Page 1

Elke batterij heeft een eigen maat. Dat is nodig om makkelijk nieuwe batterijen te kunnen kopen als de oude leeg zijn. Maar er zijn ook apparaten met speciaal gevormde batterijen. Die passen alleen in dat apparaat en niet in andere.

De maten van deze batterijen zijn : D, C, AA en PP3 (Negenvo ltblokje).

13


Volt

Dit is een 6-volt batterij.

Op een batterij staan ook een paar nummers en letters. Op een AA batterij staat bijvoorbeeld 1,5 V. Dat is het voltage van de batterij. Het voltage vertelt je met hoeveel kracht de batterij de elektriciteit door een apparaat duwt. 14


Grote batterijen hebben meestal meer energie dan kleine batterijen. Een grote batterij zal aan een zaklamp langer licht geven dan een kleine batterij. Als je grote druk wilt geven met een batterij gebruik je er vaak meer naast elkaar.

Een accu (= batterij) in een auto geeft energie om te starten.

15


Gewone en oplaadbare batterijen gewone batterij

oplaadbare batterij

Als je een batterij gebruikt verliest het langzaam zijn elektriciteit. Is de batterij leeg? Dan zul je een nieuwe moeten kopen. Je kunt hem niet opnieuw gebruiken. Gooi hem niet weg maar breng hem naar de recycling. 16


Sommige batterijen moet je niet weggooien als ze leeg zijn. Je kunt ze opnieuw vullen met elektriciteit. Dat noem je een oplaadbare batterij. Het opnieuw vullen met elektriciteit heet opladen. Dat opladen kan wel honderden keren gebeuren, voordat de batterij echt niets meer doet.

Dit symbool zegt dat de batterij opnieuw wordt opgeladen.

17

Dit is Electriciteit  

Lees & weet meer