__MAIN_TEXT__

Page 1

Afz. Scouts en Gidsen Vilvoorde Benedestraat 322, 1851 Humbeek

N° 2 | Tweemaandelijks | november – december 2018

Vilvoorde | P924049

WINDROOS januari - februari 2019 Scouts en Gidsen Vilvoorde Groenstraat 260, Paviljoen 6 (ingang langs Verbindingsstraat)

groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be www.scoutsengidsenvilvoorde.be IBAN: BE95 9799 5759 9058


Inhoud

Voorwoord Kapoenen Harlekijnen Welpen Akabe Algemeen Verjaardagen Kalender Contactgegevens Jonggidsen Jongverkenners Gidsen Verkenners

2 3 6 9 11 14 20 21 22 27 32 37

43 Jin 45

1


Voorwoord Beste ouders, lieve leden en andere lezers van de windroos Het nieuwe jaar is aangebroken! De overgang van het oude naar het nieuwe jaar werd alvast goed ingezet bij het nieuwjaarsfeest in de Spiegeltent. Bij deze bedanken we alle aanwezige feestbeesten, maar vooral ook alle mensen die hier mee hun schouders onder gezet hebben! Dankzij initiatieven als deze en bruisende vrijwilligers als jullie bloeit onze scoutsgroep en kunnen we nu ook reikhalzend uitkijken naar onze nieuwe lokalen. 2019 wordt het jaar waarin we onze intrek kunnen nemen in de nieuwe lokalen! Voorlopig is het nog bouwverlof, maar algauw zullen de werken aan de lokalen terug in gang schieten. Bij deze het goede voornemen dat dit vlot zal verlopen. Ben je nieuwsgierig naar het verloop van de bouw, neem dan zeker eens een kijkje op onze Facebook-pagina. Daar mag je je verwachten aan dagelijkse verslagen van de bouw, vergezeld van talrijke foto’s. Naast de bouw van de nieuwe lokalen liggen er dit jaar nog wel meer spannende dingen in het verschiet. EÊn van de eerste waar we naar kunnen uitkijken is het Vuurfeest van de jin op vrijdag 1 februari. Op deze avond hopen zij jullie te verwelkomen om samen onder begeleiding van dansbare deuntjes, een hapje en een drankje van een groot vuur te genieten. Daarnaast komt ook Skoetekafee eraan op 22 maart, waar jullie allemaal uitgenodigd worden om te genieten van menig biertjes en nog meer dansbare deuntjes! Schrijf het alvast in je gloednieuwe agenda, want dat weekend is het ook Skoetekadee (beestig bangelijke kinderfuif) en Skoetefest (beestig bangelijke fuif). Voor we erin vliegen, toch ook nog even deze melding. Januari staat gelijk aan blokmaand voor alle studerende leiding. Bij deze steken we hen graag een hart onder de riem; een goede blok nu betekent een bangelijk goed kamp in augustus! Dit houdt ook in dat enkele vergaderingen op vrijdagavond zullen plaatsvinden. Perfecte gelegenheid dus voor een quizavondje, een spel in het donker, of gewoon een gezellig avondje in de lokalen. Niet gevreesd, in februari beginnen we er dan voor echt aan met vergaderingen op zondag. Tot slot wensen we jullie in naam van de hele leidingsploeg een voorspoedig, sprankelend 2019! Dat je je goede voornemens dit jaar iets langer kan volhouden dan het vorige, dat je veel warme gezellige momenten mag ervaren, in je scoutsuniform maar ook daarbuiten. Een stevige linker, de groepsleiding

2


Kapoenen Gelukkig nieuwjaar beste Kapoenen! Nu dat de feestdagen zo goed als voorbij zijn en onze batterijen opnieuw zijn opgeladen, is het tijd om er ook dit jaar weer een lap op te geven. 2019 belooft een belangrijk jaar te worden voor jullie: het weekend komt er bijna aan, in de zomer hebben we ons groot kamp en daarna maken jullie de overstap naar de harlekijnen. Maaaarrr dat is nog allemaal ver weg en eerst gaan we ons nog een aantal maandjes amuseren met elkaar. Hieronder vinden jullie de planning voor de eerste twee maanden van het nieuwe jaar. Hopelijk hebben jullie er evenveel zin in als wij!

Vrijdag 11 januari - 19u tot 21u aan de lokalen Wie eindigt er als eerst in de gevangenis, wie weet als eerste de weerwolven te ontmaskeren, welke straten worden als eerste volgebouwd met hotels? Deze en nog veel meer vragen zullen vandaag beantwoord worden. Nog geen idee wat we gaan doen? Wel, vandaag gaan we samen gezelschapspelletjes spelen. De leiding voorziet er een aantal, maar jullie mogen zeker en vast ook jullie eigen favoriete spel meepakken. Tot dan en dat de beste mogen winnen!

Vrijdag 18 januari - 19u tot 21u aan de lokalen Vandaag is het een zeer speciale vergadering, want vandaag krijgen jullie nieuwe leiding! “Hu, en waar zijn jullie dan?” hoor ik jullie al denken. Geen zorgen, jullie normale leiding zal ook gewoon aanwezig zijn. “En wie zijn dan die nieuwe leiding?”. Om het antwoord op die vraag te weten te komen zullen jullie vandaag zelf naar de scouts moeten komen. De nieuwe leiding heeft ons wel al beloofd om er een kei toffe vergadering van te maken!

Zondag 27 januari - geen vergadering De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer op. Wat vliegt de tijd snel als je je amuseert. Bovendien is er goed nieuws: de grote toetsen van de leiding zijn voorbij, dus vanaf volgende vergadering kunnen we ons opnieuw amuseren op zondagnamiddag! Tot volgende week!

3


Kapoenen Zondag 3 februari - 13u tot 17u aan de lokalen Wat zouden we vandaag voor jullie in petto hebben? Dat houden we nog eventjes geheim đ&#x;˜Š Want zeg nu zelf, een verrassing is toch altijd fijn, niet? Tot dan! Zondag 10 februari - 13u45 tot 16u45 aan speeltuin Domein 3 Fonteinen Vandaag is het nog eens tijd om de oerscouts in ons naar boven te halen. We gaan ons een ganse namiddag amuseren te rennen, rollen, kruipen, dansen, huppelen, stappen, vallen ... in de bossen van het Domein 3 Fonteinen. Doe maar kledij aan die vuil mag worden en bestand is tegen de kou en warm jullie benen al maar op, want het beloofd een vermoeiende vergadering te worden. Afspreken doen we aan de leeuwen bij de ingang van de speeltuin, vlakbij het Ruiterijcomplex.

Zondag 17 februari – 14u tot 17u aan de lokalen Op de quiz was dit ĂŠĂŠn van de vragen: “Wanneer valt Valentijn?â€?. Zoals jullie ondertussen allemaal dan ook weten is dat deze donderdag, op 14 februari. Deze gelegenheid laten wij niet zomaar aan ons voorbijgaan. Vandaag laten wij jullie hartjes sneller kloppen met het Valentijnspel.

Zondag 24 februari – geen vergadering De laatste zondag van de maand, ondertussen weten jullie al wat dat betekent: geen scouts ☚. We rusten allemaal samen een weekje uit om er volgende week weer een lap op te geven!

Zondag 3 maart – 14u tot 17u aan de lokalen Aaah vakantie, eindelijk seg! Sommigen onder jullie zijn misschien op reis naar de bergen om daar gecontroleerd (of ongecontroleerd) van de bergen te glijden, anderen hebben misschien warmere oorden opgezocht. Maar zij die net als de leiding zijn thuis gebleven, hebben de beste keuze gemaakt! Wij spelen vandaag het “Grote-kapoenen-ski-spel� om zo toch ook een beetje in de winterse sfeer te komen. Kom vandaag allemaal op

4


Kapoenen jullie latten en met een helm naar de scouts ... of gewoon met de fiets mag ook natuurlijk.

Voila, dat was het dan weer voor deze windroos. Dat het twee kei plezante maanden mogen worden, maar daar twijfel ik niet aan!

Kusjes van je leiding

MaitĂŠ

Margot

Sander

Lize

5


Harlekijnen GELUKKIG NIEUWJAAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zo, dat gezegd zijnde, kunnen we beginnen aan de eerste windroos van het nieuwe jaar! De koudste (maar misschien wel gezelligste maanden) van het jaar komen eraan. Vergeet je dus zeker niet warm genoeg aan te kleden als je naar de scouts komt.

Vrijdag 11 januari - 19u tot 21u aan de lokalen Jullie lieve leiding is nog steeds heel hard aan het leren voor hun grote toetsen die eraan komen, daarom doen we nog 1 keertje vergadering op vrijdag. Vanavond gaan wij samen knutselen! Afspraak van 19u tot 21u aan de lokalen!

Zondag 20 januari - 14u tot 17u aan de lokalen De oudste groep van onze scouts, de JIN, zal vandaag voor 1 dag jullie leiding spelen. Zo kunnen zij oefenen voor volgend jaar, wanneer ze zelf leiding worden. Wees vandaag dus maar EXTRA braaf!!! Natuurlijk zal er ook iemand van ons aanwezig zijn om een oogje in het zeil te houden!

Zondag 27 januari HELAAS PINDAKAAS, laatste zondag van de maand! Geen scouts dus. Jullie leiding is (nog steeds) heel hard aan het blokken. Jullie kunnen dus bijvoorbeeld een mooie, aanmoedigende tekening maken voor ons â˜ş om de leegte op te vullen nu je niet naar de scouts kan komen!

6


Harlekijnen Zondag 3 februari - 14u tot 17u aan de lokalen Vandaag klimmen we zo snel mogelijk naar omhoog. Jawel, we spelen vandaag een grote laddercompetitie!

Zondag 10 februari - 14u-17u aan de lokalen Herinneren jullie je dit nog?

“Zondag 9 december - 14u tot 17u aan de lokalen Hey lieve speurneuzen, steek vandaag jullie vergrootglas in jullie zak en zet je beste detectivebril op want wij gaan vandaag opspeurtocht.� Dan herinner je je wellicht ook nog dat onze speurtocht toen niet is doorgegaan omwille van de slechte weersvoorspellingen. Daarom ondernemen we vandaag poging 2, om toch nog het mysterie, dat al sinds 9 december boven ons hoofd hangt, op te lossen.

Zondag 17 februari - 14u tot 17u aan de lokalen Vandaag gaan wij op stap in het mooie Vilvoorde. We spelen een groot stadspel!

7


Harlekijnen Zondag 24 februari – geen vergadering Laatste zondag van de maand alweer, geen scouts!

Zondag 3 maart 13u45-16u45 aan speeltuin Domein Drie Fonteinen We spreken af vandaag aan Domein Drie Fonteinen bij de twee leeuwen. We trekken het bos in om drie uur lang te spelen en te ravotten. Als jullie samen met ons de zon bestellen voor vandaag wordt het zeker en vast een topnamiddag!

Ziezo liefste harlekijnen, dit was het alweer voor de eerste twee maanden van het nieuwe jaar!

Kusjes en knuffels Jullie leiding

8


Welpen Heeeey lieve welpjes!! De voorbije 2 maanden zijn al supertof geweest! En kijk eens aan er staan nog 2 maanden vol plezier op ons te wachten! đ&#x;™‚

Vrijdag 11 januari - 19u tot 21u aan de lokalen Deze vrijdag toveren we ons lokaal om in een cinemazaal en gaan we gezellig samenzitten om een film te kijken! Neem zeker en vast een filmpje mee dat je zou willen zien en dan beslissen we vrijdag welke film we gaan kijken. đ&#x;˜€ Vrijdag 18 januari - 19u tot 21u aan de lokalen Deze vergadering is een zeer speciale vergadering want er gaan enkele leden van de JIN leiding komen geven om jullie een onvergetelijke avond te bezorgen!!!

Vrijdag 25 januari – geen vergadering Helaas is het de laatste vrijdag van de maand đ&#x;™ Geen nood! Volgende week staat er weer een super mega leuk spel klaar en staat jullie geweldige leiding op jullie te wachten! Zorg dat jullie goed uitgerust zijn om volgende week te knallen! Wie o wie kan dit wiskunderaadsel oplossen?

Zondag 3 februari - 14u tot 17u aan de lokalen Vandaag spelen we Welpen Koning! Benieuwd wat dit spel inhoudt? Kom dan zeker en vast naar de vergadering! đ&#x;™‚

9


Welpen Zondag 10 februari - 14u tot 17u aan de lokalen Deze zondag is het wieltjes vergadering! Zorg dat de banden van je fiets opgepompt zijn, dat de wieltjes van je rolschaatsen er nog stevig aanhangen en vergeet zeker niet die turbomotor te bevestigen aan je skateboard, want vandaag verloopt alles op rolletjes!

Zondag 17 februari - 14u tot 17u aan de lokalen Cupido is weer in het land en heeft tijd gemaakt uit zijn drukke agenda om jullie een bezoekje te brengen. Jullie hartjes zullen sneller slaan op deze valentijnsvergadering!

Zondag 24 februari – geen vergadering Vandaag is het spijtig genoeg geen scouts, dus blijf maar eens lekker lang in je bed liggen en geniet van je dagje!

10


Welpen Zondag 3 maart - 14u tot 17u aan de lokalen Bewijs jullie samenwerkingsskills en creativiteit maar vandaag want carnaval is in het land! Wat is er nu leuker dan kijken naar mooie praalwagens? Ze zelf maken natuurlijk! Laat de kunstenaar, ingenieur, wat dan ook maar in je los want de mooiste praalwagen wint natuurlijk đ&#x;˜‰ Zo lieve Welpen dit was het dan weer voor de komende 2 maanden! Hopelijk zien we jullie vaak komen!!

Groetjes van jullie leiding!!

11


Akabe Vrijdag 11 januari 2019 – 19u tot 21u aan de lokalen Hey lieve Akabeertjes Vanavond gaan we gezellig samen ontspannen. Dekentjes, kussentjes en een leuk filmpje, meer hebben we niet nodig op een vrijdagavond. Wij zien jullie dan!

Vrijdag 18 januari – 19u tot 21u aan de lokalen Hallo allemaal Om nog eens een beetje te bewegen na al dat eten bij familie en vrienden, spelen we vandaag allemaal mini-games. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd dus hopelijk tot dan!

Zondag 27 januari – 14 tot 17u aan de lokalen Hey allerliefste scoutsvriendjes Om onze groep een beetje kenbaar te maken, gaan we vandaag Akabe Tshirts maken. Wat hebben we allemaal nodig? Een effe t-shirt waar we allemaal leuke dingen op gaan tekenen, schilderen en plakken. Als je eventueel leuke dingen hebt om op je T-shirt te plakken mag je dat zeker ook meenemen. Jullie fantasie en niet te vergeten, jullie zotte glimlach! Wij zien jullie dan!

Zondag 3 februari – geen vergadering Een keertje per maand rusten we wat uit, om volgende week weer helemaal fris te zijn voor een nieuwe leuke activiteit.

12


Akabe Zondag 10 februari – 14u tot 17u aan de lokalen Hey allemaal Samen snoezelen en het Akabe lokaal omtoveren tot een welles, klinkt als muziek in de oren. Een niet te missen zondagnamiddag, dus tot dan!

Zondag 17 februari – 14u tot 17u aan de lokalen Helaba deugnietjes Het is nog niet zolang geleden Valentijn geweest. Daarom maken we er deze namiddag een Valentijn vergadering van. Wat we precies gaan doen, is nog een verrassing tot dan. Dus komen is de boodschap!

Zondag 24 februari – geen vergadering AkabeertjesDeze namiddag is het geen scouts dus tijd om een bezoekje te brengen bij oma & opa, of gezellig thuis in de zetel zitten met mama en papa. Rust maar goed uit en te volgende week!

Zondag 3 maart – 14u tot 17u aan de lokalen Het wordt weer wat warmer buiten dus tijd om nog eens goed te ravotten. We gaan samen naar buiten om er een sportieve namiddag van te maken, dus trek je sportschoenen maar aan.

Het beloven leuke dagen te worden! Enthousiaste knuffels van Louise, Annelies en Ianthe

13


Algemeen

14


Algemeen

15


Algemeen

Belangrijk!

Een volledig uniform (hemd, groene broek/rok/short en das) is verplicht op elke scoutsactiviteit! Meer info op de volgende pagina of op www.scoutsengidsenvilvoorde.be/uniform

16


Algemeen

Kentekens Waar plaats je al die kentekens?

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Tak-kenteken Groepslintje Jaarkenteken Das Vlaamse leeuw Internationaal scouts- of gidsenteken Belgische vlag Beloftekenteken (kabouter, wolfje of jonggiverbelofte)

17


Algemeen

Verkoopplaatsen Waar vind je dit uniform en andere scoutsspullen?

Hopper

Vestigingen in Aalst, Antwerpen, Gent, Harelbeke, Hasselt en Leuven Meer info op https://www.hopper.be/winkel

Kentekens zijn elke eerste zondag van de maand te koop bij Laura, Lize of Mirko. Daarnaast zijn er bij ons ook tweedehands-uniformen beschikbaar (tot welpenmaten)

18


Algemeen

Tegemoetkomingen van de mutualiteit

Afhankelijk van uw mutualiteit kan het zijn dat u een tegemoetkoming krijgt op het inschrijvingsgeld van het scoutsjaar en van het kamp. Vooringevulde attesten voor verschillende mutualiteiten vindt u terug op www.scoutsengidsenvilvoorde.be/attesten

19


Algemeen Januari Lisanne Cauwenbergh, Bo Kempenaers

Februari 1 2

Wout Poelmans, Ramona Schulpen

3

Zahra Hermans, Maud Debast

Monica Sarpong

4

Felix Van Meerbeek

Marie Maton, Lotte Heemeryck

5

Zjef Geys

6

Marilia Viana Bravo

7

Matteo Molinari

8 9

Charlotte Goblet, Laure Goeman

10 11 Freek Simoens

Toon De Vil

12 13

Febe De Vos

14

RaphaĂŤl Minne

15

Anouk De Roover, Warre Kempenaers

16 Kate Goeman

17

Febe Barri

18 19 20 21 Thomas Somers

22 23 24

Thomas De Henau

25

Gus Van Nieuwenhove

26

Sara Van Ham

27

Liliana Pela

28

Stan Janssens

29 Marjolijn De Vil

30 31

20


Algemeen

Agenda 2018-2019

1 februari

Vuurfeest

23 maart

Skoetefest

11 mei

Italiaanse avond

7 juni

Croque- en inschrijvingsavond kamp

22 juni

Uitstap zee

30 juni

Voetbaltoernooike

2 augustus

Bagage binnenbrengen

3 augustus

Vertrek voorwacht

6 augustus

Vertrek grote takken

12 augustus

Vertrek kleine takken

17 augustus

Terugkomst kamp

23-25 augustus

Herfstontmoeting (leiding en jin)

1 september

Laatste vergadering

8 september

Startdag

21


Algemeen

Kapoenen kapoenen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Sander Somers Doordachte serval

Lize Janssens Hartstochtelijke flicka

Margot Geeraerts Inzichtrijke spitssnuitdolfijn

MaitĂŠ Robyn Charmant hert

sander.somers@outlook.be 0477 91 18 92 lize-janssens@hotmail.com 0473 56 17 20 margot.geeraerts@hotmail.com 0471 30 66 31 maiterobyn@hotmail.com 0483 44 59 77

Harlekijnen harlekijnen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Paulien Maton Vurig bloeddrupje

GaĂŤlle Debast Wulpse poema

Warre Kempenaers Onbevangen kauw

Victor Van Eenaeme Goedgeluimde olifant

Katinka Simoens Vlijtige oerakari

Matteo Molinari Goedaardige schaarbek

paulienmaton@hotmail.com 0479 93 74 40 gaelle-debast@live.be 0472 72 63 34 warrekempenaers@gmail.com 0479 55 54 07 victor.vaneenaeme@hotmail.com 0491 13 33 93 katinka.simoens@gmail.com 0492 61 66 80 matteo.molinari@outlook.be 0476 34 01 39

Welpen welpen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Robin Somers Inventieve kapucijnaap

robin.somers@hotmail.com 0475 96 68 19

22


Algemeen Sebastien Grootjans Trotse kaaiman

Jasmien Leemans Joviale spitsvogel

Inès Schoenmaekers Amusant grijs bokje

Anouk De Roover Genietende boomklever

sebastien.grootjans@hotmail.com 0476 03 35 09 jasmienleemans2@gmail.com 0476 54 95 22 ines.schoenmaekers@gmail.com 0493 68 25 72 anouk.de.roover@hotmail.com 0478 43 34 12

Akabe akabe@scoutsengidsenvilvoorde.be

Annelies De Roover Strijdlustige mungo

Louise Adriaenssens Goedhartig kortstaartaapje

Ianthe T’Kint Inspirerende newfoundlander

annelies-de-roover@live.be 0470 67 23 71 louise.adriaenssens@hotmail.com 0470 61 80 16 ianthetkint@hotmail.com 0476 03 30 17

Jonggidsen jonggidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Basten Dekoninck Lyrische agame

Yaro Debeer Bekoorlijke springbok

Lina Debeer Bruisende dziggetai

Isa Marievoet Zonnige vlinder

Katrien De Vil Scherpzinnige kraanvogel

basten.dekoninck@hotmail.com 0474 13 93 71 debeeryaro@yahoo.com 0498 57 55 63 debeer_lina@yahoo.com 0471 32 15 19 isa.marievoet@hotmail.com 0498 48 38 15 kadevi@skynet.be 0475 44 74 45

23


Algemeen

Jongverkenners jongverkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Toon De Vil Vooruitziende gnoe

Thijs Haelwaeters Onbestemde beloega

Miguel Viana Bravo Verwonderlijke steppelemming

dvilt@telenet.be 0478 49 48 75 thijs.haelwaeters@gmail.com 0471 43 97 31 miguelvianabravo@gmail.com 0497 12 26 14

Gidsen gidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Jef Geeraerts Loyale beo

Mirko Simoens Gedreven koelan

Laura Leemans Bereidwillige cavia

jef.geeraerts@hotmail.com 0479 09 32 35 mirko.simoens@gmail.com 0499 30 14 49 laura.leemans2@gmail.com 0495 38 43 88

Verkenners verkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Branko T‘ Kint Kritische saiga

Arno Adam Beheerste zeehond

brankocool007@hotmail.be 0491 18 39 90 arno.adam9@gmail.com 0479 49 48 87

24


Algemeen

Jin jin@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ester Vanherck Stralende saki

Frederik Vanclooster Vermakende salangaan

Willem Mevis Verblijdend leeuwaapje

Flor Van Meerbeek Levensgenietende wauw

ester.vanherck@gmail.com 0471 10 77 32 frederik.vanclooster@gmail.com 0470 21 93 54 willem.mevis@hotmail.com 0494 91 20 21 florvanmeerbeek@gmail.com 0478 11 76 33

Groepsleiding groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Dieter Holvoet Rustvolle ibis

Thomas De Henau Opgewekte barry

dieter.holvoet@gmail.com 0498 24 85 75 thomasdehenau@skynet.be 0498 20 74 00

Assistent-groepsleiding groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ester Vanherck Stralende saki

Sander Somers Doordachte serval

ester.vanherck@gmail.com 0471 10 77 32 sander.somers@outlook.be 0477 91 18 92

25


Algemeen

Materiaal en tenten materiaal@scoutsengidsenvilvoorde.be

Mirko Simoens Gedreven koelan

Thomas De Henau Opgewekte barry

Branko T‘ Kint Kritische saiga

Jef Geeraerts Loyale beo

Sander Somers Doordachte serval

mirko.simoens@gmail.com 0499 30 14 49 thomasdehenau@skynet.be 0498 20 74 00 brankocool007@hotmail.be 0491 18 39 90 jef.geeraerts@hotmail.com 0479 09 32 35 sander.somers@outlook.be 0477 91 18 92

Uniform en kentekens Laura Leemans Bereidwillige cavia

Lize Janssens Hartstochtelijke flicka

Mirko Simoens Gedreven koelan

laura.leemans2@gmail.com 0495 38 43 88 lize-janssens@hotmail.com 0473 56 17 20 mirko.simoens@gmail.com 0499 30 14 49

Windroos Sander Somers Doordachte serval

sander.somers@hotmail.com 0477 91 18 92

26


Jonggidsen Dag allerbeste jonggidsjes! Hopelijk hebben jullie een beetje kunnen genieten van de kerstvakantie en kunnen jullie de tranen die spontaan opwellen bij de gedachte aan school nog net bedwingen. Maar wees vooral niet getreurd want wij, jullie allerbeste leiding, staan natuurlijk klaar om jullie op te vrolijken. Tijdens deze koudste maanden van het jaar hebben we een aantal ongelooflijk toffe activiteiten gepland waarmee we jullie gegarandeerd die saaie schoolbanken en het koude weer zullen doen vergeten. Aanschouw hieronder wat we allemaal voor jullie in petto hebben:

Vrijdag 11 januari van 19u tot 21u aan de lokalen Drie koningen, drie koningen, koopt mij een nieuwe hoed. Mijn oude is versleten, mijn vader mag 't niet weten. Mijn moeder heeft het geld op de rooster geteld.

Vrijdag 18 januari van 19u tot 21u aan de lokalen Op het eerste gezicht lijkt deze vergadering een standaard zondagvergadering, maar dat is hij helemaal niet! Vandaag is het niet onze taak om jullie voor 2 uur lang bezig te houden en naar al jullie verhalen te luisteren, maar wel die van de Jin. Jawel, zij komen jullie leiding geven en steken een megatoffe vergadering in elkaar om zich voor te bereiden op het leiding-zijn van volgend jaar. Wees niet getreurd want natuurlijk zullen wij, de ĂŠchte leiding, ook aanwezig zijn om die Jinners in het oog te houden. Wat zij precies van plan zijn weten we nog niet, maar we zijn er zeker van dat het een onvergetelijke vergadering zal worden. Zeker komen dus!

Zondag 27 januari van 8u tot 21u30 gezellig thuis onder een dekentje met een warme chocomelk

27


Jonggidsen Zoals elke laatste zondag van de maand is het ook deze laatste zondag van januari geen scouts. Tijd dus om eens aan jullie goede voornemens te beginnen werken. Ga eens joggen, doe al wat schoolwerk op voorhand, ga nog eens langs bij de oma, kook iets lekkers en gezonds,… Maar als jullie daar nu nog geen zin in hebben, doe dan wat elke normale persoon op een vrije zondag zou doen en kruip gewoon gezellig voor de televisie met een warme chocomelk en geniet nog van de laatste kerstfilms die ze in januari 24/7 op Vitaya spelen. Inspiratie nodig? Echte aanraders zijn ‘A gift for christmas’ (korte synopsis: een vrouw rijdt een man aan met haar fiets waardoor hij geheugenverlies krijgt en omdat ze zich zo schuldig voelt helpt ze hem zijn geheugen terug te krijgen en natuurlijk worden ze verliefd en kussen ze op het einde), ‘Home for Christmas’ (korte synopsis: de dochter van een overleden militair die alleen nog haar mama heeft wordt verliefd op een soldaat die voor een paar weken bij haar in het dorp logeert en natuurlijk vindt haar mama dat niet oke maar uiteindelijk toch wel maar dan moet de soldaat terug op missie in het leger en is de dochter en de mama natuurlijk ook bang dat hij gaat sterven en natuurlijk kent de film een happy end) en ‘Cooking with love’ (korte synopsis: een vrouw die haar eigen kookshow heeft voor kinderen krijgt een nieuwe partner die ze keihard haat maar toch worden ze verliefd en kussen ze op het einde).

Vrijdag 1 februari: VUURFEEST!! Als jullie zin hebben in een avondje gezellig bijpraten met de vriendinnetjes rond een vuurtje met wat muziek en een glaasje warme chocomelk of een lekkere hamburger, kom dan zeker even langs op het Vuurfeest van de Jin en steun zo tegelijkertijd hun buitenlands kamp! (zo

28


Jonggidsen heb je meteen je goede daad van de week verricht zonder eigenlijk veel moeite te moeten doen) Het wordt dit jaar vast en zeker weer heel tof dus kom zeker eens een kijkje nemen en aarzel niet om al jullie klasgenoten, jullie ouders, jullie oma’s en opa’s, jullie tantes en nonkels, jullie neefjes en nichtjes, jullie lievelingsleerkrachten, jullie crushes (*knipoog*) ,… mee te nemen want hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Zondag 3 februari 14u tot 18u aan de lokalen We hebben dit scoutsjaar al heel wat toffe avonturen meegemaakt: we hebben het toffe Mechelen onveilig gemaakt met onze lange roze lintjes waar een aantal mensen bijna over zijn gevallen, we hebben onze grenzen verlegd door ons 4 uur lang te wagen aan de gevaren van de Brusselse metro en we hebben onze survivalskills getraind in het wilde bos van de 3 Fonteinen. We hebben dus wel al wat van de wereld gezien en daarom leek het ons geen slecht idee om even back to the roots te gaan. Maak jullie dus klaar voor JOGI VOLVOORDE STAYS NATIONAL #VILVOORDECITYISOOKTOF! Vandaag gaan we op zoek naar de verborgen pareltjes in onze eigen stad Vilvoorde aan de hand van een keitof stadsspel. Komen is dus de boodschap! Zondag 10 februari van 14u tot 18u aan de lokalen Love is in the air...of misschien nog niet, maar daar kunnen wij misschien wel verandering in brengen vandaag. De tijd van hartjes en rozen en liefdesbrieven is immers bijna weer aangebroken. Natuurlijk kunnen wij dit op de scouts niet zomaar negeren. Vandaag spelen we dus het grote enige echte 4dagentevroegVALENTIJNSspel!!!!!!

29


Jonggidsen Vrijdag 15 februari tot zondag 17 februari: HET SUPERCOOLEMEGATOFFE-ONGELOOFLIJKE-OMG-BFF-LMAO-LOL-ROFL-YOLOXOXO-JOGIWEEKEND IN ASSE (Boekfos 20, 1730 Asse) Zoals al eerder vermeld in een officieel mailtje/smsje aan jullie ouders gaan wij van 15 tot 17 februari op jonggidsenweekend. Na de succesvolle JOGI VILVOORDE GOES INTERNATIONAL, JOGI VILVOORDE GOES UNDERGROUND, JOGI VILVOORDE INTO THE WILD en JOGI VILVOORDE STAYS NATIONAL #VILVOORDECITYISOOKTOF is het nu tijd voor het 48 uur lange JOGI VILVOORDE BOOTCAMP! Alle info is normaal gezien al doorgegeven aan jullie mamsie en papsie, maar om alles nog eens samen te vatten: we spreken vrijdagavond 15/02 af om 19u aan de lokalen in Vilvoorde, vandaar vertrekken we samen met hulp van enkele vriendelijke ouders (wie zich geroepen voelt om voor een avondje chauffeur te spelen mag altijd een mailtje sturen naar jonggidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be) naar de lokalen in Asse (adres: zie titel). Jullie ouders mogen jullie zondag 17/02 terug komen ophalen om 11u aan de lokalen in Asse. Vergeet zeker geen 30 eurotjes cash mee te nemen! Wij kijken er alvast heel erg naar uit en hopen dat jullie er allemaal bij gaan kunnen zijn đ&#x;˜Š.

Zondag 24 februari van 8u tot 21u30 weer bij de oma op bezoek of gewoon thuis voor de televisie of anders achter de schoolboeken want dat is ook belangrijk natuurlijk Het is weer tijd om tranen met tuiten te wenen, om je een hele dag in je kamer op te sluiten en onder je deken zachtjes te snikken want het is vandaag weer geen scouts. Hopen vinden jullie troost in het feit dat jullie leiding jullie net zo hard zal missen als dat jullie ons gaan missen. Probeer toch ondanks deze triestige omstandigheden het beste van deze rustdag te maken en ga (voor de verandering) nog eens langs bij de oma (als ze jullie na al die keren nog niet beu is natuurlijk).

Zondag 3 maart van 14u tot 18u aan de lokalen Kom maar uit jullie zetel en wandel/loop/fiets/huppel naar de scouts om jullie alvast op te warmen. Want vandaag gaan wij sporten! Weg met al

30


Jonggidsen die luie trekjes: wij transformeren jullie vandaag tot de nieuwe Nafi Thiams, Nina Derwaels en al jullie andere nieuwe sportieve idolen.

Ziezo dat staat er dus allemaal op de planning voor de komende twee maanden! Dan rest er ons nu nog maar ĂŠĂŠn ding: jullie een heel gelukkig nieuwjaar wensen met onze superoriginele nieuwjaarsbrief đ&#x;˜‰: Timpe tampe tovenaar, Wij staan met ons stokje klaar. We toveren voor het nieuwe jaar een kusje hier, een kusje daar. Hokus pokus, bie ba boe, En wensen jullie 't allerbeste toe. Jullie kapoenen, Amber, Leyla, Wout, Kyra en Vincent xxxxx

31


Jongverkenners Gegroet teergeliefde jongverkenners, Allereerst wensen wij jullie van ganser harte een jaar van propere woorden en onderbroeken toe. Moge 2019 daarnaast het jaar zijn waarin jullie stoutste dromen en verwachtingen worden ingelost!1 Ten tweede willen we als leiding graag een goed voornemen voor het komende jaar aan jullie bekend maken. Viavia kwam er ons ter ore dat enkelen onder jullie een aantal bezwaren hadden tegen de ietwat archaïsche en omslachtige schrijfstijl die onze ghostwriter hanteert bij het opstellen van het programmaboekje. Bovendien, zo parafraseren we; ‘zou er zo veel rond de pot gedraaid worden (sic.) dat het uiteindelijke doel van de windroos – met name het verschaffen van objectieve informatie omtrent het thema en de benodigdheden voor de bijeenkomsten – daarbij verloren gaat’. Kritisch en zelfbewust als we zijn, hebben we na lang beraadslagen besloten om deze windroos dan maar uit te besteden aan iemand waarvan we vermoeden dat zijn visie meer strookt met die van onze lezers, deus vult! Uiteraard zijn wij via allerhande communicatiemiddelen nog steeds bereikbaar voor commentaar, indien u het niet eens bent met onze ghostwriter zijn minder conventioneel, doch des te meer teder proza. Afsluiten van het eerste welkomstwoordje van het jaar, doen we graag met gevleugelde woorden en een des te meer gevleugeld beeld2 van onze eigenste zelve groepsleiding 3 , die met zijn nieuwjaarswens aan jullie natuurlijk alludeert op de bezielende woorden van wijlen Steve Jobs: ‘Stay Hungry, Stay Foolish’. Graag benadrukken wij dat elke vorm van politieke kleur – die een kwade ziel, mits slechte wil, uit deze afbeelding zou kunnen distilleren – omtrent het debacle rond het Marrakeshpact hierbij berust op zuiver toevallig en graag distantiëren we ons dan ook van elke vorm inbeschuldigingstelling van de val van de overheid. Kameraden, het belooft weer een jaar te worden waarin jullie leiding uiterst kort op de bal speelt zoals jullie lezen! Uiteraard verwachten wij van jullie hetzelfde. Genoeg nonsens, over naar de windroos:

1

Zolang wij en jullie directe omgeving maar geen deel moeten uitmaken van allerhande ziekelijke fantasieën die jullie ongebreidelde adolescentenverbeelding rijk is, uiteraard. 2 Waarvan we hopen dat het voor eeuwig jullie netvliezen verlichten mag! 3 Thomas De Henau, alias Barry voor de leken onder jullie

32


Jongverkenners Kapittel 5: Louwmaand Datum

Start

Eind

Lokalen?

Epis?

Controversieel?

Vuilmakerij

Gastdocenten?

Lookbroodje?

Monté required? 1000‰

11 - 01

19

21

J. B. Peterson

Yesn’t

18 - 01

19

21

1200‰

No

90‰

F. Rossaert en A. De Groef B. Shapiro

25 - 01

None

None

NVTP

→→

33

Nee


Jongverkenners Kapittel 6: Sprokkelmaand Datum

Startuur

Eind

Lokalen?

Conke? Bepis™

Water voorzien? Kameraad

1 - 02

19

21

10 - 02

14

18

17 - 02

14

24 - 02

None

Trivago

Bepis©

stopt

Trivago

18

Bepis®

me

Trivago

None

NVTP

BepisBep

mieten

Trivago

is

Hotel?

Gaan we bowlen? Misschie n Misschie n Misschie n Misschie n

Weer?

?

Sabin

Ja

und

Fränk

Stopp daarmee

Nee!

34


Jongverkenners Kapittel 7: Lentemaand Datum Startuu r 14 3 - 03

Eind 18

Lokalen ? ✓

Yeet YEet

Lentefee st 

Geef broodt aan: Eent

Windows XP? 

Is het maart? Nee, lentemaand

Zo zo zo, gewervelde adolescenten, het ziet er naar uit dat jullie jullie eerste windroos van het jaar ‘cum laude’ hebben verwerkt! Wij hopen van ganser harte dat jullie nu al meer zicht hebben op de activiteiten tijdens komende vergaderingen, en sluiten af met een stevige, doch collegiale linker! Jullie leiding Post Scriptum: Wij voegen hieronder nog enkele foto’s van ons bij waarop jullie hete tranen kunnen plengen voor moesten jullie de nostalgische gevoelens niet de baas kunnen tijdens de pijnlijke laatste zondagen van de maand.

35


Jongverkenners M-DADDY

THIJS

TOON

36


Gidsen Geachte gidsen Naar aanleiding van het aanbreken van twee nieuwe mooi maanden, stelt de gidsenleiding speciaal voor u voor: de allereerste windroos van 2019! Wij wensen u allereerst een voorspoedig 2019, moge 2019 een jaar vol onvergetelijke mooie scoutsmomenten zijn. Aangezien u uw examens ondertussen uiteraard met grote onderscheiding heeft afgelegd en wij aan het zwoegen zijn op de laatste lootjes, kunnen we stilaan de vrijdagvergaderingen weer opschorten en terug overgaan naar die goede oude zondagvergaderingen waar wij u allen talrijk aanwezig achten. Hoog tijd dus om weer onze ruwe onderzoek data in een mooi grafiekje te gieten (Tabel 1.1) De gidsen met een klein balkje willen wij graag aansporen om alvast als goed voornemen voor het komende jaar, onze uitermate leuke scoutsvergaderingen wat meer bij te wonen. De gidsen met een groot balkje willen wij van harte bedanken voor hun stralende opkomst. Ziezo nu zijn jullie hier ook weer van op de hoogte. Oké de tijd is rijp om dit beknopte voorwoord af te ronden en over te gaan naar de hoofdzaak: was werden wir tun? Oh ja nog kort even dit: vermits u binnen een aantal jaar een belangrijke keuze te wachten staat op vlak van hogere studies en wij uiteraard niet willen dat u door één enkele bron beïnvloed wordt, zal u deze keer af en toe op subtiele wijze in aanraking komen met (uiteraard) zeer interessante weetjes binnen het logopedisch en audiologisch veld. Kwestie van niet enkel beïnvloed te worden door Mirko’s (zonder enige twijfel VEEL interessante) biologische weetjes. Nu dit even van ons hart is, kunnen we er deze keer voor echt aan beginnen. Veel leesplezier!

37


Gidsen Aanwezigheden: 120% 100% 80% 60% 40% 20% 0%

Tabel 1.1: Merk op dat verwittigen mee telt als aanwezig in deze grafiek. Dit is misschien niet correct maar onderzoek bij de plezante wetenschappen heeft uitgewezen dat door op deze manier te tellen het percentage verwittigingen spectaculair stijgt.

Vrijdag 11 januari – 19u tot 21u aan de lokalen Aangezien jullie stilaan grote meisjes aan het worden zijn, is het onze morele plicht om jullie te introduceren in de grote-mensen wereld. De scouts is nu eenmaal de leerschool van het leven. En willen of niet, het leven is een tijdsgebonden iets. Om jullie dus klaar te stomen om in de echte wereld vol deadlines en stress (ik schrijf momenteel deze windroos ook al nagelbijtend en met kleine zweetdruppeltjes parelend op mijn voorhoofd al hopend geen uitbrander te krijgen moest deze windroos om onvoorziene omstandigheden toch niet binnen de deadline afgeraakt zijn) zullen jullie dus een college ‘hoe omgaan met deadlines en stress’ krijgen van professor dokter Geeraerts himself. Gelukkig staat de professor bekend om zijn interactieve vorm van doceren. Hij heeft mij namelijk laten weten dat zijn werkcollege zal bestaan uit een soort minutenspel. Lijkt me leuk en heel leerrijk. Skippen is geen optie en zal gesanctioneerd worden.

Vrijdag 18 januari – 19u tot 21u aan de lokalen 18 januari 2019, ik had me geen betere dag kunnen voorstellen voor de tweede levensles. Ongetwijfeld heb je je al meermaals in de situatie bevonden waar iemand je naar jouw ongeveinsde mening vroeg over haar nieuwe trui. Rechtdoorzee als jij bent, kon je natuurlijk niet anders dan

38


Gidsen haar openlijk te melden dat je hem spuuglelijk vond. Het meisje in kwestie barstte uit in tranen en vaarwel vriendschap. Om dergelijke stukgelopen vriendschappen te voorkomen zal maffiabaas Leemans jullie de do’s en de don’ts van het bluffen leren. Na deze avond zal niemand jouw ware aard achter die pokerface nog kunnen ontrafelen.

Vrijdag 26 januari – (minstens) de hele dag Na deze twee intense lessen, vermoed ik dat het eens tijd wordt om te beginnen studeren. Je kan niet blijven alles op de lange baan schuiven. Haal de pennen maar boven en begin alvast aan een mooie samenvatting. Volgende week zal u namelijk een theoretisch én praktijkexamen te wachten staan. Hierbij zal u ook op uw eigen stem- en spraakgebruik geëvalueerd worden. Ik verwacht dus een perfecte tongpunt-r van iedereen! Voor de bibbers onder jullie: ga niet naar de Gasthuisbergbib! Om een of andere reden wordt er geen liedje meer afgespeeld bij het verlaten van de bib op sluitingstijd. Persoonlijk ben ik een voorstander van de E-bib of Arenbergbib, het gerucht gaat echter wel de ronde dat de E-bib dé placeto-be is voor model-scouting. Indien u dus niet geïnteresseerd bent om model te worden, raad ik u de Arenbergbib aan, het is hier namelijk toegestaan uw schoenen uit de doen. Dé uitgelezen plek dus om uw nieuw verworven sokken te showen.

Zondag 3 februari – 14 tot 18u aan de lokalen Ja ja ja de eerste zondagvergadering van het nieuwe jaar. Dat betekent dat zowel jullie als wij nu gedaan hebben met onze hersenen te pijnigen over ellelange hoofdstukken waarvan de helft van de pagina’s aan elkaar plakt door onze zoute tranen die het gevolg zijn van dagelijkse mentalbreakdowns, feest! Geen betere reden dus om even ons verstand op nul te zetten en er een doldwaze vergadering van te maken! Ook dit is heel belangrijk op de weg der volwassenheid. Wat zeg ik, misschien wel het allerbelangrijkste! Zorg dat je uitgeslapen bent!

39


Gidsen Zondag 10 februari – 14u tot 18u station Vilvoorde De ochtendspits… iedereen is hier wel vertrouwd mee. Wat is er mooier dan 3 uur onderweg zijn naar je locatie waar je normaal op 10 minuten zou moeten geraken. Ja ik hoor het jullie al denken: in een metrostation staan wachten samen met die 100 andere mensen, hopend op een lege metro hoewel je zelf goed genoeg weet dat er je een goedgevuld marteltuig vol bezweten mensen die net een hele knoflook hebben gegeten en zich niet generen om in je nek te ademen je laatste millimeter aan persoonlijke ruimte van je af zullen nemen. Binnenkort zal dit voor een groot deel van ons dagelijkse realiteit worden. Daarom zal onze expert op vlak van het Brusselse openbaar vervoer ons wegwijs maken langs de binnenwegen en short-cuts van het metronetwerk. Een zeer interessante workshop, me dunkt.

Zondag 17 februari – 11u tot 14u aan de lokalen Ondertussen zijn al die kroketten en die gigantische kalkoen eindelijk verteerd. De ideale gelegenheid om onze buikjes weer rond te eten. Uiteraard zal je niet het hele leven in hotel mama kunnen blijven wonen. Om niet te verhongeren zal het dus nodig zijn om aan die kookkunsten te werken. Het is vanzelfsprekend dat wie hier geen saaie kookcursus van zullen maken. Nee nee jullie nemen het tegen elkaar op in de allereerste gloednieuwe aflevering van ‘Masterchef – Gidsen editie’. Tot onze grootste spijt hebben wij onze vaste juryleden, aka de geliefde fourage, niet kunnen bereiken. Daarom zullen wij ons opofferen om deze uiterst belangrijke taak op ons te nemen. Het zal niet makkelijk worden, maar we doen ons best om onze collega’s van de fourage te evenaren. Haal die geheime familierecepten maar boven want het zal een bikkelharde strijd worden. Nog een laatste tip: gelieve geen gebruik te maken van bananen. Naast een mogelijke overdosis aan kalium bij het eten van 400 bananen per dag, is dit ook één van de meest voorkomende voedingsmiddelen die tot aspiratie kunnen leiden. (nvdr. Aspiratie is het verkeerdelijk terechtkomen van voedingswaarden in de trachea door een verminderde heffing van het hyoid en/of de insufficiënte sluiting van de epiglottis en de

40


Gidsen stemplooien (nvdr. Stemplooien is de wetenschappelijk correctere naam voor de door het breder publiek gekende stembanden), dit kan leiden tot aspiratiepneumonie of zelfs tot het verslikken met het toepassen van een Heimlich-manoeuvre als gevolg of een tracheotomie in het geval dat het eerder vernoemde manoeuvre niet zou aanslaan) Zondag 24 februari – laatste zondag 24 februari, ook wel bekend als de 55ste dag van het jaar volgens de gregoriaanse kalender opgericht door paus Gregorius XIII die toevallig ook op deze dag jarig is. Dit betekent dat we nog 310 nachten moeten slapen voor nieuwjaar en bijgevolg nog maar 303 voor kerstmis!! Wat gaat de tijd snel! Deze dag is ook de geschiedenis ingegaan als de dag waarop de naam ‘De Lange Wapper’ voor het eerst werd onthuld en daarna in de pot der vergetelheid terechtkwam. En niet te vergeten (zeker niet op weekend ofzo), is dit de dag waarop de eerste tandenborstel uit nylon op de markt kwam. Maar helaas is deze dag om de 6 jaar (tenzij deze wordt overgeslagen omwille van een schrikkeljaar) ook de laatste zondag van het jaar. Een trieste dag binnen de scoutsiaanse kalender. En dag van verdriet en rouw voor alle scouts en gidsen van Vilvoorde. Toch horen we terwijl we in jogging met een grote pot ijs een romantische komedie aan het kijken zijn, ergens in de verte het gefluit van Dieter die de formatie fluit. Een traan rolt over onze wangen terwijl we melancholisch terugdenken aan die perfect gefloten formatie van vorige week die wij helaas niet hebben mogen bijwonen omwille van een vervroegde vergadering. Op deze dag vol pijn die ellenlang lijkt te duren, verschijnt er toch opeens een lach op ons gezicht, een lichtpuntje in deze donkere tijden! Op deze dag organiseert scouts Lint een overheerlijke pannenkoekenslag, bij scouts Kortenberg kunnen we terecht voor een pasta te steken en als we het heel lief vragen kunnen we zelfs mee met de kapoenen van scouts Bunt op weekend. Allen daarheen!

Zondag 3 maart – 14u tot 18u aan de lokalen Als 18-jarige burger zullen jullie binnenkort verantwoordelijk zijn voor jullie eigen daden daarom volgt vandaag ons allerlaatste college in de aanloop op het volwassen leven. Schaf jullie alvast een codex aan, want vandaag zullen jullie te weten komen wat jullie als meerderjarige aan

41


Gidsen rechten en vooral plichten te wachten staat. Zo raad ik jullie onder andere aan niet zomaar meer je handtekening te plaatsen wanneer er weer eens een welp 20 handtekeningen moet verzamelen voor het befaamde ĂŠĂŠntegen-allen spel. Vanaf heden is je handtekening rechtsgeldig en die welpen van tegenwoordig durven je wel eens allerlei rommel te verpatsen. Uitkijken dus! Maar vrees niet, na deze uitgebreide cursus kan je jezelf als trotse burger van het land der Belgen beschouwen.

Ziezo, dat beloven twee leerrijke maanden te worden. Jullie zullen zich ontplooien van de meisjes die jullie nu zijn, naar vooraanstaande dames waar met eerbied naar wordt opgekeken en wij hebben het geluk getuige te mogen zijn van deze prachtige evolutie en meer zelfs, jullie steun en toeverlaat binnen dit proces te mogen zijn. Een woord hebben we hiervoor: BEDANKT.

Heel veel liefde Beo, Koelan en Cavia

42


Verkenners Gentlemen Het jaar 2019 is begonnen dus zorg er maar voor dat je al je goede voornemens ook waar komt. We starten een nieuw jaar vol vriendschap en liefde. Wie weet kom je dit jaar wel de ware tegen. ( met geluk ;) ) Zondag 13 januari - 14u tot 18u aan de lokalen Heren ik weet niet of jullie bekend zijn met de serie “THE 100” maar het is in ieder geval een topserie waarin moorden worden gepleegd en liefde wordt bedreven en er heel veel bedrogen wordt. Wat wij gaan doen vandaag is als volgt: wij gaan vandaag als echte “Grounders” onze eigen speren en messen maken uit hout. Neem dus allemaal jullie beste zakmes mee, stevige schoenen en een lange broek. TIP: Je kan zeer vuil worden.

Zondag 20 januari - 14u tot 18u aan de lokalen Vandaag gaan we eens kijken of jullie het waard zijn om jullie zelf een verkenner te noemen. Dit zal dus afhangen van jullie! Of jullie slagen in die opdracht of niet! Wees er zeker bij, anders komt de leiding je zoeken!

Zondag 27 januari – geen vergadering Vandaag mag je lekker met de familie een weekendje weg naar Frankrijk of aan het zeetje gezellig een wandelingetje maken en een ijsje eten. Inderdaad je kan het al raden het is de laatste zondag. Vrijdag 1 februari - van 21u tot de late uurtjes Vuurfeest Dit is echt een feest waarbij je veel kan drinken (frisdrank natuurlijk) en je kapot kan lachen met je maten dus neem zeker je maten mee en geniet van een heel groot en kleine gezellige vuurtjes waar aan jullie je kunnen verwarmen.

43


Verkenners Zondag 10 februari – 13u45u tot 17u45 aan het station van Vilvoorde Metro spel! Jullie denken alvast oh jeeej weer een metro spel waar de mensen ons raar gaan bekijken en gaan denken wat voor een bende onnozelaars zijn dat nu maar daar loeten jullie je niets van aantrekken omdat wij echte mannen zijn! Het gaat en mega leuk spel worden dus kom allemaal. We gaan dit natuurlijk samen met de gidsen doen anders is het niet echt de moeite.

Zondag 17 februari - 14u tot 18u aan de lokalen Survive! Jullie lezen het goed vandaag moeten jullie zien te overleven en terug aan de lokalen zien te komen. Jullie krijgen een verband doos, wat te eten, 2 flessen water, pen en papier en 1 gsm ter beschikking. Zorg dat je er bij bent want dit is een belangrijke dag!

Zondag 24 februari – geen vergadering En ook op deze dag denken we aan niet veel en zitten we in de zetel naar de voetbal te kijken met een lekker koude cola en een zak chips en ons geen zorgen maken over de buitenwereld. Een vrij rustige die we zeker en vast allemaal eens nodig hebben

Zondag 3 maart - 14u tot 18u aan de lokalen Vandaag gaan we het wat rustiger aan doen en gaan we allemaal leuke dingen doen. Wat precies kom je te weten als je komt!

Nu weten jullie wat er te wachten staan dit jaar hopelijk zijn jullie TALRIJK aanwezig. Denk er aan om te verwittigen als je niet komt niet de dag zelf om 12u maar VOOR ZONDAG moeten we het weten zodanig dat we hier rekening mee kunnen houden. Stevige linker Kritische Saïga Beheerste Zeehond

44


Jin Liefste jinners Het is zo ver! Op het moment dat ik dit schrijf twinkelen er kerstlichtjes rond mijn oren en luister ik naar de zeemzoete-maar-daarom-nietslechte-afspeellijst-op-Spotify-Christmas pop! Jawel, het Kerstmis en dat wil dus zeggen dat het praktisch morgen nieuwjaar is, vervolgens VUURFEEST, SKOETEFEST, en BAMM buitenlands kamp is er al. You catch my drift, het jaar gaat snel. De lente komt er ook weer aan, en gezien het jaarthema “Minder is Meer’ is, en het onlangs ook Claim the Climate walk was en dergelijke, en we ook wel eens iets kunnen terugdoen voor moeder Natuur, gaan we ons toch ook een beetje inzetten voor het milieu de komende maanden. Zin in? Wij ook!! Lees dus snel verder xxx

(een minimalistische duif want minder is meer) Zondag 13 januari – 14u tot 18 uur aan de lokalen Laatste jaar lid in de scouts, beste jaar! Of toch niet? Volgend jaar mogen we jullie (hopelijk) talrijk ontvangen in onze bangelijke leidingsploeg. Leiding worden doe je echter niet zomaar – het is een engagement dat je aangaat waar je toch even over moet nadenken. Daarom laten we jullie ook al eens proeven van het leiding geven! Tegen vandaag gaan jullie per vier telkens een spel voorbereiden om gedurende uur met ons te spelen! Think out of the box, denk inkleding, denk materiaal, denk verhaal, denk competitie – of juist niet - ,… De mogelijkheden zijn eindeloos! De groepsverdeling regelen we via onze grootste vriend Facebook.

Zondag 20 januari (uur onbepaald) Ik zou naar goede gewoonte kunnen kopiëren wat ik al eerder schreef in deze windroos, maar minder is meer dus gelieve gewoon even hierboven

45


Jin te herlezen, want jawel hoor, vandaag is het voor echt!!! Vandaag geven jullie leiding, aan echte kleine (en iets grotere) kinders in onze scouts!!!! Vandaag vallen jullie in bij ofwel de koddige kapoentjes, hartelijke harlekijnen, warrige welpen, aangename akabeertjes of de jolige jonggidsen of jongverkenners. (En ja, ik heb hard nagedacht over deze alliteraties. Een moment van waardering dus). Het is vandaag aan jullie om een echte vergadering voor te bereiden en uit te werken. Het kan zijn dat je dit op vrijdagavond moet doen (afhankelijk van wat jouw tak voorzien heeft). Eén goede raad? MAAK ONGELOFELIJK VEEL PLEZIER, SCOUTS IS ECHT DE SHIT EN LEIDING GEVEN OOK!!!!

Zondag 27 januari - 14u tot... Normaal gezien zou ik hier een rijmpje schrijven dat een bepaalde smeerpasta voor op je boke bevat (hebdem?) omdat het laatste zondag is en we dan HELAAS PINDAKAAS geen vergadering doen normaal gezien… Maar wij zijn de jin en dingen zijn niet zomaar ‘normaal gezien’. Ah nee, want volgende week organiseren wij zowaar één van de beste feestjes van Vilvoorde en omstreken! Daarom gaan wij vandaag rondrijden om hout te verzamelen voor ons giga vuur! Reserveer alvast jouw kerstboom (als het een echte is - plastic gaan we niet verbranden hééé) en vraag al eens lief aan je mama of papa of hij/zij met een auto en remorque wat wilt rondcruisen met de leukste jinners ooit om hout op te pikken!

Vrijdag 1 februari - VUURFEEST JOEPIEDEPOEPIE TIS ZO VEEEERRRRR, vandaag nemen we afscheid van onze kerstbomen en verbranden we wat hout onder begeleiding van dansbare deuntjes en in het gezelschap van onze beste vrienden en al de rest van Vilvoorde (ruw geschat, weet je wel). TIS DUS VUURFEEST HE MANNEN!

46


Jin Zondag 10 februari - 14 tot 18 uur aan de lokalen Regent het pijpenstelen, dan vangen we ze op. Om later mee te spelen, de tuinslang blijft op stok. De afwas is voor later, die klus is zo geklaard, dankzij het regenwater blijft de kraan alweer gespaard. Hier brandt geen lamp teveel hier is geen afvalberg te groot, een scout die eet gewonnen geen verloren brood. (klap klap klap). Een stafkaart met een hoek af, gebruik hem nog een keer – samen gaan we voor minder is meer! Je herkende het misschien al, misschien ook niet, maar dit is dus de eerste strofe en het refrein van het jaarlied! Om in thema te blijven, gaan we vandaag dan ook de handen uit de mouwen steken voor het milieu. En waar beter te beginnen, dan bij jezelf? Daarom gaan we vandaag onze hoogsteigen moestuin maken. WABLIEF? Jawohl! Ook zonder een giga tuin kan je een moestuin maken, door groenten te telen tegen de muur, in de lucht of in zoiets dat we een ‘vierkante meter moestuin’ noemen. Verse groenten uit de supermarkt hebben er al een lange weg op zitten voor ze op ons bord belanden, vandaag gaan wij eens bekijken hoe we onze CO2 uitstoot drastisch kunnen verminderen door zelf lekker moestuintjes te knutselen. Handig gereedschap zoals een hamer, een zaag en wadistallemaal mag je zeker meenemen, en ook potgrond, wie weet komt dat goed van pas! Bij deze ook een afbeelding van je al dan niet favoriete tuinman, Bartel van Riet xxx Zaterdag 16 februari - 14 tot 18 uur aan de IKEA van Zaventem Vandaag bezoeken we een concern van van Zweedse oorsprong opgericht door Ingvar Kamprad, met vestigingen over de hele wereld. Het bedrijf richt zich op het aanbieden van meubelen en woonartikelen die, meestal door de koper zelf, in elkaar gezet moeten worden. Je raadt het al, het gaat hier over de meubel-en-zweedse-balletjes-gigant IKEA! Vandaag spreken we om 14 uur af aan de IKEA van Zaventem - minder is meer, dus kom met de fiets, het openbaar vervoer, trommel je ouders op om te carpoolen met andere leden,... We zien jullie daar! Om 18 uur mogen jullie dan terug vertrekken met je voertuig naar keuze (AKA fiets, lieve ouders, iets dergelijks,...)

47


Jin Zondag 24 februari - geen vergadering (insert rijmpje dat een smeerpasta voor op je boke bevat) ’t is vandaag geen scouts!! Slaap eens uit, doe een jog’ke, bezoek je grootouders, lees een boek,… De mogelijkheden zijn eindeloos, behalve naar de scouts komen (snif!). We zien jullie volgende week!!

Zondag 3 maart – 14u tot 18u aan de lokalen De laatste vergadering van deze windroos is aangebroken!!! En ofwel was de inspiratie van jullie leiding, die zwaar zit te studeren, even op, ofwel is dit een verrassingsvergadering!!!!! Wie zal het zeggen!!!! Wordt het een stadsspel??? Een dropping??? Een bosspel??? In elk geval is dit alles dat ik erover kwijt wil en/of kan, het wordt sowieso tof!!!!

Zo, dit was het alweer voor deze windroos! Hopelijk wordt het net zo tof als het al geweest is, of zo mogelijk nog toffer! Met deze bangelijke bende kan dat ook niet anders xxxxxxxxx veel liefs van jullie leiding!.

48


Profile for Scouts en Gidsen Vilvoorde

Windroos januari - februari 2019  

Windroos januari - februari 2019  

Advertisement