Page 19

GEREALISEERD!

GEREALISEERD!

inspiratiesessie Kunsthal KAdE Loop der Dingen

werksessie Professor Plons – samen met Familiemusea

WAAROM?

WAAROM?

inspiratie opdoen bij een kunst­ tentoonstelling over kettingreacties

observatie-instrument ontwikkelen en succestentoonstelling evalueren

Op 28 april – net voor de tentoonstelling sloot – organiseerden we een inspiratiesessie rond kettingreacties in Kunsthal KAdE in Amersfoort. De tentoonstelling De Loop der Dingen ging over oorzaak en gevolg. Dit gegeven inspireerde verschillende kunstenaars om oorzakelijke processen te observeren, uit te lokken of naar hun hand te zetten. Aanleiding voor de tentoonstelling was de film Der Lauf der Dinge van het Zwitserse kunstenaarsduo Peter Fischli en David Weiss.

Op 18 november bezocht de Kennisgroep Kleuters samen met andere leden van de VSC de tentoonstelling Professor Plons in het Maritiem Museum te Rotterdam. Professor Plons bestond in 2016 25 jaar: een begrip onder families met kleine kinderen. Rinske Jurgens, senior Projectmanager van het Maritiem Museum, vertelde over de tentoonstelling. Waarom voelen families met kleine kinderen zich er zo thuis? En wat doet het museum om deze families aan zich te binden, zodat ze ook als de kinderen ouder zijn blijven terugkomen? Met een speelse checklist van Familiemusea beoordeelden we de tentoonstelling. Aan de hand van kijk- en doe-opdrachten keken we naar interactie, samen of alleen, spelen of leren.

De tentoonstelling was ook voor wetenschapsmusea zeer interessant: juist daar zijn regelmatig kettingreacties te zien om het concept van oorzaak en gevolg duidelijk te maken. Wat konden wij leren van kunstenaars die hiermee aan de gang waren gegaan? Speciaal voor de VSC-leden was er een museumdocent aanwezig die ons op een interactieve manier rondleidde.

Naar aanleiding van deze sessie is besloten om van de checklist een extra uitgave te maken bij de VSC/Familiemusea-uitgave Een familievriendelijk museum. Deze checklist zal worden gepresenteerd tijdens het vijfjarig jubileum van het boek in 2017.

19

VSC_2016 jaarverslag sp  

Dit is het VSC_jaarverslag 2016 met informatie over onze projecten en activiteiten.

VSC_2016 jaarverslag sp  

Dit is het VSC_jaarverslag 2016 met informatie over onze projecten en activiteiten.

Advertisement