Page 1


Van de redactie JubJam100 Groepshike JOTA 2010 Scouts dropping Welpen sinterklaasviering Vacature, dames gezocht! Pivofeest ReĂźnie Jubileumafsluiting Even voorstellen Gescout! (Kim Kuijsters) Verjaardagen Agenda Jubilarissen Kerstgroet Babyboom Sponsors, bedankt!

1 2 3 4 5 5 5 6 7 8 9 10 11 11 12 12 13 15

Scoutingnieuws Nummer 1, Jaargang 3, December 2010. Verschijnt viermaal per jaar. Uitgave van de PR commissie van Scouting Zevenbergen. Geprint door Heliview Research Breda. PR commissie Carlos van Beek Colin van Leest Angelina van Kinderen Jennyfer Heyden Ivo Korteweg Emailadres voor kopij nieuwsredactie@scoutingzevenbergen.com Online Het scoutingnieuws is nu ook online te lezen via www.scoutingzevenbergen.com!

Het is weer even geleden maar hier is weer een nieuwe editie van het scoutingnieuws. Door de drukte op de redactie is er helaas een nummer tussen uit gevallen. Maar dit maken we nu dubbel en dwars goed met een nummer vol met fotoâ€&#x;s en verslagen van de afgelopen activiteiten. Het was een leuk en druk feestjaar waar Scouting Zevenbergen 65 jaar en Scouting Nederland 100 jaar bestonden. Op naar het 70 jarig bestaan. Wij wensen iedereen veel leesplezier en fijne feestdagen. De Redactie


26 juli tot en met 4 augustus was het eindelijk zo ver, de jubjam100. Alles was in het teken van het 100-jarig bestaan van Scouting in Nederland! Normaal gesproken zijn jamborees voor leden vanaf de leeftijd van 11 jaar, maar voor deze keer werd een uitzondering gemaakt. Ook de welpen waren uitgenodigd voor 5 dagen (in plaats van de volle 10 dagen). We waren goed vertegenwoordigt van scouting Zevenbergen, want er waren welpen, gidsen, verkenners, explorers aanwezig. En er waren ook nog leden actief bij het onderdeel Celebration Day, het voedsel verdeel centrum en bij het transport. We troffen het niet bij aankomst, want het weer zat totaal niet mee en er was heel veel vertraging onderweg en met het transport van onze spulletjes. Maar goed, een echte scouting laat zich niet kisten natuurlijk. Met hulp van alle kanten konden we toch alle tenten opzetten en aan onze jamboree beginnen. De dagen erna beloofden beter weer gelukkig! De scouts konden naar verschillende ticketactiviteiten, zoals scoutFM, hikes, dagje naar Roermond, wateractiviteiten, survivalbaan en kampvuurdekens maken onder andere. Daarnaast was er een spectaculaire openings- en sluitingsceremonie, een groot feest voor alle jubjammers en celebrationday. Celebrationday stond bijvoorbeeld in het teken van Warchild, zo kwamen alle scouts bijeen om een peaceteken te vormen die vanuit de lucht gefotografeerd werd! Naast deze grootse activiteiten waren er ook genoeg dingen te doen op de eigen subkampen, zoals feestjes en spelletjes. Uiteraard waren de ouders ook welkom om hun geliefde dochter(s) en/of zoon(s) te komen bezoeken. In plaats van 1 bezoekersdag, waren er nu maar liefst 5! Dus tijd genoeg om de scouts en het terrein te komen bekijken. Na 10 dagen (en voor de rimbammers na 5 dagen) was het wel weer genoeg geweest helaas. Na alle tenten en spullen opgeruimd te hebben, wachtte nog de reis naar huis. Aangezien we 10 dagen eerder heel de Scoutingboerderij hadden leeg getrokken, moesten ook weer alle spulletjes terug gezet worden. Velen hadden nog een paar dagen nodig om weer bij te komen!


In het weekend van 10 tot 12 September hadden de leden van Scouting Zevenbergen een gezamelijke groepshike gebaseerd op het TV programma “The Phone”. Op vrijdag vertrokken de Explorers gevolgd op Zaterdag door de Scouts, Welpen en Bevers. Heel de dag is er gezworven over de Loonse en Drunense duinen. Natuurlijk was het erg vermoeiend en daarom smaakt de gezamelijke BBQ „s avonds dan ook heerlijk. Het gezamelijk kampvuur was ook een groot succes. Op zondag hebben we traditioneel de kinderen die naar een andere speltak mochten overgegooid en was het alweer tijd om naar huis te gaan. De foto‟s van dit succesvolle weekend zijn te vinden op www.scoutingzevenbergen.com!


In oktober was het ook in Zevenbergen weer JOTA-JOTI. Voor de staf begon het op vrijdag overdag al om de boerderij in gereedheid te brengen. Uiteindelijk ging op vrijdagavond om 22:00 de JOTA-JOTI 2011 officieel van start. Er werd fanatiek gezonden met andere scouts over de hele wereld en de spelen werden voorbereid voor de kinderen die op zaterdag langskwamen. Het zenden en de voorbereidingen gingen tot in de kleine uurtjes door. Op zaterdag stonden om 10:00 de eerste bevers al weer te trappelen om deel te nemen aan de JOTA. Ook deze JOTA had weer een thema. Dit jaar was het thema Jan van Speijk. Dit is een zeerover die dreigt zichzelf en zijn schip op te blazen. Binnen dit thema waren er verschillende spelen zoals het zenden naar andere scouts, morse, veldtelefoons, babbelbox en het toetsenbordenspel. Speciaal dit jaar was dat er uitzending werd gedaan vanuit een heuse BBA-bus die in de grote ruimte stond opgesteld. Na de bevers volgde de rest van de speltakken verspreid over de dag. Na de scouts was het tijd voor de traditionele maaltijd welke als van ouds bereid werd door Ger van Sliedregt. Na een heerlijke maaltijd had iedereen weer genoeg energie om de avond verder voort te zetten met de explorers, pivoâ€&#x;s en de rest van crew. Uiteindelijk diep in de kleine uurtjes keerde de rust weer terug in de scoutingboerderij. Zondagmorgen om 10:00 werd de sluitingsronde gehouden waarbij elke scoutingvereniging zijn ervaringen over afgelopen JOTA kwijt kon. Na de sluitingsronde werd het tijd om de boel weer af te breken. Rond 15:00 lag alles weer netjes in de kast en was de boerderij weer schoon. Namens de JOTA-commissie de gehele crew bedankt voor hun inzet het gehele weekend. Groeten de JOTA-commissie


Vrijdag 29 oktober hadden de gidsen en verkenners een dropping op het programma staan. Om 19.00 uur stonden de groepjes klaar om door ouders en leiding gedropt te worden op verschillende plaatsen. Zo liepen er gidsen en verkenners te dwalen in Standdaarbuiten, Lage Zwaluwe, Oudenbosch en Hoeven. Op de locatie aangekomen, kregen ze een tip van de leiding te zien…..een treinkaartje. Ze moesten dus naar station Lage Zwaluwe of naar station Oudenbosch lopen (behalve het groepje wat in Standdaarbuiten liep, want zij mochten rechtstreeks teruglopen naar de scoutingboerderij). Eigenlijk was het de bedoeling dat ze zonder hulp terug zouden lopen, maar sommigen waren wel heel direct en liepen een café in om te vragen hoe ze moesten lopen. Eigenlijk alleen maar heel slim… Anderen wisten precies waar ze waren en konden zo direct teruglopen. Uiteindelijk waren alle groepjes teruggekomen op de boerderij. Daar stond een kampvuur op ze te wachten, maar ook de warme chocolademelk en iets lekkers voor bij het kampvuur mochten niet ontbreken… Al met al een zeer geslaagde avond!

Toen de leiding woensdagavond 1 december op de scoutingboerderij kwam lag heel de grote ruimte vol met touwen. Ook lag er een brief in de ruimte en stond er een grote zak in onze ruimte. In de brief viel te lezen dat sinterklaas dit jaar niet in de gelegenheid was om naar de scouting te komen en het ook te koud vond om helemaal naar Zevenbergen te komen. Hij wilde graag kinderen met blinddoeken zien die een touw volgde. De pieten hadden in de middag al een grote touwdropping uitgezet die door heel de grote ruimte liep. Uiteindelijk aan het eind van het touw kwamen we uit bij een grote stapel met kado‟s, voor ieder wat wils. Volgend jaar ging sinterklaas zorgen dat hij of enkele pieten langs zullen komen. Wie weet? Groetjes de Welpen leiding.

Natuurlijk willen wij niet discrimineren als het gaat om de geschiktheid van mannen en vrouwen in diverse functies, maar voor een vrouwelijke kracht hebben we toch echt dames nodig. Het welpenteam is dan ook op zoek naar vrouwelijke aanvulling in hun leidingteam. De welpen komen op woensdagavond bijeen van 18.30u tot 20.00u en het huidige team bestaat uit alleen maar mannen. Natuurlijk is daar niks mee mee, maar omdat de leden uit jongens en MEISJES bestaat weten we dat deze meiden het best leuk zouden vinden als er ook wat dames bij de staf zitten. Wel zo fijn. Vandaar dat wij een oproep doen aan alle vrouwen/meiden van 18 jaar of ouder van binnen de groep en daarbuiten om eens na te gaan of deze rol mogelijk iets voor jou is? Op de website staat een uitgebreid bericht met meer details. Kortom lijkt het je mogelijk wat, neem dan gerust contact op met de Groepsbegeleider Jack Krijnen 0168-328078, of via mail: jack.krijnen@scoutingzevenbergen.com. Het website bericht staat op www.scoutingzevenbergen.com in het hoofdmenu/vacatures.

Ligt er bij u, al jaren ongebruikt, een katrol te slingeren? Komt u hem bij de volgende opruimronde weer tegen denk dan eens aan Scouting. Wij komen nog enkele schijven tekort om de JOTA toren nog beter op te bouwen. Uw gift zal dankbaar door de leiding in ontvangst worden genomen.


Lederhosen, Heidi‟s en een boormachine met een lepel erin. Het pivofeest heeft ook dit jaar weer de nodige onuitwisbare indrukken gemaakt. Het thema: “Das Deutsche Pivofest 2010; Holen graben am see….venbergen” is bij de bezoekers goed ontvangen. Er liepen tijdens het feest dan ook veel mensen rond in Lederhosen of Dirndls (van die Duitse Oktoberfestjurken). Eén groep was echter verkleed als piraten gekomen. Hoewel het feest (en de gezelligheid) al om 20u was begonnen, werd het pas tegen 23u druk. De DJ‟s draaiden als vanouds hun plaatjes (hoewel er hier en daar ook wat Deutsche musik tussendoor gemixt werd), maar er was toch een hoop veranderd ten opzichte van de voorgaande jaren. Pivofeest 2.0 werd geïntroduceerd; er werd veel gebruik gemaakt van beamers, maar ook nieuwe meuk als Twitter werd gebruikt. De aankleding was net als vanouds weer kapotgoed. Overal hingen Duitse vlaggen en waren er Duitse symbolen te zien. Helemaal in thema waren de Mora-broodjes vervangen door Qualität-bockworsten, en de plastic bierbekers werden geswopt voor Qualität-bierpullen. Rond een uur of 1 was het feest afgelopen en werd het voor iedereen tijd om naar huis te gaan (of te gaan slapen). De Pivo‟s kunnen terugkijken op (wederom) een geslaagd Pivofeest. Kijk voor de foto‟s op www.pivofeest.nl!


De scoutingreünie van 21 november was erg gezellig en druk bezocht. Al direct vanaf de begintijd om 14.00 uur liep de Biggelaar vol met ongeveer 150 bezoekers. De speciaal gemaakte taart voor deze reünie werd dan ook gelijk aangesneden. Dit was niet zomaar een taart, hij had de afmeting van 100 x 100cm. En er stonden diverse foto‟s uit het verleden op. Deze taart is op zondag gemaakt en mede mogelijk gemaakt door Cock Leijs en Ger van Sliedregt. Door middel van de vele foto's op de grote schermen en de foto‟s en voorwerpen die door de gasten werden meegebracht kwamen de verhalen en herinneringen los. Tegen 16:00 uur stapte burgemeester Wim Denie binnen. Deze kwam niet zomaar. Hij had 2 koffertjes bij met Koninklijke onderscheidingen. Voor Toon van Boxel (54) en Jack Krijnen (55) voor hun jarenlange dienstbaarheid aan de groep. Beide zijn inmiddels al 47 jaar lid van de groep en hebben er al ruim 35 jaar als staf (leiding en bestuur) op zitten. was eerst drie jaar als welpenleider bij de Matthijs Heldtgroep actief, daarna als verkenner bij de Sint Christoffelgroep die later opging in Scouting Zevenbergen. Jack stond ook aan de wieg van de Zevenbergse deelname aan het wereldwijde JOTA (Jamboree on the air) evenement. Twintig jaar was hij hoofdleider van de Rowans en Sherpa's. Hij is nog vier jaar secretaris geweest en tot op de dag van vandaag is hij groepsbegeleider. was eerst verkennersleider, daarna welpenleider en vervolgens hoofdleider bij de welpen. Bijna twintig jaar maakte hij deel uit van het ondersteuningsteam van onze groep. Als groepsbegeleider kwam hij in 1995 in het bestuur terecht. Acht jaar geleden heeft hij die functie ingeruild voor het secretariaat. Terwijl de barcommissie zorgde voor een hapje en een drankje konden de bezoekers rustig rondkijken in het museum en ervaringen met elkaar uitwisselen. Na een geslaagde reünie keerde iedereen rond de klok van 18:30 weer huiswaarts en kan men terugkijken op een geslaagde reünie. Wellicht over 5 jaar weer. Namens de commissie reünie iedereen bedankt voor zijn/ haar inzet.


Afgelopen jaar stond in het teken van grote en uitbundige groepsactiviteiten. Het begon in januari met het uitreiken van een taart aan de burgemeester Denie. In maart hadden we de Scout-it-out activiteit samen met de Matthijs Heldt Groep. Daarna volgden Scouts2day, JubJam, seizoensopening, JOTA/JOTI en in november de reünie. Bij deze gelegenheid kregen 2 leden, Jack Krijnen en Toon van Boxtel, een lintje voor hun jarenlange inzet. Maar al deze activiteiten werden natuurlijk niet voor niets georganiseerd. Scouting Nederland bestaat 100 jaar en onze eigen groep 65 jaar. Reden genoeg voor een feestje! Op zaterdagmiddag 11 december was de grote afsluiting van het jubileumjaar. De middag begon met het maken van een groepsfoto, deze kon iedereen aan het eind van de dag meteen meenemen. De leden van alle speltakken werden uitgenodigd om in workshops allerlei leuke, mooie en lekkere bijdragen te maken voor de kerstmarkt, die net na vieren begon. De bevers hebben leuk gedanst en erg lange slingers gemaakt voor in de kerstbomen. Ze hebben ook heerlijke spekspiesen gemaakt. Deze waren tijdens de kerstmarkt al heel snel op. De welpen konden zich laten schminken en konden een ballonnenhoed maken. Ze hebben samen ook nog een theaterstukje opgevoerd en glitterende kerststerren gemaakt om de ruimte te versieren. De scouts (gidsen) hebben kleurige taarten gemaakt, heerlijke cocktails en verschillende hapjes. Vooral de bananencocktail was erg in trek! Het dansje wat ze hadden voorbereid, moest van ver komen, maar werd gelukkig voorafgegaan door een ouderwetse polonaise. De scouts (verkenners) hebben kerstversierselen en lekkere hapjes gemaakt en een heuse DJ workshop gehad. De explorers hebben geholpen bij het kampvuur en zelf verlichte kerstversiering gefiguurzaagd en beschilderd. De pivo‟s/roverscouts hebben in de voorgaande week een kerststal gepionierd om de ruimte aan te kleden. Buiten was er nog een kampvuur waar voor iedereen warme chocomel werd klaargemaakt en je je eigen brood kon bakken. Zo heeft iedereen meegewerkt aan een geslaagde kerstmarkt, waar we uiteindelijk met zijn allen van konden genieten. Ook ouders konden proeven van de lekkernijen en genieten van de liedjes, dans, theater en DJ mixen waar iedereen zo hard aan had gewerkt. Vanuit de commissie willen we iedereen bedanken voor hun geweldige inzet. Speciale dank voor het licht en geluid wat weer belangeloos ter beschikking is gesteld door DB-LUX. Foto‟s en films die tijdens de dag zijn opgenomen, getoond en op de website zijn gezet. Dank voor de ballonnenknoop workshop die speciaal voor deze dag is voorbereid. En dank aan de mensen die er altijd weer zijn om mee te helpen! Foto‟s en filmpjes (ook de resultaten van de DJ workshops) zijn te vinden op onze website: www.scoutingzevenbergen.com. Fijne feestdagen!


Bestuurslid ledenadministratie Ik ben Dennis Kuipers, 36 jaar en al 23 jaar lid van onze groep. Naast de speltakken heb ik geholpen in de organisatie van diverse nationale jamborees wat hele grote en gave kampen zijn. Ook heb ik voor Scouting Nederland allerlei dingen gedaan zodat ik nu het bestuur goed kan helpen om te zorgen dat scouting voor iedereen nog leuker wordt. Ik doe de ledenadministratie en heb frisse ideeĂŤn om er met iedereen voor te zorgen dat de leiding een tof programma kan maken. Als je zelf een idee hebt hoe het nog beter kan dan hoor ik dat graag, hartstikke leuk. Je kunt altijd aan mijn uniform trekken of een mailtje sturen: dennis.kuipers@scoutingzevenbergen.com (ook voor ouders).

In het volgende scoutingnieuws vindt u een artikel waarin de 4 ouders voorgesteld worden die de diverse leeftijdsgroepen van de speltakken vertegenwoordigen. Wat ze doen kan men in dat artikel lezen. Deels los daarvan is er een ouder-forum in het leven geroepen. En daar wil ik graag wat meer over uitleggen. Het ouder-forum staat open voor alle ouders van de jeugdleden om eraan deel te nemen. Het ouder-forum zal bestaan uit ouders die het leuk vinden om af en toe de groep eens mee te helpen. Er is ook een mailadres in gebruik genomen om verzoeken tot hulp eenvoudig kenbaar te maken. Het forum zal in ieder geval 2 maal per jaar bijeenkomen en daar geĂŻnformeerd worden over allerhande zaken die in de groep spelen en die leuk en/of interessant zijn te weten. Op deze manier zal de betrokkenheid tussen groep en ouders versterkt worden. Verzoeken kunnen zoal zijn: Meehelpen met incidentele speltak- of groeps bijeenkomsten als assistent, Verzoeken om mee te werken bij onderhoud gebouw, maar ook wil het forum helpen bij adviseren aan ouders die niet weten waar bepaalde vragen neer te leggen. Het forum zal de weg hiervoor weten. Deelname aan activiteiten waarvoor een verzoek is gestuurd zal natuurlijk plaats vinden op basis van vrijwilligheid en beschikbaarheid. Er zijn geen verplichtingen hiervoor. Als contactpersoon voor het forum en groep is de spil hierin ondergetekende, in de rol van Groepsbegeleider, Jack Krijnen. Op dit moment zijn er enkele ouders al aangemeld, en graag noem ik name: de leden van de ondervertegenwoordiging en daarbij ook Judith Bogert, en Miranda Boelhouwers. Al 6 stuks dus. De start is dus gemaakt. En vanaf nu staat het forum open voor meer aanmeldingen. Wilt u zich hiervoor opgeven, stuur even een mailtje naar mij (jack.krijnen@scoutingzevenbergen.com) en vermeld even Uw naam, en naam en speltak van uw kind die lid is van onze groep, dan kan ik de rest van de gegevens erbij vinden.


Vertel eens, wie ben je en waar horen we je van te kennen? Ik ben Kim, 29 jaar. En ik ben leiding bij de Explorers. Hiervoor was ik ook nog Gidsenleiding. Bijnaam? Kimbo. Speltak? Explorers en Stam. Relatie? Getrouwd met Christian Krijnen en 2 dochters Evi en Femke. Wat doe je naast scouting nog? Golfen, wintersport. Aan welke tijd/speltak heb je de beste herinneringen? Gilwell training. Wat was jouw leukste scoutingervaring? Het scoutingjaar afsluiten van de speltak, dat is altijd geweldig. Dat wil zeggen, de kampen en Jamborees. Maar ook voor mijn eigen speltak (De Stam) zijn er Pivofeesten en Pitoma's waar ik leuke herinneringen aan heb. Schoenmaat? 38 Lievelingskleur? Paars Favoriete dag? Maandag, dan ben ik lekker vrij en nog de hele week aan je voeten. Lievelingseten? Carpaccio. Kleur ogen? Blauw. Muziek? Ik heb een brede muziek keuze; van alles wat. Als de radio op staat zonder al teveel geouwehoer tussendoor, dan vind ik het al gauw goed. Wat doe je over 10 jaar? Waarschijnlijk de bevers van nu begeleiden bij de explorers.


Bart van Boxel (16) Kim Dubbelman (15) Lois van den Bosch (15) Jennyfer Heyden (28) Kas van Roekel (15) Dani de Boe (13)

Bente van Hal (11) Joris van Sliedregt (17) Luna Kuijpers (7) Monique Kleijs (39) Kitty Hamelink (9) Jorany de Ruiter (9) Jos Fens (37) Toon Luijten (20) Bart de Jong (10)

Nick Teuns (14) Giovanni Roctus (10) Tim Nagtzaam (10) Daniël Tolenaars (8) Jonne van der Linden (12) Ida Buurstede (9) Janneke Rens (29) Jade Nijenhuis (16) Marleen Bons (24) Collin Engelen(16) Sven van Gulik (10) Gerard Timmer (32) Gertjan de Waal (44) Adri van Gorp (58) Carola Lambregts (46) Bram van Heijnsbergen (10) Helma Krijnen (52) Nellie van Dongen (54) Wouter van Gorp (29) Cas Krijnen (11)

Volleybaltoernooi

RoverScoutMania

ma.27.december vanaf explorers De Borgh

vr.11 t/m zo.13.februari pivo‟s Delft

Nieuwjaarsreceptie

Oefenweekend Bevers

zo.2.januari vanaf pivo‟s Den Biggelaar

vr.15 t/m za.16.april bevers Den Biggelaar

LANparty

Eieractie

vr.14 t/m zo.16.januari vanaf scouts Den Biggelaar

za.16.april heel de groep Zevenbergen


Adri van Gorp Bart van Boxel Colin van Leest Jade Nijenhuis Suzanne Kleyweg

Daan Raaijmakers Robèrt van Vlimmeren

Ivo Korteweg John Heyden Joost Oome Joyce Nijenhuis Pepijn Fens

John van Sliedregt

Fernando Broere Maurice Broere Niels van Grimhuijzen Wouter van Gorp

Ruud Buurstede

Carola Lambregts


12 september 2010 Zoon van Niels en Maaike van Grimhuijzen

15 september 2010 Zoon van Jos en Yvonne Fens


De redactie wil alle ouders feliciteren met de geboorte van hun kindje!

30 september 2010 Dochter van Roland en Nathalie Kortsmit

28 oktober 2010 Dochter van Christian Krijnen en Kim Kuijsters


Heliview Research is een onafhankelijk full-service marktonderzoeksbureau, gespecialiseerd in onderzoeken op het gebied van automatisering, HRM, verzekeringen, mobiliteit en kantoorartikelen.

Zij voert zowel multi-client en singleclient onderzoek uit en is daarmee een one-stop shopping-point voor al uw marktgerelateerde vragen. Met haar eigen call center, diverse mogelijkheden voor online onderzoek en professionele medewerkers is Heliview uw aanspreekpunt voor zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek.

10.11.1 (dec2010)  

Scoutingnieuws 10.11.1 van Scouting Zevenbergen (dec 2010)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you