Page 1

De officiële internationale samba, die ook in wedstrijden wordt gedanst, is een dans voor paren, met voorgeschreven pasjes en bewegingen. Een echte stijldans dus, maar wel met de sfeer van het carnaval in Rio. Wat traditionelere vormen van de samba zijn de batucada en de maracatu. Die worden gedanst tijdens carnaval en Mardi Gras (zie kader).

Mardi Gras Mardi Gras is een carnavalsfeest met verkleedpartijen en optochten, dat op verschillende plekken in de wereld wordt gehouden. In Brazilië is dit een groot, spectaculair carnavalsfeest. Het duurt 6 dagen! Mardi Gras is Frans voor ‘vette dinsdag’. Wij noemen het ‘vastenavond’, de avond voor aswoensdag en het einde van de carnavalsperiode. De ‘vette dinsdag’ is een christelijke traditie uit de tijd dat je vlees nog niet zo goed kon bewaren. Op ‘vette dinsdag’ aten mensen al het vlees op als voorbereiding op de vastentijd: de 40 dagen van bidden en vasten voor Pasen. Tegenwoordig is Mardi Gras een explosie van kleurige kleding, dans en muziek. De parade met praalwagens, dansers en muzikanten is het hoogtepunt van het feest. Honderden sambascholen halen alles uit de kast om indruk te maken op het publiek. Het hele jaar zijn ze bezig met de voorbereidingen: een thema en choreografie bedenken, de dans instuderen, en natuurlijk kostuums en decors maken voor de praalwagens. Er is een jury die de deelnemers beoordeelt. Ze krijgen punten voor de muziek, de dans, de kostuums en de wagens.

De dansers dragen tijdens Mardi Gras niet alleen kleurige kleren, ze zetten ook schitterende hoofddeksels op.

5


Samba, de basis

D

e samba heeft passen waarbij je door de ruimte beweegt en passen die je op je plek doet. De dans UITLEG is snel en licht. Je herkent de samba aan de verende bewegingen. Die bewegingen noemen we bounces de passen van het meisje (bouncen is Engels voor ‘stuiteren’). Je maakt de verende M bewegingen met je knieën (buigen en strekken) en met je J de passen van de jongen voeten (op de bal van je voet, en terug op je hele voet). Tel..! De samba dansen valt niet mee: je moet bouncen en ook Tel de passen die je danst. met je heupen en armen zwaaien. Maar probeer het Door hardop te tellen, krijg gewoon, je hoeft niet meteen een wedstrijd te winnen. je gevoel voor het ritme.

een

Basispas: terug op je plaats

tw ee Begin met je gewicht op je linkervoet.

1

Stap naar voren met je rechtervoet.

en

6

en

Begin met je gewicht op je rechtervoet.

1

Stap naar achteren met je linkervoet.

Zet je linkervoet naast je rechtervoet. Verplaats je gewicht naar de bal van je linkervoet. Je hiel mag niet op de grond komen.

2

en

Verplaats je gewicht weer naar je rechtervoet.

Zet je rechtervoet naast je linkervoet. Verplaats het gewicht naar de bal van je rechtervoet. Je hiel mag niet op de grond.

2

Verplaats je gewicht weer naar je linkervoet.


De danshouding Je danst de stijldansversie van de samba in een gesloten danshouding (zie p.2). De rechterhand van de jongen ligt op het linkerschouderblad van het meisje. De linkerhand van het meisje ligt op de rechterschouder van de jongen. Met hun andere handen houden ze elkaar vast. Het meisje staat iets rechts van de jongen. Ze staan dicht bij elkaar, maar niet tegen elkaar aan.

De basispassen Er zijn twee basispassen in de samba. In het Engels heten die de natural basic en de progressive basic. Wij noemen ze hier: ‘terug op je plaats’ en ‘van je plaats’. Het ritme van de samba kan variëren. Om het niet te ingewikkeld te maken, staan alle passen hier in hetzelfde ritme. Dit tel je als ‘één en twee, drie en vier’. De en is een korte tussentel. Dit danspaar staat in de gesloten houding voor de latin-dans, klaar om de samba te dansen.

drie

vier

en

3

Stap naar achteren met je linkervoet.

en

3

Stap naar voren met je rechtervoet.

Zet je rechtervoet naast je linkervoet. Verplaats je gewicht naar de bal van je rechtervoet. Laat je hiel niet op de grond komen.

en

Zet je linkervoet naast je rechtervoet. Verplaats het gewicht naar de bal van je linkervoet. Je hiel mag niet op de grond.

4

Verplaats je gewicht weer naar je linkervoet.

4

Verplaats je gewicht weer naar je rechtervoet.

7


Danspassen van de samba

A

ls je de basispassen onder de knie hebt, gaat het erom dat je het samba-ritme in je benen krijgt. Op pagina 28 en 29 staan nummers waar je lekker de samba op kunt dansen. Je kunt met of zonder danspartner oefenen.

Leuk om te weten Sommige dansers in een Mardi Gras-parade dragen kostuums van wel 45 kilo. Deze dansers worden met een kraan op de praalwagen gehesen.

Basispas: van je plaats

twee

een en

Begin met je knieĂŤn licht gebogen. Buig je knieĂŤn als je je gewicht verplaatst.

1

Doe een stap naar voren met je rechtervoet.

1

Stap naar achteren met je linkervoet.

en

8

Zet je linkervoet naast je rechtervoet. Verplaats je gewicht naar de bal van je linkervoet.

2 Strek je benen een beetje als je je voeten sluit.

en

Zet je rechtervoet naast je linkervoet. Verplaats het gewicht naar de bal van je rechtervoet.

Verplaats je gewicht weer naar je rechtervoet.

2

Verplaats je gewicht weer naar je linkervoet.


De samba-bounce

Samba-reggae

Als je de passen eenmaal kent, maak je de verende bewegingen met je knieën en voeten erbij: de bounce. Overdrijf niet, buig niet te ver door. Ook je heupen bouncen mee: als je je knieën buigt, kantel je je bekken naar voren. Strek je je benen weer, dan kantel je je bekken naar achteren. Moeilijk is dat niet, het is een heel natuurlijke beweging.

Samba-reggae is een mix van Braziliaanse samba en Jamaicaanse reggae. Deze muziek komt van oorsprong uit Bahia in het noordoosten van Brazilië. Hier wonen veel afstammelingen van de slaven. Samba-reggae is wat langzamer dan de gewone samba-muziek.

drie

vier

‘en’

4

3

Stap opzij met je linkervoet.

3

Stap opzij met je rechtervoet.

en

Zet je rechtervoet naast je linkervoet. Verplaats je gewicht naar de bal van je rechtervoet.

Strek je benen een beetje als je opzij stapt.

en

Verplaats je gewicht weer naar je linkervoet.

4

Verplaats je gewicht weer naar je rechtervoet.

Buig je knieën als je je gewicht verplaatst.

Zet je linkervoet naast je rechtervoet. Verplaats het gewicht naar de bal van je linkervoet.

9

Ken je dans  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you