Issuu on Google+

SCOTT BUTLER

STUDENT PORTFOLIO 2 0 0 9 - 2 012


2


C

O

N

T

E

N

T

S

H A M A M | B AT H H O U S E I N M E L B O U R N E C B D 5TH YEAR STUDIO

M E LTO N C O M M U N I T Y C E N T R E 5TH YEAR STUDIO

M E LBOU RN E WORKSHOP 4TH YEAR STU DIO

|

|

P U B L I C A R C H I T E C T U R E I N M E LTO N , V I C .

W O R K S H O P I N S T. PA U L’ S C AT H E D R A L C LO S E

P E R M E A B L E | P U B L I C S PA C E + C O M M E R C I A L I N M E L B O U R N E C B D 4TH YEAR STUDIO

P I T T S T. A . I . R | M I X E D U S E AT P I T T + G E O R G E S T R E E T S , S Y D N E Y 3RD YEAR STUDIO

U N I V E R S I T Y H A LL | E X A M + G R A D UATI O N HALL AT TH E U N IVE R S IT Y O F CAN B E R R A 3RD YEAR STUDIO 3


H

A

M

A

M

2012 - Catherine Duggan & Rennie Liffen 5th Year Studio


5


H

A

M

A

M

The site is located at the intersection of Tattersalls and Stevenson Lane in Melbourne CBD. This environment varies from the relatively tidy Tattersalls Lane, to the deteriorated, service-orientated Stevenson Lane. The location of a sensory-driven bath house at this location is a juxtaposition in itself, my position was to carefully include this unique urban environment in the theatrics and process of bathing.

Summer sun exposure

Winter sun exposure

Program + Privacy

29째

29째

The exchange between the bath house and the robust context is conditioned using panels of fixed louvers of varying densities, which are made of recycled rail sleepers. Once cut and inserted in the panel, this material reveals a clean rich surface to the interior, while retaining a worn, grey finish to the lane -making it refined enough to compliment the nature of a bath house, yet robust enough to contribute to the immediate urban environment.

6 NORTH ELEVATION


BATH SPACES

SE R V ICE SPIN E

B ath sp ace s are a rra nge d within a l ar g er volume o f circula tion s p ac e & se conda ry pro gram

A ‘ ser v ic e spin e’ c on tain in g pla n t an d v er tic a l c ir c u la tion r ein v en ts the e x is t in g c on ditio n in Stev en son L a ne

STEV EN SO N

L AN E

TATTE RS ALLS L ANE 7 GROUND PLAN


MAIN BATH LEVEL

8

INDOOR

BATH


TATTERSALLS LANE

STEVENSON LANE

SECTION

9


STEAM ROOM HOT / COLD BATHS

10


STEAM ROOM

PHYSICAL MODELS

11


M E LTO N W E S T C O M M U N I T Y C E N T R E 2012 - Prof. Corbett Lyon 5th Year Studio


13


Pr oje ct Position The city of Melton is home to a community without a public identity. Commercial environments have adopted the role of public amenity by providing safe and sheltered places to meet and socialise. The sprawling residential development of Melton has led to small and remote offerings of public amenity which are accessible by car and surro unded by carparks. My proposal is to adapt the existing public gathering culture in Melton by re-focu sing and extending public open space from the mall, and using the prescribed program to generate a new, hybrid public zone.

Tr adition al Pu bl ic S pat ial D evic e s

14

H y b rid P ub lic Z o n e


A figure ground diagram of Melton’s town centre reveals the nature of public life and accessibility for t he pedestrian. The needs of the car have overtaken the needs of the pedestrian.

Public life has re appropriated within the private sector. Again, carparks surround the built form, while the zones reserved for pedestrians are located in a typical arrangement between two large ‘anchor’ stores, this is where a great deal of social interaction in Melton takes place.

Rather tha n imposing radical change on the way the citizens of Melton conduct their social activities, this project proposes to contribute to the existing social culture residing in woodgrove shopping centre and a new, proposed commercial development on the adjacent site by using each of them as a commercial ‘anchor’. Between these developments, public, community and outdoor activities can now take place.

MAIN STREET, MELTON

WOODGROVE MALL

PROPOSITION

CITY SQUARE SECTION

COMMUNITY CENTRE SECTION

15


1

4

3

4

2

B A R R I E S

16

1. 2. 3. 4.

R O A D

COMMUNITY HALL COMMUNITY GALLERY COUNCIL CHAMBERS RETAIL

5. 6. 7. 8.

MEDICAL CENTRE RESOURCE CENTRE DAY CARE COUNCIL WORKSHOP


WOODGROVE SHOPPING CENTRE

7 6 4

8

5

17


MELTON PLAZA

18

PHYSICAL MODEL


MELTON COMMUNITY CENTRE

SE

PUBLIC SPACE

19


MELBOURNE WORKSHOP 2011 - Ammon Beyerle, Tim Derham & Richard Falkinger 4th Year Studio


21


M E L B O U R N E

W O R K S H O P

This studio required an intervention in the close of St. Paul’s Cathedral, Melb ourne, The brief was open and to be developed in conjunction with both the studio leaders - Tim and Ammon, and the Keeper of the Fabric for St. Paul’s Cathedral - Richard Falkinger. The path chosen was a craft school and workshop, which was inspired by the craftsmanship of the cathedral itself. This school was to have a focus on hand-made crafts, many of which are hard to find and are only taught through demonstration and experience. The challenge of this project was to develop a scheme that responded to the culture and time of its context through a contemporary medium. The above-ground volume is a linear pavilion which is designed to main tain a thoroughfare through the site on one side and maintain a view from the Bishop’s office on the other. This volume contains the entrance to the workshop below and a cafe which services the courtyard. Below ground, a viewing platform and seating area overlooks the craft school below. This area is lit by skylights that define the courtyard above.

22

SECTION


F

B1.

G. RECEPTION

VIEWING BALCONY

B2.

WORKSHOP

MASSING DIAGRAMS

S W O S T A N N E T R E S T

S E R D I N F L

E T R E T S

23


ENTRY COURT

24 PERSPECTIVE SECTION


CATHEDRAL CLOSE

25 WORKSHOP


PERMEABLE 2011 - Mikel Roman 4th Year Studio


27


P E R M E A B L E ‘Permeable’ was an exercise in maximising public space above street level in a commercially viable project. The brief asked for 1x the site area in retail, 1x the site area in public open spac e as well as parking and a cultural component. My response was to explore the possibilities of the term ‘permeable’ and apply that to program arrangement and form language. In this case, the exterior of the building is viewed as a solid volume where space is subtracted to accommodate public space while exposing above ground activity to the greater urban environment. The internal public space is an open, green area, that is visible from Lonsdale and Little Bourke Streets in Melbourne’s CBD.

SITE

LONSDALE ST

28

SECTION

GROUND

ROOF


PUBLIC SPACE

Lt. BOURKE

29


P I T T ST. A RT I ST I N R E S I D E N C E 2009 - Gervork Hartoonian 3rd Year Studio


31


P I T T

S T R E E T

A . I . R

The dominant volume sits on the eastern side of the site, yielding to adjacent church spire. The mass is split on the ground level allowing pedestrian movement from the street into the public areas. The Pitt st. volume is static, solid and continuous to promote movement into the site. The Gallery / Bookstore entrance sweeps out onto the path to interact with pedestrians. The George St. volume is dynamic in form, creating opportunities for pause in the outdoor cafe area and exhibition area.

P

IT

T

S

T

R

E

E

T

GEO

RG

E S TR

EET

The brief was to design a mixed use building consisting of 10 apartments for visiting artists in residence, a studio space, exhibition space, bookstore and cafe, situated at the intersection of Pitt St. and George St., Sydney. My response was formulated as an urban problem, focusing on the threshold between public and private spaces. Considering the context of the site, a number of factors became paramount to the site analysis and program integration, including the adjacent heritage listed church, Central Railway Station and the Central bus terminal.

Ap a rtm ents G al l ery Stud ios G al l ery B ookstore

Scul p ture

Ca f e Bo ok st o re

Ca f e

Privacy, noise, public access, sun and views determined the vertical orientation of the program, from there the various functions of the program determined how they should interact with each other. The public areas, such as the exhibition spaces, cafe and bookstore, are integrated to create synergy between these separate businesses. The studio space became divided into two separate areas; a double height shared studio, and a series of smaller private studios suspended within that volume. The top two floors contain modest sized apartments to accommodate the visiting artists.

32

SECTION


RESIDENCE

OKSTORE / ECEPTION

BOOKSTORE / RECEPTION STUDIO

STUDIO

CAFE COMMON

1

G . B O O KSTOR E/CAF E

ARTIST STUDIOS

L .3 | A R T IST ST UDIO

L . 4- 5 | A PA R T ME NT S

33

33 ARTIST STUDIO


UNIVERSITY HALL 2009 - Peter Collins 3rd Year Studio


35


U N I V E R S I T Y

H A L L

T h e Univ er s ity H all was to be an icon ic bu ildin g f or the Un iv er sity of Can ber r a, wh os e f u n ction was to acco mm o date gr a du a tion s an d ho ld ex am s. My r espo n se was t o s ep ar ate th es e pro gram e le m e nt s in to tw o distin c t bu ildin gs. T h e ‘ Exam hal l ’ a ddre sse s the Univer sity Con c ou r se an d esta blishes a r elat ion s h ip w it h the stu d ents thro ughout the ir tim e a t the Un iv er si ty . T he ‘ G r a du a tion h al l ’ is s ep ar ated fr om t he co nco urse by a r ef lec tion po n d a n d is n o t a c c essible for an y p u rp ose oth er t han holding gradua tio n c er em on ies. T he tw o bu ildin gs ar e se p ar at e d f r om eac h oth er by a concre t e wall w ha t w r a ps ar ou n d a n d betw een the b u il d in g s . T h is ar r ang ement is sym bo lic of the jo u r n ey f r o m stu den t to gr a du ate.

Student’s day-to-day relationship with halls.

Graduation Day

Counterpoint to existing built environment.

T h e b u il d ings d if f e r f rom e ach othe r in f o r m to r ef lec t their dif f er en c e in f u n ct ion . T h e ex a m hal l is c onstructe d o f co ncre t e c olu m n s that in c r ea se in thic k n ess an d d e n s it y, w h il e a sep ar ate large wall guide s v isitor s to the side en tr a n c e. T he G r a du at ion H al l c on sis ts of a glass skin, which is su ppor ted ex ter n a lly by tall slen der por ta l fr ame s w h ich ac t as sunsha de s. The e xpan din g a n d c o n tr a c tin g a r r an gem en t o f c on cr e t e c ol u mns and s unsha de s e mphasise the jou r n ey f r o m stu den t to gr a du ate. U p on gr ad u ation, the st ude nt e nter s the G r adu a tio n H all f or the f ir st tim e via t h e Ex a m Hal l . After the ce re mony t he n ew gr a du ate ex its the bu ildin g a w a y fr om t h e c on cou r s e and the re st o f t he unive r sity , em pha sisin g the sy m bo lo gy an d ex p e r ie n ce of t he b u il d ing. B e h ind th e ex am hall o n a raise d platf or m sits an adm in istr a tio n bu ildin g, c on t ain in g of f ic es, a r ec ept io n are a and a n in f o r m a tion kiosk f or pr ospec tiv e stu de n t s . T h is s u it e of b u il d in gs se rve s as both t he f ir st por t o f c a ll f o r pr ospec tiv e stu de n t s an d t h e l as t inter actio n for the de part in g gr a du ate.

36

SECTION LOOKING EAST


.

G.

EXAM AND GRAD HALL. PLAN

1.

ADMINISTRATION PLAN

SECTION LOOKING WEST

37


S C O T T

@

B U T L E R

scott.j .butler1@gmail .com

04 @3 8 10 9 9 0 8

W h t t p :/ / i s s u u .com/s cottbutler/doc s/por tfol i o


Student Portfolio