Page 1

Prof. Ghera Floriana-Sabina Scoala cu cls I-VIII Falcoiu “Caracterul unei scoli bune e ca

elevul sa invete in ea mai mult decat i se poate preda, mai mult decat stie insusi profesorul". Mihai Eminescu

Invatarea bazata pe proiecte

Învăţarea bazată pe proiecte este un model de instruire centrat pe elev. Acest tip de învăţare dezvoltă cunoştinţe şi capacităţi într-un domeniu prin sarcini de lucru extensive, care promovează investigaţia şi demonstraţiile autentice ale învăţării prin rezultate şi performanţe. Educaţia prin metoda proiectului este orientată de întrebări cheie ale curriculumului care fac legătura între standardele de performanţă (obiective de referinţă şi competenţe specifice), capacităţile cognitive de nivel superior ale elevilor şi contexte din viaţa reală. Unităţile de învăţare care utilizează metoda proiectului includ strategii de instruire variate, menite să îi implice pe elevi indiferent de stilul lor de învăţare. Deseori, elevii colaborează cu experţi din exterior sau cu membri ai comunităţii pentru a ajunge la o înţelegere mai bună a conţinutului. Tehnologia este utilizată tot pentru a sprijini învăţarea. Pe întreg parcursul desfăşurării proiectului, sunt incluse diferite metode de evaluare pentru a asigura calitatea activităţilor de învăţare. Metoda proiectului contribuie la atingerea unor standarde de performanţă în învăţare şi la dezvoltarea competenţelor pentru secolul XXI prin varitatea de metode (referatul, investigaţia, proiectul, portofoliul, autoevaluarea,) şi posibilităţi de atragere şi motivare a elevului prin utilizarea calculatorului şi a internetului.

Caracterul util al unei metode este dat de masura in care reuseste sa cultive insusirile fundamentale necesare omului de azi Şindependenta, spirit critic, gandire creatoare. Aceasta metoda ne indruma sa starnim curiozitatea elevilor in primul rand, nu sa predan un numar mare de cunostinte pe care elevul nu le foloseste si de care nu-si va aminti odata cu trecerea anilor. Trebuie sa urmarim sa deschidem mintile elevilor, nu sa le supraincarcam, sa punem in ele scanteia. Elevul trebuie inzestrat cu capacitati intelectuale si actionale care sa-i permita, in perspectiva, sa se adapteze noilor situatii si sa isi largeasca campul de cunostinte. De aceea, dezvoltarea unor capacitati precum acelea de a pune probleme, de a construi ipoteze, de a explora si descoperi lucruri si fenomene ale lumii inconjuratoare, de a investiga independent, de a inventa sunt mai importante pentru ca ii ofera elevului puterea de a rezolva problemele carora trebuie sa le faca fata de-a lungul vietii. Metoda bazata pe proiecte determina profesorul sa creeze situatii in care elevii sa fie obligati sa utilizeze o gama vasta de procese si operatii mintale, predarea realizandu-se prin abordare multipla : interdisciplinara, pluridisciplinara si transdisciplinara. Competentele de comunicare, creativitatea, gandirea critica, capacitatea de integrare si formare continua, realizate prin metoda proiectului pun bazele formarii competentelor necesare atingerii standardelor unei societati in continua schimbare.Evaluarea formativa este eficienta,elevul manifestandu-se cu proximitate, in conditiile in care este solicitat sa participe activ si constient la propria evaluare,devenind partener al invatatorului in formarea lui ca individ. Proiectele formeaza un nou tip de gandire. Educa gandirea asociativa si interdisciplinaritatea. Implicarea elevilor este mai mare decat in predarea traditionala. cantitatea de informatie transmisa pe unitatea de timp creste si se stimuleaza creativitatea.

Invatarea bazata pe proiecte(1)  

“ Caracterul unei scoli bune e ca elevul sa invete in ea mai mult decat i se poate preda, mai mult decat stie insusi profesorul". Mihai Emin...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you