Page 1

SCOUTSJAAR 2016 - 2017 OKTOBER & NOVEMBER

SCOUTER SCOUTS ZANNEKIN DIKSMUIDE

groepscode W2303G district IEDIPO gouw Zuid-West-Vlaanderen


Inhoud Jaarthema 2016-2017 “Grenzeloos groeien” ...................................................................................... 3 Dag van de Jeugdbeweging ................................................................................................................. 5 Uniformverkoop .................................................................................................................................. 6 Onze organisatie en hoe lid worden ................................................................................................... 7 Takwerking ...................................................................................................................................... 7 Vergaderingen ............................................................................................................................... 10 Scout of gids worden bij ons?........................................................................................................ 12 Kosten ............................................................................................................................................ 13 Kamp.............................................................................................................................................. 13 Ons scoutsuniform ............................................................................................................................ 14 Waarom een uniform? .................................................................................................................. 14 Uniformregels ................................................................................................................................ 15 Waar moeten welke kentekens op het uniform? ......................................................................... 16 Hoe het uniform aanschaffen? ...................................................................................................... 17 Jaarplanning 2016-2017 .................................................................................................................... 18 Maandprogramma’s OKTOBER en NOVEMBER 2016 ....................................................................... 19

2


Jaarthema 2016-2017 “Grenzeloos groeien”

Wij gaan voor groei! Tijdens een tocht pas na enkele uren door hebben dat je de kaart ondersteboven houdt. Aan het kampvuur oprecht sorry zeggen tegen je beste vriend voor een grappig bedoelde opmerking waar hij niet mee kon lachen. Een spel in het honderd zien lopen omdat de spelregels nogal ruim geïnterpreteerd kunnen worden. Scouting is de plek waar we samen, met vallen en opstaan, kunnen groeien. Bij de scouts leer je al doende. Hoeveel keer heb je die mastworp niet moeten oefenen vooraleer jullie bed overeind bleef? Van je eerste optreden als kapoen tot leadzanger van de leidingsband: in scouting probeer je uit en leer je bij. En gaandeweg groei je tot straffer: in technieken, samenleven, geduld hebben, initiatief nemen, creatief denken. Met een groep vrienden die je helpt rechtstaan als je op je gezicht bent gegaan. Waar je samen al grappend leert relativeren. Languit in de modder, kletsnat van de regen, we laten niemand in de steek. Scouting is durven ... in een veilige ruimte. Scouts is een veilige ontdekkingsreis. Voor het eerst op kamp. Je eerste zeiltocht of tweedaagse. Bij de scouts leer je door het zelf te doen. Met leiding die je op weg zet en aanmoedigt. Maar die ook ingrijpt als het uit de hand dreigt te lopen. Ook ‘nee’ mogen zeggen hoort daarbij. Leiding bewaakt de grenzen en daagt verantwoord uit, zodat iedereen kan groeien op zijn eigen tempo. De groeikaders van Scouts en Gidsen Vlaanderen helpen je daarbij: elke leeftijd zijn eigen vorm van inspraak, ploegwerk en engagement. En ook: wie talent heeft voor leidinggeven, mag als patrouilleleid(st)er uitproberen hoe dat werkt. Wie liever niet op een podium staat op het groepsfeest, mag meehelpen met decor en belichting. Een leider die geen alcohol drinkt, krijgt steun en voldoende alternatieven. We willen dat elke scout of gids op elk moment zichzelf mag en durft zijn. Groeien doe je niet alleen. Alles wat we doen, doen we samen. Ook groeien als groep. We helpen elkaar om beter te worden in alles wat we doen. Wie voor het eerst een tafel sjort, werkt samen met iemand die het goed in de vingers heeft. Tijdens een parlement ontdekken givers dat niet iedereen heftige spelen even leuk vindt. Samenwerken is meer dan de som van alle delen. Als de jins hun schouders zetten onder dat zelf bedachte, zotte project, is de sky the limit. Bepaal samen met je leden waar ze in de groep hun 3


grenzen leggen en welke ze graag willen ver-leggen. Want in groep kan je meer en leer je meer -van elkaar. Ook als leiding kan je groeien. Sta eens stil bij jezelf en wat je doet: groeien is iets voor altijd en overal. Of trek weg van bekende paden, stop jullie overgangsweekend in compleet ander kleedje en ontdek nieuwe spelen op animatorcursus. Evalueer regelmatig met je leden en luister naar wat ze echt willen. Durf jarenlange tradities in vraag te stellen: is een bezoekdag op kamp echt een meerwaarde voor jullie leden en kamp? Of misschien kan jullie totemisatie wel eens een nieuw kleedje gebruiken? Om op te voeden heb je trouwens ook echt ‘voeding’ nodig. In scouting zijn jullie dat. Van de goesting, het plezier en de aandacht die jullie als leiding hebben kunnen leden groeien.

4


Dag van de Jeugdbeweging

vrijdag 21 oktober | 07.25 uur Dag van de Jeugdbeweging staat elk jaar met stip aangeduid in de agenda’s van vele jongeren, leiding, (oud-)leden, scholen, jeugddiensten … Het is een feestdag waarop we gezamenlijk naar buiten komen en een typisch aspect van de jeugdbewegingen in de kijker zetten. Op vrijdag 21 oktober 2016 is er een nieuwe editie van Dag van de Jeugdbeweging. Traditiegetrouw voorziet de stad Diksmuide een gratis ontbijt op de Grote Markt van 07.25 tot 08.25 uur voor iedereen in jeugdbewegingsuniform. Het thema van de komende editie is ‘Dag van de jeugdbeweging doet het’. Samen, nu of later, veilig, met respect, luid en duidelijk. Dus, liefste scouts en gidsen van ons, trek op de 21e allemaal jullie mooie scoutsuniformen aan en ga allemaal samen maar genieten van het ontbijt en een dag waarin wij even centraal staan!

5


Uniformverkoop zaterdag 22 oktober | 12.00 uur Op deze dag is er na de vergaderingen van de takken de mogelijkheid om uit paskoffers alle uniformstukken te passen en te bestellen bij ons, de stukken worden dan door de ouders betaald via overschrijving op onze rekening (zie rekeningnummer op bladzijde 9) en een tijdje later geleverd! Onze uniformregels (zie verder) betekenen onder andere dat er per tak een aantal uniformstukken verplicht te dragen zijn (zie verder). Op de uniformverkoop kunnen ook de verschillende kentekens die op het uniformhemd moeten geplaatst worden (zie verder) aangekocht worden. Graag vragen we jullie om deze uniformregels na te leven. Tijdens het jaar staat het jullie natuurlijk ook vrij om uniformkledij en heel wat ander materiaal te kopen in de Hoppers, dat zijn de winkels van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Check de Hopperwebsite en de online brochure voor online bestelling en info: â–ş www.hopper.be â–ş www.hopper.be/winkel/webshop/kleding-c-9.html

6


Onze organisatie en hoe lid worden Takwerking De scouts is een open jeugdbeweging, voor piepjonge persoontjes tot ‘jongeren’. Gidsen en scouts zitten gedurende de jaren niet in eenzelfde grote groep. Ze worden volgens hun leeftijd ingedeeld in een viertal leeftijdsgroepen die we takken noemen. Takken hebben elk hun eigen naam, kenteken en kleur; hun eigen sfeer en soorten activiteiten. Een scout/gids blijft twee of drie jaar in een tak en gaat dan over naar de volgende. De voordelen van deze takwerking:  alles is aangepast aan de leeftijd van de scouts, de activiteiten groeien met hen mee  scouts en leiders kunnen op een aangepaste manier met elkaar omgaan  het biedt ook doorgroeimogelijkheden: gidsen en scouts krijgen steeds meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid terwijl ze groeien in onze jeugdbeweging Op de volgende pagina een overzicht van onze takken met hun eigenheden en andere info. Rechts zie je telkens het kenteken van elke tak; dit komt ook terug als kenteken op ons uniformhemd.

7


kapoenen

1e tot 2e leerjaar | 6 tot 8 jaar Dit zijn onze jongste leden. Het leven van een kapoen is er één vol spel, fantasie, creativiteit en expressie. Spelenderwijs en ongedwongen ontdekken we samen met hen de wereld. De leiding gaat hierbij uit van wat hen boeit en aanspreekt. Deze tak is waar voor de meesten scouting start. Van hieruit groeien ze steeds verder in onze groep.

welpen

3e tot 5e leerjaar | 8 tot 11 jaar De welpen kijken verder dan hun eigen ikje en ze vinden andere kinderen, gewone en beste vrienden. Ze groeien in zelfstandigheid en in ‘imago'. Meer en meer komt hun eigen karaktertje naar boven. Spel, spanning, avontuur, actie en afwisseling zijn belangrijk.

jonggidsen en -verkenners

jonggivers

6e leerjaar tot 2e middelbaar | 11 tot 14 jaar Deze jongens en meisjes zijn niet bang van een beetje avontuur en om zelf de handen uit de mouwen te steken. Jongverkenners en jonggidsen koken al hun eigen potje op een houtvuur, voor ’t eerst slapen ze in patrouilletenten op kamp en leven ze zich uit tijdens grote bosspelen. Jonggivers krijgen steeds nieuwe uitdagingen voorgeschoteld. Ze leren samenwerken en verkennen. Ze ontvangen met trots hun totem en ontdekken stilaan wat Scouting echt inhoudt.

gidsen en verkenners

givers

3e tot 5e middelbaar | 14 tot 17 jaar Experimenteren en onafhankelijkheid, dat zijn de woorden die bij de verkenners en gidsen horen. Vrienden en jongeren van dezelfde leeftijdsgroep nemen in hun leven een zeer belangrijke plaats in, terwijl het vele ouders zwaar valt om hun gids of verkenner nog warm te maken voor wat familietijd. Hier variëren de activiteiten van Slimste Mens Ter Wereld, over een zotte wip of draaimolen sjorren, een oriëntatietocht lopen, tot Peking Express, sjorren en knopen. De givers gaan ook om de 3 jaar op buitenlands kamp! Ze zijn onze ervaren scoutsleden die dat stapje verder gaan!

Jin

6e middelbaar | 17 tot 18 jaar Jin staat voor 'Jij en Ik een Noodzaak'. Jins zijn op zoek naar zichzelf en naar nieuwe ervaringen. Ze staan op het punt om belangrijke keuzes te maken en dromen en fantaseren er op los. Ieder op zijn eigen manier. Jins leven één of twee jaar intens samen en steken hun eigen jaar en kamp ineen. Al doende leren ze samenwerken en verantwoordelijkheden opnemen. Vaak maken jins al eens kennis met leiding geven.

8


leiding

na het middelbaar | vanaf 18 jaar Inderdaad, ook de leiders vormen een slag apart. Leiding geven vergt goesting en de wil om ‘de job’ te doen. Het is een kwestie van speelse inspiratie te combineren met organisatietalent. Leiders en leidsters steken veel van hun vrije tijd in scouting: activiteiten voorbereiden, een pastafestijn op poten zetten, kampen organiseren, vergaderen, inschrijven, het lokaal onderhouden en… ook leute maken! Naast verantwoordelijkheden heb je als leider ook veel vrijheid. Je bepaalt grotendeels zelf hoe, wat, waar en wanneer je iets doet. Het is eigenlijk een uitdaging die elke toegewijde verkenner of gids zou moeten aannemen na zijn laatste jaar als scoutslid! Natuurlijk zijn ook mensen van buiten de scouts (liefst met wat ervaring) welkom om leiding te worden.

Wat met Akabe?

Ook voorzien wij geen Akabe-tak. Akabe staat voor “Anders Kan Best”, het is een tak voor kinderen en jongeren met een geestelijke of fysieke beperking. De dichtstbijzijnde Akabegroepen of -takken zijn te vinden in: ► Roeselare ► Gistel ► Oostende ► Assebroek ► Poperinge ► Brugge

9


Vergaderingen Elke week verzamelen we aan ons scoutslokaal voor een hele kliek activiteiten. Die samenkomsten worden in de scouts ‘vergaderingen’ genoemd.

Enkele afspraken ► De vergaderingen vinden doorgaans plaats elke

zaterdagvoormiddag van 9.00 tot 12.00 uur. ► Nu

en

dan

organiseren

we

onze

wekelijkse

vergaderingen ook op andere momenten, check daarom altijd eens de Scouter. ► Iedereen wordt altijd in volledig scoutsuniform

verwacht (zie verder voor meer over het uniform). ► Best geen technologisch vernuft (gsm, mp3/iPod, tablet) meebrengen, want we blijven een

jeugdbeweging. Indien iemand toch zoiets meebrengt en zich er teveel mee bezighoudt zal de leiding het veilig in beslag nemen tot na de activiteiten. ► Lees liefst de Scouter aandachtig door, zo weet je wat je te wachten staat en wat je soms

moet meebrengen.

Formatie We houden binnen de scouts vaak formaties om bijvoorbeeld iedereen te begroeten, de activiteiten uit te leggen, iets te bespreken of te beslissen, afscheid te nemen. Dit gebeurt meestal voor en/of na de start van de vergadering, per tak. De formatie is een rechthoek waarbij de scouts van een tak zich per jaar opstellen op een lijn. De leiding staat op een lijn, op de lijn links van hen staan de eerstejaars, tegenover hen de tweedejaars en op de lijn rechts van hen staan de derdejaars. Groepsformaties volgen hetzelfde principe, daar staan de eerstejaars van ALLE takken op eenzelfde lijn, de tweedejaars van alle takken op een andere, etc. Formaties zijn de meest handige, effectieve en snelle manier om iedereen te verzamelen en zaken te zeggen of vragen aan een grote groep mensen. We willen door middel van formaties ook meer samenhorigheid tussen de scouts onderling en met de leiders opwekken.

10


BELANGRIJK: afspraak voor de verkenners en gidsen (givers) Omdat onze verkenner- en gidsenleiding graag zo veel mogelijk givers aanwezig zien op de wekelijkse vergaderingen en niet alleen maar op grote activiteiten zoals de Leefweek of het kamp, hebben we beslist om naar de verkenners en gidsen toe de volgende, nieuwe afspraak te maken: Om te kunnen deelnemen aan de Leefweek en aan het kamp moet elke giver naar minstens de helft van de wekelijkse vergaderingen komen om er samen met ons plezante, actieve weekends tijdens het jaar van te maken. We willen dit invoeren als een aanmoediging omdat we uit ervaring weten dat het voor de gidsen en verkenners zelf veel toffer is om naar de Leefweek of het kamp te komen als ze tijdens het jaar ook vaak zijn gekomen naar de activiteiten! Hoe meer je in iets betrokken bent, hoe meer je ervan kan genieten. Daarnaast vinden we het als leiding natuurlijk ook veel aangenamer om wekelijks met een flinke bende leden onze activiteiten te kunnen doen.

11


Scout of gids worden bij ons? Uitproberen Tijdens de eerste weken van het scoutsjaar bieden we geïnteresseerde meisjes en jongens de kans om eens te zien hoe het is bij de scouts, door naar enkele vergaderingen te komen en dan te beslissen of het iets voor hen is of niet. Uiteraard verwelkomen we ook in de loop van het scoutsjaar graag geïnteresseerde kinderen en jongeren van alle leeftijden bij ons! Zij kunnen dan eveneens enkele keren vrijblijvend naar de vergaderingen komen en dan beslissen. Dat kan door contact op te nemen met onze groepsleiders (contactgegevens achteraan). Voor de jaarlijks terugkerende scouts en gidsen vormen de eerste weken van het scoutsjaar dan weer de start van een hopelijk zoveelste mooie jaar bij onze scouts.

Inschrijving en lidgeld Rond het einde van oktober wordt iedereen (her)ingeschreven. Dat houdt in dat je voor die datum het lidgeld voor een heel jaar betaalt aan ons via overschrijving. Het lidgeld dekt de kosten van de basiswerking van Scouts en Gidsen Vlaanderen en verzekert ook elke scout voor eventuele ongevallen tijdens onze activiteiten. Dit bedrag is integraal de bijdrage die we betalen aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. Onze groep vraagt geen eigen lidgeld daarbovenop, want we proberen bewust de kosten zo laag mogelijk te houden. Voor het volledige scoutsjaar 2016-2017 bedraagt het lidgeld nog steeds € 32,40 HOE BETALEN? Het lidgeld storten op het onderstaande rekeningnummer:

BE11 4743 1622 1148 vermelding “Lidgeld 2016-2017 (voornaam en familienaam van het lid)” UITZONDERINGEN ► Wanneer iemand pas aansluit na 1 maart 2017, betaalt hij/zij slechts € 16,20. ► We begrijpen dat voor wie het financieel moeilijker heeft het lidgeld een zoveelste kost erbij is; daarom kunnen we het lidgeld wat drukken: het bedraagt dan €10. Neem hiervoor gerust contact op met ons en we proberen het samen te regelen. ► Ziekenfondsen (alsook het OCMW) betalen zeer waarschijnlijk volledig of gedeeltelijk kamp- en lidgeld terug, informeer hiervoor bij deze instanties.

12


Individuele fiche (IF) Wanneer wij iemand nieuw inschrijven vullen we een individuele fiche (IF) in. Dat is een document van een viertal pagina’s waarin alle gegevens staan die wij nodig hebben van onze leden: adressen, contactgegevens (werkende e-mail!), medische gegevens, waarmee wij tijdens activiteiten eventueel rekening moeten houden, etc. Sinds vorig jaar proberen wij dit zo veel mogelijk online te bewaren. Dit is voor de leiding eenvoudiger om alles op te volgen en zitten we niet meer met het probleem van eventuele verloren IF. Dit moet door de ouders ingevuld en getekend worden. De IF vormt eigenlijk de basis van alle administratie in verband met onze leden. Door het online gebruik kunnen aanpassingen ook gemakkelijker en sneller doorgevoerd worden zonder telkens een volledig nieuw exemplaar te moeten invullen. Extra info over hoe met dit precies online moet invullen kan u in een apart document vinden.

Kosten Even een overzicht van welke kosten er zoal bij Scouting komen kijken.

Lidgeld € 32.40 (of in bepaalde gevallen €16.2 of €10)

Activiteiten en kamp Het merendeel van onze activiteiten zijn gratis. Voor sommige bezigheden kunnen we echter niet anders dan geld vragen, maar dan nog doen we steeds ons best om niet meer te vragen dan nodig is. Indien er overschot is, dan krijgen jullie dat ofwel terugbetaald of gaat dat geld naar de takkas: daar wordt het later gebruikt om andere activiteiten te betalen of speelgoed, materiaal, knutselgerief aan te kopen. Hoe dan ook worden de centen altijd aangewend voor onze leden. Enkele voorbeelden van activiteiten waarvoor soms geld gevraagd wordt: ► schaatsen ► uitstap naar (water)pretpark ► zwemmen ► overnachting of Leefweek ► kookactiviteit ► kamp

Kamp Het jaarlijks kamp in de zomer is het hoogtepunt en de afsluiter van het scoutsjaar! Bij de scouts doen we zelden groepskampen. We geven er de voorkeur aan de meeste takken apart op kamp te laten gaan, omdat we ons dan kunnen toespitsen op de eigenheden van elke tak en de scouts en gidsen daarin. Het kamp is nu eenmaal iets helemaal anders voor een kapoen dan voor een verkenner of gids. Daarom is de duur, de plaats en de inhoud van het kamp ook anders per tak. De kapoenen en welpen zitten wel steeds bij elkaar op kamp.

13


Het is meestal wel de gewoonte dat we allemaal in de eerste helft van juli op kamp gaan, met een gemeenschappelijke einddatum, wat handiger is voor de ouders. We hebben ook geen vaste kampplekken, we proberen er elk jaar voldoende afwisseling in te steken. Enkele weken voor het kamp krijgen de ouders en scouts alle informatie erover in een infobundeltje of –boekje of –affiche. Daar vind je dan ook het bedrag van het kampgeld in/op terug.

Ons scoutsuniform Waarom een uniform? Ons uniform is een fundamenteel deel van het scouts-zijn, we hechten er dus belang aan. Hierom dragen wij een scoutsuniform: 1. We tonen met het dragen van ons uniform aan de buitenwereld dat wij scouts en gidsen zijn. Want daar zijn we trots op. We doen namelijk ons ding op onze typische manier. Achter ons uniform zit echte geschiedenis en traditie. Al die kentekens en uniformstukken zijn er dus zeker niet voor niets. 2. We creëren met onze kledij een groepsgevoel, want scouts en gidsen zijn allemaal een beetje broers en zussen. Eén van de mooie dingen aan een uniform is dat het iedereen gelijkwaardig maakt. Onderlinge verschillen maken niet meer zoveel uit, want tijdens onze activiteiten dragen we samen ons uniform om één bonte groep te vormen. Gelijk en divers tegelijk dus, want er is altijd plaats voor een persoonlijke toets op ons uniform. 3. Het is herkenbaar en straalt ook vertrouwen uit naar andere mensen en scouts toe. Dat biedt soms voordelen (probeer maar eens te liften of op ruiltocht te gaan zonder scoutsuniform)… 4. Ten slotte is het ook heel nuttig! Ons stevig uniform kan gerust tegen een trek of stoot (geen overbodige luxe bij ons), het is gepast voor verschillende weersomstandigheden en het mag gerust eens vuil worden, want daarvoor dient het ook! Trouwens: ► Al onze kledij is ethisch verantwoord: gemaakt van biologisch katoen en niet door kinderen gefabriceerd! ► We doen aan tweedehands: wanneer jullie uniform te klein wordt maar nog in redelijke staat is, willen wij het gerust opkopen om dan tegen een schappelijke prijs te voorzien als tweedehandskledij voor anderen.

Laat dus gerust zien dat je een van ons bent…

UNIFORM? GEWOON AANDOEN!

14


Uniformregels Omdat we graag de scoutingtradities goed onderhouden vragen we jullie het uniform correct te dragen. Op de afbeelding hiernaast zie je uit welke stukken ons scoutsuniform bestaat. We sommen hieronder op wat er per tak gedragen wordt:

 donkergroene T-shirt scouts Zannekin Diksmuide kapoenen

 das + dasring

uniformhemd met kentekens

 uniform mag

 welpen

das

donkergroene T-shirt scouts Zannekin Diksmuide

 das + dasring

uniformtrui

 uniform, waaronder welpenpet, mag

jonggidsen en jongverkenners

volledig uniform

donkergroene T-shirt scouts Zannekin Diksmuide OF lichtgroene T-shirt Scouts en Gidsen Vlaanderen

gidsen en verkenners Jins

 volledig uniform + schouderhulzen met totem  donkergroene T-shirt scouts Zannekin Diksmuide OF lichtgroene T-shirt Scouts en Gidsen Vlaanderen

leiding

 volledig uniform + schouderhulzen met totem  khakigroene leidingstrui

15

korte of lange uniformbroek uniformrok


Waar moeten welke kentekens op het uniform? Bij Scouts Zannekin hanteren we de STANDAARDREGELS van Scouts en Gidsen Vlaanderen voor het dragen van de kentekens op ons uniformhemd. We streven ernaar dat iedereen die naleeft. Daarnaast worden er ook nog andere kentekens, badges, lintjes gedragen op het uniform; daarvoor hebben we onze EIGEN REGELS.

LINTJE EU/BELGIË

net boven linkerborstzak in het midden

GROEPSLINTJE ZANNEKIN

VLAAMSE LEEUW

onder rechterschoudernaad

onder linkerschoudernaad

TAKKENTEKEN

PROVINCIESCHILDJE

ongeveer 3 cm onder groepslintje

ongeveer 2cm onder Vlaamse Leeuw INTERNATIONAAL SCOUTSTEKEN (voor jongens)

INTERNATIONAAL GIDSENTEKEN (voor meisjes)

ongeveer 2 cm onder Provincieschildje

JAARKENTEKEN

net boven rechterborstzak in het midden

BELOFTETEKEN

midden op linkerborstzak

OUDE JAARKENTEKENS

JAMBOREEKENTEKENS, BADGES,

op de rug, andere plaatsen mogen LINTJES, EN ANDERE vrije keuze mogelijke plaatsen: bovenaan de linkerborst, rug, rechterborstzak of aan de schouderstukken

16


Hoe het uniform aanschaffen? Het scoutsuniform kan je aanschaffen: ďƒź tijdens de uniformverkoop op 22 oktober 2016 ďƒź in de Hoppers: de winkels van Scouts en Gidsen Vlaanderen, waar ook veel ander materiaal verkocht wordt!

17


Jaarplanning 2016-2017 Volg voor de recentste informatie ook onze Facebookpagina en onze website (zie achterflap van deze Scouter)

september

oktober

november

december

21 oktober Dag van de Jeugdbeweging

10 november 11.11.11-instuif

10 december Sinterklaas

22 oktober Uniformverkoop

19 november Dag v/d Natuur Zwemmarathon

27 december Groepsactiviteit: schaatsen

januari

februari 6-10 februari Leefweek verkenners en gidsen 17 februari  Scoutskaffee 2016 24-26 februari GEEN VERGADERING Leidingsweekend

maart

april 23 april  Familieactiviteit: fietszoektocht 2017

mei

juni

6 mei  Pastafestijn 2017

juli 7-16 juli  Kamp jongverkenners & jonggidsen Kamp verkenners 9-15 juli  Kamp welpen 11-15 juli  Kamp kapoenen

18

augustus


Maandprogramma’s OKTOBER en NOVEMBER 2016 kapoenen zaterdag 1 oktober

zaterdag 8 oktober

zaterdag 15 oktober

zaterdag 22 oktober

zaterdag 29 oktober

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

16.00 – 18.00

Na een lange en deugddoende vakantie is het weer tijd om er in te vliegen, maar vooraleer we van start gaan zullen we elkaar toch wat beter moeten leren kennen. Daarom spelen we vandaag een hoop leuke kennismakingsspelletjes.

Vandaag mag je allemaal een vriendje, vriendinnetje, neefje, nichtje.. meebrengen naar de scouts. Het is namelijk vriendjesdag!

Vandaag stellen we jullie creatieve geest op de proef. Wie kan het mooist knutselen?

Haal maar jullie koksmuts naar boven. Komen jullie de leiding helpen om een lekkere maaltijd klaar te maken? Willen jullie €2 meebrengen?

Vandaag wordt het griezelen geblazen, want we vieren HALLOWEEN! Begin alvast maar te bibberen… Iedereen mag zich natuurlijk verkleden!

zaterdag 5 november

zaterdag 12 november

zaterdag 19 november

zaterdag 26 november

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

Één twee drie, piano.... Dikke Bertha, Chinees voetbal... Vandaag trekken we richting het pleintje en spelen een hele voormiddag pleinspelletjes!

Haal jullie innerlijke superheld naar boven. Vandaag gaan wij de wereld redden! Verkleed jullie maar als een echte held!!

9.00 – 12.00 Haal je groene vingers maar naar boven, want vandaag staat alles in het teken van Dag van de Natuur! Meer info volgt nog via mail.

Vandaag trekken we op avontuur. We gaan een heel leuk en spannend parkspel spelen. Be Prepared!

Impulsieve Oribi, Zorgzaam Smelleken, Golden Retriever, Sociaal Rendier, Creatieve Secretarisvogel

19


welpen zaterdag 1 oktober

zaterdag 8 oktober

zaterdag 15 oktober

zaterdag 22 oktober

zaterdag 29 oktober

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

18.00 – 20.00

Het scoutsjaar begint opnieuw en er zijn weer vele nieuwe gezichten, ook in de leiding. Om deze wat beter te leren kennen spelen we kennismakingsspelletjes.

Nu de eerste activiteit voorbij is, zullen we ons lokaal waar jullie heel het jaar zullen doorbrengen eens onder handen nemen en er een persoonlijke toets aan geven. Denk maar alvast na over een gezellige inrichting!

Julie hebben ongetwijfeld vele vriendjes en vriendinnetjes. Breng ze vandaag gerust mee om samen leuke activiteiten te doen tijdens onze vriendjesdag.

Scouting? Da’s in de natuur spelen! Onder dit motto spelen we ons eerste parkspel van dit jaar. En wees gerust, het wordt de moeite!

Omdat het bijna 31 oktober is, spelen we vanavond een grr … grr… grrriezelig Halloweenspel! Trek maar jullie griezeligste verkleedkleren aan om de leiding te doen schrikken.

zaterdag 5 november

zaterdag 12 november

zaterdag 19 november

zaterdag 26 november

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

Na de griezelige toestanden van vorige week spelen we het favoriete soft Paintball.

De klunzige Baloe is opnieuw iets verloren (zucht). Gelukkig bewaart hij altijd een kaart van waar hij iets neerlegt. Helpen jullie hem zijn spullen terug te vinden?

9.00 – 12.00 Vandaag hebben we extra aandacht voor de natuur. Samen met de kapoenen dragen we ons steentje bij aan Dag van de Natuur. Meer info volgt nog via mail.

Hoe strategisch kunnen jullie denken om het ultieme doel te bereiken? Kunnen jullie enkele stappen vooruit denken en zo de vijand verslaan? Deze vaardigheden kun je vandaag gebruiken tijdens stratego!!

We kijken er naar uit om jullie dit jaar (opnieuw) te verwelkomen! Baloe, Bagheera, Kaa, Louie

20


jongverkenners en jonggidsen zaterdag 1 oktober

zaterdag 8 oktober

zaterdag 15 oktober

zaterdag 22 oktober

zaterdag 29 oktober

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

20.00 – 22.00

Joepie, het nieuwe scoutsjaar is weer begonnen en omdat we met nieuwe eerstejaars zijn gaan we kennismakingsspelletjes spelen.

Een nieuw jaar betekent ook dat het lokaal een opfrisbeurtje kan gebruiken, dit wil dus zeggen dat we vandaag het lokaal gaan inrichten. Neem zeker attributen mee die je in het lokaal wil hebben!

Vandaag gaan we de individuele vaardigheden testen in de vorm van een laddercompetitie. Wie op het einde van het spel vanboven staat krijgt een mooie scouts-prijs.

Omdat je kleren van echte paintball kunnen vuil worden, gaan we vandaag soft paintball spelen, je wordt minder vuil maar je hebt wel evenveel plezier!

Vandaag gaan we iets leuks doen, de vakantie is begonnen en we gaan het goed inzetten met een leuke verrassing!

vrijdag 4 november

zaterdag 12 november

zaterdag 19 november

zaterdag 26 november

19.00 – 22.00

9.00 – 12.00

De vakantie zit er bijna op, tijd om je hersenpan terug in actie te laten schieten. Een quiz zal hiervoor zeker kunnen zorgen.

Hoe je het speelt maakt niet uit, je kan een strategie uitdokteren maar je kan ook gewoon als een stoomtrein op het ander team aflopen en hopen dat je sterker bent. Het maakt niet uit wat je doet, zolang je maar wint!

Scouts Zannekin Diksmuide moet vandaag weer zijn reputatie als uitmuntende zwemmers bevestigen door te knallen op de jaarlijkse zwemmarathon. Meer info volgt nog via mail.

Regels zijn simpel, wij geven je opdrachten en jullie voeren ze uit. Slaag je erin dan krijgen jullie een prijs, falen jullie(99% kans) dan hebben we een mooie straf voor jullie.

Jullie leiders: Gezellige Gnoe, Rustige Cholo, Arend, Overtuigende Kiang, Behendige Sifaka

21


verkenners en gidsen zaterdag 1 oktober

zaterdag 8 oktober

zaterdag 15 oktober

zaterdag 22 oktober

zaterdag 29 oktober

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

20.00 – 22.30

Om het nieuwe scoutsjaar in te zetten gaan we meteen kennis maken met het nieuwe jaarthema. Jullie mogen een creatief spel verwachten rond GRENZELOOS GROEIEN.

Het spel dat we vandaag spelen vergt een goed geheugen, zorg er dus zeker voor dat je goed uitgerust bent. Voor diegenen die graag voorbereid aan de activiteit beginnen zouden best zoveel mogelijk kruiswoordraadsels maken.

Missen jullie soms ook die tijd toen we bij de kapoentjes ons uren konden plezieren met tikkertje? Kom dan vandaag zeker af want we gaan back to the roots.

Vandaag is het de wet van de sterksten, wie is er de absolute alleenheerser onder de verkenners? Vandaag zullen we dit uittesten aan de hand van een laddercompetitie.

Halloween is mijn favoriete feest dan ben ik verkleed in een griezelbeest zongen de M-kids in het verre jaar 2001. Ook wij zullen dit jaar weer mee griezelen op ons favoriete feest.

zaterdag 5 november

donderdag 10 november

zaterdag 19 november

zaterdag 26 november

9.00 – 12.00 We trekken ons betrouwde stadspark weer in deze morgen en spelen een strategisch parkspel.

9.00 – 12.00 Naar jaarlijkse gewoonte gaan leiding en verkenners het goede doel steunen en helpen op het eetfestijn. Precieze uren en afspraken voor 11.11.11 worden nog meegedeeld via facebook en mail.

Scouts zannekin Diksmuide moet vandaag weer zijn reputatie als uitmuntende zwemmers bevestigen door te knallen op de jaarlijkse zwemmarathon. Meer info volgt nog via mail en facebook.

Vizieren op scherp en longinhoud op max want vandaag halen we onze buizekes weer boven om te kunnen paintballen.

Stevige linker van Bedachtzame Strandloper, Praktische Sifaka en Sluwe Eekhoorn

22


Jins Voor dit scoutsjaar ‘Grenzeloos groeien’ hebben we besloten om een jin-jaar in te voeren. Het jin jaar is een extra jaar dat de leden toelaat om te groeien naar het leiding zijn toe. Dit doen ze door hun hele periode als jin zelf in te vullen en zelf te plannen onder begeleiding en met hulp van hun eigen leiding. Bij de jin houden de vergaderingen ook meestal andere activiteiten in dan bij de jongere takken. Zo kan het gebeuren dat deze tak enkele vergaderingen gebruikt om hun kamp voor te bereiden, of om eens te gaan paintballen, kajakken,‌ Dit wil dus ook zeggen dat er voor deze tak geen vast maandprogramma is. De vergaderingen worden onder de leden en leiding samen vastgezet. Stevige linker Pientere Jariboe en Behulpzame Mungo

23


LEIDING KAPOENEN ZORGZAAM SMELLEKEN

GOLDEN RETREIVER

Sara DEWULF

Lisa DEWULF

IMPULSIEVE ORIBI

CREATIEVE SECRETARISVOGEL

Dries MAEKELBERG

Aaron MELIS

SOCIAAL RENDIER Wouter MAEKELBERG

LEIDING WELPEN ZELFSTANDIGE NACHTAAP

SPEELSE KWIKSTAART

Kaa

Louie

ENERGIEKE KRAAI

STILLE SCHOENBEKOOIEVAAR

Balou

Bagheera

24


LEIDING JONGVERKENNERS EN JONGGIDSEN GEZELLIGE GNOE

RUSTIGE CHOLO

Jorik WEYMANS

Geoffry VAN DAMME

OVERTUIGENDE KYANG

AREND

Kjell HARDY

Benjamin MIGOM

BEHENDIGE SIFAKA Seppe VANDAELE

LEIDING VERKENNERS EN GIDSEN BEDACHTZAME STRANDLOPER

SLUWE EEKHOORN

Jeroen LAUWYCK

Jarryt HARDY

PRAKTISCHE SIFAKA Niels GOUWY

LEIDING JIN BEHULPZAME MUNGO

PIENTERE JARIBOE

Wouter LAUWYCK

BRAM VERHELST

25


www.facebook.com/scouts.zannekin.diksmuide

zannekin@scoutsdiksmuide.be

www.scoutsdiksmuide.be

SCOUTS ZANNEKIN DIKSMUIDE W2303G | DISTRICT IEDIPO | GOUW ZUID-WEST-VLAANDEREN

Laure Fredericqlaan 13 8600 Diksmuide GROEPSLEIDERS Wouter LAUWYCK ► gsm 0487 16 72 01 Jeroen LAUWYCK ► gsm 0486 26 59 11 Sara DEWULF ► gsm 0486 27 55 26

Profile for Scouts Zannekin DIKSMUIDE

Scouter 1 2016 2017  

Scouter 1 2016 2017  

Advertisement