Page 1


Dragi voluntari, A ÎNCEPUT SEZONUL TABERELOR ! În acest număr al newsletter-ului dedicat Taberelor de Voluntariat (cunoscute drept worcamps) veți descoperi: 

Ce s-a întâmplat la Adunarea Generală și cine sunt noii membrii ai CD-ului;

Cine este noul Placement Officer;

Ce înseamnă termenul de “workcamp” și la ce ar trebui să te aștepți într-o astfel de tabără;

Cum să aplici pentru taberele de voluntariat;

Cu ce impresii s-a întors voluntara noastră din prima ei tabără SCI. Cu drag, Echipa SCI-RO

ADUNAREA GENERALĂ 11-03-2012 Mulțumim tuturor membrilor și simpatizanților care ni s-au alăturat pe 11 Martie la Adunarea Generală, organul suprem de conducere al organizației. În premieră, anul acesta, voluntarii care nu au avut posibilitatea de a fi prezenți în carne și oase la întâlnire au participat prin „teleprezență”, putând vota, asculta și viziona întreaga conferință. Pe scurt, s-au prezentat rapoartele de activitate din anii precedenți și s-au votat bugetul și agenda pentru anul în curs. Au avut loc alegeri pentru Consiliul Director și ne mândrim cu o noua echipă plină de energie și cu planuri mari de viitor, care și-a propus să continue cu aceeași eficiență munca CD-ului anterior. Ne-a făcut plăcere să-i cunoaștem pe noii membrii SCI-RO și promitem să organizăm cât mai curând și alte evenimente de socializare. Între timp, ne găsiți pe pagina noastră de Facebook.

2


Membrii Consiliului Director 2012-2014

Anca este Președintele SCI-RO din martie 2012, anterior ocupând poziția de Vicepreședinte. Activează în cadrul organizației din 2006, începând cu o participare într-o tabără de voluntariat de 3 săptămâni din nordul Germaniei. Pe parcursul anilor a luat parte la 3 tabere în Germania, Finlanda și Italia, a organizat 6 tabere în țară la Câmpulung Muscel, Târgul Cărbunești și București și a coordonat 4 dintre acestea. Este absolventă a Facultății de Filosofie, Universitatea București și studentă actualmente la Universitatea Tehnică din Munich, Germania, specializarea inginerie electrică.

Andreea ocupă funcția de Vicepreședinte și este cel mai tânăr membru al echipei SCI România. Și-a început activitatea în organizație în 2009 și a participat până în prezent în trei tabere, fiind coordonatoarea SCI&Motivation din vara anului trecut. Lipsa ei de experiență este compensată cu dorința de a schimba mentalitatea oamenilor privind voluntariatul și cu pasiunea și energia pe care o pune în toate proiectele. “SCI mi-a modelat personalitatea și m-a învățat că nimic nu e imposibil.”

În curând va împlini 9 ani de când face parte din SCI-RO. E un drum lung presărat cu multe povesti frumoase, cu situații limită, cu bariere și stereotituri „demontate”, dar mai cu seamă cu prieteni și oameni dragi. Primul contact al Ioanei cu SCI-RO a fost în 2003, când a participat ca voluntar întro tabără internă, în Timișoara. Experiența din acest proiect a motivat-o să se implice mai mult în cadrul organizației, astfel că un an mai târziu a devenit membru, iar în același an a ocupat postul de Placement Officer, apoi Trezorier, Președinte, și acum, după o scurtă pauză, din nou Trezorier. În toată această perioadă a fost implicată activ în viața organizației, participând sau coordonând activitățile SCI-RO la nivel local, cât și la nivel internațional . 3


Mihaela este membru al CD-ului și și-a început activitatea în SCI în 2010 printr-un proiect EVS în biroul SCI din Atena. De atunci ea a participat la seminarii, training-uri și workshop-uri pe diverse teme precum: comunicare non-violentă, rezolvarea conflictelor, acțiuni de stradă etc. Mihaela a ales apoi să continue cu un LTV într-un centru pentru solicitanții de azil în Elveția. În 2012, ea devine membru al grupului "No-More-War" unde organizează diverse activități de promovare a păcii și își începe activitatea de trainer.

Ionuț Goian activează în cadrul SCI-RO din august 2010 în calitate de Information Officer, fiind responsabil de infrastructura IT a organizației. Se implică în procedurile interne ale SCI-RO, în activitatea de marketing, PR și social media, oferă sprijin în utilizarea platformelor informatice ale organizației și ia parte la organizarea proiectelor de voluntariat și activitaților locale SCI. În prezent este student la Universitatea din București, Tehnologia Informației și predă cursuri de IT și Networking la Academia Credis, cea mai mare academie Cisco din România.

4


Știați că : 

SCI-RO organizează vara aceasta patru tabere de voluntariat cu teme variate?

Anual au loc mai mult de 1000 de tabere la nivel internațional?

Caravana Păcii va vizita România la sfârșitul lunii iulie?

Articolele voastre pot apărea în urmatorul număr al Newsletter-ului? Trebuie doar să ne povestiți o experiență în cadrul SCI.

Voluntariatul în SCI nu înseamnă doar tabere? Pentru mai multe informații puteți să ne contactați pe Facebook sau la office@sci.ro

Numele meu este Elena, începând cu sezonul acesta sunt bucuroasă să mă alătur echipei SCI România şi să fiu responsabilă pentru plasarea voluntarilor în tabere internaționale și naționale. Experiența mea ca și voluntar a început în 2010, atunci când câteva ore pe săptămână dedicate unui ONG local mi-au colorat viața și m-au făcut să înțeleg ce înseamnă cu adevărat dedicația pentru un lucru făcut cu drag și interes. De ce SCI România? Cred că a fost mai degrabă o conjunctură fericită a vieții să cunosc mai multe persoane interesante care s-au implicat, s-au dezvoltat și au evadat, la un moment dat al vieții lor, în înființarea și creșterea SCI România. Ocazia de a fi voluntar SCI pentru mine este un câștig în dezvoltarea mea personală, experiența în coordonarea proiectelor internaționale de voluntariat, și activităților unui ONG, și să intergez diversitatea culturală prin crearea unei rețele de contacte și accesul la o sursă de informații foarte utile. Voluntariatul îți permite să dezvolți o latură a personalității tale, poate fi un traseu profesional adiacent sau un hobby personal, în ambele cazuri oferă posibilitatea de a pune în practică ceea ce ți-ai dorit. Înseamnă lucruri noi, acțiune, poate şi ceva necunoscut, provocări, energie. Voluntariatul te ajută să îți stabileşti mai clar obiectivele în viață si să înțelegi ce iți dorești cu adevărat în viitor. Elena Popovici

5


Ce înseamnă o tabără de voluntariat (workcamp)?

În fiecare an aproximativ 7000 de voluntari, de vârste, naționalități și stiluri de viața diferite aleg să își petreacă vacanța, concediul sau timpul liber participând la una dintre cele peste 1000 de tabere de voluntariat cu topicuri diferite, organizate în cadrul Service Civil International. SCI definește 11 categorii de tabere, în funcție de activitățile ce urmează a fi desfășurate în cadrul proiectului, acestea pot varia de la ajutorarea persoanelor cu nevoi speciale/handicap, la protecția mediului până la dezarmare și educație pacifistă. Taberele pot dura între 2 și 3 săptămâni, iar cele mai multe sunt organizate între iunie și septembrie. În general, grupul cuprinde 5 până la 20 de voluntari internaționali, dar nu mai mult de 2-3 voluntari din aceeași țară pot participa în același proiect. Grupul este coordonat de un lider de tabără, însă acesta nu este șeful taberei, ci un voluntar, la rândul său cu responsabilități în plus față de ceilalți membri ai grupului. El asigură legătura între grup și organizatorul taberei, este responsabil pentru bugetul grupului și comunicarea cu ramura SCI din țara respectivă, etc. Dar, dincolo de datele „tehnice” o astfel de tabără de voluntariat înseamnă, în primul rând o experiența nouă, și asta fie că este vorba despre prima experiență de acest fel sau a mai participat deja într-un proiect de acest gen. Fiecare tabără aduce ceva nou: un grup nou, un loc nou, activități noi, trăiri noi și fiecare dintre acestea o face unică și specială în același timp. Cu toate acestea, taberele nu trebuie privite ca pe un mod de îndeplinire a întereselor personale, cum ar fi excursiile într-o anumită zonă, învățarea unei limbi străine, căutarea unei slujbe sau ca pe o vacanță ieftină, ci ca pe o experiență de grup, o ocazie să îți testezi limitele, să treci peste propriile bariere. Iar o astfel de experiență implică depășirea confortului propriei limbi și culturii familiare, înseamnă să fi deschis, motivat, 100% împlicat în activitățile propuse, astfel încât întreg proiectul să aibă rezultatele dorite. O tabără îi reprezintă pe voluntarii participanți, iar fiecare dintre ei contribuie în egală măsură la organizarea taberei, își asumă responsabilități, pot și sunt încurajați să aibă inițiative care să contribuie la formarea grupului, la luarea decizilor în cadrul acestuia, îndeplinirea obiectivelor taberei, la socializarea dintre voluntari, membrii comunității și/sau beneficiarii taberei.

6


Nu cred că ar exista o încheiere mai bună, decât cuvintele câtorva voluntari români, după participarea la o tabără SCI:

Ana Nicolau – Vietnam: „Ceea ce a fost uimitor în această tabără este faptul că mă așteptam să existe multe diferențe între noi, eram pregătită pentru acest lucru, dar nu credeam că voi găsi atât de multe lucruri în comun cu ei, aceleași pasiuni, dorințe, planuri de viitor la celălalt capăt al lumii precum și o minte deschisă, un zâmbet cald și sincer întotdeauna.”

Anca Solacolu - Finlanda: “Întrucât experiența aceasta m-a lăsat fără cuvinte, o să spun doar că mi-am făcut prieteni noi și minunați, că am aterizat într-o lume nouă și că întoarsă în România, la oamenii de care mi-a fost dor, mă regăsesc învăluită de o acută neliniște fiind departe de Finlanda și Kuusiluoto, unde am început să mă simt ca acasă.”

Laura Chivu - Tanzania: “Am petrecut 2 săptămâni în Tanzania, la un loc cu tanzanienii, în casele lor, am intrat în viețile lor și le-am cunoscut familiile și copiii, iar lucrurile noi pe care leam învățat – toleranță, acceptare, o nouă cultură și un alt fel de viață - nu pot fi egalate de nici un hotel cu piscină din lume.”

Katerina Georgescu – Belgia: „Pentru mine, tabăra de voluntariat a fost o vacanță minunată deși alții ar spune că nu e vacanța e work-camp, am cunoscut oameni diferiți de români, cu obiceiuri ciudate pentru mine, cu păreri diferite de ale mele, dar oameni cu care am reușit să comunic, să lucrez și să mă simt bine timp de aproape două săptămâni. Deși am locuit în aceeași casă doar puțin timp , la plecare ne-a fost greu să ne despărțim, să lăsăm în urmă un loc și niște oameni minunați, dar cu toate astea pot spune că a fost o experiență de neuitat ce merită trăită.”

Așteptăm cu drag aplicațiile voastre! Ioana Zamfir 7


Cum să aplic într-o tabără?

Dragi voluntari, Sezonul de înscriere în taberele internaționale a început, SCI te așteaptă cu proiecte frumoase și o multitudine de teme din care să alegi, destinații care cuprind toate continentele lumii. Începând cu anul acesta procesul de înscriere a devenit foarte simplu, tot ce trebuie să faci este să citești informațiile pentru taberele care te interesează și să fii de acord cu principiile acestor proiecte. Ai posibilitatea de a trimite aplicația pentru cel mult 6 tabere în diferite țări, în funcție de preferințele tale. Unde poți face asta? 

Chiar aici: http://www.workcamps.info/icamps/search.html

Ce trebuie să faci?    

Te înscrii în SCI-RO completând un formular și achitând contribuția anuală de simpatizant pe anul în curs; Creezi un cont pe www.workcamps.info , în cazul în care nu ai deja un cont creat; Selectezi taberele în funcție de preferințele tale; Descrii pe scurt motivația ta și restul facem noi.

Cât te costă?  

Contribuția anuală de simpatizant pe anul în curs de 40 RON (50 RON pentru membri); Contribuția de participare în tabere în străinătate pentru simpatizanți de 250 RON, și pentru membri de 200 RON, sau contribuția de participare în taberele din România pentru simpatizanți și membri de 150 RON (cu excepția coordonatorilor de tabără).

Ce îți oferă SCI?   

Aplicația ta va fi trimisă către ramura organizatoare și vei primi un răspuns de confirmare în cel mai scurt timp posibil, de obicei în cel mult 2 zile; Pe durata taberei masa și cazarea voluntarilor este asigurată în mod gratuit de către organizatori; Participi la un mini-training care se desfășoară pe parcursul unei zile - voluntarii primesc informații despre ce este SCI, ce înseamnă voluntariat, ce presupune munca într-un grup internațional, etc. 8


Iată câteva informații pe care trebuie să le ai în vedere când aplici:    

aplicantul trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți; alege taberele din timp, astfel vei avea avantajul să găsești un loc disponibil mai ușor în tabăra în care îți dorești și un preț mai bun pentru biletul de avion; RECOMANDĂM tuturor voluntarilor să fie în posesia unei polițe de asigurare separată, datorită limitelor schemei de asigurare SCI. Împreună cu confirmarea ta în tabără vei primi un infosheet care va conține toate detaliile organizatorice, locația, punctul de întâlnire, programul, detalii și condiții specifice.

Și, în final, cu cine trebuie să țineți legătura? Placement Officer SCI-RO – Elena email: placement@sci.ro tel: 0723 295 655

9


Un workcamp în Berlin, din perspectiva unei voluntare entuziaste Sunt o voluntară SCI România (www.sci.ro), am 31 de ani și lucrez în domeniul comunicării, într-una din acele mari companii multinaționale. Probabil că deja v-ați făcut o idee despre mine, de cum am zis "multinațională" - dar nu vă grăbiți, pentru că așa cum îmi place să cred - "I am more than my job" - nu sunt genul de carieristă care-și vinde în fiecare zi puțin din suflet de dragul unui post mai bun și al unui loc de parcare în fața firmei. (…) Iată cum s-a întâmplat totul: în prima parte a verii am avut o vacanță minunată, cheltuind din bugetul meu și al surorii mele.. aproape toți banii. La întoarcere, vara era în toi, sora-mea se învârtea ca un leu în cușcă, stresată de munca din birou și situașia a explodat: vina pentru lipsa bugetului pentru o altă vacanță fiind în totalitate a mea. Astfel că responsabilitatea găsirii unei soluții mi-a aparținut. Prin urmare, am abordat totul foarte profesionist: am cercetat tot 'netul' și am invitat 'clientul' la o cafea, ca să câștig 'pitch-ul' - așa cum ne place să spunem . (...) Peste SCI am dat nu prea ușor - intenția mea în căutări fiind să găsesc o tabără pentru cei peste 18 ani, nu ma gândisem nicidecum la voluntariat. Am citit puțin despre istoricul lor, mi-a plăcut și m-am bucurat să văd că o oraganizație așa de mare și de aproape un secol de existență, are sucursala și în România. Apoi, citind despre taberele de lucru internaționale am fost fascinată și tare fericită că am găsit combinația perfectă între muncă (poți să-i zici mișcare - sună mai bine, nu?), călătorie și noi prieteni. Pe scurt, cam ce-ar trebui să conțină o vacanță perfectă! (…) Tema acestei tabere a fost "The degrowth" - o mișcare internațională - a cărei filozofie s-ar putea rezuma întro propoziție precum "Chiar am NEVOIE de toate astea?". Înlocuiți "astea" cu orice lucruri pe care vă treziți că le cumpărați crezând cu tărie că aveți "NEVOIE" de ele (de exemplu, ulei de măsline fructat, cu iz de levanțică și atingeri de chilli sau cu a zecea pereche de ciorapi în culoarea vântului, etc). Într-un cuvant, tema taberei urma să fie ideea de consum (de orice fel) responsabil. Tema îmi plăcea, Berlinul mă atrăgea - așa că am plecat. Trebuie să vă spun că în afară de taxele de membru SCI și de biletul de avion - nu au mai fost necesare alte costuri. Da, am achitat și tot ce presupunea distracția mea - muzee, plimbări, o seară la un restaurant german - însă toate au fost cheltuieli modice și benevole. Dar, ca să nu mă lungesc cu vorba, vă spun că am petrecut două săptămâni fantastice. Am fost cazate într-o casă absolut încântătoare - cu o istorie de zeci de ani. Casa funcționa acum ca un centru de pace, unde își aveau birourile mai multe ONGuri. Avea doar vreo doi locatari, care se ocupau de administrarea ei, proiectele mai mari fiind susținute și de diverși voluntari.

10


(…)Grupul pe care l-am întâlnit era majoritar format din studenți, din diferite țări: Serbia, Slovenia, Cehia, dar și Kirghistan și Spania. Împreună am muncit zi de zi în grădină: am creat noi cărări printe tufișuri și copaci - casa găzduia și o gradiniță, iar copiii adorau cărările ascunse. Am cernut compost-ul (îngrășămân natural, format din frunze uscate, pământ, ș.a.m.d.. strâns de administratorii casei în ani de zile), am recondiționat leagănele, am plantat flori, am făcut și ceva tâmplărie construind o banca și mai ales un ansamblu de "pături ridicate". Mai exact trei containere - formate din lemn și bine înfipte în pământ, care ulterior au fost umplute cu îngrășâmănt și pământ roditor, urmând să fie utilizate ca niște grădini suspendate (foarte ușor de utilizat de persoanele mai în vârstă care gradinăreau).

(…) Munca se desfășura câteva ore pe zi, cam 4. După prânz (în fiecare zi exista dintre noi o echipă de 2 persoane care se ocupa de gătit și de spălat vase) aveam cam două ore de discuții în jurul temei noastre: cum putem să consumăm mai responsabil și să refolosim resursele atunci când se poate. Am avut și invitați (liderii taberei au avut grijă să ne organizeze experiențe plăcute). De exemplu, într-una din zile l-am cunoscut pe Rafael - un tânăr care trăia fără bani, oferind în schimbul produselelor sau serviciilor de care avea nevoie, serviciile sale - de grădinărit, de vopsit, etc. A făcut astfel o călătorie din Germania până în America de Sud făcând autostopul și bazându-se pe spiritul bun al oamenilor.

11


Dupa-amiezele în general le-am dedicat orașului - muzeelor, cafenelelor și a tot ce este frumos în Berlin. M-am întors de acolo neînchipuit de fascinată și îndrăgostită de spiritul prietenos al Berlinului. Experiența a fost uimitoare - evident că o voi repeta și în vara ce vine; iar cu "colegii mei" voluntari - am rămas prietenă: deja plănuim următoarea întâlnire, iar de scurte vacanțe de acum încolo nu mai duc grija. Toți și-au oferit canapeaua pentru câteva zile pentru a ne caza în cazul în care trecem prin țara lor . Cam asta a fost experiența mea cu voluntariatul în acest an. Poate nu e neapărat o poveste a sacrificiului, dar este realistă și este începută din dragostea față de oameni și de lucrurile frumoase: în urma mea au rămas câteva lucruri de care se vor bucura și copiii și bătrânii pentru ani buni de-acum încolo, dar alături de ei mă voi bucura și eu, pentru că întro lume în care tot ceea ce faci e plecat din cap și din tastatură (știți cum e), lucrurile pe care le faci cu mâinile tale îți dau o satisfacție unică și te aduc mai aproape de omul frumos din tine. Dacă această poveste îi va inspira și pe alții să facă un pas pentru a-și ajuta semenii, nu pot decât să mă bucur. Cu drag, o voluntară entuziasmată *Puteți găsi întregul articol pe pagina noastră www.sci.ro

12


SERVICE CIVIL INTERNATIONAL ROMANIA WWW.SCI.RO — OFFICE@SCI.RO 13 +4 0723 295 655


14

Newsletter 64 / Spring 2012  

Newsletter 64 of Service Civil International Romania

Newsletter 64 / Spring 2012  

Newsletter 64 of Service Civil International Romania

Advertisement