Page 1

December 2018

Lees meer over de Gi’vers hun avontuur op pagina 14!

V.U.:

V.U.:

V.U.:

Johannes Volckaert

Bram Verhaegen

Kelly Vandeneede

0470 32 80 07

0493 60 07 19

0472 21 56 44

1


As gau paust dat de paus oep au paust Paust dan ma gau eet anders Rik De Saedeleer is groet Dat is ne stadsgenoet En dat is de moraal: Mechels is een wereldtaal! Fragment uit het lied As Gau Paust (Gßnther Neefs & De Laatste Showband – Tekst: Mark Uytterhoeven)

2


Tafel der inhouden 1.

Voorpagina

2.

Spreuk

10.

Jeneverfeesten

3.

Tafel der inhouden

11.

4.

Ik dacht het maar

Voor u bezocht: 24uurse W’outers

14.

Voor u bezocht: Gi’verweekend

16.

Maandprogram ma’s

5.

Kalender

6.

Verjaardagen

6.

Winnaar/Loser vd maand

7.

Kleurplaat

8.

Lachen, Gieren en Brullen met Kaketoe

9.

Techniekeren

Werkten mee aan dit antenneke

Takleiding Kapoenen:

W’outers:

Aloeatta

Koala (Jacala)

Jong-Gi’vers:

Gi’vers:

Lama

met Aloeatta

0470 32 80 07

0495 61 86 29

Orang-Oetang, Winterkoninkje, Kwikstaart, Leeuwerik, Kaketoe, Aloeatta, Zeehond

Eindredacteur: Standvastige Zeehond

0492 68 17 08

Winterkoninkje 0472 50 31 23 3


December, de laatste maand van het jaar. Een maand waarin velen onder ons ijverig aan het studeren zijn, anderen onder ons die duidelijk nog geen enkele vorm van examenstress vertonen‌ December is een maand waarin het oude jaar afgesloten wordt, sommigen doen dit door veel te feesten en nog het beste van het jaar te maken, anderen zijn zich al volop aan het voorbereiden om van het volgende jaar op zijn minst een even spectaculair jaar te maken. Het maakt ons niet uit hoe jij het doet, want uiteindelijk staat de laatste maand van het jaar ook in thema van samenzijn en samen plezier maken. Als er nu is een ding is dat de scouts ons geleerd heeft is het wel samen spelen, werken, lachen, wenen, vallen, opstaan en nog veel meer! Wij zouden dan ook graag deze maand starten met een moment waarop we met z’n allen kunnen samen zijn. Het perfecte moment hiervoor zijn onze ‘jeneverfeesten’, die dit jaar door zullen gaan op 8 december 2018. We organiseren een fakkeltocht door de buurt en achteraf kan u zich komen verwarmen aan ons gezellig kampvuur. Heeft u het nog steeds koud? Neem dan gerust eens een kijkje in ons assortiment aan de ‘warme kant’ van de bar, indien u liever iets sterker wenst kan u ook altijd terecht aan de ‘jenever kant’ van de bar. (het is niet voor niets jenever-feesten he đ&#x;˜‰ ). Wij voorzien eten, drinken, warmte, sfeer, gezelligheid, kortom alles wat een mens nodig heeft. Het volk dat komt dat zijn jullie. We hopen jullie in grote aantallen te zien en eens een babbeltje te kunnen slaan. Hopelijk tot dan! En vooral nog een vrolijk Pasen en een gelukkige verjaardag gewenst!

Stevige linker, De groepsleiding.

4


December 8: Jeneverfeesten 29: GEEN VERGADERING

Januari 5: GEEN VERGADERING

Mei

13: Schaatsen

12: Carwash Gi’vers

Februari

12: Zoete inval Jong-Gi’vers

17: Zwemmen Kapoenen+W’outers Maart

29: Comedy Night Juni

15-17: Kapoenenweekend

22: Barbecue

23: Eetdag Stam Heilig Kruis

Augustus:

29-31: W’outerweekend

1-15: Kamp

31: Ontbijten Gi’vers April 5-6-7: Jong-Gi’verweekend II 27-28-29: Gi’verweekend II

28: Lentecafé

SCHRIJF DEZE DATA BEST OP! 5


01/12

Soraya

W’outer

02/12

Sandro

W’outer

08/12

Nneka

Kapoen

17/12

Joran

W’outer

24/12

Boomklever

Gi’ver

28/12

Ferre

W’outer

30/12

Secretarisvogel

Gi’ver

Deze maand neemt Wezel de LVDM medaille mee naar huis. Toen ze voor de 24 uurs van de kapoenen naar de winkel moest gaan, stond er op haar winkellijstje ’appels’. Zij was duidelijk eventjes in het slaap gevallen toen tijdens de takraad werd aangehaald waarvoor deze appels dienden. Gevolg: ze kocht 3 zakken appels ipv van 4 appels!

Deze maand zetten we een ongekende weldoener in de bloemetjes. Ik zal eerst eventjes de situatie schetsen: We hadden met de scouts een feestje in tenten georganiseerd om de afbraak van onze lokalen te vieren. Om onze feestbeesten van enige warmte te voorzien, hadden we een warmteblazer gehuurd. Deze was echter de dag erna opeens spoorloos verdwenen. Een dag later kregen we dan telefoon van de verhuurfirma dat iemand de warmteblazer had gevonden ergens langs de kant van de weg. Deze was dan zo vriendelijk om deze ook nog eens terug te brengen naar de verhuurfirma, waarvoor 1000x dank!!

Won de titel net niet: De geluidsoverlast die wij op 31 oktober hebben veroorzaakt en mogelijke boete Iedereen die geen kerstroos heeft gekocht bij ons.

Won de titel net niet: De Gi’vertak: zij gingen zowaar het avontuur aan op hun SOLL-weekend, meer info elders in dit @ntenneke! De ‘Manuel’ voor het plaatsen van onze super-deluxe-coole mobiele wand! De kapoenen en w’outers hebben nu écht een eigen lokaal :D

6


7


Jantje op School Raadsel

"Jantje," zegt de juffrouw,"je moet je gezicht wat beter wassen, ik kan zo zien wat je vanochtend hebt gegeten." "Wat dan juf?" vraagt Jantje. "Boterhammen met choco." "Fout, dat was gisteren," zegt Jantje.

Een draak, een fee, een slimme en een domme Woudloper lopen op straat. Ze zien 20 Euro op de grond liggen. Wie van hen pakt het op?

Deurklassieker Wat is het toppunt van nieuwsgierigheid??

Lammetje voor Emippo Twee schapen lopen in de wei , zegt de een tegen de andere wat loop je mank. Zegt de andere, ik ben vroeger lam geweest.

Lerares Vs Zalm ! Lerares vraagt aan Zalm wat ze later wil worden. Zalm zegt: “Ik wil later fotomodel worden!” Lerares: “En als je nou eens heel lelijk bent?” Zalm: “Dan word ik lerares!”

Wist je dat: … De W’outers na het zingen van Sinte-Mette zo maar even om en bij de 50 kilogram snoep hebben opgehaald, en hun takkas met €40 gespeisd hebben? … De beste slaapplek in onze nieuwe lokalen het elektriciteitskot is? 8


Liefste techniekers, Aangezien het nu al wat kouder en donkerder is gaan we zien hoe je een fakkel maakt. Zeer handig voor aankomende Jeneverfeesten! De fakkel: Een fakkel kan je maken met eenvoudige middelen. Je hebt nodig: • een stevige stok van ongeveer 1 meter lang; • een katoenen lap; • metaaldraad (zonder plastic laag). • aluminiumfolie; • lampolie of petroleum. Hoe maak je de fakkel? Wikkel de katoenen lap om de stok totdat je een bol krijgt met een doorsnede van ongeveer 10 centimeter. Doe dat over een lengte van 20 centimeter. Trek de stof niet te strak aan; anders zuigt die zich straks moeilijk vol met brandstof. Doe het ook niet te los, want dan valt de fakkel uit elkaar. Draai om de bol een aantal malen een ijzerdraad. Wikkel enkele lagen aluminiumfolie strak onder het onderste deel van de bol. De folie dient ervoor dat de olie niet naar onder kan lekken. Zet de fakkel een uur voor je activiteit ondersteboven in een blik petroleum. Laat hem vervolgens 10 minuten uitlekken en hij is klaar voor gebruik. Weetje: Wist je dat het logo van de groepsleiding een fakkel is? Dit omdat zij vooraan lopen en ons de ‘goede’ weg laten zien doorheen de donkere grotten der scoutswezen. En zo, nu kunnen jullie allemaal fakkels maken. Pas echter wel op want vuur is warm en gevaarlijk! Een stevige linker, Montere Aloeatta

9


10


Op zaterdag 10 november verzamelden alle W’outers van onze scouts samen met hun leiding op wat een regenachtige en kille 24uurse ging worden. Goed nieuws voor hen: ze maakten er gelukkig zelf het goede weertje!

Maar first things first, ons installeren in de grote tent! Voor sommigen van de W’outers een eerste keer in een tent slapen, spannend! For the record: 36 w’outers vonden hun stekje in de tent, een serieus aantal.

Na al dat saai installeren en nu mama en papa eindelijk weg zijn, kunnen we écht beginnen. We bevonden ons in Klein-Vietnam (voor wie nu de wenkbrauwen fronst, dit is onze benaming voor het bos nabij de ring van de R6), het strijdtoneel voor een groot sluipspel! Hiernaast zie je Marala druk nadenken over wie hij net heeft zien slui-

Na al dat sluipen in het drassige bos was het tijd voor een kleine sing-song aan een warm vuur, aangewakkerd door Shere-Khan. Zingen maar!

11


Na een welverdiende nachtrust was het weer tijd om er vollenbak in te vliegen. Dat kan alleen met een stevig ontbijt natuurlijk!

Zoals je kan zien, was dat stevig ontbijt niet voor niets: Met z’n allen op schok! Samen de Mechelse traditie van SinteMette hoog houden, dat doen we heel graag (en al zeker als daar lekkers aan vasthangt). Torben en Vik tonen al het goede voorbeeld met elks hun jutten zak. “Sinte-Mette, van de ruggenuchte Ha me zanen grazen baad…” De rest kent u ongetwijfeld zelf.

Weerwolfje spelen met 36 w’outers, je moet al serieus wat tafels bijeenschuiven om iedereen een plekje te geven. Shere-Khan illustreerde dit met deze mooie 360°-foto!

12


Het lijkt weinig, maar hierin vergist u zich volledig. Deze stapel (en nog een deel dat erbij moest komen) waren in totaal ong 30 zakken, quasi steeds voor 1/3 gevuld met lekkers. Ik moet u de taferelen die erna volgden waarschijnlijk niet uitleggen.

En als dat nog niet genoeg was, was W’outer Torben ook nog eens jarig en had heerlijke zelfgemaakte wafels bij. Strak dieet dat die w’outers de komende weken gaan moeten volgen...

Ziezo, dat was het weer voor deze editie, de generale repetitie voor het weekend is voorbij!

Wist je dat: … De nieuwe minister van Defensie Sander Loones tijdens zijn eedaflegging bij de koning en de premier een scoutsgroet deed door zijn drie vingers omhoog te houden? (Net als je sommigen bij ons zien doen tijdens de wet) 13


Op 9 november vertrokken de Givers gepakt en gezakt op weekend (Lees: Enkel een trekzak). Want we gingen op SOLL weekend! Heu watte? SOLL staat voor ‘Service- Open-Lucht-Leven’ wat dus neerkomst op een avontuurlijk, sportief en echt scouts weekend. Back to basic. Met twee nieuwe AA batterijen, een warme slaapzak en een trekkers tentjes trokken we richting Hotton. Na een twee uur durende treinrit kregen we van onze SOLL begeleiders een stafkaart. Hierop stond onze slaapplek aangeduid. (Lees enkel de plaats van aankomst stond op de kaart, de plaats van vertrek viel net van de kaart). Maar dankzij de goede oriëntatie skills van de Giverleiding (Lees: Google maps) kwamen we na een klein uurtje aan op onze slaapplaats. Onze 4 sterren slaapplaats met uitzicht op de Ourthe, een bos en een mooie rots, bestond uit gras en koeien stront. En een WC? Deze werd ingeruild voor en ‘kak schup’. Op een mum van tijd stonden de tentjes op en lagen de Gi’vertjes in hun bed, want om stipt 07.00 werden we gewekt voor de meest avontuurlijke zaterdag van ons leven. Tentjes terug opplooien, zak terug gepakt en weg ermee. Zaterdagochtend op het programma: Rotsklimmen en rapellen. Na een uitleg over de veiligheid etc waren we er volledig klaar voor. Sommig met een klein hartje (Lees; Poedel, Wasbeer en Gier) beklommen we allemaal de rots. Applaus voor zij die hun angsten overwonnen en toch een meter met de voeten van de grond kwamen (Lees: Poedel, Wasbeer en Gier). Ook een kort applaus voor de meisjes. Die gemiddeld hoger klommen dan de jongens (Lees: 1. Rob 2.Wiko 3. Kokako) Samenvatting: Vrouwen for the win bij de Gi’vers. Al ging Pitta dan weer lopen met de prijs voor beste en snelste ‘rappeller’. Na een hele voormiddag op gladde rotsen te klimmen en te dalen (Want ja hoor de regen was ook van de partij) was het tijd voor het middagmaal. De leden werden opgedeeld in groepjes en kookten op een esbitvuurtje. Met volgend ingrediënten; Rozijnen, wortels en erwten uit blik, pensen, appels, suikerwafel, chocolade, zwamworsten en aardapellen uit blik mochten de givers hun creativiteit en culinaire kantje boven halen.

14


Na een stevige en heerlijk middagmaal vertrokken we richting volgende activiteit. Dankzij het oriëntatie gevoel van Agame kwamen we na een stevige tocht van 3 uur aan op onze volgende wei. Tentje terug opzetten en dan werd eindelijk duidelijk waarvoor we die 2 AA batterijen nodig hadden. Voor sommige onder ons viel de frank toch nog veel later (Lees: Norunn). Activiteit van zaterdagavond: Speleo (Lees: In veel te kleine ruimtes met vieze beestje kruipen). Deze keer was het de Giverleiding die met een klein hartje in de grotten kroop.Maar dankzij de bemoedigende woordjes van onze fantastiche leden (Slijm-slijm) trokken ze mee de grotten in. Vuil maar voldaan sloten we zaterdagavond af met een kampvuur en Brusselse wafels (Gemaakt op/in het kampvuur). Zondagochtend ruimde we onze tenten op, aten we een stevig ontbijt en vertrokken we terug richting Mechelen. Uiteraard voorafgegaan door een alweer stevige wandeling. Om 14 uur gaf de giverleiding 18 gelukkige, uitgeputte en uitgeregende leden terug aan de mama’s en papa’s.

15


Kapoenen Zondag 2 december 14:00h - 17:00h Nowan heeft onze hulp weer nodig! Hij zei iets over vliegen denk ik. Jullie komen toch zeker om te ontdekken wat we moeten doen?

Zaterdag 8 december 19:00h – 20:30h Vandaag iets anders dan normaal, het zijn namelijk Jeneverfeesten!!! Kom dus zeker af voor onze fakkeltocht en nadien lekker op te warmen bij het vuur. (En een druppeltje voor mama en papa achterafđ&#x;˜‰ )

Zaterdag 15 december 19:00h – 20:30h Neem vandaag je popcorn en dekentje maar mee, want vandaag gaan we een film kijken! Welke film het zal zijn moet je maar komen ontdekken. (Eigen eten en drank is toegestaan.)

16


Zaterdag 22 december 19:00h – 20:30h Vandaag vieren we Kerst! Want feestjes zijn altijd leuk! Je mag dus een klein cadeautje meenemen vandaag.

Zaterdag 29 december Helaas tenenkaas! Vandaag is het geen vergadering! De leiding is aan het studeren natuurlijk dus zitten ze verdoken achter boeken, papieren en existentiĂŤle crisissen. Maar na de vakantie zie je ze weer.

Een stevige linker en een vrolijk Kerstfeest, Aloeatta, Papegaai, Springbok, Wezel en Qadeer.

17


Hoi Hoi allerliefste w’outers! Tip van de maand: Deze maand is het donker, echt koud en wil eigenlijk niemand meer buitenkomen. Maar dan hoor je opeens dat het zondag scoutsvergadering is en ben je laaiend enthousiast. In dit enthousiasme is het zelfs mogelijk dat je jouw jas of botinnen vergeet! Tip: Het is echt koud, vergeet dus geen warme jas, botinnen (en eigenlijk ook je perfect uniform) en een hoop enthousiasme om je warm te houden. Hier komt dan het maandprogramma en let op want in december beginnen de avondvergaderingen. Zondag 2 december van 14u -17u Spitter spetter spater lekker in het water‌ . Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe het komt dat je voeten niet nat worden als je door plassen loopt? En ken je dat spookje over die ene kat of misschien zegt kleinduimpje iets meer? Het woord “Laarzenâ€? biedt de oplossing voor veel problemen. Kom op deze heuse reuze groten laarzen-vergadering alles te weten over wat je met laarzen kan doen. Iedereen mag dus naar deze vergadering komen in laarzen (liefst een beetje waterdicht â˜ş ). Tot dan! Zaterdag 8 december van 19u-20.30u/‌ Heb je het koud en wil je genieten van spel en plezier, kom dan naar de fakkeltocht om 19u. Tegen 20u30 kunnen we ons dan verwarmen aan een groot vuur en gezellig liedjes zingen. Vergeet zeker voor deze vergadering je ouders, broers of zussen, grootouders, Tantes en nonkels, straatgenoten, ‌ mee te nemen want iedereen is welkom. Voor meerderjarigen onder ons is dit evenement natuurlijk de gekende jeneverfeesten. Meer info over dit evenement vind je in dit Antenneke. Zaterdag 16 december van 19u tot 21u Willen jullie ooit eens een zeer gezellige cinema van dichtbij zien? Waarbij het lijkt dat je zelf in de film meespeelt? Kom dan zeker naar deze home made home cinema vergadering waarbij we een film gaan zien die echt iedereen geweldig vindt! Echt niet te missen deze vergadering! Zaterdag 22 december van 19u tot 21u Binnen twee dagen is het kerstfeest en krijgt bijna iedereen veel cadeautjes en lekker eten. Helaas kan niet iedereen zo’n leuk kerstfeest krijgen als jullie. Voor deze kinderen gaan we vandaag iets speciaals doen om hen toch een leuk kerstfeest te bezorgen! Kom je goed hart laten zien! Zaterdag 29 december: GEEN VERGADERING! Jullie leiding heeft oftewel genoeg van: 1) Al dat eten, 2) Al dat studeren, 3) 50 w’outers đ&#x;˜‰ . Ook de week erna (5 januari) is er GEEN VERGADERING! Iedereen een super prettig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar gewenst van deze zeven paloeters die zichzelf jullie w’outerleiding noemen! Dat was het alweer voor december! Indien je toch niet kan komen omdat je vast zit door de hopen sneeuw die er zijn gevallen gelieve ons dan wel een seintje te geven. Een stevige linker, Bagheera, Marala, Shere-Khan, Jacala (0492 84 51 87), Ikki, Raksha en Baloe

18


Ho Ho Hoo jong gi’vertjes Het einde van 2018 komt eraan maar voor ons is het nog lang niet gedaan! Zaterdag 1 december van 19:00 tot 21:30 Zoals de meeste van jullie weten is er elk jaar een district vergadering wat dus wilt zeggen dat we samen met onze scouts en andere scoutsen van Mechelen een mega leuk super groot spel gaan spelen zijn jullie ook zo benieuwd naar welk spel kom dan zeker af! !!!niet op onze lokalen maar in het vrijbroekpark!!!

Zaterdag 8 december van 19:00 tot‌ Onze gezelligste jeneverfeesten zijn er weer aangekomen DUSSSS JULLIE MOGEN ALLEMAAL VRIENDJES,VRIENDINNETJES,OUDERS,NONKELS,TANTES, BROERS EN ZUSSEN UITNODIGEN!!!! Om bij ons een gezellige avond te komen hebben.

Zaterdag 15 december van 19:00 tot 21:30 We gaan een leuke film zien in onze lokalen dus jullie mogen een toffe film meebrengen die je graag zou zien en dan kunnen we er samen uitkomen welke we gaan zien je mag iets meebrengen om te snoepen en wij zullen zeker ook wel iets voorzien tot dan!

Zaterdag 22 december van 19:00 tot 21:30 Vandaag gaan we kerst vieren samen met onze leukste scoutsvriendjes en jullie tofste liefste en beste leiding. Iedereen mag een cadeautje kiezen van maximum 5euro omdat op een speciale manier cadeau te doen aan een van jouw vriendjes of vriendinnetjes!

Zaterdag 29 december Er is spijtig genoeg geen vergadering maar wel een gelukkig nieuwjaar voor iedereen

19


Maandprogramma: december Jow Gi’vers December betekent avondvergaderingen en dat betekent een goede ontspanning na al dat studeerwerk. Zeker komen dus en wees in uniform.

01/12/2018: 18.45-21.30

08/12/2018: 19u-21.30

15/12/2018: 19u-21.30

22/12/2018: 19u-21.30

p.s. laat iets weten wanneer je niet kan komen. p.s. 2 vergeet uw goed humeur en de zon niet mee te nemen he. Stevige linker, Winterkoninkje, Eekhoorn en Orang-oetang (0472/21.56.44)

20

Antenneke-December-2018  
Antenneke-December-2018  
Advertisement