Page 25

GEREALISEERD!

GEORGANISEERD!

Kidz Museumgidz – een tijdschrift voor kinderen over techniek en wetenschap in een oplage van 50.000 exemplaren

als partner van het Mag Het Licht Aan Festival: Pop-up Wetenschapper

WAAROM?

WAAROM?

bezoekers in contact brengen met toegankelijke en inspirerende wetenschappers

ouders en kinderen laten zien dat er veel waardevolle wetenschapsmusea en science centra zijn in de directe omgeving

Op 26 juni organiseerde HUMAN het Mag Het Licht Aan Festival in de Tolhuistuin in Amsterdam. De VSC deed mee aan dit festival en verbreedde daarmee de horizon van Pop-up wetenschap. Tussen dans, muziek, filosofie, een liefdesspreekuur en de uitreiking van de Nelson (Mandela) Award was er ruimte voor de wetenschap. Onze Pop-up Wetenschappers verruimden de geest, net als alle andere changemakers, idealisten, dwarse kunstenaars en bijzondere theatermakers die de rest van het programma vulden. De verschillende verhalen vormden een rode draad binnen het festival: veel bezoekers waren bij iedere presentatie aanwezig.

In 2016 produceerden we samen met de Museumvereniging en FC Klap de vijfde editie van de Kidz Museumgidz. Deze gids wordt in een oplage van 50.000 exemplaren verspreid en ook bijgesloten bij Z@PP Magazine. De gids stond weer vol met spelletjes, weetjes en quizjes. Ook realiseerden een aantal VSC-leden een speciale reportage over hun museum.

Alle Pop-up Wetenschappers maakten duidelijk dat ‘niets van nu’ is. Ze deelden de nieuwste ontdekkingen en demonstreerden hoe we de wereld van nu kunnen begrijpen en veranderen met de kennis en theorieën van toen. Tijdens de festivalmiddag vertelden zij enthousiast en laagdrempelig over hun onderzoeksterrein. Alle wetenschappers waren werkzaam bij musea die lid zijn van de VSC. Conservator Bram Langeveld van het Natuur­ historisch Museum Rotterdam ging 5.000 meter de diepte in. Wat is aan fossielen te vinden in de aardlagen onder de Tolhuistuin? Rob van den Berg, directeur van Space Expo, vertelde over het onmetelijke heelal en hoe verbazingwekkend veel de Grieken daar eigenlijk al van wisten. Dirk van Delft, directeur van Museum Boerhaave, liet zijn licht schijnen op de schatkamers van de wetenschap. Hij vertelde over hoe de pen van Einstein, collectiestuk van ‘zijn’ museum, een schakel is voor wetenschappelijke ontdekkingen van nu. Conservator Volkenkunde van het Museon, Diederik Veerman, vertelde over het fotoproject Humanae van Gabriela Dass, dat een heel nieuw perspectief biedt op het denken over huidskleur.

25

VSC_2016 jaarverslag sp  

Dit is het VSC_jaarverslag 2016 met informatie over onze projecten en activiteiten.

VSC_2016 jaarverslag sp  

Dit is het VSC_jaarverslag 2016 met informatie over onze projecten en activiteiten.

Advertisement