Page 1

SCOUTSJAAR 2020 - 2021 OKTOBER & NOVEMBER

SCOUTS ZANNEKIN DIKSMUIDE

SCOUTER

groepscode W2303G district IEDIPO gouw Zuid-West-Vlaanderen


Inhoud Jaarthema 2020-2021 “ ’t Zal wel zijn ”............................................................................................... 3 Corona-update .................................................................................................................................... 4 Nieuwe leiding: wie is wie? ................................................................................................................. 5 Dag van de jeugdbeweging ................................................................................................................. 7 Uniformverkoop .................................................................................................................................. 8 Onze organisatie en hoe lid worden ................................................................................................... 9 Takwerking ...................................................................................................................................... 9 Vergaderingen ............................................................................................................................... 12 Scout of gids worden bij ons?........................................................................................................ 14 Kosten ............................................................................................................................................ 15 Kamp.............................................................................................................................................. 15 Ons scoutsuniform ............................................................................................................................ 16 Waarom een uniform? .................................................................................................................. 16 Uniformregels ................................................................................................................................ 17 Waar moeten welke kentekens op het uniform? ......................................................................... 18 Jaarplanning 2020-2021 .................................................................................................................... 19 Maandprogramma’s OKTOBER en NOVEMBER 2020 ....................................................................... 20

2


Jaarthema 2020-2021 “ ’t Zal wel zijn ”

Welzijn bespreekbaar maken? ’t Zal wel zijn! Je even niet oke voelen? ’t Zal wel zijn! Jezelf kunnen zijn? ’t Zal wel zijn! Er zijn voor elkaar? ’t Zal wel zijn! Neen zeggen? ’t Zal wel zijn!

’t Zal wel zijn. Een jaarthema dat even uitdagend als relevant is. We gaan ermee aan de slag zoals steeds op en top scoutesk: met onbevangen speelsheid en onverslijtbare vriendschappen. Alle oplossingen gaan we onderweg niet vinden, misschien lopen we zelfs af en toe wat verloren. Samen bouwen we aan sterke fundamenten en verliezen we nooit de draagkracht van de leidingsploeg uit het oog. Oplappen, aansterken of bijschaven: het belang van de groep, en iedereen die er deel van uitmaakt, staat voorop. Leiding biedt een luisterend oor, zorgt voor geborgenheid en af en toe wijze raad. Ook geven ze zelf aan wanneer het hun petje overstijgt. We staan nooit alleen en zijn elkaars vangnet waar nodig. Zo werken we vlijtig verder aan een wereld die beter is dan we haar gevonden hebben.

3


Corona-update Begin september werd duidelijk dat jeugdbewegingen net als scholen met kleurcodes zullen werken. Voorlopig bevinden we ons in kleurcode geel.

GEEL • • • • • • •

Bubbels van 50 leden en leiding Binnen de bubbels moet geen afstand gehouden worden en geen mondmasker gedragen worden 1,5 m afstand van een andere bubbel Ouders dragen een mondmasker bij het brengen en ophalen van hun kinderen Bij voorkeur activiteiten in open lucht en op eigen terrein Kinderen die behoren tot een risicogroep mogen meedoen met een activiteit, mits toestemming van de ouders of huisarts Minimaal drie dagen symptoomvrij voor deelname activiteit

ORANJE • •

• • • • •

Bij buitenactiviteiten: bubbels van 50 leden en leiding Bij binnenactiviteiten: o -12 jaar: bubbels van 50 leden en leiding o +12 jaar: bubbels van maximum 20 leden en leiding 1,5 m afstand van een andere bubbel Ouders dragen een mondmasker bij het brengen en ophalen van hun kinderen Bij voorkeur activiteiten in open lucht en op eigen terrein Kinderen die behoren tot een risicogroep mogen meedoen met een activiteit, mits toestemming van de ouders of huisarts Minimaal drie dagen symptoomvrij voor deelname activiteit

ROOD • • • • • • •

Bubbels van 20 personen en enkel in buitenlucht en op eigen terrein Social distancing binnen de bubbel Mondmasker bij +12-jarigen als afstand niet kan bewaard worden 1,5 m afstand van een andere bubbel Ouders dragen een mondmasker bij het brengen en ophalen van hun kinderen Kinderen die behoren tot een risicogroep mogen meedoen met een activiteit, mits toestemming van de ouders of huisarts Minimaal drie dagen symptoomvrij voor deelname activiteit

4


Nieuwe leiding: wie is wie? Dit scoutsjaar hebben we maar liefst vijf nieuwe, gedreven leiders klaar staan om leiding te geven. Ze schreven een kort introductietekstje over elkaar om zich aan jullie voor te stellen. Graag presenteren wij jullie:

Amber Deman Amber is een vriendelijke en aangename vriendin die altijd voor je klaar staat als je iets nodig hebt. Als je iets moet vertellen, zal ze jou zeker een luisterend oor bieden. Ze zal elke week klaar staan met een zak vol vreugde om jullie zaterdag te vullen!

Bo Lamberts Bo is een actieve leider die je graag eens voor de gek zal houden, maar hij zal zeker lachen met jullie toffe grapjes en streken. Bo zal elke zaterdag paraat staan om jullie te doen lachen, gieren, brullen, maar vooral genieten.

5


Febe Corneillie Febe begon als kapoen en zal eindigen als leiding. Ze is heel actief en sociaal. Een dagje verdrietig? Febe zal je wel opvrolijken! Ze zal proberen om elke zaterdag klaar te staan zodat ze jullie blij kan maken! Zodat dit een vrolijk en actief jaar wordt!

Melissa De Wit Voor dit nieuwe scoutsjaar zijn er vijf nieuwe leiding, ĂŠĂŠn daarvan is Melissa die de kapoenenleiding zal versterken. Melissa is zeer behulpzaam en staat klaar om de zaterdagochtend van elk kapoentje op te vrolijken. Doordat ze altijd vrolijk en opgewekt is, zal ze er zeker en vast voor zorgen dat dit een ongelofelijk tof jaar wordt.

Jessy Casteleyn Sommigen onder jullie zullen Jessy misschien al kennen. Ze ging al enkele keren mee als foerier op kamp. Dit deed ze altijd uitstekend en met volle goesting. Ze heeft de scoutskriebel helemaal te pakken en nu is ze klaar om zich volledig te smijten als leiding bij de jongverkenners. Jessy is altijd opgewekt, een luisterend oor en bovenal enorm gemotiveerd om vol enthousiasme aan het nieuwe scoutsjaar te beginnen.

6


Dag van de jeugdbeweging

Vrijdag 23 oktober Meer dan 1000 kinderen en jongeren gaan wekelijks naar een jeugdbeweging in Diksmuide of één van de deelgemeenten. Ze brengen er hun vrije tijd door en maken er vrienden voor het leven. Tijdens de Dag van de Jeugdbeweging worden de leden en vele vrijwilligers in de bloemetjes gezet. Jeugdbewegingen zijn het ganse jaar actief met als hoogtepunt het zomerkamp. Jeugdbewegingen bieden een model aan waar je verschillende leeftijdsgroepen doorloopt en tot slot je kan inzetten als leid(st)er. Spel, groep, groei en ontplooiing staan centraal. Je doet er heel wat ervaring op, die je je hele leven blijft meedragen. De Dag van de Jeugdbeweging staat elk jaar met stip aangeduid in de agenda’s van vele jongeren, leiding, (oud-)leden, scholen, jeugddiensten… Het is een feestdag waarop we als jeugdwerk samen naar buiten komen en de jeugdbewegingen in de kijker zetten. Op dit moment is de jeugddienst nog aan het bekijken of er iets van activiteit voorzien kan worden. Van zodra er hier meer over bekend is, worden jullie op de hoogte gebracht via mail! Maar, liefste scouts en gidsen van ons, trek op 23 oktober allemaal jullie mooie scoutsuniformen aan en geniet van de dag waar wij even centraal staan!

7


Uniformverkoop De uniformverkoop zal dit jaar anders verlopen vanwege de coronamaatregelen. Er zal per tak gewerkt worden om de bubbels niet te verbreken. De Hopper verleent ons dit jaar geen paskoffers waardoor jullie minder zullen kunnen passen. In een extra mail zal er meer uitleg gegeven worden over de exacte data en uren. Onze uniformregels betekenen onder andere dat er per tak een aantal uniformstukken verplicht te dragen zijn (zie verder). Op de uniformverkoop kunnen ook de verschillende kentekens die op het uniformhemd moeten geplaatst worden (zie verder) aangekocht worden. Graag vragen we jullie om deze uniformregels na te leven. Tijdens het jaar staat het jullie natuurlijk ook vrij om uniformkledij en heel wat ander materiaal te kopen in de Hoppers, dat zijn de winkels van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Check de Hopperwebsite en de online brochure voor online bestelling en info: â–ş www.hopper.be â–ş www.hopper.be/winkel/webshop/kleding-c-9.html

8


Onze organisatie en hoe lid worden Takwerking De scouts is een open jeugdbeweging, voor piepjonge persoontjes tot ‘jongeren’. Gidsen en scouts zitten gedurende de jaren niet in eenzelfde grote groep. Ze worden volgens hun leeftijd ingedeeld in een viertal leeftijdsgroepen die we takken noemen. Takken hebben elk hun eigen naam, kenteken en kleur; hun eigen sfeer en soorten activiteiten. Een scout/gids blijft twee of drie jaar in een tak en gaat dan over naar de volgende. De voordelen van deze takwerking: ✓ alles is aangepast aan de leeftijd van de scouts, de activiteiten groeien met hen mee ✓ scouts en leiders kunnen op een aangepaste manier met elkaar omgaan ✓ het biedt ook doorgroeimogelijkheden: gidsen en scouts krijgen steeds meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid terwijl ze groeien in onze jeugdbeweging Op de volgende pagina een overzicht van onze takken met hun eigenheden en andere info. Rechts zie je telkens het kenteken van elke tak; dit komt ook terug als kenteken op ons uniformhemd.

9


kapoenen

1e tot 2e leerjaar | 6 tot 8 jaar Dit zijn onze jongste leden. Het leven van een kapoen is er één vol spel, fantasie, creativiteit en expressie. Spelenderwijs en ongedwongen ontdekken we samen met hen de wereld. De leiding gaat hierbij uit van wat hen boeit en aanspreekt. Deze tak is waar voor de meesten scouting start. Van hieruit groeien ze steeds verder in onze groep.

welpen

3e tot 5e leerjaar | 8 tot 11 jaar De welpen kijken verder dan hun eigen ikje en ze vinden andere kinderen, gewone en beste vrienden. Ze groeien in zelfstandigheid en in ‘imago'. Meer en meer komt hun eigen karaktertje naar boven. Spel, spanning, avontuur, actie en afwisseling zijn belangrijk.

jonggidsen en -verkenners

jonggivers

6e leerjaar tot 2e middelbaar | 11 tot 14 jaar Deze jongens en meisjes zijn niet bang van een beetje avontuur en om zelf de handen uit de mouwen te steken. Jongverkenners en jonggidsen koken al hun eigen potje op een houtvuur, voor ’t eerst slapen ze in patrouilletenten op kamp en leven ze zich uit tijdens

grote

bosspelen.

Jonggivers

krijgen

steeds

nieuwe

uitdagingen

voorgeschoteld. Ze leren samenwerken en verkennen. Ze ontvangen met trots hun totem en ontdekken stilaan wat Scouting echt inhoudt.

gidsen en verkenners

givers

3e tot 5e middelbaar | 14 tot 17 jaar Experimenteren en onafhankelijkheid, dat zijn de woorden die bij de verkenners en gidsen horen. Vrienden en jongeren van dezelfde leeftijdsgroep nemen in hun leven een zeer belangrijke plaats in, terwijl het vele ouders zwaar valt om hun gids of verkenner nog warm te maken voor wat familietijd. Hier variëren de activiteiten van Slimste Mens Ter Wereld, over een zotte wip of draaimolen sjorren, een oriëntatietocht lopen, tot sjorren en knopen. De givers gaan ook om de 3 jaar op buitenlands kamp! Ze zijn onze ervaren scoutsleden die dat stapje verder gaan!

leiding

vanaf 6e middelbaar | vanaf 17 jaar Inderdaad, ook de leiders vormen een slag apart. Leiding geven vergt goesting en de wil om ‘de job’ te doen. Het is een kwestie van speelse inspiratie te combineren met organisatietalent. Leiders en leidsters steken veel van hun vrije tijd in scouting: activiteiten voorbereiden, een pastafestijn op poten zetten, kampen organiseren, vergaderen, inschrijven, het lokaal onderhouden en… ook leute maken! Naast verantwoordelijkheden heb je als leider ook veel vrijheid. Je bepaalt grotendeels zelf hoe, wat, waar en wanneer je iets doet. Het is eigenlijk een uitdaging die elke toegewijde verkenner of gids zou moeten aannemen na zijn laatste jaar als scoutslid! Natuurlijk zijn ook mensen van buiten de scouts (liefst met wat ervaring) welkom om leiding te worden.

10


Wat met de jin’s?

Omdat wij een kleinere scoutsgroep zijn hebben wij geen jin-tak. Jin staat voor “Jij en Ik, een Noodzaak”, een tak met eenjarige werking die volgt op de verkenners- en gidsentak als een soort voorbereidend jaar op leiding worden. Onze gidsen en verkenners worden na hun laatste jaar meteen leiding die onder de vleugels genomen worden door onze meer ervaren leid(st)ers.

Wat met Akabe?

Ook voorzien wij geen Akabe-tak. Akabe staat voor “Anders Kan Best”, het is een tak voor kinderen en jongeren met een geestelijke of fysieke beperking. De dichtstbijzijnde Akabegroepen of -takken zijn te vinden in: ► Poperinge ► Kortemark ► Roeselare ► Gistel ► Oostende ► Assebroek ► Brugge

11


Vergaderingen Elke week verzamelen we aan ons scoutslokaal voor een hele klik activiteiten. Die samenkomsten worden in de scouts ‘vergaderingen’ genoemd.

Enkele afspraken ► De

vergaderingen

vinden

doorgaans

plaats

elke

zaterdagvoormiddag van 9.00 tot 12.00 uur. ► Nu en dan organiseren we onze wekelijkse vergaderingen ook

op andere momenten, check daarom altijd eens de Scouter. ► Iedereen wordt altijd in volledig scoutsuniform verwacht (zie verder voor meer over het

uniform). ► Best geen technologisch vernuft (gsm, mp3/iPod, tablet) meebrengen, want we blijven een

jeugdbeweging. Indien iemand toch zoiets meebrengt en zich er teveel mee bezighoudt zal de leiding het veilig in beslag nemen tot na de activiteiten. ► Lees liefst de Scouter aandachtig door, zo weet je wat je te wachten staat en wat je soms moet

meebrengen.

Formatie We houden binnen de scouts vaak formaties om bijvoorbeeld iedereen te begroeten, de activiteiten uit te leggen, iets te bespreken of te beslissen, afscheid te nemen. Dit gebeurt meestal voor en/of na de start van de vergadering, per tak. De formatie is een rechthoek waarbij de scouts van een tak zich per jaar opstellen op een lijn. De leiding staat op een lijn, op de lijn links van hen staan de eerstejaars, tegenover hen de tweedejaars en op de lijn rechts van hen staan de derdejaars. Groepsformaties volgen hetzelfde principe, daar staan de eerstejaars van ALLE takken op eenzelfde lijn, de tweedejaars van alle takken op een andere, etc. Formaties zijn de meest handige, effectieve en snelle manier om iedereen te verzamelen en zaken te zeggen of vragen aan een grote groep mensen. We willen door middel van formaties ook meer samenhorigheid tussen de scouts onderling en met de leiders opwekken.

12


BELANGRIJK: afspraak voor de verkenners en gidsen (givers) Omdat onze verkenner- en gidsenleiding graag zo veel mogelijk givers aanwezig zien op de wekelijkse vergaderingen en niet alleen maar op grote activiteiten zoals de Leefweek of het kamp, hebben we beslist om naar de verkenners en gidsen toe de volgende, nieuwe afspraak te maken: Om te kunnen deelnemen aan de Leefweek en aan het kamp moet elke giver naar minstens de helft van de wekelijkse vergaderingen komen om er samen met ons plezante, actieve weekends tijdens het jaar van te maken. We willen dit invoeren als een aanmoediging omdat we uit ervaring weten dat het voor de gidsen en verkenners zelf veel toffer is om naar de Leefweek of het kamp te komen als ze tijdens het jaar ook vaak zijn gekomen naar de activiteiten! Hoe meer je in iets betrokken bent, hoe meer je ervan kan genieten. Daarnaast vinden we het als leiding natuurlijk ook veel aangenamer om wekelijks met een flinke bende leden onze activiteiten te kunnen doen.

13


Scout of gids worden bij ons? Uitproberen Tijdens de eerste weken van het scoutsjaar bieden we geïnteresseerde meisjes en jongens de kans om eens te zien hoe het is bij de scouts, door naar enkele vergaderingen te komen en dan te beslissen of het iets voor hen is of niet. Uiteraard verwelkomen we ook in de loop van het scoutsjaar graag geïnteresseerde kinderen en jongeren van alle leeftijden bij ons! Zij kunnen dan eveneens enkele keren vrijblijvend naar de vergaderingen komen en dan beslissen. Dat kan door contact op te nemen met onze groepsleiders (contactgegevens achteraan). Voor de jaarlijks terugkerende scouts en gidsen vormen de eerste weken van het scoutsjaar dan weer de start van een hopelijk zoveelste mooie jaar bij onze scouts.

Inschrijving en lidgeld Rond het einde van oktober wordt iedereen (her)ingeschreven. Dat houdt in dat je voor die datum het lidgeld voor een gans jaar betaalt aan ons via overschrijving. Het lidgeld dekt de kosten van de basiswerking van Scouts en Gidsen Vlaanderen en verzekert ook elke scout voor eventuele ongevallen tijdens onze activiteiten. Dit bedrag is integraal de bijdrage die we betalen aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. Onze groep vraagt geen eigen lidgeld daarbovenop, want we proberen bewust de kosten zo laag mogelijk te houden. Voor het volledige scoutsjaar 2020-2021 bedraagt het lidgeld € 34 HOE BETALEN? Het lidgeld storten op het onderstaande rekeningnummer:

BE11 4743 1622 1148 vermelding “Lidgeld 2020-2021 (voornaam en familienaam van het lid)” UITZONDERINGEN ► Wanneer iemand pas aansluit na 1 maart 2021, betaalt hij/zij slechts € 17. ► We begrijpen dat voor wie het financieel moeilijker heeft het lidgeld een zoveelste kost erbij is; daarom kunnen we het lidgeld wat drukken: het bedraagt dan € 10. Neem hiervoor gerust contact op met ons en we proberen het samen te regelen. ► Ziekenfondsen (alsook het OCMW) betalen zeer waarschijnlijk volledig of gedeeltelijk kamp- en lidgeld terug, informeer hiervoor bij deze instanties. ► Kansentarief via Uitpas: gelieve hiervoor de hoofdleiding te contacteren ► Uitpaspunten kunnen verkregen worden door jullie uitpasnummer te mailen. Let op: de punten worden enkel toegekend als er effectief lidgeld betaald werd. 14


Individuele fiche (IF) Wanneer wij iemand nieuw inschrijven vullen we een individuele fiche (IF) in. Dat is een document van een viertal pagina’s waarin alle gegevens staan die wij nodig hebben van onze leden: adressen, contactgegevens (werkende e-mail!), medische gegevens, waarmee wij tijdens activiteiten eventueel rekening moeten houden, etc. Sinds enkele jaren proberen wij dit zoveel mogelijk online te bewaren. Dit is voor de leiding eenvoudiger om alles op te volgen en zitten we niet meer met het probleem van eventuele verloren IF. Dit moet door de ouders ingevuld en getekend worden. De IF vormt eigenlijk de basis van alle administratie in verband met onze leden. Door het online gebruik kunnen aanpassingen ook gemakkelijker en sneller doorgevoerd worden zonder telkens een volledig nieuw exemplaar te moeten invullen. IF kunnen geraadpleegd en ingevuld worden via de groepsadministratie: https://groepsadmin.scoutsengidsenvlaanderen.be/groepsadmin/ Daar kun je ofwel je account aanmaken (lidnummer nodig) ofwel inloggen.

Kosten Even een overzicht van welke kosten er zoal bij Scouting komen kijken.

Lidgeld € 34 (of in bepaalde gevallen € 17 of €10)

Activiteiten en kamp Het merendeel van onze activiteiten zijn gratis. Voor sommige bezigheden kunnen we echter niet anders dan geld vragen, maar dan nog doen we steeds ons best om niet meer te vragen dan nodig is. Indien er overschot is, dan krijgen jullie dat ofwel terugbetaald of gaat dat geld naar de takkas: daar wordt het later gebruikt om andere activiteiten te betalen of speelgoed, materiaal, knutselgerief aan te kopen. Hoe dan ook worden de centen altijd aangewend voor onze leden. Enkele voorbeelden van activiteiten waarvoor soms geld gevraagd wordt: ► schaatsen ► uitstap naar (water)pretpark ► zwemmen ► overnachting of Leefweek ► kookactiviteit ► kamp

Kamp Het jaarlijks kamp in de zomer is het hoogtepunt en de afsluiter van het scoutsjaar! Bij de scouts doen we zelden groepskampen. We geven er de voorkeur aan de meeste takken apart op kamp te laten gaan, omdat we ons dan kunnen toespitsen op de eigenheden van elke tak en de scouts en gidsen daarin. Het kamp is nu eenmaal iets helemaal anders voor een kapoen dan voor een verkenner of gids. Daarom is de duur, de plaats en de inhoud van het kamp ook anders per tak. De kapoenen en welpen zitten wel steeds bij elkaar op kamp.

15


Het is meestal wel de gewoonte dat we allemaal in de eerste helft van juli op kamp gaan, met een gemeenschappelijke einddatum, wat handiger is voor de ouders. We hebben ook geen vaste kampplekken, we proberen er elk jaar voldoende afwisseling in te steken. Enkele weken voor het kamp krijgen de ouders en scouts alle informatie erover in een infobundeltje of –boekje of –affiche. Daar vind je dan ook het bedrag van het kampgeld in/op terug.

Ons scoutsuniform Waarom een uniform? Ons uniform is een fundamenteel deel van het scouts-zijn, we hechten er dus belang aan. Hierom dragen wij een scoutsuniform: 1. We tonen met het dragen van ons uniform aan de buitenwereld dat wij scouts en gidsen zijn. Want daar zijn we trots op. We doen namelijk ons ding op onze typische manier. Achter ons uniform zit echte geschiedenis en traditie. Al die kentekens en uniformstukken zijn er dus zeker niet voor niets. 2. We creëren met onze kledij een groepsgevoel, want scouts en gidsen zijn allemaal een beetje broers en zussen. Eén van de mooie dingen aan een uniform is dat het iedereen gelijkwaardig maakt. Onderlinge verschillen maken niet meer zoveel uit, want tijdens onze activiteiten dragen we samen ons uniform om één bonte groep te vormen. Gelijk en divers tegelijk dus, want er is altijd plaats voor een persoonlijke toets op ons uniform. 3. Het is herkenbaar en straalt ook vertrouwen uit naar andere mensen en scouts toe. Dat biedt soms voordelen (probeer maar eens op ruiltocht te gaan zonder scoutsuniform)… 4. Ten slotte is het ook heel nuttig! Ons stevig uniform kan gerust tegen een trek of stoot (geen overbodige luxe bij ons), het is gepast voor verschillende weersomstandigheden en het mag gerust eens vuil worden, want daarvoor dient het ook! Trouwens: ► Al onze kledij is ethisch verantwoord: gemaakt van biologisch katoen en niet door kinderen gefabriceerd! ► We doen aan tweedehands: wanneer jullie uniform te klein wordt maar nog in redelijke staat is, kunnen jullie het zelf verkopen op de dag van de uniformverkoop.

Laat dus gerust zien dat je een van ons bent…

UNIFORM? GEWOON AANDOEN!

16


Uniformregels Omdat we graag de scoutingtradities goed onderhouden vragen we jullie het uniform correct te dragen. Op de afbeelding hiernaast zie je uit welke stukken ons scoutsuniform bestaat. We sommen hieronder op wat er per tak gedragen wordt:

kapoenen

welpen

jonggidsen en jongverkenners

das + dasring

uniform mag (is niet verplicht!)

das

donkergroene T-shirt scouts Zannekin Diksmuide

das + dasring

uniform, waaronder welpenpet, mag (is niet verplicht!)

volledig uniform

donkergroene T-shirt scouts Zannekin Diksmuide OF lichtgroene T-shirt Scouts en Gidsen Vlaanderen

gidsen en verkenners

volledig uniform + schouderhulzen met totem

donkergroene T-shirt scouts Zannekin Diksmuide OF lichtgroene T-shirt Scouts en Gidsen Vlaanderen

leiding

volledig uniform + schouderhulzen met totem

kakigroene leidingstrui

17

uniformhemd met kentekens uniformtrui

korte of lange uniformbroek uniformrok


Waar moeten welke kentekens op het uniform? Bij Scouts Zannekin hanteren we de STANDAARDREGELS van Scouts en Gidsen Vlaanderen voor het dragen van de kentekens op ons uniformhemd. We streven ernaar dat iedereen die naleeft. Daarnaast worden er ook nog andere kentekens, badges, lintjes gedragen op het uniform; daarvoor hebben we onze EIGEN REGELS.

LINTJE EU/BELGIË

net boven linkerborstzak in het midden

GROEPSLINTJE ZANNEKIN

VLAAMSE LEEUW

onder rechterschoudernaad

onder linkerschoudernaad

TAKKENTEKEN

PROVINCIESCHILDJE

ongeveer 3 cm onder groepslintje

ongeveer 2cm onder Vlaamse Leeuw INTERNATIONAAL SCOUTSTEKEN (voor jongens)

INTERNATIONAAL GIDSENTEKEN (voor meisjes)

ongeveer 2 cm onder Provincieschildje

JAARKENTEKEN

net boven rechterborstzak in het midden

BELOFTETEKEN

midden op linkerborstzak

OUDE JAARKENTEKENS

JAMBOREEKENTEKENS, BADGES,

op de rug, andere plaatsen mogen LINTJES, EN ANDERE vrije keuze mogelijke plaatsen: bovenaan de linkerborst, rug, rechterborstzak of aan de schouderstukken

18


Jaarplanning 2020-2021 Volg voor de recentste informatie ook onze Facebookpagina en onze website (zie achterflap van deze Scouter) Alle evenementen op deze kalender zijn onder voorbehoud wegens Covid-19.

september 26 september Overgangsactiviteit

oktober 23 oktober Dag van de Jeugdbeweging

november

december

7 november 11.11.11-instuif

5 december Sinterklaas

21 november Dag v/d Natuur

27 december Groepsactiviteit: schaatsen

januari 31 januari – 5 februari Leefweek verkenners en gidsen

februari 31 januari – 5 februari Leefweek verkenners en gidsen 12 februari  Scoutskaffee 2020 20-21 februari GEEN VERGADERING Leidingsweekend

maart

april 18 april  Familieactiviteit: fietszoektocht 2021

mei

juni

8 mei  Pastafestijn 2020

juli 2- 11 juli Kamp verkenners & gidsen  Kamp jongverkenners & jonggidsen 5-11 juli  Kamp welpen 7-11 juli  Kamp kapoenen

19

augustus


Maandprogramma’s OKTOBER en NOVEMBER 2020 kapoenen Zaterdag 3 oktober

Zaterdag 10 oktober

Zaterdag 17 oktober

Zaterdag 24 oktober

Zaterdag 31 oktober

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

18.00 – 20.00

1-2-3 rikke tikke tik ra, ra, ra, wie benne-k-ik? is er iemand die al weet hoe ik heet?

5H3RL0CK H0LM35 5P3L Helpen jullie mee ontcijferen wat we doen vandaag?

Merf, merf, merf, we spelen met verf Uil, uil, uil, je kleren worden vuil

Boer en zwijn, ’t zal wel zijn!

Booh, booooh… we gaan op avontuur met Scooby Doo…

Doe vuile kleren aan die mogen beschilderd worden!

Zaterdag 7 november

Zaterdag 14 november

Zaterdag 21 november

Zaterdag 28 november

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

Meer info volgt

9.00 – 12.00

’t Zal wel zijn!

Scoutsmoedig zijn is nog steeds belangrijk, we denken er nog aan, we gaan jullie tot ridders slaan.

Dag van de natuur

Volgende week komt de Sint, dus maken we hem welgezind!

Impulsieve Oribi, Stille Schoenbekooievaar, Gemoedelijke Beermarter, Joviale Aap, Jolige Snoek & Fervente Wasbeer

20


welpen Zaterdag 3 oktober

Zaterdag 10 oktober

Zaterdag 17 oktober

Zaterdag 24 oktober

Zaterdag 31 oktober

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

19.30- 21.30

Kennismakingspelletjes

Risko

De gierende dieren

Het berendbrokkenpapspel

HALLOWEEN

Om wat aan elkaar te wennen, leren we vandaag elkaar kennen.

Risko in de frisco!!!

Lachen, gieren en brullen, laat ons onze dierentuin vullen.

Komt je kot uit, we gaan varen met de Scheve Schuit.

Monsters en vampieren laten jullie elk jaar opnieuw tieren.

Zaterdag 7 november

Zaterdag 14 november

Zaterdag 21 november

Zaterdag 28 november

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

Meer info volgt

9.00 – 12.00

Scollywood (Hollywood, maar in de scouts)

Deegbal heeft koud en doet z’n jas aan. Kwal, kwal, kwal. Spelen jullie graag deegbal? Kom dan naar DE WAL!

Deze film wordt niet gemaakt door amateurs, onze Welpen zijn echte regisseurs!

Dag van de natuur

Knutselen voor de sint

Om nog in het thema minder is meer te blijven, gaan met de natuur de liefde bedrijven.

Maak een slinger voor de Sint, pas dan ben je een heel braaf kind.

Tot dan! Energieke Kraai, Papegaai, Creatieve Secretarisvogel, Extravert Winterkoninkje, Bedaard Schaap & Kwikstaart

21


jongverkenners en jonggidsen Zaterdag 3 oktober

Zaterdag 10 oktober

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

Zaterdag 17 oktober 9.00 – 12.00

Zaterdag 24 oktober

Zaterdag 31 oktober

9.00 – 12.00

Kennismakingsspelletjes

Smokkelspel

Pleinspelletjes

Laddercompetitie

Even rust van alle taken. Tijd om kennis te maken.

Smokkelen jullie mee? Verstop vlug al jullie geheime dingen onder de plee.

Kaas, salami of schelletjes, vandaag spelen we pleinspelletjes.

Pagadders, neem jullie ladders, ’t is laddercompetitie.

19.00 – 22.00 Halloween BOE! Hebben jullie dat spook gezien? Het is tijd voor Halloween. Verkleden mag!

Zaterdag 7 november

Zaterdag 14 november

Zaterdag 21 november

Zaterdag 28 november

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

Technieken

Het grote ’t Zal wel zijn spel

Legeractiviteit

Vlaggenroof

Net zoals bij de Oude Grieken, showen wij graag onze technieken.

Misschien leed je gisteren wel pijn, maar nu gaat het om ieders welzijn.

Smoet junder kieten, want vandaag ziej ier nie om te genieten. Haal het beste in je naar boven en laat ons landje niet beroven.

Pief poef paf, pak de vlag maar af.

Tactische Fennek, Behendige Marter, Genoeglijke Slaapmuis, levendig winterkoninkje & Jessy

22


verkenners en gidsen Zaterdag 3 oktober

Zaterdag 10 oktober

Zaterdag 17 oktober

Zaterdag 24 oktober

Zaterdag 31 oktober

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 - 12.00

20.00 – 22.30

Back to the roots

Recht door alles

Je zal je innerlijk kind in je naar boven moeten halen, want vandaag gaan we Back To The Roots. Hou je maar vast, want iedere klassieker zal gespeeld worden.

Omdat het (hopelijk) nog altijd mooi weer is buiten gaan we onze rechtdooralles-skills nog eens testen en indien nodig wat bijschaven. Diegenen die het nodig vinden kunnen altijd wat reservekledij meedoen.

Zaterdag 7 november

Zaterdag 14 november

Zaterdag 21 november

Vrijdag 27 november

Meer info volgt.

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

20.00 – 22.30

11.11.11. Naar jaarlijkse gewoonte gaan leiding en verkenners het goede doel steunen en helpen op het eetfestijn. Precieze uren en afspraken voor 11.11.11 worden nog meegedeeld via facebook en mail.

Verrassingsactiviteit

Laddercompetitie

Halloween

Wie zal zich tot kampioen kronen? De Homo Universalis van de verkenners zal zich moeten bewijzen in deze onderlinge strijd.

Griezelen en spoken is wat vandaag op het programma staat. Steek je maar weg onder je deken of verstop je maar. Want pakken zullen we je toch met een heleboel fun.

Heavy Games

Staddspel

Levensecht bordspel

Laat die mietjes uit Schotland maar met hun stokjes en hamertjes gooien. Hier worden de echte heavy games gespeeld in het laaglande van Diksmuide

Heerlijk toch, een beetje kuieren in de stad in de herfst? En dat is precies wat we vandaag gaan doen.

Gaan we vanavond een bordspel spelen? ’t Zal wel zijn!

Stevige linker van Praktische Sifaka, Zelfstandige Nachtaap & Overtuigende Kiang

23


LEIDING KAPOENEN IMPULSIEVE ORIBI

STILLE SCHOENBEKOOIEVAAR

Dries MAEKELBERG

Nele LAUWYCK

JOVIALE AAP

GEMOEDELIJKE BEERMARTER

Lotje DEGRYSE

Bas D’HULSTER

JOLIGE SNOEK

FERVENTE WASBEER

Bo LAMBERTS

Melissa DE WIT

LEIDING WELPEN ENERGIEKE KRAAI

CREATIEVE SECRETARISVOGEL

Dante CORNEILLIE

Aaron MELIS

PAPEGAAI

EXTRAVERT WINTERKONINKJE

Frauke SPRIET

Phebe HILLEWAERE

BEDAARD SCHAAP

KWIKSTAART

Amber DEMAN

Febe CORNEILLIE

24


LEIDING JONGVERKENNERS EN JONGGIDSEN TACTISCHE FENNEK

GENOEGLIJKE SLAAPMUIS

Sam MAEKELBERG

Fleur TACK

BEHENDIGE MARTER

LEVENDIG WINTERKONINKJE

Warre SPRIET

Lynn DEKIEN

JESSY

LEIDING VERKENNERS EN GIDSEN PRAKTISCHE SIFAKA

ZELFSTANDIGE NACHTAAP

Niels GOUWY

Robbe SPRIET

OVERTUIGENDE KIANG Kjell HARDY

25


www.facebook.com/scouts.zannekin.diksmuide

zannekin@scoutsdiksmuide.be

www.scoutsdiksmuide.be

scouts_zannekin_diksmuide

SCOUTS ZANNEKIN DIKSMUIDE W2303G | DISTRICT IEDIPO | GOUW ZUID-WEST-VLAANDEREN

Laure Fredericqlaan 13 8600 Diksmuide GROEPSLEIDERS Niels GOUWY ► gsm 0495 53 88 60 Robbe SPRIET ► gsm 0471 12 87 63


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.