in jullie rugzakken vol levenswijsheid (die toch wel wat vaker gevuld mogen worden). 7 In een volksere context ook wel omschreven als ‘hevige fissa’

46


Jongverkenners

Vrijdag den Achtentwintigsten – geen bijeenkomst Begin liever eens aan jullie nieuwjaarsbrief voor ons. Kapittel 5: Louwmaand Driewerf hoera! Dit is dé heeft; eindelijk zullen jullie bedrijven waar jullie ons smeekten. Als smaakmaker Louw, een autoriteit, wat louwproces.

maand waarop iedereen gewacht naar hartenlust de louw kunnen vergadering na vergadering om een afbeelding van Johannes P. zeggen we; de stamvader van het

Als groenten van de maand

bevelen wij aan: ui.

Vrijdag de vierden – 19u tot 21u aan de Jongverkennervertrekken Vanavond zal een avond zijn waarbij de louw centraal staat. Er zullen korte initiaties en workshops worden gegeven omtrent het bedrijven van louw, daarna zullen we ook nog een kort louwtoernooi houden om de laureaat ‘de louwer van de week’ te lauweren. Hiernaast zien we Stephan Louw, die zich een Olympiër kan noemen als het aankomt op het bedrijven van louw. Veel meer argumenten hebben jullie toch niet nodig om in talloze aantallen8 aanwezig te zijn?

8

Onze excuses voor deze speelse contradictio in terminis

47


Gidsen Dames dames dames. Wat vliegt de tijd toch. De eerste twee maanden zijn voorbij gevlogen. We kennen ondertussen elkaars naam al, weten al dat jullie allemaal een geweldige smaak hebben op het vlak van sokken en kunnen elkaar nu ook al bij totem aanspreken. Ons ledenaantal is ook al spectaculair gestegen, zeker als je het procentueel gaat bekijken! Hopelijk weten we deze positieve tendens succesvol voort te zetten.

Maar goed, laten we deze keer maar snel tot de orde van de dag overgaan in de plaats van hier weer een ganse pagina vol te zwanzen met een weliswaar plezant, maar niet zo nuttig voorwoord, dat is immers niet goed voor de bomen en al helemaal niet voor mijn studies (ahja, meer voorwoord in elkaar flansen is minder tijd boven de cursus hangen).

Nog ĂŠĂŠn kleine mededeling. Zoals jullie misschien al weten hebben wij overal kleine vogeltjes die onze persoonlijke MI6 vormen. Deze vogeltjes hebben ons weten in te fluisteren dat de Gidsen zo ongeveer de meest actieve en aanwezige tak zijn (wederom relatief gezien, absoluut moeten we het wel afleggen tegen verschillende andere takken die deelnemen aan de wedstrijd). Applaus voor jullie zelf. En al zeker voor de koplopers in onderstaand, prachtig, overzichtelijk staafdiagram.

48


Gidsen Ik zou hier graag nog aan willen toevoegen dat de mensen met een kort staafje zich geen zorgen moeten maken. We zijn momenteel nog niet eens in de helft van de helft van het jaar dus alles is nog mogelijk. Aan de mensen met een lange staaf zou ik graag willen zeggen dat lengte niet het enige is dat telt en dat hoogmoed voor de val komt. Voorts rest er ons nog weinig te zeggen, buiten dat we, geheel volgens de traditie weer gaan beginnen met vrijdag vergaderingen. Dit omwille van examens, van jullie en van ons :’(. Goed, laten we er maar eens aan beginnen.

Vrijdag 9 november tot zondag 11 november - weekend Zoals jullie ongetwijfeld al hebben opgemerkt hebben wij een bijzonder groot gevoel van drama en genieten we er mateloos van als jullie in het duister tasten omtrent het onderwerp van onze bijeenkomsten. Gezien wij afgelopen maanden nog steeds niet van gewoonte veranderd zijn gaan we dus ook nu nog steeds geen tipje oplichten van de sluier die de locatie en activiteiten van het weekend bedekt. We verwachten jullie aan de lokalen om 19u met een fiets die perfect in orde is. Wij kunnen weliswaar wonderen verrichten me een imbus sleutel (nr 5) maar we zouden graag op tijd aankomen op onze top secret locatie. Bedankt voor het begrip xoxo;

Zaterdag 17 november - 14u tot 17u aan de IKEA in Zaventem Wij hebben als mega leuke leiding uiteraard jullie wens doen uitkomen door een ikeaspel in elkaar te knutselen. Met de fiets komen is één extra punt voor het spel. Carpoolen is gelijk aan een half punt. Gelieve allemaal een Chiro-uniform aan te doen, je weet nooit dat we buiten gesmeten worden.

49


Gidsen Zondag 25 november – geen vergadering Jammer maar helaas, het is alweer de laatste zondag. Hét moment dus om deze mooie foto’s te bewerken met snorretjes en brilletjes enzo. Je mag altijd je mooie kunstwerkje doorsturen naar gidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be. Dan kunnen we ons lokaal hier mooi mee behangen!

Zondag 2 december- 13u tot 18u aan de nieuwe lokalen! Hij komt, hij komt ... Het is weer die tijd van het jaar. Wij hopen dat jullie het voorbije jaar allemaal braaf zijn geweest, want onze goedheilig man lacht er niet mee! Bovendien is het vandaag dé dag, de dag waarop de allereerste steen wordt gelegd voor onze nieuwe lokalen. Wij verwachten jullie in volle getalen op deze officiële eerstesteenlegging!

Vrijdag 7 december - 19u tot 21u aan de lokalen Het is koud en donker buiten en daar wouden we graag wat aan doen. Na niet zo lang beraadslagen kwamen we tot de conclusie dat we dit probleem liefst zo efficiënt mogelijk de wereld uit wouden helpen. Voor onze ietwat roestige hersenen goed op dreef gekomen waren ontstond er

50


Gidsen al een geniaal idee uit onze denktank. Vandaag zullen we zelf kaarsen maken. De Gids die haar biologie goed geleerd heeft weet uiteraard dat mensen, in tegenstelling tot planten die wel in bezit zijn van het ribulose-1,5-bifosfaat carboxylase oxygenase enzym, niet in staat zijn om zomaar koolstof uit de atmosfeer op te nemen. Deze Hypothetische gids die uiteraard ook haar geologie goed geleerd heeft weet uiteraard dat dit niet eens relevant is aangezien het nog wel eventjes duurt voor dode planten in olie veranderen. En een Gids met enige notie van de petrochemie weet uiteraard ook dat het niet zomaar elke koolstofketen uit de aardolie is die we in een kaarsje steken. En aangezien wij geen olieraffinaderij tot onzer beschikking hebben zullen wij jullie dus moeten vragen om restjes van oude kaarsen mee te nemen. Vergeet dit zeker niet! Voor al de rest zorgen wij! Vrijdag 14 december – 18u30 aan de lokalen Naar goede jaarlijkse gewoonte gaan we schaatsen! Rakel die oude rolschaatsen maar op en begin alvast te oefenen zodat jullie iedereen naar huis kunnen schaatsen! Verdere details zoals geld en uren vinden jullie ongetwijfeld wel elders terug in deze windroos en anders moeten jullie ons maar lastig vallen via een van die vele kanalen waarop jullie op miraculeuze wijze onze accounts gevonden hebben. Vrijdag 21 december - 19u tot 21u aan de Lokalen Geen sperwerend vuurwerk, ook geen cav(i)a anders worden we allemaal veel te drongo, maar wel een beozonder leuk kerstfeest, hoera! De mega, super, fantastisch, geweldig leuke en knappe verkenners voorzien ons van verscheidene lekkernijen zoals sla, komkommers, wortels, maar geen distel(vinken). Secret Santa is ook weer van de partij, joepie! Hij heeft ons al gemeld dat hij dit jaar jullie koude voetjes wil verzorgen d.m.v. sokken. Laat jullie dus maar allemaal gaan, de gekste sokken winnen misschien een kus van Mirko.

51


Gidsen Zondag 30 december – geen vergadering Laatste zondag van de week. Laatste zondag van de maand. Laatste zondag van het jaar. Redenen genoeg om elkaar vandaag eens een keertje niet te zien. Al ga ik jullie stralende aanwezigheid vandaag vermoedelijk wel missen, aangezien ik volgens mijn planning op deze bijzondere dag boven mijn boeken hang.

Vrijdag 4 januari – Bij een geheime leiding thuis HET IS NOG STEEDS KOUD EN NAT WAAR IS DE LENTE WAAR IS DE ZON?? Afgelopen maand zijn we nog niet zo heel creatief geweest. We gaan schaatsen, we doen kerstfeestje en laatste zondagen. Waarom zouden we daar iets aan veranderen? Tijd voor nog een tijdloze klassieker! In dit geval misschien zelfs zeer letterlijk te nemen, zeker als Jef zijn zin krijgt! Vandaag doen we immers een zeer gezellige film avond. Om te voorkomen dat andere takken gaan lopen met de goede TV en de beste zetels hebben we besloten dat we gezellig in de zetel van een van uw favoriete leiding gaan kruipen om die vervolgens lekker vol te kruimelen met goedkope Colruyt chips. Klinkt goed nietwaar? Hopelijk leest men moeder dit niet… Meer info over hoe en waar en hoe laat volgt nog. We zijn momenteel nog bezig met de onderhandelingen met onze moeders en vaders. Aah, ik zie dat ik royaal over de 1000 woorden gegaan ben. Hoog tijd om af te sluiten. We zouden toch niet willen dat de andere takken te weinig plek hebben om hun programma op uit te schrijven? Wij hopen jullie allemaal weer even talrijk en goedgeluimd te mogen verwelkomen de komende maand.

Veel liefs Beo, Cavia en Koelan

52


Verkenners Hallokes verkenners De eerste twee maanden van het scoutsjaar zitten er alweer op. Nu begint het kouder te worden en de zon is nergens te bekennen. Daar worden we allemaal een beetje verdrietig van maar gelukkig is er onze goede vriend global warming om dit alles tegen te gaan. Geweldig! Binnen een paar jaar kunnen we eindelijk de winter afschaffen en na de herfst gewoon doorgaan met de lente. Nu zitten we nog wel met het koude weer en bovendien is de elektriciteit bijna op. Kom dus zeker naar de scouts zodat je niet vastvriest in je zetel thuis. Opgelet: in december doen we drie keer vergadering op vrijdagavond, speciaal voor de goede studenten onder ons! Want wie studeert er nu echt op vrijdagavond? Enkel diegenen die examen hebben zaterdagochtend om 8u. Al de rest komt zeker naar de scouts om al die saaie studeerstof te vergeten.

Vrijdag 9 november tot zondag 11 november - weekend Het is weekend aaaaa. Waar? Top secret. Wat gaan we doen? Ook top secret. Wie komt er allemaal? Top secre‌ ah nee gewoon de verkenners en de gidsen oke maar de rest is TOP SECRET. Wanneer? Vrijdag 19 u aan de lokalen met de fiets! Bekijk de top secret weekendbrief voor meer details.

Zaterdag 17 november – 14u tot 17u aan de IKEA Vandaag ikeaspel met de gidsen. Afspraak aan de ikea (die in Zaventem). Liefst niet in scoutsuniform. Dresscode = casual. Het is dus op ZATERDAG te doen! Niet vergeten, het is op ZATERDAG. Mensen met geheugenverlies schrijven dit best met alcoholstift op hun voorhoofd. En het is ook maar tot 17u. Kindjes die vergeten worden zullen heel verdrietig zijn en dan moeten wij die troosten en daar zijn we niet goed in. Je kunt dus ook met de fiets komen om zeker te zijn en tegelijk het milieu te redden.

53


Verkenners Zondag 25 november – geen vergadering Het is de laatste zondag van de maand. Dat betekent dat het tijd is voor het saaiste spel ever: het thuis-in-de-zetel-zittenspel. Het doel van het spel is om zo lang mogelijk in de zetel te zitten. Zie hiernaast de huidige wereldkampioen (37 jaar onafgebroken in de zetel):

Zondag 2 december – 13u tot 17u aan de nieuwe lokalen! Vandaag komt sinterklaas weer eens op bezoek bij de scouts. We spelen dus eerst een tof sinterklaasspel en dan gaan we eens langst bij de sint. Ik hoop voor jullie dat de zwarte pieten een tekort hebben aan grote zakken. De sint heeft ook een speciaal verzoek voor de verkenners, hij wilt namelijk dat jullie dit jaar een nieuw sinterklaaslied lanceren. Zoek eens op: Party Piet Pablo - Zwarte Pieten Stijl. Als jullie dit liedje goed presenteren (met dansje) dan krijgen jullie misschien een snoepje als beloning. Het is vandaag bovendien ook de officiële eerstesteenlegging! Zorg dat je erbij bent!

Vrijdag 7 december – 19u tot 21u aan de lokalen We gaan eens zien hoe goed jullie jullie eigen plan kunnen trekken. We eten vanavond niet thuis, maar op de scouts. Kom allen naar de lokalen met een lege maag en een fiets. Eerst moeten jullie namelijk nog op jacht naar eten in de winkel. Ge dacht toch niet dat de leiding dit voor jullie ging doen? Met al die ingrediënten die jullie tijdens de jacht gevangen hebben maken we dan een topgerechtje. Hopelijk is het resultaat eetbaar.

54


Verkenners Vrijdag 14 december – 18u30 aan de lokalen Naar jaarlijkse gewoonte gaan we gaan schaatsen en apres-schaatsen. Er zal wel meer info bij algemeen staan. Zeker niet vergeten handschoenen mee te nemen. Zonnecrème kan ook van pas komen. Je weet maar nooit de laatste tijd met al die global warming eh. Iedereen is welkom voor de apres-schaats, zelfs de niet-schaatsers ;)

Vrijdag 21 december - 19u tot 21u aan de lokalen PARTY!!!!!! We doen een megacool kerstfeestje samen met de gidsen. Er zal ook eten en drank zijn, maar geen vlees :( Dat betekent: eigen gourmetvlees meenemen of vegetariër worden! Van mij mag je ook gewoon vlees in stukjes snijden en het gourmetvlees noemen. Zolang het maar op een gourmettoestel past! Belangrijk: 1 paar grappige sokken meenemen voor iemand anders. Wij zullen op voorhand laten weten voor wie je een paar grappige sokken moet zoeken. Laat op tijd weten dat je komt! Sokken niet vergeten! Niet vergeten uw dansmoves te oefenen!

55


Verkenners Maandag 31 december – nieuwjaarsevent Het jaar is bijna gedaan, het is dus oudejaarsavond. Allemaal snel snel inschrijven voor het oudejaarsevent in de spiegeltent. Jullie vinden meer info bij algemeen. Be there or be square.

Zondag 6 januari – 14u tot 18u aan de lokalen We vliegen er in het nieuwe jaar weer volle bak in met het grote taartenbakkenspel. Afspraak aan de lokalen met de fiets want we gaan naar een geheime locatie voor ons taartenbakspel. Wie heeft er beslist dat dessert voor na het eten is? Die persoon weet niet wat goed is in het leven. Bij de scouts eten we taarten ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. Soms ook ‘s nachts of ergens tussenin.

Groetjes van de verkennerleiding Beheerste zeehond Kritische saiga

56


Jin Sjaloom beste Jinners! Het is weer zover, de koudste maanden van het jaar zijn aangebroken. Dat betekent feestdagen, familiefeesten, scoutsvergaderingen op vrijdagavond, sneeuw, dikke winterkleren, maar bovenal EXAMEEENS! Het hoogtepunt van elk schooljaar natuurlijk. Maar wees niet getreurd, de scouts gaat natuurlijk gewoon door. Bij deze de tweede windroos van het jaar.

Vrijdag 9 november tot zondag 11 november - weekend EÊn van de tradities in een scoutsjaar is het weekend, en ja hoor, dit jaar doen we daar ook aan mee! Meer details volgen later via e-mail, maar zet deze data alvast aan met pastelroze fluo in je agenda WANT WIJ GAAN DAN OP WEEKEND HÉ!

57


Jin Zondag 18 november – 14u tot 18u aan de lokalen We zijn ondertussen reeds enkele weken bezig met het verkopen van onze spaghettisaus. De opbrengst hiervan gaat namelijk naar ons buitenlands kamp. Nu is het dan ook daadwerkelijk tijd om onze kookkunsten boven te halen. Vandaag gaan we immers overheerlijke bolognesesaus klaarmaken. Afspraak aan de lokalen, graag zo talrijk mogelijk, want “Iedereen kan koken.”, zoals Remy uit de film Ratatouille ooit zei. Geen excuses dus!

Zondag 25 november – geen vergadering Helaas is het alweer de laatste zondag van de maand. Maar geen zorgen! Het is vandaag namelijk 103 jaar geleden dat Albert Einstein zijn relativiteitstheorie voorstelde. Deze zondag hebben jullie dus extra tijd om je te verdiepen in de theorieën van de fysica. Als dat niet heerlijk is! Zondag 2 december – 13u tot 18u aan de nieuwe lokalen

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan… Jullie lezen (of zingen) het goed! De Sint is weer in het land, en vandaag brengt hij een bezoekje aan de Scouts en Gidsen van Vilvoorde! Ik hoop dat de Jinners dit jaar allemaal braaf zijn geweest, want ik heb gehoord dat Zwarte Piet alvast zijn roe meeneemt. Vandaag spelen we dus met andere woorden het grote Sinterklaasspel. De enthousiastelingen onder ons mogen natuurlijk altijd hun brief en tekening voor de Sint meenemen. Vandaag is het bovendien ook de officiële eerstesteenlegging! We zouden jullie er graag bijhebben op dit plechtige moment!

58


Jin Vrijdag 7 december – 19u tot 22u aan de lokalen Het is weer zover. De tijd van zweten, zwoegen en studeren is aangebroken. Jullie raden het al, de examens staan voor de deur. Met andere woorden zullen de volgende vergaderingen allemaal op vrijdagavond plaatsvinden. En geen betere manier om te beginnen met een klassieke filmavond. Neem dus allemaal jullie favoriete dvd’s mee, en dan maken we er een chille avond van.

Vrijdag 14 december – 18u30 aan de lokalen Naar jaarlijkse traditie gaan we ook dit keer weer schaatsen. Meer info vinden jullie onder Algemeen. Kom zeker na afloop ook iets drinken op de après-schaats!

Vrijdag 21 december – 19u tot 22u aan de lokalen Kerstmis komt eraan, wat wilt zeggen dat ook wij natuurlijk een kerstfeestje gaan houden! Gezellig iets drinken en eten, met een muziekje op de achtergrond, bij wijze van ontspanning na al dat drukke studeren. Iedereen mag ook een cadeautje meenemen van rond de 5 euro. Natuurlijk is dit niet verplicht, maar weet dat je ook geen cadeautje van iemand anders krijgt, als je zelf geen cadeautje meeneemt.

Zondag 30 december – geen vergadering December zit er helaas weer op. Dit betekent dat er vandaag dus geen vergadering is. Om onze traditie in ere te houden, ook weer een weetje over deze dag. Exact 27 jaar geleden werd de allereerste aflevering van Familie uitgezonden. Hoog tijd om nog eens alles te herbekijken dus!

59


Jin Maandag 31 december – nieuwjaarsevent Vanavond vindt het enige echte nieuwjaarsevenement van de Scouts plaats. Meer informatie hierover kan je terugvinden bij Algemeen in deze windroos. Voor jullie alvast een gelukkig nieuwjaar!

Vrijdag 4 januari – 19u tot 21u aan de lokalen Voor jullie zitten de examens er misschien al op, maar jullie leiding zit volop in de blok. Vandaar dat we nog even doorgaan met de vrijdagavond-vergaderingen. Vanavond steken we nog eens de koppen bij elkaar om te vergaderen over van alles en nog wat. Het buitenlands kamp, vuurfeest, de jinfuif… Allemaal onderwerpen die zeker ter sprake gaan komen vanavond. Zeker aanwezig zijn dus!

Ziezo, beste Jinners, dat was het dan weer voor deze windroos. Tot snel! Groetjes van jullie leiding xxx PS: Nu we toch in de sfeer van de weetjes zitten, hier is er nog eentje om het af te leren: Wist je dat de aarde ongeveer 6 000 000 000 000 000 000 000 000 kilogram weegt? Via moeilijke berekeningen is er berekend hoe zwaar de aarde ongeveer is. Hieronder volgt de berekening met uitleg: We kunnen de massa van de aarde berekenen aan de hand van de zwaartekracht die de aarde uitoefent op objecten. Newton leerde ons dat we bij 'bollen' voor het gemak kunnen doen alsof al de massa in het centrum van de bol zit. De volgende vergelijking drukt de zwaartekracht uit tussen 2 bollen.

F = G * M1 * M2 / R2 R is de afstand tussen de 2 bollen. G is een constante: 6.67259x10-11m³/s² kg. M1 and M2 zijn de massa's van de 2 bollen die elkaar aantrekken. F is de kracht waarmee de bollen elkaar aantrekken. We nemen nu aan dat M1 de aarde is en M2 een bol van 1kg. De kracht waarmee ze elkaar aantrekken is 9.8 kg*m/s², dit kunnen we berekenen door de bol van 1kg te laten vallen en dan zijn versnelling te meten (9.8 m/s²).

De straal van de aarde is 6,400,000 meter en als we dit allemaal in de formule invullen en deze oplossen voor M1, vinden we dat de massa van de aarde 6,000,000,000,000,000,000,000,000 kilogram is (6E+24 kg).

60


Profile for Scouts en Gidsen Vilvoorde

Windroos november - december 2018  

Windroos november - december 2018  

Advertisement