Page 1

Planten maken je aquarium mooi en bieden je vissen voldoende schuilplaatsen.

Vraag & Antwoord W Krijg ik mijn piranha’s wel te zien als ik hen veel schuilplaatsen geef? Ja, als je vissen meer beschutting hebben, voelen ze zich prettiger en zijn ze minder gestresst. Ze zullen vaker in de open ruimte zwemmen waar je ze kunt zien. W Hoe kan ik zien of mijn aquarium te fel verlicht is? Piranha’s houden niet van fel licht. Als je aquarium te licht is, zullen je piranha’s schichtig heen en weer zwemmen. W Kan ik ornamenten als decoratie in mijn aquarium zetten? Versier je aquarium alleen met ornamenten uit een aquariumwinkel. Andere voorwerpen bevatten misschien chemische stoffen die in water oplossen en je vissen vergiftigen. Spoel nieuwe decoraties altijd goed af voordat je ze in je aquarium zet.

Zwak licht In het wild zwemmen piranha’s in donkere rivieren. Piranha’s houden van duisternis, maar jij wilt je vissen in hun aquarium kunnen zien. Zorg voor getemperde verlichting door tlbuizen te combineren met daglichtlampen. Deze passen in het deksel van je aquarium. Je piranha’s zullen aan het licht gewend raken zolang het niet te fel is.

Schuilplaatsen Ruim de helft van het grondoppervlak in je aquarium moet schuilplaatsen bevatten.

Dag en nacht Vraag hulp aan een volwassene om je verlichting op een tijdschakelaar aan te sluiten zodat je een cyclus van dag en nacht tot stand kunt brengen. Zorg voor 12 uur licht gevolgd door 12 uur duisternis. Deze cyclus is goed voor je piranha’s, en voor de levende planten in je aquarium.

17


n e t h ic r in m iu r a u q a n e E Je zult een à twee dagen nodig hebben om je aquarium gereed te maken voor je piranha’s. Zet het lege aquarium op zijn standaard en volg onderstaande stappen. Vraag hulp aan een volwassene en wees voorzichtig met elektriciteit - zet nooit een apparaat aan met natte handen.

Stap 1: Filters

Stap 2: Decoraties

Als je een bodemfilter gebruikt, leg deze dan op de bodem van je aquarium en bedek hem met 5 cm grove kiezels. Plaats je filters binnen of buiten je aquarium, afhankelijk van welk type filter je hebt. Volg verder de gebruiksaanwijzing van je filterapparaat.

Zet je decoraties voorzichtig in je aquarium. Veranker grote stenen of planten stevig in de kiezels, zodat ze niet omvallen door de stroming van het water. Als je decoraties van kienhout gebruikt, laat ze dan eerst in water weken zodat ze niet naar de oppervlakte drijven.

Aquariumkiezels zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleuren.

18


Stap 3: Water Giet kraanwater in je aquarium. Vul je aquarium niet tot de rand omdat je vissen zuurstof nodig hebben uit de lucht boven het water. Voeg ontchloordruppels aan het water toe om chloor en chlooramine te verwijderen. Je kunt deze druppels in een aquariumwinkel kopen - volg de instructies en vraag een volwassene om je te helpen.

Stap 4: Verwarming en verlichting Plaats je verwarmer in het gevulde Als je je aquarium vult, giet het water dan voorzichtig in een aquarium en wacht minstens een schaaltje zodat je de kiezels en decoraties niet verstoort. half uur voordat je hem inschakelt. Zo voorkom je dat je aquarium door de plotselinge warmte barst. Doe het deksel op je aquarium en controleer of de verlichting werkt. Schakel de apparatuur in en laat je aquarium W Wat gebeurt er als de watertemperatwee dagen staan om zeker te weten dat tuur niet goed is? alles werkt. Het water moet de juiste Als het water te warm is, krijgen je vissen niet temperatuur hebben (24-28°C) voordat genoeg zuurstof, wat slecht is voor de je je piranha’s erin zet. zenuwen en het hart. Als het water te koud is, kan het immuunsysteem van je piranha’s beschadigd raken. Stap 5: Biologische filtering

Vraag & Antwoord

Natuurlijke bacteriën helpen het water in je aquarium zuiveren. Ze vestigen zich in de eerste vier tot acht weken nadat je je aquarium hebt ingericht. Dit proces noemen we het ‘inlopen’ van je aquarium. Wanneer je je piranha’s voor het eerst in je aquarium zet, vervang dan om de andere dag circa 15 tot 20 procent van het water (zie pag. 24). Ontchloor vers water altijd voordat je het toevoegt. Na zo’n acht weken zou de biologische filtering moeten werken. Vanaf dat moment hoef je maar eens in de week water te verversen.

W Waarom moet ik het water ontchloren? Chloor en chlooramine zijn chemische stoffen die aan kraanwater worden toegevoegd om het te reinigen zodat mensen het kunnen gebruiken. Deze chemische stoffen zijn gevaarlijk voor je vissen. W Waarom moet mijn aquarium inlopen? Je moet je aquarium laten inlopen om een natuurlijke biologische filtering tot stand te brengen. Biologische filtering helpt om giftig afval af te breken dat schadelijk zou zijn voor je piranha’s.

19


Piranha’s kopen Ga naar een goede dierenwinkel of aquariumzaak om je piranha’s te kopen. Als je iemand kent die piranha’s houdt, kun je hem of haar vragen om een winkel aan te bevelen. Probeer een kleine dierenwinkel te vinden, niet een grote ketenwinkel. De producten en dienstverlening zullen waarschijnlijk beter zijn en het personeel zal meer over piranha’s weten.

Hoeveel piranha’s? Vraag deskundig advies over het aantal piranha’s dat je moet kopen. Dit is afhankelijk van de soort die je uitgekozen hebt, omdat sommige piranha’s in hun eentje gehouden moeten worden, terwijl andere in scholen kunnen leven (zie pag. 6-9). Als je een school piranha’s wilt, moeten ze allemaal van dezelfde soort zijn en ongeveer van hetzelfde formaat.

Gezonde vissen Koop nooit een piranha die er ziek uitziet of in een aquarium zit met andere piranha’s die er ziek uitzien. Zelfs als een piranha er goed uitziet, kan hij dezelfde ziekte dragen als de andere vissen in het aquarium. Koop geen magere of trage vissen, of vissen met vreemde plekken op hun lichaam. Als het water een merkwaardige kleur heeft, zitten er misschien medicijnen in, wat betekent dat de vissen ongezond zijn.

20

Vraag veel advies wanneer je je piranha's koopt. Het personeel van een goede dierenwinkel zou je moeten kunnen helpen.


Vraag & Antwoord W Is het beter om jonge piranha’s te kopen? Ja - ze zullen langer leven en zich beter aan het leven in een school aanpassen. Zet ze tegelijk in je aquarium en laat ze samen opgroeien.

Kies een gezonde piranha uit, anders zal je vis waarschijnlijk niet lang leven.

Knorrige oude vissen Sommige piranha’s voelen zich op jonge leeftijd prettig in een school, maar worden op oudere leeftijd eenzelviger en vallen dan soms de andere vissen in het aquarium aan.

W Kan ik nieuwe vissen aan een bestaande groep toevoegen? Als dit echt nodig is, doe het dan voorzichtig, bij voorkeur na etenstijd en wanneer de verlichting uit is, zodat je piranha’s ontspannen zijn en niet agressief. Je nieuwe piranha moet van dezelfde afmeting en soort zijn als de piranha’s die al in je aquarium zitten. W Kan ik verschillende soorten piranha’s samen houden? Over het algemeen is dit geen goed idee. Grote piranha’s zullen kleinere, zwakkere soorten aanvallen.

Piranha’s naar huis vervoeren

Piranha’s in je aquarium zetten

Vervoer piranha’s altijd afzonderlijk omdat ze elkaar door de stress aan zouden kunnen vallen. Als de reis kort is, kun je je vissen in emmers met deksels vervoeren, maar gebruik hiervoor alleen nieuwe plastic emmers die niet eerst gebruikt zijn om schoon te maken. Als je lang naar huis moet reizen, vraag dan in de dierenwinkel of ze je piranha’s in een geperforeerd plastic bakje met deksel in een grote, sterke, afgesloten zak water willen doen. Zo voorkom je dat je vissen op weg naar huis een gat in de zak bijten. Vraag thuis hulp aan een volwassene om je piranha’s in je aquarium te zetten. Gebruik hiervoor een aquariumnetje met een lange steel.

Vermeng nooit het water waar je je piranha’s in vervoerd hebt met het water in je aquarium thuis. Hierdoor kun je ziektes in je aquarium krijgen. Als je piranha’s in zakken zitten, laat dan elke ongeopende zak ongeveer 20 minuten in je aquarium drijven. Open de zakken en vraag een volwassene om wat water uit je aquarium in de zakken te doen, en sluit ze daarna weer. Laat ze nog eens 20 minuten drijven. Dan kunnen de piranha’s met een netje uit de zakken worden gehaald en in je aquarium worden gezet. Op deze manier kunnen de piranha’s wennen aan de temperatuur van het water in je aquarium, maar komt er geen water uit de winkel in je aquarium.

21

Bijzondere huisdieren