Page 1

Eines de la Web 2.0 - Damià Santamaria Sessió 5: 14 d’abril de 2009

0. Els Widgets del bloc Els widgets són petites aplicacions web que funcionen per si soles i que pots afegir al teu web. Al BlocXTEC és troben a “PRESENTACIÓ”:

Els Wigdgets de text són buits, els podem omplir amb tot de petites aplicacions que podem trobar per Internet, amb el sistema de “copiar / pegar” el codi que ens donaran. Exemples:

Traductor del vostre bloc al català, francès o anglès Contador de visites Un rellotge Previsió del Temps Notícies a TV3 Escoltar Catalunya radio Si teniu fotos al Picasa (Google) us dona l’opció de posar-les en un petit widget, a mode de presentació de diapositives. (atenció: perquè el codi sigui vàlid a XtecBlocs heu de marcar l’opció “enlaces HTML”) Els widgets que al començament del codi hi fica: “javascript......, no funcionen al BlocXtec, per una qüestió de seguretat.

1. Ja Tenim un Bloc! Ara ja tenim un bloc, sigui a blocs.xtec.cat o bé a Blogger. Ara podem omplir-lo de contingut, i el mètode de pegar el codi <<EMBED>>, és el més habitual alhora d’afegir moltes de les aplicacions online i recursos que podem trobar a Internet, tant si el recurs és nostre com si no. 1


Eines de la Web 2.0 - Damià Santamaria Classificats per diferents categories, aquests són alguns dels recursos més habituals:

A. Categoria de Presentacions , PPoints i Documents: http://www.slideshare.net/

Hi podeu penjar les vostre presentacions de diapositives en PowerPoint, PDF i OpenOffice agafar el codi d’altres per poder-les “penjar” al vostre bloc i si us registreu podreu descarregar-les al vostre ordinador i/o reaprofitar-les, en el format Microsoft Powerpoint, o bé OpenOffice. Les presentacions de SlideShare estan classificades amb tags, com les fotos a Flickr o els vídeos a YouTube. És a dir, cada presentació té unes paraules clau associades que informen sobre el seu contingut. Aquesta manera de classificació és cada vegada més utilitzat per a tot tipus de continguts. Altres serveis semblants:

http://www.slideboom.com/

http://www.authorstream.com/

Si teniu compte a GOOGLE, recordeu que ha GoogleDocs podeu fer online o bé carregar una presentació que tingueu al vostre ordinador. Desprès la podreu publicar directament amb una adreça d’Internet o bé com a codi incrustat en un bloc ,per exemple, en aquets cas, Googledocs us donarà tres possibilitats de mida de la finestra.

2


Eines de la Web 2.0 - Damià Santamaria Altre tipus de presentacions de documents: Scribd es descriu com una biblioteca en línia pública on tothom pot aportar-hi documents i, al mateix temps, descarregar-se els textos introduïts per la resta d'internautes. És com un YouTube però de lletra escrita. Una novetat tècnica és l'"i-paper", un format creat per Scribd per a Internet, que té un pes en bits molt baix i una qualitat equiparable als estàndards. Diuen que allotja milions de documents i que tenen

més de 20 milions de visitants l'any i 1,5 milions de registrats.

exemple1

http://www.scribd.com/

exemple 2 Per crear revistes o llibres on-line. és un recurs gratuït, molt vistós, i fàcil d'utilitzar. A partir d'un document en pdf, que pots crear tu mateix, genera una pàgina en la que aquest es mostra com una revista (això sí, primer

caldrà que et registris). El resultat és una presentació original i molt atractiva que pots inserir de maner fàcil en el teu bloc.

http://issuu.com/

exemple1 B. Categoria de Vídeo Concepte previ: el streaming--- 'Stream' vol dir 'fluxe', i al·ludeix a la descàrrega d'un fitxer que no té principi ni final. L'usuari (l'ordinador client ) realitza una petició a un determinat servidor, el qual accepta la petició i comença a enviar un arxiu multimèdia, per exemple, un vídeo, mitjançant un flux continu de dades. L'ordinador client comença a rebre el flux i va construint una memòria intermèdia (en anglès, buffer) per emmagatzemar-les. Quan aquesta memòria comença a omplir-se, l'ordinador de l'usuari comença a reproduir l'arxiu mentre continua transferint-se.

3


Eines de la Web 2.0 - Damià Santamaria

http://es.youtube.com/ Té el 41 % de tots els vídeos d’Internet, és el servei més famós, ha anat evolucionant en qualitat d’imatge però no és rentable per a la seva casa mare Google. A youtube pots pujar vídeos de fins a 1GB però d’una durada màxima de 10 min Però els usuaris no només comparteixen els vídeos que ells mateixos han gravat. Diverses cadenes de televisió han mostrat el seu descontent amb el fet que usuaris "pugen" a Youtube els seus programes sense disposar-ne dels drets. Així, a YouTube hi ha milers de fragments protegits pel copyright, però que estan disponibles per als espectadors de forma gratuïta. uts.

Aquesta aplicació permet mostrar solament un fragment o part d’un vídeo de youtube que nosaltres triem, molt adient per si ens interessa a classe un fragment d’un vídeo molt llarg.

Aquesta aplicació et “xucla” l’àudio d’un vídeo d’Internet (solament cal posar-li l’adreça del vídeo que ens interessa) i et torna un fitxer d’àudio en mp3.

Altres serveis de Vídeo:

http://www.dailymotion.com/es

http://www.metacafe.com/

http://www.dalealplay.com/

4


Eines de la Web 2.0 - Damià Santamaria

http://video.google.es/ BUSCADOR DE VIDEOS

LLOCS DE Vídeos EDUCATIUS:

http://www.teachertube.com/

(www.teachers.tv) vídeo1 de mates És un lloc- web d’Anglaterra dirigit a mestres, psicòlegs, pedagogs, terapeutes, psicopedagogs,.. té recursos per la classe, experiències de mestres,escoles,... La majoria dels vídeos de contingut no es poden veure encara a Espanya, tema de drets.

http://www.edu3.cat/

Si us identifiqueu com a professor/a podreu descarregar-vos els vídeos directament i tindreu un codi específic per enganxar aquest vídeo a xtecblocs

alacarta de TV3

Notícia de l’Alta Definició a TV3

5


Eines de la Web 2.0 - Damià Santamaria ELS NOUS FORMATS: TV a INTERNET / Amb l’arribada de més velocitat de transmissió arribarà la qualitat HD a Internet, que ja és frueix al Japó i als Estats Units. Això portarà a un gran volum de vídeos i canals de TV temàtics a Internet i de la possibilitat de poder fer-se la seva pròpia estació de Tv. A més del gran negoci de la venta de pel·lícules amb qualitat HD per Internet en transmissió directa.

o

pel·lícules en streaming però solament 70 minuts gratuïts.

C. Àudio i Música Si pugeu un arxiu mp3 al vostre servidor del BlocsXtec, automàticament us sortirà un reproductor de música alhora de penjar-lo a la notícia o pàgina on el vulgueu enganxar. S’ha d’entrar l’adreça de la cançó a través del següent botó del menú visual:

Si busqueu qualsevol cançó i el codi per poder-la penjar al vostre bloc amb un reproductor ben maco. http://www.goear.com/

Per Escoltar música a l’ordinador mentre treballes: Buscador de música senzill i eficaç per escoltar música en streaming

http://fizy.com/

L’Última gran revolució a Internet, tota la música que puguis trobar, classificada per autor o títol, amb dades biogràfiques i discogràfiques. Programa per instal·lar al teu ordinador, cal fer-se un compte però amb la versió de franc ja n’hi ha prou.

6

apunts 5a sessió  
apunts 5a sessió  

apunts del curset d'informàtica del SEZ

Advertisement