Page 1

Nieuwsbrief 1

25 januari 2013

De 2-wekelijkse nieuwsbrief van de Schreuderschool.

Onze kinderen zitten op een school waar met bezieling, respect en samen werken kwaliteit wordt bereikt.

In memoriam Op 4 januari jl. is onze oud-directeur de heer Willem van der Meulen op 69 jarige leeftijd overleden. Hij was 30 jaar lang de drijvende kracht en het gezicht van Instituut Schreuder. Hij was, als directeur, de opvolger van twee generaties Schreuder. Ten tijde van het 100 jarig bestaan, van de school, was hij pas de derde directeur van het Instituut Schreuder. Hij was een meester in hart en nieren. Naast het directeurschap gaf hij wekelijks nog een aantal uren les, waardoor hij dicht bij de kinderen bleef staan. Vooral de verhalen van Godfried Bomans en de gedichten van Daan Zonderland zullen veel oud-leerlingen zich nog herinneren. De heer Van der Meulen was altijd zichtbaar en hoorbaar (liep fluitend door de school) aanwezig. In de 30 jaar als directeur is hij nooit ĂŠĂŠn dag ziek geweest. Hij was ten allen tijde bereikbaar voor kinderen, ouders en teamleden, zijn deur stond altijd open. Het handen schudden voor aanvang van de school, waardoor hij alle kinderen kende, is een traditie die door hem is begonnen en tot op heden in ere wordt gehouden. Zelfs de kleintjes van het kinderdagverblijf vonden het spannend om "meneer de burgemeester" een handje te geven. Er hing een sfeer van wederzijds vertrouwen. Zowel in moeilijke tijden, zoals de dreiging van schoolsluiting rond 1989, als bij hoogtepunten zoals de viering van het 100 jarig bestaan en de opening van het nieuwe gebouw heeft de dhr. Van der Meulen een belangrijke rol gespeeld en de saamhorigheid weten te bewaren. De kerstvieringen in de Westerkerk zijn, ook na zijn pensionering, erg belangrijk voor hem geweest. Het uitgangspunt van de heer Van der Meulen was " Heb je naaste lief als jezelf' en 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet'. Uitgangspunten waar wij nog iedere dag achterstaan.

Ellen van Boeijen &

Annelie Houben


2

In deze nieuwsbrief • • • • •

In memoriam: Dhr. Van der Meulen Beste ouders Oproep 1 Oproep 2 Schoolmaatschappelijk werk

• • • •

Nieuws uit groep 1/2A Nieuws uit groep 1/2C Toetsweken en eindtoets CITO Belangrijke data

Beste ouders Wij werden in de vakantie geconfronteerd met het overlijden van ‘onze ‘ oud directeur Dhr. Van der Meulen. Op maandag 14 januari is Dhr. Van der Meulen begraven. De uitvaart stond voor het grootste gedeelte in het teken van de Schreuderschool. Dat gaf bij de grote delegatie van het team en bestuur een groot gevoel van trots. Dhr. Van der Meulen is immers 30 jaar met ziel en zaligheid directeur geweest van onze prachtige school. Het stuk ‘in memoriam’ aan het begin van deze nieuwsbrief zegt volgens mij voldoende. Dhr, Van der Meulen krijgt bij ons een plek in de eregalerij. In de eerste weken zijn we al weer, in winterse sferen, volop bezig met toetsen, testen, sneeuwballen gooien en andere leuke dingen. Deze nieuwsbrief gaat de geschiedenis in als de eerste digitale nieuwsbrief van onze school. Alle ouders ontvangen een bericht via facebook dat de nieuwsbrief is geplaatst. Toch zijn er, helaas, ouders die nog geen lid zijn van facebook. Zij kunnen de nieuwsbrief in papieren versie afhalen bij de administratie of directie van de school. In deze nieuwsbrief ook een kijkje in twee van onze drie kleutergroepen. Maar … binnenkort moet ik zeggen ‘van de vier groepen’. Het bestuur heeft besloten dat wij door kunnen groeien wegens de grote toeloop van nieuwe leerlingen. Vanaf de voorjaarsvakantie starten wij, net zoals vorig schooljaar, een inloopgroep van jongste kleuters. Deze groep neemt plaats in de verdieping boven de andere kleutergroepen, naast de nieuwe teamkamer. Wij zijn nu als bezig met de voorbereidingen: de inrichting moet kleuterklaar zijn en we zijn op zoek naar de geschikte (bege)leiding. Wordt vervolgd. Ook hebben jullie misschien gemerkt dat er een andere conciërge in de school aanwezig is. Meester Amenzou is helaas voor wat langere tijd afwezig. ‘Meester’ Jaap is van oorsprong een klusjesman en heeft zijn waarde in de eerste weken al bewezen. Jaap is op maandag, woensdag en vrijdag aanwezig. Veel leesplezier Otto Vrijhof

Vandaag, 25 januari ’13, is de deadline voor het betalen van het tweede van de ouderbijdrage. Indien u dit nog niet heeft gedaan wilt u daar dan zorg voor dragen?


3

Oproep 1 Op vrijdagmiddag 1 februari vanaf 13.00 uur hebben wij dringend ouders nodig die ons helpen met het verplaatsen van oude spullen die naar het grof vuil gaan. Graag aanmelden bij de administratie (administratie@schreuderschool.nl) of de directie (info@schreuderschool.nl).

Oproep 2: GEVRAAGD: WIE HEEFT ER VOOR DE 4E KLEUTERGROEP: • Een tv van ongeveer 44cm doorsnee en heel brutaal: een dvd speler. • Heeft iemand misschien nog 2 keukenkastjes over om op te hangen? Ook een kastje om kleutermateriaal in te zetten is welkom. • Een vloerkleed van ongeveer 2x2 meter voor de voorleeshoek zou gezellig zijn. • Spelen uw kinderen niet meer met bouw- of constructiemateriaal, puzzels enz. dan houd ik mij van harte aanbevolen. Een keukentje zou fantastisch zijn. • Voor de gehele kleuterbouw vraag ik verschoningsbroeken en onderbroeken. Juf Annelie

Even voorstellen Ik ben Nathalie Reeders en ben sinds kort als schoolmaatschappelijk werkster, vanuit Altra, verbonden aan het Instituut Schreuder. Om de week ben ik een dagdeel op school. Dit zal meestal de dinsdag ochtend zijn. Voor wie? Altra schoolmaatschappelijk werk is er voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd - van vier tot twaalf jaar - en hun ouders. De ondersteuning van het schoolmaatschappelijk werk is gericht op kleine en grotere problemen. Zijn er slaapproblemen bij uw kind, is er veel geruzie thuis, heeft uw kind moeite met vriendjes maken, luistert uw kind niet altijd, is uw kind (faal)angstig enz. Doel Een leerling die niet lekker in zijn vel zit, presteert op school minder goed dan normaal. Ook kan hij moeite hebben met de omgang met vriendjes, broertjes of zusjes, leerkrachten en met u als ouders. Altra schoolmaatschappelijk werk kijkt wat er aan de hand is en probeert uw kind weer op weg te helpen. Zodat uw kind weer helemaal mee kan doen in de klas. Hoe doen we dat? Altra is ervan overtuigd dat we kinderen met problemen het beste kunnen helpen door zowel het kind, de ouders, als de school te ondersteunen. Daarom richten we onze hulp op alle drie. Hoe gaat dat in zijn werk? Geen standaard aanpak maar maatwerk, dat is de kern van schoolmaatschappelijk werk. Wat hebben u en uw kind nodig om weer positief door te kunnen gaan? Samen met u en met de school zoeken we naar een passende aanpak. Met begeleiding en trainingen aan leerlingen, ouders en leerkrachten pakken we de problemen gericht aan. In een aantal gesprekken bereiken we vaak al een positief resultaat. En is er meer nodig, dan zorgen we voor vervolghulp. School kan u als ouder schoolmaatschappelijk werk aanbieden maar u kunt ook zelf contact zoeken met de schoolmaatschappelijk werkster. U kunt hiervoor het volgende e-mailadres gebruiken: n.reeders@altra.nl.


4

Nieuws uit groep 1/2A Nieuws uit groep 1/2 A “Winter dat is sneeuw op alle daken, winter dat is zeven graden vorst, winter dat is fijn een sneeuwpop maken en erwtensoep met grote stukken worst.” Dat zingen we in de klas. Lekker meebewegen, lekker warm stampen en springen! Heerlijk die sneeuw. Allemaal enthousiaste kinderen op de slee. En als ze dan de warme klas binnenkomen is er misschien wel post. Post van je papa en mama! Of post van de postduif. Onze Kraai (handpop Raai de Kraai) heeft zichzelf gekroond tot postduif en bewaakt de postzak in de klas. Laatst had hij post voor twee jarige kinderen, maar hij was een beetje ontstemd omdat er nergens huisnummers te vinden waren. En als hij een postduif is, wil hij het wel écht zijn. Dus, we gaan Raai de Kraai helpen. De kinderen hebben prachtige huisnummers gemaakt. Die komen aan hun stoelen te hangen; even en oneven . We maken echte straatjes tussen de tafels door en brievenbusjes voor op de tafels. Opbrengst Kerstmarkt en inzameling in de En dan kan het posten beginnen!! Westerkerk: € 1943,70!! Met de hartelijke groeten uit groep A Wij danken iedereen hartelijk voor deze Juf Hildegard gulle gaven. De kosten die gemaakt zijn voor alle kerstactiviteiten zijn hierdoor grotendeels gedekt!

Column

Door: Liesbeth Kesseler

Vorige goednemens Goede voornemens zijn zóóó 2012! Als je er even bij stil staat, moet je constateren dat ze nooit tot echte verbeteringen leiden. Logisch ook: dankzij die vermaledijde goede voornemens begint het jaar al verschrikkelijk!! 1 Januari is de eerste dag dat je niet meer mag roken, drinken of lekker eten van jezelf. Of erger nog: het is de eerste dag van een strak hardloopschema waar je vrouw je voor heeft weten te strikken......brrrr!! Op die eerste dag van het jaar moet je dus de oliebollen-champagne-kater zien te overwinnen zonder de troost van je slechte gewoontes... Aangezien een jaar dat op 13 eindigt een slecht begin van een nieuwe start is, verklaar ik 2013 het jaar van de goede citaten, van de sterke teksten en wijzen spreuken, ter vervanging van die voornemens.... Dus bij wijze van goed begin, trakteer ik hier alvast op een kleine verzameling die ik de laatste tijd heb aangelegd. Het zijn kleine snoepjes van olijk taalgebruik, soms delicatessen van diepe waarheden of de vette hap van een goed gevonden grap. Dus tast toe, het is calorie-arm! Als voorgerecht mag u even knabbelen aan deze aardige definitie van gekte: ‘Hetzelfde blijven doen en een andere uitkomst verwachten’. Knapperig en licht verteerbaar, echt zo’n hapje dat altijd kan. Spoelen we weg met een glaasje van Goedele Liekens die ons onlangs bij P&W trakteerde op heerlijk Vlaams. “Goed gerief’ heet het in het Zuiden, wanneer een man uh, zeg maar... ruim bemeten is.


5

Het hoofdgerecht mag wel wat steviger. De schrijver Tolstoj begint zijn ‘Anna Karenina’ (nu een aardige filmhit met Keira Knightley) met de onsterfelijke woorden: ,,Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.’’ Dit medium biefstukje wordt geserveerd op een bedje ‘Verdriet heeft slechts een huis, wanneer vreugde is vertrokken.’ Youp van ‘t Hek verzorgt een frisse salade: Weet u al wat een Moszkofiets is? Helemaal the latest thing en momenteel het duurste vervoermiddel in Amsterdam: een Holleeder-scooter met Erik Staal van Vestia voorop, Bram erachter, als lijndienst tussen de Gouden Bocht en het Amstelhotel. Estelle betaalt.....! Als toetje een hapje zoetigheid met inhoud, naar een recept van een goede vriendin: ‘Amsterdam is like a box of chocolates’. Zet uw tanden erin en laat u verrassen door de vulling! Bij de koffie krijgt u nog een koekje om onderweg naar huis lekker op te kauwen; een citaat uit een boek waarvan de titel me helaas is ontschoten: ‘De meeste mensen voelen zich te goed voor hun eigen middelmatigheid’. Is die nou niet zalig? Ik hoop dat u genoten heeft van dit nieuwjaarsdiner en wens u een 2013 met veel lekkernijen en hier en daar een hartig woord. Bon apetit

Nieuws uit groep 1/2C Wij zijn hard aan het werk met thema post. Er worden brieven gewogen en we tellen hoeveel postzegeld erop moeten. Er worden veel brieven geschreven en gepost in onze klassenbrievenbus, elke dag zitten er weer verrassingen in. Ook hebben de kinderen een eigen postzegel en ansichtkaart gemaakt. De kaart hebben zij zelf gepost! De weg van de post komt ook ter sprake; Lisa; op de kaart zet je het adres en er moet een postzegel op. Kayleigh; de brievenbus gaat leeg in de zak. An; de kaart gaat naar het postkantoor. Tiger: in het postkantoor gaan ze sorteren Selena; er wordt een stempel op de enveloppe gezet. Arthur; de postbode brengt de kaarten. Aanvulling van Tiger; de bakken met de post worden verdeeld onder de postbodes!


6

Toetsweken en eindcito De afgelopen weken hebben alle kinderen van de school de halfjaarlijkse CITO toetsen van het leerlingvolgsysteem weer gemaakt. Het levert ons belangrijke informatie op voor de periode die hierna komt. De toetsen geven een beeld van hetgeen de kinderen wel en nog niet beheersen. De toetsen worden door de leerkrachten geanalyseerd, met de intern begeleider (meester Elwin) besproken en opgenomen in een groepsplan. In het groepsplan zijn alle kinderen opgenomen. In dit plan wordt duidelijk welke kinderen: • verkorte instructie nodig hebben (voor kinderen die alles goed begrijpen en snel aan het werk kunnen); • basisinstructie nodig hebben (voor kinderen die de basisstof goed kunnen doorlopen); • verlengde instructie nodig hebben (voor kinderen die de basisstof herhaald moeten krijgen en waar dus extra tijd voor wordt gereserveerd). Vanaf de voorjaarsvakantie gaan deze nieuwe groepsplannen van start. Tijdens de rapportgesprekken van 5 en 7 maart krijgen jullie meer informatie over de resultaten van de toetsten. Op 5, 6 en 7 februari maken de kinderen van groep 8 hun CITO eindtoets. Altijd weer spannend welke scores er uit komen en of de groep, net zoals alle andere jaren, ook boven het landelijk gemiddelde scoort.

Belangrijke data 1 februari 4 februari 5, 6 en 7 februari 8 februari 11 februari 13 februari 16 t/m 24 februari

Opruimen oude spullen. We hebben ouders nodig. Aanvang 13.00 uur. OR vergadering CITO eindtoets Volgende digitale nieuwsbrief Bestuursvergadering Studiedag. Alle kinderen zijn vrij van school. Voorjaarsvakantie

Bestuursleden:

• • • • • • •

Menno vd Horst: Voorzitter en ICT Cornelie Goede: Secretaris Jan-Chris Lefering: Penningmeester Ewoud Poerink: Externe relaties & Strategische verkenning Bart van Tuinen: Juridische zaken Marloes Pomp: Communicatie en Marketing Tamara Meiling: P&O

MR ouderleden: Martijn Winnen: Voorzitter Wybe van Wijngaarden: Vicevoorzitter Emmy van Dullemen: Secretaris MR teamleden: Nancy van Geene (groep 8) Anne van de Acker (groep 5) Liesbeth Feilzer (groep 3)

Ouderraad: Jacobien Geel: voorzitter Alle klassenouders hebben zitting in de Ouderraad.


7

Nieuwsbrief 25-01-'13  

Nieuwsbrief 25-01-'13

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you