__MAIN_TEXT__

Page 1

november-december 2014

Scouts en Gidsen Vilvoorde Groenstraat 260 – paviljoen 6 (ingang langs Verbindingsstraat)

groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be www.scoutsengidsenvilvoorde.be Rek. nr: BE95 9799 5759 9058


Inhoud

Voorwoord ..................................................................... p2 Kapoenen ................................................................. p8-11 Welpen ................................................................... p12-14 Akabe .................................................................... p15-19 Algemeen ............................................................... p20-23 Verjaardagen ............................................................... p24 Kalender ...................................................................... p25 Info leiding ............................................................. p26-28 Jonggidsen .............................................................. p29-37 Jongverkenners ....................................................... p38-41 Gidsen.................................................................... p42-44 Verkenners ............................................................. p45-59 Jin ......................................................................... p60-64

1


Algemeen

Beste ouders en leden, De eerste twee maanden zitten er alweer op. Hopelijk heeft iedereen ondertussen een plaatsje gevonden in de groep en heb je al kennis gemaakt met de leiding. De administratieve rompslomp is intussen zo goed als afgerond. Van enkele ouders hebben we over de nieuwe manier van inschrijven ondertussen feedback gekregen. Moest je nog opmerkingen of suggesties hebben over deze werkwijze, aarzel dan niet om ons aan te spreken. Enkel zo kunnen we, in samenwerking met het verbond, de digitale steekkaart optimaliseren en het werk voor iedereen lichter maken. Verder willen we nog een beetje reclame maken voor de formulieren van de verschillende mutualiteiten. Op de website vind je een overzicht van mutualiteiten die tussenkomen in het lidgeld of kampgeld. Aarzel niet om deze papieren af te geven aan de groepsleiding. We vullen deze met plezier voor jullie in. De wintermaanden komen er ondertussen langzaam aan. Traditiegetrouw zullen we op 12 december met heel de scouts gaan schaatsen. Meer informatie vind je elders in de windroos. Enkele takken zullen de komende maanden ook activiteiten houden om hun takkas wat te spijzen. Zo kunnen ze extra knutselmateriaal aankopen, eens gaan zwemmen, iets extra doen op kamp, ‌ Als topper deze maanden organiseert de jin hun eerste JINFECTED. De dansers onder ons zijn zaterdag 15 november welkom in JH Tobit. Alle winst gaat naar de sponsoring van hun buitenlands kamp. We hopen jullie allemaal talrijk te zien op zondag, en vanaf december soms op vrijdag! Een stevige linker, De groepsleiding

2


Wat? Zelfgemaakte wafeltjes Wanneer? 9 november 2014, 16h30-18h Waar? Aan de inkom of buiten 3


Algemeen

De Welpen verkopen soep: Om de koude dagen te verwarmen!

Wanneer: Zondag 23 november 2014 Waar: Scoutslokalen Vilvoorde vanaf 16u Prijs: 1 liter soep voor 4 euro

Mee te brengen: Potje voor de soep. 4


5


Algemeen

GIDSEN VILVOORDE PRESENTEREN:

SUPER SOEPVERKOOP

Op zondag 16 november verkopen de Gidsen heerlijke soep die met veel liefde gemaakt is. Wij zullen onze soep aanbieden vanaf 17u, aan de prijs van €1.50 per bekertje. Allemaal zeker eens langskomen want het gaat koud zijn en dan kan je je toch een beetje opwarmen! En natuurlijk ook om de gidsen een te steunen 

6


Algemeen

INFORMATIE OVER DE SCHAATSACTIVITEIT OP VRIJDAG 12 DECEMBER 2014 Beste leden, ouders en sympathisanten Naar jaarlijkse traditie gaan we met alle takken samen schaatsen te Leest. Dit jaar vindt deze activiteit plaats op vrijdag 12 december 2014. Wij verzamelen om 18u30 aan de lokalen en zijn normaal gezien om 21u15 terug. Opgelet: het is niet zo uitzonderlijk dat de bus even vastzit in het verkeer! Hiervoor is een alternatief voorzien: Net zoals vorig jaar is er voor de gezelligheid al vanaf 20u30 een “après-schaatsbar” voorzien met verscheidene dranken aan democratische prijzen. Zeker niet vergeten mee te geven: 1. 2. 3. 4.

15 euro, aan de lokalen cash te betalen (liefst gepast), dikke kousen, handschoenen (verplicht op de schaatsbaan!), goed humeur, eventueel met snuifje kerstsfeer.

Wij hopen jullie in grote getale te zien! Team (après)schaats

7


Kapoenen Zondag 9 november (14u-17u) Vandaag is het 1 tegen allen! Dit wil zeggen dat de leiding allemaal opdrachten voor jullie verzint. Als jullie deze allemaal kunnen volbrengen, zal de leiding iets voor jullie doen. Zorg dus dat je met veel bent zodat je alle opdrachten op tijd kan doen! Zondag 16 november (14u-17u) Het grote chocoladespel! Jaja, dat klinkt lekker  Ik kom zeker, jullie toch ook? Zondag 23 november (14u-17u) Monopoly, Cluedo, mens erger je niet, uno, … Breng vandaag allemaal jullie favoriete spelletje mee want we gaan gezelschapsspelletjes spelen! Ik weet al wat ik ga meebrengen hoor!

Zondag 30 november (geen vergadering) Snik snik… Vandaag geen scouts want het is de laatste zondag van de maand. Misschien het ideale moment om een brief te schrijven voor sinterklaas en zwarte piet!? Zondag 7 december (14u-17u) Hij komt, hij komt die lieve, goede sint! Jaja, de Sint komt natuurlijk ook op de scouts eens langs. Hij komt eens kijken welke kapoenen braaf geweest zijn dit jaar. Ik zou dus maar goed luisteren naar wat de leiding zegt, anders kom je misschien nog terecht in de zak van zwarte piet! Hier is een leuke kleurplaat die je misschien kan meebrengen 

8


Kapoenen

9


Kapoenen Vrijdag 12 december (18u30-21u15) Vandaag gaan we met de hele scouts schaatsen! Doe dus warme kleren aan, dikke sokken en vergeet zeker geen handschoenen! Anders mag je de schaatsbaan niet op. De ouders kunnen terwijl ze op ons wachten gerust al iets komen drinken in de après-schaatsbar vanaf 20u30! Vrijdag 19 december (19u-21u) Kerstfeestje! Om de kerstvakantie goed in te zetten, gaan we feest vieren! Brengen jullie allemaal een cadeautje (max 5 euro) mee voor onder onze mooie kerstboom? Als je de kerstbal en sok inkleurt en meebrengt, kunnen we daarmee ons lokaal wat versieren!

10


Kapoenen

Zondag 28 december (geen vergadering) Vandaag is het de laatste zondag van de maand dus geen vergadering. Dan heb je wat tijd om je nieuwjaarsbrief goed in te oefenen! Zondag 2 januari (geen vergadering) Vandaag geen vergadering want jullie zijn waarschijnlijk nog te moe van een zware nieuwjaarsnacht! Of misschien moeten jullie nog naar de oma om jullie mooie nieuwjaarsbrief voor te lezen. Vergeet haar geen dikke kus te geven he! ď Š Dikke knuffel! Hanne, Jacob, Lauren en Fien

11


Welpen Hallo welpen Dit is al de tweede windroos van het nieuwe scoutsjaar. De eerste 2 maanden zijn achter de rug en wij vonden het al fijn. Wij hebben nog veel leuke activiteiten in petto voor jullie. Zondag 16/11/14: 14u-17u Het is al wat kouder aan het worden en de diertjes krijgen het moeilijker om te overleven. Daarom gaan wij de dieren wat helpen, wij gaan vogelhuisjes maken. Maar wij maken geen gewone vogelhuisjes, we gaan echte scoutsvogelhuisjes in elkaar knutselen. Deze kunnen jullie dan meenemen naar huis of ergens aan de lokalen omhoog hangen.

Zondag 23/11/14: 14u-17u Om dit jaar nog leuke en speciale dingen te kunnen doen hebben wij centjes nodig. Omdat wij geen ezeltje hebben, zullen de welpen er zelf voor moeten zorgen. Hiervoor hebben wij de welpen en hun talenten nodig: welpen met kook-, verkoop-, proeftalent, ‌ Wij gaan groentesoep maken en verkopen. De leiding zal voor de groenten en het nodige materiaal zorgen. Als jullie met 4 euro en een pot komen, kunnen jullie om 17u met een liter soep naar huis.

Zondag 30/11/14: geen scouts De laatste zondag van de maand betekent dat er geen scouts is vandaag. Vandaag kunnen jullie thuis doen wat jullie willen en volgende week zijn we er weer.

12


Welpen Zondag 07/12/14: 14u tot 17u Vandaag is het een belangrijke dag. Jullie hebben hier allemaal al heel lang naar uitgekeken. De sint komt vandaag! Hopelijk is hij gisteren al bij jullie thuis geweest. Als jullie hem dit jaar nog niet echt gezien hebben, dan kunnen wij jullie nog wat opvrolijken. De sint heeft nog een gaatje gevonden in zijn agenda om bij ons op de scouts langs te komen. Om een verrassing te krijgen zullen jullie vandaag wel extra braaf moeten zijn. Vrijdag 12/12/14: 18u30-21u15 Dit is een klassieke vrijdagavondvergadering in december. Heel de scouts gaat mee. We gaan er met de bus naar toe. Je doet het het best als het niet te warm is want we hebben er ijs voor nodig. Handschoenen zijn verplicht, … Wij gaan schaatsen! Vergeet dus zeker geen handschoenen! Meer info vinden jullie bij ‘algemeen’. Na het schaatsen zijn jullie allemaal welkom in onze aprèsschaatsbar in het welpenlokaal. Vrijdag 19/12/14: 19u-21u Dit is de laatste vergadering van 2014. De volgende keer dat we jullie zien is het een nieuw jaar, 2015. Binnen enkele dagen is het Kerstmis en kunnen jullie dit bij/met familie vieren. Wij zullen jullie alvast in feeststemming brengen. Doe jullie mooiste kleren maar aan en kom met een grote glimlach. Jullie zijn allemaal uitgenodigd op ons kerstfeestje.

13


Welpen

Zondag 28/12/14: geen scouts Tussen alle feesten door willen jullie vast wel eventjes op adem komen en wat uitrusten. Jullie kunnen dat vandaag doen want het is geen scouts. Tot volgend jaar! Zondag 04/01/14: 14u-17u: driekoningensporentocht Dit is jullie eerste scoutsvergadering van het nieuwe jaar. Het wordt een superleuke vergadering. Jullie mogen verkleed komen en dan gaan we samen op pad om de verloren driekoning de weg te helpen vinden.

Zo dit was het dan voor deze windroos. We wensen jullie nog een gelukkig nieuwjaar.

Ida

Chil

Baloe

Ellen

Matthias

14

Iris


Akabe

Heeeeeeeey beste akabeërs, De volgende twee maanden hebben wij (jullie favoriete leiding) weer vol gestoken met allerlei toffe en spannende activiteiten  9 november (14uur-17uur): Omdat het nog niet zo lang geleden Halloween was gaan wij vandaag lekker griezelen! We gaan een super tof Halloween spel spelen en dan kunnen we deze leuke dag afsluiten met een geweldig Halloween feestje!

16 november (14uur-17uur): Het is herfst, de blaadjes zijn mooi bruin gekleurd en hangen niet langer aan de bomen. Een ideaal moment om een herfstwandeling te maken! Daarom spreken wij deze zondag af om 14uur aan het

Ruiterijcomplex in domein De Drie Fonteinen. Dan kunnen we een leuk bosspel spelen en een mooie bostocht maken met z’n allen. Na de vergadering mogen jullie mama’s en papa’s jullie terug komen halen aan het Ruiterijcomplex om 17uur. 23 november (14uur-17uur): Vandaag wordt een historische dag, een dag van sport en spel. Vandaag is de dag dat wij jullie gaan uitdagen om tot het uiterste te gaan. Wij gaan jullie testen aan de hand van allerlei kleine sporten. 15


Akabe

Met andere woorden, we organiseren een heuse Olympische Scoutsspelen. Zet dus allemaal jullie beste beentje voor, zodat we veel medailles mogen uitreiken op het einde van de dag!

30 november: Vandaag is het de laatste zondag van de maand, en dat betekent dat we elkaar niet zien ď Œ. Nu kunnen jullie in plaats van jullie met ons te amuseren de oma eens bezoeken, een taart bakken met mama of samen met papa Sven Nys zien winnen in de Flandriencross in Hamme-Zogge. Maar geen nood, volgende week zijn we terug allen te samen voor een spetterende en nieuwe scoutsvergadering! 7 december (14uur-17uur): De meeste onder jullie zullen het al gemerkt hebben maar Sinterklaas is weer in het land! En na zijn vermoeiende nacht waarop hij bij jullie allen cadeautjes in de schoorsteen is komen steken, wilt de goede oude man samen met zijn knecht nog wat tijd maken voor de kindjes van de scouts. Dus brave kindjes zoals jullie moeten zeker komen!

16


Akabe

17


Akabe

12 december (18.30uur-21.15uur): Vanavond gaan we met heel de scouts naar de schaatsbaan om leuk te schaatsen! Meer informatie vinden jullie elders in deze windroos. Kom ook gerust na het schaatsen eens langs op ons apres-schaats cafĂŠ! Voor degene die nog nooit geschaatst hebben of het niet zo heel goed kunnen, wij hebben super schaatstalenten binnen onze leidingploeg die jullie zeker kunnen helpen!

19 december (19uur-21uur): Dan is het kerstmis, dan is het feest! Wij gaan vandaag een feestje doen, ons leuk kerstfeestje! En als iedereen een klein cadeautje meeneemt (ter waarde van 5euro) dan kunnen we deze onder de kerstboom leggen en gaat iedereen met een leuk pakje naar huis! Misschien moeten jullie ook niet te veel eten vanavond want jullie leiding heeft nog een superlekkere verrassing in petto ;) 26 december: Het is de laatste vrijdag van de maand dus doen we geen vergadering vandaag, maar in deze drukke feestperiode zullen jullie waarschijnlijk heel veel plezier maken!

18


Akabe

2 januari: Ja ik weet het, normaal zeggen ze ‘een nieuw jaar een nieuw begin’ maar wij gaan dit begin nog een weekje uitstellen. Omdat het gisteren Nieuwjaar was en jullie en wij nog een beetje moeten bekomen van het geweldige feest zal het deze vrijdag geen vergadering zijn. Tot volgende vrijdag! De akabeleiding:

Chelsey

Brent

19

Johannes


Algemeen

Dassen en kentekens Elke eerste zondag van de maand bij Sofie en/of Iris Op voorhand bestellen is niet nodig!

Er zijn ook terug tweedehandsuniformen beschikbaar (tot welpenmaten).

20


Algemeen

Kentekens & uniformen

1 Tak-kenteken 2 Groepslintje 3 Jaarkenteken 4 Das 5 Vlaamse leeuw 6 Internationaal scouts- of gidsenteken 7 Belgische vlag 8 Beloftekenteken (kabouters(s), wolfje(s) of jonggiverbelofte) Voor meer info: kijk op www.scoutsengidsenvlaanderen.be

21


Algemeen

! OPROEP ! Alle gele papiertjes van SON mogen binnen gebracht worden bij Ellen Janssens. De groep kan daarmee een waardebon krijgen voor groepsaankopen. Alvast bedankt!

22


VOLLEDIG UNIFORM - Hemd - Groene broek/rok/short - Das

VERPLICHT OP ELKE SCOUTSACTIVITEIT!!! Waar vind je dit uniform en andere scoutsspullen?

Bij

in Mechelen, Adegemstraat 102

Of in een Hopper-winkel op de volgende adressen: - Lange Kievitstraat 74, 2018 Antwerpen - De Vilanderstraat 6A, 9300 Aalst - Lange Violettestraat 33, 9000 Gent - Dorpsstraat 13, 3500 Hasselt - Diestsevest 92A, 3000 Leuven - Zandbergstraat 80, 8530 Harelbeke

23


Verjaardagen

November

Max Bosmans

December 1

Nico Simoens, Lina Haroual, Noor Haroual

2

Robbe Nuyens

3

Egemen Ormantepe

4

Arthur De Groef

5 Kylian Peters

6 7

Paulien Maton

8 Joran Das

9

Senne Raes

10

Isa Marievoet

11

Noah Estevez Obrero

12 13

Judith Wijnants

14 Lucas Van Valckenborgh

15

Jef Geeraerts

16 Margot De Groef

17 18

Robin Simoens

19 20

Jesse Cauwenbergh

21 22 23

Flor Van Meerbeek

24

Frederik Vanclooster

Joost De Roover

25

Niels Nickson

26

Laura Molinari

27

Annelies De Roover

28

Lisa Vanhaelen

29 30 31

24

Lina De Beer

Ruben Maiquez


Kalender

Agenda 2014-2015 24-26 oktober: leidingsweekend (geen scouts) 15 november: Jinfected 12 december: schaatsen en aprèsschaats 14 maart: Skoetefest 16 mei: Italiaanse avond 12 juni: Croque- en inschrijvingsavond kamp 27 juni: uitstap zee 28 juni: voetbaltoernooike 31 juli: bagage binnenbrengen 1 augustus: vertrek voorwacht 4 augustus: vertrek grote takken 15 augustus: terugkomst kamp 28-30 augustus: herfstontmoeting leiding 6 september: laatste vergadering takken 13 september: overgang

25


Contactgegevens kapoenen@scoutengidsenvilvoorde.be Fien Van Meerbeek Fonkelende spreeuw Lauren Adriaenssens Onbezonnen griend Arno Jacobs Speelse spiesbok Hanne Decaluwe

fienebie@hotmail.com 0471/21.39.50 lauren.a3@hotmail.com 0473/67.03.99 arnojacobs123@hotmail.com 0471/73.46.40 decaluwehanne@gmail.com 0474/42.32.00 welpen@scoutengidsenvilvoorde.be

Matthias Simoens Goedwillige steenarend Iris Vanherck Waardevolle strandloper Ellen Janssens Ijverige bergbever Ida Coulommier Vrolijk winterkoninkje

matthias.simoens@gmail.com 0488/05.98.71 bn477777@belgacom.net 0476/79.66.80 ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94.73.18 idake@msn.com 0476/48.57.72 akabe@scoutengidsenvilvoorde.be

Chelsey Bettens Intense oeistiti Brent Verhasselt Leidinggevende sneeuwstormvogel Johannes Mevis Onbevreesde kwikstaart

bettenschelsey@hotmail.com 0492/70.57.43 brent.verhasselt@hotmail.com 0471/73.46.42 johannes_mevis@hotmail.com 0498/13.31.45

26


Contactgegevens jonggidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be Laura Molinari Elegante stokstaart Dieter Holvoet Rustvolle ibis Gert Van der Brempt Argeloze spoorkoekoek Samuel Vermote Enthousiast schaap

lauratjee@hotmail.be 0478/79.92.40 dieter.holvoet@gmail.com 0498/24.85.75 gert-van-der-brempt@hotmail.com 0494/15.82.32 samuelvermote@hotmail.nl 0471/25.14.69 jongverkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Jessica Vandeperre Krachtige eekhoorn Loike Jacobs Guitige dingo Arno Adam Beheerste zeehond Thomas De Heneau Opgewekte barry

jessica_vandeperre@hotmail.com 0494/73.99.09 loike@hotmail.be 0473/38.98.21 arno.adam9@gmail.com 0479/49.48.87 thomasdehenau@skynet.be 0498/20.74.00 gidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Paulien Geeraerts Parmantig sikahert Lisa Vanhaelen Heftige streepmuis Gwen De Sweemer Prikkelende aap

geeraerts.paulien@gmail.com 0479/05.21.96 lisakeee_vh@hotmail.com 0470/89.86.86 gwen.de.sweemer@gmail.com 0488/42.38.60 verkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Tom Bossuyt Eigenzinnige arend Lennert Maenen Plichtsbewuste steltral

tombossuyt95@gmail.com 0471/38.00.35 lennertmaenen@hotmail.com 0499/47.13.76

27


Contactgegevens jin@scoutsengidsenvilvoorde.be Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel Wouter Janssens Bekwame spitsvogel

sofie.adam6@gmail.com 0472/88.94.13 wouter.janssens@me.com 0472/95.83.15 groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ellen Janssens Ijverige bergbever Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94.73.18 sofie.adam6@gmail.com 0472/88.94.13 Materiaal en tenten materiaal@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ellen Janssens Ijverige bergbever Thomas De Heneau Opgewekte barry Wouter Janssens Bekwame spitsvogel Tom Bossuyt Eigenzinnige arend

ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94.73.18 thomasdehenau@skynet.be 0498/20.74.00 wouter.janssens@me.com 0472/95.83.15 tombossuyt95@gmail.com 0471/38.00.35 Dassen en kentekens

Iris Vanherck Waardevolle strandloper Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

bn477777@belgacom.net 0476/79.66.80 sofie.adam6@gmail.com 0472/88.94.13

28


Jonggidsen

November en december of de maanden waarin mannen met baardgroei en overgewicht in gekke kostuums je huis binnen sluipen. (Gert zegt dat Sinterklaas niet dik is, ik vind alvast van wel. Wat is jouw mening? Post het op de officiële facebook post over het lichaamsgewicht van Sinterklaas in onze jogi-groep). Keer op keer brachten deze charmante bejaarden jullie vreugde. Denk maar aan die Porsche die je wou en nooit kreeg. Maar dit jaar krijgen jullie iets veel beter: knettergekke zondagnamiddagen en vrijdagavonden vol pret! “Wat gaan we dan doen!?” hoor ik jullie vragen in koor. Dat zal je hieronder lezen en wees een beetje stiller, je ouders vinden het raar als je tegen een stuk papier staat te roepen.

9 november – 14u-18u Hoewel wij natuurlijk geen geld nodig hebben om een geweldige zondagnamiddag te kunnen beleven, kan een klein beetje nooit kwaad. Daarom dus dat we een heuse wafelverkoop gaan houden! Breng allemaal jullie wafelijzers, geweldige kookkunsten en hongerige ouders/familie/vrienden/vreemden mee, en hopelijk kunnen we dan eens iets extra geweldig doen! Verkoop zal wel pas doorgaan vanaf 16u30. 

16 november – 14u-18u Vandaag gaan we op reis naar onze favoriete noorderburen om daar de hood te verkennen tijdens een stadsspel vol spanning, intrige, verdriet maar vooral plezier! Neem dus zeker 6 euro mee voor de treinrit en

29


Jonggidsen

afspraak om 14u aan het station Vilvoorde! (We blijven in België hoor, geen zorgen )

23 november – 14u-18u Soms is het beter om niets te zeggen, om gewoon af te wachten, te zien hoe het gaat en te hopen op het beste. Wat we vandaag gaan doen kunnen we jammer genoeg nog niet verklappen, maar in dit geval is hopen op het beste overbodig, want we beloven dat het weer een superleuke zondagnamiddag zal worden!

30 november Het is weer zondag, en jullie zullen allemaal waarschijnlijk al jullie uniform hebben aangedaan, of misschien zijn jullie gewoon gaan slapen in uniform zodat jullie geen tijd moeten verspillen… Jammer genoeg is het vandaag geen scouts… Dus doe jullie uniform maar weer uit, en zet jullie maar achter jullie schoolboeken, ga eens met de hond wandelen of bezoek familie, maar wees vooral niet getreurd, want volgende week is het terug volop scoutsplezier! En wat gaan we dan doen ? Dat zal je volgende keer te weten komen, als je da pagina omslaat! (Of gewoon hiernaast, aangezien ik niet verantwoordelijk ben voor lay-out) 7 december – 14u-18u Hij is er weer! De compleet ongewaardeerde heilige achter ieders favoriete feestdag, Sint-Nicolaas (ja, dit is zijn echte naam), daarom vind je hier een complete geschiedenis van het Sinterklaasfeest, niet dat iemand van jullie het zal lezen… 

30


Jonggidsen

Nicolaas van Myra Sinter Claes en de drie jongens, die hij tot leven zou hebben gebracht. 16e eeuwse afbeelding op de Dam. St.-Nicolaas is de patroon van Amsterdam Veel tradities in het huidige sinterklaasfeest gaan terug tot de Nicolaas van Myra, hoewel er ook elementen van feesten en vereringen van voor de tijd van het christendom in herkenbaar zijn. Nicolaas van Myra is geboren in Patara te Lycië dat tegenwoordig in Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het toenmalige Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Na de inval van de moslims in het gebied, werden de stoffelijke resten van de heilige in 1087 gestolen en naar Bari gebracht.[2] Als heilige in het oosters christendom werd Nicolaas aanvankelijk alleen in het oosten van Europa geëerd, in het bijzonder in Griekenland en Rusland. Omdat Nicolaas de schutspatroon van de zeevaarders was kreeg hij ook in de West-Europese kustnaties een grote aanhang. In de 13e eeuw werd zijn naamdag vastgesteld op 6 december. Vanaf dat moment verspreidde zich de Nicolaasverering over heel Europa. Verschillende legendes staan aan de grondslag van Sint-Nicolaas als beschermheilige van kinderen. Zo is er de legende van de drie scholieren die door een herbergier werden gedood maar door SintNicolaas weer tot leven werden gewekt, de legende van de drie arme dochters die dankzij giften van Sint-Nicolaas konden trouwen, of de legende van het kind dat in het bad door Sint-Nicolaas werd behoed voor verbranding. In de middeleeuwen werd op Duitse en noord-Franse kloosterscholen het Sint-Nicolaasfeest gevierd. Tijdens een mirakelspel verscheen de heilige voor de kinderen, en hij beloonde ijverige leerlingen en vermaande luie leerlingen.[3] De Sint-Nicolaasviering liep samen met het kinderbisschopsspel (ca. 1300 - ca. 1600). Op 6 december werd in die

31


Jonggidsen

tijd een kinderbisschop met aanhang gekozen. Zij werden tot 28 december (Onnozele Kinderen) van voedsel en geschenken voorzien. Andere kinderen kregen geld en een vrije dag om op 6 december feest te kunnen vieren. De waarschijnlijk oudste vermelding daarover komt uit Dordrecht, 1360: "op St. her Nyclaes dach I L. gr. aen die schoelers voer het oerlof".[noten 1] In 1363 gaf de heer van Gouda, Jan van Blois, te Dordrecht "den scoelnaers tot hoere hoechtijt van St. Nyclaes en horen bisscop 5 L. 4 S."[noten 2] In 1403 is er sprake van het uitdelen van "honic, claescoeck en taert aen die kynders, op hunne patroen St. Nyclaes".[noten 3][4][5] Kinderen gingen in die tijd verkleed in een optocht door de straten en kregen bisschopsgeld van voorbijgangers. In de Utrechtse Nicolaaskerk werd vanaf 1427 geld in kinderschoenen gedaan. In de late middeleeuwen ontstonden de Sint-Nicolaasmarkten. Na het kerkbezoek kocht men op de markt de geschenken voor het SintNicolaasfeest. De speculaasvrijer was een karakteristiek geschenk. Het was een speculaaspop die een jongen schonk aan een meisje. Als zij de klaaskoek aannam was dat een goed teken voor een relatie. De gewoonte gaat mogelijk terug op de functie van Sint-Nicolaas als "hijlickmaker" (hijlick: huwelijk), in de legende waarin hij drie meisjes hun bruidsschat geeft. Het sinterklaasfeest werd in grotere steden een woelig volksfeest dat soms tot opstootjes en openbare dronkenschap leidde. Van de religieuze verering en van zijn rol als patroonheilige voor verschillende beroepsgroepen is nu weinig of niets meer over; alleen het kinderfeest wordt tegenwoordig nog gevierd. Protestantse bezwaren Het sinterklaasfeest heeft het in Nederland na de Reformatie moeten opnemen tegen protestantse bezwaren tegen de katholieke heiligenverering. Protestantse predikantenprob eerden het feest af te schaffen, omdat zij het als een

Uit Struwwelpeter: Daar kwam de groote Nik'laas aan, Die had een' inkt pot voor zich staan, Zoo groot, ja, grooter dan de maan. Hij sprak: ‘Komt kind'ren, hoort mij aan, En laat dien moor met vrede gaan! Het is zijn schuld toch waarlijk niet.’ Dat hij zoo zwart als steenkool ziet’ — Vertaling: W.P. Razoux

32


Jonggidsen

katholiek bijgeloof veroordeelden. Rond 1600 werd het bijvoorbeeld in Delft verboden om deze feestdag te vieren[6] en vaardigden sommige steden een verbod af op schoenzetten, of openbare verkoop van sinterklaaslekkernijen. Ook de kerkhervormer Maarten Luther verzette zich tegen het feest. Hij vond dat het geven van geschenken meer paste bij het kerstfeest.[7] Het feest was echter zo populair dat dit streven weinig succes heeft gehad, zelfs niet bij het strengst protestantse volksdeel. Het feest verdween weliswaar voor een deel uit de straat, maar in huiselijke kring bleef het bestaan. Nog in 1895 sprak de burgemeester van Sluis zich uit tegen de viering op openbare scholen, maar in de 20e eeuw kreeg het feest steeds meer de wind in de zeilen. Hoe dan ook… We zullen dus wederom participeren in de grandioze opwacht van deze heilige, totaal niet corpulente man, en wie weet krijgen jullie ook nog een snoepje! 12 december (18u30-21u15) Vandaag gaan we schaatsen , voor meer info, zie algemeen ergens verder (of terug, hangt af van de lay-out persoon) in de windroos! Vergeet ook vooral niet jullie ouders uit te nodigen voor de niet te missen après-schaats vanaf 20u30.

19 december – 19u-21u Het is weer die periode van het jaar… Examens… Jullie weten wat dat betekent, vanaf nu gaan de vergaderingen eventjes door op vrijdagavond (19h – 21h) in plaats van zondagnamiddag, en we beginnen met een knaller van formaat: Het kerstfeestje! Lekker gezellig iets eten, 33


Jonggidsen

verhalen delen, NIET aan de examens denken en cadeautjes geven aan de mensen waar je echt om geeft, dat is wat kerstmis betekent, en natuurlijk mogen we de Kerstman niet vergeten, daarom deze extra informatie over de geschiedenis van deze aan overgewicht leidende gozer: Oorsprong De Amerikaanse Santa Claus is een verbastering van de Nederlandse naam Sinterklaas. Via de Amerikanen kwam de naam Santa Claus weer terug naar Europa. Vermoedelijk is de Amerikaanse Santa Claus een mengeling van Father Christmas en Sinterklaas, hoewel ook gebruiken van Duitse emigranten, zoals Knecht Ruprecht en Pelzmärtel, en het Duitse gebruik om cadeaus tijdens de kerst te geven, van invloed kunnen zijn geweest. In 1809 beschreef Washington Irving in zijn fictieve geschiedenis van New York al een Santa Claus, gebaseerd op onder andere Nederlandse Sinterklaas gebruiken. Maar vooral het gedicht A Visit from St. Nicholas (Een bezoek van Sint Nicolaas), dat in 1823 anoniem gepubliceerd werd, vestigde zijn reputatie in de Verenigde Staten. In dit gedicht komen veel moderne gebruiken en attributen van de Santa Claus naar voren, zoals de rendieren en slee, zijn entree in het huis door de schoorsteen en een zak met kadootjes. De tekenaarThomas Nast heeft met zijn tekeningen van Santa Claus in de negentiende eeuw ook nog een grote invloed gehad op het hedendaagse uiterlijk van Santa Claus. De introductie van de woonplaats van Santa Claus op de Noordpool wordt ook aan hem toegeschreven. De Amerikaanse versie van de Kerstman heeft ook in Europa aan populariteit gewonnen. Hij bestaat nu vaak naast de vele oorspronkelijke en oudere winterfiguren, zoals deBaskische Olentzero, het Duitse Christkind en de Weihnachtsmann die ook Scandinavische tegenhangers heeft, zoals de Finse Joulupukki - ook wel Julbocken of kerstbok - die tijdens het joelfeest een rol speelt). Joulupukki heeft een vrouw, joulumuori ("Kerstvrouwtje", "Kerstomaatje"), waarover echter weinig bekend is. In Groot-Brittannië heet de Kerstman ook wel Father Christmas, in Frankrijk Père Noël en in Spanje Papá Noel.

34


Jonggidsen

In Rusland is er Grootvadertje Vorst (Ded Moroz), die samen met zijn kleindochter Sneeuwwitje (of Sneeuwvlokje; Snegoerotsjka) op 31 december cadeaus uitdeelt, en waarvan de woonplaats in de bossen bij Veliki Oestjoeg (Noord-Rusland) ligt. Elfen en kabouters De Kerstman uit de Amerikaanse cultuur heeft elfen die voor hem werken op de Noordpool. De elfen maken en verpakken het speelgoed dat naar de kinderen gaat. Joulutonttu is de Finse kerstelf, zie Haltija. De Kerstman wordt in verband gebracht met kabouters, zoals deScandinavische Nisse of Tomte. Ook de Franse Lutin en Spaanse Duende worden in verband gebracht met de Kerstman. In Duitsland is er het gebruik dat Wichtelmännchen tijdens de kerstperiode de cadeautjes voor de personen die lootjes trekken. In Griekenland komen de Kallikantzaros van 25 december tot 6 januari. Op kerstavond wordt een zwart kruis op de deuren geschilderd als bescherming. De wezens kunnen door deuren en schoorstenen het huis betreden en maken dan een puinhoop. De skakantzalos, vergelijkbaar met het joelblok, wordt verbrand en Grieken verbranden ook oude schoenen (de geur hiervan zou kallikantzaros weghouden) en hangen voedsel in de schoorsteen. De Jólasveinar uit IJsland komen van 12 tot 24 december en vertrekken van 25 december tot 6 januari, zie ook Grýla. Rendieren De Amerikaanse Kerstman heeft volgens de meeste verhalen acht rendieren die zijn slee trekken. Deze rendieren zijn in staat te vliegen. De namen van de rendieren zijn gebaseerd op het gedicht A visit from Saint Nicholas (1823) van de dichter Clement Clark Moore (15 juli 1779 10 juni 1863): Dasher en Dancer, Prancer en Vixen, Comet en Cupid, en Donder (ook wel Donner) en Blitzen (was eerst Blixem). In 1939 bedacht Robert L. May een extra rendier: Rudolph the Red-Nosed Reindeeren introduceerde deze in het gelijknamige boek, waarover onder andere het liedje met dezelfde titel gaat (gezongen door Gene Autry).

35


Jonggidsen

Deze is mede door het lied dermate bekend geworden, dat hij geregeld als negende rendier wordt toegevoegd aan de lijst. Woonplaats De woonplaats van de Kerstman wordt in veel Amerikaanse vertellingen op de Noordpool gesteld. In Europa wordt ook de plaats Rovaniemi in Finland aangegeven als woonplaats. Volgens Denen woont Julemanden (de Kerstman) in Groenland nabij Uummannaq, dat deel uitmaakt van het Deense koninkrijk. Scouting is dus niet enkel leuk, maar ook nog eens leerrijk! Vergeet vooral geen cadeautje mee te brengen en hou facebook in de gaten, want zoals altijd zal er meer informatie volgen!! 28 december Ik begin moe te worden, en moet nog een kleine taak afmaken voor ik kan gaan slapen, dus ik hou het kort: Uitstellen is niet goed… En vandaag is het ook geen scouts  2 januari – 19u-21u Eerst en vooral… EEN GELUKKIG NIEUWJAAR NAMENS JULLIE LEIDING!! En dan nog dit: Vandaag gaan we het rustig aan doen, aangezien jullie het de laatste dagen waarschijnlijk heel erg druk hebben gehad met cadeautjes in ontvangst te nemen (en we weten allemaal hoe vermoeiend het kan zijn om dat inpakpapier er zo snel mogelijk af

36


Jonggidsen

te trekken). Daarom houden we vanavond een compleet-op’t-gemakskefilm-avond, dus neem allemaal jullie favoriete romantische komedies/horrorfilms mee, en dan zullen wij de popcorn voorzien :D (extra snacks door jullie meegebracht wordt natuurlijk altijd geapprecieerd)

XOXO en al die andere zever, jullie leiding

37


Jongverkenners Hey leden, ouders en andere geïnteresseerde mensen die deze windroos ter ontspanning lezen! Wij (de JV-leiding) laten via dit boekje weten wat jullie (vooral de jongverkenners) gaan doen in de nabije toekomst. Deze editie gaat over november, december en zelfs een beetje januari because YOLO. 9 november 2014 We spelen een spel vandaag! Jullie zullen door middel van een grootschalige oorlog bepalen wie baas is over heel de wereld. Het spel is ergens gebaseerd op RISK maar het zal vele malen bloediger zijn (niet serieus). Toch stel ik voor dat jullie trainen op tactisch inzicht en badass aanvalstechnieken om uit te groeien tot de nieuwe wereldmacht. We spreken af aan de lokalen van 14 tot 18 uur. 16 november Brussel, here we come!!! Het langverwachte metrospel is hier! We zullen zakskes bloem proberen te verpatsen als echte drugs om daar een vette winst uit te halen. Onze klanten zullen waarschijnlijk bijzonder ontevreden zijn met onze goedkope namaak, om maar te zwijgen van de politie en de andere Brusselse drugbendes. Daarom moeten we ten allen tijde mobiel blijven. We zullen de arm der wet ontwijken door middel van een geheim ondergronds verplaatsingsnetwerk met codenaam METRO. Om onze afzetmarkt te bereiken zullen we gebruik maken van de trein zoals alle milieubewuste dealers van tegenwoordig. Omdat wij toch niet zo’n zware criminelen zijn kun je best wat zakgeld (€10) meenemen (hint: vraag het aan je ouders) om de trein mee te betalen. Let op: we spreken af aan het station van Vilvoorde om 14 uur en zullen omstreeks 18 uur terug zijn (een schietgebedje tot de almachtige treingoden van de NMBS). 23 november Voor vandaag hebben we een geweldige verrassing voor jullie in elkaar gestoken. We zullen niet verklappen wat we nu precies gaan doen, maar het zal wel eens iets extra zijn. Wees voorbereid op alles binnen de mate van het

38


Jongverkenners mogelijke. We spreken zoals altijd af aan de scoutslokalen van 14 tot 18 uur. 30 november De 30ste is waarschijnlijk de laatste zondag van de maand, niet? Naar goeie gewoonte zullen we deze dag gebruiken om uit te rusten van al die zieke shit dat we deze maand hebben gedaan. Het is met andere woorden geen vergadering.

7 december Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas ik zie hem al staan. Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer hoe waaien de wimpels al heen en al weer.

Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe: Wie zoet is krijgt lekkers; wie stout is de roe! Oh, lieve Sint Nicolaas kom ook eens bij mij en rijd toch niet stilletjes ons huisje voorbij!

Wat zijn we blij dat de sint weer in het land is! Zoals elk jaar zullen de JV’s massaal in de zak van zwarte piet moeten. Er bestaan namelijk geen brave JV’s. Toch zullen we vandaag in grote getallen aanwezig zijn want de sint deelt gratis snoep uit aan alle leden, zelfs de allerstoutste. Bovendien gaan we eerst nog een leuke scoutsactiviteit doen voordat we naar die sint zijn flauwe moppen gaan luisteren.

39


Jongverkenners 12 december Dit is een weeral eens zo een van die speciale vergaderingen die zich traditioneel elk jaar herhalen. We gaan namelijk met de hele scoutsgroep schaatsen. Waarom mensen ontelbaar veel toertjes op een spekgladde baan willen doen is mij een raadsel, maar het is KEI TOF! Meer informatie moet je zoeken bij ‘Algemeen’ elders in deze windroos. 19 december Omdat sommigen blijkbaar wel degelijk tijd steken in hun studies, zullen we vanaf nu een aantal keer op vrijdag afspreken. Het voordeel is dat we awesome avondspelen kunnen doen! De ervaren JV’er weet welk avondspel het meest awesome (awesomest?) van allemaal is. Voor diegenen die nog niet door hebben wat we precies gaan doen: het heeft iets te maken met dassen afpakken totdat ge ze allemaal hebt. Neem dus uw das mee! Als ge geen das hebt kunt ge er waarschijnlijk wel één lenen van jullie superlieve leiding. We spreken af op vrijdag om 19 uur aan de lokalen. Om 21 uur zullen we terug aan de lokalen zijn om van daar naar huis te gaan. 28 december Het is niet alleen het einde van de maand, maar ook het einde van het jaar, dus vandaag is het zeker geen vergadering. Is het jaar nu al gedaan ?  Geen zorg! De scouts gaat gewoon door jaar in jaar uit.

40


Jongverkenners 2 januari 2015 Vanavond zetten we het nieuwe jaar goed in met een nieuwjaarsdrink in onze lokalen! Hopelijk neemt er iemand iets mee om te drinken maar er is ook altijd nog kraantjeswater. We zullen vanavond niet enkel drinken natuurlijk. We gaan spelen met een zekere zwarte doos, waarbij we wel eens rare dingen te weten komen, gewoon door erover te stemmen. --- Groetjes van team JV ---

41


Gidsen

Zondag 9/11 (14u-18u) We zijn dan wel een weekje te laat maar beter laat dan nooit. We gaan namelijk een super leuk Halloweenspel spelen. May the odds be ever in your favor muhahaha! :D

Zondag 16/11 (14u-18u) We gaan vandaag jullie kookskils bovenhalen aangezien we lekkere zelfgemaakte soep gaan verkopen aan de ouders en voorbijgangers. Hopelijk zal er hierdoor toch een beetje geld in onze kas komen. Wat jullie die dag moeten meebrengen van ingrediĂŤnten zullen we wel op tijd laten weten op onze megacoole facebookpagina.

Zondag 23/11 (14u-18u) Aangezien jullie super toffe leiding vorige week zoveel medelijden had met jullie omdat jullie zo goed gekookt hebben maar er eigenlijk niks van mochten eten, hebben we hiervoor meteen een oplossing gezocht. We gaan gewoon lekker koken voor onszelf!!!! Jeeeejjj!!! Dus eet maar niet te veel thuis want we gaan onze buikjes goed vol kunnen eten. Wat we gaan eten zullen we de week zelf laten weten.

42


Gidsen Zondag 30/11 Vandaag is het rustdag. Ik weet dat jullie ons gaan missen maar we zien jullie volgende week met veel plezier (kuch kuch) terug !!! Zondag 7/12 (14u-18u) Hij komt , Hij komt die lieve goede Sint , mijn beste vriend , mijn beste vriend , de vriend van ieder kind Dit is het liedje dat jullie vandaag veel mogen zingen want de Sint komt speciaal voor de scouts vanuit Spanje naar onze lokalen om veel snoepjes en wijze raad uit te delen. Het bezoek van de Sint zal voorafgaan door een zeer leuk spel!

Vrijdag 12/12

Aangezien jullie al met de examens bezig zijn, willen we jullie op een leuke manier doen ontspannen. Dit doen we namelijk om met heel de scouts gezellig te gaan schaatsen whiiiii!!! Wij hopen dat er veel van jullie zullen vallen zodat

43


Gidsen wij goed kunnen lachen. Na het vermoeiende schaatsen kunnen jullie nog terecht in onze lokalen voor een lekkere welverdiende warme chocolademelk. Vrijdag 19/12 (19u-21u) Vandaag maken we het lekker gezellig aangezien het toch bijna kerstmis is. Om wat in de kerstsfeer te komen gaan we cadeautjes uitdelen!!! Dus breng allemaal een leuk pakje mee van ongeveer 5euro waarmee we dan leuke spelletjes kunnen spelen. Zondag 28/12 Vandaag is het rustdag. Ik weet dat jullie ons gaan missen maar we zien jullie volgende week met veel plezier (kuch kuch) terug !!! Vrijdag 2/01 (19u-21u) WE SPELEN EEN SPEL VANAVOND!!!! Breng al jullie leuke gezelschapsspelletjes en we gaan ons daarmee bezighouden tot we erbij neervallen. Zoooooooo Dit was dan weer de windroos voor november en december!!! Wij kijken er al naar uit hopelijk jullie ook. Vergeet niet telkens te verwittigen als je niet komt zodat wij weten voor hoeveel man wij een spel moeten maken! Veel kusjes en lekjes Julie supertoffemegacoolespetterende leiding!!!!! GWEN

LISA

PAULIEN

44


Verkenners

Gegroet verkenners, De maanden september en oktober zijn ongelooflijk snel voorbijgevlogen. Dat is wetenschappelijk gezien natuurlijk onzin, want de tijd gaat eigenlijk altijd even snel.1 Kwantumfysici en andere mannen/vrouwen à la Gert Van der Brempt of Ellen Janssens mogen mij altijd contacteren, mocht dat niet kloppen. Als het kort en bondig is, zal ik de uitleg ook echt lezen. We blikken nog even terug op de afgelopen maanden, omdat dit windroosartikel anders niet lang genoeg zou zijn naar mijn zin. En omdat de dienstmededelingen wel het lezen waard zijn, vind ik. De dienstmededelingen:  Wij bedanken Sander voor het melden van een typ- en/of spelfout op p. 39 in de vorige windroos. Onder de grafiek staat *in welke maten, wat uiteraard in welke mate moet zijn. Ik ben redelijk goed in het maken van zulke fouten, dus soortgelijke opmerkingen zijn altijd welkom.  Wij benadrukken hier nog eens dat het voor ons geen probleem is moesten jullie tijdens de vergaderingen iets meenemen om te eten of te drinken. Water is er niet aan de lokalen (dat hebben jullie ondertussen hopelijk door) en af en toe durft de honger al eens toe te slaan. Wij vinden het dan ook helemaal niet erg, moesten jullie snel iets naar binnen spelen. Wel zelf meebrengen, wij voorzien in de regel niets.  Een dikke proficiat aan de 17 aanwezigen bij Eén tegen allen op 12 oktober, bijna alle opdrachten waren 1

Het is wel mogelijk dat de tijd steeds sneller lijkt te gaan, omdat men steeds ouder en ouder wordt. Ter vergelijking: iemand die één jaar oud is, heeft twaalf maanden geleefd. Een maand is dus een behoorlijk groot deel van de tijd dat die persoon geleefd heeft (ongeveer een twaalfde, om gemakkelijk te rekenen). Wanneer iemand echter twintig jaar oud is, bedraagt één maand procentueel een veel kleiner deel van de beleefde tijd, waardoor het soms lijkt alsof maanden – en uiteindelijk zelfs jaren, op nog latere leeftijd – gewoon voorbijflitsen.

45


Verkenners

uitgevoerd (wat wij niet voor mogelijk hadden gehouden). Het rapnummer en zelfgemaakte drumstel gelden zelfs onder de categorie “geslaagd ++”.  Jullie hebben eindelijk bewezen dat jullie het luidst van de hele formatie kunnen roepen. Wij zijn trots. Verder zo!  Bedankt aan iedereen die op één of andere manier (aanwezig of afwezig!) heeft bijgedragen aan onze dessertenverkoop. Schitterend resultaat: €363 winst!  Werkpuntje: ruim eens wat beter op in ’t vervolg. Het milieu, de andere takken en de voltallige leiding danken u. Tot zover deze korte annonces. We zijn dus in no time bij de volgende maanden, november en december aanbeland… Even nadenken: in de namen november en december ziet men duidelijk de Latijnse getallen novem (9) en decem (10), maar november en december zijn de elfde respectievelijk twaalfde maand van het jaar. Iets gelijkaardigs treffen we aan bij september en oktober (octo).2 Daar moet ooit iets misgegaan zijn. Zoek ‘t eens uit wat en laat het ons weten. Wat gaan we in november en december doen?      

Schaatsen Kerstmis vieren en zo In het donker zitten Koud hebben  Studeren voor de examens Op vrijdag in plaats van zondag afspreken vanwege bovengenoemde examens (in december)  Ons even goed amuseren als in september en oktober 2

Nu we toch bezig zijn, willen jullie natuurlijk weten wat de oorsprong van de suffix –ber in al die maandennamen is. Geen probleem, heb ik even opgezocht: de –ber komt ook van het Latijn (-ber of -bris) en was daar een soort achtervoegsel dat van een andere woordklasse een adjectief (bijvoeglijk naamwoord) maakte. Ter vergelijking: Celer > celeber, lugubre > lugubris,… ‘September’ betekent dus eigenlijk ‘de zevende [maand]’.

46


Verkenners

Wat gaan we niet (meer) doen in november en december?  Afspreken aan de keistoere leeuwen in het keistoere park Drie Fonteinen aan dat huis waar die mevrouw met al haar duiven woont;  Bellen naar de bewaking van de UGent;  Datingsites met Estse vrouwen bezoeken. Tot daar de introductie tot deze windroos voor deze maanden. Klim aan boord van het piratenschip van mijn decaan, Prof. Dr. Marc Boone, en ga met ons mee op avontuur. Arrr!

Hoofdstuk 3: November Zondag 9 november 2014, 14u-18u, lokalen Vandaag is het niet zomaar vergadering. Af en toe is er ook meer in de wereld aan de hand en aangezien ik toch al bezig

47


Verkenners

ben over suffixen als –ber in de maanden van het jaar, kan ik dit even goed ook vermelden. Het is vandaag tot op de dag 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur gevallen is (09/11/1989) en dat het volk uit Oost-Berlijn ‘gewoon’ West-Berlijn kon binnenwandelen en kon ontdekken hoe het “andere systeem” er zoal uitzag. Voor jullie is dat natuurlijk een ver-van-mijn-bedshow en dit stukje tekst zal ongetwijfeld reacties uitlokken in de trend van… “Zeg Tom, houd uw muil nu toch eens over Duitsland.” “Vuile mof.” “Och jong, ga er dan wonen hè!” “Polen 2-0! Polen 2-0!” “Zeg, begint de eigenlijke windroos hier nog of hoe zit het?” En zo van die dingen. Maar de val van de Berlijnse Muur is meer dan alleen Duitse geschiedenis, het is zowaar wereldgeschiedenis. En daar mag zelfs een afbeelding bij, jawel, hop, voilà!  Bij deze zijn jullie geesten weer een beetje verlicht (of opgefrist), en dat zal vroeg of laat nodig zijn. Jullie kunnen er natuurlijk ook gewoon jullie ouders mee pesten, want die waren er al toen de Muur gevallen is (en wij nog niet). Dat is dus VIJFEN-TWINTIG jaar geleden! Een kwarteeuw! Amai, da’s lang!

48


Verkenners

Wij gaan vandaag geen muren omduwen. We gaan wel ergens naartoe wandelen, zoals de Oost-Berlijners destijds eens naar het Westen zijn gestapt. Of wij ook in die richting gaan, weet ik nu nog niet. Om 14u mogen jullie in uniform (belangrijk, want we gaan de baan op!) aan de lokalen komen opdagen voor een heuse dropping! Hoera, dropping! Vier uur stappen! Geen leiding! Een winkeltje vinden waar ze nog niet doorhebben dat het zondag is en chips en frisdrank kopen! Voortstappen met buikpijn! Plassen in de vrije natuur! Eén van uw kaartjes verliezen! De rest dan ook maar weggooien! Verloren lopen! Met tranen in de ogen de leiding bellen en smeken om vergiffenis en redding! Na zes uur thuiskomen en doorhebben dat het maandag toets is! Altijd al één van mijn lievelingsactiviteiten geweest. Tot dan. Zaterdag 15 november 2014, vanaf 21u, JH Tobit

Even melden dat vandaag de fuif van de jin plaatsvindt: Jinfected (vind ik persoonlijk een bangelijke naam – en een mooi logo). Even reclame maken kan geen kwaad. Graag gedaan, Wouter en Sofie.

49


Verkenners

Zondag 16 november, 14u-18u, hangaar Vandaag doen we nog eens iets uitzonderlijk actiefs, voor de verandering. Jullie zijn daar trouwens veel beter in dan jullie denken, na het bosspel had ik een beetje het gevoel dat ik in elkaar was geslagen.3 We halen er eens een veel te vaak gebruikte Latijnse spreuk bij: mens sana in corpore sano (‘een gezonde geest in een gezond lichaam’). We gaan naast lichamelijke activiteit ook voor een – beetje – geestelijke activiteit, wat het alleen maar moeilijker maakt. Benieuwd? Nee? Verdomme zeg. Kom toch maar tegen 14u naar de hangaar en doe gewoon mee aan onze “estafettes”. Ze zullen net iets creatiever en uitdagender zijn dan zo’n staaf aan elkaar doorgeven terwijl iedereen rondjes loopt in Park Poot, beloofd.

Om het even schematisch toe te lichten. Zondag 23 november 2014, 14u-18u, lokalen Van Dale: stoel (de; m; meervoud: stoelen): zitmeubel voor één persoon, van verschillende vorm. Wikipedia: Een stoel is een zitmeubel met een rugleuning en soms armsteunen voor één persoon […]. Oxford Dictionary: chair (noun): a separate seat for one person, typically with a back and four legs. 3

Dat is mij eigenlijk nog nooit overkomen, maar het moet daar ongeveer op lijken, vermoed ik.

50


Verkenners

Duden: Stuhl, der (Substantiv, maskulin; Häufigkeit: ***): mit vier Beinen, einer Rückenlehne und gelegentlich Armlehnen versehenes Sitzmöbel für eine Person. Sorry, de site van de Petit Robert deed ambetant en ’t hing mijn voeten uit. Zondag 30 november 2014, geen vergadering Weerom is die verschrikkelijke laatste zondag van de maand daar, met zijn volledig lege programma. Daar kan gelukkig iets aan gedaan worden, ook al is het nog altijd geen vergadering vandaag. Zoals in de vorige windroos voorzien wij hier een kleine, volledig subjectieve selectie aan plezante filmpjes die jullie waarschijnlijk toch al kennen, maar die nooit kwaad kunnen om nog eens te bekijken.  “Gabbers uit Scherpenheuvel”, 02:50: https://www.youtube.com/watch?v=P51PR9F7E6g  “Stelen van die rijke tata’s” – alle delen, 15:00: https://www.youtube.com/watch?v=GrpYkf5WS6Y

 “Zatte René”, 22:20: https://www.youtube.com/watch?v=jnFvxs2Mwso

 “Ik vind helemaal mooi”: https://www.youtube.com/watch?v=9HaY9knQ7TQ (omdat

blijkbaar toch nog niet iedereen dit kent… schandalig)  “Dr. Gino” – deel 1 van 10 (die ook de moeite zijn), 04:30: https://www.youtube.com/watch?v=0bpA0TYlcbc  “Nederlanders hebben rijkere woordenschat” (De Ideale

Wereld), 02:35: https://www.youtube.com/watch?v=z5XHlLT6xEM

 “Het leven zoals het is: Zakkemakke”, 05:15: https://www.youtube.com/watch?v=o98WBhOjhAY

Totnogtoe krijgt het achttiende seizoen van South Park eveneens positieve feedback. Alle afleveringen zijn volledig

51


Verkenners

gratis te bekijken op southpark.cc.com. Leg aan de mama maar uit dat dit een goede oefening op de uitspraak van het (Amerikaans) Engels is.

Hoofdstuk 4: December Vrijdag (!) 5 december 2014, 19u-21u (!), hangaar (!) Omdat niet iedereen altijd alle titels leest, parafraseren we hier even bovenstaande lijn: vanaf december vinden alle vergaderingen op vrijdagavond van 19u tot 21u plaats, vanwege de examens. In deze moeilijke tijd waar jullie allemaal door moeten, zijn wij er natuurlijk voor jullie, maar niet te lang (4u op zondag), zodat iedereen een beetje kan studeren. Omdat wij geen lokaal hebben4, spreken we af aan de hangaar. De hangaar is een prima locatie om onze geplande activiteiten in te laten doorgaan (vinden wij zelf), maar het is wel belangrijk om te weten dat er geen elektriciteit is, en dus ook geen verwarming. Doe warme kleren aan, want eigenlijk zit je twee uur 5 buiten. In het donker. Dus een zaklamp zal ook geen overbodige luxe zijn. ’t Zijn maar tips, jullie doen ermee wat jullie willen‌ Vandaag bereiden we jullie voor op de examens, maar op een iets minder schoolse manier. We gaan quizzen! Jullie leiding zal hun uiterste best doen om zich te herinneren wat voor vragen ongeveer gepast zijn voor de verkenners en met een 4 5

Zie voetnoot 4 in de vorige windroos. Aan het donker valt nog iets te doen, aan de kou is al moeilijker.

52


Verkenners

beetje geluk bedenken we nog een originele(re) manier om te antwoorden. Wie benieuwd is kan, nogmaals, om 19u aan de hangaar eens komen kijken. Vrijdag 12 december 2014, 18u30-???, lokalen Het is 364 dagen geleden dat we met de Scouts zijn gaan schaatsen in Leest. Daar moeten we dringend verandering in brengen, want aan de jaarlijkse massale opkomst van groot en klein te zien, vindt zowat iedereen schaatsen wel plezant. Een interessante onderzoeksvraag zou zijn, in hoeverre de “aprèsschaats” bij de grotere takken daarbij meespeelt. Zoals op de aparte affiche elders in deze windroos te lezen is, spreken we af aan de lokalen om 18u30 om naar Leest te rijden en ons daar een dik uur op de schaatsbaan uit te leven. Vanaf 20u30 kunnen jullie mama, papa, oma, opa, vaste vriendin, toevallige voorbijgangers en andere wildvreemden bij ons al iets komen drinken. Tegen 21u15 zouden jullie er ook moeten zijn om hen te vergezellen. Jullie hebben als grote tak uiteraard een voorbeeldfunctie, en daarom hebben jullie allemaal volgende spullen mee: 1. €15 zodat wij uit de kosten zijn (cash, liefst gepast) 2. Dikke kousen 3. Handschoenen (absoluut verplicht op de schaatsbaan, daar zal wel een reden6 voor zijn) Wanneer we stoppen, hangt van verschillende socioeconomische en socioculturele factoren af. Gelukkig zullen onze vaste stamgasten er waarschijnlijk weer voor zorgen dat dit uur niet te vroeg valt, waarvoor nu al bedankt! 6

Kijk eens wat ik vond op het internet: “Het over de hand schaatsen kan lelijk uitpakken. Een stevige handschoen kan erger voorkomen maar die dragen tal van schaatsers niet. Diepe snijwonden dienen altijd door een deskundige gecontroleerd te worden op pees- en zenuwbeschadigingen.[…]” – Drs. U. D. Schuurmans. Een gewaarschuwd verkenner is er twee waard! Of toch anderhalf.

53


Verkenners

Kleurplaatje:

(luieriken mogen het ijs en de schaatspakken wit laten)

Vrijdag 19 december 2014, 19u-21u, hangaar Het secundair onderwijs mag zo stilaan beginnen ophouden met die examens en aan de kerstvakantie beginnen. Dat moet uiteraard gevierd worden. Eveneens moeten wij jullie voorbereiden op een extreem moeilijke periode die jullie te wachten staat, waarin jullie dagen lang aan een stuk tot het uiterste zullen moeten gaan en jullie fysieke grenzen zullen moeten aftasten. De feestdagen. Eten, eten, eten, schaamteloos, ziekelijk veel eten. Wij trainen jullie magen vandaag tijdens deze winterbarbecue aan de hangaar. De uren zien jullie bovenaan – of “cf. supra”, voor de liefhebbers.

54


Verkenners

Als jullie zelf voor jullie stuk vlees zorgen (meer dan ĂŠĂŠn mag ook, voor de grote jongens), moeten wij ons al geen zorgen meer maken om jullie persoonlijke vleesvoorkeuren, vegetarisme en andere toestanden.

Wij zorgen dan voor een vuur (zie afbeelding, als we slecht gezind zouden zijn), sauzen en wat gezonde groenten zodat de mama en papa trots op jullie kunnen zijn. Iedereen tevreden. Als de takkas genoeg gevuld is (hangt allemaal van 19 oktober af, zie vorige windroos), betalen wij de groenten en de saus en het vuur en de brandweer die de hangaar van de ondergang komt redden. Stel dat onze dessertenverkoop zwaar faalt, zullen we nog wel vragen om een klein bedrag mee te nemen zodat wij niet al te zwaar in de schulden geraken door jullie. De geschiedenis herhaalt zich soms, maar dat moet niet per se.

55


Verkenners

Vrijdag 26 december 2014, geen vergadering Het is tweede kerstdag. Het is de laatste… vrijdag van de maand. Allemaal redenen om ons vandaag niet te zien. Maar geen paniek, zoals altijd hebben wij een alternatief. Het thema van dit jaar luidt Tent vol talent. Scherp jullie muzikaal talent wat aan en oefen jullie “Jamaican English” nog een beetje. Ik geef hier voor de rest geen extra info. https://www.youtube.com/watch?v=A3ytTKZf344

56


Verkenners

Sommigen vinden bovenstaande link misschien ietwat… onacademisch. Geen probleem, zal ik even rechtzetten. Jamaicaans Engels 1 Fonologie  Waar het RP7 [θ] en [ð] heeft (things, that), wordt in het JE8 respectievelijk [t] en [d] uitgesproken. Eerste zin in het lied: gonna tell you da story […]  Terwijl RP en het Nederlands een “donkere l” [ɫ] na klinkers hebben (E. all, Ndl. mol), heeft het JE dat niet. Hun /l/ is altijd “clear” [l]: But the one shark discovery always leave out […]  Er is geen klinkerverzwakking in het JE. Waar veel talen – het Engels (RP) in het bijzonder – vaak een e-schwa hebben ([ə], zoals in lopen), heeft het JE dat nergens. Alle klinkers worden “volwaardig” uitgesproken.  De <a> wordt als [a] (zoals in Ndl. vraag, maar dan kort) uitgesproken en niet, zoals dat in RP gebeurt, als ofwel [æ] (E. man, exam) ofwel [ɑ] (Br.E. dance, ask, swan).  Mij valt op in dit filmpje: “h-dropping”. De <h> voor klinkers wordt niet uitgesproken: Hammerheads [ˈama.ˌedz] 2 Syntaxis  Vereenvoudigde werkwoordsvormen: he don’t in plaats van he doesn’t, he want in plaats van he wants.  Dubbele negaties: [she] didn’t have no reason.  Niet altijd uitgangen -ed in de verleden tijd: the kids start_ screaming, and one of them drown_. (door context heel duidelijk dat het hier om de verleden tijd gaat)

7 8

RP: “Received Pronunciation”, oftewel het (Brits) Standaardengels. JE: Jamaicaans Engels. Geen officiële afkorting.

57


Verkenners

Veel plezier ermee. Ik zou het nog uitgebreider over de typische woordenschat kunnen hebben, maar die ontdekken jullie ongetwijfeld zelf wel. Vrijdag 2 januari 2015, geen vergadering Het is de dag na Nieuwjaar en wij vermoeden dat de helft van jullie nog ziek is van Oudejaarsavond (door het vele eten natuurlijk) en dat de andere helft op een of andere skireis is. Daarom is het vandaag alweer geen vergadering. Wij zullen dit compenseren (lees: wij doen waarschijnlijk niet mee aan “de laatste zondag van de maand”-regel in januari), maar daarvoor moeten jullie wachten tot de volgende windroos. Begin al maar te oefenen om steeds “2015” of “15” te schrijven in plaats van “2014” (heel vervelend op toetsen). Ik was zonet ook mis. Merk wel op dat, omdat wij het op een of andere raadselachtige manier tot in het hoger onderwijs hebben weten schoppen, de vergaderingen nog steeds op vrijdag zullen doorgaan gedurende ongeveer de hele maand januari (hangt van de nog niet bekende roosters af). Tot zover deze windroos, ik ga er een korte afsluiter van maken en niet een die nog eens drie pagina’s in beslag neemt. Wij zien jullie graag op elke vergadering terug! Groeten van de ondertussen al iets minder *nieuwe* leiding, Tm Bsst (+32471/38.00.35, tombossuyt95@gmail.com) Lnnrt Mnn (+32499/47.13.76, lennertmaenen@gmail.com)

58


Verkenners

Appendix Misschien toch nog interessant om te vermelden: het weekend. We hebben goed nieuws! We hebben een locatie en bijna een datum (voorlopig 24-26 april). Latere info volgt nog, relax, dat komt allemaal in orde, maar ik zal jullie al een tip geven, die sommigen bekend zou kunnen voorkomenâ&#x20AC;Ś

59


Jin

Hey Jinners! Na september en oktober zijn we opgewarmd, nu wordt het tijd voor het echte werk!!  Weekend 7-8-9 november We gaan op weekend! Ideaal om een nog hechtere groep te worden. Waar we naartoe gaan, blijft nog geheim… Wat we allemaal gaan doen, zullen jullie ter plekke ontdekken… Zo mysterieus allemaal… Dit mogen jullie wel weten:    

Afspraak aan het station van Vilvoorde om 18u30 Neem je fiets mee Kom licht gepakt (geen grote valies, maar een rugzak!) Neem de standaard spullen mee: veldbed/matras/matje, slaapzak, kussen, toiletzak, warme pull, regenjas, zaklamp, …

 Zaterdag 15 november

Spannend!! Vanavond gaat JINFECTED door en het gaat geweldig worden. Al dat voorbereidingswerk van de afgelopen weken gaat hopelijk beloond worden met een geweldig feestje en een grote winst. 60


Jin

 Zondag 23 november Vandaag spelen we nog eens een klassiek spel: metrospel! We reizen naar de hoofdstad van ons land en we gaan daar de underground verkennen. Afspraak om 14u aan het station van Vilvoorde. We zijn terug om 18u aan het station.

Omdat we toch wat willen opvallen, is er een verkleedthema: Superhelden! Verkleed je dus als Superman, Catwoman, Badman, Elastigirl, … Wie het best verkleed komt, krijgt een voordeel in het spel!

Zondag 30 november

Dit is de laatste zondag van de maand, dus we hebben geen vergadering vandaag. Ooooooh   Hier een fotootje om jullie te troosten

61


Jin

 Vrijdag 5 december Yes! We gaan paintballen!! Perfect om helemaal in op te gaan en zo de frustraties van de examens te vergeten. Dankzij de tickets die Wouter heeft gewonnen, kunnen we deelnemen aan een voordelige prijs. Hoeveel jullie moeten meenemen, laten we nog weten. We zullen rond 16u30 afspreken aan de lokalen (bevestiging volgt nog).

 Vrijdag 12 december Vanavond gaan we schaatsen. We hebben allemaal al genoeg blauwe plekken van de paintball van vorige week, dus gaan we proberen niet te veel te vallen ;) Daarna is het tijd voor de legendarische Après-schaats. Hou u vast, want het gaat iets groots worden dit jaar! Wij gaan ook een centje verdienen door iets te verkopen: glühwein of iets om te eten… Daar zullen we nog eens over nadenken.

62


Jin

ď&#x201A;§ Vrijdag 19 december De gezelligste periode van het jaar is aangebroken. Vanavond gaan we dan ook een supergezellig kerstfeestje houden! Neem een leuk cadeautje mee ter waarde van 5 euro. Wij zullen zorgen voor een hapje en een drankje. Afspraak om 19u aan de lokalen in feestelijke kledij!

63


Jin

ď&#x201A;§ Vrijdag 26 december Deze week geen vergadering. Geniet nog maar wat na van het kerstdiner (probeer de extra kilootjes er wel direct weer af te werken!) We wensen jullie alvast een Gelukkig Nieuwjaar!!!

ď&#x201A;§ Vrijdag 2 januari Ook deze week geen vergadering. Jullie gaan tijdens de kerstvakantie al genoeg te doen hebben met een kraampje op de kerstmarkt, daarom laten we jullie wat met rust. Na de kerstvakantie vliegen we er weer in!

Groetjes van jullie leiding, Wouter & Sofie 64


Profile for Scouts en Gidsen Vilvoorde

Windroos november-december 2014  

Windroos november-december 2014  

Advertisement