Page 1

2009 NYÁR

MAGAZIN Magyarország vezető kertészete

50 tipp

a tökéletes kertért


Kerttervezés és -építés

1

Egyedülálló kerti díszek

Sokhelyütt látni olyan kerteket, ahol a tulajdonos csupán a kerítés és a ház falai köré ültet növényeket. Az összhatás úgy néz ki, mintha centrifugáltak volna a kertben, minden növény a lehető legtávolabb került a kert középpontjától. Pedig mesés eredményeket lehet elérni egy-egy szoliter növény ültetésével is. Így nevezzük azokat a díszfákat, cserjéket, amelyek különleges, egyedi szépsége nyílt felületen, egyedül ültetve érvényesül igazán. Ezek a látványos, nagy díszítőértékű növények szinte vonzzák a tekintetet, és meghatározzák a kert egyéniségét, ezért a kert hangsúlyos pontjaira valók. Még különlegesebb hatást érhetünk el ezeknek a növényeknek szpotlámpákkal való éjszakai megvilágításával. A New Gardenben kapható dísznövények legnagyobb része megfelelő elhelyezésben szoliterként is roppant mutatós: japán juhar, cédrusok, bambuszok, különleges alakfák, formára nyírt növények.

Kertterv és -építés Ismernünk kell a növények igényeit

Fektessen a kertjébe!

2

Gazdasági válság ide, vagy oda, ennél kevés jobb befektetési lehetőséget ismerünk! Számoljunk csak! Egy átlagos díszcserje 2 literes cserépben mondjuk 1000 forintba kerül. Fél évvel az ültetés után ugyanez a növény már akkora, hogy a méretének megfelelő társát a kertészetben már csak 5 literes cserépben legalább 2000 forintért kapjuk meg. Egy év múlva pedig 3-4 ezer forintot kellene fizetnünk érte. Ugyanaz a 2-2,5 m-es díszfa, amit megveszünk 6-7 ezer forintért, 5-6 év múlva már 100 ezret érhet. Befektetésünk a szemünk előtt gyarapszik méretben és értékben egyaránt! Ingatlanunk értéke együtt növekszik majd az elültetett növényekkel!

2

Sok csalódástól kímélhetjük meg magunkat, ha figyelembe vesszük a növények igényeit. A fény-, talaj-, víz-, hő- ás térigény mind olyan tényező, amelyet számításba kell vennünk növényünk kiválasztásakor, majd pedig az ültetési hely kijelölésekor. Fontos tehát, hogy tisztában legyünk lehetőségeinkkel, így nem érhet csalódás bennünket, hiszen olyan növényt fogunk vásárolni, amely az adott helyen biztosan szépen fejlődik majd. A New Gardenben már a növényen elhelyezett címkéről tájékozódhat a fény-, víz-, talajigényéről és télállóságáról. Ha bizonytalan, kérdezze mérnök-eladó munkatársainkat, szívesen segítenek!

Folyamatosan megújuló választékunkról rendszeresen tájékozódhat honlapunkon is: www.newgarden.hu

3


Kerttervezés és -építés

Tájékozódjon a netről!

4

Mielőtt megtervezzük a kertünket, érdemes felkeresni a New Garden honlapját (www.newgarden.hu). A honlapon számos hasznos kertépítészeti és -fenntartási tanács mellett növénykereső is várja a látogatókat. Többé nem jelenthet gondot, hogy milyen növényt válasszunk, ha száraz, homokos, vagy éppen nedves, agyagos a kertünk talaja. Ugyanilyen könnyen ráakadhatunk például a kedvenc virágszínünkben pompázó díszcserjére is. A növénykereső használatához nem kell szaktudás, elég ha ismerjük kertünk tulajdonságait, és máris indulhat a keresés. A honlapról többek között a hetente változó akciókról is tájékozódhat.

Kikopott fű helyett

6

Kint vagy bent?

5

Tavasztól őszig a kint és a bent fogalma teljesen összemosódhat, ha jól tervezzük meg a házat és a hozzá kapcsolódó kertet. A jól összehangolt belső és külső tér egész éven át optikai kölcsönhatásban lehet. A kint és a bent közötti határvonal elmosódása eredetileg a spanyolországi átriumkertekből (patiokból) származik, innen került át ez a stílus Amerikába, ahonnan azután az egész világra átterjedt. A két térrész összemosását legkönnyebben úgy érhetjük el, ha a szoba és a kert között csupán üveg van. A hatást erősíthetjük, ha a kertben és a szobában is hasonló anyagokkal, építészeti megoldásokkal dolgozunk, bent és kint is sok szoba- és dézsás növényt alkalmazunk, vagy hasonló színeket használunk.

Minden kertben vannak igénybevételnek erősen kitett helyek. Ezeken vagy hamar kikopik a fű, ha túl homokos a talaj, vagy esőben sáros pocsolya képződik, ha túlságosan agyagos. Ilyen helyeken jól jönnek a lépőkövek, amelyek alkalmasak a kisebb terhelésű közlekedőutak burkolására. Lépőköveket a virágágyásba is elhelyezhetünk, így könnyebben hozzáférhetünk növényeinkhez: leegyszerűsödik a gondozás, a gyomlálás és a talajt se tömörítjük a gyökerek körül. A természetes hatás eléréséhez a kövek között hagyjunk legalább 10 centiméter távolságot és szórjunk közé fűmagot, vagy ültessünk bele taposást jól tűrő évelő növényeket. A New Gardenben egyéb díszkövek mellett számos faragott és természetes formájú, lépőkőnek használható díszkő kapható.

Nem növik ki a teret

7

A dísznövények egyik legérdekesebb és sokoldalúan felhasználható csoportja a törpe növésű növények. Ezek a kisméretű fajták az alapfajtól abban különböznek, hogy rendkívül rövid hajtásokat nevelnek, így több évtized múlva is csupán az alapfaj méretének töredékét érik el. A New Gardenben rengeteg törpe örökzöld fajta közül válogathatunk. Ezek ideálisak kis kertekbe, ágyásokba, sziklakertekbe, vagy akár cserepekbe, balkonládákba.

Jöjjön el valamelyik New Garden kertáruházba és győződjön meg saját szemével választékunkról!

3


Kerttervezés és -építés

A negyedik dimenzió

8

Építsünk kiemelt ágyást!

Kisebb kertekben érdemes lemondanunk a pázsit szépségeiről, helyette más kerti elemekkel tehetjük élvezhetővé és otthonossá házunk környékét. Ilyen helyeken a rendszeres használat miatt a gyepfelület hamar kikopik, ezért ajánlatos helyette valamilyen szilárd burkolatot választanunk. Különösen akkor érdemes elgondolkodnunk ezen, ha kutyát is tartunk a ház körül. A növényekről azonban nem kell lemondanunk, kiemelt ágyásokba ültetve gyönyörködhetünk szépségükben. Mivel a kutyák természetükből fakadóan inkább sík terepen érzik jól magukat, ezért a kiemelt ágyásokba ültetett növényeket és a bennük lévő termőföldet is tiszteletben fogják tartani. Az ilyen ágyásokat ráadásul könnyű rendben tartani, gondozni.

4

9

A víz a kert negyedik dimenziója, olyan elem a kertépítésben, amit mással nem pótolhatunk. Visszatükrözi a kert egyéb elemeit, a víz csörgedezése hangokat lop a kertbe. Ez a negyedik dimenzió nem csak az ember lelkét és tekintetét vonzza, hanem olyan állatokat és növényeket is becsalogat kertünkbe, amelyekkel egyébként ott soha nem találkoznánk. Akármilyen formában helyezzük el a vízfelületet a kertben, mindenképpen olyan többletet ad, amely mással nem pótolható. Ne felejtsen el vízinövényeket is beszerezni a New Gardenből!

Felkelti a figyelmet

10

Fókuszpont bármi lehet a kertben, ami képes egyből magára irányítani a figyelmet. Egy szép szoliter növény, egy szobor, vagy egy falikút megfelelő elrendezésével az egész kert képét megváltoztathatjuk, hiszen egészen másképp hat egy szobor a kert végében, ahol uralja az egész teret, mint az elején, ahol csupán a közvetlen környezetére hívja fel a figyelmet. Fókuszpontok elhelyezésével azt is elérhetjük, hogy a kert kedvezőtlen adottságai kevésbé legyenek hangsúlyosak. Gyakran szobrokat használnak e célra a kertépítők, de ezeket az egyedi alkotásokat sokan nem tudják megfizetni. Szobrot azonban magunk is készíthetünk érdekes alakú faágakból vagy akár görgetegkövekből is.

Folyamatosan megújuló választékunkról rendszeresen tájékozódhat honlapunkon is: www.newgarden.hu


Kerttervezés és -építés

Kerti pihenő

11

s abok: r a Tízd lő pac Ft éve

0 249

A kerti tartózkodás helyét többnyire utoljára rendezzük be, de gyakran ez tűnik először szemünkbe, meghatározva a kert alaphangulatát. A rosszul tervezett kert ritkán válik szebbé attól, hogy egy-két vonzó részlettel gazdagítjuk, míg a helyesen elgondolt és kivitelezett kertet az odaillő kiegészítő elemek mesterművé avatják. A kerti pihenőről hasonló szempontok szerint döntsünk, mint a ház lakberendezéséről. Lényeges elvárás a pihenővel szemben, hogy hívogató, kényelmes legyen. A kerti pihenő céljára sokféle építmény alkalmas. Lehet ez egy nagyobb terasz, egy pavilon, vagy egy cserjékkel körülvett és kikövezett kerti zug is. A harmóniát gyakran azzal érhetjük el, ha a pihenőhely összhangban van a ház és a kert egyéb részeivel. Így például egy téglával kirakott ház mellett egy szintén téglából épített pihenőhely mutat jól, míg egy sziklakert mellett egy hasonló kőből épített kerti sütögető állja meg a helyét.

Cserjecsoport tervezése

13

Egy díszkertben leginkább a hátteret szolgáltatják a díszcserjék az évelők és egynyáriak mögött, nélkülük mégis üresnek éreznénk a teret. Egyúttal télen is meghatározzák a kert képét, továbbá búvóhelyet és táplálékot is jelentenek a kerti állatoknak. Leginkább a kert méretétől függ, hogy mekkora cserjecsoportot alakítunk ki. Közvetlenül a kerítés mellé érdemes örökzöld növényeket ültetni, amelyek egész évben takarnak, eléjük jöhetnek a lombhullató változatok, amelyeknek tavaszi vagy nyári virágzása látványos. Az alacsony cserjéket fél méterre, a nagyobbakat egy-másfél méterre érdemes ültetni egymástól ahhoz, hogy pár éven belül teljesen zárt legyen az állományunk.

Kerttulajdonosok örök problémája, hogy éveket, vagy akár évtizedeket kell várniuk, míg végre megnőnek az elültetett díszfák, örökzöldek. A New Gardenben kapható óriásnövényekkel ez a probléma is megoldható. Természetesen még a teljesen csupasz telket sem kell feltétlenül teleültetni ezekkel az óriásokkal. Ilyenkor elegendő néhány darabot beszerezni belőlük, hogy kialakítsuk velük a kert vázát, amire később felfűzhetjük a többi növényt és egyéb kertépítészeti elemet. Egy nagyobb fa árnyékát majd a nyári forróságban tudjuk megbecsülni igazán.

12

Csak természetesen!

Ha sziklakertet építünk, ne feledjük, hogy egy kicsit a természetet kell imitálnunk, ezért nagyon fontos, hogy kerüljük a szabályos formákat és a szimmetriát. A legjobb, ha a sziklakert körvonalát is szabálytalan alakúra tervezzük. A legmeghatározóbb elemek, a kövek kiválasztásánál inkább a nagyobbakat részesítsük előnyben, de még ennél is fontosabb, hogy kizárólag azonos fajtájú köveket használjunk. Próbáljuk meg úgy elhelyezni őket, mintha ott „teremtek” volna. Ezt úgy érhetjük el, ha részben a földbe ássuk őket úgy, hogy legfeljebb a felük látszódjék ki belőle.

14

Ültessünk régi kertet!

Óriásnövények legnagyobb választékban a New Garden Buda Kertáruházban.

Jöjjön el valamelyik New Garden kertáruházba és győződjön meg saját szemével választékunkról!

5


A növényültetés titk ai

Ültetés Évelő varázs

15

Pázsit, díszfák, örökzöldek – ez mind nagyon szép, de egy kert báját leginkább az évelők adják. Könnyen nevelhetők, számtalan fajta közül választhatunk, alkalmasan válogatva évről évre egész szezonban színesítik a kertet a tűző napon, vagy akár az árnyékban. Legyen szó apró, alig 10-20 centiméteres, vagy másfél méter magas változatról, szinte biztos találunk olyat, amelyik kedvünkre való. Néhány „bombabiztos”, igénytelen évelő a New Garden kínálatából: varjúháj (Sedum), menyecskeszem (Coreopsis), sásliliom (Hemerocallis), nőszirom (Iris).

A díszfüvek meglepően hatásos díszei az évelőágyásoknak, de szoliter növényként is utánozhatatlanok. Gondoljunk csak egy nagy tő pampafűre (Cortaderia selloana), egy japánfűre (Miscantus sinensis), vagy egy szélben hajladozó tollborzfű (Pennisetum) „mezőre” a kertünkben! Mesés! A magasra növő díszfüvek térhatárolásra is használhatók. A díszfüveket elég tavasszal vis�szavágni, így télen is díszítenek.

lők Éve lmas n a hat ztékbant s é vála abonk ttól dar

rin o f 270 A fű nem csak pázsitot jelent

Díszfüvek 325 forinttól a New Gardenben.

16

Árnyat adó fák

Díszfák számtalan fajtája különböző méretben a New Gardenben!

6

17

A lombhullató fák bármely kertben kellemesen hűs árnyékot adnak a nyári melegben, télen viszont átengedik a nap melengető sugarait, tehát mintegy alkalmazkodnak szezonális igényeinkhez. A legtöbb lombhullató díszfa otthon érzi magát nálunk, ezek alkotják kertjeink alapvető növényanyagát. Az örökzöldeknél gyorsabban nőnek és edzettebbek. Lombváltásukkal, tavaszi és őszi színeikkel szemléletessé és széppé teszik az idő múlását. Ennyi előnyért cserébe érdemes vállalni egy kis őszi gereblyézést!

Pótolják a gyepet

18

Nagy fák és épületek árnyékában lehetetlen szép gyepet nevelni. Ültessen inkább árnyéktűrő évelő növényeket, árnyéki gyeppótló talajtakarókat. Sokkal szebb lesz a kertje és kevesebb munkával és vesződséggel tartható majd fent. Kiváló árnyéki gyeppótló a kis meténg (Vinca minor), az orbáncfű (Hypericum calycinum), a borostyán (Hedera helix) és az indás infű (Ajuga reptans). Árnyéki évelők 325 Ft-tól, borostyán 349 Ft-tól a New Gardenben.

A növénykülönlegességekről kérdezze szakembereinket vagy keresse fel honlapunk at további információkért: www.newgarden.hu


A növényültetés titk ai

Kúszó-mászók

A kert királynője

19

Virágzó rózsatövek a New Gardenben 1150 Ft-tól.

A rózsa az egyik legszebb díszcserjénk, mégis mintha háttérbe szorult volna az utóbbi időben a sok újonnan megjelenő különlegesség között. Pedig kevés hozzá fogható bokortermetű növény létezik, hiszen gazdagon és sokáig virágzik, növekedése jól szabályozható, virágai illatosak és akár még egy csokorra valót is vághatunk belőlük. Léteznek törpe és nagyra növő változatok, talajtakarók és kúszó fajták is.. A rózsaültetés ideje a tavasz és a nyár eleje, így a rózsatöveknek elegendő idejük van jól meggyökeresedni a tél beállta előtt. A tövek között hagyjunk elegendő helyet, nem jó őket összezsúfolni. A rózsatövek mellé ültetett levendula segít távol tartani a levéltetveket!

20

21

Egy kertben számtalan olyan felület akad, amelyet virágos kúszónövényekkel futtathatunk be. Kis kertekben különösen hasznosak a kúszónövények, hiszen alig van helyigényük. Így például sövény telepítése helyett a kerítést kúszólonccal futtathatjuk be, amely nem csak hamarabb ad takarást, de virágzásával és illatával is csábít. Néhány vadszőlő- és borostyánfajta, a trombitafolyondár és a kúszó hortenzia akár a sima falra is képes felkapaszkodni. A virágos kúszó növényeknek azonban általában szükségük van tagolt támrendszerre. Növénytámasztékot magunk is építhetünk. Pergolák vagy lugasok kialakításával virágos kocsibeállókat, árnyékolókat, nyári pihenőtereket hozhatunk létre. Virágrácsok segítségével pedig a csupasz falakat öltöztethetjük virágpompába.

Futórózsák, kerti iszalagok, lila akác, trombitafolyondár, futólonc, kúszó hortenzia, kivi, borostyán, vadszőlő számos változatban és méretben.

Virágpompa egész nyáron Egyes virágzó cserjék már 349 Ft/db-tól! A legtöbb díszcserje július végéig teljesen elvirágzik, csupán néhány olyan faj van, amely ezután kezdi el nyitogatni bimbóit, ezért érdemes megbecsülnünk őket és legalább néhányat telepíteni belőlük a kertbe. Ilyen a nyáriorgona (Buddleia davidii, B. alternifolia), a kínai kékszakáll (Caryopteris vulgaris), az or-

báncfű (Hypericum fajták), a mályvacserje (Hibiscus syriacus), a kék sudárzsálya (Perovsika atriplicifolia), a cserjés pimpó (Potentilla fruticosa), a nyári gyöngyvessző (Spirea bumalda), és az illatos barátcserje (Vitex agnus-cactus) is. És természetesen ilyen a rózsa, a kertek királynője is. Mivel a felsorolt fajok virágszínben és méretben is jelentősen különböznek egymástól, biztosan megtaláljuk közöttük a számunkra kedves növényt.

A növénykülönlegességekről kérdezze szakembereinket vagy keresse fel honlapunk at további információkért: www.newgarden.hu

7


A növényültetés titk ai

23

Korai kikelet

Őszi színpompa

Hamarabb vége a télnek kertünkben, ha télen, vagy egészen korán tavas�szal virágzó növényeket is ültetünk. Ilyenek a téltemető (Eranthis hyemalis), a hóvirág, a sáfrány (Crocus), a tavaszi tőzike (Leucojum vernum), az évelő hunyorok (Helleborus), az erikák (Erica), a varázsmogyoró (Hamamelis), a kikeleti (Viburnum x bodnantense) és a tavaszi bangita (V. x burkwoodi), a téli jázmin (Jasminum nudiflorum), a díszmogyoró (Corylopsis), az illatos tündérfa (Chimonanthus), a bogyóspuszpáng (Sarcococca), vagy a Prunus subhirtella Autumnalis Rosea nevű díszcseresznye.

A kert sajátossága, hogy évszakonként és évről évre is új arcát mutatja. Éljünk tehát az évszakok nyújtotta lehetőségekkel: élvezzük a tavaszi hagymások nyílását, a nyári virágok szépségét és az őszi lombszín változását. Ne csak örökzöldben gondolkodjunk! Kertünk úgy lesz izgalmas és változatos, ha együtt változik az évszakokkal! Gyönyörű őszi lombszínéért ültessünk páfrányfenyőt (Ginkgo biloba), juharfát (Acer), júliaborbolyát (Berberis julianae), japán borbolyát (B. thunbergii), fehér somot (Cornus alba), cserszömörcét (Cotinus coggygria), szárnyas kecskerágót (Euonymus alatus), ámbrafát (Liquidambar), perzsa varázsfát (Parrotia persica), vagy torzsás ecetfát (Rhus typina).

22

Örökzöld sövénycsoda

Kerti illatok

24

Egy jól megtervezett kert nemcsak látványos, de a szemünk mellett egyéb érzékszerveinkre is hat. A madarak csicsergése, a lágy szellő érintése és az illatok is hozzá tartoznak egy tökéletes kerthez. A díszcserjék között számos faj akad, amely nem csak megjelenésével, de virágainak, leveleinek illatával is hódít. Ilyen például a New Gardenben is kapható illatos fűszercserje (Calycanthus floridus), az illatos barátcserje (Vitex agnus-castus), az illatos bangita (Viburnum carlesii, V. x. burkwoodi), a kerti jezsámen (Philadelphus coronarius) a nagylevelű illatosfa (Osmanthus heterophyllus), az örökzöld ezüstfa (Elaeagnus ebbingei), a bogyóspuszpáng (Sarcococca), a lila akác (Wisteria sinensis) és természetesen a rózsa. Érdemes megemlíteni még az orgonát (Syringa vulgaris) is, mert amilyen gyakori dísznövény, olyan szép és illatos virágokkal kápráztat el bennünket minden évben.

8

Ha gyorsan nagyra növő örökzöld sövényre van szüksége, semmi sem veheti fel a versenyt a Leyland-ciprussal (X Cupressocyparis leylandii). Viszonylag igénytelen, mégis évente 1-1,5 métert képes növekedni. Helyigénye nagyobb, mint a tujáé, viszont éppen emiatt nem kell olyan sűrűn ültetni. Rendszeres nyírással kordában tartható és nagyon szép tömör sövény nevelhető belőle. Ha mégsem sövénynek ültetjük, akkor számítsunk rá, hogy idővel akár 20 méter magas, szabályos, tömött oszlop formájú növény fejlődik belőle. Teljesen télálló, az ország bármely részébe ajánlható.

25

A New Gardenben sárga, fehértarka és zöld változatok között is válogathat, 80-500 cm-es méretekben.

A növénykülönlegességekről kérdezze szakembereinket vagy keresse fel honlapunk at további információkért: www.newgarden.hu


Ter asz és balkon

Mediterrán varázs

26

Még több virágra vágyik? Az egynyári virágok nyújtotta folyamatos virágözönnel csak a mediterrán vidékről származó növénykülönlegességek vehetik fel a versenyt. Ezeket általában nem kell minden évben újra ültetni mint az egynyáriakat, viszont fagymentes, ugyanakkor hűvös helyen kell teleltetnünk őket. A mediterrán növények közé soroljuk egyebek között a leandert (Nerium oleander), a murvafürtöt (Bougainvillea) a kefevirágot (Callistemon), a cserjés margitvirágot (Argyranthemum), a golgotavirágot (Passiflora), a sétányrózsát (Lantana), a tölcsérjázmint (Dipladenia) az enciánfát (Solanum rantonetti), a valódi mirtuszt (Myrtus communis), a szerelemvirágot (Agapanthus), a citrusféléket, számos pálmát és még sok más érdekességet. Ezekkel a különlegességekkel garantáltan egzotikus hangulatot teremthetünk egy napos, vagy nem túl árnyékos teraszon, télikertben.

A New Garden specialitás a! Pá

ratlan különlege választék s me növényekbditerrán ől!

Balkonkertészet Télen-nyáron zöld

27

28

Bármikor átrendezhetők

A balkon egész évben zöldellhet, ha a dézsákba lomblevelű örökzöld növényeket ültetünk. Jó kiegészítői az egynyári virágoknak és mediterrán növényeknek is, ráadásul még virágoznak is! Ilyen növény a veronikacserje (Hebe), a dérbabér (Skimmia japonica), a für­tös­ hanga (Leucothoë walteri), vagy a japán babérhanga (Pieris japonica) is.

Műanyag és agyagcserepek, mázas kaspók, balkonládák, fagyálló edények kiváló minőségben, diszkontárakon a New Gardenben! Kis kertekben, teraszon, erkélyen is nagy élmény a kertészkedés. A jól megválasztott cserepes növény jól kiegészíti az épített környezetét. Szépen keretezi például a bejáratot egy nagyobb cserépbe ültetett oszlopos örökzöld, vagy egy magas konténerbe ültetett gömbalakúra nyírt buxus. A bejárathoz vezető széles lépcsőkön is jól mutatnak a cserepes növények. Frissítésképpen rendezzük át néha cserepes kertünket – ezt a kertbe kiültetett növényekkel nem lehet megtenni!

A növénykülönlegességekről kérdezze szakembereinket vagy keresse fel honlapunk at további információkért: www.newgarden.hu

9


Ter asz és balkon

Vásároljon szobanövényeket a New Garden Pest és New Garden Buda kertáruházak 1000 négyzetméteres üvegházaiból!

Lakásból a kertbe

Hagyományos és különleges fűszernövények a New Gardenben 360 forintért.

Zamatos növények

29

Számos fűszer- és zöldségnövény jól beilleszthető a balkonon vagy teraszon virágzó egynyáriak és mediterrán növények közé. Sokan közülük még megjelenésükben is fölveszik a versenyt a kizárólag díszítési céllal ültetett növényekkel. Így mindig lesz kéznél friss fűszer az ételek elkészítéséhez vagy néhány paradicsom a teraszon elfogyasztott vacsorához. Nem igényelnek több gondoskodást, mint az egynyáriak. A fűszernövények közül mindenképpen érdemes beszereznünk egy-egy tő bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot, mentát és levendulát, a zöldségfélék közül pedig metélőhagymával, cukkinivel, salátával, paradicsommal és hónapos retekkel kísérletezhetünk.

10

30

A szobanövények nagy része a trópusokról, szubtrópusokról érkezett hozzánk, ezért kitűnően érzik magukat nyáron a szabadban is. Nem csak azért érdemes kivinni őket a kertbe, mert jól mutatnak ott, hanem azért is, mert ilyenkor megerősödnek, és felöltődve várhatják ismét a téli fényszegény hónapokat. Mielőtt azonban a végleges helyükre raknánk, hozzá kell szoktatni őket a kinti erős napsugárzáshoz. A szoktatásra egy-két hét elegendő, de ezután se állítsuk ki őket a tűző napra, hiszen a természetben is az esőerdők mélyén árnyékban, félárnyékban éltek. Hamarosan hihetetlen gyorsasággal kezdenek növekedni, ezért ne feledkezzünk meg a bőséges öntözésről és a tápanyagok utánpótlásáról sem.

Pálmák a kertben

Mindig friss áru

32

A New Garden Kertáruházak heti rendszerességgel frissítik növénykínálatukat, így a vásárlók mindig a legjobb minőségben juthatnak hozzá az adott időszak szezonális növényeihez. Jelenleg a konténeres növények beszállítása folyik az áruházba, hogy nyáron is kaphatóak legyenek azok díszfák és cserjék, amelyek egész évben ültethetők a kertben. Az egynyári virágokat szállító teherautók naponta hozzák a friss növényeket az áruházba.

31

Varázsoljon mediterrán, trópusi hangulatot teraszára, kertjébe pálmákkal! A New Gardenben nem csak szobapálmákat, hanem – kertje védett, napos szegletében elültetve – jó biztonsággal áttelelő télálló pálmákat is vásárolhat. Ezek akár a -16 Celsius-fokos hideget is elviselik!

Ha friss, egészséges növényeket szeretne vásárolni, látogasson el valamelyik New Garden Kertészetbe!

Folyamatosan megújuló választékunkról rendszeresen tájékozódhat honlapunkon keresztül is: www.newgarden.hu


Ter asz és balkon

Egynyári palánták 125 Ft/dbakciós ároos n!

Folymatos virágzás

33

Az egynyári virágok egészen az őszi fagyokig ontják a virágokat. Igaz, hogy minden évben újra kell őket ültetni, rendszeres öntözést és tápozást igényelnek, de igazi virágözönnel hálálják meg a gondoskodást. Vannak köztük napimádók, de olyanok is, amelyek árnyékban is jól érzik magukat. Ha folyamatosan virágzó növényeket szeretne, ültessen egynyáriakat!

Három egymással harmonizáló balkonnövényből álló New Garden-pack, négyféle színvariációban csak 2990 Ft-ért. Biztos siker!

34

Spirálok, kúpok, gömbök Teraszunk meghatározó, karakteres díszei lehetnek a különböző alakra nyírt formanövények. Ezek formájuktól függően sugallhatnak mediterrán, keleti, vagy modern minimál stílust. A kertművészet magasiskoláját jelentik a növényekből alakított különféle állatfigurák. Ne felejtsük el növényünket évente kétszer-háromszor megnyírni, hogy megtartsa formáját! Tiszafa, buxus, ciprus, tuja, babérmeggy, kecskerágó, korallberkenye stb. különböző formákban és méretekben a New Gardenben.

35

Az összeültetés titkai

A balkonládákba ültetett egynyári virágok kiválasztásánál legfontosabb a színek közötti összhang megtalálása. Alapvetően háromféleképpen válogathatunk a növények között. A virágszínek lehetnek egymás színárnyalatai, ahogy például rózsaszín petúnia és lila verbéna, vagy a sárga cseppecskevirág és narancs bársonyvirág. Másrészt a virágszínek kontrasztot is alkothatnak egymással, ilyen a sárga tömpevirág és a kék legyezővirág kombinációja. A hármas színhatás eléréséhez a színkör egymástól legtávolabbi pontjairól választunk három színt. Így alkot például a sárga virágú farkasfog, a vörös futómuskátli és a kék lobélia tökéletes összhangot. A színek mellett a virágok és levelek mérete és alakja szintén meghatározza az összeültetés jellegét. A nagyméretű virágok igen feltűnőek, egyúttal konzervatív megjelenést kölcsönöznek a balkonládának. Ezt a tömörséget oldhatjuk fel a sok apró virágot nevelő légies megjelenésű, modern hatású növényekkel.

Csüngő kertek

Muskátli és balkonnövény akciók!

Különböző méretű ampolnás balkonnövények, muskátlik a New Gardenben 360 forintért.

36

Még a legapróbb erkélyek is alkalmat adnak a kertészkedésre. A virágokat itt akár egymás fölött, több sorban is elhelyezhetjük ámpolnákban, azaz függő virágtartókban. Az egynyári növények jó része lecsüngő hajtásrendszerrel rendelkezik, így kiválóan alkalmas ámpolnák beültetésre. A lecsüngő virágokkal dús függönyt képezhetünk, így megakadályozhatjuk az átlátást például a szomszéd erkély felé.

Folyamatosan megújuló választékunkról rendszeresen tájékozódhat honlapunkon keresztül is: www.newgarden.hu

11


Növénygondozás és -ápolás

Törzsvásárlói kedvezmények

0% 5–s1vásárlnóyi !

törz vezmé ked

37

Aki legalább 5000 forint értékben vásárol valamelyik New Garden Kertáruházban, hozzájuthat egy törzsvásárlói kártyához, amelyet bármilyen, az áruházakban kapható termék vásárlásakor felhasználhat. A törzsvásárlói rendszer már a kártya igénylésekor legalább 5 százalék kedvezményre jogosítja a vásárlót (a kedvezmény az akciós termékekre nem vonatkozik). A későbbi vásárlások értéke halmozódik, így 100 ezer forintonként további egy százalék kedvezményt kapnak a vevők. Így akár állandó 10 százalékos kedvezményi szintet is el lehet érni.

Gondozás

Kíváncsi tekintetek ellen

12

38

Ritka szerencse, ha kertünk talaja se nem túl laza, se nem túl kötött. Sajnos azonban a belterületi földek leginkább homokos vagy agyagos részeken fekszenek. A homok laza szerkezete nem tartja a vizet, hamar kiszárad, kevés tápanyagot tud raktározni. Az agyag pedig túl tömött, levegőtlen a növények gyökereinek. Talajba kevert komposzttal, vagy tőzeggel viszont javíthatjuk mind a homok, mind az agyag szerkezetét, vízháztartását. Segítségével a tápanyagokat is könnyebben tudják felvenni a talajból a növények. A tőzeget akkor is sikeresen használhatjuk, ha olyan savanyú talajt igénylő növényeket szeretnénk ültetni kertünkbe, mint a rododenron vagy a japán juhar. A New Gardenben savanyú kémhatású tőzeget forgalmazunk 2,5-300l-es kiszerelésben.

Metszeni nem kell, de érdemes

39

Ne féljünk a metszéstől! A legtöbb díszcserje meghálálja az időnkénti visszavágást, metszést. Beavatkozásunkkal meggátoljuk a növények idő előtti elöregedését, gazdagabb virágzásra serkentjük őket, és a formájukat, növekedésüket is kordában tarthatjuk. Metszés szempontjából a cserjéknek alapvetően két típusa van, eszerint kell megválasztani a metszés időpontját. A tavas�szal virágzókat elvirágzás után, nyár elején, a nyáron virágzókat pedig koratavasszal érdemes formára alakítani. Így biztosíthatjuk, hogy a lehető leggazdagabb virágzásban legyen részünk.

40

Kertünk intimitását sűrű, átláthatatlan sövénnyel is fokozhatjuk. A sűrű sövény titka – különösen a lomblevelű cserjék esetében – a rendszeres vis�szavágás és nyírás. Ne engedjük, hogy sövényünk túl gyorsan felnyurguljon, még akkor sem, ha azt szeretnénk, hogy minél gyorsabban megnőjön. Visszavágás nélkül sövényünk ritkás lesz, hamar felkopaszodik.

Javíthatunk a talajminőségen

Ideális sövénynövények a New Garden kínálatából: puszpáng (Buxus), babérmeggy (Prunus), korallberkenye (Photinia), fagyal (Ligustrum), tűztövis (Pyracantha), tiszafa (Taxus), tuja (Thuja).

Különlegességek tárháza: www.newgarden.hu


Növénygondozás és -ápolás

Nem győzi öntözővízzel?

41

Egyszerűbb mint gondolnánk

A legtöbb kertben nincs kút vagy ciszterna, ezért vezetékes vízzel kell öntöznünk, ha nem akarjuk, hogy növényeink kipusztuljanak. Ez bizony drága mulatság. Nyári vízszámlánkat jóval alacsonyabb szinten tarthatjuk, ha szárazságtűrő dísznövényeket választunk. A fenyőfélék közül ilyen az arizóniai ciprus (Cupressus arizonica), a kínai boróka (Juniperus chinensis), a közönséges boróka (J. communis), a szerb lucfenyő (Picea omorika), az ezüstfenyő (P. pungens), a feketefenyő (P. nigra), a törpefenyő (P. mugo), a keleti tuja (Thuja orientalis). Ha szárazságtűrő lombhullató fát szeretnénk ültetni, válasszunk a következők közül: perzsa selyemakác (Albizia), gömb csepleszmeggy (Cerasus f. Globosa), ecetfa (Rhus), lisztesberkenye (Sorbus aria), tűzvörös juharfa (Acer ginnala), virágos kőris (Fraxinus ornus Mecsek), ezüsthárs (Tilia tomentosa). A cserjék közül is bőséggel állnak rendelkezésre szárazságtűrő fajok: kékszakáll (Caryopteris), levendula (Lavandula), orvosi zsálya (Salvia officinalis), cipruska (Santolina), sudárzsálya (Perovskia), hólyagvessző (Physocarpus opulifolius), gyöngyves�sző (Spiraea x vanhouttei), kerti tamariska (Tamarix tetrandra), illatos barátcserje (Vitex agnus-castus), cserszömörce (Cotinus coggygria), kerti madárbirs (Cotoneaster horizontalis).

42

Szép, egészséges gyepfelület kialakítása nem olyan bonyolult feladat, mint azt sokan gondolják. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, akkor sűrű, tömött, taposásnak ellenálló pázsitot hozhatunk létre. Rendkívül fontos a megfelelő talajelőkészítés: alaposan forgassuk át a földet és közben távolítsuk el belőle a törmeléket, a gyökereket és a tarackokat. Ezután gereblyével és hengerezéssel teljesen simára kell egyengetni a talaj felszínét, majd következhet a fűmag elvetése. Soha ne használjunk több fűmagot, mint ami a csomagoláson szerepel, mert egyrészt pénzkidobás, másrészt a sok kikelő fűmag egymás növekedését is gátolja. A magokat gereblyével finoman dolgozzuk be a talajba, így nem hordják el a madarak és a keléshez is jobb feltételeket teremtünk. Ezután nincs más dolgunk, mint finom porlasztással öntözni, hogy ki ne száradjon a vetés a magvak kicsírázásáig. Kellően meleg időben ez 7-10 napig tart. Egy hónap múlva már rámehetünk a területre, ha pedig jól végeztük a dolgunkat, akkor fél év múlva már kerti partit is tarthatunk rajta. Sport, pázsit, árnyéktűrő és szárazságtűrő fűmagkeverékek a New Gardenben!

A bemutatott szárazságtűrő növények a New Gardenben folyamatosan kaphatók.

Gondoljunk a madarakra is!

43

Ha szeretnénk a madarakat kertünkbe invitálni és látványos élénk színű bogyós termésű növényekkel díszíteni téli kertünket, akkor ültessünk tűztövist (Pyracantha), díszalmát (Malus), berkenyét (Sorbus), díszgalagonyát (Crataegus), magyalt (Ilex), nőivarú tiszafát (Taxus), madárbirset (Cotoneaster), borbolyát (Berberis), bangitát (Vibur­num). Arra azonban figyeljünk, ha elfogy a bokrokról a téli eleség, akkor egyéb módon kell gondoskodnunk a kertünkbe szoktatott madarakról. Cserébe tavasztól őszig dalolnak majd a ház környékén, és a kártevőket is jelentősen gyérítik a kertben.

Különlegességek tárháza: www.newgarden.hu

13


Növénygondozás és -ápolás

Három madárbirs féle kúszó ke , kétféle borostyáncskerágó, , lev darabontk endula ént

349 forinté rt!

Csak jó virágföldet

46

Szerkezete és magvakkal, potenciális kártevőkkel, kórokozókkal való szen�nyezettsége miatt még a legjobb kerti föld sem alkalmas növények cserepezésére. Válasszunk növényeink igényeinek megfelelő földkeveréket! Más típusú földet igényelnek például a kaktuszok, mást az egynyári virágok és mást a rododendronok. Kiváló minőségű balkon-, fenyő-, szobanövény-, rododendron-, orchidea-, kaktusz-, citrus-, pálma- és vízinövényföld, különböző kiszerelésekben is kapható a New Gardenben.

Ha nem ered meg a növény

Csupán három dolog kell hozzá

44

A gyepfelületek fenntartásánál csupán három dologra kell odafigyelnünk. Ha ezeket betartjuk, élvezhetjük a szőnyegszerű, süppedős pázsit minden előnyét. A legfontosabb a rendszeres öntözés, főleg homokos talajon. Erre nyáron akár naponta szükség lehet. Annyi öntözővizet használjunk, amely legalább 10 centiméter mélyen átnedvesíti a talajt. A másik dolog, amit rendszeresen el kell végeznünk, a trágyázás. Erre legjobbak a több mikroelemet is tartalmazó gyeptrágyák, amelyeket évente legalább kétszer kell kijuttatni a gyepfelületre. A harmadik tényező, amelytől szép lesz a pázsitunk, a rendszeres fűnyírás. Erre a tenyészidőszakban legalább hetente egyszer sort kell kerítenünk. Ügyeljünk arra, hogy a fűnyíró pengéje mindig éles legyen! Ha mindezeket betartjuk, arra sem lesz gondunk, hogy felújítsuk a kikopott gyepfelületet, hiszen egy év alatt a gyep akár 20 centimétert is terjedhet, így hamar benövi az üres felületet. A pázsit erős gyökértömegén idővel a gyomnövények sem tudnak majd áthatolni, így a gyomlálásra a későbbiekben nem kell időt szakítanunk.

14

Pihenhet a fűnyíró

45

Meredek rézsűkön sokszor nehézségbe ütközik a rendszeres fűnyírás, ilyen helyekre érdemes alacsony gyeppótló növényeket ültetnünk. Ha a rézsű nagyon meredek, akkor válasszunk olyan növényeket, amelyek erős gyökérzetükkel a talajt is jól megtartják. Csak oda tervezzünk gyepet, ahol valóban funkciója van, és ahol könnyű fenntartani! A kert többi részét inkább burkolatokkal, tetszetős ágyásokkal, gyeppótló talajtakaró növényzettel telepítsük be! Érdekesebb, mutatósabb lesz a kertünk, és sokkal könnyebb lesz karbantartani.

A New Gardenben több hónapig ható gyeptrágyák is kaphatók.

Különlegességek tárháza: www.newgarden.hu

47

Előfordul, hogy a leggondosabb ültetés ellenére sem erednek meg a tavas�szal telepített díszfák és -cserjék. Ilyenkor utolsó lehetőségként vegyük ki a földből, majd 2-3 napig állítsuk egy vízzel teli teknőbe őket. Fontos, hogy ne csak a gyökerek, hanem a teljes növény fürödjön a vízben. Ez idő alatt a szövetek annyira megszívják magukat vízzel, hogy javul a megeredési készségük. A „fürdetés” után újra elültethetjük a növényünket. Ezt a munkát június elejéig kísérelhetjük meg. Természetesen a módszer csak akkor működik, ha a növény szövetei még élnek, nem teljesen száradtak el. Érdemes tehát idejében felismerni a problémát, így az esetek nagy részénél jó eredményt ad a módszer.


Növénygondozás és -ápolás

Fontos a trágyázás

49

Kevesebb öntözés, kevesebb gyomlálás

Kevés gondozással

48

Vizet és időt takaríthatunk meg, a virágágyás is tetszetősebb lesz, továbbá a növények gyökerei is egészségesebben fejlődnek, ha mulcsot terítünk növényeink tövéhez és azzal takarjuk a talaj felszínét. A fenyőkéregből készült esztétikus, jó vízáteresztő- és víztartóképességű anyag egyúttal a gyomokat sem engedi kifejlődni. Minőségtől függően 5-8 centiméteres rétegben kell elteríteni. Magas gyantatartalma miatt nehezen bomlik le, ezért legfeljebb kétévente kell néhány centiméteres rétegben felfrissíteni.

50

Sok növény sorsa már az ültetéskor eldől. A biztos eredést a növénynek megfelelő hely megválasztása mellett jó talajelőkészítéssel segíthetjük leginkább. Ültetéskor keverjünk szerves trágyát a növény gyökérlabdája mellé visszatöltött kerti földbe! Ezzel nem csak a növény tápanyag-utánpótlását oldjuk meg hosszú időre, de a talaj szerkezetét, vízháztartását is javítjuk! Komposztot magunk is készíthetünk a ház körüli szerves anyagokból, a lekaszált fűből, a hullott levelekből és a konyhai zöldséghulladékból. Ez nem tartalmaz jelentős mennyiségben ásványi anyagokat, de a talaj szerkezetének javítására tökéletes. Az érési idő a komposztálandó anyag minőségétől és mennyiségétől függ. A komposzt akkor megfelelő, ha az alkotórészei már nem különböztethetők meg, földszínű, morzsás tapintású, színe pedig sötétbarna. Szarvasmarha-trágya, istállótrágya, komposzt különböző kiszerelésben a New Gardenben.

Az évelő dísznövények nagy előnye, hogy jó talajon igen kevés gondozással is beérik. A gyomláláson és az elnyílt virágszárak eltávolításán kívül nem akad más dolgunk. Utóbbira is csak azért van szükség, hogy a növény ne a termésérlelésre, hanem a soron következő virágzásra fordítsa energiáját. Mindezek ellenére az ültetés után nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres öntözésről sem, amit egészen addig kell folytatni, amíg a növény megered. A tél beálltával a talajszint felett lévő hajtásaik elpusztulnak, ilyenkor érdemes az összes föld feletti részt a talajszinten visszavágnunk. Ezután az évelőágyást tisztítsuk meg a gyomoktól, hogy tisztán, rendben várja a feltámadást jelentő tavaszt.

Különlegességek tárháza: www.newgarden.hu

15


3. 4. 2. 1.

M agyarország vezető kertészete

5.

New Garden Buda

Egyedülálló 20 ezer m -es kertáruház   Többféle stílusban berendezett mintakertek  1000 négyzetméteres növényház  Egyedülálló óriásnövény-kínálat

2

New Garden Pest

Pest legnagyobb kertáruháza   A New Garden Kertészetek teljes kínálata  1000 négyzetméteres növényház  Gazdag választék kiegészítőkből

1112 Budapest, Kamaraerdei út 12. Tel./fax: 06 23/428 031

New Garden Óbuda

    

Egy percre az új Megyeri-hídtól

1144 Budapest XIV., Zalán u. 29-31. Tel./fax: 06 1/468 3203

New Garden Hűvösvölgy

   

New Garden M7

    

Kerti növények teljes választéka

Barátságos környezet

Kerti növények teljes választéka

Díszcserjék gazdag kínálata

Különleges dísznövények

Gazdag kínálat kerti növényekből

Úton a Balaton felé

Mindig friss árukészlet

Mindig friss árukészlet

Folyamatosan bővülő választék

Folyamatosan bővülő kínálat

Különleges dísznövények

Mindig friss árukészlet

2011 Budakalász, Luppa-szigeti elágazás, a Hermes áruház mellett Tel.: 06 26/340 309 • Fax: 06 26/540 039

1021 Budapest II., Hűvösvölgyi út 138. Tel.: 06 1/398 8120

M7-es autópályán, a 33-as km-nél, a Váli-völgyi autóspihenőnél Tel./fax: 06 22/455 535

A New Garden Kertészetek minden nap 8-tól 18 óráig tartanak nyitva.

New garden magazin - 2009 nyar  

50 tipp a tökéletes kertért

New garden magazin - 2009 nyar  

50 tipp a tökéletes kertért

Advertisement