Buitenlands kamp editie 2022

Page 1

A ZELENÁ

BROZÚRA BUITENLANDS KAMP EDITIE BUITENLANDS KAMP EDITIE BUITENLANDS KAMP EDITIE BUITENLANDS KAMP EDITIEWOORDJE VAN DE GROEPSLEIDING Beste ouder, beste scout Het einde van het scoutsjaar is in zicht. We hebben dit jaar weer volop kunnen genieten van onze activiteiten: ravotten in een grote groep, zonder mondmaskers of afstand. Ook ons gezamenlijk weekend kon eindelijk weer doorgaan. Samen een weekendje weg is leuk, maar het hoogtepunt moet natuurlijk nog komen! Na lang wachten is het eindelijk zover: we gaan op buitenlands kamp! Door corona vertrekken we een jaar later dan gepland, maar hierdoor hebben we er alleen nog maar harder naar uitgekeken! Het aftellen kan beginnen: op woensdag 6 juli vertrekken we naar het prachtige Slowakije. Daar gaan we ons 10 dagen amuseren, zodat we op zaterdag 16 juli op de bus kunnen stappen met een hoop verhalen en nieuwe ervaringen. Uiteraard vergeten we onze kapoentjes niet. Zij gaan dit jaar van 24 juli tot en met 29 juli op kamp in België. Samen met hun leiding gaan ze met de trein naar ‘De Raap’ in Lokeren. Ze gaan dan misschien niet naar Slowakije, maar zullen zich evengoed in het buitenland wanen. Met ‘Mexico’ als kampthema zullen zij minstens even veel plezier maken! Zoals jullie kunnen zien, is de leiding er helemaal klaar voor! Jullie ook? Hopelijk zien we jullie allemaal terug in de zomer! Tot dan! Een stevige linker, Thomas en Lotte


BUITENLANDS KAMP BAGAGE Aangezien we naar Slowakije gaan met de bus, kan er maar een beperkte hoeveelheid bagage mee. Voor een binnenlands kamp hebben we een grote camion ter beschikking, maar nu zal het ruim van de bus moeten volstaan. Daarom vragen we om maar 1 stuk bagage mee te geven waar alles in past en niet te overdrijven in grootte en gewicht. Het veldbed mag natuurlijk wel apart meegegeven worden. VERTREK We verzamelen op woensdag 6 juli om 17u aan de scoutslokalen in Schoonbeek om te beginnen aan ons 10-daags avontuur. Zorg dat uw zoon/dochter zeker op tijd aanwezig is, want de bus vertrekt om 18u. We zullen voornamelijk tijdens de nacht reizen, en komen aan op onze kampplaats in Slowakije op donderdag 7 juli rond de middag. We houden jullie op de hoogte via de whatsappgroepen over onze aankomst. We willen vragen om ervoor te zorgen dat jullie zoon of dochter al gegeten heeft voor we vertrekken. Ook vragen we om ontbijt en een lunchpakket te voorzien voor onderweg, zodat die hongerige maagjes in de ochtend gestild kunnen worden tijdens de lange busrit.


BRIEVEN SCHRIJVEN Niets is zo leuk als het ontvangen van een old school brief of een leuk kaartje op kamp. Houd er wel rekening mee dat post opsturen naar het buitenland extra kost en dat post langer onderweg is. Post van het thuisfront kan opgestuurd worden naar onderstaand adres: Scouts Schoravé T.a.v. ‘Naam van uw kind + tak’ Antona Pécha 69/2 969 01 Banská Štiavnica Slovakia EINDE VAN HET KAMP Op zaterdag 16 juli zit ons kamp erop. De bus komt ons ophalen om 18u in Slowakije, dus we zullen aankomen op zondag 17 juli rond 13u30 aan de lokalen in Schoonbeek. Dit is een richtuur, aangezien de reistijd met de bus en het verkeer moeilijk in te schatten zijn. De takverantwoordelijken zullen in de Whatsappgroepen laten weten om hoe laat we precies aankomen. Zo zijn jullie zeker op tijd om jullie zoon of dochter op te halen! BETALING Ons buitenlands kamp kost 300 euro. Indien jullie niet hebben deelgenomen aan het spaarplan, vragen we om dit bedrag over te schrijven voor 1 juli op rekeningnummer BE39 0014 4333 2819 met als mededeling: Kamp 2022 + naam van het lid. Betalen voor meerdere kinderen uit één gezin kan tegelijk, maar vermeld dit dan duidelijk bij je overschrijving. Indien er wel werd deelgenomen aan het spaarplan vragen we de betalingen verder te zetten tot en met de maand juni.


BAGAGE Wat wel meenemen? Slaapspullen - Veldbed (niet nodig voor givers!) - Warme slaapzak Kleding - Volledig uniform - Speelkledij die tegen een stootje kan - Regenkledij, inclusief rubberen laarzen - Warme kledij voor ’s avonds en ’s nachts - Voldoende ondergoed en sokken Wasspullen - Tandenborstel en tandpasta - Voldoende handdoeken en washandjes - Zonnecrème en aftersun! - Persoonlijke verzorgingsproducten Eetspullen - Gamel: liefst twee (een grote en een kleine) - Drinkbeker - Zakje om alles in te steken Varia - ID of Kids-ID, af te geven aan de leiding - Zaklamp(je) - Grote trekrugzak (niet nodig voor kapoenen) - Zakgeld (overdrijf hier niet in aub!)

-

Hoofdkussen Slaapmatje

-

Slaapoutfit Zwemkledij Stevige wandelschoenen Reserveschoenen Linnen zak voor de vuile was, geen plastieken zak! Hoofddeksel!

-

Zeep en shampoo Badlaken Borstel en kam

-

Bestek: mes, vork, lepel en kleine lepel Keukenhanddoeken

-

-

Drinkbus: liefst een ijzeren bidon en geen plastieken Schrijfgerief, postzegels, enveloppes... Zakmes (enkel voor jogi’s en givers) Aantal mondmaskers


Wat niet meenemen? -

-

Kostbare spullen zoals juwelen, horloges, ouders, ... Eigen drank- en voedselvoorraden en vooral snoepgoed horen niet thuis op een scoutskamp! Deze zullen vakkundig vernietigd worden door de leiding. Allerhande elektronica en communicatie-apparatuur zoals iPod’s en computerspelletjes zullen in bewaring genomen worden. Voor jong-givers en givers is het toegelaten om een smartphone mee te nemen, maar bij een overmatig gebruik wordt deze ook in bewaring genomen. Het blijft een scoutskamp, dus gsm’s blijven in de tent en kunnen 10 dagen lang niet opgeladen worden! Rookartikelen en alcoholhoudende dranken zijn ten strengste verboden. Hierop zal streng worden toegezien.

Opmerkingen Het is aan te raden alle spullen te merken, zodat ze gemakkelijk terug te vinden zijn bij het opruimen. Dat maakt de berg verloren voorwerpen hopelijk al iets kleiner. Vraag raad bij een deskundige bij de aankoop van een trekrugzak en wandelschoenen. Welpen, jogi’s en givers trekken al wandelend rond op 2- of 3- daagse, en er is niets zo vervelend als een rugzak die te groot of te klein is en schoenen die blaren veroorzaken! We zagen vorige jaren vooral veel welpen met kleine rugzakken. Denk eraan dat in een goede trekrugzak een slaapzak, een matje, eetgerief, extra kledij en vaak ook zwemgerief moet passen! De givers slapen in podsada’s in Slowakije. Hier is een houten frame in aanwezig. Een matje om hierop te leggen is dus voldoende! De kapoenen slapen in een gebouw zonder bedden. Vergeet dus zeker geen veldbed en/of matje!


OORLOG IN OEKRAINE HUIDIGE SITUATIE Aangezien Slowakije een buurland is van Oekraïne, moeten we rekening houden met de situatie in het land. Veiligheid staat uiteraard voorop, dus we hebben ons grondig geïnformeerd bij instanties die hier een duidelijk beeld over hebben. Na adviezen te vragen aan zowel de Belgische ambassade in Slowakije als de eigenaar van onze kampplaats, kunnen we met een gerust hart zeggen dat er in Slowakije zelf maar weinig te merken is van de oorlog. De kampplaats ligt daarnaast ook op een ruime afstand van de grens met Oekraïne (300 km). Deze instanties hebben ons dan ook een positief reisadvies gegeven, net zoals Scouts en Gidsen Vlaanderen en Buitenlandse zaken. WAT ALS DE SITUATIE VERERGERT? Ondanks deze positieve reisadviezen, kan de situatie natuurlijk elk moment veranderen. Om deze reden zullen we de omstandigheden dagelijks in de gaten tot de dag van ons vertrek, zodat we zeker in alle veiligheid naar Slowakije kunnen reizen. Voor het geval de situatie onveiliger wordt, voorzien we een mooie Belgische koeienweide waar we onze tenten kunnen opslaan. De welpen, jong-givers en givers zullen in dezelfde periode op kamp gaan (6 tot en met 16 juli 2022) op de weide. Voor de kapoenen verandert er in dat geval niets. Ze zullen nog steeds in gebouwen op kapoenenkamp gaan van 24 tot en met 29 juli 2022, zoals het nu staat gepland. KAMP ANNULEREN Wat als je zoon/dochter is ingeschreven voor het buitenlands kamp, maar je toch liever niet wil dat je kind nog meegaat? Laat ons dit tijdig weten (ten laatste 29 mei). Als jullie hierna nog annuleren, zullen we genoodzaakt zijn de kosten aan te rekenen die we niet kunnen terugkrijgen van het verblijf.


KAPOENENKAMP Onze kleinsten komen helaas niet mee naar het mooie Slowakije. Maar niet getreurd! Zij krijgen een hele kampplaats voor hen alleen. Samen met hun leiding trekken ze deze zomer naar Lokeren. WANNEER Het kapoenenkamp vindt plaats van 24 juli tot en met 29 juli. De leiding zal de kapoenen opwachten aan station van Bilzen op zondag 24 juli om 8u30. Rond 9u stappen ze trein op om aan hun avontuur te beginnen. Aangezien Lokeren niet bij de deur ligt, zal de leiding de kapoenen ook terug afzetten aan het station. Jullie kunnen jullie zoon/dochter in Bilzen komen ophalen op vrijdag 29 juli om 16u15. Moest er vertraging zijn, communiceren we dit via de whatsappgroep. Hou jullie gsm dus zeker in de gaten! WAAR Zoals hierboven vermeld, gaan de kapoenen naar Lokeren. Ze zullen verblijven in jeugdverblijf ‘De Raap’. Verstopt tussen de bomen en de spoorweg werd deze oude school omgevormd tot een jeugdverblijf. BAGAGE De koffers mogen op voorhand naar de lokalen gebracht worden. Zo moet niemand slepen met zware bagage op de trein. De leiding zal de koffers inladen op zaterdag 23 juli om 14u. Zet deze dag dus zeker in jullie agenda! INSCHRIJVEN De inschrijvingen zijn ook dit keer online. De link naar het inschrijvingsformulier vinden jullie op www.schorave.be en de Whatsappgroep. De inschrijvingen sluiten op zondag 19 juni om 20u. Het kamp kost 55 euro. We vragen om dit bedrag over te schrijven voor 1 juli op rekeningnummer BE39 0014 4333 2819 met als mededeling: Kapoenenkamp 2022 + naam van het lid. Betalen voor meerdere kinderen uit één gezin kan tegelijk, maar vermeld dit dan duidelijk bij je overschrijving.


KAPOENEN

Buenos días lieve kapoenen, Dit jaar gaan wij niet mee naar Slowakije met de oudste takken. Maar niet getreurd!! Wij gaan met de kapoenen alleen op kamp naar het mooie en verre Mexico! Iedereen kent wel de mariachi’s die altijd vrolijke muziek spelen en de overheerlijke taco’s om van te smullen. Natuurlijk moeten we ons wel goed verkleden zodat wij niet opvallen tussen de mensen daar. Dat is belangrijk zodat we de andere cultuur goed kunnen observeren en nieuwe dingen leren kennen. Haal die sombrero’s dus al maar uit die kast, want de leiding zal jullie in Mexicaanse sferen opwachten om 8 uur 30 aan het station van Bilzen. Wij kijken er alvast naar uit!! Veel Mexicaanse groetjes en hopelijk tot snel! Adiós, De kapoenenleiding


WELPEN Met de bus naar Slowakijjjjje Tsjoeketsjoeke tuutuut Want daar staat ons tentje klaar Tsjoeketsjoeke tuutuut We gaan ons 10 dagen lang amuseren Tsjoeketsjoeke tuutuut Want de scouts die is zo tooooof Het worden 10 leuke dagen In Slowakije op het strand Zonder zeuren zonder klagen Ja het wordt echt heel plezant Ik begin mijn koffers al te pakken Want ik kan haast niet meer wachten We zijn de leukste van de takken Het wordt nog leuker dan we dachten Met de bus naar Slowakijjjjje Tsjoeketsjoeke tuutuut Want daar staat ons tentje klaar Tsjoeketsjoeke tuutuut We gaan ons 10 dagen lang amuseren Tsjoeketsjoeke tuutuut Want de scouts die is zo tooooof

Tot op de bus! De welpenleiding


JONG-GIVERS Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú. Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú. Zastavme ich, bratia, veď sa ony stratia, Slováci ožijú. Zastavme ich, bratia, veď sa ony stratia, Slováci ožijú. To Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo. To Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo. Ale blesky hromu vzbudzujú ho k tomu, aby sa prebralo. Ale blesky hromu vzbudzujú ho k tomu, aby sa prebralo. Dúfame, že ste pripravení na fantastický tábor! Nezabudnite na opaľovací krém a plavky!! Ale neboli by sme dobrí turisti, keby sme nenasáli kúsok slovenskej kultúry ;) Pre tých, čo si trúfajú, priučte sa tento ľudový tanec. A vedzte, že sú s tým spojené zaujímavé výhody. V skutočnosti neexistuje žiadna oficiálna verzia „Brabançonne“. Niekoľko výborov bolo poverených štúdiom textu a melódie „De Brabançonne“ a prípravou oficiálnej verzie. Tieto aktivity však nikdy neviedli k výsledku. To, čo sa často nazýva „oficiálna verzia“, sa riadi ministerskými obežníkmi, ktoré nemajú žiadnu silu zákona. Ó, drahé Belgicko, ó svätá zem otcov, naše duše a srdcia sú ti zasvätené, prijmi našu silu a krv našich žíl, nebuď naším cieľom v práci a v spore, rozkvitni, zem, v svornosti na rozbitie, Buď vždy sám sebou a nespútaný, Slovo verné, aby si hovoril nebojácne. Za princa, za slobodu a za spravodlivosť. Slovo verný, aby si hovoril nebojácne. Za princa, za slobodu a za spravodlivosť Za princa, za slobodu a za spravodlivosť Za princa, za slobodu a za spravodlivosť. Ó vlasť, ušľachtilá krajina Belgičanov, tak mocný vždy vďaka odvahe a aktivite Svet v úžase vidí Tvoje potomstvo na čele umenia, obchodu a priemyslu. Slnko slobody vrhá svetlo na Tvoje cesty a nebojácne hľadíš do budúcnosti. Miluješ svojho princa, jeho láska tečie proti tebe, jeho ruka ťa vedie po ceste slávy, miluješ svojho princa, jeho láska tečie proti tebe, jeho ruka ťa vedie po ceste slávy jeho ruka ťa vedie po ceste slávy jeho ruka vás vedie po ceste slávy Na zdravie Belgičania, povzbudzujte v širokých plných akordoch Z Haspengouw na flámsku pláž, Zo severu na juh, pozdĺž hraníc Meuse a Scheldt, Na zdravie, jasajú Belgičania v celej vlasti. Mužný národ musí vedieť mužne spievať, kým srdce túži po vznešenej pýche. Nikdy nás nevytlačí z nášho krbu, pokiaľ žije Belgičan, či už je to Valón alebo Fleming. Nikdy nás nevytlačí z nášho krbu, pokiaľ žije Belgičan, či už je to Valón alebo Fleming. Kým žije Belgičan, či už je to Valón alebo Fleming. Kým žije Belgičan, či už je to Valón alebo Fleming.


Grootste droo m om ooit ee ns te doen op …………………… scoutskamp: …………………… …………………… … …………….. We l k klein sp ……… ……… elletje wi l ……… ……… je zeker s p ……… ……… elen? ………

se aag d p go mi n

……

……

s tijden n e m t te . pzet bes .……… ens o . e … r m … e o ……… e zek Dro en w ……… t … e o … m ……… liedje ……… … We l k … … ? …… kamp

… ……

re

… ?…

nw

…… ……

Wa t mo ete ez e ke t e n ?… …

…… ……

…… ……

Wat wil je zeker niet doen op dit droomkamp? ……………………………………………………………………

… ……

GIVERS

Liefste giver, Voor we er het coolste avontuur ooit van maken in Slowakije, willen wij natuurlijk jouw wildste verwachtingen van ons kamp te weten komen. Daarom vragen wij aan jou om deze bucketlist in te vullen en in de brievenbus van de scoutslokalen te bezorgen om je dromen te laten uitkomen!


Leidingsgegevens Groepsleiding Lotte Schepers Thomas Nuyts

0471 21 43 73 0471 52 42 37

Kapoenenleiding Maud Slechten Axl Vanroy Thomas Nuyts Heleen Nulens Dieter Doumen Rune Stevens Kieran Didden

0497 24 16 90 0468 26 18 76 0471 52 42 37 0471 76 47 71 0498 59 28 39 0483 56 22 47 0476 03 10 02

TV

Welpenleiding Ella Ghysens Sien Lormans Tom Bormans Leen Cuypers Bernard Peeters Carolijn Punie Milan Evens

0474 74 71 65 0479 60 57 97 0493 12 31 50 0475 38 75 63 0474 12 37 53 0468 23 54 33 0485 99 62 40

TV

Jong-Giverleiding Aude Nuyts Olivier Punie Jarne Dewit Toon Detré Sien Bienkens Lore Cams Sterre Lenaerts

0479 25 16 93 0471 93 75 42 0471 46 06 55 0491 54 51 85 0468 24 25 93 0489 59 36 32 0468 30 09 08

TV

Giverleiding Mirthe De Haes Seppe Thompson Lotte Schepers Miete Martens Jolien Lierman

0471 72 20 46 0479 86 80 92 0471 21 43 73 0465 02 49 41 0476 02 16 94

TV

T.V. = TakverantwoordelijkeGroene B(r)oekje

Buitenlands kamp editie ‘22


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.