Page 1

Qwartaaltje

2013 | Kersteditie

Qwartaaltje is een uitgave van Scouting Traianus


We zijn er weer! Het Qwartaaltje is na een jaar van rust weer volop in beweging! In een nieuw jasje, maar het is nog steeds voor en door Traianusleden en ge誰nteresseerden.

Belangrijke data 21 DEC

4

JAN

Kerstopkomst

Laatste opkomst 2013

Poetsdag

We gaan de blokhut helemaal schoonmaken. Iedereen is vanaf 14:00 van harte welkom!

11

Eerste opkomst 2014

31

Vrijwilligersborrel

15

Stamppotparty

29

Open Dag

12

Kampvuuravond

JAN

JAN

FEB

Na de kerstvakantie is iedereen hopelijk goed uitgerust en gaan we weer vrolijk door!

Scouting Traianus maakt werk van netwerken.

Gezellig eten maken met iedereen die iets voor Traianus doet.

MAA

APR

2

Een moment om samen met ouders en andere contacten gezellig bij te praten.


Inhoud

Colofon

4 6 7 8

Welpennieuws Scoutsnieuws Bestuur: terugblik 2013 Klussen in & rondom de blokhut

Een uitgave van: Scouting Traianus Vormgeving en cover-illustratie: Samir Tekst: Samir, Daphne, Michiel, Paul Aan dit nummer werkten verder mee: Richard, Judrid, Bart Print- en bindwerk: Drukkerij Luxor Nijmegen Foto's: Daphne, Judrid, Bart, Samir

4

6

7

Contact Scouting Traianus Grootstalselaan 9 6533 KH Nijmegen Website: www.traianus.nl

dat...

n EHBOstraks ee rs e n hen id le e All n twee va e n e b b e h ? diploma kinderen iaal voor c e p s O B EH ij Ongelu

kken

Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieĂŤn, opnamen, of op enige andere manier, zonder toestemming van Scouting Traianus.

Wist je

te Hulp B kent Eers

Vragen/opmerkingen over het magazine? Stuur gerust een e-mail naar: qwartaaltje@traianus.nl

EHBO bete

E-mail: welpenleiding@traianus.nl scoutsleiding@traianus.nl explorerbegeleiding@traianus.nl bestuur@traianus.nl

3


Wie gooit de meeste strikes?

Activiteiten

Insignes

Als welp speel je heel wat af. Daar is ook lekker veel ruimte voor rondom de blokhut. Elke opkomst doen we wel een tikspel of een hardloopspel, speuren en verstoppen is ook favoriet. Je kunt je goed verstoppen in het kleine bos, “het bosje”, dat aan het weiland van de boer te vinden is. In het bosje kun je ook prima hutten bouwen en hout sprokkelen voor het kampvuur. Behalve rennen, springen en ravotten zijn we ook creatief bezig, we tekenen en kleuren, knippen en plakken en we gaan nog veel meer doen dit jaar. Wat dacht je van kleien, schilderen of timmeren?

De welpen werken ook aan scoutingvaardigheden. Bijvoorbeeld leren knopen en een vuurtje maken (maar dat is voor de oudste welpen). Ze zijn nu bezig met het vaardigheidsinsigne natuur. Voor het behalen van dit insigne hebben ze “het bosje” opgeruimd. Gewapend met knijpers, handschoenen en vuilniszakken verzamelden ze bijna 10 zakken vol zwerfvuil en grofvuil! De DAR kwam het afval in de week daarna ophalen.

Vaardigheidsinsigne Natuur

4


Pretmomenten Kleurplaat

Op avontuur in de jungle van Burgers Zoo

Zomerkamp Robin komt thuis met een slecht kerstrapport. Vader zegt:"Dit is een pak slaag waard." "Vind ik ook, "zegt Robin. "Kom, ik weet waar de meester woont."

Boter, kaas & eieren

el ads

iks

nn ar ka a m gen, 21 o is het? ft e t he Het Rara, wa . n zie

Ra

: een

dobb

elste

en

Tussen de bedrijven door kon er ook nog lekker gespeeld worden en gerepeteerd worden voor de bonte avond. Aan het eind van elke dag streken de welpen neer bij een knappend kampvuurtje met soms een marshmellow. Mmmmm...

Mop

oord Antw

Het is alweer een tijdje geleden dat de welpen op zomerkamp waren. Het zomerkamp stond in het teken van de Jungle en de Zoo. Zo leerden ze over de voetsporen die verschillende dieren maken en moesten ze het junglevirus bestrijden. Van het virus kreeg je namelijk vlekken in allerlei kleuren op je gezicht. De welpen brachten zelfs een bezoekje aan Burgers Zoo.

5


JOTI 2013

De JOTI is altijd weer een festijn met computers, spooktochten en gezellige kampvuren.

We kwamen aan om 19:00, gooiden onze spullen neer en pompten de luchtbedden op. Zoals gewoonlijk moesten we heel lang wachten op Samir die het corveerooster invulde. Toen hij en Nicky eindelijk klaar waren, konden we beginnen. JOTI betekent Counterstrike spelen en na een half uur gamen vertelde Rick een griezelverhaal. Na dit verhaal gingen we het bos in om de spooktocht te lopen die de Explorers hebben georganiseerd. We kwamen rond 23:30 terug in de blokhut en mochten toen een uurtje vrij spelen. Daarna was het helaas bedtijd. We moesten de volgende dag om 9:00 opstaan en na het ontbijt gingen we een stop-motion filmpje maken. We mochten daarna nog even computeren. Daarna was het al 16:00‌

6

Armin

Op de filmset van Scouting Traianus werken de scouts aan hun eigen stop-motion films!

Insign

e

In 201 4g "kamp aan de scou ts hun eertec hn pionie ren"-in ieken & signe h alen!

ies Installazitjn Solange en Silvan!

ember liciteerd Op 7 dec harte gefe worden n a V . rd e n geĂŻnstalle lleren we weer e sta n scout! a in a 4 rt 1 o 0 o 2 v In n e lp e w paar zelfs een


Bestuur

2O13 Voorzitter Paul Hartman blikt terug op de ontwikkelingen bij Traianus in 2013. Veel goede en structurele verbeteringen, maar ook zaken waar we volgend jaar flink aan moeten werken.

V

oor Traianus heb ik in enkele bestuursvergaderingen de virtuele hamer gezwaaid en wat taken op mij genomen. Zo ben ik bezig om de "acte de presence" te geven op de vergaderingen van de Nijmeegse groepen. In deze bijeenkomsten maken we ons hard voor onze subsidies, rechten en plichten. Zo kan de gemeente ons niet tegen elkaar uitspelen. Ook ben ik aanwezig bij regionale vergaderingen van Regio ZON, waar Boudewijn Schaveling de scepter zwaait. We zijn blij met het verhuur van onze ruimte aan o.a. Frans, de bijlesdocent die gebruik maakt van het pand. Zo is ons gebouw doordeweeks veilig. Financieel gaat het mede daardoor goed. We hebben zelfs 3 leidinggevenden op een relatief dure EHBO-opleiding kunnen sturen om zo de veiligheid van de groep te waarborgen. Verder ben ik bezig met het aanboren van fondsen, zoals mijn eigen werkgever ING, waar op jaarbasis altijd wel €1000 vandaan komt. Maar we willen meer.

De buitendeuren zijn vervangen dit voorjaar: geïsoleerd en hufterproof. Van onze buren, de Batavieren, hebben we wat tafels over kunnen nemen. Aannemer Mark heeft onze 3 schoorstenen een facelift gegeven, zodat ze er weer toonbaar uitzien. Een punt van zorg blijft het aantrekken van goede begeleiding. We hebben een vaste groep leiders, maar continuïteit blijft een aandachtspunt. We hebben dit jaar gepoogd om met een studentenstam een mogelijke bron van nieuwe (bege) leiding binnen te slepen, maar dat is niet gelukt. Ook hebben we afscheid moeten nemen van Robin, voorheen groepsbegeleider. Mark Rengers heeft intussen zijn plaats ingenomen, maar is gestopt met zijn rol als welpenleider. Heeft u of een bekende van u belangstelling om de rol van scouting te ondersteunen? U bent van harte welkom op de groep.

Groet, tman Paul Har

7


Klussen in & rondom de blokhut De laatste tijd wordt het gebouw en terrein op alle vlakken steeds mooier. Omdat er natuurlijk niet veel geld beschikbaar is, is het altijd een beetje passen en meten. Tóch is er heel veel gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan: • Nieuwe buitendeuren • Parkeerplaatsen opgehoogd • Douche en toilet in de welpenruimte

• Nieuwe verwarming • Nieuw dak Ook onze schoorstenen zijn gerepareerd en de kampvuurkuil is praktisch klaar om weer jaren plezier van te hebben. Dit komt natuurlijk niet allemaal vanzelf. Iedereen is altijd druk bezig met netwerken en af en toe ook een beetje bedelen ;) Mocht u ergens werken en iemand kennen, materiaal over

Dat was het alweer! Met dit laatste Qwartaaltje gaan we het einde van het jaar tegemoet. Op zaterdag 11 januari is de eerste opkomst van 2014 en gaan we weer vrolijk door. Uiteraard met goede voornemens en voldoende rust.

hebben etc., waarvan u denkt dat wij er wellicht wat mee kunnen? Laat het gerust weten en stuur een mailtje naar: michiel@traianus.nl.

Fijne kerstdagen en een gezond 2014! Staf & Bestuur

Qwartaaltje | Kersteditie 2013  

Qwartaaltje is het clubblad van Scouting Traianus dat 4x per jaar verschijnt. U kunt hier het laatste nieuws en verslagen van onze activitei...