Page 1

Utrecht en omstreken Samen vegen in de straat en sporten in de buurt Woonvisie ‘Laat je niet afschrikken door negatieve verhalen’ Simon Akkermans ontdekt verrassende muziek in Kytopia Dossier Dromen van een monumentenwoning Magazine voor leden - voorjaar 2012

3642

Dichterbij


Beste lezer, De woningmarkt zit al een tijdje in het slop. Eerst door de kredietcrisis, gevolgd door de aangescherpte regels bij het verstrekken van hypotheken en de oplopende rentes. De markt is in een negatieve spiraal terecht gekomen met alle onwenselijke gevolgen van dien. Een goed werkende woningmarkt is van groot maatschappelijk belang. Op pagina 22 leest u onze visie op de woningmarkt. In dit nummer staan we ook stil bij 100 jaar Rabobank Utrecht. Een verjaardag die we dit jaar gepast gaan vieren. We kijken niet alleen terug, maar richten ons vooral op de toekomst. Waarbij we de samenwerking met de bewoners in ons werkgebied actief opzoeken. Een coรถperatieve gedachte die al 100 jaar bij ons past. Meer hierover op pagina 20. Rien Nagel, directievoorzitter Rabobank Utrecht

3642

Exclusiefvooru!

50%kortingopeeneersterangskaart voorSaturdayNightFeverin StadsschouwburgUtrecht.Meerinfo oppag.39.Kijkookop www.rabobank.nl/dichterbij.

INHOUD

2 RABOBANK WELKOM


3 RABOBANK INHOUDSOPGAVE

INHOUD 04 06 08 12 14 16 19 20 22 26 28 31 32 34 42

3642

43

Nieuws & weetjes Huis te koop in regio Utrecht Dossier: wonen in de geschiedenis In de Utrechtse Rijwielfabriek leren jongeren met hun handen Online winkelen bij Strand West Leefbare buurt: meedenken over het park en vegen in de straat Column door Pieter Leyssius Duurzaam jubileumcadeau van Rabobank Utrecht Een andere kijk op de woningmarkt Simon Akkermans: ‘Utrechtse muzikanten kiezen hun eigen richting’ Het Bartholomeus Gasthuis is meer dan een verpleegtehuis Bankieren en betalen met Rabo Mobiel Hypotheekvragen? Adviseur Sabine Bomhof geeft antwoord Hogeschool Utrecht maakt een studie van schulden Puzzel mee en maak kans op mooie prijzen! Contact met de Rabobank: telefoon, e-mail en bezoekadressen


4 RABOBANK NIEUWS & WEETJES

NIEUWS BACHVERENIGING OP FLORIADE 2012

DE TOEKOMST IS AAN DUURZAAM BOUWEN Steeds vaker worden nieuwe woningen duurzaam gebouwd en oude woningen worden regelmatig zodanig verbouwd, dat ze energiezuinig worden. Dit is niet alleen prima voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. En het leeft een stuk prettiger in een woning zonder koude kieren en gaten. Op de website www.meermetminder.nl kunt u zien hoe u in uw huis energiebesparende maatregelen kunt treffen, zoals het aanbrengen van isolatie die ervoor zorgt dat vocht en tocht verleden tijd worden. Woningen die energiezuinig zijn, behouden ook hun waarde. Het is daarom mogelijk om extra hypotheek te krijgen als u in energiebesparing wilt investeren.

3642

Kijk op www.rabobank.nl

De Rabobank brengt twee unieke sponsorprojecten samen in 2012: De Nederlandse Bachvereniging geeft twee concerten op de Wereld Tuinbouw Expo Floriade 2012. De Bachvereniging speelt voor de allereerste keer in haar 90-jarig bestaan in de buitenlucht in het amfitheater. De majesteitelijke Water Music van H채ndel, die ten gehore wordt gebracht, past perfect bij de entourage van Floriade 2012. Voor deze concerten op 31 augustus en 1 september heeft de Rabobank een speciale ledenaanbieding. Kijk hiervoor op www.rabobank.nl/dichterbij.

KANDIDAATSTELLING LEDENRAAD Nieuwe leden voor de ledenraad aangesteld. In overleg met de ledenraad zijn enkele mensen voorgedragen voor openstaande vacatures in de raad. Wilt u weten wie deze vacatures gaan invullen? Lees dan het nieuwsbericht op www.rabobank.nl/utrecht.

THEATERFESTIVAL TWEETAKT Tweetakt is een tiendaags theaterfestival dat speelt van 23 maart t/m 1 april op de Neude in Utrecht. Naast theater is er een rijk programma met muziek en games. Met concerten van onder andere Lucky Fonz III en Jungle By Night wordt Tweetakt een gegarandeerd succes! Meer info en het programma op www.tweetakt.nl.

TEKST: KIRSTEN MEIJER, LENNEKE VAN DER MEIJDEN BEELD: RABOBANK, TWEETAKT

Uniek!


5 RABOBANK NIEUWS & WEETJES

& WEETJES PC’S VOOR SENIOREN

HERMAN WIJFFELS INNOVATIEPRIJS 2012 Gezocht: duurzame innovaties met maatschappelijke impact. Rabobank wil bijdragen aan een duurzame toekomst. Onder meer met de Herman Wijffels Innovatieprijs, dé duurzame innovatieprijs van Nederland. We zoeken concrete en kansrijke duurzame innovaties in technieken, in diensten, in processen, in organisatievormen, op het gebied van de circulaire economie. Kortom innovaties met maatschappelijke impact. Werkt u aan een dergelijke innovatie? Schrijf dan vóór 1 april 2012 online in voor de Herman Wijffels Innovatieprijs en maak kans op de hoofdprijs van €50.000,-. Meer info op www.rabobank.nl/innovatieprijs.

TEKST: KIRSTEN MEIJER, LENNEKE VAN DER MEIJDEN BEELD: SIMPC, VDBJ_

3642

Voor steeds meer diensten en informatie is er een digitaal loket. Ook de Rabobank is online dichtbij. Dit is echter niet voor iedereen even toegankelijk. Senioren ouder dan 75 jaar maken weinig gebruik van internetbankieren. Om de stap naar het internetbankieren voor senioren te vergemakkelijken, onderzocht de Rabobank samen met SeniorWeb en de Consumentenbond welke pc’s het meest geschikt zijn voor ouderen die geen ervaring hebben met computers. Er zijn speciale seniorencomputers op de markt. Zij hebben hard- en software die eenvoudig te begrijpen is door duidelijke knoppen en makkelijke teksten. Beveiliging en meldingen worden op de achtergrond geregeld zodat de gebruiker niets merkt. Bij het onderzoek is gekeken naar gebruiksgemak, veiligheid en kosten van vijf seniorencomputers en enkele softwareoplossingen. Ze werden getest op gebruiksgemak en beveiliging. Ter vergelijk werden ook twee gewone computers en een iPad meegenomen in de test. SimPC en S-computers zijn het meest geslaagd qua gebruiksgemak. Beide zijn ook relatief veilig vanwege het onderliggende besturingssysteem. En ze bieden tegen betaling aanvullende service. De voordelen van SimPC zijn het inbegrepen e-mailadres en de ruime openingstijden van de helpdesk. Bij S-computers is het mogelijk om extra software te installeren, bij SimPC nog niet.


6 RABOBANK WONINGMARKT IN BEELD

TekoopinUtrecht: meervoorminder Stijgend aanbod en dalende verkoopprijzen. Dat is de tendens op de landelijke huizenmarkt. Geldt dat ook voor Utrecht, Vleuten-De Meern, IJsselstein en Nieuwegein?

3642

AANBOD Het meest opvallende verschil tussen de landelijke woningmarkt en de regio Utrecht* zit in het woningaanbod. In de regio Utrecht steeg het aanbod in het laatste kwartaal van 2011 met 43% ten opzichte van 2010. Dat is bijna het dubbele van het landelijk stijgingspercentage van 23%. Opvallend is de verdubbeling van het huizenaanbod in Vleuten-De Meern. Van 425 koopwoningen in 2010 naar 848 in 2011. PRIJSONTWIKKELING De verkoopprijs van woningen in de regio daalde vorig jaar met 1,6%. Dat is vergelijkbaar met de landelijke daling. De prijs voor een woning in de regio lag in 2011op een gemiddelde van €239.712. In de stad Utrecht was de prijs gemiddeld €224.148. Aanzienlijk

lager dan het landelijk en regionale gemiddelde. De huizenprijzen in de Utrechtse wijken verschillen echter fors. Een woning in Utrecht Oost is het duurst, met een gemiddelde prijs van €297.925. Woningkopers zijn het voordeligst uit in Utrecht Noord. Daar lag het gemiddelde op €168.348. TRANSACTIES EN LOOPTIJD Waar het aantal verkopen landelijk daalde met bijna 6%, zette de daling in de regio verder door, tot ruim 12%. Toch twijfelden kopers in 2011 niet langer voordat zij een woning aankochten. Een woning in de regio Utrecht stond in 2011 gemiddeld zo’n drieënhalve maand te koop, net als in 2010. Het landelijk gemiddelde ligt op vierenhalve maand. Opvallend in de regio is dat de looptijd in 2011 in twee steden daalde. In IJsselstein verminderde deze van 93 naar 87 dagen. Nieuwegein kende een minimale daling: een woning stond er in 2011 ongeveer 126 dagen te koop. Eén dag korter dan in 2010. *Regio Utrecht: Utrecht, Vleuten-De Meern, IJsselstein en Nieuwegein. Cijfers hebben betrekking op het laatste kwartaal van 2010 en 2011. Bronnen: Woningmarktrapportage van Brecheisen Makelaars en Transactiecijfers Nederland van NVM.

TEKST: SCHRIJF-SCHRIJF, UTRECHT BEELD: KAY COENEN

H

Het aanbod van koopwoningen in Nederland steeg in 2011 met 23% ten opzichte van 2010. De gemiddelde verkoopprijs lag in het laatste kwartaal van 2011 op €233.229, dat is een daling van bijna 1,5% vergeleken met 2010. De cijfers tonen eveneens een daling in de verkoop van het aantal woningen. In 2011 werden 6% minder woningen verkocht dan in 2010. De gemiddelde tijd dat een woning te koop stond, liep in 2011 op tot vierenhalve maand tegenover vier maanden in 2010.


3642


8 RABOBANK DOSSIER

Wonenineenmonument Eenhuismeteenverhaal

3642

W

Wie door Utrecht wandelt, kan niet om de rijke geschiedenis van de stad heen. Het wemelt er van de oude grachten en werven, karakteristieke kerken en statige panden. Geen wonder, want zo’n duizend jaar geleden was Utrecht een belangrijk kerkelijk, bestuurlijk en financieel centrum. Veel gebouwen hebben de tand des tijds doorstaan. Het is dan ook niet gek dat Utrecht de tweede monumentenstad van Nederland is, na Amsterdam. Ook Nieuwegein kent historische kernen, zoals Jutphaas en Vreeswijk. In totaal telt Nieuwegein zo’n 77 beschermde monumenten. Dat is veel, maar niet zoveel als de 3.000 in Utrecht en de omliggende kernen Vleuten, De Meern en Haarzuilens. Niet alleen gebouwen, maar ook bruggen, molens of sluizen kunnen een monumentenstatus krijgen. Om in aanmerking te komen, moet een bouwwerk van cultuurhistorische waarde zijn, belang hebben voor de wetenschap en een bepaalde schoonheid bezitten (Monumentenwet 1988). Er bestaat een onderscheid tussen rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. De eerste zijn van nationaal belang en moeten ten minste 50 jaar oud zijn. Gemeentelijke monumenten mogen ‘jonger’ zijn en hebben voornamelijk lokale waarde. Utrecht telt 1.400 rijksmonumenten en 1.600 gemeentelijke monumenten. 

RESTAURATIE EN ONDERHOUD Wonen in een monument is bijzonder. Of het nu gaat om een oud woonhuis of een verbouwde kerk. Het zijn huizen met een verhaal. Diverse organisaties bieden monumentale woningen te koop of te huur aan. Makelaars, projectontwikkelaars, maar bijvoorbeeld ook het Utrechts Monumentenfonds en Stadsherstel. Wie een monumentaal pand koopt, gaat meestal niet over één nacht ijs. Het is immers geen doorsnee gebouw. Vaak moet het flink worden opgeknapt voordat het bewoonbaar is. Dikwijls neemt zo’n restauratie veel tijd in beslag en zijn er hoge kosten aan verbonden. Zo zijn voor de verbouwing vaak speciale materialen of bouwtechnieken nodig. Ook het onderhoud vraagt extra zorg. Eigenaren van een monument krijgen daarnaast te maken met allerlei regels. Voor elke aanpassing aan het huis moeten ze een speciale vergunning aanvragen. In Utrecht is de afdeling Monumenten hiervoor hét loket. Deze afdeling is onderdeel van de Dienst Stadsontwikkeling van de gemeente. Het is voor verbouwingen belangrijk om precies te weten wat er zo bijzonder is aan het pand. Want ook al heeft een gebouw als geheel een monumentenstatus, soms zit de historische waarde specifiek in de binnenof juist de buitenkant. Moderniseren is zeker mogelijk, zolang het karakter van het huis maar intact blijft.

TEKST: SCHRIJF-SCHRIJF, UTRECHT BEELD: JELMER DE HAAS

Een monument bewonen, is leven in de geschiedenis. Veel mensen dromen ervan zo’n karakteristiek pand te kopen. Maar wie een monument bezit, moet met een aantal zaken rekening houden.


9 RABOBANK DOSSIER

‘COMBINATIE VAN KASTEEL EN HOBBITHOL’

3642

Dewerfkelder De Utrechtse kunstenaar Kees Wennekendonk woont al zeventien jaar in een veertiende-eeuwse werfkelder aan de Oudegracht. ‘Met die ronde plafonds en middeleeuwse sfeer lijkt het zowel een kasteel als een hobbithol’, vindt hij. ‘Ik voel me er veilig. Als ik de deur achter me dichttrek, merk ik weinig van het rumoer van de binnenstad.’ Wennekendonk moest de kelder wel bewoonbaar maken toen hij erin trok. Als eerste schafte hij een luchtontvochtiger aan en ontwierp een goed luchtcirculatieplan. ‘Als je hier rondliep, zagen je schoenen al snel groen van de schimmel. Een kelder is nou eenmaal snel vochtig.’ Nu is de ruimte

droog. Ook isoleerde hij de vloeren en bouwde hij openslaande glazen deuren naar de werf. ‘Zo komt er wat meer daglicht binnen en kan ik naar buiten kijken.’ Wennekendonk gebruikt de kelder niet alleen als woonruimte, maar ook als atelier. Hij schrijft, tekent, musiceert en ontwerpt er brilmonturen. ‘De ruimte past perfect bij wat ik doe. Veel plannen ontstaan doordat ik hier woon. Bijvoorbeeld de kunstsalons en kunstzinnige diners die ik hier regelmatig organiseer. Tijdens zo’n bijeenkomst komen gezelschappen echt bij mij thuis. Dat is best intiem, maar dat vind ik juist leuk.’ (www.keeswennekendonk.nl)


10 RABOBANK DOSSIER

‘IK HOU VAN DEZE ANTON PIECK-HUIZEN’

3642

Debakkerij Het brood lag er letterlijk nog in de schappen toen Ton van Zuijlen dertien jaar geleden de oude bakkerij in Haarzuilens kocht. ‘Het huis was in zeer slechte staat en stond al lange tijd te koop’, vertelt hij. ‘Het dak lekte. Je keek zo door een gat naar buiten.’ Van Zuijlen stripte het huis volledig. Hij verving de daken, vernieuwde de vloeren en sloopte de oude bakkersovens eruit. Daarna bracht hij het huis zoveel mogelijk terug in de originele staat, inclusief de glas-in-lood-ramen. Alles deed hij zelf. Soms kreeg hij hulp van familieleden die eveneens in het dorp wonen. Hoewel de gemeente aanvankelijk sceptisch tegenover

zijn verbouwingsplannen stond, is ook die nu blij met het resultaat. Zijn huis met de roodgroene luiken, centraal gelegen aan De Brink, staat bekend als één van de mooiste panden in het dorp. Van Zuijlen: ‘In de zomer zit ik graag buiten op het bankje voor mijn huis. Dan zie ik hordes toeristen voorbij komen met hun camera’s. Maar aan het eind van de dag zijn die allemaal weer vertrokken. Dan is het hier heerlijk rustig, alsof de tijd heeft stilgestaan.’ Van Zuijlen wil nooit meer weg uit het karakteristieke dorpje. ‘Ik hou echt van deze Anton Pieck-huizen.’


11 RABOBANK DOSSIER

‘IK WOON IN DE GYMZAAL’

3642

Hetschoolgebouw ‘De pizzakoerier vertelde laatst dat hij hier nog op school heeft gezeten’, zegt Ronald Meijer. Sinds twee jaar woont Meijer in de voormalige Sint Catharinaschool aan de Abstederdijk. Dit pand uit 1888 was oorspronkelijk een lagere school voor jongens. Later is er een meisjesschool op de eerste verdieping gebouwd. De entree naar de centrale hal ademt nog de klassieke sfeer van een school, met betegelde muren, brede trappen en hoge gewelven. In 2006 is het pand grondig verbouwd en kwamen er luxe, moderne loftappartementen in. Het contrast met de geschiedenis is groot. ‘Ik was op zoek naar iets bijzonders. Nu woon

ik in de gymzaal’, vertelt Meijer lachend. ‘Dat heeft wel wat, zo’n grote, hoge ruimte.’ De woning heeft bovendien een flinke buitenruimte. ‘Een deel van het oude schoolplein is nu mijn tuin. De tegels heb ik eruit gesloopt.’ Het enige nadeel van zijn woonruimte vindt Meijer het enkel glas in de ramen aan de voorkant. ‘De voorgevel moet in originele staat blijven, dus we mogen de kozijnen niet vervangen. Bij een stevige oostenwind wapperen de gordijnen. Vanwege de hoge plafonds stook je je een ongeluk om het warm te krijgen. Dat vind ik niet passen in een tijd waarin we verantwoord moeten omgaan met energie.’


12 RABOBANK SAMENLEVING

UtrechtseRijwielfabriek Terugnaarde meester-gezelrelatie Sommige jongeren leren liever met hun handen dan met hun hoofd. Het lukt hen daardoor vaak niet een regulier mbo-diploma te halen. Bij de Utrechtse Rijwielfabriek in De Meern kunnen ze alsnog hun opleiding afronden.

3642

LAGER TEMPO Utrechtse Wajongers kunnen een opleiding volgen bij de Utrechtse Rijwielfabriek in De Meern. De fabriek is een initiatief van Maas Leerfabrieken en TRES werkend leren, in samenwerking met de Utrechtse scholen voor VSO en Praktijkonderwijs. In de fabriek leren de jongeren niet alleen een fiets te maken, ook belangrijke werkcompetenties komen aan bod. ‘We letten erg op zaken als op tijd komen, ploegendienst draaien en werken onder tijdsdruk.’ Maar, benadrukt Maas, de productie draait op een lager tempo dan in een normale fabriek. ‘Het accent ligt op het leren. We

kunnen de machines altijd stopzetten om toelichting te geven.’ Boeken zijn niet nodig om de leerlingen de benodigde kennis bij te brengen. ‘Op school leer je allerlei wiskundige formules, zonder te weten wat je ermee kunt. In de fabriek laten we de leerlingen zien wat de verhouding is tussen de tandwielen in een machine. Dat is ook wiskunde.’  SOCIALE WINST De Rijwielfabriek heeft geen winstoogmerk. ‘Het gaat ons om de sociale winst’, licht Maas toe. ‘Het is goed voor de samenleving dat deze jongeren een kans krijgen. In januari zijn we gestart met een pilot voor 25 jongeren. Zij zullen 1.000 fietsen produceren. Vanaf september draait de fabriek op volle toeren, met werk voor zo’n 50 leerlingen.’ Jongeren verlaten de fabriek met een basisdiploma. De jobcoaches van TRES zorgen ervoor dat ze vervolgens kunnen doorstromen naar een baan. Naast Wajongers kunnen ook studenten van Hogeschool Utrecht in de fabriek terecht. Tijdens een praktijkstage is de bedrijfsvoering in hun handen, van marketing tot leidinggeven op de werkvloer. Geïnteresseerd in de fietsen van de Utrechtse Rijwielfabriek? Op pagina 40 vindt u een interessante aanbieding.

TEKST: SCHRIJF-SCHRIJF, UTRECHT BEELD: SIETSKE RAAIJMAKERS

J

Jaarlijks verlaten zo’n 60.000 jongeren hun school zonder diploma. Het klassikaal onderwijs is daar debet aan, vindt Henk Maas, oprichter van de Utrechtse Rijwielfabriek. ‘Je kunt leerlingen veel beter aan het werk zetten, vooral in het vmbo- en mbo-onderwijs. Die jongeren leren liever met hun handen dan met hun hoofd. Voor hen is het goed om terug te gaan naar de meester-gezelrelatie.’ Vier jaar geleden begon Maas daarom de Maas Leerfabrieken. Daar maken schoolverlaters onder leiding van een vakman producten die op de markt worden gebracht. Dat laatste spreekt de leerlingen erg aan, meent Maas. ‘Ze vinden het mooi dat hun werk geld oplevert. Dat geeft voldoening.’


3642


14 RABOBANK E-COMMERCE

StrandWest Kijken,voelen,online kopen Online winkelen is populair. Veel detaillisten proberen hierop in te spelen. Woonwarenhuis Strand West, bijvoorbeeld. ‘Klanten kunnen producten nu ook via onze website kopen – met dezelfde beleving als in de winkel.’

3642

H

Het is een vertrouwd en populair adres voor mensen die op zoek zijn naar een nieuw interieur, een bijzonder meubelstuk of accessoire voor hun woning. Strand West, gehuisvest op de vier verdiepingen van een sfeervol stadskasteel aan de Oudegracht in Utrecht. Als het aan eigenaar Jelle Hekstra (zie foto) ligt, wordt de webshop van het woonwarenhuis net zo’n doorslaand succes. Vanaf 2012 is het mogelijk om een nieuw meubel in de winkel uit te proberen, een bijpassende stof uit te kiezen en vervolgens thuis het nieuwe meubelstuk via www.strandwest.nl aan te schaffen. Daarmee komt het woonwarenhuis tegemoet aan de wens van een groeiende groep mensen om via internet hun aankopen te doen. ‘Toen we in 2005 onze winkel openden, was online winkelen nog niet zo populair als nu’, vertelt Hekstra. ‘De laatste jaren krijgen we echter veel concurrentie van webshops. Het gaat daarbij veelal niet om een fysieke winkel met een website, maar om verkoop via internet. Deze webshops gebruiken stenen winkels als het ware als hun showroom. Mensen bekijken bij ons een meubelstuk om het vervolgens via een webshop aan te schaffen. Deze ontwikkeling heeft zelfs zo’n grote vlucht genomen, dat het eigenlijk alleen nog mogelijk is een fysieke winkel te behouden als je daaraan een webshop koppelt.’

PASSEND ADVIES Dat doet Strand West op haar eigen wijze. Hekstra: ‘De stenen winkel is het kloppende hart van ons bedrijf; het A-merk waar mensen vertrouwen in hebben. Die kracht willen we gebruiken in onze internetverkoop. De winkel is in tegenstelling tot een webshop niet anoniem. Alles wat aan de Oudegracht staat, is met zorg uitgezocht, ingekocht en gepresenteerd. Er lopen medewerkers rond met verstand van zaken. Mensen kunnen in de winkel terecht voor passend advies in een sfeervolle omgeving. En ze kunnen er bijvoorbeeld stoffen uitzoeken. Vervolgens maken we het met een speciale code aantrekkelijk om het product thuis via onze website te kopen. Met dezelfde beleving als in de winkel: persoonlijke aandacht en service, naast het zorgvuldig geselecteerde assortiment en winkelbeeld.’ De bestaande website van Strand West is hiervoor uitgebreid met een webshop. Daarnaast gaat Strand West de strijd aan met webshops die producten verkopen onder de adviesverkoopprijs of stunten met hoge kortingen. Daarover is Hekstra in overleg met fabrikanten. ‘Zij zien inmiddels ook de toegevoegde waarde van winkels met een showroom. Want alleen daar kunnen mensen de producten bewonderen. Zonder fysieke winkels is er geen toekomst voor online verkoop.’


groter. Internet wordt nu eenmaal een steeds belangrijker verkoopkanaal.’ De Rabobank ondersteunt ondernemers op het gebied van e-commerce. ‘Onze adviseurs hebben veel kennis van de markt en bezitten actuele branchegegevens om ondernemers in de detailhandel verder te helpen.’ Daarnaast bracht de Rabobank de eVisie ‘Werk aan de winkel!’ uit. ‘Hierin staan onder meer zeven stappen waarmee detaillisten een succesvol online kanaal kunnen creëren voor hun onderneming. De eVisie is als pdf op de site van Rabobank Nederland te vinden. De bijbehorende iPad-app is te downloaden in de App Store.’ De belangrijkste boodschap van Edwin de Ron aan ondernemers in de detailhandel? ‘Begin nú met e-commerce. Je kunt wachten tot iedereen het doet, maar dan ben je een van de laatsten en is onderscheiden niet meer mogelijk.’ De eVisie ‘Werk aan de winkel!’ vindt u op www.rabobank.nl. Gebruik daarvoor de zoekfunctie op de homepage.

TEKST: SCHRIJF-SCHRIJF, UTRECHT BEELD: SIETSKE RAAIJMAKERS

3642

RABOBANK ONDERSTEUNT ONDERNEMERS BIJ E-COMMERCE Het aantal online aankooptransacties steeg de afgelopen jaren enorm; van 19,5 miljoen in 2005 naar ongeveer 73 miljoen in 2011. Daarbij gaat het om zo’n 200.000 online bestellingen per dag. Van de ruim 11 miljoen Nederlanders die regelmatig actief zijn op internet, deden er 8 miljoen in de eerste helft van 2011 één of meerdere aankopen online. Volgens Edwin de Ron, specialist e-commerce bij de Rabobank, worstelen veel detaillisten vooral met de vraag hoe ze consumenten kunnen ‘vasthouden’ die een product komen bekijken in hun winkel. Anders gezegd: hoe zorgen ze ervoor dat die klanten het product vervolgens niet elders via internet aanschaffen? ‘Wat men daarbij niet beseft, is dat het andersom ook gebeurt,’ zegt De Ron. ‘Consumenten oriënteren zich heel vaak op internet voordat ze een product in een stenen winkel aanschaffen. Ondernemers met fysieke winkels hoeven dus niet bang te zijn voor internet en e-commerce. Ze hebben er nu al profijt van. En als ze er slim op inspelen, wordt dat profijt alleen maar


16 RABOBANK LEEFBAARHEID

Helpen,denken,uitvoeren Bewonerswerkenaan eenleefbarebuurt Samen bereik je meer dan alleen. Dat is de visie van Rabobank Utrecht. Tal van initiatieven in Nieuwegein en Utrecht sluiten aan op deze gedachte.

op zoek naar fondsen. En vullen allerlei aanvraagformulieren in. Dat kost veel tijd, maar het levert ook wat op. Het trimstraatje in Merwestein is er inmiddels (zie foto). Vanwege het succes komen er ook trimstraatjes in andere wijken.’ >> Fred van de Siepkamp – Stichting wijkplatform Centrum-Merwestein MEEDENKEN OVER HET PARK ‘Het Máximapark was in 2004 nog een verlaten akker met hier en daar wat grassprietjes. Toen de gemeente Utrecht besloot een park aan te leggen, wilde ze omwonenden bij het ontwerp betrekken. Bewoners uit Leidsche Rijn verenigden zich in de initiatiefgroep ‘De Vrienden van het Máximapark’. In 2004 gingen we om de tafel met landschapsarchitect Adriaan Geuze. “Wat zouden jullie doen?”, vroeg hij. De heer Veldhuizen, zeventig jaar oud, merkte op dat in het nieuwe ontwerp een bestaand meertje was uitgegumd. Hij vertelde dat heel Vleuten in dat plasje – Het gat van Serton –  heeft leren zwemmen. Zo waren er wel meer verhalen. Het gat van Serton is in ieder geval behouden. De Vrienden van het Máximapark speelden een belangrijke rol bij de totstandkoming van het park. We hebben alle plannen nauwkeurig doorgespit. Nu organiseren we er als stichting allerlei activiteiten, zodat het een plek is waar iedereen kan genieten van de

TEKST: SCHRIJF-SCHRIJF, UTRECHT BEELD: MARIJN ALDERS

3642

H

HELPEN IN DE WIJK ‘Kunnen we betere straatverlichting regelen, zodat bewoners zich buiten veiliger voelen? Is het plan voor de herinrichting van de markt wel rolstoelvriendelijk? Dit soort vragen komen aan bod wanneer wij als leden van het wijkplatform Merwestein-Centrum samenkomen. Een aantal jaar geleden zocht de gemeente Nieuwegein contact met bewoners die willen meedenken over leefbaarheid, sociale samenhang en actuele thema’s als ‘bewegen in de wijk’. Ik sloot me aan bij het platform dat actief is in de wijken Centrum en Merwestein, samen met vijftien buurtgenoten. Maandelijks heb ik contact met Ed Roelofs, wijkmanager van Nieuwegein Centrum en Merwestein. Hij licht ons in over actuele thema’s waaraan de gemeente werkt. Zoals ‘speel- en beweegmogelijkheden’. Aan ons de taak om te inventariseren hoe de wijkbewoners denken over het huidige aanbod en wat er beter kan. Zo kwamen we terug bij de gemeente met het idee voor een trimstraatje. Dat is een veld met weerbestendige fitnessapparaten waarvan iedereen gebruik kan maken. Wij zijn de oren en ogen van de gemeente, maar vertegenwoordigen tegelijkertijd de stem van de wijkbewoners. Op eigen initiatief zoeken we naar verbeterpunten. Op dit moment maken we ons hard voor een voetbalkooi in de wijk. Daarvoor gaan we zelf


3642


18 RABOBANK LEEFBAARHEID

natuur. We plannen bijvoorbeeld snoeidagen waar gemiddeld dertig vrijwilligers op afkomen. Omwonenden voelen zich betrokken bij het park, omdat er voor ieder wat wils is. Van hardloopevenementen tot speelactiviteiten voor kinderen. Het is onze taak om die activiteiten te coördineren. Met de gemeente bespreken we zaken als de handhaving en veiligheid in het park. En we werken aan nieuwe initiatieven. Zo zijn we nu op zoek naar mogelijkheden voor een muziektent, vergelijkbaar met die in het Lepelenburgpark. >> Johan de Boer – Stichting Vrienden van het Máximapark UITVOEREN IN DE STRAAT ‘De Twijnstraat heeft een actief buurtcomité dat zich inzet om de buurt te verbeteren. Een belangrijk doel van het comité is dat buurtbewoners elkaar leren kennen. We organiseren bijvoorbeeld borrels en buurtbarbecues. En we gaan altijd even langs bij nieuwe ondernemers. Zij stellen zich voor in de Twijnlijn, de buurtkrant die maandelijks verschijnt. Het

buurtcomité gebruikt de krant ook om activiteiten aan te kondigen, zoals de veegactie. Net voor de zomer intreedt en aan het eind van de herfst steken buurtbewoners de handen uit de mouwen. De gemeente zet de Twijnstraat af en helpt ons aan het benodigde materiaal, zoals vuilniszakken en afvalprikkers. Zo’n veertig bewoners doen mee met de veegactie, soms zelfs zestig. Tijdens het vegen raken buurtgenoten met elkaar in gesprek. Ze leren elkaar kennen, waardoor wederzijds begrip ontstaat. Na een ochtend vegen ziet de buurt er weer netjes uit. Mensen zijn dan ook geneigd het netjes te hóuden. De veegactie start overigens niet voordat er uitgebreid is ontbeten. Ondernemers uit de straat, van slager tot supermarkt en van kaasboer tot caféhouder, zorgen ervoor dat iedereen vol energie aan de slag kan. Ze tappen koffie en zorgen voor sapjes en luxe broodjes.’ >> Robin van Essen – Buurtcomité Twijnstraat

DE ROL VAN DE GEMEENTE

3642

Zwerfafval is een doorn in het oog van veel bewoners in de gemeenten Utrecht en Nieuwegein. “Ik vind mijn straat niet schoon genoeg, kan de gemeente vaker komen vegen?” Met die vraag kloppen mensen regelmatig aan bij de gemeente. Meestal voldoen de beklaagde straten aan de vastgestelde normen, dus zal de reinigingsdienst niet extra langskomen. ‘Een prettige en schone woonomgeving is evengoed een taak van de bewoners zélf als van de gemeente’, benadrukt Els Leicher, wijkmanager Binnenstad Utrecht. ‘Als blijkt dat de gemeente niet méér kan doen, gaan bewoners soms gezamenlijk aan de slag om hun wijk schoon te houden. De gemeente levert dan bijvoorbeeld afvalprikkers en vuilniszakken.’ Ook de gemeente Nieuwegein ziet graag dat bewoners zelf aan de slag gaan en zich betrokken voelen bij hun buurt. ‘Maar dat gaat niet vanzelf’, zegt Ed Roelofs, wijkmanager van Nieuwegein Centrum en Merwestein. ‘Nieuwegein is een Vinexgemeente uit de jaren zeventig. Een forenzenstad die sociale samenhang mist.’ Daarom stichtte de gemeente Nieuwegein vijftien jaar geleden wijkplatforms. ‘Dat zijn groepen wijkbewoners waarmee de gemeente samenwerkt om de leefbaarheid en de sociale samenhang in hun wijk te vergroten. Wij ondersteunen de platforms waar mogelijk met het organiseren van activiteiten. Ook vragen we de bewoners mee te denken met herinrichtingsplannen, zodat problemen niet pas boven water komen tijdens de inspraakprocedures. Dat helpt ons bij het efficiënt inzetten van gemeentegeld. De contacten met de wijkplatforms zijn daarom erg waardevol.’


COLUMN

19 RABOBANK COLUMN

THUIS

3642

Al die verhuizingen waren voor mijn vrouw en mij natuurlijk erg spannend. Ook voor onze zoon en twee dochters trouwens, die in Singapore het levenslicht zagen. Vóór een verhuizing concentreerden we ons daarom steeds op alle positieve en nieuwe dingen die ons te wachten stonden. Erna richtten we ons huis weer zo snel mogelijk in en stortten we ons in de lokale samenleving. Een belangrijke constante vormden onze huisdieren. En sport. Want voor mijzelf en de kinderen was er

altijd een hockey- , tennis- of rugbyclub in de buurt. Sport is een geweldige manier om nieuwe mensen te leren kennen. Dat is belangrijk, want we kwamen bij elke verhuizing terecht in een compleet andere wereld. In Singapore woonden we bijvoorbeeld in een koloniaal huis met prachtige tropische vogels in de tuin, maar ook levensgevaarlijke cobra’s. In Maleisië kwamen er bijna dagelijks apen bij ons buurten. En Hong Kong is weer een flamboyante metropool, een bolwerk van kapitalisme en snelle auto’s. Allemaal heel anders dan Bilthoven dus. Hier hangt een sfeer van Nederlandse nuchterheid. Ooit opgegroeid in het Twentse Delden ben ik zelf eigenlijk een dorpsmens. Misschien voel ik me deels daarom erg plezierig bij mijn nieuwe werkgever, de Rabobank. De collega’s hebben er een ‘no-nonsense’-instelling, werken vanuit een collectieve gedachte en met een sterke teamgeest. Na alle Aziatische omzwervingen voel ik me hier dan ook helemaal thuis. En dat geldt ook voor onze hond en poes.

PIETER LEYSSIUS STATUTAIR-DIRECTEUR BEDRIJVEN BIJ RABOBANK UTRECHT

TEKST: SCHRIJF-SCHRIJF, UTRECHT BEELD: RABOBANK UTRECHT

Onze hond en poes hebben heel Azië doorgereisd. Mijn vrouw en ik kochten ze in 1997, toen we in Sjanghai woonden. In de jaren daarna streken we telkens neer in een ander land – en de hond en poes verhuisden braaf mee. Naar Zuid-Korea, naar Singapore, naar Maleisië, naar Hong Kong. Als ‘International Career Banker’ bouwde ik in die landen businesses op. En had ik de kans te ervaren wat een geweldige groeimarkt Azië is. Erg competitief, maar met vele mogelijkheden. Onze laatste verhuizing was naar Bilthoven. Daar wonen we sinds december, toen ik bij Rabobank Utrecht aan de slag ging als directeur Bedrijven.


20 RABOBANK JUBILEUM

100jaarRabobankUtrecht Blijvendcadeauvoor hetwerkgebied Rabobank Utrecht bestaat honderd jaar. Zonder onze leden en klanten zou dat nooit gelukt zijn. Daarom geven we ons werkgebied dit jaar een bijzonder cadeau. Directievoorzitter Rien Nagel licht alvast een tipje van de sluier.

3642

ONS CADEAU ‘Ons jubileumjaar staat in het teken van de opdracht die we onszelf honderd jaar geleden al gaven: ons werk in dienst stellen van de lokale samenleving waarin we werken. De invloed van de bank in de stad is de afgelopen eeuw groot geweest. Meestal werken wij achter de schermen. Onze klanten staan op het podium. Het is onze taak hen te helpen, in goede en in slechte tijden. Op dezelfde manier willen we dit jaar een bijzonder cadeau geven, namelijk in de vorm van ondersteuning. We organiseren een wedstrijd waarbij deelnemers kans maken op drie prijzen: onze kennis, onze contacten en een deel van onze winst. Alle bewoners uit ons

werkgebied kunnen met een goed maatschappelijk project of initiatief een beroep doen op deze prijzen. We hebben één belangrijke voorwaarde: het project moet de lokale maatschappij versterken. Daarnaast moet het duurzaam of vernieuwend zijn. Zowel grote projecten als kleine initiatieven zijn welkom. De inwoners, de jury en onze leden bepalen uiteindelijk welke projecten op steun van Rabobank Utrecht mogen rekenen. Wij gaan vervolgens helpen om deze projecten daadwerkelijk van de grond te krijgen.’ ONZE AMBITIE ‘Onze ambitie voor de komende honderd jaar luidt hetzelfde als die van de afgelopen eeuw. Werken in dienst van onze klanten en ons werkgebied. Denk aan het DichtbijFonds en het Stimuleringsfonds. Onze betrokkenheid bij de Uithof. Onze samenwerking in sportieve, culturele en maatschappelijke projecten. Alles vanuit de coöperatieve gedachte dat je samen meer bereikt dan alleen. Dat is ons idealisme. Ook voor de komende honderd jaar.’ Benieuwd naar onze jubileumwedstrijd? Houd dan ons blog in de gaten: www.raboblog.nl. Of volg ons twitteraccount: @RaboUtrecht. 

TEKST: SCHRIJF-SCHRIJF, UTRECHT BEELD: RABOBANK UTRECHT

O

ONS JUBILEUM ‘Twee wereldoorlogen, de enorme crisis in de jaren dertig, De bouw van Hoog Catharijne en de Uithof, de komst van Overvecht en Leidsche Rijn. De afgelopen eeuw staat bol van belangrijke en invloedrijke gebeurtenissen. Rabobank Utrecht heeft het allemaal meegemaakt en doorstaan. Daar zijn we trots op. Daarom vieren we dit jaar dat we honderd jaar bestaan. Samen met onze leden en klanten. Maar het belangrijkste is dat we ons werkgebied een blijvend cadeau willen geven. Hoe dat cadeau eruit gaat zien, bepalen we samen met onze leden en de bewoners.’


3642


22 RABOBANK FINANCIEEL ADVIES

Woonvisie ‘Investeerinwoongenot, nietinstenen’ Koop je een droomhuis om jarenlang van te genieten? Of schaf je een stapel stenen aan om snel winst mee te maken? Een andere kijk op de woningmarkt. ‘Utrecht is en blijft een heel sterke regio.’

N 3642

Nog maar een paar jaar geleden werden woningen elk jaar een paar procent meer waard. Tegenwoordig verkopen mensen hun woning steeds vaker tegen een lagere prijs dan waar ze aanvankelijk op rekenden. Is dat erg? Hangt ervan af hoe je het bekijkt, vindt Steven Oosterhoff. Hij is manager Financieel Advies bij Rabobank Utrecht (zie foto op pagina 25). ‘Veel mensen zijn een woning in de jaren ‘90 gaan zien als een beleggingsobject. En minder als een plek om langere tijd fijn te kunnen leven. Maar wanneer je het puur bekijkt vanuit woongenot: is het dan heel erg om er een wat lagere prijs voor te krijgen wanneer je een huis na tien jaar verkoopt? Je zou ook kunnen stellen dat je die prijs betaalt voor het feit dat je ergens fijn hebt geleefd. Je kinderen zijn er misschien opgegroeid en hebben er een mooie tijd gehad.’ Iedereen is gewend geraakt aan de enorme prijsstijgingen van woningen in de laatste decennia, zegt Oosterhoff. ‘Maar wellicht moeten we een woning meer zien als een auto. Wanneer je die na tien jaar rijplezier inruilt voor een andere, krijg je er ook minder voor terug dan je er zelf voor betaalde.’

POSITIEVE BLIK Het moge duidelijk zijn, Steven Oosterhoff is er de persoon niet naar om zaken door een donkere bril te

bekijken. En dat is voor het merendeel van de mensen ook helemaal niet nodig, verzekert hij. ‘Er is nog altijd sprake van een tekort aan woningen in Nederland – ook op de langere termijn. Bovendien is en blijft Utrecht een heel sterke regio met een grote diversiteit aan huizen. Er is een grote behoefte van mensen om hier te wonen. Dat kun je ook zien aan het aantal prijzen en transacties – die zijn hier minder gedaald dan in andere regio’s. Dus: wil je prettig wonen en heb je je droomhuis gevonden? Laat je dan zeker niet afschrikken door de negatieve verhalen over de woningmarkt.’ De Rabobank faciliteert mensen vervolgens zo goed mogelijk bij een aankoop. Daarvoor hanteert de bank onder andere een ‘betaalbaarheidsanalyse’. Deze brengt de gevolgen van potentiële risico’s in beeld. Denk aan arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of overlijden van de partner. De klant wordt daarbij als het ware een spiegel voorgehouden, zegt Oosterhoff. ‘Hoe realistisch zijn de woonwensen en wat zijn de risico’s? Wanneer je een pareltje hebt gevonden, de hypotheek kunt betalen, een stuk kan aflossen en de risico’s zo goed mogelijk hebt gedekt, dan is er niks op tegen een woning te kopen. Onze uitdaging is om binnen de strengere wet- en regelgeving die woningaankoop zo goed en verantwoord mogelijk in te vullen. Voor bank en klant. Wij willen graag een levenslange financiële


3642


24 RABOBANK FINANCIEEL ADVIES

3642

partner zijn. Onderdeel daarvan is het ontzorgen van mensen op het gebied van hun financiering.’

OOG VOOR RISICO’S Uiteraard sluit de manager Financieel Advies zijn ogen niet voor de huidige malaise op de woningmarkt. Belangrijke voorwaarde voor verbetering is volgens Oosterhoff dat het vertrouwen in de markt terugkeert. ‘Mensen vragen zich af hoe de economie zich de komende jaren zal ontwikkelen. Of ze hun baan houden. Wat er gebeurt met de hypotheekrenteaftrek. Ondertussen stellen ze de aankoop van een woning uit.’ Oosterhoff hoopt dan ook dat er snel meer duidelijkheid komt, bijvoorbeeld als het gaat om de hypotheekrenteaftrek. ‘Mensen zoeken nou eenmaal zekerheid.’ Daarnaast is er ook een eigen verantwoordelijkheid, aldus Oosterhoff. ‘Er staan nu veel woningen te koop waarvoor simpelweg een te hoge prijs wordt gevraagd. Dat vertroebelt de markt. Bovendien moeten deze woningen op den duur vaak alsnog in prijs verlaagd worden. Dat is niet goed voor de verkoopkansen. Mensen zouden zich nog meer kunnen realiseren dat de nieuwe woning die zij willen kopen óók in prijs is gedaald.’ Rabobank Utrecht houdt zeker oog voor de mensen die door de huidige economische situatie in de problemen dreigen te komen. Steven Oosterhoff: ‘Denk aan mensen die gedwongen hun woning moeten verkopen. Bijvoorbeeld na een scheiding, of wegens werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Maar ook mensen met dubbele woonlasten, omdat ze een nieuw huis hebben aangeschaft en het oude aan de straatstenen niet kwijtraken. De Rabobank zit daar zoveel mogelijk bovenop. We proberen samen met de klant een oplossing te zoeken, binnen de kaders en mogelijkheden die we als bank hebben. We laten iemand niet zomaar vallen. Dat blijkt ook wel uit het feit dat het aantal executieveilingen bij de Rabobank de afgelopen jaren nauwelijks is gestegen. Sowieso zijn wij ten opzichte van andere banken het minst betrokken bij executieverkopen. We waren de laatste jaren al

streng als het ging om het afdekken van risico’s. Dat betaalt zich nu uit. En je ziet dat door de huidige crisis veel mensen het belang inzien om dit soort zaken zelf goed te regelen.’

VIZIER VOORUIT Oosterhoff verwacht niet dat er de komende jaren veel aan de situatie op de woningmarkt zal veranderen. Wel ziet hij andere bewegingen, zoals op het gebied van de woningbouw. ‘Klanten zijn steeds kritischer op wat ze kopen. Die houding zal alleen maar verder toenemen. Nieuwbouwprojecten zullen dus ook steeds meer moeten gaan inspelen op specifieke wensen van mensen. Als Rabobank kijken we momenteel bijvoorbeeld naar kansen en mogelijkheden rondom collectief particulier opdrachtgeverschap. Belangrijk voor dit soort projecten is de oprichting van een fonds voor voorfinanciering. Op die manier creëer je een soort vangnet voor het geval dat een van de deelnemers zijn deel niet meer kan financieren. Persoonlijk vind ik deze vorm van nieuwbouw een leuke ontwikkeling. Zo heb ik al projecten voorbij zien komen die heel erg duurzaam zijn.’

‘WE WAREN AL STRENG OVER RISICOAFDEKKING. DAT BETAALT ZICH NU UIT’


25 RABOBANK FINANCIEEL ADVIES

Woningbouwvereniging Bo-Ex ontwikkelt samen met zorgverlener Vecht en IJssel een duurzaam woon- en zorgcentrum in de wijk Transwijk (zie foto). 207 koopen huurappartementen voor 55-plussers, met of zonder zorg. Bewoners kunnen gebruikmaken van verschillende diensten, bijvoorbeeld voor klusjes of huishoudelijke hulp. Daarnaast kunnen ze een zorgabonnement afnemen bij Vecht en IJssel, dat ook in het pand zit. Volgens Steven Oosterhoff speelt dit project goed in op de wensen van mensen. ‘Het gaat hierbij om een woonruimte die voornamelijk ouderen zo goed mogelijk moet ontzorgen. Door middel van technologieën als deurontgrendeling, een videofoon en een bedieningspaneel voor direct contact met een zorgverlener. Ook zijn er faciliteiten als winkels,

wellness en een multimediaruimte. Het is een mooi initiatief dat wij graag ondersteunen. Rabobank Utrecht is hier onder andere bij betrokken waar het gaat om de hypotheekverstrekking aan potentiële kopers. Ook wij willen klanten ontzorgen bij het realiseren van hun woonwensen. Daarmee sluiten we dus prima aan bij deze doelgroep en woningbouwvereniging Bo-Ex.’

TEKST: SCHRIJF-SCHRIJF, UTRECHT BEELD: NELLEKE VAN DER VAART, MARIJN ALDERS

3642

WONEN MET ZORG


EchtUtrechtsvolgens SimonAkkermans 3642

Utrecht heeft een unieke muzikale sfeer, meent Simon Akkermans, bekend van de band C-mon & Kypski. Die sfeer komt tot uiting in Kytopia, het muzieklaboratorium van trompettist Kyteman.


VIJAND ‘Er heerst geen vijandigheid in de Utrechtse muziekscene. Mensen doen elkaar niet na, maar kiezen hun eigen richting. Daardoor is er ruimte voor samenwerkingsprojecten tussen muzikanten uit allerlei genres. De klassiek geschoolde hoornist Morris Kliphuis speelt in Kytemans Hiphop Orkest. En ook op het debuutalbum van het indierockduo Bombay Show Pig dat ik onlangs heb geproduceerd. Van tevoren had ik niet gedacht dat het geluid van de hoorn bij hun album zou passen. Nog een voorbeeld is het project De Avonduren. Daarin vertelt MC Kapabel sprookjes, begeleid door de muziek van Kytopianen. Daar ga je nog veel van horen.' 

TEKST: SCHRIJF-SCHRIJF, UTRECHT BEELD: JELMER DE HAAS

3642

VRIEND ‘Ik bedacht me geen moment toen Kyteman me in 2010 vroeg of ik een plek wilde in Kytopia, in het voormalig hoofdkantoor van Koninklijke Jongeneel. Samen met Daniel Rose, bekend van de band GEM, vertimmerde ik een kantoorruimte tot muziekstudio. Mijn studio is wat rommelig, maar dat vind ik fijn werken. Soms ben ik op zoek naar een gitaar, maar pak ik uiteindelijk een ander instrument. Dat zorgt ervoor dat muziek maken geen routine wordt. Zo ontdek ik soms verrassende combinaties. Dat gebeurt overigens ook door de inspirerende en te gekke muzikanten die je hier op de gang tegen het lijf loopt. Van een rapper uit Overvecht tot een klassiek geschoolde cellist.’


28 RABOBANK SUBSIDIE

HuisindeWijk 'Zorgassociërenwe blijkbaarmetarmoedig' Het Bartholomeus Gasthuis is meer dan een verpleegtehuis. Met het concept ‘Huis in de Wijk’ biedt het een ontmoetingsplek voor álle senioren in de Utrechtse binnenstad. ‘Het is fijn om te bridgen met mensen van mijn eigen leeftijd.’

verwacht dat ze zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Maar voor die zelfstandigheid hebben deze 55-plussers specifieke voorzieningen nodig. Ze hebben bijvoorbeeld lichamelijke gebreken of weinig sociale contacten. Hierdoor nemen ze niet meer zo makkelijk deel aan het openbare leven.’ UTRECHTERS ZORGEN VOOR UTRECHTERS Mevrouw Foolen (65) woont op loopafstand van het Bartholomeus. Vorig jaar schreef ze zich in voor de bridgeklas. Terwijl ze een kaartje legt, vertelt ze: ‘Ik wilde al heel lang leren bridgen, maar liever niet met jongere mensen. Het is fijn om te spelen met mensen van mijn eigen leeftijd, in mijn eigen tempo. En dicht bij huis. Ik vind het altijd erg gezellig. Er is altijd tijd voor een kletspraatje.’ De activiteiten van het Huis in de Wijk zijn gevarieerd. Naast bridgelessen zijn er onder meer spelmiddagen, yoga-en meditatieklassen, leesclubjes en filmmiddagen. ‘We bieden ook Hollandse liedjesmiddagen, klassieke concerten en bingo. Voor iedereen is er wel iets leuks te doen’, vertelt Van Egdom. ‘Mensen die hier komen, hebben verschillende interesses en een andere achtergrond of opleiding. Het maakt niet uit of ze rijk zijn of wat minder geld te besteden hebben. We zijn echt een afspiegeling van de binnenstad en haar bewoners.’

TEKST: SCHRIJF-SCHRIJF, UTRECHT BEELD: BODIL ANAÏS

3642

E

Elke woensdagmiddag komen ze bij elkaar in de brasserie van het Bartholomeus Gasthuis. Vier dames en hun bridgelerares. Tussen de kopjes koffie en de schaaltjes met koekjes liggen de kaarten en de lesboeken op tafel. ‘Waarom kan ik mijn schoppenkaart niet meteen leggen?’, vraagt één van de dames. De anderen wachten het antwoord van de lerares niet af en beginnen druk door elkaar te praten. Mevrouw Pestman (76) geniet zichtbaar van de gezelligheid. Ze is de oudste van het bridgegezelschap en woont als enige van hen in het Bartholomeus. ‘Mijn medebewoners hebben het altijd maar over hun ziekte’, merkt ze op. ‘Tijdens het bridgen praat ik tenminste ook nog eens over wat anders.’ Het Bartholomeus Gasthuis aan de Lange Smeestraat in Utrecht is al meer dan 600 jaar een verzorgingsplek voor senioren. In 2007 begon het aan een grondige verbouwing van zijn monumentale pand. Gaandeweg ontstonden de plannen voor het concept ‘Huis in de Wijk’. Hiermee wil het gasthuis niet alleen een veilige en vertrouwde plek bieden aan de eigen bewoners, maar ook aan andere senioren in de binnenstad. Zij kunnen er terecht voor tal van activiteiten en diensten. Van leesclubjes en yogalessen tot een klusjesman en administratieve hulp. ‘Nederland telt steeds meer senioren’, vertelt Willy van Egdom, directeur van het Bartholomeus Gasthuis. ‘Van deze ouderen wordt


3642


30 RABOBANK SUBSIDIE

3642

Alle diensten in het Huis in de Wijk zijn gebaseerd op het idee ‘Utrechters zorgen voor Utrechters’. Van Egdom: ‘De rijkeren betalen mee aan de diensten voor de minder draagkrachtigen. We bieden duurdere maaltijden aan in de brasserie en luxe verzorgingsproducten in onze welnesssalon. Daardoor kunnen we ook diensten leveren tegen kostprijs die betaalbaar zijn voor U-pashouders. Wie in onze brasserie een duurdere maaltijd bestelt, betaalt dus indirect mee aan de ‘goedkopere’ maaltijd die ook op de kaart staat.’ EEN DAGJE BARTHOLOMEUS Vorig jaar zomer opende het vernieuwde Bartholomeus Gasthuis zijn deuren. Het oude pand kreeg een moderne en luxe uitstraling. Er is een welnesshoek met een pedicure, massagesalon, kapper en schoonheids-specialiste. De brasserie is ruim opgezet, met grote houten tafels en grijze stoelen. Ook is er een internetcafé met grote flatscreens. De antieke kabinetten, her en der verspreid, herinneren aan de rijke geschiedenis van het gasthuis. Evenals de grote muurfoto’s met zwart-witbeelden uit vroegere tijden. ‘Oudereninstellingen hebben vaak zo’n muffe en duffe sfeer’, zegt Van Egdom. ‘Waarom is dat? Zorg en welzijn associëren we blijkbaar met armoedig. Senioren verdienen een mooie omgeving. En niet alleen de mensen die een luxe commerciële instelling kunnen betalen, maar ook mensen die minder te besteden hebben.’ Door de moderne sfeer is het voor familieleden nu ook leuker om hun ouders of grootouders in het gasthuis te bezoeken, meent Van Egdom. ‘Met ons historische pand en onze locatie in de binnenstad zijn er nog oneindig veel mogelijkheden voor het Huis in de Wijk. Ik stel me voor dat je in de toekomst samen met je bejaarde moeder ‘een dagje Bartholomeus’ doet. Eerst lekker lunchen in de brasserie, daarna een afternoonconcert of een bezoekje aan de welnesssalon.’ Van Egdom benadrukt dat het gasthuis geen commerciële instelling is. ‘Als stichting hebben wij geen winstoogmerk. Alles wat wij naast onze

traditionele zorg aanbieden, moeten we op een andere manier financieren. Door fondsenwerving, sponsering door Utrechtse bedrijven en subsidies, onder meer van de Rabobank.’ Ook haalt het Bartholomeus Gasthuis inkomsten uit de verhuur van negen luxe seniorenflats, verschillende zalen en het pas geopende zorghotel met vijf kamers. Inmiddels is de bridgeles afgelopen. De brasserie stroomt vol met cursisten van de internetklas. Bewoners en buurtgenoten leren elke week van ROC-leerlingen hoe ze een e-mail kunnen versturen of iets kunnen opzoeken op het web. De senioren hebben pauze, het eerste deel van hun toets zit er net op. In het midden van de brasserie zit een man al een tijdje te worstelen achter één van de openbare computers. Hij woont in de buurt en is een vaak geziene gast in het Bartholomeus Gasthuis. Met zoveel nieuwbakken internetexperts om zich heen grijpt hij zijn kans. ‘Kan iemand mij even helpen om iets op te zoeken?’

HISTORISCH GASTHUIS Het Bartholomeus Gasthuis is het oudste Nederlandse gasthuis dat nog in functie is. Sinds 1367 is het gevestigd aan de Lange Smeestraat in het Museumkwartier in Utrecht, toen nog onder de naam St. Apollonia. Vanaf 1407 is er onafgebroken zorg verleend aan de oudere inwoners van de stad. Tegenwoordig telt het Bartholomeus Gasthuis 22 verpleegplekken in het woonzorgcentrum. Hier kunnen alle senioren terecht met een officiële zorgindicatie. Voor demente senioren zijn 57 appartementen beschikbaar, verdeeld over 6 (gesloten) groepswoningen. Afgelopen zomer was de verbouwing klaar. Gelijktijdig ging het Huis in de Wijk van start.


31 RABOBANK RABO MOBIEL

Bankieren en betalen

Alles in de hand met Rabo Mobiel Kunt u nog zonder uw mobiele telefoon? Vast niet. En niet alleen omdat u altijd wilt kunnen bellen. Uw mobieltje is een verlengstuk van uw sociale én financiële leven.

Behalve dat u belt, filmt en internet met uw mobieltje, kunt u er natuurlijk ook mobiel mee bankieren en betalen.

3642

BELLEN MET RABO MOBIEL Wilt u een nieuwe mobiele telefoon of bent u toe aan een ander belabonnement? Rabo Mobiel is er exclusief voor klanten van de Rabobank met internetbankieren. U vindt een compleet en actueel pakket telefoons en smartphones tegen overzichtelijke en heldere tarieven. Zo geldt binnen en buiten de belbundels hetzelfde tarief, betaalt u per seconde (na de eerste minuut of het starttarief) en u ontvangt standaard een sms als u de limiet van uw bundel bereikt. SPECIAAL VOOR U! Speciaal voor u heeft Rabo Mobiel een prachtige aanbieding: een belbundel van twee jaar voor € 8,50 per maand en daarbij keuze uit een gratis smartphone. Kijk voor meer informatie op www.rabomobiel.nl/dichterbij.

TEKST: VDBJ_ BEELD: RABOBANK

BANKIEREN EN BETALEN MET MOBIEL Met mobiel bankieren raadpleegt u eenvoudig uw saldo van uw rekeningen, uw bij- en afschrijvingen en u boekt snel geld over van en naar uw rekeningen. Met de Rabo Mobielbankieren App hebt u zelfs nog sneller inzicht in uw financiën. Op steeds meer locaties is het mogelijk om ook met je mobiel te betalen. Met mobiel betalen hebt u een virtuele mobiele portemonnee waarmee u via internet of uw mobiele telefoon betalingen doet. U betaalt veilig en snel bijvoorbeeld uw aankopen in webshops. Het maakt niet uit bij welke bank u klant bent. Het gebruik van uw mobiele portemonnee is gratis.


32 RABOBANK HYPOTHEEK

Adviseurgeeftantwoord Houvasttijdensfinancieel adviesgesprek Gaat de rente stijgen? Wat gebeurt er met de hypotheekrenteaftrek? De huidige woningmarkt leidt tot veel vragen tijdens het hypotheekgesprek. Sabine Bomhof, financieel adviseur bij Rabobank Utrecht, geeft antwoord.

W 3642

WAT ZIJN DE MEEST GESTELDE VRAGEN BIJ EEN FINANCIEEL ADVIESGESPREK? ‘De belangrijkste vraag die een klant beantwoord wil zien tijdens het gesprek is wat de maandlasten zijn die bij de droomwoning horen. Na het ontvangen van de offerte komt het verschil tussen effectieve en nominale rente vaak aan bod. In de effectieve rente is de afsluitprovisie doorberekend. Bovendien wordt er rekening mee gehouden dat de rente per maand betaald wordt, terwijl het een jaarrente is.’ ZIJN ER ZAKEN WAARMEE MENSEN ZICH NU MEER BEZIGHOUDEN DAN VROEGER? ‘De hypotheekrente is duidelijk een onderwerp waarover mensen zich nu meer zorgen maken. Ze zijn benieuwd of deze fiscaal aftrekbaar blijft. Ik kan hen dat niet vertellen. Mensen die hierover meer zekerheid willen, adviseer ik ervoor te zorgen dat ze ook de bruto maandlasten van hun hypotheek kunnen betalen. Dan heeft een eventuele beperking van de renteaftrek geen gevolgen. Verder krijgen we veel vragen over de renteontwikkeling. Velen zijn bang dat deze door de economische crisis zal stijgen. Ook hier moet ik het antwoord schuldig blijven. In de jaren ‘80 stond de rente door de economische crisis inderdaad hoog. Maar nu staat het historisch gezien eerder aan de lage kant. Mijn advies in dit geval luidt om bij twijfel de rente

langer vast te zetten. Zo blijven de risico’s overzichtelijk.’ HOE ONDERSTEUNT DE RABOBANK BIJ HET AFDEKKEN VAN RISICO’S? ‘Wij hebben altijd al actief gewezen op het belang van een verzekering tegen het risico op werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden. En dat benadrukken we in de gesprekken nu nóg meer. Daarnaast brengen we tijdens een hypotheekgesprek de situatie van de klant zo goed mogelijk in beeld. Zo kijken we uiteraard naar eventuele schulden, het inkomensperspectief en de leefsituatie. Maar nog belangrijker is om er achter te komen wat de klant beweegt. Hoe kijkt hij naar bepaalde risico’s en welke overwegingen heeft hij daarbij? Vervolgens voeren we een betaalbaarheidsanalyse uit. Daarbij wordt voor iemand inzichtelijk wat de maandelijkse hypotheeklasten zijn en wat de gevolgen kunnen zijn bij inkomensverlies.’ VERKOPEN JULLIE TEGENWOORDIG VAKER ‘NEE’ TIJDENS EEN FINANCIEEL ADVIESGESPREK? ‘Utrecht doet het relatief nog best goed als het gaat om woningverkopen. Tegelijkertijd zijn de toetsnormen voor banken strenger geworden. Dat betekent inderdaad dat we vaker ‘nee’ moeten verkopen. Maar


HOE REAGEREN MENSEN OP DE STRENGERE EISEN? ‘Over het algemeen goed, want velen zijn zelf ook op zoek naar meer zekerheid. Zo kiest men er steeds vaker voor om de rente langer vast te zetten. Ook is men ontvankelijker voor het afdekken van mogelijke risico’s. Verder zien we de behoefte aan meer

zekerheid terug in wat iemand wil betalen voor een woning. Probeerde men vroeger vaak het maximale bedrag te lenen, tegenwoordig zijn mensen voorzichtiger. Daarbij kopen steeds meer mensen pas een nieuwe woning als ze hun oude huis verkocht hebben.’ WAAR HAAL JE ALS FINANCIEEL ADVISEUR VOLDOENING UIT? ‘Het is bijzonder om mensen te kunnen helpen hun droom te verwezenlijken. Ik vind het mooi om te horen dat iemand daar echt dankbaar voor is. Dat we in deze tijd mensen ook wel eens moeten teleurstellen, is natuurlijk niet leuk. Vooral als iemand al een huis heeft gekocht en tevergeefs aanklopt voor een financiering, is dat een flinke tegenvaller. Ik maak altijd goed duidelijk waarom we geen financiering verstrekken. Dat we mensen daarmee juist uit de problemen proberen te houden. In de meeste gevallen tonen ze daarvoor wel begrip.’

TEKST: SCHRIJF-SCHRIJF, UTRECHT BEELD: RABOBANK UTRECHT

3642

ook het huidige economische klimaat dwingt ons goed te kijken naar de risico's bij de hypotheekverstrekking, en deze te bespreken met de klant. Wanneer iemand op dit moment een maximale lening vraagt op basis van zijn huidige inkomen, de rente slechts vijf jaar wil vastzetten, geen risico’s wil afdekken en geen eigen spaargeld bezit, zullen wij uiterst kritisch kijken naar dit verzoek. Ook het risico van de koop van een nieuwe woning terwijl de oude nog niet is verkocht, nemen we zeer uitgebreid met de klant door. Wij zijn er om de klant te helpen, een spiegel voor te houden en te adviseren. Vanuit onze zorg voor de klant hoort het er ook bij om mensen te behoeden voor eventuele financiële problemen.’


34 RABOBANK STIMULERINGSFONDS

HogeschoolUtrecht Studentenverdiepen zichinschulden Hoe voorkom je schulden bij jongeren? Die vraag proberen studenten van Hogeschool Utrecht te beantwoorden tijdens de minoropleiding Geld en Schulden. Ze maken lesmateriaal voor basisscholen of geven voorlichting op een ROC.

3642

DE DOCENT De minor komt voort uit het project ‘Jongeren en Schulden’, een initiatief uit 2007 van het lectoraat Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling van de HU. ‘Onder leiding van lector Stijn Verhagen werd onderzocht hoe de schuldproblematiek onder jongeren aangepakt kon worden’, vertelt Koot. ‘Dat project is in 2010 afgerond. Met de minor hebben we van schuldhulpverlening een vast onderdeel van ons onderwijsaanbod gemaakt.’ De minor duurt een halfjaar en omvat naast de theorielessen een omvangrijke opdracht in het werkveld. ‘Jaarlijks staan 25 gemotiveerde studenten klaar om die

praktijkopdracht uit te voeren’, vertelt Koot. ‘We zijn daarom altijd op zoek naar projecten op basisscholen, ROC’s en instellingen voor verstandelijk gehandicapten.’ De minor krijgt ondersteuning van het Stimuleringsfonds van Rabobank Utrecht. Koot: ‘Met dat geld kunnen we onze studenten extra cursussen aanbieden. Elke projectgroep krijgt bovendien 1.000 euro om bijvoorbeeld lesmateriaal te maken.’ DE STUDENTEN Studenten Tommy Kroon en Rowan van den Boogaard werkten het afgelopen halfjaar met drie medestudenten aan het project ‘Jouw Schuld?!’. Ze ontwikkelden een workshop in opdracht van U-2b-Heard!, een platform voor ex-dakloze jongeren in Utrecht (zie foto). ‘Deze ex-daklozen geven voorlichting aan Utrechtse jongeren over actuele onderwerpen’, vertelt Kroon. ‘Ze kwamen bij ons met de wens om workshops te geven over geld en schuldpreventie.’ De studenten maakten het lesmateriaal en trainden de ex-daklozen in het geven van de workshop. ‘Zij zijn ervaringsdeskundigen’, vertelt Van den Boogaard. ‘Daardoor kunnen ze andere jongeren goed bereiken.’ Van den Boogaard heeft veel geleerd van de minor. ‘Ik studeer Sociaal Juridische Dienstverlening en heb vooral juridische kennis van schuldhulpverlening. Maar het ontbrak me nog aan ervaring in gespreksvoering. Die heb ik nu wel.'

TEKST: SCHRIJF-SCHRIJF, UTRECHT BEELD: BODIL ANAÏS

S

Steeds meer jongeren kampen met schulden. Omdat ze niet kunnen omgaan met geld. Of omdat ze denken dat een schuld later gemakkelijk is af te lossen. Bij de minoropleiding Geld en Schulden leren studenten van Hogeschool Utrecht (HU) hoe ze deze jongeren kunnen helpen. ‘De minor is vooral bedoeld voor mensen die een maatschappelijke opleiding volgen’, zegt Eelco Koot, coördinator van de minor. ‘Denk aan studenten Sociaal Juridische Dienstverlening of Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Schuldhulpverlening maakt een steeds groter deel uit van hun toekomstige werk. Daar komt vaak meer bij kijken dan wat ze tijdens hun studie leren. Wij bieden die extra kennis.’


3642


36 RABOBANK VOORDEEL GELDIG TOT 05-06-'12 TENZIJ ANDERS VERMELD

SPECIAAL Het Floriade 2012 Boek

De Aviator is de bekendste zonnebril van Ray-Ban. Ook komend seizoen zijn er in veel collecties opwindende variaties op de Aviator te zien. Ray-Ban is begin jaren dertig ontstaan in Amerika, toen een generaal van de Amerikaanse luchtmacht de firma Ray-Ban vroeg een nieuwe zonnebril te ontwikkelen die extra beschermde tegen de scherpe zon op grote hoogtes. Het werd het iconische pilotenmodel en hij kreeg de naam Aviator. Rabobankleden kunnen deze zonnebril exclusief bij Het Huis Opticiens heel voordelig aanschaffen. Als lid van de Rabobank krijgt u dé Aviator voor de unieke prijs van € 99! Wilt u liever iets anders? Het Huis Opticiens biedt ook dit seizoen een uitgebreide collectie merkzonnebrillen. U vindt alle trends, bijvoorbeeld ronde vormen, matte afwerkingen of gekleurde monturen, maar ook de juiste bescherming voor uw ogen. De medewerkers geven u graag advies. Knip deze advertentie uit en neem hem mee naar de dichtstbijzijnde vestiging van Het Huis Opticiens. U krijgt de Aviator (model 3025) dan voor € 99 of u ontvangt € 25 korting op een van de brillen uit de complete collectie merkzonnebrillen, ook op sterkte. Kijk ook op www.hethuis.nl en op www.rabobank.nl/dichterbij

www.rabobank.nl/dichterbij

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

3642

Aviator, stoere pilotenbril

Het officiële Floriadeboek staat net als Floriade 2012 voor innovatie, inspiratie, beleving en duurzaamheid. Bladerend door het boek maakt u als het ware een wandeling over het Floriadepark langs de vijf themavelden Relax & Heal, Environment, Education & Innovation, Green Engine en World Show Stage. U krijgt tips op het gebied van wonen, voeding, beplanting en tuinen die u direct thuis kunt toepassen. Op verschillende plaatsen in het boek staan links naar internet voor extra informatie. Rabobankleden kunnen het officiële Floriadeboek met korting kopen. U betaalt hiervoor slechts € 15,95 inclusief verzendkosten (winkelwaarde € 19,95). Bel om te bestellen 035-7600036 of kijk voor meer informatie op


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U Koken met passie

Spic & Span

De keukenapparatuur van Boretti is een must voor iedereen die een passie voor koken heeft. Naast koelkasten, ovens en robuuste fornuizen heeft het Italiaanse merk ook mooie accessoires. Zoals deze pastapan met de naam ‘Pentola Pasta’. De pan heeft een diameter van 24 cm. Dankzij het uitneembare vergiet is pasta afgieten kinderlijk eenvoudig en nog veilig ook omdat het kokende water in de pan achterblijft. Rabobankleden krijgen maar liefst 50% korting op deze pan en betalen voor de Pentola Pasta geen € 179, maar slechts € 89,50 (zolang de voorraad strekt). Kijk voor meer informatie en bestellen op www.rabobank.nl/dichterbij

Met de Kärcher Window Vac 50 plus is het reinigen van ramen, spiegels en tegels een fluitje van een cent. U sopt ze eerst in met de bijgeleverde spuitbus en microvezeldoek. Daarna zuigt u ze heel gemakkelijk droog met de Window Vac 50. In een handomdraai is alles streeploos schoon. De Window Vac 50 is gemakkelijk op te bergen en op te laden. Bestel de Kärcher WV 50 plus inclusief spuitbus en microvezeldoek t.w.v. € 79,95. Rabobankleden betalen € 69,95 (exclusief € 6,75 verzendkosten) en ontvangen twee extra vervangdoeken. Ook krijgt u twee nummers van Groei en Bloei t.w.v. € 12,90. Bel voor bestellen 035-7600036 en kijk voor meer info op

PUIKE BORETTI PASTAPAN

KÄRCHER WINDOW VAC

www.rabobank.nl/dichterbij

Smartphone aanbieding

3642

Speciaal voor Rabobankleden heeft Rabo Mobiel een superaanbieding! U krijgt een telefoonabonnement van twee jaar voor slechts € 8,50 per maand en bovendien mag u kiezen uit diverse gratis smartphones. Uw voordeel: twee jaar slechts € 8,50 per maand in plaats van € 15 per maand. Kijk voor meer informatie op www.rabobank.nl/dichterbij

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

SPECIAAL VOOR RABOBANKLEDEN


38 RABOBANK VOORDEEL GELDIG TOT 05-06-'12 TENZIJ ANDERS VERMELD

SPECIAAL Bach!

Met de A-solar Travel Pal kunt u uw mobiele telefoon altijd opladen! Deze drie-in-één oplader werkt namelijk op zonne-energie. U laadt er niet alleen uw mobiele telefoon mee op, maar ook uw gps, iPod en veel meer apparaten. Hij heeft een ingebouwde zaklamp én een alarm. Het signaal van het alarm is in de wijde omtrek te horen. De A-solar Travel Pal maakt voor het opladen gebruik van de zon, de USB op uw computer of het ingebouwde opdraaimechanisme. Aansluitingen voor diverse merken mobiele apparaten worden bijgeleverd. Rabobankleden ontvangen bij hun bestelling € 10 korting, u betaalt € 25 i.p.v. € 35 (exclusief € 6,75 verzendkosten). Als u lid wordt van de Fietsersbond krijgt u als Rabobanklid de A-solar Travel Pal gratis. De Fietsersbond zet zich in het hele land in voor veilige fietsroutes, onderhoud van fietspaden, meer stallingsmogelijkheden, dodehoekspiegels op vrachtwagens en digitale fietsrouteplanners. De bond heeft meer dan 35.000 leden. Als u nu lid wordt, ontvangt u de A-solar Travel Pal als welkomstcadeau. Rabobankleden krijgen bovendien 25% korting op het eerste jaar lidmaatschap. U betaalt dan € 19,50 i.p.v. € 26. Meer informatie en bestellen? Bel naar 035-7600036 of kijk op www.rabobank.nl/dichterbij

www.rabobank.nl/dichterbij

TEKST: VDBJ_ BEELD: PURPLE PROOF

3642

Opladen door de zon

In de tijd voor Pasen gaat de meeste aandacht uit naar de Matthäus-Passion van J.S. Bach. De grote meester heeft echter nog meer passies geschreven, waarvan de Johannes-Passion het meest wordt uitgevoerd. Deze uitvoering is Bachs vroegste versie uit 1724 in een reconstructie van dr. Pieter Dirksen. De Nederlandse Bachvereniging voert het werk uit in kleine bezetting met tien zangers en elf instrumentalisten zonder onderscheid tussen koorzangers en solisten. Ook dit werk is door De Nederlandse Bachvereniging op cd gezet en voorzien van een luxe tekstboekje met kunstobjecten. Normale prijs inclusief verzendkosten € 46, tijdelijk voor € 34,50. Meer informatie over deze aanbieding op


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U Saturday Night Fever DE HITMUSICAL IN STADSSCHOUWBURG UTRECHT Saturday Night Fever is de musical die het hele publiek laat swingen. Met de hitkrakers ‘Stayin Alive’, ‘Night Fever’ en ‘Tragedy’. Om niet te missen! Glitter, romantiek en ambitie De jonge aantrekkelijke Tony Manero komt uit een arm Italiaans immigrantengezin en groeit op in

Brooklyn, New York. Hij en zijn vrienden dromen van het onbereikbare Manhattan, aan de overkant van de rivier. Elke zaterdagavond ontsnapt hij met zijn vrienden aan de dagelijkse realiteit in de disco ‘2001 Odyssey’. Daar is Tony de koning van de dansvloer. Hij wordt aanbeden door alle vrouwen en is voor alle jongens hét

voorbeeld. Als hij op een avond de mooie Stephanie Mangano ontmoet laat hij zijn vaste danspartner Annette vallen en besluit, na een aantal confrontaties met zijn familie en vrienden, samen met haar de stap naar het succesvolle Manhattan te wagen. Maar of hij daar zal slagen... Joey Ferre, winnaar van het RTL programma ‘Sunday Night Fever’, speelt de hoofdrol van Tony Manero en verder Noortje Herlaar, Laurie Reijs, Rogier Komproe en andere.

Rabobank Utrecht is al geruime tijd één van de Founders van Stadsschouwburg Utrecht. Door deze steun kan de Stadsschouwburg een aantal exclusieve producties opnemen in het programma.

3642

Kaarten zijn te bestellen van 2 maart t/m 15 april aan de balie, telefonisch (030-2302023) of via de website o.v.v. actiecode 'Rabolid'.

www.stadsschouwburg-utrecht.nl

TEKST: LENNEKE VAN DER MEIJDEN BEELD: STADSSCHOUWBURG UTRECHT

SPECIAAL VOOR ONZE LEDEN 50% KORTING Rabobank Utrecht stelt 200 eersterangs kaarten met korting voor haar leden beschikbaar. Geldig voor de voorstelling ‘Saturday Night Fever’ op donderdag 7 of donderdag 14 juni. U betaalt slechts €29,75 in plaats van €59,50!


40 RABOBANK VOORDEEL GELDIG TOT 05-06-'12 TENZIJ ANDERS VERMELD

SPECIAAL Een echte VANMOOF!

Geproduceerd in de Utrechtse Rijwielfabriek Het minimalistische, functionele en innovatieve design van de VANMOOF № 3 is ontdaan van overbodigheden en is uitgerust met ingebouwde extra’s zoals LED verlichting op zonne-energie en USB oplaadpunt voor als de zon een lange tijd niet schijnt. Het aluminium frame is een lichtgewicht, en weegt maar 13 kg! Kortom; de ideale stadsfiets. Het VANMOOF ontwerp is onder andere bekroond met de Dutch Design Award en de Eurobike Award.

3642

Bestel nu deze fiets en steun de Utrechtse Rijwielfabriek. Als lid krijgt u op vertoon van de coupon achterin deze Dichterbij een unieke korting van €150,00. Kies uit de VANMOOF № 3 SINGLE SPEED met 1 versnelling en terugtraprem en u betaalt nu €298,00. Of de OVER THE TOP editie met 3 versnellingsnaaf, terugtraprem (achter) en een extra handrem nu voor slechts €348,00. Deze speciale Rabobank VANMOOF's worden voor u rijklaar gemaakt door de Utrechtse Rijwielfabriek. Interesse? Bel dan naar 030-6662962. Meer info: www.vanmoof.nl

Het ultieme gevoel van vrijheid en een prachtig uitzicht over Utrecht. Ballonvaren is nu extra aantrekkelijk voor leden. Als lid kunt u voor een speciale prijs van €135,- per persoon (i.p.v. €149,-) mee met de Rabobank ballon. De aanbieding is inclusief champagne, certificaat, borrel na afloop, vervoer terug naar de plek waar u bent opgestegen en verzekeringen. Kinderen die minimaal 1.20 meter zijn, mogen onder begeleiding mee voor €85,- (i.p.v. €99,-). Wilt u mee varen? Stuur dan een mail naar info@virgin.nl met als onderwerp ‘Ledenaanbieding Rabobank Utrecht’. Maximaal zes vouchers per lid. De kortingsactie loopt tot 31 december 2012. Voor meer info belt u met 013-5900692 of gaat u naar: www.virgin.nl

TEKST: LENNEKE VAN DER MEIJDEN BEELD: VAN MOOF EN VIRGIN FLIGHT CENTER

Vaar mee in de Rabo ballon!


MEER LEDENVOORDEEL OP WWW.RABOBANK.NL/DICHTERBIJ

VOOR U MET KORTING NAAR DE KOM Rabobank Utrecht is hoofdsponsor van theater en kunstencentrum De Kom in Nieuwegein: dé plek om cultuur te beleven. Als Rabolid kunt u er met korting naartoe.

gelijknamige bestseller van Ernest van der Kwast schetst een hilarisch portret van een onalledaags Indiaas-Hollands gezin. vrijdag 9 maart | 20.15 | € 27,50 | raboprijs € 22,50

MAMA TANDOORI – TIBOR LUKÀCS E.A. Deze toneelbewerking van de

VUUR - JORIS LINSSEN & CARAMBA Het gaat er warm aan toe tijdens dit

theaterconcert, waarin de vier rasmuzikanten hun liefde voor Mexico betuigen met liedjes over hete liefdes, heilig vuur en verzengend afscheid. woensdag 21 maart | 20.15 | € 19,00 | raboprijs € 16,00 CALENDER GIRLS – HETTY HEYTING, WIVINEKE VAN GRONINGEN E.A. In deze komische theaterbewerking van de beroemde film gaan zeven vriendinnen van middelbare leeftijd uit de kleren voor een naaktkalender. En dat allemaal voor het goede doel. vrijdag 20 april | 20.15 | € 36,00 | raboprijs € 32,00

3642

OP DE PIRATENBOOT - HET ZANDKASTEEL Koning Koos, Prinses Sassa en Toto van de populaire peutertelevisieserie beleven in het theater de mooiste avonturen, waarbij ‘piraatje spelen’ favoriet is. zondag 22 april | 14.00 en 16.00 | €15,50 | raboprijs volwassenen voor kinderprijs € 13,50 Alle bovenstaande voorstellingen vinden plaats in De (oude) Kom aan de Passage. Kaarten kunt u telefonisch reserveren via 030- 604 5554 en afhalen aan de theaterkassa van De Kom, op vertoon van de coupon achterin deze Dichterbij. Maximaal vier kaarten per lid, per geselecteerde voorstelling. www.dekom.nl

TEKST: LENNEKE VAN DER MEIJDEN BEELD: THEATER DE KOM

Voorjaarstheater


WINNEN

42 RABOBANK SUDOKU

Los de puzzel op Vul het diagram zo in dat alle cijfers van 1 tot en met 9 slechts één keer voorkomen in alle horizontale en verticale kolommen, en dat alle cijfers van 1 tot en met 9 voorkomen in elk van de negen vierkantjes van 3 x 3 vakjes. Maak kans op een van de mooie luxe prijzen: een Elho Pure RainDrop ter waarde van € 250, een Kärcher Window Vac 50 plus ruitenreiniger, ter waarde van € 69,95 of een Boretti olieset inclusief schenkkannetje ter waarde van € 49,50. Kijk op www.rabobank.nl/ dichterbij voor meer informatie. Mail de oplossing met gescande of overgetypte oplossing naar dichterbijpuzzel@rn.rabobank.nl onder vermelding van Puzzel Dichterbij 1-2012 voor 30 april 2012.

PUZZEL: PUZZELLAND/JFS

3642

EN MAAK KANS OP EEN MOOIE PRIJS!


43 RABOBANK SERVICEPAGINA

CONTACT Telefoon: (030) 287 87 87 E-mail: dichterbij@utrecht.rabobank.nl Internet: www.rabobank.nl/utrecht Bezoekadressen: De Meern, Oranjelaan 8 Harmelen, Kloosterweg 6 Nieuwegein, Schakelstede 77 Utrecht, Amsterdamsestraatweg 357 Utrecht, Beneluxlaan 31-33 Utrecht, Hammarskjテカldhof 38 Utrecht, Kanaalstraat 196 Utrecht, Lange Viestraat 4 Utrecht, Maliebaan 15 Utrecht, Maliebaan 53-Z Utrecht, Seinedreef 104 Utrecht, Smaragdplein 227 Vleuten, Nieuwe Vaart 1 Vleuten, Voor de Burchten 266

colofon Redactieadres Rabobank Utrecht Afdeling Communicatie & Coテカperatie Postbus 223, 3500 AE Utrecht Redactie Lenneke van der Meijden, Schrijf-Schrijf, Utrecht Concept vdbj_ Bloemendaal Aanbiedingen Purple Proof BV, Soest Vormgeving Studio Nico Swanink, Haarlem Druk & handling vdbj_ print support, Bloemendaal

NIETS IN DEZE UITGAVE MAG WORDEN OVERGENOMEN OF GEKOPIEERD ZONDER SCHRIFTELIJKE TOESTEMMING VAN DE RABOBANK. DE RABOBANK EN VDBJ_ BESTEDEN UITERSTE ZORG AAN DE BETROUWBAARHEID EN ACTUALITEIT VAN ALLE GEPUBLICEERDE DATA. ONJUISTHEDEN KUNNEN ECHTER VOORKOMEN. DE RABOBANK EN VDBJ_, ALSMEDE DE AAN HEN GELIEERDE ONDERNEMINGEN EN TOELEVERANCIERS, ZIJN NIET AANSPRAKELIJK VOOR ONJUISTHEDEN OF ENIG HANDELEN OP GROND VAN DE IN DIT BLAD GEGEVEN ADVIEZEN OF GEDANE MEDEDELINGEN EN AANBIEDINGEN. DE AANBIEDINGEN ZIJN, TENZIJ ANDERS VERMELD, GELDIG VAN 2 MAART - 5 JUNI 2012.

Voordelen van het lidmaatschap: 1> 2> 3>

4>

3642

5>

SPECIALE LEDENPRODUCTEN WAARONDER LEDENCERTIFICATEN. EXCLUSIEVE AANBIEDINGEN MET KORTINGEN OP PRODUCTEN EN DIENSTEN. BETROKKENHEID BIJ MAATSCHAPPELIJKE ACTIVITEITEN. OP VERZOEK VAN LEDEN SPEELT DE RABOBANK EEN ACTIEVE ROL IN DE SAMENLEVING DOOR PROJECTEN EN ACTIVITEITEN MOGELIJK TE MAKEN. KENNIS EN NETWERKEN: UITNODIGINGEN VOOR THEMABIJEENKOMSTEN, SEMINARS, STUDIES EN PUBLICATIES EN TOEGANG TOT DIVERSE NETWERKEN (O.A. VAN ONDERNEMERS). INVLOED EN ZEGGENSCHAP. DE RABOBANK NODIGT LEDEN ACTIEF UIT IN GESPREK TE GAAN MET DE BANK: IN LEDENPANELS, KLANKBORDGROEPEN EN DE JAARLIJKSE LEDENVERGADERING KRIJGEN WE ONGEVRAAGDE EN GEVRAAGDE ADVIEZEN VOOR DE BESTE FINANCIテ記E DIENSTVERLENING.

DE RABOBANK GAAT ZORGVULDIG OM MET PERSOONSGEGEVENS. MEER WETEN? ZIE PRIVACY STATEMENT RABOBANK OP WWW.RABOBANK.NL OF VRAAG ERNAAR BIJ UW RABOBANK. DICHTERBIJ IS GEMAAKT VAN EN VERPAKT IN MILIEUVRIENDELIJK MATERIAAL.


3642 ADRES POSTCODE PLAATS TELEFOONNUMMER

3642

AANBIEDINGEN

NAAM

NAAM ADRES POSTCODE PLAATS TELEFOONNUMMER

Reserveer nu voor Soul Event of the Year Bestel uw kaarten via www.rabobank.nl/dichterbij of bel de reserveerlijn 0900-3006000 (€ 0,45 per minuut) o.v.v. ‘Rabobankaanbieding Soul’ of via www.ejbentertainment.com/rabobank.


DE UTRECHTSE RIJWIELFABRIEK Op vertoon van deze coupon krijgt u â‚Ź150,- korting op een echte VANMOOF. Bestellen kan via 030 666 2962. Meer informatie vindt u op: www.vanmoof.nl

Voorjaarstheater DE KOM Kaarten voor de voorstellingen die u op pagina 41 vindt kunt u telefonisch reserveren via 030 604 5554 en afhalen aan de theaterkassa van De Kom, op vertoon van deze coupon. Maximaal vier kaarten per lid, per geselecteerde voorstelling. www.dekom.nl

Kom naar het Soul Event of the Year Op zaterdag 9 juni 2012 in Ahoy Rotterdam Liefhebbers van soulmuziek kunnen bij het grootste Soulspektakel van het jaar zijn: Soul Event of the Year. Een bijzonder eerbetoon aan de Motown-sterren van toen, met alle hits van toen. Rabobankleden krijgen maar liefst 50% korting op kaarten.

AANBIEDINGEN

Een echte VANMOOF!


SPRING MAAR ACHTEROP ‘Daarom ben ik lid geworden’

3642

Wie: Piet Paulusma, weerman bij SBS 6 Waar: Sneek Wat: Sinds een paar maanden lid van de Rabobank Waarom: ‘Ik heb al een paar jaar een heel goede zakelijke relatie met de Rabobank. De keuze om lid te worden, was voor mij ook snel gemaakt. Als lid van de Rabobank ben ik nu nog persoonlijker betrokken, kunnen we nog meer met elkaar meedenken en kan ik zelf verantwoord groeien.’

www.rabobank.nl/dichterbij

Dichterbij 2012-1  

Ledenmagazine van Rabobank Utrecht en omstreken.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you