Page 1

Scott

Murdoch

Architecture

Portfolio


Scott, a young architecture graduate from the University of Adelaide, was born on the other side of the globe in Aberdeen, Scotland. He spent his childhood moving around various countries in South East Asia, such as Indonesia, Malaysia, Singapore, and Bangladesh. This exposure to many different cultures at such a young age had a strong influence on his character.

S c o t t M u r d o c h He has become very adaptable to many situations, with strong communication skills. Scott is able to utilise his experience with many different cultures and his exposure to many different forms of architecture when it comes to designing. Having a carpenter as a grandfather, Scott has always had a hands on approach to learning, this approach has become an integral part of Scott’s design process.

2


3 Bio //


P e r s o n a l I n f o

4


Personal

Info

Name // Scott Murdoch Nationality // Australian // Brittish D.O.B // 22 // 07 // 1993

Contact Phone // 0430725623 Email // scottpmurdoch@hotmail.com Address // North Adelaide // Australia

References Dr. Urs Bette: Course Coordinator // Lecture at Adelaide University

0430 305 665 urs.bet te@

Mirai Morita: Architect, OMA

0430 825 624 morai.morita@

David Reynolds: Director, CPR Engineers

0417808812 Davidr@

5 Personal Info //


T a b l e o f C o n t e n t s

6


Hero-Inn

Community Nest

P. 6-17

P. 18 -22

Uniting Communities

The Table

P. 24-33

P 34-39

7 Table of Contents //


Tutor// Urs Bette Site// Port Adelaide

The purpose of this investigation was to develop a new process to develop forms. Every form that is created from scratch has some precedent or inspiration behind it; either something that has been seen, or a combination of elements that have been seen. Whether it is intentional or not, in some way or another experiences intrinsically influence creations.

H e r o - I n n With the view of trying to create a new form for this project, an element of “randomness� was created. This was not true randomness, but an element that was not controllable. In order to achieve this, parametric software was used to manipulate the elements to the point where their forms could no longer be predicted or recreated.

8


9 Hero-Inn // Fifth Year


Tutor// Urs Bette Site// Port Adelaide Param etric Experiments

Process Steps

10


Using the key words of the milling process; cut and rotate the process for determining the form of the building was created. Initially, the existing buildings were mirrored, and then using parametric software they were cut into sections and rotated incrementally. Experimenting with various numbers of cuts and degrees of rotation, and manipulating the inputs allowed forms to be created that wouldn’t have been possible manually.

Selected Form

11 Hero-Inn // Fifth Year


Tutor// Urs Bette Site// Port Adelaide

With this process, the program was something that was determined by a combination of the form created and the immediate and greater site. One of the prevalent issues in this area of Adelaide is drug addiction and abuse. The map below displays drug overdoses in the area over the course of a year; it shows the Harts Mill site in particular being one of the densest areas.

12


Portugal Statistics

Injecting drug use

Drug related deaths

Hiv cases among drug users 2000 Pre decriminalization 2013 Post decriminalization

Rather than default to conventional drug rehab programs, this project looked into alternative approaches to addiction. One man who had a different approach to addiction is Bruce K. Alexander, who after doing a series of social experiments with rats, found that drug addiction has more to do with our social ties and sense of belonging/purpose than a simple chemical hook. This approach has been modelled with Portugal’s legalisation of the consumption of ALL drugs and the results have been extremely successful.

13 Hero-Inn // Fifth Year


Tutor// Urs Bette Site// Port Adelaide

The challenge was to now create a building which managed to weave addicts back into the community. The program was a combination of non-conventional drug rehabilitation, and a community centre. The drug addicts are highlighted in red in the drawings, and the general public are highlighted in green. In plan you can see how the spaces are organized so that these programs are separated, yet co-exist together.

Sec B

Ground Plan Sec A

14


Exploded Axonometric

15 Hero-Inn // Fifth Year


Sec B

First Floor Plan

Sec A

16

Site// Port Adelaide

Tutor// Urs Bette


The building tries to work as a self-sustaining ecosystem. Through various forms of therapy, addicts are trained to become chefs, baristas, and staff members who have the opportunity to work in the cafĂŠ/restaurant; allowing them to become involved and give back to the community.

Section B

Section A

17 Hero-Inn // Fifth Year


18

Site// Port Adelaide

Tutor// Urs Bette


19 Hero-Inn // Fifth Year


Tutor// Mirai Morita Site// Adelaide CBD

Community Nest was a project for medium density living in Adelaide’s CBD. The site was located in the centre of a block surrounded by office buildings on three sides, and living units on one. It was previously a car park which many of the locals used as a shortcut across the block.

C o m m u n i t y N e s t The Community Nest offered small “apartments” which hung above a pond. The apartments are raised to allow better access to year-round sunlight and enhance the views, whilst a cover over most of the area offered privacy from neighbouring offices and a shield from the summer sun. The pond provided a natural quiet retreat for office workers from the busy city.

20


21 Community Nest // Second Year


Tutor// Mirai Morita Site// Adelaide CBD

Site

Site Plan

22

Cover gives privacy from imposing office buildings


Insert dwellings

Raise dwellngs to alternati ve program

allow for underneath

Alternate to allow

heights of dwellings for views and privacy

The Community Nest aims to take advantage of a dark, quiet site in the centre of the city, by turning it into a sanctuary of relaxation. It becomes a space that affects the senses in a completely different way to the busting city around it. The circulation for the living units above are separate to the circulation for the public, which is designed to still be used as a short cut through the block.

23 Community Nest // Second Year


Tutor// Mirai Morita Site// Adelaide CBD Plan

For those who have the time, they can sit down and relax with the vegetation and water surrounding them. While the hanging apartments function as living units, to the public they appear more as an object produced from the site; such as a fruit hanging off a tree.

24


Section 1

Section 2

25 Community Nest // Second Year


Tutor// Francesco Bonato Site// Adelaide CBD

The site, located on the corner of Pitt street and Franklin street, was originally occupied by the Maugham church. The design for the current church maintained an element of this previous design, the Franklin street tower, and grew upon it.

U n i t i n g C o m m u n i t i e s This process is similar to REGENERATION in biology; which is defined as the process of renewal, restoration, and growth that makes cells and organisms resilient to natural fluctuations. The project aimed to imitate this process conceptually, however, instead of reacting to natural fluctuations, it reacts to the programmatic demands of the site

26


27 Uniting Communities // Fifth Year


Tutor// Francesco Bonato Site// Adelaide CBD Extracted Key Features

Through analysis I extracted key features of the existing building, manipulated them, and then replaced them on the site. The elements were then manipulated to best occupy the desired program. Finally, the elements ‘grew’ to join back together, forming a project which pays homage to the history of the site while providing an interactive space to host these unique social interactions.

28


Process Steps: Stage 1

Extend to site boundary

Twist tower to allow solar access

Scale up to fit program

Push down back of site

Open the “courtyard” to the North and South

Push in back of site

“Grow” elements to join

Cut out private outdoor spaces

Stage 1

Maximise North and South faces

“Grow” elements to join

Process Steps: Stage 2

Extend ground floor and socila hub

Add tower for apartments

29 Uniting Communities // Fifth Year


Final Form

30

PlanďźšGround Level

Site// Adelaide CBD

Tutor// Francesco Bonato


31 Uniting Communities // Fifth Year


PlanďźšLevel 7

32

Site// Adelaide CBD

Tutor// Francesco Bonato


The programs we needed to include were disability and independent living units, office spaces, market apartments, auditorium, social service hub, and retail. The challenge was mixing these diverse programs together; there is separate circulation for the office workers to the independent living units. The building is designed to give the residents of the independent living units a choice of interaction. They can be isolated in their own private apartment, use their semi-public outdoor area (which is shared between several apartments), use the social podium (which is shared between all occupants of the building), or go to the ground level.

33 Uniting Communities // Fifth Year


A B

B

C

C

Site// Adelaide CBD

1

2

3

Tutor// Francesco Bonato

A A_105

A A_105

4

A

D

D

E

E

F

F

H

Zoomed PlanďźšLevel 25

I J K

Detail Plan : Shading system

34

Detail Section


The skin of the building was inspired by the roof of the existing church. The North faรงade was designed to individually open and close. This provides privacy as well as the choice of more shade during summer. This system also created a dynamic faรงade which is forever changing as residents control their environment.

A

Zoome d

B

C

D

E

F

Section

35 Uniting Communities // Fifth Year


Tutor// Jo Russell-Clarke Site// Adelaide CBD

The site was located in an area of Adelaide’s CBD which is notorious for a high density and variety of restaurants. It is an area where many of the nearby office workers come for lunch. There are many food halls which have a wide range of cuisines and create some of the best food in Adelaide, yet the areas where you eat the food are dark, windowless halls.

T h e

T a b l e

The first aim of this project was to create a space to eat that reflected the quality of the food being produced in this area. The second major theme explored, was the effects of dense urban living on mental health. As one of the neighbouring buildings offers social housing, one of the tasks was to tie these individuals back into society.

36


37 The Table // Fourth Year


Tutor// Jo Russell-Clarke Site// Adelaide CBD Master Plan

Did you know urban living was found to raise the risk of anxiety disorders and mood disorders by 21% and 39% respectively? Scientists believe there are a few reasons for this; many people do not feel like they are part of a community, and although they are surrounded by people, have very limited interactions.

38


The Table aims to provide a new space where people can interact and be part of a community which can often be lost in dense urban cities. A single ribbon of steel stretches from one side of the site to the other, offering a variety of communal dining experiences. Each zone of the table is designed around its surrounding typology and aims to encourage people to sit, chat and eat together. The intervention itself is relatively small, however, the spaces it creates around it are extremely dynamic and can host a variety of events and interactions. From day to day life to special events, “The Table� encourages social interaction.

Identify key zones

Design seating to immediate context

Connect the zones

Manipulate ground plane to accomidate other forms of social interaction

39 The Table // Fourth Year


The Table offers a very dynamic plan. While the four zones are fixed in place, all the seating that connects them is able to be moved into several positions. This allows for the space to host a series of different events such as markets, sporting events, performances and exhibitions, as well as day to day use for office workers to have lunch.

Zoome d Section

40


Preformance

Sports Event

Markets

41 The Table // Fourth Year

Scott Murdoch Architecture Portfolio  

An architectural portfolio of university work

Advertisement