Page 1

SC   TT 10”

90˚

7”

K Y S P   RTF   LI

201


ceramics


scott turner keyes

10� professional experience

827 whispering marsh drive.charleston.sc.29412 scott_keyes@icloud.com scottkeyesdesign.com 843.991.5452

neil stevenson architects - charleston.sc intern architect. june 2012 - present

glenn keyes architects - charleston.sc intern architect. may 2010 - july 2010 , may 2011 - august 2011 gibson guess architects - charleston.sc intern architect. may 2009 - july 2009

patrick properties llc - charleston.sc maintenance and repair of historic properties. may 2008 - august 2008, june 2007 - august 2007 rhode construction - charleston.sc job site laborer. may 2006 - august 2006

education

clemson university - clemson.sc bachelor of art in architecture + minor in fine arts. eight architecture studios and three art studios. may 2012 design+build studio - clemson.sc with dan harding. june 2011 - july 2011 studio abroad - barcelona.es architecture studio with miguel roldĂĄn and studies throughout western europe with kathrin golda-pongratz. august 2010 - december 2010 fluid campus studio - new york city.ny summer architecture studio with david lee, focusing on a project with the gowanus community of brooklyn. june 2010 - august 2010

related skills design programs - autocad, archicad, powercadd, rhino, revit, sketchup, adobe illustrator, adobe photoshop, adobe in-design office programs - microsoft office, iwork computer platforms - pc, mac fine arts - sculpture, ceramics fabrication - woodworking, welding, furniture design, graphic design

awards

aia south carolina 2010 undergraduate student award - first place in state design competition aia greater columbia 2010 scholarship - first place in studio design competition

other interests

music - guitar, drums, bass, piano boards- skate, surf, snow, wake

start


the.archistructure train.station anderson.sc studio.2010

.architecture + infrastructure

awards+scholarships. [first place AIASC 2010 undergraduate student award] [first place 2010 AIA greater columbia design scholarship]

up

down up

shops

Luggage Storage

Outdoor Seating Elevator

café

Men’s Bathroom

Elevator

Elevator

Office

tkts

platform

Indoor Waiting

down

Ticket Booth

tkts

waiting Mech. Janitor’s Closet Closet

Engineer’s Office

Women’s Bathroom

waiting

shops Book Store

café Café

Music Store

north

section.perspective

1

floor one.plan

floor zero.plan

floor negative one.plan

site.plan

N

The design of the train station uses exposed structural elements along with large, exaggerated mullions to create its beauty and form. The immense presence of glass lends to the building’s theme of transparency. This transparency not only allows for natural lighting of the whole building, but it also promotes a relationship among the three floors by sharing a common glass façade and exterior space.


viento.lluvia.sol civic.center barcelona.spain studio abroad.2010

ia.sol v u l l . viento

dn

mech/storage

1m

aerodynamic profile

stainless steel construction

wind blade.detail

.low potential

.high potential

Viento.lluvia.sol. is a project from a

semester spent in Barcelona. The project aimed to maximize the natural energy potential within a block of the 22@ district of Barcelona by harnessing the three elemental potentials of wind for natural airflow, rain for water collection, and the sun for solar energy. The pavillions of the civic center are designed to capture, collect, and re-invest natural energy back to the residents of the block and surrounding neighborhood. The pavillions provide community spaces for classrooms, exhibition halls, a cafĂŠ, and multipurpose spaces. The building systems of the pavillions use several innovations on traditional sustainable building techniques to maximize the energy potential within the entire block.

ludoteca

a6

a5

a2

a1

a4

a3 dn

exhibition/media cafĂŠ admin reception

polyvalent(x2)

up

dn

rain+wind+sun.energy potential existing

N

floor.plan

viento.lluvia.sol wind.potential

sun.potential

rain.potential

wind.map

building.form

site.plan

2


the.cube mild.steel clemson.sc sculpture studio.2011 process.cube

3

The cube is a project that focuses on a hybridization of the organic and the mechanical. The harshness of the mechanical cube is accented by the sinewy organic wire that infests the inside and begins to overtake and infuse itself with the cube.


the.cow recycled mild.steel + milk.jugs clemson.sc sculpture studio.2011

“Like many, Keyes is known to sport the milk moustache. ‘I mean, I love milk,’ that’s not the issue, he said. ‘It’s simply meant to bring to attention this “living being as product” concept and to make people stop and think, perhaps even to elicit an acknowledgment to the sacrifices these animals make to fulfill our dietary needs.’”

process.cow

from “Got Milk?” by Victoria Witte office of creative services , clemson university

4


the.folk art.museum greenville.sc studio.2011

dn

dn

dn

2

up

w

dn

up

up

up

gallery

up

balcony

terrace

gallery

gallery

dn

a1

up

up

a3 3

camperdown.street

up

a4

floor.zero

rooftop sculpture garden

a6

gallery.perspective

living room up

floor.one

floor.two

main.street

floor.three

studio kitchen living

falls.park

dn

dn

studio space

kitchen/dining

up

N

a5

gallery

subway.

café

dn

ground.floor_perspective dn

dn

a2

up

dn

balcony

1

reception/shop

balcony

m

up

floor.four

floor.five

gallery gallery

N

5

site.analysis

elevation.camperdown st.

café

tkts reception

section.camperdown st.

model.photos

Alluding to greenville’s prominent textile history and industry, the folk art museum draws influence from the nearby textile mills and their utilitarian and monumental aesthetic. Exposed structural elements along with raw board-form concrete and timber bring a modern interpretation to an industrial style. The folk art museum houses gallery space, along with a café, and living space for six resident artists.


charleston.city market glenn keyes.architects charleston.sc professional.2009-2011

before.

The charleston city market rehabilitation was an extensive project that aimed to return the historic market back to its former glory. The market is now a world class establishment that is revitalizing the businesses and vendors of the area. My involvement in the project consisted of drawing public display images, which were shown to the mayor of Charleston, the Preservation Society of Charleston, and the general public through media outlets such as local newspapers and tv stations.

6


concrete.table + window.table scott keyes.design charleston.sc independent.2011-2012

The concrete table is a result of my fascination with board-formed concrete and its texture-mimicking abilities. I wanted to explore how the wood grain aesthetic of the board-formed concrete could complement the actual grain of the ipe wood boards that form the other half of the table. Ipe is an excellent wood for outdoor use and will turn slightly grey over time to match the concrete. The client needed a table top to cover the fire pit below during the warmer months. The design of the interlocking boards was inspired by the teeth of a key, an object which has a special significance with the clients’ last name.

concrete.table window.table

7

The final design aims to celebrate the incredibly unique “grain” of the laminated veneer lumber beams by putting them on display through the window. The 11” height makes a perfect side table for the client’s bed on the ground.


The plant table was designed to incorporate plant life in its aesthetic of steel and wood, which offer natural tones that allow the green plants to act as a splash of c o l o r .

plant.table

plant.table + wine.wrack scott keyes.design charleston.sc independent.2013 The winew r a c k c o m e s inspired from several existing designs that use the counterbalancing of weight and gravity to achieve this cantilevered physical feat. I am experimenting with several different lengths, shapes, and finishes of oak hardwood tounge-and-groove flooring with this design. This example shows a board stained with m e r l o t .

wine.wrack

In my spare time, I enjoy designing and building furniture and other projects out of wood and steel. With the welding skills I learned in my sculpture class along with years spent in my parents’ garage honing my woodworking ability, I have begun experimenting with designs involving the materials of steel, wood, and even concrete. With my designs, I aim to create unique, custom, and unconventional furniture that is as functional as it is beautiful.

8


p.i.g bbq.restaurant seneca.sc studio.2011 The notorious p.i.g., a barbeque restaurant, takes its form as the roof line adopts and carries the downward slope of the existing berm on the site. Maintaining the horizontality of the site and surrounding landscape in elevation, the restaurant then sets itself up to focus on the passing trains to the east. While the southern façades are more opaque to block the sun’s most intense rays, the northern façades are primarily glass to promote a theme of transparency and connection with the outdoors, most notably with views of the trains. The primary materials are board-form concrete, wooden slats, glass, a patinated copper roof, and exposed black steel I-beams for structural support. These materials provide a natural aesthetic that lends itself to the raw, rustic feel of traditional barbeque restaurants.

bar

dining

train

N

kitchen + pit

east.elevation

dining

kitchen + pit

drive through interior.section

wall+roof.detail

9

south.elevation

drive through

floor.plan

N

site.plan


the.manhattan airport.of the future new york city.nyc studio.2089

platform x 14 waiting + elevators

baggage shops

sky.bar

promenade

park

restaurant.level two

hotel

hotel

promenade

in collaboration with bradley phillips

bar

restaurant.level one pier

first.floor - baggage drop + 7 story hotel third.floor - waiting + hotel + second.floor - security fourth.floor shops + bar floor.plans

air.traffic control

battery.park

The airport of the future is a vertical airport situated in Battery Park of Manhattan, New York City. The airport accomodates hovering passenger aircraft such as flying saucers, helicopters, and hoverplanes. The hovering aircraft perch themselves onto the platforms of the vertical spire and unload their passengers, who then use elevators to descend to the restaurants, shops, hotel, park level, or integrated subway system. This airport, The Manhattan, has a ground footprint that is 1/115th the size of the Hartsfield-Jackson airport in Atlanta. The vertical airport is a sustainable and responsible concept as it eliminates the need for space-intensive runways, and therefore saves valuable land resources and environments. The Manhattan becomes part of the park as its major program is lifted on piloti to keep the park space intact and create a new covered public space below. The vertical airport is ideal for metropolitan areas with its minimal footprint and direct access to existing subway systems.

mechanical platform x14 passenger elevators sky bar air traffic control

restaurant express elevator

hotel pier

dock

waiting level two waiting level one taproot foundation SOUTH ELEVATION NORTH ELEVATION

freight elevators

promenade

baggage/security

10


the.tree of art functional.sculpture clemson.sc sculpture studio.2012 [in collaboration with fine arts majors chipper mccall and gracie smith]

This structure aims to combine the aspects of a classroom and a piece of art, to create a gathering space for students and professors to rest, sketch, eat lunch, and even have meetings and classes. Its form combines the organic, natural movements of the performing arts, the rigid strength of the structural arts, and the aesthetic beauty of the plastic arts. By creating a center for community and learning, it draws diverse minds together, and will contribute to the continued growth and development of these programs.

11


the.pedestal design.build clemson.sc summer studio.2011

The pedestal was a project from a design+build summer studio in which our small team designed and produced pedestals for displaying models during our school’s NAAB accredidation visit. The pedestals were later used in the art gallery and throughout the school for a variety of display purposes. The simple, minimal, yet versatile design uses only 14 feet of angle iron and can be arranged in many positions for different display purposes. The pedestal can be positioned upright for display, horizontal for display, or upside down as a vertical file for architectural drawings.

12


13

This drawing is the exclusive property of the architect and may not be used or reproduced in whole or in part without the written consent of the archtiect. W H E N T

sky.view rebar + angle iron + yarn clemson.sc sculpture studio.2012

WENTWORTH My main goal with this project was to create a space within a space that isolates its inhabitants, focusing their attention upwards, framing a view of the sky. The structure and walls of the piece provide a serene, chapel-like space that focuses its worship on nature, specifically the sun and sky. The form is distorted to play with the perception of the audience, interacting with them as they walk in and around the structure; experiencing its shadows, movement, colors, and precariousKING ST ELEVA ness. The juxtaposition of the powerful steel with the over-3000 yards of delicate yarn also offers an interesting contradiction, with the steel distorting under the tension of the yarn. 1 A00.2

SCALE: 1/8" =

1'-0"

2 A00.2

SCALE: 1/8" =

1'-0"


ELEVA 270 KING ST CHARLESTON, SC 29401

270 KING STREET

270.king street neil stevenson.architects charleston.sc professional.2013

1 A00.2

WENTWORTH ST ELEVATION SCALE: 1/8" =

1'-0"

S H E E T #

NSA Job #: 12.128 AOR: NCS Drawn By: STK Date: 12/19/2012

A00.2

270 KING ST CHARLESTON, SC 29401

I N F O

ELEVATIONS

S U B M I T T A L

270 KING STREET

T h i s d r a w i n g i s t h e e x c l u s i v e p r o p e r t y o f t h e a r c h i t e c t a n d m a y n o t b e u s e d o r r e p r o d u c e d i n w h o l e o r i n p a r t w i t h o u t t h e w r i t t e n c o n s e n t o f t h e a r c h t i e c t . W H E N T H I S D R A W I N G I S P R I N T E D A T A N 1 1 " X 1 7 " F O R M A T - t h e s c a l e o f t h e d r a w i n g s a r e a t 1 /2 o f t h e n o t e d s c a l e .

VATION

(U .N .O . )

ELEVATION

270 King Street is an old Masonic Temple that currently sits abandoned on its upper floors in a prominent and historic district of Charleston. The firm I currently work for, Neil Stevenson Architects, is renovating the ground and upper floors, restoring the building to its historic condtion with 15ft lancet windows and prominent storefront bays. So far, my involvement has consisted of measuring and drawing the existing building, A00.2then developing elevations and renderings of the proposed design for the client to use in marketing the building to potential investors, retailers, and residents. I have also been responsible for all drawing sets pertaining to submittals to the notoriously stringent Charleston Board of Architetural Review . S U B M I T T A L I N F O

2 A00.2

KING ST ELEVATION SCALE: 1/8" =

1'-0"

NSA Job #: 12.128 AOR: NCS

Drawn By: STK

Date: 12/19/2012

S H E E T #

existing

14


10”

7”

SC TT

K Y S ESIGN

Scott Keyes Portfolio  

Portfolio of works ranging from sculpture to architecture and furniture design.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you