Page 1

?

3

Hieronder zie je een aantal Afrikaanse landen waar je welkom bent en ‘Hallo!’ kunt zeggen. De letters staan steeds in de verkeerde volgorde, kun jij er ‘goede’ landen van maken? Als het niet lukt, pak je er maar een atlas bij. daln galseen pytege bamzai wotsbana nazanita komarko vuistkoor agonla

land


?

4

Hallo Bazir! Mag ik in jouw land op bezoek komen? “Natuurlijk mag dat! Je kunt er mooie dingen zien: paleizen, moskeeën, koranscholen, mooie steden. En je kunt er ook heerlijk eten: couscous, tajines. Ook ‘harira’ is lekker. Dat is lekkere soep met kikkererwten en linzen. En we hebben ook ‘kebab’, dat zijn stukjes lamsvlees. Mmm! Eet je mee?” In welk land woont Bazir? Kies uit: a) b) c) d)

Brazilië Marokko Zuid-Afrika Vietnam


?

9

Waar wordt chocolade van gemaakt? Van cacao! In het land van Peza groeien heel veel cacaobonen. Als ze rijp zijn (ze zijn dan rood-oranje), worden ze geroosterd en dan fijngemalen. De cacaopap is niet lekker, die smaakt bitter. Dus gaat er suiker bij. Dan wordt het smullen: van hagelslag, chocopasta, vlokken of gewoon een chocoladereep. Peza helpt haar vader vaak bij de oogst. Het gezin verdient 3 euro per dag met het verbouwen van cacaobonen. Uit welk land komt Peza? a) b) c) d)

Griekenland BelgiĂŤ Nederland Ivoorkust

Ken je nog meer landen waar veel cacaobonen worden gepland?


?

10

Dit land heeft meer dan 1300 eilanden. Het is er het hele jaar warm en vochtig. Rijst, thee, koffie en cacao worden er verbouwd. En je kunt er nog veel diersoorten in het wild tegenkomen: tijgers, orang-oetangs, neusapen en olifanten. Je vindt er ook mooie Boeddhistische tempels, zoals de ‘Borobudur’ (op Java). En de danseressen op Bali zijn wereldberoemd. Vroeger hoorde dit land bij Nederland. Weet jij hoe het heet? a) b) c) d)

Indonesië India Irak Suriname

Hallo wereld!  

Hallo wereld! voorbeeldkaarten

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you