__MAIN_TEXT__

Page 1

WINDROOS Kamp 2016

Scouts en Gidsen Vilvoorde Groenstraat 260, Paviljoen 6 (ingang langs Verbindingsstraat)

groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be www.scoutsengidsenvilvoorde.be IBAN: BE95 9799 5759 9058


Inhoud

Voorwoord Kapoenen Harlekijnen Welpen Akabe Algemeen en kampinfo Verjaardagen Kalender Contactgegevens Jonggidsen Jongverkenners Gidsen Verkenners Jin

2 4 8 13 21 24 53 54 55 59 64 67 72 78

1


Voorwoord Beste ouders en leden,

Woehoe, je hebt zowat de meest belangrijke windroos van het jaar in handen. Nu je de kampwindroos aan het doorbladeren bent, betekent dat waarschijnlijk dat je ingeschreven bent voor het kamp. En anders moet je dat zeker nog doen ;) . In deze windroos vind je een beetje meer uitleg over de wereld waarin jullie ondergedompeld zullen worden op kamp. Verder staat er heel wat praktische info in zoals uren van vertrek, bagage, kampadres, ‌ Bij deze willen we nog eens benadrukken dat er GEEN PLAATS IS VOOR BAGAGE OP DE BUS! Ondertussen is de leiding volop bezig met de voorbereidingen; kampplanningen worden gemaakt, materiaal aangekocht en klaargezet, menu wordt vastgesteld, ‌ Het kampterrein belooft ook dit jaar een toppertje te worden. Een mooi uitgestrekt veld boven op een heuvel met een prachtig uitzicht. Jammer genoeg is er geen rivier in de buurt, dus we hopen op een niet al te heet kamp. Jullie kunnen ook nog steeds Maes-dopjes sparen. De acties waren ook dit jaar een groot succes! Voorlopig hebben alle spaaracties ons een 90 bussen melk, 18 potten speculoospasta en 400 euro aan Maes-dopjes opgebracht. Een dikke merci hiervoor! Het nieuwe scoutsjaar start op zondag 11 september met de startvergadering. Op zondag 4 september is nog een laatste vergadering met de oude tak gepland. Meer info hierover ontvang je nog van de takleiding. Hopelijk wordt het een prachtige zomer met als hoogtepunt twee fantastische weken in de Ardennen. Wij duimen alvast! Als er nog vragen of opmerkingen zijn, aarzel zeker niet om ons te contacteren.

Een stevige linker, De groepsleiding

2


Algemeen

3


Kapoenen Hey allerliefste kapoenen van de hele wereld! Ons scoutsjaar samen zit er bij op… Ja, wij vinden dat ook heel spijtig  Maar gelukkig kunnen we wel nog voor een super afsluiter zorgen! Je hebt er wel al van gehoord, het grote SCOUTSKAMP! 5 dagen lang gaan wij met alle kinderen van de scouts op kamp. Ja hoor, met allemaal. Dus ook de harlekijnen, welpen, akabe, jonggidsen, jongverkenners, gidsen, verkenners, jin en alle leiding. We gaan dus met super veel zijn en het gaat super leuk worden  Elk jaar gaan wij op kamp in de Ardennen en daar zijn heeeeeel veel bossen. Natuurlijk zitten wij ook dit jaar weer vlakbij een bos. De leiding is al eens kijkje gaan nemen naar het kampterrein om zeker te zijn dat alles er daar goed uitziet. We zijn toen ook naar het bos gaan kijken. Maar daar zagen we iets heel speciaal… Het was zo speciaal, dat we het liefst nog even geheim wouden houden en dus niks tegen de andere leiding of andere kinderen van de scouts hebben verteld. Maar omdat jullie dit jaar zo geweldig zijn geweest, hebben we besloten om ons groot geheim nu toch met jullie te delen.

Het bos waar wij naar toe gaan is geen gewoon bos, nee nee. Het is een SPROOKJESBOS! Weet je niet wat dat is? Dat is een bos waar alle sprookjes tot leven kunnen komen. Het is echt een magische plaats, waar alle sprookjesfiguren die je maar kan bedenken soms naar toe gaan, om op vakantie te gaan. Het ziet er misschien heel klein uit langs de buitenkant, maar eigenlijk is het zooo groot dat je 17 dagen zou nodig hebben om helemaal naar de andere kant te wandelen.

Toen we met ons 4tjes door het bos wandelden, kwamen we plots bij een hele grote, oude boom. Het was een beetje een rare boom en Isabel had als eerste door wat er zo raar was: de boom had een neus en ogen en een mond! En hij begon nog is tegen ons te praten ook!

4


Kapoenen “Dag kapoenenleiding, welkom in het Magische Sprookjesbos. Ik hoopte al dat jullie hier terecht zouden komen. Ik hoop dat jullie van sprookjes en verhaaltjes houden? Want dit bos zit vol met prinsessen, kabouters, prinsen, ridders, sprekende dieren en andere magische wezens. Zo veel als je maar kan bedenken!”

We stonden allemaal met onze mond vol tanden naar de boom te kijken, was die nu echt aan het praten?? Robin was de eerste die antwoordde en hij vroeg meteen of Elsa van Frozen hier ook ergens was. De boom zei dat alle prinsessen vaak samen afspreken in het Grote Kasteel om samen spelletjes te spelen, films te kijken en allemaal leuke dingen te doen. Hij zei dat we gewoon de pijlen moesten volgen en dat we er dan wel zouden geraken. Dus wandelden we verder. We kwamen langs reusachtige paddenstoel, waar sowieso kabouters in wonen! En Hanne zag zelfs Tinkerbell en Peter Pan rond vliegen! Al snel zagen we in de verte een groot kasteel opduiken, dat moest het kasteel van de prinsessen wel zijn.

Na een lange wandeling kwamen we aan bij het prachtige prinsessenkasteel. Zodra we bij de deur waren, deed één van de prinsessen de deur open begon in paniek te ratelen. “Jullie moeten ons helpen!”, zei ze. We begrepen er niets van! “Wat is er aan de hand?”, vroeg Paulien. En toen vertelde de prinses over een vreselijke heks die gisteren tijdens het bal één van de prinsessen had ontvoerd!

5


Kapoenen Een andere prinses, die er ondertussen ook bij was komen staan, vroeg: “Zouden jullie ons alstublieeeeeft willen helpen haar terug te vinden en te bevrijden van de heks? Ik en de andere prinsessen kunnen het echt niet zonder jullie hulp!” We hebben haar gezegd dat ze helemaal niet bang moest zijn en dat wij wel aan de kapoenen zouden vragen om mee te helpen zoeken naar de prinses, want wie kan er nu beter zo’n avontuur aan dan de kapoenen?

Dit is een foto van de prinses zodat jullie alvast weten naar wie we op zoek moeten gaan.

Zijn jullie klaar om met jullie leiding het avontuur aan te gaan? Ja? Kom dan maar mee op kamp en verkleed je in een sprookjesbosfiguur, prins, prinses… zodat we niet te veel opvallen in het sprookjesbos.

Informatie voor de ouders: Wat nemen jullie mee op scoutskamp: ▢ Lijstje met bagage: zie bij algemeen ▢ Kleren die vuil mogen worden ▢ Voldoende proper ondergoed ▢ Rugzakje ▢ Boek/strips ▢ VERKLEEDKLEDIJ ▢ Goed humeur 

6


Kapoenen

Weekplanning Maandag: Naar het kampterrein gaan en gaan ons installeren in onze tentjes! Daarna gaan we op ontdekkingstocht om het terrein eens goed te verkennen. We gaan vroeg in ons bedje want het was een drukke dag, en het zullen nog drukkere dagen worden. Dinsdag: Opstaan en samen met de harlekijnen en welpen ontbijten. Nadat we ons gewassen hebben en onze tanden hebben gepoetst, is het dan formatie zoals elke zondag wij dat doen. In de voormiddag gaan we dan een kei leuk spel spelen. ’s Middags gaan we lekker eten om daarna even op ons bedje te rusten. In de namiddag doen we dan kei leuke dingen. Na het avondeten spelen we dan nog een spelletje maar daarna is het wel bedtijd! Woensdag: We gaan op dagtocht. Daarvoor moeten we een beetje stappen, maar niet teveel natuurlijk. Erna kruipen we in ons bed na zo een vermoeiende dag. Donderdag: Tijd voor hindernissentocht en massaspel. Dan spelen we leuke spelletjes met alle takken, ook met de allergrootste! Spannend! Vrijdag: Hout verzamelen! Wij moeten namelijk zoveel mogelijk hout bijeen rapen zodat we in de avond een supergroot kampvuur hebben. Zaterdag: Het kamp zit erop ď Œ We ruimen een beetje op en dan stappen we op de bus, terug naar mama en papa.

7


Harlekijnen Beste Harlekino’s en harlekina’s Het jaar zit er weer op jammer genoeg  maar niet getreurd want eigenlijk moet het beste nog komen!! De climax der climaxen, een hoogtepunt hoger dan alle hoogtepunten die we dit jaar al hebben gekend, komt er nog aan. Wij gaan op kamp! :D :D :D Natuurlijk vraagt zo’n kamp ook veel voorbereiding dus zijn wij al eens gaan kijken in het dorpje waar we op kamp gaan. Toen Louise, Jo, Jacob en ik aankwamen op ons kampterrein in Graide waren we aangenaam verrast. Het zag er een zalig terrein uit waar we allemaal super coole spelletjes kunnen spelen. Toch vonden we dat er nog iets ontbrak… een spannende verrassing voor jullie om het kamp toch nog extra geweldig te maken. We zijn dan maar op pad gegaan los den bos in op zoek naar spanning en avontuur. Na 3 dagen door de bossen gedwaald te hebben besloten we toch maar terug te keren. We hadden niks gevonden jammer genoeg.  ’s Avonds zaten we gezellig aan een vuurtje te bespreken wat we nog konden doen om toch nog iets cool te doen met jullie. Na heel de nacht door te discussiëren en te bespreken wat we konden doen stond Jo opeens recht en zei “konden we maar terugkeren in de tijd met onze Harlekijnen, dan konden we terugkeren naar de tijd dat men echt nog in de open natuur leefde, kookte op houtvuur en zich wasten in de rivier zoals wij op kamp doen, dan konden we echt spannende avonturen beleven.”

8


Harlekijnen

Zo’n cool idee konden we natuurlijk niet zomaar laten passeren zonder het op zijn minst te proberen. We zijn direct in actie geschoten met het maken van onze eigen tijdmachine. Omdat niemand van ons wist hoe zo’n tijdmachine werkte moesten we natuurlijk eerst een wetenschappelijke studie houden. Drie maanden lang zijn we bezig geweest met alle strips van Suske & Wiske te lezen waar de teletijdmachine van Professor Barabas in kwam, ook Back To The Future I & II hebben we gekeken (de derde is naar het schijnt minder goed dus deze hebben we niet gekeken). Ook star trek, Phil of the future, en die aflevering van Phineas en Ferb waarin ze tijdreizen hebben we allemaal grondig geanalyseerd. Na uiteindelijk ook Meet the Robinsons, The Terminator reeks en zelfs die twee afleveringen van My Little Pony waarin ze tijdreizen te kijken waren we klaar om een tijdmachine te bouwen! Na zwaar werk te leveren was de tijdmachine afgewerkt en was het moment daar om hem eens te testen.

Het begon al te schemeren toen we hem eindelijk hadden afgewerkt. Met ons vier gingen we de tent binnen waar de tijdmachine stond en startte de machine op. Onze tijdmachine begon lawaai te maken en hevig te schudden en ja ik moet toegeven dat ik toch een heel klein beetje super veel schrik had. Eigenlijk waren we allemaal wel een beetje bang, Jo had Louise haar hand vast gepakt en kneep haar vingers bijna fijn. Louise begon luid te schreeuwen terwijl de tent zich vulde met lichtflitsen die uit de machine kwamen. En Jacob… die bleef stokstijf staan terwijl er

9


Harlekijnen stilaan een gele plas ontstond onder zijn voeten. Plots werd het helemaal zwart voor onze ogen, we waren in slaap gevallen. Toen we de ochtend erna wakker werden leek er niets verandert. We kwamen uit de tent en wat we toen zagen deed onze mond openvallen van verbazing. Vlak naast onze tent stond een groot kasteel, in de rivier waren vrouwen in allemaal rare gewaden hun kledij aan het wassen. We zagen ridders op paarden rondrijden en toen wisten we het. Het is gelukt, onze tijdmachine werkt!

Of dat dachten we toch‌ toen we terug naar huis wouden keren zagen we dat er een klein probleempje was met onze machine waar we geen rekening mee hadden gehouden (misschien hadden we Back to The Future III toch moeten kijken). Onze machine had alleen een knop voor door de tijd te reizen maar we waren vergeten een knop te maken om terug naar huis te gaan. ď Œ

10


Harlekijnen Na vuur gemaakt te hebben met de holbewoners, wat zwaard gevochten te hebben met wat ridders en in een romeins badhuis is een sauna genomen te hebben zijn we nu aan belandt in de toekomst. De robots die in de toekomst de mens heeft onderworpen (spoiler alert) willen ons gevangen nemen. Gelukkig hebben we hier in een museum een computer gevonden van onze tijd waarmee ik nog snel dit bericht kon sturen. Hierna gaan we proberen met de tijdmachine terug naar een andere tijd te vertrekken.

Harlekijnen, wij hebben jullie hulp nodig. Jullie moeten naar Graide komen waar onze tijdmachine staat om ons te komen zoeken en ons terug naar het heden te brengen. Wij willen niet langer door de tijd reizen en hopen dat jullie ons willen komen helpen. We hebben hier ondertussen ook vele schatten verzameld van verschillende tijdperken die jullie mogen hebben als jullie ons komen redden.

11


Harlekijnen Wat hebben jullie nodig om echte tijdreizigers te worden? - Genoeg kledij en schoeisel om door de tijd te reizen - Een veldbed/luchtmatras - Een slaapzak, dekentje, kussens (de nachten kunnen erg koud zijn in de middeleeuwen) - Knuffel (belangrijk in elk tijdperk) - Laarzen en regenjas (in de toekomst regent het nog meer als nu) - Linnen zak voor je vuile kledij (de Grieken en Romeinen kunnen echt niet tegen vuile kinderen) HEEL BELANGRIJK!!!!!!! Jullie mogen niet opvallen tijdens het tijdreizen dus neem zeker verkleedkledij mee zodat jullie je kunnen verkleden als holbewoner, ridder, prinses, Romeinse God(in), Griekse filosoof, robot uit de toekomst, of een outfit uit een ander tijdperk. (één outfit is voldoende) Wat nemen we zeker niet mee? - Gsm, iPad, andere elektronische apparaten (er is geen elektriciteit in de oertijd) - Waardevolle dingen (er zijn veel struikrovers in de middeleeuwen) - Je mooiste kledij (tenzij het een prinsessenkleed is natuurlijk) Dus Liefste Harlekino’s en Harlekina’s, Alstublieft kom ons redden! Hopelijk zien we jullie terug in het verleden of de toekomst! De harlekijnenleiding Jo, Louise, Brent en Jacob

12


Welpen BESTE WELPEN Slecht nieuws, slecht nieuws, slecht nieuws. Wat zeg ik: verschrikkelijk slecht nieuws! Het is bijna niet te geloven. In plaats van gewoon op scoutskamp te vertrekken, met toffe spelletjes en rustige dagen, zal het dit jaar helemaal anders worden. Wij krijgen namelijk een hele andere opdracht. Hoe het zover is kunnen komen is een lang verhaal dat begon enkele maanden geleden… Op een mooie weekenddag kwam de leiding allemaal samen om de rest van het scoutsjaar te bespreken. Een woudloperskeuken en een uitstap naar Technopolis waren maar enkele van de coole ideeën. We hadden echter nog een ander, grootser, buitenaardser plan. We wouden als allereerste welpengroep, wat zeg ik, als allereerste scoutsgroep ooit een reis in ons heelal maken! Het leek vrij onmogelijk te realiseren maar we wouden het toch proberen, wij hadden daar namelijk ook wel zin in. Het toeval wilt dat Sébastien zijn nonkel in Amerika woont, niet ver van het Modern Ultrasecret Federal American Space Analysiscenter, afgekort Mufasa. Vanop deze supergeheime basis worden boodschappen de ruimte ingestuurd met de hoop dat buitenaardse wezens ze opvangen. Het uitsturen van deze boodschappen gebeurt aan de hand van frequentiegemoduleerde radiogolven, voor de geïnteresseerden. Via deze nonkel kregen we de mogelijkheid om een boodschap te sturen. In deze boodschap stond dus dat we graag eens naar een buitenaardse planeet op uitstap zouden gaan met onze welpen.

Nonkel van Sébastien bij het Mufasa, New Mexico, USA

13


Welpen Dit alles speelde zich af enkele maanden geleden. Sinds dan hebben we niets meer gehoord van het Mufasa. We hadden de hoop al opgegeven op een buitenaardse reis. Tot Sébastien plots vorige week een mysterieus telefoontje kreeg van de president van de USA!

Sébastien krijgt een mysterieus telefoontje!

Ze hadden een boodschap ontvangen van een planeet uit een sterrenstelsel ver, heel ver hiervandaan. Enkel de eerste woorden konden ze ontcijferen. Deze luidden: ‘Aan de machtige welpenleiding’. De president van de USA besliste daarom meteen dat wij deze zaak in handen moesten nemen. Wij natuurlijk meteen op het eerste het beste vliegtuig naar Amerika om onze boodschap te kunnen vertalen!

14


Welpen Aangekomen in Amerika werden we direct opgewacht door mensen van Mufasa. Zij namen ons mee naar hun zwaarbewaakt ondergronds hoofdkwartier. In een zwaarbewaakte ruimte kregen we de tekst te lezen…

---------------------------------------------------------------------------“Nna qr znpugvtr jrycrayrvqvat,

Vx, Nozhzhy ina qr cynarrg Mbex, uro qevatraq whyyvr uhyc abqvt. Bamr xbavat vf bc ireqnpugr jvwmr trfgbeira. An urz xjnz qr ierfryvwxr Hghobhz nna qr znpug. Ryxr qnt ireqjvwara re vajbaref ra zbrgra jr uneqre ra uneqre jrexra ibbe zvaqre rgra. Vx uro fnzra zrg raxryr unaqynatref rra cyna trfzrrq bz Hghobhz ina qr gebba gr fgbgra. Bz qvg cyna mrxre gr qbra yhxxra, uroora jr whyyvr uhyc abqvt. Xbz mb fary zbtryvwx anne qr cynarrg Mbex. Irexyrrq whyyvr mbnyf baf bz babctrzrexg gr oyvwira. Qna xhaara jr fnzra rra rvaq znxra nna mvwa gvenaavr.

Nozhzhy, yrvqre ina qr eroryyvr”

----------------------------------------------------------------------------

Behalve de eerste zin wisten we helemaal niet wat er stond geschreven. De moed zonk ons opnieuw in de schoenen. Deze boodschap was ongetwijfeld van zeer groot belang, maar we konden er niets van verstaan. Na lang zwoegen, konden we gelukkig ook de laatste zin ontcijferen. Deze luidt:

15


Welpen “Kom zo snel mogelijk naar de planeet Zork. Verkleed jullie zoals ons om onopgemerkt te blijven. Dan kunnen we samen een eind maken aan zijn tirannie. Abmumul, leider van de rebellie” Dit bevestigde ons vermoeden dat deze boodschap levensbelangrijk is. We bleven wel nog achter met enkele vragen… Wie staat aan het hoofd van de tirannie? Wie is die Abmumul, leider van de rebellie, juist? En vooral, hoe kunnen wij helpen om een eind te maken aan de tirannie? Om te beginnen, zullen we ons alvast goed moeten vervormen. Van zodra ze zien dat wij eigenlijk mensen van de planeet Aarde zijn, zullen ze meteen denken dat wij een bedreiging vormen voor de tirannie. Daarom is het heel belangrijk dat we onze menselijke gedaante zo goed mogelijk verstoppen. In de geheime archieven van het MUSAFA hebben wij wat opzoekwerk verricht naar hoe buitenaardse wezens er kunnen uitzien. Zoals jullie kunnen zien, kunnen buitenaardse wezens in alle vormen en kleuren voorkomen.

Ons plan is duidelijk: hoe gekker je het kan bedenken, hoe beter!!

16


Welpen Hier volgen nog een aantal andere voorbeelden van buitenaardse wezens waarop we onze vermommingen kunnen baseren‌

17


Welpen Om ervoor te zorgen dat de aanhangers van de tirannie ons zeker niet opmerken, zullen we ons verdelen in vier rebellengroepen. Elke groep zal onder leiding staan van een kapitein, bijgestaan door zijn of haar onmisbare, trouwe rechterhand. En natuurlijk kunnen zij niets beginnen tegen de tirannie zonder vier trouwe welpen waarop zij te allen tijde kunnen rekenen. We zijn weliswaar het sterkst als we al onze krachten bundelen, dus wees gerust, we zullen veel samenwerken! GEEL YASMINE (kap) LUNA JORAN FILAH ALEXANDRE AXEL

ROOD RUBEN (kap) WOUT NOOR MATTEO CAMERON HUGO

BLAUW JUDITH (kap) JENTE STEF ELIAS GLORIAN MANON

GROEN XANDER (kap) PEPIJN EMILY ENYA LINA ELLIOT

Wat hebben jullie nodig om te beginnen aan deze missie?          

Je alien vermomming om niet op te vallen Een veldbed/luchtmatras Slaapzak, dekentje, kussen Voldoende kledij (sportief, niet je allerbeste) Stevige schoenen, laarzen, watersandalen, … Regenjas (wie weet regent het ook veel op de planeet Zork) Zaklamp Linnenzak voor vuile kledij Toiletgerief (tandenborstel, tandpasta, kam, washandje, …) Je moed, goed humeur en team spirit!!!

Wat hebben jullie niet nodig?  Snoep! Jullie krijgen van ons zeker genoeg eten geschikt voor de ruimtereis  GSM, iPod, … Deze functioneren toch niet zodra we door de atmosfeer gaan Jullie bagage zal al worden ingeladen in onze raket op vrijdag 29 juli. (In deze windroos kan je meer praktische info vinden bij ‘algemeen’)

18


Welpen

Lanceerdatum: maandagochtend 8 augustus Wees er zeker bij!

PS: Kunnen jullie de rest van de boodschap ontcijferen? Indien het je echt niet lukt, kan je eens proberen een tip te vragen bij de leiding, zij weten misschien wel meer‌

19


Welpen Groetjes van jullie leiding,

SĂŠbastien

Anton

Robin

Sofie

20


Akabe Hoi hoi! Net een telefoontje gekregen van de organisator van het grote Akabefestival. Hij had heel slecht nieuws: het festivalterrein was getroffen door een sprinkhanenplaag dus het festival wordt afgelast. Maar dat kunnen wij toch niet zomaar laten gebeuren? Daarom stelden we voor om ons kampterrein te Graide ter beschikking te stellen zodat het Akabefestival toch nog zou kunnen doorgaan. Zo een heel festival helpen opbouwen en in goede banen leiden kost natuurlijk wel wat werk, en daarom hebben we jullie hulp nodig! 'Maar wat is het Akabefestival nu eigenlijk?', hoor ik jullie al denken. Het festival zal plaatsvinden van 8 tot 13 augustus en zit vol muziek, zon, ontspanning en veel sfeer. We gaan in echte festivaltenten slapen en ons helemaal inleven in de festivalsfeer.

Wat heb je hiervoor zoals voor nodig? Vink hieronder alle benodigdheden van de ultieme festivalchecklist aan!

21


Akabe

Slapen: ▢ Slaapzak en eventueel dekentje (het kan 's nachts best koud worden!) ▢ Veldbed ▢ Pyjama ▢ Zaklamp Kleding: ▢ Broeken, T-shirts en pulls ▢ Kledij die vuil mag worden ▢ Sokken ▢ Ondergoed ▢ Regenjas Schoenen: ▢ Laarzen ▢ Stevige stapschoenen voor de dagtocht ▢ Waterschoenen ▢ Reserve paar schoenen Toiletgerief: ▢ Toiletzak (shampoo, zeep, tandpasta & borstel, kam,...) ▢ Zonnecrème ▢ Handdoeken

22


Akabe ▢ Washandjes ▢ Zakdoekjes Extra: ▢ Identiteitskaart ▢ Lunchpakket & flesje water (voor de eerste dag) ▢ Zwemgerief ▢ Linnenzak ▢ Zonnebril ▢ Medicatie ▢ Verkleedkledij in thema festival (zomerkleding, hoedje, zonnebril,...) ▢ Rugzak ▢ Schrijfgerief & geadresseerde enveloppen

Wij kijken er alvast naar uit, jullie ook?

23


Algemeen

Kampbagage 1. Slaapgerief ▢ veldbed (zeker voor kleine takken)), luchtmatras of matteke ▢ slaapzak en eventueel deken (kampnachten kunnen koud zijn!) ▢ pyjama, nachtkleed,... ▢ knuffel

2. Toiletgerief ▢ zeep in doosje/douchegel (Ecologisch afbreekbaar!) ▢ shampoo, deodorant (Ecologisch afbreekbaar!) ▢ washandje, handdoeken ▢ tandenborstel, tandpasta en bekertje ▢ kam, borstel ▢ zonnebrandolie met hoge beschermingsfactor ▢ eventueel maandhygiëne, scheergerief ▢ linnen wasbakje (enkel voor grote takken)

3. Kledij (Voldoende, kampen kunnen koud en nat zijn!) ▢ ondergoed ▢ kousen ▢ sport- en spelkledij (shorts, T-shirts, lange broeken,...) ▢ badpak, zwembroek en badhanddoek ▢ sweaters en warme truien ▢ regenjas ▢ zakdoeken

4. Schoenen ▢ laarzen

24


Algemeen ▢ sportschoenen ▢ stevige stapschoenen (sportsletsen zijn geen stapschoenen!) ▢ (water)sandalen/teenslippers

5. Eetgerief (enkel voor grote takken) ▢ bord + diep bord of gamel, beker en beste ▢ 2 keukenhanddoeken (niet moeders mooisten)

6. Allerlei ▢ vuillinnenzak (geen plastieken zak) ▢ zaklamp ▢ schoenpoetsgerief ▢ veiligheidsspelden, wasspelden ▢ schrijfgerief en adressen (gelieve voor de kleine takken de adressen al op de enveloppen te schrijven en deze te frankeren) ▢ identiteitskaart ▢ SIS-kaart / ISI-kaart ▢ zakgeld: niet te veel (vooral voor 2/3-daagse en aankoop kaartjes) ▢ eventueel muziekinstrument ▢ alles wat niet vermeld staat maar toch handig kan zijn

7. Wat neem je zeker niet mee ▢ grote metalen koffers ▢ alle elektronische snufjes (iPod, mp3, gsm, …) ▢ ringen, kettingen, ... ▢ snoep ▢ vuurwerk ▢ sigaretten, alcoholische dranken en andere verboden producten ▢ je slecht humeur

25


Algemeen

Opgelet! Kleine takken bergen alles best op in een handige valies Vergeet je naam (en adres) niet overal op te zetten Je vertrekt in volledig uniform (hemd, das en groene broek/rok) Short en T-shirt onder uniform kunnen handig zijn voor opbouw. Grote takken, vergeet jullie lunchpakket niet! Gelieve je bagage zo compact mogelijk te houden en zeker niet verschillende zakken aan elkaar te knopen. Ook zijn plastiek zakken af te raden want die scheuren.

26


Algemeen

Bagage, vertrek en terugkomst Bagage Zo veel mogelijk binnenbrengen op vrijdag 29 juli aan de hangaar. (tuchthuiscomplex, Rondeweg 24-28) tussen 17u en 19u. Op de bus is geen plaats voor bagage!

Vertrek voorwacht (verkenners, jin, leiding en fourage) Zaterdag 30 juli om 7u aan tuchthuis.

Vertrek grote takken (uitgezonderd verkenners) Dinsdag 2 augustus om 7u30 aan tuchthuis.

Vertrek kleine takken Maandag 8 augustus om 7u30 aan tuchthuis.

Terugkomst Zaterdag 13 augustus tussen 17u en 18u aan tuchthuis. Wachtende ouders kunnen weer terecht bij VOSOG/JOS'kes voor een drankje.

27


Algemeen

Patrouillekoffers Klaarmaken Jonggidsen en jongverkenners: woensdag 6 juli om 14u aan hangaar. Gidsen en verkenners: woensdag 6 juli om 14u30 aan hangaar.

Leegmaken Iedereen: zondag 14 augustus om 14u aan de hangaar.

Wat jullie van ons meekrijgen ▢

een reeks potten met deksel en pannen

vergiet

houten lepel, pollepel, aardappelmesjes, dunschiller

klopper, pureestamper, schuimspaan, snijplankje

blikopener

koffiekannen

handborstel

Wat jullie moeten aankopen met takkas ▢

afwasgerief: afwasproduct (Ecologisch afbreekbaar!) , sponskes, borstelkes en jexkes

lucifers en zip

toiletpapier voor een heel kamp

bruine zeep (niet vloeibaar)

al wat nog handig is en wat je wil meesleuren (vb. mayonaise, …)

Waar jullie best zelf voor zorgen ▢

voldoende krantenpapier

keukenhanddoeken

pannenlappen

Tips - vergeet je lidkaart of kortingskaart niet voor je aankopen in de Colruyt. - denk aan het milieu! - 1000 lucifers zijn te veel en te duur. Spreek dus af met andere patrouilles.

28


Algemeen

Ecologisch afbreekbaar? ‘Wij leven met open oog in Gods natuur.’ Iedere zichzelf respecterende scout of gids herkent deze zin wel. We proberen er op kamp extra op te letten. Waarom dan?

“Terecht wordt er, ook op kamp, op gelet dat het kook-, tafel-, en eetgerei er behoorlijk blijft uitzien en dat er een minimum aan hygiëne wordt nageleefd en de voedselveiligheid niet in het gedrang komt. Helaas wordt er op het einde van de afwas de afwasteil leeg gekieperd – ergens in een wei, de struiken, de beek. En met onze bezwete en beslijkte lijven gaat het nog directer: die wassen we in de rivier en de shampooresten gaan met onze goede wensen stroomafwaarts. So what, hoor ik jullie zeggen, dat is toch geen probleem. Maar spijtig genoeg is het dat wel. Paradoxaal genoeg zijn doorsnee schoonmaakmiddelen, shampoos en zepen niet zo proper. De hoofdgrondstof waaruit ze gemaakt worden is petroleum. Als we zo’n petroleumafwasmiddel of –shampoo in de struiken of de rivier flikkeren, gebeurt er in ’t klein wat er in het groot bij het zinken van de zoveelste tanker gebeurt.”

Hoe kunnen wij ons steentje bijdragen? Koop een shampoo, douchegel, … dat een ecologisch label draagt of dat geen petroleum bevat. Je vindt tegenwoordig deze producten in alle winkels. Colruyt heeft bijvoorbeeld z’n eigen merk.

29


Algemeen

Contactgegevens

Adres eigenaar terrein Duidelijk de naam van de beweging en tak vermelden! Het adres bedient meerdere kampterreinen.

Scouts en Gidsen Vilvoorde naam + tak Rue du Pont 19 5555 Graide

Noodnummers (enkel in zeer dringende gevallen)

Ellen Janssens: 0495/94.73.18 Sofie Adam: 0472/88.94.13

30


Algemeen

Begin nieuw werkjaar voor leiding en jin Van vrijdag 26 augustus tot zondag 28 augustus is het Herfstontmoeting, het startweekend van het werkjaar voor alle leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen in de Hoge Rielen. Dit is een sterke aanrader (zowel heel leuk als interessant).

Meer info hierover vind je in de eerstvolgende Over en Weer, op Facebook of op https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/herfstontmoeting

Tip: schrijf je op tijd in voor de sessies zodat je niet moet nemen wat er overblijft (zie Over en Weer)͘

31


Algemeen

Begin nieuw werkjaar voor leden We spreken op zondag 11 september om 10u30 af aan de lokalen. Daar zal een groot spel met alle takken plaatsvinden om het nieuwe jaarthema in te leiden. De activiteiten eindigen voor alle takken om 17u00.

Vergeet zeker je lunchpakket voor de middag niet! Het terrein wordt niet verlaten.

Wat wordt het volgende jaarkenteken?

32


Algemeen

Opstellen van een patrouilletent 1. 2. 3. 4. 5.

6. 7. 8. 9.

10. 11. 12. 13. 14.

Buitenzeil open leggen met de buitenkant naar onder Leg het binnenzeil over het buitenzeil en plooi het in de helft totdat je de lussen ziet Trek je schoenen uit alvorens de tent te belopen! De buizen van de nok samenvoegen en door de lussen schuiven De steunpalen (met pin) op de juiste plaats en volgens overeenkomstige gaatjes in het binnenzeil aanbrengen maar nog op de grond laten liggen (binnenzeil  nok  lus  buitenzeil) Plooi het buitenzeil over het binnenzeil Alles samen rechtrekken met 3 man op hetzelfde moment (vergeet de nok niet te ondersteunen) De deuren van de tent sluiten De hoekspankoorden van het BINNENZEIL opspannen onder een hoek van 45°. De spantouwen ontspan je tot op 1/3 over de volledige lengte alvorens het grondanker te kloppen (zie tekening) Volg dezelfde methode voor de hoeken van het BUITENZEIL (vergeet de deuren niet te sluiten!) De rest van de spankoorden bevestigen en opspannen telkens op één lijn, te beginnen met het BINNENZEIL Het grondzeil in de tent leggen (voor de middelste paal zal je wat touwen moeten ontspannen) Binnenzeil onder het grondzeil leggen en grondankers aan de muurtjes kloppen Eventueel greppeltjes graven onder het buitenzeil

De tent is goed opgezet en opgespannen als: 1. 2. 3. 4. 5.

De drie steunpalen op een rechte lijn staan (en op het grondzeil rusten) Er geen rimpels of zakken in het tentzeil zitten Binnen - en buitenzeil mekaar niet raken Alle lussen aan de nok hangen De pin van de middelste paal langs buiten zichtbaar is en niet op het tentzeil rust

33


Algemeen Opplooien van een patrouilletent

Gebruik van een sjorbalk bij een tekort aan grondankers

Pionieren Platte knoop KENMERKEN - Breeksterkteverlies van 60% ! (een touw dat 100 kg kan dragen breekt bij 40 kg last!) - Enkel voor touwen van GELIJKE DIKTE en hetzelfde materiaal - Ongeschikt voor het dragen van lasten, wegens niet betrouwbaar onder spanning. - Trekt zichzelf vast

34


Algemeen HOE?

Je legt de einden van het touw eerst rechts over links en dan links over rechts. Andersom levert hetzelfde resultaat. De twee eindjes liggen aan dezelfde kant in de langsrichting.

Als je de knoop fout legt bekom je een "oude wijvenknoop" (twee keer rechts over links of omgekeerd). Onbetrouwbaar, zeer zwak en de kans bestaat dat ze losschiet!

Timmermanssteek Je gebruikt de timmermanssteek voor het begin van een sjorring. Minimum drie keer rond het touw gaan met de losse tamp.

Paalsteek Spantouw aan een shelter vastknopen? Bootje aanmeren? De paalsteek is een van de bekendste, gemakkelijkste en meest gebruikte knopen. KENMERKEN: - Na zware belasting zeer moeilijk los te krijgen. - Kan losschieten indien niet goed aangetrokken. (zie pijltjes) - Breeksterkteverlies van 35% (een touw dat 100 kg kan dragen zal breken bij een belasting vanaf 65kg)

35


Algemeen

HOE? Oefening baart knoop

Dubbele paalsteek

Achtknoop of Vlaamse steek In de eerste plaats een stoppersknoop: een knoop die je gebruikt om het touw niet door een katrol of oog te laten schieten. De achtknoop is veel beter geschikt dan een gewone of halve knoop, ze geeft meer verdikking en is gemakkelijker los te maken.

36


Algemeen Een zeer betrouwbare knoop; er kan gemakkelijk en snel visueel vastgesteld worden of ze correct gelegd is. De dubbele achtknoop is een gekende variant in de klimsport. Breeksterkteverlies: 20%

Achtknoop

Dubbele achtknoop

Mastworp De mastworp wordt het best belast langs twee zijden, maar je gebruikt hem het meest om de sjorring mee te eindigen. Wanneer de mastworp onder spanning staat zal deze niet schuiven. Als er echter een wisselende belasting optreedt niet loodrecht op de paal kan ze wel eens lossen. Een variant is de magnussteek. Deze houdt bij belasting langs een zijde, zolang dit aan de kant van de voorslag is. De magnussteek is een mastworp met een extra voorslag.

Mastworp

Magnussteek

37


Algemeen

Kruissjorring Deze sjorring dient om twee palen aan elkaar te sjorren die ongeveer een rechte hoek vormen.

De kruissjorring begin je met een timmermanssteek op de vaste paal. Het oog van de timmermanssteek bevindt zich dan de rechterkant. Je vertrekt met je touw recht uit het oog en direct naar boven toe. Zo "rust" de losse paal op de vaste en zal je sjorring niet gaan doorhangen na een paar dagen.

Je slaat het touw minimum drie keer om de palen heen, zoals in de tekening aangegeven. Elke winding leg je netjes naast de vorige en trek je stevig aan. Men werkt steeds "binnen-buiten" Bij de losse paal worden de slagen naar binnen toe gelegd, bij de vaste paal naar buiten toe. Een handig ezelsbruggetje LOBI: LOsse balk BInnen

38


Algemeen Daarna ga je woelen. Je slaat de touwen tussen de palen door om de winding heen. Elke woeling trek je weer strak aan, zonder spanning te lossen op het touw. De drie of meer woelingen leg je naast elkaar en niet op mekaar, doe je dit toch dan zal het touw uitzetten en de sjorring aan kracht verliezen. Je werkt van de vaste paal naar de losse paal toe.

Tenslotte werk je de sjorring af met drie halve steken en een mastworp op de losse paal, dit vlak na het woelen. (niet omgekeerd, halve steken kan je gemakkelijk met ĂŠĂŠn hand leggen en aanspannen, een mastworp niet) Merk ook op dat de kruising van de steken op de juiste positie zit en voldoende frictie genereerd. Eventueel resterend touwwerk rol je veilig op. DE SJORRING EINDIG JE NOOIT MET EEN KNOOP! Als de eindknoop op een andere plaats veiliger ligt is het noodzakelijk dat je van de standaardplaats afwijkt. Bij een gesjorde ladder zal de eindknoop dus nooit aan de binnenkant van een sport eindigen!

39


Algemeen

Kampregels  Bij het hakken draag je steeds een lange broek en stevige schoenen! (onze verpleegster kan wonderen verrichten met een pleistertje, half open gekapte voeten vallen helaas niet onder die noemer)  Hakken en zagen doe je in een kapvierkant  Met bijl en zaag wordt niet in het bos gegaan zonder toestemming van je leiding!  Bijl en zaag smeer je gretig in met ecologisch lagervet (niet met bruine zeep) tegen het roesten  Drinkwater nuttig je enkel uit waterflessen en NIET van de citern  Bedek elke dag de hudo met een beetje aarde  Het kampterrein wordt niet verlaten zonder toestemming van je leiding  Voor het koken en afwassen gebruik je water van de citern (kookwater laat je dan ook effectief even doorkoken!)  Respecteer de slaapuren van de andere takken en denk ook aan je eigen slaaptekort, je moet immers zelf 5 tot 12 dagen meekunnen!  Bijlen, zagen en ander materiaal dat rondslingert worden door de materiaalmeesters in beslag genomen  Potten en braadsleden smeer je langs de buitenkant in met bruine zeep

40


Algemeen

Scoutswet Wij zijn fier en op onze eer te vertrouwen. Wij zijn trouw aan God en vaderland. Wij hebben tot plicht ons nuttig te maken en anderen te helpen. Wij zijn vrienden onder elkander. Wij zijn hoffelijk. Wij leven met open oog in God’s natuur. Wij kunnen zonder tegenspreken gehoorzamen. Wij glimlachen onder alle omstandigheden. Wij zijn sober en spaarzaam. Wij zijn rein in gedachten, woorden en daden.

Avondlied O Heer, d'avond is neergekomen, de zonne zonk, het duister klom. De winden doorruisen de bomen en verre sterren staan alom... Wij knielen neer om U te zingen in 't slapend woud ons avondlied. Wij danken U voor wat we ontvingen, En vragen, Heer, verlaat ons niet! Knielen, knielen, knielen wij neder, door de stilte weerklinkt onze bee Luist'rend fluist'ren kruinen neer en sterren staren teder. Geef ons Heer, zegen en rust en vree!

41


Algemeen

Beloftelied ‘Ik beloof’ luister even wat Ik zeggen ga (ik) doe mijn belofte beloof het, ja Ik kijk om me heen om dan verder te gaan hink,stap, spring Ik kom er aan ref: Ja ik ga achter mijn belofte staan als scout en gids wil ik daar voor gaan, ja samen achter de belofte staan, als scout en gids willen we daarvoor gaan Ik zet me in voor iets groots of klein voor mijn groep wil ik er altijd zijn we kunnen veel meer daar geloof ik in schouders er onder we vliegen er in

Zo samen begrijpen waar het eigenlijk om gaat Een mooiere wereld Die lekker rond draait Ref:

want ik beloof … als scout en gids … (2x) een knoop in de das ik zal er echt voor gaan soms met vallen dan weer opstaan Ik hoop wat we doen Echt zinvol is In stad, zee of boom In iets meer dan er is want ik beloof als scout en gids want ik beloof …

ref: alleen met zijn allen met zijn allen alleen ontdekken een grotere wereld om ons heen

tekst & muziek door Chris Teunissen © Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw 2011

42


Algemeen

Beloftetekst Ik ben scout/gids Ik verken de wereld, ik val, ik tuimel en ik sta weer op. Ik wil mijn best doen.

Ik ben scout/gids, tussen scouts en gidsen, hier & nu; ginds & morgen het spel dat we spelen is niet luchtledig. Samen willen we de wereld verdraaien.

Ik ben scout/gids, tussen scouts en gidsen Daarom beloof ik me in te zetten voor mijn groep, want mijn werk is ploegwerk, en onze inzet verzet bergen.

Ik ben scout/gids, tussen scouts en gidsen, in de wereld zo hoop ik op iets meer dan wat ik zie. Ik hoop dat wat ik doe niet voor niets is, ik geloof dat wat we doen zin heeft, ik beloof dat het niet om het even is

Morsetekens op kamp .. -/.. .... ....... ..-. .-.. -..-..------. ... ..

inspectie verwittiging inspectie formatie neerlaten vlaggen fourage (fruitverkoper) leiding (limonade) kapoenen (kloosterpoort) welpen (weersopkomst) akabe (auto) jongverkenners (jan-oom-dom-oor) jonggidsen (oorlogsvloot, j = jongverkeners) gidsen (grootmoeder) verkenners (sikkepit van seniors) jin (iemand, j= jongverkenners)

43


Algemeen

Morse en seinprocedure Alfabet Elke lettergreep met een o (geschreven) is een ta (lang), de rest is ti (kort)

A

.-

a-toom

T

-

ton

B

-...

bok-ke-rij-der

U

..-

u-ni-form

C

-.-.

co-ca-co-la

V

...-

ver-ken-ners-troep

D

-..

dok-wer-ker

W

.--

weers-op-komst

E

.

eend

X

-..-

X on-der-ze-ro

F

..-.

fruit-ver-ko-per

Y

-.--

York-blijf-toch-York

G

--.

groot-moe-der

Z

--..

zons-on-der-gang

H

....

hek-ke-spring-er

CH

----

cho-co-bon-bon

I

..

ie-mand

1

.----

J

.---

jan-oom-dom-oor

2

..---

K

-.-

kloos-ter-poort

3

...--

L

.-..

li-mo-na-de

4

....-

M --

mo-tor

5

.....

N

-.

no-ten

6

-....

O

---

oor-logs-vloot

7

--...

P

.--.

pap-school-lo-per

8

---..

Q

--.-

quo-quo-ri-ko

9

----.

R

.-.

re-vol-ver

10

-----

S

...

sik-ke-pit

44


Algemeen

Seinprocedure ...-. -.--.--/.-.. --/.-. --/.... --/-... ........ .-.-. .-.

Oproepingsteken (Venez Ecouter) Klaar om te ontvangen (K) Nog niet klaar om te ontvangen (Q) Meer naar links (ML) Meer naar rechts (MR) Iets hoger (MH) Iets lager (MB) Woord begrepen Vergissing (8x kort) Einde bericht Bericht begrepen (Roger)

..--.. --..--

? !

(Wat-kan-jou-zo-ra-ken?) (Hoe-stom-is-dat-rot-joch!)

Een seinpost bestaat best uit 3 man : een seiner, een dikteerder en een opschrijver. Wil je een bericht beginnen te seinen, sein dan het oproepingsteken. De ontvangpost kan antwoorden : KLAAR, NOG NIETKLAAR, of IK ZIE JE NIET GOED, VERANDER VAN PLAATS. Meer naar links of rechts is echter altijd ten opzichte van degene die het zegt, dus omgekeerd voor wie de plaatsverandering moet doen !!! Na elk woord seint de ontvangpost: WOORD BEGREPEN. Komt dit antwoord niet, dan wordt het ganse woord herhaald. Onmiddellijk na het laatste woord (van het bericht) seint de seinpost: EINDE BERICHT Antwoord van de ontvangpost: BERICHT BEGREPEN. Komt er geen antwoord, dan wordt het laatste woord herhaald. Komt er nog geen antwoord, dan wordt het hele bericht herhaald.

45


Algemeen

De morsemolen Een andere methode om een morsebericht te ontcijferen is het gebruik van de morsemolen. Eens men weet hoe men dit moet gebruiken, gaat het vrij vlot. Maar men moet hem dan wel bij de hand hebben of zelf kunnen opstellen voor men begint te seinen.

De morsemolen bestaat uit twee delen. In de hoek staat een streep of een punt. Vandaar kan men dan verder volgen om een letter te ontcijferen.

Voorbeeld: Om F ( . . - . ) te kunnen ontcijferen neemt men het deel dat bij de “E” begint, en dan gaat men naar rechts (“I”), naar beneden (“U”) en terug naar rechts (“F”).

46


Algemeen

Oriëntatie Oriëntatietechnieken Om zich te oriënteren in de natuur (zoals het Noorden zoeken) zijn er verschillende technieken. Belangrijk bij elke techniek is de kennis van de Windroos - waarmee niet dit maandblad bedoeld wordt - waarop de verschillende windrichtingen aangeduid zijn. Het is een cirkel, ingedeeld (zoals elke cirkel) in 360 graden en men kan het gebruiken als hulpmiddel bij kaart en kompas.    

0° (of 360°) = Noord 90° = Oost 180° = Zuid 270° = West

Oriëntatie met uurwerk en zon Draai het uurwerk met de kleine wijzer naar de zon. Verdeel de hoek tussen beide wijzers in twee gelijke delen (in dit voorbeeld is het 16u00) De bissectrice wijst naar de ZUIDELIJKE RICHTING

Noodmiddelen (enkel in Belgie en omstreken)  De meest voorkomende windrichting in België is ZW-NO.  Oude kerken staan meestal met het altaar naar het oosten  Bomen neigen dikwijls naar het NO (door de wind) en hebben soms tot meestal op de NW zijde mos.

47


Algemeen

Het kompas

Uit wat een kompas bestaat kan je zien op de tekening; nu nog weten hoe je het moet gebruiken.  Als men een bepaalde richting moet lopen (vb 140°) legt men de kompasdoos op 140° gelijk met de lange richtingspijl (of -gleuf, afhankelijk van elk kompas).  De pijl van het N (magnetische) gelijk leggen met de N van de kompasdoos (zodat het N klopt).  De lange richtingspijl (-gleuf) duidt aan in welke richting je moet lopen.  Om het exact te weten hou je het kompas voor je, je kijkt door het vizier en zorgt dat je oog, het vizier en de richtingspijl (-gleuf) op 1 lijn liggen, in het spiegeltje kan je zien of je pijl naar het N nog juist ligt.  Indien nodig (in een veld of een open terrein) zal je moeten “schieten” op een paal, boom, eenzaam huis of een ander herkenningspunt  Bij het schieten draai je je hele lichaam mee en beweeg je niet enkel het kompas

48


Algemeen

Rechte wegschets De te volgen route wordt weergegeven als een rechte lijn die meestal verticaal wordt afgedrukt en van onder naar boven wordt afgelezen. Aan deze lijn zijn streepjes getekend dat zijn de zijwegen ten opzichte van de te volgen route. Bij het tekenen zijn als het ware de beide einden van de route zodanig "uitgetrokken " dat een rechte weg overbleef. De wegen die je links of rechts moet laten liggen, hangen er als franjes aan. Op deze wijze worden de door de rechtewegschets aangegeven wegen eigenlijk gestandaardiseerd. De wegen, die door de streepjes worden weergegeven, zijn dus niet op schaal getekend en lopen in werkelijkheid natuurlijk verder door. Op bijgaande figuur zie je een ingetekende route met daarnaast de op de verschillende situaties betrekking hebbende rechtewegschets. Op het eerste zicht lijkt dit erg ingewikkeld maar dat is het allerminst. Te onthouden: Ieder streepje aan de lijn betekent: "EEN WEG LATEN LIGGEN"

49


Algemeen

Blinde kaart Bij blinde kaart moet je eerst naar het N van je kaart (dat meestal van boven ligt) gelijk leggen met het N van je kompas, en voor de rest van begin- naar eindplaats lopen. Onderweg uitkijken of naar de soorten weg waarop je loopt, of de kruispunten wel kloppen, of er wel degelijk een kapelletje, kerk of kathedraal is, of die rivier daar wel loopt, enz... . Handig om te weten is dat de scouts van Vilvoorde kaarten gebruikt met een schaal van 1/25.000 (binnenkort 1/20.000) waarbij 1 cm op de kaart er 25.000 cm in werkelijkheid zijn. Dus is 1 cm op een staf- of je droppingskaart gelijk aan 250 m in werkelijkheid en 1 mm is gelijk aan 25 meter. Om dit te meten gebruik je de zijkant van je kompas. Verder moet je nog weten dat een jonggiver geen passen van 1 meter neemt maar eerder van 75 cm. Daarom moeten de meters gedeeld worden door 3 en vermenigvuldigd met 4 (zodat het aantal passen dat je moet nemen groter is dan het aantal meter dat je moet stappen). vb: a) 75 m = hoeveel stappen?

 75 : 3 = 25  25 X 4 = 100

b) 100 m = hoeveel stappen?  100 : 3 = 33,3333...  33,333 X 4 = 132,...

Bolleke pijl Bolleke pijl is een blinde kaart die opgesplitst is van kruispunt tot kruispunt. Het bolletje is de plaats waar je je op dat moment bevindt. De pijl is de richting die je moet volgen. Dus in het midden van de weg niet opeens het veld intrekken. Ook hier op details letten zoals het aantal zijwegen en of die wel juist lopen, rivieren, enz...

50


Algemeen

Verkoopplaatsen Waar vind je dit uniform en andere scoutsspullen?

Hopper

Vestigingen in Aalst, Antwerpen, Gent, Harelbeke, Hasselt en Leuven Meer info op https://www.hopper.be/winkel

SON

Winkel in de Adegemstraat 102 te Mechelen Meer info op http://www.sonkamp.be/

Kentekens zijn elke eerste zondag van de maand te koop bij Nicolas of Anton. Daarnaast zijn er bij ons ook tweedehandsuniformen beschikbaar (tot welpenmaten)

51


Algemeen

OPROEP! Alle gele papiertjes van SON mogen binnengebracht worden bij Ellen Janssens. De groep kan daarmee een waardebon krijgen voor groepsaankopen. Alvast bedankt!

52


Verjaardagen

Gelukkige verjaardag! Juli

Augustus 1

Julie De Blocq

2 3

Mona Marievoet

4 Sanah Smits

5 6

Sofie Adam

7

Xander Van Dam

8 Witse Cauwenbergh, Bram Dewit, Sander Somers, Ida Coulommier

9

Ellen Janssens

10 11

Branko T’Kint Wolfgang Van Eenaeme

Arno Adam, Miguel Viana Bravo

Maïa De Ridder, Fiene De Waele

12 13

Flora Vanclooster

14

Yaro De Beer

15 16 Mil Van Obbergen, Milan Devleesschouwer

Lize Geeraerts, Gaëlle Debast

17 18

Enya Lindekens

19 20 Lucie Bartholomäus

21

Jente De Waele

22 Stef Nickson

23 24

Jaan Bilsen

25 Elliot Meul

26 27

Tes Van Obbergen

28

Margot Geeraerts

29 30

Robin Somers

31

53


Algemeen

Agenda 2015- 2016

54

10 juni

Croque- en inschrijvingsavond kamp

25 juni

Uitstap zee

26 juni

Voetbaltoernooike

29 juli

Bagage binnenbrengen

30 juli

Vertrek voorwacht

2 augustus

Vertrek grote takken

8 augustus

Vertrek kleine takken

13 augustus

Terugkomst kamp

26-28 augustus

Herfstontmoeting (leiding en jin)

4 september

Laatste vergadering

11 september

Overgang


Algemeen

Kapoenen kapoenen@scoutsengidsenvilvoorde.be Paulien Geeraerts Parmantig sikahert

geeraerts.paulien@gmail.com 0479 05 21 96

Isabel Meskens Dromerige panda

isabel.meskens@hotmail.com 0474 95 71 12

Robin Simoens Behoedende kameleon

robin.simoens@icloud.com 0474 13 94 43

Harlekijnen harlekijnen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Brent Verhasselt Leidinggevende sneeuwstormvogel

Louise Adriaenssens Goedhartig kortstaartaapje

Arno Jacobs Speelse spiesbok

Jo Bossuyt Gevatte wasbeer

brent.verhasselt@hotmail.be 0471 73 46 42 louise.adriaenssens@hotmail.com 0470 61 80 16 arnojacobs123@hotmail.com 0468 16 01 11 jo.bossuyt@hotmail.com 0479 07 36 30

Welpen welpen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

Robin Somers Inventieve kapucijnaap

Sebastien Grootjans Trotse kaaiman

Anton Adriaenssens Zelfzekere ani

sofie.adam6@gmail.com 0472 88 94 13 robin.somers@hotmail.com 0475 96 68 19 sebastien.grootjans@hotmail.com 0476 03 35 09 anton.a3@hotmail.com 0477 32 22 62

55


Algemeen

Akabe akabe@scoutsengidsenvilvoorde.be

Chelsey Bettens Intense oestiti

Annelies De Roover Strijdlustige mungo

Nicolas Grootjans Oprechte fennek

bettenschelsey@hotmail.com 0492 70 57 43 annelies-de-roover@live.be 0470 67 23 71 nicolas.grootjans@hotmail.com 0476 03 50 83

Jonggidsen jonggidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Dieter Holvoet Rustvolle ibis

Ester Vanherck Stralende saki

dieter.holvoet@gmail.com 0498 24 85 75 ester.vanherck@gmail.com 0471 10 77 32

Jongverkenners jongverkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Loike Jacobs Guitige dingo

Arno Adam Beheerste zeehond

loike@hotmail.be 0473 38 98 21 arno.adam9@gmail.com 0479 49 48 87

Gidsen gidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Fien Van Meerbeek Fonkelende spreeuw

Samuel Vermote Enthousiast schaap

56

fienebie@hotmail.com 0471 21 39 50 samuelvermote@hotmail.nl 0474 25 14 69


Algemeen Gert Van Der Brempt Argeloze spoorkoekoek

Lauren Adriaenssens Onbezonnen griend

gert-van-der-brempt@hotmail.com 0494 15 82 32 lauren.a3@hotmail.com 0473 67 03 99

Verkenners verkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ida Coulommier Vrolijk winterkoninkje

Thomas De Henau Opgewekte barry

Matthias Simoens Goedwillige steenarend

Johannes Mevis Onbevreesde kwikstaart

idake@msn.com 0476 48 57 72 thomasdehenau@skynet.be 0498 20 74 00 matthias.simoens@gmail.com 0488 05 98 71 johannes_mevis@hotmail.com 0498 13 31 45

Jin jin@scoutsengidsenvilvoorde.be

Lize Geeraerts Hardnekkige arazari

Lisa Vanhaelen Heftige streepmuis

lizegeeraerts@gmail.com 0472 62 21 63 lisakeee_vh@hotmail.com 0470 89 86 86

Groepsleiding groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ellen Janssens Ijverige bergbever

Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

ellen.a.janssens@gmail.com 0495 94 73 18 sofie.adam6@gmail.com 0472 88 94 13

57


Algemeen

Assistent-groepsleiding groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be

Matthias Simoens Goedwillige steenarend

Fien Van Meerbeek Fonkelende spreeuw

matthias.simoens@gmail.com 0488 05 98 71 fienebie@hotmail.com 0471 21 39 50

Materiaal en tenten materiaal@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ellen Janssens Ijverige bergbever

Thomas De Henau Opgewekte barry

Matthias Simoens Goedwillige steenarend

Sebastien Grootjans Trotse kaaiman

ellen.a.janssens@gmail.com 0495 94 73 18 thomasdehenau@skynet.be 0498 20 74 00 matthias.simoens@gmail.com 0488 05 98 71 sebastien.grootjans@hotmail.com 0476 03 35 09

Dassen en kentekens Nicolas Grootjans Oprechte fennek

Anton Adriaenssens Zelfzekere ani

nicolas.grootjans@gmail.com 0476 03 50 83 anton.a3@hotmail.com 0477 32 22 62

Windroos en website Dieter Holvoet Rustvolle ibis

58

dieter.holvoet@gmail.com 0498 24 85 75


Jonggidsen Hey knapperds! Een aantal weken geleden kreeg ik, Ester, een brief in de brievenbus. Ik was om te beginnen al door het dolle heen, want ik krijg echt nooit post. Maar dat terzijde. De brief was verzegeld met gesmolten was, waarin een vingerafdruk stond. Het zag er echt mega officieel uit en ik kon dan ook niet wachten om hem te openen. Ik zal jullie even laten meelezen… Geachte mevrouw Laat ik me even voorstellen. Ik, Gilles De Coster, ben het meesterbrein achter De Mol.

Aaah, de Mol, de gemeente gelegen in de provincie Antwerpen, de verlaging van een muzieknoot met een halve toon, het dier dat teleurstellend genoeg extreem veel op een muis lijkt, het dier dat de hoopjes modder in grasvelden veroorzaakt, het dier dat, volgens sommigen, op het punt staat de wereld over te nemen. Persoonlijk vind ik dat maar een dwaas idee, maar oké… Verder lezen dan maar. Blije mol

Boze mol

Zoals die van Kim Possible!

Naakte molrat

59


Jonggidsen

Het programma De Mol, uiteraard. (oh. Oeps.) Ik contacteer je omdat ik weet dat jij leiding geeft aan een stel stoere meiden, die elk raadsel meteen door hebben en samen onoverwinnelijk zijn. Ik nodig jullie daarom uit op een spannend avontuur, dat zal doorgaan in het land van Franssprekende boeren, doodse gehuchten, loeiende koeien en enkele vijandige gemeenschappen (CHIROOOOOOOO!). Wallonië dus, en meerbepaald Graide. Tijdens dit avontuur zal er moeten samengewerkt worden aan opdrachten waarmee geld te verdienen valt (de Mollars). 2 van de deelnemers zijn echter saboteurs, bedriegers, de Mollen. Zij proberen het geld in de groepspot zo laag mogelijk te houden door discreet tegen te werken. Het is aan de 11 anderen om de identiteit van de Mollen zo snel mogelijk te achterhalen. Op strategisch gekozen momenten krijgt iedere speler een vragenlijst, om te peilen naar hun inzicht over de Mollen. Wie het slechtst scoort, wordt geëlimineerd… Yo Ester, zie je dit zitten? Kunnen jij en jouw jogi’s dit aan denk je? Dan hoor ik graag van je en stuur ik je de verdere details door.

Gilles De Coster

60


Jonggidsen Hmm‌ kunnen wij dat aan? Ik denk het wel! En we hebben het hier natuurlijk wel over Gilles De Coster, daar zeg je niet zomaar neen tegen ‌ Dus natuurlijk heb ik onze Gilles meteen een brief teruggestuurd om te zeggen dat we meedoen! En dit, jongedames, is dan ook ons kampthema: DE MOL.

Jullie worden op dinsdag 2 augustus verwacht in Graide. Daar staan jullie 11 zware dagen te wachten, dagen waarop jullie de handen in elkaar zullen moeten slaan en proeven met bloed, zweet en tranen zullen doorstaan. Alles draait bij dit spel rond strategie, inzet en een goed doorzettings-en inschattingsvermogen! Het is een spel waarbij jullie tegen elkaar zullen strijden, maar ook met elkaar. Daarnaast is ook tijd van uitzonderlijk belang. Wanneer een opdracht niet binnen de tijd voltooid wordt, worden er geen Mollars verdiend en dit is natuurlijk het doel van het kamp.

De opdrachten bij de Mol zijn niet voor de doetjes en alles is mogelijk in dit spel. Jullie zullen durf moeten laten zien en jullie krachten moeten bundelen. Verwacht je dus aan gewaagde opdrachten, met natuurlijk ook een deeltje ontspanning!

61


Jonggidsen Om ten volle te gaan voor deze uitdaging is het van groot belang dat jullie een gepaste outfit hebben. Laat de jurkjes en mini-mouse pakjes maar thuis, deze keer is het SURVIVAL! Kies je outfit strategisch uit want deze kan tijdens het spel een hindernis zijn, of juist een meerwaarde. Bereid jullie hier dus goed op voor en neem de avontuurlijkste outfit mee die je maar vinden kan, laat je gaan en wees creatief! (oh ja, pluspunten voor wie als Mol komt. Dat zou gewoon echt geniaal zijn. En vet cool. Ik geef maar een tip hihi)

Verder zijn het de basisdingen die jullie nodig zullen hebben op dit scoutskamp: je perfect uniform, maar ook gewone kleren bestendig tegen koude en regen maar ook warmte en zon (dus ook zonnecrème!), een bikini, stevige schoenen, regenlaarzen, (keuken-) handdoeken, toiletgerief (tandpasta, tandenborstel, shampoo en zeep,…), een veldbedje of luchtmatras, slaapzak, kussentje, knuffel, … Dit staat ook allemaal in een Checklist onder “algemeen”. Jullie worden ook in patrouilles verdeeld. Voor het spel zullen deze niet van belang zijn! Elke patrouille moet een patrouillenaam hebben die bestaat uit een dier en een lichaamsdeel. Verder moeten jullie ook een mooie vlag maken! Dit zijn de patrouilles: Patrouilleleidster Hulp-PL

62

Roos Mona Marie Tes Yrgen Emma Sophie

Noor Marilia Marjolijn Hendrikje Lucie Mirthe


Jonggidsen

Zo meiden, ik hoop dat jullie er klaar voor zijn! Denk al eens goed na over iedereen, hoe iemand zich gedraagt wanneer ze liegt, los raadsels op in je vrije tijd, ‌ En dan zien we elkaar op 2 augustus! (oh ja, vergeet niet dat jullie ook jullie patrouillekoffers moeten komen klaarmaken aan de hangar op 6 juli)

De 2 meisjes die aangeduid zijn als Mol zullen een mailtje krijgen met de verdere informatie over hun opdracht tijdens het kamp.

63


Jongverkenners Dag lieve jongverkenners allemaal! Het kamp komt steeds dichter bij en dus is de tijd aangebroken voor de kampwindroos! Wat je allemaal moet meenemen vindt je elders in de windroos in een duidelijke lijst. We verwachten dat je op kamp zowel verkleedkledij mee hebt als PERFECT uniform. Dit wil zeggen een groene broek, das en hemd met het juiste kenteken. De patrouilles worden nog gemaakt en zullen tijdig meegedeeld worden. MAAR Er is een probleem! Adam en Loike waren in het bos aan het zoeken naar hout voor op het vuur, toen ze plots een raar soort machine tegenkwamen. ‘Kom we zoeken door naar hout’, zei Loike. ‘Neen! Kom eens kijken er hangen lichtjes aan’, zei Adam. Loike ging kijken en er zaten inderdaad lichtjes aan de rare machine. Adam zei dat het misschien een teletijdmachine zou kunnen zijn, maar neen zei Loike. Toen Adam de machine van dichtbij wou bekijken, struikelde hij en ineens was hij verdwenen. Dan ging Loike kijken waar Adam was en ook zij struikelde en werd weggezapt door de machine. Na een tijdje werden de JV’s natuurlijk heel ongerust en gingen ze op zoek naar hun leiding. Toen ze de rare machine vonden, dachten ze allemaal ‘O dat ziet er kei tof uit!’ en ze werden allemaal weggezapt.

Nadat iedereen door de machine werd opgeslokt, zag alles er nog steeds ongeveer hetzelfde uit. De teletijdmachine was echter nergens te zien. ‘Wat een gekke machine’, vonden ze allemaal. Ze keerden terug naar het kampterrein en zagen dat er nu overal grotten stonden met

64


Jongverkenners rotstekeningen, mensen rondliepen met knuppels en lappen over hunzelf. Shit hè! Nu moeten we leren leven als oermensen want we zijn teruggekeerd naar de prehistorie...

Om te overleven in de prehistorie is het heel belangrijk dat de locals ons niet al te raar vinden. Daarom zullen we ons aanpassen aan de mode van die tijd. Bestudeer de prentjes eens goed en zorg ervoor dat je er tenminste een beetje bij past.

In de prehistorie waren er geen diepvriesmaaltijden, aanstekers, appartementsblokken of supermarkten. We zullen dus moeten leren hoe we op prehistorische wijze vuur moeten maken, koken, hutten opzetten‌ We moeten zien te overleven zonder technologie behalve dan datgene dat we mee hebben genomen in de teletijdsmachine.

65


Jongverkenners Hier zijn nog enkele prentjes die jullie zullen helpen te overleven in de wildernis:

Tot op kamp! Adam & Loike

66


Gidsen Hey Hey liefste gidsen!

Met spijt in het hart moet ik jullie vertellen dat dit alweer de laatste windroos van het jaar is… snik snik… :’( Maar maar maar niet getreurd want het beste van het jaar moet nog komen: HET KAMP! :D Jeej jeej jippie jeej! :D :D :D

Nu is er voor we op kamp gaan toch iets dat we, jullie enorm aantrekkelijke leiding, jullie moeten vertellen…

Tijdens de vergaderingen dit jaar hebben wij, jullie overcoole leiding, toch wel wat vreemde dingen gezien bij jullie. Tijdens de vergaderingen, leefweek en weekend komen er maar al te vaak wat extravagante kantjes van jullie tevoorschijn die we elders niet zouden waarnemen. Zo zijn er onder jullie die maar niet kunnen zwijgen over hun nieuwe handtas van Louis-Vuitton of meisjes die het altijd maar hebben over hun geweldige, fantastische nieuwe vriendje! Om dan nog maar te zwijgen over zij die aldoor vragen om eten… Oh of zij die denken dat ze beyoncé zijn! En dan vergeet ik er waarschijnlijk nog heel wat!

67


Gidsen

Wij vinden dat het er op begint te lijken dat jullie allemaal een beetje een verslaving hebben en dat deze toch wel stilletjes aan uit de hand aan het lopen is.

En dus vinden wij, als jullie super lieve, medelevende leiding, dat we hier iets aan moeten doen. En wat is een beter moment om jullie allemaal van jullie verslaving af te helpen dan het kamp!? We weten het, het zal geen eenvoudige opdracht worden voor ons om jullie van jullie verslaving te verlossen maar we wouden deze taak toch graag op ons nemen aangezien jullie ouders hun handen al vol hebben met jullie, onmogelijke tieners.

Wij bieden jullie op kamp dan ook volledig psychologisch begeleiding aan en zullen geregeld AA-bijeenkomsten organiseren zodat jullie jullie hart voldoende zullen kunnen luchten. Wij zullen jullie allemaal tips en tricks geven om van jullie verslaving af te raken. Hopelijk zullen jullie na het kamp dan volledig vrij zijn van jullie verslaving en kunnen jullie weer als ‘normale’ mensen door het leven gaan.

68


Gidsen

Of toch dat is de bedoeling‌ Wij hebben namelijk ook gemerkt dat er iemand onder jullie is die een ziekelijke neiging heeft om ervoor te zorgen dat de leuke spellen en opdrachten die de megacoole leiding voor jullie maken in het honderd lopen! Jaja, we hebben het gevoel dat we een echte MOL in ons midden hebben‌

Wij, jullie superleiding, zullen jullie verschillende bloedstollende proeven voorschotelen en wij hopen dat jullie deze dan als team met glans doorstaan. Maar dus is het opletten geblazen voor die ene persoon die de proef liever ziet mislukken dan lukken. Het is de bedoeling dat we tegen het einde van het kamp de mol hebben ontmaskerd en hem een lesje kunnen leren muhahahahaaa‌

69


Gidsen Zo zo, dat schetst al een klein beetje een beeld van ons kampthema. Hoe moeten jullie je nu voorbereiden op dit kamp? - Binnenkort krijgen jullie van ons een typetje doorgestuurd en ik stel voor dat jullie alvast beginnen met het oefenen van jullie inlevingsvermogen! - Aangezien het in België altijd regent (we zijn vandaag maandag 30 mei en het heeft nog geen minuut gestopt met regenen) kunnen jullie een De Mol-marathon houden zodat jullie onze mol zeker zullen kunnen ontmaskeren! - Neem je allerbeste humeur mee op kamp  dat zal ik ook doen  - Er zal nog wel wat meer info verschijnen op onze facebook pagina dus hou die zeker goed in het oog! - Alle dingen waarvan je denkt dat ze het kamp nog beter, aangenamer en leuker zouden kunnen maken: zeker meenemen! (en dan denk ik bijvoorbeeld aan een box voor muziek???  ) - Het zou super zijn moest iedereen een volledig kamp meegaan maar als je vroeger zou vertrekken of later zou toekomen, laat ons dat dan op tijd weten!

Oké oké dat is dat! Wij hebben er al vast enorm enorm enorm veel zin in :D Seee yaaaa en kissies!

70


Gidsen

Jullie leiding

71


Verkenners Gegroet verkenners! Hier is hij dan: de kampwindroos 2016! Het kamp is natuurlijk de grote apotheose van het hele jaar en daarom wordt deze windroos vermoedelijk het meest gelezen, want iedereen is natuurlijk superbenieuwd met welk idioot thema de leiding nu weer afkomt. Wel, beste verkenners, dubbel goed nieuws: 1. Veel dwazer dan kabouters kan het niet worden. 2. Voor dit toch wel speciale windroosartikel heeft jullie leiding iemand ingeschakeld die altijd al graag windrozen heeft geschreven, want dan moesten ze zich daar vooral zelf niet mee bezighouden. Aan diegenen die zich afvragen wat voor zieke geest er nu graag windrozen schrijft: Denkt doch mal nach. Voilà, nu is iedereen mee. Het kan jullie echter geen bal schelen wie dit artikel schrijft, jullie willen gewoon weten wat het thema is. Ik zal jullie dus niet langer in spanning houden: jullie beleven het kamp 2016 te Graide als burgers uit … de pruikentijd! De pruikentijd was een periode in de 18de eeuw waarin het voor welvarende burgers – zowel mannen als vrouwen – gebruikelijk was om een pruik te dragen, samen met veel make-up, schoenen met hoge hakken, strikjes en zijden kledij. Dos jullie dus alvast op en leer stappen met die onhandige hakken, want dit worden twaalf dagen die jullie nooit zullen verg Niks daarvan! Jullie dachten toch niet echt dat jullie met beasten van leiding zoals Johannes, Matthias en Ida (en die dwaas van een Barry zit daar ook nog bij, zeker?) een beetje de kleinzerige filisters gingen uithangen? Van de bende, die na al die jaren dé verkennerdroom van het paintballen heeft kunnen waarmaken, mogen jullie gerust iets meer verwachten! Vergeet die make-up, want het zal zweten worden. Leg die hoge hakken weg, want jullie gaan steviger schoeisel nodig hebben. En smijt die comfortabele zijden vodden door het raam, want het zal (helaas?) iets meer spannen…

72


Verkenners Want wat is er nu plezanter dan naar het pittoreske Graide in de provincie Namen te trekken als volwaardige, door N-wegen flitsende, stoere en voor elke andere weggebruiker mateloos irritante wielertoeristen? Inderdaad: niets. Dacht ik al.

Fantastische sport toch, dat wielrennen? Dat dynamische, dat sportieve, die lelijke helmen en strakke broekjes. Jullie nobele doel zal er dit kamp in bestaan om jullie ware wielerhelden zo goed mogelijk te imiteren, want dat is nu eenmaal wat wielertoeristen hopen te doen. Maar hoe begin je daaraan? Tomtesterom: wielertoerist?

Tom-laat-de-rest-erom-testen:

Hoe

word

ik

Wielertoerist worden is niet zo moeilijk. Kunnen jullie fietsen? Ja? Voilà, welkom in de club. Klinkt misschien cru, maar meer is er niet aan: fietsen. Liefst snel fietsen, maar dat is geen vereiste, want je bent geen échte wielrenner hè. Het is en blijft een hobby. Zo het soort hobby waarvoor je om 5u ’s ochtends opstaat, zodat je, voordat je naar school/het werk vertrekt, nog 40 km kunt rijden. Of nog beter: je fietst gewoon naar school. Welke trein- en/of busstakingen? Jouw enige problemen zijn platte banden, kapotte kettingen en het feit dat je vergeten was dat er geen ruimte voorzien is om je om te kleden, waardoor je de rest van de dag in dat fietspakje moet rondlopen. Gelukkig vinden échte wielertoeristen dat

73


Verkenners helemaal niet zo erg, het is een beetje hun tweede huid geworden. Hun natuurlijke habitat, pakt. Zeg alle dus hobby’s op – buiten de scouts! – en laat al je vrienden vallen die ’s ochtends te voet of met de bus naar school gaan. Of nog erger: worden afgezet. Je bent niet hypocriet, dus je gaat vanaf morgen ook zelf overal met de fiets naartoe, moest dat nog niet het geval zijn. Wielertoerist zijn is namelijk meer dan van punt A naar punt B fietsen, het is een filosofie, een levenswijze. Die vrienden die je nu hebt laten vallen worden dan ook zonder problemen vervangen door een veel leuker alternatief: je fiets!

Haaa, de fiets. Naast de vele voordelen (veel vrijheid en sneller dan de file) alsook nadelen (’t altijd bergop en de wind komt altijd van voren) had de fiets ook lang iets mysterieus: het heeft van 1886 tot 2012 geduurd vooraleer men kon verklaren waar dat woord eigenlijk vandaan komt! Denk even mee, het woord voor ‘fiets’ in het Engels? Bicycle of de daarvan afgeleide woorden cycle en bike. Frans? Bicyclette of vélo. Duits? Fahrrad. In geen enkele van de ons omringende talen lijkt het woord voor ‘fiets’ op fiets. Wa is dees? Pas enkele jaren geleden zijn Gunnar De Boel en Luc de Grauwe (zie foto) – toevallig allebei verbonden aan de Universiteit Gent  erop gekomen dat fiets afkomstig is van een Duits woord dat ooit ‘vice-paard’ betekende. Heel kort en ietwat vereenvoudigd: vice wordt in het Duits /ˈfiːt͜sə/ (fietse) uitgesproken, en de fiets was oorspronkelijk inderdaad een alternatief voor het transport te paard. Denk maar aan de bijnaam voor jullie favoriete transportmiddel: het stalen ros. Zo, dat weten jullie ook weer voor de volgende VOSOG-quiz. Misschien lukt het dan wél om die felbegeerde cinematickets te bemachtigen? Nu serieus. Iedereen zal ‘m al van ver zien aankomen, maar jullie gaan dit kamp dus behoorlijk wat kilometers fietsen. Het is daarom misschien geen slecht idee om een beetje te oefenen als je niet bepaald de volgende

74


Verkenners Eddy Merckx bent. Dat vele fietsen nemen jullie trouwens best letterlijk. Zo, vanaf seconde 1, eigenlijk. Dit is namelijk het plan:  Afspraak op zaterdag 3O juli om 7u30 aan de hangaar! o “Huh, maar in de windroos staat dat de grote takken op 2 augustus vertrekken?” Pfff, da’s het voetvolk, man! Echte wielertoeristen zijn dat type busplakkers altijd een stapje voor. o “Bweurk 7u30 da’s keivroeg!” Dat willen we dus niet horen! Ga terug naar start en lees deze tekst nog eens door. Gezien? Correct, de échte mannen staan nog vroeger op. Op de liefde voor de fiets staat geen uur! o “Waarom op een andere dag en zo vroeg?” Nog altijd niet door? Jullie gaan met de fiets naar Graide!

ENTHOUSIASME!  Heel belangrijk: zorg ervoor dat er zoveel mogelijk bagage op 29 juli wordt meegegeven met de camion. De leiding heeft slechts één normale personenwagen ter beschikking om met het peloton mee te rijden. ’t Is hier helaas niet de Tour de France, dat begrijpen jullie ook wel. Die personenwagen zou trouwens vooral voor andere zaken gebruikt worden (zie onder), dus het is cruciaal dat praktisch alle bagage met den Theo van DHL wordt meegegeven.  Meenemen: fiets en fietsattributen (zie verder onder), kledij voor 3 dagen, toiletgerief en slaapzak!  Niet graag honger? Neem dan ook een lunchpakket mee bij je vertrek! Voor verdere aankopen is zakgeld toegelaten, de leiding geeft € 30 als richtlijn aan.  Als rasechte wielertoeristen doen jullie er natuurlijk alles aan om jullie fietsen in orde te brengen. Lichten, remmen en reflectoren hebben voor jullie geen geheimen meer. Wie zijn zakgeld liever niet aan politieboetes besteedt, houdt hier best rekening mee.  Omdat de afstand Vilvoorde-Graide groot is en de statistische kans op ongevallen daardoor ook stijgt, wordt er ook uitdrukkelijk

75


Verkenners gevraagd een helm te dragen en een extra binnenband mee te nemen! Ja, die helmen zijn lelijk, maar als wielertoerist ben je trots op je uniform. Als je jarenlang zonder schaamte met bure luren op je hemd durft rondlopen, moet zo’n helm ook wel lukken.  Niet meenemen: doping waardoor je sneller kan fietsen en doping waardoor je helemaal niet meer kan fietsen. Als het niet lukt om er op 30 juli met de fiets te staan – waarom dan ook – neem dan op voorhand contact op met jullie leiding. Het is mogelijk dat er nog een paar met de bus afkomen, maar wie wil er zich nu vrijwillig tot het niveau van het voetvolk verlagen en drie onvergetelijke dagen vol avontuur missen? Ik mag mij dan al sinds september oud-leiding noemen, het beetje skoet dat in mij is overgebleven vindt dit initiatief echt fantastisch. Ik kijk ernaar uit in jullie plaats! Volgens mij zijn jullie ook uit het juiste hout gesneden. Ik kan dat zelfs met eigen data ondersteunen. Uit een onderzoek van vorig jaar bij 26 verkenners blijkt namelijk dat de fiets het vaakst als eerste keuze naar voren kwam wanneer er gevraagd werd om een transportmiddel te tekenen. Komt jullie misschien bekend voor? Transportmiddel 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0

Transportmiddel

Als we bijna alles negeren en vooral op het eerste focussen, blijkt inderdaad dat jullie de fiets als prototypisch vervoersmiddel zien. Als we dan heel kort door de bocht redeneren en eigenlijk gewoon zeggen wat we zelf geloven zonder daar echt significant bewijs voor te hebben, kunnen

76


Verkenners we besluiten dat een stevige fietstocht van de hangaar in Vilvoorde tot het kampterrein in Graide helemaal geen probleem kan zijn. En dát is nu eens wetenschap, se. Het is dus de bedoeling dat jullie van 30 juli tot 1 augustus naar het kampterrein fietsen, waar jullie die avond wat kunnen chillen en op 2 augustus samen met de andere takken aan het kamp kunnen beginnen. De rest van het kamp zal dan normaal verlopen. In jullie geval betekent dat: abnormaal, maar dat hoort zo. Bij praktische vragen en/of opmerkingen: zeker mij niet contacteren, wend jullie in plaats daarvan aan de échte verkennerleiding. Ik heb mij ook laten vertellen dat er nog een mail met iets meer details volgt! Voor wie de spel- en typfouten heeft gevonden: goed zo! Je mag mij contacteren, maar da’s niet verplicht. Zo, veel meer heb ik niet te vertellen. Zes pagina’s, ’t is ne korte voor mijn doen. Hopelijk nemen jullie mij dat niet kwalijk, het is niet dat er niet genoeg bullshit in staat hè? Ik zou graag zeggen: tot op kamp, maar ik heb het dan helaas te druk met een grote nerd zijn in Duitsland. Ja, Duitsland, ik vind het ook een verrassing. Dan maar gewoon: tot de volgende, Tom: tombossuyt95@gmail.com (of stuur gewoon ne facebook!) In naam van jullie teergeliefde leiding: Ida: idake@msn.be (wtf, msn?); 0476/48.57.72 Thomas aka “Barry”: thomasdehenau@skynet.be (wtf, skynet??); O498/.20.74.00 Matthias: matthias.simoens@gmail.com; 0488/05.98.71 Johannes aka “alles kapot”: johannes_mevis@hotmail.com; 0498/13.31.45 verkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

77


Jin Het was een warme, zomerse dag, toen de Jin besloot te chillen op hun aloude stalplek. Iedereen was wat gezellig aan ’t bijkletsen over de zomer en Flor Flodder zat rustig in zijn zetel de krant te lezen. Zijn trouwe vriend Raes Dwaes was ondertussen diep in gedachten verzonken en plots schoot er een lichtje aan (na een uur of 3). “Alleiz manne, ‘kheb een idee”. Heel de groep staarde Raes Dwaes maar dwaas aan. Marginale Mirko trok zelfs een wenkbrauw op. Terwijl hij de uitzichtloze blikken negeerde, zei Raes Dwaes: “Als we nu eens met z’n allen gaan genieten van deze mooie dag en buiten wat gaan voetballen ofzo?” Jani Zitzaklszis schoot in de lach: “Bon, het is wel duidelijk waarom hij de dwaas van de groep is, wie gaat er nu op een warme dag actief doen enzo, da slaagt echt nergens op.” Wenend in een hoekje besloot Raes Dwaes zich maar af te zonderen van de groep. Zijn ideeën werden toch niet geapprecieerd en stilaan werd zijn gehuil overspoeld door het lawaai dat de brakkers maakten. Even later kwamen Brakke Branko en Robuuste Robbe binnen. Na een mompelend “hallo”, ploften ze neer in de zetels om aan hun derde dutje van de dag te beginnen. Lollige Laura kon het niet laten om allemaal onzinnige dingen op hun gezichten te tekenen. De groep grinnikte eens, want lachen kost nu eenmaal te veel energie. Uren verstreken zonder dat één iemand (behalve Raes Dwaes) zijn kont had opgehoffen, behalve om bier te pakken uit te frigo. Nadat Scheve Silke en Katerende Cara Pils de laatste alcoholische dranken hadden benuttigd en Wazige Wolf en Wulpse Willem de laatste wiet hadden opgesmoord, kwam het besef dat ze volledig door hun voorraad zaten, op alle mogelijk vlakken. Gelukkig voor Raes Dwaes fluisterde Jeremyolo hem op tijd in dat het zinloos was om voor te stellen dat ze naar de winkel konden gaan. Anders moest hij weer in een hoekje huilen. Peinzend liep Fishy Fred door de kamer. Het kon niet waar zijn dat alles op was. Hij stak zijn handen in zijn zakken en opeens voelde hij daar de oplossing. “Heee, Flor Flodder, ik heb nog condooms, wat denkte, gij en

78


Jin ik, in de bossen?” Hoewel hij niet veel zin had, ging Flor Flodder toch mee, op voorwaarde dat hij vanonder mocht liggen, zodat de zware arbeid niet voor hem was weggelegd. Moe van al het niets doen en met alle voorraden die uitgeput waren, viel de groep één voor één in slaap. Raes Dwaes toch terug stilletjes wenend in een hoekje omdat zijn geliefde Flor Flodder met een ander aan’t vossen was, zich afvragend waar ze nu zouden zijn en of Flor Flodder hem nog zou terugwillen. Fishy Fred en Flor Flodder waren zich van geen kwaad bewust en Fishy Fred had duidelijk energie voor 500 want het was pas 3u ’s nachts toen ze gniffelend en op één of andere manier pokkestoned terugkwamen. Maar het lachen verging hen snel, toen ze plots een schim zagen achter de struiken. Stilletjes slopen ze dichterbij met een klein bang hartje en dichter en dichter en dichter… Tot hun grote opluchting was het Jani Zitzaklszis maar, die blijkbaar op hetzelfde moment besloot te vossen in de bossen. Opgelucht en ook wel verward en getraumatiseerd door die beelden die ze net hadden gezien, gingen ze terug naar de stalplek. Toegekomen besloten ze maar direct in hun bed te kruipen en ze vielen als een blok in’t slaap. De nacht was warm en zwoel en op wat grommende beergeluiden van Brakke Branko na, was het een rustige nacht. Behalve voor Marginale Mirko en Jeremyolo, die de slaap niet konden vatten omdat ze zoveel heets niet gewend waren. De kleine intentie om een nachtwandeling te maken werd hen al snel te veel, toen ze op een bankje neerploften. Plots verscheen in de verte een fel licht. Lang konden ze er niet naar kijken want dan moesten ze hun ogen toeknijpen en dat kost natuurlijk veel energie. Het licht werd groter en groter en ze konden nog net 2 schimmen met weelderige haren onderscheiden die op weg waren naar de stalplek. Met paniekerige ogen keken ze elkaar aan en renden terug. Helemaal uitgeput van de grote inspanning, beseften ze dat ze net te laat waren. Het hevige licht verlichtte de ganse stalplek en alle Jinners schoten wakker. Nog voor Marginale Mirko een woord kon uitbrengen, spraken de stemmen: “Jin van Scouts Vilvoorde, wij hebben jullie gedrag

79


Jin geobserveerd en besloten dat wij zulke luiheid niet kunnen tolereren! Zelfs wij, Queen Liza, koninginnen van de opperbrakheid, kunnen dit niet aanzien en hebben besloten jullie op bootcamp te sturen om iets aan jullie waardeloze gedrag te doen. Muhuahuahua!” Wazige Wolf die het allemaal niet veel zei, gooide een schoen naar hen om hen te doen zwijgen, maar Queen Liza ving deze met handen sneller dan de wind en terwijl de schoen in hun handen verbrandde, spraken ze verder: “De tijd is gekomen en jullie zullen er niet aan ontkomen! De Bootcamp begint op 2 augustus 2016 te Graide en we gaan niet weg tot jullie één voor één jullie innerlijke activiteit hebben gevonden! Muhuahuahua!” En met een grote flits verdween Queen Liza. Stomverbaasd en met hun monden wagenwijd open staarden ze allen naar elkaar. Wulpse Willem was de eerste die zijn mond durfde opendoen: “Ma zijn die nu serieus ofwa?” Waarop Scheve Silke aanvult: “Nee hé, ik doe da echt ni, ik zweer het u, ik doe da ni.” Een awkward stilte volgde, enkel Brakke Branko bromde wat. Om de stilte te verbreken zei Lollige Laura: “ Moet ik een mopje vertellen, ‘kheb er nog wel één in mijn gsm staan.” Maar iedereen keek haar heel vies aan en ze besloot dan maar bij Raes Dwaes te kruipen die van de schrik terug in zijn hoekje was gaan wenen. Uiteindelijk was het Robuuste Robbe die de stilte weer verbrak: “Ja kweeni, das misschien toch ni zo’n slecht idee, allee ja, ik denk dat het voor mij wel goed zou zijn om eens van achter mijn Playstation vandaan te komen, ondertussen heb ik alle spelletjes wel uitgespeeld.” Iedereen dacht hier eens over na, maar Brakke Branko maakte de twijfel in de groep terug wat groter door te zeggen dat dat enkel voor Robuuste Robbe gold en natuurlijk niet voor de rest van hen. Weer wat getwijfel, weer wat gemompel, tot Flor Flodder aanbracht dat ze het toch eens moeten proberen en Robuuste Robbe wel eens gelijk zou kunnen hebben. Katerende Cara Pils ging uiteindelijk wel akkoord, zolang er maar alcohol aanwezig zal zijn op die bootcamp. Ook Jani

80


Jin Zitzaklszis besloot te zullen meegaan, maar enkel als er genoeg Temptations aanwezig zijn om haar in topconditie te houden. Ook Wulpse Willem zag dat wel zitten en zo besloten ze één voor één dat ze zullen meegaan op de bootcamp. Zelfs Scheve Silke geraakte overtuigd. Maanden verstreken en de eerste dag van het Bootcamp was er al. Met kleine, bange hartjes en het grote besef dat het vanaf nu afkicken zal zijn van hun zetels, luie konten en de bijhorende jointjes, stapten ze allen het kamp binnen. Queen Liza stond hen al op te wachten. “Als jullie dit bootcamp tot een goed einde brengen, zal jullie een grote beloning wachten, die wij natuurlijk nog niet zullen verklappen. Slagen jullie niet, dan staan jullie ergere dingen te wachten dan de hel! Muhuahuahua.” En weer verdween Queen Liza met een flits. Wazige Wolf begreep er allemaal niets van, maar Jani Zitzaklszis was snel bij de pinken om hem een troostende tent, euh schouder, aan te bieden. Jeremyolo en Fishy Fred namen het voortouw en spraken de groep toe: “Komaan mannen en vrouwen, we zijn lang genoeg lui geweest! Vroeger waren we liever lui dan moe, maar nu zijn we…?!” “Euh, nog steeds liever lui dan moe?”: antwoordde Raes Dwaes. “ Flor Flodder draaide met zijn ogen en ging samen met Raes Dwaes een nieuw hoekje uitkiezen om te wenen. “Nee,” ging Jeremyolo verder, “Vanaf nu zijn we liever moe dan lui!” “Oooooooh ik snap het!”: zo zei Katerende Cara Pils, “Eerst liever lui nu liever moe omdat we niet meer lui gaan zijn, eh eh zijn jullie mee, haha dat vind ik wel een goei.” Behalve Lollige Laura lachte er niemand. Maar al bij al was de opzet van Fishy Fred en Jeremyolo toch best geslaagd om de groep mee te krijgen en gemotiveerd te maken. Behalve één iemand, wie het echt niet kon schelen. Voor deze persoon kon deze hele bootcamp de hoogste boom in van allemaal en ook de grote beloning kon hem/haar een worst wezen. Niet van zin om af te kicken van de zetel, heeft deze persoon besloten het ganse bootcamp te mollen.

81


Jin Na een tijdje op het Bootcamp hebben de Jinners door dat hun opdracht bereiken moeilijker is dan ze eerst dachten. Het voelt alsof ze heel de tijd dwarsgezeten worden, alsof iemand niet wil dat ze slagen. Kunnen ze op tijd ontdekken wie hun inzet en motivatie dwarsboomt? Zullen ze inzien dat ze zwaar gemold worden door iemand uit te groep? Zullen ze Queen Liza van de troon stoten en met een overload aan temptations en bier naar huis gaan? Of heeft De Mol het spelletje al lang naar zijn/haar hand kunnen zetten? Wordt vervolgd…

Lisa: “Spannend he?” Lize:“Ja inderdaad! Ma seg Lisa, ik heb een idee!” Lisa:“Huh, gij? Zeker te lang op café gezeten gisteren?” Lize: “Joenge spreek voor uweigen, kben serieus. Gij moet trouwens ni al te veel zeggen denk ik ;) Lisa: “Daar gingen we over zwijgen, dacht ik. Come to the point” Lize: “Ja ik wilde dus zeggen, als we ons kamp met de Jin nu eens baseren op dit verhaal? Kdenk da ge daar echt wel wa mee kunt doen.” Lisa: … Lize: “Ahja dan kunde nog eens in de bossen vossen.” Lisa: … Lize: *BIG SMILE*

Lisa: “Nee, oke, ben wel mee, voor mij klinkt het allemaal wel goed. Zolang er dus maar geen panda’s in het verhaal voorkomen want die heb ik eindelijk achter me gelaten.” Lize: “Gelijk da gij wilt.’ En zo zijn we dus tot dit prachtig kampthema gekomen:

TEAM BRAK OPT GEMAK, HAAL DIE MOL UIT Z’N HOL! Om het dus nog even kort samen te vatten: op deze bootcamp zullen wij jullie van team brak op’t gemak tot team hakstjak in de pan gehakt

82


Jin promoten. Maar er is iemand onder jullie die dit kamp zwaar gaat mollen. Aan jullie om de mol te vatten die deze, al zeer zware taak, in de weg zal staan. ‘k Denk dat jullie ondertussen wel groot genoeg zijn om te weten wat jullie moeten meenemen op kamp, maar toch misschien even vermelden dat jullie ALLEMAAL genoeg onderbroeken moeten meenemen. Uit ervaring weten we dat sommigen onder jullie nogal gehecht zijn aan hun onderbroek, maar toch vragen we om elke dag een andere aan te doen aub  moesten jullie het toch vergeten zijn, kunnen jullie altijd even bij algemeen checken wat jullie moeten meenemen! Er zijn er ook nog een heleboel die nen bak moeten! Nu is het de ultieme moment om deze schulden in te boeten en deze bak mee op kamp te nemen. We vertrekken 30 juli op voorwacht met de auto, dus da moet zeker lukken he mannen! Ahja jullie moeten daar trouwens om 7 uur ’s morgens staan die dag hahah. Troost u, wij doen da al veel langer. Btw, sterke drank en drugs (wiet,..) laten wij ook bij de Jin niet toe! Dus haal het aub niet in uw hoofd om dit mee te nemen. Ook mogen jullie dit jaar helpen met dingen zoals : - de werkweek (4 tot 8 juli, telkens om 14u aan hangaar). - tenten mee gaan halen (29 juli, 8u Luxauto) - camion inladen (29 juli, 14u aan hangaar) - en patrouillekoffers (6 juli) Eigenlijk is da allemaal best wel leuk en als zelfs ik da zeg, is da denk ik wel zo hé. Een beetje groepssfeer opsnuiven, samen frieten eten, .. En met vele handen is al dat zware werk snel verricht  Wij zien jullie heel graag.. Allemaal op kamp! Geniet van jullie zomer, onthou alle sappige roddels want onze oren zijn gespitst op kamp. Ohja, de eerste week is het enkel met mij te doen, want Lize moet nog werken, helaas. Dus wees een beetje lief, dan zal ik ook lief zijn, beloofd 

83


Jin Om het af te leren:

VOOR EEN ALLERLAATSTE KEER EN DAAROM EXTRA GROOT: XOXO VAN JULLIE ALLERLIEFSTE LEIDING

84


Profile for Scouts en Gidsen Vilvoorde

Kampwindroos 2016  

Kampwindroos 2016  

Advertisement