Page 1

Onderdak.xp

26-08-2009

10:24

Pagina 15

In plaats van met stenen kun je huizen met strobalen bouwen. Strobalen houden goed regen en kou buiten en de warmte binnen. Ze zijn licht en toch sterk. Houten of stalen balken houden de strobalen op hun plaats. Men dekt de buitenkant af met gaas om ratten, muizen en vogels buiten te houden.

Gedroogd stro ligt gebundeld in balen klaar. De balen worden op een droge plaats bewaard tot ze nodig zijn.

De muren van dit nieuwe huis bestaan uit strobalen op een houtskelet. De openingen voor de deuren en ramen worden uitgesneden.

15


Onderdak.xp

26-08-2009

10:24

Pagina 16

Tenten Tenten zijn tijdelijke woningen. Ze beschutten tegen wind, regen en kou. Nomaden hebben geen vaste woonplaats, maar zwerven rond, vaak achter hun kuddes aan. Ze wonen in tenten, omdat je deze snel opzet en afbreekt.

Deze wevers in de Himalaya werken in een tent van plantaardige materialen.

16


Onderdak.xp

26-08-2009

10:24

Pagina 17

Tenten van zeildoek zijn ideaal om te kamperen: ze zijn goed mee te nemen en zeer snel op te zetten en af te breken.

De kleinste tentjes zijn voor één of twee personen. De grootste zijn zo groot als een paar kamers. Tenten kunnen ondersteund worden door één paal in het midden, een reeks hoepels of enkele verticale palen. Als het geraamte staat, trek je er het tentdoek overheen en zet dit vast, zodat het niet wegwaait. Vaak is het zeil- of tentdoek vervaardigd van katoen, jute of hennep. Tegenwoordig worden er wel steeds meer lichte synthetische materialen gebruikt.

Wist je dat?

Eén van de grootste tente n ter wereld was d e Grand Ma rquee (‘Grote Tent’) op de Chels ea Bloemensho w in Londen in de jaren negentig: hij besloeg 1,4 hectare en woog 65 ton (65.000 kg).

17


Onderdak.xp

26-08-2009

10:24

Pagina 18

Bouwen met bamboe Bamboe is, vooral in AziĂŤ, een belangrijk bouwmateriaal. Het wordt op dezelfde manier gebruikt als hout. Bamboe is een snelgroeiend gras. Elk jaar oogst men de stengels en het jaar daarop groeien nieuwe aan.

De steigers tegen dit gebouw in China zijn van bamboe.

Van de grootste en dikste bamboestengels maakt men het skelet van een huis en zelfs de daksteunen. Van bamboe bouwt men ook steigers, op dezelfde manier als waarop dat van staal gebeurd.

18


Onderdak.xp

26-08-2009

10:24

Pagina 19

Bamboestengels kunnen wel 3 m lang worden en een diameter (dikte) van 12 cm bereiken.

Van bamboestengels maakt men voorts muur- en vloerplaten. Daarvoor splijt men de stengels doormidden en vervlecht ze. Aan ĂŠĂŠn kant strijkt men er lijm op, zodat het vlechtwerk verhardt tot een stijve plaat.

Een goede vraag! ls zijn hol. Bamboestenge Kun je andere or holle toepassingen vo en? stengels bedenk

19

Nuttige planten  
Nuttige planten