__MAIN_TEXT__

Page 1

Kampwindroos 2013

Scouts en Gidsen Vilvoorde Groenstraat 260 – paviljoen 6 (ingang langs Verbindingsstraat)

groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be www.scoutsengidsenvilvoorde.be Rek. nr: 979-9575990-58


Inhoud

Voorwoord………………………………………………………………………………….p2 Kapoenen…………………………………………………….…………………………p3-9 Welpen……………………………………………………………………………….p10-15 Akabe…………………………………………………………………..…………….p16-21 Technieken…………………………………………………………………………p22-38 Info leiding………………………………………………………………………..p39-41 Algemeen…………………………………………………………………..……..p42-52 Verjaardagen……………………………………………………………………………p53 Jonggidsen…………………………………………………………………………p54-61 Jongverkenners……………………………………………………….…………p62-65 Gidsen……………………………………………………………………………..…p66-71 Verkenners…………………………………………………………………………p72-75

1


Algemeen Beste leden en ouders, Het kamp staat voor de deur. Dit wil zeggen dat het scoutsjaar bijna afgelopen is. We hopen dat jullie kinderen zich ten volle hebben kunnen uitleven op de scouts en dat ze allemaal mee gaan op kamp. De leiding is volop bezig met de voorbereidingen van een onvergetelijk kamp. Het kampterrein is gelegen te Dourbes, vlak naast de Viroin en omgeven door prachtige natuur. Lees deze windroos goed door, want deze staat vol nuttige informatie om goed voorbereid te zijn voor het kamp. We lijsten hier al even de belangrijkste data op: Woensdag 26 juni: patrouillekoffers klaarmaken (jonggivers en givers) Zaterdag 3 augustus 2013: begin voorwacht (leiding en foerage) Dinsdag 6 augustus 2013: begin kamp jonggivers en givers Maandag 12 augustus 2013: begin kamp kapoenen, welpen en akabĂŠ Zaterdag 17 augustus 2013: einde kamp Aarzel niet om de leiding/groepsleiding te contacteren indien jullie nog vragen en/of opmerkingen hebben over het kamp. Hou er ook rekening mee dat de leiding niet 24/24 bereikbaar zal zijn op kamp. Bel de groepsleiding indien het gaat om een noodgeval. Veel inpakplezier, De groepsleiding Lize Geeraerts 0472/62 21 63

Glenn De Munck 0474/74 34 36

2


MOEDIGE, DAPPERE KAPOENEN

ZOEKT

TOVERSCHOOL

Kapoenen

3


Kapoenen

Diep verstopt in de bossen van Dourbes bevindt zich een grote toverschool. In de hoge torens en de griezelige kelders is er altijd iets leuks en spannends te beleven. Simsalabim kapoenen! Mijn naam is Brentivalt, ik ben de directeur van deze toverschool. Ik nodig jullie graag uit voor een toveropleiding deze zomer in mijn toverschool. Een toverschool in BelgiĂŤ, zullen jullie wel denken. Ja hoor, het is echt waar. En enkel jullie, kapoenen van scouts en gidsen Vilvoorde krijgen de kans om hier op bezoek te komen. En wel een hele week! Ik heb mijn beste tovenaars en heksen uitgenodigd om jullie een geweldige opleiding te geven. Ik stel ze kort even aan jullie voor!

4


Kapoenen Grizelda is mijn naam. Vliegend verschijn ik door elk raam. Een bezem heb je best bij dan leer je vliegen zoals wij. Hoog door de lucht vliegen wij in vogelvlucht. Enkel wat durf en moed en het vliegen lukt dan goed.

Toveren is heel plezant, met een toverstok in je hand. Een toverspreuk zeg je luid, anders blijft het toveren uit. Als je alles samen zegt, komt het toveren tot zijn recht. Alles komt bij ons aan bod, zodat je kan toveren als een god!

5


Kapoenen Snottebellen en padden, kikkers en kwallen. Alles in een ketel met heet water, de rest verschijnt wel later. Met een grote lepel roeren we dat bij elkaar, vinden jullie dit eigenlijk niet een beetje raar? Toverdrankjes maken doe ik elke dag. Altijd met een grote lach. Ik maak van elke lelijke pad, een prins met een dik gat. Je kan echt alles proberen, om het als de beste te leren.

In het bos leven heel wat beestjes, en soms ook wel eens geestjes. We gaan naar hen op zoek, met ons grote toverboek. Naar rode draken die wonen op de daken. Spinnen en vleermuizen die kruipen in de kleinste buizen. We komen heel wat tegen, maar houden niet zo van regen.

6


Kapoenen

Zijn jullie klaar voor deze leuke week? Dan verwachten we jullie op maandag 12 augustus 2013! En vergeet vooral niet: Heksen en tovenaars staan altijd klaar, om te vechten tegen het grote gevaar! Wie weet wat voor spannende dingen we deze week tegemoet gaan!

Het uniform voor onze school:

en ... ( dingen die je thuis nog hebt liggen  ) (Uiteraard mogen we niet altijd opvallen, daarom vinden jullie op volgende pagina’s de rest van de benodigdheden voor deze week. Graag sorteren per dag, dat maakt het jullie kapoen en de leiding een stukje gemakkelijker.  Reservekledij wordt ook best voorzien!)

7


Kapoenen

Wat neem ik allemaal mee op kamp? - Verkleedkledij - 2 keukenhanddoeken - Toilettas (zeep, shampoo, tandenborstel, tandpasta, ...) - Handdoeken (voldoende groot en klein) - Kledij die vuil mag worden - Regenjas - Lange broeken - Genoeg truien - Ondergoed - Uniform (das, aandoen bij vertrek) - Slaapzak (dik genoeg, het kan koud zijn ’s nachts) - Dekentje - Veldbedje - Stevige schoenen - laarzen - Zwemgerief - Pillamp - Knuffels - Siskaart, af te geven aan de leiding bij vertrek -… Meer informatie vinden jullie onder “algemeen” verder in de windroos. Vergeet jullie bagage niet binnen te brengen op de betreffende date (zie “ algemeen)

Zo lieve kapoenen, tot op kamp 

Gwen, Brent, Iris, Fien en Liesje

8


Kapoenen

9


Welpen

Hey allercoolste welpen! Het scoutsjaar is helaas weer voorbij… Hopelijk hebben jullie een fantastische tijd gehad en vinden jullie ons nog altijd even leuke leiding ;). We hopen dat jullie allemaal heel goede proefwerken zullen afleggen en daarna kunnen genieten van een zonnige en warme zomervakantie. Het weer hier in België zal hopelijk snel beter worden . Moest dit nu niet zo zijn, dan hebben we een geweldig idee! Lees even verder en kom te weten wat we met jullie van plan zijn. Op de zoveelste regenachtige en koude dag zaten we met de leiding te overleggen wat we deze zomer allemaal konden doen. We weten natuurlijk dat we in het begin van augustus op kamp gaan met alle andere takken. Nu, dat is nog altijd in België en we hebben niet veel zin om helemaal uitgeregend thuis te komen. Plots hadden Lisa en Jessica een geweldig idee! Waarom zouden we met de welpen niet eens naar een tropisch eiland kunnen gaan. Jullie hebben je zwemkunsten laten zien begin juni, dus we zijn er vast van overtuigd dat jullie dit leuk zullen vinden. Stel je voor: een parelwit strand met hoge palmbomen en kokosnoten, iedereen in zwembroek of bikini, elke dag een lekkere barbecue, vrolijke drankjes met paraplu’tjes en rietjes, en nog zoveel meer. Omdat we wel weten dat jullie dit allemaal heel leuk zouden vinden, begonnen we te zoeken naar de ideale vakantiebestemming via het internet. Plots kregen we een mail van een boer. Lees even mee!

10


Welpen

Beste welpenleiding, Ik ben boer Charel en woon met mijn vrouw Marie en drie zussen Margriet, Jozefien en Minne in een klein dorpje, dat Dourbes heet, in de Ardennen. Ieder jaar komen er heel veel scouts- en chirogroepen op kamp bij ons in het dorp. Meestal zijn dat hele leuke mensen en helpen ze ons op de boerderij. Dit jaar besloten we het rustig aan te doen en geen groepen uit te nodigen voor een kamp. Alleen is er nu een probleem… Al de dieren van de boerderij zijn verdwenen. Op een ochtend kwam ik in de koeienstal en merkte ik dat het poortje openstond… Wie dit heeft gedaan, weet ik niet, maar ik ben echt hopeloos. Die dieren zijn ons leven! Als we geen dieren hebben, krijgen we ook geen geld voor de melk, eieren, wol, …

11


Welpen

Daarom stuur ik jullie nu een mailtje met de volgende vraag: Zien jullie het zitten om begin augustus ons te komen helpen met het zoeken van de dieren? Jullie kunnen logeren op ĂŠĂŠn van onze koeienweiden, pont Baugnies, naast een prachtige rivier en een bos.

We hopen dat jullie ons willen komen helpen bij deze belangrijke zoektocht. Laat maar snel iets weten! Groeten uit Dourbes! Boer Charel

12


Welpen

Ja zeg… Dan waren we net onze vakantie aan het plannen en dan krijgen we die mail… We wisten helemaal niet meer wat we moesten doen. Kiezen we voor een reis naar een prachtig wit strand of zullen we boer Charel gaan helpen in Dourbes… Na een beetje discussie kwamen we tot een besluit.

We gaan naar Dourbes! Hopelijk zijn jullie nu niet te boos op ons hé? Maar ja weet je wat, we zitten nu eenmaal in de scouts en daar leer je om anderen te helpen. We konden dus moeilijk weigeren om boer Charel te helpen. Hij heeft ons wel één ding beloofd: de rivier lijkt een beetje op de zee met een wit strand en het kan er zo warm zijn als op een tropisch eiland. Dus misschien komen we wel allemaal terug als chocolattekes . Dus we lieten boer Charel, Marie en z’n drie zussen weten dat we met veel plezier zullen helpen om de dieren van de boerderij terug te vinden. We weten dat jullie goed zijn in verstoppertje spelen, dus misschien kunnen jullie die ervaring wel gebruiken! Nu heeft boer Charel ons nog enkele tips gegeven om onze taak te vergemakkelijken. Lees ze goed door zodat je goed voorbereid kan beginnen aan de zoektocht. TIPS:

• De dieren zitten ver verspreid, dus we zullen af en toe wat moeten stappen. Vergeet dus zeker geen stevige stapschoenen! • Eendjes zitten graag in het water, dus als we deze willen vinden, zullen we ook in het water moeten gaan. Zwempak, handdoek en watensandalen zijn dus niet overbodig!

13


Welpen • Iedereen weet wel dat koeien voor dikke, natte en stinkende vlaaien kunnen zorgen. Laarzen zijn dus zoals een echte boer of boerin een must. • Ook op een tropisch eiland (of in Dourbes) kan het eens stevig regenen of onweren. Een goede regenjas kan je helpen om droog te blijven! • Hoewel boederijen misschien gekend zijn om hun geurtjes, zijn we niet van plan om stinkend naar huis te gaan! Voldoende verse onderbroeken, kousen, t-shirts, truien en broeken zijn verplicht mee te nemen! • De dieren van de boerderij zijn gewend aan boer Charel en z’n vrouwen. Zoek dus naar een vermomming (klompen, overal, sjaaltje, …) zodat de dieren niet gaan lopen als we ze tegenkomen. • Ook in het donker zullen we onze zoektocht moeten verderzetten. Vergeet dus zeker je zaklamp niet! • Zakmessen zijn NIET nodig! We zouden niet willen dat we onze zoektocht moeten staken voor een bezoekje aan een ziekenhuis. • Vergeet je uniform met je nestlintje zeker niet! • Alle andere belangrijke dingen vind je terug bij algemeen in de windroos. Lees zeker alles goed door zodat je heel goed voorbereid aan onze opdracht kan beginnen!

14


Welpen Ziezo, we denken dat we alle belangrijke info verteld hebben. We hopen dat jullie allemaal willen helpen om de dieren van boer Charel terug te vinden en dat jullie dus allemaal meegaan naar Dourbes. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde! Moesten jullie nog vragen hebben bij de praktische dingen van het kamp, aarzel dan zeker niet om ze te stellen! Tot in augustus!

Kaa - Lauren

Chill - Ellen

Machi – Jessica

Hatchi - Arno

Rikki Tikki Tavi - Lisa

welpen@scoutsengidsenvilvoorde.be

15


Akabe HELLOOOOOO lieve akabe’ertjes! Om ons prachtig jaar in stijl af te sluiten, gaan wij graag met jullie op WERELDREIS! Woehoeeeeew, spannend! Wanneer vertrekken we? Maandag 12 augustus spreken we heel heel vroeg af aan het tuchthuis (de exacte uren vind je wat in deze windroos terug) om met de bus richting “La bella Italia” te vertrekken.

Italië staat bekend voor zijn prachtige natuur en cultuur. Wij gaan ons voor 1 dagje ook een échte Italiaan wanen. ’s Avonds zetten we ons tentje op en kamperen we langs de prachtige kustlijn. Op dag 2 zetten we onze reis verder: Bestemming: CHINA! Aangezien we nog een lange toch voor de boeg hebben, gaan we optijd opstaan. Na een uitgebreid ontbijt pakken we onze zakken en volle goede gaan we richting China Na een zeer grote wandeling komen we uiteindelijk aan in China. Hier aangekomen spreekt een klein meisje ons aan en ze zegt: 你 好吗 / 你 好吗 你们 / 你们 (wat betekent: Welkom in China, kan ik jullie misschien ergens mee helpen).Ohneen wat zegt zij nu, ik versta haar niet. Natuurlijk spreken ze in China geen Nederlands. Begin je Chinees dus al maar te oefenen. In China is het ook zeer warm dus breng zeker zonnecrème en een parasol mee zodat

16


Akabe we niet kunnen verbranden. En als jullie braaf zijn gaan we misschien een bezoekje brengen aan de Chinese muur! Als echte chinezen gaan we natuurlijk ook met stokjes eten, en typische chinese dingen doen! Mediteren, chinese voetbal, dit wordt en top dag!

’s Avonds zoeken we ons een leuk slaapplaatsje en kunnen we een vuurtje maken. Zouden ze in China onze scoutsliedjes en Marshmallows? Ik hoop van wel… ^^

Na een goede nacht zetten we onze toch verder richting….. AUSTRALIE! Australië is het land van de Kangoeroes, de woestijnen en de surfparadijzen! We nemen allemaal een verrekijker mee om naar de babykangoeroes te kijken en natuurlijk vergeten we ook onze zonnecrème niet voor onze trektocht door de woestijn. Het belooft namelijk een hele warme dag te worden.

17


Akabe Rond de middag is het altijd het warmst in Australië, dus beslissen we om dan een middagdutje te doen om terug op krachten te komen. Deze krachten hebben we zeker nodig om in de namiddag onze surf- en zwemtechnieken te tonen in de plaatselijke surfbaai. Lekkere golven, fris water en een aangename temperatuur, het is er allemaal aanwezig. Nu nog de juiste ambiance en de namiddag kan niet meer stuk. Na al dat zwemmen en surfen, zijn we natuurlijk allemaal uitgeput en moeten we dringend op krachten komen. Gelukkig is ons avondeten daar. Na nog wat chillen in een bar op het strand, is het tijd om een goede warme nacht tegemoet te gaan. Morgen staat er namelijk al een nieuw land op het programma!

Van het warme Australië trekken we met z’n allen naar Zuid-Amerika. We gaan niet met het vliegtuig, maar we nemen de boot en varen tot de Caraïbische Eilanden. In de Caraïbische wateren vaart al jaren een heel beroemd schip. Het heet The Black Pearl en Kapitein Jack Sparrow is de commandant. Hij heeft een schat verstopt, maar weet niet meer waar hij deze moet vinden. Hij vraagt ons om hem te helpen en tuurlijk willen wij

18


Akabe dat doen! Maak je dus al maar klaar voor een beestige piratendag! Begin dus al maar te oefenen met door één oog te kijken, want dat is wat piraten doen.

Van de caraïbische eilanden zetten we onze reis verder richting het Noorden. We gaan naar de Verenigde Staten. Jawel, naar het alombekende NEW YORK! New York is het centrum van de kunst. Eerst gaan wij ons licht eens opsteken bij allerlei leuke musea en in de mooie parken. Daarna gaan we onze creatieve talenten boven halen en zelf aan de slag! Als onze kunstwerken afzijn, gaan we deze tentoonstellen in het Guggenheim museum.

Hierna zetten we onze tocht verder richting de Noordpool Trek vandaag jullie warme kleren maar aan want we gaan naar de Noordpool! Voor de zekerheid zullen we alles eens overlopen wat we nodig hebben. Een warme sjaal,een dikke muts en zeker en vast een goede jas die goed beschermd is tegen al de sneeuw. Vergeet ook jullie fototoestel niet want we gaan veel dieren zien zoals een grote

19


Akabe ijsbeer,zeehondjes,pinguĂŻns en nog zoveel meer!Breng vooral geen zoets mee want daar hebben de grote ijsberen een hekel aan en dan zouden ze wel eens zeer kwaad kunnen worden! Het wordt dus een spannende trip vandaag! Onze trip is bijna op zijn einde gekomen. We hebben bijna heel de wereld gezien, enkel Afrika nog niet! Als afsluiter van onze mooie reis, trekken we verder naar Kaap De Goede Hoop. Hier gaan we onze eigen hut bouwen in het bos, om te overnachten. Daarna gaan we veel hout sprokkelen voor een GIGANTISCH vuur te kunnen maken. Op echte afrikaanse muziek gaan we dan met heel het dorp de regendans doen. Na een week mooi weer, heeft de natuur wel wat water verdiend.

Na een lange en vermoeiende tocht, vertrekken we terug richting BelgiĂŤ. Zaterdag 17 augustus rond 17u zullen we terug in Vilvoorde toekomen.

WAT MOGEN WIJ ZEKER NIET VERGETEN OP DEZE FANTASTISCHE REIS? -

veldbed slaapzak extra dekentje

20


Akabe -

kussen knuffel toiletgerief (washandje, tandpasta, tandenborstel, bekertje, shampoo, douchegel, deo,…) handdoeken genoeg kleren, proper ondergoed en kousen kleren die vuil mogen worden voldoende schoenen (stevige schoenen, sportschoenen, laarzen, sandalen, watersandalen,…) zwemgerief linnenzak voor de vuile kleren in te steken zakdoeken medicatie (aan de leiding af te geven) sis- en identiteitskaart plastiek zakken (komt altijd van pas!) Uniform Verkleedkleren (kies maar een land!) Rugzakje voor op dagtocht/als we gaan zwemmen … alles wat je nog denkt nodig te hebben

LET OP! Ook niet té veel bagage meenemen. Omdat we niet aan al onze bagage willen sleuren, kunnen jullie die vrijdag 2 augustus al binnen brengen aan het tuchthuis. Voor meer details zie elders in de windroos. Zo, ik hoop dat jullie er allemaal evenveel zin in hebben als wij! Indien jullie nog vragen hebben: SHOOT! Groetjes en tot dan! Lize, Chelsey en Almira Lize.geeraerts@gmail.com (ps: er gaan ook nog extra gasten mee op onze reis. Benieuwd wie? Dan moet je zeker meekomen!)

21


Algemeen

OPSTELLEN VAN EEN PATROUILLETENT 1. Buitenzeil open leggen met de buitenkant naar onder 2. Leg het binnenzeil over het buitenzeil en plooi het in de helft totdat je de lussen ziet 3. Trek je schoenen uit alvorens de tent te belopen! 4. De buizen van de nok samenvoegen en door de lussen schuiven 5. De steunpalen (met pin) op de juiste plaats en volgens overeenkomstige gaatjes in het binnenzeil aanbrengen maar nog op de grond laten liggen (binnenzeil --> nok --> lus --> buitenzeil) 6. Plooi het buitenzeil over het binnenzeil 7. Alles samen rechtrekken met 3 man op hetzelfde moment (vergeet de nok niet te ondersteunen) 8. De deuren van de tent sluiten 9. De hoekspankoorden van het BINNENZEIL opspannen onder een hoek van 45° De spantouwen ontspan je tot op 1/3 over de volledige lengte alvorens het grondanker te kloppen (zie tekening) 10.Volg dezelfde methode voor de hoeken van het BUITENZEIL (vergeet de deuren niet te sluiten!) 11.De rest van de spankoorden bevestigen en opspannen telkens op één lijn, te beginnen met het BINNENZEIL 12.Het grondzeil in de tent leggen (voor de middelste paal zal je wat touwen moeten ontspannen) 13.Binnenzeil onder het grondzeil leggen en grondankers aan de muurtjes kloppen 14.Eventueel greppeltjes graven onder het buitenzeil

22


Algemeen De tent is goed opgezet en opgespannen als; 1. De drie steunpalen op een rechte lijn staan (en op het grondzeil rusten) 2. Er geen rimpels of zakken in het tentzeil zitten 3. Binnen - en buitenzeil mekaar niet raken 4. Alle lussen aan de nok hangen 5. De pin van de middelste paal langs buiten zichtbaar is en niet op het tenzeil rust

Opplooien van een patrouilletent

Gebruik van een sjorbalk bij tekort aan grondankers

23


Algemeen

PIONIEREN PLATTE KNOOP KENMERKEN: - Breeksterkteverlies van 60% ! (een touw dat 100 kg kan dragen breekt bij 40 kg last!) - Enkel voor touwen van GELIJKE DIKTE en hetzelfde materiaal - Ongeschikt voor het dragen van lasten, wegens niet betrouwbaar onder spanning. - Trekt zichzelf vast

HOE? Je legt de einden van het touw eerst rechts over links en dan links over rechts. Andersom levert hetzelfde resultaat. De twee eindjes liggen aan dezelfde kant in de langsrichting. Als je de knoop fout legt bekom je een "oude wijvenknoop" (twee keer rechts over links of omgekeerd) Onbetrouwbaar, zeer zwak en de kans bestaat dat ze losschiet.

TIMMERMANSSTEEK Je gebruiktde timmermanssteek voor het begin van een sjorring. Minimum drie keer rond het touw gaan met de losse tamp

24


Algemeen

PAALSTEEK Spantouw aan een shelter vastknopen? Bootje aanmeren? De paalsteek is een van de bekendste, gemakkelijkste en meest gebruikte knopen. KENMERKEN: - Na zware belasting zeer moeilijk los te krijgen. - Kan losschieten indien niet goed aangetrokken. (zie pijltjes) - Breeksterkteverlies van 35% (een touw dat 100 kg kan dragen zal breken bij een belasting vanaf 65kg)

HOE? Oefening baart knoop

DUBBELE PAALSTEEK

25


Algemeen

ACHTKNOOP of VLAAMSE STEEK In de eerste plaats een stoppersknoop: een knoop die je gebruikt om het touw niet door een katrol of oog te laten schieten. De achtknoop is veel beter geschikt dan een gewone of halve knoop, ze geeft meer verdikking en is gemakkelijker los te maken. Een zeer betrouwbare knoop; er kan gemakkelijk en snel visueel vastgesteld worden of ze correct gelegd is. De dubbele achtknoop is een gekende variant in de klimsport. Breeksterkteverlies: 20%

Dubbele achtknoop

Achtknoop

MASTWORP De mastworp wordt het best belast langs twee zijden, maar je gebruikt hem het meest om de sjorring mee te eindigen. Wanneer de mastworp onder spanning staat zal deze niet schuiven. Als er echter een wisselende belasting optreedt niet loodrecht op de paal kan ze wel eens lossen. Een variant is de magnussteek. Deze houdt bij belasting langs een zijde, zolang dit aan de kant van de voorslag is. De magnussteek is een mastworp met een extra voorslag.

Magnussteek

Mastworp

26


Algemeen

KRUISSJORRING Deze sjorring dient om twee palen aan elkaar te sjorren die ongeveer een rechte hoek vormen.

De kruissjorring begin je met een timmermanssteek op de vaste paal. Het oog van de timmermanssteek bevindt zich dan de rechterkant. Je vertrekt met je touw recht uit het oog en direct naar boven toe. Zo "rust" de losse paal op de vaste en zal je sjorring niet gaan doorhangen na een paar dagen.

Je slaat het touw minimum drie keer om de palen heen, zoals in de tekening aangegeven. Elke winding leg je netjes naast de vorige en trek je stevig aan. Men werkt steeds "binnen-buiten" Bij de losse paal worden de slagen naar binnen toe gelegd, bij de vaste paal naar buiten toe. Een handig ezelsbruggetje LOBI: LOsse balk BInnen

27


Algemeen Daarna ga je woelen. Je slaat de touwen tussen de palen door om de winding heen. Elke woeling trek je weer strak aan, zonder spanning te lossen op het touw. De drie of meer woelingen leg je naast elkaar en niet op mekaar, doe je dit toch dan zal het touw uitzetten en de sjorring aan kracht verliezen. Je werkt van de vaste paal naar de losse paal toe.

Tenslotte werk je de sjorring af met drie halve steken en een mastworp op de losse paal, dit vlak na het woelen. (niet omgekeerd, halve steken kan je gemakkelijk met ĂŠĂŠn hand leggen en aanspannen, een mastworp niet) Merk ook op dat de kruising van de steken op de juiste positie zit en voldoende frictie genereerd. Eventueel resterend touwwerk rol je veilig op. DE SJORRING EINDIG JE NOOIT MET EEN KNOOP! Als de eindknoop op een andere plaats veiliger ligt is het noodzakelijk dat je van de standaardplaats afwijkt. Bij een gesjorde ladder zal de eindknoop dus nooit aan de binnenkant van een sport eindigen!

28


Algemeen

KAMPREGELS  Bij het hakken draag je steeds een lange broek en stevige schoenen! (onze verpleegster kan wonderen verrichten met een pleistertje, half open gekapte voeten vallen helaas niet onder die noemer)

 Hakken en zagen doe je in een kapvierkant  Met bijl en zaag wordt niet in het bos gegaan!  Bijl en zaag smeer je gretig in met ecologisch lagervet (niet met bruine zeep) tegen het roesten  Drinkwater nuttig je enkel uit waterflessen en NIET van de citern  Bedek elke dag de hudo met een beetje aarde  Het kampterrein wordt niet verlaten zonder toestemming van je leiding  Voor het koken en afwassen gebruik je water van de citern (kookwater laat je dan ook effectief even doorkoken!)  Respecteer de slaapuren van de andere takken en denk ook aan je eigen slaaptekort, je moet immers zelf 5 tot 12 dagen meekunnen!  Bijlen, zagen en ander materiaal dat rondslingerd worden door de materiaalmeesters in beslag genomen

29


Algemeen

SCOUTSWET Wij zijn fier en op onze eer te vertrouwen. Wij zijn trouw aan God en vaderland. Wij hebben tot plicht ons nuttig te maken en anderen te helpen. Wij zijn vrienden onder elkander. Wij zijn hoffelijk. Wij leven met open oog in God’s natuur. Wij kunnen zonder tegenspreken gehoorzamen. Wij glimlachen onder alle omstandigheden. Wij zijn sober en spaarzaam. Wij zijn rein in gedachten, woorden en daden.

AVONDLIED O Heer, d'avond is neergekomen, de zonne zonk, het duister klom. De winden doorruisen de bomen en verre sterren staan alom... Wij knielen neer om U te zingen in 't slapend woud ons avondlied. Wij danken U voor wat we ontvingen, En vragen, Heer, verlaat ons niet! Knielen, knielen, knielen wij neder, door de stilte weerklinkt onze bee Luist'rend fluist'ren kruinen neer en sterren staren teder. Geef ons Heer, zegen en rust en vree!

30


Algemeen

BELOFTELIED

luister even wat Ik zeggen ga (ik) doe mijn belofte beloof het, ja Ik kijk om U altijd the erkennen als opperhoofd Geef dat we U minnen zouden steeds meer en meer help ons belofte houden Jezus onze heer 2) Wij hebben het gezworen dat Gij steeds zoudt ons hoofd en leider wezen als opperscout 3) Wij zullen gans ons leven lijk Gij het gebood U volgen en U dienen tot aan de dood.

MORSETEKENS OP KAMP ..

inspectie

-/..

verwittiging inspectie

....

formatie

.......

neerlaten vlaggen

..-.

fourage (fruitverkoper)

.-..

leiding (limonade)

-.-

kapoenen (kloosterpoort)

.--

welpen (weersopkomst)

.-

akabe (auto)

.---

jongverkenners (jan-oom-dom-oor)

---

jonggidsen (oorlogsvloot, j = jongverkeners)

--.

gidsen (grootmoeder)

...

verkenners (sikkepit van seniors)

..

jin (iemand, j= jongverkenners)

31


Algemeen

MORSE EN SEINPROCEDURE ALFABET A B C

.-... -.-.

a-toom bok-ke-rij-der co-ca-co-la

T U V

.....-

ton u-ni-form ver-ken-ners-troep

D E F G H I J K L M N O P Q R S

-.. . ..-. --. .... .. .---..-.. --. --.--. --..-. ...

dok-wer-ker eend fruit-ver-ko-per groot-moe-der hek-ke-spring-er ie-mand jan-oom-dom-oor kloos-ter-poort li-mo-na-de mo-tor no-ten oor-logs-vloot pap-school-lo-per quo-quo-ri-ko re-vol-ver sik-ke-pit

W X Y Z CH 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

.--..-.---.. ---.---..--...-......... -.... --... ---.. ----. -----

weers-op-komst X on-der-ze-ro York-blijf-toch-York zons-on-der-gang cho-co-bon-bon

Elke lettergreep met een o (geschreven) is een ta (lang), de rest is ti (kort)

32


Algemeen

SEINPROCEDURE Oproepingsteken (Venez Ecouter)

...-.

Klaar om te ontvangen (K)

-.-

Nog niet klaar om te ontvangen (Q)

--.-

Meer naar links (ML)

--/.-..

Meer naar rechts (MR)

--/.-.

Iets hoger (MH)

--/....

Iets lager (MB)

--/-...

Woord begrepen

-

Vergissing (8x kort)

........

Einde bericht

.-.-.

Bericht begrepen (Roger)

.-.

?

..--..

Wat-kan-jou-zo-ra-ken ?

!

--..--

Hoe-stom-is-dat-rot-joch !

Een seinpost bestaat best uit 3 man : een seiner, een dikteerder en een opschrijver. Wil je een bericht beginnen te seinen, sein dan het oproepingsteken. De ontvangpost kan antwoorden : KLAAR, NOG NIETKLAAR, of IK ZIE JE NIET GOED, VERANDER VAN PLAATS. Meer naar links of rechts is echter altijd ten opzichte van degene die het zegt, dus omgekeerd voor wie de plaatsverandering moet doen !!! Na elk woord seint de ontvangpost : WOORD BEGREPEN. Komt dit antwoord niet, dan wordt het ganse woord herhaald. Onmiddellijk na het laatste woord (van het bericht) seint de seinpost : EINDE BERICHT Antwoord van de ontvangpost : BERICHT BEGREPEN. Komt er geen antwoord, dan wordt het laatste woord herhaald. Komt er nog geen antwoord, dan wordt het hele bericht herhaald.

33


Algemeen Een andere methode om een morsebericht te ontcijferen is het gebruik van de morsemolen. Eens men weet hoe men dit moet gebruiken, gaat het vrij vlot. Maar men moet hem dan wel bij de hand hebben of zelf kunnen opstellen voor men begint te seinen. De morsemolen bestaat uit twee delen. In de hoek staat een streep of een punt. Vandaar kan men dan verder volgen om een letter te ontcijferen. Voorbeeld : Om F ( . . - . ) te kunnen ontcijferen neemt men het deel dat bij de “E” begint, en dan gaat men naar rechts (“I”), naar beneden (“U”) en terug naar rechts (“F”).

34


Algemeen

ORIËNTATIE ORIËNTATIETECHNIEKEN Om zich te oriënteren in de natuur (zoals het Noorden zoeken) zijn er verschillende technieken. Belangrijk bij elke techniek is de kennis van de Windroos - waarmee niet dit maandblad bedoeld wordt - waarop de verschillende windrichtingen aangeduid zijn. Het is een cirkel, ingedeeld (zoals elke cirkel) in 360 graden en men kan het gebruiken als hulpmiddel bij kaart en kompas.    

0° (of 360°) = Noord 90° = Oost 180° = Zuid 270° = West

Oriëntatie met uurwerk en zon Draai het uurwerk met de kleine wijzer naar de zon Verdeel de hoek tussen beide wijzers in twee gelijke delen (in dit voorbeeld is het 16u00) De bissectrice wijst naar de ZUIDELIJKE RICHTING

Noodmiddelen: (enkel in Belgie en omstreken)  De meest voorkomende windrichting in België is ZW-NO.  Oude kerken staan meestal met het altaar naar het oosten  Bomen neigen dikwijls naar het NO (door de wind) en hebben soms tot

meestal op de NW zijde mos.

35


Algemeen

HET KOMPAS Uit wat een kompas bestaat kan je zien op de tekening; nu nog weten hoe je het moet gebruiken.

 Als men een bepaalde richting moet lopen (vb 140°) legt men de

  

 

kompasdoos op 140° gelijk met de lange richtingspijl (of -gleuf, afhankelijk van elk kompas). De pijl van het N (magnetische) gelijk leggen met de N van de kompasdoos (zodat het N klopt). De lange richtingspijl (-gleuf) duidt aan in welke richting je moet lopen. Om het exact te weten hou je het kompas voor je, je kijkt door het vizier en zorgt dat je oog, het vizier en de richtingspijl (-gleuf) op 1 lijn liggen, in het spiegeltje kan je zien of je pijl naar het N nog juist ligt. Indien nodig (in een veld of een open terrein) zal je moeten “schieten” op een paal, boom, eenzaam huis of een ander herkenningspunt Bij het schieten draai je je hele lichaam mee en beweeg je niet enkel het kompas

36


Algemeen

RECHTE WEGSCHETS De te volgen route wordt weergegeven als een rechte lijn die meestal vertikaal wordt afgedrukt en van onder naar boven wordt afgelezen. Aan deze lijn zijn streepjes getekend dat zijn de zijwegen ten opzichte van de te volgen route. Bij het tekenen zijn als het ware de beide einden van de route zodanig "uitgetrokken " dat een rechte weg overbleef. De wegen die je links of rechts moet laten liggen , hangen er als franjes aan. Op deze wijze worden de door de rechtewegschets aangegeven wegen eigenlijk gestandaardiseerd. De wegen, die door de streepjes worden weergegeven, zijn dus niet op schaal getekend en lopen in werkelijkheid natuurlijk verder door. Op bijgaande figuur zie je een ingetekende route met daarnaast de op de verschillende situaties betrekking hebbende rechtewegschets. Op het eerste zicht lijkt dit erg ingewikkeld maar dat is het allerminst. Te onthouden: Ieder streepje aan de lijn betekent: "EEN WEG LATEN LIGGEN"

37


Algemeen

BLINDE KAART Bij blinde kaart moet je eerst naar het N van je kaart (dat meestal van boven ligt) gelijk leggen met het N van je kompas, en voor de rest van begin- naar eindplaats lopen. Onderweg uitkijken of naar de soorten weg waarop je loopt, of de kruispunten wel kloppen, of er wel degelijk een kapelletje, kerk of kathedraal is, of die rivier daar wel loopt, enz... . Handig om te weten is dat de scouts van Vilvoorde kaarten gebruikt met een schaal van 1/25.000 (binnenkort 1/20.000) waarbij 1 cm op de kaart er 25.000 cm in werkelijkheid zijn. Dus is 1 cm op een staf- of je droppingskaart gelijk aan 250 m in werkelijkheid en 1 mm is gelijk aan 25 meter. Om dit te meten gebruik je de zijkant van je kompas. Verder moet je nog weten dat een jonggiver geen passen van 1 meter neemt maar eerder van 75 cm. Daarom moeten de meters gedeeld worden door 3 en vermenigvuldigd met 4 (zodat het aantal passen dat je moet nemen groter is dan het aantal meter dat je moet stappen). vb: a) 75 m = hoeveel stappen ? ďƒ 75 : 3 = 25 25 X 4 = 100 b) 100 m = hoeveel stappen ? ďƒ  100 : 3 = 33,3333... 33,333 X 4 = 132,...

BOLLEKE PIJL Bolleke pijl is een blinde kaart die opgesplitst is van kruispunt tot kruispunt. Het bolletje is de plaats waar je je op dat moment bevindt. De pijl is de richting die je moet volgen. Dus in het midden van de weg niet opeens het veld intrekken. Ook hier op details letten zoals het aantal zijwegen en of die wel juist lopen, rivieren, enz...

38


Contactgegevens kapoenen@scoutengidsenvilvoorde.be Liesje Heemeryck Levendige rob Brent Verhasselt Leidinggevende sneeuwstormvogel Iris Vanherck Waardevolle strandloper Fien Van Meerbeek Fonkelende spreeuw Gwen De Sweemer Prikkelende aap

lies123@hotmail.com 0491/36 34 93 brent.verhasselt@hotmail.com 0471/73.46.42 vanherck.iris@belgacom.net 0476/79.66.80 fienebie@hotmail.com 0471/21.39.50 0488/42.38.60 welpen@scoutengidsenvilvoorde.be

Ellen Janssens Ijverige bergbever Jessica Vandeperre Krachtige eekhoorn Lisa Vanhaelen Streepmuis Lauren Adriaenssens Onbezonnen griend Arno Jacobs Speelse spiesbok

ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94 73 18 jessica_vandeperre@hotmail.com 0494/73 99 09 lisakeee_vh@hotmail.com 0470/89 86 86 lauren.a3@hotmail.com 0473/67 03 99 arnojacobs123@hotmail.com 0471/73 46 40 akabe@scoutengidsenvilvoorde.be

Lize Geeraerts Hardnekkige arazari Chelsey Bettens Intense Oestiti Almira Dewit

lize-geeraerts@hotmail.com 0472/62 21 63 bettenschelsey@hotmail.com 0492/70 57 43 almiradewit@gmail.com 0499/46 45 68

39


Contactgegevens jonggidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel Pauline Meskens Dartele ekster Gert Van der Brempt Argeloze spoorkoekoek Samuel Vermote Enthousiast schaap

sofie.adam6@gmail.com 0472/88 94 13 pauline_meskens@hotmail.com 0479/25 65 60 gert-van-der-brempt@hotmail.com 0494/15 82 32 samuelvermote@hotmail.nl 0474/25 14 69 jongverkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Sarah Meskens Scherpzinnige ooievaar Wouter Janssens Bekwame spitsvogel Tom Bossuyt Eigenzinnige arend Paulien Geeraerts Parmantig Sikahert

sarah_meskens@hotmail.com 0474/34 79 29 wouter.janssens@me.com 0472/95 83 15 pohjola666@gmail.com 0471/38 00 35 paulientje-geeraerts@hotmail.com 0479/05 21 96 gidsen@scoutsengidsenvilvoorde.be

Ida Coulommier Vrolijk winterkoninkje Bea Vertongen Heldere patrijs

idake@msn.com 0476/48 57 72 beavertongen@hotmail.com 0476/61 63 86 verkenners@scoutsengidsenvilvoorde.be

Annelies Vertongen Bedachtzame mus Kaat Van Der Brempt Felle bunzing

anneliesvertongen@hotmail.com 0472/77 75 02 kvanderbrempt@gmail.com 0478/73 96 57

40


Contactgegevens groepsleiding@scoutsengidsenvilvoorde.be Glenn De Munck Zachtmoedige kiang Lize Geeraerts Hardnekkige arazari

glenndemunck@gmail.com 0474/74 34 36 lize-geeraerts@hotmail.com 0472/62 21 63 Materiaal en tenten

Glenn De Munck Zachtmoedige kiang Ellen Janssens Ijverige bergbever

glenndemunck@gmail.com 0474/74 34 36 ellen.a.janssens@gmail.com 0495/94 73 18 Dassen en kentekens

Sofie Adam Bewuste slangenhalsvogel

sofie.adam6@gmail.com 0472/88 94 13

41


Algemeen

Kampbagage !! Je vertrekt in volledig uniform !! (hemd, das en groene broek/rok) Short en T-shirt onder uniform kunnen handig zijn voor opbouw. 1. slaapgerief o veldbed (zeker voor kleine takken)), luchtmatras of matteke o slaapzak en eventueel deken (kampnachten kunnen koud zijn!) o pyjama, nachtkleed,... o knuffel 2. toiletgerief o zeep in doosje/douchegel o shampoo, deodorant o washandje, handdoeken o tandenborstel, tandpasta en bekertje o kam, borstel o zonnebrandolie met hoge beschermingsfactor o eventueel maandhygiĂŤne, scheergerief o linnen wasbakje (enkel voor grote takken) 3. kledij o ondergoed o kousen o sport- en spelkledij (shorts, T-shirts, lange broeken,...) o badpak, zwembroek en badhanddoek o sweaters en warme truien o regenjas o zakdoeken 4. schoenen o laarzen o sportschoenen o stevige stapschoenen (sportsletsen zijn geen stapschoenen!) o (water)sandalen/teenslippers

42


Algemeen 5. eetgerief o bord + diep bord of gamel, beker en bestek(enkel voor grote takken) o 2 keukenhanddoeken (niet moeders mooisten) 6. allerlei o vuillinnenzak (geen plastieken zak) o zaklamp o schoenpoetsgerief o veiligheidsspelden, wasspelden o schrijfgerief en adressen o (gelieve voor klein takken de adressen al op de enveloppen te schrijven en deze te frankeren) o identiteitskaart o SIS-kaart o zakgeld: niet te veel (vooral voor 2- en 3-daagse en aankoop kaartjes) o eventeel muziekinstrument o alles wat niet vermeld staat maar toch handig kan zijn !! Kleine takken bergen alles best op in een valies !! !! Vergeet je naam (en adres) niet overal op te zetten !! Gelieve je bagage zo compact mogelijk te houden en zeker niet verschillende zakken aan elkaar te knopen. Ook zijn plastiek zakken af te raden want die scheuren. 7. wat neem je zeker niet mee  grote metalen koffers  ringen, kettingen, ...  snoep  vuurwerk  sigaretten, alcoholische dranken en andere verboden producten  je slecht humeur

43


Algemeen

Bagage, vertrek en terugkomst Bagage Zo veel mogelijk binnenbrengen op vrijdag 2 augustus aan de hangaar (tuchthuiscomplex, Rondeweg 24-28) tussen 18u en 20u.

Vertrek voorwacht (leiding en fourage) Zaterdag 4 augustus om 7u aan tuchthuis. Vertrek grote takken Dinsdag 6 augustus om 7u30 aan tuchthuis. !! Vertrek in perfect uniform !! !! Vergeet je lunchpakket niet!! Vertrek kleine takken Maandag 12 augustus om 7u30 aan tuchthuis.

Terugkomst Zaterdag 17 augustus tussen 17u en 18u aan tuchthuis. Wachtende ouders kunnen weer terecht bij VOSOG/JOS'kes voor een drankje. Opgelet: we spreken dus NIET af aan de lokalen!

44


Algemeen

Patrouillekoffers Klaarmaken Jongidsen en jongverkenners: woensdag 26 juni om 14u aan hangaar. Gidsen en verkenners: woensdag 26 juni om 14u30 aan hangaar. Leeg maken Iedereen: zondag 18 augustus om 14u aan de hangaar. Wat jullie van ons meekrijgen o een reeks potten met deksel en pannen o vergiet o houten lepel, pollepel, aardappelmesjes, dunschiller o klopper, pureestamper, schuimspaan, snijplankje o blikopener o koffiefilter en koffiekannen o handborstel Wat jullie moeten aankopen met takkas o afwasgerief: afwasproduct, sponskes, borstelkes en jexkes o lucifers en zip o toiletpapier voor een heel kamp o bruin zeep (niet vloeibaar) o al wat nog handig is en wat je wil meesleuren (vb. mayonaise, ‌) Waar jullie best zelf voor zorgen o voldoende krantenpapier o keukenhanddoeken o pannenlappen Tips - vergeet je lidkaart of kortingskaart niet voor je aankopen in de Colruyt. - denk aan het milieu! - 1000 lucifers zijn te veel en te duur. Spreek dus af met andere patrouilles.

45


Algemeen

Adres eigenaar terrein

(Duidelijk de naam van de beweging en tak vermelden! Het adres bedient meerdere kampterreinen!) Scouts en Gidsen Vilvoorde naam + tak Rue auxiliaire 4 5670 Dourbes, Viroinval

Noodnummers (enkel in zeer dringende gevallen) Glenn De Munck: 0474/74.34.36 Lize Geeraerts: 0472/62.21.63

46


Algemeen

! OPROEP ! Alle gele papiertjes van SON mogen binnen gebracht worden bij Glenn De Munck. De groep kan daarmee een waardebon krijgen voor groepsaankopen. Alvast bedankt!

47


Algemeen

Begin nieuw werkjaar leiding (dus ook huidige 3e jaars gidsen en verkenners) Van vrijdag 30 augustus tot zondag 1 september is het Herfstontmoeting, het startweekend van het werkjaar voor alle leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen in de Hoge Rielen. Dit is een sterke aanrader (zowel heel leuk als interessant).

Meer info hierover vind je in de eerst volgende Over en Weer of op www.gouwwebra.be.

Tip: schrijf je op tijd in voor de sessies zodat je niet moet nemen wat er overblijft (zie Over en Weer)͘

48


Algemeen

Begin nieuw werkjaar Leden We kiezen vanaf dit jaar voor een nieuw concept. We spreken op zondag 8 september om 10u30 af aan de lokalen. Daar zal een groot spel met alle takken plaatsvinden om het nieuwe jaarthema in te leiden. De activiteiten eindigen voor alle takken om 17u00. Vergeet zeker je lunchpakket voor de middag niet!

Wat wordt volgende jaarkenteken?

49


Algemeen

Dassen en kentekens Elke eerste zondag van de maand bij Sofie Op voorhand bestellen is niet nodig!

Er zijn ook terug tweedehandsuniformen beschikbaar (tot welpenmaten).

50


Algemeen

Kentekens & uniformen

1 Tak-kenteken 2 Groepslintje 3 Jaarkenteken 4 Das 5 Vlaamse leeuw 6 Internationaal scouts- of gidsenteken 7 Belgische vlag 8 Beloftekenteken (kabouters(s), wolfje(s) of jonggiverbelofte) Voor meer info: kijk op www.scoutsengidsenvlaanderen.be

51


VOLLEDIG UNIFORM - Hemd - Groene broek/rok/short - Das

VERPLICHT OP ELKE SCOUTSACTIVITEIT!!! Waar vind je dit uniform en andere scoutsspullen?

Bij

in Mechelen, Adegemstraat 102

Of in een Hopper-winkel op de volgende adressen: - Lange Kievitstraat 74, 2018 Antwerpen - De Vilanderstraat 6A, 9300 Aalst - Lange Violettestraat 33, 9000 Gent - Dorpsstraat 13, 3500 Hasselt - Diestsevest 92A, 3000 Leuven - Zandbergstraat 80, 8530 Harelbeke

52


Verjaardagen Juli

Augustus 1 2

Nicolas Decloedt, Sam Nassiri, Quinten Jacobs, Noah Hope Ogida, Lilly Nuyens

3

Mona Marievoet

4 Jules Pirart

5 6

Sofie Adam

7 8 Witse Cauwenbergh, Ida Coulommier, Bram Dewit, Sander Somers

9

Ellen Janssens

10 11

Branko T’Kint Wolfgang Van Eenaeme

Arno Adam, Miguel Viana Bravo

Isabelle Forrier

12 13

Viktor Grauls, Flora Vanclooster

14

Yaro De Beer

15 16 Eline Maton, Mil Van Obbergen, Annelies Vertongen

17 18

Lynn De Smet

GaĂŤlle Debast, Lize Geeraerts

Elysa Bosseler

19 20 21

Glenn De Munck

22

Stef Nickson

23 24

Jente De Waele

Jaan Bilsen, Thomas Lauwereys

25 Elliot Meul Charlotte Vanhaelen

26 27

Tes Van Obbergen

28

Margot Geeraerts

29 30 31

53

Robin Somers


Jonggidsen

Aan allen die deze brief ontvangen, Zoals jullie weten worden er, naar jaarlijkse gewoonte, lotingen georganiseerd om te bepalen wie dit jaar zal moeten deelnemen aan de alom bekende en gevreesde ‘Hongerspelen’. Allereerst, proficiat! Jullie zijn gekozen om het op te nemen in een strijd tussen leven en dood om de eer van jullie land te verdedigen. Bij deze worden jullie opgeroepen om jullie aan te melden in ‘’Dourbes’’ een dorpje in de Ardennen waar ons oefenkamp opgesteld staat. De eerste paar dagen zullen er zijn van hard werken en trainen om jullie zo goed mogelijk op de strijd voor te bereiden. Kampen zullen gebouwd worden, jullie zullen leren overleven in het bos. De meest basic dingen zoals schuilplaatsen zoeken, vuur maken, eten vinden in de natuur, zullen jullie aangeleerd worden door één van onze trainers. Deze dingen kunnen een hulp bieden, maar in deze strijd zal er meer nodig zijn.

Jullie worden opgeleid tot ware vechters! Iedereen zal leren ontdekken waar haar ware sterktes liggen, en helaas ook haar zwaktes...

54


Jonggidsen

In een strijd als deze zullen enkel de sterkste overleven. Ben jij bereid om tot het uiterste te gaan, het op te nemen tegen mensen die vroeger je vriendinnen waren? Kan jij je sterktes optimaal benutten en een winnaar worden? Daar zal je snel achter komen. Jullie worden onderverdeeld in patrouilles waar jullie de eerste dagen mee zullen leren overleven. Deze patrouilles worden op het kamp zelf meegedeeld, maar onze trainers hebben jullie in het dagelijkse leven bespioneerd en weten ondertussen wel wie er goed bij elkaar past! De laatste dagen van het kamp staan volledig in het teken van de strijd. Jullie staan er gelukkig niet alleen voor. Jij kan sponsors voor jou winnen door goed gedrag, helpen bij klusjes, hard werk, lekker koken, noem maar op. Hoe meer sponsors je voor je wint, hoe meer kans je maakt dat er in het hevigst van de strijd misschien wel een pakje wordt opgestuurd dat jij op dat moment heel goed kan gebruiken. Dit kan dus levensnoodzakelijk zijn. Op de volgende pagina’s volgt nog wat praktische informatie!

ďƒ° Dit is jullie grote voorbeeld: Katniss Everdeen!!

55


Jonggidsen

Belangrijk: Wat hebben jullie allemaal nodig om zo goed mogelijk te overleven in deze strijd? - Als je wilt leren overleven in de natuur hoort daar onlosmakelijk ook het water bij. Bikini/Badpak zijn dus absolute noodzaak om je als een vis in het water te voelen en te leren verschuilen onder water. Ook waterschoentjes kunnen goed van pas komen. - Om er uit te zien als een echte warrior is Aangepaste kledij onmisbaar. Denk ook aan gepaste attributen. o Bekijk wat prentjes van je voorgangers op google & be creative (zoekopdracht: The Hunger games).

- Een goede schuilplaats vinden is niet altijd gemakkelijk zeker niet als het donker is, vergeet dus zeker geen Zaklamp zodat je niet per ongeluk in dat ene spinnennest gaat uitrusten.... Brrrr

56


Jonggidsen

- In het bos zitten wilde dieren, in het bos, in het bos,... Dit deuntje kennen jullie waarschijnlijk al, en het klopt als een bus! Keukenhanddoeken kunnen dus altijd van pas komen om die wilde dieren af te weren (of wilde mede-jogi’s moest dit strikt genoodzaakt zijn) o Stiekem is het ook wel gewoon handig om de afwas te doen, maar dat klinkt minder avontuurlijk natuurlijk!

- Wij sturen jullie de wijde wereld in op een tweedaagse staptocht, wees lief voor je voetjes, kilometers afleggen op slippers lukt helaas niet zonder de bijhorende bleinen. Deftig stapschoeisel is een must! Neem ook zeker een rugzak mee, waarin je dan de hoogstnoodzakelijke spullen kan in steken. - Regenlaarzen zijn best wel handig in onze afmattende strijd. Ik moet jullie niet uitleggen waarom, toch? Inderdaad zodat je geen last hebt van piranha’s die jullie snoezelige teentjes willen afbijten of wederom mede-jogi’s (just kidding: moesten er ouders meelezen, onze jogi’s zijn allesbehalve agressief, ze lusten trouwens geen tenen heb ik van horen zeggen, geen zorgen dus!)

57


Jonggidsen

- Het kan best wel koud worden in de bossen, een warme Slaapzak is aangenaam ’s nachts! - Willen jullie uitgerust zijn voor de strijd die de laatste dagen zal plaatsvinden, you better prepare girls! En hoe kan dat beter dan met heel veel slaap in een zo comfortabel mogelijk Veldbedje/luchtmatras (vergeet geen pomp) met jullie weelderige lokken op een vederzacht Kussen. o Ps: knuffels zijn ook toegelaten ze zouden wel is jullie enige steun en toeverlaat kunnen worden in deze helse tijden + wij jullie liefste ‘mentors’ natuurlijk!

- Op kamp gaan betekent af en toe wel eens vuil zijn! Nu een minimum aan hygiëne is leuk, en dus ja wij gaan ons ook eens wassen. Vergeet dus zeker geen Toiletgerief (wasbakje, zeep, shampoo, washandje, tandenborstel, handdoeken, tandpasta, ...). Tenzij jou tactiek er in bestaat iedereen uit te schakelen door een kampgeurtje van 14 dagen niet wassen! Moet je wel niet meer vechten natuurlijk? Klinkt verleidelijk!

58


Jonggidsen

- We gaan dan misschien back to the basics, jullie kleren mogen jullie nog net aanhouden. Geen oertijdtoestanden voor ons met lappen stof maar gewone Kledij, oef! o o o o o o o o o o

Dikke truien Warme sokken Ondergoed T-shirts Broeken (rokjes, kleedjes, doe maar zot! We zijn tenslotte meisjes) Volledig uniform (moet je aan hebben bij het vertrek) Sportschoenen (ook de regenlaarzen en stapbotinnen niet vergeten) Een wit t-shirt dat vuil mag worden Kledij die vuil mag worden ‌

- Overleven houdt ook in opgewassen zijn tegen de krachten van de natuur: Muggenzalfjes, zonnecrème, eventuele allergiepilletjes of andere medicatie zeker niet vergeten!! o Er is ook een mogelijkheid om medicatie af te geven aan de leiding en dan doen wij de jogi in kwestie er op tijd aan denken dat ze die neemt. Indien er bepaalde medicatie moet worden genomen laat het ons dan sowieso even weten kunnen wij er op toezien dat dit vlot verloopt! - Het is ook handig om wat zakgeld te voorzien, voor eventueel een postkaartje en postzegels te kopen. Op tweedaagse is het ook leuk wat te kunnen kopen.

59


Jonggidsen

Dit zijn de meest noodzakelijke spullen die je zeker moet meenemen. Als je bepaalde vragen hebt, mag je natuurlijk altijd één van de mentors contacteren. Onze contactgegevens staan in deze windroos vermeld bij ‘algemeen’. Meer informatie over de exacte afspraak vind je daar ook. Tot slot, hebben we nog een laatste, maar zeer belangrijke mededeling. Eén van je mentors is jarig de dag dat jullie toekomen op het kamp. Wie een eerste goede indruk wil maken, gaat dit dus zeker niet vergeten!

Nu rest er ons enkel nog af te sluiten met het gekende motto van de Hongerspelen:

60


Jonggidsen

Tot Snel! Jullie mentors, Samuel

Gert

Pauline

Sofie

61


Jongverkenners

¡Hola amigos! Zoals jullie weten, worden jullie deze zomer verwacht op het kampterrein in Dourbes voor het jaarlijkse kamp van Scouts en Gidsen Vilvoorde. Maar… Jullie kamp mist duidelijk iets. Eerlijk, geen siesta, geen taco’s? Jullie pakken de boel verkeerd aan! Estúpido! Het is tijd voor verandering. Verbetering. Transformación! Dit jaar worden jullie opgeleid tot rasechte…

MEXICANOS

Arriba! Mexico, amigos. Mexicaan zijn is niet moeilijk. Fácil! ¿ Wat heb je nodig ? •

Een sombrero tegen de zon (of regen)

Poncho of andere vrijetijdskledij

Laat jullie snor groeien!

Een gitaar of accordeon

Een revolver

Zin in taco’s

Een prachtig Mexicaans accent

¿ Wat neem je niet mee ? •

Corona Extra

Tequila

Sigaren

62


Jongverkenners Ik bedoel, komaan amigos, er kan veel in Mexico, maar niet alles! Bueno. Jullie weten nu al hoe je er als Mexicaan moet uitzien, maar jullie weten nog niet hoe je een Mexicaan moet ZIJN. Mexico was vroeger het rijk van de Azteken. Dit volk geloofde in meerdere goden en deed af en toe aan bloedoffers. Azteken leefden in kleine gemeenschappen. Het is niet verboden om op kamp te gaan en zich te verkleden als Azteek (ze leken een beetje op de indianen die jullie kennen), want Mexicanen zijn nog altijd heel trots op hun verleden. De Azteken verloren uiteindelijk hun rijk door de inval van de Spaanse kolonisators. Of dacht je dat ze in Mexico altijd al Spaans hadden gesproken, zomaar voor de lol? Mexico werd een kolonie van Spanje en de Azteken werden op brutale wijze vermoord of tot slaaf gemaakt. Niet leuk. Pas na een goede 300 jaar kon Mexico zijn onafhankelijkheid terugwinnen. Tot

zover

de

geschiedenis

van

ons

vaderland in een notendop, chamos. We hebben op de vorige pagina misschien een klein beetje overdreven. Het is vandaag de dag niet altijd even fĂĄcil om Mexicaan te

zijn.

Laten we zeggen dat niet elke Mexicaan even rijk is en dat het soms een beetje onveilig kan worden in de buitenwijken van Mexicaanse grootsteden. Daarom vluchten vele Mexicanen – wij ook, hoe zijn we anders tot in Dourbes geraakt?

Mensen die het moeilijk hebben en op straat leven, klitten vaak samen in bendes. Jullie zijn nieuwe Mexicanen, dus verwacht geen gemakkelijke start. Jullie zullen elkaar hard nodig hebben.

63


Jongverkenners Onze clans zien er zo uit:

Patrouille 1 Basten (PL) Toon (HPL) Louis Tommy Victor Robbe V. Adriaan

Patrouille 2 Bram L. (PL) Thijs (HPL) Warre Mil Nico Christophe Quinten

Patrouille 3 Walt (PL) Sander (HPL) Senne Matteo Robbe L. Jesse Miguel

Patrouille 4 Jef (PL) Bram DW. (HPL) Yaro Felix Arthur Tom

Aan de leiders van de clans vragen wij om de Azteek in zichzelf los te laten en een coole naam te zoeken voor de patrouilles. Patrouillenamen

bestaan

uit

een

dier

en

een

eigenschap

of

lichaamsdeel (clichévoorbeelden: arendsoog, leeuwenklauw). Of dit in overleg met de hele patrouille, hulppatrouilleleider of helemaal alleen gebeurt, kan ons niet veel schelen. Wees creatief, chamos! Deze zomer krijgen jullie een volwaardige opleiding, die alle gamma’s van het Mexicaan-zijn zal omvatten. Zowel de geschiedenis als het heden worden behandeld. Wie heeft het puurste Aztekenbloed, welke patrouille kan zich het snelst meester over de rest maken in dit zware milieu en hoe merken die verdomde Texanen niet dat je stiekem de grens met de Verenigde Staten probeert over te steken?We zien het allemaal deze zomer. Bovendien krijgen de derdejaars hun totem, de belangrijkste mijlpaal in hun carrière als lid van onze jeugdbeweging!

64


Jongverkenners Jullie weten nu wat jullie te wachten staat. Benut de maand juli om er zo Mexicaans mogelijk uit te zien. Een goede voorbereiding maakt veel verschil in deze zware stiel. Oefen wat Spaanse woordenschat en grammatica, pas je kledingsstijl aan, stop met idiote filmpjes op het internet te bekijken en leer een typerend instrument bespelen. Het is voortaan gedaan met die frieten en pizza’s, eet meer taco’s! Zet Facebook af en leer hoe je in het echt met señoritas moet omgaan! Het moet ophouden met die games, leer eens een echt vuurwapen hanteren! Dat laatste heb je niet van ons . Ook jullie leiding heeft er alvast heel veel zin in en is druk begonnen met de voorbereidingen om het Mexicaanse leven te omarmen. Alle

overige

informatie

in

verband

(vertrek,

terugkomst) met het kamp 2013 in Dourbes vinden jullie elders in deze kampwindroos. Vergeet jullie patrouillekoffers voor het kamp niet te komen vullen en na het kamp niet te komen leegmaken! Wat je allemaal moet meenemen op kamp is ook in de rubriek “Algemeen” te lezen, bekijk ook eens de beknopte informatie over de verschillende technieken (sjorren, knopen, koken,…). Deze zal later zeer handig blijken te zijn.

¡Nos vemos en Dourbes, chamos! Jullie leiding: Alejandra Carlos Panchito Fernanda

65


Gidsen

Hey Gidsjes !!

Het is zover het kamp komt eraan dus het is hoog tijd dat jullie eens het kampthema te weten komen! Genoeg met alle GIRLY thema’s dit jaar pakken we het anders aan. We gaan jullie helemaal onderdompelen in het thema FORD BOYARD. Geen nood als je dit (oude) programma niet kent, we leggen het jullie graag uit !

De strijd om de felbegeerde Fort Boyard-beker‌.. Alles draait bij dit thema rond strategie, inzet en een goed doorzettingsvermogen !! Het is een spel waarbij jullie tegen elkaar strijden door middel van een zoektocht op zoek naar het ultieme voorwerp. Daarnaast is tijd ook van uitzonderlijk belang. Wanneer de teams niet binnen de tijd de opdracht voltooit, wint het team het voorwerp niet en krijgt het strafpunten.

66


Gidsen

Wanneer jullie angst tijdens de opdrachten opzij kan gezet worden, kan er met de verkregen voorwerpen een eindspel worden gespeeld. Het eindspel zal bepalen wie van jullie de felbegeerde Fort Boyard beker kan bemachtigen. De opdrachten bij Fort Boyard is niet voor doetjes en alles is mogelijk in dit spel. Jullie zullen durf moeten laten zien en jullie krachten moeten bundelen.

Jullie kunnen dit kamp verwachten aan gewaagde opdrachten met natuurlijk ook een goed deeltje ontspanning :p. Toon ons dat jullie geen watjes zijn maar meiden die veel aankunnen. Wees gerust opdrachten zijn niet altijd een fysieke inspanning maar kan ook puur gaan over risico’s durven nemen. Om ten volle te gaan voor deze uitdaging is het van groot belang dat jullie een gepaste outfit hebben. Laat de galakleedjes en hakjes maar thuis! Deze keer is het SURVIVAL !

67


Gidsen

Jullie moeten er zich van bewust worden dat dit spel, om de voorwerpen te verdienen en zo de felbegeerde beker te behalen, voor lange nachten kan zorgen. Het is daarom belangrijk om een goede outfit te kiezen. Hierbij willen we jullie nog helpen maar op kamp ligt het lot in jullie handen en de tijd tikt maar door. Deze twee acteurs kunnen een basis zijn van jullie outfit. Zie maar dat je klaar voor bent want alleen de beste kunnen winnen. Outfit:

Kies jullie outfit strategische uit want deze outfit kan tijdens het spel een hindernis zijn of juist een meerwaarde. Het wordt hard tegen hard. (met de nodige ontspanning :p). Ik raad jullie aan om ook aan de praktische dingen te denken. Je zit op een kamp waar niet veel is. Denk over alles na en ziet dat je alles mee hebt. Dit spel wordt in teams gespeeld. Deze teams worden op het kamp duidelijk. Het zijn alleen deze mensen dat je heel het kamp kunt vertrouwen. Hierbij alvast een voorsmaakje, om te zien of jullie klaar zijn voor het spel. 68


Gidsen

Op de andere pagina vind je een raadsel en deze moet opgelost zijn tegen het kamp, dit is jullie eerste opdracht. Slagen jullie hier niet in, dan worden er al strafpunten uitgedeeld en een voorwerp achtergehouden. Lukt jullie deze oefening wel dan staan jullie een stapje voor. Denk er goed over na want jullie kunnen deze voorwerpen op het einde van het kamp wel gebruiken.

69


Gidsen

Jullie opdracht : Het spel is begonnen !!!! In een klein afgelegen dorp zitten drie onschuldige mannen in de gevangenis. Op zekere dag, neemt de gemene bewaarder hen mee naar buiten, en plaatst hen in een rij op drie stoelen, zodanig dat man C zowel man A als man B kan zien, man B alleen man A kan zien, en man A geen van de overige twee mannen kan zien. De bewaarder toont hen vijf hoeden, waarvan er twee zwart zijn, en drie wit. Vervolgens blinddoekt hij de mannen, plaatst op ieders hoofd een van de hoeden, en verwijdert de blinddoeken weer. De bewaarder vertelt de drie gevangenen dat, als een van hen in staat is om de kleur van zijn eigen hoed binnen een minuut te achterhalen, zij alle drie zullen worden vrijgelaten. Zo niet, dan worden ze alle drie neergeschoten. Geen van de drie gevangen kan zijn eigen hoed zien, zij mogen niet met elkaar praten, en zij zijn alle drie zeer intelligent. Na 59 seconden roept man A de (juiste) kleur van zijn hoed! Wat is de kleur van man A``s hoed, en hoe weet hij dat? 70


Gidsen

We wensen jullie zeer veel succes !! We kijken al uit naar het kamp. Dat de besten mogen winnen !!!!

ďƒ¨ Meer informatie over het kamp kan je verder terug vinden in de windroos. ďƒ¨ Indien er nog vragen zouden zijn kan je ons bereiken op: Ida Coulommier: O476/48.57.73 Bea Vertongen: 0476/61.63.86

71


Verkenners

“Salam Alaikum” beste verkenners, Hier zijn we weer, het kamp staat voor de deur. De tijd staat echt niet stil! Het leek wel gisteren dat we begonnen aan het scoutsjaar en jullie als bange en nieuwsgierige wezeltjes stonden te wachten op de nieuwe leiding. En wat voor een leiding kregen jullie!! Twee meiden die volle moed deze meute verkenners durfden aanpakken. Met de nodige ups en downs hebben we het overleefd. Gelukkig, want dat betekent dat wij helemaal klaar staan om het jaar met een knaller af te sluiten…..het kamp!!!!!! Het vraagt waarschijnlijk niet te veel inspanning om te achterhalen wat ons kampthema is dit jaar ….. inderdaad, we duiken de Arabische wereld in! MAAR: vergeet de sexy buikdanseressen, de mooie verhaaltjes uit 1001 nachten, Ali Baba en de 40 rovers!!

Jullie gaan full on

ARABIER worden !!

72


Verkenners

We gaan ons van 6 to 17 augustus inleven in de wereld van de islam en Saoedi-Arabië! We gaan bidden in de richting van Mekka aan onze moskee. We gaan Allah bedanken voor het lekkere eten en de sfeer. We spelen woestijnspelletjes. Jullie gaan op Pelgrimstocht om te bezinnen en te denken over het leven. Enkele sfeerbeeldjes:

Jullie gaan ook als oliebaronnen ontspannen in de “hammam”. De Grootjansen zijn alvast fan!

73

echte


Verkenners

Gewoon wat de arabier liggen uithangen is natuurlijk niet de bedoeling. Het is trouwens niet toevallig dat we voor dit thema gekozen hebben. Er zijn immers geruchten dat er in Wallonië oliebronnen zouden zijn. Vandaar dat het nu hét moment is om ons in te leven in de wereld van rijke oliebaronnen om volledig voorbereid op zoek te kunnen naar het zwart goud!! Wat moeten jullie dus zeker meebrengen? - Bidtapijtje - Verkleedkledij (oliebaron, imam, kebabverkoper, …) - Rugzak voor op 3-daagse - GOEDE stapschoenen (en nee, Vans, Converse en al zo’n sloefkes zijn dat niet!!) - Kijk naar de lijst in deze kampwindroos! We hebben reeds gemerkt dat jullie allemaal deugt hebben van duidelijke afspraken, vandaar: AFSPRAKEN OP KAMP: - Er wordt NIET gerookt - Er mag GEEN drugs aanwezig zijn op kamp, diegene die hier op betrapt worden, zullen onmiddellijk naar huis gestuurd worden!!! - Er worden GEEN alcoholische dranken toegelaten op kamp! - Er wordt NIET gepest! De leiding houdt zich het recht voor om, bij vermoeden op inbreuk van één of meerdere regels hierboven, de tenten en indien nodig de bagage te controleren!

74


Verkenners

De regels die na de leefweek werden opgesteld gelden ook op het kamp! (dit wil zeggen dat de leiding nog steeds verwittingen kan geven aan diegene die zich niet gedragen tijdens de activiteiten, het materiaal niet respecteren, de leiding kwaadwillig dwarsbomen, ‌) LAAT HET NIET ZOVER KOMEN DAT WE MAATREGELS MOETEN TREFFEN !! Contactgegevens van de groepsleiding, locatie van het kamp, details over waar en wanneer de bagage kan afgegeven worden, staan elders in deze kampwindroos! Nog even dit: het is niet de bedoeling om te spotten met de Islam, maar eerder om respect te kweken voor andere culturen door ons in te leven. En zeker ook door plezier te maken!

Tot op kamp !!

75


Algemeen

76


Profile for Scouts en Gidsen Vilvoorde

Kampwindroos 2013  

Kampwindroos 2013  

Advertisement