Page 1

www.den2.be REDACTIONEEL Vooreerst: Een sprankelend 2014! Moge ons verjaardagsjaar voor iedereen voorspoed en geluk brengen! Op 15 november 2013 ging de eerste vernieuwde Stamme 2 de deur uit. Daar zijn we trots op! Meer dan 600 (oud) leiders en sympatisanten van Den 2 kregen hem in hun mailbox. En hij werd duidelijk gesmaakt! Ondertussen begint de 100 jaar machine op volle toeren te draaien. De eerste voorbereidingen worden getroffen voor de Superovergang en de Jamboree. We zijn druk in de weer met foto’s en dia’s en we verdiepen ons in de

NIEUWS UIT DE GROEP Verslag vergadering ‘Hoe vettiger, hoe prettiger’

Editie januari 2014 voorbije 100 jaar om een mooi boek samen te stellen. Bovendien hadden we een geslaagd Den 2 café,... We zoeken nog altijd mensen om mee de kar te trekken, aarzel niet ons te contacteren als je zin hebt mee te doen in één van de vele ploegen. Zit je nog op een berg dia’s: Laat het ons weten (foto@den2.be) In deze Stamme 2 vind je nieuws uit Den 2, een verslagje in prachtige proza stijl van het oud-leiderweekend, verdere info over de “100 jaar”-festiviteiten en het volgende niet te missen “Den 2 café” van 21 februari 2014. We wensen je veel leesplezier! (De redactie)

Op 12 oktober was het zover. De leiding had de ouders al gewaarschuwd om zeker een vuilzak in de auto mee te nemen om vuile zetels te voorkomen, want op die dag zou de ‘Hoe vettiger, hoe prettiger’- vergadering doorgaan.

Zoals iedereen van jullie waarschijnlijk wel weet, is het de taak van de leiding om bij aanvang van ieder semester een originele programmabrief in elkaar te steken. Wanneer de Bonsai-leiding in augustus samenkwam om deze taak te volbrengen aan de hand van een urenlange brainstorm-sessie, kwam deze tot de conclusie dat er elk jaar een paar dezelfde vergaderingen terugkwamen. De leiding wou zeker geen traditie doorbreken door bijvoorbeeld de jaarlijkse casinovergadering over te slaan, maar vond dat het toch tijd werd voor een wat avontuurlijker programma.

Aan het begin van de vergadering waren de kapoenen nog niet echt enthousiast om chocoladesaus door elkaars haar te wrijven, maar vanaf het eerste ei was kapot gegooid op een ongelukkige derdejaars, was er geen stoppen meer aan. Met een in bloem bedekt gezicht en met ketchup overgoten kledij speelden de kapoenen tik-tak-boem met een bal die was gedrenkt in chocoladesaus, één twee-drie-piano met als straf voor de verliezers een mayonaise douche en een schildspel met eieren. 1


De kapoen die het aller vuilst was, kreeg niet alleen een lekkere geur en vuile kleren mee naar huis, maar ook de kapi-kapoen, de meest gekende en gewilde pop in de geschiedenis van scouts Den 2. 

De leiding was zeer tevreden met de uitkomst van deze vergadering, de ouders waren iets minder enthousiast toen ze hun kapoen terugzagen. (Isabel Meuwissen, leidster Bonsai)

OUD-LEIDERSWEEKEND Wanneer ouden van dagen (of op z’n minst prille ouders, belasting betalende middenklassers en schuinsmarcheerders) een alibi krijgen om een weekend vrouw en kind achter te laten, mag u ervan op aan dat zij deze gelegenheid te baat zullen nemen om zich met rasse schreden in te schrijven en nog voor u de gehele jongverkennerwet opnieuw hebt afgedreund,  staan zij klaar met pak en zak om nog eens Memory  Lane af te dwalen. Vandaar dus al het eerste bescheiden succes van het Oudleiderweekend van den Twee. Het heeft meer te maken met escapisme van het dagelijks bestaan dan nostalgie naar vervlogen tijden van kille chirolokalen en opgewarmde spaghettisaus. Maar dat mag de pret niet bederven. Op een mooie vrijdag was het verzamelen geblazen aan het station van Berchem en toen de deelnemers binnendruppelden, was de spanning alvast te snijden.

2

Grote verwachtingen maakte zich meester van allen en de groep werd in twee gesplitst met bestemming Vlaams-Brabant. Op het menu de eerste dag stonden aloude klassiekers, via een ruiltocht moesten onze deelnemers zich spoeden naar eindbestemming Tremelo en ondertussen moesten zij ook nog via allerhande tips een rebus oplossen.


www.den2.be

Ook andere scoutsklassiekers kwamen aan bod, zoals liften, plaatselijke bieren proeven en zagen tegen de leiding dat de tocht te lang/ver/moeilijk/saai was. In Tremelo stonden de kookpotten reeds rustig te dampen en nadat de innerlijke mens gesterkt was, mocht iedereen zich voorstellen aan elkaar (dat heb je natuurlijk, na 100 jaar kent niet iedereen iedereen meer). Groot was de verbazing bij die oud-leiders die nog nooit van gemengde werking hadden gehoord.  Ook deze dag werd afgesloten met een culinair hoogtepunt (worst, stoemp en rode kool) en naderhand weer de mogelijkheid mekaar allemaal wat beter te leren kennen.  Toen op zondag het weekend werd afgesloten met de nodige tranen (weer huiswaarts naar jengelende kinderen, onbetaalde rekeningen, zagende echtelieden en nee, er is ook niks op tv) en de gebruikelijke problemen (wie o wie kuist de wc?) konden we dit fantastische initiatief enkel toejuichen, en zeggen dat we volgend jaar het opnieuw willen doen!  De tweede dag van het weekend begon met een reuzenontbijt, gevolgd door een hele middag sport en spel, dat best samen te vatten valt als “Paintball van den Aldi”.

Dank aan allen voor de leuke deelname en bijdrage! (Bram Van Tongerloo, het oud-leidersteam)

Amusant, voldoende hoogstaand en zo origineel om het officiële Baden Powell ereteken te mogen krijgen en een eervolle vermelding in de nieuwste Scouts en Gidsen Vlaanderen publicatie “Spelletjes met verve en verf”. 

3


JUBILEUMVIERING Achter de schermen bij de voorbereidingen voor de jubileumviering. Een interview met de huidige groepsleiding.

- een familiedag voor oud-leiding, leiding, leden, familie en vrienden van Den 2 - en een “Jamboree Den 2”, een groepsweekend enkel voor oud-leiding, leiding en leden, nog eens een echt scoutsweekend! Het lijkt dat jullie flink op voorhand gestart zijn met de voorbereidingen van deze twee evenementen. Kan je zoiets twee jaar op voorhand al concreet plannen? De concrete voorbereidingen voor de twee evenementen zijn inderdaad nog maar onlangs gestart en het programma neemt nog elke dag meer vorm aan. Echter, om ons doel te bereiken dat iedereen op deze evenementen aanwezig is, hebben we, vooral in samenwerking met enkele oudleiders, 4 werkgroepen opgestart, namelijk; (i) de archief ploeg die het volledige adressenbestand van oud-leiding in kaart aan het brengen is,

We treffen de groepsleiding, het triumviraat Lucas Flies, Frederik Van den Bergh en Oberon de Deurwaerder, in de lokalen aan de Roderveldlaan in Berchem en vallen meteen met de deur in huis. Wanneer zijn jullie met de voorbereidingen voor het 100 jaar begonnen? We zijn gestart in 2012, na de overgang met een oproep aan de oud-leiders in ons bestand voor een brainstorming. Hierop zijn een 40-tal oud-leiders afgekomen, van verschillende leeftijdscategorieën. Op die vergadering hebben we eigenlijk samen de kernpunten van de “100jaar” viering bepaald, zodat dit eigenlijk het echte startschot kan genoemd worden. Wat waren dan die kernpunten? Het uitgangspunt was dat we alle oud-leiders, huidige leiding en leden, familie en vrienden wilden betrekken in het 100 jaar feest, zodat de kracht en de grootte van Den 2 eer wordt aangedaan en iedereen zich terug even “scout” voelt. Dit heeft zich in de verdere uitwerking van het programma vertaald. We wilden eerder een beperkt aantal activiteiten voorzien, waarop dan iedereen aanwezig zou zijn, in plaats van een waaier aan verschillende activiteiten waaruit iedereen zou “cherry picken” met als gevolg dat we nooit iedereen op één evenement zouden verzamelen. Uiteindelijk zijn het twee grote evenementen geworden, elks met hun eigen doelgroep: een grote “Superovergang” 4

(ii) de foto-ploeg die een grote inzamelactie onderneemt om alle dia’s en ander beeldmateriaal te digitaliseren en beschikbaar te stellen op een groot beschermd online forum, (iii) jullie, de redactie-ploeg, die via de 3-maandelijkse nieuwsbrief, de laatste weetjes over Den 2 aan de oudleiding meldt, zodat iedereen terug op de hoogte is van het reilen en zeilen van Den 2 en (iv) de financiële ploeg die er hopelijk voor zal zorgen dat we het hele programma kunnen realiseren en positief afsluiten! Aha, vergeef ons de stoute vraag - we zijn tenslotte allemaal ook leider geweest - maar is het financiële aspect ook geen peiler van het programma? Den2 zonder financiële actie zou Den2 niet zijn, niet? Lucas: Geen probleem, als goede jezuïeten kunnen wij met zo’n vraag perfect overweg… Het uitgangspunt is en blijft dat het een scoutsfeest wordt voor allen, geen “centen-feest”. We willen consumpties aan democratische prijzen, geen lotjesverkoop voor tombola, geen taartenslag en noem maar op. Maar, mede op vraag van enkele oud-leiders, die ervan overtuigd zijn dat vele oud-leiders Den 2 een duwtje in de rug willen geven, hebben we, in samenwerking met Scouts en Gidsen Vlaanderen (het Verbond), een systeem uitgewerkt van belastingvrije giften.


www.den2.be

Zo krijgen privé personen voor elke storting van meer dan 40 euro een fiscaal attest zodat deze gift - zoals een gift voor het Rode Kruis - afgetrokken kan worden in de personenbelasting, zodat je een belastingvermindering krijgt, vaak tot de helft van het bedrag van de gift. Het geld dat we hiermee ophalen, zal exclusief gebruikt worden voor de renovatie van het lokaal in Berchem en de blokhut Cardon. Willen we echter de consumpties en toegangsprijzen democratisch houden voor de deelnemers, dienen we wel beroep te doen op bedrijven die ons willen steunen. Het digitaliseren van het beeldmateriaal, de huur van tenten, het drukwerk (onder andere het boek “100 jaar Den 2”) kosten handenvol geld en de financiële ploeg heeft dan ook enkele mooie formules uitgewerkt voor bedrijven die ons willen steunen. (zie verder in deze Stamme 2, nvdr).

Café (vanaf 20u in de lokalen aan de Roderveldlaan) met daarin de voorstelling van het concrete programma en een preview van het foto archief. Een niet te missen gebeurtenis en we hebben begrepen dat heel wat oud-leiders hun mede-leiders al aan het optrommelen zijn om voltallig aanwezig te zijn! Dus voor verder nieuws, zul je naar Den2 Café moeten komen op 21 februari! We zullen er zijn en nog veel plezier met de voorbereidingen! (De redactie)

Staat genoteerd mannen! Wat kunnen we verder nog verwachten in de aanloop naar het 100 jaar? Op 21 februari 2014 geven we het officiële startschot van de aanloop naar de “100-jaar” op onze volgende Den2

DEN 2 CAFE De banden tussen de verschillende generaties aanhalen onder het genot van een verwarmend glaasje glühwein of jenever. Met deze belofte werd eind november voor het eerst ‘Den 2 Café’ georganiseerd; een gezellige bar in de lokalen op de Roderveldlaan, waar jong en een beetje minder jong - met het 100-jarig bestaan van onze scouts in het achterhoofd - herinneringen kunnen ophalen, handige tips uitwisselen of gewoon nog eens gezellig samen zijn.

en glühwein te maken. Het weer zat echter niet mee, waardoor er snel een oplossing moest worden gevonden voor de uitdovende vuren die de net aangekomen oudleiding moesten verwarmen. Stevige winden en felle regenbuien dreigden roet in het eten te strooien, maar niets was minder waar. Langzaamaan kwamen de eerste gasten aan, in ons met kerstlichtjes versierde welpenlokaal. Het concept bleek aan te slaan, want al snel geraakte onze zaal gevuld. Met een 100-tal bezoekers verspreid over de avond mogen we zeker van een klein succes spreken! We hopen jullie dan ook in grote getale te mogen verwelkomen voor onze 2e editie van Café Den 2 op 21 februari 2014. We zullen hier het officiële startschot geven van de aanloop naar de “100-jaar”-viering! (Anton Pietermans, leider Onawee)

We besloten met het organisatieteam om van deze eerste editie een heuse winterbar met vuurkorven, jenever 5


SPONSORING GEZOCHT!

SPONSORING GEZOCHT!

Voor mensen of bedrijven die Den 2 een financieel duwtje in de rug willen geven zodat de verschillende activiteiten en het digitaliseren van het archief een succes worden zodat Den 2 de volgende 100 jaar met vernieuwde lokalen kan aanvatten, hebben we volgende sponsor-formules samengesteld:

1. BEDRIJVEN BRONZEN SPONSOR “uit sympathie” uw bijdrage: vrije bijdrage vanaf

100€ wij bieden u: • opname in de lijst “uit sympathie” in het boek “100 jaar Den 2”

ZILVEREN SPONSOR

GOUDEN SPONSOR

uw bijdrage:

uw bijdrage:

500€ wij bieden u opname van uw logo: • in de digitale nieuwsbrief Stamme 2*

*Indien gewenst kunnen wij een link naar uw webpagina voorzien zodat mensen kunnen doorklikken naar uw website.

1500€ wij bieden u opname van uw logo: • in de digitale nieuwsbrief Stamme 2* • op de homepagina van het grote online foto-archief (dat ter beschikking staat van alle leiders en oud-leiders)* • in programmaboekje op de Superovergang • in het boek “100 jaar Den 2”

Vind je in de bovenstaande formules uw gading niet, maar wil je ons toch steunen in natura of financieel, contacteer ons dan via fin100jaar@den2.be of op nummer 0475 22 17 68 (Geert Dom). Stortingen mogen gebeuren op rekening van “Den 2 – 100 jaar” BE52 3631 1877 3409. Mail uw logo en bedrijfsgegevens naar fin100jaar@den2.be zodat wij de juiste factuur kunnen opmaken voor uw boekhouding.

2. PRIVÉ PERSONEN FISCAAL AFTREKBARE GIFTEN Stortingen kunnen gebeuren op rekening van Scouts & Gidsen Vlaanderen BE55 4096 5041 4144 met vermelding BVG 5-334 LOKALEN DEN 2. Voor elke storting van minstens 40 euro wordt u een fiscaal attest toegestuurd zodat u deze gift in uw personenbelasting kan aftrekken! De opbrengst wordt exclusief besteed aan het opknappen van de lokalen van Den 2. Wij hopen op uw massale steun zodat wij de volgende 100 jaar kunnen starten met frisse lokalen!

6


www.den2.be

WIST JE DAT • het startschot voor 100 jaar Den 2 op 20 september 2014 wordt gegeven op de “Superovergang” • je dit als oud-leider of Den 2 sympathisant zeker niet mag missen • de eerste editie van Den 2 Café een groot succes was • de 2de editie op 21 februari 2014 nog een groter succes wordt! • in 1927 de eerste welpenhorde werd opgericht • er ter gelegenheid van 100 jaar Den 2 een fantastisch boek aankomt! • we voor dit boek nog op zoek zijn naar mooie foto’s • als je nog foto’s, dia’s, films,… hebt van kampen, weekends, prima vera’s,… je deze kan inleveren via foto@den2.be • al dit beeldmateriaal gedigitaliseerd zal worden. • er een facebook groep bestaat voor leiding en oudleiding (www.facebook.com/ScoutsDen2) • deze facebook groep ondertussen al 175 leden telt • dit er nog veel meer mogen worden • de beroemde trekkar “Oscar” nog steeds bestaat • je als leiding en oud-leiding 24-26 april 2015 alvast in je agenda moet zetten voor de Jamboree Den2 • de 1ste editie van Stamme 2 door 451 mensen is open geklikt en gelezen • dat het een oud-leider van Ginkgo is (Bill Barberis) en niet van Bonsai, die een sterke rol vertolkt in de serie Thuis op Een 7


Wenst u ook graag u logo hier te plaatsen, raadpleeg dan onze sponsorformules op pg.4 of stuur een mailtje naar fin100jaar@den2.be voor meer informatie.

8


www.den2.be

FEBRUARI vr 21/02 20u00

Den 2 Café (Lokalen Den 2, Roderveldlaan, Berchem) Heb je zin in een gezellige avond onder scouts-vrienden, om bij pot en pint herinneringen op te halen? Spring dan zeker binnen! We stellen er ook het volledige programma van de “100-jaar”-festiviteiten voor.

100 JAAR DEN 2 za 20/09/2014

Superovergang Waarbij we het startschot van het feestjaar geven in het bijzijn van leden, leiding, groepsleiding, oud-leiding, vrienden en sympathisanten.

24-26/04/2015

Jamboree Den 2 Een echt groepsweekend met pure scoutsactiviteiten enkel voor en met Den 2! Een gigantisch groepsaantreden, schaar-steen-papier, boenken, singesong, … deze zijn maar een paar klassiekers die hier voor u zullen klaarstaan. De herinneringen van vervlogen tijden kan u ophalen met uw mede-leiders van toen! We werken al aan een volgende editie van “Stamme 2”: Het jubileum vaderskamp 2012: 20 jaar vaders op kamp! Tintange: zullen we er nog ooit onze tenten opslaan? Uit de oude doos: De eerste jaren van Den 2...

Wens je zelf een bijdrage te doen met een artikel, info of wistjedatje, mail ons naar redactie@den2.be Je kan ons ook steeds volgen via de website www.den2.be of www.facebook.com/ScoutsDen2 Stamme 2 - editie januari 2014 Is een publicatie van Den 2, Onze-Lieve-Vrouwegroep, Frankrijklei 91 te 2000 Antwerpen. Elke auteur is verantwoordelijk voor de inhoud van zijn bijdrage. Hele of gedeeltelijke overname uit dit tijdschrift mag enkel gebeuren na raadpleging van de redactie en mits uitdrukkelijke bronvermelding. Verantwoordelijke uitgever: Groepsleiding Den 2 Vormgeving: info@axelnedee.com Redactieraad: Yvan Deckers, Annelies De Wulf, Geert Dom, Pieterjan Eelen, Lucas Flies, Dominique Jans, Isabel Meuwissen, Axel Nédée, Charles Van Aelst, Ruben Van den Heuvel, Thomas Van Diest, Bruno Van Meerbeeck Werkten mee aan deze editie: Dominique Jans, Isabel Meuwissen, Bram Van Tongerloo, Geert Dom en Anton Pietermans Foto’s: Lucas Flies, Isabel Meuwissen, Bram Van Tongerloo 9

Profile for Scouts Den 2

Stamme twee - januari 2014  

Een uitgave van Onze-Lieve-Vrouwegroep Antwerpen

Stamme twee - januari 2014  

Een uitgave van Onze-Lieve-Vrouwegroep Antwerpen

Advertisement