__MAIN_TEXT__

Page 1

Afz. Scouts en Gidsen Vilvoorde Benedestraat 322, 1851 Humbeek

N° 4 | Tweemaandelijks | maart – april 2019

Vilvoorde | P924049

WINDROOS maart - april 2019 Scouts en Gidsen Vilvoorde Groenstraat 260, Paviljoen 6 (ingang langs Verbindingsstraat)

groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be www.scoutsengidsenvilvoorde.be IBAN: BE95 9799 5759 9058


Inhoud

Voorwoord Kapoenen Harlekijnen Welpen Akabe Algemeen Verjaardagen Kalender Contactgegevens Jonggidsen Jongverkenners Gidsen Verkenners

2 5 8 12 15 18 25 26 27 32 36 43

48 Jin 52

1


Voorwoord Beste ouders, beste leden en … beste lezer van deze windroos.

Dit voorwoord vormt de start van de tweede windroos van 2019: maartapril. De examens zitten achter de rug en dus kan de “scoutsdrukte” weer wat toenemen. De leiding vertrekt het eerste weekend van maart op kampverkenning om de buurt van het kampterrein te verkennen en de kampvoorbereiding meer vorm te geven. Het kamp zal dit jaar doorgaan in Stoumont, een dorpje dat zich maar 8km van de watervallen van Coo en Plopsa Coo bevindt. Daarnaast organiseert de leiding, in samenwerking met de VZW ook op het einde van maart haar evenement SKOETEFEST. Jullie zijn bij deze (nogmaals) uitgenodigd om op vrijdag 22 maart naar SKOETEKAFÉE te komen en een poging doen om ons “mystery beer” te raden. Voor het iets jongere publiek is er uiteraard ook weer een editie van SKOETEKADÉE op zaterdag 23 maart, waarbij een interactieve reis door de ruimte genomen kan worden door ieder die aanwezig is! Het main event is dat uiteraard SKOETEFEST, ook op 23 maart, maar hier hoef ik geen extra uitleg aan te geven, jullie zijn allemaal zeker al van plan om af te komen! See you there! De opbrengst van SKOETEFEST gaat uiteraard integraal naar de bouw van onze nieuwe lokalen. Deze beginnen ondertussen serieus vorm te krijgen. Alle info over de bouw vinden jullie op onze website en regelmatig verschijnen er updates op de facebookpagina. Hoe meer het gebouw zijn finale vorm benadert, hoe meer zin het geeft om te verhuizen! De leidingsploeg wil graag nogmaals een bedankje geven aan de vele medewerkers van de VZW voor zowel hun steun bij de lancering van dit project als de opvolging van de bouwwerken. Geniet van deze gloednieuwe editie van de windroos en tot op SKOETEFEST!

Een stevige linker, De groepsleiding Valar morghulis – Valar Dohaeris

2


Voorwoord

We zijn reeds eind februari dus hoogtijd voor een ‘update’ van onze bouwwerken. Eind vorig jaar ging het heel snel en werd gauw duidelijk dat onze nieuwe lokalen stevig en voldoende groot zullen zijn ☺ Dag na dag zagen we de betonconstructies de hoogte ingaan. Soms ging het zelfs te snel om te kunnen volgen. Daarom hadden we nu en dan nog wat nood aan extra mankracht om wat te ‘graven’. Ondertussen zijn ook reeds alle nutsvoorzieningen (water, gas, elektriciteit) aanwezig en wordt er binnen volop voortgedaan. De daken zijn +- afgewerkt, betonvloer van het 1e verdiep ligt, de ramen zijn besteld. Alles zit op schema en behoudens extreem slechte weersomstandigheden (wat mij niet echt een probleem lijkt daar ik deze tekst schrijf met een buitentemperatuur van 18°c…) zal de volledige ruwbouw (en zelfs wat meer) afgewerkt zijn eind april 2019. Dan kan er verder gewerkt worden om zowel elektriciteit, sanitair en verwarming te installeren. De planning is uiteraard nog steeds om vanaf september 2019 het nieuwe werkjaar te kunnen aanvatten in de nieuwe lokalen !! ’t Ziet er goed uit. Wens je op de hoogte te blijven van het verloop van de werken, gaan dan zeker regelmatig kijken op de website https://scoutsengidsenvilvoorde.be/vzw-bouw/tijdlijn of via de facebookgroep https://www.facebook.com/groups/44181984536/ Ondertussen toch nog een blijvende oproep aan mama’s en papa’s, oudleiding, sympathisanten. Als jullie ergens wensen mee te helpen of goede netwerken hebben bij bepaalde bedrijven om bv keukens, tussenwanden, verwarmingsmateriaal, groen, etc. aan te kopen, laat het ons dan zeker weten.

3


Voorwoord Wat de financiering betreft van het project zullen we de komende weken nog een tandje moeten bijsteken. Het volledige ruwbouw (en nog wat meer) project is volledig gedekt, echter zoeken we verdere middelen om de binnenafwerking te (pre)financieren. Daarom zal binnenkort (tijdens Skoetekaffee op 22 maart) de lancering van onze lotenlening een feit zijn. We hopen dat we massaal op jullie steun kunnen rekenen zodat we op dit moment voldoende middelen hebben. Daarnaast zijn ook de sponsordossiers opgestart naar de ‘grotere’ Vilvoordse (en omgeving) bedrijven. We kunnen zeker via onze activiteiten en, waarom niet, een ‘wall of fame’ in de nieuwe lokalen voldoende zichtbaarheid en promotie garanderen. Heb je toevallig goede connecties met bv een C&A, Essers, VTM, Van Leeuwen,…. en je wenst mee ons sponsordossier tot bij de juiste personen te krijgen, laat dan zeker ook iets weten. Last but not least hebben we ondertussen ook confirmatie gekregen dat we dit jaar terug tijdens Rock Werchter editie 2019 (27 juni tem 30 juni) mee mogen helpen om de ‘dog house’ tent open te houden. Gezien de interessante financiële opbrengst zijn we zeer blij dat we dit jaar hier terug aan mogen deelnemen . Wens je mee te helpen met een ochtend-of avondshift – zoals steeds, laat maar weten. Tot daar de update van de VZW en de bouwwerken. Stevige linker, Levenslustige Olifant (aka Koen Somers) Voorzitter VZW Scouts & Gidsen Vilvoorde koen.somers@scoutsengidsenvilvoorde.be of via 0492 46 35 28

4


Kapoenen Hallo Kapoenen! Het nieuwe jaar is ondertussen al twee maanden ver en het is dus tijd voor een weer een nieuwe windroos. Ik kan jullie al beloven dat de komende twee maanden wat drukker en anders gaan zijn dan de vorige. Er gaan enkele speciale activiteiten plaats vinden. Zijn jullie ook benieuwd? Lees dan maar gauw verder dan kom je misschien al iets te weten.

Zondag 10 maart – 9u tot 11u aan het zwembad in Strombeek Voila, hier is het eerste specialeke al! Vandaag gaan we ons amuseren in het zwembad van Strombeek. We gaan eens zien wie de waterratten zijn onder de kapoenen. Vergeet zeker je zwembroek of badpak en handdoek niet, want anders kan je niet veel komen doen. đ&#x;˜Š Zoals je hierboven ziet spreken we af aan het zwembad en niet aan de lokalen. Graag laten weten voor zaterdag 9 maart of je komt en of je al zwemervaring hebt. Tot dan!

15 tot 17 maart – Weekend Joepie! Eindelijk we gaan op weekend! Jaja dat is die vergadering dat we allemaal samen twee nachtjes hopelijk goed gaan slapen en dolle pret beleven overdag. Meer info volgt nog via mail.

Zaterdag 23 maart – 18u tot 20u aan het Ruiterijcomplex Wil je graag de aliens van skoeteplaneet helpen met het menselijke ruimteschip te verslaan? Kom dan langs op 23 maart tussen 18uur en 20 uur in het Ruiterijcomplex drie fonteinen. Samen met dj SÊbastien maken we er buitenaards leuk feestje van. Het enige wat jij nog moet doen is je verkleden in een echt ruimtewezen zodat je de ster wordt van de avond.

5


Kapoenen Zaterdag 30 maart – 19u tot 21u aan de lokalen Ja ja het is de laatste zondag van de maand, maar we doen toch vergadering. Want het is een hele speciale dag. We zullen jullie vertellen waarom. Op deze dag gaat het licht tussen 8u en 9u ’s avonds uit over heel de wereld. Dat wil dan zeggen dat het op dat moment heel donker gaat zijn. Om het toch gezellig te maken hebben we lampionnen gemaakt op weekend. Dus zeker komen, want het gaat gezellig en leuk zijn. Tot dan!

Zondag 31 maart – geen vergadering We hebben ons gisteren al zo hard geamuseerd dat we vandaag een beetje moeten uitrusten. Het is dus geen vergadering.

Zondag 7 april – 14u tot 17u aan de lokalen Doe vandaag maar je vuilste kleren aan, want we gaan vandaag ons is heel goed vuil maken. Je moet er geen schrik van hebben! Als je in bad gaat gaan of in de douche ga je weer helemaal blinken. Je kan best kleren aandoen die je niet echt meer nodig hebt en schoenen die er ook tegen kunnen.

Zondag 14 april – 14u tot 17u aan de lokalen Vandaag kunnen jullie al iets verdienen voor op kamp. We gaan het nog niet vertellen, want het is nog een groot geheim onder de leiding. Je kan misschien een stukje te weten komen door ons te masseren of zo. Kom zeker af! Samenwerken is hiervoor nodig.

Zondag 21 april – geen vergadering Helaas pindakaas! Vandaag is het geen vergadering, want de paasklokken komen hopelijk langs. De leiding gaat het heel druk hebben met het eten van de eitjes.

6


Kapoenen Zondag 28 april – 14u tot 17u aan de lokalen

Ja we hebben gezegd dat er specialekes inzitten. Ook deze vergadering is een beetje anders dan normaal. Vandaag gaan we het grote kapoenen vs ouder spel spelen. Jaja je leest het goed ook de mama’s en papa’s mogen meedoen. Als je mama of papa niet kan is het niet erg. Je kan nog altijd meedoen zonder.

Zondag 5 mei – 14u tot 15u aan de lokalen Wie is er een echte scout? We gaan eens zien met wie we gaan kunnen overleven op kamp. Trek dus maar je stevige schoenen aan. Zie dat je genoeg hebt gegeten, zodat je spieren sterk staan. Tot dan!

Zo kapoenen dat was het dan weer. Hopelijk zien we jullie deze dagen, want wij kijken er al naar uit. We kunnen al niet wachten tot de volgende windroos. Het wordt altijd maar beter en beter weer, dus we gaan nog meer buiten kunnen spelen. Joepie!

Vele kusjes van jullie favoriete leiding

Maité

Margot

Sander

Lize

7


Harlekijnen Halloooooo lieve Harlekijnen,

Hier zijn we weer met twee nieuwe maanden vol plezier. Omdat de lente bijna begint, wordt het dus warmer en kunnen we meer buitenspelen. Dubbel dik feest dus! Wij kijken er alvast naar uit!

Zondag 10 maart - 14u tot 17u aan de lokalen

Vandaag maken we een grote wereldreis van Afrika tot in Amerika, van in de Himalaya tot in de woestijn. Vandaag vliegen we de wereld rond, Harlekijnen-airlines komt je halen. Neem al je wereldkennis mee, want zoals jullie al kunnen raden spelen we vandaag het grote reis-rond-de-wereld spel.

Zondag 17 maart - 14u tot 17u aan de lokalen Op deze dag gaan ze niet door in Rio de Janeiro, noch in Tokio, maar de Olympische Spelen komen naar de Harlekijnen in Scouts en Gidsen Vilvoorde. Op deze speciale dag zullen we zien wie de sportiefste van ons is, dus trek je mooiste sportkleren en beste sportschoenen aan! Maak jullie allemaal klaar voor de sportiefste namiddag van het jaar.

Vrijdag, zaterdag & zondag 22, 23 & 24 maart Dit weekend is een belangrijk weekend voor onze scouts. Vrijdag zijn al jullie ouders uitgenodigd op Skoetekaffee voor een gezellig avondje, maar nu het belangrijkste voor jullie:

Zaterdag 23 maart kunnen jullie komen dansen, spelen en jullie laten schminken. Als jullie moe zijn, kunnen jullie genieten van lekkere cocktails. Wij zien jullie allemaal op Skoetekadee in het ruiterijcomplex in Domein Drie Fonteinen! Hieronder nog een boodschap van de organisatie:

8


Harlekijnen Wil je graag de aliens van skoeteplaneet helpen met het menselijke ruimteschip te verslaan? Kom dan langs op 23 maart tussen 18uur en 20 uur in het Ruiterijcomplex drie fonteinen. Samen met Sébastien maken we er buitenaards leuk feestje van. Het enige wat jij nog moet doen is je verkleden in een echt ruimtelijk wezen zodat je de ster wordt van de avond.

Doordat we zaterdag zoveel gefeest hebben, is het zondag een rustdag en dus geen vergadering.

Zaterdag (!!) 30 maart - 19u tot 21u aan de lokalen Deze vergadering staat volledig in teken van ons jaarthema ‘Minder is meer’. Op deze avond worden de lichtjes wereldwijd gedoofd voor een volledig uur om zoveel mogelijk energie te besparen. Ook de scouts doet mee! Wij zullen hierbij een ongelooflijk leuk spel spelen, dus er is zeker geen reden om niet te komen! Tot dan Harlekijnen!

Opgepast! Deze vergadering gaat door op een zaterdag in plaats van op een zondag.

Zondag 7 april - 14u tot 17u Deze zondag maken we een leuke uitstap met alle Harlekijnen naar de kinderboerderij Tivoli in Mechelen. Praktische informatie volgt nog via mail.

9


Harlekijnen Zondag 14 april - 14u tot 17u aan de lokalen

Appels eten, A-appels eten, wij zijn gebeten.

Waar zijn mijn laarzen?

Dit is boer Teun.

Boer Teun werd vandaag wakker met het plan om het fruit van zijn fruitbomen te plukken. Wanneer boer Teun op het punt stond om naar buiten te gaan ondervond hij echter een probleem. Zijn caoutchouc botten waren weg. Wie o wie kon dit gedaan hebben? Was het misschien de hond Max? Neen, die was op vakantie naar tante Jolien. Was het dan misschien haan Johan? Neen, dit was bij de kippen in het hok. Was het dan misschien de harlekijnenleiding? Dat zou kunnen! Vandaag, liefste harlekijnen gaan jullie op zoek naar de laarzen van boer Teun op een wel heel speciale manier! Wanneer boer Teun dan eindelijk zijn laarzen gevonden heeft, kunnen we hem helpen met het fruit te plukken en een gezonde fruitsla te maken met vele vitaminen. Helpen jullie mee? Be there!

Zondag 21 april – geen vergadering Vandaag is het Pasen, dus geen vergadering. Breng een bezoekje aan jullie familie, zoek zoveel mogelijk paaseieren in jullie tuin, die je volgende week aan jullie leiding kan geven. MOPJE! Geniet van jullie vrije dag en vergeet de mooie kleurplaat niet in te kleuren op de volgende pagina. Tot volgende week!!

Zondag 28 april - 14u tot 17u aan de lokalen Op deze dag barst de grote battle los: jongens vs. meisjes. Na jaren twijfel, zullen we eindelijk te weten komen wie het dominante geslacht is op deze wereld. Haal jullie sterkste talent boven, want deze zullen jullie nodig hebben om jullie sterkte te bewijzen! Let the games begin!

10


Harlekijnen Zondag 5 mei - 14u tot 17u aan de lokalen Wat we vandaag gaan doen is nog een beetje een verrassing, maar ik zou zeker komen als ik jullie was, want zoals altijd gaat het weer een TOP zondagnamiddag worden! Hopelijk zijn jullie weer talrijk aanwezig! Zo lieve Harlekijnen, dit was het weer. Hopelijk zien we jullie snel terug! Kusjes en knuffels, jullie favoriete leiding

11


Welpen Hey liefste welpjes Het is weer een nieuwe windroos, de voorlaatste om precies te zijn (behalve de kampwindroos), maar niet getreurd zijn! We hebben weeral megaleuke vergaderingen voor jullie in petto! Benieuwd wat dit allemaal is dan raden wij (aka de beste leiding ooit) jullie aan om zeker deze windroos te lezen Zondag 10 maart - 14u tot 17u aan de lokalen Wie is er een meesterbrein en kan zijn eigen monopoly uitbouwen? Wie kent zijn leiding het beste en raad wie wie is? Ik denk dat jullie het wel al kunnen raden we maken er een heuse gezelschapspelletjes vergadering van. Maar let op vals spelen staat niet in ons woordenboek!

Zondag 17 maart - 14u tot 17u aan de lokalen Hopelijk hebben jullie allemaal goed gestretcht voordat jullie naar de vergadering komen, want het wordt zweten en puffen geblazen. We gaan namelijk sporten, kom eens uit je luie stoel en beweeg maar goed! Zaterdag 23 maart - 18u tot 20u in het Ruiterijcomplex Jawel, jawel het is weer zo ver, het feestje van het jaar vindt weer plaats. Gooi die dansbenen maar los want het is het weekend van Skoetefest!!! Natuurlijk zijn we jullie niet vergeten, want speciaal voor jullie vindt Skoetekadee plaats. Neem al je vriendjes en vriendinnetjes maar mee en laat zien dat onze Scouts toch wel de coolste feestjes ooit organiseert. We zullen er net zo’n knalfeestje van maken zoals op weekend en ons Nieuwjaarsfeest!

12


Welpen Zaterdag 30 maart - 19u tot 21u aan de lokalen Jullie zien het goed deze keer is het geen Scouts op een zondag maar op een zaterdag! Natuurlijk is dit niet voor niets, het is dan ook namelijk een speciale dag. Vandaag gaat namelijk Earth Hour door. Wat is dat??? Ik hoor het jullie nu al zeggen. Dit betekent dat we een vergadering gaan doen zonder licht, om ook ons steentje bij te dragen voor het klimaat. Zondag 31 maart – geen vergadering Neeee, het is laatste zondag van de maand, dit betekent geen Scouts vandaag. Wat een geluk dat het gisteren zo’n speciale dag was zodat we onze liefste welpjes niet moesten missen dit weekend. Zondag 7 april - 14u tot 17u aan de lokalen Omdat we al zooo vaak een vergadering in de lokalen hebben gehad, hadden we het idee om nog eens een stadsspel te doen. Waar kunnen we dit beter doen dan in ons geliefde Vilvoorde? Zondag 14 april - 14u tot 17u aan de lokalen Wie is een geboren miljonair en wie eindigt er aan de grond? We komen het allemaal vandaag te weten op het grote beursspel. Laat het geld maar binnenstromen want sommigen zouden wel eens heel rijk kunnen worden. Zondag 21 april – geen vergadering Geen laatste zondag van de maand en toch geen Scouts, hoe kan dit? Aaah ja het is Pasen! Hopelijk zijn thuis de paashaas en de paasklokken geweest om jullie te voorzien van lekkere chocolade paaseitjes. Dus ga allemaal naar buiten, of binnen en raap zoveel paaseitjes als je kan.

13


Welpen Zondag 28 april - 14u tot 17u aan de lokalen Laatste zondag van de maand, maar wees niet getreurd want wij doen eens lekker zot en plannen toch een vergadering! Hopelijk zijn jullie allemaal bekomen van al die chocolade van Pasen want vandaag hebben we in petto: Knutselen!!!! Ben jij een handige Harry of juist niet, kom gewoon gezellig met ons mee knutselen.

Zondag 5 mei - 11u tot 14u aan de lokalen Yeeey de eerste vergadering van mei! Pas op deze vergadering is niet op het gewone uur maar vroeger. Dit is natuurlijk met een reden, vandaag gaan we een lekkere BBQ houden! Neem allemaal jullie lievelingsvleesje mee en dan zorgen wij voor de rest.

Zo dit was dan weeral de Windroos, zoals jullie wel merken komen er dus 2 super toffe maanden aan. We hopen jullie dan ook allemaal zoveel mogelijk te zien, want zoals ze wel vaker zeggen: hoe meer zielen hoe meer vreugde! Groetjes van jullie leiding!!

14


Akabe Dag allerbeste akabeertjes De volgende windroos belooft alweer een topeditie te worden! Zo hebben we niet één, maar wel liefst twee akabe-dagen op de planning staan. Alsof dat nog niet genoeg feest is, kunnen jullie jullie ook nog komen uitleven op skoetekadee, waarvoor jullie eerder al jullie favoriete dansplaten voor aanvroegen. Verder beloven we dat ook elke andere vergadering een feestje wordt! Wij kijken er alvast naar uit, we hopen jullie ook.

Zondag 10 maart – 14u tot 17u aan de lokalen We hebben al gemerkt dat jullie aardig wat kunnen smullen. Een wafelenbak klinkt vast en zeker als muziek in jullie oren. Ik ben eens benieuwd of jullie even goed wafels kunnen bakken als jullie ze kunnen oppeuzelen.

Zondag 17 maart – 14u tot 17u aan de lokalen De kampioenen, de kampioenen, wij zijn de beste van het land! Dit mag dan wel de slogan zijn van de leukste voetbalploeg van ons land, ver gaan ze niet komen nu de hele ploeg met buikpijn in bed ligt (zouden het die bomaworsten zijn geweest?). Maar geen nood, Akabe Vilvoorde kan ook een aardig potje voetballen en met een goede spoedtraining komt dat allemaal in orde. Haal jullie voetbalskills en FC De Kampioenenkennis maar boven, je zal het nodig hebben. Kampioen zijn is plezant!

15


Akabe Zaterdag 23 maart – vanaf 18u tot 20u aan het Ruiterijcomplex Wil je graag de aliens van skoeteplaneet helpen met het menselijke ruimteschip te verslaan? Kom dan langs op 23 maart tussen 18u en 20u in het Ruiterijcomplex drie fonteinen. Samen met dj Sébastien maken we er buitenaards leuk feestje van. Het enige wat jij nog moet doen is je verkleden in een echt ruimtelijk wezen zodat je de ster wordt van de avond!

Zaterdag 30 maart – 14u tot 17u aan het Ossegempark in Brussel, ingang vlak naast atomium In de schaduw van het bekendste bouwwerk van België, het atomium met haar negen bollen, spelen we vandaag samen met alle andere akabe-groepen uit onze gouw een groot spel. Het spel wordt geleid door oude bekenden Sofie, Sebastien en Robin, dus het belooft top te worden!

Zondag 7 april – 14u tot 17u aan de lokalen De geitjes, de kippen, de konijnen, de varkens, de schapen, de ezels, de paarden, allemaal mogen ze zich aan een bezoekje van ons verwachten, want deze zondag gaan we naar de kinderboerderij! En als we alle diertjes dag hebben gezegd, lonkt er nog een toffe speeltuin waar we ons helemaal op kunnen uitleven.

Zondag 14 april – geen vergadering Doordat het vakantie is, slagen wij ook eens een weekje over! Geniet van de vrije dagen!

Zondag 21 april – geen vergadering Zelf zijn we dol op chocolade paaseieren en we vermoeden dat het bij jullie niet anders is. Ik ben er zeker van dat er bij jullie een heleboel eieren verstopt liggen, dus ga ze maar snel zoeken voor ze gesmolten zijn!

16


Akabe Zaterdag 27 april – Nationale Akabedag: meer info volgt Ik hoop dat jullie niet bang zijn van dinosaurussen, want op de Akabe-dag kunnen we wel eens een Tyrannosaurus Rex, Diplodocus of Triceratops tegen het lijf lopen. Haal de avonturier in jezelf maar naar boven, dan trekken we samen met alle andere akabeertjes van over het hele land naar Aalst voor een dag vol dino-plezier! Praktische info volgt nog via mail, maar zet deze dag alvast in je agenda.

Zondag 5 mei – 14u tot 17u aan de lokalen Deze zondag spelen we een super cool spel samen met de harlekijnen, want hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Zaterdag 11 mei – Italiaanse avond in het CC Het Bolwerk Niets boven een lekker bord spaghetti, en toevallig is dat ook één van de specialiteiten van scouts Vilvoorde: lekkere spaghetti maken. Geloof je ons niet? Kom dan zeker eens proeven van onze lekkere spaghetti bolognaise, zalm of boscaiola op de Italiaanse Avond (die eigenlijk ook al ’s middags begint) in het Bolwerk.

Heel veel groetjes van jullie leiding & tot zondag!

Annelies, Louise en Ianthe

17


Algemeen

18


Algemeen

19


Algemeen

20


Algemeen

21


Algemeen

Belangrijk!

Een volledig uniform (hemd, groene broek/rok/short en das) is verplicht op elke scoutsactiviteit! Meer info op de volgende pagina of op www.scoutsengidsenvilvoorde.be/uniform

22


Algemeen

Kentekens Waar plaats je al die kentekens?

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Tak-kenteken Groepslintje Jaarkenteken Das Vlaamse leeuw Internationaal scouts- of gidsenteken Belgische vlag Beloftekenteken (kabouter, wolfje of jonggiverbelofte)

23


Algemeen

Verkoopplaatsen Waar vind je dit uniform en andere scoutsspullen?

Hopper

Vestigingen in Aalst, Antwerpen, Gent, Harelbeke, Hasselt en Leuven Meer info op https://www.hopper.be/winkel

Kentekens zijn elke eerste zondag van de maand te koop bij Laura, Lize of Mirko. Daarnaast zijn er bij ons ook tweedehands-uniformen beschikbaar (tot welpenmaten)

24


Algemeen

Tegemoetkomingen van de mutualiteit

Afhankelijk van uw mutualiteit kan het zijn dat u een tegemoetkoming krijgt op het inschrijvingsgeld van het scoutsjaar en van het kamp. Vooringevulde attesten voor verschillende mutualiteiten vindt u terug op www.scoutsengidsenvilvoorde.be/attesten

25


Algemeen Maart

April 1

Lotte Herbosch

2

Sien Ramboer

3 4

Yada Lindekens

5

Eva Blanco

6

Christophe Verbist

7

Yrgen T’kint

8 Siska Roelant

9

Katz De Weerdt

10

Jinte Das

11

Hamza Ben Ali

12

Katinka Simoens, Pepijn Simoens

13 Fien Daelemans

14

Mirko Simoens, Chayenne Van Belle

15

Ianthe T’kint

Oscar De Moor

16

Vincent De Poorter

Yasmine Verbelen

17

Roos Kempenaers, Alice Goblet, Siska van Lierde

18 19

Dorah Verraes, Tibo van Vyve

20

Leticia & Nicolas Cools

21 22 Hillary Zuiderwijk

23

Arthur Eyndels

Felix Mevis

24

Xander Van Valckenborgh

Mirthe Spreutels, Gilles De Blocq, Mattias De Cubber

25

Dieter Holvoet, Louise De Cree

26 Lotte Dewit

27

Madelief Waents

28 29 30 31

26


Algemeen

Agenda 2018-2019

23 maart

Skoetefest

11 mei

Italiaanse avond

7 juni

Croque- en inschrijvingsavond kamp

22 juni

Uitstap zee

30 juni

Voetbaltoernooike

2 augustus

Bagage binnenbrengen

3 augustus

Vertrek voorwacht

6 augustus

Vertrek grote takken

12 augustus

Vertrek kleine takken

17 augustus

Terugkomst kamp

23-25 augustus

Herfstontmoeting (leiding en jin)

1 september

Laatste vergadering

8 september

Startdag

27


Algemeen

Kapoenen kapoenen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Sander Somers Doordachte serval

Lize Janssens Hartstochtelijke flicka

Margot Geeraerts Inzichtrijke spitssnuitdolfijn

MaitĂŠ Robyn Charmant hert

sander.somers@outlook.be 0477 91 18 92 lize-janssens@hotmail.com 0473 56 17 20 margot.geeraerts@hotmail.com 0471 30 66 31 maiterobyn@hotmail.com 0483 44 59 77

Harlekijnen harlekijnen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Paulien Maton Vurig bloeddrupje

GaĂŤlle Debast Wulpse poema

Warre Kempenaers Onbevangen kauw

Victor Van Eenaeme Goedgeluimde olifant

Katinka Simoens Vlijtige oerakari

Matteo Molinari Goedaardige schaarbek

paulienmaton@hotmail.com 0479 93 74 40 gaelle-debast@live.be 0472 72 63 34 warrekempenaers@gmail.com 0479 55 54 07 victor.vaneenaeme@hotmail.com 0491 13 33 93 katinka.simoens@gmail.com 0492 61 66 80 matteo.molinari@outlook.be 0476 34 01 39

Welpen welpen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Robin Somers Inventieve kapucijnaap

robin.somers@hotmail.com 0475 96 68 19

28


Algemeen Sebastien Grootjans Trotse kaaiman

Jasmien Leemans Joviale spitsvogel

Inès Schoenmaekers Amusant grijs bokje

Anouk De Roover Genietende boomklever

sebastien.grootjans@hotmail.com 0476 03 35 09 jasmienleemans2@gmail.com 0476 54 95 22 ines.schoenmaekers@gmail.com 0493 68 25 72 anouk.de.roover@hotmail.com 0478 43 34 12

Akabe akabe@scoutsengidsenvilvoorde.be

Annelies De Roover Strijdlustige mungo

Louise Adriaenssens Goedhartig kortstaartaapje

Ianthe T’Kint Inspirerende newfoundlander

annelies-de-roover@live.be 0470 67 23 71 louise.adriaenssens@hotmail.com 0470 61 80 16 ianthetkint@hotmail.com 0476 03 30 17

Jonggidsen jonggidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Basten Dekoninck Lyrische agame

Yaro Debeer Bekoorlijke springbok

Lina Debeer Bruisende dziggetai

Isa Marievoet Zonnige vlinder

Katrien De Vil Scherpzinnige kraanvogel

basten.dekoninck@hotmail.com 0474 13 93 71 debeeryaro@yahoo.com 0498 57 55 63 debeer_lina@yahoo.com 0471 32 15 19 isa.marievoet@hotmail.com 0498 48 38 15 kadevi@skynet.be 0475 44 74 45

29


Algemeen

Jongverkenners jongverkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Toon De Vil Vooruitziende gnoe

Thijs Haelwaeters Onbestemde beloega

Miguel Viana Bravo Verwonderlijke steppelemming

dvilt@telenet.be 0478 49 48 75 thijs.haelwaeters@gmail.com 0471 43 97 31 miguelvianabravo@gmail.com 0497 12 26 14

Gidsen gidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Jef Geeraerts Loyale beo

Mirko Simoens Gedreven koelan

Laura Leemans Bereidwillige cavia

jef.geeraerts@hotmail.com 0479 09 32 35 mirko.simoens@gmail.com 0499 30 14 49 laura.leemans2@gmail.com 0495 38 43 88

Verkenners verkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Branko T‘ Kint Kritische saiga

Arno Adam Beheerste zeehond

brankocool007@hotmail.be 0491 18 39 90 arno.adam9@gmail.com 0479 49 48 87

30


Algemeen

Jin jin@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ester Vanherck Stralende saki

Frederik Vanclooster Vermakende salangaan

Willem Mevis Verblijdend leeuwaapje

Flor Van Meerbeek Levensgenietende wauw

ester.vanherck@gmail.com 0471 10 77 32 frederik.vanclooster@gmail.com 0470 21 93 54 willem.mevis@hotmail.com 0494 91 20 21 florvanmeerbeek@gmail.com 0478 11 76 33

Groepsleiding groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Dieter Holvoet Rustvolle ibis

Thomas De Henau Opgewekte barry

dieter.holvoet@gmail.com 0498 24 85 75 thomasdehenau@skynet.be 0498 20 74 00

Assistent-groepsleiding groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ester Vanherck Stralende saki

Sander Somers Doordachte serval

ester.vanherck@gmail.com 0471 10 77 32 sander.somers@outlook.be 0477 91 18 92

31


Algemeen

Materiaal en tenten materiaal@scoutsengidsenvilvoorde.be

Mirko Simoens Gedreven koelan

Thomas De Henau Opgewekte barry

Branko T‘ Kint Kritische saiga

Jef Geeraerts Loyale beo

Sander Somers Doordachte serval

mirko.simoens@gmail.com 0499 30 14 49 thomasdehenau@skynet.be 0498 20 74 00 brankocool007@hotmail.be 0491 18 39 90 jef.geeraerts@hotmail.com 0479 09 32 35 sander.somers@outlook.be 0477 91 18 92

Uniform en kentekens Laura Leemans Bereidwillige cavia

Lize Janssens Hartstochtelijke flicka

Mirko Simoens Gedreven koelan

laura.leemans2@gmail.com 0495 38 43 88 lize-janssens@hotmail.com 0473 56 17 20 mirko.simoens@gmail.com 0499 30 14 49

Windroos Sander Somers Doordachte serval

sander.somers@outlook.be 0477 91 18 92

32


Jonggidsen Heyhey JOGI’s! Hopelijk hebben jullie allemaal een beetje genoten van het memorabele JOGI-weekend en zijn jullie al wat uitgerust om er de volgende twee maanden weer kei hard tegenaan te gaan! Nu het beetje bij beetje weer wat warmer wordt en nu we elkaar ook al wat beter kennen dankzij die twee dolle dagen in het exotische Asse, is het tijd om onze wekelijkse afspraken naar een hoger niveau te tillen en worden de vergaderingen nog zotter dan dat ze voordien al waren. Verwacht je dus maar aan een reeks nieuwe avonturen die jullie later nog vele malen aan jullie kleinkinderen zullen doorvertellen! #makingjogimemoriesforlife

Zondag 10 maart – 14u tot 18u aan de lokalen De zon is sinds kort weer in het land en daar moet natuurlijk van geprofiteerd worden. Daarom trekken we er met zijn allen op uit om de oogverblindende natuur die Vilvoorde te bieden heeft te bewonderen ĂŠn tegelijkertijd de survivalskills die jullie tijdens ons vorige avontuur in de Drie Fonteinen hebben opgedaan op te frissen. Maak jullie dus al maar klaar voor JOGI VILVOORDE INTO THE WILD PART 2! Deze keer exclusief warme choco om de koude handjes en voetjes op te warmen, maar misschien wel inclusief iets verfrissender om jullie zwetende handjes en voetjes mee af te koelen đ&#x;˜‰.

Zondag 17 maart – 14u tot 18u aan de kerk (ingang bij de Lidl) Wat we vandaag gaan doen is van groot belang voor jullie verdere carrière als lid van Scouts en Gidsen Vilvoorde. De inhoud van deze vergadering houden we nog even een beetje vaag omdat een verrassing soms ook geen kwaad kan, maar wees er maar zeker van dat je deze vergadering ECHT niet wilt missen. Het is namelijk zo dat wat we vandaag gaan doen wel eens goed van pas kan komen op in een verder stadium van jullie adolescente leven (bijvoorbeeld over een dikke 5 maanden ofzo). Meer woorden gaan we er niet aan vuil maken, maar we hopen dat jullie nieuwsgierig genoeg zijn om al jullie vragen en angsten vanwege zo veel mysterie aan de kant te schuiven en dat jullie ons met jullie aanwezigheid zullen plezieren. #yolo #JUSTDOIT!

33


Jonggidsen Zondag 24 maart SKOETEFEST Skoetefestweekend dus geen vergadering, wel skoetekadee en skoetekaffee!

Zaterdag 30 maart – 14u tot 18u aan de lokalen Of je nu al een paar keer als een rasechte bosbrosser mee bent gaan betogen in Brussel of niet, dat maakt allemaal niet uit want vandaag dragen wij jogi’s (en jogileiding) ons steentje bij aan het klimaat. Deze vergadering zal dus helemaal in het teken van onze Moeder Aarde en wat we kunnen doen om haar te redden. Verzin dus alvast maar een paar catchy slogans om op een bord te schilderen en kom zeker met de fiets, de trein, de bus, al carpoolend, te paard, met de (elektrische) step, met de rollerskates, met de segway of gewoon te voet naar de vergedering en laat die vervuilende auto (en liefst ook de hoverboards, niet omdat die echt vervuilend zijn maar omdat jullie leiding dat gewoon een belachelijk transportmiddel vindt) voor een dagje achterwege. Wij kijken er alvast naar uit om met onze allerliefste jogi’s een dagje lekker duurzaam te zijn en jullie hopelijk ook!

Zondag 7 april – 13u45 tot aan de IKEA van Zaventem De leiding heeft weer hun best gedaan en zonder een handleiding een spel gefabriceerd voor jullie. Vandaag gaan we opzoek naar de leukste zinnen die we kunnen vormen met het doe-het-zelf Zweeds meubilair in de Ikea. Dus voor de handige harrys onder ons zeker komen en take the riskorn ot, maar het zal zeker de moeite zijn đ&#x;˜‰

34


Jonggidsen Zondag 14 april – 14u tot 18u aan de lokalen Jullie leiding heeft een hartgrondige hekel aan liften. We moeten er niets van weten. Absoluut niet. We HATEN het. We haten het zelfs zo hard dat we de moeite hebben genomen een lijstje te maken van allerlei allerhatelijkste first world problems die nog niet eens aan de tipjes van de tenen van liften komen qua hatelijkheid: - 1% batterij - Één balkje wifi - Je AirPods ® niet vinden en “Find My AirPods” werkt niet - De kuisvrouw belt je wakker om 9:00 op je pedagogische studiedag ugh - Net in bed liggen en realiseren dat je oplader nog beneden ligt Om dit anti-liftsentiment met jullie te delen gaan we vandaag juist het tegenovergestelde van dat vermaledijde liften uitspoken. De verlichte zielen onder jullie weten uiteraard wat dat betekent, maar hou het nog geheim voor de minder intellectueel bedeelden. Één tip: laat de liftvibes thuis. CU then! N.B. voor de ouders: geen zorgen, we gaan echt niet liften.

Zondag 21 april – geen vergadering Vandaag is het Pasen, dus geen vergadering! Veel plezier met eitjes rapen…

Een gelukkig paasei In de maand april doet de paashaas wat hij wil. Hij trekt door het hele land met eitjes in een grote mand. Overal stopt hij ze weg in het gras en in de heg. Als je straks een eitje vindt, ben je een gelukkig kind.

35


Jonggidsen Zondag 28 april – 14u tot 18u in de living van oma Gerda (of misschien ook oma Geertrui) Laatste zondag, oma’s koekentrommel verkennen of een goede daad verrichten; you know the drill!

Zondag 5 mei – 14u tot 18u aan de lokalen Na jullie al die maanden leiding te hebben gegeven, kennen we jullie natuurlijk door en door. Vraag ons eender wat over deze jogigroep en we kunnen antwoord geven. Er is echter één iets dat boven al jullie verschillende hobby’s, muzieksmaken en ambities een gezamenlijke band schept. Jullie raden het al, we hebben het over jullie eetverslaving. Wat zouden wij voor slechte leiding zijn als we daar niet één zondag in het jaar op zouden kunnen inspelen. En ja, vandaag is die dag! WIJ SPELEN NAMELIJK HET GROTE MUGCAKESPEL!!!!!!! Mis je ons en je scoutsvriendjes al na een week zonder scouts? Heb je zin om een megacoolsupertof spel te spelen? Kijk je al uit naar een (hopelijk, wie weet) lekker dessertje? Als het antwoord op minstens 1 van deze vragen ja is, aarzel dan niet en kom maar af! (Zelfs als je 3x nee hebt geantwoord, ben je nog welkom in onze groep xoxo)

Zozo JOGI’S! Zoals jullie kunnen zien zal de komende twee maanden jullie zondagnamiddag weer vol actie, spanning en avontuur zitten. Bereid jullie er dus alvast op voor, maar rust vooral eerst nog maar eens goed uit van het plezierige weekend dat jullie net achter de rug hebben. We zien jullie graag even voltallig als toen terug op de scoutsvergadering om onze band die nu al best sterk is nog sterker te maken #JogiFamily<3. Veel liefs en knuffels en kusjes, Amber, Leyla, Wout, Kyra en Vincent

36


Jongverkenners Wees gegroet handig bijeengeharkte proteïnebaksels, Een bewogen begin van het jaar 2019 ligt reeds achter jullie en daarmee ook de duistere periode van vrijdagvergaderingen die onze kostbare tijd samen tijdens de harde winter meedogenloos halveerde. Anuna’s kwamen en Jokes gingen, en misschien nog verrassender: Jongverkennerssoorten waarvan men ze uitgestorven achtte (meer bepaald de mammalia van het genus Bosmans en Goblet) ontwaakten uit hun winterslaap en vervoegden de Jongverkennerskudde weer alsof het altijd herfst was. Vals nieuws, zoals de stelling dat je van Finley en popcorn geweldig veel moet boeren, werd genadeloos ontkracht door het bikkelharde JV-onderzoeksteam, met alle suikerflashgevolgen van dien. Ghostwriters met een wel zeer aparte windroosstijl werden na bakken kritiek van onze lezers – despijt hun vernieuwende blik op de kunst der windroos schrijven – genadeloos de laan uitgestuurd, waarna met schaamrood op de wangen de eerder afgedankte schaduwschrijvers terug werd aangeschreven. Een woelige periode, waar we hopelijk allemaal onze lessen uit hebben geleerd, om nu controversiëler dan ooit de laatste drie volle maanden van het scoutsjaar recht in de ogen te kijken. Afsluiten doen we in dit vierde voorwoord van het jaar met een uitsmijter: een surrealistisch portret van jullie groepsleiding 1 . Het beeld staat bol van de symboliek en is zonder twijfel geschikt om de tand des tijds met zijn universele boodschap te doorstaan. Zo stelt de lama bijvoorbeeld, overduidelijk Freudiaans geïnspireerd, de door vrije associaties gekenmerkte bewustzijnstoestand van de droom weer. De compositie maakt overduidelijk bij de toeschouwer een verlangen naar vrijheid los en stimuleert de zoektocht naar de hogere, metafysische werkelijkheid. Genoeg gezeverd, Darwiniaans uitgeselecteerde überspecies, en over naar de orde van de dag:

1

Vlnr: Thomas De Henau, Ester Van Herck en Dieter Holvoet

37


Jongverkenners Kapittel 7: Guldenmaand

Zondag den Tienden – Op verplaatsing: aan de Leeuw der Drie Fonteinen: 13u45u tot 17u45u De vraag die jullie natuurlijk al nachten bezig houdt, is hoe jullie leiding in godsnaam vergaderingen kan organiseren in de guldenmaand zonder daarbij een activiteit in thema van de Guldensporenslag te organiseren. Een pertinente vraag, waar jullie uiteraard een antwoord op verdienen. Welnu, beste – schild en – vrienden, het antwoord op die vraag presenteren wij jullie gelukkig vandaag. Voor moesten er fanatiekelingen onder jullie zijn2 die zich graag al wat eerder willen voorbereiden op deze epische re-enactment, raden wij het magnum opus van Hendrik Conscience aan, of voor de muziekliefhebbers onder ons, kunnen jullie in de voetnoot een link vinden naar een minder bekend meesterwerk van onze poëet W. Sommers 3 . Let daarbij misschien wel niet op de haatdragende reacties in de comments en zou u dat wel doen, willen wij ons graag nu al ontdoen van elke vorm van aansprakelijkheid bij een toetreding tot om het even welke identitaire beweging. Zondag de Zeventienden – 13u30 aan het station van Vilvoorde – 17u45 terug Naar wij vernemen uit het geschreven dagblad, ligt er een heus tunnelnetwerk onder onze eigenste hoofdstad! Bovendien – de technologie staat toch belachelijk ver – is besloten om na een uiterst strenge selectieprocedure een vergunning toe te kennen aan één 4 hyperefficiënt bedrijf dat zijn hoogtechnologische apparatuur – er komt namelijk geen stoom aan te pas! – hierin voor een milde prijs beschikbaar stelt om avonturiers te vervoeren door dit gangengestel. Wie zouden wij dan ook zijn om jullie, beste jongverkenners, dat avontuur te ontzeggen? Toegegeven, jullie aanhoudend gejammer heeft ook wel

2

Kwatongen zouden eerder de term ‘nationalist’ in de mond nemen, maar aangezien jullie leiding elke vorm van polarisering uit de weg wil gaan, distantiëren we ons van deze kwatongen reeds op voorhand. 3 https://www.youtube.com/watch?v=ufaz96MmOCQ 4 Andere kwatongen zouden hier het woord ‘monopolievorming’ in de mond nemen, maar gelukkig is er onze overheid om dit angstvallig te ontkennen.

38


Jongverkenners geholpen, maar soit. We spreken dus af aan de poorten van de nieuwe wereld, “de statie” in het Vilvoords, stipt om halftwee! Uiteraard gaat in deze wereld enkel de zon voor niks op, dus raden we jullie toch aan om een minimum aan euries in jullie buidels mee te nemen, als trotste Belgen dragen jullie toch allemaal graag bij voor een gezond overheidsbedrijf? Tien euro lijkt ons trouwens voldoende, voor de numbercrunchers onder ons.

Zondag de Vierentwintigsten – Geen Vergadering Behoeft dit weekend zelfs nog een introductie? Wij nemen aan dat de promo en purperroze affiches op en om Vilvoorde de jongste weken reeds onophoudelijk jullie gezichtsveld kleurden, maar voor de kluizenaars onder de lezers melden wij dus hierbij dat Skoetefest dit weekend plaatsvindt. Een dergelijk succesvol en mastodont evenement kan enkel maar getorst worden door de voltallige, goedgeöliede machine van een leidingsgroep, wat dus concreet inhoudt dat ook jullie leiding zijn steentje dit weekend bijdraagt tot de opbouw en afbraak van het feest der feesten. Jammer genoeg stond vergadering geven aan hyperactieve adolescenten voor dat weekend niet in onze taakomschrijving, dus laten we jullie deze zondag eenmaal aan jullie lot over. Uiteraard zijn jullie (en jullie ouders) meer dan welkom in het ruiterijcomplex. Zaterdag den dertigsten – 19u-21u aan de Jongverkennervertrekken Vandaag doen we compleet paraplu en spreken we af op zaterdag! Om het nog geflipter te maken, verklappen we nog niet te veel (in tegenstelling tot de heldere en ondubbelzinnige beschrijvingen bij de andere vergaderingen in deze windroos 5). De

5

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid, beste mammalia

39


Jongverkenners kernwoorden van deze bijeenkomst, vertrouwen we jullie wel reeds toe: AARDUUR, Anuna en totalitaire activiteit6. Wees daar of wees een vierkant; aan u de keuze.

Kapittel 8: Grasmaand Zondag de Zevenden – 14u tot 18u aan de Jongverkennervertrekken Tijd om onze eigen historie te schrijven, kameraden. Echter, de vraag hoe is vaker het lastigere deel aan deze opdracht. Welnu, wij zouden jullie briljante leiding niet zijn als we ook hiervoor met een briljant plan op de proppen zouden komen: het organiseren van een mars! Velen deden het ons voor – hierbij denken we aan een Alexander de Grote, Caesar die de Rubicon oversteekt, Mao die padvinder speelt in China én uiteraard de marsen van de éénentwintigste eeuw: jan en alleman die een mars in Brussel organiseren voor elke politieke actie die meer dan twintig HLN-lezers tegen de borst stoot – en daarom, als zichzelf respecterende scoutsgroep, zullen ook wie marcheren voor een hoger doel dat jullie vandaag wel duidelijk zal worden. Ludieke slogans zagen we tijdens de klimaatbetogingen genoeg, dus die mogen jullie voor ons thuislaten. Een stevige bottin om anti-mars-marcheerders een oplawaai te verkopen kan dan weer wel van pas komen. Een goede betoger luistert namelijk nooit naar tegenstemmen. Zondag de Veertienden – 14u tot 18u aan de Jongverkennervertrekken Paasvakantie of niet, jullie leiding kent geen enkel excuus om niet van elke vergadering een epische bijeenkomst te maken. Vandaag organiseren we daarom het epische sporttoernooi! Vandaag maken jullie kennis met sporten waarvan jullie ongebreidelde fantasieën zelfs op hun eigen beperkingen stoten als jullie zich er op voorhand reeds een beeld over zouden vormen. Daarom lijkt het ons van gemeenschappelijk belang voor jullie welzijn dat we de sporten die jullie in dit toernooi zullen moeten beoefenen voorlopig nog in het duister hullen. Wat we jullie wel kunnen verzekeren, is dat elke vorige sportvergadering die jullie scoutscarrière rijk is zal verbleken bij de euforie en de intensiteit van deze sportieve bijeenkomst. En dat voor een casual bijeenkomst tijdens de vakantie! Uiteraard geen dank aan jullie bescheiden leiding.

6

Totalitair regime was ook wel eens spannend geweest, maar dat ontaardt zo snel en dan zitten wij weer met de rommel die dan in pakweg de val van een IJzeren Gordijn ontaardt opgescheept

40


Jongverkenners Zondag den Eenentwingsten – 14u tot 18u aan de Hangaar (tuchthuiscomplex) Pasen tijdens de Paasvakantie of niet, ook hier kent jullie leiding geen enkel excuus om jullie op deze heerlijke zondag in april de mogelijkheden te ontzeggen om op vier uur jullie stoutste kattenkwaaddromen te verwezenlijken. Uiteraard hebben wij naast ons superieur analytisch vermogen ook menselijke kantjes en zal vandaag dus gegarandeerd in thema zijn! Bovendien - voor de attente lezers onder jullie is deze zin enkel nuttig indien u uw literair abstractievermogen wil aanscherpen – vindt de vergadering vandaag plaats op een locatie waarvan jullie leiding vermoedt dat die qua infrastructuur en nutsvoorzieningen beter aanleunt bij het hoger doel van deze zondag dan onze bouwvallige keet in de Verbindingsstraat. Zondag den Achtentwintigsten – Weekend! Een toefje slecht nieuws en een kwak goed nieuws vandaag, aardlingen: er is geen vergadering vandaag (logisch, want het is de laatste zondag), maar in ruil daarvoor is het een héél weekend vergadering! Jawel jawel, wie dit leest op achtentwintig april is een serieus rot ei, want dan heeft u als lezer een epische weekendactiviteit volledig aan uw onverstandige zelve voorbij laten gaan. Wij hopen uiteraard dat deze uitspraak voor niemand geldt en dat jullie zich vrijdag reeds voltallig hebben gemeld met knapen slaapzak, om de wijde wereld aan uw stoetmoedige zelve te onderwerpen. Meer info over dit intens avontuur hebben jullie uiteraard reeds gekregen via de elektronische postduif, wat deze paragraaf – buiten de literaire meerwaarde – zo goed als overbodig maakt.

Kapittel 9: mariamaand Zondag de Vijfden – 14u tot 18u aan de Jongverkennervertrekken

41


Jongverkenners Met spijt in onze harten zagen wij bij een blik op de kalender dat de Dag van de Arbeid, dé hoogdag van de Waalse kiezer, dit jaar wéér niet op een scoutszondag viel. Over het algemeen is jullie leiding vaak wel mans genoeg om met zo’n ontgoochelingen om te gaan, maar we geven jullie even onder vier ogen toe dat het toch een zwaardere dobber dan gedacht was. Bij de pakken blijven zitten doen we dan weer absoluut niet, wat al snel resulteerde in een lumineus plan. Jullie raden het natuurlijk al: vandaag zullen jullie zich in jullie volle onstuimigheid kunnen wijden aan “het Spel van de Arbeid”. Wij drukken jullie graag op voorhand met klem op het hart om elke vorm van gele hesjes, lege tonnen om autobanden in te verbranden, complottheorieën aan het adres van het boerensyndicaat, vakbondsvertegenwoordigers etc. toch tot een minimum te beperken gedurende deze vergadering.

Met deze woorden sluiten we graag de vierde windroos van jullie scoutsjaar af, dierbare aardlingen. Om de cirkel rond te maken eindigen we waarmee we begonnen zijn; ditmaal een vroegromantisch portret van jullie groepsleiding, waarin op zoek wordt gegaan naar bevestiging van het gecreëerde beeld van beide nog niet herkende, sociaal geïsoleerde genieën, vervuld van "Weltschmerz".

Omdat we het toch niet kunnen laten jullie toch enige troost aan te bieden tijdens het missen van jullie leiding, voegen we verderop nog enkele vakantiefoto’s toe van ons,

42


Jongverkenners waar jullie dan hete heimweetranen op kunnen plengen tijdens de eenzame, vergaderingloze zondagen.

M-DADDY

THIJS

TOON

43


Gidsen Hallo lieve gabbers (ja die kunnen ook vrouwelijk zijn). U vraagt, wij draaien; deze keer een korte, krachtige en kwaliteitsvolle windroos die ook nog eens duidelijk is. Proficiat aan Emma Van Cauwenbergh wereldkampioen in rok zonder broeckckousen draegen op vergaederingen van de gidsen van Sckouts en Gidsen Vilvoorde. Hier nog een overzicht van de aanwezigheden

Aanwezigheden 100,00% 90,00% 80,00% 70,00% 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% 20,00% 10,00% 0,00% Emma Marjolijn Mona

Marie

Ilona

Mirthe

Yrgen

Margo Hendrikje

Tes

Marilia

Sirine

Tabel 1.1 Zondag 10 maart â&#x20AC;&#x201C; 14u tot 18u aan de lokalen

Klop, klop, zaag, zaag, skoetefest-banken KLAAR. Wat neem ik mee: -

Hamer (best in de handliggende wint een prijs) Spijkers (scherpste wint een prijs) Meetlat (langste wint een prijs) Veiligheidshelm (geelste wint een prijs) Zondag 17 maart â&#x20AC;&#x201C; 14u tot 18u aan de lokalen

We doen vandaag blinde dag. Wat neem ik mee: - Het zonnetje (zonnigste krijgt een prijs) - Mijn goed humeur (beste krijgt een prijs)

44


Gidsen -

Een gematigd klimaat (gematigdste krijgt een prijs) Blinddoek (mooiste krijgt een prijs) Dopjes voor de honden (meeste krijgt een prijs) Geen GSM (geenste krijgt een prijs) Zondag 22 maart – vanaf 19u in het ruiterijcomplex

Skoetekafee Zaterdag 23 maart – 21u tot … in het ruiterijcomplex

DANSEN DANSEN DANSEN! Vanavond worden jullie allemaal verwacht op Skoetefest. Wat neem ik mee: - Mijn dansbenen (ritmischste verdient een prijs) - Geen alcolol (laagste percentage verdient een prijs) 30/03: Earth Hour – 19u tot 21u aan de lokalen

Licht gaat uit vannacht, we brengen het beest naar buiten! Wat neem ik mee: - Ecologisch verantwoorde dingen (meest ecologisch verantwoordstste ontvangt een prijs) - Wereldbollen zijn een pluspunt (minst bolle ontvangt een prijs) - Elegantie (meest gracieuze gids ontvangt een prijs) Zondag 7 april – 14u tot 18u - 50.932148N, 4.378651

Als jullie goed kijken naar deze kaart (eventueel met vergrootglas of elektronenmicroscoop) valt Laura haar snoet hier terug te vinden. Daar spreken we af voor het dorpsspel in Grimbergen. Gelieve met de fiets te komen, want dat is groen en sinds jullie allemaal klimaat marcheren of daar toch op zen minst een positieve mening over hebben moeten jullie daar nu maar naar leven. Also, met de fiets komen levert ongekende voordelen op zodanig dat je slaagkansen om deze vergadering op een positieve manier af te ronden (lees: dikke winst te behalen) spectaculair omhoog gaan (genre exponentiële groei enzo).

45


Gidsen

Wat neem ik mee: - Koekjes voor Phygo (wie er meeneemt voor Laura heeft recht op een prijs) - Een stafkaart (meest gedetailleerde heeft recht op een prijs) - Stalen ros (meest functionerende heeft recht op een prijs) Zondag 14 april – 14u tot 18u – Mirko’s woonst

Op deze heuglijke dag wordt Koelan 21 lentes jong en dat is reden genoeg voor een verjaardagfeest bij hem thuis. Wat neem ik mee: - Verjaardagskaart met zelfgemaakte prent voor Koelan (origineelste verovert een prijs) - Bloemen voor Koelan (fleurigste verovert een prijs) Zondag 21 april – Pasen

Vandaag geen vergadering hier zijn wat dingen die je wel kunt doen: - Opzoek gaan naar de betekenis van het leven - Een boek schrijven - Uitzoeken hoeveel roltrappen er in de staat Wyoming zijn (het antwoord mag je altijd naar Beo sturen wie weet bekom je wel een een prijs)

46


Gidsen Zondag 28 april – 14u tot 18u aan de Hangaar

Deze dag des heren doen wij een samenvoeging van twee aangelegenheden nl. een chocoladevergadering en een techniekenvergadering. Voor jullie massaal besluiten niet te komen wil ik jullie er trouwens graag op wijzen dat noch de gidsenstelling noch de jonggidsenstelling nog onbeschadigd was op het einde van het kamp 7 . Sterker zelfs, enkel de JV stelling stond nog stevig waar ze twee weken eerder neergepoot was. Dat kunnen we toch niet zo laten?!? Cavia is trouwens best vriendelijk maar Beo en Koelan hebben daar iets minder last van. Het is dus aangeraden om tegen de inspecties op kamp te kunnen sjorren xoxo. Wat neem ik mee • Sjorbalken (de egaalste verwerft een prijs) - Touw (het minst rafelige verwerft een prijs) - Cacaopoeder (het puurste verwerft een prijs) Zaterdag 4 mei – 18u aan de lokalen

Op deze zwoele zaterdagavond zullen wij ons wagen aan een van Koelan zijn favoriete avondactiviteiten: een wandelingetje tussen de velden. Om het allemaal wat spannender te maken roepen we de hulp in de Vosog. Zij voorzien voor ons een plezante wandeltocht zodanig dat wij -jullie leidingmee kan komen. We hebben trouwens belooft dat jullie allemaal mee gaan komen dus ja jullie zien maar beter dat jullie er allemaal gaan zijn. Er is trouwens eten en drinken inbegrepen in de prijs. Wat neem ik mee: - Stapschoenen (modderigste behaalt een prijs) - Kompas (meest magnetische behaalt een prijs) - 3 euro (blinkendste behaalt een prijs)

77

Voor jullie afkomen met slechte argumenten zoals een beetje slecht weer en wat wind: een getraind oog kon (en dan zeker bij de gidsenstelling) mits enige inspanning wel enkele structurele foutjes vinden in de stelling.

47


Gidsen

Nu jullie de planning hebben voor de komende twee maanden kunnen jullie alle benodigdheden al bij elkaar zoeken. Dat de beste mag winnen! Groeten Cavia, Koelan, Beo

48


Verkenners Hallokes beste verkenners In de maanden maart en april hebben we een heleboel keitoffe dinges gepland. We hebben zelfs zoveel gepland dat we waarschijnlijk niets meer gaan kunnen bedenken voor de windroos hierna. Dat zijn zorgen voor later. Pas ook op want er zijn redelijk wat vergaderingen op speciale data zoals op zaterdagen of laatste zondagen. Wat gaan we allemaal doen? We gaan: timmeren, ontsnappen, fuiven, het klimaat redden, spellen spelen, fietsen, niets doen, sjorren en verdwalen. Voila, goed gewonnen is al half begonnen. Nu nog de details eh.

Zondag 10 maart - 14u tot 18u aan de hangaar Vandaag gaan we eens de handen uit de mouwen steken! Op deze geweldige palettendag is het onze job om comfortabel meubilair te maken uit paletten. Niet vergeten de kop op de nagel te slaan en alles komt in orde.

Zondag 17 maart - 14u tot 18u aan de lokalen ! ! ! E S C A P E R O O M ! ! ! Wie het concept van de escape room niet kent: wij sluiten jullie op in een kamer (aka een ‘room’) en jullie moeten zien te ontsnappen (aka to ‘escapen’). Al diegenen die niet kunnen ontsnappen zullen na een tijd omkomen van de honger en dorst. U bent gewaarschuwd… De één zijn dood is de ander zijn warme maaltijd. Best eten en drank meenemen voor +/- 2 maanden voor de zekerheid. Gelieve op tijd (min 3 dagen) te laten weten of je komt of niet.

49


Verkenners Zondag 24 maart – geen vergadering Vrijdagavond was het skoetecafe en zaterdag skoetekadee en skoetefest. Nu moet de leiding dat helemaal opruimen natuurlijk. Rome is ook niet op één dag afgebroken. Voor jullie is het geen vergadering maar jullie kunnen natuurlijk op skoetefest komen feesten als dat mag van de mama en papa :) Meer info hierover elders in de windroos.

Zaterdag 30 maart - 19u tot 21u aan de lokalen Opgelet: het is op zaterdag! En ook ’s avonds! Oost west thuis is het warm. Moeder aarde heeft al veel voor ons gedaan zoals zwaartekracht en lucht enzo dus nu is het misschien eens tijd om ook eventjes iets terug te doen. De gote bazen van de scouts hebben beslist dat het nu ongeveer warm genoeg is om heel de winter door buiten te kunnen spelen. Daarom gaan we dus vanavond efkes een stop zetten aan de klimaatverandering. We hebben 2 uur lang vergadering dus we zullen wel nog meer dan genoeg tijd over hebben om een supertof spel te spelen omtrent het jaarthema (Minder is meer) en klimaat enzo.

Zondag 7 april - 14u tot 18u te Grimbergen (kerkplein) We zijn Vilvoorde een beetje beu gezien en gaan dus vandaag op vakantie naar exotische streken ver hiervandaan. We gaan immers naar… Grimbergen! Het gras bij de buren is lekkerder, weet ge wel. Vervoer moeten jullie zelf regelen, of dat nu per trein, vliegtuig of helikopter is. We spreken af aan het kerkplein, dat is daar dat de markt gewoonlijk is (zoek op: kerkplein Grimbergen). Wat gaan we doen hier, op de rand van de bewoonde wereld? We spelen het grote bosstaddorpspel.

50


Verkenners Zondag 14 april - 14u tot 18u aan de lokalen Vandaag gaan we op fietsgeokasjtocht. Het is aangeraden een fiets mee te nemen anders moet je de hele tijd meelopen aan 20 km/u. Waar dat we precies naartoe gaan en hoe jullie de weg moeten vinden is geheim. Kijk misschien ook eens na of je fiets wel goed werkt (banden, versnellingen, etc.) Als je fiets kapot is ofzo, laat het dan weten en we kunnen wel een vervanging regelen. En trouwens, een gegeven fiets kijk je niet in de mond. We weten dat het paasvakantie is en dus vragen we bij deze vergadering ook om te laten weten of je kan komen of niet.

Zondag 21 april â&#x20AC;&#x201C; geen vergadering Het is pasen en dus is het tijd om paaseitjes rapen. Het is spijtig genoeg geen vergadering maar we maken het volgende week weer goed. Mijn bomma zegt altijd: â&#x20AC;&#x2DC;Zoals het klokje thuis tikt, tikt het overal.â&#x20AC;&#x2122;

Zondag 28 april - 14u tot 18u aan de hangaar Huiswerk tegen vandaag!!! Bekijk onderstaande afbeeldingen een keer heel goed en bedenk ook zelf wat stuff dat we kunnen bouwen vandaag zodat we zeker genoeg werk hebben. Naast techniekvergadering is het ook chocoladevergadering om al die paaseieren op te eten die we nu pas hebben teruggevonden. De liefde van de verkenner gaat door de darmen en dus ben ik er zeker van dat jullie allemaal aanwezig zullen zijn.

51


Verkenners Zaterdag 4 mei - 18u tot â&#x20AC;Ś aan de lokalen Opgelet: het is op zaterdag! Het is vosogdropping vanavond. Dat betekent dat het waarschijnlijk eens een echte klassieke dropping wordt met veel plezier onderweg. De organisatie is door de vosog en daarom is het best dat jullie op tijd laten weten of jullie komen (ik krijg het gevoel dat de plaat blijft hangen xd ). Er wordt ook avondeten voorzien dus jullie moeten niet thuis eten. Het tijdstip waarop jullie terugkeren staat niet vast maar we zullen wel de hele tijd bereikbaar zijn en indien nodig kan de aankomsttijd later op de avond worden doorgegeven. De ochtendstond heeft weliswaar zilver in de mond maar ik denk niet dat het later dan middernacht zal worden.

Extra: Deze windroos zijn er 5 bonuspunten te behalen per foutief spreekwoord dat jullie vinden. Vriendelijke groetjes van de leiding, Kritische saiga en beheerste zeehond

52


Jin Zondag 10 maart â&#x20AC;&#x201C; 8u30 tot 14u aan de lokalen Vandaag gaan we nog is onze kas spijsen voor buitenlands kamp en gaan we helpen op de brunch van kiwanis. Jullie zullen wat taakjes krijgen zoals opdienen, afruimen en afwassen maar er zal natuurlijk niks zijn wat jullie niet kunnen!

Zondag 17 maart - 14u tot 18u aan de lokalen Na toch al wat plannen en doen van jullie leiding zouden wij nu ook graag jullie en jullie ouders wat meer uitleg geven omtrent buitenlands kamp. Daarom nodigen wij jullie vandaag vergezeld van jullie ouders uit aan de lokalen, waar wij info zullen geven over ons tripje naar montenegro. Als alle vragen gesteld zijn worden de ouders vriendelijk verzocht om terug naar huis te gaan zodat wij onder ons nog wat kunnen vergaderen.

53


Jin Vrijdag 22 maart & Zaterdag 23 maart Skoetekaffe & Skoetefest Jawel hoor dit weekend is weer een hoogtepunt voor het scoutsjaar! Op vrijdag kunnen jullie, jullie ouders, nonkels, tantes, omaâ&#x20AC;&#x2122;s en iedereen die je maar kan lokken naar het ruiterijcomplex te Vilvoorde genieten van een zwaar biertje om erna een beetje te dansen op de originele beats die zullen gedraaid worden door ouders van leden zelf. Zij zullen jullie voorzien van een leuke avond.

Zaterdag is het dan weer de beurt aan de jeugd om zich helemaal los te laten gaan op 4 verschillende podia, dus trommel al jullie vrienden zodat dit een knaller van formaat wordt. Jullie zullen spijtig genoeg ook even moeten helpen op skoetefest zelf hierover zullen jullie nog meer informatie krijgen van de leiding. Erna zullen jullie nog genoeg tijd hebben om zelf jullie beste dansbeentjes boven te halen. Meer info over het evenement vinden jullie bij algemene informatie!

Op zondag worden jullie ook verwacht om samen met de leiding een handje toe te steken om alles op te ruimen! Hoe meer helpende handen, hoe sneller het werk gedaan is.

54


Jin Zondag 31 maart - geen vergadering Na een toch stevig weekend kunnen jullie vandaag een beetje uitrusten en hopelijk lekker genieten van het lenteweertje. En zet op deze dag nog eens deze mooie klassieker op van peter de koning! 't Is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente 't Is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente Voor de patienten van d'assistente is het altijd lente

Zondag 7 april - 14u tot 18u aan de lokalen Jin versus leiding, jawel vandaag gaan we nog is een ouderwets scoutsspel spelen, 1-tegen-allen. Natuurlijk weten jullie allemaal wat voor een coole bende jullie leiding is en zullen wij dit spel dus pimpen dat een zodanig hoog niveau dat jullie niet meer weten wat jullie overkomt. Zie maar dat jullie aanwezig zijn want indien jullie ons verslagen kan er wel eens een mooie beloning op kamp worden uitgereikt.

Zondag 14 april â&#x20AC;&#x201C; 14u tot 18u aan de lokalen â&#x20AC;&#x153;Working at the car wash (oh oh, yeah yeah)

Keep those rags and machines humming

At the car wash, yeah (ooh ooh ooh)

(Work and work)

At the car wash (ow said, now come and work it with me now, yeah)

My fingers to the bone

Working at the car wash, yeah Said, said, said, sing (Work and work) Well those cars never stop coming (Work and work)

(Work and work) Keep on and can't wait till it's time to go home Hey, get your car washed today Fill up and you don't have to pay Hey, get your car washed today Fill it up, right awayâ&#x20AC;?

Jawel vandaag organiseren we een grote carwash dus wederom moeten jullie al jullie familieleden en vrienden met hun auto of met de fiets naar de scouts laten komen zodat wij met plezier (en tegen een kleine vergoeding ;)) hun auto kunnen laten blinken

55


Jin Zondag 21 april - geen vergadering

“Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. In de loop der jaren zijn veel non-religieuze culturele elementen (zoals de paashaas, paaseieren en paasvuur) toegevoegd aan het paasfeest, waardoor het een belangrijk seculier feest is geworden. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag. Beide dagen worden wel afzonderlijk eerste en tweede paasdag of paaszondag en paasmaandag genoemd.” Wegens onze eigen ervaring weten we dat er vandaag nooit veel mensen aanwezig kunnen zijn en daarom verplaatsen we de vergadering naar de laatste zondag van de maand.

Zondag 28 april – 13u45 tot 17u45 aan de Drie Fonteinen bij de leeuwen. Hopelijk hebben jullie vorige week gezellig samen gezeten met de familie, vandaag zullen we ons een hele dag amuseren in het mooiste park van Vilvoorde. Trek dus zeker niet je beste kleren aan.

Zaterdag 4 mei - Vosogdropping begint om 18 uur, 7 euro inschrijvingsgeld meepakken. Als je denkt dat een dropping niet tof is, dan zijn jullie nog nooit naar de vosogdropping gekomen. Altijd wel ambiance, dus trek jullie stapschoenen maar aan en haal jullie kompassen almaar vast boven en dan zien we jullie hopelijk terug. Na de dropping zal er iets voor te eten zijn.

56


Profile for Scouts en Gidsen Vilvoorde

Windroos maart - april 2019  

Windroos maart - april 2019  

Advertisement