__MAIN_TEXT__

Page 1

kampwindroos 2014

Scouts en Gidsen Vilvoorde Groenstraat 260 – paviljoen 6 (ingang langs Verbindingsstraat)

groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be www.scoutsengidsenvilvoorde.be Rek. nr: BE95 9799 5759 9058


Inhoud

Voorwoord ..................................................................... p2 Kapoenen ................................................................... p3-8 Welpen ..................................................................... p9-12 Akabe .................................................................... p13-18 Technieken ............................................................. p19-36 Info leiding ............................................................. p37-39 Algemeen ............................................................... p40-49 Verjaardagen ............................................................... p50 Jonggidsen .............................................................. p51-55 Jongverkenners ....................................................... p56-63 Gidsen.................................................................... p64-71 Verkenners ............................................................. p72-75

1


Algemeen

Beste ouders en leden, Deze windroos is zowat de belangrijkste en leukste windroos van het jaar. Nu je dit boekje in handen hebt, ben je hoogstwaarschijnlijk ingeschreven voor de meest fantastische weken van de zomer: ‘HET KAMP’. De leiding is al volop bezig met de voorbereidingen: kampplanningen worden gemaakt en voorgelegd, lijstjes met het nodige materiaal aangelegd, creakoffer en sportkoffer aangevuld, de tenten nog een laatste keer nagekeken, … Wij hebben er in ieder geval zin in! Dit jaar mag ik jullie in naam van de hele leidingsploeg uitnodigen om een kijkje te komen nemen op het kampterrein. Benieuwd hoe de grote takken hun eten maken, waar je kapoen eet en in welke rivier we ons amuseren? Schrijf je dan zeker voor 15 juli in voor de bezoekdag! Ik hoop om jullie daar allemaal talrijk te mogen ontmoeten en dat ook het weer ons goedgezind zal zijn. Blader snel verder en kom een heleboel interessante dingen te weten. Niet alleen de kampthema’s worden verduidelijkt, je vindt een lijstje met wat je moet meenemen, belangrijke data, het postadres, … midden in het boekje. Zijn er nog vragen, spreek dan gerust iemand van de leiding of groepsleiding aan of geef ons een belletje. Tot in Jamoigne! De groepsleiding

2


Kapoenen Hallo liefste kapoentjes! Ik ben alweer bezig met het kampprogramma, dat wilt zeggen dat ons fantastische (eerste) scoutsjaar er weer bijna op zit! Maar geen nood, want het beste moet nog komen (save the best for least!) Om ons jaar in stijl af te sluiten, gaan we in augustus 5 daagjes met zen allen op kamp! (wij, met de kapoenen, maar ook alle andere kinderen/leden/takken en leiding zullen daar zijn!) Voor de 1e jaars onder ons: dit is echt super leuk! Dan slapen we 5 dagen in een tent met zen allen, spelen we spelletjes in het bos en op de wei, maken we ’s avonds een vuurtje en wassen en zwemmen we in de rivier! Dit jaar is het wel een klein beetje anders dan anders, het is namelijk “Bezoekdag”. Wat wilt da nu weer zeggen? Wel, 1 keer om de 3 jaar doen wij zo’n bezoekdag. De grote takken (die langer op kamp gaan) zijn dan al een weekje op kamp, en de ouders mogen hen dan is komen bezoeken. Om te zien hoe zo’n kamp er allemaal aan toegaat. Voor de kleine takken, is dit de start van het kamp. Mama en papa brengen jullie dan naar het kamp, waar ze ook eens kunnen zien hoe zo’n kamp allemaal ineen steekt. Dit jaar is onze bezoekdag op zondag 10 augustus. Hier door duurt ons kamp ook een dagje langer dan normaal. Op zaterdag 16 augustus komen we dan met iedereen terug naar Vilvoorde (meer info staat verder in deze windroos)

Nu genoeg over de praktische zaken, die regelen de volwassenen wel eens ;) Jullie weten dus dat we van 10 augustus tot 16 augustus op kamp gaan in Jamoigne (da’s bijna Frankrijk!) Nu wilt het toeval dat ik deze week onderstaande brief ontving:

3


Kapoenen

Beste kapoenenleiding, liefste kapoentjes,

Wie ik ben, is nog even onbelangrijk voor jullie. In het geheim en het belang van het vlekkeloos verlopen van deze opdracht, kan mijn identiteit maar beter nog even geheim blijven. Dus genoeg over mij, over naar jullie! Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: In een land hier ver, ver vandaag, in het Land van (misschien moet de naam ook nog even geheim blijven‌) zitten wij met een groot probleem! We zijn met uitsterven bedreigd! Het gewone burgervolk is er, maar de adel, de prinsen en prinsessen, de ridders en de jonkvrouwen zijn aan het uitsterven. Natuurlijk kan ons land niet voort met enkel het burgervolk! Dat is niet gezond voor de hierarchie en zou voor opstand zorgen! Daarom zijn wij nu op zoek naar nieuwe prinsen, prinsessen, ridders en jonkvrouwen. Wij zijn jullie al enige tijd aan het observeren en ik heb gemerkt dat jullie perfecte prinsen, prinsessen, ridders en jonkvrouwen zouden zijn voor ons Land! Natuurlijk hebben jullie nog een korte opleiding nodig van een paar daagjes.

Via mijn altijd betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat jullie tussen 10 en 16 augustus in Jamoigne verblijven. Dit lijkt mij de ideale moment voor jullie opleiding!

4


Kapoenen

Ik hoop dat jullie mij eigenlijk willen helpen, want dat heb ik nog niet gevraagd… Maar liefste kindjes, willen jullie mij en mijn land alsjeblieft helpen, en zo onze ondergang voorkomen? Als jullie ons willen helpen, moeten jullie maar mee op jullie “kamp”! Daar ter plaatse zal ik contact met jullie opnemen. Ondertussen regelt mijn afgevaardigde alles verder met jullie leiding. Er is maar 1 ding dat jullie moeten doen. Om het verschil te kunnen zien tussen het gewone volk en tussen jullie, vraag ik of jullie de gepaste outfit kunnen meenemen.

Tot gauw, toekomstige prinsen,prinsesse, ridders en jonkvrouwen!

Amai seg, wat is dat? Wij (de leiding) zijn toch een beetje vereerd dat ze juist ons eruit kiezen! En stiekem zijn we ook een beetje nieuwsgierig, is het niet gewoon allemaal een mop? Maar stiekem denk ik van niet! Ik ga alvast mijn mooiste prinsessenjurkes zoeken en sta al te springen om op kamp te mogen vertrekken, hopelijk jullie ook!

5


Kapoenen Wie weet worden wij dan echte prinsen en prinsessen! Leuk seg :D Ik denk wel dat we ons goed moeten voorbereiden, en voldoende spullen meenemen! Wat nemen jullie mee op een scoutskamp:

 Een bed (veldbed, luchtmatras..) dat zeker goed slaapt (voor 6 nachten)  Een lekker warme slaapzak en voor de zekerheid nog een extra dekentje  Een kussen  Jullie knuffel(beer)  Jullie lekker warme winter pyama  Tandenborstel + tandpasta  Kam/borstel, zeep/shampoo en een washandje (LET OP! AANGEZIEN

WIJ ONS ID DE RIVIER WASSEN VRAGEN WIJ JULLIE OM BIOLOGISCH AFBREEKBARE PRODUCTEN MEE TE GEVEN, ZOALS ECOVERT. ANDERE ZEPEN/SHAMPOOS WORDEN DOOR DE LEIDING AFGENOMEN TOT HET EINDE VAN HET KAMP)  Rekkertjes/speldjes voor de meisjes  Zonnecrème (voldoende hoge factor) met eventueel zonnebril; hoedje,…  Voldoende warme kleren maar ook t-shirts en shorts voor overdag. Kleren die vuil mogen worden en tegen een stootje kunnen  Onze bikini/badbak/zwembroek  Een handdoek!  Watersandalen  Voldoende stevige schoenen/sportschoenen/laarzen  Een rugzakje voor als we op dagtocht gaan  Voldoende propere (en warme) kousen  Voldoende onderbroekjes  Een boekje/strip voor tijdens de platte rust  Jullie prinsen en prinsessen kleren!

6


Kapoenen Wat nemen jullie zeker NIET mee op kamp:  Ipod, MP3-speler, GSM,… en andere electrische aparaten. We hebben deze 1 niet nodig en 2 geen internet, verbinding, electriciteit,… dus we zouden er toch niets mee kunnen doen!  Niet-biologisch afbreekbare zeep/shampoo  Koekjes, snoepjes, drankjes… Jullie krijgen genoeg eten van ons en altijd een vier-uurtje. Extra snoepjes laat je maar beter thuis want in de tent komen daar dieren op af!  Jullie slecht humeur  Jullie beste kleren en schoenen  Jullie mama en papa  … Als jullie nog twijfelen over zaken, vraag het dan gerust aan de leiding! En wat doen wij nu zo op een kamp? Wel, onze dagen zien er ongeveer zo uit: Op ZONDAG gaan wij onze tent installeren (als de ouders wegzijn) en daarna gaan wij op ontdekkingstocht, om de buurt een beetje te verkennen. Daarna gaan we op tijd ons bedje in want het was een drukke dag, en het zullen nog drukke dagen worden. Op MAANDAG staan wij ’s morgens op om dan samen met de welpen te ontbijten. Nadat we ons een beetje gewassen hebben en onze tandjes hebben gepoetst is het dan formatie (zoals elke zondag, als Lize fluit) in de voormiddag gaan wij dan een spel spelen, of komt de persoon van de brief al langs! ’s Middags gaan we dan lekker eten, om daarna even op ons bedje te gaan rusten. In de namiddag doen we dan terug leuke dingen en ’s avonds gaan we eten. Na het eten gaan we nog een klein spelletje spelen, om ons dan klaar te maken voor het slapengaan (en dan zullen we nog een verhaaltje lezen en een kusje geven) DINSDAG ziet er eigenlijk ongeveer hetzelfde uit als maandag.

7


Kapoenen Op WOENSDAG gaan we op dachtocht, en ’s avonds op tijd in ons bedje na die vermoeiende dag. Op DONDERDAG spelen we een hele dag met alle kinderen van de scouts, ook met de aller grootste! Op VRIJDAG spelen we nog wat spelletjes, beginnen we stilletjes aan al wat op te ruimen en gaan we hout zoeken voor ons groot vuur van ‘savonds! Op ZATERDAG zit het kamp erop, we ruimen nog een beetje op en gaan dan met de bus terug naar mama en papa!

Zo kapoentjes, ik denk dat jullie nu wel alles weten over het kamp. Moesten jullie toch nog vragen hebben, stel ze dan gerust aan jullie leiding!

Groetjes en tot in augustus!

Lize, Laura, Arno en Matthias

8


Welpen

Beste welpjes, Het is weer bijna zover: de examens/grote toetsen, gevolgd door het leukste moment van het jaar voor iedereen die naar school gaat: het begin van de zomervakantie. Dat betekent niet enkel meer dan een maand luieren in het zonnetje, maar natuurlijk ook het lang naar uitgekeken scoutskamp!

Zoals elk jaar zal het kamp plaatsvinden in de Ardennen, maar deze keer in het dorpje Jamoigne, helemaal aan de onderkant van België. Het is een mooi, groot en groen kampterrein en zoals vorig jaar zal er een frisse rivier zijn.

Dit jaar zal het kampthema “Levensloop” zijn. Nee, we gaan niet een week lang voor ons leven lopen; we gaan opnieuw geboren worden en elke dag die volgt zal een nieuwe fase zijn in ons leven: we beginnen als baby en eindigen als oude bompa/mémé.

9


Welpen

Misschien weten jullie het al, maar dit kamp zal een beetje anders beginnen dan gewoonlijk: de eerste dag (zondag) zal het direct bezoekdag zijn voor jullie familie/vrienden/fans, zo kunnen jullie samen met hen het kampterrein leren kennen. Diezelfde dag zal ook ons kampthema beginnen, en zullen we dus terug op de grond moeten kruipen en brabbelen als baby’s!

Maandag zullen jullie al wat gegroeid zijn en kunnen julie (hopelijk) al stappen. De leiding zal helemaal wild worden van jullie eerste zinnetjes en hopelijk moeten we overdag geen pampers meer verversen‌

Tegen dinsdag zullen de brave kindjes verdwenen zijn en vervangen worden door lastige pubers met puistjes, die graag lastig doen tegen hun ouders. Jullie gaan dan ook moeten bewijzen dat jullie gelijk hebben, en niet die vervelende mama die alleen maar zaagt.

10


Welpen

Woensdag zijn jullie al volwassen en kunnen jullie dus zonder moeite de dagtocht overwinnen, samen met de andere activiteiten van die dag. De jongens mogen dan ook hun baard laten staan om er uit te zien als echte avonturiers.

Donderdag hebben jullie al veel levenservaring, wat jullie zullen kunnen gebruiken in het massaspel en de hindernissentocht. Ook het ouderenspel zullen jullie zonder moeite doorstaan.

Vrijdag zit het kamp er alweer bijna op en zullen we beginnen afbreken en hout halen voor het grote en gezellige kampvuur. Ook zullen we ons als Benidorm Bastards gedragen in het bomma- en bompaspel.

Zaterdag te slotte zit het er echt op en zullen we verder afbreken, waarna we met een triestig gezicht terug naar huis zullen vertrekken.

11


Welpen

Tenslotte nog even iets praktisch: het zou heel leuk zijn moesten jullie verkleedkledij kunnen meenemen in verband met het thema: zo kunnen jullie ’s ochtends in de formatie en de rest van de dag rondlopen als baby, peuter/kleuter, puber, volwassene, oudere mensen en bejaarden. Ook kan Iris – jammer genoeg – niet mee op kamp. We zullen waarschijnlijk zorgen voor hulpleiding, maar dit is nog niet zeker en zal dus een verassing blijven voor jullie. We hopen dat jullie evenveel uitkijken naar het kamp als ons, jullie leiding, Dieter, Thomas, Loike en Iris

12


Akabe

Hey liefste akabe-leden!

Jullie weten het waarschijnlijk niet, maar ik hou enorm veel van de dierentuin. Echt waar, ik vind dierentuinen super! En mijn favoriete dierentuin is de Zoo Van Antwerpen. Die kennen jullie wel, toch? Ik ben er niet zo lang geleden nog eens langs geweest en het blijft geweldig om al die leuke dieren te zien: apen, flamingo’s, nijlpaarden, tropische vogels, slangen, … Als klein kindje vond ik het al superleuk. Maar zelfs nu ik 18 ben, breng ik de dieren nog geregeld een bezoekje. Ik verschoot dus ook nogal toen ik plots een brief in mijn brievenbus kreeg met daarop het logo van de Zoo! Ik kon de brief niet snel genoeg lezen! Misschien willen ze mij wel benoemen tot ‘beste bezoeker van het hele land’! Of willen ze mij een job aanbieden? Dat lijkt me wel cool, zo werken in een dierentuin. Een hele dag in de openlucht. Een hele dag dieren knuffelen 

Maar zouden mijn dromen uitkomen? Lees snel op de volgende pagina wat er in stond:

13


Akabe

Geachte AKABEleiding, Ik ben de directeur van de ZOO van Antwerpen. En ik zal direct met de deur in huis vallen: ik heb jullie hulp nodig. Eén van mijn verzorgers in de ZOO is heel slordig geweest. Hij heeft een poortje laten opstaan na het voederen van de dieren en nu zijn er heel veel dieren ontsnapt! De giraffen, de nijlpaarden, de gorilla’s en nog een heleboel anderen zijn er vandoor. Van zodra we het door hadden, zijn we met z’n allen op zoektocht gegaan in Antwerpen. Maar we konden ze nergens vinden. Toen kregen we te horen dat sommige mensen de dieren naar het station hadden zien lopen. Na een beetje rondvragen, wisten we wat er gebeurd was. De dieren zijn zomaar op de trein gestapt, zonder ticket te kopen! En niet de trein naar Planckendael, spijtig genoeg. Nee, helemaal naar Wallonië, meer bepaald Jamoigne. Nu heb ik vanuit goede bron vernomen dat jullie dit jaar met de Scouts op kamp gaan naar Jamoigne. En daarom vragen we jullie om hulp. De verzorgers kunnen niet naar daar gaan, want er zijn nog andere dieren die bewaakt moeten worden.

14


Akabe En daarbij, Antwerpenaren spreken helemaal niet goed Frans… Daarom hebben we jullie dus nodig. Kunnen jullie er alsjeblieft voor zorgen dat onze dieren terug in de ZOO raken? We missen ze heel erg en we hebben al vele klachten van de bezoekers gekregen. Er moet echt iets gebeuren. We zouden jullie heel dankbaar zijn! Ik weet dat het een beetje een raar verzoek is, maar wij denken echt dat jullie de besten zouden zijn om ons probleem op te lossen. Vriendelijk groeten

De Directeur van de ZOO van Antwerpen.

Ik kon mijn ogen niet geloven. Was dit echt? Ik heb aan mijn zus gevraagd om mij een paar keer te knijpen. Ik dacht echt dat ik aan het dromen was. De dieren, ontsnapt? En wij moeten ze terughalen? Oei… Gelukkig moet ik dit niet alleen aanpakken. Ik belde onmiddellijk naar Chelsey en Sofie, zij moesten dat toch ook weten! Ook zij verschoten nogal van deze rare brief. Zou het misschien een grapje zijn? Een hele flauwe dan wel hoor. Maar de handtekening van de directeur stond er echt onder. En het was ook het echte logo van de ZOO… Het moest dus wel echt waar zijn! Wie zou er nu ook zoiets kunnen bedenken, als het niet echt waar is? We besloten dat er maar 1 ding op zat. We moeten de directeur en de ZOO helpen! Als hij echt denkt dat wij, AKABE, de beste zijn om dit probleem op te lossen, dan zal het wel zo zijn zeker?

15


Akabe Bereid jullie dus maar goed voor, want het zal een heftige week worden daar in Jamoigne. Hopelijk hebben we tegen het einde van de week alle dieren gevonden en kunnen we ze veilig en wel terugbrengen naar Antwerpen. We zitten al tussen de bomen en slapen in tenten, dus dat deel van onze camouflage zit al goed. Maar misschien vallen we toch nog een beetje te veel op? Daarom lijkt het ons een goed idee als we ons allemaal als een dier verkleden, betere camouflage is er toch niet? Er zijn mogelijkheden genoeg. Aapje, tijger, leeuw, schildpad, reuzenpanda, slang, …

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan niet wachten tot het augustus is! Een hele week scouts, in plaats van enkel 3uur op zondagmiddag  De hele dag samen spelletjes spelen en hopelijk genieten van de zomer! Hieronder nog een lijstje van dingen die jullie zeker NIET mogen VERGETEN:  Genoeg kleren, we zijn 6 dagen weg!!  Warme kleren, want het ’s avonds kan het echt koud zijn!  Voldoende ondergoed,  Een grote handdoek, want we gaan ons wel wassen eh   Zwemkledij, voor in de rivier of het zwembad  Zaklamp, want ’s nachts is het niet alleen koud maar ook donker

16


Akabe Wat MOET er NIET mee: × Cd’s, er is geen cdspeler op het kampterrein × Mp3 spelers en andere elektronica, er zijn ook geen stopcontacten × Waardevolle dingen die kapot/verloren kunnen gaan Als er nog vragen zijn, aarzel dan zeker niet om deze aan 1 van ons te stellen. Zo, dat was het. De volgende keer dat we elkaar zien, zal het in augustus zijn op het kampterrein! Wij kijken er al gigantisch hard naar uit, jullie toch ook?  Tot snel!

Sofie

Chelsey Paulien

17


Akabe

18


Algemeen

OPSTELLEN VAN EEN PATROUILLETENT 1. Buitenzeil open leggen met de buitenkant naar onder 2. Leg het binnenzeil over het buitenzeil en plooi het in de helft totdat je de lussen ziet 3. Trek je schoenen uit alvorens de tent te belopen! 4. De buizen van de nok samenvoegen en door de lussen schuiven 5. De steunpalen (met pin) op de juiste plaats en volgens overeenkomstige gaatjes in het binnenzeil aanbrengen maar nog op de grond laten liggen (binnenzeil --> nok --> lus --> buitenzeil) 6. Plooi het buitenzeil over het binnenzeil 7. Alles samen rechtrekken met 3 man op hetzelfde moment (vergeet de nok niet te ondersteunen) 8. De deuren van de tent sluiten 9. De hoekspankoorden van het BINNENZEIL opspannen onder een hoek van 45° De spantouwen ontspan je tot op 1/3 over de volledige lengte alvorens het grondanker te kloppen (zie tekening) 10.Volg dezelfde methode voor de hoeken van het BUITENZEIL (vergeet de deuren niet te sluiten!) 11.De rest van de spankoorden bevestigen en opspannen telkens op één lijn, te beginnen met het BINNENZEIL 12.Het grondzeil in de tent leggen (voor de middelste paal zal je wat touwen moeten ontspannen) 13.Binnenzeil onder het grondzeil leggen en grondankers aan de muurtjes kloppen 14.Eventueel greppeltjes graven onder het buitenzeil

19


Algemeen De tent is goed opgezet en opgespannen als; 1. De drie steunpalen op een rechte lijn staan (en op het grondzeil rusten) 2. Er geen rimpels of zakken in het tentzeil zitten 3. Binnen - en buitenzeil mekaar niet raken 4. Alle lussen aan de nok hangen 5. De pin van de middelste paal langs buiten zichtbaar is en niet op het tenzeil rust

Opplooien van een patrouilletent

Gebruik van een sjorbalk bij tekort aan grondankers

20


Algemeen

PIONIEREN PLATTE KNOOP KENMERKEN: - Breeksterkteverlies van 60% ! (een touw dat 100 kg kan dragen breekt bij 40 kg last!) - Enkel voor touwen van GELIJKE DIKTE en hetzelfde materiaal - Ongeschikt voor het dragen van lasten, wegens niet betrouwbaar onder spanning. - Trekt zichzelf vast

HOE? Je legt de einden van het touw eerst rechts over links en dan links over rechts. Andersom levert hetzelfde resultaat. De twee eindjes liggen aan dezelfde kant in de langsrichting. Als je de knoop fout legt bekom je een "oude wijvenknoop" (twee keer rechts over links of omgekeerd) Onbetrouwbaar, zeer zwak en de kans bestaat dat ze losschiet.

TIMMERMANSSTEEK Je gebruiktde timmermanssteek voor het begin van een sjorring. Minimum drie keer rond het touw gaan met de losse tamp

21


Algemeen

PAALSTEEK Spantouw aan een shelter vastknopen? Bootje aanmeren? De paalsteek is een van de bekendste, gemakkelijkste en meest gebruikte knopen. KENMERKEN: - Na zware belasting zeer moeilijk los te krijgen. - Kan losschieten indien niet goed aangetrokken. (zie pijltjes) - Breeksterkteverlies van 35% (een touw dat 100 kg kan dragen zal breken bij een belasting vanaf 65kg)

HOE? Oefening baart knoop

DUBBELE PAALSTEEK

22


Algemeen

ACHTKNOOP of VLAAMSE STEEK In de eerste plaats een stoppersknoop: een knoop die je gebruikt om het touw niet door een katrol of oog te laten schieten. De achtknoop is veel beter geschikt dan een gewone of halve knoop, ze geeft meer verdikking en is gemakkelijker los te maken. Een zeer betrouwbare knoop; er kan gemakkelijk en snel visueel vastgesteld worden of ze correct gelegd is. De dubbele achtknoop is een gekende variant in de klimsport. Breeksterkteverlies: 20%

Dubbele achtknoop

Achtknoop

MASTWORP De mastworp wordt het best belast langs twee zijden, maar je gebruikt hem het meest om de sjorring mee te eindigen. Wanneer de mastworp onder spanning staat zal deze niet schuiven. Als er echter een wisselende belasting optreedt niet loodrecht op de paal kan ze wel eens lossen. Een variant is de magnussteek. Deze houdt bij belasting langs een zijde, zolang dit aan de kant van de voorslag is. De magnussteek is een mastworp met een extra voorslag.

Magnussteek

Mastworp

23


Algemeen

KRUISSJORRING Deze sjorring dient om twee palen aan elkaar te sjorren die ongeveer een rechte hoek vormen.

De kruissjorring begin je met een timmermanssteek op de vaste paal. Het oog van de timmermanssteek bevindt zich dan de rechterkant. Je vertrekt met je touw recht uit het oog en direct naar boven toe. Zo "rust" de losse paal op de vaste en zal je sjorring niet gaan doorhangen na een paar dagen.

Je slaat het touw minimum drie keer om de palen heen, zoals in de tekening aangegeven. Elke winding leg je netjes naast de vorige en trek je stevig aan. Men werkt steeds "binnen-buiten" Bij de losse paal worden de slagen naar binnen toe gelegd, bij de vaste paal naar buiten toe. Een handig ezelsbruggetje LOBI: LOsse balk BInnen

24


Algemeen Daarna ga je woelen. Je slaat de touwen tussen de palen door om de winding heen. Elke woeling trek je weer strak aan, zonder spanning te lossen op het touw. De drie of meer woelingen leg je naast elkaar en niet op mekaar, doe je dit toch dan zal het touw uitzetten en de sjorring aan kracht verliezen. Je werkt van de vaste paal naar de losse paal toe.

Tenslotte werk je de sjorring af met drie halve steken en een mastworp op de losse paal, dit vlak na het woelen. (niet omgekeerd, halve steken kan je gemakkelijk met ĂŠĂŠn hand leggen en aanspannen, een mastworp niet) Merk ook op dat de kruising van de steken op de juiste positie zit en voldoende frictie genereerd. Eventueel resterend touwwerk rol je veilig op. DE SJORRING EINDIG JE NOOIT MET EEN KNOOP! Als de eindknoop op een andere plaats veiliger ligt is het noodzakelijk dat je van de standaardplaats afwijkt. Bij een gesjorde ladder zal de eindknoop dus nooit aan de binnenkant van een sport eindigen!

25


Algemeen

KAMPREGELS  Bij het hakken draag je steeds een lange broek en stevige schoenen! (onze verpleegster kan wonderen verrichten met een pleistertje, half open gekapte voeten vallen helaas niet onder die noemer)

 Hakken en zagen doe je in een kapvierkant  Met bijl en zaag wordt niet in het bos gegaan!  Bijl en zaag smeer je gretig in met ecologisch lagervet (niet met bruine zeep) tegen het roesten  Drinkwater nuttig je enkel uit waterflessen en NIET van de citern  Bedek elke dag de hudo met een beetje aarde  Het kampterrein wordt niet verlaten zonder toestemming van je leiding  Voor het koken en afwassen gebruik je water van de citern (kookwater laat je dan ook effectief even doorkoken!)  Respecteer de slaapuren van de andere takken en denk ook aan je eigen slaaptekort, je moet immers zelf 5 tot 12 dagen meekunnen!  Bijlen, zagen en ander materiaal dat rondslingerd worden door de materiaalmeesters in beslag genomen

26


Algemeen

SCOUTSWET Wij zijn fier en op onze eer te vertrouwen. Wij zijn trouw aan God en vaderland. Wij hebben tot plicht ons nuttig te maken en anderen te helpen. Wij zijn vrienden onder elkander. Wij zijn hoffelijk. Wij leven met open oog in God’s natuur. Wij kunnen zonder tegenspreken gehoorzamen. Wij glimlachen onder alle omstandigheden. Wij zijn sober en spaarzaam. Wij zijn rein in gedachten, woorden en daden.

AVONDLIED O Heer, d'avond is neergekomen, de zonne zonk, het duister klom. De winden doorruisen de bomen en verre sterren staan alom... Wij knielen neer om U te zingen in 't slapend woud ons avondlied. Wij danken U voor wat we ontvingen, En vragen, Heer, verlaat ons niet! Knielen, knielen, knielen wij neder, door de stilte weerklinkt onze bee Luist'rend fluist'ren kruinen neer en sterren staren teder. Geef ons Heer, zegen en rust en vree!

27


Algemeen

BELOFTELIED Luister even wat Ik zeggen ga (ik) doe mijn belofte beloof het, ja

Alleen met zijn allen met zijn allen alleen ontdekken een grotere wereld om ons heen

Ik kijk om me heen om dan verder te gaan hink, stap, spring k kom er aan

Zo samen begrijpen waar het eigenlijk om gaat Een mooiere wereld Die lekker rond draait

ref: Ja ik ga achter mijn belofte staan als scout en gids wil ik daar voor gaan ja samen achter de belofte staan als scout en gids willen we daar voor gaan

Ref: Want ik beloof … als scout en gids … (2x) Een knoop in de das ik zal er echt voor gaan soms met vallen dan weer opstaan

Ik zet me in voor iets groots of klein voor mijn groep wil ik er altijd zijn

Ik hoop wat we doen Echt zinvol is In stad, zee of boom In iets meer dan er is

We kunnen veel meer daar geloof ik in schouders er onder we vliegen er in

Want ik beloof als scout en gids want ik beloof …

ref:

28


Algemeen

BELOFTETEKST Ik ben scout/gids, tussen scouts en gidsen, hier & nu; ginds & morgen het spel dat we spelen is niet luchtledig. Samen willen we de wereld verdraaien.

Ik ben scout/gids Ik verken de wereld, ik val, ik tuimel en ik sta weer op. Ik wil mijn best doen. Ik ben scout/gids, tussen scouts en gidsen Daarom beloof ik me in te zetten voor mijn groep, want mijn werk is ploegwerk, en onze inzet verzet bergen.

Ik ben scout/gids, tussen scouts en gidsen, in de wereld zo hoop ik op iets meer dan wat ik zie. Ik hoop dat wat ik doe niet voor niets is, ik geloof dat wat we doen zin heeft, ik beloof dat het niet om het even is.

MORSETEKENS OP KAMP ..

inspectie

-/..

verwittiging inspectie

....

formatie

.......

neerlaten vlaggen

..-.

fourage (fruitverkoper)

.-..

leiding (limonade)

-.-

kapoenen (kloosterpoort)

.--

welpen (weersopkomst)

.-

akabe (auto)

.---

jongverkenners (jan-oom-dom-oor)

---

jonggidsen (oorlogsvloot, j = jongverkeners)

--.

gidsen (grootmoeder)

...

verkenners (sikkepit van seniors)

..

jin (iemand, j= jongverkenners)

29


Algemeen

MORSE EN SEINPROCEDURE ALFABET A B C

.-... -.-.

a-toom bok-ke-rij-der co-ca-co-la

T U V

.....-

ton u-ni-form ver-ken-ners-troep

D E F G H I J K L M N O P Q R S

-.. . ..-. --. .... .. .---..-.. --. --.--. --..-. ...

dok-wer-ker eend fruit-ver-ko-per groot-moe-der hek-ke-spring-er ie-mand jan-oom-dom-oor kloos-ter-poort li-mo-na-de mo-tor no-ten oor-logs-vloot pap-school-lo-per quo-quo-ri-ko re-vol-ver sik-ke-pit

W X Y Z CH 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

.--..-.---.. ---.---..--...-......... -.... --... ---.. ----. -----

weers-op-komst X on-der-ze-ro York-blijf-toch-York zons-on-der-gang cho-co-bon-bon

Elke lettergreep met een o (geschreven) is een ta (lang), de rest is ti (kort)

30


Algemeen

SEINPROCEDURE Oproepingsteken (Venez Ecouter)

...-.

Klaar om te ontvangen (K)

-.-

Nog niet klaar om te ontvangen (Q)

--.-

Meer naar links (ML)

--/.-..

Meer naar rechts (MR)

--/.-.

Iets hoger (MH)

--/....

Iets lager (MB)

--/-...

Woord begrepen

-

Vergissing (8x kort)

........

Einde bericht

.-.-.

Bericht begrepen (Roger)

.-.

?

..--..

Wat-kan-jou-zo-ra-ken ?

!

--..--

Hoe-stom-is-dat-rot-joch !

Een seinpost bestaat best uit 3 man : een seiner, een dikteerder en een opschrijver. Wil je een bericht beginnen te seinen, sein dan het oproepingsteken. De ontvangpost kan antwoorden : KLAAR, NOG NIETKLAAR, of IK ZIE JE NIET GOED, VERANDER VAN PLAATS. Meer naar links of rechts is echter altijd ten opzichte van degene die het zegt, dus omgekeerd voor wie de plaatsverandering moet doen !!! Na elk woord seint de ontvangpost : WOORD BEGREPEN. Komt dit antwoord niet, dan wordt het ganse woord herhaald. Onmiddellijk na het laatste woord (van het bericht) seint de seinpost : EINDE BERICHT Antwoord van de ontvangpost : BERICHT BEGREPEN. Komt er geen antwoord, dan wordt het laatste woord herhaald. Komt er nog geen antwoord, dan wordt het hele bericht herhaald.

31


Algemeen Een andere methode om een morsebericht te ontcijferen is het gebruik van de morsemolen. Eens men weet hoe men dit moet gebruiken, gaat het vrij vlot. Maar men moet hem dan wel bij de hand hebben of zelf kunnen opstellen voor men begint te seinen. De morsemolen bestaat uit twee delen. In de hoek staat een streep of een punt. Vandaar kan men dan verder volgen om een letter te ontcijferen. Voorbeeld : Om F ( . . - . ) te kunnen ontcijferen neemt men het deel dat bij de “E” begint, en dan gaat men naar rechts (“I”), naar beneden (“U”) en terug naar rechts (“F”).

32


Algemeen

ORIËNTATIE ORIËNTATIETECHNIEKEN Om zich te oriënteren in de natuur (zoals het Noorden zoeken) zijn er verschillende technieken. Belangrijk bij elke techniek is de kennis van de Windroos - waarmee niet dit maandblad bedoeld wordt - waarop de verschillende windrichtingen aangeduid zijn. Het is een cirkel, ingedeeld (zoals elke cirkel) in 360 graden en men kan het gebruiken als hulpmiddel bij kaart en kompas.    

0° (of 360°) = Noord 90° = Oost 180° = Zuid 270° = West

Oriëntatie met uurwerk en zon Draai het uurwerk met de kleine wijzer naar de zon Verdeel de hoek tussen beide wijzers in twee gelijke delen (in dit voorbeeld is het 16u00) De bissectrice wijst naar de ZUIDELIJKE RICHTING

Noodmiddelen: (enkel in Belgie en omstreken)  De meest voorkomende windrichting in België is ZW-NO.  Oude kerken staan meestal met het altaar naar het oosten  Bomen neigen dikwijls naar het NO (door de wind) en hebben soms tot

meestal op de NW zijde mos.

33


Algemeen

HET KOMPAS Uit wat een kompas bestaat kan je zien op de tekening; nu nog weten hoe je het moet gebruiken.

 Als men een bepaalde richting moet lopen (vb 140°) legt men de

  

 

kompasdoos op 140° gelijk met de lange richtingspijl (of -gleuf, afhankelijk van elk kompas). De pijl van het N (magnetische) gelijk leggen met de N van de kompasdoos (zodat het N klopt). De lange richtingspijl (-gleuf) duidt aan in welke richting je moet lopen. Om het exact te weten hou je het kompas voor je, je kijkt door het vizier en zorgt dat je oog, het vizier en de richtingspijl (-gleuf) op 1 lijn liggen, in het spiegeltje kan je zien of je pijl naar het N nog juist ligt. Indien nodig (in een veld of een open terrein) zal je moeten “schieten” op een paal, boom, eenzaam huis of een ander herkenningspunt Bij het schieten draai je je hele lichaam mee en beweeg je niet enkel het kompas

34


Algemeen

RECHTE WEGSCHETS De te volgen route wordt weergegeven als een rechte lijn die meestal vertikaal wordt afgedrukt en van onder naar boven wordt afgelezen. Aan deze lijn zijn streepjes getekend dat zijn de zijwegen ten opzichte van de te volgen route. Bij het tekenen zijn als het ware de beide einden van de route zodanig "uitgetrokken " dat een rechte weg overbleef. De wegen die je links of rechts moet laten liggen , hangen er als franjes aan. Op deze wijze worden de door de rechtewegschets aangegeven wegen eigenlijk gestandaardiseerd. De wegen, die door de streepjes worden weergegeven, zijn dus niet op schaal getekend en lopen in werkelijkheid natuurlijk verder door. Op bijgaande figuur zie je een ingetekende route met daarnaast de op de verschillende situaties betrekking hebbende rechtewegschets. Op het eerste zicht lijkt dit erg ingewikkeld maar dat is het allerminst. Te onthouden: Ieder streepje aan de lijn betekent: "EEN WEG LATEN LIGGEN"

35


Algemeen

BLINDE KAART Bij blinde kaart moet je eerst naar het N van je kaart (dat meestal van boven ligt) gelijk leggen met het N van je kompas, en voor de rest van begin- naar eindplaats lopen. Onderweg uitkijken of naar de soorten weg waarop je loopt, of de kruispunten wel kloppen, of er wel degelijk een kapelletje, kerk of kathedraal is, of die rivier daar wel loopt, enz... . Handig om te weten is dat de scouts van Vilvoorde kaarten gebruikt met een schaal van 1/25.000 (binnenkort 1/20.000) waarbij 1 cm op de kaart er 25.000 cm in werkelijkheid zijn. Dus is 1 cm op een staf- of je droppingskaart gelijk aan 250 m in werkelijkheid en 1 mm is gelijk aan 25 meter. Om dit te meten gebruik je de zijkant van je kompas. Verder moet je nog weten dat een jonggiver geen passen van 1 meter neemt maar eerder van 75 cm. Daarom moeten de meters gedeeld worden door 3 en vermenigvuldigd met 4 (zodat het aantal passen dat je moet nemen groter is dan het aantal meter dat je moet stappen). vb: a) 75 m = hoeveel stappen ? ďƒ 75 : 3 = 25 25 X 4 = 100 b) 100 m = hoeveel stappen ? ďƒ  100 : 3 = 33,3333... 33,333 X 4 = 132,...

BOLLEKE PIJL Bolleke pijl is een blinde kaart die opgesplitst is van kruispunt tot kruispunt. Het bolletje is de plaats waar je je op dat moment bevindt. De pijl is de richting die je moet volgen. Dus in het midden van de weg niet opeens het veld intrekken. Ook hier op details letten zoals het aantal zijwegen en of die wel juist lopen, rivieren, enz...

36


Contactgegevens kapoenen@scoutengidsenvilvoorde.be Lize Geeraerts Hardnekkige arazari Arno Jacobs Speelse spiesbok Matthias Simoens Goedwillige steenarend Laura Molinari Elegante stokstaart

lize-geeraerts@hotmail.com 0472/62 21 63 arnojacobs123@hotmail.com 0471/73 46 40 matthias.simoens@gmail.com 0488/05.98.71 laura.molinari@skynet.be 0478/79.92.40 welpen@scoutengidsenvilvoorde.be

Iris Vanherck Waardevolle strandloper Thomas De Heneau Opgewekte barry Lo誰ke Jacobs Guitige dingo Dieter Holvoet Ibis

vanherck.iris@belgacom.net 0476/79.66.80 thomasdehenau@skynet.be 0498/20.74.00 loike@hotmail.be 0473/38.98.21 dieter.holvoet@gmail.com 0498/24.85.75 akabe@scoutengidsenvilvoorde.be

Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel Chelsey Bettens Intense Oestiti Paulien Geeraerts Parmantig Sikahert

sofie.adam6@gmail.com 0472/88 94 13 bettenschelsey@hotmail.com 0492/70 57 43 paulientje-geeraerts@hotmail.com 0479/05 21 96

37


Contactgegevens jonggidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be Gwen De Sweemer Prikkelende aap Jessica Vandeperre Krachtige eekhoorn Gert Van der Brempt Argeloze spoorkoekoek Johannes Mevis Onbevreesde kwikstaart

gwen.de.sweemer@gmail.com 0488/42.38.60 jessica_vandeperre@hotmail.com 0494/73 99 09 gert-van-der-brempt@hotmail.com 0494/15 82 32 johannes_mevis@hotmail.com 0498/13.31.45 jongverkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Tom Bossuyt Eigenzinnige arend Lisa Vanhaelen Heftige streepmuis Lauren Adriaenssens Onbezonnen griend Arno Adam Beheerste zeehond Lennert Maenen Steltral

pohjola666@gmail.com 0471/38 00 35 lisakeee_vh@hotmail.com 0470/89 86 86 lauren.a3@hotmail.com 0473/67 03 99 arno.adam9@gmail.com lennertmaenen@hotmail.com 0499/47.13.76 gidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Fien Van Meerbeek Fonkelende spreeuw Samuel Vermote Enthousiast schaap

fienebie@hotmail.com 0471/21.39.50 samuelvermote@hotmail.nl 0474/25 14 69 verkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Wouter Janssens Bekwame spitsvogel Brent Verhasselt Leidinggevende sneeuwstormvogel

wouter.janssens@me.com 0472/95 83 15 brent.verhasselt@hotmail.com 0471/73.46.42

38


Contactgegevens groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be Ellen Janssens Ijverige bergbever Lize Geeraerts Hardnekkige arazari

ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94 73 18 lize-geeraerts@hotmail.com 0472/62 21 63 Materiaal en tenten

Ellen Janssens Ijverige bergbever Wouter Janssens Bekwame spitsvogel Tom Bossuyt Eigenzinnige arend

ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94 73 18 wouter.janssens@me.com 0472/95 83 15 pohjola666@gmail.com 0471/38 00 35 Dassen en kentekens

Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

sofie.adam6@gmail.com 0472/88 94 13

39


Algemeen

Bezoekdag Planning: Vanaf 10u30: Welkom op het terrein + installatie kleine takken 12u30: BBQ 14u30: Wandeling, voetbal, KUBB, volleybal 16u00: Taart en koffie 16u30: Formatie + afscheid 17u00: Naar huis

Inschrijven*: Voor 15 juli per overschrijving: “NAAM + aantal personen” €12/pers. (3 verschillende stukken vlees + buffet)

* kleine takken die meegaan op kamp moeten zich niet inschrijven. 40


Algemeen

Kampbagage !! Je vertrekt in volledig uniform !! (hemd, das en groene broek/rok) Short en T-shirt onder uniform kunnen handig zijn voor opbouw. 1. slaapgerief o veldbed (zeker voor kleine takken)), luchtmatras of matteke o slaapzak en eventueel deken (kampnachten kunnen koud zijn!) o pyjama, nachtkleed,... o knuffel 2. toiletgerief o zeep in doosje/douchegeld (Liefst ecologisch afbreekbaar!) o shampoo, deodorant (Liefst ecologisch afbreekbaar!) o washandje, handdoeken o tandenborstel, tandpasta en bekertje o kam, borstel o zonnebrandolie met hoge beschermingsfactor o eventueel maandhygiĂŤne, scheergerief o linnen wasbakje (enkel voor grote takken) 3. kledij (Voldoende, kampen kunnen koud en nat zijn!) o ondergoed o kousen o sport- en spelkledij (shorts, T-shirts, lange broeken,...) o badpak, zwembroek en badhanddoek o sweaters en warme truien o regenjas o zakdoeken 4. schoenen o laarzen o sportschoenen o stevige stapschoenen (sportsletsen zijn geen stapschoenen!) o (water)sandalen/teenslippers

41


Algemeen 5. eetgerief (enkel voor grote takken) o bord + diep bord of gamel, beker en beste o 2 keukenhanddoeken (niet moeders mooisten) 6. allerlei o vuillinnenzak (geen plastieken zak) o zaklamp o schoenpoetsgerief o veiligheidsspelden, wasspelden o schrijfgerief en adressen (gelieve voor klein takken de adressen al op de enveloppen te schrijven en deze te frankeren) o identiteitskaart o SIS-kaart o zakgeld: niet te veel (vooral voor 2- en 3-daagse en aankoop kaartjes) o eventeel muziekinstrument o alles wat niet vermeld staat maar toch handig kan zijn !! Kleine takken bergen alles best op in een handige valies !! !! Vergeet je naam (en adres) niet overal op te zetten !! Gelieve je bagage zo compact mogelijk te houden en zeker niet verschillende zakken aan elkaar te knopen. Ook zijn plastiek zakken af te raden want die scheuren. 7. wat neem je zeker niet mee  grote metalen koffers  alle elektronische snufjes (Ipod, mp3, gsm, …)  ringen, kettingen, ...  snoep  vuurwerk  sigaretten, alcoholische dranken en andere verboden producten  je slecht humeur

42


Algemeen

Bagage, vertrek en terugkomst Bagage Zo veel mogelijk binnenbrengen op vrijdag 1 augustus aan de hangaar. (tuchthuiscomplex, Rondeweg 24-28) tussen 17u en 19u. Op de bus is geen plaats voor bagage!

Vertrek voorwacht (leiding en fourage) Zaterdag 2 augustus om 7u aan tuchthuis. Vertrek grote takken Dinsdag 5 augustus om 7u30 aan tuchthuis. !! Vertrek in perfect uniform !! !! Vergeet je lunchpakket niet (grote takken)!! Vertrek kleine takken Zondag 10 augustus vanaf 10u30 welkom op kampterrein.

Terugkomst Zaterdag 16 augustus tussen 17u en 18u aan tuchthuis. Wachtende ouders kunnen weer terecht bij VOSOG/JOS'kes voor een drankje. Opgelet: we spreken dus NIET af aan de lokalen!

43


Algemeen

Patrouillekoffers Klaarmaken Jongidsen en jongverkenners: woensdag 2 juli om 14u aan hangaar. Gidsen en verkenners: woensdag 2 juli om 14u30 aan hangaar. Leeg maken Iedereen: zondag 17 augustus om 14u aan de hangaar. Wat jullie van ons meekrijgen o een reeks potten met deksel en pannen o vergiet o houten lepel, pollepel, aardappelmesjes, dunschiller o klopper, pureestamper, schuimspaan, snijplankje o blikopener o koffiekannen o handborstel Wat jullie moeten aankopen met takkas o afwasgerief: afwasproduct, sponskes, borstelkes en jexkes o lucifers en zip o toiletpapier voor een heel kamp o bruine zeep (niet vloeibaar) o al wat nog handig is en wat je wil meesleuren (vb. mayonaise, ‌) Waar jullie best zelf voor zorgen o voldoende krantenpapier o keukenhanddoeken o pannenlappen Tips - vergeet je lidkaart of kortingskaart niet voor je aankopen in de Colruyt. - denk aan het milieu! - 1000 lucifers zijn te veel en te duur. Spreek dus af met andere patrouilles.

44


Algemeen

Ecologisch afbreekbaar? ‘Wij leven met open oog in Gods natuur.’ Iedere zichzelf respecterende scout of gids herkent deze zin wel. Dit jaar gaan we een poging doen om hier extra bij stil te staan. Waarom dan?

“Terecht wordt er, ook op kamp, op gelet dat het kook-, tafel-, en eetgerei er behoorlijk blijft uitzien en dat er een minimum aan hygiëne wordt nageleefd en de voedselveiligheid niet in het gedrang komt. Helaas wordt er op het einde van de afwas de afwasteil leeg gekieperd – ergens in een wei, de struiken, de beek. En met onze bezwete en beslijkte lijven gaat het nog directer: die wassen we in de rivier en de shampooresten gaan met onze goede wensen stroomafwaarts. So what, hoor ik jullie zeggen, dat is toch geen probleem. Maar spijtig genoeg is het dat wel. Paradoxaal genoeg zijn doorsnee schoonmaakmiddelen, shampoos en zepen niet zo proper. De hoofdgrondstof waaruit ze gemaakt worden is petroleum. Als we zo’n petroleumafwasmiddel of –shampoo in de struiken of de rivier flikkeren, gebeurt er in ’t klein wat er in het groot bij het zinken van de zoveelste tanker gebeurt.”

Hoe kunnen wij ons steentje bijdagen? Koop een shampoo, douchegel, … dat een ecologisch label draagt of dat geen petroleum bevat. Je vindt tegenwoordig deze producten in alle winkels. Colruyt heeft bijvoorbeeld z’n eigen merk. Kleine takken hoeven geen douchegel mee te nemen, er wordt voor hen ECOVER douchegel voorzien.

45


Algemeen

Adres eigenaar terrein

(Duidelijk de naam van de beweging en tak vermelden! Het adres bedient meerdere kampterreinen!) Scouts en Gidsen Vilvoorde naam + tak Route de Bertrix 1 6810 Jamoigne

Noodnummers (enkel in zeer dringende gevallen) Ellen Janssens: 0495/94.73.18 Lize Geeraerts: 0472/62.21.63 (enkel 2e week)

46


Algemeen

! OPROEP ! Alle gele papiertjes van SON mogen binnen gebracht worden bij Ellen Janssens. De groep kan daarmee een waardebon krijgen voor groepsaankopen. Alvast bedankt!

47


Algemeen

Begin nieuw werkjaar leiding Van vrijdag 29 augustus tot zondag 31 augustus is het Herfstontmoeting, het startweekend van het werkjaar voor alle leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen in de Hoge Rielen. Dit is een sterke aanrader (zowel heel leuk als interessant).

Meer info hierover vind je in de eerst volgende Over en Weer of op www.gouwwebra.be.

Tip: schrijf je op tijd in voor de sessies zodat je niet moet nemen wat er overblijft (zie Over en Weer)͘

48


Algemeen

Begin nieuw werkjaar Leden We spreken op zondag 14 september om 10u30 af aan de lokalen. Daar zal een groot spel met alle takken plaatsvinden om het nieuwe jaarthema in te leiden. De activiteiten eindigen voor alle takken om 17u00. Vergeet zeker je lunchpakket voor de middag niet!

Wat wordt volgende jaarkenteken?

49


Verjaardagen Juli

Augustus 1

Julie De Blocq

2 Sam Nassiri, Lilly Nuyens

3

Mona Marievoet

4 Jules Pirart

5 6

Sofie Adam

7 8 Witse Cauwenbergh, Bram Dewit, Sander Somers

9

Ellen Janssens

10 11

Branko T’Kint Wolfgang Van Eenaeme

Arno Adam, Miguel Viana Bravo

Maïa De Ridder, Fiene De Waele

12 13

Viktor Grauls, Flora Vanclooster

14

Yaro De Beer

15 16 Eline Maton, Mil Van Obbergen, Milan Devleesschouwer

Gaëlle Debast, Lize Geeraerts

17 18

Enya Lindekens

19 20 21

Jente De Waele

22 Stef Nickson

23 24

Jaan Bilsen

25 Elliot Meul Charlotte Vanhaelen

26 27

Tes Van Obbergen

28

Margot Geeraerts

29 30 31

50

Robin Somers


Jonggidsen “Enkele weken geleden kwam Gwen ineens af met een zoekertje uit de Flair. “Dit is het gewoon, de perfecte kans voor onze Jogi’s!” riep ze uit. Johannes, Gert en ik keken verbaasd op terwijl ze het papiertje voor onze neus heen en weer zwaaide. Wat zouden we nu krijgen. Nadat Gwen bekomen was van haar enthousiasme en we eindelijk het papiertje in handen kregen, lazen we het volgende.”

Geachte lezer Wij zijn 4 vrienden uit het verre Jamoigne en wij hebben een droom, een prachtige droom en een droom die jullie hopelijk met ons zullen delen. Wij zouden ons eigenste tijdschrift willen oprichten, maar we hebben totaal geen idee hoe we dit zouden moeten doen. Vandaar dus dit zoekertje. Wij hebben al onze Flairs, Joepies, cosmopolitans, … reeds uitgekamd op zoek naar goede ideeën, zelfs de Feelings, libelles en goede gevoelens van onze moeders hebben er aan moeten geloven. Conclusie: te veel goede ideeën Daarom hebben we besloten op zoek te gaan naar een team van redactrices die ons daarbij kunnen helpen. Bent u dus een redactrice of hebt u gevoel dat u deze zware taak met enkele van uw vrienden aankunt, schrijf u dan nu in en wie weet zijn jullie wel één van de drie geselecteerde teams die bij ons voor twee weken op proefstage mogen komen! Inschrijven op vrijdag 13 juni 2014 verbindingsstraat 7 Tot dan

51


Jonggidsen “Een geweldig idee, vonden we allemaal. En we dachten natuurlijk dat jullie het ook best wel tof zouden vinden, zoals jullie kunnen babbelen over jullie Joepies. Met andere woorden, we schreven jullie die vrijdag stiekem in. Wij stouterds ;p” “Enkele weken later kregen de 4 vrienden uit Jamoigne de inschrijvingen binnen. Na veel overleg en koffie komen de vrienden tot een beslissing, iets later volgt het volgende bericht. Geachte lezer Na enkele dagen van beraad hebben wij een keuze gemaakt. Vele groepen die ook waren ingeschreven hebben het jammer genoeg niet gehaald. Wij konden slecht 3 groepen toelaten. Wij vinden het jammer voor de groepen die niet mee zullen kunnen doen en wensen de ploegen die wel geselecteerd zijn alvast veel succes. Jullie zullen het nodig hebben. En de geselecteerde groepen zijn 1. Maxine (Hoofredactrice) Katrien (2e redactrice) Inès , Serena, Lotte H, Roos 2. Ianthe (Hoofdredactrice), Isa (2e redactrice) Merel, Fee, Flora, Caro 3. Lina (Hoofdredactrice) Anouk (2e redactrice) Katinka, Dora, Lotte D, Eloni, Noor

Vriendelijk groetjes De 4 vrienden uit Jamoigne P.s.: de geselecteerde groepen zullen snel verdere informatie krijgen.

52


Jonggidsen “We konden onze oren niet geloven. Gert en Johannes begonnen spontaan een vreugdedansje (moet je echt eens zien) en Gwen en ik sprongen een gat in de lucht. We konden niet wachten om het jullie te vertellen maar besloten nog eventjes te wachten tot er verdere informatie arriveerde van onze vrienden in Jomoigne. We waren nu toch wel benieuwd. Wat zouden jullie daar moeten gaan doen, hoe lang zou het duren, waren die 4 vrienden wel te vertrouwen,… Gelukkig kwam niet lang daarna de verlossende brief. Toen we hem uit de bus haalden, durfden we hem eerst bijna niet openmaken. Wat als het allemaal maar een grap was, er geen 4 vrienden waren, wat als … “Komaan seg, zijn wij nu echt een bende wenende meisjes?” Zei Johannes uiteindelijk, pakte de brief en scheurde hem open. ”

Geachte leiding Wij hebben vernomen dat de drie geselecteerde groepen onder jullie verantwoordelijkheid staan. Wij waren zo overdonderd door de goede commentaren die we over jullie jonggidsen hebben vernomen, dat we niet anders konden dan hun alle drie te selecteren. Zij mogen dus alle drie bij ons op stage komen. Gefeliciteerd. Nu zitten jullie waarschijnlijk vol met vragen over wat en hoe, en die zullen wij zo dadelijk beantwoorden. Maar eerst even dit. Onderschat deze stage niet. Denk niet dat redactrice zijn gemakkelijk is. Het is niet gewoon wat roddels verzinnen of wat testjes opstellen en vragen van ‘anoniempjes’ beantwoorden. Het is werken. Hard werken.

53


Jonggidsen “We keken elkaar aan… ‘hard werken’ … ‘jonggidsen’… Jep, dat moet lukken, onze jogi’s kunnen dat, daar twijfelen we niet aan! En niet alleen dat, ze zijn nog grappig ook! Ze worden de beste redactrices ooit! ”

Natuurlijk zullen jullie bij ons ook getest worden op andere eigenschappen zoals teamspirit, originaliteit, artistieke vaardigheden, survival skills, … Maar nu concreet. Wat is er allemaal nodig om een magazine te laten draaien.  Een pakkende naam en slogan: We willen meteen iedereens aandacht trekken (= dier + kenmerk)  Een logo: iets dat iedereen onthoud en dat esthetich verantwoord is (= patrouillevlag)  Hoofdredactrice : zij ziet er op toe dat alles goed verloopt binnen haar team en levert het eindproduct af, natuurlijk helpt zij de verschillende andere redactrices om dit eindproduct zo mooi en goed mogelijk te maken.  2e redactrice: zij helpt de hoofdredactrice en is de schakel tussen alle verschillende redactieonderdelen.  Mode-redactrice: zij weet alles van mode, staat in voor de ‘hot or not’  Roddel-redectrice: zij weet alle geheimen van alles en iedereen, geen mens is veilig voor haar, en niets gebeurt zonder dat zij het gezien heeft.  Antwoordlijn: zij staat in voor het beantwoorden van de vele anonieme berichtjes die we binnenkrijgen.  Horoscoop-redactrice: zij is de spirituele van het team. Zij kan de toekomst lezen in haar kaarten en de stand van de planeten.  54


Jonggidsen

 Zoekertjes-redactrice: zij weet wat iedereen nodig heeft en zoekt dat voor hen, of ze schrijft het op in een klein rubriekje en hoopt dat er iemand op reageert  Columnist : zij zorgt elke keer weer voor een goed verhaal waar iedereen steeds naar uitkijkt  Fotografe: elke uitgave moet er toch zeker een fotoreportage zijn, zij zorgt voor een tof onderwerp en mooie foto’s  Gezondheidsredactrice: alle weetjes over gezond eten en handige tips en tricks voor gezond en happy te leven (joga is tof  ) … Je ziet het al veel te veel functies. Jullie zullen de taken in jullie team dus goed moeten verdelen om te slagen en jullie eigen magazine te winnen. Maar wij vertrouwen er op dat elk van deze drie groepen zich ten volle zal inzetten. Wij verwachten jullie op 5 Augustus, veel te vroeg, aan het vroeger tuchthuis van Vilvoorde! Tot dan! Met vriendelijke groetjes De 4 vrienden uit Jamoigne

55


Jongverkenners Grüß Gott/Grüezi, Wenn die Typen von den Rangers (so heißen die halt in deutschen Pfadfinderbewegungen) denken, es sei „cool“ einen von uns korrigierten und mittels einer Übersetzungsmaschine im Internet ins Afrikaans übersetzten Text als Artikel zu benutzen, muss ich sie hier leider enttäuschen, denn andere können das auch – sogar ohne automatische Programme. Das nervt euch natürlich, denn jetzt kapiert ihr von dem Quatsch, den ich hier jedesmal schreibe, gar nichts mehr. Als ob es vorher noch nicht syntaktisch kompliziert genug wäre. Aber am Ende ist das wahrscheinlich nicht so schlimm. Kommt schon in Ordnung. Ich hatte eh den Eindruck, ihr lest unseren Artikel nicht einmal wirklich gründlich durch. Vielleicht irre ich mich da schon, das muss ich zugeben. Ist mir eigentlich relativ egal. Immerhin, los geht’s. Ihr habt lange genug darauf gewartet, und wir eigentlich auch: das Lager im Sommer! Dieses Jahr ziehen wir nach Jamoigne, einem kleinen total unbekannten Dorf irgendwo im Süden unseres genauso kleinen Landes. Wir wissen, wir haben euch im März den Tipp für das Thema „Ich sehe die Alpen“ gegeben und die Alpen liegen ja nicht in Belgien. Kein Stress, die Alpen werden da sein. Die kommen nämlich zu uns. Wenn man so seine Kontakte in Berlin hat, klappt fast alles, glaubt mir das. Unser Thema ist also etwas, was es in den Alpen gibt. Jetzt seid ihr selbstverständlich voll neugierig, deshalb sage ich es einfach: Das Thema des Jugendlagers 2014 heißt Bayern, Österreich und die Schweiz.

56


Jongverkenners Ihr kennt sie schon, diese lustigen Bergvölker mit ganz großen Biergläsern und diesen furchtbar hässlichen Lederhosen. Tut mir schrecklich Leid, so werdet ihr die kommenden zwölf Tage auch aussehen. Nicht die Biergläser, die lasst ihr zuhause! Hoffentlich gibt es nicht allzu viele Fotografen dort, denn dann wird euch dieses Thema euer ganzes Leben lang verfolgen.

(Ihr wollt natürlich genauso hübsch wie dieser Typ hier sein, der vermutlich ziemlich hacke ist…) Einige Tipps, um gut auszusehen: • • • • • •

Lederhosen! Tolle Hüte! Karierte oder weiße Hemden! Dirndls, wenn ihr eure weibliche Seite zeigen wollt… … Keine Ahnung, seid mal selber kreativ! Wer diesen Text nicht ganz übersetzen konnte oder sich einfach nicht bemüht hat (ich würde das verstehen), kann einfach seine Uniform anziehen. Das geht auch.

Es gibt also drei Länder. Na ja, zwei Länder (Österreich und die Schweiz) und ein deutsches Bundesland (Bayern). Wir tun hier mal kurz, als gäbe es den Rest Deutschlands nicht (was mir nicht gefallen würde), oder als wäre Bayern kein Teil von Deutschland (was manche Leute, die eben nicht in Bayern wohnen, auch behaupten).

57


Jongverkenners Nicht zufällig gibt es auch drei Patrouillen, die wir im März geformt und im Mai umgeformt haben. Eine Patrouille entspricht also einem Land. Logisch, ne?

Patrouille Bayern

Patrouille Österreich

Patrouille Schweiz

Warre (PL) Mil (HPL) Tom Arthur Robbe Lucas

Victor (PL) Miguel (HPL) Felix Cristophe Nico Egemen

Matteo (PL) Senne (HPL) Louis Tommy Jesse Thomas

In dieser Tabelle seht ihr selber, wer zu welcher Patrouille beziehungsweise zu welchem Land gehört. Zum Glück braucht ihr dafür kein Deutsch zu sprechen. Manchmal sind wir auch nett zu euch. Die Patrouillenleiter fragen wir, einen tollen Namen für ihre Patrouille zu erdenken (das haben manche schon gemacht, sehr gut!) und dann eine schöne Flagge zu machen, an die wir dann die richtigen Farben anbringen können, nachdem wir euch auf Sauberkeit und alles kontrolliert haben. Ihr kennt das Prinzip inzwischen schon längst. Ob ihr den Namen und die Flagge zusammen mit eurer ganzen Patrouille, mit euren besten Freunden oder ganz solitär macht, ist uns völlig egal, echt. Ihr werdet während des Lagers mehrmals in euren Patrouillen mit- und gegeneinander kämpfen, um zu zeigen, dass euer Land ohne Zweifel das beste ist. Ihr werdet versuchen, die Schnellsten, Besten, Klügsten, und so weiter zu sein; sogar Gebiete der anderen erobern gehört zu den Möglichkeiten! Natürlich übertreiben wir da nicht. Wir sind keine Separatisten. Die tollsten und schönsten Dinge machen wir immer noch zusammen. Dann wäre es vielleicht auch keine schlechte Idee, wenn ich euch hier ein bisschen mehr Informationen zu euren Ländern gäbe. Man soll schließlich doch wissen, oder wenigstens eine Ahnung haben, wofür man denn kämpft, nicht?

58


Jongverkenners Bayern ist keine unabhängige Nation, aber dafür das größte der drei Länder. Die Hauptstadt des Freistaats Bayern heißt München. Die Bayern sind ein relativ stolzes Volk, was vielleicht logisch ist, denn außer der wunderschönen Landschaft hat Bayern auch kulturell viel zu bieten. Der Nachteil ist, dass dieser Stolz dem Rest Deutschlands nicht immer gefällt. Das stereotype Bild von Deutschland, das die meisten Menschen haben, ist eigentlich das stereotype Bild von Bayern: Männer in karierten Hemden und Lederhosen mit grünen Hüten, Frauen in Dirndls, die vier bis sechs Biergläser von einem Liter tragen können und nur Weißwürste essen. Das ist Bayern. Außerdem ist Bayern auch ein reiches Land, Luxus und Arbeit sind also keine Probleme.

59


Jongverkenners Österreich war in der Vergangenheit ein riesengroßes Kaiserreich, wurde nach dem Ersten Weltkrieg aber geografisch sehr eingeschränkt und ist jetzt sogar kleiner als Bayern. Trotzdem hat auch Österreich einiges zu bieten: freie Natur, Berge, wo man sehr angenehm Ski fahren kann, Mozart, Städte wie Salzburg und die Hauptstadt Wien. Typisch für die österreichische Küche sind natürlich Schnitzel und Sachertorte. Gutes Essen habt ihr also auf jeden Fall. Österreich ist dafür bekannt, nett zu Kindern zu sein (und das meinen wir nicht scherzhaft, denn Typen, die schreckliche Dinge mit Kindern gemacht haben, gibt es in Österreich leider auch!). Manche Deutsche glauben, Österreicher seien dumm, aber ihnen kann man leicht widersprechen: Ein Land, das die Welt davon überzeugen kann, Beethoven sei ein Österreicher und Hitler ein Deutscher, muss besonders schlau sein.

60


Jongverkenners Die Schweiz ist ein besonderes Land. Man spricht dort nicht nur Deutsch, sondern auch Italienisch, eine andere blöde romanische Sprache, die fast keiner mehr spricht, und Französisch, was im Süden Belgiens nützlich sein könnte. Das Bild der Schweizer ist, dass sie sehr pünktlich sind und immer neutral bleiben. Die Städte in der Schweiz seien sauber und reich, denn das Land hat niemals unter Kriegen gelitten. Die Schweiz ist in der Tat im Laufe der Geschichte immer neutral geblieben, aber war dafür nicht asozial. Stiftungen wie das Rote Kreuz beweisen, dass die anderen den Schweizern nicht einfach egal sind. Ihre ewige Neutralität hat auch Vorteile; nicht nur finanzielle, sondern auch politische. Städte wie Zürich, Genf und Bern sind oft der Ort, wo wichtige internationale Organisationen ihre Hauptbüros haben. Schweizer sprechen eine Art von Deutsch, die für Ausländer völlig unverständlich ist. Das kommt vielleicht durch den duftenden Käse, den man in der Schweiz essen kann. Zum Glück gibt es auch noch Toblerone.

61


Jongverkenners Jetzt wisst ihr ein bisschen mehr über ihre eigenen Nationen, obwohl die Informationen, das gebe ich gerne zu, etwa langweilig sind. Als Kompromiss versprechen wir euch, dass das Lager spannender wird. Und dass wir ab und zu auch auf Niederländisch kommunizieren werden. Gut? Wir hätten uns dieses Thema nicht ausgewählt, wenn wir nicht auf die deutsche Gründlichkeit stünden. Natürlich dürft ihr nicht einfach mitkommen, es gibt ein paar Regeln. So geht das im deutschen Sprachraum und also auch im Lager. Tut uns Leid. Was ihr mitbringen sollt, könnt ihr – auf Niederländisch – irgendwo anders in diesem Büchlein lesen. Es handelt sich hier natürlich um Sachen wie Schlafsäcke, Klamotten, Zahnbürste (ein Muss, Felix!) und so weiter. Wir denken, ihr wisst inzwischen schon, was ihr mitbringen sollt. Oder eure Eltern wissen das wenigstens, das reicht auch. Leider gibt es ein paar Dinge, die ihr nicht mitbringen dürft. Die Ausrede, dass hier alles auf Deutsch steht und ihr es deswegen nicht verstehen konntet, gilt nicht, denn es gibt ein Papier, auf das man noch mal alles aufgelistet hat, was verboten ist. Normalerweise bekommt ihr das noch oder habt ihr es schon bekommen. Wenn nicht: Logisch nachdenken, ob man bestimmte Dinge mitnehmen darf, hilft auch. Wir wiederholen diese Informationen am ersten Tag auch noch mal. Ihr seid also gewarnt. Über die deutsche Polizei wird nicht gelacht! • • • •

Kein Bier oder Jägermeister. In eurem Alter trinkt man sowieso nicht. Rauchen kann töten. In eurem Alter raucht man sowieso nicht. Schlechte Laune brauchen wir nicht. Feuerzeuge werden zum Allgemeinbesitz. Verstecken und erwischt werden heißt, dass wir es euch nehmen und es erst ganz am Ende des Lagers zurückgeben. Seid also vernünftig und gebt uns sofort Bescheid. • Süßigkeiten, Kuchen und was auch immer dürft ihr unseretwegen mitnehmen, vorausgezogen, dass ihr mit den anderen teilt. Egoisten sind blöd und frech. • Wenn ihr nicht vorsichtig und verantwortlich mit Messern umgehen könnt, werden wir auch die euch wegnehmen. Auch die schweizerischen.

62


Jongverkenners Diese Sachen braucht ihr eh nicht, um Spaß zu machen, würde ich so denken. So, ich glaube, das wäre es so ungefähr. Wenn euch noch etwas einfällt oder wenn ihr Fragen habt (zum Beispiel zu diesem Text in einer unverständlichen Sprache), könnt ihr uns natürlich ruhig anrufen. Unsere Nummern stehen ebenfalls irgendwo in der Mitte dieses Büchleins. E-Mails schicken ist auch erlaubt, wir lesen sie auch wirklich und beantworten sie möglichst bald. Alles klar. Adé! Mit freundlichen Grüßen aus den Alpen, Heinrich Heidi Helga Hermann Helfried und eine Menge Kühe

PS: Schreib- und Grammatikfehler könnt ihr uns immer melden.

63


Gidsen ***** WAARSCHUWING: dit deel gaat enkel en alleen over Gert en over hoe hij krankzinnig wordt in de toekomst. Oh en er komen ook stukjes over Fien in voor. En Justin Bieber. Ja, als ik jou was zou ik het toch lezen hoor.*****

Bzzz, bzzz, bzzz. Ze zeiden dat investeren in enorme robotwespen een goed idee was. “Een belangrijk persoon als uzelf moet toch op elk moment van de dag beschermd blijven!”, zeiden ze. Ja, ze hebben me mooi beetgenomen. Nou ja, “zij”. Eigenlijk kan hier gesproken worden over een individu. Iemand die zich zodanig volgevreten heeft met curry dat, althans dat lijkt aan het aantal stoeltjes die hij nodig heeft op het vliegtuig, je er beter naar verwijst in het meervoud. Dat en het heeft iets te maken met dat hij nu in de Taj Mahal woont. Je kent het wel, dat enorme Indische paleis. Eigenlijk is het een grafmonument, maar dat heeft niemand hem verteld. Arme Gert. Ik kende hem nog zo goed tijdens onze scoutsjaren. Arm is misschien het foute woord. Mentaal onstabiel is een passender adjectief, aangezien hij aan geld geen gebrek heeft. Neen, goede, ouwe Gerrit zwemt nu in het geld. Letterlijk, hij wast zich niet meer. Ik heb gehoord dat hij zijn geld gewoon in een badkuip gooit en er dan een halfuur in ligt te zweten. Mentaal onstabiel, ik zei het al.

Nadat hij zijn doorbraak maakte met de uitvinding van een nieuwe vorm van waterfilter stroomde het geld binnen. Hij werd een lokale held in zijn geboorteland. De Ganges is nu niet enkel een plaats waar begrafenissen gehouden worden, maar tegelijk ook een waardevolle bron van drinkbaar water. Maar de faam steeg hem naar het hoofd. Al snel begon hij zijn geld te investeren in absurde projecten zoals, je raadt het al, robotwespen. De toekomst zou niet zo gestoord geweest zijn, moest Gert dat niet zijn.

Nu, ik wijk wat af. Wie ben ik vraag je je waarschijnlijk af en waarom schrijf ik een tekst die verschijnt in een goedkoop papierenbundeltje dat 36 jaar geleden uitkwam? Op dat eerste kan ik een antwoord geven, die tweede vraag mag je in je poep steken, jij betweter.

64


Gidsen Ik slaap al een paar dagen niet meer. Wie had ooit gedacht dat luid zoemende robotwespen met lichtgevende neonlichten als ogen mijn slaap zouden verhinderen? Stomme Ger- Neen, sorry, daar hebben we het al overgehad. Het merendeel van mijn nachtrust haal ik nu overdag in. Verrassend wat voor een goed hoofdkussen een hoop papier kan vormen. De leren zetels in het Witte Huis liggen anders ook niet bepaald slecht. Helaas, veel vrede wordt me nooit gegund. “Meneer de President, bla bla gekke koeienziekte” “Meneer de President, alle bla bla sterven bla pijnlijke dood bla”. Oh, heb ik al gezegd dat ik president van Amerika ben? Ja hoor, ik, Samuel Vermote, ben president van Amerika. Geen leerkracht, geen dakloze, mijn diploma geschiedenis heeft me het tot president van Amerika doen schoppen. In jouw gezicht, meisje aan de toog in Leuven die enkel met studenten geneeskunde en recht wou praten.

Geneeskunde, haha, dat is nog eens een flop gebleken. Toen in 2025 werd ontdekt dat het speeksel van zeekoeien elke mogelijke ziekte, op allergie aan zeekoeienspeeksel na (kijk, ik heb mijn gevoel voor humor nog hoor), kon genezen, viel dat hele zaakje ook mooi ineen. Duizenden dokters die gedwongen werden door de straten te dwalen op zoek naar wat voedsel. Zeekoeien die in chiquere aquariums leefden dan de krotten waarin de geneesheren vanaf toen moesten wonen. Zeer tragisch allemaal. Als President probeer ik natuurlijk de levensstandaard van deze zwerverdokters te verbeteren.

Als teken van steun heb ik in hoogsteigen persoon één van deze aalmoezeniers in huis genomen. Het Witte Huis dan. Goede, ouwe Fien van Meerbeek. Ja hoor, haar ben ik niet vergeten. Altijd al een slim meisje geweest. Zeer goede leidster ook, altijd in een goede bui, creatief en een talent voor organiseren. Het is dan ook met trots dat ik kan vertellen dat ik haar een carrière heb kunnen aanbieden waarin al deze kwaliteiten ten volste tot uiting komen. Inderdaad, deze dagen zit ze te neuriën in de keuken van het Witte Huis, coördineert ze de verschillende soorten groenten op zo een manier dat ze tot een heerlijke (of toch eetbare) soep omgezet kunnen worden. Haar creatieve kantje kan zich bovendien ook volledig uitleven in de ordening van het

65


Gidsen keukengerief. Ja, ik denk dat ik met complete zekerheid kan zeggen dat Fien, keukenhulpje van het Witte Huis, voor geen betere toekomst had kunnen wensen toen ze zich inschreef voor de richting geneeskunde aan de KU Leuven.

****** LEES HET JIJ LUILAK*****

Ondanks mijn goede daden, scherp inzicht, enorm brein en verbluffende looks is het land waarover ik regeer toch niet meer hetzelfde als in 2014. Eén van de meest treffende voorbeelden hiervan zijn de wijzigingen in de sterrenwereld. Neem bijvoorbeeld Justin Bieber. Met zijn fel blauwe ogen, gespierd lichaam en, kuch, zangtalent veroverde hij in het begin van de 21ste eeuw de harten van tienermeisjes over heel de wereld. Maar al snel wou de Canadese popster van zijn imago als vrome Christen en braaf jongetje af. Het begon met video’s waarin hij actief deelnam aan het roken van cannabis. Vervolgens werd hij gearresteerd voor het rijden onder invloed. De wereld hield zijn adem in. Wat gebeurde er toch, Justin? Maar niemand kon voorspellen wat er zich die komende 30 jaar zou afspelen.

Het begon allemaal met super mega LSD. Dankzij het eeuwige verlangen van Justin bij de coole, multi-getalenteerde jongens van de muziekindustrie te behoren zoals Wiz Khalifa en Pitbull te behoren, probeerde hij deze drug. Al snel volgde een burn-out, Bieber zou een jaar geen muziek meer maken. Er wordt gezegd dat in datzelfde jaar de Atlantische Oceaan een paar millimeters steeg door de tranen van muziekliefhebbers over heel de wereld. Dit was echter nog maar het begin van de invloed die super mega LSD op de getalenteerde jongeman zou hebben. Steeds meer foto’s van Bieber in zijn badjas begonnen op te duiken. Hij begon zijn haar anders te doen, make-up te dragen. Nog nooit werden zoveel lesbische vrouwen verward met de superster als toen. Maar niet enkel extern, ook intern leek er iets met de inmiddels hevig verslaafde zanger aan de hand. Dit kom het best naar voor in de evolutie van de tweets die hij de wereld in stuurde:

66


Gidsen

: Bought me a cat today. Named him Nelson Mandela and locked it up in a cage 4 three weeks straight without food in honour of this great man. #rtifyouloveMandela

Dit staaltje politieke ignorantie is echter gemakkelijk over het hoofd te zien in vergelijking met de volgende tweet. Een tweet zo irrationeel, zo onmenselijk is, dat hij enkel uit de gedachte van een mentaal onstabiele jongeman kon afstammen. Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid zijn woorden zo waanzinnig als de volgende uitgesproken. Bieber was compleet losgekoppeld van de wereld rondom hem en dit was het bewijs:

: I absolutely love Nickelback!

Ik weet het, rillingen. Hoe liep het met Justin Bieber af? Ik wou dat ik kon zeggen dat hij de super mega LSD opgaf en zich terug tot zijn muziek carrière richtte. Ik wou dat ik kon zeggen dat hij stopte met katten op te sluiten in kooien en naar vreselijke, oncreatieve Canadese softrock te luisteren. Maar helaas, niet alle verhalen kennen een gelukkig einde. Op 25 mei 2040, een dag die vanaf dat moment in de geschiedenis geschreven stond als een duistere dag voor de mensheid, (ik ben ongelofelijk moe van heel de dag te studeren, dus om eerlijk te zijn heb ik absoluut geen idee hoe ik een einde moet maken aan Bieber zijn leven. Valt hij van de trap? Wordt hij aangevallen door een wilde bende honden? Gebruik je fantasie. Ik weidde enkel uit over de jonge Canadees zodat ik die afbeelding van zijn zwevend hoofd kon gebruiken. En dat ga ik dan ook blijven doen:

Graag gedaan.) 67


Gidsen Is het fout om je leden de dood van een geliefd pop-icoon te doen uitdenken? Deze scoutsleider denkt alvast van niet!

Maar goed, waar was ik? Juist. De mediawereld. Jullie zijn uiteraard allemaal op de hoogte van de filosofie van Hegel en weten bijgevolg dat de geschiedenis bestaat uit een combinatie van theses, antitheses en tot slot syntheses. Deze syntheses worden dan uiteindelijk weer gewoon theses, waarop dan weer een antithese komt die bijgevolg weer een synthese uitlokt. Maar goed, jullie zitten niet in de scouts om te leren. Wat een gek idee zou dat zijn. Mijn punt is dus: niet alles veranderde radicaal op deze 36 jaar. Sommige dingen bleven exact hetzelfde en ook hier is weer een uitstekend voorbeeld van te vinden in de wondere wereld van Hollywood. Of Bollywood tegenwoordig, na de vreselijke schade die een vloedgolf Hollywood toebracht. Doet me eraan denken, draag zorg voor het milieu nu je nog kan! Anders zal het waterpeil van de oceanen stijgen en zullen al jullie idolen sterven aan een verdrinkingsdood. Maar, zeer pessimistische, lichtdreigende boodschappen aan de kant, het voorbeeld dat ik wou aanhalen was MTV. Ook wel gekend als Music Television of simpelweg het enige kanaal op televisie dat misleidende informatie geeft in haar naam.

In 2014 deed deze zender de televisiewereld op haar grondvesten daveren met de progressieve realityserie: “Are You The One?� Voor hen onder jullie, die de serie nog niet gezien hebben en waarschijnlijk hun tijd spenderen met allerlei idiote activiteiten zoals sport of muziek, zal ik even het beginconcept van de reeks uit de doeken doen. En aangezien er blijkbaar geen Nederlandstalige Wikipedia-pagina bestaat over de serie zal ik dit in hoogsteigen persoon moeten doen. Je stelt me teleur, internet.

Voor zover ik het heb begrepen moeten de deelnemers van het programma eerst een test invullen of iets gelijkaardig. Oh, maar niet zomaar een test. Neen, neen. Deze test werd samengesteld door dating experts, iets dat blijkbaar een beroep is. Deze analyseren dan bijgevolg de resultaten van deze tests en beslissen aan de hand hiervan en veel super ingewikkelde wetenschap (neen,

68


Gidsen echt, super moeilijke wetenschapsformules en zo, je zou het niet begrijpen) wie van de deelnemers perfect matchen met elkaar. Vervolgens worden al deze mensen in een huis opgesloten. Maar maak je geen zorgen, het is een villa op een exotisch eiland, of iets met een strand alleszins, dus het is eigenlijk niet zo erg. Elke dag komt er een relatief onaantrekkelijke man in een Hawaii-shirt naar de villa en vertelt de deelnemers dan wat ze moeten doen. De man in dit T-shirt maakt soms ook taalgrapjes en die zijn best wel grappig.

Nadat de deelnemers dan de bevelen van de middelmatig aantrekkelijke man (hij zal wel een naam hebben) hebben opgevolgd, wordt er beslist wie de opdracht het beste heeft uitgevoerd en deze geluksvogels nemen dan iemand anders uit de groep mee en dan lachen ze een beetje. Soms kijkt er iemand boos wanneer één van de winnaars iemand kiest. De winnaar en zijn of haar gekozen partner gaan dan samen in een boot zitten of wat op het strand liggen of soms iets eten. Ondertussen drinkt de rest van de groep alcohol in het huis. Soms doen ze spieroefeningen of roepen ze tegen elkaar.

Oh en het is ook de bedoeling dat ze dan van de duo’s die op strand zitten of in het water zwemmen of aan het eten zijn één paar kiezen die lichten en lasers in hun ogen moeten krijgen. Dit doen ze door een scherm aan te raken met de foto’s van de afwezige mensen op. Ik vind dat persoonlijk wat dom want zo krijg je vingerafdrukken, maar goed, mensen uit reality-reeksen zijn vaak niet de meest pientere individuen. Dan komen de duo’s eindelijk terug en wordt er soms geschreeuwd naar elkaar. Na wat geschreeuw en gepraat moet het duo dat de mensen die in het huis moesten blijven gekozen hebben naar de andere kamer of “TruthBooth”. Hierin wordt er allemaal licht in hun ogen geschenen en worden er lasers op hen gericht. Na een dikke vijf minuten van deze licht- en lasershow verschijnt er op een scherm of deze twee mensen een perfect match zijn of niet.

Dan gaan ze terug naar het huis en wordt er veel geschreeuwd en vaak nog meer alcohol gedronken. Op het einde van de week komt de man met het

69


Gidsen plausibele uiterlijk terug en moet iedereen in zetels gaan zitten en kijken hoe ze om de beurt met twee hun handen op een iPad leggen. Alweer zo een stom idee, want daar komen ook vingerafdrukken van. De aflevering eindigt dan met de hele groep die kijkt of de spotlichten in de tuin werken en als ze niet werken is iedereen droevig. Behalve die ene keer toen er vijf werkten en toen begon iedereen te feesten. Als ze alle tuinlichten gemaakt hebben dan winnen ze trouwens één miljoen dollar. Ik hoop dat ik hiermee de bedoeling van het programma wat verduidelijkt heb. Indien niet, steek het op Wikipedia. Of je kan gewoon zelf eens naar de serie kijken, aan jou de keuze.

Goed, ijzersterk als dit concept ook was in 2014, toen de deelnemers steeds weer die één miljoen dollar bleven winnen moest MTV wat veranderingen aanbrengen. Ik bedoel, geen enkele CEO wil zijn netwerk failliet zien gaan omdat een hoop luidruchtige twintigers erin slaagden de spotlichten in de tuin terug te doen werken. Dus, van het één kwam het ander en “Are You the One?” introduceerde een nieuwe rol in het programma: de mol. Deze persoon gaat lopen met 50 000 dollar moest hij of zij erin slagen ervoor te zorgen dat na tien afleveringen de mensen gevangen in de villa nog steeds niet de lichten hebben doen werken.

Het is nu 2050 en aangezien MTV geen tienermoeders meer vond om achterna te zitten of mensen die nog uit de zee wouden lopen (radioactief afval, vervuiling,… De toekomst is geen mooi plaatje) bleef het bij haar enige succesvol programma, je raadt het al, “Are You The One?” Als president van Amerika is het mijn taak de jeugd hun hersenen zo weinig mogelijk te stimuleren. Een hoop adolescenten die naar reality-tv kijken, is immers een groep in de samenleving die niet nadenkt. En een jeugd die niet nadenkt, is een hoop mensen die niet in opstand komt wanneer ik beslis een heleboel robotwespen te kopen. Grappig hoe dat werkt. Het is daarom dat ik, Samuel Vermote, president van Amerika, deze tekst aan jullie adresseer, ex-gidsen. Door het schrijnend gebrek aan dramaqueens vandaag de dag is MTV wanhopig op zoek naar deelnemers voor de 100ste editie van “Are You the One?” Toen de educatieve zender in een laatste, wanhopige poging zich tot mij

70


Gidsen richtte voor het aanduiden van deelnemers, wist ik meteen wie te bellen. Het lot van de serie ligt nu in jullie handen, ex-gidsen. Sommigen onder jullie zijn inmiddels opgegroeid tot succesvolle advocaten, anderen kozen geneeskunde en zijn momenteel op zoek naar etensrestjes in vuilnisbakken. Maar ongeacht wie jullie vandaag zijn, één ding hebben jullie gemeen. Drama, passie, een liefde voor roddelen en de capaciteit veel lawaai te maken. Zie dit niet enkel als een oproep van mij, President van Amerika, maar zie dit als een kans. Een kans je uit te leven, geld boven liefde te kiezen en je vriendinnen in de rug te steken. Het is nu aan jullie, zullen jullie erin slagen jullie perfecte match te vinden, of gaat de mol naar huis met 50 000 dollar? Alles zal beslist worden gedurende deze twee weken in de Ardennen. Tranen zullen vloeien, achterdocht zal achter elke hoek op de loer liggen. Hoe jullie ook kiezen het spel te spelen, één ding is zeker: verharde koeienvlaaien zullen aanwezig zijn.

Samuel & Fien

71


Verkenners

Beste verkenners, Jullie teergeliefde leiding heeft vandaag het bericht gekregen dat zij mee mogen op kamp! Zij waren hier heel blij om tot het slechte nieuws insloeg als een donderslag bij heldere hemel, wij moeten jullie blijkbaar dus echt wel meepakken *zucht*. Zo een kamp neemt dan nog eens heel veel voorbereiding in beslag, jullie kennen ons en weten dan ook dat als geweldig

hardwerkende leiding wij er direct invlogen. Dagen lang hebben we onszelf opgesloten in café ’t Preuverke, we gingen daar niet weg voor we een kampthema hadden gevonden speciaal voor jullie. Vele voorstellen werden bekeken andere werden direct van tafel geveegd. Een aantal kampthema’s die we niet gaan doen zijn bijvoorbeeld: “Relaxkamp, Cafékamp, ponykamp, blotapen-kamp, kampen-tijdens-WOII-kamp, spaafkamp (voor Arne), margikamp(voor de rest),… Neen wij nemen jullie mee op Go IV-kamp!!!!!!!!

72


Verkenners Jullie kennen Go IV allemaal nog wel zeker? Het mega stoere programma op Ketnet waar je uitgedaagd werd om allerlei opdrachten uit te voeren zodat je uiteindelijk naar huis kon geen met de felbegeerde Go IV trophy.

We hebben reeds contact opgenomen met de reden waarom ik tijdens Go IV niet weg te slaan was van de tv, de eerste vrouw die voorkwam in mijn prille jeugddromen, de parel van Ketnet, Sofie Van Moll! Maar we zijn er nog niet helemaal uit wie naast haar in de tent mag liggen.

73


Verkenners Dit betekent wel, beste verkenners, dat het kamp zwaar wordt. Wij raden jullie dan ook aan om tijdens de vakantie niet te feesten, geen alcohol te nuttigen, gezond te eten en elke dag vroeg op tijd je bed in te gaan. Jullie zullen het nodig hebben op kamp om de zware proeven te overleven. En ik overdrijf niet als ik overleven zeg, de proeven worden loodzwaar en slechts 1 patrouille kan naar huis gaan met de enige echte Go IV trophy, ik zal wel naar huis gaan met

Sofie Van Moll.

Het kamp gaat door van 5 tot 16 Augustus in Jamoigne. Jullie eerste opdracht zal zijn om een stelling en tenten recht te zetten waar jullie 11 dagen in kunnen overleven. Denk hier dus al eens goed over na voor we op kamp vertrekken! Verder hebben jullie nodig: -Kledij -Bed of matras + slaapzak -Stevige (wandel)schoenen -Veel snoep dat de leiding kan afpakken en dan zelf opeet -wasgerief (geen zeep of shampoo, we gebruiken enkel ecovert vanaf dit kamp m maar deze wordt aangekocht door ons) -Medicijnen indien nodig -een lunchpakket voor dinsdag middag

74


Verkenners Verder blijven tijdens het kamp dezelfde regels van toepassing als op een normale vergadering. -Waardevolle voorwerpen (geld, gsm, ipod,‌) worden meegenomen op eigen verantwoordelijkheid -Alcohol en drugs zijn verboden en zullen streng bestraft worden -We houden al ons kleren aan met uitzondering van de door de leiding gekozen momenten (wassen, slapen, 3-daagse,‌) -‌ Degene die nog steeds denken dat ze het aankunnen mogen zich komen inschrijven op de croque-monsieur avond en dan nemen wij jullie met plezier mee op kamp! Hopelijk zien we jullie daar! Go IV it!! Wouter&Brent

75


Algemeen

76


Profile for Scouts en Gidsen Vilvoorde

Kampwindroos 2014  

Kampwindroos 2014  

Advertisement