Page 1

SCOUTSJAAR 2015 - 2016 OKTOBER & NOVEMBER

SCOUTER SCOUTS ZANNEKIN DIKSMUIDE

groepscode W2303G district IEDIPO gouw Zuid-West-Vlaanderen


Inhoud Jaarthema 2015-2016: “Be Prepared” ................................................................................................ 3 Dag van de Jeugdbeweging ................................................................................................................. 4 Uniformverkoop .................................................................................................................................. 5 Onze organisatie en hoe lid worden ................................................................................................... 6 Takwerking ...................................................................................................................................... 6 Vergaderingen ................................................................................................................................. 9 Scout of gids worden bij ons?........................................................................................................ 11 Kosten ............................................................................................................................................ 12 Kamp.............................................................................................................................................. 12 Ons scoutsuniform ............................................................................................................................ 13 Waarom een uniform? .................................................................................................................. 13 Uniformregels ................................................................................................................................ 14 Waar moeten welke kentekens op het uniform? ......................................................................... 15 Hoe het uniform aanschaffen? ...................................................................................................... 16 Jaarplanning 2015-2016 .................................................................................................................... 17 Maandprogramma’s OKTOBER en NOVEMBER 2015 ....................................................................... 18

2


Jaarthema 2015-2016: “Be Prepared”

Met “Be Prepared” zetten we dit jaar één van onze rotsvaste basispijlers extra in het licht: DIENST. “Wees paraat om het juiste ding te doen op het juiste moment”, zei onze oprichter, Chief Scout of the World Baden Powell himself, 100 jaar geleden. Met zijn legendarische motto “Be Prepared” stak hij het vuur aan de lont, want miljoenen scouts en gidsen over de hele wereld gebruiken “Be Prepared” nog altijd als lijfspreuk. Van in het begin is dienst zo één van onze handelsmerken, maar toch kunnen we dienst moeilijk uitroepen tot de meest populaire basispijler bij ons. ‘Dienst’, ‘helpen’ of ‘goede daad’ vinden we al snel wat soft of te oubollig klinken. We moeten af van die drempelvrees en terugkeren naar het vuur in scouting. En hoe kan je dat beter doen dan door een heel jaar paraat te staan voor elkaar, je groep en de wereld onder het motto “Be Prepared”? Dienstbaar bén je niet zomaar uit het niets, je moet het leren en dat kost tijd. We kiezen er daarom bewust voor om jullie de dienstgedachte te leren en onze leden voor te bereiden: Be Prepared. Van onze jongste takken verwachten we niet dat ze meteen actieve wereldverbeteraars zijn, maar een eerstejaars kapoen die een tweedejaars helpt zijn veters te knopen of helpen waar je kan tot begrip in elk nest of volkje maken: dat is paraat zijn. Met de oudere takken kunnen we al een stapje verder gaan en werken aan grotere projecten. Tijd genoeg om het te leren!

3


Dag van de Jeugdbeweging

vrijdag 23 oktober | 07.25 uur Dag van de Jeugdbeweging staat elk jaar met stip aangeduid in de agenda’s van vele jongeren, leiding, (oud-)leden, scholen, jeugddiensten … Het is een feestdag waarop we gezamenlijk naar buiten komen en een typisch aspect van de jeugdbewegingen in de kijker zetten. Op vrijdag 23 oktober 2015 is er een nieuwe editie van Dag van de Jeugdbeweging. Traditiegetrouw voorziet de stad Diksmuide een gratis ontbijt op de Grote Markt van 07.25 tot 08.25 uur voor iedereen in jeugdbewegingsuniform. Het thema van de komende editie is ‘Zingen’. Op tocht, aan het kampvuur, tijdens de afwas of voor het slapengaan. Dus, liefste scouts en gidsen van ons, trek op de 23e allemaal jullie mooie scoutsuniformen aan en ga allemaal samen maar genieten van het ontbijt en een dag waarin wij even centraal staan!

4


Uniformverkoop

zaterdag 24 oktober | 12.00 uur Op deze dag is er na de vergaderingen van de takken de mogelijkheid om uit paskoffers alle uniformstukken te passen en te bestellen bij ons, de stukken worden dan door de ouders betaald via overschrijving op onze rekening (zie rekeningnummer op bladzijde 9) en een tijdje later geleverd! Onze uniformregels (zie verder) betekenen onder andere dat er per tak een aantal uniformstukken verplicht te dragen zijn (zie verder). Op de uniformverkoop kunnen ook de verschillende kentekens die op het uniformhemd moeten geplaatst worden (zie verder) aangekocht worden. Graag vragen we jullie om deze uniformregels na te leven. Tijdens het jaar staat het jullie natuurlijk ook vrij om uniformkledij en heel wat ander materiaal te kopen in de Hoppers, dat zijn de winkels van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Er volgt nog een tweede uniformverkoop in januari! Check de Hopperwebsite en de online brochure voor online bestelling en info: â–ş www.hopper.be â–ş www.hopper.be/winkel/webshop/kleding-c-9.html

5


Onze organisatie en hoe lid worden Takwerking De scouts is een open jeugdbeweging, voor piepjonge persoontjes tot ‘jongeren’. Gidsen en scouts zitten gedurende de jaren niet in eenzelfde grote groep. Ze worden volgens hun leeftijd ingedeeld in een viertal leeftijdsgroepen die we takken noemen. Takken hebben elk hun eigen naam, kenteken en kleur; hun eigen sfeer en soorten activiteiten. Een scout/gids blijft twee of drie jaar in een tak en gaat dan over naar de volgende. De voordelen van deze takwerking:  alles is aangepast aan de leeftijd van de scouts, de activiteiten groeien met hen mee  scouts en leiders kunnen op een aangepaste manier met elkaar omgaan  het biedt ook doorgroeimogelijkheden: gidsen en scouts krijgen steeds meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid terwijl ze groeien in onze jeugdbeweging Op de volgende pagina een overzicht van onze takken met hun eigenheden en andere info. Rechts zie je telkens het kenteken van elke tak; dit komt ook terug als kenteken op ons uniformhemd.

6


kapoenen

1e tot 2e leerjaar | 6 tot 8 jaar Dit zijn onze jongste leden. Het leven van een kapoen is er één vol spel, fantasie, creativiteit en expressie. Spelenderwijs en ongedwongen ontdekken we samen met hen de wereld. De leiding gaat hierbij uit van wat hen boeit en aanspreekt. Deze tak is waar voor de meesten scouting start. Van hieruit groeien ze steeds verder in onze groep.

welpen

3e tot 5e leerjaar | 8 tot 11 jaar De welpen kijken verder dan hun eigen ikje en ze vinden andere kinderen, gewone en beste vrienden. Ze groeien in zelfstandigheid en in ‘imago'. Meer en meer komt hun eigen karaktertje naar boven. Spel, spanning, avontuur, actie en afwisseling zijn belangrijk.

jonggidsen en -verkenners

jonggivers

6e leerjaar tot 2e middelbaar | 11 tot 14 jaar Deze jongens en meisjes zijn niet bang van een beetje avontuur en om zelf de handen uit de mouwen te steken. Jongverkenners en jonggidsen koken al hun eigen potje op een houtvuur, voor ’t eerst slapen ze in patrouilletenten op kamp en leven ze zich uit tijdens

grote

bosspelen.

Jonggivers

krijgen

steeds

nieuwe

uitdagingen

voorgeschoteld. Ze leren samenwerken en verkennen. Ze ontvangen met trots hun totem en ontdekken stilaan wat Scouting echt inhoudt.

gidsen en verkenners

givers

3e tot 5e middelbaar | 14 tot 17 jaar Experimenteren en onafhankelijkheid, dat zijn de woorden die bij de verkenners en gidsen horen. Vrienden en jongeren van dezelfde leeftijdsgroep nemen in hun leven een zeer belangrijke plaats in, terwijl het vele ouders zwaar valt om hun gids of verkenner nog warm te maken voor wat familietijd. Hier variëren de activiteiten van Slimste Mens Ter Wereld, over een zotte wip of draaimolen sjorren, een oriëntatietocht lopen, tot Peking Express, sjorren en knopen. De givers gaan ook om de 3 jaar op buitenlands kamp! Ze zijn onze ervaren scoutsleden die dat stapje verder gaan!

leiding

vanaf 6e middelbaar | vanaf 17 jaar Inderdaad, ook de leiders vormen een slag apart. Leiding geven vergt goesting en de wil om ‘de job’ te doen. Het is een kwestie van speelse inspiratie te combineren met organisatietalent. Leiders en leidsters steken veel van hun vrije tijd in scouting: activiteiten voorbereiden, een pastafestijn op poten zetten, kampen organiseren, vergaderen, inschrijven, het lokaal onderhouden en… ook leute maken! Naast verantwoordelijkheden heb je als leider ook veel vrijheid. Je bepaalt grotendeels zelf hoe, wat, waar en wanneer je iets doet. Het is eigenlijk een uitdaging die elke toegewijde verkenner of gids zou moeten aannemen na zijn laatste jaar als scoutslid! Natuurlijk zijn ook mensen van buiten de scouts (liefst met wat ervaring) welkom om leiding te worden.

7


Wat met de jin’s?

Omdat wij een kleinere scoutsgroep zijn hebben wij geen jin-tak. Jin staat voor “Jij en Ik, een Noodzaak”, een tak met eenjarige werking die volgt op de verkenners- en gidsentak als een soort voorbereidend jaar op leiding worden. Onze gidsen en verkenners worden na hun laatste jaar meteen leiding die onder de vleugels genomen worden door onze meer ervaren leid(st)ers.

Wat met Akabe?

Ook voorzien wij geen Akabe-tak. Akabe staat voor “Anders Kan Best”, het is een tak voor kinderen en jongeren met een geestelijke of fysieke beperking. De dichtstbijzijnde Akabegroepen of -takken zijn te vinden in: ► Roeselare ► Gistel ► Oostende ► Assebroek ► Poperinge ► Brugge

8


Vergaderingen Elke week verzamelen we aan ons scoutslokaal voor een hele klik activiteiten. Die samenkomsten worden in de scouts ‘vergaderingen’ genoemd.

Enkele afspraken ► De vergaderingen vinden doorgaans plaats elke

zaterdagvoormiddag van 9.00 tot 12.00 uur. ► Nu

en dan organiseren we onze wekelijkse

vergaderingen ook op andere momenten, check daarom altijd eens de Scouter. ► Iedereen wordt altijd in volledig scoutsuniform

verwacht (zie verder voor meer over het uniform). ► Best geen technologisch vernuft (gsm, mp3/iPod, tablet) meebrengen, want we blijven een

jeugdbeweging. Indien iemand toch zoiets meebrengt en zich er teveel mee bezighoudt zal de leiding het veilig in beslag nemen tot na de activiteiten. ► Lees liefst de Scouter aandachtig door, zo weet je wat je te wachten staat en wat je soms moet

meebrengen.

Formatie We houden binnen de scouts vaak formaties om bijvoorbeeld iedereen te begroeten, de activiteiten uit te leggen, iets te bespreken of te beslissen, afscheid te nemen. Dit gebeurt meestal voor en/of na de start van de vergadering, per tak. De formatie is een rechthoek waarbij de scouts van een tak zich per jaar opstellen op een lijn. De leiding staat op een lijn, op de lijn links van hen staan de eerstejaars, tegenover hen de tweedejaars en op de lijn rechts van hen staan de derdejaars. Groepsformaties volgen hetzelfde principe, daar staan de eerstejaars van ALLE takken op eenzelfde lijn, de tweedejaars van alle takken op een andere, etc. Formaties zijn de meest handige, effectieve en snelle manier om iedereen te verzamelen en zaken te zeggen of vragen aan een grote groep mensen. We willen door middel van formaties ook meer samenhorigheid tussen de scouts onderling en met de leiders opwekken.

9


BELANGRIJK: afspraak voor de verkenners en gidsen (givers) Omdat onze verkenner- en gidsenleiding graag zo veel mogelijk givers aanwezig zien op de wekelijkse vergaderingen en niet alleen maar op grote activiteiten zoals de Leefweek of het kamp, hebben we beslist om naar de verkenners en gidsen toe de volgende, nieuwe afspraak te maken: Om te kunnen deelnemen aan de Leefweek en aan het kamp moet elke giver naar minstens de helft van de wekelijkse vergaderingen komen om er samen met ons plezante, actieve weekends tijdens het jaar ervan te maken. We willen dit invoeren als een aanmoediging omdat we uit ervaring weten dat het voor de gidsen en verkenners zelf veel toffer is om naar de Leefweek of het kamp te komen als ze tijdens het jaar ook vaak zijn gekomen naar de activiteiten! Hoe meer je in iets betrokken bent, hoe meer je ervan kan genieten. Daarnaast vinden we het als leiding natuurlijk ook veel aangenamer om wekelijks met een flinke bende leden onze activiteiten te kunnen doen.

10


Scout of gids worden bij ons? Uitproberen Tijdens de eerste weken van het scoutsjaar bieden we geïnteresseerde meisjes en jongens de kans om eens te zien hoe het is bij de scouts, door naar enkele vergaderingen te komen en dan te beslissen of het iets voor hen is of niet. Uiteraard verwelkomen we ook in de loop van het scoutsjaar graag geïnteresseerde kinderen en jongeren van alle leeftijden bij ons! Zij kunnen dan eveneens enkele keren vrijblijvend naar de vergaderingen komen en dan beslissen. Dat kan door contact op te nemen met onze groepsleiders (contactgegevens achteraan). Voor de jaarlijks terugkerende scouts en gidsen vormen de eerste weken van het scoutsjaar dan weer de start van een hopelijk zoveelste mooie jaar bij onze scouts.

Inschrijving en lidgeld Rond het einde van oktober wordt iedereen (her)ingeschreven. Dat houdt in dat je voor die datum het lidgeld voor een gans jaar betaalt aan ons via overschrijving. Het lidgeld dekt de kosten van de basiswerking van Scouts en Gidsen Vlaanderen en verzekert ook elke scout voor eventuele ongevallen tijdens onze activiteiten. Dit bedrag is integraal de bijdrage die we betalen aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. Onze groep vraagt geen eigen lidgeld daarbovenop, want we proberen bewust de kosten zo laag mogelijk te houden. Voor het volledige scoutsjaar 2015-2016 bedraagt het lidgeld nog steeds € 32 HOE BETALEN? Het lidgeld storten op het onderstaande rekeningnummer:

BE11 4743 1622 1148 vermelding “Lidgeld 2015-2016 (voornaam en familienaam van het lid)” UITZONDERINGEN ► Wanneer iemand pas aansluit na 1 maart 2016, betaalt hij/zij slechts € 10. ► We begrijpen dat voor wie het financieel moeilijker heeft het lidgeld een zoveelste kost erbij is; daarom kunnen we het lidgeld wat drukken: het bedraagt dan eveneens € 10. Neem hiervoor gerust contact op met ons en we proberen het samen te regelen. ► Ziekenfondsen (alsook het OCMW) betalen zeer waarschijnlijk volledig of gedeeltelijk kamp- en lidgeld terug, informeer hiervoor bij deze instanties.

11


Individuele fiche (IF) Wanneer wij iemand nieuw inschrijven vullen we een individuele fiche (IF) in. Dat is een document van een viertal pagina’s waarin alle gegevens staan die wij nodig hebben van onze leden: adressen, contactgegevens (werkende e-mail!), medische gegevens, waarmee wij tijdens activiteiten eventueel rekening moeten houden, etc. Dit moet door de ouders ingevuld en getekend worden. De IF wordt dan door de leid(st)ers bijgehouden en vormt eigenlijk de basis van alle administratie in verband met onze leden. De scouts die al eens een IF hebben moeten invullen en afgeven moeten enkel een nieuwe fiche invullen wanneer ze overgaan naar een andere tak. Jaarlijks controleert de leiding wel de IF.

Kosten Even een overzicht van welke kosten er zoal bij Scouting komen kijken.

Lidgeld € 32 (of in bepaalde gevallen € 10)

Activiteiten en kamp Het merendeel van onze activiteiten zijn gratis. Voor sommige bezigheden kunnen we echter niet anders dan geld vragen, maar dan nog doen we steeds ons best om niet meer te vragen dan nodig is. Indien er overschot is, dan krijgen jullie dat ofwel terugbetaald of gaat dat geld naar de takkas: daar wordt het later gebruikt om andere activiteiten te betalen of speelgoed, materiaal, knutselgerief aan te kopen. Hoe dan ook worden de centen altijd aangewend voor onze leden. Enkele voorbeelden van activiteiten waarvoor soms geld gevraagd wordt: ► schaatsen ► uitstap naar (water)pretpark ► zwemmen ► overnachting of Leefweek ► kookactiviteit ► kamp

Kamp Het jaarlijks kamp in de zomer is het hoogtepunt en de afsluiter van het scoutsjaar! Bij de scouts doen we zelden groepskampen. We geven er de voorkeur aan de meeste takken apart op kamp te laten gaan, omdat we ons dan kunnen toespitsen op de eigenheden van elke tak en de scouts en gidsen daarin. Het kamp is nu eenmaal iets helemaal anders voor een kapoen dan voor een verkenner of gids. Daarom is de duur, de plaats en de inhoud van het kamp ook anders per tak. De kapoenen en welpen zitten wel steeds bij elkaar op kamp. Het is meestal wel de gewoonte dat we allemaal in de eerste helft van juli op kamp gaan, met een gemeenschappelijke einddatum, wat handiger is voor de ouders. We hebben ook geen vaste kampplekken, we proberen er elk jaar voldoende afwisseling in te steken. Enkele weken voor het kamp krijgen de ouders en scouts alle informatie erover in een infobundeltje of –boekje of –affiche. Daar vind je dan ook het bedrag van het kampgeld in/op terug. 12


Ons scoutsuniform Waarom een uniform? Ons uniform is een fundamenteel deel van het scouts-zijn, we hechten er dus belang aan. Hierom dragen wij een scoutsuniform: 1. We tonen met het dragen van ons uniform aan de buitenwereld dat wij scouts en gidsen zijn. Want daar zijn we trots op. We doen namelijk ons ding op onze typische manier. Achter ons uniform zit echte

geschiedenis

en

traditie.

Al

die

kentekens

en

uniformstukken zijn er dus zeker niet voor niets. 2. We creëren met onze kledij een groepsgevoel, want scouts en gidsen zijn allemaal een beetje broers en zussen. Eén van de mooie dingen aan een uniform is dat het iedereen gelijkwaardig maakt. Onderlinge verschillen maken niet meer zoveel uit, want tijdens onze activiteiten dragen we samen ons uniform om één bonte groep te vormen. Gelijk en divers tegelijk dus, want er is altijd plaats voor een persoonlijke toets op ons uniform. 3. Het is herkenbaar en straalt ook vertrouwen uit naar andere mensen en scouts toe. Dat biedt soms voordelen (probeer maar eens te liften of op ruiltocht te gaan zonder scoutsuniform)… 4. Ten slotte is het ook heel nuttig! Ons stevig uniform kan gerust tegen een trek of stoot (geen overbodige luxe bij ons), het is gepast voor verschillende weersomstandigheden en het mag gerust eens vuil worden, want daarvoor dient het ook! Trouwens: ► Al onze kledij is ethisch verantwoord: gemaakt van biologisch katoen en niet door kinderen gefabriceerd! ► We doen aan tweedehands: wanneer jullie uniform te klein wordt maar nog in redelijke staat is, willen wij het gerust opkopen om dan tegen een schappelijke prijs te voorzien als tweedehandskledij voor anderen.

Laat dus gerust zien dat je een van ons bent…

UNIFORM? GEWOON AANDOEN!

13


Uniformregels Omdat we graag de scoutingtradities goed onderhouden vragen we jullie het uniform correct te dragen. Op de afbeelding hiernaast zie je uit welke stukken ons scoutsuniform bestaat. We sommen hieronder op wat er per tak gedragen wordt:

 donkergroene T-shirt scouts Zannekin Diksmuide kapoenen

 das + dasring  uniform mag

 welpen

donkergroene T-shirt scouts Zannekin Diksmuide

 das + dasring

das uniformhemd met kentekens uniformtrui

 uniform, waaronder welpenpet, mag

jonggidsen en jongverkenners

volledig uniform

donkergroene T-shirt scouts Zannekin Diksmuide OF lichtgroene T-shirt Scouts en Gidsen Vlaanderen

 volledig uniform + schouderhulzen met totem gidsen en verkenners

 donkergroene T-shirt scouts Zannekin Diksmuide OF lichtgroene T-shirt Scouts en Gidsen Vlaanderen

leiding

 volledig uniform + schouderhulzen met totem  khakigroene leidingstrui

14

korte of lange uniformbroek uniformrok


Waar moeten welke kentekens op het uniform? Bij Scouts Zannekin hanteren we de STANDAARDREGELS van Scouts en Gidsen Vlaanderen voor het dragen van de kentekens op ons uniformhemd. We streven ernaar dat iedereen die naleeft. Daarnaast worden er ook nog andere kentekens, badges, lintjes gedragen op het uniform; daarvoor hebben we onze EIGEN REGELS.

LINTJE EU/BELGIĂ‹

net boven linkerborstzak in het midden

GROEPSLINTJE ZANNEKIN

VLAAMSE LEEUW

onder rechterschoudernaad

onder linkerschoudernaad

TAKKENTEKEN

PROVINCIESCHILDJE

ongeveer 3 cm onder groepslintje

ongeveer 2cm onder Vlaamse Leeuw INTERNATIONAAL SCOUTSTEKEN (voor jongens)

INTERNATIONAAL GIDSENTEKEN (voor meisjes)

ongeveer 2 cm onder Provincieschildje

JAARKENTEKEN

net boven rechterborstzak in het midden

BELOFTETEKEN

midden op linkerborstzak

OUDE JAARKENTEKENS

JAMBOREEKENTEKENS, BADGES,

op de rug, andere plaatsen mogen LINTJES, EN ANDERE vrije keuze mogelijke plaatsen: bovenaan de linkerborst, rug, rechterborstzak of aan de schouderstukken

15


Hoe het uniform aanschaffen? Het scoutsuniform kan je aanschaffen: ďƒź tijdens de uniformverkoop op 24 oktober 2015 of 30 januari 2016 ďƒź in de Hoppers: de winkels van Scouts en Gidsen Vlaanderen, waar ook veel ander materiaal verkocht wordt!

16


Jaarplanning 2015-2016 Volg voor de recentste informatie ook onze Facebookpagina en onze website (zie achterflap van deze Scouter)

september

oktober

november

december

23 oktober Dag van de Jeugdbeweging

10 november 11.11.11-instuif

5 december Sinterklaas

24 oktober Uniformverkoop

14 november Dag v/d Natuur Zwemmarathon

22 december Groepsactiviteit: schaatsen

januari 30 januari Uniformverkoop

februari 1-5 februari Leefweek verkenners en gidsen 12 februari  Scoutskaffee 2016 26-28 februari GEEN VERGADERING Leidingsweekend

maart

april 3 april  Familieactiviteit: fietszoektocht 2016

mei

juni

7 mei  Pastafestijn 2016

juli 6-15 juli  Kamp jongverkenners & jonggidsen 10-16 juli  Kamp welpen 12-16 juli  Kamp kapoenen

17

augustus


Maandprogramma’s OKTOBER en NOVEMBER 2015 kapoenen zaterdag 3 oktober

zaterdag 10 oktober

zaterdag 17 oktober

zaterdag 24 oktober

zaterdag 31 oktober

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

16.00 – 18.00

Na een lange vakantieperiode staat de leiding te popelen om jullie terug te zien en om de nieuwelingen te verwelkomen. Vandaag spelen we kennismakingsspelletjes om iedereen wat beter te leren kennen.

Vandaag spelen we een heleboel toffe spelletjes waarvoor we graag met een grote groep zouden zijn. Breng dus allemaal een vriendje of vriendinnetje mee.

Jullie leider Dries heeft al een tijdje geen eten meer gehad, want hij was stout. Hij wil zijn leven beteren en daarom willen we hem verrassen met een lekkere maaltijd. Daarvoor hebben we jullie kooktalenten nodig. Tot dan! P.s. Brengen jullie elk 2 euro mee?

Kapitein Blauwoog en zijn bemanning zijn aangekomen in Diksmuide met hun schat. Helaas dreigt er gevaar, een slechte piraat wil hun schat stelen. Komen jullie de kapitein helpen om de slechterik te verslaan?

Halloween, vandaag komen alle spookjes en heksen op straat. Om niet te veel op te vallen moeten jullie zich allemaal verkleden. Wat we gaan doen, blijft nog een verrassing…

zaterdag 7 november

zaterdag 14 november

zaterdag 21 november

zaterdag 28 november

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

Vandaag spelen we pleinspelletjes. Be prepared!

Volgende week komt de Sint langs. De ideale gelegenheid dus om iets tofs te knutselen voor de Sint! Haal dus allemaal jullie knutselhanden boven!

9.00 – 12.00 Dag prinsen en prinsessen! De gevaarlijke draak Smaug is ontsnapt. Om onszelf te beschermen moeten we enkele kampen bouwen. Helpen jullie de draak verslaan?

Vandaag is het Dag van de Natuur. Meer info hierover volgt nog.

Stille Schoenbekooievaar, Energieke Kraai, Creatieve Secretarisvogel, Impulsieve Oribi, Zorgzaam Smelleken & Lisa

18


welpen zaterdag 3 oktober

zaterdag 10 oktober

zaterdag 17 oktober

zaterdag 24 oktober

zaterdag 31 oktober

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

19.00 – 21.00

Joepie, het is eindelijk zo ver! Het nieuwe scoutsjaar is van start gegaan. Een nieuw jaar betekent ook nieuwe vriendjes, nieuwe leiding.. En dus spelen we kennismakingsspelletjes, zo leren we elkaar allemaal, op spelende wijze, beter kennen.

Vandaag halen we de architect in je boven, we richten het lokaal in. Samen maken we er een gezellig welpennest van!

Vandaag is het Vriendjesdag!!! Nodig dus al jullie niet zo scoutserige vriendjes uit voor deze activiteit.

Help!! De Mexicaanse griep is terug en heeft al enkele mensen in Diksmuide besmet. Kunnen jullie het virus stoppen?

Het moment waarop de doden terug naar onze wereld komen is terug hier. Assisteer ons met het terugdrijven van de geesten in ons grote Halloweenspel!

zaterdag 7 november

zaterdag 14 november

zaterdag 21 november

zaterdag 28 november

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

Play When Feeling Lucky. Inderdaad, vandaag hebben we een casino in ons lokaal. (Sponsored by Napoleon Games)

Vandaag op ons menu: het spel ‘allen tegen de leiding’! Be prepared… to go down! (*boosaardige lach*)

Overnachting, meer info volgt.

Vandaag is het Dag van de Natuur. Meer info hierover volgt nog!

Vele groetjes van Zelfstandige Nachtaap, Speelse Kwikstaart, Benjamin, Overtuigende Kiang, Behendige Sifaka, Sociaal Rendier

19


jongverkenners en jonggidsen zaterdag 3 oktober

zaterdag 10 oktober

zaterdag 17 oktober

zaterdag 24 oktober

zaterdag 31 oktober

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

19.00 – 22.30

Kennismakingsspelletjes: Een nieuwe start, een nieuwe groep. Weet jij al wat de kleur van de lievelingsonderbroek van je nieuwe leiding is? Of het favoriete Samsonliedje van die zotte medejongverkenner, je komt het vandaag te weten.

Nadat jullie er vorig jaar zo`n boeltje van maakten, is het dit jaar misschien wel geen slecht idee om met een schone lei en een schoon lokaal te beginnen. En wat heeft het komende jaar in peto voor jullie? Wel, dat willen we jullie deels zelf laten bepalen. Welke activiteiten willen jullie zeker doen?

Een tegen allen. Alleen voor echte durvers vandaag. Jullie leiding wal niet met zich laten sollen in dit uitdagingsspel.

Stratego… Boem! Generaaaal neeer! Hulp!... Wie neemt er zijn verantwoordelijkheid op en geeft zijn leven voor het vaderland?

Halloween! Een tocht door het donker, “tidididideee”, we zijn toch niet baaaang, “tidididideee”………. Of toch een beetje??

zaterdag 7 november

zaterdag 14 november

zaterdag 21 november

vrijdag 27 november

9.00 – 13.00

19.00 – 22.00

Kookactiviteit. Smeer jullie smaakpapillen maar in want vandaag bereiden we culinaire hoogstandjes in onze professionele scoutskeuken. 3 euro per persoon meebrengen alsjeblieft.

Op het gemak chillen met een filmavond als afsluiter van de maand. Hapje en drankje meebrengen mag. Maar onthoud…. Scouts is delen!

9.00 – 12.00 Paintball (vriendjesactiviteit). Scherpschutters achter elke boom! Bereid jullie voor op een van jullie favoriete activiteiten. Camouflage alom! Vandaag mag je een of meer vriendje(s) (van school, van de sportclub, van de muziekschool,…) meebrengen als je wil, zodat we onze jongverkennersgroep wat kunnen aansterken.

Vandaag is Zwemmarathon. Meer info hierover volgt nog!

Jullie leiders: Gezellige Gnoe, Praktische Sifaka, Rustige Cholo en Avontuurlijke Streepmuis

20


verkenners en gidsen zaterdag 3 oktober

zaterdag 10 oktober

zaterdag 17 oktober

zaterdag 24 oktober

zaterdag 31 oktober

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

20.30 – 22.30

Om het nieuwe jaar goed te starten doen we vandaag een activiteit rond ons jaarthema. Voor diegene die de laatste weken onder een rots woonden, het jaarthema is ‘Be Prepared’. Zorg dus maar dat jullie goed voorbereid zijn voor deze activiteit!

Vandaag spelen we een spel. Maar niet zomaar een spel, neenee. Vandaag spelen we een honger spel. Jullie kunnen het misschien nog niet raden, maar het wordt dus een stadsspel in thema van The Hunger Games.

Deze week doen we eens zot en volgt er een verassingsactiviteit! Kom dus maar massaal af!

Omdat het (hopelijk) nog altijd mooi weer is buiten gaan we onze rechtdooralles-skills nog eens testen en indien nodig wat bijschaven. Diegene die het nodig vinden kunnen altijd wat reservekledij meedoen.

Halloween valt eens op een zaterdagavond! Deze kans kunnen we dus zeker niet aan ons voorbij laten gaan. Zij die willen mogen zich altijd verkleden!

zaterdag 7 november

dinsdag 10 november

zaterdag 14 november

zaterdag 21 november

zaterdag 28 november

9.00 – 12.00

9.00 – 12.00

Het moet niet elke week hetzelfde zijn. Daarom dat we voor deze week zullen proberen de sporthal te huren zodat we eens iets totaal anders kunnen spelen. We verzamelen nog altijd aan het lokaal, maar probeer allemaal met de fiets te komen zodat onze verplaatsing niet te veel tijd in beslag neemt.

Van al deze activiteiten zouden we honger en dorst krijgen. Nog een geluk dat deze laatste activiteit nog vrij is zodat we hier een kookwedstrijd kunnen plannen. Neem dus maar allemaal jullie moeders kookboeken bij de hand en begin maar met experimenteren.

9.00 – 12.00 Het weer wordt al wat ruiger, dus worden wij ook wat ruiger. Deze week hebben we Heavy Games voor jullie klaarstaan. Doe dus zeker kleren aan die wat vuil mogen worden.

Vandaag is het 11.11.11-instuif en naar jaarlijkse gewoonte helpen de verkenners & gidsen en de leiding ook dit jaar terug in de Boterhalle om spaghetti en drankjes te serveren. Meer info volgt nog via onze Facebookgroep! Hou die in de gaten!

Ook dit jaar is het terug zwemmarathon maar dit jaar is wel een speciale editie. Vorig jaar waren we de jeugdbeweging met de meeste gezwommen meters, dit is zeker een titel die we dit jaar moeten verdedigen. Maak dus maar allemaal dat jullie goed getraind zijn om ook deze editie te winnen.

Stevige linker van Bedachtzame Strandloper, Mier en Sluwe Eekhoorn

21


LEIDING KAPOENEN ZORGZAAM SMELLEKEN

Lisa DEWULF

Sara DEWULF

IMPULSIEVE ORIBI

CREATIEVE SECRETARISVOGEL

Dries MAEKELBERG

Aaron MELIS

ENERGIEKE KRAAI

STILLE SCHOENBEKOOIEVAAR

Dante CORNEILLIE

Nele LAUWYCK

LEIDING WELPEN ZELFSTANDIGE NACHTAAP

Benjamin MIGOM

Robbe SPRIET

BEHENDIGE SIFAKA

OVERTUIGENDE KYANG

Seppe VANDAELE

Kjell HARDY

SOCIAAL RENDIER

SPEELSE KWIKSTAART

Wouter MAEKELBERG

Jens CORNEILLIE

22


LEIDING JONGVERKENNERS EN JONGGIDSEN PRAKTISCHE SIFAKA

AVONTUURLIJKE STREEPMUIS

Niels GOUWY

Sam PACKET

RUSTIGE CHOLO

GEZELLIGE GNOE

Geoffry VAN DAMME

Jorik WEYMANS

LEIDING VERKENNERS EN GIDSEN BEDACHTZAME STRANDLOPER

SLUWE EEKHOORN

Jeroen LAUWYCK

Jarryt HARDY

MIER Ward FOLLET

23


www.facebook.com/scouts.zannekin.diksmuide

zannekin@scoutsdiksmuide.be

www.scoutsdiksmuide.be

SCOUTS ZANNEKIN DIKSMUIDE W2303G | DISTRICT IEDIPO | GOUW ZUID-WEST-VLAANDEREN

Laure Fredericqlaan 13 8600 Diksmuide GROEPSLEIDERS Wouter LAUWYCK ► gsm 0487 16 72 01 Jeroen LAUWYCK ► gsm 0486 26 59 11

Profile for Scouts Zannekin DIKSMUIDE

Scouter 1 2015 - 2016 | oktober & november  

Scouter 1 2015 - 2016 | oktober & november  

Advertisement